Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romania cere lamuriri cu privire la reluarea lucrarilor la Canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :614
Friday, 06 January 2006

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a trimis recent o solicitare Ucrainei de a confirma sau infirma informatiile potrivit carora partea ucraineana ar fi reluat lucrarile la canalul Bastroe.

In solicitarea transmisa Ucrainei, MAE si-a exprimat speranta ca autoritatile ucrainene vor actiona in spirit european in abordarea proiectului Bastroe, respectand intelegerile stabilite la nivel inalt potrivit carora problemele delicate, in suspensie in relatia bilaterala, vor fi analizate in vederea identificarii unor solutii in conformitate cu dreptul international, legislatia internationala, standardele si valorile europene si cu luarea in considerare a recomandarilor organizatiilor internationale la care cele doua state sunt parti.

Partea romana a subliniat faptul ca, in abordarea problemei Bastroe, trebuie avute in vedere mecanismele legale internationale aflate in curs de derulare, inclusiv Comisia de Ancheta Internationala constituita in baza prevederilor Conventiei de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Astfel, orice decizie cu privire la oportunitatea continuarii lucrarilor la canalul ucrainean „Dunare-Marea Neagra” va trebui sa fie adoptata in deplina conformitate cu concluziile Comisiei de Ancheta Internationala care vor fi elaborate in prima parte a anului 2006, precum si in concordanta cu prevederile rezolutiilor si recomandarilor adoptate de organizatiile internationale pe problema Bastroe care au solicitat stoparea trecerii la executarea fazei a doua a proiectului si evaluarea atat a impactului de mediu produs de prima faza, cat si a impactului potential al unei eventuale treceri la faza a doua, arata Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

Partea romana a solicitat, totodata, reluarea cat de curand a lucrarilor grupului de lucru ad-hoc pe probleme de mediu, transporturi si frontiera, a carui ultima sesiune a avut loc in aprilie 2005 la Tulcea.

Reamintim ca, in cursul anului 2005, structurile si organizatiile internationale de mediu s-au exprimat cu deosebita claritate in sensul  suspendarii de catre Guvernul Ucrainei a lucrarilor la canalul Bastroe pana la elaborarea unui studiu complet de impact al proiectului ucrainean asupra mediului inconjurator si pana cand concluziile acestui studiu vor fi respectate.

 
Militarii romani participanti la misiunea Althea s-au intors acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :620
Friday, 06 January 2006

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, le-a urat “Bun venit!” militarilor din Fortele Aeriene Romane care au participat la misiunea ALTHEA din Bosnia-Hertegovina, in cadrul unei ceremonii de intampinare care a avut loc vineri dimineata, la Baza 90 Transport Aerian din Bucuresti.

Misiunea Uniunii Europene in Bosnia-Hertegovina (operatiunea ALTHEA) a fost lansata pe data de 2 decembrie 2004, informeaza MapN. Fortele Aeriene Romane au participat in cadrul acestei misiuni cu doua detasamente a cate 42 de militari si patru elicoptere IAR - 330 SOCAT. Primul detasament, ALPHA a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, cu destinatia Banja Luka, in ianuarie 2005, fiind inlocuit, in iulie 2005, de detasamentul BRAVO. Pe perioada mandatului, elicopterele IAR-330 SOCAT au indeplinit peste 600 de misiuni de recunoastere aeriana, transport de tehnica si personal, supraveghere a cailor de comunicatii rutiere, cautare-salvare si evacuare medicala, insumand aproximativ 1200 ore de zbor. Pentru Fortele Aeriene Romane, Althea a fost prima misiune intr-un teatru de operatii dupa cel de-al doilea razboi mondial. Romania continua participarea la misiunea Uniunii Europene in Bosnia sI Hertegovina cu aproximativ 80 militari. Un pluton de politie militara (23 militari) se afla dislocat la Butmir, langa Satajevo, in cadrul Unitatii Integrate de Politie. Plutonul indeplineste, sub control operational italian, misiuni de patrulare si participa, in colaborare cu fortele EUFOR, la mentinerea ordinii publice. Un alt pluton, de transport (28 militari), se afla la Bugojno si la Banja Luka, iar ofiteri de stat major isi desfasoara activitatea in Comandamentul EUFOR.

 
Acordul Romania – SUA privind activitatile fortelor americane stationate din Romania a trecut de GPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :605
Friday, 06 January 2006
Guvernul a aprobat in sedinta de joi proiectul de Lege de ratificare a Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei.

Romania isi va pastra drepturile si titlurile de proprietate asupra facilitatilor si zonelor puse temporar la dispozitia fortelor Statelor Unite ale Americii, conform Acordului incheiat intre cele doua state.  "Semnarea Acordului de acces reprezinta o etapa esentiala in consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite", a precizat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Prezenta militara americana pe teritoriul romanesc corespunde intereselor strategice ale Romaniei si statutului tarii noastre de membru al NATO. Conform Acordului, traficul avioanelor, vehiculelor si navelor apartinand SUA va respecta deplin masurile care reglementeaza siguranta traficului aerian, naval sau rutier pe teritoriul Romaniei, precum si procedurile convenite intre cele doua state. In cazul unor operatiuni si exercitii militare comune, participarea unor unitati ale altor state membre sau partenere ale NATO se va face cu consimtamantul prealabil al partii romane. In domeniul juridic, Acordul de acces prevede o serie de masuri asiguratorii privind respectarea legislatiei si normelor romanesti in domeniile de aplicabilitate a documentului, intre care autorizarea executarii si modificarii constructiilor, defasurarea traficului aerian, naval rutier, deplasarea in afara amplasamentelor convenite a efectivelor si echipamentelor fortelor SUA, protectia mediului inconjurator, conditiile de angajare a personalului autohton, precum si mecanismele de notificare a partii romane, respectiv de luare a deciziilor prin acordul Partilor. Facilitatile puse temporar la dispozitia fortelor SUA sunt Poligonul de instructie Smardan,  Poligonul de instructie si rampa de de imbarcare-debarcare Babadag, Baza aeriana Mihai Kogalniceanu si Poligonul de instructie Cincu, informeaza Prompt Media.

 
Autoritatile iau masuri sporite impotriva gripei aviarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :714
Friday, 06 January 2006
Dupa ce in Turcia gripa aviara a facut deja trei victime in randul oamenilor, autoritatile de la Bucuresti au decis sa adopte un set de masuri sporite de protectie si supraveghere fata de virusul mortal.

Ministrul roman al Agriculturii, Gheorghe Flutur a cerut de la Ankara mai multe informatii in legatura cu focarele de gripa aviara din tara si a dispus, in consecinta, o campanie cat mai intensa de vaccinare impotriva gripei umane, cu precadare in judetele cu risc mare: Tulcea, Constanta, Galati, Ialomita, Calarasi, Botosani, Iasi, Vaslui, Buzau, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Olt si Mehedinti.

Pentru a minimaliza posibilitatea infectiei cu virusul gripei aviare la om, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii recomanda:

 - evitarea de catre persoanele care calatoresc a contacului cu pasari domestice sau salbatice, precum si a zonelor in care pasarile infectate cu virusul gripei aviare pot fi prezente (curti, ferme, piete de pasari vii);

 - evitarea consumului de produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea;

 - ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini cu atentie si frecvent. Spalatul frecvent al mainilor, folosind apa si sapun, indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmiterii bolii. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru stergerea mainilor.

- Atentie sporita trebuie sa se acorde si prepararii hranei. Este necesara separarea carnii crude de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat; spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic; nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata; toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70°C; inainte de a manipula si prelucra termic ouale, trebuie sa le spalati cu apa cu sapun, iar dupa aceea sa va spalati pe maini; nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic; dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun; daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile. Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic. Inainte de a incepe consultatia, spuneti medicului ce simptome aveti, daca ati venit in contact direct cu pasari, dar si unde ati calatorit.

In acelsi timp, Ministerul Sanatatii recomanda evitarea calatoriilor de catre persoanele care sunt bolnave si limitarea contactului cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase.

In judetul Tulcea au fost vaccinate, pana in prezent, peste 15 000 de persoane, iar zilele acestea au fost trimise inca 4.000 de doze de vaccin gripal pentru continuarea actiunii.

 
Boboteaza, prima dintre marile sarbatori crestine ale anuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :690
Friday, 06 January 2006
In fiecare an pe 6 ianuarie, crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Botezul Domnului, zi care celebreaza anual momentul in care Iisus Hristos a primit Botezul in apa Iordanului de la Sfantul Proroc Ioan Botezatorul.

Cunoscuta in popor si sub numele de Epifanie, adica ziua in care Hristos s-a aratat oamenilor, Boboteaza este un prilej de sarbatoare deosebita pentru crestini, cu atat mai mult cu cat la Botez Dumnezeu a aparut ca fiind si Tatal, si Fiul, si Sfantul Duh, deci Sfanta Treime. Bisericile din intereaga tara au fost pline de romani in aceasta zi de sarbatoare, toti plecand de la slujba cu Aghiasma Mare, apa sfinitita care ajuta la vindecarea bolilor si face minuni. Totodata, cu aceasta Ahgeasma Mare se stropesc casele, curtile, pamanturile si animalele oamenilor, care vor fi, astfel, aparate de necazuri.

 
Sfantul Proroc Ioan Botezatorul-inca o zi de sarbatoare in calendarul ortodoxPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :647
Friday, 06 January 2006
Ultima sarbatoare de iarna va fi marcata de romani sambata, 7 ianuarie, cand in calendarul religios ortodox si in cel greco-catolic este celebrat Sfantul Proroc Ioan Botezatorul.

La numai o zi dupa Botezul Domnului, sarbatoarea de pe 7 ianuarie il aduce in fiecare an in prim plan pe Ioan, fiul Elisabetei si al lui Zaharia, care a aparut in viata parintilor sai pe vremea cand acestia nu credeau ca vor mai avea copii. Deoarece rugaciunile lor catre Dumnezeu erau staruitoare, Ingerul Gabriel i s-a aratat lui Zaharia pe care l-a anuntat ca ruga i-a fost ascultata si Cel de Sus le va da un fiu pe care il vor boteza Ioan.

Sfantul Proroc Ioan Botezatorul a fost primul care a anuntat venirea lui Iisus Hristos pe pamant, fiind considerat ultimul profet al Vechiului Testament. De asemenea, prorocul a fost cel care l-a botezat pe Mantuitor in apa Iordanului, in numele Sfintei Treimi. Sfantul a murit ca un martir, decapitat de regele Irod.

 
2,6 milioane de romani isi serbeaza ziua de Sfantul IonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :684
Friday, 06 January 2006
Aproximativ 2,6 milioane de romani isi vor sarbatori sambata, 7 ianuarie, ziua onomastica, cu ocazia Sfantului Ioan Botezatorul.

Conform Ministerul Administratiei si Internelor, statisticile care exista la nivel national arata ca din totalul mentionat, 262.198 persoane poarta numele de familie Ion/Ioan, dintre acestea 107.582 fiind barbati, 116.031 femei si 38.585 minori, iar 2.415.597 romani poarta prenumele Ion/Ioana sau derivatele acestuia (Ioan, Ionel, Ionica, Ionut, Ionela, Ionelia, Ionica), 1.483.543 fiind barbati,  512.449 femei si 419.605 copii.

Sarbatoarea din acest final de saptamana marcheaza in mod oficial sfarsitul sarbatorilor de iarna din Romania, care au inceput duminica, 25 decembrie, odata cu prima zi de Craciun.

 
Patru militari romani, medaliati in AfganistanPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :655
Friday, 06 January 2006
Patru ofiteri ai Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" au primit joi, 5 ianuarie, in tabara de langa aeroportul international Kandahar, "Medalia de merit a Fortelor Terestre ale SUA", pentru merite deosebite pe timpul indeplinirii misiunilor in sprijinul Task Force Gun Devil, in subordinea careia actioneaza militarii romani.

Militarii romani au primit medaliile, in cadrul unui ceremonial, de la comandantul Fortei, locotenent-colonelul Bertrand Ges, locotenent-colonelului Vasile Roman, comandantul "Lupilor Negri", maiorului Lucian-Catalin Calfa-Rascanu, capitanului Sergiu Suhan si locotenentului Cristian Ivanescu, anunta MApN.

Locotenent-colonelul Ges le-a mai acordat tuturor militarilor batalionului iesean "Certificatul de apreciere pentru merite deosebite” si le-a multumit pentru efortul depus si profesionalismul de care au dat dovada pe timpul celor sase luni de participare la Operatia Enduring Freedom VI. ''Contributia voastra ne-a ajutat pe noi sa ne indeplinim misiunea si populatia Afganistanului pentru a-si restabili pacea in tara", a spus comandantul Task Force Gun Devil.

 
“Razboiului gazelor” determina Basarabia sa produca combustibili de origine vegetalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :677
Friday, 06 January 2006
Printr-o dispozitie a premierului Vasile Tarlev a fost creat Consiliul coordonator de monitorizare a activitatilor de elaborare si implementare a proiectelor de utilizare a resurselor regenerabile, informeaza Serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau. 

Aceasta decizie a fost conditionata de faptul ca Republica Moldova nu dispune de carbune, gaze naturale, titei si actiunea Guvernului prevede identificarea surselor alternative de energie prin valorificarea potentialului tehnic amenajabil al resurselor regenerabile de origine solara, biomasa, eoliana si hidro.

Pentru fiecare domeniu de utilizare a resurselor regenerabile vor fi identificate doar proiectele eligibile, care vor conduce la reducerea consumului de energie si combustibili fosili si care vor avea un grad inalt de performanta tehnica si un raport optim al cost/beneficiu. In sarcina consiliului este pusa, de asemenea, elaborarea, promovarea si implementarea proiectelor de producere a combustibilului de origine vegetala (rapita, sorg zaharat) pentru motoarele cu ardere interna. Presedintele consiliului a fost numit presedintele Academiei de Stiinte Gheorghe Duca, iar functia vice-presedinte va fi exercitata de ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii . Membrii consiliului sunt ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale, Constantin Mihailescu, ministrul adjunct al Economiei si Comertului, Igor Dodon, primarul general interimar al municipiului Chisinau, Vasile Ursu, rectorul Universitatii Tehnice, Ion Bostan, alti factori de decizie.

 
Jurnalistii din Basarabia pleaca la stagii in SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :643
Friday, 06 January 2006
Zece jurnalisti din Republica Moldova vor avea posibilitatea, in acest an, sa efectueze stagii cu durata de circa trei saptamani in localitati din Statele Unite ale Americii.

Aceasta pentru ca Ambasada SUA la Chisinau a anuntat continuarea Programului Community Connections pentru 2006, informeaza Agentia Monitor Media. 

Administratorii programului, Centrul pentru Dezvoltare Economica si Sociala din Chisinau, invita jurnalistii din Moldova sa depuna formulare pentru acest program. La program pot depune formulare jurnalisti din presa scrisa, radio si televiziune specializati pe teme economice. Ziaristii care vor participa la programul din anul 2006 vor fi instruiti, in comunitati americane, in domeniul realizarii reportajelor economice, tehnicilor de intervievare, deontologiei jurnalistului, combaterea coruptiei etc. De asemenea, vor fi selectati si zece functionari preocupati de asigurarea accesului la informatie in structurile statului de nivel national, local  si de la alte institutii publice. Participantii la acest program vor studia strategii de informare a publicului.

Cererile pentru participare la programe vor fi prezentate la Centrul pentru Dezvoltare Economica si Sociala (www.iatp.md/csed) din Chisinau pana la 31 ianuarie  2006. 

Programul Community Connections este finantat de Guvernul Statelor Unite prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Din 1996, cand a fost creat CDES, si pana in prezent SUA au fost vizitate, in baza Programului Community Connections, de catre circa 950 de cetateni basarabeni.

 
Pastorul comunitatii romane din Lleida s-a stins din viataPDF Print E-mail
Lleda, Spania/Romanian Global News
Accesari :743
Friday, 06 January 2006
Parintele Mihai Diac, pastorul comunitatii de romani catolici din Lleida, Spania, a murit in prima zi a anului 2006, in urma unui accident rutier.

Preotul roman avea 33 de ani si se indrepta in momentul accidentului catre localitatea Saragosa pentru a celebra Sfanta Liturghie.

Parintele s-a nacut in localitatea Valea Seaca din judetul Brasov. Mihai Diac a fost hirotonit preot in anul 1999 si, dupa ce a slujit in Gura Humorului si in Iasi, a fost trimis in luna august a anului 2004 in Spania, pentru a se ocupa de romanii din zona Lleida, informeaza Episcopia Romano-Catolica de Iasi. Aici traiesc si muncesc aproximativ 9000 de romani, dintre care o mare parte sunt catolici. Parintele s-a facut remarcat si anul trecut, in luna octombrie, cand a participat la concursul literar organizat de Academia Mariana din Lleida, obtinand premiul I la sectiunea proza, cu o compozitie despre activitatea romanilor care locuiesc in aceasta zona.

Ramasitele pamantesti ale parintelui Mihai Diac vor fi aduse in tara, la Valea Seaca, sambata, 7 ianuarie, in jurul orei 10:00, iar inmormantarea va avea loc in aceeasi localitate, luni, 9 ianuarie, la ora 10:30. La funeralii vor participa ierarhii Diecezei de Iasi, PS Petru Gherghel, PS Aurel Perca si PS Anton Cosa, episcop al Diecezei de Chisinau.

 

 
Locuri de munca in Germania pentru studentii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :709
Friday, 06 January 2006
Tinerii romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, care urmeaza cursurile de zi ale unei facultati de stat au sansa de a pleca pentru un stagiu de munca in Germania.

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va organiza, in vederea acestei plecari, o preselectie, in perioada 11 - 13 ianuarie. Locurile de munca pe care studentii romani le vor avea la dispozitie sunt in domeniul hotelier, gastronomic, industrial si agricol si este vorba despre un stagiu de aproximativ doua luni, care se va desfasura pe perioada vacantei de vara. Sunt exclusi de la aceste preselectii studentii din primul si ultimul an de studii.

Conditia esentiala pentru inscriere este o buna cunoastere a limbii germane, iar dosarul va trebui sa contina urmatoarele documente: copie dupa actul de identitate - care trebuie sa aiba o valabilitate de minimum sase luni; copie dupa pasaport - cu aceeasi valabilitate; adeverinta de la facultate in care sa fie specificat anul si tipul de cursuri frecventate, foaie matricola pentru anul de studiu 2004-2005; recomandare de la unul din profesorii de curs si trei fotografii tip pasaport.

Oferta se popate adresa si studentilor de la facultatile particulare, insa pentru acestia este nevoie, la dosar, si de o dovada a acreditarii facultatii respective.

 
Un nou imbold de afaceri pentru romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :652
Friday, 06 January 2006
Toti romanii din Montreal, care doresc sa se lanseze in afaceri si sunt in cautarea unor surse de finantare pentru un proiect viabil, sunt invitati sa participe sambata, 21 ianuarie, la sala B-442 a Pavilionului Marie Victorin al Universitatii de Montreal la o intalnire Fonds de solidarite FTQ.

Evenimentul va incepe la ora 11:00 si se vrea a fi o intrunire de tip atelier pentru toti cei care doresc sa se lanseze sau sa se dezvolte in afaceri, informeaza Crissaro Communications. Intalnirea este organizata de Fonds de solidarite FTQ in colaborare cu Crissaro Communications si este destinata exclusiv comunitatii romane. In cadrul acestei actiuni,  participantii vor avea avea posibilitatea sa se informeze despre alcatuirea unui plan de afaceri, despre posibilitatile de finantare, serviciile de gestiune si avantajele fiscale oferite de Fonds de solidarite FTQ. Intrarea este gratuita, mai multe informatii putand fi obtinute de la numarul de telefon (514) 961-9091.

 
Boboteaza la Domul din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :642
Friday, 06 January 2006
Vineri 6 ianuarie 2006 cu incepere de la ora 10.00, la Domul din Torino, se va celebra sarbatoarea Botezului Domnului si Sarbatoarea Popoarelor.

Slujba de Boboteaza va fi celebrata de Arhiepiscopul de Torino, S.E. Cardinal Severino Poletto, iar celebrarea Euharistica va fi animata de catre comunitatile de imigranti din Torino.

A doua zi, sambata 7 ianuarie la orele 21.00 va avea loc concertul de boboteaza la Biserica San Domenico (Via San Domenico, colt cu Via Milano), concert la care sunt invitati toti cei care, duminica de duminica, participau la slujba in limba romana care se tinea in aceasta biserica, informeaza un portal al romanilor din Italia.

Domul din Torino se afla in Str. XX Settembre n. 87.

 
Botezul Domnului sarbatorit si de romanii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :611
Friday, 06 January 2006
Imigrantii din Milano vor sarbatori si ei de Boboteaza, in cadrul unei ceremonii gazduite de Dom.

De la ora 17.30, ceremonia va beneficia si de prezenta Arhiepiscopului Dionigi Tettamanzi care, inca de la numirea sa, a intentionat sa dedice aceasta zi imigrantilor din Italia.

Pentru a celebra cum se cuvine Botezul Mantuitorului, dar si pentru sarbatoarea imigrantilor, Domul din Milano se va transforma vineri, 6 ianuarie in scena perfecta pentru o seara de muzica si dans, care va incepe dupa slujba de Boboteaza. Cardinalul isi va baza predica pe cele trei daruri ale magilor: aurul, ce reprezinta bogatia interioara si spirituala a strainilor, tamaia, care simbolizeaza credinta lor si smirna, care indica umanitatea celor veniti din tari indepartate.

La manifestare vor participa toate comunitatile crestine din dioceza, care se intinde pe un teritoriu locuit de aproximativ 300.000 de extracomunitari, dintre care majoritatea crestini, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

La finalul serbarii va fi anuntat noul concurs literar destinat imigrantilor si organizat in colaborare cu ISMU, Institutul Fundatiei Cariplo. Premiul acestui concurs este de 1.000 de euro si va fi inmanata celui care va realiza cea mai buna proza sau poezie pe tema „Atat de aproape, atat de departe. Tara mea vazuta de la Milano”.

 
Istoria, subiect de masa rotunda pentru Agero-StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :608
Friday, 06 January 2006
Asociatia germano-romana Agero-Stuttgart din localitatea omonima si-a propus sa organizeze in luna martie a acestui an o masa rotunda pe teme istorice, al carui invitat principal sa fie prof. dr. Viorel Roman, de la Universitatea din Bremen.

Protagonistul evenimentului a mai participat in luna decembrie a anului 2005 la Cenaclul Agero, prilej cu care a stranit in randul auditoriului atat reactii pro, cat si contra. Profesorul roman si-a confirmat deja participarea la masa rotunda, alaturi de acesta la manifestare urmand sa fie prezente si alte persoane interesate de temele prezentate de catre acesta, informeaza Agero-Stuttgart. Totodata, asociatia germano-romana intentioneaza sa ii propuna jurnalistei Mihaela Craciun, de la postul TVR International, sa fie moderatoarea acestei mese rotunde. Organizatorii actiunii asteapta propuneri si reactii din partea persoanelor interesate de aceasta tema la adresele de e-mail hetco@agero-stuttgart.de sau glass@agero-stuttgart.de.

 
Asociatii romanesti din Spania la Festivalul InterculturalPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :712
Friday, 06 January 2006
Federatia Asociatiilor de Imigranti Romani, FEDROM, in colaborare cu Asociatia Obatala si Asociatia Dialog European a participat in perioada 26 - 29 decembrie 2005 cu un stand propriu in cadrul manifestarilor culturale prilejuite de Festivalul Intercultural „Mostoles te quiere”.

In cadrul standului au fost expuse obiecte de artizanat si fotografii reprezentand imagini din Romania. La inaugurarea manifestarilor a participat si presedinta Comunitatii Madrid, dona Esperanza Aguirre care a primit din partea organizatiilor romanesti un traditional cozonac precum si editia Don Quijote tradusa recent in limba romana de Sorin Marculescu. La inchiderea festivalului, FEDROM a invitat-o sa sustina un concert de muzica folclorica autentica pe cunoscuta artista bistriteanca Lenuta Purja care a incantat publicul prin deosebita valoare artistica a cantecelor prezentate.

 
Ultima zi de inscrieri pentru sfintirea caselor la romanii greco-catolici din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :673
Friday, 06 January 2006
Romanii greco-catolici din Toronto, care doresc sa le fie sfintite locuintele de Boboteaza si nu si-au anuntat inca aceasta intentie, mai au timp pana in seara zilei de vineri, 6 ianuarie, sa se inscrie pe lista sfintirii caselor, intocmita de biserica „Bunavestire”.

Inscrierile se pot face la numarul de telefon 416 443 8796, parintele Emil Jude urmand sa mearga incepand cu ora 09:00 in zonele Valleywoods Rd., York Mills Rd, Parkwoods Village Dr., Cassandra Blvd., Brookbanks Dr., Roanoke Rd., Coral Cove Crescent, Hesketh Crt, Victoria Park (cu Eglinton),  Wacunda Place, Gamble Ave, Barrington Ave., Bergen Rd., Rintella Crt, Mortimer Cres. (Ajax), Bourbon Place, (Whitby), Acara Court, Timbercreek Crt., Lesskim Crt., Pondsview Dr. si Victoria Park (cu Sheppard). Parintele estimeaza ca sfintirea caselor se va incheia in jurul orei 21:00 sau chiar 22:00, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti greco-catolice „Bunavestire” din Toronto. Parohia ii mai anunta pe enoriasii sai ca, incepand cu aceasta luna, adresele de e-mail ale bisericii au fost modificate, din cauza faptului ca vechile bunavestire@bunavestire.org , annunciation@bunavestire.org si emil@bunavestire.org erau asaltate de spam-uri. Astfel, de acum incolo noua adresa va fi toronto@bunavestire.org.

 
Un an de activitate pentru Asociatia Romanilor din IbizaPDF Print E-mail
Ibiza, Spania/Romanian Global News
Accesari :692
Friday, 06 January 2006
Asociatia Romanilor din Ibiza si Formentera se infiinta in urma cu un an si mai bine, la initiativa celui ce avea sa-i devina presedinte – Valentin Botusan.

In 2005, la sfarsit de decembrie, Asociatia implinea un an de activitate. Prima activitate oficiala a asociatiei a avut loc in zilele 29-30 ianuarie 2005 la Recinto Ferial, unde, ca si celelalte tari, Romania a participat cu un stand de prezentare la Sarbatoarea Popoarelor. Au fost expuse obiecte de artizanat si bucate traditionale romanesti. Programul artistic a constat in cantece si dansuri traditionale romanesti, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Asociatia are ca obiective impulsarea integrarii imigrantilor romani in sociatetea pitiusa, promovarea si desfasurarea programelor culturale, cooperarea cu membrii celorlalte asociatii, precum si favorizarea apropierii si schimbului reciproc intre culturi, imbogatindu-se astfel patrimoniul colectiv si evitandu-se marginalizarea. “Asociatia romanilor din Ibiza este o asociatie tanara, cu 90 de membri inscrisi, dar lista ramane deschisa”, spune secretara asociatiei, Luciana Botusan. Pe insula se afla in jur de 1.500-2.000 de romani.

 
Concurs pentru organizatiile civile din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :610
Friday, 06 January 2006
Comisia pentru Drepturile Omului, Minoritati si Culte din cadrul Parlamentului Maghiar a publicat recent un concurs pentru sprijinirea pe 2006 a organizatiilor, asociatiilor minoritatilor nationale si etnice din Ungaria.

La concurs pot participa organizatii care au fost inregistrate la tribunal pana in 31 decembrie 2003. Nu pot concura autoguvernari, fundatii si organizatii politice, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. 

Comisia va distribui 110 milioane de forinti, sustinand cheltuieli pentru functionare. Dosarele vor fi inaintate pana la 20 ianuarie 2006, pe adresa Comisiei: Budapesta, cheile Szechenyi nr. 19. Informatii suplimentare se pot afla la secretariatul Comisiei, telefon 1/441-5032, 1/441-5035, respectiv pe site-ul www.parlament.hu.

 
Basarabenii au inceput pregatirile pentru EurovisionPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :693
Friday, 06 January 2006
Dupa succesul repurtat de baietii de la Zdob si Zdub la finala Eurovison din 2005, lumea muzicala din Basarabia a inceput deja sa se gandeasca la concursul care se va desfasura in acest an si a programat pentru 4 februarie etapa de preselectie pentru finala Concursului National Eurovision 2006.

Conform Moldpres, un consiliu artistic de atestare va selecta piesele propuse la concurs, cei interesati putand sa depuna cererile de participare pana la aceasta data la Teleradio-Moldova. De altfel, institutia respectiva a inceput sa desfasoare o campanie de informare in legatura cu acest subiect, finala concursului de preselectie urmand sa aiba loc la sfarsitul lunii februarie. Pentru a putea participa la concurs, candidati trebuie sa nu isi fi lansat comercial sau sa fi interpretat melodia prezentata la concurs, sau versurile sale, pana la data de 1 octombrie 2005, durata maxima a fiecarei piese sa fie de trei minute, iar concurentii sa cante live. Programul national de organizare a Concursului national mai prevede realizarea videoclipului participantului la concursul international si organizarea turneului in strainatate al finalistului Moldovei.

Concursul international Eurovison Song Contest, editia 2006, se va desfasura in luna mai in Atena. Republica Moldova a participat pentru prima data la Concursul international Eurovision Song Contest in anul 2005, fiind reprezentata de formatia etno-rock Zdob si Zdub. Deaoarece aceasta s-a plasat pe locul sase in finala competitiei, Moldova va putea sa ia parte fara concurs in finala Eurovision-ului din acest an.

 
Concertul de la Marginea Lumii la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :618
Friday, 06 January 2006
Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria si Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria invita pe toti romanii din Ungaria la Concertul de la Marginea Lumii.

Concertul va fi sustinut de Grigore Lese, in Catedrala Sf. Nicolae din Giula, sambata, 7 ianuarie, in ziua de Santion, cu incepere de la ora 16.00.

“Marginea Lumii este aici, dragii mei. Petru ca aici este marginea Neamului Romanesc. Marginea dinspre Apus. Or, pentru noi, aceasta este Marginea Lumii. Marginea dinspre Apus a Lumii.

Noi, romanii din Ungaria suntem Marginea dinspre Apus a Lumii. A lumii noastre, romanesti. De aceea, orice serbare a noastra este Serbarea de la Marginea Lumii” spune episcopul roman Sofronie, invitand inca o data la un concert in care protagoniste vor fi cele mai frumoase hore romanesti interpretare de Grigore Lese.

 
Vanatorii romani din Chicago se intalnesc la balPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :672
Friday, 06 January 2006
Biserica ortodoxa romana „Nasterea Domnului” din Chicago s-a hotarat sa inceapa noul an intr-o maniera pozitiva, organizand sambata, 14 ianuarie, la sediul parohiei, un Bal al Vanatorilor, al carui invitati speciali vor fi Ramona si Petrica Vita.

La petrecere se vor servi numai preparate din vanat, donate chiar de enoriasii bisericii, anunta buletinul parohial. Pretul unui bilet de intrare, in care se include si masa vanatoreasca, este de 25 de dolari, daca se achizitioneaza in avans, si 30 de dolari, pentru cei care il cumpara in seara balului. Petrecerea va fi animata, ca si de Revelion, de orchestra lui Nelu Achim si de cantareata Nicoleta Petrin.

 
Produsele basarabene, prezentate sub egida „Fabricat in Moldova”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :643
Friday, 06 January 2006
Chisinaul va gazdui in perioada 31 ianuarie-5 februarie, la pavilionul „Moldexpo”, expozitia nationala "Fabricat in Moldova".

Aceasta este prima expozitie a anului si va fi un eveniment polivalent care se va desfasura sub egida Guvernului basarabean, informeaza Noutati Moldova. Prin aceasta manifestare, guvernul si-a propus sa contribuie la realizarea programelor nationale "Strategia Cresterii Economice si Reducerii Nivelului Saraciei", "Satul Moldovenesc", precum si la crearea conditiilor favorabile pentru dezvoltarea competitivitatii produselor autohtone si sprijinul producatorilor, exportului de marfuri si servicii. Expozitia „Fabricat in Moldova” este organizata de Camera de Comert si Industrie basarabeana, Asociatia Nationala a Producatorilor de Marfuri si Agentia Agroindustriala "Moldova”.

 
Spectacol muzical-umoristic cu vedete romanesti la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :629
Friday, 06 January 2006
Stela Popescu, Doru Octavian Dumitru si Ionut Dolanescu sunt capetele de afis ale unui spectacol de umor si cantec romanesc care se va desfasura vineri, 7 ianuarie, de la ora 19:30, la centrul cultural al bisericii „Sfanta Maria” din Chicago.

Alaturi de cei trei protagonisti, pe scena vor mai urca grupul Autentic, interpretul Raoul si cantaretele Ioana Nanasi si Lacramioara R., informeaza romanian-portal.com. Informatii si rezervari de bilete se pot face la numerele de telefon 773-418-0544 si 773-509-0010. Spectacolul este organziat de Comunitatea Romano-Americana din Illinois, biserica Sfanta Maria din Chicago, in colaborare cu Romanian Voice. Sala in care va avea loc concertul se afla la adresa 4225 N. Central Avenue, Chicago.

 
George Petean intra din nou in haina lui Figaro la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :729
Friday, 06 January 2006
Seria de spectacole cu „Barbierul din Sevilla”, continua si la acest inceput de an, la Covent Garden, cu romanul George Petean in rolul lui Figaro.

Alte noi reprezentatii sunt programate pentru zilele de 7, 11, 14 si 18 ianuarie, dupa cum urmeaza: sambata, 7 ianuarie de la ora 19.00, la fel ca si in data de 14 ianuarie, iar in zilele de 11 si 18 ianuarie, de la ora 19.30.

Odata cu “Barbierul din Sevilla”, pentru prima data interpretata pe scena in 1816, Rossini si libretistul sau Cesare Sterbini au adus publicului una dintre cele mai stralucitoare comedii din istoria operei.

Nascut in 1976 la Cluj-Napoca, George Petean a urmat scoala de muzica, luand in special cursuri de pian si trombon, dar si Academia G. Dima, unde si-a dezvoltat calitatile vocale. S-a perfectionat, mai tarziu, cu Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro. Debutul sau in Romania a avut loc in anul 1997, in rolul lui Don Giovanni, la Opera din Timisoara, iar in 1998 a fost angajat la Opera din Cluj-Napoca, unde a fost distribuit in opere foarte importante, printre care si “Barbierul din Sevilla”, tot in rolul lui Figaro. In anul 1999 a obtinut Marele Premiu al Concursului Haricleea Darclee, la Braila, iar in 2000 si-a facut debutul international, la Opera din Roma. Opera sa de debut in afara tarii a fost “La Boheme”, iar apoi a cantat in “Barbierul din Sevilla”, la Frankfurt, la Opera de Stat din Viena, la Hamburg si la Pekin. Din stagiunea 2002-2003 este membru permanent al Operei din Hamburg, iar in 2003 ajunge pe scena de la Covent Garden, in rolul lui Sivio din “I Pagliacci”, sub bagheta lui Placido Domingo.

 
Seara de dans pentru romanii londoneziPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :749
Friday, 06 January 2006
Discoteca romaneasca de la Pomodoro Bar, din Londra, isi va deschide o noua sesiune  de petreceri, cu primul eveniment romanesc pe 2006, petrecerea de sambata, 7 ianuarie.

Romanii sunt invitati, ca si pana acum in 7-8 Bishopgate, din Churchyard, Londra pentru o noua seara de discoteca, muzica, dans si distractie 100% romaneasca.

Intrarea va fi tot de 5 lire sterline, iar mai multe detalii se pot obtine la numarul de telefon 07876146863, sau la adresa de e-mail discotecaromaneasca@yahoo.co.uk.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions