Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
156 de ani de la nasterea marelui EminescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :594
Sunday, 15 January 2006
Romanii din intreaga lume il omagiaza in fiecare an pe 15 ianuarie pe Mihai Eminescu, considerat geniul poeziei romanesti. Nascut in anul 1850 la Botosani, viitorul poet a fost al saptelea copil al unei familii numeroase care a avut nu mai putin de 11 copii.

Parintii sai isi incep viata de familie la Ipotesti, acolo unde in prezent se mai afla casa parinteasa a familiei Minovici, devenita loc in care mii de romani vin in pelerinaj. Mihai Eminescu urmeaza cursurile scolii primare si ale liceului german de la Cernauti si se remarca literar la numai 16 ani cand scrie cateva poezii in memoria profesorului sau de la liceu, Aron Pumnul. Ajuns in Transilvania dupa terminarea studiilor liceale, publica si aici o serie de poezii in revista „Familia”, iar, incepand cu anii 1869 studiaza la Viena si Berlin.

Opera sa prolifica cuprinde poezei, proza, publicistica, in urma marelui poet ramanand si o serie de scrisori si alte documente care atesta incontestabilitatea geniului sau creator.

Eminescu s-a stins din viata in anul 1889, in acelasi an cu marea sa dragoste, Veronica Micle, si cu bunul sau prieten Ion Creanga.

 
Curs in limba romana de prevenire a accidentelor de munca in SpaniaPDF Print E-mail
Santiago, Spania / Romanian Global News
Accesari :653
Sunday, 15 January 2006
Desi deocamdata nu s-a stabilit daca numarul mare de victime in randul muncitorilor din Galicia este simptomatic pentru comunitatile de imigranti sau pentru comunitatea autohtona, cert este de autoritatile provinciale, la initiativa Retelei de Asigurari mutuale impotriva accidentelor de munca a ajuns la concluzia ca „este mai bine sa previi decat sa tratezi”.

Astfel a aparut o noua pagina de web dedicata imigrantilor din Galicia, ce ofera acestora sansa de a se informa in ceea ce priveste modalitatile de prevenire a riscurilor in campul muncii, informeaza cotidianul spaniol abc.

Proiectul este oferit de Aula Virtual, iar in cadrul sau colectivul de imigranti nu va trebui sa se straduiasca prea mult pentru a-si obtine diploma, mai ales ca este vorba despre o maniera de invatare extrem de simpla. Pasul initial este acela de a introduce adresa www.pgap.org, desi pe site se poate ajunge si prin intermediul portalului Administratiei regionale www.xunta.es.

Se va completa aici un formular de inregistrare simplu, iar apoi se va accede la cursul de formare care se incheie intr-o ora. Pentru a oferi colectivelor imigrationale cat mai multe facilitati cursul nu este disponibil numai in limba spaniola, ci va putea fi parcurs de catre „elevi” si in limba romana, pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, in araba – pentru agricultori si in chineza pentru cei din domeniul hotelier. In ultima instanta, pasul final va fi acela al obtinerii diplomei de acreditare.

 
Inca o publicatie dedicata strainilor din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :806
Sunday, 15 January 2006
In ultimii ani Italia a devenit un fel de republica multietnica, ca urmare a cresterii numarului de imigranti din aceasta tara. Acesta este si motivul pentru care, pe piata de media italiana, au inceput sa apara tot mai multe publicatii sau suplimente adresate acestui segment.

O noua publicatie de acest gen este sortita sa isi faca aparitia pe piata duminica, 15 ianuarie, sub numele de „Metropoli”. Metropoli este un saptamanal color, dedicat strainilor care, in prezent, traiesc in Italia. 140.000 de mii in 1970, un milion in 1997, trei milioane in 2006 – aceasta este dinamica imigrantilor in Italia in ultimele decade. Noii italieni provin din Africa, Asia, America de Sud si Europa de Est. Ei reprezinta un motor al vietii economice italiene, mai ales ca exista pe piata 190.000 de intreprinzatori straini si 1.000.000 de detinatori de conturi in banca), al vietii culturale (400.000 de studenti straini) si sociale.

„Metropoli” va aparea in fiecare duminica, impreuna cu cotidianul Repubblica, la un pret de 10 centi in plus fata de pretul cotidianului, dar primul numar al sau se va distribui gratuit. Mai mult decat un supliment, Metropoli va fi el insusi un ziar adevarat, impartit pe trei sectiuni: actualitati, societate si obiceiuri, servicii („Vivere in Italia”, casa, serviciu, legislatie, scoala, sanatate, etc). Cativa experti in aceste domenii vor insoti in fiecare saptamana cititorii pe drumurile cu capcane ale birocratiei italiene. Cei care au intrebari sau au nevoie de un sfat isi pot trimite intrebarile la adresa de e-mail vivereinitalia@metropoli.repubblica.it.

In cadrul acestui saptamanal, o pagina intreaga va fi dedicata ofertelor si cererilor de munca, ce pot fi accesate si la adresa de web www.offrocerco.it.

Primul numar al saptamanalului Metropoli se va ocupa de subiecte precum cererile de cetatenie italiana, recunoasterea pasaportului italian, problema locuintelor, decretul Flussi 2006, dar nu va lipsi nici spatiul acordat sportului si culturii imigrantilor.

 
Poezii de Eminescu la Giula, Micherechi si ApateuPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :551
Sunday, 15 January 2006
Evenimentelor inchinate memoriei marelui poet roman Mihai Eminescu li se va alatura si un scenariu cu poezii, care va avea loc la 16 ianuarie, la scoala romaneasca din Giula.

Elevii Scolii generale si ai Liceului Romanesc vor urmari un program de o ora cu poeziile poetului national, in interpretarea regizorului oradean Eugen Tugulea. Conform corespondentului Romanian Global News, dupa evoluarea la Giula, actorul roman va sustine programul liric si la scoala din Micherechi, ca apoi sa ofere scenariul eminescian si elevilor din Apateu.

 
Versul eminescian, reliefuri si textile la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :661
Sunday, 15 January 2006
Cu prilejul aniversarii nasterii poetului national Mihai Eminescu, Institutul Cultural Roman din Budapesta va organiza luni, 16 ianuarie, o manifestare intitulata „Versul eminescian”, dupa care va avea loc vernisajul expozitiei „Reliefuri si textile”.

„Versul eminescian” va cuprinde recitalul actritei Lucia Muresan, decan al Facultatii de Teatru de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, precum vor evolua si studentii sai Ina Rusei si Catalin Ciurdar. In cadrul expozitiei vor expune artistii Lukacs Katalin si Lachner Zoltan., transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Manifestarea va avea loc la sediul Institutului Cultural din Budapesta, strada Izso nr. 5, cu incepere de la ora 18.00.

 
Liturghie comuna pentru catolicii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :643
Sunday, 15 January 2006
Credinciosii romani greco-catolici din Toronto sunt asteptati joi, 2 februarie, de la ora 19:00, la Biserica Romano-Catolica "Annunciation of the Blessed Virgin Mary", sa ia parte la Liturghia Greco-Catolica romaneasca prilejuita de Sarbatoarea Intampinarii Domnului in Templu.

Invitatia a fost facuta parohiei romanesti „Bunavestire” din localitate de parintele paroh de la biserica gazda, Paul Zimmer. Parintele Zimmer este un prieten al bisericii romanesti, care, de altfel, are acelasi hram ca si lacasul de cult in care va avea loc evenimentul de la inceputul lunii februarie, informeaza parohia romaneasca. Cu aceasta ocazie, credinciosii ambelor biserici vor avea posibilitatea de a se cunoaste mai bine intre ei si de a intelege, de semenea, traditiile celor doua biserici catolice. Parohia romano-catolica este amplasata la adresa 3 Combermere Drive Toronto, M3A 2W4.

 
Tom Gallagher isi lanseaza inca o carte in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :543
Sunday, 15 January 2006

Scriitorul american Tom Gallagher va veni personal la Bucuresti pentru a-si lansa miercuri, 18 ianuarie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, volumul „Balcanii in noul mileniu: in umbra pacii si a razboiului”. Actiunea va incepe la ora 11:30 si ii va avea ca participanti pe ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, Secretarul de Stat Valentin Naumescu, Profesorul Universitar Victor Neumann de la Universitatea de Vest si redactorul editurii Humanitas, Horia Barna. Moderatorul evenimentului va fi Emil Hurezeanu, informeaza un comunicat de presa emis de Humanitas.

Tema cartii lui Tom Gallagher se integreaza acelora importante ale Europei de astazi, ce trebuie sa retina atentia atat universitatilor occidentale, cat si structurilor suprastatale europene pentru a depasi handicapul necunoasterii istorice si politice. Tom Gallagher propune o radiografie despre zona din care facem parte, iar din volumul lui toata lumea are ceva de invatat, fiind un studiu bazat pe izvoare de prima mana.

Tom Gallagher va mai participa si la o a doua lansare pe pamant romanesc, de data aceasta joi, 19 ianuarie, la orele 17:00, la libraria Humanitas Kretzulescu, alaturi de istoricul Stelian Tanase.

 
Recital la Liceul RomanescPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :643
Sunday, 15 January 2006
Miercurea viitoare, scoala romaneasca din Giula va avea ca oaspete pe Lucia Muresan, decan al Facultatii de Teatru de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.

Dupa ce actrita romanca va sustine, la 16 ianuarie, recitalul intitulat „Versul eminescian” la Institutul Cultural Roman din Budapesta, prin organizarea directorului Institutului Mircea Oprita si a conducerii Scolii generale si Liceului „N. Balcescu”, versurile eminesciene vor ajunge la 18 ianuarie si la elevii romani din Giula. Recitalul actritei Lucia Muresan va avea loc in sala de teatru a Centrului Cultural Romanesc, cu incepere de la ora 12.45.

 
Serbare eminescianaPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :617
Sunday, 15 January 2006
La solicitarea Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, elevii scolilor generale romanesti din Micherechi si Chitighaz, vor prezenta duminica, 15 ianuarie, un program de versuri si cantece, inchinat zilei de nastere a marelui poet roman Mihai Eminescu.

Programul va avea loc in bisericile ortodoxe din cele doua localitati, dupa terminarea Sfintei Liturghii, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Ro-Plus radio cauta redactori colaboratori in CanadaPDF Print E-mail
Vancouver, Canada / Romanian Global News
Accesari :629
Sunday, 15 January 2006
Noul post de radio romanesc din Canada si Statele Unite ale Americii, RoPlus Radio, cauta redactori colaboratori in Canada. Cei interesati de ocuparea acestei functii ar trebui sa fie posesorii urmatoarelor calitati: experienta jurnalistica sau editoriala, studii superioare, buna cunoastere a comunitatii locale, dar si experienta in vanzari, marketing sau media. Romanii care considera ca au aptitudinile si experienta necesara pentru a fi redactori colaboratori pot sa isi trimita CV-urile pe adresa de e-mail info@roplus.net, informeaza pagina romanilor din Vancouver. Postul de Radio se poate asculta on-line acceasand adresa de web www.roplus.net .
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions