Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Limba romana la Salonul Expolangues de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :675
Friday, 13 January 2006
Cea de-a 24 editie a Salonului “Expolangues, limbile lumii, lumea limbilor”, organizata la Paris in perioada 18-21 ianuarie 2006, va include o conferinta si trei lectii de limba romana sustinute de conf. dr. Emil Ionescu, de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.

Romania va avea, de asemenea, in cadrul Salonului, un stand in care vor fi expuse dictionare, manuale si metode de invatare a limbii romane. Participarea Romaniei la aceasta manifestare este sustinuta de Institutul Cultural Roman.

Expolangues, eveniment anual, urmareste promovarea limbilor si culturilor, dezvoltarea schimburilor internationale si sustinerea plurilingvismului. Invitatul de onoare al Salonului din 2006 este Germania. Dr. Emil Ionescu, conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si director executiv al Centrului de ligvistica computationala de la aceeasi facultate, este autorul lucrarilor Adevar si limba naturala. O introducere in programul lui Donald Davidson (Editura All, 1997), Manual de Lingvistica Generala (Editura All, 1993, 1997) si coautor al unor manuale de limba si literatura romana. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Serviciul de Presa al ICR,  tel 230 11 26, e-mail bpresa@icr.ro .

 
H5N1 a suferit mutatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :717
Friday, 13 January 2006
Virusul gripei aviare, celebrul H5N1, se pare ca a suferit mutatii, conform analizelor efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Analizele care s-au efectuat persoanelor decedate in Turcia, in urma contaminarii cu virusul gripei aviare, au lasat sa se inteleaga ca una dintre aceste persoane a murit din cauza unei forme modificate a gripei.

Se pare ca aceasta forma mutanta a virusului este mai periculoasa pentru om decat cea standard si a fost descoperita in anul 2003, la Hong Kong si in Vietnam in 2005.

In urma acestor constatari, expertii sunt ingrijiorati ca H5N1 ar putea suferi mutatii si ca se va putea transmite de la om la om.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a decis adoptarea tuturor masurilor de precautie necesare pentru ca gripa aviara sa nu devina o maladie care sa puna in pericol siguranta statelor sale. In acest sens, Comisia Europeana a deblocat fonduri suplimentare in valoare de 2 milioane de euro pentru cofinantarea testelor efectuate in statele membre pentru depistarea virusului.

 
Inca o sansa pentru romani de a munci in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :763
Friday, 13 January 2006
Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca aduce la cunostinta opiniei publice ca inscrierea in banca de date pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 ani si care doresc sa lucreze in domeniul agricol se va prelungi in perioada 16 - 20 ianuarie, in intervalul orar 9.00 - 16.00.

Actiunea va avea loc la sediul O.M.F.M., din str.Valter Maracineanu nr.1-3, Sector 1 - Bucuresti. Documentele necesare sunt urmatoarele: copie B.I./C.I., copie pasaport cu valabilitate de minimum sase luni, fisa personala (tipizat O.M.F.M), C.V. in limba romana (tipizat O.M.F.M.), copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare, copie legalizata a carnetului de munca (toate paginile scrise), adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitanta este clinic sanatoasa, cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (valabilitate sase luni), declaratie pe proprie raspundere, legalizata la notariat, din care sa rezulte ca solicitanta nu beneficiaza de pensie de invaliditate; declaratie pe proprie raspundere, legalizata la notariat, din care sa rezulte numarul de copii minori pe care solicitanta ii are in intretinere, documente care sa ateste experienta in agricultura, doua fotografii tip pasaport. OMFM nu percepe nici un fel de taxe si comisioane. Persoanele care vor prezenta documente falsificate, fie prin stergerea sau adaugarea in mod intentionat a unor date din cuprinsul inscrisului, fie prin contrafacerea intregului inscris, la inregistrarea dosarului personal in banca de date a O.M.F.M. in scopul obtinerii dreptului de a beneficia de un contract de munca in strainatate vor fi denuntate de indata organelor abilitate pentru cercetarea penala si pedepsirea faptelor comise. Vor fi acceptate numai dosarele in care se prezinta toate documentele specificate mai sus, dosarul depus constituind primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

 

 
Romania are un nou ambasador la VaticanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :706
Friday, 13 January 2006
Directorul Centrului Cultural Judetean Arad, Marius Lazurca, a fost numit ambasador al Romaniei la Vatican, urmand sa il inlocuiasca pe actualul ambasador Mihail Dobre.

Conform portalului catholica.ro, Lazurca este al doilea aradean care a primit o functie de ambasador dupa ce Gyorgy Tokay a fost numit anul trecut ambasador in Lituania.

Marius Lazurca este specializat in antropologie (in care are si doctorat la Sorbona), literatura comparata si literatura franceza, are 35 de ani si patru copii. A mai beneficiat de burse la College of the Resurrection, Mirfield, Marea Britanie si la Gladstone Residential Library, Hawarden, Tara Galilor si vorbeste cinci limbi straine. Totodata, acesta este autorul mai multor volume si articole stiintifice, dar si realizator al "Strategiei culturale a judetului Arad", primul document de politici culturale adoptat de o autoritate publica din Romania, si membru al Fundatiei "A Treia Europa".

 
Cel mai recent film al lui Pintilie merge la BerlinalaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :559
Friday, 13 January 2006
O alta pelicula romaneasca va participa la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin care are loc in perioada 9-19 februarie, fiind vorba despre noul film al lui Lucian Pintilie "Tertium Non Datur".

Productia este inclusa la sectiunea Panorama de la Berlinala si este un mediumetraj de 40 minute ce va fi prezentat in premiera mondiala, informeaza TVR. Scenariul filmului este scris chiar de Lucian Pintilie si are la baza lucrarea "Capul de zimbru" de Vasile Voiculescu. Filmul este o coproductie romano-franceza si ii are in distributie pe Victor Rebengiuc, Sorin Leoveanu, Tudor Aaron Istodor, Cornel Scripcaru si Bogdan Stanoevici.

Cealalta pelicula romaneasca prezenta in cadrul sectiunii Panorama de la Berlin este "Legaturi bolnavicioase" si marcheaza debutul in lungmetraj al lui Tudor Giurgiu.

 
Trei sferturi dintre romani sunt stresatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :720
Friday, 13 January 2006
Nu cu mult timp in urma a fost lansat pe piata farmaceutica din tara noastra primul antidepresiv usor care poate fi eliberat fara reteta medicala.

Acesta contine extracte naturale de sunatoare si este recomandat mai ales celor cu stari usoare de depresie si anxietate. Ultimele studii la nivel national arata ca 74 la suta dintre romani se considera stresati, 49 la suta au o forma de anxietate, iar opt la suta prezinta stari accentuate de nervozitate. Grija zilei de maine, situatia financiara si lipsurile acute fac din foarte multi romani niste persoane irascibile, fara randament la locurile de munca. Multi din pacate - mai ales femeile - aleg sa se sinucida pentru a scapa de griji.

Stresul este considerat epidemia timpurilor moderne si are multiple consecinte asupra sanatatii – de la tulburari de ritm cardiac, la afectiuni grave cardiovasculare, iar romanii au ingrosat randurile celor afectati de aceasta "boala" mai ales in ultimii 16 ani. Stresul nu mai este rezervat doar intelectualilor. Diversele impasuri, depresii, neintelegeri cu familia sau la locul de munca, dar si problemele ridicate de copii sunt situatii ce ar putea fi usor de rezolvat cu ajutorul psihoterapiei. Numai ca, din pacate, romanii nu obisnuiesc sa mearga la psiholog. Ei prefera sa‑si spuna necazurile prietenilor sau preotului. Sau se ineaca in bautura, informeaza Prompt Media.

 

 
Figurile de ceara de la Sankt Petersburg, admirate la Alba-IuliaPDF Print E-mail
Alba-Iulia, Romania/Romanian Global News
Accesari :836
Friday, 13 January 2006
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia va gazdui timp de trei saptamani o expozitie cu zeci de figuri de ceara care apartin Muzeului Figurilor de Ceara din Sankt Petersburg.

Acestea portretizeaza politicieni, actori si sportivi celebri printre care: Indira Ghandi, Iosif Visarionovici Stalin, Boris Eltin, Vladimir Putin, Brad Pitt, Michael Schumacher, Mike Tyson, David Beckham, Casanova, informeaza TVR. Figurile sunt facute din ceara, lemn, plastic si ghips carton, iar parul exponatelor este natural. Partile expuse la vedere sunt dintr-o ceara speciala care este facuta sa reziste la temperaturi cuprinse intre minus si plus 40 de grade Celsius. Cu aproape 1400 de exponate, Muzeul din Rusia este al doilea ca marime din lume, dupa celebrul Madame Toussaud din Londra.

 
Mihai Eminescu, omagiat si la MAIPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :558
Friday, 13 January 2006
Implinirea a 156 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu va fi celebrata si de Ministerul Administratiei si Internelor care, sub genericul "Cu mane zilele-ti adaugi", va organiza sambata, 14 ianuarie, in colaborare cu reprezentantii Colegiului National Mihai Eminescu, a IX – a editie a Zilei Portilor Deschise.

Evenimentul este dedicat omagierii poetului Mihai Eminescu si va fi marcat de prezenta „sportivei de aur” a ministerului, chestor Elisabeta Lipa, care, alaturi de directorul colegiului, profesoara Luana Miruna Chiara, va „da startul” unei zile de trairi eminesciene.

Cu acest prilej, elevii Colegiului National Mihai Eminescu, reprezentantii aparatului central al Ministerului Administratiei si Internelor, precum si membrii Corului „Oameni de arme” al Jandarmeriei Romane, vor da viata textelor marelui poet si vor readuce in memoria participantilor valoarea inegalabila a luceafarului poeziei romanesti, informeaza MAI.

De asemenea, va avea loc si un moment omagial la statuia poetului unde, pe ritmurile intonate de Fanfara Scolii Militare de Muzica din Bucuresti, vor fi depuse coroane de flori in semn de respect si recunostinta pentru simbolul literaturii nationale – poetul Mihai Eminescu.

 

 
Premierul Tariceanu, preocupat de Catedrala Mantuirii NeamuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :803
Friday, 13 January 2006
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, sa organizeze de urgenta o reuniune de lucru pentru a analiza perspectivele proiectului Catedrala Mantuirii Neamului.

Solicitarea a fost facuta joi, 12ianuarie, si a avut in vedere preocuparile care au fost exprimate recent cu privire la stadiul proiectarii si perspectiva finantarii lucrarilor implicate.

La aceasta reuniune ar putea sa fie invitati reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice (minister care a exprimat deja un punct de vedere cu privire la solicitarile financiare ale Camerei Deputatilor legate de acest proiect), Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Administratiei si Internelor, Secretariatului general al Camerei Deputatilor si Patriarhiei Romane, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern.

 
HEIMTEXTIL, prima participare romaneasca pe 2006 la un targ internationalPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :807
Friday, 13 January 2006
Romania participa in aceasta perioada la Frankfurt/Main la Targul International HEIMTEXTIL 2006, targ specializat in confectii textile de casa care marcheaza inceputul anului de afaceri in industria textila sub motto-ul ”Arta modei pentru locuinte”.

Totodata, evenimentul este primul targ din Programul de promovare a exporturilor, pe care ministerul Economiei si Comertului il deruleaza pe acest an. Participarea Romaniei la aceasta editie este asigurata atat prin cele trei standuri la care expun 10 firme, cat si prin participari individuale. Firmele romanesti aflate la targul de la Frankfurt si-au propus sa isi prezinte oferta de export si sa angajajeze comenzi pentru anul in curs, sa promoveze marca romaneasca, sa identifice noi produse si perspective de designul la produsele respective. De asemenea, acestea urmaresc consolidarea relatiilor comerciale si de parteneriat existente, precum si stabilirea de noi contacte comerciale cu societati de profil din Germania si din alte tari, care sa permita dezvoltarea si modernizarea gamei de produse, informeaza ministerul roman.

Editia din  2005 a targului HEIMTEXTIL a insemnat pentru firmele romanesti participante angajamente la export in valoare de 1.380.000 milioane euro, fapt ce a determinat o crestere cu 20% a numarului firmelor interesate a-si promova oferta de export la acest targ.

La editia din acest an participa firme lider in domeniu (2810 firme) si creatori din 73 de tari, in principal din: China, Franta, Germania, Marea Britanie, India, Italia, Olanda, Pakistan, Portugalia, Spania, Turcia si Statele Unite.

 

 
Iurie Rosca critica declaratiile noului presedinte al OSCE in care Rusia este menajataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :761
Friday, 13 January 2006

Vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Iurie Rosca, liderul PPCD, a declarat pentru radio BBC ca recentele afirmatii ale ministrului belgian de Externe, Karel de Gucht (noul presedinte in exercitiu al OSCE), cu privire la conflictul transnistrean, „vadesc incercarea, caracteristica mai multor demnitari europeni, de a cauta solutii de menajare a Federatiei Ruse”.

Reamintim ca, potrivit lui de Gucht, „nu e clar cum se pot face progrese in aceasta regiune”. Demnitarul belgian considera ca situatia ar fi complicata de ceea ce el a numit „recenta pozitie a Moldovei, cerand un stat unitar”. In opinia sa, respectiva pozitie ar reprezenta un pas inapoi. De Gucht crede ca o solutie pentru conflictul din Transnistria poate fi si federalizarea Republicii Moldova.

Referindu-se la aceste declaratii, Iurie Rosca a mentionat ca „nimeni nu vrea sa se complice cu Rusia de dragul Republicii Moldova, motiv pentru care trebuie gasite parghii necesare pentru a crea un curent de opinie mult mai viguros in favoarea intereselor nationale ale tarii noastre si in favoarea restabilirii unitatii teritoriale a Republicii Moldova”. La randul sau, liderul PSL, Oleg Serebrian, a spus ca in declaratia noului presedinte al OSCE exista inexactitati si chiar elemente periculoase. „E vorba intai de toate de ideea federalizarii, care, iata, reapare. Este un motiv care revine ca un rondo in jurul Republicii Moldova in tot ce tine de problematica transnistreana. Cel de al doilea element este aceasta aplecare a unor politicieni europeni spre menajarea Rusiei”, a adaugat el. Si unul dintre liderii AMN, Veaceslav Untila, s-a declarat ingrijorat de afirmatiile lui Karel de Gucht. „AMN considera absolut necesar ca autoritatile oficiale ale Republicii Moldova sa-l invite neintarziat pe presedintele in exercitiu al OSCE sa viziteze Moldova cat mai repede posibil. Sunt sigur ca, aflandu-se aici, la fata locului, discutand cu oficialii din Moldova, cu opozitia si cu societatea civila, acesta isi va face o impresie obiectiva si va putea contribui eficient la solutionarea echitabila a conflictului transnistrean”, a spus Untila.

Reprezentantii Partidului Comunistilor au evitat sa comenteze declaratiile noului presedinte in exercitiu al OSCE, mai informeaza BBC.

 
Si politologul Oazu Nantoi il critica pe Karel de Gucht, presedinte al OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :759
Friday, 13 January 2006

„Este regretabil faptul ca noul presedinte al OSCE, ministrul belgian de externe, Karel de Gucht, recunoaste ca nu este clar cum pot fi obtinute progrese in solutionarea problemei transnistrene”, a declarat joi pentru politologul Oazu Nantoi, desi este convins ca OSCE nu a avut vreodata abilitatile si parghiile necesare pentru solutionarea conflictelor inghetate.

Reamintim ca de Gucht a declarat intre altele pentru BBC ca „este mai bine sa se gaseasca solutii partiale la conflict, decat sa se relanseze o discutie teoretica despre angajamentele Rusiei de a-si retrage trupele si munitiile din Transnistria”.

Solicitat sa comenteze aceste afirmatii, Nantoi a spus ca diplomatii prefera sa „nu vada” faptul ca exista un conflict intern in Republica Moldova si ca nu exista un conflict intre populatia de pe ambele maluri ale Nistrului. „Presedintele in functiune al OSCE nu poate sa recunoasca ca exista doua parti in conflict - Republica Moldova si Rusa. Din aceasta abordare gresita rezulta si alte concluzii pripite ale distinsului diplomat. Astfel, in Transnistria nu sunt doua categorii de trupe: cele care pazesc depozitele de armament si cele care fac parte din trupele de pacificare. Mai exista si asa numita armata transnistreana, serviciile de securitate, care de facto constituie o filiala a serviciilor secrete ale Federatiei Ruse”, a declarat Nantoi. Potrivit lui, este regretabil si faptul ca de Gucht considera ca deciziile din 10 iulie si Legea cu privire la principiile de baza ale statutului juridic special al regiunii de est a Republicii Moldova, adoptate la 22 iulie, constituie „un pas in urma”. „Esenta problemei nu consta in opiniile functionarilor OSCE (...) Cu regret, conducerea Republicii Moldova nu intelege, la moment, importanta lucrului cu populatia din stanga Nistrului. Atunci cand vom atrage acesti oameni de partea noastra, cand vom reusi sa-i eliberam de frica fata de acest regim depasit, numai atunci va veni si solutia conflictului transnistrean. Atunci putin ne vor deranja declaratiile oricaror functionari, fie chiar si ai OSCE”, a declarat Nantoi.

Ministrul de Externe Andrei Stratan si ministrul Reintegrarii Vasili Sova s-au eschivat de la comentarii, motivand ca nu au primit declaratiile oficiale ale OSCE.

 
Protest Hyde Park in fata Parlamentului de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :832
Friday, 13 January 2006
Organizatia non-guvernamemtala Hyde Park va picheta vineri, 13 ianuarie, sediul Parlamentului basarabean, intr-o actiune de protest fata de abuzurile comise de membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului in ultimii ani.

Protestul va viza si Presedintia, dar si Guvernul de la Chisinau. Membrii Hyde Park isi vor exprima dezacordul fata de o serie intreaga de nereguli constatate de-a lungul timpului in activitatea CCA, printre care apararea unor interese politico-economice, ignorarea cu buna stiinta a faradelegilor (publicitate mascata, propaganda electorala s.a.), penalizarea aspra a initiativelor democratice, persecutarea posturilor neloiale guvernarii, inhibarea mediilor autohtone si favorizarea celor rusesti. „Pentru aceste si alte pacate, vom cere demisia actualei componente a Consiliului, chiar daca degraba le expira mandatul. Vom propune chiar sa fie trasi la raspundere penala actualul si fostul conducator al institutiei intretinute din bani publici, pentru ca au permis ilegalitati grave si au pus in pericol securitatea informationala a statului prin activitatea sau inactiunile lor” se arata intr-un comunicat al Hyde Park. Totodata, membrii ONG-ului anunta ca vor mai cere presedintelui Voronin si parlamentarilor basarabeni sa asigure urgentarea si elaborarea transparenta a noilor legi despre audiovizual. „Vom insista sa fie consultata societatea civila, nepolitica, profesionistii in domeniu, deoarece nu mai vrem sa se reediteze o lege odioasa ca cea adoptata acum un deceniu. In baza legii din 1996, a putut fi instrainat, poate cu consecinte ireparabile pentru societate, patrimoniul nostru national - frecventele radio si tv. N-am vrea sa se repete nici situatia de acum cinci ani, cand, la presiunea C.A.I.R.O., in vederea asigurarii unui procent rezonabil de emisiuni locale si in limba romana, parlamentul a intervenit si a modificat legea in defavoarea petitionarilor si impotriva cetatenilor contribuabili” se mai arata in comunicat.

In comunicat se mentioneaza ca se va solicita publicarea anuntatului Cod al audiovizualului in  etapa de proiect, iar organizatiile non-guvernamentale basarabene sa fie implicate in elaborarea acestuia. Hyde Park a lansat si o pagina speciala anti-CCA, dedicata celor care au ceva de spus relativ la acest subiect. Tot pe aceasta pagina vor fi colectate noi adeziuni pentru lista de semnatari pentru votul de blam dat Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Pagina poate fi accesata la adresa www.curaj.net/anticca.

 
Radioul Ro-Plus ii uneste pe romanii din America de NordPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :606
Friday, 13 January 2006
Postul de radio RoPlus, care emite pentru romanii ce locuiesc in America de Nord, va incepe sa emita luni, 16 ianuarie, putand fi ascultat live pe internet.

Postul se poate receptiona pe Southcast, cu specificarea ca utilizatorul de net trebuie sa isi descarce intai programul Winamp si apoi sa acceseze site-ul www.roplus.net. RoPlus este un post de radio romanesc care a fost conceput in mod special pentru romanii care locuiesc pe acest continent. Programele adresate acestora vor cuprinde stiri, comentarii, emisiuni culturale, talk-show-uri si muzica, informeaza pagina de web a postului. Echipa de realizatori asteapta orice fel de sugestie sau propunere din partea tuturor ascultatorilor lor. Conform statisticilor realizate de radio, majoritatea ascultatorilor provin din SUA, 40%, si Canada, 46%, in timp ce restul vin din zona europeana si chiar din Romania.

 
Cinci teologi romani au fost hirotoniti in ItaliaPDF Print E-mail
Avellino, Italia/Romanian Global News
Accesari :673
Friday, 13 January 2006
Finalul anului trecut si inceputul anului 2006 a reprezentat pentru doi teologi romani sfintirea in diaconie de catre episcop de Avellino, alti trei teologi fiind hirotoniti preoti de catre Mons. Sorrentino Domenico, episcop de Assisi.

Mons. Francesco Marino, episcop de Avellino a oficiat pe 7 decembrie, in sanctuarul si parohia „Santa Maria delle Grazie” din Avellino, slujba de sfintire ca diacon a fratelui Saraciu Mihai din Neamt si a fratelui Pavel Cristian-Vasile din Suceava. Totodata, pe 7 ianuarie, fratele Galateanu Daniel din Buzau, fratele Lupu Cristian si fratele Samiras-Gabriel Bahas din Calarasi, apartinand aceluiasi ordin calugaresc, au fost hirotoniti preoti in biserica „Sacro Cuore” din Benevento prin impunerea mainilor de catre Mons. Sorrentino Domenico, episcop de Assisi. Noii preoti au celebrat prima Sfanta Liturghie duminica, 8 ianuarie, in conventele unde activeaza: fratele Galateanu Daniel la Arienzo – Conventul „Santa Maria degli Angeli”, fratele Lupu Cristian la Pozzuoli – „Santuario San Gennaro alla Solfatara”, si fratele Brahas Samiras-Gabriel la Avellino – „Santuario Santa Maria delle Grazie”, informeaza Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti.

 
Vizele temporare in SUA, obtinute de basarabeni doar cu programare prealabilPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :682
Friday, 13 January 2006
Pentru a scurta procedura de solicitare a vizei temporare in SUA, Ambasada Statelor Unite in Republica Moldova va introduce din 1 februarie sistemul de interviuri prin programare prealabila. 

In urma acestei modificari, orice solicitant de viza temporara in SUA trebuie sa solicite in prealabil o intrevedere la sectia consulara a ambasadei pentru a trece interviul, se arata intr-un comunicat de presa emis de ambasada americana de la Chisinau.

Intrevederile pot fi stabilite prin telefon la numarul (022) 40-84-03 in zilele de luni, miercuri si vineri intre orele 9:00-12:00, cu exceptia sarbatorilor oficiale americane si basarabene. Stabilirea intrevederii nu se poate face in afara acestor ore. Solicitantii de viza sunt atentionati ca acest numar de telefon este rezervat doar pentru fixarea intalnirilor pentru interviu. Mai multe informatii privind procedura emiterii vizei puteti gasi pe pagina din Internet a Ambasadei www.usembassy.md.

 
Lansare de carte la New York - Theodor Damian si ale sale PoesiasPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :622
Friday, 13 January 2006
Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, Cenaclul literar Mihai Eminescu si revista "Lumina Lina"/Gracious Light din New York ii invita pe toti iubiori de literatura vineri, 13 Ianuarie 2006, ora 7:00 PM (ora locala) in sala culturala a Restaurantului Transilvania de pe Queens Boulevard, 42nd Street la o intalnire de Cenaclu.

Cu aceasta ocazie va avea loc lansarea volumului Poesias a dr. Theodor Damian. Lansarea va fi urmata de o receptie deschinzandu-se astfel seria de manifestari culturale a Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa si a Cenaclului.

Theodor Damian este poet, eseist si teolog iar din martie 1993, pe langa multipla activitate didactica, fondeaza The Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality fiind totodata si preot paroh al bisericii Sfintii Petru si Pavel din Astoria, New York. Absolvent al Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt (1966-1971) si licentiat al Institutului teologic de grad universitar din Bucuresti (1971-1975) urmeaza cursuri de doctorat la acelasi institut, mai apoi deservind comunitatile ortodoxe din Ibanesti si Hanesti, judetul Botosani. Din 1979 isi aprofundeaza studiile la Institutul Ecumenic din Bossey, Elvetia si la Universitatea din Laussane, iar din 1988 se stabileste definitiv in SUA, unde urmeaza cursurile de masterat ale Universitatii Princeton (1989-1990) si cursuri de doctorat la Fortdham University din New York. Activitatea sa didactica pe plaiuri americane incepe in 1992 cu predarea unor cursuri de filosofie, etica si sociologie la Audrey Cohen College School for Human Services, unde obtine si titularizarea postului din 1993. Cenaclul literar "Mihai Eminescu" este infiintat pentru prima data la Laussane (1980-1983). In cadrul acestuia editeaza revista Adusu-mi-am aminte, iar dupa stabilirea in State cenaclul isi va relua activitatea sub atenta sa indrumare. Din 1996 editeaza revista trimestirala Lumina Lina continuatoarea Buletinului  Institutului aparut intre 1993 si 1996. Pe langa articole culturale se publica in aceasta revista recenziile unor carti aparute atat in diaspora cat si in tara, scrieri din literatura patristica, poezii, proza, comentarii si eseuri. Debutul literar al profesorului Theodor Damian este facut la Laussane in cadrul revistei mai sus amintite urmat de o bogata activitate publicistica. Din opera sa amintim: Liturghia Cuvantului, versuri, editie bilingva, Oregon, 1989; The icons. Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion, Ann Arbor, University of Michigan, 1993; Lumina Cuvantului, versuri, Bucuresti, Ed. Libra, 1995; Roua Cartilor, Bucuresti, Ed. Danubius, 1998; Dimineata Invierii, versuri, Ed. Danubius, 1999; Rugaciuni in infern, versuri, Botosani, Ed. Axa, 2000 si Calea Imparatiei, editie bilingva, Iasi, Ed. Timpul, 2000. Cu numeroase referinte critice din tara si strainatate, parintele profesor dr. Theodor Damian se inscrie in seria personalitatilor romanesti din Diaspora si in special din SUA care promoveaza si propovaduiesc cultura, atat cea romaneasca cat si cea universala.

 

 
Imigrantii din Italia predau geografia tarilor lor de originePDF Print E-mail
Trento, Italia/Romanian Global News
Accesari :859
Friday, 13 January 2006
Fie ca sunt veniti din America, Europa de Est, Africa sau din Magreb, imigrantii sunt si incep sa devina tot mai mult o realitate evidenta in Italia.

In ultimii ani, numarul de asociatii ale imigrantilor din Italia a crescut simtitor, la fel ca si activitatile pe care acestea le intreprind pentru protejarea membrilor comunitatilor straine. In ultimii ani, o asociatie ca ATAS, care promoveaza acceptarea imigrantilor a incercat si implicarea acestora intr-un schimb cultural, care sa conduca la o „imbogatire” culturala recicproca. A fost astfel lansat „Jocul oglinzilor”, festivalul literaturii migrante care, pe langa saptamana bianuala de desfasurare, organizeaza intalniri cu scriitori, studenti si profesori, pe tot parcursul anului.

„Jocul oglinzilor”, gestionat de Maria Rosa Mura promoveaza o serie de opt intalniri de „Lectii de geografie”. Este vorba despre implicarea imigrantilor intr-o serie de intalniri, unde ei ar trebui sa fie cei care predau lectii in legatura cu teritoriul, populatia, cultura si bogatiile tarilor din care provin. Prima intalnire de acest gen si prima lectie s-a desfasurat in data de 9 noiembrie si a avut ca subiect America Centrala, iar urmatoarea va avea loc in data de 17 ianuarie, pe tema Eritreei. Cel care va „preda” va fi Hamid Barole Abdu, care traieste la Bologna de peste 30 de ani.

Lectiile de geografie se desfasoara in fiecare zi la Sala Falconetto a Palatului Geremia, in via Belenzani, de la ora 10.00. Beneficiarii acestor cursuri sunt scolile care cer astfel de cursuri, ca si toti cei care sunt interesati de aceasta initiativa.

Mai multe informatii pot fi obtinute la numerele de telefon: 0461/232570 - 348/5544235 sau la adresa de e-mail info@ilgiocodeglispecchi.org.

 
Bal romanesc pe tara la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :541
Friday, 13 January 2006
Sezonul balurilor traditionale va incepe in acest an cu balul romanesc pe tara.

In organizarea Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria si a Centrului de Documentare si Informare al ATRU, balul pe tara va avea loc pe 21 ianuarie, la Centrul Cultural Romanesc din Giula, cu incepere de la ora 19.00, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Participantii se vor putea bucura de muzica si dansuri populare, nelipsind nici tombola. Biletele de intrare vor costa 4.000 de forinti (cu cina), si pot fi procurate la Oficiul Autoguvernarii de pe strada Eminescu nr. 1 din Giula.

 
Mai multe optiuni finaciare pentru romanii din MantovanoPDF Print E-mail
Manotovano, Italia/Romanian Global News
Accesari :629
Friday, 13 January 2006
Romanii din Mantovano isi vor putea rezolva mult mai rapid problemele finaciare datorita programului „Fara Frontiere” destinat imigratiei.

Va fi, de acum, mai usor sa trimita bani familiilor din tara intr-un mod cat mai sigur, sa obtina imprumuturi pentru achizitionarea unei case sau pentru materiale. Contul curent „Fara Frontiere”, un produs al Bancii Agricole din Mantovano, grupul Monte dei Paschi di Siena a fost lansat miercuri, 11 ianuarie, si isi propune sa intruneasca mare parte dintre cererile financiare ale imigrantilor din Italia.

 
Romanii din Helsinki se intalnesc la o seara eminescianaPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :652
Friday, 13 January 2006
Asociatia Romanilor din Finlanda, impreuna cu Asociatia de prietenie Finlanda-Romania si Ambasada Romaniei la Helsinki, organizeaza luni, 16 ianuarie, la Casa Romana din cadrul misiunii diplomatice romane, manifestarea „Mihai Eminescu – Poet universal”.

Evenimentul va incepe la ora 18:00 si se va desfasura cu ocazia aniversarii a 156 de ani de la nasterea celui mai cunoscut poet roman, informeaza ambasada romana. Romanii care vor lua parte la aceasta manifestare vor avea ocazia sa asculte o serie de lecturi din Eminescu in mai multe limbi, si sa vizioneze cateva materiale despre viata si opera poetului. Intreaga actiune se va desfasura intr-o atmosfera calduroasa, la o ceasca de cafea, ambasada fiind situata la adresa Stenbackinkatu 24, Helsinki.

 
Adunare generala la biserica „Sf. Nicolae” din SurreyPDF Print E-mail
Surrey, Canada/Romanian Global News
Accesari :590
Friday, 13 January 2006
Membrii bisericii „Sfantul Nicolae” din Surrey, provincia British Columbia, se vor intalni duminica, 5 februarie, de la ora 10:00, in incinta bisericii, in cadrul Adunarii Generale Anuale.

Deoarece actiunea este programata la ora respectiva, biserica ii anunta pe enoriasii sai ca nu se va mai oficia Sfanta Liturghie in acea duminica. Pentru a putea participa si vota la adunare, membrii trebuie sa fi platit cotizatia pe anul 2005, informeaza parohia romaneasca. Prezenta membrilor la eveniment este foarte importanta, doar asa putand fi evitate problemele ce pot aparea in cazul neindeplinirii quorumului, ceea ce ar fi dus la perturbarea programului viitor al slujbelor religioase.

La Adunarea Generala Anuala se vor prezenta activitatea spirituala a bisericii, raportul consiliului, raportul financiar, dinamica si statisticile anului 2005, se va finaliza lista Membrilor Fondatori ai bisericii, se va discuta bugetul anului 2006 si despre membrie, pledges si comitetele lucrative. De asemenea, vor avea loc alegerile pentru noul Consiliu Parohial, pentru care cei interesati sunt rugati sa isi depuna candidaturile pana duminica, 22 Ianuarie, inclusiv. La consiliu au dreptul sa candideze doar membrii cu cotizatia platita pe anul 2005. Candidaturile se depun in scris, fie la secretariatul bisericii prin posta, fie duminicile in incinta bisericii la casierie. Pentru informatii suplimentare se poate lua legatura cu secretariatul bisericii – Leon Strajescu, tel: 604-528-8942.

 
Intalnire religioasa pentru romanii greco-catolici din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :645
Friday, 13 January 2006
Comunitatile catolice rasaritene din Toronto, printre care si parohia romana greco-catolica „Bunvestire”, se vor intalni miercuri, 25 ianuarie, incepand cu ora 19:30, la biserica ucrainiana greco-catolica „Sfantul Dumitru”, la o seara de rugaciune anuala. 

Intrunirea religioasa se intituleaza „Glory of the East” si va consta intr-un moment de rugaciune colectiva, fiind, totodata, si un prilej pentru participanti de a se cunoaste si de a se bucura impreuna de unitatea in diversitate conferita de Dumnezeu Bisericii Catolice. Biserica in care va avea loc seara de rugaciune se afla la adresa 135 La Rose Avenue, Toronto M4P 1A6 (Royal York & Eglinton).

 

 
Concurs de idei pentru varianta electronica a publicatiei „Faptu’ Divers”PDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :601
Friday, 13 January 2006
Romanii din Toronto care sunt pasionatii de computer sunt provocati de publicatia „Faptu’ Divers” din localitate sa vina cu idei si sugestii indraznete pentru a schimba pagina de internet a ziarului.

Specialistul roman ar trebui sa locuiasca in Toronto, persoanele interesate fiind rugate sa contacteze redactia la adresa de e-mail grasote1@faptudivers.com.

Publicatia romaneasca „Faptu’ Divers” implineste in 2006 noua ani de la lansarea pe piata a primului numar, fiind fondata de Radu Iatan, in prezent directorul revistei. „Faptu’ Divers” este prezent saptamanal in casele a mii de romani stabiliti in Canada si nordul Americii, constituind una dintre cele mai directe si sentimentale legaturi ale Comunitatii Romanesti de pe aceste meleaguri cu tara mama, Romania.

 

 
Balul panglicii la Liceul Balcescu din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :602
Friday, 13 January 2006
In ziua de vineri, 27 ianuarie, Liceul Romanesc din Giula va organiza iarasi un bal al panglicii.

Festivitatea absolventilor va avea loc in sala de teatru a Centrului Cultural Romanesc, unde vor evolua pe scena cei 50 de elevi ai claselor 12/A si 12/B, condusi fiind de dirigintele Mariana Oros Martin si Stela Nicula Machhour, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Dupa programul cultural, pe care absolventii il vor prezenta familiilor, prietenilor si profesorilor lor, alaturi de colegii lor din clasele 11, organizatorii seratei, balul va continua apoi cu cina si cu petrecere. Dupa informatiile primite de la directoarea liceului Maria Gurzau Czegledi, Balul panglicii 2006 va incepe la ora 18.00.

 
Simpozion dedicat garilor din Arad si BichisPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :625
Friday, 13 January 2006
Prima actiune majora din acest an a Complexului Muzeal Arad a inceput in aceasta saptamana, la 12 ianuarie, facand parte integranta dintr-un program international pe care aceasta institutie il deruleaza impreuna cu Muzeul „Munkacsi Mihaly” din Bichisciaba.

Conform corespondentului Romanian Global News in Ungaria, este vorba despre un simpozion dedicat proiectului „Gari si trasee culturale transfrontaliere”, proiect la care au colaborat specialisti de la cele doua muzee din Arad si Bichisciaba. In cadrul acestuia, au fost cercetate mai multe statii de cai ferate din judetele Arad si Bichis, pe mai multe trasee prestabilite, organizandu-se inclusiv expozitii cu fotografiile realizate pe parcursul derularii cercetarilor. La incheierea proiectului vor fi publicate, intr-o editie bilingva, toate rezultatele cercetarilor si va fi realizat inclusiv un film documentar.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions