Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romanii din New Jersey sunt asteptati la o slujba in limba lorPDF Print E-mail
New Jersey, SUA / Romanian Global News
Accesari :669
Sunday, 08 January 2006
 
Romania-subiect de revista destinata publicului finlandezPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda / Romanian Global News
Accesari :644
Sunday, 08 January 2006
Romania este prezentata publicului finlandez in revista Agenda Magazine, care si-a consacrat primul numarul al sau, cel pe lunile ianuarie-februarie, tarii noastre. Revista apare in limba engleza si se adreseaza mediului politic, diplomatic si cel de afaceri, dar si jurnalistilor din Finlanda. Editorialul poarta semnatura redactorului sef al publicatiei,  Denisa Udroiu, iar revista contine informatii cuprinzatoare despre Romania, tara europeana, cu un remarcabil potential cultural, economic si de afaceri. Din cuprins mai fac parte un interviu cu ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, o discutie cu ambasadorul roman in Finlanda, Neagu Udroiu, cateva opinii ale secretarului de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii si presedintele Agentiei Nationale de Cercetare Stiintifica, Anton Anton, cu privire la programele si perspectivele dezvoltarii capacitatii de inovare si dezvoltare ale Romaniei, precum si articole semnate de Kari Talvitie, director in Ministerul Justitiei si Comertului si Antti Jokinen, presedintele Asociatiei de comert Finlanda-Romania, care pledeaza pentru intensificarea relatiilor economice dintre cele doua tari, informeaa Ambasada Romaniei la Helsinki.
 
Pleiada de vedete romanesti in spectacol la SeattlePDF Print E-mail
California, SUA / Romanian Global News
Accesari :708
Sunday, 08 January 2006
Artistii romani Raoul, Autentic, Doru Octavian Dumitru, Maria Ciobanu, Lacracmioara R. si Ioana Nanasi vor evolua vineri, 13 ianuarie, la Shoreline Community College – Theater din Seattle, in cadrul unui spectacol de muzica si umor.

Acesta va incepe la ora 19:30, biletele fiind puse deja in vanzare pentru romanii care vor sa petreaca cateva ore bune in compania acestor artisti, informeaza compania Astinternational. Biletele costa 25 de dolari pentru adulti, 15 dolari pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si12 ani si sunt gratuite pentru cei mai mici de 6 ani. Pentru alte informatii se poate suna la numarul de telefon: 425-226-7346 sau se poate trimite un mesaj la adresa de e-mail: info4me@astinternational.com. Plata se face cu cec, money order prin posta sau direct deposit la banca. Organizatorii ii roaga pe cei interesati de bilete sa includa in cererea lor numele de familie, telefonul sau e-mail-ul unde pot fi contactati. Adresa salii de spectacol, directiile si biletele vor fi trimise prin posta dupa incasarea platii.

 
Adunare Generala la biserica „Sfintii Trei Iearhi” din SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA / Romanian Global News
Accesari :610
Sunday, 08 January 2006
Membrii parohiei ortodoxe romane „Sfintii Trei Ierarhi” din Seattle se vor intalni duminica, 15 ianuarie, la ora 14:30, dupa terminarea slujbei duminicale, in cadrul unei Adunari Generale. Pe durata intalnirii, care va incepe cu o rugaciune, se vor discuta mai multe aspecte de ordin intern, precum verificarea prezentei membrilor cu drept de vot, conform liseti aprobate de Episcopie, alegerea unui secretar pentru radactarea procesului verbal, prezentarea raporturilor facute de preotul paroh Ioan Catana, dar si de presedintele Consiliului Parohial si de presedinta Reuniunii de Doamne, si prezentarea planurilor de constructie a bisericii pe proprietatea din Mountlake Terrace. Totodata, la intrunire se va mai discuta si prezentarea bugetului pe anul in curs, supunerea sa spre aprobare si alegerea unui nou Consiliu Parohial pentru 2006, anunta buletinul parohial al biseircii romanesti.
 
Romania va fi promovata la un targ de turism din OsloPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia / Romanian Global News
Accesari :721
Sunday, 08 January 2006
Romania va participa in perioada 12-15 ianuarie, cu un pavilion national, la Targul de Turism  Reiseliv 2006 - Lillestrom, care va avea loc la Oslo. Cu aceasta ocazie, tara noastra va fi promovata de reprezentantii Biroului national de Turism din Stockholm, dar si de diferite agentii de turism, precum Nordic Tours, din Bucuresti, Oniro, din Ploiesti, Consiliul Judetean Constanta, Reseledaren, Scandia Tours si Ilkonsult AS, informeaza Ambsada Romaniei la Oslo.
 
Federatia Asociatiilor Imigrantilor Romani din Spania colaboreaza cu primaria din TorrejonPDF Print E-mail
Torrejon, Spania / Romanian Global News
Accesari :1014
Sunday, 08 January 2006
In urma convorbirilor sustinute intre FEDROM, reprezentat de Miguel Fonda Stefanescu in calitate de presedinte si Primaria din Torrejon de Ardoz - reprezentata de Trinidad Rollan Sierra in calitate de primar, la finele anului trecut s-a semnat protocolul de colaborare dintre cele doua organisme pentru anul 2006. Astfel, informeaza portalul Federatiei, se deschide o arie vasta de colaborare prin realizarea unor conferinte, dezbateri, ateliere, programe culturale destinate comunitatii romanesti din aceasta localitate precum si infiintarea unei biblioteci romanesti in Torrejon. Aceasta conventie vine sa confirme protocolul semnat anterior de catre FEDROM cu Ministerul Culturii din Spania si sa releve importanta acestei organizatii in contextul asociativ actual.
 
A fost infiintat Centrul National al Burselor de Studii in StrainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :815
Sunday, 08 January 2006
Centrul National al Burselor de Studii in Strainatate (CNBSS), a carui infiintare a fost aprobata la finele lunii decembrie catre Guvernul Romaniei, va asigura accesul cetatenilor romani la studii in strainatate, in vederea formarii si specializarii acestora.

Potrivit unui comunicat al guvernului CNBSS a fost infiintat prin reorganizarea Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate si va facilita accesul elevilor, studentilor, absolventilor institutiilor de invatamant acreditate, personalului didactic titular in invatamant si al altor categorii de beneficiari, la bursele de studii oferite Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) de catre executiv, autoritati publice, fundatii, donatori - persoane fizice sau juridice - sau de diferite state in cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau in mod unilateral, precum si la bursele provenite din programe guvernamentale si internationale.

CNBSS este singurul organism al MEdC abilitat sa acorde bursele de studii in strainatate. Trimiterea la studii a candidatilor selectionati se va face nominal, in baza ordinului ministrului educatiei si cercetarii. Activitatea CNBSS se va desfasura in colaborare cu Consiliul Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate. CNBSS va lansa si administra programele de burse oferite MEdC si cele atribuite de aceasta institutie in cadrul programelor guvernamentale si internationale. Totodata, va organiza concursurile nationale pentru acordarea burselor de studii in strainatate, va elabora si va face publice propriile proceduri de evaluare si selectie de la concursurile nationale pentru acordarea burselor de studii in strainatate.

 
Testamentul lui Emanuil Gojdu – finalPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :798
Sunday, 08 January 2006

Romanian Global News incepea, la finele anului trecut, publicarea in serial a testamentului marelui mecena roman Nicolae Gojdu, stins din viata la data de 3 februarie 1870. Reluam  si in aceasta luna acest demers, prezentand de data aceasta ultima parte a testamentului intemeietorului Fundatiei Gojdu.

n) Venitul intreg din suma principala a fundatiunei - cu separarea si economisirea fondului de rezerva - sa se intrebuinteze pe langa sus expusele ajutorari, pentru orice alte scopuri religioase ale romanilor de religia ortodoxa rasariteana, dupa buna chibzuire a majoritatii reprezentantei, avand in vedere prosperitatea si inflorirea patriei comune, a bisericii rasaritene ortodoxe, si a natiunei romane.

o) La toate ajutorarile ce se dau din aceasta fundatiune, - pe langa egala cvalificatiune - sa aiba intaietate Poynárii din Bihor, care se trag din neamul mosului meu dupa mama, Dimitrie Poynár, daca vor ramane credinciosi religiei rasaritene ortodoxe.

p) Cunoscand zelul dezinteresat al tuturor membrilor natiunei romane, in privinta promovarii bunei stari a natiunei sale, sunt convins ca toti membrii reprezentantei vor lua asupra lor osteneala impreunata cu afacerile si ingrijirile reprezentantei fara vreo remunerare materiala, simtindu-se remunerati prin constiinta, ca au ajutat si ei la prelucrarea materiei date de mine spre inflorirea iubitei natiuni.

q) Pana cand la natiunea romana se va infiinta pe cale constitutionala, o adunare nationala, un congres sau alt organism autonom, reprezentanta fundatiunei da seama despre administrarea sa numai publicului mare, astfel ca, nealterandu-se suprainspectiunea regimului de stat, socotelile se dau judecatii publice prin foaia oficiala ungureasca si prin trei foi romane mai raspandite; - iar daca natiunea va castiga o corporatiune organica autonoma, socotelile se substern aceleia spre aprobare, apoi se prezenteaza regimului de stat unguresc, si in modul aratat mai sus, se dau publicitatii, - si daca in administrare s-ar comite erori sau fapte in contra dispozitiunilor acestora sau poate defraudatiuni, rog si imputernicesc pe inaltul regim unguresc pentru emandare, in virtutea dreptului sau de suprainspectiune; de altmintrelea eu inteleg o astfel de inspectiune guverniala, care va fi normata si definita prin lege.

r) Reprezentanta are dreptul exclusiv de a imparti stipendiile si ajutoarele la aceia, cari in urma concursurilor publicate in trei foi romane, in intervale cuviincioase, si in intelesul punctelor f)h)k)n) si o) prin majoritate de voturi se vor recunoaste mai demni.

s) Daca cu timpul biserica ortodoxa rasariteana din patrie s-ar constitui astfel, ca sarbii cu romanii rasariteni sa tina impreuna sinoadele bisericesti, sau daca in privinta nationala romanii de religiunea rasariteana ar tinea impreuna cu romanii greco-catolici, numiti altfel uniti, congrese sau alte adunari nationale permise de lege, - in astfel de adunari mestecate, fundatiunea mea nicicand sub nici un titlu sa nu se poata face obiect de discusiune; asupra soartei acestei fundatiuni nu numai votul, dar nici chiar opiniunea sarbului si a romanului unit sa nu se asculte.

Pentru executarea testamentului meu rog pe iubitii si onoratii mei amici: dd Michail Széher, Georgiu Ioanoviciu de Duló si Valea-mare, si pe George Grabovski de Apadia - de la acaror amicitie ce mi-au aratat in decursul vietii, sper si astept ca ei vor lua sarcina aceasta asupra lor si vor executa testamentul meu cu constiinciozitate.

La caz cand in testamentul acesta s-ar ivi astfel de indoieli, dupa cari drepturile sotiei mele s-ar vedea a fi in colisiune cu interesele massei ce testez, sau cu drepturile erezilor mei, rog pe executorii testamentului meu si pe autoritatea competenta, a explica astfel de indoieli in tot cazul in favorul sotiei mele, pentru ca in lumea aceasta numai fata cu sotia mea iubita ma simt dator cu recunostinta, si de aceea in nici un caz nu asi vrea sa o amarasc.

Rog pe executorii testamentului meu, sa binevoiasca a transpune, respectiv a trimite pe cale oficioasa, copiile autentice ale testamentului acestuia: iubitei mele sotii, nepotului Michail Mandrino, magistratului pestan, rudeniei mele Ioan Poynár sen. locuitor in Oradea mare, Mitropolitului romanilor ortodocsi rasariteni din Ungaria si Transilvania, Episcopilor romani rasariteni din Arad si Caransebes, si daca in decursul timpului s-ar mai infiinta si aiurea vreo episcopie, si aceleia, si in fine regimului unguresc din patrie.

Pentru ca dispozitiunile acestea testamentare sub decursul timpului sa nu se dea uitarii, dispun ca testamentul acesta sa se citeasca in toti anii in toate bisericile parohiale romane rasaritene, la 9 februarie, cal.vechi, ca in ziua nasterii mele.

Cu aceasta inchei ceea ce mai am inca la inima.

Dumnezeu cu voi, iubita patrie si natiune, iubita sotie si neamuri! Dumnezeu cu voi, iubiti amici!

S-a facut in doua exemplare asemenea dintre cari unui s-a trimis Par. Arhiepiscop si Mitropoit gr.or. Andrei Baron de Saguna, si celalalt magistratului liberii r.cetati Pesta.

Pesta, anul 1869 (aceste cuvinte sunt sterse.)

Suplimentar declar ca, pana cand economia mea de afara va fi proprietatea massei, locuintele acelea si partea din gradina cari le-am folosit cu familia mea, sa ramana la dispozitiunea libera a sotiei mele.

Pesta, in 4 Novembre, 1869.

(L.S.) Emanuil Gojdu m.p.

Subscrisii adeverim fidel, ca fiind recercati prin Ilustratea Sa dl jude la suprema curie reg. Ung. Emanuil Gojdu, ne-am infatisat cu totii impreuna la domnia sa, care, trupeste ce e drept era bolnavicios, sufleteste insa in stare deplin sanatoasa, a declarat verbal inaintea noastra documentul acesta de descoperire a propriei sale vointe din urma si l-a subscris in prezenta noastra a tuturora. Insemnam ca stergerea celor trei cuvinte de pe fata din urma a documentului acestuia, sirul 27, s-a facut la dorinta testatorului.

Ioan Puscariu, m.p. jude la supr.curie r.u.

Florian Varga, m.p. adv. Comun si cambial

Atanasiu Cimponeriu, m.p. secretar ministerial

Simeon Popovici, m.p. septemvir pensionat

Ioan Aldulean, m.p. jude la suprema curie r.u.

Ca martori recercati.

(Sfarsit)

 
Distinctie pentru un tanar medic romanPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :683
Sunday, 08 January 2006
Orice parinte este fericit atunci cand isi vede copilul la casa lui si cu o profesie de viitor. Astazi, si tatal tanarului dr. Ioan Stan din Chitighaz ar spune acelasi lucru, daca ar mai fi in viata. Dorinta lui a fost ca fiul sau sa devina medic, dar din pacate nu s-a mai putut bucura de reusita acestuia, deoarece s-a stins din viata inainte ca fiul sau sa de-a la facultate. Ioan Stan s-a nascut la 11 ianuarie 1978, intr-o familie de romani din Chitighaz, iar la varsta de 20 de ani isi incearca norocul la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, unde alege profesia de medic ginecolog.

Publicatia romanilor din Ungaria, Foaia Romaneasca, publica in cel mai recent numar al sau un interviu cu Ioan Stan, pe care il preia si Romanian Global News.

- Domnule doctor, am inteles ca faceti parte dintr-o familie de romani din Chitighaz. Va rog sa ne povestiti despre originile Dvs.!

- Parinti mei sunt chitighazeni, tata s-a stins din viata in anul 1998. Bunicul din partea tatalui este de origine din Romania, din satul Afumati de langa Bucuresti. Mama este contabila, dar actual nu lucreaza pentru ca are probleme cu sanatatea. Ramasa vaduva cu trei copii mari, mamei nu i-a fost chiar usor sa ne hraneasca, sa ne imbrace si sa ne tina pe toti la scoala, dar sper sa-i putem rasplati candva pentru tot ceea ce a facut pentru noi.

- Limba romana o vorbiti de mic copil?

- Cand eram mic, parintii mei fiind la serviciu, am petrecut o mare parte din copilarie la bunici, unde se vorbea doar romaneste. Asadar, cand am mers la gradinita nu stiam ungureste, vorbeam ca bunicii, in graiul din Chitighaz. Scoala generala am absolvit-o la scoala romaneasca din sat, iar liceul l-am terminat la Dobritan, la liceul reformat.

- Sunteti singur la parinti?

- Nu, mai am o sora si un frate. Sora mea poarta numele mamei Elisabeta, are 17 ani si invata la liceul catolic din Jula, iar fratele se numeste Teodor, in varsta de 23 de ani si este student la Universitatea din Seghedin, sectia germana si biologie.

- Ce v-a determinat sa alegeti o facultate in Romania?

- Multi tineri de aici fac facultatea in Romania si as putea spune ca mai mult curiozitatea m-a determinat sa incerc si eu. Am intrat de prima data la examenele de admitere, si din anul 1998 pana in anul 2004 am studiat la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, la sectia de medicina generala.

- De ce v-ati ales aceasta profesie?

- De mic copil dorinta mea era sa devin medic veterinar. La inceput mi-am ales medicina generala si dupa un an de studiu de ginecologie si obstetrica, m-a interesat foarte mult acest domeniu si asa am hotarat sa devin ginecolog. Am avut profesori si colegi care m-au indrumat sa-mi aleg aceasta profesie, si carora le multumesc pentru sprijinul acordat in cei sase ani de facultate. Cea mai mare dorinta a tatalui meu a fost sa ma fac medic, dar el, din pacate, nu a mai apucat sa se bucure de reusita mea pentru ca s-a stins din viata inainte sa stie ca am intrat la examene.

- Cu ce probleme v-ati confruntat timp de sase ani la Oradea?

- La inceput am avut mici probleme cu limba literara si in primul rand cu termenii medicali, dar timp de trei luni de zile am invatat foarte mult, aproape zi si noapte. Dupa ce am stapanit limba romana si m-am acomodat acolo, mi-am facut un numar mare de prieteni, cu care in timpul vacantei am facut impreuna multe excursii in tara. Cu o parte din ei tin si acum legatura si chiar ne cautam. Tot aici am cunoscut-o pe sotia mea, care studia la aceeasi facultate cu mine. Ea s-a nascut la Stei, in Romania, se numeste Ana Maria si este acum medic fiziokineoterapeut. In tipul facultatii am locuit la acelasi camin, iar in 9 mai 2004, ne-am casatorit, si am avut cununia civila la primaria din Chitighaz, iar cununia religioasa in Romania, la biserica reformata din Beius.

- De cand lucrati ca medic ginecolog la clinica din Jula?

- In luna noiembrie a anului 2004 am primit diploma de medic, dupa care mi-am luat la Budapesta toate examenele de diferenta necesare pentru a putea lucra aici ca medic stagiar. Din luna martie anul curent sunt angajat aici, la spitalul "Pándy Kálmán" din Jula, la sectia de gine-obstetrica, unde lucrez deja din noiembrie ca medic stagiar.

- A-ti primit recent un premiu de la Fundatia Publica "Pentru Minoritatile Nationale si Etnice din Ungaria". Cu ce sentimente ati preluat acest premiu?

- Da, am primit un premiu, asa-numitul "Premiul pentru Tineret". Suma pe care am primit-o pe aceasta cale o voi folosi pentru specializare. In prezent imi continui studiile la facultatea de medicina din Seghedin, unde invat si limbile germana si engleza.

- Sunteti mandru de ceea ce ati realizat pana acum?

- Da, sunt mandru si ma bucur foarte mult ca de pe acum am nu doar pacienti de aici, ci si din Romania.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions