Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Mina a ucis din nou: sapte victime la AninaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :627
Monday, 16 January 2006
Sapte mineri de la exploatarea miniera Anina si-au pierdut viata la acest sfarsit de saptamana intr-o explozie in mina.

Trupurile neinsufletite ale celor sapte mineri au fost aduse de la morga din Resita duminica seara, iar rudele indurerate mai au la dispozitie inca o zi pana isi vor lua adio de la cei dragi. Tragedia de la Anina a lasat in urma 16 copii orfani de tata, dar si un mare semn de intrebare legat de siguranta muncii in minele din Romania. Autoritatile au demarat sambata, imediat dupa anuntarea tristei vesti, o ancheta, la capatul careia urmeaza sa se stabileasca cine este vinovat de dezastrul in care si-au pierdut viata sapte oameni, majoritatea cu varste intre 29 si 40 de ani.

Pentru ca salariile pe care le primesc minerii nu sunt nici pe departe in masura sa acopere riscurile la care se expun cei care coboara in minele din Romania, dar si pentru ca autoritatile nu par a fi deloc interesate sa imbunatateasca in vreun fel aceasta situatie, oamenii din zonele cu exploatari miniere, al caror singur mod de viata este mineritul, au decis sa renunte la locurile de munca si au inaintat, in consecinta, cereri de disponibilizare.

Deocamdata exista doua ipoteze in cazul tragediei de la Anina: fie a fost vorba despre o eroare umana, fie despre o explozie accidentala, cauzata inainte de detonarea controlata la care lucrau minerii de la Anina. Se pare ca aceasta din urma este ipoteza care, in acest moment, pare cea mai plauzibila. Cei sapte mineri de la Anina, dar si colegii lor care au scapat cu viata, dar au fost si ei raniti, urmau sa dinamiteze o parte al unui perete al minei, dar acest gen de actiune se poate face fara riscuri numai in conditiile in care se constata ca nu sunt emanatii de gaz metan in zona si, chiar si asa, in mod normal, in cazul unei detonari controlate, minerii trebuie sa paraseasca galeria inainte de detonare. Ancheta Ministerului Economiei si a Ministerului Muncii continua pentru a stabili care au fost cauzele exacte care au condus la acest sfarsit tragic.

Pana atunci, un singur lucru ramane cert: Virgil Schaider, Danut Puscau, Ion Marc, Daniel Balan Cristian, Daniel Vinau, Matei Izarnar, Gheorghe Marisescu si-au pierdut viata in mina, acesta nefiind nici pe departe singurul accident in care isi pierd viata mineri.

 
Cinci noi volume din manuscrisele eminesciene, lansate de Academia RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :638
Monday, 16 January 2006
Dupa ce anul trecut, cu ocazia zilei de 15 ianuarie, Academia Romana lansa primul volum, al unei editii inedite Mihai Eminescu, anul acesta a fost  randul altor noi cinci volume din aceeasi colectie, sa vada lumina tiparului.

Duminica, la aniversarea nasterii poetului, „de ziua culturii nationale", la Biblioteca Academiei au fost prezentate cinci noi volume in editie facsimilata a manuscriselor eminesciene, toate scoase sub egida Academiei Romane.

Ministrul roman al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca anul 2006 va aduce cititorilor lui Eminescu, inca zece noi volume din totalul de 24 cate are intreaga colectie Eminescu.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis la randul sau un mesaj de apreciere fata de aceasta lansare.

 
Eminescu, sarbatorit si la Cernauti si ChisinauPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :541
Monday, 16 January 2006
Implinirea a 156 de ani de la nasterea lui Eminescu a constituit si pentru romanii de la Chisinau si Cernauti un moment de sarbatoare, marcat atat de oficialitati, cat si de locuitorii celor doua orase.

Astfel, in capitala basarabeana autoritatile locale, membri ai Uniunii Scriitorilor, parlamentari din opozitie si diplomati ai Ambasadei Romaniei in Republica Moldova au depus duminica, 15 ianuarie, flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului National, in seara aceleiasi zile cantaretul Tudor Gheorghe concertand alaturi de Orchestra de camera a Teatrului National din Chisinau, informeaza Rador. O serie de manifestari dedicate lui Eminescu au fost organizate si la Cernauti de catre Consulatul General al Romaniei, Fundatia „Casa Limbii Romane” si Societatea Scritorilor din localitate. Programul a inclus depunerea de coroane la monumentul poetului, deschiderea unei expozitii cu documente eminesciene existente din arhivele din Cernauti si spectacolul literar-muzical „La steaua care a rasarit”, gazduit de Sala Casei de Cultura a raionului 1 Mai si sustinut de poeti, grupuri si interpreti din regiunea Cernauti.

 
Rusia isi deschide reprezentanta comerciala in Moldova de peste PrutPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :650
Monday, 16 January 2006
Federatia Rusa a decis sa-si inchida reprezentantele comerciale din 52 de state si sa deschida altele in opt tari, noteaza DECA-press. 

Potrivit unei decizii a guvernului rus, pe parcursul anului curent urmeaza sa fie infiintate reprezentante comerciale ale Rusiei in opt state membre ale Comunitatii Statelor Independente: Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kargazstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Republica Moldova.  Reprezentanta comerciala rusa nu-si va sista activitatea in Lituania. In celelalte doua tari baltice - Letonia si Estonia - acestea vor fi desfiintate. Potrivit autoritatilor de la Kremlin, masurile au in vedere “optimizarea sistemului reprezentantelor comerciale ale Federatiei Ruse in statele straine”, informeaza Prompt Media.

 

 
Romania - statut de observator la Comitetul Concurentei din cadrul OCDEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :651
Monday, 16 January 2006
La ultima reuniune a Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), reunit la nivel de reprezentanti permanenti, s-a decis invitarea Romaniei de a adera cu statut de observator la Comitetul Concurentei din cadrul OCDE, inclusiv la Grupurile de Lucru (GL) ale Comitetului (GL2 – Concurenta si Reglementare si GL3 – Implementare si Cooperare).

Statutul este acordat pentru o perioada de doi ani, pana la sfarsitul anului 2007. Cererea de aderare a fost inaintata la 20 septembrie 2005, prin scrisoarea oficiala adresata presedintelui Comitetului. Admiterea in cadrul Comitetului Concurentei al OCDE confirma implicarea activa a Romaniei in dezvoltarea relatiilor cu Organizatia, prin obtinerea statutului de observator sau membru cu drepturi depline intr-un numar important de structuri de lucru ale OCDE. De asemenea, aceasta decizie constituie un pas important in dezvoltarea si intensificarea relatiilor cu OCDE in vederea indeplinirii conditiilor de admitere a Romaniei in grupurile si structurile de lucru strategice ale Organizatiei si urmeaza cursul strategiei in vederea obtinerii pentru Romania a statutului de membru OCDE, conform Programului de Guvernare 2005 – 2008. OCDE reprezinta un for unic de dezbatere a politicilor economice si sociale la nivel global, o organizatie internationala care reuneste cele mai avansate democratii cu economii de piata dezvoltate, urmarind realizarea de o maniera echilibrata a cresterii economice, dezvoltarii sociale si a protectiei mediului.

 
Viza speciala pentru romanii care vor sa munceasca in SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :665
Monday, 16 January 2006
Romanii care vor sa mearga la lucru in Spania vor avea dreptul la un nou tip de viza. Autoritatile de la Madrid au lansat, recent, “viza pentru cautarea de munca”.

Noua viza le va oferi romanilor drept de sedere pentru o perioada de trei luni si se adreseaza celor care vor sa ramana in aceasta tara sa munceasca. Conform Departamentului pentru Munca in Strainatate, lucratorii selectati vor avea dreptul sa plece in Spania si sa se inscrie la birourile pentru ocuparea fortei de munca.

Lucratorii vor putea munci intr-o sfera de activitate strict delimitata in viza. In cazul in care termenul de trei luni pentru care se acorda viza expira fara incheierea unui contract de munca, cei sositi in Spania cu acest tip de viza sunt obligaţi sa paraseasca aceasta tara.

 
Filme romanesti, vizionate in limba franceza la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :509
Monday, 16 January 2006
Sala "Elvira Popescu” a Institutului Francez din Bucuresti gazduieste in perioada 16-29 ianuariePanorama filmului romanesc in limba franceza”, in care publicul va putea viziona lungmetraje reprezentative ale cinematografiei romanesti, documentare sau scurtmetraje de fictiune, toate beneficiind de subtitrare in limba franceza.

Printre filmele care se vedea la aceasta manifestare culturala se numara "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, "Steaua fara nume", regia Henri Colpi, si "Occident", regia Cristian Mungiu, "Reconstituirea" si "Niki Ardelean, colonel in rezerva", regia Lucian Pintilie, "Nunta de piatra", regia Dan Pita, "Examen", regia Titus Muntean, "Filantropica", regia Nae Caranfil, "Marfa si banii", regia Cristi Puiu, "Furia", regia Radu Munteanu, "Secvente", regia Alexandru Tatos, "O noapte furtunoasa", regia Jean Georgescu, sau "Padurea spanzuratilor", regia Liviu Ciulei, informeaza TVR.

In ceea ce priveste sectiunea documentare, pe lista proiectiilor se afla "Marele jaf comunist", regia Alexandru Solomon si "Asta e", regia Thomas Ciulei, iar la scurtmetraje vor fi difuzate filmele "Calatorie la oras" de Corneliu Porumboiu, "Trafic" de Catalin Mitulescu, "Ajutoare umanitare" si "Dincolo" de Hanno Hoffer, "Corul pompierilor", "Zapping" si "Nici o intamplare" de Cristian Mungiu.

 
Bisericile crestine din Romania se roaga la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :814
Monday, 16 January 2006
Si in acest an la Bucuresti se va desfasura in perioada 18-25 ianuarie Saptamana de rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, eveniment organizat pe plan global de catre bisericile crestine, care dedica aceasta saptamana rugaciunii pentru unitate.

Evenimentul va incepe in capitala miercuri, 18 ianuarie, de la ora 17:00, la Catedrala Patriarhala, cu un cuvant al reprezentantului Bisericii Evanghelice, urmand ca in zilele viitoare dezbaterile sa aiba loc de la aceeasi ora 17:00, la Biserica Anglicana, unde va cuvanta reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane, la Biserica Reformata, cuvantare a reprezentantului Bisericii Greco-Catolice, la Biserica Greco-Catolica, cu un discurs al reprezentantului Bisericii Armene, la Biserica Armeana, unde va rosti o alocutiune reprezentantul Bisericii Romano Catolice, la Biserica Evanghelica Luterana, vorbirorul fiind din partea Bisericii Anglicane, si la Catedrala Romano-Catolica, unde cel care se va adresa publicului va fi reprezentantul Bisericii Reformate. Un moment aparte se va desfasura duminica, 22 ianuarie, cand fiecare Biserica va face rugaciuni pentru unitatea crestinilor in cursul slujbelor duminicale obisnuite, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.

Saptamana colectiva de rugaciune se organizeaza anual in cea de-a treia saptamana a lunii ianuarie.

 
Prietenia romano-braziliana, captata de MNIRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :652
Monday, 16 January 2006

Muzeul National de Istorie a Romaniei, MNIR, va fi vineri, 20 ianuarie, locul de desfasurare al vernisajului expozitiei „Afinitati si intalniri romano-braziliene“, la care vor lua parte personalitati din Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe, Agentia Nationala pentru Sport si Ambasada Braziliei.

Realizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Sportului Romanesc, Muzeul Natonal de Istorie Naturala „Grigore Antipa“, Muzeul Banatului, Ambasada Braziliei si diverse institutii si persoane a caror activitate este strans legata de Brazilia, expozitia face o retrospectiva a relatiilor romano-braziliene pe multiple planuri, evocand, pe rand, primele stiri despre Brazilia ajunse in tara noastra, contactele de inceput la nivel de sefi de state, sprijinul acordat Romaniei in vederea recunoasterii independentei si proclamarii Regatului.

In cadrul legaturilor culturale sunt mentionate corespondenta dintre Dom Pedro al II-lea, imparatul Braziliei si regina Elisabeta; activitatea desfasurata de Elena Teodorini, care a intemeiat Academia Lirica din Rio de Janeiro si spectacolele memorabile sustinute de Florica Cristoforeanu. Contactele diplomatice si economice sunt surprinse in cursul lor ascendent in perioada interbelica prin infiintarea consulatelor si legatiilor, activitatea depusa de reprezentantii nostri la Rio de Janeiro, apropierea de Romania a marelui diplomat Raul Fernandes care, dupa decesul primei sale de sotii, s-a casatorit tot cu o romanca, se arata intr-un comunicat de presa emis de muzeul gazda.

Legaturile stiintifice si culturale sunt semnalate prin prisma savantului Gheorghe Marinescu, sarbatorit de cercurile medicale braziliene, lucrarile de economie politica ale lui Mihail Manoilescu, traduse si aplicate cu succes impresionant de statul brazilian, sau ideile de avangarda ale lui Tristan Tzara, care au produs o adevarata revolutie in cultura Braziliei.

 
Andrei Pavel – castigatorul turneului de dublu de la AucklandPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :766
Monday, 16 January 2006
Perechea Pavel/Wassen a invins in finala de la Auckland a turneului de dublu, dotat cu premii in valoare totala de 430.000 de dolari.

Andrei Pavel si Rogier Wassen au trecut, la scorul de 6-3, 5-7, 10-4, de perechea Simon Aspelin/Todd Perry (Suedia/Australia), cap de serie numarul unu. Romanului si colegului sau de dublu, olandezul Wassen le va reveni, la finalul acestui turneu, un premiu de 15.000 de dolari.

 
Politia din Svilainat ii hartuieste pe credinciosii ortodocsi romaniPDF Print E-mail
Malainita, Timoc, Serbia Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :576
Monday, 16 January 2006

„Asociatia pentru limba, cultura si religia Romanilor de pe Valea Moravei“ – Isacovo, impreuna cu Mirco Paunovici din satul Prostinat s-au adresat saptamana trecuta pentru ajutor Protopopiatului Ortodox Roman Dacia Ripenssis – Malainita.

Reamintim ca Mirco Paunovici este cel care a daruit Protopopiatului o parte din proprietatea sa, teren pe care doreste, ca impreuna cu credinciosii nostri din imprejurimi, sa construiasca o biserica. Pe acel teren a fost asezata si sfintita crucea, la mijlocul lunii noiembrie 2005, eveniment despre care a fost instiintat la timp si SAI din Svilainat, intrunirea religioasa fiind declarata. Intrunirea a avut loc atunci fara nici un fel de incidente, fiind prezenti acolo un numar mare de credinciosi, entuziasmati de aceasta initiativa. 

Si la data de 8 ianuarie, liturghia ar fi trebuit sa fie tinuta de protopopul protopopiatului Dacia Ripenssis, Boian Alexandrovici din Malainita, municipiul Negotin. Dar, pentru ca vremea nu i-a permis acestuia sa mai ajunga, liturghia a fost slujita de ipodiaconul Iel Buobu Lui din Bigrenita, cleric al Protopopiatului. Si de data aceasta slujba a fost declarata la SAI din Svilainat, la data de 06.01.2006 si inregistrata sub numarul 212-4-2/06. In declaratie se mentiona ca, daca se considera ca este o masura necesara, politia poate fi prezenta la slujba, cu toate acestea, insa, nici un reprezentant al politiei sarbe nu a fost prezent la slujba din data de 8 ianuarie. In ziua urmatoare, insa, luni, 9 ianuarie, politia s-a infiintat in casa lui Mirco Paunovici supunandu-l pe acesta la un adevarat chestionar in legatura cu modul in care s-a desfasurat slujba. Paunovici a trebuit sa dea socoteala “cati oameni au fost prezenti la intrunire?”, “ce au facut dupa terminarea slujbei?”, “a  fost cumva o intrunire politica?”, “de ce unul dintre oamenii de serviciu a fost din satul Vitejeva?”, “de unde au fost toti credinciosii?”, “cine a tinut liturghia, ce functie ocupa in biserica si carei biserici apartine?”, “cui ii este ierarhic subordonat?”, etc. Totodata, i-au fost cerute numele episcopului Danill (Episcop din Varset al romanilor din Serbia) si sediul-adresa cu numele exact.

Aceasta nu este, de fapt, prima descindere de acest gen acasa la Mirco Paunovici, acesta fiind des vizitat de preoti ai Bisericii Ortodoxe Sarbe dupa prima slujba religioasa (sfintirea crucii), cu ocazia uneia dintre aceste vizite fiindu-i cerut si documentul de sfintire.

«Toate acestea ne amintesc de cunoscutele metode de intimidare a credinciosilor nostri si de „prestarea cu regularitate a datoriei“ numai cand este vorba de credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane. Propunem politistilor care l-au interogat pe domnul Mirco sa se adreseze pentru sugestii colegilor din SAI Negotin, deoarece la inceput si acolo au existat probleme asemanatoare care sunt acum depasite, iar comportamentul SAI Negotin fata de credinciosi se poate aprecia ca unul foarte bun» se arata intr-un comunicat al Protopopiatului Dacia Ripenssis. Totodata, in comunicat se mai cere organelor de stat sarbe sa ia masuri fata de acest gen de actiuni si sa transmita autoritatilor locale avertismente de incetare a amenintarilor si a declaratiilor conform carora nu vor permite niciodata rumanilor sa construiasca biserici. «Nu acceptam ca anumiti indivizi cu influenta din autoadministratie sa-si realizeze ideile lor preconcepute si astfel sa impiedice indeplinirea drepturilor cetatenilor, drepturi care sunt garantate prin Constitutie», avertizeaza comunicatul, in care se anunta si apelul catre institutiile internationale.

 
Un MAE anti-prezidentialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :667
Monday, 16 January 2006
Trecu deja un an de cand seful statului, Traian Basescu, a enuntat prioritatile noii Romanii. Ca sa fie sigur ca or sa auda si toti prostii, si toti bunii, si toti dusmanii si toti prietenii Romaniei, Basescu a folosit la maximum momentul victoriei: ultima sa noapte de primar, prima noapte de presedinte.

Pe langa faimoasa Axa de securitate a Romaniei, singularul politician romanofil ajuns in fruntea statului a intarit necesitatea sprijinirii "celui de-al doilea stat romanesc", Republica Moldova, cu toate mijloacele aparatelor de dincoace de Prut. Dupa care a dat si dovada spuselor sale: prima vizita in noua sa calitate de presedinte al Romaniei s-a desfasurat la Chisinau, in ciuda multor opinii contrare venite din randurile serviciilor secrete vandute. Bulversand mintile incetosate ale kaghebistilor pifani, Basescu s-a vazut in cea de a doua capitala a Romaniei cu toata lumea: de la Alexandru Lesco, fostul detinut politic al regimului separatist de la Tiraspol, la, normal, Vladimir Voronin, generalul de MAI sovietic convertit la europenism. Presedintele tuturor romanilor a dat fata si cu simpli romani, oprind limuzina si sarind din ea in mijlocul basarabenilor care-si strigau of-ul, de veacuri, in strada: "Romania Mare, vechile hotare!". "O sa le rezolvam, usor, pe toate", le-ar fi spus Basescu.

Ajuns acasa, marinarul a dat ordin organelor sa intre in priza. Insa circuitele de la Bucuresti, instalate de Iliescu si ai lui pe filiera "firului rosu", direct de la Moscova, fiind incompatibile cu tara, s-au ars. Prioritatea "Moldova" asa a si ramas, "parlita", in lipsa unei sustineri din partea sistemului: o vorba goala! Dupa ce a zacut in stare de criogenie vreo cateva luni, Departamentul insarcinat cu sprijinirea romanilor de pretutindeni a fost inglobat in MAE. Care MAE, n-am inteles nici astazi. Al Rusiei sau al Romaniei? Programele precedente au fost blocate, iar bietii romani din jurul granitelor, aceia care conteaza, si-au pierdut si mica doza de oxigen de la Bucuresti. In acest timp, in ciuda datelor precise privind scurgerile regimului anterior din fondurile destinate acestor romani catre persoane care deservesc puteri straine, suspectii principali au ramas, cum altfel?, incapusati tot in "sistem", sugand din banul public si scuipand cu nesat spre anchetatorii sporadici ai MAI, SRI si SIE. Alte servicii, din NATO, si-au punctat deja uimirea, in scris, acolo unde trebuie.

Anti-romanii, feriti de luminile esafodului tocmai, paradoxal, prin iesirile pro-romanesti aIe lui Basescu, si-au vazut linistiti, in umbra, de treaba. In timp ce Basescu a fost lasat "sa trancane cu Axa lui cu toti, dosarul Basarabiei si al Rasaritului romanesc a fost inmormantat, ritualic, cu pacientul inca zvacnind insangerat, in curtea din Aleea Alexandru nr 31. Pentru parastas, la Chisinau, regimul filo- rus facea coliva Istoriei Romaniei.

Ca sa avem negociator la masa tratativelor OSCE pentru Transnistria, nu s-a putut. "Suntem prea mici!". "E mai bine asa, mai...". S-a ales in a fi considerati - cand nu trebuie, se poate - deja stat membru UE, fiind reprezentati impreuna cu SUA, ca observatori, de un mosulica olandez care credea ca participa cu drepturi depline la discutiile despre a doua "gaura neagra" a Europei, dupa Kosovo. Nici cat am fost la presedintia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite nu s-a putut face nimic, normal, desi Basescu a fost lasat sa vorbeasca in plenul organizatiei, ca prostul, despre implicarea ONU in Transnistria. Apoi, preluarea de la Moldova a presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra. In sfarsit, prima (si ultima) vizita MAE la Chisinau. Oricum, impulsurile economice in MD sunt prezente mai mult la nivelul celor ilegal efectuate cu separatistii transnistreni si afacerile lor infloritoare. La Moscova, iarasi, pe vechea sina a mocanitei lui Iliescu. Au mai ramas Strasbourg si Bruxelles: de aici ne vine speranta! Vax. La Strasbourg, luaram presedintia ditai Consiliului Europei: drepturile omului etc, etc. In Transnistria, dupa cum s-a pronuntat Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt detinuti ilegal, de aproape 14 ani, cu concursul Rusiei, doi cetateni ai Romaniei: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa. Actualul ambasador al Romaniei la Consiliul Europei a refuzat sa treaca si aceasta problematica pe ordinea de zi, dupa cum ne informeaza Ilie Ilascu, fost condamnat la moarte de catre Tiraspol: "Sa nu se strice relatiile Romaniei cu Rusiai. Iar de la Bruxelles, numai de bine: naveta diplomatica din ultimul an - "ofensiva romaneasca" la UE - s-a concretizat prin a-l determina pe proaspatul coordonator al OSCE, ministrul de Externe al Belgiei, sa demonstreze ca, in privinta celui mai important dosar al organizatiei, n-are habar pe ce lume se afla, militand pentru cauza rusa.

Eminescu o spunea clar: Basarabia este casa noastra, la care Rusia va tanji intotdeauna. Insa de Basarabia depind insesi trainicia si existenta poporului roman. Daca se doreste distrugerea acestora, atunci Basescu va fi plimbat in continuare cu barca pe valuri. Numai ca apele nu-l vor mai duce la Potomac...

(Un editorial de Victor Roncea. Preluare din cotidianul Ziua, editia de luni, 16 ianuarie)

 
Rusia continua razboiul gazelor cu BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :678
Monday, 16 January 2006
Republica Moldova continua sa se apere de atacurile Gazprom-ului privind majorarea tarifelor la gazele naturale, iar premierul Vasile Tarlev a reiterat, joi, ca moldovenii folosesc doar gazele naturale importate din Ucraina, informeaza Vremya novostei.

Incepand cu 1 ianuarie, noi procuram gaze naturale din Ucraina, ceea ce ne-a permis sa evitam perturbarile in aprovizionarea consumatorilor industriali si casnici. Speram ca in timpul apropiat vom ajunge la un compromis in tratativele cu Gazprom, care ne va permite sa semnam acordul, a declarat Tarlev.

La inceputul lunii decembrie, Gazprom a inmanat oficial autoritatilor de la Chisinau proiectul acordului de livrare a gazelor naturale pentru anul 2006, care prevede un pret de 160 USD pentru o mie metri cubi, dar razboiul gazelor naturale cu Ucraina a plasat tematica moldoveneasca pe planul doi. Potrivit informatiilor cu care opereaza publicatia, in prezent, livrarile de gaze naturale in Republica Moldova au fost reduse considerabil si permit mentinerea unui nivel minim de aprovizionare cu agent termic. Aceasta situatie, insa, nu poate dura mult, deoarece balanta de gaze naturale a Ucrainei nu este asigurata in perspectiva unui deficit. In pofida acestei situatii, Tarlev a adus multumiri autoritatilor Ucrainei pentru ajutorul acordat si a declarat ca, in cazul tergiversarii negocierilor cu Gazprom, Republica Moldova va fi nevoita sa examineze stabilirea unui tarif pentru gazele naturale livrate de Kiev. Tarlev a mai declarat ca Republica Moldova nu dispune de resurse financiare pentru achitarea pretului propus de compania rusa, iar FMI a refuzat oficial sa acorde asistenta financiara in acest sens.

Oficialitatile moldovene s-au aratat dispuse sa cedeze Gazprom-ului cota detinuta la SA Moldova-Gaz in schimbul unui tarif mai avantajos. In prezent, concernul rus detine pachetul majoritar de actiuni in Moldova-Gaz, iar pana nu demult, rusii insistau asupra transmiterii in proprietatea Gazprom si a altor obiective din complexul energetic, in special, a centralelor electrice cu termoficare.

Exista si o varianta de organizare a livrarilor prin intermediul Ucrainei, cu concursul companiei RosUcrEnergo (RUE) care, incepand cu luna februarie, va deveni un furnizor exclusiv de gaze naturale in Ucraina. Ministrul Energeticii al Ucrainei, Ivan Placikov, a declarat, joi, ca intreprinderea va fi fondata de catre Naftogaz si concernul elvetian RUE pana la 20 ianuarie. Potrivit conditiilor acordului ruso-ucrainean, RUE va importa 56 miliarde metri cubi de gaze naturale din Asia Centrala. Placikov sustine ca deja a fost analizata posibilitatea livrarii in Basarabia de catre aceasta intreprindere a 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

 
Declaratiile presedintelui OSCE continua sa creeze nelinisti la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :681
Monday, 16 January 2006
Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, este convins ca, in pofida recentelor declaratii ale presedintelui in exercitiu al OSCE, Karel de Gucht, care s-a aratat sceptic privind solutionarea conflictului transnistrean, acest subiect va ramane o prioritate pentru OSCE in 2006.

Referindu-se la problema transnistreana, de Gucht a declarat pentru BBC ca nu este clar cum se pot face progrese in aceasta regiune. In plus, el a declarat ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui cautata o solutie prin federalizarea Republicii Moldova. Pe de alta parte, in cadrul Consiliului permanent al OSCE, intrunit joi, 12 ianuarie, la Viena, de Gucht si-a exprimat speranta ca anul 2006 va fi unul al noilor prioritati pentru rezolvarea conflictelor din Osetia de Sud si Nagorno-Karabah si ca evolutiile pozitive vor servi drept exemplu pentru alte regiuni, inclusiv Moldova.

In opinia lui Stratan, omiterea problemei transnistrene de pe agenda OSCE pentru 2006 este imposibila. Voi incerca personal sa abordez aceasta problema cu presedintele in exercitiu al OSCE, cu care sper sa ma intalnesc la 31 ianuarie, cand ma voi deplasa la Bruxelles pentru a participa la Cartierul NATO, a spus aceeasi sursa.

Rugat sa comenteze reluarea de catre Karel de Gucht a ideii de federalizare a Republicii Moldova, Stratan si-a exprimat neincrederea fata de veridicitatea informatiei transmise de BBC. Nu exclud posibilitatea ca ar fi vorba de o traducere nereusita sau de o neintelegere, deoarece, in cadrul reuniunii de la Viena, Karel de Gucht nu a spus nimic in acest sens, a subliniat Stratan, adaugand ca se va referi si la acest subiect in cadrul intalnirii sale cu ministrul de Externe al Belgiei.

La randul sau presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Sergiu Stati, a spus ca nu crede ca, prin evidentierea noilor oportunitati pentru rezolvarea conflictelor din Osetia de Sud si Nagorno-Karabah, OSCE omite problema transnistreana de pe ordinea de zi pentru 2006. In declaratia facuta de delegatia UE la OSCE in cadrul consiliului permanent, se spune foarte clar ca problema transnistreana si problemele din Caucaz vor ramane prioritare pe agenda de lucru a OSCE si cred ca acestea vor avea aceeasi pondere. Speram ca OSCE isi va mentine statutul si ponderea in reglementarea conflictului transnistrean. Chiar si presedintele in exercitiu al OSCE a declarat ca problema transnistreana va ramane o prioritate, a subliniat sursa citata.

Solicitat sa comenteze declaratiile lui de Gucht privind posibilitatea revenirii la ideea federalizarii Republicii Moldova in scopul rezolvarii problemei transnistrene, Stati a spus ca acestea sunt prea serioase pentru a se grabi sa le comenteze.

 

 
Armata basarabeana are probleme cu sistemul nervosPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :549
Monday, 16 January 2006
Comisiile medicale militare au stabilit ca cele mai multe boli la ostasii Armatei Nationale sunt cele ale sistemului nervos si ale sistemului digestiv.

In plus, o buna parte dintre ostasi nu dispune de polite de asigurare, ceea ce complica efectuarea investigatiilor medicale suplimentare. Potrivit locotenent-colonelului Iurie Jovmir, seful Sectiei medicale a Departamentului Administrativ Militar (DAM), anul trecut, de astfel de investigatii au avut nevoie 254 ostasi. Referindu-se la starea sanatatii recrutilor, Jovmir a mentionat ca doar 9,9 la suta din numarul total al acestora sunt sanatosi.

Specialistii din cadrul DAM au mentionat ca printre cele mai grave problemele la incorporare neprezentarea recrutilor la comisiile medicale si de incorporare, cresterea numarului persoanelor date in urmarire penala, organizarea insuficienta a serviciului de alternativa, deplasarea recrutilor in afara tarii in cautarea mijloacelor de existenta si lipsa unui mecanism de trecere a hotarului a tinerilor care urmeaza a fi incorporati.

Referindu-se la bilantul activitatii in anul trecut, colonelul Ilie Bucuci, seful DAM, a comunicat ca, pentru prima data, in anul trecut a fost folosita o noua formula de incorporare, in baza unor criterii de proportionalitate a numarului de persoane luate in evidenta centrelor militare cu cel al locuitorilor din teritoriu, in raport cu numarul total al populatiei. Astfel, potrivit aceleiasi surse, a fost apreciat coeficientul fiecarui centru militar pentru stabilirea sarcinii de incorporare. In primavara si toamna anului trecut, sarcinile de incorporare au fost realizate cu succes, in Armata Nationala fiind inrolati in total 2.778 tineri, ceea ce constituie 99,7 la suta. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate de catre centrele militare Criuleni, Floresti, Anenii Noi, Soroca si Orhei.

Conducerea Ministerului Apararii sustine ca, in 2006, principalele obiective ale ministerului vor fi indreptate spre perfectionarea sistemului de pregatire a tinerilor pentru serviciul militar, crearea unui sistem eficient de incorporare a recrutilor si de selectare a acestora pentru serviciul militar, precum si conlucrarea eficienta cu institutiile medico-sanitare publice raionale.

 
Conflict ruso-ucrainean la Marea Neagra?PDF Print E-mail
Yalta, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :632
Monday, 16 January 2006
Reprezentantii autoritatilor ucrainene au acaparat, vineri, 13 ianuarie, farul de la Yalta al Flotei Federatiei Ruse la Marea Neagra, transmite Itar-Tass.

Potrivit unor surse din cadrul Flotei Federatiei Ruse la Marea Neagra, vineri dimineata (11:00, ora Moscovei), seful farului din Yalta, Victor Polisciuk, nu a fost admis la pe teritoriul farului pentru a-si indeplini obligatiile de servicii.

Pe teritoriul farului au inaintat trei automobile cu reprezentanti ai intreprinderii ucrainene de stat Goshidrografia, condusi de seful filialei Sevastopol a acestei institutii, Vladimir Kolpakov. Ucrainenii au spart lacatele incaperilor de serviciu ale farului, au confiscat permisul sefului farului si au interzis accesul reprezentantilor Flotei Federatiei Ruse la Marea Neagra pe teritoriul obiectului. Reprezentantii flotei ruse sustin ca actiunile autoritatilor ucrainene sunt ilegale si contravin acordului privind Flota la Marea Neagra.

 
Aniversare Mihai Eminescu la Ambasada Romaniei in CubaPDF Print E-mail
Havana, Cuba/Romanian Global News
Accesari :553
Monday, 16 January 2006
Ambasada Romaniei la Havana, va marca ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu printr-un eveniment ce se va desfasura luni, 16 ianuarie.

Actiunea va avea loc la statuia poetului din parcul Victor Hugo din Havana. Copii cubanezi vor recita poezii de Eminescu, traduse in spaniola.

Se vor rosti, de asemenea, scurte alocutiuni si pentru marcarea zilei Unirii Principatelor Romane.

Vor fi prezente, la ceremonie, autoritati cubaneze, membrii ambasadei Romaniei, oameni de cultura, precum si romani rezidenti in Cuba.

 

 
Asociatia Romanilor din Laval, o noua organizatie romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Laval, Canada/Romanian Global News
Accesari :808
Monday, 16 January 2006
O noua asociatie romaneasca a fost infiintata chiar la inceputul acestui an in Canada, sarbatoarea Sfantului Ioan fiind sinonima cu momentul in care s-a constituit Asociatia Romanilor din Laval.

Comitetul de initiativa al acestei noi organizatii s-a intrunit sambata, 7 ianuarie, stabilind suma cotizatiei anuale la 25 de dolari si numind membrii Consiliului de administratie: prof. Vania Atudorei - presedinte, Adrian Gradisteanu - vicepresedinte, prof. Florin Munteanu - secretar, Cristina Munteanu - trezorier si Samoila Pirau -responsabil social si cultural, informeaza publicatia „Pagini romanesti” din Montreal.

Deoarece in orasul canadian Laval locuiesc in prezent mai mult de 2000 de romani, al caror numar este in crestere, initiatorii proiectului au plecat de la ideea ca acestia trebuie sa fie reprezentati in fata autoritatilor romanesti si canadiene si sa beneficieze de o organizatie de acest fel care sa le apere interesele. Asociatia isi mai propune sa vina in ajutorul noilor imigranti romani, pentru a facilita integrarea lor si a-i ajuta in gasirea unor locuri de munca adecvate, dar se va ocupa si de organizarea de activitati culturale si sportive, initierea de colaborari cu alte comunitati, editarea unui buletin informativ si sustinerea candidaturilor romanesti la alegerile municipale, provinciale sau federale. Asociatia Romanilor din Laval are in vedere si infratirea orasului Laval cu un oras din Romania si nu se va afilia altor asociatii laice sau religioase romanesti.

Prima activitate interculturala a asociatiei este programjata sa se desfasoare sambata, 28 ianuarie, de la ora 19:00, la restaurantul portughez L'Etoile de l'Océan (111 rue Rachel Est). Aici, toate persoanele interesate sunt asteptate sa ia parte la o seara cu specific portughez, Pentru informatii si inscrieri va sta la dispozitie adresa de e-mail a Asociatiei: asromlaval@caramail.com.

 
Publicatia “Curaj” in pericol de disparitiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Gloabl News
Accesari :819
Monday, 16 January 2006
Recent si-a facut aparitia pe piata de mass-media de la Chisinau cel de-al cincilea numar al publicatiei de libera exprimare Curaj.

Ziarul se distribuie gratuit in fiecare duminica dupa-amiaza pe Aleea Clasicilor din Chisinau. In celelalte zile, poate fi gasit in oficiile postale din capitala si in centrele raionale, fiind pus in vanzare la pretul de 1 leu moldovenesc. Publicatia poate fi citita si pe internet, cu ajutorul Adobe Acrobat Reader.

Editorii acestei publicatii spera ca numarul lansat la finele acestei saptamani, numarul al cincilea, sa nu fie si ultimul, in conditiile in care organizatia Hyde Park, cea care se ocupa de editarea sa, nu mai are resurse financiare pentru publicarea sa. 

“Din acest motiv facem apel catre cei interesati ca democratia si cultura romana din R.Moldova sa-nfloreasca si ii anuntam pe aceasta cale ca avem nevoie de sustinere. Ne ajuta mult si cei care citesc, comenteaza sau scriu articole, inclusiv cei care le difuzeaza in lumea larga. Totusi, pentru cei de la sate si pentru cei care nu au acces la Internet, este nevoie sa editam si sa difuzam ziarul in toate institutiile si localitatile unde cetatenii duc lipsa de curaj”, se arata intr-un mesaj al ONG Hyde Park.

Cei care doresc sa sprijine initiativa Hyde Park de a edita in continuare publicatia „Curaj” o pot face printr-un transfer financiar, in conturile pe care le afisam mai jos:

Cont: 222400000101092MDL

Codul bancii: 280101868

Banca Comerciala Romana, Sucursala Chisinau

Beneficiary bank: ROMANIAN COMMERCIAL BANK SA KISHINEV

Account No. 222400100101092

in favor of: ONG Hyde Park

SWIFT Code: RNCBMD2XXXX

Correspondent Bank: CITIBANK N.Y. USA

Account: 36145404

 
In curand Blue Air va zbura spre Bucuresti si de la CuneoPDF Print E-mail
Cuneo, Italia/Romanian Global News
Accesari :598
Monday, 16 January 2006
Compania aeriana romana Blue Air a confirmat zborul spre Bucuresti, cu incepere din data de 17 ianuarie 2006, intr-o conferinta de presa de la aeroportul Caselle din Torino, transmite corespondentul Romanian Global News. 

Chiar daca este vandut drept un zbor Torino – Bucuresti, in realitate va efectua curse Cuneo – Bucuresti, intrucat Blue Air a ales ca si baza pentru acest zbor aeroportul Cuneo – Levaldigi, aflat la circa 70 km distanta de Torino. Cursele vor avea o frecventa de trei ori pe saptamana (martea, joia si duminica), iar preturile vor varia intre 51 Euro (oferta 'promo', taxe incluse) si 142 Euro (oferta 'flexibil'). Avionul va fi un Boeing 737, cu 150 locuri. Zborul va dura 2 ore si 30 minute. Plecarea de la Bucuresti are loc la ora 8.30, ora locala, iar sosirea la Cuneo este prevazuta pentru ora 10, ora Italiei. Pentru zborul de intoarcere plecarea de la Cuneo este prevazuta la ora 10.45, iar aterizarea la Bucuresti la ora 14.05. Transportul de la Torino la aeroportul Levaldigi se face cu autobuzele companiei care pleaca de la Lingotto la 7.45 si ajunge la aeroport la 8.45.

Mariana Ion, Marketing Manager al companiei Blue Air a declarat ca pe ruta Cuneo - Bucuresti un bilet dus-intors minimum ajunge la 90 de euro cu taxe incluse, si ca un pret mediu, cu taxe incluse, al biletului de avion este undeva intre 200 si 220 euro. "Preturile mici nu inseamna in nici un fel vreo abatere de la siguranta si securitatea pasagerilor. Chiar daca alegem aeroporturi secundare care intr-adevar implica costuri mici de operare, aceste aeroporturi ne ofera toate conditiile de siguranta si tehnice pentru operarea zborurilor respective. Stim ca exista indoieli si ca de obicei oamenii s-au obisnuit sa asocieze un lucru ieftin cu o calitate inferioara a lucrurilor, insa dorim in acest sens sa educam consumatorii si sa stie ca in spatele preturilor mici se ascund de fapt eforturi de management ale multor oameni care manageriaza bine compania, eforturi de logistica si in nici un caz abateri de la siguranta zborurilor si securitatea pasagerilor", a mai declarat Mariana Ion.

 
Incep pregatirile pentru Festivalul Romanesc din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :846
Monday, 16 January 2006
Consiliul Parohial al bisericii ortodoxe romane „Sfanta Maria” din Cleveland va organiza in perioada 18-20 aprilie un Festival Romanesc, pentru care pregatirile au inceput deja.

De altfel, prima intrunire care va discuta in amanunt problemele organizatorice legate de acest eveniment va avea loc luni, 23 ianuarie, de la ora 19:00, in sala AROY. Pentru transformarea festivalului intr-o actiune incununata de succes, initiatorii acestui ambitios proiect au nevoie nu numai de sprijinul enoriasilor parohiei „Sfanta Maria”, ci si de ajutor si sustinere din partea celorlalte biserici romanesti din Cleveland, informeaza organizatorii. Toate persoanele interesate sa colaboreze la acest proiect sunt rugate sa sune la numarul de telefon 216 -941- 5550, la care isi pot anunta si ideile si sugestiile constructive.

 
Scoala romaneasca de la Londra isi continua aventuraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :687
Monday, 16 January 2006
Anul 2006 a inceput in capitala britanica cu o noua editie a Scolii Romanesti, desfasurata sambata, 14 ianuarie.

De la ora 14.00 la 16.00 Biserica Ortodoxa Romana a gazduit inca o editie a scolii, prima din acest an.

Lectiile pentru copii din cadrul acestei scoli se adreseaza celor cu varste de peste 3 ani, fiind vorba despre o invatare bazata pe activitati. Profesoara care se ocupa de copii se numeste Alice Balan. Cursurile pentru adulti se adreseaza tuturor celor interesati de limba si cultura romana. Lectiile se concentreaza pe conversatie, gramatica si vocabular, iar profesorul care va tine aceste cursuri este Teo Balan. Pentru copii taxa este de 10 lire la finalul fiecarui curs, iar pentru adulti se plateste in avans.

 
Campanie italiana impotriva discriminarii rasiale si etnicePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :782
Monday, 16 January 2006
Departamentul pentru Sanse Egale al Presedintiei Consiliului de Ministri si Oficiul National impotriva discriminarii rasiale (UNAR) promoveaza, zilele acestea, in Italia, prima campanie dedicata prevenirii discriminarii rasiale pe baze etnice.

Campania se adreseaza asociatiilor si fundatiilor fara scop de lucru (cu prioritate celor inscrise la Registrul national instituit pe langa Departamentul pentru Sanse Egale) si, in calitate de partener, si centrelor de cercetare, universitatilor si entitatilor publice si private.

Printre obiectivele acestui proiect se numara renuntarea la discriminarea rasiala si etnica in sectorul laboral public si privat; renuntarea la discriminarea in ceea ce priveste accesul la asistenta sanitara si la obtinerea unui camin; ocrotirea drepturilor fundamentale si contracararea discriminarii fata de comunitatile roma si sinti; ocrotirea victimelor discriminarii in ceea ce priveste accesul la sistemul judiciar, informeaza publicatia italiana Metropoli.

Problematica discriminarii rasiale constituie nu numai un obiectiv la nivel national, dar mai mult decat atat, un obiectiv al Uniunii Europene. Tocmai de aceea a fost constituit in Italia, UNAR, organism ce opereaza in cadrul Ministerului Sanselor Egale cu scopul de a garanta principiul tratamentului egal intre persoane, indiferent de rasa si origine etnica.

Termenul final pentru depunerea proiectelor in cadrul acestei campanii este data de 7 februarie, iar acestea vor putea fi trimise la Oficiul National impotriva discriminarii rasiale, la presedintia Consiliului de Ministri. Mai multe informatii despre modul de prezentare al proiectelor si despre procedura pot fi aflate la secretariatul UNAR, la numarul de telefon, 06.67792267, sau pe pagina de web www.pariopportunita.gov.it.

 
Mihai Eminescu, comemorat la Casa Limbii Romane din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :640
Monday, 16 January 2006
Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat vineri, 13 ianuarie, la Casa Limbii Romane din Chisinau, unde, sub genericul „Privitor la teatru”, personalitati ai culturii, dar si elevi si studenti au avut ocazia sa inteleaga ce inseamna Eminescu prin prisma actorului si regizorului Ion Ungureanu.

Acesta a intemeiat la Chisinau in anul 1961, impreuna cu un grup de actori, colegi de la Scoala Vahtangov din Moscova, teatrul „Luceafarul”, prin intermediul caruia au aratat ca Basarabia are o istorie, are scriitori si il are pe Eminescu, anunta Info-Prim Neo. Directorul Casei Limbii Romane, Alexandru Bantos, a declarat ca „de la acea trupa, aparuta ca o explozie la Chisinau, a si inceput renasterea nationala a romanilor basarabeni, a inceput cunoasterea si intelegerea imensei creatii a lui Mihai Eminescu”.  

Evenimentul de la Chisinau a fost organziat in preajma datei de 15 ianuarie, zi in care s-au implinit 156 de ani de la nasterea celui mai important nume al poeziei romanesti, Mihai Eminescu.

 
Eminescu recitat la IvreaPDF Print E-mail
Ivrea, Italia/Romanian Global News
Accesari :631
Monday, 16 January 2006
Asociatia romanilor din Ivrea si Canavese (A.C.E.R.I.C), a gazduit duminica, 15 ianuarie, incepand de la orele 16.00 si pana la 19.00, chiar la sediul sau, o dupa-amiaza de poezie.

Cei prezenti la manifestare au putut asculta unele fintre cele mai celebre poezii din creatia lui Mihai Eminescu.

 

 
Primavara lui 2006 aduce o noua lege a audiovizualului in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :598
Monday, 16 January 2006
Domeniul audiovizualului din Basarabia va beneficia de o noua lege ce va fi eloborata si adoptata in prima lectura in sesiunea de primavara-vara a Legislativului, conform presedintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Declaratia a fost facuta la finele saptamanii trecute, in cadrul unei sedinte festive prilejuita de aniversarea unui deceniu de la infiintarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Basarabia. Potrivit presedintelui Parlamentului, in sesiunea de primavara-vara noua lege a audiovizualului va fi adoptata in prima lectura, dupa care va fi solicitata opinia societatii civile, iar, in final, Legea va fi expediata Consiliului Europei pentru expertizare, informeaza Basa. Presedintele CCA, Ion Mihailo, a declarat in cadrul aceleiasi sedinte ca, pe parcursul a zece ani de la infiintare, CCA a contribuit la dezvoltarea audiovizualului autohton ceea ce a dus in mometul de fata la existenta pe piata basarabeana a circa 40 de posturi de radio, 36 de televiziune si 160 de operatori de televiziune prin cablu.

La sedinta de aniversare a CCA au mai fost fost prezenti presedintele Platformei Europene a Autoritatilor de Reglementare a Audiovizualuilui (EPRA), vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului din Romania, presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, fondatorii CCA, functionari publici si reprezentanti ai organizatiilor audiovizuale.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a fost infiintat pe 1 ianuarie 1995, in baza Legii Audiovizualului din 3 octombrie 1995, promulgata la 24 noiembrie 1995 de presedintele tarii. Statutul CCA a fost adoptat prin hotararea Parlamentului din 15 octombrie 1996.

 
Lucian Bute, printre primii zece pugilisti profesionisti de pe mapamondPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :747
Monday, 16 January 2006
Conform celei mai importante organizatii mondiale a boxului profesionist, WBA, pugilistul roman Lucian Bute se afla pe locul 9 in clasamentul sportiv pe anul 2005 intocmit de aceasta asociatie.

Romanul se afla pe acelasi loc 9 in topul similar facut public de WBA, World Boxing Association, ca urmare a faptului ca Bute a invins prin KO in toate cele 15 meciuri disputate pana acum, informeaza publicatia romaneasca din Montreal „Pagini romanesti”. Pugilistul roman mai poate fi gasit si pe lista pe 2005 intocmita de IBF, International Boxing Federation, dar de data aceasta doar pe locul 13.

 
300 de romani s-au adunat la cenaclul „Observatorul” din ianuariePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :586
Monday, 16 January 2006
Cenaclul „Observatorul”, desfasurat sambata, 14 ianuarie, la Toronto, a constituit pentru aproximativ 300 de romani din localitatea canadiana un prilej de a fi impreuna si de a se bucura de subiectele interesante propuse de organizatori.

Programul intrunirii culturale a constat intr-o serie de dezbateri, dintre care o atentie aparte a fost acordata istoriei, lecturi din carti in lucru, vernisaj - desene, pictura, un concert de vioara, chitara si pian, dar si o expozitie de carti si reviste primite la redactie. La cenaclul lunii ianuarie, al carui moderator a fost Puiu Popescu, au mai luat cuvantul pr. prof. dr Cezar Vasiliu, sculptorul Nicapetre, Emanuel Tanjala, Stelian Constantin, Veronica Lerner, Ion Sabin Muresean, Dana Mateescu, Doru Deboveanu, Dorin Uritescu, Val Cercel si Ovidiu Creanga, informeaza publicatia „Observatorul”.

 
Lucrarile lui Marc-Marinescu Constantin vor fi admirate la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :570
Monday, 16 January 2006
Sase lucrari care ii apartin artistului roman Marc-Marinescu Constantin sunt incluse in expozitia Fait a – Montreal – Made, care se va desfasura in perioada 19 ianuarie-12 februarie la muzeul „Juste pour rire” din Montreal.

La aceasta manifestare participa 29 de artisti avangardisti, profesionisti contemporani montrealezi, pictori, desenatori, si fotografi, care vor expune opere recente. Expozitia se vrea o vitrina deschizatoare de noi drumuri in arta contemporana, informeaza revista culturala multilingva „Terra Nova Magazine” din Montreal. Intrarea la expozitie va fi libera.

 
Corul Crescendo isi cauta noi membriPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :508
Monday, 16 January 2006
Corul romanesc „Crescendo” din British Columbia, constituit in societate non-profit si membru al BC Choral Federation, organizeaza in perioada 15 ianuarie - 27 februarie un proces de selectie pentru noi componenti ai ansamblului.

Admiterea va avea la baza reproducerea vocala a unor scurte melodii cantate la pian, cunostintele muzicale nefiind o conditie obligatorie pentru cei interesati, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Repetitiile au loc in fiecare sambata, de la ora 15:30 la sediul centrului din New Westminster, iar inscrierile se fac la numerele de telefon 604 454-0693 sau 604 957-9751.

Corul Crescendo este dirijat de Catalin Ursu, compozitor asociat al Centrului de Muzica Canadiana.

 
Prezente romanesti la Targul International de turism de la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :527
Monday, 16 January 2006
Romania participa in perioada 14-22 ianuarie la Targul International de Turism de la Stuttgart, prin intermediul Ministerului Turismului din Romania si al Asociatiei romano-germane Agero-Stuttgart.

Prezenta asociatiei romanesti se face in zilele de 14-15 ianuarie si 21-22 ianuarie, informeaza aceasta. Publicul german si roman va putea sa deguste la stand o serie de specialitati culinare si vinuri romanesti, dar si sa asculte muzica populara romaneasca.

 
Institutul Cultural Roman din Venetia si-a inceput activitatea pe 2006PDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :565
Monday, 16 January 2006
Programul manifestarilor culturale pe anul 2006 a debutat, la IRCCU Venetia, la Palazzo Correr vineri, 13 ianuarie, cu recitalul-concert sustinut in fata unui numeros public de un grup de muzicieni si actori venetieni (Caterina Marcuglia, Cristiana Bertoldo, Elisa Petroni, Margherita Stevanato, Luca Bidogia, Walter Comin, Andrea Martinuzzi).

Conceput si regizat de Walter Comin ca o seara petrecuta „intr-o cafenea renumita dintr-un oras de provincie”, scenariul recitalului a cuprins fragmente poetice si dialoguri teatrale din operele lui Jules Laforgue, Cesare Pavese, Elio Vittorini, Achille Campanile, Thornton Wilder, Aldo Palazzeschi, precum si piese din operele lui Johannes Brahms, Giuseppe Verdi, Claudio Monteverdi si Franz Lehar, informeaza IRCCU. Artistii venetieni au reusit sa surprinda diversele manifestari ale sufletului uman, de la melancolie la ironia spirituala, de la tristete la bucuria dialogului. Programul s-a incadrat in atmosfera de emulatie artistica care pregateste inceputul faimosului Carnaval venetian. 

 
Vernisaj Sonia Ros la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :573
Monday, 16 January 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU) a gazduit duminica, 15 ianuarie, vernisajul expozitiei de pictura intitulata “Lumina”, de Sonia Ros.

Evenimentul se inscrie in cadrul acordului de colaborare dintre IRCCU si Primaria orasului Vittorio Veneto (din provincia Treviso), care prevede schimburi culturale intre Romania si Italia. Despre arta Soniei Ros a vorbit prof. dr. Fabio Girardello, asesorul pentru cultura al orasului Vittorio Veneto, care a prezentat si salutul autoritatilor provinciei Treviso, din regiunea Veneto, informeaza IRCCU. Sonia Ros, absolventa a Academiei de Arte Frumoase din Venetia, a inceput sa expuna din anul 1996 si a avut expozitii care s-au bucurat de un notabil succes, deopotriva in Italia si in strainatate. Tablourile sale, in care culoarea joaca un rol semnificativ, emana o lumina specifica, tonifianta si placuta. Ca un omagiu adus artistei, tanarul muzician Daniele Lazzari, absolvent al Conservatorului “Gesualdo Da Venosa” din Potenza, cu o specializare la Conservatorul “Benedetto Marcello” din Venezia, a interpretat lucrarea “Suite en la mineur” (1929), pentru chitara clasica, a compozitorului mexican Manuel Maria Pouce (1882-1948). Publicul prezent, format din peste 150 de persoane (artisti plastici, muzicieni, profesori de la academiile de arta din Veneto, studenti si altii) a apreciat prin aplauze prelungite valoarea artistilor si creatiile lor.

                       

 
„Trenul vietii” la ARTEPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :579
Monday, 16 January 2006
Luni, 16 ianuarie, de la ora 20.40, televiziunea franco-germana ARTE va difuza filmul regizorului roman Radu Mihaileanu, „Trenul vietii”/ „Train de Vie”.

Filmul este o viziune originala asupra holocaustului in Europa de Est, premiata de nenumarate festivaluri internationale de film.

In fiecare luna, publicatia Cinem’arte isi propune sa prelungeasca efectul pe care unul dintre filmele cele mai tari difuzate de canalul ARTE l-a avut in randul spectatorilor sai, iar luna aceasta este randul filmului „Trenul vietii”, realizat de cineastul roman Radu Mihaileanu.

Filmul ii prezinta in rolurile principale pe Razvan Vasilescu, Mihai Calin, Luminita Gheorghiu, intr-o coproductie Franta-Belgia-Romania-Germania. „Trenul vietii reda povestea tragi-comica a unor evrei din Europa de Est, in anul 1941, carora un consatean, nebunul satului, le aduce vestea ca germanii ucid si deporteaza evreii din shetl-urile (sate evreiesti in Europa de Est) vecine. Consiliul Inteleptilor se reuneste si ajunge, intr-un final, la concluzia ca ar trebui sa organizeze un tren fals de deportati, putand astfel sa treaca de barajele si de liniile naziste, pentru a merge mai departe catre Tara Fagaduintei, la Eretz, prin Uniunea Sovietica. Ei urmau sa calatoreasca deghizati in deportati, soldati nemti, sau mecanici de tren, iar pentru toate acestea incep deja pregatirile, se asambleaza trenul, care intr-un final reuseste sa ia drumul catre destinatia mult dorita de toti calatorii sai.

 
Romanii din Londra petrec din nou leganati de apePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :539
Monday, 16 January 2006
Vasul HMS President ii va primi din nou, la sfarsitul acestei luni, la bordul sau, pe romanii de la Londra, pentru o noua petrecere romaneasca.

Cei interesati de inca o seara de muzica, dans, si premii sunt asteptati vineri, 27 ianuarie, la bordul lui HMS President, langa Blackfriars Bridge, pe partea de nord a Tamisei. Petrecerea va incepe de la ora 19.00 si va dura pana in jurul miezului noptii. Biletele de intrare costa 6 lire sterline, 4 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 5 lire pentru studenti. Biletul va include si pretul bufetului care va fi servit in timpul petrecerii, de la ora 20.30 si va permite si participarea la tombola, care se va desfasura intre orele 21.30 si 22.00. Si de data aceasta premiile tombolei vor fi asigurate de MoneyGram, Cotnari si CCR. Dupa tombola, toti cei prezenti sunt invitati la discoteca romaneasca, cu muzica veche si noua, care va dura pana la ora 24.00.

Rezervarile se pot face numai pana la data de 24 ianuarie, la adresa de e-mail bookings@romanianculturalcentre.org.uk sau la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions