Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
O zi de post in asteptarea BobotezeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :657
Thursday, 05 January 2006
In fiecare an pe 5 ianuarie crestinii ortodocsi si greco-catolici marcheaza prin post si rugaciune Ajunul Bobotezei, sarbatoare care va aduce credinciosilor care iau parte la slujbele din biserici de a doua zi prilejul de a fi prezenti la sfintirea Aghiasmei Mari.

Ziua de 5 ianuarie este celebrata si de credinciosii armeni, pentru care reprezinta Ajunul Craciunului, sarbatoarea Nasterii Domnului fiind celebrata calendaristic atunci cand se celebreaza si Boboteaza.

 
Boboteaza, marcata in mod deosebit la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :659
Thursday, 05 January 2006
Constanta se pregateste si in acest an sa celebreze Botezul Domnului printr-un eveniment care se va desfasura pe tot parcursul zilei de vineri, 6 decembrie, si care se bazeaza pe traditia locala a sfintirii apelor.

Ziua va incepe la ora 09:00, la catedrala Arhiepiscopala, cu o slujba a Sfintei Liturghii, urmata la ora12:00 de o ampla procesiune pe un un traseu de aproximativ 1 km, pentru a ajunge pe Malul Marii, in vechiul Port Tomis, informeaza Arhiepiscopia Tomisului. Boi impodobiti cu stergare si colaci traditionali vor tracta carute in care se vor afla butoaie de lemn cu apa, iar tineri imbracati in costume populare, soldati ai Marinei, aproximativ 100 de preoti si mii de credinciosi vor sublinia importanta evenimentului.

Slujba de sfintire a apelor va fi oficiata de IPS Teodosie, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Arhiepiscopul Tomisului se va urca intr-o ambarcatiune care poarta pe apa o icoana de mari dimensiuni (1,5m/2,5m), reprezentand Botezul Domnului. Din ambarcatiune, Inalt Prea Sfintitul Teodosie va arunca in apa marii trei cruci, pentru recuperarea carora tineri curajosi se vor arunca in apa rece a marii. Se spune ca cel care va reusi sa prinda crucea va fi ferit de boli tot anul 2006.

 
Aderarea Romaniei si Bulgariei nu este sub semnul intrebariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :690
Thursday, 05 January 2006
Un paramentar European a incercat sa potoleasca temerile legate de amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei, declarand ca intrarea acestora in UE nu este in pericol.

Intr-un interviu acordat postului de radio Detsche Welle, seful comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a spus: "Romania si Bulgaria fac parte dintre cele 12 state din ultimul val de aderare. De aceea, ele nu sunt incluse in categoria statelor a caror aderare este sub semnul intrebarii”. Brok a adaugat ca momentul adevarului pentru cele doua tari este aprilie 2006, cand Comisia Europeana va face recomandarile finale care vor decide daca aceste doua state balcanice vor adera la UE in 2007 sau 2008, informeaza Prompt Media.

 
26 de judete, amenintate de ninsoare viscolita in urmatoarele doua zilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :674
Thursday, 05 January 2006
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis joi, 5 ianuarie, o atentionare  meteorologica catre Prefecturile judetelor Arges, Bacau, Bucuresti, Buzau, Botosani, Braila, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.

Atentionarea a fost facuta de Administratia Nationala de Meteorologie, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman. Fenomenul vizat este ninsoare viscolita,  in intervalul 05 ianuarie, ora 18.00, si 07 ianuarie, ora 00.00, iar zonele afectate vor fi Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia.

In intervalul mentionat, in Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia va ninge, iar vantul va prezenta intensificari viscolind si troienind local ninsoarea. Izolat cantitatile de apa vor depasi 15 l/mp in 12 ore, indeosebi in Muntenia si Oltenia. In regiunile vizate stratul de zapada depus poate fi consistent.

 
Porturile la Marea Neagra inchisePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :674
Thursday, 05 January 2006
Toate porturile de la Marea Neagra au fost inchise, joi, 5 ianuarie la ora 10.30, din cauza cetii si a vizibilitatii reduse sub o mila marina, transmite Realitatea TV.

Capitania Zonala Constanta a dispus intreruperea tuturor operatiunilor portuare pentru evitarea accidentelor navale.
Port Control a recomandant comandantilor navelor aflate in porturi si in rada interioara si exterioara sa ia masuri de siguranta si sa dubleze paza la bord folosind in permanenta semnalele audio si luminoase de avertizare pe timp de vizibilitate redusa.

Si pe Canalul Dunare - Marea Neagra a fost oprit traficul fluvial, iar ecluzarile au fost intrerupte, a anuntat purtatorul de cuvant al Administratiei Canalelor Navigabile, Adrian Pindici.

 
Patru focare de gripa aviara din cele 23 au fost inchisePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :649
Thursday, 05 January 2006
Joi, 5 ianuarie, in sedinta Comandamentului Central Antiepizootic, care a avut loc la Ministerul Agriculturii, oficiali ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare au prezentat o situatie a focarelor de gripa aviara.

 

Astfel, din 7 octombrie 2005 pana astazi, exista un total de 23 de focare, ultimul dintre ele fiind confirmat la Albesti, judetul Ialomita, pe data de 27 decembrie 2005. Din aceste focare, patru au fost inchise: Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, toate din judetul Tulcea. Conform unui grafic stabilit, dupa realizarea dezinfectiilor finale, vor continua plasarile de pui santinela si in celelalte focare. De asemenea, in sedinta Comandamentului Central Antiepizootic s-a decis transmiterea unei note catre Ministerul Sanatatii, prin care sa se solicite inceperea vaccinarii profilactice impotriva gripei umane a populatiei care traieste in judete din sudul tarii, cu iesire la Dunare - Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti. Desi in aceste judete nu exista focare de gripa aviara, plecarea pasarilor migratoare, aflate acum in Romania, catre tarile calde cere precautie in intreaga zona de sud a Romaniei.

 
Romania nu este un mediu economic liberPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :684
Thursday, 05 January 2006
Romania se afla pe locul 92 in topul celor mai libere medii economice din intreaga lume. Conform unui studiu al Fundatiei Heritage, tara noastra a inregistrat anul acesta un progres usor fata de anul trecut, aflandu-se pe locul al doilea ca ritm de evolutie pozitiva.

Desi se afla pe locul 92 dintr-un numar de 157 de tari cuprinse in aceasta evaluare, Romania este inca in urma Basarabiei, sau a unor tari precum Senegal sau Cambodgia.

Analiza este facuta pe baza a zece indici considerati esentiali, dintre care sunt foarte importante politica comerciala, cheltuielile guvernamentale, interventia statului in economie, fluxurile de capital si investitiile straine, dreptul de proprietate, politica monetara si sistemul financiar-bancar. Fiecare dintre acesti indici este notat, pentru fiecare tara, de la 1(cel mai mare punctaj) pana la 5.
Conform Fundatiei Heritage, cele mai libere economii mondiale, in 2005, au fost Hong Kong, Singapore, Irlanda, Luxemburg, Islanda, Marea Britanie, Estonia Danemarca, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii.

 
Catolicii din Moldova. O noua aparitie editorialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :988
Thursday, 05 January 2006

Recent, piata de carte de cultura din Romania s-a imbogatit cu o noua aparitie editoriala: cartea „Catolicii din Moldova. Universul Culturii Populare”, semnata de Ion H. Ciubotaru.

Parafrazandu-l pe Excelenta Sa, Petru Gherghel, Episcop de Iasi, la aparitia acestui nou volum inchinat universului culturii populare a catolicilor din Moldova, se cuvine a fi adresate cuvintele rostite de Sf. Apostol Pavel: Cinste tuturor, deopotriva personajelor cartii – catolicii din Moldova, respectiv, bunilor si strabunilor acestora – cat si autorului, Ion H. Ciubotaru, si tuturor celor care l-au sprijinit in finalizarea cercetarilor si editarea acestei aparitii editoriale de exceptie. Felicitarile sunt cu atat mai indreptatite, cu cat ele se refera la finalizarea unui amplu, complex si necesar proiect stiintific. Este cunoscut faptul ca, la noi, la romani, multe asemenea generoase proiecte, au ramas doar in stadiul de intentie, iar altele neterminate. Din aceasta perspectiva, merita evidentiata colaborarea rodnica si parteneriatul benefic dintre Episcopia Romano-Catolica din Iasi – prin departamentul de cercetare stiintifica si prin implicarea ziditoare a P.S. Petru Gherghel – Editura Presa Buna, Tipografia Vaticana si autorul celor trei volume, distinsul om de cultura iesean, Ion H. Ciubotaru.

Sa amintim faptul ca volumul I, aparut la aceeasi editura, in anul 1998 (279 de pagini, format A4), prezinta arhitectura traditionala, textilele de interior si portul popular de sarbatoare, volumul II, aparut in anul 2002 (500 de pagini, format A4), prezinta obiceiurile familiale si calendaristice, iar volumul III, aparut in decembrie 2005 (624 pagini, format A4), prezinta poezia obiceiurilor traditionale, literatura populara si folclorul muzical. In acest mod, volumul de fata, impreuna cu celelalte doua, care l-au precedat, umple un mare gol in literatura de specialitate, si pe un plan mai larg, in cultura romana.

Lectura volumelor dedicate universului culturii populare a catolicilor din Moldova, prilejuieste evidentierea unor calitati precum: rigoarea si profesionalismul cercetarilor; bibliografia exahaustiva parcursa; tinuta grafica de exceptie – a lucrarii, in general – si a ilustratiilor, in mod special. Si noul volum, aduce argumente incontestabile care atesta apartenenta etnica romaneasca a populatiei cercetate, argumente formulate exclusiv pe baza documentelor etnografice si de arta populara, identificate pe teren, si care izvorasc in mod graitor si evident, din prezentarea componentelor fundamentale ale universului culturii populare, a comunitatilor investigate. Din nou este pusa in evidenta identificarea totala cu neamul romanesc, a catolicilor din Moldova, precum si legaturile istorice ale acestora cu Transilvania, si in mod deosebit cu localitatile din Arcul Intracarpatic, respectiv din fostele scaune secuiesti. Volumul nu ocoleste „temele sensibile”, in deosebi cele referitoare la graiul ceangaiesc, bilingvismul existent in unele asezari ale catolicilor moldoveni, dar printr-o abordare stiintifica.

Volumul reprezinta un raspuns pertinent si convingator fata de ideile sustinute de unii autori maghiari potrivit carora toti catolicii din Moldova formeaza un grup etnic distinct, prezentand constiinta acestor oameni, coordonatele mentalului lor colectiv, respectiv  autoidentificarea etnica a majoritatii romanilor catolici din Moldova, ca minoritate religioasa si nu grup etnic. Tinand cont de valoarea exceptionala a prezentului volum, precum si a celorlalte doua, dedicate universului culturii populare a catolicilor din Moldova, ne luam ingaduinta de a formula urmatoarele propuneri: intocmirea unei sinteze a celor trei volume, care sa fie tradusa in limbile engleza si maghiara si transmisa marilor biblioteci din principalele capitale europene si nu numai; redactarea celor trei volume si in format electronic, inclusiv prezentarea lor pe site-ul Episcopiei romano-catolice din Iasi, sau a Asociatiei „Dumitru Martinas”; inaintarea propuneri ca cele trei volume sa primeasca premiul Academiei Romane; acordarea de recompense morale autorului, Ion H. Ciubotaru (membru de onoare a unor asociatii, cetatean de onoare a unor comunitati sau localitati s.a.); continuarea cercetarilor interdisciplinare, prin editarea monografiilor tuturor comunitatilor din Moldova, in care traiesc romano-catolici, intocmindu-se in final, un Atlas al acestor comunitati, dupa modelul Scolii monografice a lui Dimitrie Gusti.

Aceste succinte consideratii, cat si propunerile formulate, au fost prezentate cu ocazia lansarii volumului III, eveniment care a avut loc in Sala Decanala a Protopopiatului Romano- Catolic de Bacau, miercuri, 28 decembrie 2005, in organizarea Filialei Iasi a Academiei Romane si a Episcopiei Romano-Catolice de Iasi. Cu aceasta ocazie, s-a reactualizat parteneriatul dintre Asociatia Romano-Catolicilor „Dumitru Martinas” si Centrul European de Studii Covasna-Harghita, stabilindu-se realizarea unor proiecte cultural-stiintifice de interes comun.

(Pentru Romanian Global News, de la Sfantu Gheorghe, Dr. Ioan Lacatusu)

 
Anul Mozart incepe in ianuarie si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :779
Thursday, 05 January 2006
Anul Mozart va fi deschis la Bucuresti de catre orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" care va sustine joi, 5 ianuarie, si vineri, 6 ianuarie, la Ateneul Roman din capitala, doua recitaluri cu lucrari compuse de Wolfgang Amadeus Mozart.

La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal, in timp ce solistul serii va fi Takashi Shimizu, anunta TVR. Publicul prezent la cele doua concerte va putea asculta Simfonia nr. 37, Concertul pentru vioara si orchestra nr. 5 si Simfonia nr. 40. Seria evenimentelor incluse in Anul Mozart va continua si la finalul lunii urmatoare, cand, pe 23 si 24 februarie, aceeasi orchestra, la pupitrul careia se va afla dirijorul Misha Katz, acompaniata de pianistul Jean Bernard Pommier si un cvartet vocal, va interpreta Uvertura la opera "Don Giovanni ", "Concertul in La major pentru pian si orchestra" si marele "Recviem".

In anul 2006 se celebreaza pe plan mondial implinirea a 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart, nascut pe 27 ianuarie 1756 la Salzburg.

 
„Lazarescu” incepe anul cu participarea la festivalul de la Palm SpringsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :703
Thursday, 05 January 2006
Inceputul de an il va duce pe Cristi Puiu, cu al sau film „Moartea domnului Lazarescu", la festivalul de la Palm Springs, din California, care se desfasoara in perioada 5-16 ianuarie.

La cea de-a 17-a editie a acestui eveniment cinematografic de pe pamant american participa 232 de filme din 70 de tari, printre care majoritatea productiilor propuse spre nominalizare la categoria „cel mai bun film strain” a premiilor Oscar. Festivalul va fi deschis de pelicula "The New World" si va fi presarat cu o sumedenie de evenimente menite sa atraga atat publicul, cat si criticii de film, informeaza portalul oficial al competitiei.

 
Paul Goma, un virtual candidat roman pentru Premiile NobelPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :955
Thursday, 05 January 2006
Romanii care doresc sa il vada pe scriitorul Paul Goma pe lista cu propuneri din partea Romaniei pentru premiul Nobel in domeniul literaturii pot sa isi faca publica optiunea accesand site-ul http://new.petitiononline.com/GomNobel unde se poate semna on-line pentru acest demers.

Initiatorii petitiei au luat decizia respectiva deoarece Uniunea Scriitorilor din Romania a anuntat ca nu va face nici o propunere din partea Romaniei pentru premiul Nobel (sectiunea literatura) care se va acorda anul viitor. Totodata, prin aceasta scrisoare se solicita institutiilor autorizate din Romania sa indrepte aceasta nedreptate facuta unuia dintre cei mai importanti scriitori romani de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Aceasta initiativa este sustinuta si de organziatia non-guvernamentala Hyde Park, din senatul onorific al careia Paul Goma este membru. Pana in momentul de fata, petitia a fost semnata de aproximativ 150 de persoane.

 
Permise auto noi pentru 20.000 de romani din SpaniaPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :675
Thursday, 05 January 2006

Pana la 20.000 de cetateni romani cu permis de rezidenta in provincia spaniola Castellon isi pot schimba deja permisul de conducere auto, dupa intrarea in vigoare a acordului dintre Spania si Romania privind recunoasterea reciproca si schimbarea permiselor de conducere, relata miercuri, 4 ianuarie, publicatia „El Periodico Mediterraneo”, consultata de Rompres.

Pentru a putea incepe formalitatile, cel interesat trebuie sa solicite o prima audienta prin internet sau formand numarul de telefon 902.300.175. La solicitarea schimbarii carnetului de conducere i se va cere numarul permisului de rezidenta, provincia spaniola in care locuieste si numarul permisului de conducere din Romania. Restul documentelor vor fi depuse in ziua fixata. Aceasta masura era foarte asteptata, a afirmat Nicol Mitulescu, presedinta asociatiei romane din Castellon „Asociacion Rumana Castellonense”, deoarece romanii care conduc fara permis spaniol platesc amenzi de 450 de euro. Nicol Mitulescu a amintit ca de aceasta masura beneficiaza cetatenii care se afla in mod legal in Spania, dintre care jumatate au permis de conducere. Nu exista o data-limita pentru schimbarea permisului de conducere auto, adauga „El Periodico Mediterraneo”.

 
Basarabia va negocia importul de gaz din Turkmenistan si KazahstanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :685
Thursday, 05 January 2006

Premierul Vasile Tarlev a declarat miercuri seara, dupa sedinta Guvernului, ca negocierile delegatiei moldovene cu reprezentantii companiei Gazprom, privind livrarea gazului natural rusesc Republicii Moldova, continua inca la Moscova.

Potrivit lui Tarlev, negocierile dureaza, deoarece partile nu au reusit sa ajunga la un numitor comun in privinta pretului de livrare a gazelor. El a precizat ca autoritatile de la Chisinau insista in continuare asupra mentineri tarifului actual, de 80 USD pentru o mie metri cubi de gaz, desi partea rusa insista asupra majorarii acestui tarif pana la 160 USD pentru aceiasi cantitate.

La randul sau, ministrul Industriei si Infrastructurii Vladimir Antosii a declarat presei ca ministerul controleaza situatia, iar gazele naturale sunt livrate in volum coordonat cu partea ucraineana. Potrivit lui, Republica Moldova va fi aprovizionata cu gaze naturale de catre Ucraina pana la incheierea negocierilor cu Gazprom. Totodata, Antosii a spus ca autoritatile de la Chisinau vor negocia in acest sens cu furnizori din Turkmenistan si Kazahstan. 

 
“Rusia trebuie sa fie exclusa din G-8 pentru declansarea razboiului gazelor”PDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :679
Thursday, 05 January 2006
Rusia trebuie sa fie exclusa din G-8 pentru declansarea razboiului gazelor. Putin a comis o greseala prin care a afisat vulnerabilitatea Rusiei, dar nu puterea ei, sustine publicatia britanica The Times.

Sursa citata considera ca Rusia s-a dovedit a fi o tara care nu merita sa poarte drapelul G-8.” Petrolul, gazul si energia atomica reprezinta toata averea Federatiei Ruse. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a putut utiliza valul investitiilor straine in vederea diversificarii industriei in paralel cu energetica. Posibilitatile Rusiei de a atrage capitalul strain se vor epuiza cand acest curent va fi depasit si cand prognozele optimiste ale brokerilor vor fi inlocuite de recunoasterea consecintelor actiunilor lui Putin, care sunt imprevizibile pentru investitori. Intentia lui Putin de a face din securitatea energetica tema anuala a presedintiei Rusiei in G-8 a ajuns sa fie comica.”Rusia nu s-a incadrat niciodata in criteriile G-8 din cauza nedezvoltarii economiei sale. De fapt, ea nici nu trebuia sa fie admisa in aceasta structura, scrie The Times. La randul sau, istoricul britanic Robert Conkwest afirma ca razboiul gazelor este o revenire a fantomelor trecutului. Aceste actiuni sunt in stilul vechiului Kremlin. Chiar Stalin nu a fost vreodata in jena sa lichideze milioane de oameni, daca in acest mod reusea sa-si atinga scopurile politice. Putin demonstreaza aceiasi duritate, chiar daca nu provoaca aceleasi pierderi. Stalin a avut un plan gresit, iar Putin nici nu stie ce vrea. Controversele privind livrarea gazelor pentru Ucraina sunt improvizate si neclare. Se creeaza impresia ca Moscova a aruncat o piatra pentru a vedea ce se va intampla, necalculand consecintele actiunilor sale, a declarat Conkwest pentru publicatia La Stampa. Totodata, el subliniaza ca Moscova actioneaza deschis din cauza presiunilor exercitate de cercurile sale nationaliste. Aceasta presiune se face resimtita chiar si in ministerele importante ale guvernului rus, precum cel al afacerilor externe. Aceste cercuri considera ca este necesar sa se intreprinda masuri pentru a readuce influenta anterioara a Kremlinului. Rusia niciodata nu va ierta Ucraina pentru injosirile pe care i le-a adus odata cu alegerea lui Iuscenko in functia de presedinte. Faptul ca Putin urmeaza sa conduca G-8 este o greseala. Rusia trebuia sa ramana in calitate de membru secundar al grupului, sustine Conkwest.

Referindu-se la evolutia democratiei in Rusia, istoricul britanic a lasat sa se inteleaga ca o asemenea evolutie nu exista. Putin nu este democrat. El a fost ales pe cale democratica, dar nu respecta statul de drept, a conchis Conkwest. 

 
Romania intreaba Rusia de ce plateste gazul mai scump decat Bulgaria si UcrainaPDF Print E-mail
“Eho Moskvi”, Rusia/Romanian Global News
Accesari :726
Thursday, 05 January 2006
Romania intentioneaza sa ceara de la Federatia Rusa explicatii oficiale privind politica preturilor la gazele naturale rusesti.

Bucurestiul cere Moscovei sa precizeze de ce Romania va plati pentru gaz mai mult decat vecinii sai, Bulgaria si Ucraina, informeaza radio Eho Moskvi. Autoritatile romane doresc sa inteleaga de ce partile (companiile romanesti intermediare care asigura importul de gaze naturale si compania ruseasca Gazprom) au refuzat sa semneze contractul de livrare a gazelor la pretul de 250 USD, pana in anul 2013, si au semnat un alt contract, potrivit caruia gazele naturale rusesti for fi furnizate Romaniei la pretul de 285 USD, pana in anul 2030. De mentionat ca Romania importa din Rusia 40 la suta din gazele naturale utilizate.

Pe de alta parte, ministrul ucrainean de externe, Boris Tarasiuk, a declarat miercuri presei ca Rusia a suferit fiasco in incercarile de a comunica cu Ucraina in limbaj ultimativ, adaugand ca semnarea acordului de la Moscova a sters toate aceste incercari.    

La randul sau, reprezentantul conducerii Naftogaz, Alexei Ivcenko, care a semnat la Moscova acordul cu Gazprom, considera ca nu poate fi vorba despre o victorie a cuiva, deoarece partile au ajuns la o intelegere reciproca. Totodata, el a declarat ca partea ucraineana a reusit sa apere la maximum interesele sale.

O alta opinie a fost exprimata de catre fostul sef al serviciului de securitate al Ucrainei, Alexandr Turcinov, care a invinuit conducerea Ucrainei de tradare a intereselor nationale. In opinia lui, Naftogaz este incapabila sa apere suveranitatea economica a Ucrainei. Conducerea tarii s-a lasat usor santajata si amenintata de o structura comerciala internationala si a cedat interesele propriului stat, a declarat Turcinov, adaugand ca de pe urma acordul incheiat cu Moscova, Kievul este in pierdere. In opinia lui, conducerea Ucrainei nici nu a inteles ca a fost invinsa, deoarece gelozia politica o impiedica sa recunoasca dreptatea oponentilor sai politici.

 
Hyde Park va protesta impotriva activitatii CCA din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :655
Thursday, 05 January 2006
ONG-ul basarabean Hyde-Park si-a propus sa organizeze vineri, 13 ianuarie, intre orele 13:00-15:00, un protest in centrul Chisinaului impotriva activitatii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), institutie publica in care organziatia vede un pericol pentru securitatea informationala a Basarabiei.

Actiunea a fost anuntata regulamentar la Primaria Chisinau si va avea loc intr-o perioada in care legislativul si presedintia vor avea vacanta prelungita, caci neoficial, autoritatile basarabene marcheaza anul nou si pe stil vechi, anunta portalul curaj.net.

CCA a fost creat acum un deceniu, in urma adoptarii unei legi speciale, iar in aceeasi zi de vineri, 13 ianuarie, va organzia, la randul sau, un eveniment festiv. Prin actiunea sa, Hyde-Park, vrea sa completeze acest vid de informatie si sa ceara autoritatilor adoptarea unei noi legi cu consultarea societatii civile si a cetatenilor. In scurt timp, oprganziatia basarabeana va crea si o pagina de web speciala, Anti CCA,  unde va afisa cele peste o mie de semnaturi impotriva acestui flagel social si va colecta altele pana se va schimba situatia in audiovizualul autohton.

 
Ghidul „Imaginea tinerilor” s-a lansat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :671
Thursday, 05 January 2006
„Imaginea Tinerilor. Ghid pentru jurnalisti si alti profesionisti”, o noua resursa de informare si documentare in domeniul jurnalismului, a fost editata la Chisinau, comunica Agentia Monitor Media. 

Potrivit editorului-coordonator al publicatiei, Igor Guzun, cele doua mari compartimente ale cartii – „Fapte bune” si „Initiative media ale tinerilor” – promoveaza conceptul de jurnalism pentru dezvoltare umana si constituie o pledoarie pentru abordarea tinerilor ca pe o sursa de subiecte pozitive in mass-media si ca o resursa importanta pentru progresul societatii moldovenesti. Printre autorii acestei carti, editata cu sprijinul Centrului Media pentru Tineri si al Reprezentantei UNICEF in Moldova, se numara mai multi jurnalisti de la Chisinau, precum si Steven Youngblood, profesor de jurnalism la Universitatea Park din ParkvilleMissouri, SUA. Publicatia a fost ilustrata cu imagini ale fotografului italian Giacomo Pirozzi si imagini realizate de tineri din Moldova.

In ultimii doi ani, ca resurse pentru cursul de „Jurnalism pentru dezvoltare umana” au fost editate, in limbile romana si rusa, volumele „Jurnalism pentru dezvoltare umana. Repere ale cursului universitar” si „OMUL, MAI ALES. Ghid de bune practici in domeniul jurnalismului pentru dezvoltare umana”. 

 
Ars Longa il omagiaza pe Mihai Eminescu la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :731
Thursday, 05 January 2006
Cel mai important nume al poeziei romanesti, Mihai Eminescu, va fi omagiat sambata, 14 ianuarie, de Cenaclul literar Ars Longa din Nurnberg, care va organiza la Hubertussaal din oras, de la ora 18:30,  manifestarea culturala „Mihai Eminescu-2006 Nurnberg”.

Evenimentul dedicat marelui poet roman de geniu va contine prezentarea "Ipostazele ultimului romantic" - Viata poetului, reconstruirea biografiei si impactul operei eminesciene, sustinuta de poetul Daniel Renon, selectii din opera antuma si postuma a operei eminesciene in raportul cu modernitatea, referent prof.fil. Emil Cira, "Eminescu vazut altfel" - prezentarea poeziei de inspiratie filosofica in spiritualitatea romaneasca,  "Jurnalistul Eminescu" - prezentarea operelor jurnalistice si politice a poetului, recitaluri din cele mai reprezentative creatii eminesciene (recitaluri bilingve), dar si expozitia de carte in memoria poetului (care reuneste editii in limba romana, germana, engleza, franceza, italiana, spaniola, rusa, maghiara, israeliana - traduceri), informeaza Ars Longa. Organizatorii Asociatiei Interculturale Ars Longa din Nürnberg, condusa de Daniel Renon, au decis sa desfasoare anual, in cadrul cenaclului literar, manifestari culturale pe tema "Eminescu", prin care sa asigure o perceptie corecta si complexa a diverselor ipostaze ale personalitatii lui Mihai Eminescu, in spatiul german. Structura acestui proiect, cuprinzator in ceea ce priveste viata si opera eminesciana, se adreseaza celor care pana in prezent, l-au cunoscut mai mult sau mai putin (atat publicului roman, cat si cel german), ofererind iubitorilor de poezie un poet de geniu, mai aproape de ei prin lirica, proza sau publicistica scrisa si lasata peste timpuri. Intrarea la eveniment este libera, mai multe detalii despre manifestare putand fi obtinute de la numarul de telefon 0162 - 48 66 222.

 
Inca un an de scoala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :1151
Thursday, 05 January 2006
Anul 2006 incepe in capitala britanica cu o noua editie a Scolii Romanesti, programata pentru data de 14 ianuarie.

De la ora 14.00 la 16.00 Biserica Ortodoxa Romana va gazdui aceasta prima editie pe anul acesta a scolii. Lectiile pentru copii din cadrul acestei scoli se adreseaza celor cu varste de peste 3 ani, fiind vorba despre o invatare bazata pe activitati. Profesoara care se ocupa de copii se numeste Alice Balan. Cursurile pentru adulti se adreseaza tuturor celor interesati de limba si cultura romana. Lectiile se concentreaza pe conversatie, gramatica si vocabular, iar profesorul care va tine aceste cursuri este Teo Balan. Pentru copii taxa este de 10 lire la finalul fiecarui curs, iar pentru adulti se plateste in avans.

 
Casele romanilor din Seattle, sfintite de BoboteazaPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :1150
Thursday, 05 January 2006
Parintele Catana de la parohia ortodoxa romana „Sfintii Trei Iearhi” din Seattle va merge in lunile ianuarie-februarie, conform traditiei ortodoxe, sa sfinteasca casele romanilor cu Agheasma Mare.

In aceasta perioada, preotul roman va trece pe la locuintele enoriasilor sai pentru a aduce binecuvantarea Domnului, a face botezul caselor si alte rugaciuni necesare, informeaza buletinul parohial al bisericii.

Cei ce doresc sa aiba aceasta binecuvantare, sunt rugati sa trimita pana sambata, 7 ianuarie, 2006 un e-mail cu numele, numarul de telefon si adresa la webmaster@winisp.net.

 
Sfintiri de case in ianuarie si pentru romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :1177
Thursday, 05 January 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria” din Cleveland nu ii va ocoli de Boboteaza pe romanii aflati in aceasta parte a Statelor Unite ale Americii, pentru care a pregatit un program de sfintire a caselor in perioada 5-20 ianuarie.

Astfel, in intervalul de timp mentionat, de serviciile religioase ala parintelui Remus Grama se vor bucura romanii ortodocsi care locuiesc in West Park, pe 5 ianuarie, Rocky River si Fairview Park, pe 6 ianuarie, Lakewood, pe 7, pa 8 ianuarie la Cleveland, in Parma HTS, Brook Park si Brooklyn pe 9 ianuarie, in Parma pe 11, in Middleburg Hts, Berea, North Royalton si Hinkley, pe 12, in Westlake si North Ridgeville, pe 13, in timp ce ultimele zile sunt destinate zonelor Medina, Brunswick, Strongsville, pe 16, Brooklyn Hts., Seven Hills, Maple Hts., Bedford, Solon, Chagrin Falls, pe 17 ianuarie, N. Olmsted, Omsted Falls, Columbia Station, Elyria, Grafton, pe 18, Lorain, Avon, Avon Lake, Bay Village, pe 19, si  E. Cleve., Shaker Hts., Mayfield Hts., Euclid, Willowick, pe 20 ianuarie. Cei care doresc sa fie vizitati de parinte, dar si cei care nu vor fi acasa in zilele mentionate, pot sa il anunte pe parinte la numarul de telefon (216) 941-5550, anunta buletinul parohial al bisericii romanesti.

 
PS Sofian Brasoveanul vine cu Botezul la romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :1143
Thursday, 05 January 2006
Episcopul Vicar Sofian Brasoveanul, care slujeste in prezent la Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen, a programat deplasarile in vederea sfintirii caselor de Boboteaza pentru dupa-amiezile zilelor de vineri, 6, si sambata, 7 ianuarie.

Romanii ortodocsi care locuiesc in acest oras german sunt rugati sa il contacteze in acest sens pe PS Sofian, la numerele de telefon 089/95481844 sau 08966060884, informeaza capela romaneasca.

 
Boboteaza la Parohia „Sfantul Gheorghe” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :1237
Thursday, 05 January 2006
Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Boboteaza, Parohia Ortodoxa Romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto il va avea ca oaspete pe Prea Sfintitul Episcop Vicar Irineu de la Episcopia Ortodoxa Romana din America de la Vatra Romaneasca.

De sarbatoarea Botezului Domnului, Prea Sfintia Sa va oficia Liturghia Arhiereasca in ziua de de vineri, 6 ianuarie 2006, cu incepere de la ora 10:00. La ora 12:00 se va sfinti Aghiazma Mare. De asemenea, Sfanta Liturghie Arhiereasca va fi oficiata si duminica, 8 ianuarie, tot la Biserica "Sfantul Gheorghe" din Toronto. Consiliul Parohial al Bisericii ‚Sfantu Gheorghe” ii invita pe toti credinciosii ortodocsi romani sa ia parte la aceste Sfinte Liturghii si isi marturiseste onoarea si placerea de a-l avea ca invitat pe Prea Sfintia Sa Irineu.

 
Un nou ziar de afaceri pentru cei ce sunt interesati de ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1250
Thursday, 05 January 2006
De curand a aparut jurnalul romano - italian "Buongiorno Romania!" - ziar international de afaceri, turism, imobiliare, matrimoniale, emigrare, munca in strainatate si anunturi internationale.

Editorii acestui jurnal de afaceri romanesc dar cu public tinta romanii care doresc sa obtina contracte de munca in Italia sau sa stabileasca parteneriate de afaceri, asigura cititorii ca pot gasi in paginile ziarului anunturi despre posibile investitii, detalii despre legislatia italiana, informatii despre posibilitatea petrecerii unor sejururi cat mai ieftine, oportunitati de afaceri si multe multe alte subiecte interesante. Editorul sef este Lupu Dumitru, care ne-a marturisit ca dupa experienta unor ani petrecuti in Italia si-a dat seama ca pe piata romaneasca media lipseste o publicatie de acest gen. Pentru mai multe informatii despre cum se poate intra in posesia acestui nou ziar se poate contacta redactia la adresa: info@buongiorno-romania.ro

 

 
Nou acord privind regimul vizelor intre Romania si ArgentinaPDF Print E-mail
Buenos Aires, Argentina/Romanian Global News
Accesari :1185
Thursday, 05 January 2006
Incepand cu data de 30 decembrie 2005, Romania si Argentina au un nou regim privind vizele pentru cetatenii celor doua tari.

Astfel, conform Acordului semnat intre Guvernele de la Bucuresti si Buenos Aires, cetatenii romani, posesori de pasapoarte simple vor putea calatori in Republica Argentina fara viza, pentru o perioada de 90 de zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari.

Acordul romano-argentinian privind eliminarea vizelor a fost incheiat, la Buenos Aires, in data de 30 noiembrie 2005.

 
Din martie, romanii vor iesi mai usor din taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1186
Thursday, 05 January 2006
Conditiile cerute romanilor pentru a calatori in strainatate vor fi mai putin aspre incepand din jurul datei de 1 martie, date fiind aprecierile primite de Romania pentru eforturile in combaterea migratiei ilegale, a declarat, miercuri, 4 ianuarie, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Informatia nu este inca o certitudine, intrucat nu exista date concrete, sau macar discutii concrete in acest sens, dupa cum insusi ministrul Blaga a tinut sa mentioneze. „Nu am discutat inca concret acest aspect, insa ne gandim ca, incepand undeva in jurul datei de 1 martie, sa indulcim conditiile impuse romanilor la calatoria in strainatate. Vrem sa facem asta inaintea raportului de tara din aprilie, pentru ca daca o vom face dupa, s-ar putea intelege ca ne-am vazut cu sacii in caruta, iar noi nu vrem asta”, a declarat Blaga.

 
Ghid pentru imigranti publicat de catre Polizia di StatoPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :1211
Thursday, 05 January 2006
Politia de Stat italiana a publicat recent un nou ghid destinat cetatenilor straini, ce isi propune sa le ofere surse de informare asupra drepturilor si obligatiilor pe care acestia le au in timpul sederii in Italia.

In paginile noului ghid vor putea fi gasite informatii cu privire la intrarea, sederea si munca imigrantilor in Italia, drepturile fundamentale ale strainilor si interzicerea actelor de discriminare, conditii si modalitati de intrare a strainilor in Italia, drepturile si obligatiile privitoare la sederea in Italia, incalcarea normelor privind sederea, munca in italia, obligatiile catre INAIL (Institutul National pentru Asigurarea impotriva accidentelor de munca) si INPS (Institutul National pentru Siguranta Sociala). Totodata, ghidul va contine si principalele drepturi ale lucratorilor straini din Italia, dreptul la asistenta sanitara, instruirea in scoli a fiilor minori, pensiile lucratorilor straini, dar si informatii legate de cetatenii comunitari si neo-comunitari. 

 
Romanii din Liege se intalnesc la o seara romaneascaPDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :1204
Thursday, 05 January 2006
Localul romanesc Dracula-Cafe din Liege va organiza sambata, 7 ianuarie, de ziua Sfantului Ion, o seara romaneasca.

Aceasta va incepe la ora 19:00, informeaza portalul romanilor din Belgia. Totodata, Dracula-Cafe ii mai anunta pe romanii care locuiesc in regiunea Liege ca acesta este distribuitor de vin Romanesc. Pentru cei care nu au mai mers pana in prezent in aceasta cafenea, localul este amplasat la adresa Place Cockerill 12, Liege 4000.

 
Corul romanesc Agni Parthene celebreaza Boboteaza la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :1092
Thursday, 05 January 2006
Corul romanesc bizantin „Agni Parthene” din Toronto, condus de Nedi Gavriliu, va concerta duminica, 8 ianuarie, la biserica “Sfantul Ioan” din localitate, incepand cu ora 19:00.

Recitalul artistilor romani este organizat de Fundatia Ortodoxa Agni Parthene si contine lucrari de Craciun si Boboteaza in limbile romana si greaca. Lacasul de cult in care se va desfasura acest concert se afla la adresa 155 Broadview Avenue, Toronto M4M 2E9.

 

 
O noua petrecere pentru „insomniacii” romani la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :1168
Thursday, 05 January 2006
Dupa petrecerile memorabile de Craciun si Revelion, romanii din Londra se strang din nou, la inceput de An Nou, pentru o petrecere de zile mari.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 6 ianuarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions