Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Basescu – omul anului si in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :747
Thursday, 12 January 2006
Centrul Cultural Israeliano-Roman din Tel Aviv a desemnat drept "Oameni ai Anului 2005" zece romani si zece israelieni, selectati de o comisie compusa din ziaristii Carol Isac, Doina Maizeles si ing. Andrei Lupu.

"Romanii Anului 2005" sunt Traian Basescu - presedintele Romaniei, Adriean Videanu - primarul general al Bucurestilor, Radu Catalin Dancu - sponsor al unor carti cu tematica evreiasca, dr. Mariana Valeria Stoica - ambasadoarea Romaniei in Israel, Florin Piersic - actor societar al Teatrului National din Bucuresti, Sorin Rosca Stanescu -  directorul general al ziarelor "Ziua", "Gardianul" si "Averea" - Ion Caramitru - actor, directorul Teatrului National din Bucuresti, Constantin Toma - presedinte director general "Omniasig", sponsor al Teatrului Evreiesc de Stat, Mihaela Radulescu - prezentatoare de programe tv, Mircea Dinescu, poet si publicist, informeaza Prompt Media.

 
Romania ajuta Basarabia sa se protejeze de gripa aviaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :544
Thursday, 12 January 2006
Joi, 12 ianuarie, se vor intalni la sediul Prefecturii din Piatra Neamt, viceministrul Agriculturii si Industriei Alimentare de la Chisinau, Anatolie Spivacenco, seful Serviciilor Veterinare din Basarabia, Dumitru Ierhan, si presedintele A.N.S.V.S.A., Ion Agafitei.

Subiectul intalnirii il constituie aparitia si evolutia gripei aviare in Romania si sprijinul pe care tara noastra il poate acorda romanilor de dincolo de Prut pentru prevenirea si diagnosticarea acestei maladii, transmite Prompt Media. De asemenea, se urmareste semnarea unui protocol de colaborare intre cele doua tari, privind acordarea de asistenta serviciilor veterinare din Republica Moldova, prin instruirea personalului de specialitate in tehnicile de diagnostic al gripei aviare, consultanta tehnica privind masurile de prevenire si combatere a gripei aviare, confirmarea gripei aviare prin izolarea si caracterizarea virusului si stabilirea modalitatii de transport a probelor, pentru confirmarea diagnosticului.

 
Romania si Italia vor colabora in domeniul fortei de muncaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :666
Thursday, 12 January 2006
Guvernul a aprobat in sedinta de joi, 12 ianuarie, proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Italiene privind reglementarea si gestionarea fluxurilor migratorii in scop lucrativ.

Acordul prevede ca autoritatile competente vor efectua periodic un schimb de informatii in ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca si domeniile profesionale solicitate pe piata de munca a statului primitor, pentru reglementarea fluxurilor de lucratori, angajati pe termen nedeterminat si determinat, inclusiv de lucratori sezonieri. Totodata, actul semnat va facilita si participarea potentialilor candidati la cursuri de formare profesionala si de limba, in vederea accesului pe piata muncii.

Conform acestui acord, intrarea, sederea si activitatea lucrativa a lucratorului migrant se vor efectua in conformitate cu legislatia statului primitor, cele doua tari urmand sa ia masurile necesare, in conformitate cu propria legislatie, pentru a se asigura ca lucratorii nu prezinta elemente care sa prejudicieze siguranta si ordinea publica a statului primitor, informeaza Guvernul Romaniei. In ceea ce priveste salarizarea si conditiile de munca, acestea vor fi stabilite prin contractele colective de munca sau, in lipsa acestora, de legislatia in vigoare pentru lucratorii, cetateni ai statului primitor, avand aceeasi calificare profesionala.

Lucratorii migranti, care au intrat si se afla in statul primitor in scop lucrativ, isi pot transfera castigurile in statele lor de origine in conformitate cu legislatia in vigoare in statul primitor.

Acordul institutionalizeaza desfasurarea de consultari periodice intre reprezentantii Romaniei si Italiei cu privire la monitorizarea aplicarii prevederilor Acordului si propunerea de masuri  care pot asigura buna derulare; efectuarea unei evaluari periodice a aplicarii Acordului; solutionarea dificultatilor de ordin practic care pot impiedica aplicarea Acordului; propuneri in vederea modificarii Acordului.

Acordul s-a incheiat pe o perioada nedeterminata, cu posibilitatea de a fi denuntat de oricare din cele doua tari, denuntarea producandu-si efecte la saizeci de zile de la notificare.  Intrarea in vigoare a Acordului se produce in prima zi a celei de-a doua luni care urmeaza datei primirii ultimei notificari prin care cele doua tari isi comunica, pe cale diplomatica, indeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa in vigoare. Autoritatile competente pentru punerea in aplicare a dispozitiilor Acordului sunt Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pentru Guvernul Romaniei si Ministerul Muncii si Politicilor Sociale pentru Guvernul Republicii Italiene.

Definirea cadrului juridic bilateral cu Republica Italiana in domeniul angajarii fortei de munca s-a impus datorita prezentei in Italia a unui numar insemnat de cetateni romani. Incheierea Acordului se inscrie in eforturile de cooperare depuse de autoritatile romane pentru legalizarea situatiei acestor cetateni si combaterea migratiei ilegale.

 
Romanii din Oradea si Giula vor colabora si in 2006PDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :574
Thursday, 12 January 2006
Directia Judeteana Bihor pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, a semnat cu Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria si Centrul de Documentare si Informare al Autoguvernarii, cu sediul la Giula, traditionalul Acord Cultural pe anul in curs.

Prin acest act, specialistii oradeni vor acorda asistenta de specialitate si instruire pentru formatiile artistice ale romanilor din Ungaria, printre care se numara formatiile de dansuri populare si instrumentistii din Apateu, Bedeu, Sacal si Gyula si corurile din Apateu si Bedeu, anunta Rador. Acordul a mai stabilit si calendarul in 18 puncte al turneelor festivalurilor si expozitiilor din judetul Bihor si din Ungaria, la care vor lua parte partile semnatare. Programul calendarului include spectacole de teatru pentru copii si tineret, o gala a muzicii culte, salonul de arta fotografica „Premfoto”, serbari campenesti de o parte si de alta a granitei, Ziua culturala a romanilor din Ungaria sau Festivalul cantecului, portului si dansului popular bihorean. Un alt punct incluse in acord se refera la pastrarea si perpetuarea obiceiurilor si culturii romanesti in Ungaria, urmand ca in acest an sa continue donatiile de carte facute de Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea. Toate actiunile care fac parte din acest program sunt menite sa stimuleze creativitatea si sa contribuie la pastrarea identitatii culturale a romanilor din Ungaria, mai adauga Rador.

 
Uniunea Europeana se pregateste sa evalueze progresele RomanieiPDF Print E-mail
Accesari :721
Thursday, 12 January 2006

Parlamentul European va discuta in sedinta sa din data de 3 aprilie stadiul in care Romania, dar si tara vecina, Bulgaria, se afla cu reformele in vederea aderarii.

Dezbaterile vor avea loc inaintea definitivarii raportului de tara, in prezenta comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, iar in cadrul lor Romaniei ii vor fi punctate toate intarzierile si nerealizarile obiectivelor asumate fata de Uniunea Europeana. Tot in cadrul acestor dezbateri se va discuta si necesitatea aplicarii sau nu a clauzei de salvgardare, care, conform avertizarilor, ar amana aderarea Romaniei la forul european cu inca un an.

Desi ultimul raport de tara pentru Romania, dat publicitatii la finele anului trecut nu a creat o prea mare ingrijorare la Bucuresti, chiar daca el continea si cateva semnale de alarma, chiar joi, 12 ianuarie la Bucuresti, sedinta Executivului a beneficiat si de prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Sedinta a avut pe ordinea sa de zi discutarea unor aspecte legate de aderarea la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta a fost a doua oara cand presedintele Basescu a participat la o sedinta a Executivului, dupa ce la finele lui 2005, el anunta ca va lua parte frecvent la aceste sedinte.

Prezent la Palatul Victoria Basescu a tinut sa sublinieze ca „ar fi inacceptabil sa rateze integrarea in UE la 1 ianuarie 2007”.

 

 
Vasul slovac Polana mai ramane pe fundul DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :629
Thursday, 12 January 2006
Aducerea la suprafata a vasului slovac Polana care s-a scufundat la finele anului trecut in apele romanesti ale Dunarii, in dreptul localitatii Giurgiu, a fost amanata din cauza curentului puternic si a nivelului ridicat al apelor.

Operatiunea de  aducere la suprafata va fi efectuata, probabil, vineri, informeaza Prompt Media. Polana se afla acum la o adancime de 12-13 metri si au fost deja instalate cabluri speciale pentru tragerea ei din apele Dunarii. Vasul avea in rezervoarele de la bord o cantitate de 42 tone de combustibil in momentu scufundarii. Compania olandeza Multraship vrea sa scoata nava intacta la suprafata. Echipe ale companiei au participat la scoaterea la suprafata a celebrului submarin rusesc Kursk, scufundat in marea Barents in anul 2000.

 
Colaborare intre Arhiepiscopia Bucurestiului si Primaria sectorului IPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :541
Thursday, 12 January 2006
Arhiepiscopia Ortodoxa a Bucurestilor si Consiliul Local al Primariei sectorului I al Capitalei au semnat joi, 12 ianuarie, la Palatul Patriarhal, un parteneriat privind finantarea si realizarea unor actiuni, lucrari, servicii sau proiecte si activitati de interes public local.

Parteneriatul a fost parafat de Patriarhul Teoctist, in calitate de Arhiepiscop al Bucurestilor, si de primarul sectorului I al Capitalei, Andrei Ioan Chiliman, se arata intr-un comunicat de presa emis de arhiepiscopie. Proiectul se inscrie in cadrul programului national "Lacasurile de cult-centre spirituale ale comunitatii" si vizeaza derularea in comun a unor programe de asistenta sociala si combatere a saraciei, reabilitarea si consolidarea cladirilor lacasurilor de cult, restaurarea picturilor din lacasurile de cult, construirea unor noi lacasuri de cult, gradinite amplasate pe langa parohii.

Dupa semnarea parteneriatului, atat Parintele Patriarh Teoctist, cat si primarul Andrei Chiliman si-au exprimat convingerea ca acest exemplu va fi urmat si de celelalte primarii din Bucuresti si din tara.

 
Ministrul Vasile Blaga, participant la o reuniune ministeriala in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :740
Thursday, 12 January 2006

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, participa in perioada 12 – 14 ianuarie, la Viena,  la Reuniunea ministeriala informala a Uniunii Europene in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne.

Pe agenda intalnirii se afla teme precum managementul azilului si al migratiei, arhitectura securitatii interne si viitorul Biroului Europol si implementarea Strategiei privind dimensiunea externa a JAI, aspecte care intereseaza in mod special Romania in contextul apropiatei aderari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Delegatia condusa de ministrul Vasile Blaga va mai participa si la intalniri bilaterale cu delegatiile ministerelor similare din statele Uniunii Europene, in vederea asigurarii unei bune cunoasteri de catre acestea a progreselor inregistrate de Romania in ultimul an, precum si a discutarii unor importante teme de interes comun, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Reuniunea este prima de acest fel organizata de la preluarea de catre Austria, la inceputul acestui an, a presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Printre prioritatile presedintiei austriece in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne se numara lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei – inclusiv dezvoltarea unei retele europene anti-coruptie, lupta impotriva terorismului, implementarea acordului Schengen (eliminarea controalelor la frontierele cu statele care au aderat in ultimul val si statele Schengen, cu pastrarea integrala a standardelor de calitate in privinta sigurantei), precum si crearea unui sistem european integrat de management in domeniul situatiilor de criza si dezastrelor.

 
Moda vine in sprijinul refugiatilor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :576
Thursday, 12 January 2006
Refugiatii din Romania vor fi ajutati si prin intermediul comercializarii unui calendar de moda realizat de fotograful Gabriel Hennessey cu sprijinul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati.

Calendarul face parte dintr-un proiect de strangere de fonduri pentru refugiatii din din tara noastra si va fi lansat in capitala in seara zilei de joi, 12 ianuarie, informeaza Rador. Materialul a fost tiparit in 8000 de exemplare ce urmeaza sa fie distribuite incepand cu 16 ianuarie. Banii care se vor obtine in urma vanzarii acestor calendare vor fi utilizati la asistenta complementara a refugiatilor din Romania.

 
Santajand in problema gazului Moscova se intareste in raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :764
Thursday, 12 January 2006
Chisinaul a acceptat sa transmita la balanta concernului rus „Gazprom” patrimoniul intreprinderii mixte SA „Moldova-Gaz” amplasat in Transnistria, a declarat miercuri pentru Itar-Tass presedintele SA „Moldova-gaz” Ghenadi Abaskin.

Desi nu a oferit detalii, el a spus ca respectiva intelegere a fost obtinuta in cadrul negocierilor cu reprezentantii „Gazprom” privind incheierea unui nou acord de livrare a gazelor rusesti catre Republica Moldova in 2006. Anterior, consilierul presedintelui moldovean in probleme economice, Oleg Reidman, a declarat ca Republica Moldova a ajuns la un acord cu „Gazprom” in vederea conservarii sistemului unic al transportului de gaze in Republica Moldova si transmiterii intreprinderii „Tiraspolitransgaz” (filiala „Moldova-gaz” in Transnistria) in gestiunea concernului rus.

 Potrivit RIA „Novosti”, Abaskin a declarat ca negocierile privind incheierea unui nou acord de livrare a gazelor rusesti in Republica Moldova continua, partea rusa insistand asupra pretului de 160 USD pentru o mie metri cubi de gaze rusesti, desi Chisinaul considera ca „aceasta suma trebuie sa fie mult mai mica”. „Situatia din Republica Moldova nu poate fi comparata cu cea din Ucraina. In Republica Moldova activeaza de cativa ani o intreprindere mixa, in care „Gazprom” detine pachetul majoritar de actiuni. In aceasta situatie „Gazprom” nu controleaza doar fluxul de gaz natural prin Republica Moldova, dar si intreaga piata moldoveneasca”, a spus Abaskin.

 Potrivit lui, in prezent sunt examinate diverse variante de identificare a unui compromis, iar Rusia ar putea fi foarte interesata de propunerea Chisinaului de a majora cota actiunilor „Gazprom” in SA „Modlova-gaz”, de la 50 la suta plus o actiune pana la 64 la suta, din contul actiunilor Transnistriei, care si-a anuntat iesirea din „Moldova-gaz” si intentia de a colabora direct cu „Gazprom”.

Reamintim ca in noiembrie 2005, „sovietul suprem” de la Tiraspol a decis transmiterea catre „Gazprom” a 50 la suta din actiunile Transnistriei in „Moldova-gaz”. Separatistii transnistreni au anuntat, de asemenea, ca aceste actiuni au fost transmise concernului rus in contul datoriilor la consumul de gaze al regiunii.

 
Noul presedinte al OSCE este sceptic privind retragerea trupelor Rusiei din BasarabiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :735
Thursday, 12 January 2006
Noul presedinte in functiune al OSCE, ministrul belgian de externe Karel de Gucht, este sceptic privind solutionarea, in anul curent, a problemei transnistrene, declarand pentru BBC ca nu este clar cum se pot face progrese in regiune.

Potrivit lui, este mai bine sa se gaseasca solutii partiale la conflict, decat sa se relanseze o discutie teoretica despre angajamentele Rusiei de a-si retrage trupele si munitiile din Transnistria. Radio BBC aminteste ca solutionarea asa numitelor conflicte inghetate din fosta URSS face parte din prioritatile Belgiei la presedintia OSCE, dar Karel de Gucht nu este optimist privind Transnistria. Nu este clar in acest moment cum am putea face progrese in acest conflict inghetat, a spus el, adaugand ca nu este rolul presedintiei OSCE sa judece rolul partilor implicate, ci sa caute solutii concrete.

Referindu-se la rolul Rusiei, care a blocat luna trecuta declaratia finala a reuniunii ministeriale OSCE de la Ljubljana pentru ca includea o referinta la angajamentul asumat in 1999, la Istanbul, de a-si retrage trupele din Republica Moldova si Georgia, Karel de Gucht a declarat ca daca am obtine retragerea unor trupe rusesti, atunci am realiza in practica ce s-a cerut la Istanbul. Am discutat pe larg aceasta posibilitate cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care s-a aratat dispus sa gaseasca unele solutii, a precizat Karel de Gucht.

El a vorbit despre existenta mai multor feluri de trupe rusesti in Transnistria - cele care pazesc depozitele de armament si cele care fac parte din asa numitele trupe pacificatoare. Ministrul de externe belgian parea sa creada ca alaturi de rusi si ucraineni, intre trupele pacificatoare s-ar afla si romani, dar oricum a conchis ca acestea au un statut oficial incert. Cred ca va trebui sa vedem ce putem face privind prezenta acestor trupe si asta s-ar putea intampla in mai multe etape. Pe de alta parte insa, trebuie sa vedem care e aranjamentul politic pentru relatia dintre Moldova si Transnistria. Unul din factorii ce complica situatia, e recenta pozitie a Moldovei cerand un stat unitar, ceea ce reprezinta intr-un fel un pas inapoi, deci poate putem incerca sa gasim o solutie pentru problemele militare, care sa nu fie legata imediat de o solutie politica, a declarat de Gucht.

Clarificarea statutului trupelor rusesti ar putea fi inceputul unei solutii si diplomatii belgieni cred ca aceasta ar fi sprijinita si de SUA. Pe plan politic insa, belgienii considera ca va trebui cautata, mai devreme sau mai tarziu, o solutie de federalizare si in acest sens vor trimite experti constitutionali la Moscova, la Kiev si in alte capitale. Karel de Gucht va vizita si el regiunea, probabil in prima parte a lunii martie, dar fara mari sperante. El a declarat ca vede semne pozitive in alte doua conflicte inghetate - Nagorno-Karabah si Osetia de Sud, mai informeaza BBC.

 
Consiliul Europei ar dori o armonizare mai profunda a legislatiei basarabene cu cea europeanaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :743
Thursday, 12 January 2006
Comitetul ministrilor adjuncti de externe al Consiliului Europei (CE) examineaza miercuri, la Strasbourg, raportul CE privind procesul de armonizare a legislatiei Republicii Moldova la standardele europene.

Potrivit raportului elaborat de catre experti europeni in baza concluziilor reprezentantilor Secretariatului CE, care au vizitat Republica Moldova in septembrie 2005, procesul de armonizare a legislatiei Republicii Moldova la normele europene decurge in lipsa de transparenta. Expertii recomanda autoritatilor de la Chisinau sa intensifice cooperarea cu structurile europene si sa prezinte proiectele de legi pentru a fi aprobate, in special, cele care tin de competentele CE. Mai mult, CE intentioneaza sa desemneze un expert in legislatie, care sa activeze permanent in cadrul Ministerului de Justitie de la Chisinau.

Totodata, autorii raportului se arata ingrijorati de situatia sistemului  judecatoresc din Republica Moldova, in special de neexecutarea unui numar mare de decizii judecatoresti, inclusiv cele pronuntate de CEDO. In context, autoritatile de la Chisinau „trebuie sa intreprinda masurile necesare in vederea solutionarii acestor probleme si sa urgenteze infiintarea unui institut national de justitie”. De asemenea, expertii europeni atentioneaza asupra situatiei existente in audiovizualul din Republica Moldova. In opinia lor, „reforma in acest domeniu este tergiversata si necesita o atentie deosebita, in special, se cere reformarea CCA si transformarea Companiei „Teleradio-Moldova” intr-o institutie cu adevarat publica”.

Solicitat sa comenteze raportul CE, juristul Gheorghe Susarenco a declarat ca o asemenea reactie din partea Comitetului de Ministri al CE putea fi prevazuta. „Expertii europeni sunt cu ochiul pe noi si nu trebuie sa pierdem acest moment, ci sa demonstram, nu prin vorbe, dar prin fapte, ca dorim sa ne integram in UE”, a spus el.

Susarenco sustine ca nu este suficient ca Parlamentul sa stabileasca un calendar pentru ajustarea legislatiei, ci este necesar ca Republica Moldova sa mearga pe calea reala de indeplinire a angajamentelor asumate. „In majoritatea statelor care doresc sa se integreze in structurile europene, pe langa ministerele de resort au fost create grupuri de lucru care se preocupa de ajustarea legislatiei si promoveaza proiectele de legi in Parlament. Si in Republica Moldova ar trebui sa fie constituit ceva similar”, a spus juristul.

Referindu-se la situatia din sistemul judecatoresc, Susarenco a mentionat ca desi au fost operate mai multe modificari la legislatia in domeniu, „mai exista restante la capitolul executari deciziilor judecatoresti, in special, a deciziilor CEDO”. „Comitetul de Ministri al CE este ingrijorat de faptul ca foarte multe cazuri ajung la CEDO, ceea ce demonstreaza ineficacitatea sistemului judecatoresc din Republica Moldova”, a precizat el. 

Potrivit lui Susarenco, asigurarea independentei mass-media prin intermediul adoptarii unei legi cu privire la audiovizual este o problema foarte importanta, pornind de la faptul ca au fost elaborate mai multe proiecte de legi, inclusiv unul foarte amplu, al grupului parlamentar al PPCD. „Presedintele Parlamentului Marian Lupu a declarat ca aceasta problema va fi una din principalele care vor fi examinate la inceputul sesiunii primavara-vara”, a mentionat Susarenco.

„Republica Moldova trebuie sa raspunda adecvat la semnalele primite. Acest raport este un semnal de alarma din partea CE, dar, totodata, este si un lucru imbucurator, deoarece demonstreaza ca Europa ne priveste in calitate de potential membru”, a conchis Gheorghe Susarenco.      

 
Scoala de Iarna a CSEE din Varsovia invita studentii basarabeni la dezbateriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :570
Thursday, 12 January 2006

Centrul de Studii pentru Europa de Est a Universitatii din Varsovia va organiza, in perioada 1-10 martie curent, Scoala de Iarna pentru Europa de Est la care vor putea participa studentii din ultimul an de studii din domeniul umanitar din tarile fostei Uniuni Sovietice, inclusiv din Basarabia.

Reprezentantii Directiei generale integrare europeana si cooperare internationala din cadrul Academiei de Stiinte din Moldova au comunicat ca la concursul de burse vor putea participa studentii  in varsta de pana la 25 ani si care isi pregatesc teza de licenta in Istorie si in  problemele actuale ale Europei centrale si de Est (istoria, stiinte politice, relatii internationale, sociologie, etnologie, geografia politica si demografie). Candidatii trebuie sa cunoasca limbile engleza si poloneza.

Tinerii selectati, vor participa la diferite seminare, care vor fi alese optional, tinand cont de interes, specializare si subiectul tezei de licenta. Totodata, participantii la Scoala de Iarna vor putea vizita cateva institute si institutii academice din Wroclow, arhivele si libraria Institutului National din Ossolinskis si vor avea intruniri si dezbateri pe problemele regionale actuale.

Doritorii de a participa la concursul de burse urmeaza sa expedieze pana la 23 ianuarie curent setul necesar de documente (formularul de acceptare, care sa includa interesele academice ale candidatului si tema tezei de licenta, CV-ul, o fotografie si o scrisoare de recomandare de la coordonatorul tezei) la adresa de e-mail wsl.studium@uw.edu.pl.

 
Sistem autormat de SMS pentru informarea romanilor din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :728
Thursday, 12 January 2006
Pentru a veni in intampinarea cetatenilor romani prezenti in Italia portalul www.RomaniaItalia.NET a activat un sistem automat de SMS care avertizeza despre orice eveniment romanesc in Italia (informatii despre fluxurile 2006, evenimente, sarbatori religioase, mica publicitate, anunturi si oferte de munca, lista magazinelor cu desfacere de produse romanesti, traduceri prin SMS, sistemul va fi activat si pentru rezervari de bilete, etc).

Sistemul este activ in prezent pentru a oferi informatii despre Legea fluxurilor 2006.

Cei interesati pot trimire un mesaj de SMS cu textul INSCRIERE FLUXURI 2006 la numarul
+39 338 8374883, iar in momentul in care decretul Flussi 2006 va fi publicat in Gazzeta Ufficiale, cei care s-au inscris vor primi un SMS de instiintare.

 
Mai multe surse despre romanii din jurul RomanieiPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :678
Thursday, 12 January 2006
Asociatia Invatatorilor din Arad a reusit sa isi lanseze in spatiul virtual pagina de web, www.aiarad.ro unde pe Forum, la rubrica romanii de peste hotare sunt atasate ample articole privind trecutul si prezentul romanilor din Transnistria, Maramuresul de Nord, Cadrilater, Timoc, Herta, Pocutia, Insula Serpilor si despre posibila unire cu R.Moldova.

In viitor se preconizeaza postarea articolelor despre romanii din Banatul sarbesc, Ungaria de est, Bucovina de Nord, Basarabia de Nord, Basarabia de Sud, despre aromani, meglenoromani si istroromani, ultimii pe cale de disparitie.

Inca din 1857 invatatorii aradeni faceau primele demersuri de a se organiza in "reuniuni" invatatoresti.  La 145 de ani diferenta, in epoca internetului, apare la Arad Asociatia Invatatorilor din judetul Arad, care vede lumina zilei ca forma organizata la 29 mai 2002, fiind decretata prin statut "continuatoarea Reuniunii Invatatorilor Romani din diaceza Aradului". Preocuparile membrilor asociatiei nu au fost numai de natura didactica ci si civica, ei incercand sa readuca la lumina pagini uitate din istoria romanilor si a comunitatilor romanesti din jurul granitelor, educand copii in spiritul invatarii istoriei si greselilor trecuturlui pentru a nu fi condamnati la repetarea lor. De aceea membrii asociatiei publica astazi materiale de interes general despre comunitatile romanesti din jurul granitelor si, mai mult, se implica prin proiecte si actiuni in viata acestor comunitati.

 

 
Romanii catolici din Europa pot merge la Liturghii in propria limbaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :813
Thursday, 12 January 2006
Episcopia Romano-Catolica de Iasi a prezentat recent o sinteza cu programul Liturghiilor celebrate in limba romana in afara granitelor Romaniei, un accent aparte fiind pus pe principalele localitati in care sunt prezenti romani din Dieceza de Iasi.

In Italia acestea vor avea loc in Cremona, la biserica "Cristo Re", in a treia duminica din luna, la ora 16:30, la Milano, la Via Coernico, 7, in a doua duminica din luna, de la ora 16:30, la San Dona, in prima duminica din luna, incepand cu ora 10:30,  la Salerno, in fiecare ultima duminica a lunii, la Spello, in biserica "Santa Maria Maggiore", Piazza Matteotti, 18, in fiecare a treia duminica din luna, la Torino, Via Del Carmine, 3, in fiecare seara in cursul saptamanii, de la ora 19:00, iar duminica de la ora 11:00, si la Treviso, in biserica "Santa Rita e San Leonardo", din piazza Santa Maria dei Battuti (in spatele Domului din Treviso), in fiecare a treia duminica din luna, incepand cu ora 10:30. Totodata, in Peninsula vor mai avea loc Liturghii si in apropiere de Roma, mai precis la biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli", Piazza Campitelli, 9, duminica, de la ora 15:30,  la biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", Piazza Siderea, 1-A (Grotte Celoni), duminica, de la ora 12:30, biserica "San Givanni Battista", Ladispoli, Via Benedetto Croce, 1, duminica, de la ora 09:00, la biserica "San Giuseppe", San Cesareo, Palestrina, duminica, incepand cu ora 12:30, si la catedrala "La Storta", o Liturghie internationala in fiecare a II-a duminica din luna, de la ora 11:30.

In afara Italiei, slujbele in limba romana se vor mai oficia si in Austria, la biserica "Blut Christi” din Viena, strada Galvanigasse, nr. 1, sect. 21, numai in prima duminica a fiecarei luni si la cerere exprexa, dar si in Tara Sfanta, la Yaffo - Tel Aviv, in biserica "Sf. Anton de Padova", Str. Yeffet, 51, in fiecare sambata, de la ora 08:00 - iar timpul Rozariului parintele va si spovedi, de la ora 07:30 - in Ierusalim, la biserica "Sancti Petri in Gallicantu" (langa Poarta Sionului), o data la doua saptamani, la ora 11:00, si la Haifa, in biserica "Sfanta Familie", str. Hameginim, nr. 80, o data la doua saptamani, de la ora 17:00.

Eventuale completari sau modificari ale acestor informatii pot fi transmise prin e-mail la adresa: libraria@ercis.ro.

 
Maxi-forum pentru imigrantii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :699
Thursday, 12 January 2006
Imigrantii din Milano vor avea la dispozitie patru luni pentru intalniri, pentru a se cunoaste, pentru a face schimb de idei, propuneri sau cereri.

Patru luni in care pot spune Italiei „noi suntem, vrem sa povestim de ce suntem in aceasta tara si vrem sa facem ceva pentru acest oras”. Acesta este obiectivul „Stati generali degli immigranti”, prezentat la Milano si initiat in mod oficial miercuri, 11 ianuarie.

Incepand de la aceasta data si pana in luna aprilie, un site pe Internet, un call centre si un blog se vor transforma in piata virtuala in care comunitatile de straini din Milano vor putea sa-si impartaseasca exemple si sugestii pentru „impartirea responsabilitatilor civice” de trai la Milano, oras in care exista un numar de 300.000 de cetateni nou-sositi, reprezentand 161 de natiuni diverse. Ei reprezinta 14% din totalul populatiei.

„Nu mai cerem asistenta si mila, ci drepturi si datorii egale. Vrem sa ajungem sa distribuim o Carta a valorilor convietuirii multietnice  si interculturale”, a spus initiatorul acestui proiect, omul de afaceri camerunez Ott Bitjoka, citat de publicatia italiana Il Passaporto. Bitjoka traieste in Italia de 30 de ani si este presedintele fundatiei Ethnoland. „Vrem sa creem un spatiu deschis pentru intalnire, colaborare si reflectare din interiorul caruia imigrantii insile si comunitatile sa-si poata exprima proiectele si sa le poata puna la dispozitia orasului”, a mai spus camerunezul. 

 
„Recensamantul presei tinerilor” se desfasoara la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau. Basarabia/Romanian Global News
Accesari :468
Thursday, 12 January 2006
Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova deruleaza un proiect prin care urmareste sa identifice tipul, numarul mediilor de informare ale tinerilor si problemele cu care se confrunta, informeaza Agentia Monitor Media.

Proiectul „Recensamantul presei tinerilor” se va finaliza in februarie curent prin publicarea rezultatelor acestuia. In baza rezultatelor obtinute, dupa cum sustine CTJM, vor fi initiate proiecte de sprijin pentru presa tinerilor. In februarie trecut, CTJM a facut publice rezultatele „Recensamantului presei tinerilor”, care a oferit un tablou real al situatiei presei tinerilor. Potrivit datelor, in R. Moldova se editau 82 de ziare ale tinerilor.

 
Duetul Cernat/Huillet, in concert in FrantaPDF Print E-mail
Niort, Franta/Romanian Global News
Accesari :518
Thursday, 12 January 2006

Violonista romanca Clara Cernat va concerta joi, 12 ianuarie, in orasul francez Niort.

Alaturi de aceasta interpreta, publicul prezent la concert ii va mai putea asculta pe pianistul Thierry Huillet si pe violoncelistul Alain Meunier, care vor sustine un program alcatuit din opusuri de Gabriel Faure, Franz Schubert si chiar Thierry Huillet, informeaza postul national muzical de radio.Avand o bogata activitate solistica, Clara Cernat si Thierry Huillet au hotarat in urma cu zece ani sa-si alature calitatile interpretative sub forma unui duet. Succesul nu a intarziat sa apara, iar aceste rezultate pozitive obtinute de proaspatul duet le-au permis sa editeze ulterior mai multe CD-uri si sa evolueze in concerte la Paris, Bucuresti, Toulouse, Sevilia, Barcelona, Granada, Kuala Lumpur, Malaga si Santander. Cei doi formeaza un cuplu nu numai pe scena, ci si in viata de zi cu zi.

Clara Cernat a debutat la varsta de 15 ani ca solista a Orchestrei Simfonice din Arad, obtinanad  pe parcursul carierei sale cinci mari premii  internationale in Franta, Italia si Germania. In prezent este profesoara la Conservatorul National Regional si la Centrul de Studii Muzicale Superioare din Toulouse. Partenerul sau de viata a dat dovada de aceeasi maturizare muzicala precoce, fiind admis la Conservatorul National de Muzica din Paris pe cand avea doar 15 ani. Ca si Clara, el a participat la foarte multe concursuri si concerte in Franta si in strainatate, reusind sa se impuna ca un nume de marca in domeniu.

 
Romania poate concepe designul medaliilor pentru Beijing 2008PDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :546
Thursday, 12 January 2006
Medaliile pe care le vor lua sportivii la Jocurile Olimpice de Vara de la Beijing din anul 2008 ar putea fi concepute chiar de Romania, care are sansa de a participa la concursul global lansat miercuri, 11 ianuarie, de Comitetul de Organizare al Olimpiadei din Beijing.

Competitia se incheie pe 26 martie si se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si institutelor de proiectare, informeaza Radio China International. Proiectele trebuie sa scoata in evidenta subiectele „gloria si visul", „mai repede, mai sus, mai puternic", astfel incat medaliile Olimpiadei sa poata sa devina un suport material cu ajutorul caruia sa se transmita spiritul olimpic si conceptia Olimpiadei de la Beijing, dar si sa se transforme intr-un artefact peren al acestei editii a jocurilor olimpice de vara. Mai multe informatii despre participarea la concurs pot fi gasite pe site-ul www.beijing2008.com sau accesand link-ul http://en.beijing2008.com/56/81/article211998156.shtml

Aceasta este pentru prima data in istoria jocurilor olimpice cand se organizeaza un concurs deschis pentru selectionarea proiectului medaliei olimpice.

 
Evreii originari din Romania se intalnesc la Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :738
Thursday, 12 January 2006
Orasul israelian Tel-Aviv va fi locul de desfasurare al celei de-a cincea editii a Congresului Asociatiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din Romania (ACMEOR), care va marca si sarbatorirea a 25 de ani de activitate a organizatiei.

Evenimentul va fi inaugurat marti, 17 ianuarie, cand dr. Slomo Leibovici Lais, presedintele ACMEOR, va prezenta un raport privind activitatea institutiei din ultimul sfert de veac, in timp ce ambasadorul Romaniei in Israel,  dr. Mariana Valeria Stoica, directorul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv, dr. Madeea Axinciuc, precum si ambasadorul dr. Meir Rosen, vor rosti cateva cuvinte la deschiderea lucrarilor, informeaza romania-israel.com. Alocutiunile acestora vor fi urmate de decernarea Premiului "Slomo Kupferschmidt - ACMEOR" pentru literatura idis poetului si scriitorului Alexandru Spiegelblatt. In cadrul acestui moment, prezentat de Arie Leibish Laisch, va mai avea loc si monologul "Tatal" al lui S. Dzigan, in interpretarea actorului Carol Feldman Cea de-a doua zi va fi dedicata lucrarilor propriu zise ale Congresului, in care vor fi prezentate si discutate rapoartele financiare si ale comisiei de cenzori, probleme actuale ale ACMEOR si va fi ales presedintele organizatiei pe urmatorii cinci ani.

 
Inca un ajutor pentru romanii care vor sa lucreze in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :666
Thursday, 12 January 2006
Romanii care locuiesc in Belgia si doresc fie sa isi schimbe actualul loc de munca, fie sa se angajeze pentru prima data in aceasta tara, au la dispozitie adresa de e-mail http://www.projobs.ro/home.phtml?pag=linkuri/belgia.phtml.

Portalul ofera cateva adrese utile ale unor pagini web din Belgia, portale care se ocupa cu recrutarea de personal, inregistrarea de CV-uri si chiar headhunting, anunta site-ul romanilor din Belgia. Paginile de web se adreseaza in mod special persoanelor care se afla in mod legal pe pamant belgian si nu incurajeaza sub nici o forma munca la negru.

 
Muzica enesciana pentru melomanii din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :539
Thursday, 12 January 2006
Celebra Rapsodie nr. 1 a lui George Enescu va rasuna sambata, 20 februarie, si luni, 20 februarie, la Orpheum Theatre din Vancouver, in interpretarea aclamatului violonist Midori si a Orchestrei Simfonice din orasul canadian.

Pe langa lucrarea enesciana, in program vor mai fi incluse Concertul pentru vioara nr. 1 de Max Bruch si Simfonia nr. 7 de Antonin Dvorak, informeaza pagina de web romanilor din Vancouver. Dirijorul spectacolului va fi tanarul canadian Yannick Neet-Seuin, iar ambele concerte vor incepe la ora 20:00.

 
Romancele din Londra se strang si ele la o petrecerePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :555
Thursday, 12 January 2006
Societatea Romancelor din Londra va organiza la finele aceste saptamani o petrecere dedicata exclusiv imigrantelor romance care traiesc, in prezent, in capitala londoneza.

Petrecerea, intitulata „Clubul Romancelor”, se va desfasura sambata, 14 ianuarie, de la ora 19.00, la Restaurantul SCU-ZI, din Creechurch Lane 2, Londra, iar rezervarile se pot face pana la data de 13 ianuarie. Numarul de telefon la care romancele interesate pot suna este 078 16 27 52 40, dar ele mai au la dispozitie si adresa de e-mail ionela@btinternet.com.

Cele care vor veni la petrecere se vor putea bucura de o cina de la ora 19.00, in cadrul careia vor putea savura mancaruti traditionale italienesti. Invitata serii va fi Maria Olaru, care va oferi publicului feminin un scurt recital de muzica traditionala romaneasca.

Dupa cina vor fi anuntati castigatorii Role Model Awards, iar seara va continua apoi pana in jurul orei 23.00 cu dans.

Cei interesati trebuie sa stie ca se mai pot inscrie la concursul Role Model Awards nominalizand modelele care le-au influentat viata cel mai mult si scriind un eseu pe aceasta tema de maximum 2 pagini. Eseurile se mai pot trimite pana la data de 13 ianuarie.

Concursul Role Model Awards este realizat in parteneriat cu ziarul Roman in UK.

 
Seara de lieduri la ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :601
Thursday, 12 January 2006
Institutul Cultural „Titu Maiorescu” din Berlin, in colaborare cu Liceul de muzica Steglitz-Zehlendorf ofera vineri, 13 ianuarie, pentru toti  pasionatii de muzica clasica, o seara de lieduri, din ciclul „Calatorie de iarna” de Franz Schubert.

Liedurile vor fi interpretate de baritonul german Burkhard V. Puttkammer si de pianistul Andras Vermesy, din Cluj.

Tanarul bariton german este deja una dintre vocile consacrate ale salilor de concert si ale scenelor de opera germane. In compania pianistului de origine romana Andras Vermesy a sustinut numeroase recitaluri. Binecunoscutul ciclu de lieduri schubertiene „Calatorie de iarna” a fost prezentat de cei doi interpreti, cu deosebit succes, intr-o serie de concerte sustinute in cele mai inedite spatii: in mine, in gari, ecluze dar si in Antarctica, informeaza ICR Berlin. Escala berlineza la Institutul Cultural Roman este, asadar, de natura sa suscite un mare interes din partea publicului. 

 

 
Franta va cunoaste Bucurestiul de acum 65 de aniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :639
Thursday, 12 January 2006
Romanii din Franta vor avea ocazia sa vada imagini ale Bucurestiului, asa cum se prezenta el la anul 1940.

Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris va gazdui joi, 12 ianuarie, de la ora 20.00 proiectia peliculei „Bucurestiul in 1940”. Filmul este considerat un document de arhiva, o cronica a capitalei Romaniei pe intreaga perioada a anului 1940, anul in care a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial. Este vorba despre imagini rare, povestite de un indragostit de oras si, in acelasi timp, un fin observator al realitatilor epocii.

Proiectia va fi comentata de istoricul Matei Cazacu, unul dintre cercetatorii CNRS.

 
Radu Lupu la SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :618
Thursday, 12 January 2006
Vineri, 27 ianuarie, Radu Lupu va concerta in Seattle. Recitalul, programat pentru ora 8.00 PM, se va desafasura in Sala Benaroya, S. Mark Taper Foundation Auditorium.

In acest concert pianistul nascut in Romania va interpreta piese de Schumann ("Waldscenen, Op. 82" si "Humoreske in B-flat major, Op. 20") si Schubert ("Sonata in G major, D. 894"). Biletele, al caror pret este cuprins intre 21 si 72 de dolari, se pot cumpara de la casa de bilete a Salii Benaroya, aflata pe 3rd Ave, dar si on line la www.http://www.seattlesymphony.org/symphony/buy/.

 
Expozitie de pictura romaneasca la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :577
Thursday, 12 January 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, IRCCU, isi continua seria de manifestari culturale, urmatorul eveniment fiind programat sa aiba loc la finalul saptamanii in curs.

Acesta se va desfasura duminica, 15 ianuarie, de la ora 17:00, si va consta in vernisajul expozitiei de pictura „Lumina” a artistei Sonia Ros, informeaza Institutul Cultural Roman.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions