Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
MAE si ICR cauta referenti pentru strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :567
Tuesday, 17 January 2006
In vederea imbunatatirii nivelului de competenta al personalului Institutelor Culturale Romane din strainatate, Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman au convenit sa scoata la concurs posturile de referenti din schema de personal a acestora.

Decizia constituie o premiera si face parte din strategia elaborata in comun de cele doua institutii, in urma consultarilor dintre Valentin Naumescu, secretar de stat pentru diplomatie publica in Ministerul Afacerilor Externe si Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman. Romania detine 13 institute culturale, la Berlin, Budapesta, Istanbul, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Venetia si Viena si, in prezent, se fac demersuri pentru deschidere a inca doua, la Varsovia si Lisabona. Acestea sunt subordonate Institutului Cultural Roman in ceea ce priveste partea de programe si Ministerului Afacerilor Externe din punct de vedere administrativ si juridic. Directorii si directorii adjuncti sunt numiti prin ordin comun al ministrului de externe, presedintelui ICR si ministrului culturii. Masura scoaterii la concurs a posturilor de referenti a fost luata in ideea imbunatatirii nivelului de competenta a personalului prin absorbtia de specialisti in domeniile managementului cultural, comunicarii si relatiilor publice din societatea civila. Se asteapta ca prin completarea in acest mod a schemei de personal a institutelor din strainatate performantele lor sa se imbunatateasca semnificativ. Concursul va avea loc in luna februarie 2006 si vizeaza 14 posturi de la institutele din Berlin, Istanbul, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Stockholm, Tel Aviv, Varsovia, si Viena. Conditiile de participare vor fi anuntate in presa centrala si afisate in cel mai scurt timp la avizierele si pe site-urile MAE si ICR.

 
Delegatia FMI vine din nou in control la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :688
Tuesday, 17 January 2006
O misiune a Fondului Monetar International se va afla in perioada 25 ianuarie-7 februarie la Bucuresti, pentru a purta discutii in cadrul Articolului IV Consultari.

Expertii Fondului se vor intalni, cu reprezentanti ai sindicatelor, industriei, bancilor si ai mediului academic, cu parlamentari si politicieni din opozitie, in vederea evaluarii situatiei macroeconomice.

Pe baza acordului autoritatilor romane, raportul echipei FMI va fi dat publicitatii, declara Graeme Justice, reprezentantul FMI in Romania.

 
Oferta de burse in strainatate, pe piata din ianuariePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :574
Tuesday, 17 January 2006
Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS) va organiza incepand cu cel de-al doilea semestru al anului universitar 2005-2006 o serie de dezbateri reunite sub numele de „Forumul burselor de studii in strainatate”.

Conducerea Centrului va prezenta in cadrul acestora oferta de burse de care dispune, conditiile de eligibilitate, criteriile de selectie a candidatilor si posibilitatile postbursiere de valorificare a experientei acumulate, informeaza un comunicat de prea emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Primul eveniment din seria mentionata va avea loc marti, 17 ianuarie, la Universitatea de Vest din Timisoara, de la ora 13:00. La aceasta prima actiune vor participa conducerile universitatilor din Banat, studentii acestora, precum si alte categorii de posibili beneficiari.

 
Primul Sinod pe 2006 pentru BORPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :671
Tuesday, 17 January 2006
Resedinta patriarhala din Bucuresti gazduieste in perioada 17-18 ianuarie prima sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 2006.

Programul va include dezbaterea unor probleme referitoare la activitatile filantropice si pastoral-misionare ale Bisericii Ortodoxe Romane, precum si aspecte legate de invatamantul teologic ortodox din tara noastra, informeaza Radio Trinitas. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, pe ordinea de zi se afla teme care vizeaza lucrarea pastoral-misionara, social-caritativa a Bisericii, probleme referitoare la invatamantul teologic, relatiile externe bisericesti si ecumenice. Totodata, aceasta sedinta a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane va hotari numele pe care il va purta noua Mitropolie a Ardealului, cu sediul la Cluj-Napoca, precum si locul ei in ierarhia mitropoliilor ortodoxe romane, ii va desemna pe candidatii pentru alegerea de catre Colegiul Electoral Bisericesc a titularilor in scaunele vacante de episcopi ai Caransebesului si Giurgiului si va discuta necesitatea reactualizarii protocolului de colaborare dintre Patriarhia Romana si Ministerul Admninistratiei si Internelor, pentru prevenirea si combaterea furturilor de bunuri care fac parte ori sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national, aflate in detinerea unitatilor bisericesti din cadrul Patriarhiei Romane. Sfantul Sinod va mai discuta si despre cateva participari a unor membri ai sai, dar si a altor teologi romani, la intruniri ecumenice internationale.

In dimineata primei zile a intrunirilor, aproximativ 300 de credinciosi si preoti ardeleni s-au adunat pe Dealul Patriarhiei, in semn de protest fata de decizia de scindare a Mitropoliei Ardealului si cu solicitarea ca scaunul mitropolitan al Ardealului sa ramana la Sibiu. Desi protestatarii au cerut sa se intalneasca cu Patriarhul Teoctist, o delegatie condusa de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, si PS Ciprian Campineanu, episcop-vicar patriarhal, s-a adresat crestinilor, pe care i-a rugat sa le permita celor din Sinod sa lucreze in liniste. Conform Rador, grupul s-a dispersat ulterior si s-a indreptat spre autocarele cu care venisera.

 
Trei ambasadori romani-chemati de la posturiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :710
Tuesday, 17 January 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretele privind rechemarea lui Bogdan Mazuru din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar, sef al Misiunii Permanente a Romaniei pe langa NATO, a lui Adrian Cosmin Vierita din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Federala Germania si a lui Gheorghe Tinca din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Ceha.

Conform Prompt Media, seful statului a semnat, totodata, si decretul privind numirea Andreeei Pastarnac in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Cipru si decretul privind numirea Mariei Sipos in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Columbia. Totodata, colonelul Olimpiodor Antonescu a fost avansat la gradul  de general de brigada - cu o stea,  iar chestorul de politie Constantin Chirila si-a incetat raporturile cu Ministerul Administratiei si Internelor.

 
15.000 de vizitatori asteptati la Romanian International University Fair 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :494
Tuesday, 17 January 2006
Pe 1 si 2 aprilie 2006, la Universitatea Politehnica Bucuresti se va desfasura cea de-a doua editie a Romanian International University Fair – 2006, un eveniment de informare si interactiune dedicat tinerilor romani interesati de studii universitare si post-universitare internationale.

La eveniment vor participa universitati din Europa s SUA care ofera programe de studii universitare, master si doctorat, ambasadele tarilor din care sunt invitate universitatile, institutii culturale asociate, organizatii furnizoare de materiale si servicii de consiliere si pregatire pentru testele necesare in cadrul procesului de admitere, centre de informare, institutii ce ofera burse si credite pentru studii universitare si post-universitare, furnizori de servicii si produse conexe (cursuri de limbi straine, editori de materiale educationale, programe de Work and Travel etc). Pe parcursul celor doua zile, vizitatorii vor putea sa participe la peste 40 de evenimente conexe: seminarii, prezentari, sesiuni de informare, conferinte, dezbateri, mese rotunde si lansari de carte.

RIUF 2005 a atras peste 7.200 de vizitatori si 58 de expozanti din 14 tari. Bazandu-se pe succesul editiei anterioare, pentru RIUF 2006 organizatorii estimeaza circa 15.000 de vizitatori si peste 100 de institutii participante. RIUF 2006 este organizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti si Fundatia Culturala DELTA, informeaza Prompt Media.

 
Uniunea Europeana sprijina politica nationala de cooperare pentru dezvoltarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :718
Tuesday, 17 January 2006

In contextul pregatirii pentru aderare, Romania acorda o importanta deosebita inclusiv dezvoltarii unei politici nationale de cooperare pentru dezvoltare - domeniu care in ultima perioada se bucura de o atentie din ce in ce mai ridicata in statele membre UE.

In conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negocieri (capitolului 26 – Relatii Externe), MAE a initiat deja o serie de actiuni care sa contribuie la crearea unui cadru general al politicii de cooperare pentru dezvoltare si al legislatiei specifice, in linie cu practica existenta in celelalte state membre UE.

Pe aceasta linie se inscrie si pregatirea proiectului PHARE 2004 de Infratire Institutionala pe termen scurt, proiect in care Ministerul Afacerilor Externe va beneficia de sprijinul Ministerului Federal de Cooperare Economica si Dezvoltare din Germania in definitivarea unei Strategii nationale si a unui Plan de actiune pentru implementarea acesteia.

Lansarea oficiala a proiectului va avea loc la 16 ianuarie 2006. Proiectul va demara cu o serie de intalniri cu reprezentanti ai principalelor ministere de linie si reprezentanti ai societatii civile.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 8 luni si beneficiaza de un buget de 160.000 euro.

 
Trecutul si prezentul Mongoliei, in expozitie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :556
Tuesday, 17 January 2006
Profesorul Uca Marinescu si consulatul onorific al Mongoliei vor prezenta in perioada 16-23 ianuarie, la Biblioteca Academiei Romane si Biblioteca Universitara, expozitia de imagini dedicata implinirii a 800 de ani de la formarea statului Mongol.

Aceasta a fost realizata in colaborare de catre cele doua parti si poate fi vizionata la Biblioteca Academiei in intervalul 16 si 21 ianuarie, intre orele 10 si 18 si in perioada 23 si 30 ianuarie, la Biblioteca Universitara, informeaza dordeduca.ro.

 
Militarii detasamentului de geniu din Irak s-au mutatPDF Print E-mail
Al Kut, Irak/Romanian Global News
Accesari :529
Tuesday, 17 January 2006
Militarii romani ai detasamentului de geniu din teatrul de operatii irakian s-au mutat saptamana trecuta in campul Delta, din localitatea Al Kut, situat la aproximativ 150 de kilometri est de fosta locatie din Al Hillah.

Odata cu mutarea taberei au fost deplasate de genisti, fara incidente, si autospecialele si mijloacele auto, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Cei 149 de militari, comandati de maiorul Dan Cosma, au indeplinit in primele patru luni de activitate pe pamant irakian, peste 100 de misiuni constand in lucrari de constructie si reparare de drumuri, inspectarea de poduri, amenajari de tabere militare si construire a unor dispozitive pentru protectia fortelor din compunerea Diviziei Multinationale de Centru Sud. In continuare, militarii romani vor actiona tot sub comanda poloneza pentru asigurarea sprijinului de geniu tuturor contingentelor din cadrul diviziei.

 
Gabriela Melinescu, castigatoarea Concursului National de Poezie „Mihai Eminescu”PDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :593
Tuesday, 17 January 2006
Poeta romanca Gabriela Melinescu, stabilita in urma cu 21 de ani in Suedia, a castigat Marele Premiu al Concursului National de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, anuntat la Botosani in cadul Zilelor Eminescu chiar in ziua nasterii poetului moldovean.

Gabriela Melinescu, care a publicat peste 25 de carti (versuri, romane, jurnale si insemnari de scriitor) a primit in cadrul serii si titlul de cetatean de onoare al municipiului Botosani.

La Gala de decernare a Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2005, care s-a desfasurat in Sala de spectacole a Teatrului "Mihai Eminescu" din localitate, au mai fost decernat si premiul pentru Opera Prima, care a revenit tinerelor poete Oana Catalina Ninu, Diana Geacar si Andra Rotaru, informeaza TVR.

 
Federatia Rumanilor din Serbia in vizita la presedintele sarbPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :615
Tuesday, 17 January 2006

Presedintele Republicii Serbia, Boris Tadici a primit joi, 12 ianuarie, vizita delegatiei Federatiei Rumanilor din Serbia (FRS), din care au facut parte copresedintii FRS, Dragomir Draghici si Predrag Balasevici, secretarul Dusan Parvulovici si membrii Consiliului FRS, Jivoslav Lazici si Zavisa Jurj.

Delegatia FRS a prezentat presedintelui sarb problematica si greutatile cu care se confrunta comunitatea rumaneasca (vlaha - cum este numita traditional si oficial in Serbia si cum o declara rumanii benevol in limba sarba) din interior si din exterior, in dezvoltarea, pastrarea si realizarea identitatii sale si a activitatilor publice, se arata intr-un comunicat al FRS. Delegatia prezenta la Belgrad isi exprima, in acelasi comunicat, speranta ca aceasta stare sa se schimbe in mai bine printr-un sprijin eventual din partea celor mai inalte institutii statale ale Republicii Serbia. Delegatia Federatiei Rumanilor din Serbia a atras atentia, in cadrul acestei intalniri, asupra lipsei de armonie intre atitudinea autoritatilor locale fata de rumani si atitudinea existenta la nivelul organelor centrale. Membrii FRS au spus la Belgrad ca, chiar in conditiile in care la nivelul organelor centrale ale Republicii sarbe exista multa bunavointa fata de rumani, la fel ca si la nivelul Ministerului pentru Drepturile Omului si Minoritatilor al Serbiei si Muntenegrului, nu acelasi lucru se poate afirma si in cazul autoritatilor locale din anumite comune (judete), din totalul de 19 astfel de unitati teritoriale din Serbia de Est, zone in care traiesc rumani.

Delegatia FRS a amintit totodata si despre lipsurile si disensiunile din legislatia sarba cu privire la respectarea si aplicarea drepturilor si libertatilor omului si minoritatilor din Carta Mica Constitutionala, referitoare la drepturile omului si minoritatilor ca parte comuna a Cartei Constitutionale a Uniunii Statale Serbia si Muntenegru. 

Presedintele Tadici a sprijinit initiativa pentru alegerea Consiliului comunitatii rumanilor din Serbia, ca un Consiliu national al autonomiei culturale a rumanilor din Serbia in sensul si in concordanta cu legislatia existenta si rezultatele recensamantului, precum si identitatea culturala si nationala a tuturor comunitatilor etnice si nationale ale Republicii Serbia, incluzand si rumanii.

In cadrul intrevederii, presedintele sarb a tinut sa mentioneze ca sprijina staruinta rumanilor in ceea ce priveste pastrarea si dezvoltarea identitatii comunitatii rumane, prin angajarea in depasirea prejudecatilor si obstacolelor mostenite si actuale.

Delegatia Federatiei Rumanilor din Serbia a mai obtinut de la Tadici promisiunea sprijinului si angajarii, in conformitate cu imputernicirile prezidentiale, in progresul mecanismelor indispensabile si in incheierea formei legale a legilor si regulamentelor in Republica Serbia, referitoare la drepturile omului si minoritatilor, categorie ce include si drepturile si libertatile speciale ale comunitatii rumane, se mai arata in comunicat.

Presedintele Republicii Serbia a ascultat cu multa atentie si propunerile inaintate de delegatie in sensul formarii in Serbia a unei Agende a autoritatilor fata de rumani si dezvoltarea si pastrarea identitatii rumanilor in vederea necesitatii stabilirii in Republica Serbia a “decadei emanciparii rumanilor”.

Membrii FRS au amintit la Belgrad ca aceeasi delegatie a fost primita si la Bucuresti, de catre presedintele Traian Basescu, in cadrul unei intalniri in care a fost predata o propunere scrisa in care se doreste ca Romania sa se decida, prin legislatia sa, clar si nemijlocit fata de vlahii din Balcani, incluzand si rumanii din Serbia ca vlahi din Serbia de Est, respectand autoidentificarea lor in limba materna populara vorbita local in spatiul in care traiesc, precum si identificarea traditionala si oficiala care este folosita de tarile in care traiesc, incluzand si Republica Serbia.

Delegatia Federatiei Rumanilor din Serbia considera ca in acest fel a fost realizat un pas foarte mare in ceea ce priveste comunicarea cu rumanii si despre rumani (in sarba vlahi), in coordonatele reale ale contemporaneitatii rumane si apreciaza ca aceasta inseamna, de asemenea, o intorsatura foarte pozitiva din partea celui mai inalt nivel al tarii in ceea ce priveste intelegerea si inceputul rezolvarii “chestiunii vlahe” in conformitate cu principiile europene ale respectarii drepturilor omului si minoritatilor, conchide comunicatul Federatiei Rumanilor din Serbia.

 
Basarabia va plati Rusiei 110 dolari pe mia de metri cubi de gazPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :723
Tuesday, 17 January 2006
Conducerea Gazprom a decis luni seara sa vanda Republicii Moldova gaz natural cu 110 dolari pentru o mie metri cubi in primul semestru al anului curent, informeaza publicatia electronica Dni.ru”.

Potrivit reprezentantului concernului rus, Serghei Kuprianov, dupa negocierile de luni, de la Moscova, dintre presedintele Gazprom, Alexei Miller si vicepremierul moldovean, Zinaida Greceanii, partile au convenit asupra unei formule reciproc acceptabile privind colaborarea in domeniul respectiv. In primul semestru al anului, Republica Moldova va plati 110 dolari pentru o mie metri cubi de gaz natural, a precizat Kuprianov. In plus, partile au convenit asupra activitatii de mai departe a societatii moldo-ruse Moldovagaz in sensul majorarii contributiei rusilor in sistemul de transportare a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. Vom continua sa discutam asupra politicii de preturi tinand cont de intelegerile obtinute luni seara, a conchis sursa citata.

Autoritatile de la Chisinau califica negocierile de la Moscova drept fructuoase si productive”.

 
Un veteran de la Nistru a inventat „Lamaia de Dubasari”PDF Print E-mail
Dubasari, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :632
Tuesday, 17 January 2006
Un pomicultor din orasul basarabean Dubasari a obtinut un nou soi de lamaie, care poarta chiar numele localitatii de provenienta si a carei gretutate poate sa atinga in jur de un kilogram.

Conform Deca-Press, autorul noului soi de lamaie este Ghenadi Mironciuk, cel care a declarat ca in alimentatie lamaia de Dubasari poate fi consumata dupa trei-patru luni de la recoltare, calitatea aparte a acestui nou fruct fiind miezul sau care se transforma, in aceasta perioada, intr-un piure aromatizat cu efecte curative deosebite.

Ghenadi Mironciuk este specialist in domeniul exploatarii si reparatiei parasutelor si a inceput sa practice pomicultura dupa ce a fost grav ranit in timpul razboiului de la Nistru din 1992. Pomicultorul sustine ca datorita lamailor s-a vindecat foarte repede, stiut fiind faptul ca acest fruct este unul din produsele cel mai frecvent intalnite in terapia infectiilor respiratorii, datorita cantitatii insemnate de vitamina C si a acidului ascorbic pe care le contine. De asemenea, prin intermediul proprietatilor lui antiseptice, uleiul de lamaie are un rol extrem de important in lupta cu virozele respiratorii.

 
Romanii din Australia de Sud isi fac asociatiePDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :866
Tuesday, 17 January 2006
Comunitatea de romani care locuieste in partea de sud a Australiei s-a hotarat la inceputul acestei luni sa se grupeze sub forma unei asociatii, ideea infiintarii acestei organizatii romanesti fiind discutata in cadrul comunitatii romanesti din Adelaide sambata, 14 ianuarie.

Intalnirea a avut loc in sala de la Christian Brothers College din Adelaide, in care au fost prezenti aproximativ 50-60 romani, printre care reprezentanti ai altor asociatii etnice romanesti din Adelaide si ai bisericilor baptiste, penticostale si ortodoxe romanesti. Initiativa infiintarii acestei asociatii le apartine romanilor Tibi Stoian, din partea Comitetului Etnic Roman al Australiei de Sud, Mihai Vacariu, care a adus o contributie deosebita in obtinerea sprijinului primarului din Adelaide si al altor oficialitati din guvernul local, Gabi Vadean, membru al comunitatii si bisericii baptiste romane din Adelaide, Alois Schneider, pastorul Bisericii Baptiste Romane, Adrian Nicolau, presedintele Consiliului Parohial al Bisericii Ortodoxe Romane, si Viorel Barcau, membru al Asociatiei Romanilor din Australia de Sud si creatorul website-ului comunitatii romanesti din Adelaide, care si-au propus ca viitoarea asociatie sa fie de tip non profit, independenta, neafiliata politic sau religios si sa aiba ca scop servirea intereselor membrilor – romani din South Australia, atat ca minoritate etnic-culturala in cadrul societatii multiculturale australiene, cat si la nivel individual.

Pe ordinea de zi s-au discutat motivele pentru care este necesara infiintarea unei noi asociatii a romanilor din Australia de Sud, precum si o parte din obiectivele pe care si le propune noua asociatie. Conform acestui grup de initiativa, pe lista avantajelor infiintarii unei noi asociatii romanesti se numara reprezentarea intereselor intregii comunitatii romanesti in fata autoritatilor australiene, crearea unui club al tuturor romanilor din Australia de Sud, obtinerea de sprijin financiar din partea autoritatilor guvernamentale, sau organizarea de activitati si servicii variate in folosul tuturor membrilor comunitatii romanesti din Australia de Sud, informeaza portalul acestei noi organizatii. De altfel, sedinta inaugurala si-a mai propus si sa ii informeze pe membrii comunitatii despre initiativa de a infiinta o noua asociatie a romanilor din Australia de Sud, sa le ofere celor prezenti posibilitatea de a-si prezenta ideile si propunerile cu privire la infiintarea asociatiei, si sa-si aleaga un comitet de organizare care sa se ocupe de formalitatile necesare constituirii noii asociatii.

Toti membrii grupului de initiativa au luat cuvantul si si-au exprimat dorinta de a infiinta o noua asociatie romaneasca care sa reprezinte interesele tuturor romanilor din Australia de Sud, iar Gavril Vadean a subliniat posibilitatea de a infiinta un consulat romanesc in Adelaide, care sa-i reprezinte pe romanii din South Australia si Northern Territory, asteptand confirmarea oficiala din partea guvernului Romaniei. Totodata, s-a propus ca urmatoarea sedinta, unde sa fie votat statutul si sa se propuna candidatii pentru comitetul de conducere, sa aiba loc in luna februarie, iar alegerile sa aiba loc in luna martie.

Nou-infiintata asociatie face apel la toti romanii din Australia de Sud sa vina cu sugestii si propuneri si, in masura in care pot sa-si dedice din timpul liber, sa acorde sprijinul necesar. Comitetul de organizare va incerca sa contacteze cat mai multi romani, fie prin e-mail, fie prin prin intermediul website-ului, a postului de radio romanesc, telefon, pentru ca lumea sa fie informata si consultata in prealabil. Orice alte intrebari se pot adresa prin e-mail lui Tibi Stoian, tlstoian@dedset.net.au sau tlstoian@esc.net.au .

 
„Novaya Gazeta” descrie apartenenta retelelor care controleaza GazpromPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :658
Tuesday, 17 January 2006
{mosimage}Compania „RosUkrEnergo” (RUE), misteriosul intermediar care controleaza importul gazului (inclusiv a celui rusesc) in Ucraina, este condusa de persoane apropiate lui Putin si Iuscenko, scrie „Novaya Gazeta”.

{mosimage}Potrivit investigatiei facute de publicatia respectiva, RUE cu capitalul statutar de 35 mii USD, a fost inregistrata in anul 2004 in Elvetia. Jumatate din actiunile acestei structuri  apartin „Arosgas”, companiei „fiica” a „Gazprombank” si alta jumatate - companiei „Centrogas” - „fiica” a „Raiffeisen Investment AG”, care face parte din „Raiffeisen Banking Group”. In anul 2005, in urma cedarii de catre „Gazprom” a dreptului de livrare a gazului natural catre Ucraina, RUE a obtinut in primul semestru al anului 12,7 miliarde metri cubi de gaz si un venit net de 370 milioane USD. La 4 ianuarie 2006, „Gazprom” si „Naftogaz Ucraini” au semnat acordul prin care s-a convenit ca RUE va importa gazul natural pentru Ucraina.

Publicatia citata sustine ca „arhitectura schemei construite de elitele gazului natural din Federatia Rusa si Ucraina este de asa natura, incat vinieta cu titlul „transparenta” ii este totalmente straina”. Companiile fondatore dispun de firme-sateliti de la care pornesc ramificari catre o serie de scandaluri internationale acoperite de mister, iar „umbrele acestora leaga Rusia si Ucraina mai bine decat orice gaz natural”.

Unul dintre conducatorii RUE, Constantin Ciuicenko este fost colaborator KGB, originar din St. Peterburg, este membru al consiliului „Gazprom” si sef al departamentului juridic al companiei. In timpul studiilor la Universitatea din Peterburg l-a cunoscut bine pe Ilia Eliseev, in prezent vicepresedinte la „Gazprombank”, precum si pe un alt student al aceleiasi institutii, Dmirti Medvedev, in prezent prim-vicepremier al guvernului rus, presedinte al consiliului director al „Gazprom” si fost coleg al lui Putin in cadrul administratiei acestui oras.

Al doilea conducator al RUE, Oleg Palicivov, cu doar trei ani in urma reprezenta la Moscova firma „Eural”, inregistrata intr-un sat din Ungaria si care opera cu miliarde de dolari din livrarile de gaz turkmen in Ucraina. Potrivit informatiilor de care dispune „Novaya Gazeta”, „Eural” a fost creata de avocatul omului de afaceri Simion Moghilevici, categorisit de ziar drept reprezentant notoriu la gruparii criminale Solntevo. Sotia lui Palicivov a activat in cadrul „Gazprom”, „Itera-Rusi” si „Sogaz”.

Despre al treilea conducator al RUE, Lars Haussmann, din suburbia Zurich-ului nu exista prea multe amanunte. Solicitat telefonic, Haussmann a declarat ca intelege interesul presei si ca in prezent este preocupat de colectarea informatiilor pentru a raspunde. „Fiica” elvetiana a  „Raiffeisen” - compania „Arosgas” este controlata de patru persoane din „Gazprombank”. Managerul companiei este Constantin Smelev - sef de departament la „Gazprombank”, vicepresedintele companiei este Alexei Matveev - vicepresedinte al bancii rusesti, vicepresedinte executiv este Andrei Kravtov si sef al departamentului finantare corporativa este Victor Komarov.

Alte 50 la suta din RUE apartin „Centragas Holding AG”. Actele registratorului austriac arata ca aceasta organizatie misterioasa din Viena este amplasata pe aceeasi adresa ca si „Ukrinvest Holding AG” si compania „ZANGAS”. Mai mult, doi membri ai consiliului „Centragas”, David Anthony Howard Brown si Wilson Howard, sunt administratori si in „Ukrinvest” si  „ZANGAS”, iar administratorul „Centragas” si managerul „Raiffeisen Investment” este membru al consiliului „Ukrinvest”. Totodata, un fost consultant al guvernului rus, a declarat ca membrul consiliului „Gazprom”, Bogdan Budzuleak, este foarte apropiat companiei „ZANGAS”.  

 
Birocratia impiedica regularizarea romanilor in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :741
Tuesday, 17 January 2006
Razvan Bica este unul dintre multii romani care lucreaza in Spania clandestin.

Cu totii accepta orice loc de munca si orice suma li se plateste fie si numai pentru ca orice suma castigata aici, chiar si la negru, este mai mare decat salariul pe care il primesc in Romania. Cu toate acestea, legea spaniola ofera un fel de premiu de consolare si pentru imigrantii clandestini din Spania care muncesc la negru. Este vorba despre posibilitatea regularizarii situatiei acestora daca isi reclama la politie angajatorul. Practica a demonstrat, insa, ca aceasta prevedere functioneaza numai pe hartie, fara ca practica sa fi inregistrat prea multe exemple in acest sens.

A crezut in veridicitatea acestei prevederei si romanul Razvan Bica, cel care in luna mai a anului 2005 a depus plangere impotriva unei firme de autocare din San Joan Despi, unde a lucrat ca sofer timp de cinci luni. In tot acest timp, firma nu numai ca nu i-a facut un contract de munca, dar nici macar nu i-a platit salariul ce i se cuvenea. Atunci cand le-a cerut salariul si un contract de munca care sa ii permita sa isi regularizeze situatia in Spania, sefii au refuzat. “Daca nu-ti convine poti sa pleci. Am 500 de romani care vor postul tau” i s-a replicat atunci, dupa cum povesteste Razvan, pentru publicatia spaniola El Periodico. Tot el mai spune ca patronul sau avea aproximativ 40 de angajati romani, toti fara acte.

Confruntat cu aceasta situatie, romanul a decis sa dea in judecata compania angajatoare, care sa fie astfel nevoita sa ii dea ce i se cuvenea. Mai mult decat atat, Razvan a facut si o plangere la politie impotriva firmei, care se pare, comitea tot felul de ilegalitati.

“Doar am ajuns si cand au vazut ca am carnet de conducere pentru autobuze, la cinci minute m-au si pus sa transport in Romania un grup de pasageri”, poveste Razvan. El isi aminteste ca mergeau cate patru soferi care faceau cu schimbul, dar cu toate acestea autobuzul facea cate 3.300 de kilometri fara opririle pe care le prevede legea. Romanul mai povesteste ca a facut si drumuri in tara, mai ales spre Andalucia, si acestea tot ilegal. “Eu am numai carnet de conducere de Romania si nu pot lucra aici” spune el.

Chiar daca politia a intervenit in aceasta situatie, ca urmare a denuntului lui Razvan si a facut o ancheta, firma continua sa functioneze iar in prezent face mai multe angajari ilegale decat inainte. “Acum au mai mult de 140 de romani fara acte care lucreaza pentru ei”, mai spune Razvan, care denunta totodata si politica firmelor spaniole care angajeaza romani care sa lucreze in Spania pe salariile din Romania.

Cu toate ca a colaborat cu politia in acest caz, asa cum de altfel cere legea, lui Razvan aceasta nu i-a adus nici un folos. Nu este numai cazul lui, pentru ca de-a lungul timpului au mai existat cazuri in care imigranti, proveniti din diverse parti ale lumii, au decis sa isi reclame angajatorii. Razvan nu a primit nici acum actele care i s-ar fi cuvenit, ba mai mult decat atat, acum a ramas si fara serviciu. “Mi-au spus sa am rabdare. Probabil ca o sa-mi dea permisul in 2007, cand Romania va intra in UE si cand, oricum, n-o sa mai am nevoiede el”, spune Razvan, ironic.

Romanul spera in continuare ca, daca aceasta colaborarea cu politia nu l-a ajutat, macar sa-l ajute colaborarea cu inspectorii de munca. Dar problemele birocratice blocheaza si aici demersurile. “Nu putem face raportul de colaborare necesar pentru ca ei sa-si poata primi actele, pentru ca Madrid-ul nu ne-a spus cum sa facem”. Aceasta este declaratia celor de la Inspectoratul de Munca, atunci cand sunt confruntati cu aceasta problema. Iar situatia nu releva decat o lipsa de precedent in ceea ce priveste aceste cazuri, foarte putini imigranti reusind sa obtina actele de sedere in Spania pe aceasta cale.

 
Ars-Longa isi planifica prima sedinta pe 2006PDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :529
Tuesday, 17 January 2006
Asociatia Interculturala Ars-Longa din Nurnberg ii asteapta pe toti membrii asociatiei la o prima sedinta pe anul 2006, care va avea loc sambata, 4 februarie, la Hubertussaal, incepand cu ora 18:30.

La intrunirea la care vor lua parte si redactorii de la Radio Dor de Tara sunt invitati si toti cei interesati sa afle mai mult despre activitatile asociatiei si despre aceasta, in general, informeaza Ars-Longa. Sala asociatiei se afla la adresa Dianastrasse 28, D-90441 Nurnberg, telefon de contact 0162-48 66 222.

 

 
Trei decenii de ortodoxie romaneasca la MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :665
Tuesday, 17 January 2006
Comunitatea ortodoxa romana din Munchen va lua parte duminica, 5 februarie, la un moment aniversar deosebit, prilejuit de implinirea a 30 de ani de activitate a bisericii ortodoxe romane "Nasterea Domnului" din localitate.

Momentul festiv se va desfasura la sediul parohiei, aflat la adresa Alt-Katholische Kirche, Blumenstrasse 36, si il va avea ca invitat de onoare pe ierahul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Serafim, episcopul vicar la aceeasi mitropolie, PS Sofian, dar si alti inalti reprezentanti ai bisericilor crestine din Bavaria, informeaza parohia-gazda. Evenimentul se va incheia cu o masa festiva la care sunt invitati sa participe toti cei prezenti la aniversare. Mai multe detalii despre participare si modalitatea de inscriere la masa festiva se pot obtine de la parintele paroh Mircea Basarab, tel./fax: +49(0)89-168 86 36, adresa de e-mail M.Basarab@gmx.net.

 
Studentii romani in Italia au mari asteptari de la noul ambasador la VaticanPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :556
Tuesday, 17 January 2006
Asociatia Studentilor Romani in Italia, Accademica, saluta numirea noului Ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, in persoana diplomatului Marius Gabriel Lazurca.

“Competentele domniei sale in zona proiectelor, dar si pregatirea sa profesionala de exceptie ne fac sa credem intr-o noua etapa de dezvoltare a relatiilor dintre cele doua state” se arata intr-un mesaj al Asociatiei. Studentii romani din Italia si-au exprimat, totodata convingerea in crearea unui dialog intre Ambasada romana pe langa Sfantul Scaun si studenti, doctoranzi romani din Roma, in special cei care se pregatesc in universitatile pontificale. “Procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana presupune si experienta si aportul celor din afara granitelor tarii”, mai cred reprezentantii Asociatiei Accademica.

 
Poeziile lui Eminescu au fost recitate si la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :506
Tuesday, 17 January 2006
Implinirea anul acesta a 156 de ani de la nasterea marelui poet antional Mihai Eminescu, a fost sarbatorita, la data de 15 ianuarie, si de catre romanii din Spania.

Comunitatea Romanilor in Spania - Interese Bilaterale, a organizat, cu aceasta ocazie, la restaurantul romanesc La Ronda, din Madrid, o seara de poezie romaneasca eminesciana. La eveniment au participat si reprezentanti ai mass-media spaniole, jurnalisti de la publicatia El Mundo.

Colocviul s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, iar in cadrul sau au fost recitate poezii ale lui Eminescu din colectiile publicate intre anii 1953 si 1989.

 
Alegeri pentru Consiliul Strainilor din provincia PisaPDF Print E-mail
Pisa, Italia/Romanian Global News
Accesari :667
Tuesday, 17 January 2006
Pregatirile pentru alegerile Consiliului strainilor din provincia Pisa au intrat deja pe ultima suta de metri.

Duminica, 5 martie, imigrantii cu drept legal de sedere vor putea vota, in sectiile de votare amplasate pe teritoriul provinciei, cei 15 componenti ai „micului parlament” al imigrantilor, al carui presedinte va face parte din consiliul provincial.

Termenul limita pentru depunerea listelor de candidati este vineri, 3 februarie, conform decretului semnat de presedintele provinciei, Andrea Pieroni. Listele vor trebui, in consecinta, sa fie prezentate la secretariatul general al provinciei in zilele de luni, miercuri si vineri, intre orele 10.00 si 12.00 si martea si joia intre orele 15.00 si 17.00. Pentru fiecare dintre aceste liste (care trebuie sa contina sigla si numele, precum si un numar intre 6 si 15 persoane nominale), cei care depun listele vor trebui sa stranga semnaturile unui numar de minim 75 si maxim 150 de alegatori. Sunt considerati alegatori persoanele care detin: cetatenia unei tari straine sau statutul de apatrid, carta de sedere sau permis de sedere legal, valid sau in curs de reinnoire, 18 ani impliniti la data desfasurarii alegerilor si sa fie inscrisi la registrele oficiale ale provinciei Pisa. Fiecare elector va putea sa subscrie la o singura lista. Nu vor putea vota cetatenii  straini cu cetatenie dubla (straina si italiana).

Mai multe detalii despre aceste alegeri sunt disponibile pe pagina de web a Centrului Nord-Sud, www.centronordsud.it, care se poate accesa de pe pagina provinciei Pisa, www.provincia.pisa.it.

„Consiliul strainilor va informa consiliul provincial asupra problematicii si opiniilor imigrantilor” a declarat Andrea Pieroni, dar si consilierul pe probleme sociale Manola Guazzini.

 
Povestea adevarata a unui roman, in JaponiaPDF Print E-mail
Tokio, Japonia/Romanian Global News
Accesari :597
Tuesday, 17 January 2006

"Dor", un film despre povestea prieteniei de-o viata dintre romanul Anatolie Arhip, veteran din cel de-al doilea razboi mondial, si prietenul sau nipon, Toshio Watanabe, difuzat de televiziunea nationala din Tokio, a impresionat pana la lacrimi zeci de milioane de japonezi.

Realizat de televiziunea nationala din Tokio, NHK, filmul documentar a fost difuzat pe post cu ocazia aniversarii in aceasta vara a 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, informeaza Rompres. La cererea telespectatorilor japonezi filmul a fost reluat de trei ori, ceea ce este o dovada de netagaduit a succesului ridicat la public.

Filmul incepe cu finalul celui de-al doilea razboi mondial intr-un lagar sovietic din Siberia, locul unde se leaga o prietenie foarte stransa intre doi tovarasi de suferinta. Filmul este povestea tragica a unei prietenii ce se leaga intre doi camarazi de razboi, care nu mai reusesc sa se revada decat in ultimele momente de viata ale unuia dintre ei, chiar daca de-a lungul anilor cei doi au facut eforturi neintrerupte de a se revedea. In cele din urma Toshio, devenit intre tinp profesor universitar, este cel care reuseste sa il gaseasca pe Anatolie Arhip, in anul 2000 si vine in tara dar il gaseste pe roman pe patul de moarte. Cu ocazia realizarii filmului Toshio a venit pentru a doua oara in Romania pentru a se reculege la mormantul lui Arhip.

Ca urmare a povestii impresionante a acestui film, presedintele Traian Basescu i-a acordat lui Toshio Watanabe “Ordinul National Serviciul Credincios”, in data de 30  noiembrie, cu ocazia vizetei ministrului roman de Externe in Japonia.

 
Festivalul international „Martisor” cuprinde intreaga BasarabiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 17 January 2006
Muzicieni din 14 tari se vor intalni in perioada 1-10 martie la cea de-a 40-a editie a Festivalului International de muzica „Martisor” care se va desfasura la Chisinau si in toate raioanele basarabene.

Festivalul va reuni interpreti si formatii de muzica academica, usoara, populara si jazz din 14 tari, printre care Romania, Belarus, Rusia, Georgia, Grecia, Israel, Spania, Turcia, Lituania, Kazahstan, Italia, Ucraina, Slovacia, dar si reprezentanti ai tarii gazda, informeaza Moldpres. Conform sefului de directie la Ministerul Culturii si Turismului, Trofim Suruceanu, pe parcursul festivalului vor avea loc in intreaga Basarabie concerte sustinute de mai multe formatii autohtone, precum si de ansambluri de dans si vocale de peste hotare. Numai la Palatul National din Chisinau vor avea loc 10 concerte in care vor evolua Fuego (Romania), Edita Pieha (Rusia), Soso Pavliasvili (Georgia), Dmitri Gnatiuk (Ucraina), Ansamblul National Academic de Dansuri Populare „Joc” (Moldova), Ansamblul de muzica „Samotveti” (Rusia), iar la Sala cu Orga vor canta artisti din Kazahstan, Turcia, Italia, Slovacia sau Romania. Reprezentatii vor mai avea loc si la Filarmonica Nationala si Opera Nationala. Concertul de inaugurare si de inchidere a Festivalului va avea loc la Palatul National, mai anunta Moldpres.

 
Petrecere de iarna pentru Romanian American Freedom AlliancePDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :484
Tuesday, 17 January 2006
O noua petrecere romaneasca de iarna va fi organizata de catre Romanian American Freedom Alliance sambata, 28 ianuarie, la ora 19:00, la galeria de arta a sculptorului Michael Razvan din orasul american Boulder.

Romanii care vor lua parte la aceasta actiune sunt rugati sa aduca cu ei cateva preparate culinare si bauturi pe care sa le imparta cu ceilalti participanti, informeaza asociatia romano-americana. Ca si la precedentele petreceri pe care le-a derulat RAFA, si la aceasta manifestare toata lumea se va distra si va dansa alaturi de alte persoane interesate de cultura romaneasca.  Intrarea va fi gratuita pentru cei care sunt membri ai RAFA si pentru oaspetii lor din Romania, iar celelalte persoane vor plati fie 5 dolari individual, fie 10 dolari de familie. Inscrierea ca membru in organizatie se poate face chiar la aceasta petrecere, mai informeaza RAFA. Totodata, in cadrul serii se vor comercializa bilete la tombola, toate sumele obtinute din vanzarea lor urmand sa fie folosite la achizitionarea unui sistem de sunet care se vrea a imbunatati calitatea sonora a viitoarelor petreceri pe care le va organiza RAFA si a celebrului festival romanesc ce se organizeaza anual.

Galeria in care va avea loc petrecerea de iarna se gaseste la adresa 2532 W. 28th Ave., Denver, CO 80211, detalii referitoare la modul in care se poate ajunge aici sau alte informatii putand fi obtinute de la adresa de e-mail info@rafa.org sau de la numarul de telefon 303-818-1303.

 
Agricultura romaneasca, prezentata in OlandaPDF Print E-mail
Zwolle, Olanda/Romanian Global News
Accesari :547
Tuesday, 17 January 2006
Romania va participa in perioada 25 – 26 ianuarie la cea de-a sasea editie a targului “Emigraria”.

Aceasta manifestare este organizata cu scopul mediatizarii oportunitatilor de investitii in agricultura in tari cu traditie in acest domeniu si informarii fermierilor olandezi asupra posibilitatilor si procedurilor de infiintare si exploatare a unor ferme agricole in aceste tari. Prezenta romaneasca se va face prin intermediul unui stand in care specialisti romani din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vor oferi celor interesati informatii utile despre mediul agricol, proiecte de investitii si programe de dezvoltare din perspectiva aderarii in UE. Tara noastra a mai participat la trei editii anterioare ale acestui targ si s-a bucurat de aprecierea antreprenorilor olandezi si a presei de profil, informeaza Ambasada Romaniei la Haga.

Expertiza olandeza in horticultura si cresterea animalelor, precum si interesul constant manifestat de fermierii si antreprenorii olandezi pentru agricultura romaneasca, au determinat participarea Romaniei, cu stand national, si la editia din acest an a Emigraria.

 
Ultima strigare pentru biletele la concertul lui Zamfir din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :502
Tuesday, 17 January 2006
Romanii care vor sa mearga la concertul pe care Gheorghe Zamfir urmeaza sa il sustina vineri, 27 ianuarie, in Vancouver, alaturi de Cvintetul de coarde Athenaeum, mai au sansa de a-si cumpara bilete de la Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

Mult-asteptatul concert al compozitorului si instrumentistului roman va avea loc la Center for Performing Arts, 777 Homer Street, iar centrul romanesc are privilegiul de a oferi in continuare bilete pentru acest spectacol deosebit, data limita de comercializare a acestor bilete fiind joi, 19 ianuarie. Pretul unui bilet este de 65,50 dolari, iar organizatorii concertului vor dona organizatiei romanesti 10% din pretul fiecarui bilet vandut de catre BCRCC. Pentru informatii si comenzi se poate lua legatura cu Lucian Mircioiu, la numarul de telefon 778-893-0155, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

 
Biserica „Sf. Maria” din Georgia, in cautare de coristiPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :472
Tuesday, 17 January 2006
Biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din orasul american Norcross, Georgia, va derula duminica, 22 ianuarie, la sediul sau, prima repetitie pentru corul care se formeaza in cadrul acestui lacas de cult.

Toti cei care au experienta in cantat sau au voce frumoasa sunt rugati sa vina la ora 12:30 sa Il slaveasca pe Dumnezeu prin intermediul aptitudinilor muzicale de care dispun, informeaza parohia. Repetitia inaugurala este preconizata sa se termine in jurul orei 14:00.

 
Romanul Ganea ar putea pleca de la WolverhamptonPDF Print E-mail
Molineux, Anglia/Romanian Global News
Accesari :603
Tuesday, 17 January 2006
Atacantul roman al echipei britanice de fotbal Wolverhampton, Viorel Ganea ar putea parasi gruparea de pe Molineux mai devreme de finele acestei luni.

Se pare ca romanul intentioneaza sa ramana in campionatul britanic la finele contractului cu Wolverhampton, care expira in aceasta vara. Conform declaratiilor agentului sau, de roman s-au aratat interesate cluburi precum Leeds, Cardiff si Coventry. „Wolves nu vrea sa-i prelungeasca contractul care expira in iulie. Jucatorul spune totusi ca ar vrea sa ramana in Anglia, pentru ca familia sa s-a stabilit foarte bine aici” a mai spus agentul lui Ganea.

Atacantul roman joaca la Wolverhampton din anul 2004, dupa ce aplecat de la clubul turc Bursaspor. Se pare ca in ultima perioada de Ganea s-a interesat si clubul arab Al Ittihad, antrenat de fostul selectioner al echipei nationale a Romaniei, Anghel Iordanescu. Se pare insa ca pentru moment lista de transferuri pentru Al Ittihad s-a incheiat pentru o perioada de doua luni, in care nu se stie ce se va intampla cu Ganea.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions