Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Responsabilitatea EminescuPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :491
Sunday, 22 January 2006

De sapte ani incoace, la mijlocul lunii ianuarie, in mod traditional, romanii din Ungaria se intalnesc la Apateu pentru a-l omagia pe cel mai mare poet al neamului romanesc. Vinerea trecuta, la chemarea parohului ortodox din satul bihorean, romanii au sarbatorit 156 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, transmite corespondentul Romanian Global News.

Luceafarul neamului nostrum

„In urma cu sapte ani, pe bolta cerului din Apateu a rasarit marele poet Eminescu. El este Luceafarul neamului nostru", a accentuat parintele paroh Origen Sabau, in deschiderea zilei dedicate lui Eminescu. „De sapte ani incoace, in cadrul bisericii noastre din Apateu ii recitam poeziile, ii cantam doinele, ii ascultam basmele." Festivitatea a inceput, de aceasta data, la Centrul Cultural si Metodologic al Romanilor din judetul Bihor, unde romani si maghiari, localnici si oaspeti, s-au intrunit pentru se aminti de poetul nemuritor al romanilor. „Eminescu e tulpina eternitatii romanesti", ne atentiona un afis de pe scena. Citatul lui Ionel Teodoreanu a fost tradus si in limba maghiara, deoarece la Apateu in aceeasi zi s-a sarbatorit si Ziua Culturii Maghiare.

Dor de Eminescu

„Ne este dor de Eminescu in fiecare zi. Fara el am fi mult mai saraci. Eminescu nu este doar un poet romantic binecunoscut, ci el si poezia lui sunt prezenti in toata viata noastra, in fiecare zi, in toate momentele importante", a spus Ligia Mirisan, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bihor, al carei discurs a fost tradus in maghiara de conf. univ. dr. Agneta Marcu, decanul Facultatii de Muzica din Oradea. „Opera lui Eminescu este monumentala, iar daca ar fi sa-l comparam cu alti scriitori, putem afirma, fara doar si poate, ca locul lui este in universalitate", a subliniat directorul oradean, care si-a manifestat convingerea ca Eminescu va exista pana cand vom avea sentimente, pana cand vom avea dor.

Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, protopopul ortodox roman din Apateu a multumit Centrului Cultural Judetean din Dobritan pentru sprijinul acordat in realizarea programelor culturale romano-maghiare din acest sat bihorean si a inmanat directorului Lukovics Andras o diploma si un volum bilingv, romano-maghiar, cu poeziile lui Mihai Eminescu.

Poezii in doua limbi

Protagonistii programului cultural au fost scolarii: cei din loc si cei sositi din Oradea. Directoarea scolii si a centrului cultural local, Vad Erzsebet, care a fost si moderatoarea programului, a accentuat in deschidere ca pentru apateni activitatile culturale ocupa un loc aparte. Invitati in scena (din pacate, doar in limba maghiara), elevii scolii din Apateu au recitat poezii de Eminescu in limbile romana si maghiara, dupa care au interpretat dansuri populare romanesti si unguresti, iar Ansamblul „Mugurelul", de la Scoala generala „Dimitrie Cantemir" din Oradea, a incantat publicul cu un spectacol extraordinar de cantece si dansuri populare romanesti.

Datoria urmasilor

Aceeasi copilasi din Oradea, instruiti de invatatoarea Doina Lung, au prezentat apoi in biserica ortodoxa un recital literar-muzical de aproape o ora. Elevii din clasa a 3-a au spus atat poezii mai usoare cat si altele mai lungi, au dramatizat „Scrisoarea a III-a" si au cantat romante pe versurile lui Eminescu.

Prezent la eveniment, Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie a rostit un scurt cuvant festiv, in care a atras atentia asupra responsabilitatii apatenilor si a tuturor romanilor din Ungaria fata de memoria lui Mihai Eminescu. „Bustul lui Eminescu, aflat in curtea bisericii ortodoxe din Apateu, reprezinta urmele lasate de inaintasii nostri. Caci Eminescu simbolizeaza existenta romanilor de pretutindeni." Ierarhul romanilor ortodocsi din aceasta tara a amintit ca in Ungaria exista doar doua busturi de-ale lui Mihai Eminescu: unul la Budapesta, in fata Institutului Cultural Roman, iar celalalt la Apateu. In cuvantul sau festiv, PS Sofronie a sugerat si o idee care ar putea fi considerata ca sfat pentru urmasii lui Eminescu: „Ar trebui sa ne gandim daca nu ar fi bine ca Centrul Cultural si Metodologic al Romanilor din Bihor sa preia numele lui Mihai Eminescu, precum s-ar cuveni ca strazile pe care se afla bustul lui Eminescu, atat aici, la Apateu, cat si la Budapesta, sa-si schimbe numele in strada Eminescu."

 
Asociatia romanilor din Otlaca-Pusta isi planuieste viitorulPDF Print E-mail
Otlaca Pusta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :765
Sunday, 22 January 2006

Dupa ce in toamna anului trecut s-a infiintat Asociatia Romanilor din Otlaca-Pusta, conducerea organizatiei a invitat membrii la prima intrunire. Sambata trecuta, 14 ianuarie, otlacanii romani s-au adunat pentru a-si intocmi programul de activitate pentru perioada direct urmatoare si a discuta problemele bugetare.

La intalnirea noii asociatii au participat si juristul dr. Gheorghe Ruja din Jula, Alexandru Finna, Ana si Gheorghe Buha din Chitighaz, care si-au impartasit experientele in domeniul programelor romanesti, a informat vicepresedinta Elvira Ardelean. Dr. Gheorghe Ruja a prezentat participantilor Legea Minoritatilor si modificarile ei, dupa care a raspuns la intrebarile legate de problemele juridice din domeniu, informeaza corespondentul Romanian Global News la Otlaca Pusta.

Alexandru Finna, reprezentantul roman in Curatoriul Fundatiei Publice „Pentru Minoritatile Nationale si Etnice din Ungaria", a vorbit despre proiectele prin care se poate obtine sprijin pentru organizarea manifestarilor romanesti. Ana Buha, presedinta Asociatiei Romanesti din Chitighaz s-a adresat otlacanilor cu sfaturi practice legate de activitatea asociatiei.

Dupa cum declara Elvira Ardelean, Asociatia Romanilor din Otlaca-Pusta planuieste pentru viitorul apropiat, sa sarbatoreasca impreuna cu credinciosii ortodocsi, sfintele sarbatori de Rusalii, invitand coruri bisericesti pentru aceasta ocazie. Printre programele asociatiei se mai afla organizarea unor manifestari culturale romanesti in colaborare cu localnicii romani, cu otlacanii mutati in alta parte si cu scolarii. Asociatia a cerut ca sa primeasca in folosinta ca sediu cladirea vechii poste din sat, care este in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria. La aceasta cerere se asteapta raspunsul Episcopiei de la Giula.  

 
Serata la Institutul Cultural RomanPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :448
Sunday, 22 January 2006

Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza, miercuri, 25 ianuarie, la ora 18.00, o serata literara. Cu aceasta ocazie se va prezenta traducerea in limba romana a versurilor „Si cateva acuarele", ale lui Tibor Zalan (Editura Koinonia din Cluj, trad. George Volceanov).

De asemenea se va prezenta volumul „Teste de limba romana" de Jeno Farkas, editor si traducator directorul Editurii Palamart, Budapesta. Manifestarea va avea loc la Institutul Cultural aflat in str. Izso nr. 5.

 
Timp mai scurt de asteptare pentru permisul de sederePDF Print E-mail
Moglia, Italia / Romanian Global News
Accesari :386
Sunday, 22 January 2006

Romanii aflati in regiunile italiene Moglia si Sabbioneta ar putea astepta mai putin, pe viitor, pentru obtinerea permisului de sedere in Italia. Un protocol semnat in cursul acestei saptamani intre chestorul Giancarlo Pozzo si primarii din Moglia si Sabbioneta promite sa scurteze considerabil peioada in care imigrantii din aceste regiuni trebuiau sa isi astepte permisele de sedere.

Datorita acestui acord, imigrantii rezidenti in aceste doua comune se vor putea adresa oficiilor din zona pentru a-si face o programare la Chestura pentru probleme legate de permisele de sedere, fara sa mai fie voie sa mai faca un drum pana in capitala.

Mai mult decat atat, si procedura se va accelera. Conform unor informatii furnizate de Chestura pentru portalul Stranieri in Italia, reiese ca, tot in urma acestui acord, reinnoirea pasaportului se poate face in numai 20 de zile, fata de cele patru luni cat dura aceasta procedura, daca ar fi fost urmat parcursul traditional.

 
Masa sfintilor de iarna, prilej de intalnire pentru romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :393
Sunday, 22 January 2006

Parohia „Sfanta Maria" din Cleveland repeta si in acest an, duminica, 22 ianuarie, masa sfintilor de iarna, care va avea loc la sediul bisericii, imediat dupa terminarea Liturghiei duminicale.

In cadrul acesteia vor fi cinstiti cei trei Ierarhi, Vasile Grigorie si Ioan, si se va servi un meniu traditional romanesc. Din preparatele care vor fi incluse la pranz fac parte caltabosii, mamaliga cu branza, fasolea batuta si desertul. Totodata, masa are si scopul de a-i reuni pe toti credinciosii biseriicii, la cateva saptamani dupa terminarea sarbatorilor de iarna. Parohia face apel la enoriasi sa se considere fiecare dintre ei un sponsor al mesei si sa contribuie dupa puterile personale la realizarea acestei actiuni, informeaza buletinul parohial al bisericii „Sfanta Maria".

 
O noua conferinta religioasa la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania / Romanian Global News
Accesari :351
Sunday, 22 January 2006

Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord ii invita pe toti romaniii din Munchen sa ia parte ambata, 4 februarie, la ora 19:00, la Capela Sf. Siluan Atonitul, la o conferinta sustinuta de dr. Konstantin Nikolakopoulos.

Acesta este profesor de teologie biblica la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Munchen si presedintele Comisiei Unite de Teologie Ortodoxa, informeaza capela romaneasca. Oaspetele va conferentia pe tema „Cele patru Evanghelii ale vestii bune despre Iisus Hristos". La conferinta va participa si PS. Sofian Brasoveanul, care slujeste la biserica gazda. Finalul intrunirii va consta intr-un dialog al vorbitorului cu cei prezenti.

 
Zece romani si zece israelieni, inclusi pe lista Oamenii Anului 2005PDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel / Romanian Global News
Accesari :550
Sunday, 22 January 2006

Centrul Cultural Israeliano-Roman din Tel Aviv a desemnat drept "Oameni ai Anului 2005" zece romani si zece israelieni, care au fost selectati de o comisie compusa din ziaristii Carol Isac, Doina Maizeles si ing. Andrei Lupu si care vor fi mentionati miercuri, 1 februarie, de la ora 19:00, la Muzeul Eretz Israel din Tel Aviv. Tot in aceeasi seara, dar de la ora 20:00, ansamblul Teatrului National de Opereta din Bucuresti va fi protagonistul spectacolului "Opereta canta - Opereta danseaza".

La categoria "Romanii Anului 2005" se afla Traian Basescu - presedintele Romaniei, Adrian Videanu - primarul general al Bucurestiului, Radu Catalin Dancu - sponsor al unor carti cu tematica evreiasca, dr. Mariana Valeria Stoica - ambasadoarea Romaniei in Israel, lorin Piersic - actor societar al Teatrului National din Bucuresti, Sorin Rosca Stanescu -  directorul general al ziarelor "Ziua", "Gardianul" si "Averea", Ion Caramitru - actor, directorul Teatrului National din Bucuresti, Constantin Toma - presedinte director general al unei firme care este sponsor al Teatrului Evreiesc de Stat, Mihaela Radulescu - prezentatoare de programe tv, si Mircea Dinescu, poet si publicist, informeaza portalul romania-israel.com. "Oamenii Alialei Romane 2005" au fost desemnati Colette Avital, deputata, pentru initierea Legii de restituire a bunurilor din Israel ale supravietuitorilor Holocaustului; Bruno Landesberg, industrias, consul de onoare al Romaniei in Israel; Lya Konig, actrita, Teatrul National Habima, pentru stralucita interpretare a rolurilor din piesele "Sarah Bernhard", "Oscar si matusa Roza" si "Clubul vaduvelor vesele"; dr. Zwika Bercovici pentru initiativa de a apropia cele doua orase, Ierusalim si Bucuresti;
Odetta, realizatoarea unei emisiuni populare la TV; Tesu Solomovici, pentru cartile "Istoria Holocaustului din Romania", "Istoria Evreilor din Romania de la inceputuri si pana astazi", "Pacepa - un dosar incendiar", "Cartea cu anecdote circumcise" si activitate editoriala la Bucuresti"; Uly Valureanu, initiatorul Agentiei de presa Internet "Buna dimineata, Israel!; G. Mosari, scriitor, pentru cartile aparute si initiative culturale israeliano-romane; dr. Harry Reininger - pentru realizari muzicale deosebite; dar si Mirel Brates, pentru romanul "Israel fara horoscop" premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania si de Asociatia scriitorilor din Israel.

 
HC Municipal Constanta joaca pentru doua zile in ElvetiaPDF Print E-mail
Obersiggenthal, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :689
Sunday, 22 January 2006

Echipa masculina de handbal HC Municipal Constanta evolueaza in perioada 21-22 ianuarie in cadrul cupei AXPO din localitatea elvetiana Obersiggenthal.

Un amanunt interesant il constituie participarea la concurs a romanului Sandu Iacob de la constanteni, care, pana anul trecut a jucat in Elvetia la TV Endingen, iar acum va evolua contra fostilor colegi, anunta Casa Romanilor din Elvetia.

Compatitia va alinia la start formatiile Vfl Pfullingen-Stuttgart, HCM Constanta, HC Superpfund Hard si TV Endingen. Acestea vor juca in prima zi dupa urmatorul program: TV Endingen - HC Municipal Constanta, HC Superfund Hard - VfL Pfullingen, AargauerCup Halbfinal TV Endingen Drü – HSG Siggenthal, HC M Constanta - HC Superfund Hard si TV Endingen - VfL Pfullingen, in timp ce a doua zi se vor desfasura partidele VfL Pfullingen - HC M Constanta si TV Endingen - HC Superfund Hard.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions