Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Festivalul „Mihai Eminescu” ii reuneste pe romanii din BucovinaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :689
Tuesday, 10 January 2006
Festivalul Literar "Mihai Eminescu", ajuns la editia cu numarul XV, se va desfasuara in perioada 12-15 ianuarie in localitatile Suceava - Calinesti - Putna cu prelungire spre Cernauti.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu, Primaria Municipiului Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Manastirea Putna si Centrul de Instructie Jandarmi „Petru Rares” Falticeni.

Festivalul va incepe joi, 12 ianuarie, cu un recital literar-muzical sustinut de formatia de camera a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, urmand ca a doua zi, vineri, 13 ianuarie, sa aiba loc momentul literar-artistic „Sub semnul poetului”, iar sambata, 14 ianuarie, un simpozion, lansari de carte si un moment artistic, toate incluse in expozitia „Sub Zodia Eminescu”. Ultima zi a manifestarilor din acest an va fi marcata de pelerinajul Suceava-Calinesti-Putna-Cernauti, care va incepe la Suceava cu depunerea de coroane de flori la monumentul poetului. Evenimentele continua la  Calinesti-Cuparencu, la punctul documentar realizat din initiativa si cu sustinerea financiara privata a ing. Florin Usatiuc, cand se  vor conferiri diplome de excelenta lui Florin Usatiuc, „pentru edificarea punctului documentar <Vasile Eminovici> din Calinesti-Cuparencu”, si sculptorului botosanean Marcel Manastireanu, „pentru realizarea bustului poetului Mihai Eminescu”. Acest bust este amplasat in curtea bisericii la sfintirea careia a participat, in anul 1805, bunicul poetului, dascalul Vasile Eminovici, informeaza „Monitorul de Suceava”.

Pelerinajul va continua la Putna unde se va decerna Premiul „Mihai Eminescu” pe acest an, iar la Cernauti, unde se incheie „Zilele Eminescu 2006” care au debutat vineri, 6 ianuarie, va avea loc la Consulatul General al Romaniei vernisajul expozitiei de fotografie artistica „Romania vazuta de sus” a artistului fotograf Stefan Petrescu. Ultimul punct al zilei va fi spectacolul literar-muzical „La steaua care-a rasarit” organizat la Casa de Cultura a raionului 1 Mai de Fundatia de Binefacere „Casa Limbii Romane”, Muzeul Literar-Memorial „Mihai Eminescu” si Societatea Scriitorilor Romani din Regiunea Cernauti.

 
„Zilele Eminescu” se sarbatoresc la BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :681
Tuesday, 10 January 2006
Poetul Mihai Eminescu va fi omagiat in aceasta saptamana la Botosani, in preajma comemorarii nasterii sale, in zilele de sambata, 14 ianuarie, si duminica, 15 ianuarie.

Conform publicatiei „Jurnalul de Botosani”, activitatile vor fi dintre cele mai diverse si includ o sezatoare literara cu participarea scriitorilor si a membrilor Societatii Culturale "Raluca Iurascu" din Vorona, o sedinta extraordinara a Consiliului Municipal pentru acordarea titlului de Cetatean de onoare laureatului Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2005, depuneri de coroane la statuia poetului din fata Teatrului "Mihai Eminescu", o expozitia de grafica a Ligiei Macovei si recitalul poetilor laureati ai editiilor precedente prezenti la Botosani. Pe lista acestora din urma se afla Petre Stoica - 1994, Ana Blandiana - 1997, Cezar Ivanescu - 1999, Constanta Buzea - 2000, Ilie Constantin - 2001, Emil Brumaru - 2002, Angela Marinescu - 2003 si Serban Foarta - 2004.

Cea mai importanta parte din programului se va desfasura incepand cu ora 12.00 la Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" unde va avea loc lansarea CD-ului „Eminescu…dupa Eminescu”, la care va lua parte si  Ion Caramitru. Lansarea va fi succedata de anuntarea nominalizarilor pentru Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2005 pentru Opera Prima, urmat de recitalul laureatilor Opera Prima ale fostelor editii din 1998 pana in 2004: Doru Mares, Dan Bogdan Hanu, T.O. Bobe, Liviu Georgescu, Razvan Tupa, Cristian Pohrin Dan Sociu Teodor Duna, Claudiu Komarin, Dan Coman, Bogdan Perdivara si Sebastian Sifft.

Ultima parte a programului va consta in vizitarea Memorialului Ipotesti, lansarea Concursului National de Poezie si Interpretare Critica a Operei Eminesciene "Porni Luceafarul…" editia XXV si Gala de decernare a Premiului National de poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2005, pentru Opera Prima si Opera Omnia, care se va desfasura in Sala de spectacole a Teatrului "Mihai Eminescu". Publicul prezent la manifestare va mai asista si la spectacolul sustinut de actorul Ion Caramitru si Orchestra de muzica populara "Rapsozii Botosanilor", intitulat „Deasupra-i cer de stele - Cantec la ivirea Luceafarului”.

 
Romania modifica Legea privind cooperarea judiciara internationala in materie penalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :568
Tuesday, 10 January 2006
Guvernul a aprobat proiectul de Lege pentru  modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, care face parte din masurile legislative prioritare pentru integrarea in Uniunea Europeana. 

Modificarile si completarile vizeaza, in primul rand, delimitarea mai clara a atributiilor Ministerului Justitiei in materie penala, in calitatea sa de autoritate centrala desemnata prin tratatele internationale la care Romania este parte, de cele ale autoritatilor judiciare, in special ale instantelor de judecata. S-au avut in vedere atat necesitatea respectarii prevederilor constitutionale, conform carora „expulzarea  sau extradarea se hotaraste de justitie” (art. 19 din Constitutie), cat si elemente de drept comparat si de ordin istoric, care confera un rol activ puterii executive in materia extradarii, in toate statele. S-a pus accentul pe o delimitare clara a etapei administrative de cea judiciara. De exemplu, competenta formularii cererii de extradare in numele statului roman se transfera de la presedintele sectiei penale a curtii de apel competente la Ministerul Justitiei. Formularea cererii reprezinta o procedura strict administrativa si poate fi realizata de autoritatea centrala. Aceasta modificare corespunde unuia dintre obiectivele Strategiei de reforma a sistemului judiciar, respectiv degrevarea judecatorilor de aspectele nejurisdictionale. Tot din ratiunea degrevarii instantelor se revine la competenta Ministerului Justitiei, cu informarea Ministerului Administratiei si Internelor,  in aprobarea cererilor de tranzit. Modificarea are in vedere faptul ca aceste cereri trebuie solutionate intr-un interval de timp foarte scurt. De asemenea, prin completarile aduse se reglementeaza expres drepturile si garantiile de care se bucura persoana care face obiectul unui mandat european de arestare, pornind de la experienta statelor membre ale Uniunii Europene in aplicarea deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre ale Uniunii Europene. Modificarile si completarile aduse in domeniul asistentei judiciare in materie penala vizeaza atat ajustarea cadrului intern referitor la procedurile clasice de asistenta judiciara, cat si transpunerea in legislatia interna a unor noi forme de asistenta judiciara adoptate la nivelul Uniunii Europene.  De asemenea, masurile adoptate  contribuie la eliminarea disfunctionalitatilor inregistrate in aplicarea Legii nr. 302/2004. Au fost introduse dispozitii noi menite sa transpuna dispozitiile Conventiei din 19 iunie 1990 de aplicare a Acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduala a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19 iunie 1990. In plus, s-a avut in vedere completarea dispozitiilor legii interne si prin transpunerea dispozitiilor Protocolului din 16 octombrie 2001, privind informatiile referitoare la conturile bancare si operatiunile bancare si informatiile obtinute ca urmare a monitorizarii conturilor bancare; protocol aditional la Conventia de asistenta reciproca intre Statele Membre, in materie penala, din 29 mai 2000, informeaza Prompt Media.

 
Carabinierii italieni le dau lectii romanilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :498
Tuesday, 10 January 2006
In perioada 8 ianuarie – 8 iulie 2006, un subofiter din cadrul Armei Carabinierilor din Italia  preda un curs de criminalistica la Scoala de Subofiteri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Dragasani.

La curs participa 150 de elevi din cadrul Scolii de Subofiteri, iar ciclul de pregatire de sase luni implica parcurgerea disciplinelor specifice formarii initiale a subofiterilor conform planului de invatamant privind criminalistica. In cadrul programului  de invatamant, subofiterul italian participa, impreuna cu personalul didactic al catedrei, la activitatile de predare-invatare cu elevii, la intocmirea, actualizarea si imbunatatirea continutului stiintific al lectiilor si la elaborarea proiectelor didactice planificate.

 
Moldovenii de peste Prut se specializeaza in “Deprinderi de viata”PDF Print E-mail
Soroca, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :620
Tuesday, 10 January 2006
La Soroca, in Basarabia, 38 de profesori din institutiile de invatamant din raion, care predau “Deprinderi de viata”, au constituit Reteaua raionala a profesorilor pentru Deprinderi de viata, anunta DECA-press, preluata de Prompt Media.

Reteaua a fost formata in cadrul unei intruniri organizate de Centrul pentru tineri “Dacia” in parteneriat cu Directia raionala Invatamant, Tineret si Sport din Soroca. Reteaua raionala isi propune sa contribuie la dezvoltarea abilitatilor profesorilor in procesul educativ si sa promoveze deprinderile de viata in societate.

 
Belu si Bitang spun Adio Romania!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :943
Tuesday, 10 January 2006
Dupa ani in sir de rezultate exceptionale in cele mai mari competii internationale de gimnastica, sportul romanesc a ramas fara antrenorii de aur, Mariana Bitang si Octavian Belu.

In urma numeroaselor scandaluri iscate in cadrul lotului national, dar si a divergentelor cu Federatia Romana de Gimnastica, cei doi antrenori romani au decis sa nu mai accepte nici o oferta din Romania si, mai mult decat atat, sa se gandeasca serios la oferta din China. Belu si Bitang vor pleca catre China imediat dupa Anul Nou chinezesc, in 29 ianuarie, data la care vor afla si detaliile finale ale contractului propus de Federatia Chineza de Gimnastica.

Cuplul de aur al gimnasticii romanesti a marturisit presei ca daca nu se vor intelege cu chinezi nu vor ezita sa se intoarca in Romania, numai ca nu vor mai accepta sa antreneze aici. Totodata, ei au anuntat ca vor lua in calcul si alte oferte venite din strainatate. . "Nu ne vom intoarce la lotul de la Deva. In cazul in care discutiile cu chinezii vor esua, vom da curs altor oferte tentante din strainatate. Foarte multe sunt din Europa", a spus Bitang.

 
Presedintele UAP, medaliat in BraziliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :607
Tuesday, 10 January 2006
Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, UAP, pictorul Zamfir Dumitrescu, a primit Medalia de Aur pentru Pictura la cel de-al treilea Salon Oficial de Arta din orasul brazilian Caraguatatuba.

Romanul a fost declarat invingator duminica, 8 ianuarie, la Teatrul "Mario Covas", dupa ce juriul a vizionat lucrarile semnate de cei 73 de pictori care au fost selectionati sa participe la acest eveniment, anunta TVR. Concursul s-a desfasurat la sectiunile pictura, sculptura, desen si gravura, inscrieri ce au avut loc in perioada 1 octombrie-14 noiembrie 2005. Printre finalisti, se numara pictori, sculptori, graficieni din Brazilia, Canada, Germania, Statele Unite ale Americii, Romania, Salonul Oficial de Arta din Caraguatatuba din Brazilia poate fi vizitat pana pe 7 februarie.

 
Patru romani intr-un film de televiziune americanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :578
Tuesday, 10 January 2006
Canalul de televiziune american SciFi a difuzat la acest sfarsit de saptamana un film horror ce o are in rol principal pe Monica Barladeanu, vedeta romanca pe cale de afirmare la Hollywood, ca Monica Dean.

Pelicula „Caved in: Prehistoric Terror” ii mai are in distributie pe Cristian Popa, cu care cinefilii romani sunt obisnuiti din telenovela „Secretul Mariei” dar si din serialul „In familie”, si pe Razvan Popa, actor la Teatrul National. Alaturi de romani in film mai joaca actorii americani Christopher Atkins si Colm Meaney. Regia filmului este semnata de romanca Ruxandra Slotea si de Richard Pepin.

„Caved in: Prehistoric Terror” a fost filmat la Bucuresti, in 2004 si este povestea unei comori ascunse intr-o mina, la care ravnesc niste hoti. Punctul culminant al filmului il reprezinta atacul hotilor de catre niste gandaci uriasi, care ii mananca de vii. Monica Barladeanu, alias Sophia, este singura care va reusi sa se salveze si sa iasa din pestera
 
Un nou simpozion international pentru Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba IuliaPDF Print E-mail
Alba-Iulia, Romania/Romanian Global News
Accesari :710
Tuesday, 10 January 2006
Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia va organiza si in acest an in perioada 5- 6 mai cea de-a V-a editie a simpozionului international, care va avea tema „Identitate crestina si dialog, in noul context european”.

La eveniment vor fi asteptate personalitati teologice si culturale din tara si strainatate, informeaza Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de la Alba Iulia. Manifestarea academica se organizeaza anual incepand cu 2002, cand tema a fost „Violenta „in numele lui Dumnezeu” – un raspuns crestin”. Temele celorlalte simpozioane au fost „Biserica in era globalizarii” (2003), „Spiritualitate si consumism in Europa unita” (2004) si „Omul de cultura in fata descrestinarii” (2005). La finalul fiecarei editii s-au tiparit si volumele cuprinzand referatele sustinute de participanti. Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor personalitati din domeniul religios, printre care se numara IPS dr. Lazar Puhalo (Canada), arhiepiscopul dr. Antonio Mattiazzo (Padova - Italia), monseniorul dr. Albert Rauch (Regensburg - Germania), pr. dr. Boris Bobrinskoy (Paris), prof. Viorel Stefaneanu (Paris) sau pr. dr. Gh. Metallinos (Atena).

 
Militarii focsaneni pleaca sa ajute la reconstructia IrakuluiPDF Print E-mail
Focsani, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 10 January 2006
Cazarma Batalionului 280 Infanterie din Focsani va fi miercuri, 11 ianuarie, locul de desfasurare al ceremonialul prilejuit de plecarea in misiune in Irak a militarilor care vor participa, pentru sase luni, la efortul de stabilizare si reconstructie a tarii, in cadrul Fortei Multinationale.

Evenimentul va incepe la ora 10:30 si ii va avea ca invitati speciali pe ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, si reprezentanti ai administratiei locale, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. 

Militari din cadrul Batalionului 280 Infanterie au mai participat la misiuni internationale in Kosovo (2002-2003) si in Afganistan (2004). Ei ii inlocuiesc, in teatrul de operatii irakian, pe camarazii lor din Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii negri”, de la Craiova, care participa la misiune din luna august 2005.

 
CMR, alaturi de Goma in cursa pentru o nominalizare romaneasca la Premiul NobelPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :773
Tuesday, 10 January 2006
Consiliul Mondial Roman se alatura demersurilor facute in ultimul timp de mai multe asociatii si persoane fizice care doresc sa il vada pe scriitorul Paul Goma pe lista nominalizatilor din partea Romaniei la Premiul Nobel pentru literatura.

Printr-o scrisoare deschisa adresata Presedintiei Romaniei, Academiei Romane, Uniunii Scriitorilor si Pen-Clubului Roman, Consiliul Mondial Roman isi manifesta in mod clar sustinerea in cursa pentru nominalizarea la Premiul Nobel a acestui important nume al literaturii romane contemporane, care a scris intr-o maniera extrem de prolifica atat din tara, cat si din exil. Redam in cele ce urmeaza textul acestei scrisori, asa cum a parvenit el la redactie.

 

Catre Presedintia Romaniei, Academia Romana, Uniunea Scriitorilor

Pen-Clubul Roman,

Stimati Domni,

Paul Goma este un scriitor angajat in lupta impotriva tiraniei si barbariei comuniste pe care a cunoscut-o direct inca din frageda pruncie. Paul Goma s-a nascut in anul 1935 in satul Mana din Basarabia, unde parintii lui erau invatatori. Acolo l-a gasit invazia rusilor, care in urma intelegerii dintre Hitler si Stalin ( Pactul Ribentrop-Molotov ) si-au impartit Europa.

Atunci in 1940, au ocupat rusii mai multe provincii romanesti printre care si Basarabia, impunand teroarea bolsevica in toate aceste provincii, ucigand si deportand in Rusia o multime de romani printre care si pe tatal lui Goma si alti membrii ai familiei sale.

Apoi a urmat razboiul si, in cele din urma, instalarea comunismului nu numai in Basrabia, devenita Republica Sovietica, ci si in tot estul Europei, inclusiv in Romania, unde reusise sa se refugieze familia Goma.

Aceste prime traume l-au marcat pe scriitorul  Goma si l-au determinat sa lupte impotriva tiraniei, barbariei, minciunii, inselatoriei si ipocriziei de orice fel. Paul Goma urmeaza studiile scolare si in anul 1954 reuseste la examenul de admitere si devine student la Institutul de literatura si critica literara „Mihai Eminescu” din Bucuresti.

In 1956 este arestat pentru tentativa de organizare a unei manifestatii ostile regimului si condamnat la doi ani inchisoare corectionala. La eliberarea din inchisoare in anul 1958 i se impune domiciliu obligatoriu in Baragan timp de 5 ani.

Intre anii 1963-1965 ocupa diferite functii de muncitor, iar in anul 1965 da din nou admitere la Facultatea de flologie a Universitatii Bucuresti. Scrie si trimite romanul ”Ostinato" in anul 1966 la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, care, insa, nu i se publica. Debuteaza la „Luceafarul" cu povestirea „Cand tace toba”. Trimite „Ostinato" in occident, apoi romanul „Usa", care este de asemenea refuzat la ESPLA. Ambele carti sunt publicate in occident creand un mare scandal in tara.

Cu aceste carti Goma devine cunoscut in strainatate, securitatea insa nu-l iarta. Este mereu arestat, anchetat si batut. Confruntarea devine si mai puternica o data cu aparitia  „Miscarii 77” cand sunt arestati mai multi. Totusi, notorietatea lui Goma, citit si recunoscut in apus, il apara.
Este prea periculos de a fi acceptat in tara si, la 20 noienmbrie, Paul Goma este expulzat impreuna cu sotia si copilul.

De aici, Paul Goma devine un exilat si nici dupa 1989 nu revine in tara refuzand invitatiile ce i se fac, declarand ca va reveni doar atunci cand comunistii nu mai sunt la conducerea tarii.
Scriitorul continua sa scrie si sa publice peste 30 de carti: romane, eseuri pamflete, jurnale, continuand sa denunte ticalosia si barbaria comunismului, a securitatii, dar si ipocrizia, mincuna si inselatoria ori de cate ori i se iveste ocazia.

In urma documentelor noi ce au iesit la iveala despre Basarabia, scrie mult tocmai ca sa se poata explica mai bine ce a vazut si trait in tara dintre Prut si Nistru.

Intransigenta lui neiertatoare ii creeaza multi dusmani. Nu-si iarta nici prietenii pe care ii prinde cu minciuna si ipocrizia. In special cei care conduc astazi Uniunea Scriitorilor din Romania, ca si unele publicatii literare, ii sunt dusmani declarati.

Goma scrie si publica inainte, in asa fel ca multi scriitori tineri vad in el un mare scriitor comparat cu Soljenitan. El este un cronicar al vietii si opresiunii sub comunism, cum nu a facut-o nici un alt alt scriitor roman.

Cartile lui Goma au valoare si vor dainui pentru ca reflecta cu onestitate o realitate traita cu tot dramatismul si suferintele ei. El ramane un scriitor onest, care cauta adevarul cu multa sarguinta si cinste, dezvaluind situatiile si evenimentele asa cum au fost ele.

Paul Goma merita pe deplin nominalizarea. Consiliul Mondial Roman, al carui membru de onoare este, il propune pe acest mare scriitor pentru Premiul Nobel.

Biroul Director al Consiliului Mondial Roman

Nicolae Rusu, Neculai Popa, Lucia Beiu, Stefana Bianu, Mihai Stan

Carmen Sabau, Mircea Sabau, Rodica Bostan, Gabriel Bostan, Florin Sasarman, Ion Rosca

Consilieri: Ovidiu Creanga, Oleg Brega, Zina Cerchez, Andrei Vartic, Gheorghe Covaza, Florian Postolache

 

 
Ansamblul „Dor Basarabean” s-a lansat si pe InternetPDF Print E-mail
Odesa, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :558
Tuesday, 10 January 2006

„Dor Basarabean” si-a lansat recent o pagina de web, prin intermediul carora cei interesati de activitatea grupului vor putea patrunde „in casa mare” a celui mai renumit ansamblu folcloric al comunitatii romanesti din Sudul Basarabiei - regiunea Odesa, Ucraina.

Site-ul poate fi vizitat la adresa http://www.dorbasarabean.info/ si ofera informatii in legatura cu activitatea ansamblului, cu repertoriul acestuia, proiectele de viitor, artistii amatori si profesionisti, precum si cu viata culturala din „Basarabia reala” - dupa Mihai Eminescu. „Initial prezentul proiect a fost conceput ca un viitor mijloc de branding local pentru localitatea de origine a ansamblului - satul Utkonosovka (Erdec-Burnu, sau I.Gh.Duca) din raionul Ismail, regiunea Odesa”, informeaza site-ul ansamblului. Tot aici se mentioneaza ca “in cadrul paginii de start a localitatii ar fi trebuit sa-si regaseasca spatiul cuvenit si ansamblul Dor Basarabean. Cu mare regret, insa, initiatorii proiectului au fost nevoiti sa se rezume doar la prezenta varianta”.

Un pas urmator al proiectului se anunta a fi acela al lansarii pe Internet si a unei pagini a localitatii de origine a ansamblului, „un loc pitoresc, cu adevarate valori spirituale si oameni gospodari, adevarati mostenitori ai traditiilor populare”, unde membrii ansamblului ii invita pe toti cei care vor sa se bucure de ospitalitatea basarabeana autohtona si de specificul si maiestria bucatariei basarabene din acest colt de tara.

 

 
Un roman din Miercurea- Ciuc are nevoie urgenta de transplant medular in IsraelPDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :889
Tuesday, 10 January 2006
{mosimage}In preajma Sarbatorilor Sfinte ale Craciunului vestea ca Marius Mihail, in varsta de 36 de ani, tata a trei copii, din orasul harghitean Miercurea Ciuc, a fost diagnosticat cu hematoblastoza acuta bifenotipica in remisie partiala, cu alte cuvinte leucemie grava, a cazut ca un trasnet pe familia Galea.

{mosimage}Atat Mihai cat si sotia sa sunt functionari iar din salariul pe care il insumeaza cei doi nici vorba sa mearga sa isi faca un transplant de maduva asa cum i-a fost recomandat de medicul Benedek Istvan, conferentiar doctor si seful clinicii  de hematologie si transplant medular de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mures. Prognosticurile medicului au fost clare: transplant medular cu sanse de reusita, daca este efectuat in Israel sau Austria, si cu sanse rezervate de supravietuire sau vindecare in cazul neoperarii. Familia, insumand cei cinci membrii, este in pragul disperarii. Niciodata bolnav pana in prezent, Mihai, asa cum il descrie sotia sa, Adriana, in scrisoarea adresata redactiei noastre, este un luptator si eu am nadejdea ca se va ivi un miracol si pentru noi. Vom lupta cu totii insa nu fara sprijinul celor care vor consimti sa ni-l acorde fiindca altfel…nu stiu ce putem face. Atat eu, profesoara la Liceul Octavian Goga din localitate, cat si sotul meu, functionar in cadrul U.M.0638, nu avem familii instarite care sa ne poata ajuta in aceasta situatie si nici chiar noi, din salariile pe care le avem, nu putem face fata unui credit sau oricarei alte forme de imprumut, asa ca toata nadejdea in Dumnezeu cel milostiv si in cei pe care ii va trimite catre noi sa ne ajute. Ne-am orientat catre clinica din Israel deoarece este nevoie, atat pe perioada operatiei cat si a tratamentului recuperatoriu, de un insotitor, iar acela voi fi eu fara doar si poate, insa in Israel pot locui, sper, fara prea mari costuri la o biserica romaneasca.

Marius Mihail este intr-adevar un om deosebit: in 2001 a terminat Facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini Brasov cu media 10, iar la doar 32 de ani isi sustinea Doctoratul in Stiinta si Tehnologia Materialelor, devenind cel mai tanar doctor in domeniu din tara. Pe plan profesional este extrem de apreciat, iar in familie este un sot si tata exemplar. Cine, in ziua de azi, mai are curajul, in conditiile in care amandoi suntem bugetari, sa-si doreasca trei copii?, se intreaba sotia sa in scrisoarea adresata Romanian Global News, raspunzand tot ea, un om bun la suflet si iubitor de copii asa cum este Mihai al nostru.

Rugandu-va in acest inceput de an, aplecandu-ne cu smerenie in fata miilor de suflete care au avut de suferit de pe urma catastrofelor naturale de anul trecut si pe care I-am ajutat cu totii, fiecare cum a putut, sa ne solidarizam si cu apelul acestui roman din inima Romaniei si sa-i trimitem si lui o raza de speranta asa cum am facut mereu, fiecare de acolo de unde este. Adresa de e-mail la care poate fi contactata familia Galea din Miercurea Ciuc este urmatoarea: adriana.galea@yahoo.com Pentru alte informatii nu ezitati sa ne scrieti si la redactie.

 
Schimbari in conducerea Romanian American Freedom AlliancePDF Print E-mail
Denver, SUA/Romanian Global News
Accesari :597
Tuesday, 10 January 2006
Organizatia romano-americana RAFA din orasul Denver are, incepand cu acest an, un nou presedinte, in persoana lui Dan-Florian Stamatoiu.

In afara acestuia, Romanian-American Freedom Alliance il are ca vice-presedinte pe Narcis Gavrilescu, casiera este Nicoleta Purcell, iar secretara Ingrid Fotino. In acelasi timp, pe lista de directori ai organziatiei se mai numara Mircea Fotino, Nicoleta Purcell, Lavinia Ball-Marian si Sebastian Doreanu, informeaza RAFA. Anul trecut, Romanian-American Freedom Alliance a avut-o ca presedinte pe Silvia Mioc, iar vice-presedinte a fost acelasi Narcis Gavrilescu.

Romanian-American Freedom Alliance este o organizatie non-profit care a luat fiinta in statul Colorado in anul 1990, imediat dupa prabusirea regimului comunist din Romania. RAFA are ca scop principal ajutarea copiilor si familiilor aflati in nevoie, dar si furnizarea de medicamente si echipamente specifice catre unitatile spitalicesti din tara noastra.

 
Biserica din Monterotondo renaste datorita romanilorPDF Print E-mail
Monterotondo, Italia/Romanian Global News
Accesari :654
Tuesday, 10 January 2006
La 20 de kilometri de Roma, intre Via Nomentana si Via Salaria, o biserica, deocamdata fara nume, si pentru un timp abandonata, a fost readusa la viata gratie unor romani din regiune.

100 de romani s-au gandit, in urma cu ceva timp, sa faca sa renasca o structura abandonata din zona Monterotondo si sa o trasforme intr-un lacas de rugaciune si inchinaciune.

Biserica fusese partial ridicata in urma cu mai bine de 100 de ani, in 1867, in timpul luptelor garibaldiene pentru unirea Italiei. Constructia a devenit mai tarziu un teatru, iar apoi cinematograf. Petre Bogdan a transformat cladirea vechiului cinemtograf in aceasta biserica in care, de aproximativ sase luni, isi oficiaza slujba ortodoxa, informeaza portalul Stranieri in Italia. Micuta comunitate romaneasca din zona a sarbatorit zilele trecute ridicarea acestui nou lacas, ocazie pentru care parintele Bogdan a oficiat slujba in limba italiana. „Am invitat si primarul si alti functionari comunali. A fost aproape o sarbatoare italo-romana. Speram ca aceasta initiativa ne va aduce sprijin, ne va face sa ramanem aici. Este o problema legata de cadastru si nu se stie foarte exact cui ii apartine acest imobil” a spus Parintele. El a mai adaugat ca a fost cerut acordul preotului paroh, dar ca nu a existat o autorizatie din partea Comunei. „Am adus aici un altar, icoanele si bancutele pentru rugaciune si totul. Aceasta biserica nici macar nu are un nume. Era un loc parasit si trist, iar noi l-am pus din nou pe picioare” a adaugat el.

 
Poezia eminesciana rasuna la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :671
Tuesday, 10 January 2006
Apropierea datei de nastere a lui Mihai Eminescu prilejuieste Institutului Cultural Roman de la Budapesta organizarea manifestarii „Versul eminescian”, care se va desfasura luni, 16 ianuarie, la ora 18:00, la sediul institutiei romanesti.

In cadrul acesteia va avea loc recitalul actritei Luciei Muresan, decan al Facultatii de Teatru de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, si a studentilor sai, Ina Rusei si Catalin Ciurdar, dar si expozitia Reliefuri si textile”, ce contine exponate semnate de artistii Katalin Lukacs si Zoltan Lachner, informeaza Institutul Cultural Roman. Sediul institutului se afla la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, relatii la telefon 3832693.

 
15 studenti straini, in vizita la ambasadorul roman la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :569
Tuesday, 10 January 2006
Ambasadorul Romaniei la Praga, Gheorghe Tinca, s-a intalnit la inceputul acestei luni cu un grup de 15 studenti care au participat la cea de-a zecea editie a Conferintei Internationale de Leadership care s-a desfasurat in capitala ceha in perioada 2-7 ianuarie.

Studentii proveneau de la institutii de invatamant superior din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Canada, Danemarca, Australia, Japonia, China, Columbia si Africa de Sud, informeaza misiunea diplomatica romana din Cehia. Conferinta a fost organziata de asociatia ceha Civic Concepts International care se ocupa cu dezvoltarea calitatii de lideri in randul tinerilor cu ajutorul promovarii schimbului de idei si a comunicarii inter-culturale.

 
Spectacol de teatru despre imigratie la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :546
Tuesday, 10 January 2006
„Sola andata” este un nou spectacol de teatru demonstrativ ce se va juca in Cetatea Eterna, avand ca scop principal intelegerea fenomenului imigrational din interior.

Cea de-a treia editie a spectacolului „Sola andata” se joaca la Teatrul India din Roma, incepand de luni, 9 ianuarie si va fi disponibil celor interesati pana in data de 4 februarie.

Este vorba despre un spectacol demonstrativ de teatru despre refugiati si despre imigranti, organizat de CIES (Centrul de informare si educatie despre dezvoltare), in colaborare cu ACNUR (Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati) din Roma si Lazio, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

„Sola andata” a fost deja prezentat la Roma Cinecitta in 1997-1998 si la Reggio Emilia in 2000, ajungand anul acesta la Roma, la Teatrul India. Pretul unui bilet pentru studenti este de 7 euro pentru adulti si 9 euro pentru adulti. „Este un spectacol putin special, unde spectatorul participa activ si joaca rolul unui imigrant in drum catre Italia”, in timp ce niste imigranti „reali” joaca rolurile unor politisti si functionari din institutii.

Scopul acestui spectacol este acela de a-i face pe tineri sa plateasca o parte a experientei reale, un drum greu”, a spus primarul Walter Veltroni la ceremonia de inaugurare. Obiectivul este de a ajunge acolo unde ziarele nu ajung si de a reda ideea singuratatii care exista in povestea atator imigranti” a mai spus edilul.

Consilierul pe probleme de cultura din regiunea Lazio, Giulia Rodano si-a exprimat dorinta de a „relua acest spectacol in mod repetat, dar si aceea de a crea un spatiu permanent pentru acesta, pentru a putea fi vizitat oricand de tinerii din regiune.

In principiu pentru organizatori, spectacolul „Sola andata” se vrea a fi „un instrument de civilizatie si de sensibilizare, pentru a intelege cum refugiatii si cea mai mare parte a imigrantilor sunt nevoiti sa-si paraseasca tara si viata lor”.

 

 
Mirajul Spaniei i-a captivat pe romaniPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :646
Tuesday, 10 January 2006
Un chestionar realizat de un portal al romanilor din Spania releva ca cea mai mare parte a concetatenilor nostri care au plecat in Spania nu ar mai vrea sa se intoarca in Romania.

La intrebarea „Ne mai intoarcem in Romania?” cei mai multi dintre repondentii acestui chestionar (32.8%) raspund ca nu, iar motivul este acela ca „s-au integrat foarte bine in tara in care se afla”. Un procent considerabil totusi, 29.9% dintre cei care si-au exprimat opinia spun ca s-ar intoarce acasa cand aici li se vor oferi salarii decente si un trai decent, in timp ce 26.1% nu lasa aceasta grija in seama statului roman si spun ca se vor intoarce in Romania, insa cand vor pune deoparte suficient de multi bani cat sa nu duca grija zilei de maine. Chestionarul mai avea si o a patra varianta – „nu stiu, nu m-am hotarat inca”, pe care au ales-o 11.2% dintre romani. Acestia ar avea o sansa mare sa se intoarca in tara, dar numai daca Romania le va oferi si lor conditii bune de trai, comparabile cu cele cu care s-au obisnuit in Spania.

 
Infractorii romani din Italia se intorc in taraPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :607
Tuesday, 10 January 2006
Infractorii romani prinsi pe teritoriul Italiei si care, in acest moment, sunt detinuti in penitenciarele italiene se vor putea intoarce acasa, pentru a-si ispasi restul pedepselor in inchisorile din tara.

Acesta este rezultatul unui acord semnat intre Romania si Italia in septembrie 2003, si care a fost publicat in Gazzeta Ufficiale abia in data de 5 ianuarie 2006, intrand in vigoare la finele saptamanii trecute.

Acordul prevede o simplificare a procedurii de transfer a persoanelor condamnate care la capatul incheierii pedepsei nu vor putea ramane in Italia, pentru ca, spre exemplu, impotriva lor a fost dispusa, pe langa pedeapsa inchisorii, si masura expulzarii.

Transferul detinutului dintr-un penitenciar italian intr-unul din Romania nu necesita acordul acestuia neaparat, dar autoritatile italiene vor fi nevoite, cu toate acestea, sa ii ceara acestuia parerea in acest sens si sa o trasmita autoritatile omologe din Romania.

 
Ion Marin – regizor muzical pentru „Visul unei nopti de vara” la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :690
Tuesday, 10 January 2006
Teatro Real din Madrid gazduieste zilele acestea cea mai recenta punere in scena a spectacolului „Visul unei nopti de vara”, cu o regie muzicala semnata de romanul Ion Marin.

Marin il inlocuieste pe afisul spectacolului pe maestrul Armin Jordan, aflat intr-o stare de sanatate delicata, dupa cum anunta publicatia spaniola Diario de Noticias.

Avand la baza textul celebrei comedii shakeaspeariene cu acelasi titlu, „Visul unei nopti de vara” a fost lansata in iunie 1960, la Jubilee Hall din Alderburgh, si este una dintre cele mai populare piese din intreaga dramaturgie, dar si din repertoriul britanicului Benjamin Britten.

Ion Marin va dirija, in cadrul acestui spectaol, Orchestra Simfonica din Madrid si Corul Pueri Cantores din Vicenza.

 
Medeea Marinescu in cinematografele francezePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :982
Tuesday, 10 January 2006
Tanara actrita romanca Medeea Marinescu, se va afla de miercuri, 11 ianuarie si in cinematografele din Franta, in distributia peliculei „Je vous trouve tres beau”.

Filmul, tradus in romana „Va gasesc foarte frumos”, este scris si realizat de cineasta franceza Isabelle Mergault si ii mai are in distributie pe Michel Blanc, intr-un rol principal alaturi de Medeea Marinescu, dar si pe Wladimir Yordanoff, Benoit Turjman si Arthur Jugnot.

Pelicula este povestea unui taran vesnic nemultumit, sedus si convins usor-usor de o tanara romanca: o frumoasa poveste de dragoste la tara povestita de Isabelle Mergault, aflata cu aceasta productie la debutul sau ca regizor. Michel Blanc interpreteaza rolul lui Ayme, caruia viata la ferma nu ii lasa prea mult timp de sentimente, printre cizme de cauciuc sau tractoare si munca la camp. Cand sotia sa moare, nu este distrus de durere, nu pentru ca ar fi rau, ci pentru ca la el logica sentimentelor nu exista inca. Intr-un final se hotaraste sa apeleze la o agentie matrimoniala, iar patroana acesteia, Eva Darlan il, va aduce in Romania sa isi aleaga o fata tanara si frumoasa. Elena, o mama singura la varsta de 28 de ani, pare singura diferita de multimea de fete dornice sa scape oricum de saracie: ea nu apare la intalnire intr-un mini-jupe, ci in pulover, este draguta, dar mai de apreciat sunt la ea curajul si pragmatismul, dar si faptul ca, spre deosebire de celelalte fete nu ii spune „va gasesc frumos” („je vous trouve beau”). Ayme este impresionat si o alege, iar viata sa se va schimba pe nesimtite, alaturi de Elena, care va aduce in viata sa un dram de imprevizil, de spontaneitate.

 

 
Lola Blau ajunge si pe scena Teatrului romanesc Pygmalion din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :666
Tuesday, 10 January 2006
Teatrul romanesc Pygmalion din Viena va prezenta in trei zile de vineri, 13, 20 si 27 ianuarie, de la ora 20:00, spectacolul muzical in limba romana „Asta' seara:  Lola Blau“ de Georg Kreisler.

Din distributia piesei fac parte Ana Terzer (Lola Blau) si Andrei Roth (Pianistul), regia si scenografia fiind semnate de catre Geirun Tino, informeaza portalul romanilor din Austria, www.ro-at.org. Spectacolul o are in centrul sau pe tanara actrita austriaca de origine evreiasca Lola Blau, care primeste primul angajament profesionist. In anul 1938, cu o zi inainte de a pleca, va fi anuntata de directia teatrului respectiv ca, deoarece este evreica, nu va mai putea fi angajata. Sub presiunea evenimentelor –  alipirea Austriei la Germania nazista –actrita emigreaza în America unde spera sa-si continue cariera scenica si sa-si fructifice talentul, ceea ce si reuseste sa faca, dar dupa eforturi, dezamagiri si umilinte inutile. Dupa razboi se reintoarce in Austria, dar speranta ca va fi primita cu bratele deschise ii este spulberata. Lola Blau esueaza pe o scena mica din Viena, purtand permanent pecetea de fugar. 

In Romania, povestea Lolei Blau a fost transpusa pe scena si pentru public, avand-o in rol principal pe Maia Morgenstern.

 
Cazul lui Gala Galaction –in analiza la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :663
Tuesday, 10 January 2006

Facultatea de Litere a Universitatii Istanbul va gazdui vineri, 27 ianuarie, de la ora 16:00, seara literara "Toleranta in relatiile romano-turce: cazul scriitorului Gala Galaction", care are loc cu ocazia lansarii versiunii in limba turca a romanului „Papucii lui Mahmud”, scris de autorul roman.

Evenimentul este organizat de catre Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, in colaborare cu universitatea gazda, si ii va avea ca invitati pe traducatoarea romanului, Gulten Abdalla, directorul Institutului Limbii Romane, acad. prof. Dan Horia Mazilu, directorul ICR Istanbul, prof. dr. Mihai Maxim, prorectorul Universitatii Istanbul, prof. dr. Safak Ural, si decanul Facultatii de Litere, prof. dr. Korkut Tuna, informeaza ICR. La manifestarea literara vor mai participa studenti si cadre didactice, directori de institute culturale straine de la Istanbul, membri ai diasporei romanesti si iubitori de literatura.

Universitatea din Istanbul este cea mai veche si mai mare institutie de invatamant superior din Turcia, la care invata si predau 60.000 studenti si cadre didactice.

 
Mirabela Dauer si Benone Sinulescu, asteptati de romanii din GrazPDF Print E-mail
Graz, Austria/Romanian Global News
Accesari :582
Tuesday, 10 January 2006
Mirabela Dauer, Benone Sinulescu si formatia romaneasca A2 din Germania vor fi protagonistii concertului "Dimineti cu ferestre deschise" care se va desfasura sambata, 11 februarie, incepand cu ora 19:00, la Feldkirchen din Graz.

Spectacolul este organziat de asociatia romaneasca cultural-sportiva Autprorom din Graz care ii asteapta pe romanii care locuiesc in Austria sa vina la aceasta manifestare. Biletele se pot rezerva zilnic, dupa ora 18:00, la numarul de telefon 0316 / 24 48 27 sau la adresa de e-mail office@autprorom.at.

Asociatia romaneasca a luat fiinta in anul 2000, din initiativa lui Ionel Mircea Popi, fiind prima forma organizata a romanilor traitori pe aceste meleaguri. Scopul asociatiei este de a face cunoscuta cultura romanesca si de a contribui la promovarea imaginii Romaniei in Austria. Prin intermediul organziatiei, la Graz au venit sa-i incante pe romani cele mai importante nume ale scenei romanesti, precum Maria Dragomiroiu, regretatii Dem Radulescu si Dragan Muntean, Jean Constantin, Madalina Manole, Dan Spataru, Gheorghe Gheorgiu, Nae Lazarescu si Vasile Moraru, Nicolae Furdui Iancu si Orchestra Crai Nou, Ioan Bocsa, Irina Loghin, Florin Piersic, Riky Dandel, Sava Negrean Brudascu, Dumitru Farcas, Gina Pop, Sofia Vicoveanca, Nicoleta Voica, Matilda Pascal Cojocarita, Iuliana Tudor, Mircea Rusu, Ionut Fulea sau Stana Izbasa.

 
La Londra romanii petrec in continuarePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :704
Tuesday, 10 January 2006
Dupa chefurile memorabile de Craciun si Revelion, romanii din Londra par sa nu fi lasat de tot in urma gustul dulce al petrecerilor de Sarbatori, iar Anul Nou i-a prins tot sarbatorind.

O noua Insomnia Party se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe cei dornici sa petreaca romaneste. Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 13 ianuarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions