Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Botezul Domnului sau Epifania pentru romanii ortodocsi de rit vechiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :391
Thursday, 19 January 2006
Crestinii de rit vechi celebreaza, la 19 ianuarie, Botezul Domnului sau Epifania, una din cele 12 sarbatori dumnezeiesti ale anului.

In toate bisericile ortodoxe de rit vechi se celebreaza slujbe deosebite. IPS Petru Paduraru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat Sfanta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” din Chisinau, insotit de un sobor de preoti. IPS Petru a spus in cuvantul sau de invatatura rostit cu acest prilej ca aceste zile ne amintesc de evenimentele de acum doua milenii, cand Sfantul Ioan Botezatorul l-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos in apele Iordanului, unde a aparut Duhul Sfant sub chip de porumbel si s-a auzit vocea Tatalui Ceresc – „Acesta este Fiul meu preaiubit, intru care am binevoit. De aceea, aceasta sarbatoare mai poarta numele de Epifanie sau aratarea Domnului”.

In ajunul Botezului Domnului se sfinteste aghiasma mica, iar in ziua de 19 ianuarie – aghiasma mare, care este de mult folos crestinilor. „Aceasta apa este simbolul unitatii si impacarii crestinilor”, a spus IPS Petru, adaugand ca cei care o vor folosi trebuie sa renunte la ura, dezbinari, necinste.

Botezul Domnului a fost praznuit cu mare cinste inca de la inceputurile crestinismului. A doua zi, la 20 ianuarie, crestinii de rit vechi il pomenesc pe Sf. Ioan Botezatorul.

 
Moldova de peste Prut - presedinta Comisiei internationale pentru protectia DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :716
Thursday, 19 January 2006
Moldova de peste Prut a preluat de la Ungaria presedintia in Comisia internationala pentru protectia Dunarii (ICPDR).

La ceremonia festiva de la Viena au asistat 40 de reprezentanti oficiali din 13 state dunarene si structuri internationale de la Viena. Manifestarea a fost organizata de ambasadele Republicii Moldova si Ungariei la Viena. Prioritatile majore ale presedintiei Moldovei in ICPDR sunt asigurarea continuitatii realizarii Directivei-cadru a Uniunii Europene cu privire la ape, dezvoltarea cooperarii regionale cu participarea mai activa a statelor dunarene, care deocamdata nu sunt membre ale Uniunii Europene (Moldova, Ucraina, Romania, Bosnia si Hertegovina), promovarea imaginii ICPDR in cadrul altor organisme europene si mondiale. In cadrul ceremoniei au fost proiectate doua filme publicitare de scurt metraj – "Bun venit in Moldova” si "Calea vinului”, informeaza Prompt Media.

 
Belu si Bitang raman in Romania, dar la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 19 January 2006
Fostii antrenori al lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu si Mariana Bitang au decis ieri sa ramana in Romania, dar domeniul in care vor activa in continuare este unul inedit pentru cei doi.

Presedintele Traian Basescu i-a cooptat, miercuri, 18 ianuarie, pe Belu si Bitang in echipa prezidentiala de la Cotroceni, in calitate de consilieri pe probleme de sport. Miercuri, Traian Basescu a semnat si deciziile de numire in functie a fostilor antrenori, considerand ca  „oamenilor de valoarea lui Octavian Belu si Marianei Bitang, care au adus tarii noastre doua titluri olimpice, cinci titluri mondiale consecutive, sase titluri europene si 300 de medalii de aur, argint si bronz trebuie sa li se asigure toate conditiile necesare pentru a incuraja si facilita munca de performanta in sportul romanesc, in beneficiul Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintele doreste ca experienta antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang sa fie valorificata pentru elaborarea unei politici de afirmare a sportului romanesc, menite sa duca la obtinerea constanta de medalii, la concursuri de nivel mondial, olimpic sau national.

 
Romania are doi consuli noi la Los Angeles si MarsiliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :659
Thursday, 19 January 2006
Executivul a decis joi, 19 ianuarie, numirea lui Mircea Catalin Ghenea in functia de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Los Angeles, Statele Unite ale Americii.

Mircea Catalin Ghenea ocupa, din iulie 2002, functia de consul in cadrul Consulatului General de la Los Angeles si a fost, in perioada 2001-2002, consilier diplomatic la Directia America de Nord din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei. Tot in sedinta de astazi, Guvernul a decis numirea lui Cornel Alecse in functia de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Marsilia, Republica Franceza. Cornel Alecse este, din 2004, Consilier-Referent Franta in cadrul Directiei Europa Occidentala si Europa Centrala a Ministerului Afacerilor Externe si a ocupat, in perioada 2000-2004, functia de ministru consilier in cadrul Ambasadei Romaniei de la Paris.

 
Ministrul Nagy, forintii si televiziuneaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :680
Thursday, 19 January 2006
Un membru al Guvernului Romaniei a obtinut, printr-o fundatie, o sponsorizare de 1,2 milioane euro de la Guvernul Ungariei

Banii sunt destinati unei televiziuni a maghiarilor din Transilvania * Ministrul din Cabinetul Tariceanu este Nagy Zsolt, detinatorul portofoliului de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei * Fundatia in cauza se numeste Janovics Jeno si printre liderii ei se numara si ministrul de stat Marko Bela, presedintele UDMR * Prin ministrul Nagy, forintii curg la fundatii maghiare * Nagy Zolt, Marko Bela, Takacs Csaba isi fac televiziune cu banii Guvernului Ungariei * Guvernul Ungariei a rasplatit cu 1, 2 miliarde de forinti “noua politica externa” de colaborare si deschidere fata de Ungaria, promovata de Guvernul de la Bucuresti, cu voia greilor UDMR Marko Bela - vicepremier si Nagy Zsolt - ministrul Telecomunicatiilor * Televiziunea va fi a maghiarilor transilvaneni, dar va fi controlata de fundatia ministrilor Bela si Zsolt * Asemeni lui Dan Voiculescu, care prin intermediul fundatiei Intact detine postul de televiziune Antena 1, greii UDMR Marko Bela, Takacs Csaba si Nagy Zsolt vor avea putere absoluta asupra postului TV

Intr-o lume in care comunicarea este de o importanta vitala, crearea unei televiziuni si apoi controlul asupra sa este un factor esential in dirijarea maselor. Iar UDMR este constienta de acest lucru. De asemenea, de acest lucru este constient si Guvernul Ungariei. Mai departe, este absolut normal ca Executivul ungar sa doneze sume considerabile de bani pentru a demara proiecte de ajutor pentru comunitatea maghiara din Ardeal, inclusiv pentru a infiinta o televiziune maghiara. Pana aici, toate bune si frumoase. Numai ca, in momentul in care forintii ajung in Romania printr-o serie de fundatii infiintate peste noapte, lucrurile se complica. Iar in momentul in care presedintii fundatiilor respective sunt ministri ai Guvernului Romaniei, lucrurile devin ingrijoratoare. In fond, un ministru roman reprezinta toti romanii, indiferent de nationalitate. si atunci, normal, de ce sa beneficieze doar unii de fonduri obtinute printr-un insistent lobby efectuat cu ajutorul unor privilegii specifice unui ministru si din postura de ministru roman, functie platita din banii tuturor contribuabililor romani si functie in care ministrul a ajuns in urma votului a milioane de romani?

In cele ce urmeaza, GAZETA va prezinta povestea a aproape 400 milioane de forinti, bani ajunsi in Romania prin intermediul a doua fundatii conduse de un ministru roman, insa bani de care va beneficia doar o anumita nationalitate si nicidecum toti cei pe care ministrul ar trebui sa-i reprezinte.
Televiziunea maghiarilor

La inceputul anului 2004, in luna februarie mai precis, zvonurile privind infiintarea unei televiziuni maghiare independente in Transilvania, cu sediul la Targu Mures, au inceput sa prinda contur. Postul urma sa fie finantat de Guvernul Ungariei, iar pentru administrarea postului s-a infiintat o fundatie, care poarta numele unui cineast maghiar, Janovics Jeno (1872-1945). Membrii fondatori ai fundatiei sunt: Csep Sandor - scriitor, Galfalvi Zsolt - scriitor, Gasparik Attila - actor, Marko Bela - scriitor si presedinte al UDMR si Takacs Csaba - inginer si presedinte executiv al UDMR. Conducerea Fundatiei Janovics Jeno urma sa fie asigurata de un consiliu de administratie compus din 13 membri. Presedinte al Consiliului de administratie al fundatiei a fost ales Zsolt Nagy. Un anonim - la vremea respectiva - care mai era insa presedinte si al Fundatiei Progress. Decizia Guvernului Ungariei de a infiinta o televiziune maghiara independenta in Transilvania a fost salutata si de episcopii maghiari din Transilvania. Mai departe, in luna februarie a anului 2004, Executivul ungar a anuntat ca va aloca 1,2 milioane euro (300 milioane forinti, adica 45 de miliarde de lei vechi) pentru televiziunea maghiarilor din Transilvania (TMT). Fondurile nu au fost insa deblocate atunci. Apoi, in luna aprilie a aceluiasi an, postul Duna TV anunta ca va sustine infiintarea noii televiziuni, iar postul TV public din Ungaria anunta acelasi lucru, afirmand ca este de acord chiar cu retransmiterea programelor TMT pe frecventa sa.

Postul de televiziune urma sa fie cu transmitere prin satelit, sa fie receptionat atat in judetele din Transilvania, cat si in strainatate, sa fie subtitrat in limba romana si sa aiba si emisiuni in limba romana. Sediul noii televiziuni urma sa fie la Targu Mures. Dupa toata aceasta emulatie se credea ca TMT va emite cel tarziu in toamna anului 2004.

UDMR, fara zestre

Dar, surpriza apoi! Liniste totala din partea Executivului ungar, banii nefiind deblocati. O explicatie poate consta in faptul ca in vara lui 2004, in Romania, UDMR s-a retras de la guvernare. Astfel, Executivul ungar nu mai avea absolut nici un interes in a investi 1,2 milioane euro in TMT. Pentru ca, sa o recunoastem, probabil ca Guvernul maghiar nu arunca pe geam 300 milioane forinti doar de dragul maghiarilor din Transilvania. Astfel, s-a ajuns in toamna anului 2004 si TMT nu emitea inca, planurile de infiintare a televiziunii fiind inca in acelasi stadiu cu cel din primavara lui 2004, adica incipient.

Sponsorul Zsolt

Dupa acestea au urmat alegerile din iarna anului 2004, cand Alianta DA a castigat alegerile prezidentiale si a reusit apoi crearea unei coalitii guvernamentale. Anonimul Nagy Zsolt a fost numit in functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, un minister strategic, mai ales avand in vedere faptul ca in prezent informatia inseamna putere.

Mai mult, Marko Bela a devenit ministru secretar de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene. Anonimul Nagy Zsolt - seful campaniei de la UDMR - a inceput sa devina cunoscut.

Imediat dupa alegeri s-a aflat ca Fundatia Progress, al carei presedinte este Nagy, a fost unul din principalii sponsori ai UDMR, “biata” fundatie contribuind la bunastarea partidului cu suma de 882 milioane lei. Ca Fundatia Progress are aceeasi adresa cu sediul UDMR Cluj, adica strada Republicii nr. 60, nu mai mira pe nimeni.

Ai putere, ai zestre

Imediat dupa ce UDMR a obtinut postul de secretar de stat si portofoliul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Guvernul ungar a devenit interesat de ceea ce noul ministru putea oferi. Si nu va ganditi aici la lucruri necurate, ci pur si simplu la memorandumuri si protocoale avantajoase. Astfel, Zsolt si-a inceput odiseea cu Executivul ungar. Pentru Nagy Zsolt, relatia cu Ungaria a reprezentat, un punct foarte important in activitatea desfasurata din fotoliul de ministru al Ccomunicatiilor. Desi a fost activ pe plan international, participand la diferite evenimente, inclusiv intruniri europene la nivel inalt, dezvoltarea colaborarii cu autoritatile maghiare a fost o preferinta. Ministrul Nagy s-a intalnit astfel de multe ori cu omologul sau maghiar, Kovacs Kalman, sau cu Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul Ungariei. De altfel, Nagy este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Peter Medgyessy, fostul premier al Ungariei pana in august 2004.

Lobby pe bani romanesti

Afinitatea lui Nagy fata de Executivul ungar poate fi explicata atat printr-un lobby constant al ministrului roman pe langa guvernul de la Budapesta pentru obtinerea de fonduri in vederea lansarii televiziunii maghiarilor si pentru alte programe destinate maghiarilor, cat si printr-un interes al Budapestei vizavi de unele sectoare strategice din cadrul ministerului condus de Nagy, cum ar fi departamentul informatiilor clasificate din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Schimb de informatii

Contactele lui Nagy cu Executivul de la Budapesta s-au concretizat intr-o serie de parteneriate bilaterale, cel mai important fiind Memorandumul de cooperare si de intelegere in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor cu autoritatile ungare, semnat de cele doua parti in luna februarie a anului trecut, aceasta fiind si prima mare realizare a lui Nagy.

Memorandumul isi propune infiintarea unui portal comun romano-maghiar, aprofundarea si largirea programului de integrare in societatea informationala a minoritatilor nationale, elaborarea si realizarea de proiecte comune menite sa contribuie la dezvoltarea societatii informationale, realizarea unor proiecte care sa faciliteze dezvoltarea societatii informationale locale, prin activitatea coordonata a minoritatii maghiare din Romania, a minoritatii romane din Ungaria, precum si a Guvernelor Romaniei si Ungariei, acordarea unei atentii sporite pentru dezvoltarea societatii informationale a minoritatilor din Romania si Ungaria, care traiesc in diaspora si in conditii defavorizate, precum si a persoanelor cu dizabilitati. Cat despre sursele de finantare ale acestui Memorandum semnat pe patru ani, nu se stie nimic: “Desfasurarea de activitati de cooperare in conformitate cu prezentul memorandum va fi conditionata de existenta resurselor de finantare, precum si a altor resurse. Costurile activitatilor de cooperare vor fi suportate intr-o modalitate ce va fi ulterior convenita”.

Memorandum pentru ei

Si totusi, in baza acestui Memorandum, pe parcursul anului trecut au fost infiintate aproape 100 de puncte de acces la Internet “e-Transilvania”, in judetele cu minoritate maghiara. De fondurile necesare acestui proiect a beneficiat Fundatia Progress, al carei presedinte este ministrul Nagy Zsolt. Proiectul a fost derulat in parteneriat cu o fundatie maghiara, Fundatia Puskas Tivadar. Prin puncte de acces la Internet “e-Transilvania” se intelege incaperi dotate cu cate un calculator performant, conectat la Internet. Persoanele juridice care doreau sa beneficieze de acest program, in sensul amenajarii punctelor, erau obligate sa puna la vedere sigla Fundatiei Progress.

Sosesc banii

Lucrurile au culminat apoi cu sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei. Se pare ca acest episod a dus apoi la deblocarea celor 1,2 milioane euro de catre Executivul Ungariei. Numai ca, surpriza. Nagy a inceput sa strambe din nas, afirmand ca banii respectivi nu sunt de ajuns pentru demararea televiziunii maghiare din Transilvania. Potrivit lui Nagy Zsolt, proiectul are nevoie de o investitie initiala de 4-5 milioane de euro. In acest sens, la finele anului trecut, la Cluj-Napoca, a avut loc o intrunire a conducerii fundatiei Janovics Jeno. Marko Bela, presedintele UDMR si membru fondator al Fundatiei Janovics Jeno, a avansat ideea ca suma de 1,2 milioane de euro sa fie folosita in alte scopuri, mai precis pentru dezvoltarea proiectelor locale deja existente, adica a televiziunilor locale deja existente in Transilvania.

Galceava

Dilema sa se continue demersurile pentru proiectul televiziunii maghiare din Transilvania sau sa se sprijine, din suma deja primita, proiectele locale deja existente a starnit dispute aprinse chiar in cadrul fundatiei.

Astfel, Csep Sandor, unul din membrii fondatori, a afirmat ca ideea avansata de Bela si Nagy este total gresita, cele 1,2 milioane de euro fiind alocate de Executivul ungar cu o destinatie precisa, televiziunea maghiarilor din Transilvania, iar aceasta destinatie nu poate fi schimbata din mers. Mai mult, Csep l-a acuzat pe ministrul Nagy Sandor ca mandatul acestuia in postura de presedinte al Fundatiei a expirat si, in atare conditii, dorinta sa de a sprijini televiziunile locale este nula si neavenita. In replica, ministrul a declarat ca nu il intereseaza ce crede Csep si ca functia sa de presedinte al Fundatiei este perfect legala. De asemenea, impotriva lui Nagy s-a declarat ca fiind si Consiliul director al Asociatiei Ziaristilor Maghiari din Romania (AZMR). Aceasta catalogheaza drept o “ocolire a procedurilor democratice” solicitarea adresata Guvernului ungar de catre Nagy Zsolt, prin care ei cer schimbarea destinatiei fondurilor alocate pentru infiintarea TMT. AZMR considera ca maghiarii din Transilvania au nevoie de o televiziune independenta, iar daca acum se renunta la lupta pentru realizarea acestui obiectiv, nu se stie cand va putea el fi reluat. De asemenea, AZMR a afirmat ca proiectul ii apartine in totalitate ei si nu Fundatiei Janovics. Ministrul Nagy Zsolt a contracarat acestea spunand ca tema nu are substanta pana cand partea ungara nu se va pronunta in ceea ce priveste solicitarea de schimbare a destinatiei banilor.

Iata asadar epopeea lui Nagy Zsolt, ministrul roman care, pe banul public al contribuabilului roman (indiferent de nationalitate) a reusit sa stoarca Executivului ungar suma de 1,2 milioane euro, suma ce va fi folosita strict in scopul satisfacerii unei cerinte doar a unei parti, minoritare, din masa de contribuabili.

“Infiintarea televiziunii e importanta nu atat pentru UDMR, cat pentru comunitatea maghiara si pentru viata culturala a acesteia”, a marturist Takacs Csaba, presedintele executiv al UDMR si membru fondator al Fundatiei Jancovics Jeno. Indiscutabil, necesitatea infiintarii unei televiziuni maghiare tine si de aspectul cultural al comunitatii. Lasand la o parte faptul ca banii pentru acest obiectiv care se adreseaza maghiarilor au fost obtinuti de un ministru roman de la Executivul ungar, televiziunea maghiara din Transilvania (TMT) ar putea deveni extrem de usor o arma mediatica. TMT ar putea influenta decisiv minoritatea maghiara intr-o campanie electorala. si nu atat in a vota UDMR, cat in a vota sau a nu vota un alt partid sau, mai ales, un candidat la presedintie. Mai mult, TMT ar putea fi utilizat ca o rampa de prezentare si lansare a unor idei mai mult sau mai putin nationaliste sau, pur si simplu, pentru campanie electorala.

Prin infiintarea TMT, UDMR incearca si rezolvarea unor probleme interne acute din cadrul comunitatii maghiare din Transilvania. Se stie faptul ca Uniunea Civic Maghiara (UCM) a criticat in termeni dur UDMR pentru ca Uniunea nu intreprinde destule eforturi pentru comunitatea maghiara. De asemenea, UCM a acuzat UDMR ca s-a indepartat de la idealurile maghiarilor, in ultima perioada fiind mai preocupata de “ciolan” decat de problemele celor care i-au propulsat in Parlament. Odata lansata la apa, TMT ar fi obiectul pe care UDMR l-ar putea arunca in fata ori de cate ori ar fi criticata de UCM.

UCM este celebra pentru declaratia de la finele anului trecut, cand si-a gasit un bun “avocat” in sustinerea ideilor legate de autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc in persoana sefului statului, Traian Basescu. Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a afirmat ca, prin propunerea de acordare a autonomiei totale regiunii Kosovo (propunere adresata presedintelui francez Jacques Chirac), Basescu a facut lumina in privinta autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, unde, in opinia lui Gazda, ar trebui aplicata ideea presedintelui Romaniei.

Jongleriile cu fundatii ale lui Zsolt raman un mister. Cum de un ministru poate fi presedintele a doua fundatii, dintre care una beneficiaza de fonduri din Ungaria si pune in practica acorduri stabilite de acelasi ministru, iar cealalta gestioneaza peste un milion de dolari – bani acordati de Executivul ungar - si intentioneaza sa gestioneze si o televiziune independenta a maghiarilor raman intrebari la care se asteapta un raspuns.

Din pacate, in ciuda insistentelor GAZETEI, ministrul Nagy Zsolt nu ne-a raspuns la repetatele noastre apeluri.

(Preluare „Gazeta de Cluj”, editia de luni, 16 ianuarie, un articol de Mihai Petean si Memoranda Onac)

 
Traian Basescu, omul politic al anului 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 19 January 2006
Presedintele Traian Basescu a primit miercuri, 18 ianuarie, din partea publicatiei romanesti in limba engleza „Nine O’ Clock” premiul „Omul politic al anului 2005”.

Seful statului a fost prezent la aceasta actiune, care a ajuns la editia cu numarul 15, fiind inclus pe lista de invingatori alaturi de alte personalitati de la diferite categorii. Printre acestia „Diplomatul anului”, decernat ambasadorului Romaniei in Germania, Adrian Vierita, „Diplomatul strain al anului”, castigat de ambasadorii Luxemburgului la Bucuresti, Conrad Bruch, si al Coreei de Sud, Dae-Sik Kim, informeaza publicatia romana. Printre laureati s-au mai aflat si Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, care au primit premiile pentru „Ministrii Anului”, Luminita Anghel, la categoria “Artistul anului”, sau echipa feminina de handbal, in calitate de “Atletii Anului”.

 
Sinodul BOR da unda verde Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si MaramuresuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Thursday, 19 January 2006
Subiectul controversat al Mitropoliei Ardealului a fost clarificat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care, intrunit in zilele de 17-18 ianuarie, la Palatul Patriarhal din Bucuresti, a hotarat mentinerea statutara a Mitropoliei Ardealului, avand sediul la Sibiu, in timp ce titulatura nou infiintatei Mitropolii din Transilvania este Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cu sediul la Cluj-Napoca.

Sinodul BOR a mai hotarat, cu scopul de a sublinia unitatea spirituala si integritatea administrativ-bisericeasca a Transilvaniei, ca noua Mitropolie sa ocupe locul al patrulea in dipticele Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropolia Ardealului. Titulatura si intinderea teritoriala a noii Mitropolii din Transilvania vor fi supuse spre hotarare Adunarii Nationale Bisericesti, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.

Intrucat infiintarea unei noi mitropolii in Transilvania a creat pentru o parte din clerul si credinciosii ortodocsi perspectiva unei activitati pastoral-misionare mai intense, iar pentru alta parte a provocat teama slabirii unitatii bisericesti si nationale, Sinodul BOR, in calitate de garant al unitatii Bisericii, a hotarat ca ierarhii din cele doua mitropolii sa se intruneasca periodic, cel putin de trei ori pe an, pentru a elabora si aplica un plan comun de cooperare permanenta la nivel pastoral si social.

 
Secretarul Episcopiei Romane de la Giula, candidat la scaunul de episcopPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Thursday, 19 January 2006
Protosinghel Paisie Ion, secretarul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, de la Giula, candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Caransebesului, post ramas liber dupa ce PS Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului.

Alaturi de acesta, pe lista candidatilor se mai afla PS Lucian Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, informeaza Patriarhia Romana. Decizia a fost luata in cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a desfasurat in perioada 17-18 ianuarie la resedinta patriarhala din Bucuresti, si a fost completata de anuntarea celorlati doi candidati la scaunul vacant de episcop al Giurgiului, ramas liber inca de la infiintarea acestei eparhii, in anul 2000: PS Ambrozie Sinaitul, episcop vicar patriarhal, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Parintele protosinghel Paisie Ion s-a nascut in anul 1971, la Curtea de Arges. Dupa terminarea studiilor liceale in orasul natal, a urmat cursurile Facultatii de Medicina veterinara, apoi pe cele ale Facultatii de Teologie din Timisoara. In anul 1999 a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah la Centrul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. In anul 2002 a fost hirotesit protosinghel si, tot in 2002, a fost numit secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Alegerile pentru desemnarea celor doi episcopi vor avea loc in prima decada a lunii februarie, cand este programata intrunirea Colegiului Electoral Bisericesc.

 
Asezamantul romanesc de la Ierihon va fi gata in doi aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :414
Thursday, 19 January 2006
Reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte a anuntat ca, datorita stadiului avansat in care se afla lucrarile la Asezamantul romanesc de la Ierihon, acest lacas de cult ar putea sa fie gata in aproximativ doi ani de zile.

Conform Arhipeiscopiei de Alba Iulia, in prezent se lucreaza la pictura interioara a bisericii si a paraclisului si la finalizarea constructiei casei pentru pelerini, a egumeniei (staretiei) si a celorlalte dependinte. Asezamantul si biserica au hramul Nasterea Domnului Iisus Hristos si pe cel al Tuturor Sfintilor Romani si este pastorit de parintele arhimandrit Ieronim.

 
Patru scurt-metraje de colectie semnate Cristian Mungiu la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Thursday, 19 January 2006
Institutul Cultural Roman din Bucuresti, va gazdui luni, 23 ianuarie, proiectia scurt-metrajelor Mina lui Paulista, Corul Pompierilor, Zapping si Turkey Girl de Cristian Mungiu.

Proiectia va incepe de la ora 18.00 si va fi precedata de un cuvant introductiv al regizorului, se arata intr-un comunicat al ICR.

Cristian Mungiu (n. 1968) este realizatorul lung-metrajului Occident,  film selectat si premiat la festivaluri internationale de prestigiu. Scurt-metrajele programate la ICR au fost, de asemenea, remarcate la festivaluri din tara si din strainatate. Cel mai recent, Turkey Girl/ Curcanii nu zboara (2005), integrat in productia Lost and Found, a fost prezentat in deschiderea sectiunii FORUM a Festivalului de la Berlin.  Printre distinctiile acordate pentru Corul Pompierilor (2000) si Zapping (2002) se numara  Premiul UCIN pentru cel mai bun scurt-metraj si, respectiv, Premiul DaKino pentru regie iar Mana lui Paulista a fost declarat cel mai bun film realizat de un student in 1998, fiind propunerea Romaniei pentru Oscarul studentesc.

 
Ruta Bucuresti-Constanta, cea mai cautata destinatie nationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 19 January 2006
Portalul www.autogari.ro, cunoscut si ca Mersul Autobuzelor On-line, a publicat recent topul celor mai cautate 10 destinatii nationale, in fruntea caruia se afla detasat ruta Bucuresti – Constanta.

La mare distanta de restul destinatiilor se gasesc rutele Bucuresti – Brasov, Bucuresti – Iasi, Bucuresti - Piatra Neamt, Bucuresti – Mangalia, Bucuresti – Sibiu, Bucuresti – Suceava, Bucuresti – Pitesti, Iasi – Bucuresti si Bucuresti – Galati. Conform echipei din spatele portalului, Bucurestiul si Iasiul au cel mai mare numar de tineri (cu acces la Internet ce calatoresc cu autocarul), Constanta si Mangalia conduc topul in perioada de vara, Sibiu si Iasi preiau conducerea cand vine iarna, iar Bucurestiul ramane intotdeauna locul de plecare cel mai frecvent.

Topul are la baza cautarile celor peste 100.000 de utilizatori unici ai site-ului www.autogari.ro din perioada Iunie 2005 - Ianuarie 2006, se arata intr-un comunicat de presa emis de acesta.

 
Alegatiile despre rapirea fiului lui Voronin – actiune de dezinformare a serviciilor ruse?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :526
Thursday, 19 January 2006
Cateva medii rusesti de informare au anuntat miercuri seara ca fiul presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Oleg, fost rapit, la Moscova, de catre persoane necunoscute, continuand astfel “jocul” psihologic inceput de fostul premier rus Anatoli Ciubais.

Agentia moscovita Prima-News a precizat ca fiul lui Vladimir Voronin a fost capturat in ajun.   

Joi, mai multe publicatii din Romania, inclusiv Curentul si Jurnalul National, au publicat stirea privind disparitia misterioasa a lui Oleg Voronin si a garzii lui de corp, desi nu fac trimitere la surse concrete. Respectivele publicatii mentioneaza ca aceasta rapire are legatura cu recentele amenintari la adresa lui Vladimir Voronin, lansate de catre presedintele RAO EAS Rossii, Anatoli Ciubais, consilierul caruia, Valeriu Pasat, a fost condamnat recent la 10 ani de inchisoare.

Solicitat sa comenteze stirile privind rapirea lui Oleg Voronin, seful Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, Natalia Visanu, a declarat miercuri seara ca este vorba de o dezinformare. Unul dintre consilierii prezidentiali a vorbit cu Oleg, care a spus ca se afla la Chisinau si este in ordine, a spus Visanu. Acelasi lucru l-a repetat Visanu in dimineata zilei de joi, desi a refuzat sa spuna cine anume dintre consilieri a vorbit cu fiul presedintelui.

Reamintim ca surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul de la Chisinau si Tiraspol au confirmat in exclusivitate pentru Romanian Global News ca interventia lui Ciubais vine sa confirme faptul ca Pasat ar lucra pentru “structuri oficiale ruse”, iar in timpul cand a ocupat functii oficiale la Chisinau una din misiunile sale ar fi fost “livrarea” catre serviciile secrete ruse a listei cu agentura SIS – ului basarabean din Transnistria. Ca urmare a acestui fapt mai multi agenti basarabeni ar fi fost executati.

Membrul Consiliului director al holdingului energetic rus, Andrei Trapeznikov, a precizat ca din declaratia lui Ciubais trebuie sa se inteleaga ca reprezentantii RAO EAS Rossii isi vor utiliza intreaga influenta din cercurile internationale si din sectorul politic al Rusiei, pentru a-l scoate din inchisoare pe Pasat. Intrebat daca actiunile holdingului energetic rus sunt coordonate cu MAE al Federatiei Ruse, acesta a raspuns: Desigur coordoneaza. Si nu numai cu ministerul de externe, dar si cu alte structuri de stat din Rusia.

La randul sau consilierul presedintelui Voronin in problemele de politica interna, Marc Tkaciuk, a calificat amenintarile lui Anatoli Ciubais drept un precedent de utilizare a lexicului banditesc in relatiile internationale, lucru inadmisibil pentru un demnitar de asemenea rang, informeaza Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.

„Declaratia de ieri (marti, 17 ianuarie – n.n) a lui Anatoli Ciubais este un cuvant nou in relatiile internationale si acest cuvant a fost rostit in limbajul „reglarilor de conturi”, banditesti, din perioada tulbure a inceputului anilor ‘90. Consideram ca un atare lexic este nepotrivit pentru un demnitar de rangul si reputatia lui Ciubais. Speram ca Anatoli Borisovici intelege ca nu este un simplu liberal la drumul mare, ci o persoana oficiala, care reprezinta Federatia Rusa, si de aceea ar trebui sa vorbeasca nu asa cum ii este comod, ci cum se cuvine intr-o societate decenta”, se arata in declaratia lui Tkaciuk, care considera ca administratia presedintelui Voronin ar dori sa cunoasca ce probleme il ameninta pe Voronin. „Speram ca MAE si serviciile speciale ale Federatiei Ruse nu vor intarzia sa ne informeze amanuntit in acest sens”, precizeaza consilierul prezidential.

Potrivit acestuia, RAO „EAS Rossii” are dreptul sa intreprinda eforturi pentru eliberarea lui Pasat, la fel ca si a cetatenilor altor state, inclusiv Rusia, care au nevoie de sustinerea unei structuri atat de puternice. „Personal, as dori sa-i amintesc lui Anatoli Borisovici ca cetateanul Valeriu Pasat a fost condamnat de catre o instanta judiciara moldoveneasca pentru fapte savarsite cu mult timp inainte ca el sa devina angajat al RAO „EAS Rossii”. Ca fost sef al Comitetului de Stat al Federatiei Ruse pentru administrarea proprietatii de stat, Anatoli Ciubais ar trebui sa stie ca toate crimele legate de proprietate nu au termen de prescriptie si ca, mai devreme sau mai tarziu, vinovatii sunt trasi la raspundere cu toata asprimea legii”, a mentionat consilierul Marc Tkaciuk.

 

 
Autoritatile sarbe atenteaza grav la libertatea religioasa si drepturile omului in TimocPDF Print E-mail
Prostinat, Timoc, Serbia Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 19 January 2006
In semn de protest fata de interogatoriul la care a fost supus recent de autoritatile locale din Svilainat, Mirco Paunovici a adresat in data de 11 ianuarie o scrisoare catre Reteaua Consiliului pentru Drepturile Omului din Serbia – CHRIS – Cancelaria din Negotin.

Scrisoarea aminteste de intrebarile sefului sectorului politiei pentru regiunea Prostinat, impreuna cu un subofiter politist, care au venit acasa la Paunovici pentru a-l interoga in legatura cu slujba religioasa care a fost tinuta in data de 8 ianuarie in Prostinat, pe terenul sau particular, adica pe terenul unde a fost sfintita crucea, teren pe care se va construi o Biserica ortodoxa romaneasca.

Intr-un mesaj al presedintelui Consiliului pentru Drepturile Omului din Negotin, Dusan Parvulovici se mentioneaza ca prin intermediul unor astfel de procedee se incalca libertatile religioase si nationale, care sunt garantate prin Constitutia RS si prin conventiile internationale. In cazul in care acest lucru nu a fost pus in practica si de MAI al RS, cerem ca impotriva persoanelor raspunzatoare sa se intenteze procedurile corespunzatoare si sa ne informati despre toate acestea, se mai arata in mesajul amintit.

Redam in cele ce urmeaza textul scrisorii semnata de Mirco Paunovici, arhivata la Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin sub numarul 03/01/1 din 11.01.2006.

 

Romanian Global News face apel la asociatiile romanesti din intreaga lume sa protesteze pe langa ambasadele Serbiei-Muntenegru si sa informeze despre aceste grave incalcari ale drepturilor omului in Serbia, ministerele de externe ale tarilor de resedinta ca si organizatiile internationale care se ocupa de protectia drepturilor minoritatilor nationale in lume.

 

Retelei Consiliului pentru Drepturile Omului

Federatiei Rumanilor din Serbia

CHRIS din Negotin

Cu prilejul observarii politiei de la data de 09.01.2006, cand seful sectorului pentru regiunea Prostinat impreuna cu un subofiter politist au venit la mine acasa intrebandu-ma daca putem sa vorbim, am intrat in casa si atunci au inceput cu interogarea cruciforma in legatura cu slujba religioasa care a avut loc in ziua de 08.01.2006, in Prostinat, pe terenul meu particular, locul unde a fost sfintita crucea unde se va construi o biserica ortodoxa romaneasca. In ziua in care a avut loc slujba religioasa, intrunirea religioasa a fost declarata la timp SAI Svilainat, au fost alesi trei oameni de serviciu (ordine), iar dupa incheierea slujbei religioase credinciosii s-au imprastiat conform timpului prevazut. In ziua intrunirii nu a fost prezenta politia.

Prima data am fost intrebat: cati oameni au fost prezenti la aceasta intrunire, ce am facut dupa incheierea slujbei religioase, a fost cumva intrunire politica, de ce unul dintre oamenii de serviciu (ordine) a fost din satul Vitejeva, de unde au fost toti credinciosii, cine a tinut liturghia, ce functie ocupa in biserica si carei biserici apartinem, cui ii suntem ierarhic subordonati (numele si functia sa a fost notata in agenda de seful sectorului, a cerut numele episcopului Danill si sediul sau – adresa cu numele exact). Eu am raspuns la intrebarile puse, iar la cerere am aratat si documentul oficial referitor la sfintirea crucii, si-a notat numele scris pe stampila, nume tradus in doua limbi, notandu-si in agenda sa toate datele culese. La un moment dat, simtindu-ma insultat, am actionat in mod protestant fata de acesta procedura – maniera si scopul interogarii – spunandu-le ca aceasta este de domeniul serviciului secret si nu de cel al organelor de ordine publica ale politiei. Am intrebat, de asemenea, cine a ordonat aceasta interogare: primarul Svilainatului sau comandantul MAI, mi s-a raspuns ca aceasta face parte din sectorul lor de serviciu obisnuit. In incapere a fost prezenta si mama mea: Severinca Paunovici, nascuta Ciosici (de chiossoni).

In ultima luna am fost vizitat frecvent de protopopii Bisericii Ortodoxe Sarbe din Svilainat si de parohul bisericii din Dubnita, presandu-ma si ofensandu-ma ca vlasii nu sunt romani ci sunt sarbi, se realizeaza campania impotriva natiunii si a credintei noastre, de asemenea si impotriva asociatiei, campanie sustinuta si de catre consiliile locale din Prostinat si Bobova, neincetat primim avertismente si amenintari de genul: „Bigea (presedintele comunei Svilainat)  nu ne va aproba construirea bisericii“. De aceea va rugam sa urgentati si impiedicati astfel de atacuri la ministerele autorizate, deoarece sunt in mod personal insultat, dar nu numai eu ci si multi alti credinciosi si apartenenti ai partidului politic caruia apartin, precum si ai altor partide si asociatii romano-rumane (vlahe-cum sunt numite traditional si oficial in Serbia si cum le declara rumanii benevol in limba sarba).

Prostinat,                                                                                                                  Mirco Paunovici

11.01.2006                                                                                                          Prostinat

35217 Bobova

 
Haos si debandada la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1133
Thursday, 19 January 2006
In ultimele luni de zile, mai exact de cand Centrul Eudoxiu Hurmuzachi (C.E.H.) pentru tinerii romani de pretutindeni, institutie publica de invatamant, a trecut, ca si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (D.R.P.), in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, lucrurile au luat o intorsatura nefericita, o data cu numirea in functia de director executiv al C.E.H. a lui Mihai Gheorghiu, ulterior transferat prin numire in fruntea noului D.R.R.P.

Ca nu avea nici o tangenta cu acest domeniu si nici dorinta de a aduce un suflu nou in relatia cu diaspora sau romanii din jurul granitelor, s-a vazut cu ochiul liber in anul ce s-a scurs de la numirea sa, si din ecourile vizitelor sale in comunitatile romanesti de pretutindeni.

Se pare ca persoane, sau grupuri de interes din M.A.E. au tras sfori pe langa un guvern care nu stapanea inca bine acest domeniu, ca D.R.R.P. si C.E.H. sa intre in ograda M.A.E. pentru ca acestea, pe langa faptul ca dadeau dureri de cap misiunilor diplomatice facandu-le sa munceasca in plus, dispuneau si de fonduri alocate de la bugetul statului, ambele fiind coordonate anterior de Cancelaria Primului Ministru.

O data cu trecerea acestor institutii in subordinea M.A.E. s-au bagat sub presul din Aleea Alexandru si o serie de nereguli ce le acompaniau: acordarea de burse pe sistem de "spaga", practicate tocmai de misiunile diplomatice romanesti din jurul granitelor si Balcani, semnalate ani de-a randul catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de cei care nu dadusera "darul" pentru a veni in tara la studii, cheltuirea nejustificata a unor fonduri publice pe proiecte nerealizate corespunzator, vezi celebrul raport pe Basarabia din 2005 si multe altele.

Ca sa argumentam cele mentionate mai sus vom aduce in acest articol, ca inceput de foileton, doar episodul recent intamplat cu Centrul Eudoxiu Hurmuzachi, care functioneaza atat la Crevedia - unde este amplasat campusul pentru viitorii studenti etnici romani veniti pentru anul pregatitor (un fel de imersiune in istoria si civilizatia romaneasca) si unde se familiarizeaza cu sistemul de invatamant romanesc si mai ales cu limba romana, cat si la Bucuresti unde functioneaza conducerea lui.

Dupa alegerile din 2004 a fost numit la conducerea C.E.H., prin concurs, Mihai Gheorghiu, fost cercetator stiintific la Muzeul Taranului Roman, fost deputat in perioada 1998 – 2000 si fost secretar al comisiei de supraveghere si control al Serviciului de Informatii Externe din Camera Deputatilor, fost membru al AP, fost membru UFD si urcat in barca PNL. Toate bune pana la acest punct, desi existau anumite indoieli asupra capacitatilor sale manageriale. Insa, bucurandu-se si de sprijinul fostului Director general, dl. prof. Horia Mazilu castiga prin concurs postul de conducere. Dupa instalarea sa in fotoliul executiv "baieti de bine" care pandeau demult anihilarea acestor institutii, si care probabil ca ii cunosteau trecutul si traseismul politic, dispunand probabil de o fisa psihologica a "candidatului perfect" au inceput sifonarea acestuia. Mai intai i-au suflat in urechi sa se fereasca de fostii angajati ai Centrului. Zis si facut. Gheorghiu isi aduce in echipa de lucru si pe fosta coechipiera de la Camera Deputatilor, Anca Streinu, om de baza si de casa, spun gurile rele. In martie 2005 este numit in functia de secretar de stat la D.R.R.P., se suspenda din functia de Director al Centrului, punandu-si la pastrare postul pentru zile mai negre, iar prin concurs la Centru, vine pe functia de director executiv bunul sau amic Dobre Ionut Razvan. In subordinea acestuia intra si fostii angajati ai Centrului care, curand incep sa primeasca alte atributii decat cele din fisa postului.

Numit in functia de secretar de stat Gheorghiu crede ca poate dispune si de Centrul Hurmuzachi si de conducerea acestuia dupa bunul plac. Astfel, desi are la dispozitie o intreaga structura la noul D.R.R.P., continua sa foloseasca masina de serviciu a Centrului cat si aparatura tehnica din dotarea acestuia, in interes personal, decontand bonuri de benzina in contabilitatea Centrului pastorita de Anca Streinu, pe post de contabil sef. Abuzurile tandemului Gheorghiu-Streinu nu se opresc aici si, ajuns in pragul disperarii, directorul executiv al Centrului, Ionut Dobre, isi inainteaza demisia refuzand astfel sa mai fie un simplu om de paie.

Ca si cand nu ar fi fost suficienta debandada legata de aceste abuzuri si incalcari ale legii, flagrante, si de altfel semnalate in repetate randuri si de angajatii Centrului, unii nevoiti chiar sa-si dea demisia nedorind sa fie partasii dezmatului, altii fiind nevoiti sa indure jigniri si abuzuri personale la adresa lor din partea camarilei secretarului de stat, prin Memorandumul 279 din 15.02.2005, acesta,  in calitatea conferita cu atata gentilete de amicul sau Tariceanu, aproba (?!) numirea doamnei Anca Streinu pe functia de director executiv cu sarcina de a asigura interimatul pana la scoaterea postului la concurs si numirea unui alt director general prin ordin al ministrului afacerilor externe.

De ce Anca Streinu si nu alte persoane cu experienta din cadrul corpului de angajati ai Centrului? Ramane sa raspunda Gheorghiu poate, unei comisii de cercetare a situatiei. De ce sora Ancai Streinu, Madalina Streinu ocupa actualmente functia de contabil sef, gasindu-se intr-o grava incompatibilitate si conflict de interese, conform legii? De ce toata conducerea C.E.H. s-a mutat cu tot cu acte la Bucuresti iar la Crevedia domneste haosul? De ce actele contabile au fost mutate dintr-un sediu in altul fara proces verbal si o comisie de supraveghere? De ce oamenilor le e frica de ziua de maine daca protesteaza impotriva abuzurilor? Si mai ales, de ce studentii care se afla in grija C.E.H. la acest moment, nu cunosc o iota din limba romana, nu frecventeaza cursurile si nu se mai intelege nimeni cu ei?

Daca s-a dorit sau nu distrugerea acestei institutii faptele vorbesc. Incompetenta, rea vointa, prostie, un blocaj al sistemului, toate acestea converg catre o imagine de Apocalipsa la care oameni simpli sunt chemati sa participe si sa asiste zi de zi, cat isi tin gura, iar daca nu, sunt expulzati abuziv din functii, cu incalcari grave ale codului muncii si ale legii 571/2004 privind protectia personalului din institutiile publice care semnaleaza incalcari ale legii. Oameni care au sesizat nereguli, care nu au vrut sa fie partasii distrugerii unei institutii publice ce cu greu a rezistat vitregiilor guvernarii anterioare, si-au vazut contractele de munca abuziv desfacute, au fost retrogradati incalcandu-se, asa cum am mai spus, flagrant legile ce guverneaza aceasta tara si pe care diletantii cocotati in functii de conducere evident ca nu le cunosc.

Ca au fost simple instrumente, ar fi tentati unii sa creada? Greu de crezut! Fisa "misiunii" pe care o aveau de indeplinit, cu itele invizibile de rigoare agatate de maini si picioare, corespundea perfect cu fisa psihologica a acestora doi, deoarece incercari de distrugere au existat si in trecut insa pana la acest punct nu s-a ajuns niciodata.

Cei cativa angajati ai C.E.H. care ne-au vizitat la redactie, si care au fost deja victimele interimatului detinut de Streinu, fac un apel urgent si disperat la opinia publica si la institutiile statului abilitate sa ia masuri. Mentionam ca din momentul stabilirii interimatului, adica din luna decembrie 2005, postul de director executiv nu a mai fost scos la concurs conform legii.

Din memoriul inaintat Presedintelui Basescu de catre fosta contabila sefa, State Irina, cu privire la abuzurile savarsite de Anca Streinu, reies urmatoarele

"- achizitie de laptop in luna decembrie 2004 pentru directorul executiv din acea perioada (M.Gheorghiu, n.n) desi nu aveam prevazute fonduri la capitolul investitii;

-          repararea masinii D.R.R.P. pe banii Centrului;

-          acordarea nejustificata de ore suplimentare, preferential pentru anumiti salariati;

-          intocmirea de materiale a NIR (note de inregistrare contabila, n.n.) de cate 2-3 ori in cursul anului 2005, deoarece facturile nu erau inregistrate in ordine cronologica;

-          intocmirea de foi de parcurs fara justificarea consumului de carburant;

-          plata unor prime, in conditiile interzicerii exprese prin lege;

-          incheierea unui contract de contabilitate cu firma SC INFOPROD SOFT, pentru realizarea salariilor, desi ele stateau in sarcina contabilului sef;

-          preluarea documentelor contabile de la Crevedia la Bucuresti fara proces verbal de predare-primire;

-          insarcinarea, prin decizia interna nr. 11/19 decembrie 2005 a Irinei State de a exercita competentele de contabil sef in conditiile lipsirii acesteia, incepand cu luna mai 2005 pana in decembrie 2005, la accesul la documentele contabile ale Centrului, motivandu-se necesitatea incheierii unui act aditional la un contract de executie ce depasea bugetul initial, din cauza "unor vicii ascunse", cu nici mai mult nici mai putin de 100 000RON, (echivalentul uni miliard de lei vechi, n.n.). In termeni populari acest proces s-ar traduce prin "scoaterea castanelor din foc cu mana altora". Refuzand sa indeplineasca aceasta delegatie, motivand cele anterior mentionate, contabila este supusa presiunilor semnarii actului aditional la contractul incheiat cu ROMTERM.

State Irina sesizeaza aceste nereguli corpului de audit al M.A.E. aflat in control pe perioada 21.11.2005 - 19.12.2005 si cu ce se alege? Se alege cu decizia nr. 19/28.12.2005 prin care i se desfacea contractul de munca pe motiv disciplinar. Desi informeaza conducerea Centrului ca in respectiva perioada se afla in concediu medical, Madalina Streinu, sora directoarei interimare, incearca sa o determine verbal pe State Irina sa semneze de primire o copie a deciziei 19, decizie care urma sa ii soseasca acesteia cu posta. Refuzul fostei contabile este redactat si inscris cu numarul 3/6.01.2006 in registrul de intrari al Centrului, la Bucuresti. Facand in continuare abuz de functie Streinu Madalina o determina verbal pe State Irina sa paraseasca sediul din Walter Maracineanu pe motiv ca nu mai este angajata Centrului.

Mergand la Cap.2, art. 267 din Codul Muncii unde scrie negru pe alb ca "sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile”, am intrebat-o pe dna. State daca a fost supusa unei astfel de comisii disciplinare si raspunsul a fost negativ. Desi legea 571 prevede si garanteaza "principiul bunei conduite, conform caruia este ocrotit si incurajat actul de avertizare in interes public cu privire la aspectele de integritate publica si buna administrare, sau principiul bunei-credinte, conform caruia este ocrotita persoana incadrata intr-o institutie publica care a facut o sesizare, convinsa fiind de realitatea starii de fapt sau ca fapta constituie o incalcare a legii", conducerea interimara a Centrului, dirijata probabil din umbra, taie si spanzura in carne vie, confundand domeniul public cu cel privat.

Obligatia autoritatilor publice este in acest moment sa se autosesizeze la memoriile depuse de angajatii Centrului, atat la Presedintie, la Ministerul Afacerilor Externe si la Cancelaria Primului Ministru, pentru ca in anul de gratie 2005, cand ne indreptam spre institutiile europene integrate nu este normal si legal ca functionari ai unui minister de talia M.A.E. sa nu cunoasca nici macar legile acestei tari si cu atat mai anormal ca un demnitar sa acopere aceste nereguli.

 

 

 
Debut NATO la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :703
Thursday, 19 January 2006
Pe data de 17 ianuarie 2006, in Sala de conferinte al Palatului Republicii din capitala a avut loc o masa rotunda pe tema „Ascensiunea NATO: Strategia pentru Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat la initiativa Asociatiei „George C. Marshall” din Republica Moldova si are ca scop initierea unei campanii de informare a opiniei publice din Republica Moldova in ce priveste structurile  euro-atlantice si rolul lor in cadrul noii ordini mondiale create dupa desfiintarea Uniunii Sovietice. La dezbatere au participat Directorul Centrului George C. Marshall, dr. John Rose, Cris O’Connor – expert in cadrul Centrului George C. Marshal si Ambasador dr. Przemyslav Grudzinski, profesor la Colegiul de Studii Internationale si de Securitate, ex-viceministru  al apararii si ex-secretar de stat al Afacerilor Externe si ambasador al Republicii Polone in Statele Unite intre anii 2000 – 2005. Printre oficialii de la Chisinau s-au numarat Ministrul Apararii al Republicii Moldova, Valeriu Plesca, Viceministrul Afacerilor Externe si Intergrarii Europene, Valeriu Ostalep, seful Departamentului Cooperare Multilaterala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrare Europeana, Andrei Galbur.

Potrivit presedintelui Asociatiei „George C. Marshall”, Andrei Covrig, organizarea acestui eveniment a aparut urma discutiilor initiate in luna iunie 2005 dintre Republica Moldova si NATO in ce priveste semnarea Planului individual de actiuni in cadrul Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Noua situatie geopolitica, creata in urma aderarii Romaniei in structurile euro-atlantice si, respectiv, reorientarea politicii externe a Ucrainei catre aceste structuri, face ca Republica Moldova sa fie plasata in interiorul unui ansamblu de initiative pro-NATO, fapt ce presupune, in opinia lui Andrei Covrig, o necesitate fireasca de informare si familiarizare a opiniei publice in ce priveste noua situatie creata. Un alt considerent care face utile astfel de evenimente este schimbarea mentalitatii opiniei publice in ce priveste rolul si rostul NATO si scepticismul cu care este tratat acest subiect de catre populatia din R. Moldova, mentalitate creata in baza politicii antioccidentale si prorusesti dusa de catre guvernarile anterioare. O alta problema care face necesara participarea reprezentantilor promotorilor valorilor prodemocratice si proeuropene in interiorul societatii civile din Basarabia este noul format pentagonal de negocieri in ce priveste solutionarea conflictului transnistrean.

In luarea sa de cuvant John Rose a mentionat faptul ca se simte onorat sa se afle la Chisinau din simplu motiv ca vede extrem de benefice pentru tara noastra actiunile politice prooccidentale redefinite de catre autoritatile de aici in ce priveste initiativa de a integra statul R. Moldova in structurile euro-atlantice. El a atras atentia asupra unor probleme de baza cu care se confrunta omenirea, inclusiv R. Moldova, si care reprezinta unul din obiectivele de baza ale NATO: lupta cu terorismul, crima si coruptia. John Rose a asigurat ca R. Moldova se va bucura de intreaga sustinere a Centrului George C. Marshal pe care acesta il reprezinta pentru ca a remarcat o deschidere a guvernului de la Chisinau si sincronizarea propriilor obiective cu strategia acestui centru. „Noi suntem sustinuti nu doar de SUA si Germania, ci si de R. Moldova, si aici vreau sa-i multumesc personal domnului ministru Plesca pentru ca a trimis persoane de calitate sa studieze la centrul nostru, in prezent existand deja 118 absolventi”, a mai mentionat acesta. De asemenea, John Rose si-a oferit serviciile pentru  post de viceministru in orice minister, in conditiile in care R. Moldova va gasi de cuviinta sa-i solicite acest lucru.

La randul sau Ambasadorul Przemyslav Grudzinski a felicitat tara noastra pentru directia pe care si-a ales-o si a atras atentia ca trebuie sa fim realisti si sa nu facem promisiuni pe care nu le putem indeplini, dimpotriva sa ne stabilim obiective exacte si realizabile, pe plan extern sa stabilim relatii cat mai apropiate, atat la nivel regional cat si pe plan international cu tari care fac parte din structurile selecte ale spatiului euro-atlantic. Referitor la Transnistria, Grudzinski a mentionat ca aceasta reprezinta o problema de securitate si instabilitate, de aceea NATO a invitat aceste tari sa adere la structurile sale pentru a solutiona, in definitiv aceste probleme. „Cred ca NATO va avea, pana in 2012 mai mult de 32 tari membre, printre care se va numara si Republica Moldova”, a mai mentionat Grudzinski. De asemenea acesta a atras atentia ca Polonia este dispusa ofere R. Moldova experienta sa in ce priveste aderarea sa la UE si NATO pentru ca, in final acestea doua sa faca parte dintr-o familie comuna.

In cadrul programului mesei rotunde au fost discutat Planul individual de Actiuni in cadrul Parteneriatului Republica Moldova – NATO, prezentat de catre Andrei Galbur, seful Departamentului Cooperare Multilaterala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrare Europeana, Andrei Galbur. De asemenea, reprezentantul Directiei Politice Militare si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Aparararii, locotenent-colonelul Valeriu Mija a vorbit despre participarea Armatei Nationale in programul Parteneriat pentru Pace.

Tinand cont de faptul aceasta campanie de informare, initiata de catre Asociatia „ George C. Marshall” din Republica Moldova, s-a adresat intregii societati civile din tara noastra, aceasta actiune a avut parte de o prezenta foarte redusa din partea mass-media. Intrebat de ce presa nu a fost prezenta la eveniment, Andrei Covrig si-a manifestat nemultumirea si regretul ca Mold-Press, careea i s-a solicitat sprijinul, in acest sens, din motive neelucidate pentru organizatori, a evitat mediatizarea acestui eveniment, primul din seria proiectelor de informare a opiniei publice in aceasta directie, de o asemenea amploare.   

Pentru Romanian Global News,Nicolae Federiuc, FLUX

 
In Basarabia va avea loc exercitiul de mentinere a pacii Cooperative Lancer “Longbow 2006”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 19 January 2006

In perioada 16-20 ianuarie, la Ministerul Apararii se desfasoara conferinta initiala de planificare a exercitiului multinational de mentinere a pacii Cooperative Lancer Longbow 2006, preconizat pentru luna septembrie 2006 in Republica Moldova.

Cooperative Lancer – Longbow este un exercitiu combinat dintre aplicatii cu trupe in teren (Cooperative Lancer) si aplicatii de comandament si Stat Major (Cooperative Longbow). Exercitiul dat este planificat pentru perioada 11-29 septembrie 2006. Scopul lui consta in instruirea si antrenarea ofiterilor de Stat Major si a trupelor in teren, pentru promovarea interoperabilitatii in scopul  utilizarii standardelor folosite in tarile participante a Programului Parteneriat pentru Pace, in operatiuni de mentinere a pacii in cadrul unor scenarii de raspuns in situatii de criza.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Apararii de la Chisinau, la conferinta participa ofiterii MA si ai Marelui Stat Major al Armatei Nationale, reprezentantii Celulei de Coordonare din Moons si Componenta Terestra a Comandamentului NATO din Madrid, precum si reprezentanti ai tarilor ce urmeaza sa participe la Cooperative Lancer Longbow 2006. In lucrarile conferintei sunt implicati 90 participanti din peste 30 tari.

Potrivit sefului adjunct al Marelui Stat Major, co-director al exercitiului Cooperative Lancer  Longbow 2006 din partea Republicii Moldova, Ion Savciuc, la conferinta initiala se stabilesc principiile si modalitatile de pregatire in domeniile specificului exercitiului, problemele de asigurare logistica, financiara, a comunicatiilor etc. In opinia co-directorului exercitiului Cooperative Lancer  Longbow 2006 din partea NATO, generalul Jens Thorsen (Norvegia), Republica Moldova a fost selectata ca tara gazda a exercitiului, datorita proceselor de reformare a Fortelor sale Armate, ceea ce atesta un caracter tot mai pronuntat al tendintei treptate de adaptare a acestora la standardele europene.

 
„Nu ma dezic de natura mea poetica”PDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :998
Thursday, 19 January 2006
Noul ambasador al Romaniei in Canada, Elena Sava-Stefoi, care si-a luat postul in primire la sfarsitul anului trecut, inlocuindu-l pe Liviu Maior, a acordat la inceput de mandat pe pamant canadian un interviu publicatiei „Pagini Romanesti” din Montreal.

Prezentam in cele ce urmeaza acest interviu, difuzat in ultimul numar al revistei romanesti din Canada.

Pagini Romanesti: Ati fost, in urma cu cativa ani, Consul General la Montreal. Experienta din acea perioada va este acum de folos?

Elena Sava-Stefoi: Cred ca experienta consulara este utila pentru orice diplomat. Cu atat mai mult ea e necesara unui ambasador, care trebuie sa coordoneze nu doar activitatea unui functionar consular integrat in echipa de la misiune, ci si pe aceea a doua consulate generale din tara de resedinta. in ceea ce ma priveste, tot ce am acumulat in calitate de consul general la Montreal mi se pare o valoare adaugata experientei profesionale dobandite in ultimii sapte ani in Ministerul de Externe.

Pagini Romanesti: Vara trecuta, premierul Tariceanu le cerea diplomatilor romani sa nu mai foloseasca “limbajul de la Stefan Gheorghiu”. Mai sunt astfel de persoane printre functionarii nostri de la Ottawa?

Elena Sava-Stefoi: Majoritatea diplomatilor de la Ambasada Romaniei la Ottawa sunt veniti in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei dupa 1991, prin concurs. Desi background-ul lor profesional este unul foarte divers, toti sunt beneficiarii unor burse si stagii de pregatire oferite de reputate institutii academice si guvernamentale din strainatate, cu precadere din lumea occidentala. Pe langa o vasta cultura generala si studii de specialitate in diverse domenii - istorie, politologie, relatii internationale, drept international public si privat -, practica diplomatiei necesita si stapanirea completa a unui “jargon” aparte, a unor instrumente “birocratice” valabile in orice institutie de profil. Uneori, vocabularul folosit trebuie chiar sa lase impresia unui limbaj strict, chiar rigid. Un text diplomatic, care la prima vedere pare anost, poate contine puternice mesaje politico-diplomatice cu efecte din cele mai variate in relatia bilaterala a unei tari, in activitatea unei institutii sau organizatii internationale. E valabil si pentru o “Nota verbala”, si pentru un speech ministerial.

Pagini Romanesti: Se spune ca diplomatia ar fi “armata in haine de gala”. Cum se impaca un poet cu lumea negocierilor dure?

Elena Sava-Stefoi: Chiar si o scurta incursiune in istoria comuna a literaturii si a diplomatiei ne arata ca arta “negocierilor dure” nu este deloc incompatibila cu arta poetica, as spune chiar dimpotriva. In Evul Mediu, in Irlanda si Italia, in Spania si Franta, dar si in lumea araba sau in alte spatii culturale, poeti cu faima au servit ca diplomati si au ramas atat in analele diplomatice ale tarilor natale, cat si in arhivele cultural-politice ale statelor in care au fost acreditati.

Pastrand proportiile si simtul masurii, pot spune ca eu am facut literatura apreciata, dar si analiza politica de succes, intai de toate pentru ca am fost intotdeauna un cititor atent: al cartilor, al dezbaterilor de idei, al oamenilor, al situatiilor de viata, al tendintelor de evolutie intr-un plan sau altul, ba chiar si al propriilor mele greseli. N-am nici un motiv sa ma dezic de natura mea poetica. Dimpotriva, am grija s-o cultiv si o voi folosi in diplomatie ca pe un atu in plus. Ca sa negociezi bine, trebuie sa “citesti” cum trebuie contextul (cu oportunitatile si vulnerabilitatile sale), sa-ti evaluezi corect interlocutorul (si sansele de a-l convinge, impresiona, determina sa-ti “preia” argumentele), sa detectezi si sa prevezi, sa vorbesti si sa scrii cu talent si charisma, sa te atasezi de alte culturi, psihologii si puncte de vedere, dar sa stii cum sa promovezi valorile tarii tale. Cu atat mai bine daca esti sensibil, uman, onest, capabil sa inveti zi de zi.

Pagini Romanesti: Care este, in prezent, nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Canada?
Elena Sava-Stefoi: Pe baza datelor partiale de care dispunem in acest moment, in cursul primelor zece luni ale anului 2005, schimburile comerciale dintre Romania si Canada au insumat 230,7 milioane USD pe ambele directii, in fapt o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului 2004.

Pentru imbunatatirea acestor performante, avem in vedere, in principal, promovarea unor produse noi, cu potential de export pe piata Canadei, de genul produselor alimentare, laminate plate din aluminiu, uleiurilor minerale, articolelor din ceramica si portelan, articole din piele si blana, instrumente muzicale cu coarde, componente de turbine hidraulice, turbine cu abur, cazane, produse specifice IT. Nu vom neglija extinderea actiunilor de promovare a ofertei romanesti de export, cu precadere in provinciile atlantice, Columbia Britanica si Alberta, dar si organizarea unor misiuni economice romanesti, care sa participe la expozitii si targuri din Canada, specializate pe diverse domenii de activitate. in masura in care va exista interes din partea partenerilor nostri, vom oferi sprijin pentru derularea unor misiuni economice canadiene destinate participarii la cele mai importante manifestari expozitionale din Romania (TIB, TIBCO 2006, Inventika, etc).

Pagini Romanesti: In afara de centrala de la Cernavoda, ce alte colaborari de anvergura se pot realiza intre Canada si Romania?

Elena Sava-Stefoi: In afara Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, exista alte cateva colaborari de anvergura, mai putin cunoscute opiniei publice, deja realizate. Una din cele mai mari investitii straine in Romania in cursul anului 2005 a fost derulata de grupul Celestica din Toronto, care a construit la Bors o fabrica de producere a componentelor electronice si are in plan finalizarea a inca trei unitati pe acelasi profil. Amintesc, de asemenea, proiectul realizat de compania Intelcan Telesystems Inc. din Ottawa, in urma caruia au fost modernizate sau se afla in curs de modernizare, in conformitate cu standardele NATO si ICAO, aeroporturile militare de la Campia Turzii si Boboc. La acestea se adauga firma Steel Plus Engineering Services, cu sediul la Brasov, aparuta in urma unei investitii a grupului Canam Steel Corporation din Boucherville (Quebec), care efectueaza lucrari de proiectare si engineering pentru obiective canadiene pe terte piete, cu folosirea la fata locului a expertizei deosebite oferite de catre inginerii romani.

La aceste proiecte finalizate se adauga alte cateva aflate in faze avansate de negociere. Proiectul Esplanada, o investitie canadiana a grupului Munk International, prevede construirea unui mare centru comercial si a facilitatilor aferente in vecinatatea Pietei Unirii din Bucuresti. in acest fel, o mare parte din structurile partial ridicate inainte de 1989 si abandonate in acest moment vor disparea din centrul Bucurestiului. Compania Nordion din Ottawa, parte a grupului MDS, are in vedere un proiect de producere a izotopului radioactiv Cobalt 60 in cadrul Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Acest produs este folosit pe scara larga in producerea de echipament medical performant, dar si in procesele de sterilizare fara contact direct din industriile alimentara, farmaceutica si a produselor cosmetice. Compania BDIT Canadian Solutions din Toronto intentioneaza sa construiasca in Romania, in colaborare cu compania americana Delta-T, o instalatie pentru producerea de etanol industrial, component destinat pietei carburantilor auto.
Pagini Romanesti: Suntem deja in NATO; care este componenta de baza a relatiilor militare dintre Romania si Canada?

Elena Sava-Stefoi: Canada a fost primul stat membru al Aliantei Nord-Atlantice care a ratificat protocoalele de aderare ale Romaniei la NATO si as spune ca orice succes romanesc in planul reformei militare are si o componenta canadiana. Zeci de ofiteri romani au absolvit in ultimii ani cursuri de invatare a limbilor engleza si franceza la Borden (Ontario) si, respectiv, la Saint-Jean (Quebec), precum si cursuri specializate pe problematica operatiunilor de mentinere a pacii la Centrul Pearson din Cornwallis (Nova Scotia). Canada continua sa ofere sprijin pentru instruirea si antrenarea personalului militar roman, la nivelul cerintelor NATO, in institutii militare canadiene de invatamant.

O alta dimensiune importanta a relatiilor militare bilaterale o constituie colaborarea dintre Canada si Romania in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, materializate printr-o foarte buna cooperare la nivelul misiunilor de mentinere a pacii sub control NATO, la care au participat militari romani si canadieni. M-as referi, in acest sens, la misiunile SFOR din Bosnia Hertegovina si ISAF din Afganistan. Colaborarea in cadrul celei de a doua misiuni mentionate va continua, la un nivel superior, pe parcursul celei de-a treia etape de extindere a ISAF; astfel, militarii romani vor actiona, incepand din fe-bruarie 2006, ca parte a Brigazii Multinationale Kandahar, sub comanda canadiana.
Pagini Romanesti: Multi dintre romanii din Canada au avut proprietati in tara. Ce se poate face pentru a-i ajuta sa reintre in posesia lor?

Elena Sava-Stefoi: In primul rand, ne straduim sa-i informam prompt si cu precizie asupra cadrului legal ce sta la baza procesului de retrocedare a proprietatilor, mai ales ca legile in cauza au suferit modificari de text sau de termen de aplicare tocmai pentru a se veni in intampinarea doleantelor celor care trebuie sa reintre in posesia bunurilor ce le revin de drept. De exemplu, Legea nr. 10/2001, care are ca obiect regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989, a fost modificata si completata intre 2001 si 2005 de opt noi acte normative, in functie de particularitatile aparute in procesul de punere in aplicare.

Doresc sa mentionez si faptul ca, in sedinta de guvern din 22 decembrie 2005, Cabinetul de la Bucuresti a aprobat o Ordonanta de Urgenta ce prevede, atat caile de repunere in posesie in termen a doua categorii de proprietari, cat si eventualele sanctiuni pentru cei care incalca prevederile Legii nr. 10/2001. Astfel, in termen de un an de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta sau, dupa caz, de la data luarii la cunostinta a incheierii contractului, actele juridice de instrainare avand ca obiect imobilele cu destinatie de locuinta incheiate dupa data de 14 februarie 2001 pot fi atacate la sectia civila a tribunalului in a carui raza teritoriala se afla imobilul. Tot in instanta trebuie sa mearga si persoanele care si-au donat imobilele statului, intrucat numai pe baza unei hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile, prin care s-a admis actiunea in anulare sau in constatarea nulitatii donatiei, fostii proprietari mai pot reintra in posesia imobilelor donate statului.
In al doilea rand, Ambasada Romaniei la Ottawa si cele doua Consulate Generale ale Romaniei de la Montreal si, respectiv, Toronto vor asigura, cu promptitudine si profesionalism, serviciile consulare necesare, in special de natura notariala, pentru ca persoanele interesate, rezidente in Canada, sa-si poata duce la bun sfarsit, atat direct, cat si prin imputernicit, demersul destinat retrocedarii bunurilor imobile ce le revin de drept. Potrivit legii, reprezentantele diplomatice si consulare de cariera ale Romaniei in Canada nu au dreptul de a interveni in procesul de retrocedare, misiunea lor in acest context fiind numai una de informare si asistenta.

Pagini Romanesti: Ati fost implicata in demararea proiectului “Piata Romaniei”. Cum apreciati finalizarea acestuia?

Elena Sava-Stefoi: Ca pe o realizare romaneasca inscrisa la propriu pe harta Montrealului - o metropola iubita de fiecare roman din momentul in care Nadia Comaneci a fost incoronata aici “regina gimnasticii mondiale” -, precum si in patrimoniul multicultural al Canadei - o tara in care aproape fiecare familie de romani are, in 2006, o ruda, o cunostinta apropiata sau un prieten.

 
Eminescu sarbatorit si de ICR-ul din Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :431
Thursday, 19 January 2006
In cadrul seriei de evenimente „Intre prieteni”, inaugurata de Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, Asociatia Scriitorilor Israelieni de limba romana va organiza si ea un eveniment ce va marca implinirea a 156 de ani de la nasterea marelui poet roman Mihai Eminescu.

In acest scop va fi organizata duminica, 22 ianuarie, o seara literara dedicata in totalitate Luceafarului poeziei romanesti. Incepand cu ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Roman, din Bdul. Shaul Hamelech, nr. 21, Tel Aviv, romanii din Tel-Aviv vor fi asteptati si de un invitat-surpriza, in persoana lui Nicolae Nitescu. Membrii Asociatiei Scriitorilor Israelieni, poeti si prozatori, vor fi prezentati de poetul Shaul Carmel, presedintele Asociatiei, si vor citi din scrierile lor cele mai recente. Intalnirea va fi urmata de un moment poetic dedicat memoriei lui Mihai Eminescu.

 
Obligatiile unui chirias roman in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :595
Thursday, 19 January 2006
Foarte multi romani ajunsi in Spania au nevoie de un spatiu unde sa locuiasca, foarte putini fiind angajatorii care ofera imigrantilor si un loc de dormit.

In aceste conditii, romanii se vad nevoiti sa inchirieze case. Ca sa scada costurile legate de chiria si intretinerea casei, romanii stau doi sau trei intr-un apartament. Ce trebuie sa stiti cand inchiriati o locuinta? Legea spaniola obliga chiriasul unui apartament sau al unei case sa plateasca toate cheltuielile contorizate in mod individual (electricitate, apa, gaze si telefon, in principal). De asemenea, chiriasul trebuie sa plateasca micile reparatii care sunt necesare pentru o folosire obisnuita (de exemplu, inlocuirea unei piese de la un robinet stricat). In ceea ce priveste cheltuielile de intretinere si IBI (Impozitul pentru Bunuri Imobile), daca in contract nu scrie nimic in acest sens, trebuie sa le plateasca proprietarul in cele mai multe cazuri. Daca proprietarul doreste sa le plateasca chiriasul, ceea ce bineinteles se poate negocia, trebuie sa mentioneze acest lucru in scris in contract si sa comunice valoarea acestor cheltuieli pe an, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Flussi 2006 – pe masa de lucru a Senatului italianPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :835
Thursday, 19 January 2006
Decretul Flussi, care reglemeteaza fluxurile laborale ale imigrantilor din Italia pentru anul 2006, va intra incepand de joi, 19 ianuarie, si in dezbaterea Senatului italian.

Comisia Afaceri Constitutionale din Palatul Madama va incepe dezbaterile pe marginea schemei de decret prezentate saptamana tracuta, iar la finele sedintelor pe aceasta tema va trebui sa-si exprime un punct de vedere cu privire la aceasta.

Proiectul a fost prezentat de senatorul Gabriele Boscetto, care a declarat pentru portalul Stranieri in Italia ca a cerut Comisiei un vot pozitiv asupta textului. „Vom vedea cum vor decurge discutiile, dar nu ar trebui sa apara obstacole”, a mai spus senatorul. „Mi se pare cel mai bun decret Flussi care a fost emis vreodata, atat din punct de vedere al numarului celor care vor putea sa intre, cat si din punctul de vedere al echilibrului in distributia acestor cote, si fata de natiunile care au colaborat sau care au acorduri de colaborare”.

Votul Senatului asupra schemei de decret este asteptat in zilele urmatoare. Totodata, proiectul Flussi 2006 a intrat si in dezbaterea Camerei Deputatilor tot joi, 19 ianuarie, urmand sa fie examinat tot de Comisia Afaceri Constitutionale.

 
Limba romana se invata si la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 19 January 2006
Iubitorii de limba romana pot sa isi perfectioneze cunostintele in domeniu sau chiar sa porneasca de la zero in studiul acesteia prin intermediul Institutului Cultural Roman din Viena.

Acesta, incepand cu luna octombrie a anului trecut, organizeaza o serie de cursuri de profil pentru copii si tineri. Cursurile se desfasoara o data pe saptamana intre orele 16.30-18.30 si sunt organizate de ICR Viena impreuna cu Fundatia Ars Romaniae, al carei presedinte este Simona Noja, anunta institutul.

 
O noua seara romaneasca pentru romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :385
Thursday, 19 January 2006
Romanii din Belgia sunt din nou invitati sa vina la o seara romaneasca care va avea loc sambata, 4 februarie, la Dracula-Cafe din Liege.

Intalnirea va incepe la ora 19:00, cei care doresc sa ia parte la aceasta fiind rugati sa isi anunte participarea in prelabil la numarul de telefon 0495/943903, informeaza portalul romanilor din Belgia. Totodata, cafeneaua ii anunta pe cei care locuiesc chiar in regiunea Liege ca Dracula-Cafe este distribuitor de vin romanesc si in curand va livra si doua tipuri celebre de bere romaneasca. Preturile bauturilor alcoolice si modul in care pot fi ele achizitionate se gasesc pe site-ul personal al localului, www.dracula-cafe.be .

 
Romanii vor ajunge in Austria pe ruta Viena-IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Thursday, 19 January 2006
Conducerile companiilor aeriene Tarom si Austrian Airlines au decis dezvoltarea operatiunilor comune dintre Romania si Austria in domeniul transportului aerian civil prin introducerea unei curse directe care va lega capitala Austriei, Viena, de Iasi.

Cursa directa Viena-Iasi va fi operata incepand din vara acestui an in sistem de parteneriat de catre cele doua companii nationale - Tarom si Austrian Airlines.

Prin aparitia accesului direct la capitala regiunii moldave, introducerea cursei regulate dintre Viena si Iasi faciliteaza dezvoltarea investitiilor deja existente in regiune, dar si aparitia unor noi oportunitati pentru investitorii straini intr-o zona cu potential inca neexploatat la intreaga sa capacitate, se arata imtr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Totodata, introducerea acestei conexiuni directe ofera posibilitatea dezvoltarii la nivel international a Aeroportului din Iasi, acesta putand deveni, in scurt timp, un important nod regional in domeniul transportului aerian de calatori. 

 
New-York-ul, vazut prin ochii unui basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :441
Thursday, 19 January 2006
Pictorul basarabean Dan Cioca, care locuieste in prezent in Statele Unite ale Americii, isi va inaugura joi, 19 ianuarie, la Muzeul National de Istorie din Chisinau, expozitia de lucrari de arta „New-York pentru totdeauna”.

Aceasta contine 75 de tablouri color si alb-negre care reprezinta cladiri, strazi si parcuri din New-York, iar vizitatorii vor mai putea sa vada si cadre fotografice rare din 11 septembrie 2001, informeaza Noutati Moldova. La ceremonia de inaugurare vor participa pictori, critici de arta, reprezentanti ai misiunilor diplomatice si ai Ministerului basarabean al Culturii si Turismului. Expozitia va ramane in capitala pentru doua saptamani, dupa care va putea fi vizionata si de ceilalti locuitori ai Basarabiei, ajungand in toate raioanele acesteia.

 
Adunare parohiala generala pentru biserica „Sf. Nicolae” din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 19 January 2006
Membrii parohiei ortodoxe romane „Sfantul Nicolae”, din zona metropolitana a orasului New York, se vor intalni duminica, 29 ianuarie, in cadrul unei Adunari Generale, care va avea loc dupa Sfanta Liturghie.

La eveniment sunt rugati sa ia parte toti membrii, in cazul neimplinirii numarului suficient de participanti – care trebuie sa fie doua treimi din membri – adunarea se va intruni duminica urmatoare, 5 februarie, informeaza parohia romana. Biserica „Sfantul Nicoale” este pastorita de parintele protosinghel Ioan Casian Tunaru.

 

 
Intrunire religioasa la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :390
Thursday, 19 January 2006
Dr. Martin Werlen, staretul manastirii benedictine Einsiedeln din Elvetia, va fi vineri, 27 ianuarie, oaspetele capelei ortodoxe romane „Sf. Siluan Atonitul” din Munchen, unde va conferentia pe tema „In cautarea une spiritualitati crestine”.

Evenimentul va incepe la ora 19:00, dupa slujba Vecerniei, la sediul capelei din strada Paul-Heyse, nr. 19, si va beneficia si de prezenta PS. Sofian Brasoveanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, informeaza biserica romaneasca. Dupa sustinerea prelegerii, invitatul serii va purta un dialog cu cei prezenti.

 
Tinere elite romane, in vizita la Consulatul Romaniei din San FranciscoPDF Print E-mail
San Francisco, SUA/Romanian Global News
Accesari :434
Thursday, 19 January 2006
Mai multi tineri lideri romani se vor intalni sambata, 21 ianuarie, la Consulatul Onorific al Romaniei la San Francisco, in cadrul unui eveniment organizat de misiunea romana.

In cadrul actiunii, acestia vor avea ocazia sa il cunoasca personal pe consulul Romaniei din San Francisco, Dana Beldiman, informeaza Consulatul Onorific al Romaniei in Boston. Intrunirea dintre tinerele elite romane si reprezentantii misiunii diplomatice din California are loc dupa un alt eveniment similar care a avut loc pe 5 noiembrie 2005, pe Coasta de Est a Americii, in orasul Cambridge din statul american Massachusetts. Aceasta a avut loc la Kennedy School, reunind  studenti romani de la institutiile de invatamant din zona New England.

 

 
„Catolicii din Moldova” se lanseaza si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Thursday, 19 January 2006
Dupa o lansare de succes la Bacau, volumul al III-lea al cartii „Catolicii din Moldova. Universul Culturii Populare” se va lansa si la Bucuresti, la Academia Romana.

Evenimentul se va desfasura vineri, 10 ianuarie, de la ora 13.00, in Sala de Consiliu a Academiei Romane si va beneficia de organizarea Academiei Romane si Episcopiei Romano-Catolice Iasi. 

Vor fi prezenti, cu aceasta ocazie, Directorul Institutului de Etnografie si Folclor „C. Brailoiu”, Prof. Dr. Sabina Ispas, Directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, Prof. Dr. Paul H. Stahl, si Episcopul de Iasi, Petru Gherghel. Dezbaterea pe marginea volumului ce se lanseaza va fi moderata de pr. Dr. Stefan Lupu.

 
Romania dezbate problema gripei aviare la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :428
Thursday, 19 January 2006
O delegatie romana, alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Afacerilor Externe si ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, participa in aceasta saptamana la Conferinta Internationala consacrata gripei aviare de la Beijing.

La acest eveniment iau parte reprezentanti din foarte multe state si organizatii internationale, cu scopul de a discuta si de a atrage cat mai multe fonduri menite pentru sustinerea masurilor necesare contarcararii acestei maladii, informeaza Radio China International. Reuniunea este organizata la initiativa Chinei, Uniunii Europene si a Bancii Mondiale, consemnand un numar record de delegatii. Romania este una dintre tarile cele mai interesate de problema gripei aviare, fiind primul stat din Europa in care prezenta virusului H5N1 a fost confirmata. Delegatia romana prezenta la conferinta este coordonata de ambasadorul Romaniei la Beijing, Viorel Isticioaia Budura.

 
Filmul romanesc asteptat la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 19 January 2006
Cea de-a treia editie a Festivalului Romanesc de Film New Romanian Cinema 2006 se va desfasura in perioada 2-5 februarie la Londra si va include unele dintre cele mai celebre pelicule romanesti ale anului.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Roman din Londra, Fundatia Ratiu UK, Centrul National de Cinematografie din Bucuresti si Curzon Cinemas, care va si gazdui proiectiile de film din zilele de festival.

Regizori precum Cristi Puiu, cu celebra sa productie, “Moartea Domnului Lazarescu”, care va fi vedeta incontestabila a Festivalului, sau Napoleon Helmis, Ruxandra Zenide, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Catalin Mitulescu si Florin Iepan vor fi prezenti, la Londra, in cadrul zilelor dedicate filmului romanesc.

Prima seara a Festivalului de Film Romanesc este joi, 2 februarie, si va incepe cu o receptie de deschidere, iar de la ora 20.15 va avea loc prima vizionare, pentru „Moartea Domnului Lazarescu”, urmata de o sesiune de intrebari. Vineri, 3 februarie, vor putea fi vazute filmele „Challenge Day” (Scurt-metraj) si „Italiencele” de Napoleon Helmis; sambata, 4 februarie, de la ora 18.30 sunt programate „Stejarii verzi” (scur-metraj) si „Ryna” de Ruxandra Zenide, in timp ce duminica de la ora 15.00 cinefilii vor putea vedea „Visul lui Liviu” si „O calatorie la oras” (scurt-metraje) de Corneliu Porumboiu, „A Lineman’s Cabin” (scurt-metraj) de Constantin Popescu si scurt-metrajul lui Cristi Puiu, „Tigarete si cafea”. De la ora 17.30, va urma doua sesiune de proiectii, care va incheia si Festivalul, cu peliculele „Traffic” al lui Catalin Mitulescu si „Decreteii” al lui Florin Iepan.

Rezervarile pentru bilete se fac cu incepere din data de 10 ianuarie, online la adresa www.curzoncinemas.com sau la numarul de telefon 020 7495 0500. Biletele costa 8.50 lire sterline si 5.50 lire pentru membrii Curzon.

 

 
Film romanesc la Institutul Cultural Roman din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :452
Thursday, 19 January 2006
Institutul Cultural Roman de la New York in colaborare cu Fundatia Blue Hero, o organizatie non-profit caritabila care se ocupa de soarta copiilor saraci din Romania, invita vineri, 20 ianuarie la o ecranizare speciala a filmului „Baraka”.

Filmul este o calatorie pe pelicula, fara comentarii, prin 24 de tari si va fi introdus de criticul de film Petre Rado.

Proiectia va avea loc vineri, 20 ianuarie, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman, sala Auditorium, la etajul al doilea. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 212-687-0180, sau la fax 212-687-1081, ca si la adresele de e-mail roculture@aol.com www.icrny.org; www; blueheronfoundation.org.

 
Dragobetele la romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :501
Thursday, 19 January 2006
{mosimage}Asociatia "Spirit Romanesc" din Italia va organiza, in luna februarie, un turneu de spectacole dedicat Zilei Indragostitilor - Dragobetele.

{mosimage}Vor fi invitati, in cadrul acestui turneu artisti romani celebri precum Benone Sinulescu, Carmen Radulescu si tanara Elena Popa. Artistii romani vor fi duminica, 12 februarie, la Sirmione Brescia, vineri, 17 februarie, la Vicenza, sambata, 18 februarie, la Milano, iar duminica, in data de 19, ultimul concert este programat pentru Torino. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 348 33 50 221.

 
Trei saptamani in Cuba pentru MandingaPDF Print E-mail
Havana, Cuba/Romanian Global News
Accesari :465
Thursday, 19 January 2006
Trupa Mandinga s-a imbarcat marti, 17 ianuarie, la ora 6 dimineata, in cursa de Paris cu destinatia finala Havana.

Dupa un zbor de 13 ore, artistii au ajuns in Cuba, indeplinindu-si visul - sa asculte si sa invete muzica latino-americana direct de la sursa. Timp de 3 saptamani la zeci de mii de kilometri de casa, ei vor trai o experienta memorabila - se vor intalni cu mari artisti si dirijori ai Cubei, vor participa la jam-session-uri alaturi de ei (si-au luat si instrumentele, mai putin tobele si congas-urile prea voluminoase), vor fi invitatii unor emisiuni muzicale locale, vor merge in cluburi si vor lua lectii de muzica si dans de la adevarati maestri ai genului, informeaza PR-ul trupei latino.  

Mandinga au fost intampinati la aeroport de diplomatul cubanez Julio Sarracent Montesino, diplomat, un descendent al tribului Mandinga din Africa. Montesino a fost de altfel si cel care a invitat trupa in Cuba dupa ce a participat la doua concerte Mandinga in 2005, in timpul misiunii sale la Bucuresti, declarandu-se un adevarat fan si sustinator al artistilor romani.

Trupa va participa joi, 19 ianuarie, la un seminar despre originile muzicii latino-americane contemporane, la Institutul National de Muzica din Havana, avand sprijinul directorului si profesorului Alexis Vasquez, o mare personalitate culturala cubaneza. Vineri, 20 ianuarie, Mandinga vor petrece 5 ore cu Jesus "Chucho" Valdez, dirijor, compozitor si pianist, considerat drept "comoara nationala" si "the Duke Ellington of Cuba" care si-a exprimat interesul si placerea de a dezvalui instrumentistilor romani cateva secrete de tehnica interpretativa. Chucho Valdez a fondat Irakere, cea mai buna orchestra de latin jazz din toate timpurile.

In fiecare seara muzicienii romani vor merge in cluburile unde se canta live iar ziua vor vizita cat mai multe locuri relevante pentru traditiile si cultura poporului cubanez (Havana, Santiago de Cuba, Trinidad, Guantanamo etc). Saptamana viitoare, artistii de la Mandinga vor participa la cateva emisiuni de radio si televiziune locale si se vor intalni cu o mare personalitate a muzicii latino-americane, Juan Formell (basist, vocalist, compozitor si dirijor, fondatorul celui mai bun band din Cuba, Los Van Van). Juan Formell este castigatorul unui Grammy si unul dintre cei mai mari creatori de muzica latino-americana din ultimii 25 de ani.

Mandinga se vor intoarce in tara pe 7 februarie, cand vor incepe si inregistrarile pentru un nou album, care se anunta a fi spectaculos. Turneul trupei Mandinga in Cuba se bucura si de sprijinul doamnei Maria Regla, ministru consilier pentru relatii culturale al Ambasadei Cubei la Bucuresti.

 
Insomnia party intr-un nou week-end londonezPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 19 January 2006
O noua Insomnia Party se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe cei dornici sa petreaca romaneste.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 20 ianuarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions