Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Nou proiect de lege a minoritatilor nationale elaborat de PDPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :627
Wednesday, 11 January 2006
Partidul Democrat a elaborat recent un nou proiect de Statul al minoritatilor nationale care desfiinteaza cu totul ideea de autonomie culturala a maghiarilor din Romania, asa cum era ea propusa de UDMR.

“Este practic vorba despre un nou proiect de Lege al minoritatilor nationale. O lege europeana si constitutionala care nu este numai a UDMR, ci a tuturor minoritatilor. Proiectul se afla de o luna pe biroul lui Emil Boc" a declarat senatorul PD Valeriu Tabara referindu-se la noul proiect la legea minoritatilor ca la o masura necesara in conditiile in care, in urma negocierilor pe marginea Statutului, nu s-a ajuns la nici un consens cu UDMR. Tabara a mai explicat ca “marul discordiei” in problema acestui Statut al minoritatilor din Romania l-a reprezentat tocmai autonomia culturala pe care UDMR o solicitasi formarea unui Consiliu National al Autonomiei Culturale, solicitare pe care PD o lasa total in afara acestui nou proiect. "Nu este nici o sansa, absolut nici o sansa pentru a accepta infiintarea unui organism de sine statator cum este Consiliul National al Autonomiei Culturale. Ar fi fost o institutie care presupunea un neinteles drept de veto. Am fi avut un organism paralel Guvernului. Un astfel de Consiliu nu are acoperire in dreptul intern sau in cel international", a mai spus Tabara. El a adaugat ca un astfel de Consiliu ar fi atacat Constitutia Romaniei, prin prevederile referitoare la autonomie care erau cuprinse in capitolul V din Statul, cel care solicita institutirea Consiliului National al Autonomiei.

Senatorul democrat a tinut sa sublinieze ca noul proiect al Statutului minoritatilor nationale din Romania vorbeste despre drepturile persoanelor care fac parte dintr-o minoritate, iar nu despre minoritate ca atare, iar „legea initiala ducea la exclusivism etnic”. "Vrem sa constituim o Lege nu a UDMR, ci o Lege a tuturor minoritatilor. Nici o forma de exclusivitate nu trebuie admisa ori UDMR exclude ca minoritatea maghiara sa fie reprezentata si de altii", a adaugat Tabara.

Varianta PD sustine si reprezentativitatea romanilor in consiliile judetene din zonele in care acestia sunt minoritari.

 
Cutiile de viteza pentru Mercedes se vor fabrica la HunedoaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :679
Wednesday, 11 January 2006
Incepand din acest an, investitorii interesati sa cumpere o parcela de teren din interiorul Parcului Industrial din Hunedoara vor plati un pret minim de cinci euro/mp/an.

Aceasta valoare a fost aprobata de consiliul local, in ultima sa sedinta de anul trecut. De asemenea, pe langa acest pret de vanzare, legislativul hunedorean a mai stabilit si valoarea redeventei minime de la care va porni negocierea in vederea concesionarii unei parcele de pe acelasi amplasament, informeaza Prompt Media. Cuantumul acesteia va fi de 0,25 euro/mp/an.

Investitorii romani sau straini se inghesuie de multa vreme sa achizitioneze terenuri peamplasamentulparculuiindustrial, desi amenajarea acestuia nu a fost finalizata. Prima firma care si-a exprimat dorinta de a investi in parcul industrial din Hunedoara a fost una italiana, care a cumparat, in urma cu aproape trei ani, o suprafata de 4.000 de metri patrati pentru a deschide, aici, o fabrica de componente de telefonie mobila. Dupa vanzarea acestui teren, Consiliul Local Hunedoara a luat hotararea de a nu mai vinde nici o suprafata, ci de a le concesiona investitorilor interesati, pentru a evita situatiile in care acestia, dupa ce devin proprietari de teren, sa nu-si mai duca la indeplinire obligatiile. Pe langa italieni, inca doua firme din Hunedoara au concesionat peste zece mii de metri patrati in interiorul parcului, pentru a deschide, aici, o fabrica de betoane si o hala industriala destinata productiei de tamplarie de aluminiu. Cele doua investitii ar urma sa ofere peste o suta de locuri de munca. Reprezentantii unei firme germane care se ocupa de producerea de genti de aluminiu pentru autoturisme sunt interesati de concesionarea a 15 hectare de teren, pentru deschiderea, in parcul industrial, a unei fabrici cu acest profil. Investitia va insemna si crearea a 600 de locuri de munca, destinate, in special, barbatilor. Insa, potrivit primarului Hunedoarei, cei mai noi investitori care au contactat municipalitatea pentru a-si demara o afacere pe teritoriul parcului industrial sunt reprezentantii unei firme din localitatea Cugir. Acestia doresc sa deschida o fabrica de cutii de viteza pentru firma germana de autoturisme Mercedes, iar, in acest sens, au nevoie de circa cinci hectare de teren pe teritoriul parcului.

 

 
233 de militari romani vor asigura securitatea in AfganistanPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Wednesday, 11 January 2006
233 militari romani din cadrul Comandamentului SEEBRIG, Brigada Multinationala din Sud-estul Europei, si din doua subunitati de sprijin vor participa timp de sase luni, incepand cu februarie 2006, la misiunea Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF).

Academia Navala „Mircea cel Batran” din Constanta va gazdui luni, 16 ianuarie, ceremonia militara prilejuita de plecarea in misiune a primului esalon al comandamentului, la care vor lua parte oficialitati de la NATO si din alte organizatii internationale, reprezentanti ai statelor care fac parte din SEEBRIG si autoritati locale constantene. Armata Romaniei va fi reprezentata la ceremonial de o delegatie condusa de generalul seful Statului Major General, dr. Eugen Badalan.

Acordul privind desfasurarea Comandamentului SEEBRIG in Afganistan a fost semnat cu prilejul Reuniunii anuale a Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei, desfasurata la Washington D.C. in zilele de 5 si 6 decembrie 2005.

Comandamentul brigazii are in compunere 101 functii, din care 18 apartin Romaniei. Tara noastra asigura compania de stat major (125 militari) si pe cea de transmisiuni (90 militari, carora li se adauga 30 de militari turci). Brigada va actiona sub mandat ONU si sub conducerea operationala a NATO, denumirea unitatii pe timpul executarii misiunii din Afganistan fiind Brigada Multinationala Kabul IX (KMNB IX).

 
USAID, implicata in refacerea zonelor romanesti afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Focsani, Romania/Romanian Global News
Accesari :652
Wednesday, 11 January 2006
CHF International Romania, in cooperare cu Consiliul Judetean Vrancea, va organiza vineri, 13 ianuarie, la sediul consiliului din Focsani, o intalnire cu autoritatile locale pentru a prezenta Programul Romania Flood Recovery (RFR), finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

In cadrul intalnirii se va inaugura cea de-a doua faza a programului in Vrancea si se va initia o cooperare cu autoritatile din localitatile cele mai afectate de inundatii.

Programul Romania Flood Recovery (RFR) a fost infiintat in luna octombrie 2005, cu o sustinere financiara de 3,2 milioane USD din partea USAID. Programul este implementat de catre CHF International Romania, in colaborare cu alte organizatii internationale si locale, fiind acordata in judetele Galati, Vrancea, Bacau, Harghita, Mures, Teleorman, Olt si Arges.

Obiectivul general al programului RFR este sa reduca suferinta umana, sa creasca posibilitatile familiilor afectate de a se intoarce cat mai repede la o viata economic productiva si sa permita populatiei afectate sa se intoarca rapid si cu demnitate la o viata normala, se arata intr-un comunicat de presa emis de CHF.

CHF International Romania este reprezentanta nationala a CHF International, organizatie americana privata, non-profit, de dezvoltare internationala, avand proiecte in 35 de tari din intreaga lume. Din 1994, CHF International Romania a implementat programe orientate spre dezvoltarea economica a comunitatilor, printr-un model unic de combinare a accesului la credite cu asistenta directa pentru microintreprinderi si IMM, colaborarea cu peste 45 de asociatii de afaceri si asociatii de proprietari, realizarea de parteneriate public-private si reforma legislativa.

 
O poezie romaneasca ar putea intra in Cartea RecordurilorPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Wednesday, 11 January 2006
Romania va incerca sa intre in Cartea Recordurilor la capitolul cea mai lunga poezie din istoria literaturii, prin intermediul unei scrieri care apartine poetului Corneliu Anca din Targu Mures.

Aceasta se numeste „Drumul” si are 28.824 de cuvinte, grupate in 1001 de strofe, fiind publicata in Revista "Aurora" pe 22 de pagini, format A3, informeaza TVR, citand Rompres. Autorul neobisnuitei poezii a declarat ca aceasta a fost scrisa intr-un an de zile, intr-un ritm de trei-patru strofe pe zi, si ca intentia lui este de a se inscrie cu realizarea sa in celebra Carte a Recordurilor.

 
Ministrul Flutur, prezent la inaugurarea Saptamanii Verzi de la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :812
Wednesday, 11 January 2006
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, se va afla in perioada 12-13 ianuarie la Berlin, pentru a participa la deschiderea Saptamanii Verzi, cel mai mare targ de agricultura din Europa, tinut in mod traditional in fiecare an intr-o saptamana din luna ianuarie.

Pe parcursul sederii sale in capitala germana, demnitarul roman se va intalni cu omologii sai din landurile Bavaria si Baden Wuerttemberg, Josef Miller si Peter Hauk, urmand sa ia parte in prima zi si la receptia oferita de ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer. In cadrul intalnirilor, ministrul Gheorghe Flutur va prezenta oficialilor germani progresele facute de Romania in ceea ce priveste integrarea, ca si oportunitatile de afaceri pentru investitorii germani interesati de tara noastra, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Agriculturii.

 
Filmul romanesc "Legaturi bolnavicioase” participa la BerlinalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :500
Wednesday, 11 January 2006
"Legaturi bolnavicioase”, primul lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, presedintele-director general al Televiziunii Romane, a fost selectat in sectiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc in perioada 9-19 februarie.

Realizat dupa romanul omonim al Ceciliei Stefanescu, co-scenarista alaturi de Razvan Radulescu, pelicula transpune pe ecrane povestea de dragoste mai putin obisnuita din lumea unor tineri debusolati, care traiesc sentimente contradictorii, incep sa exploreze misterele dragostei si invata sa suporte ranile provocate de iubire. Actorii care dau viata personajelor sunt Maria Popistasu, castigatoarea unui premiu canadian Gemini pentru productia de televiziune "Sex Traffic", Ioana Barbu, aflata la primul sau rol de lungmetraj, si Tudor Chirila, informeaza TVR. Alaturi de acestia, distributia este completata de Catalina Murgea, Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Tora Vasilescu, Mihaela Radulescu si Dragos Gardescu, alias Puya.

"Legaturi bolnavicioase” va fi prezentat la Berlin in premiera mondiala absoluta si va fi lansat pe marile ecrane din Romania la inceputul lunii martie.

 
Solidaritate romano-romana prin faptePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :637
Wednesday, 11 January 2006
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a adresat o scrisoare de multumire premierului basarabean, Vasile Tarlev, pentru donatia facuta de functionarii publici din Chisinau victimelor inundatiilor din Romania.

Angajatii ministerelor si institutiilor centrale de la Chisinau au strans si au donat in contul deschis de Secretariatul General al Guvernului  la BCR peste 200 de mii de dolari pentru victimele inundatiilor care au afectat Romania anul trecut. „Am fost miscat de gestul de suflet al angajatilor ministerelor si institutiilor centrale de la Chisinau, care au reactionat cu profunda omenie si solidaritate intr-un moment greu pentru cetatenii tarii mele”, mentioneaza premierul Tariceanu in scrisoarea sa, informeaza Prompt Media.

 
Lobby in Austria pentru Romania inainte de ratificarea Tratatului de AderarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :717
Wednesday, 11 January 2006
Seful diplomatiei romane va efectua, in perioada 11-13 ianuarie, o vizita de lucru la Viena, prima de la preluarea, la 1 ianuarie 2006, a presedintiei in exercitiu de catre Austria.

Vizita va prilejui  intalniri cu domnul Peter Schieder, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului austriac si vice-presedinte al grupului Partidului Social-Democrat (SPO), si cu domnul Wilhelm Molterer, presedintele grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac (OVP).

Discutiile se vor axa pe prezentarea pregatirilor interne pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, precum si pe ratificarea, de catre Austria, a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

La 12 ianuarie, ministrul roman al afacerilor externe va sustine, cu ocazia manifestarilor legate de „Ziua Europei la Academia Diplomatica din Viena”, o alocutiune cu tema „Modelul European si Romania”, in cadrul panelului cu tema „The Making of a Presidency – The EU Agenda”. Pe agenda vizitei se vor mai afla si intalniri ale ministrului roman de Externe cu oameni de afaceri din Austria.

 
Romania se apara de gripa aviara si la granitePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :653
Wednesday, 11 January 2006
Pasagerii si masinile care tranziteaza vama Giurgiu, principalul punct de frontiera dintre Romania si Turcia, sunt nevoiti sa treaca printr-un filtru de dezinfectie.

Numarul tot mai mare de cazuri de gripa aviara din ultima perioada, dar si incidenta acestei maladii in randul oamenilor, inregistrata in Turcia, au condus autoritatile romane la adoptarea unei serii suplimentare de masuri de prevenire a gripei aviare.

Si la statia CFR Giurgiu functioneaza un punct de dezinfectie pentru cei care calatoresc cu trenul, la fel ca si pentru trenurile de marfa.

Cei care coordoneaza actiunea de dezinfectie la granita au fost vaccinati si dotati cu echipamente speciale de protectie. Mai mult, pentru a asigura permanenta operatiunii, au fost aduse si pompe mobile de stropire a autoturismelor.

Mentionam ca in Romania nu au fost inca inregistrate cazuri de imbolnavire cu gripa aviara la om, in timp ce in Turcia trei copii au murit deja in urma infectarii cu virusul H5N1, iar alte 13 persoane sunt spitalizate, in acest moment, fiind suspectate de a avea acest virus. 
Diferendul Chisinau – Moscova in problema gazelor ingrijoreaza Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :647
Wednesday, 11 January 2006
Uniunea Europeana si statele membre ale UE cer de la autoritatile Republicii Moldova si ale Rusiei sa reia discutiile asupra livrarii de gaz natural rusesc catre Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presa al presedintiei UE, exista o preocupare crescanda in Uniunea Europeana referitor la faptul ca diferendul privind livrarile de gaz natural din Federatia Rusa catre Moldova nu a fost inca rezolvat. Discutiile se cer a fi reluate in regim de urgenta, in interesul unei solutii de compromis echitabile fondate pe negocieri, considera presedintia UE. Marti, un apel similar a fost lansat de catre presedintia Consiliului Europei, care s-a aratat ingrijorata de faptul ca discutiile moldo-ruse sunt neproductive.

Responsabilii de la Chisinau nu explica motivele sistarii discutiilor si refuza categoric sa comenteze subiectul respectiv. Ultima declaratie in acest sens a fost facuta saptamana trecuta, la 6 ianuarie, de catre presedintele SA Moldova-Gaz, Ghenadi Abaskin, care a spus doar ca Guvernul de la Chisinau si concernul rus Gazprom nu au convenit inca asupra pretului la gazele naturale pentru Republica Moldova. Potrivit lui, Gazprom insista asupra pretului de 160 dolari pentru o mie metri cubi, insa Chisinaul mai are potential si argumente in sprijinul pozitiei sale.

Guvernul basarabean insista asupra pastrarii pretului de 80 dolari pentru o mie metri cubi, Abaschin declarand ca se va face tot posibilul pentru a asigura scumpirea treptata a gazelor pentru Moldova

 
Un desert subventionat din afaraPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :681
Wednesday, 11 January 2006
Indiferent de pretul la gazele naturale pe care ni-l va impune pana la urma concernul “Gazprom”, Republica Moldova, ca si Ucraina, dar si intreaga Europa, de altfel, are sansa sa iasa invingatoare in disputa cu Rusia.

Cu o singura conditie: sa invete din experienta relatiilor comerciale cu fosta metropola. Sa inteleaga, totusi, ca nimic in aceasta lume nu-i pe gratis. Totul se plateste. Si prostia. Si lenea. Si cunoasterea. Si favorurile de tot felul. Privilegiul de a achita un pret mic, mult sub media mondiala, pentru gazele livrate din Federatia Rusa costa, de fapt, scump. Ne-am vazut siliti sa-i rasplatim pe rusi cu propria noastra independenta. De la 1991 incoace ne-am incovoiat spatele spre azimuturile rasaritene si ne-am impacat cu un amestec extern in afacerile noastre interne. Cu ocuparea straina a unei parti considerabile a teritoriului nostru national. Cu stagnarea unei economii pradate de oligarhia rusa. Cu obedienta puterii de la Chisinau care de-a lungul anilor a actionat nu pentru Moldova, ci in dauna ei si in favoarea Kremlinului. N-as vrea sa fiu inteles gresit. Nu ma pronunt, desigur, pentru un pret exorbitant la gazele naturale. Pretentiile lui Putin sunt pe cat de aiuritoare, pe atat de obraznice. In conditiile actuale, a cere un pret de piata la gazele naturale e ca si cum stapanul singurului izvor dintr-un desert si-ar dori ca oamenii sa-i plateasca pentru apa un tarif format de cerere si oferta.
Relatiile comerciale normale se bazeaza nu pe monopoluri, ci pe concurenta. Ca sa te opui dictatului rusesc trebuie sa fii competitiv din punct de vedere economic. Sa produci sau sa prestezi servicii mai bune si mai ieftine. Pentru asta, insa, e nevoie, mai intai, sa renunti la preturile privilegiate care te fac santajabil, servil, neputincios si, in consecinta, rauplatnic.
Este adevarat ca o parte din concetatenii nostri cumpara mult. Ei consuma marfuri bune: computere „Samsung“, telefoane „Nokia“, televizoare LG-Plasma, masini Mercedes. Magazinele din Chisinau sunt burdusite cu pantofi italieni, in baruri se vinde bere germana, in cinematografe ruleaza filme de la Hollywood, pe strazi circula limuzine japoneze. Dar tot atat de adevarat este si faptul ca moldovenii platesc acest consum cu precadere din banii castigati peste hotare sau facand bisnita. In tara, insa, ei nu fabrica mai nimic. Putinele marfuri care se produc in Republica Moldova nu sunt competitive. Pana si calitatea vinului exportat in Rusia lasa de dorit. In aceste conditii, este inevitabil un exces de hartie-moneda fara acoperire. Ca sa tina in frau inflatia, guvernul limiteaza veniturile si tergiverseaza cresterea salariilor. Ca rezultat, se reduc locurile de munca. Dezgustata si disperata, lumea paraseste tara si pleaca sa munceasca in strainatate. Cercul se inchide. Punct si de la capat. Oamenii castiga in Italia, Portugalia sau Grecia ca sa consume ulterior in Republica Moldova. Tara, insa, nu produce nimic. E un teritoriu sterp in care nimeni nu vrea sa investeasca.

Din punct de vedere economic, Republica Moldova e un pustiu, subventionat din exterior, in care viata este intretinuta doar de taxele vamale autohtone, preturile privilegiate ale rusilor si transferurile de lichiditati din afara. Ca sa fertilizam terenul economic al tarii trebuie sa renuntam la favorurile Moscovei si, fireste, sa platim. Dar nu un pret mic sau, dimpotriva, exagerat, ci unul corect si echilibrat. Totodata, ca sa achitam importurile, inclusiv consumul de gaze naturale, va trebui, in sfarsit, sa producem sau sa prestam servicii de calitate la noi acasa. Numai asa ne vom castiga biletul de intrare in lumea libera. Pentru ca, orice s-ar spune, vorbele goale despre integrarea europeana nu tin nici de cald, nici de foame. Si pe urma, la UE adera tari, nu deserturi.

P. Bogatu

(Preluare din  ziarul “Flux” )

 
Transportarea gazului rusesc catre Ucraina este controlata de un infractor cautat de FBIPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :694
Wednesday, 11 January 2006
Simion Moghilevici are 60 ani, originar din Kiev. Este economist. Potrivit datelor organelor de drept, la inceputul anilor 70 a avut legaturi cu gruparea din Liuberti (operatiuni valutare), iar anterior, cu cea din Solnetevo.

A fost condamnat de doua ori in Rusia, iar in 1990 a emigrat in Israel pentru ca mai apoi sa se stabileasca in Ungaria.  In 1992 a obtinut cetatenia Federatiei Ruse, a Ucrainei, a Israelului si a Ungariei. La mijlocul anilor 90 a procurat un pachet de actiuni al „Inkombank”. Se afla pe lista persoanelor cautate de FBI pentru escrocherii cu actiunile „YBM Magnex International Inc.”, prin care i-a deposedat pe investitorii companiei de 150 milioane USD. In SUA, Moghilevici mai este acuzat de raket si de spalare de bani. In anii 1998-99, prin contul lui Moghilevici din „Bank of New York”, au trecut 10 miliarde USD. In SUA si Israel se presupune ca aceste sume au fost utilizate pentru finantarea transportului de armament si droguri. In studiul efectuat la comanda „National Institute of Justice” se arata ca Moghilevici controleaza reteaua de prostituate si cluburi de noapte din Budapesta si Praga „Komersant”.

Parlamentul ucrainean dupa ce a examinat raportul guvernului privind  aprovizionarea tarii cu agenti energetici a decis sa nu mai sustina executivul de la Kiev ceea ce echivaleaza in opinia parlamentarilor cu demiterea guvernului. Presedintele legislativului ucrainean Vladimir Litivin sustine ca Ucraina nu este satisfacuta de forma si continutul colaborari cu Federatia Rusa in acest domeniu informeaza „Eho Moskvi”.

Dupa semnarea acordului intre „Naftogaz” si „Gazprom”, la Kiev tot mai multe voci au acuzat guvernarea de „neprofesionalism” si califica acordul drept „un jug pentru Ucraina”. In aceste conditii, politologii ucraineni prevedeau acutizarea crizei care va conduce la demisia Guvernului Ehanurov. Deputatii ucraineni au discutat despre adevaratii proprietari ai companiei elvetiene „Rosukrenergo”, care anterior controla exportul gazului din Turkmenistan in Ucraina, iar in prezent cumpara gazul rusesc cu 230 USD, il amesteca cu gazul turkmen si kazah si il vinde Ucrainei cu 95 USD.

De mentionat ca „Rosukrenergo” este o intreprindere mixta a „Gazprombank” si „Raiffeisenbank”, in cadrul careia „Raiffeisenbank” este un actionar nominal. Nu se cunoaste cine sta in spatele „Raiffeisenbank”, controland 50 la suta din actiunile „Rosukrenergo”. Potrivit conducerii „Raiffeisen Investment”, in spatele companiei sale se afla „un grup de investitori straini, care la moment nu doresc sa-si divulge numele”. Aceasta situatie aminteste foarte mult de declaratiile de acum un an ale presedintelui rus Putin, referitor la un „grup de energeticieni cu experienta”, care supravegheau compania „Baikalfinansgrup”, procurand la licitatie actiunile „Yugansknjeftegaz”.

 Potrivit publicatiei „Komersant”, acordul intre „Naftogaz”, „Gazprom” si „Rosukrenergo” a fost semnat la oficiul „Gazprom” la 3 ianuarie, la ora 2.30, decizia finala fiind luata mai aproape de miezul noptii la hotelul „Ucraina”, in cadrul negocierilor la care a participat conducerea tuturor partilor interesate. „Komersant” sustine ca la acestea a participat si omul de afaceri Simion Moghilevici, care a stat la baza crearii „Rosukrenergo” in anul 2004. Crearea „Rosukrenergo” in anul 2004 a fost o actiune impusa de circumstante, dupa ce s-a depistat ca intermediarul la importul gazului turkmen, compania Eural TG, are legaturi cu Moghilevici. In vara anului 2005, seful Serviciului de securitate al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a declarat ca „Rosukrenergo” este controlata de acelasi Moghilevici.

 
Pe fondul unei taceri complice a Germaniei, restul Europei cauta surse alternative de energiePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :501
Wednesday, 11 January 2006
Secretarul de presa al concernului „Gazprom” Serghei Kuprianov a anuntat luni, 9 ianuarie, ca tariful mediu pentru livrarea gazelor naturale rusesti in statele europene va fi de 250 USD pentru o mie metri cubi.

El nu a precizat tarifele pentru fiecare stat in parte, invocand secretul comercial, publicatia „Komersant”. Potrivit publicatiei „The Times of London”, Rusia a propus Bulgariei si Turciei un pret triplu pentru gazul sau. Bulgaria a calificat aceasta oferta drept santaj economic, declarand ca nu o va accepta sub nici o forma. 

Agentia „Reuters” subliniaza ca Turcia a anuntat ca va apela la instantele internationale de arbitraj, in cazul in care partile nu vor ajunge la un acord privind reducerea pretului. Responsabilii companiei turcesti de stat „Botas” au declarat ca pretul de 273 USD pentru o mie metri cubi de gaz natural rusesc este mult prea mare pentru a fi acceptat. Nici Ungaria nu este multumita de politica Rusiei in domeniul stabilirii tarifelor pentru gazele naturale. Ministrul ungar al economiei a declarat ca tara sa, care importa din Rusia 70 la suta din necesarul de gaze naturale, va cauta impreuna cu alte state-membre ale UE surse alternative de energie pentru a reduce dependenta de gazele naturale rusesti.

Publicatia „United Press International” scrie ca statele europene examineaza doua variante de reducere a dependentei respective - constructia unor noi gazoducte si asigurarea livrarilor de gaz lichefiat. Prima varianta prevede constructia unei conducte care ar permite transportarea gazelor din Iran, Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Egipt si Siria in Austria prin teritoriile Turciei, Bulgariei, Romaniei si al Ungariei. In iunie 2005, cinci companii („Botas” din Tucia, „Bulgargaz” din Bulgaria, „Transgaz” din Romania si OMV din Asutria) au semnat la Viena un acord de creare a unei intreprinderi mixte – „Nabucco gas Pipeline Internationl” care sa construiasca gazoductul Turcia - Austria. Constructia magistralei cu lungimea de 3.282 kilometri va costa 4,6 miliarde euro. Capacitatea acestei magistrale, care va deveni functionala in 2011, va fi de la 4,5 pana la 13 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, iar catre anul 2020 va creste  pana la 31 miliarde metri cubi de gaze pe an. Gazele lichefiate, in calitate de alternativa pentru gazele naturale rusesti, ar putea fi livrate in cadrul unui proiect comun al Ungariei, Croatiei, Sloveniei, Slovaciei si al Austriei, privind constructia unei magistrale de transport a gazelor lichefiate din Orientul Apropiat si Africa de Sud. Potrivit UPI, un terminal de gaze lichefiate ar putea fi construit in Croatia, combustibilul fiind adus din Algeria si destinat tarilor din Europa de Sud - Est.

Totodata, principalul importator al gazelor rusesti, Germania, pastreaza tacerea. Contraagentii germani ai „Gazprom” - companiile „Wintershall” si „EON Rurhgas”, implicate in proiectul de constructie a gazoductului nord-european pe fundul Marii Baltice, ce ocoleste teritoriile tarilor aflate in tranzitie, nu au facut publice conditiile prevazute in contractele de livrare a gazelor naturale rusesti.

 
Proiect de succes al ICR si al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :990
Wednesday, 11 January 2006
Un proiect cultural de tinuta, care a antrenat formatii camerale si corale romanesti - si mai ales un public european interesat - a fost derulat cu succes de Institutul Cultural Roman (ICR), la sfarsitul anului 2005, in lacasuri de cult din tari membre ale Uniunii Europene, in timpul celor patru duminici ale Adventului (27 noiembrie, 4 decembrie, 11 decembrie, 18 decembrie).

Proiectul, intitulat "Romania in Advent, Romania in asteptare", a vizat promovarea imaginii Romaniei intr-o maniera mai putin conventionala, a fost pregatit in timp record si s-a dovedit deosebit de eficient in contextul semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE de catre tarile membre ale Uniunii, informeaza Rompres. Rezultatele acestui proiect -  apreciat de directorul ICR, Horia Roman Patapievici, drept o reusita - au fost prezentate, marti, la sediul institutiei, de catre muzicologul Saviana Diamandi, director al departamentului Programe Externe al ICR si coordonator al proiectului. Saviana Diamandi i-a avut drept colaboratori in realizarea programului pe muzicianul Ilie Masala, expert al ICR, specialist in muzica baroca, si pe Raluca Truscanu, director general al departamentului programe externe al ICR. Proiectul a constat intr-o serie de 21 de concerte prezentate in biserici din orase europene. A fost demarat in luna noiembrie a anului trecut si s-a incheiat in preajma Craciunului, succesele inregistrate indreptatind intentia unei reluari cu o amploare extinsa. "Initiativa se incadreaza in stradaniile de imbunatatire a imaginii Romaniei prin intermediul culturii, cu precadere in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana - Adventul fiind o asteptare a lumii crestine apusene, iar Romania - ea insasi in asteptarea primirii ei in UE", a explicat Saviana Diamandi.

Derularea acestui program - initiat de Institutul Cultural Roman, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor - a fost finantata de Guvernul Romaniei, organizatorii cheltuind doar jumatate (465.113,18 lei noi, echivalentul a 126.390 euro) din suma de 888.115 lei noi alocata in acest sens. Prezenta Romaniei in aceasta sfera a fost o premiera. In perioada Adventului, muzica abunda in biserici, in case sau la diverse reuniuni – a mentionat Saviana Diamandi.
Biserici catolice si protestante din noua tari europene (Franta – 3 biserici, Anglia - 4, Olanda - 2, Irlanda -1, Austria - 2, Germania - 4, Italia - 3, Belgia - 1, Spania - 1) au gazduit cele 21 de concerte cu repertoriu din muzica baroca si psaltica si colinde de Craciun. La alegerea edificiilor de cult au contribuit romani din diaspora, asociatii culturale, straini legati prin anumite activitati de Romania, muzicieni straini participanti la concerte, instrumentisti romani implicati, Institutul Goethe de la Weimar, Institutul Cultural Italian din Bucuresti, atasatii culturali si directorii de ICR din strainatate. Formatiile solicitate - restranse, in medie de cinci muzicieni sau mici coruri camerale - au interpretat muzica baroca si muzica psaltica, vocal-instrumentala sau pur instrumentala, muzica romaneasca religioasa bizantina si colinde traditionale romanesti. Instrumentisti romani, fie ei din tara sau stabiliti in strainatate, au concertat impreuna cu muzicieni
din tarile respective. De semnalat, de asemenea, implicarea unor formatii transilvanene, cu instrumentisti romani si maghiari.Publicul a fost numeros la Paris, Graz, Madrid, Utrecht, Haga, Londra, Galway (Irlanda) si Roma, dar mai restrans, desi foarte participativ si extrem de interesat la King's Lynn, Wymondham (Anglia), Darmstadt, Linz sii Passau. Participarea la o slujba ecumenica, in cea de-a treia duminica de Advent, la Norwich (Anglia), a marcat o surprinzatoare punte de comunicare si integrare in comunitatea locala.

La succesul proiectului au contribuit Grupul psaltic al Bisericii Stavropoleos, cvartetul Laetitia Musica Wien si Ileana Tonca, ansamblul La Follia din Timisoara, flautistul Jean Pierre Menuge, ansamblul Concerto format din instrumentisti romani din Karlsruhe (Weimar), ansamblul Continuo din Bucuresti, Romanian Baroque Players si invitatii lor -Andrej Jovanic, teorba, Henrik Persson, violoncel si viola da gamba, Laura Waghorn, blockflote -, corul Theotokos de la Biserica Doamnei din Capitala, ansamblul Transylvania din Cluj, corul Armonia al Arhiepiscopiei din Constanta, condus de Iulian Dumitru, ansamblul Codex din Miercurea-Ciuc, Grupul psaltic al bisericii Stavropoleos, corul "L C. Danielescu" din Ploiesti, condus de V. Gruescu, corul Cantabile condus de Angela Gehann, organistii Horst Gehann si Ursula Philippi si cvartetul Gaudeamus din Brasov.

 
Romanii ar putea primi 7.000 de locuri de munca in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :759
Wednesday, 11 January 2006
Decretul Flussi pe anul 2006, atat de asteptat de imigrantii din Italia in general, si de romani in special, a fost in cele din urma lansat, dupa asteptari prelungite.

Portalul Stranieri in Italia publica in exclusivitate, cotele alocate de acest decret pe tipuri de locuri de munca si in functie de tara de origine a imigrantilor. Asa cum se anticipa, inca inainte de lansarea informatiei oficiale, Flussi 2006 ofera unda verde in Italia pentru 170.000 de muncitori stagionali, non-stagionali si autonomi.

In continuare textul decretului Flussi va fi supus dezbaterilor Conferintei Unificate si Comisiilor parlamentare competente pentru ca apoi sa fie semnata de Primul Ministru si abia apoi publicata in Gazzetta Ufficiale. Abia dupa publicare documentul va intra in vigoare si tot atunci angajatorii vor putea sa faca cererile nominale.

Cele 170 de locuri de munca vor fi impartite dupa cum urmeaza:

78.500 – munca subordonata nesezoniera

45.000 – munca domestica sau asistenta personala; 2.500 – in domeniul pescuitului maritim, 1000 pentru functii de conducere sau persoane cu calificari inalte; 2.000 – pentru cei care isi transforma permisele de sedere pentru studii in permise de sedere pentru munca; 2.000 – pentru cei care isi transforma permisele de sedere acordate pentru instruire in permise de sedere pentru munca. In aceste cote sunt si 2.000 de intrari pentru cetatenii straini care au facut programe de formare si instruire in tara de origine. Daca exista, pentru acest sector, mai multe cereri decat numarul de locuri de munca puse la dispozitie, pentru aceasta categorie de muncitori se vor putea face suplimentari ulterioare.

3.000 – pentru munca autonoma, pentru: cercetatori, intreprinzatori care desfasoara activitati de interes pentru economia nationala, liberi profesionisti, asociati si administratori de societati non-cooperative, artisti de renume international si de inalta calificare profesionala, angajati de institutii publice sau private. In cadrul acestei cote sunt prevazute maxim 1.500 de transformari ale permisului de sedere pentru studii de formare profesionala in permise de munca autonoma.

500 – pentru munca subordonata nesezoniera sau autonoma, rezervate cetatenilor de origine italiana din partea a cel putin unul dintre parinti pana la al treilea grad de rudenie in linie dreapta, rezidenti in Argentina, Uruguay si Venezuela, inscrisi la reprezentantele diplomatice si consulare italiene din acesta tari.

38.000 – munca subordonata nesezoniera pentru cetateni din anumite tari care au subscris sau sunt pe care de a subscrie la acorduri bilaterale, dupa cum urmeaza: (4.500 albanezi, 3.500 tunisieni, 4.000 marocani, 7.000 egipteni, 1.500 nigerieni, 5.000 moldoveni, 3.000 de sri lankezi, 3.000 din Bangladesh, 3.000 de filipinezi, 1.000 de pakistanezi, 100 de somalezi si 1.000  de ganezi, 1.400 pentru cetateni din alte tari extracomunitare, care au acorduri incheiate in ceea ce priveste reglementarile fluxurilor de munca si procedurile de readmisie.

Ministerul Muncii a propus rezervarea unui numar de 7.000 de locuri de munca pentru muncitorii romani, dar nu este inca stabilit daca aceasta cifra se va gasi sau nu in cadrul textului definitiv al decretului.

50.000 – pentru munca subordonata sezoniera, rezervate cetatenilor din Romania, Basarabia, Serbia-Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Bulgaria, Tunisia, Albania, Maroc si Egipt si, indiferent de tara de orgine, cetatenilor extracomunitari care sunt titulari ai unor permise de sedere pentru munca subordonata in anul 2003, 2004 sau 2005.

Tuturor celor care vor sa-si gaseasca un loc de munca in Italia nu le mai ramane de facut decat un singur lucru: sa astepte publicarea decretului, cu cererile gata pregatite.

 
Moment Eminescu la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :648
Wednesday, 11 January 2006
Cu prilejul implinirii a 156 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” din Istanbul va organiza duminica, 15 ianuarie, un Moment Eminescu, pentru diaspora romana din metropola turca.

Cu incepere de la ora 12.00 biserica romaneasca de pe malurile Bosforului, ctitorie brancoveneasca de la 1692, va oferi celor aproximativ 15.000 de romani din Istanbul momente de omagiere a celui supranumit Luceafarul poeziei romanesti. Dupa o scurta prezentare a personalitatii si operei poetului, facuta de catre prof.univ.dr. Mihai Maxim, directorul Institutului “Cantemir”, vor fi recitate versuri din cele mai populare poezii eminesciene si vor fi interpretate creatii muzicale pe versuri eminesciene. Totodata, cei prezenti vor primi cate un set de materiale, cuprinzand portretul poetului, date succinte despre viata si opera lui, precum si cateva dintre cele mai cunoscute poezii. Momentul Eminescu  este menit sa-i ajute pe romanii stabiliti la Istanbul sa-si pastreze limba si traditiile stramosesti si sa-si conserve identitatea nationala, informeaza ICR Instanbul.

In acelasi scop, ICR Istanbul, cu concursul inimosului parinte Silviu State, initiaza, mai ales pentru copiii acestei comunitati, cursuri de limba, istorie si civilizatie romaneasca.

 

 
Consulul onorific al Romaniei in Spania escrocatPDF Print E-mail
Bariloche, Argentina/Romanian Global News
Accesari :804
Wednesday, 11 January 2006
Un consul roman mai putin vigilent a fost inselat de o firma de consultanta in domeniul investitiilor cu suma de 500.000 de dolari.

Consulul nostru onorific din Argentina, Jesus Miguel Marinescu, si-a depus banii impreuna cu alte 11.000 de persoane la respectiva firma in speranta ca vor castiga sume fabuloase in schimbul investitiilor lor, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Afacerea a inceput in 2001, cand agentul de asigurari Eugenio Curatola a infiintat firma “Curatola y Asociados”, care oferea consiliere in domeniul investitiilor cu brokeri din afara Argentinei, scrie “Evenimentul Zilei”, citand cotidianul argentinian “Clarin”. Curatola s-a asociat cu un broker american si un fond de investitii important, atragand sute de clienti. Castigurile si dobanzile erau uneori chiar de suta la suta. Investitorii depozitau bani cu dobanda la termen pe o perioada de un an sau doi. Dar la sfarsitul anului 2003, fondul de investitii american s-a retras, iar Curatola a transferat afacerea unei alte firme care incepe sa aiba probleme financiare grave. La inceputul anului 2004, cativa investitori au vrut sa-si retraga banii si au aflat ca nu pot s-o faca, deoarece firma Forexvan era “sub audit”. Potrivit procurorilor, exista documente care demonstreaza ca mai multe birouri ale companiei Vanderbelt, de data aceasta amplasate in Panama, apartin de fapt lui Curatola si ca Forexvan este tot a lui. Astfel ca, toti clientii care nu si-au retras banii la timp, au pierdut totul. Printre ei si consulul roman din orasul argentinian Bariloche alaturi de alti 200 de localnici, in general muncitori care si-au depus toate economiile. Marinescu a declarat pentru presa argentiniana ca banii investiti nu au nici o legatura cu Ambasada Romaniei si ca provind din surse personale. Escrocheria lui Curatola s-ar putea transforma curand in cel mai mare scandal financiar din Argentina.

 
O noua emisiune pentru emigrantii romani la TVR InternationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :533
Wednesday, 11 January 2006
Din 13 ianuarie la TVRi va debuta o noua emisiune despre romanii care traiesc in afara tarii.

Migratie XXI este o emisiune singulara in peisajul media din Romania. In fiecare saptamana va fi cartografiata emigratia romaneasca din intreaga lume, cea legala si ilegala, exilul istoric si pe cel de data recenta, destine singulare si comunitare, informeaza un comunicat al Televiziunii Nationale. Emisiunea debuteaza cu o trilogie canadiana: seria „Romanii canadieni” in trei episoade realizate cu romanii din Montreal si Toronto: „Inginer roman, caut patrie” , „Lumea veche si lumea noua” si „Eu, noi, ceilalti”. Seria a fost realizata de Marian Voicu si cameramanul canadian de origine romana, fost director de imagine in TVR, Cosmin Borcea.Asa cum declara realizatorul, seria „Romanii canadieni” nu se vrea un ghid de emigrare si nici un indemn de intoarcere acasa. Sunt trei episoade care vorbesc despre drama emigratiei, despre o patrie noua si  primitoare si despre o tara care i-a gonit, de cele mai multe ori, prin indiferenta.

In fiecare an 5.000 de romani pun piciorul in Canada pentru a deveni cetateni ai acestei tari. O drama pentru Romania, pentru ca ei sunt educati, tineri si cu multe idealuri, pe care refuza sa le implineasca in Romania, o tara care trebuie reconstruita din temelii. Unii au plecat din cauza saraciei, altii pentru ca vroiau sa traiasca mai bine si mai liberi, altii din cauza mineriadelor... Pentru romani, plecarea in Canada este o loterie. Au plecat la 20, 30 sau 40 de ani. Unii nu s-au mai intors in Romania din orgoliu, altii pentru ca au investit prea multa suferinta si munca in noua lor tara. Altii pentru ca le este pur si simplu bine in Canada.

Primul episod „Inginer roman, caut patrie” urmareste povestea tinerilor ingineri romani care si-au cautat norocul in alta parte. Unele personaje au fost filmate la plecarea in Canada, in urma cu 8 ani, pe cand bagajele erau pline de sperante. Alti romani, vedete de televiziune sau directori de banca, si-au schimbat meseriile cu totul. Cu totii va vor spune povestea lor, in ajun de Halloween. In episodul al doilea veti cunoaste „Lumea veche”: romani plecati din tara in urma cu 50 de ani, romani care au fugit, care au cerut azil politic, romani care s-au luptat sa isi cumpere, la propriu, familia de acasa, de la Ceausescu. Unele istorii pot fi subiectul unor filme artistice: preotul Tofan a plecat in anii 40 pentru a studia teologia la Paris, dar a ajuns sa fie reprezentantul IBM in Brazilia. A devenit preot la New York si acum, la 84 de ani, este seful departamentului de activitati misionare al Episcopiei Romanesti de la Vatra (care tine de Biserica Ortodoxa Americana). Legat de Canada este si destinul Reginei Maria, care a iubit si a fost iubita de reprezentantul oficial al Canadei la Bucuresti, Joe Boyle, cel care a salvat o parte din Tezaurul Romaniei de la Moscova. In Canada au fost ridicate numeroase biserici romanesti, precum cea de la Montreal, construita de bucovineni in 1918. Alaturi a fost ridicata Casa Romana, unde functioneaza o scoala si o biblioteca, sala mare devenind de multe ori neincapatoare pentru balurile care ii strang pe romani. Tot Montrealul este singurul oras care i-a dedicat Romaniei o piata publica in semn de recunoastere pentru meritele romanilor la dezvoltarea acestui oras. Inaugurarea acestei piete a fost insa prilej pentru ca furia generatiilor de exil romanesc sa se descarce asupra presedintelui de atunci al Romaniei, Ion Iliescu.

In episodul al treilea veti cunoaste cateva din personalitatile care au reusit sa-si  implineasca destinul artistic departe de Romania: scriitori, pictori, sculptori sau sportivi. Oameni care, pentru a se implini in noua lor patrie, s-au desprins de limba romana, ca limba de creatie.

 Marian Voicu a mai descris povestea romanilor din alte tari precum: Siberia, Ucraina, Moldova, Albania, Macedonia, Croatia, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, sau Sudan. Asadar, nu pierdeti din 13 ianuarie in fiecare vineri de la ora 23,30 la TVRi emisiunea Migratie XXI.

 
Inscrieri in noul an scolar pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :694
Wednesday, 11 January 2006
Incepand de miercuri, 11 ianuarie romanii imigranti in Italia isi pot inscrie copiii la crese, gradinite si scoli, direct la institutiile de invatamant alese.

Data limita pana la care aceste cereri de inscriere pentru anul scolar 2006-2007 mai pot fi depuse este 27 ianuarie, iar listele provizorii cu ordinea in functie de punctajele obtinute vor fi afisate pana la 10 martie, iar contestatiile pot fi depuse pana in data de 6 aprilie. Listele definitive vor fi publicate in data de 6 aprilie 2006, informeaza Forumul romanilor din Italia.

Sunt admise cererile pentru copiii nascuti intre 1.09.2000 si 31.12.2003. Pentru copiii nascuti pana in data de 29.02.2004 admiterea este experimentala si este supusa unor conditii speciale.

Pentru scolile din oras in fiecare circumscriptie poate fi prezentata o singura cerere, care trebuie depusa la scoala pentru care parintele isi manifesta preferinta. Pe formular pot fi indicate in ordine de preferinta, alte scoli din cadrul circumscriptiei. Pentru scolile conventionate cererea trebuie depusa in fiecare din scolile pentru care parintele isi manifesta interesul. Pe formular nu trebuiesc mentionate alte optiuni.

 
Sculptori de pe ambele maluri ale Prutului isi demonstreaza in Siberia maiestria in gheataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :456
Wednesday, 11 January 2006
Cativa sculptori basarabeni participa in aceasta saptamana la cea de-a sasea editie a Festivalului international al sculpturii de zapada, care se desfasoara in orasul rusesc Novosibirsk.

La aceasta inedita manifestare participa sculptori locali din Novosibirsk, Moscova, Sankt-Petersburg, Tomsk, Krasnoiarsk, Irkutsk, Permi, dar si din Belarus, Finlanda, Japonia si ambele maluri ale Prutului, anunta Info-Prim Neo. La festival s-au mai inscris si cativa elevi din Novosibirsk, care au ca tema Anul Nou si Craciunul. Castigatorii concursului vor fi desemnati si premiati joi, 12 ianuarie.

 
Carnaval romanesc la StutgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :492
Wednesday, 11 January 2006
Romanii din Stuttgart se vor intalni la mijlocul lunii viitoare la un carnaval pe care asociatia romano-germana Agero-Stuttgart il organizeaza vineri, 17 februarie, la restaurantul Bei Christo Herrenbergerstr. din Boblingen.

Petrecerea va incepe la ora 20:00, iar cei care se vor ocupa de partea muzicala vor fi componmentii formatiei A2. Pretul unui bilet de intrare este de 7 euro, rezervarile putand fi facute la numerele de telefon  0711 - 29 13 44 si D2: 0173 - 300 8253, anunta asociatia Agero-Stuttgart.

 
IPS Nicolae, in mijlocul romanilor ortodocsi din SacramentoPDF Print E-mail
Sacramento, SUA/Romanian Global News
Accesari :648
Wednesday, 11 January 2006
IPS Nicolae, ierahul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, se va afla miercuri, 11 ianuarie, in randul credinciosilor romani din parohia „Invierea Domnului” din Sacramento, unde, de la ora 18:00, va oficia o slujba.

Prezenta arhiepiscopului roman in cadrul acestei biserici va atenua tristetea enoriasilor, al caror preot-paroh, Gheorghe Naghi, este in prezent grav bolnav, informeaza biserica romana. Pana la insanatosirea acestuia, credinciosii sunt informati ca toate e-mailurile trimise la adresa sa, preot@invierea-domnului.org, vor fi directionate catre administratorul site-ului parohiei.

 
Pictorul Theodor Buzu expune la ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :660
Wednesday, 11 January 2006
O serie de lucrari de pictura ale artistului roman Theodor Buzu, originar din Basarabia si stabilit in Republica Ceha, va fi prezentate incepand de miercuri, 11 ianuarie, la Institutul Cultural Roman din Praga, in cadrul expozitiei intitulate „Reflexe”.

Expozitia este organizata de catre institutul roman in colaborare cu primaria orasului Hodonin si Muzeul Masaryk (Moravia) si va fi deschisa pentru publicul vizitator pana in 6 februarie, informeaza ICR.

 
Seara muzical-literara la IRCUU din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :618
Wednesday, 11 January 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, IRCCU, va gazdui vineri, 13 ianuarie, de la ora 18:30, recitalul-concert „All’antico caffe”, pe care il vor sustine pianista Caterina Marcuglia si soprana Cristiana Bertoldo.

Alaturi de cele doua muziciene vor mai evolua si recitatorii Elisa Petroni, Margherita Stevanato, Lucia Bidogia, Walter Comin si Andrea Martinuzzi. Muzica din programul serii este semnata de Claudio Monteverdi, Franz Lehar, Erik Satie, iar texte le apartin lui Aldo Palazzeschi, Jules Laforgue, Achille Campanile, Elio Vittorini, Cesare Pavese si Thornton Wilder, informeaa Institutul Cultural Roman. Adaptarea si regia acestui eveniment cultural poarta amprenta unuia dintre recitatori, Walter Comin.

 
Invatatorii basarabeni sunt gata sa intre in grevaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :516
Wednesday, 11 January 2006
Invatatorii din peste Prut sunt hotarati sa intre in greva daca autoritatile nu isi vor indeplini promisiunea de a majora cu 40% salariile cadrelor didactice.

Conform Infotag, sindicatele lucratorilor din invatamant preconizau sa intre in greva la sfarsitul lunii decembrie 2005, ca urmare a faptului ca nu mai primisera salariile majorate promise de Guvern din 1 noiembrie, dar la finele lunii decembrie Parlamentul a adoptat legea respectiva care deocamdata nu a fost publicata si nu a intrat in vigoare. Deoarece vicepresedintele sindicatelor din invatamant si stiinta, Nadejda Lavric, a spus ca invatatorii sunt dispusi, totusi, sa astepte pana cand documentul va fi publicat, o nepublicare a sa pe parcursul lunii in curs va duce la declansarea grevei in luna februarie.

Totodata, sindicatele si angajatii din invatamant se tem ca majorarile de salariu vor fi nesemnificative si ca cei care se vor bucura de o marire substantiala de salariu vor fi numai profesorii tineri, care primesc in prezent suma de 400 de lei. In anul 2005, salariul mediu al angajatilor din invatamant a fost mai mic de 900 de lei.

 
Romania, promovata turistic si in OlandaPDF Print E-mail
Utrecht, Olanda/Romanian Global News
Accesari :580
Wednesday, 11 January 2006
Romania participa, prin intermediul Biroul National de Turism pentru zona Benelux, la Targul de turism Vakantiebeurs de la Utrecht, care se desfasoara in perioada 10-15 ianuarie.

Standul romanesc se va afla la numarul 10.E016, informeaza Ambasada Romaniei la Haga. Scopul acestui eveniment este acela de a le oferi celor peste 150000 de fani olandezi ai turismului informatii actualizate referitoare la noi destinatii care merita sa fie luate in considerare in momentul planificarii vacantelor. Vizitatorii targului Vakantiebeurs se bucura in medie de 2, 5 vacante pe an, pentru care aloca din bugetul personal cel putin 2600 de euro. Pentru mai multe informatii se poate trimite un mesaj la adresa de e-mail tourisme.roumain@skynet.be.

 
Balul Martisorului, pregatit din vreme de romanii din MindenPDF Print E-mail
Porta-Westfalica, Germania/Romanian Global News
Accesari :596
Wednesday, 11 January 2006
Asociatia germano-romana Westfalia Minden va organiza la sfarsitul lunii februarie, la Hotelul Kaiserhof din Porta-Westfalica, Balul Martisorului.

Acesta va avea loc marti, 28 februarie, de la ora 19.00, avandu-i ca oaspeti speciali pe Benone Sinulescu si invitatii lui, alaturi de  Formatia A2. De la petrecere nu vor lipsi micii romanesti si berea, desi conducerea hotelului a comunicat ca nu accepta introducerea de bauturi si mancare aduse de acasa, informeaza organizatorii balului. Deoarece numarul de locuri disponibile este unul limitat, romanii sunt indemnati sa isi rezerve locuri din timp la unul din telefoanele: 0571-580133, 05772-3503, 0172-5359304, sau prin e-mail: westfalias@t-online.de. Totodata, faptul ca locurile sunt intr-un anumit numar nu le permite organizatorilor sa poata oferi locuri peste capacitatea salii de spectacol, ceea ce a facut ca si in anii precedenti sa nu fie admisi in sala toti solicitantii.

Pretul de intrare este de 15 euro pentru adulti, 10 euro pentru copiii care au maxim 10 ani, cei maim mici de aceasta varsta beneficiind de intrare gratuita. Persoanele care doresc sa vina la acest spectacol sunt rugate sa isi anunte participarea telefonic sau prin e-mail, la coordonatele de mai sus. Daca li se va confirma ca mai sunt locuri libere, pasul urmator va fi sa transfere banii pe urmatorul cont: Deutsch-Rumanischer Verein Westfalia e.V., Konto-Nr.  30 54 41 75, BLZ  490 501 01, Sparkasse Minden-Lubbecke.

 
George Petean – inca trei spectacole cu „Figaro” la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :721
Wednesday, 11 January 2006
Seria de spectacole cu „Barbierul din Sevilla”, va continua miercuri, 11 ianuarie, la Covent Garden, cu romanul George Petean in rolul lui Figaro.

Alte noi reprezentatii sunt programate pentru zilele de 14 ianuarie, de la ora 19.00 si miercuri, 18 ianuarie, de la 19.30.

Odata cu “Barbierul din Sevilla”, pentru prima data interpretata pe scena in 1816, Rossini si libretistul sau Cesare Sterbini au adus publicului una dintre cele mai stralucitoare comedii din istoria operei.

Nascut in 1976 la Cluj-Napoca, George Petean a urmat scoala de muzica, luand in special cursuri de pian si trombon, dar si Academia G. Dima, unde si-a dezvoltat calitatile vocale. S-a perfectionat, mai tarziu, cu Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro. Debutul sau in Romania a avut loc in anul 1997, in rolul lui Don Giovanni, la Opera din Timisoara, iar in 1998 a fost angajat la Opera din Cluj-Napoca, unde a fost distribuit in opere foarte importante, printre care si “Barbierul din Sevilla”, tot in rolul lui Figaro. In anul 1999 a obtinut Marele Premiu al Concursului Haricleea Darclee, la Braila, iar in 2000 si-a facut debutul international, la Opera din Roma. Opera sa de debut in afara tarii a fost “La Boheme”, iar apoi a cantat in “Barbierul din Sevilla”, la Frankfurt, la Opera de Stat din Viena, la Hamburg si la Pekin. Din stagiunea 2002-2003 este membru permanent al Operei din Hamburg, iar in 2003 ajunge pe scena de la Covent Garden, in rolul lui Sivio din “I Pagliacci”, sub bagheta lui Placido Domingo.

 
Inca un roman ar putea ajunge in nationala de fotbal a UngarieiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :648
Wednesday, 11 January 2006
Federatia Ungara de Fotbal (MLSZ) a inaintat actele pentru a-i acorda cetatenie portarului roman Daniel Tudor si a-l folosi astfel in reprezentativa pregatita de Lothar Matthaus.

Astfel ar putea deveni al doilea roman, dupa Vasile Miriuta, care evolueaza in nationala Ungariei, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Daniel Tudor a venit in Ungaria de la Dinamo Bucuresti in vara anului 2003, dupa finala de Cupa Romaniei castigata de "caini", cu scorul de 1-0 cu FC National. A fost meciul vietii lui, disperandu-i pe adversari cu paradele sale incredibile. A ajuns la Videoton Fehervar, in ultimii doi ani si jumatate evoluand in peste 70 de meciuri oficiale pentru formatia maghiara. In acest an, pentru a doua oara consecutiv, portarul roman a fost considerat de catre ziaristii maghiari cel mai bun portar din prima liga ungara. Iar fanii lui Videoton l-au votat pe site-ul oficial al gruparii cel mai iubit fotbalist de la echipa care trece printr-o perioada buna. Cei din Fehervar impart cu Dobritan, la finele turului, pozitia a doua a clasamentului, la un punct in spatele lui Ujpest. "Sunt pe culmi! Cei de la federatia ungara mi-au transmis ca au inaintat actele pentru a-mi da cetatenie maghiara. Sunt de acord si ar fi o onoare sa imbrac tricoul primei reprezentative", a marturisit Tudor pentru cotidianul Gazeta Sporturilor. "Mi-ar placea sa joc pentru nationala Ungariei. Normal ca Romania ramane tara mea, insa port un deosebit respect maghiarilor. Traiesc de doi ani si jumatate intre ei si aproape sunt unul de-al lor", si-a continuat ideea fostul portar dinamovist. Tricoul de portar al lui Tudor e de culoare roz. Acest lucru i-a determinat pe suporteri, tinand cont si de prestatiile romanului, sa-i puna porecla "Pantera Roz", dupa indragitul personaj de desene animate. Fanii i-au facut chiar si un banner sugestiv lui Daniel. "Il afiseaza la fiecare meci, asa ne merge bine!", a afirmat goal-keeperul de 31 de ani.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions