Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romanii vor avea pasapoarte cu amprenta digitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Friday, 20 January 2006
Documentele de calatorie in strainatate cu o valabilitate mai mare de un an vor include un mediu de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei si a altor date personale dintre cele cuprinse in fila informatizata (nume, prenume, data si locul nasterii, organul emitent, etc), stabileste o Ordonanta adoptata in ultima sedinta de Guvern.

Conform unui comunicat al Guvernului Romaniei, ordonanta modifica Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Data introducerii noului tip de documente de calatorie, forma si continutul acestora vor fi stabilite ulterior, printr-o Hotarare de Guvern. Prin adoptarea acestor modificari legislative, Romania preia normele instituite de Regulamentul Consiliului Europei nr. 2252/2004, potrivit carora statele membre trebuie sa asigure procedurile necesare pentru emiterea pasapoartelor cu date biometrice incorporate (intr-o prima faza imaginea faciala si amprenta digitala).

Un alt element de noutate consta in faptul ca, actul normativ stabileste premisele pentru eliberarea de catre autoritatile romane din tara, respectiv de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, a unui pasaport cu o valabilitate de 1 an. Data punerii in circulatie a pasapoartelor temporare, precum si forma, continutul si conditiile de eliberare urmeaza sa fie stabilite ulterior, printr-o Hotarare a Guvernului. Actul normativ introduce unele modificari prin care se creeaza posibilitatea eliberarii cu celeritate a pasapoartelor simple, in situatia in care titularul se deplaseaza in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol. Persoanele aflate intr-o astfel de situatie pot depune cererea pentru eliberarea pasaportului la cel mai mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, nemaifiind obligat sa se adreseze serviciul public in a carui raza de competenta are domiciliul.

 
Noaptea muzeelor, sarbatorita si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :339
Friday, 20 January 2006
Muzeele din Romania pot sa ia parte in acest an la „Noaptea Muzeelor”, un eveniment aflat la a doua editie si o continuare a „Primaverii muzeelor”, actiune care are loc din 1999 in Franta si in alte tari din Europa.

Succesul primei editii a „Noptii muzeelor”, la care au participat 1200 de muzee din 32 de tari, a condus la ideea de a asocia, in 2006, aceasta manifestare „Zilei Internationale a Muzeelor”, eveniment patronat de Consiliul International al Muzeelor si ajuns anul acesta la cea de a 30-a editie. Astfel, muzeele franceze, precum si toate muzeele din tarile semnatare ale Conventiei culturale europene, sunt invitate sa se alature acestei initiative, pentru care Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta va solicita inaltul patronaj al Consiliului Europei si sa celebreze sambata, 20 mai 2006, a doua editie a „Noptii muzeelor”.

Ministerul Culturii si Cultelor incurajeaza muzeele din Romania ca, in contextul „Zilei Internationale a Muzeelor”, care in anul 2006 va avea tema „Muzeele si tinerii”, sa participe si in acest an, in numar cat mai mare, la „Noaptea muzeelor”, informeaza ministerul Culturii.

 
Ghiseul virtual de plati, gata de lansarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Friday, 20 January 2006
In cel mai scurt timp, romanii vor putea sa isi plateasca datoriile catre stat prin intermediul "Ghiseului virtual de plati".

Guvernul a modificat in aceasta saptamana Ordonanta nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, astfel incat plata electronica sa fie recunoscuta de legislatie. Acest lucru va permite lansarea in cel mai scurt timp a primei etape a proiectului "Ghiseul virtual de plati", initiat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, privind plata electronica a amenzilor de circulatie. Proiectul "Ghiseul Virtual de plati" isi propune sa faciliteze interactiunea dintre cetatean si institutiile administratiei publice prin asigurarea unei modalitati rapide de plata a datoriilor catre stat (taxe, amenzi, impozite etc.), intr-un mod cat mai transparent, mai eficient si mai sigur cu putinta, imbunatatind totodata situatia existenta in ceea ce priveste posibilitatea de plata electronica la distanta prin intermediul cardurilor bancare, informeaza ministerul roman.

Totodata, se doreste promovarea accesului general la serviciile si informatiile publice prin intermediul tehnologiei informatiei (in general) si a Internetului (in special). Nu in ultimul rand, se doreste reducerea cheltuielilor publice utilizate in cadrul activitatilor de colectare a datoriilor catre stat prin mijloacele clasice.

 
Romania pregateste Reuniunea Organizatiei Internationale a FrancofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Friday, 20 January 2006
In cadrul Ministerului Afacerilor Externe a luat fiinta, prin HG nr. 640/2005, Comisariatul General pentru Francofonie (CGF), structura ce se va ocupa de organizarea celei de-a XI-a Reuniuni la nivel inalt (Sommet) a Organizatiei Internationale a Francofoniei, la Bucuresti, in perioada 25-29 septembrie 2006.

Pentru buna desfasurare a activitatii Comisariatului General pentru Francofonie si tinand cont de complexitatea si amploarea actiunilor care se vor desfasura cu ocazia Sommet-ului de la Bucuresti, este necesara participarea la organizarea evenimentului a unor specialisti, cunoscatori ai limbii franceze, din cadrul diferitelor institutii publice cu competenta in domeniile de activitate asumate de CGF, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.  

In aplicarea Hotararii de Guvern nr. 640/2005, MAE a initiat un Protocol, prin care se convine ca specialisti din cadrul institutiilor publice implicate sa-si desfasoare activitatea, pana la 1 octombrie 2006, la Ministerul Afacerilor Externe – Comisariatul General pentru Francofonie.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania, in calitatea sa de membru al Organizatiei Internationale a Francofoniei, organizeaza, la Bucuresti, in perioada 25-29 septembrie 2006, cea de-a XI-a Reuniuni la nivel inalt (Sommet) a Organizatiei, cea mai complexa intalnire internationala gazduita de tara noastra pana in prezent. Sommet-ul Francofoniei va reuni, la Bucuresti, 63 de sefi de stat si de guvern, precum si reprezentanti ai organizatiilor internationale invitate.

 
Ecouri dupa premiera operei Oedip de George Enescu in Statele UnitePDF Print E-mail
Illinois, SUA/Romanian Global News
Accesari :403
Friday, 20 January 2006
American Record Guide, cea mai veche revista americana de muzica clasica, publica, in numarul sau pe ianuarie/februarie 2006, o cronica a spectacolului cu opera Oedip, de George Enescu, pus in scena pe 15 octombrie, la Krannert Center for the Performing Arts din Urbana.

Reprezentatia, o premiera in Statele Unite, a fost organizata de  Universitatea din Illinois in colaborare cu Institutul Cultural Roman, la initiativa violonistului Sherban, se arata intr-un comunicat al Institutului Cultural Roman, in care sunt reproduse si cateva fragmente din cronica semnata de criticul muzical Charles H Parsons:

“Este greu de crezut ca, in cei aproape 70 de ani de la premiera operei Oedip a lui George Enescu la Opera din Paris, aceasta a fost pusa in scena doar la Bruxelles, Berlin, Viena si Bucuresti, la care se adauga cateva interpretari in concert la Edinburgh si in Finlanda. (…) Montarea la Urbana a fost, in fapt, una foarte nimerita: Enescu a predat la Scoala de Muzica a Universitatii din Illinois in 1947 si 1950, iar acest an (2005, n.t.) marcheaza comemorarea a 50 de ani de la moartea sa. Cunosc de multa vreme aceasta opera, gratie unei excelente inregistrari EMI. Astfel ca aveam emotii, in asteptarea spectacolului, gandindu-ma la conditiile cerute de lucrare : o orchestra mult extinsa, un cor masiv si 13 solisti. Enescu si libretistul sau Edmond Fleg au avut temeritatea sa redea intreaga poveste a lui Oedip, aceasta fiind singura opera care realizeaza acest lucru (…). Rezultatul este o lucrare uluitoare prin impactul muzical si dramatic. Nu este numai capodopera lui Enescu, ci una dintre realizarile majore ale secolului XX in domeniul operei. Muzica este un amalgam ciudat, dar foarte eficace intre un sistem simplificat de leitmotive  wagneriene si partiturile vocale elegante, naturaliste ale lui Debussy, incadrate intr-o textura orchestrala care, in anumite momente dramatice, izbucneste in climaxuri teribile, infricosatoare. (…)

Pentru reprezentatia unica din 15 octombrie de la Krannert Center, orchestra Sinfonia da Camera a fost extinsa la maximum. Grupul vocal cameral al Universitatii din Illinois a umplut balconul din spatele orchestrei, lasand un spatiu larg pentru reprezentatie in partea din fata a scenei. (…)

Interpretarea a avut in centru orchestra si pe romanul Stefan Ignat, aflat la debutul sau pe taram american, in rolul lui Oedip. Sub conducerea magistrala a dirijorului Ian Hobson, orchestra a fost consistenta si puternica, interpretand precis si nuantat. Vocea desavirsita, intunecata si grava, de bass-bariton al lui Ignat a fost subtila, dramatica, neobosita, tare ca o stanca. (…)”

 
Epava Polana a fost scoasa din DunarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :396
Friday, 20 January 2006
Compania olandeza de salvare Multraship Salvage BV a reusit cu succes sa scoata la suprafata impingatorul-remorcher slovac Polana, care s-a scufundat in Dunare, langa Giurgiu, pe 19 decembrie anul trecut, in urma unui incendiu de mari proportii.

In urma incidentului, vasul s-a scufundat la o adancime de 10-12 metri in zona romaneasca a fluviului.

Procedura de aducere la suprafata a vasului a fost demarata in data de 15 ianuarie, cu ajutorul utilajelor Multraship Salvage si sub indrumarea unei echipe de salvare din Olanda, insotita de o echipa de scafandri din baza de salvare englezeasca Titan.

Vasul a fost de curand redat posesorilor, in timp ce Cormorant-ul se indreapta spre Bulgaria pentru a indeplini urmatoarea misiune de salvare.

 
Lupii Negri, omagiati la IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Friday, 20 January 2006
Militarii Batalionului 151 Infanterie “Lupii Negri”, recent reveniti in tara dupa indeplinirea cu succes a mandatului din Afganistan, se vor intalni luni, 23 ianuarie, la Iasi, cu ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan.

Intalnirea va avea loc in cadrul unui ceremonial care va incepe la ora 12:00 si la care vor mai lua parte si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Militarii Batalionului 151 Infanterie au participat in perioada iulie 2005 - ianuarie 2006, la operatiunea „Enduring Feedom VII”. Pe parcursul celor sase luni, “Lupii Negri” au indeplinit peste 400 de misiuni, constand in patrulari si escorte, paza, cooperare civili-militari, si au strabatut peste 240.000 de kilometri, fara a fi implicati in incidente.

 
Un steag al lui Al. I. Cuza va fi expus la SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 20 January 2006
Un steag din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza va fi expus in perioada 24 si 25 ianuarie, la Muzeul de Istorie din Suceava, marcand Unirea Principatelor Romane.

Initiativa ii apartine Complexului Muzeal Bucovina, iar steagul va fi afisat in perimetrul din capul scarilor, luminat de vitraliile cu staturi de voievozi, informeaza „Monitorul de Suceava”. Steagul valoreaza a 5000 de euro, face parte din patrimoniul muzeului sucevean si provine de la Castelul Ruginoasa, unde era arborat doar cand domnitorul se afla la resedinta sa de familie. Deoarece exponatul necesita anumite conditi de conservare, acesta nu poate fi expus mai mult de 48 de ore.

Vizitatorii muzeului vor mai primi gratuit cu aceasta ocazie o ilustrata color cu chipul lui Alexandru Ioan Cuza, pe verso fiind imprimat un text dintr-o scrisoare din exil adresata de „Domnul Unirii” viitorului rege Carol I.

 
Senatul american remarca reformele din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :872
Friday, 20 January 2006

„Succesul remarcabil obtinut de Republica Moldova in procesul de realizare a reformelor inspira optimism pentru viitorul frumos al tari”, a declarat joi, la Chisinau, reprezentantul Comisiei pentru relatii externe a Senatului american, Tomicah Tillemann, in cadrul intrevederii cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAE, Tillemann a subliniat interesul sporit al SUA fata de transformarile care au loc in Republica Moldova, fapt confirmat si in rezolutiile Senatului adoptate pe parcursul anului 2005 cu referire la Republica Moldova.

Stratan a apreciat continutul dialogului politic cu SUA, in special, participarea activa a Casei Albe in procesul de negocieri privind reglementarea conflictului din regiunea transnistreana, si a exprimat gratitudinea autoritatilor moldovenesti pentru asistenta substantiala oferita de Statele Unite in realizarea numeroaselor programe de dezvoltare socio-economica a Republicii Moldova. Totodata, a fost accentuata importanta dezvoltarii in continuare a dimensiunii parlamentare a cooperarii moldo-americane.

 
Chisinaul interpeleaza Moscova in problema amenintarilor la adresa lui VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :711
Friday, 20 January 2006

Ministerul de Externe al Republicii Moldova si-a exprimat protestul hotarat in legatura cu „manifestarile inadmisibile si amenintarile directe in adresa presedintelui Republicii Moldova”, lansate de catre seful RAO „EAS Rossii”, Anatoli Ciubais la radio „Eho Moskvi”.

Intr-o nota transmisa joi, 19 ianuarie, prin intermediul Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, MAE a solicitat Moscovei explicatii in legatura cu acest caz, conform uzantelor internationale.

 
Burse la Paris pentru artistii romaniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :356
Friday, 20 January 2006
Institutul Cultural Roman si Cite Internationale Des Arts anunta concursul pentru acordarea burselor „Constantin Brancusi” si „George Enescu”.

Bursa „George Enescu”, destinata muzicienilor, se acorda pentru perioada iulie – septembrie 2006, iar bursa „Constantin Brancusi”, destinata artistilor plastici, se acorda pentru perioada octombrie – decembrie 2006.

Prin acest program, lansat in 2005, ICR isi propune sa le ofere artistilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international si sa sprijine astfel introducerea lor in circuitul valorilor europene. Programul consta in acordarea a patru burse anual, pentru perioade de 3 luni. Bursele includ gazduirea la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, 500 de euro pentru transport.  Programul se adreseaza artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta, informeaza Institutul Cultural Roman. Primele burse din cadrul acestui program au fost acordate compozitorului Liviu Danceanu si artistei plastice Suzana Fantanariu.

Dosarul pentru candidatura trebuie sa cuprinda formularul de inscriere (disponibil pe site-ul ICR, www.icr.ro), un curriculum vitae al solicitantului, un proiect de lucru, cateva fotografii ale lucrarilor artistului (pentru artele plastice)/ o caseta sau un CD audio (pentru muzica), dosar de presa si trei scrisori de recomandare. Termenul limita de depunere a dosarelor este 24 februarie 2006, data postei. Persoana de contact este Daniela Sestak, iar numarul de telefon si adresa de e-mail sunt: tel. 230 28 54; e-mail: dana@icr.ro.

Selectia va apartine unei comisii independente de specialisti, personalitati recunoscute din  cele doua domenii. Dosarele selectate vor fi trimise spre validare Comisiei de Admitere de la Cite Internationale des Arts. Rezultatele selectiei facute de partea romana vor fi anuntate la sfarsitul lunii martie. Concursul pentru cele patru burse ale anului 2007 va avea loc in luna iunie.

 

 
Cursuri de limba romana la BichisciabaPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :386
Friday, 20 January 2006
Studioul de limbi straine Lingva din Bichiscsaba ofera posibilitatea de a va inscrie la un nou curs de limba romana, care va incepe la 6 februarie.

Pe langa cursurile de limba romana, Lingva mai ofera cursuri de engleza, germana, italiana si spaniola, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Inscrierile se pot face incepand din data de 20 ianuarie, iar termenul limita este 2 februarie 2006,  in zilele de munca, intre orele 12.00–19.00. Adresa: 5600 Bichiscsaba, str. Jokai nr. 23., tel. (66) 44-46-48.

 
Luceafarul tradus in limba greacaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :466
Friday, 20 January 2006
Daca poezia neogreaca este destul de bine cunoscuta in Romania, nu acelasi lucru se poate spune despre creatia poetilor romani in Grecia.

Pana in 1964, cand talentata poeta Rita Bumi Papa traduce si publica un reusit volum din poezia marelui poet Mihai Eminescu, existau doar traduceri sporadice, publicate indeosebi in ziare si reviste, informeaza Actualitatea Romaneasca. Din acest moment, lucrurile se schimba, apar cateva antologii de poezie romaneasca datorate unor scriitori de renume eleni, care intr-un fel au facut sa dispara golul imens care existase pana atunci. Trebuie evidentiat rolul insemnat pe care l-a jucat fostul ambasador al Romaniei la Atena (1973-1982), poetul Ion Brad, care i-a cunoscut pe toti marii poeti eleni contemporani si i-a indemnat sa traduca din literatura romana.

Exista in limba greaca traduceri din operele poetilor Eugen Jebeleanu, Marin Sorescu, Aurel Rau, Ion Pillat, Ion Brad etc. Desigur, cel mai tradus poet roman si prin urmare cel mai cunoscut in Grecia este Mihai Eminescu (1850-1889). De altfel, creatia sa bogata in diferite teme si motive este cunoscuta, apreciata si studiata si de alte popoare, opera sa fiind tradusa in peste 60 de limbi. In Grecia, insa, se inregistreaza o situatie aparte. Dat fiind faptul ca multi poeti greci si oameni de cultura au trait in Romania, dupa tragicul razboi civil (1946-1949), dupa repatrierea in tara lor si cunoscand foarte bine limba romana, au facut un efort sistematic in a face cunoscuta cultura romaneasca publicului elen. La loc de frunte se afla Ioannis Ritsos, Menelaos Lundemis, Dimos Rendis-Ravanis, Maria Marinescu-Himu si mai tinerii Victor Ivanovici, Nikos Blithikiotis etc.
In centrul atentiei tuturor s-a aflat bineinteles opera poetului national Mihai Eminescu. Existau pana in prezent patru versiuni reusite ale “Luceafarului” in limba greaca, dar, recent, la Salonic, Nikos Tentas, poet, eseist si critic literar, un romantic prin structura sa sufleteasca, s-a incumetat sa faca o noua si stralucita talmacire a exceptionalului poem, dupa ce ani de-a randul a tradus din lirica romaneasca. Noua versiune a poemului impresioneaza pe cititori, traducatorul incercand sa fie cat mai fidel stilului si lumii esoterice a poetului.

Editia bilingva s-a bucurat imediat de o deosebita apreciere din partea specialistilor. Astfel, cel mai mare poet al Salonicului, Takis Varvitsiotis, mentioneaza ca “transpunerea in greceste a poemului lui Eminescu constituie o adevarata capodopera, pe care numai un adevarat poet poate sa o realizeze”. Nikos Blithikiotis, stabilit in Franta, cel care a tradus acum doi ani Luceafarul in greaca si franceza, subliniaza ca “traducerea lui Nikos Tentas este impresionanta, mai cu seama cand se gandeste cineva ca ea a fost realizata de o persoana a carei limba naturala nu este cea romana”. Cercetatoarea si traducatoarea Elena Lazar, ambasadoarea elenismului in Romania, considera la randul ei ca “Nikos Tentas propune cititorului grec o noua, inspirata si atent cizelata versiune a Luceafarului care va ocupa, neindoielnic, un loc aparte in bibliografia traducerilor grecesti din limba romana”.

Cartea a aparut la Editura Erodios, in conditii grafice deosebite, ilustratia apartinand tinerei pictorite romance Voichita Bucur, stabilita la Salonic, si cu sprijinul financiar al primarului din Konitsa, Prodromos Xatziefremidis. Eminescu, un adevarat “Palamas al Romaniei”, merita un public larg iubitor de poezie, de aceea aparitia acestei noi lucrari este salutara. In prezent, poetul Nikos Tentas, care a invatat limba romana la Salonic, pregateste o antologie bilingva de lirica romaneasca, volum care cu siguranta se va inscrie ca o contributie de seama la o mai buna cunoastere reciproca prin literatura, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Consiliul Imigrantilor din Casarsa se alege la sfarsitul luniiPDF Print E-mail
Casarsa, Italia/Romanian Global News
Accesari :757
Friday, 20 January 2006
Incepand cu luna februarie imigrantii din regiunea italiana Casarsa vor avea un Consiliu care sa ii reprezinte in negocierile cu autoritatile locale si care sa militeze pentru drepturile lor.

Consiliul pentru Imigranti va fi ales in zilele de 30 si 31 ianuarie, data ce a fost stabilita de consilierul pe probleme de Politici sociale al Comunei Casarsa, Fernando Agrusti.

„Intentia a fost aceea de a se trece la activarea acestui consiliu cat mai repede cu putinta”, a spus consilierul, care a adaugat ca a fost stabilita aceasta data si ca spera ca ea sa nu fie amanata. Consiliul Imigrantilor va fi portavocea acestei categorii de populatie din zona Casarsa della Delizia si va fi infiintata pe baza prezentei acestui segment. Se va ocupa, in principiu, de tratarea problemelor imigrantilor si va fi interlocutorul direct al comunitatilor de straini cu administratia comunala. Dintre membrii Consiliului va fi nominalizat un reprezentant care va putea lua parte la Consiliul comunal ori de cate ori acesta va lua in discutie teme si probleme legate de cetatenii straini rezidenti la Casarsa.

Perioada de gestatie a Consiliului a fost destul de lunga. Din momentul in care administratia comunala a decis sa supuna la vot alcatuirea acestui Consiliu au trecut cateva luni bune, informeaza portalul Stranieri in Italia. Cu toate ca intarzierea a fost una destul de mare, in toata aceasta perioada a fost pus la punct regulamentul dupa care se vor desfasura alegerile si dupa care va functiona consiliul. Acest document reprezinta rezultatul consultarilor dintre reprezentantii Comunei si reprezentanti ai comunitatilor straine din Casarsa. In luna noiembrie, regulamentul a fost aprobat de catre Consiliul Comunal si a devenit operativ, iar in aceste ultime zece zile care au mai ramas pana la data alegerilor toate comunitatile de imigranti din zona sunt implicate in pregatirile pentru alegeri.

 
Casa de cultura din Micherechi va avea un nou conducatorPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :333
Friday, 20 January 2006
Saptamana trecuta, consilierii locali ai Micherechiului s-au intrunit in sedinta. Alaturi de problemele sociale si financiare ale autoguvernarii locale, reprezentantii comunei romanesti au hotarat asupra functiei de director al Casei de Cultura „Gheorghe Dulau”.

Intrucat mandatul actualei directoare, Maria Boca Cozma, va expira la sfarsitul lui februarie, a fost facut public concursul pentru post, neexistand decat un singur candidat care si-a depus dosarul, in persoana tanarului Gheorghe Patcas, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Dupa informatiile primite de la primarul Teodor Martin, dosarul unicului candidat a fost respins pentru ca nu are pregatirea de specialitate care figura si printre conditiile concursului. Insa consilierii au hotarat sa se adreseze Ministerului Culturii pentru a cere o exceptie de la aceasta conditie, astfel ca Gheorghe Patcas sa poata fi numit in functia de director pentru un an, in timp ce candidatul va incepe pregatirea necesara.

Gheorghe Patcas are 26 de ani. Dupa absolvirea Liceului „Nicolae Balcescu” din Giula a studiat la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii din Oradea. In urma obtinerii diplomei, el a predat muzica la scolile romanesti din Micherechi si Giula, precum si fluier si trompeta la scoala de muzica din Sercad, iar din 2004 a fost ales director adjunct la scoala generala din Okany.

In cazul in care ar fi ales ca director la Casa de cultura din Micherechi, Gheorghe Patcas ar vrea sa colaboreze cu tinerii, sa-i implice in viata culturala a localitatii, accentuand importanta pastrarii traditiilor. El doreste sa se organizeze si pe mai departe manifestarile traditionale, dar initiind si noi expozitii din creatiile artistice ale localnicilor. Alaturi de activitatea culturala, se planifica, printre altele, o atentie deosebita pe documentarea fotografiilor despre Micherechi, precum si arhivarea pe DVD a dansurilor si cantecelor populare din localitate.

 

 
Ecologisti din toata lumea se vor intalni la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 20 January 2006
Capitala basarabeana va gazdui in luna octombrie a anului in curs un eveniment international de amploare, respectiv un forum ecologic la care vor participa reprezentanti ai mai multor tari.

Manifestarea de la Chisinau a fost fixata pentru inceputul lunii, in ajunul Zilei Vinului, si va reuni reprezentanti ai conducerii basarabene, ai organizatiilor nonguvernamentale, ai mediului de afaceri si ai structurilor internationale, informeaza Noutati Moldova. Ministrul basarabean al ecologiei si resurselor naturale, Constantin Mihailescu, considera forul ca fiind una dintre actiunile pe care Republica Moldova intentioneaza sa le realizeze in acest an, in perioada presedintiei sale in Comisia internationala pentru protectia Dunarii. Forumul isi propune sa duca la o implicare mai activa a societatii civile in solutionarea problemelor ecologice, cele  440 de ONG-uri de profil care exista in Basarabia putand sa aiba un rol serios in rezolvarea sarcinilor de protectie a mediului ambiant, potrivit demnitarului basarabean. Totodata, evenimentul din toamna spera sa stabileasca o cooperare comuna mai stransa intre Comisia internationala pentru protectia Dunarii si Organizatia pentru Cooperare la Marea Neagra, ai carei reprezentanti vor fi invitati la Chisinau.

Forumul va fi pregatit si organizat de Fondul International pentru Mediul Ambiant.

 
Un tanar pianist roman din Elvetia debuteaza pe ecranePDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :429
Friday, 20 January 2006
Teo Gheorghiu, un tanar pianist de origine romana, va interpreta la cei 13 ani ai sai rolul principal al filmului regizorului elvetian Fredi M. Murers, "Vitus".

Pelicula va avea  premiera in Elvetia joi, 2 februarie, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Filmul are ca tema povestea unui muzician, talentatul Vitus, care, pe langa interpretarea sa extraordinara la pian, da dovada si de un coeficient de inteligenta iesit din comun. Caracteristicile sale de geniu nu il impresioneaza prea mult pe copil, care si-ar dori sa duca o viata simpla si obisnuita, aidoma bunicului sau, interpretat de Bruno Ganz.

Teo Gheorghiu provine dintr-o familie de imigranti romani care s-au stabilit in preajma Zurich-ului si se bucura de apreciere muzicala si in viata de zi cu zi, fiind castigator a catorva premii de interpretare la pian. Una dintre distinctiile castigate este locul intai obtinut la sectiunea tineret a concursului international de pian al Republicii San Marino, desfasurat in luna decembrie a anului trecut.

 
Romanii din Las Vegas il pot lua la intrebari pe primarul lorPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :331
Friday, 20 January 2006
Romanii din Las Vegas au posibilitatea sa discute personal in aceasta luna cu primarul orasului in care locuiesc, Oscar Goodman, care va fi disponibil pentru interpelari vineri, 20 ianuarie, la Starbucks Coffee.

Dialogul dintre oficialitatea locala si cetateni face parte din programul “Coffee with the Mayor”, cafeneaua care va gazdui intalnirea fiind situata la adresa W. Craig Rd. @ Tenaya. Mai multe detalii se pot obtine de la biroul primarului, numar de telefon 702-229-6241, informeaza Las Vegas Romanian Journal.

 
Ziua Femeii, organizata pentru a treia oara de romancele din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 20 January 2006
Reprezentantele sexului frumos de origine romana din zona orasului Zurich si-au propus sa organizeze si in acest an intalnirea traditionala de Ziua Femeii, care va avea loc sambata, 4 martie, la Hauptbahnhof Zurich.

Punctul de intalnire va fi Treffpunkt, in jurul orei 17:00, iar inscrierile, ideile si propunerile se vor face pana la 20 februarie la adresa de e-mail a Anei sau a Adelei, cele doua organizatoare ale evenimentului. Programul serii va include masa la un restaurant, apoi distractie si dans intr-o discoteca din localitate. Petrecerea este destinata exclusiv femeilor, mai anunta doamnele, car pot fi gasite prin intermediul portalului comunitatii romane din Elvetia.

Aceasta este cea de-a treia editie a traditionalei intalnirii romanesti din Zurich de Ziua Femeii, intrunirile precedente fiind un real succes, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 

 
Primaria din Balti va avea si o pagina de webPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 20 January 2006
La o conferinta de presa, primarul de Balti, Vasile Panciuc, a indemnat jurnalistii locali sa participe la elaborarea conceptiei si aspectului unei viitoare pagini oficiale a municipiului Balti pe Internet, informeaza Agentia Monitor Media. 

Municipalitatea nu are nici fonduri si nici specialisti pentru realizarea unei reprezentante pe Internet a municipiului Balti, a mentionat Panciuc, precizand in acest sens ca autoritatile se vor vedea nevoite sa contracteze specialisti. In acest an, autoritatile vor acorda atentie sporita problemei lansarii unei pagini web a localitatii cu informatii actuale despre activitatea administratiei publice locale, a specificat primarul baltean. 

In context, secretarul Consiliului municipal si al Primariei Balti, Irina Serdiuc, a mentionat ca municipalitatea va acorda in acest an o atentie sporita noilor tehnologii informationale. Vom face astfel incat fiecare sectie a Primariei sa plaseze zilnic informatii pe viitorul site al orasului despre activitatile curente. De asemenea, vom publica pe aceasta pagina deciziile Consiliului municipal si alte acte oficiale ale administratiei, a spus Serdiuc. Potrivit aceleiasi surse, autoritatile baltene intentioneza ca, in curand, sa creeze si o versiune electronica a Arhivei municipale, dar si expozitii internationale ale Galeriei de tablouri si Muzeului de Istorie si Etnografie.

Totodata, administratia orasului Balti declara ca va institui o asa-zisa anticamera electronica in holul primariei – un calculator sau doua prin intermediul carora vizitatorii vor putea adresa intrebari autoritatilor. Tot in acest an, autoritatile vor dezvolta o noua retea interna care va facilitata munca functionarilor din primarie in aspect de procesare a informatiei si elaborare a unei baze de date cu deciziile Guvernului si controlul executarii acestora in teritoriu. 

 

 
Romanii din Olanda, asteptati la biserica romana EcclesiaPDF Print E-mail
Eindhoven, Olanda/Romanian Global News
Accesari :339
Friday, 20 January 2006
Biserica crestina romana evanghelica Ecclesia din Olanda ii asteapta in luna ianuarie pe toti romanii care locuiesc in aceasta tara, indiferent de religia lor, sa ia parte la slujbele care se vor desfasura in orasele Tiel si Eindhoven.

Serviciile religioase au loc in fiecare a doua duminica din luna, intre orele 15:00 - 17:00 in Tiel, si in fiecare a patra duminica din luna, intre orele 15:30 - 17:30 in Eindhoven, infornmeaza portalul romanilor din Olanda. Urmatorul serviciu religios va avea loc duminica, 22 ianuarie, in Eindhoven, incepand cu ora 15:30.

 
Muzica si filmul romanesc al anilor 70-80 vin la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :417
Friday, 20 January 2006
{mosimage}In cadrul unui eveniment intitulat „West meets East” (Vestul intalneste Estul) muzica si filmul romanesc, dar si britanic, caracteristice anilor 70-80 vor fi prezentate la Londra vineri, 20 ianuarie.

{mosimage}Evenimentul se va desfasura de la ora 19.00, la celebrul Inn on the Green si va gazdui, de la ora 20.00, proiectia unei comedii romanesti de succes, „Artista, dolarii si ardelenii”, povestea unei familii de romani din Transilvania care pleaca in Vestul american in cautarea unei vieti mai bune. Seara va incepe la ora 19.00 cu un barbeque si cu acorduri ale muzicii romanesti si britanice si va continua cu un scurt moment de comedie, de la ora 19.45, menit sa sublinieze ciocnirea a doua culturi. In continuare este programata proiectia savuroasei comedii romanesti amintite, ce va fi urmata de un program muzical al The Forty Thieves Orkestar, o combinatie de muzica est-europeana si ritmuri londoneze.

Seara se va incheia cu un program alcatuit din muzica de petrecere din anii 70 si 80, de la Doina pana la SKA, program ce ii va tine pe cei prezenti la Inn on the Green pana la ora 1.00. 

 
Ritmuri latino pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :428
Friday, 20 January 2006

Societatea femeilor romance din Londra, „Romanca” va organiza sambata, 21 ianuarie, la Londra, cea de-a cincea editie a Transilvanian Connection Party Disco-Latino. 

Petrecerea se va desfasura la bar-restaurantul Scuzi, din Creechurch Lane, Londra, de la ora 20.30 si va fi incalzita de DJ Ionellu si Doriano. Intrarea la discoteca pentru cei interesati va costa 6 lire, pret in care organizatorii vor oferi oaspetilor si un pahar de vin. Ca de obicei, seara va fi antrenata de ritmuri latino dar si de muzica romaneasca, si nu va lipsi nici celebrul concurs de dans la care sunt invitati sa participe toti cei prezenti. Premiile pe care le vor primi castigatorii vor consta in sticle de vin de Cotnari, DVD-uri si produse cosmetice.

Invitatul serii romanesti de la bar-restaurantul Scuzi va fi Chris Lampard.

 
Fostele glorii Cheeky Girls – in pragul falimentuluiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global Nesw
Accesari :383
Friday, 20 January 2006
Falimentul celor mai cunoscute romance din Peninsula Britanica, Monica si Gabriela Irimia, alias Cheeky Girls, pare a fi iminent.

Gemenele au recunoscut recent ca visele lor de faima s-au naruit complet, lasandu-le prada disperarii si saraciei, precizeaza presa britanica mondena. Clujencele, care au castigat o editie a celebrului concurs “Popstar: The Rivals”, al carui obiectiv este de a descoperi tinere talente muzicale, au insistat pentru a primi un avans pentru noul lor album in valoare de 22.000 de lire sterline si nimic altceva, dupa ce casa lor de discuri Telstar a intrat in faliment, informeaza Actualitatea Romaneasca. In ciuda faptului ca au muncit intens timp de doi ani, au inregistrat noi piese si au efectuat mai multe turnee, Gabriela si Monica, ambele de 23 de ani, sustin ca nu au primit nici un ban in afara acelui avans, scrie “Realitatea romaneasca”.
“Cand ne-am dat seama ca nu vom vedea nici un ban, am izbucnit in plans si nu m-am mai oprit doua saptamani. Am muncit atata timp degeaba”, si-a reamintit Gabriela. Una dintre principalele cauze ale caderii din topurile britanice este, dupa parerea fetelor, aceea ca presa le-a criticat intens pentru ca ar fi prea slabe, chiar anorexice. “Ne-au barfit intruna cum ca am fi stravezii de slabe, piele si os, si ca aratam oribil in bikini”, sustine Gabriela.

 
Membri ai Filarmonicii din Cluj, in concert la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 20 January 2006
Mai multi componenti ai Filarmonicii din Cluj vor concerta vineri 20 ianuarie, de la ora 20:00, in cadrul spectacolului "Fantoma de la opera" care se va desfasura la Kongresshaus Zurich.

Seria de concerte a inceput marti, 17 ianuarie, la Lucerna, fiind urmata de alte reprezentatii pe 18 ianuarie in Interlaken, 19 ianuarie in Brig, si va mai contine alte doua spectacole pe 22 ianuarie in Fribourg si in 23 ianuarie in Winterthur, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 

 
Cvartetul romanesc Con Tempo, inclus in Festivalul Mozart din GalwayPDF Print E-mail
Accesari :490
Friday, 20 January 2006
Anul 2006, dedicat compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, reprezinta pentru cvartetul romanesc de coarde „ConTempo” un prilej de a participa in perioada 20-22 ianuarie la Festivalul „Mozart” din orasul irlandez Galway.

Din programul festivalului mai fac parte concerte sustinute de membrii Trioului cu pian „Kungsbacka” din Suedia, violistul Diemut Poppen din Germania si pianistul irlandez Finghin Collins, anunta postul national muzical de radio.

Concertul de deschidere se va desfasura in teatrul de limba galeza-irlandeza din Galway, prilej cu care cei patru muzicieni romani, violonistii Bogdan Sofei, Ingrid Nicola, violista Andreea Banciu si violoncelistul Adrian Mantu, vor prezenta, cu participarea pianistului Finghin Collins, opusurile mozartiene: Cvartetul cu pian nr. 1 KV. 478, Cvartetul KV. 421 si Concertul nr. 12 pentru pian si orchestra, in aranjament pentru pian si cvartet de coarde.

Con Tempo a fost infiintat in anul 1995 de catre cei patru muzicieni romani, pe atunci studenti la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Cariera lor a fost una marcata de numeroase succese interne si internationale, cu 13 premii obtinute la concursuri de profil in Londra, Roma, Munchen, Graz, Berlin, Praga, Hamburg si Cluj. Totodata, maiestria de care dau dovada cei patru membri ai cvartetului i-a facut sa initieze si o serie de cursuri pentru studenti si tineri muzicieni pe care ii indruma pe parcursul unei scoli anuale de vara care se desfasoara la sfarsitul lunii iulie. Cei patru sunt rezidenti chiar in Galway, Irlanda.

 
Pictura romaneasca la Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 20 January 2006
Artista de origine romana Any Marie Drollinger, stabilita in Las Vegas isi prezinta pana joi, 2 februarie, la Sunrise Library din localitate, expozitia personala de pictura.

Evenimentul a fost inaugurat la sfarsiul anului trecut, pe 13 decembrie, patru zile mai tarziu artista fiind prezenta la expozitie pentru a oferi autografe si a discuta cu iubitorii de arta prezenti. Conform reprezentantului publicatiei Las Vegas Romanian Journal, care a luat parte la manifestare, expozitia semnata de Any Marie Drollinger reprezinta un eveniment deosebit in cadrul comunitatii romanesti din Las Vegas.

Tablourile romancei expuse la Sunrise Library au fost evaluate de firma Concetta Hutchinson Appraisals la sume cuprinse intre 1000 si 7000 de dolari, valoarea totala a expozitiei fiind de 40 500 de dolari. Artista lucreaza in prezent la patru tablouri cu teme inspirate din locurile vizitate in calatoria din vara anului trecut, intreprinsa in partea de sud a Statelor Unite ale Americii, temele indragite de artista fiiind natura si arhitectura veche.

Any Marie Drollinger a avut trei expozitii personale in Las Vegas in anul 2005, a reusit sa si vanda cateva lucrari, iar pentru anul in cusra va colabora in continuare cu Organizatia artistilor plastici din Las Vegas, din care face parte, pentru planificarea viitoarelor expozitii.

 
Ruxandra Donose canta la saptamana Mozart de la SalzburgPDF Print E-mail
Salzburg, Austria/Romanian Global News
Accesari :409
Friday, 20 January 2006
Mezzo-soprana romanca Ruxandra Donose va interpreta vineri, 20 ianuarie, rolul „Cavalerul Ramiro” din premiera spectacolului „Gradinarita din dragoste” de Mozart, eveniment care deschide in mod oficial saptamana dedicata la Salzburg marelui compozitor austriac.

Editia din acest an este consacrata implinirii a 250 de ani de la nasterea lui Mozart si include reprezentatii valoroase semnate de Orchestra Filarmonicii din Viena, „Camerata Salzburg”, Orchestra de Camera Mahler, dirijorii Daniel Barenboim, Adam Fisher, Valeri Gherghiev, Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Muti, cvartetele „Julliard”, „Emerson”, pianistul Emmanuel Ax, violonistul Gidon Kremer, soprana Renee Flemming si baritonul Thomas Quasthoff.  „Gradinarita din dragoste” va mai fi jucat de inca trei ori in cadrul „Saptamanii Mozart” de la Salzburg.

Saptamana Mozart este organizata in fiecare a de Fundatia Internationala „Mozarteum”, fiind prelungita in 2006 la 14 zile de concerte si manifestari conexe, informeaza muzical.srr.ro. Reprezentatiile au loc in mai multe sali importante din oras, printre care Landestheater, Grosser Saal din Mozarteum sau Festspielhfrom.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions