Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romanii de pretutindeni, prioritate pentru Presedintele Basescu la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 25 January 2006
Libertatea si intoarcerea acasa a cetatenilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa si rezolvarea situatiei scolilor cu predare in limba romana din Transnistria au fost doua subiecte fierbinti abordate de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul unui discurs impresionant sustinut miercuri, 25 ianuarie, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Seful statului a adus din nou in discutie problema conflictului din Transnistria, amenintarea directa la adresa integritatii teritoriale a Moldovei care greveaza asupra evolutiei firesti a statului moldovean. Pe langa presiuni de natura politica sau economica pe care le exercita asupra regiunii, Transnistria este o enclava in care criminalitatea si domnia bunului plac al unei oligarhii fac legea. Conform presedintelui roman, o dovada in plus asupra consecintelor existentei unei zone de non-drept este modul de raportare la decizia CEDO in cazul Ilascu, singura solutie care exista in acest caz fiind eliberarea si trimiterea acasa a cetatenilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.

Multumind Consiliului Europei pentru sprijinul oferit in abordarea situatiei scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, seful statului roman a accentuat faptul ca aceasta problema nu este definitiv rezolvata, iar presiunile asupra profesorilor si elevilor din aceste scoli continua. De aceea, Basescu a mai declarat ca respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale in aceasta regiune separatista necesita atentia sporita a tuturor organismelor internationale relevante, si, in mod special, a Consiliului Europei. Referitor la Basarabia, presedintele Romaniei a mai spus in discursul sau ca orientarea europeana a Republicii Moldova este o prioritate a Romaniei, tara care s-a angajat sa sprijine eforturile basarabene de a actiona conform standardelor democratice si de a-si aduce contributia proprie la consolidarea securitatii regionale.

Traian Basescu a continuat pe parcursul expuneri sale sa revina la problema Republicii Moldova, despre care a declarat ca s-a aratat disponibila la cel mai inalt nivel pentru cooperare in proiectul ambitios de a transforma regiunea extinsa a Marii Negre intr-un spatiu in care reperele politice ale parteneriatului international sunt democratia si valorile europene. In acest sens, Romania s-a angajat sa sprijine eforturile Republicii Moldova de a actiona conform standardelor democratice si de a-si aduce contributia proprie la consolidarea securitatii regionale. In baza unor rezultate comensurabile, din punct de vedere al acumularilor democratice, Republica Moldova trebuie sa primeasca, de Uniunea Europeana, o foaie de parcurs similara celei pentru Balcanii de Vest,a mai afirmat presedintele roman. Discursul sefului statului roman a reliefat si interesul Romaniei pentru asigurarea unei zone de securitate in bazinul Marii Negre si pentru democratizarea regiunii, obiectiv cuprins si in mandatul Romaniei la Presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. Consacrarea zonei Marii Negre ca spatiu de cooperare reala, in cadrul unui proces multilateral sustinut de partenerii europeni, poate consolida functionarea principiilor si valorilor democratice in statele din zona, iar in regiunea extinsa a Marii Negre principalul factor de stabilitate il constituie continuarea reformelor interne, accelerate de o perspectiva europeana certa, a declarat Basescu.

Traian Basescu  a mai tinut sa precizeze in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca Romania a reusit sa creeze un model propriu de protectie a minoritatilor nationale care este recunoscut in prezent pe plan european. O dovada in acest sens sunt cele 19 minoritati nationale reprezentante in Parlamentul Romaniei. Tratamentul de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste, insa, in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric. Totodata, presedintele Romaniei a mai evidentiat si alte capitole la care tara noastra sta foarte bine, precum drepturile omului si protectia minoritatilor nationale, reforma administratiei publice, democratia locala, reforma justitiei, coeziunea sociala, adevarate linii de actiune care au permis pregatirea tarii noastre pentru aderarea la Uniunea Europeana si care transforma Romania intr-un caz in care scoala de democratie a Consiliului Europei a functionat cu succes. Acest succes motiveaza Romania in eforturile sale de constructie a stabilitatii regionale. Dand ca exemplu intoleranta etnica, discriminarea si excluderea sociala care marcheaza istoria recenta a conflictelor din Balcani si Caucaz, Traian Basescu a mai afirmat ca, prin implicarea directa in gestionarea acestor realitati ale continentului, Consiliul Europei isi reconfirma profilul unic intre actorii care participa la asigurarea stabilitatii regionale.

 
Primarul maghiar din Miercurea- Ciuc a desconsiderat sarbatorirea Unirii PrincipatelorPDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Wednesday, 25 January 2006
In ciuda temperaturii de -20 de grade Celsius, cate s-au inregistrat miercuri la Miercurea Ciuc, romanii s-au adunat in numar mare pe platoul din fata orasului pentru a se prinde in Hora Unirii.

Toti au fost surprinsi sa vada ca primaria nu se invrednicise sa curete zapada de pe platou, astfel incat au fost nevoiti sa escaladaze, la propriu, troienele. In ciuda acestui lucru, oamenii s-au prins de maini si au intins o Hora a Unirii in acordurile fanfarei Brigazii de Vanatori de Munte din Miercurea Ciuc, informeaza Rompres.

Romanii veniti sa sarbatoreasca impreuna Unirea Principatelor s-au aratat revoltati de atitudinea municipalitatii pe care au catalogat-o ca fiind revoltatoare. „Daca stiam ca nu se va curata platoul de zapada poate veneam mai devreme, deszapezeam zona si apoi ne prindeam in Hora Unirii”, a spus o profesoara din Miercurea Ciuc, care a adaugat ca si in alte ocazii Primaria nu a dat dovada de respect fata de sarbatorile romanilor. Directorul de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Panescu, a declarat ca Primaria a fost anuntata inca de vineri dimineata despre acest eveniment si a fost rugata sa curete zapada pentru ca manifestarea sa se desfasoare in conditii normale. In replica la acuzatiile ce i se aduc, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, sustine ca nu a fost anuntat oficial de catre Prefectura ca trebuie sa deszapezeasca platoul, acuzand astfel o „lipsa de comunicare intre Prefectura si municipalitate”.

Desi nu este pentru prima data cand autoritatile locale din Harghita nu fac nici un gest de sustinere a manifestarilor de interes national, romanii s-au bucurat de Ziua Unirii, iar la final au aplaudat si au izbucnit in strigate de bucurie.

 
Acord romano-spaniol in domeniul securitatii socialePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :460
Wednesday, 25 January 2006
Secretarul de stat Valer Bindea, coordonator al Departamentului pentru relatii externe si integrare europeana din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, si secretarul de stat Octavio Jose Gradado Martinez, de la Departamentul pentru securitate sociala din cadrul Ministerului Spaniol al Muncii si Asigurarilor Sociale, au semnat marti, 24 ianuarie, la Madrid, Conventia dintre Romania si Spania in domeniul securitatii sociale.

Conventia reglementeaza acordarea prestatiilor de securitate sociala in caz de boala si maternitate, batranete, deces, accidente de munca si boli profesionale, somaj. Prevederile documentului se vor aplica tuturor lucratorilor care au fost sau sunt supusi legislatiei uneia sau ambelor State contractante, precum si urmasilor si membrilor de familie, in masura in care drepturile acestora sunt derivate din calitatea de urmas sau membru de familie. Conventia prevede egalitatea de tratament a tuturor persoanelor cu cetatenii proprii, precum si posibilitatea exportului prestatiilor de securitate sociala, se arata intr-un comunicatde presa emis de ministerul roman.

Conventia va fi supusa ratificarii conform procedurilor interne a fiecarei Parti Contractante si va intra in vigoare la treizeci de zile de la data schimbului instrumentelor de ratificare. Autoritatile competente vor stabili modalitatile de aplicare ale Conventiei printr-un Aranjament Administrativ.

 
Inca un hop pentru Catedrala Mantuirii NeamuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 25 January 2006
Patriarhul Bisericii Orodoxe Romane, PF Teoctist, si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, au stabilit miercuri, 25 ianuarie, in cadrul unei intalniri de la Bucuresti, ca prioritatea in problema Catedralei Mantuirii Neamului o reprezinta semnarea protocolului de primire-predare a terenului intre Camera Deputatilor si Patriarhie.

Intrunirea a avut loc la sediul Ministerului Culturii si pe durata acesteia s-au discutat problemele legate de cedarea terenului pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, informeaza Rador. La intrunire au mai participat reprezentanti ai ministerelor Administratiei si Internelor, Finantelor Publice, Apararii Nationale, Transporturilor si a Secretariatului General al Camerei Deputatilor. Dupa discutii de aproximativ o ora s-a stabilit ca amplasamentul viitoarei catedrale patriarhale este departe de utilitatile din spatele Casei Poporului, ceea ce face ca suma de 15,3 milioane lei noi, ceruta de Secretariatul General al Camerei Deputatilor, sa nu se justifice. Ministrul Culturii a mai declarat ca lucrarile nu pot fi demarate in nici un fel pana in momentul in care nu se face protocolul de predare-primire, stipulat intr-o lege care trebuie respectata de toata lumea, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor.

 
Hora Unirii de la Slatina ar putea ajunge in Cartea RecordurilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 25 January 2006
16.000 de romani au dat mana cu mana la Slatina in cea mai mare hora care s-a incins vreodata in intreaga lume.

Romanii au sarbatorit cu totii marti, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, dar Slatina a incercat anul acesta sa doboare recordul mondial la categoria „cea mai mare hora din lume”. Gerul crancen nu a reusit sa-i invinga ieri pe olteni si nici sa-i tina departe de manifestarile prilejuite de Ziua Unirii. Cel care a coordonat „Euro Hora Unirii” a fost insusi primarul Slatinei, Darius Valcov, iar aceasta a fost intretinuta cu efective sporite ale jandarmeriei. Slatinenii, toti cei „cu inima romana” au intins hora de sapte randuri pe aproximativ un kilometru, chiar in fata statuii lui Alexandru Ioan Cuza.

Organizatorii au filmat hora iar aceasta filmare va fi trimisa celor de la Cartea Recordurilor pentru omologare. Pana ieri, cea mai mare hora din lume, omologata de Cartea Recordurilor era cea incinsa la Sofia, in mai 2005, de 11.900 de persoane.

 
Vizita episcopala romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :370
Wednesday, 25 January 2006
PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, efectueaza in perioada 25-31 ianuarie o vizita in Italia, la invitatia Episcopului de Padova Antonio Mattiazzo.

Cei doi ierarhi au participat miercuri, 25 ianuarie, la o rugaciune comuna in Catedrala din Padova, care marcheaza sfarsitul Saptamanii de Rugaciune pentru unitatea credintei, desfasurata de crestinii din intreaga lume in perioada 18-25 ianuarie. Episcopul roman se va mai intalni pe parcursul depalsarii sale in Peninsula si cu reprezentanti ai Bisericii Catolice din zona Triveneto (nord estul Italiei), informeaza Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba.

 

 
Malta a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Wednesday, 25 January 2006
Parlamentul maltez a ratificat marti, 24 ianuarie, cu unanimitate de voturi Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Republica Malta devine, astfel, cel de-al zecelea stat care ratifica Tratatul de Aderare, dupa Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Grecia, Estonia, Cehia, Spania si Italia.

Ministrul maltez de externe, Michael Frendo, a apreciat realizarile celor doua tari in perioada de tranzitie de la totalitarism la democratie si eforturile de aderare la Uniunea Europeana, pentru cresterea economica si imbunatatirea conditiilor de viata.

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza, intr-un comunicat, ca votul Parlamentului de la Valletta se constituie deopotriva intr-un mesaj politic incurajator si intr-o confirmare a sprijinului acordat de statele membre, de partenerii maltezi, pentru finalizarea, la 1 ianuarie 2007, a calendarului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

 
Proiectul „Dreamville” va reprezenta Romania la Bienala de la VenetiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :409
Wednesday, 25 January 2006
Propunerea „Dreamville”, elaborata de Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Stefan Ghenciulescu, Justin Baroncea, Carmen Popescu si Ana Bleahu, va fi proiectul de amenajare al Romaniei la Bienala de la Venetia, care va avea loc in perioada iulie – noiembrie a acestui an.

Decizia a fost luata de un juriu de specialitate care s-a reunit marti, 24 ianuarie, la Bucuresti, informeaza Minsiterul Culturii. Acesta a fost alcatuit din Virgil Stefan Nitulescu, presedinte, si membrii Marius Marcu-Lapadat, Catalin Sarbu, Dan Marin, Florian Stanciu, Ioan Strajan si Radu Teaca. La concurs au mai participat alte zece propuneri, dar „Dreamville” a fost aleasa cu unanimitate de voturi pentru claritatea conceptului si calitatea vizuala a propunerii. Juriul a luat, de asemenea, in considerare, potentialul evolutiv al propunerii, in cadrul procesului de realizare a proiectului expozitional.

 
Delegatie romaneasca la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romamian Global News
Accesari :455
Wednesday, 25 January 2006
O delegatie romaneasca va participa miercuri, 25 ianuarie, la Strasbourg, la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Din delegatia Romaniei va face parte si ministrul roman de Externe, in calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. Cu aceasta ocazie, ministrul afacerilor externe va prezenta, in fata delegatiilor parlamentare la APCE, un raport de etapa privind activitatea organizatiei, de la preluarea de catre tara noastra a mandatului de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, incepand cu luna noiembrie 2005. 

Totodata, oficialul roman va avea intalniri cu presedintele APCE, Rene van der Linden, cu secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, cu sefii grupurilor parlamentare din cadrul APCE. Subiectele care vor figura pe agenda discutiilor bilaterale vor viza atat aspecte legate de calendarul organizatiei si prioritatile presedintiei romane, cat si tematica regionala, respectiv, evolutii din Balcanii de Vest, procesele electorale din Ucraina si Belarus, problematica Caucazului de Sud, alte evolutii din vecinatatea estica, care intra in aria de competenta a organizatiei de la Strasbourg. Vizita ministrului afacerilor externe se inscrie in cadrul de dialog structurat al presedintelui Comitetului de Ministri cu Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care reuneste reprezentanti ai parlamentelor nationale din cele 46 de state membre ale organizatiei.

 
Elicopterul IAR Puma omologat de EurocopterPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Wednesday, 25 January 2006
Elicopterul IAR Puma, in varianta SM, destinat fortelor speciale din Emiratele Arabe Unite, a fost omologat de firma Eurocopter, potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Comertului. Prototipul acestui elicopter a fost finalizat anul trecut in luna octombrie si apoi expediat la Centrul de Incercari Marignan din Franta al companiei Eurocopter, informeaza Realitatea TV. Valoarea totala a contractului pentru cele 25 de elicoptere ce urmeaza a fi livrate in Emirate este de 89 de milioane dolari si se va finaliza in anul 2008. Primele elicoptere vor fi livrate in Emiratele Arabe Unite la sfarsitul lunii martie 2006.
 
Evenimente deosebite in inima BucurestiuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 25 January 2006
Hotelul Majestic din Bucuresti opereaza inca din octombrie 2005 cu licenta de franciza Ramada, sub denumirea "RAMADA MAJESTIC BUCHAREST HOTEL".

Renumitul hotel bucurestean gazduieste si evenimente de business (conferinte, seminarii, prezentari de produs etc.) dar si petreceri. Pentru romanii de pretutindeni care doresc sa isi organizeze un eveniment la standarde occidentale Ramada Majestic Bucharest organizeaza cocktail-uri, nunti, botezuri, aniversari si alte asemenea evenimente. Oferta de organizare de nunti este in prezent promovata cu o macheta publicitara pe website-ul hotelului la adresa www.ramadamajestic.ro iar pentru detalii complete despre pachetele promotionale se poate apela la serviciul de marketing pe adresa  de e-mail: elena.sofica@ramadamajestic.ro. Datele de contact ale hotelului sunt: Calea Victoriei No. 38-40, Sect. 1, Bucharest, Romania 010082, Phone: (+40 21) 310 27 15 / 20 / 35 / 46 / 72; 310 23 35; 311 32 12; 312 19 67, Fax: (+40 21) 310 23 80.

 
Procuratura de la Chisinau confirma dezvaluirile Romanian Global News- Pasat agent rusPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :449
Wednesday, 25 January 2006
Desi Valeriu Pasat a fost recent condamnat la zece ani de puscarie pentru comercializarea frauduloasa a avioanelor MIG, Procuratura Generala a mai intentat un dosar penal pe numele acestuia, ex-directorul SIS fiind suspectat de deconspirarea unor agenti ai SIS si de livrarea ilegala catre Rusia a unor documente secrete.

Potrivit unei surse confidentiale din cadrul Procuraturii Generale, ancheta a constatat ca Pasat, abuzand de functia pe care o detinea, - director al SIS, - „facea, contrar legii, copii la xerox, ale diferitelor documente secrete, inclusiv dosare ale unor agenti ai SIS”. „Un interes deosebit avea Pasat fata de dosarele unor agenti cu misiuni speciale in autoproclamata republica nistreana. Ancheta a constatat, de asemenea, ca Pasat a avut intalniri cu asa numitul ministrul al securitatii nationale din Transnistria, Vladimir Antiufeev, caruia i-a transmis dosarele agentilor moldoveni. Ulterior, respectivii ofiteri ai SIS au fost deconspirati - unul a fost asasinat de catre killerii transnistreni, altul a disparut fara urma.... In acelasi timp, o serie de agenti ai SIS care se aflau pe teritoriul Federatiei Ruse si au fost denuntati de Pasat, au fost expulzati”, a spus sursa.

Noul „dosar Pasat” are mentiunea top-secret. „La prima faza a urmaririi penale am tinut in secret investigatiile. Vor fi facute in curand si dezvaluiri, dar pe parcurs, pornind de la interesele urmaririi penale. Multe circumstante inca nu sunt elucidate. Pasat a reusit sa adune informatii secrete, profitand de functia pe care o detinea. Cat priveste intalnirile in urma caruia au fost divulgate secretele de stat,  acestea au avut loc si cand dansul era director al SIS, si ulterior, dupa destituirea sa din functie”, a precizat reprezentantul procuraturii.

 

 
Pasat, ca oglinda a democratiei rusePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :602
Wednesday, 25 January 2006
Diplomatii rusi chiar ca au umor. Ministerul de Externe de la Moscova il caracterizeaza pe Valeriu Pasat ca fiind „o persoana cu profunde convingeri democratice“.

Nici mai mult, nici mai putin. Asta e ca si cum Adolf Hitler ar fi cerut eliberarea adjunctului sau, Rudolf Hess, din inchisoarea britanica, pe motiv ca acesta ar fi un liberal consecvent. Cu acelasi succes mafia internationala a drogurilor le-ar fi putut pretinde americanilor sa-l achite pe generalul Noriega, intrucat fostului dictator panamez i-ar produce sila consumul de stupefiante. Are haz si o parte a presei de la Chisinau, care, cu o inversunare demna de o cauza mai buna, il compatimeste pe fostul director al SIS si ministru al Apararii. Ziaristilor nostri “cu profunde convingeri democratice” nu le vine sa creada ca Pasat ar fi corupt. Si nici ca a predat FSB-ului rus listele de ofiteri ai Serviciului de Informatii si Securitate. Ii intelegem. Oricine are dreptul sau la indoiala. Dar chiar sa nu le fie jena ca au ajuns sa pledeze o cauza pentru care se bate din rasputeri si Kremlinul? Ca incearca sa-l scoata basma curata pe ex-ministrul Apararii si director al SIS la unison cu patronii sai de la Moscova? Pasat ar fi avut niste pacate, nu-i vorba, afirma avocatii sai din mediul politic si cel mediatic de la Chisinau, numai ca acestea, chipurile, nu sunt dovedite. Curioasa reticenta, nu? Si Putin are aceleasi rezerve. Nu crede nici el ca Pasat este vinovat. Exact ca unii politicieni si jurnalisti democrati de la noi. Ministerul rus de Externe sustine chiar ca procesul intentat consilierului lui Ciubais ar incalca, chipurile, drepturile omului. Necunoscute sunt caile Domnului. Dar cu atat mai intortocheate sunt cele ale propagandei si serviciilor speciale ruse. Si mai cu seama atunci cand lui Putin et comp. ii tin isonul si niste persoane publice cu viziuni patriotice de la Chisinau.

Oricum, cu Rusia lucrurile sunt clare. In aceasta tara, unde se lichideaza ONG-urile pe motiv ca ar fi finantate din Occident, paiul din ochiul altuia, desigur, se vede mai bine decat barna din propriul ochi. Dar in Republica Moldova a demonstrat cineva ca instanta n-a avut suficiente probe ca sa-l inculpe pe Pasat? A pus la indoiala cineva dezvaluirile facute inca in 1998 de Comisia de Ancheta a Parlamentului in frunte cu Iurie Rosca? Daca nu, de unde oare aceasta compasiune ciudata fata de un inalt demnitar prins cu mata in sac? Mai ales ca Pasat nu numai ca-i corupt, ci si tradator. E o ordinara cartita a rusilor, care a ajuns sa conduca serviciul secret al Republicii Moldova.
Redactia noastra a intrat in posesia unor informatii confidentiale, pe care, in premiera absoluta, le publica in numarul de azi. Potrivit lor, fostul director al SIS va fi judecat si pentru ca a deconspirat lista agentilor moldoveni, livrand-o serviciilor secrete din Rusia si Transnistria. In urma acestei tradari, Pasat s-a pricopsit cu o sinecura grasa la Compania RAO „EAS Rossii”, iar ofiterii Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova au devenit tinte ale unor asasinate sau rapiri la comanda. De altfel, in textul comentariului facut de Ministerul de Externe, condus de Serghei Lavrov, ne atrage privirea inca un detaliu interesant. Diplomatia de la Moscova avertizeaza ca dosarul Pasat se va afla in atentia organizatiilor societatii civile si a celor pentru apararea drepturilor omului din Rusia. Suna tare. Sa te treaca fiorii, nu alta. Atata doar ca organizatiile neguvernamentale independente din Federatia Rusa, dupa cum am spus, sunt suprimate, intrucat ar fi asistate de Occident. Au ramas doar cele platite de Putin. Anume acestea, bineinteles, vor cauta sa-l ajute pe consilierul lui Ciubais. O mana ruseasca o spala pe alta. Atat. Si nimic nu mai este de probat in dosarul Pasat.

(Preluare din cotidianul Flux. Petru Bogatu)
 
Colaborarea Chisinaului cu NATO, dezbatuta la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 25 January 2006
Pe data de 24 ianuarie curent, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS - Viitorul) a organizat o dezbatere pe tema „Planul Individual de Actiuni NATO – RM (IPAP) si impactul sau asupra conceptiei nationale de securitate”.

Actiunea a avut loc la sediul IDIS – Viitorul din Chisinau. Invitatul special al evenimentului a fost col. Sergiu Gutu, Seful Sectiei Analiza a Ministerului Apararii al Republicii Moldova. De asemenea, in cadrul dezbaterii au participat reprezentanti ai societatii civile, studenti si reprezentanti ai mass-media nationale. Subiectul discutiilor s-a axat in jurul solicitarii presedintelui Voronin din cadrul sedintei Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles din 7 iunie 2005, prin care acesta cerea semnarea unui Plan Individual de Actiuni intre NATO si Republica Moldova. In opinia organizatorilor evenimentului, elaborarea unui asemenea document este de o mare importanta, iar semnarea lui va schimba calitativ relatiile dintre R. Moldova si NATO.

Organizarea acestui eveniment, dupa cum mentioneaza reprezentantii IDIS – Viitorul este necesara, tinand cont de gradul redus de cunoastere in ce priveste procesul de elaborare a IPAP-ului si provocarile pe care acesta le impune.

In luarea sa de cuvant, col. Sergiu Gutu a facut o prezentare ampla despre problemele prevazute in documentul IPAP, dintre care problemele politice si de securitate, probleme de aparare, securitate si militare, informatia publica, securitatea prin stiinta, pregatirea in caz de dezastru si planificarea situatiilor de urgenta. De asemenea, acesta a prezentat aspectele administrative si sistemul national de protejare a informatiei. „Reformele pe care trebuie sa le efectueze R. Moldova, in vederea semnarii IPAP, nu se rezuma doar la reforma militara. Aceasta prevede, implicit si reformarea sectorului social, economic, juridic, politic, etc.”, a precizat Gutu.

La intrebarea daca implementarea programului IPAP va contribui, in vreun fel la apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana, acesta a raspuns ca aderarea noastra la UE depinde categoric de acceptarea  tarii noastre in randul structurilor euro-atlantice.

Dezbaterea a generat discutii aprinse, lucru care arata ca subiectul reprezinta interes pentru opinia publica moldoveneasca.

Pentru Romanian Global News Nicolae Federiuc, FLUX

 
Ziua Unirii Principatelor marcheaza amagirea fratilor de peste Prut, considera Bogdan DraghiciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :833
Wednesday, 25 January 2006
In cursul lunii aprilie 2005, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a initiat o evaluare interna a desfasurarii proiectelor si programelor finantate in cursul anului 2004 in Republica Moldova.

Raportul final – sustine presedintele Asociatiei Europa, Bogdan Drahici, citat de Prompt Media, a fost inaintat premierului Calin Popescu-Tariceanu si reprezinta insumarea tuturor rapoartelor si notelor realizate, care au avut drept obiectiv evaluarea unei parti importante a proiectelor si programelor desfasurate de Departament in Republica Moldova. Au fost examinate peste 1.500 de pagini de documente (contracte, note justificative, chitante, borderouri, facturi, ordine de plata), la care s-au adaugat intalniri si discutii cu mai multe zeci de persoane implicate in derularea proiectelor si programelor mentionate, precum si cu specialisti romani si straini care cunosc date privind situatia din Republica Moldova. Evaluarea facuta de DRP surprinde o realitate halucinanta, care tradeaza un demers iresponsabil, incompetent si parazitat de deturnari de fonduri si de satisfacerea clientelei politice in contul fostei guvernari PSD, a opinat liderul Asociatiei Europa. Secretarul de stat Mihai Gheorghiu, conducatorul DRP, si-a asumat concluzii grave, care reclamau interventia Corpului de control al premierului, a Curtii de Conturi si, nu in ultimul rand, a Procuraturii. “In cursul anului 2004, din 159 de proiecte de finantare derulate de Departament, cu un buget de 147,94 miliarde ROL, 54 au fost dedicate Republicii Moldova, cu un buget de 105 miliarde ROL. Proiectele analizate in cuprinsul rapoartelor din acest material sunt in numar de 23 si, ca pondere financiara, reprezinta peste jumatate din fondurile dedicate Republicii Moldova si peste o treime din fondurile totale ale DRP. Din acestea, doar 3-4 proiecte au fost finalizate corespunzator, restul, a caror valoare depaseste 20 miliarde ROL, prezinta grave carente: absenta documentelor justificative ale platii efective (chitante fiscale, dispozitii de plata, ordine de plata), selectii de oferte si achizitii fictive, prestari de servicii inexistente, contabilitate dubla, copii falsificate ale facturilor fiscale, nerespectarea termenilor contractuali, fals si uz de fals, posibile deturnari de fonduri. Exista motive de a considera ca este necesara, in cazul unora dintre proiectele de finantare, interventia organelor de ancheta penala”, a adaugat Draghici. “Faptul ca statul roman a hotarat, prin reprezentantii sai, sa sprijine grupari politice din Republica Moldova, care, in mod vadit, au sustinut politica Moscovei, este regretabil”, mai spune acesta, “dar este totodata de resortul institutiilor abilitate si comentarea acestei situatii nu intra in zona mea de competenta. Deciziile politice trebuie sa fie judecate de factori politici”

DRP stie in prezent ce trebuie facut pentru romanii de peste Prut

Raportul DRP considera ca ar trebui continuate in Republica Moldova in principal proiectele ce privesc stabilizarea singurei institutii pe deplin romanesti, care a reusit sa functioneze pana in prezent cu rezultate semnificative si cu consecinte asupra intregii populatii din Republica Moldova, indiferent de orientarea politica, Mitropolia Basarabiei. “Contrabalansarea influentei masive rusesti din spatiul mediatic al Republicii Moldova ar putea fi obtinuta, dupa parerea mea, cu mai mare usurinta sI mai multa eficienta prin promovarea unor masuri tehnice de redistribuire si marire a puterii de difuzare a posturilor de radio si de televiziune romanesti, inclusiv prin cablu. Un indicator potrivit in opinia mea ar putea fi si politica organizatiilor americane si Ambasada SUA la Chisinau, care pun accentul pe dezvoltarea internetului si a comunicarii in cadrul grupurilor de tineri, neafiliati politic, urmarindu-se cu consecventa crearea unei Noi Generatii, a unei elite de tineri basarabeni fara complexul provincialitatii in raport cu Romania”, informeaza Prompt Media.

 
Basarabenii vor intra mai usor in Romania in 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :489
Wednesday, 25 January 2006
Cetatenii Republicii Moldova vor putea sa intre mai uosr in Romania, datorita regimului de vize flexibil si relaxat ce care urmeaza sa fie aplicat de la 31 decembrie 2006.

Conform ministrului de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, care a facut o serie de declaratii marti, 24 ianuarie, la Iasi, aplicarea acestui regim de vize reprezinta o obligatie din partea Romaniei, din perspectiva prezentei in Uniunea Europeana, informeaza Basa. Demnitarul roman mai considera ca regimul de vize aplicat va fi atat de flexibil si atat de relaxat pentru cetatenii moldoveni, incat probabil va inregistra o premiera intre toate statele Uniunii Europene aflate in acest context, dar nu va transforma subit Prutul in Oceanul Atlantic.

Pe de alta parte, ministrul roman a precizat ca Republica Moldova a devenit o tema predilecta de politica externa si, in egala masura, de politica interna, pentru prima data fiind structurata o politica fata de acest stat, adaugand ca Moldova nu poate fi lasata la bunul plac al vremurilor. Ungureanu a mai subliniat ca dezvoltarea relatiei cu Basarabia, din perspectiva prezentei Romaniei in Uniunea Europeana, presupune o responsabilitate superioara pentru Romania, fiind esential pentru tara noastra ca Republica Moldova sa investeasca incredere politica in Romania, pentru ca aceasta este singura sansa de supravietuire politica si economica.

Seful diplomatiei romane nu a dat nici un fel de detalii suplimentare referitoare la problema transnistreana, desi a a confirmat ca exista un plan pentru Transnistria elaborat de Ministerul de Externe. Ungureanu a subliniat, totodata, ca exista solutii romanesti pentru probleme care intereseaza si Romania.

 
O noua pagina web pentru Federatia Asociatiilor de Imigranti Romani din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :479
Wednesday, 25 January 2006
Dupa un an 2005, in care a reusit sa organizeze cateva evenimente de importanta maxima pentru comunitatea de romani din Spania, Federatia Asociatiilor de Imigranti Romani din Spania intra in 2006 cu noi ambitii, promisiuni, dar si cu o pagina de Internet mai completa si mai usor accesibila.

Noua pagina de web, care poate fi accesata la adresa www.fedrom.org, are o varianta in limba romana si una in limba spaniola si isi propune sa prezinte romanilor din teritoriul iberic toate noutatile legate de viata imigrantilor din Spania. Pentru moment pagina va sta la dispozitie cu informatii importante legate de modalitatile de schimbare a carnetelor de conducere romanesti, dar si cu oferte de munca, ce vor fi, pe parcurs grupate in functie de zone (Valencia, Madrid, Barcelona si Castellon). Site-ul contine o rubrica noua – Fedrom in mass-media - unde cei interesati pot gasi link-uri catre paginile ziarelor sau agentiilor de stiri, printre care si agentia Romanian Global News, care au informat cititorii in legatura cu actiunile initiate si desfasurate de FEDROM de-a lungul timpului.

Conform unui comunicat al FEDROM, de la inceputul acestui an noua pagina a primit 1.347 de vizite, iar de la infiintare si pana in prezent 153.677 de vizite.

 
Romanii din Canada au votat pentru liberali si conservatoriPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :391
Wednesday, 25 January 2006
Stephen Harper si Partidul Conservator au reusit sa primeasca increderea electoratului canadian, pentru a forma un nou guvern minoritar, in urma scrutinului de luni, 23 ianuarie.

Principalul argument: lupta impotriva coruptiei! Alegerile anticipate din aceasta iarna au fost cauzate de scandalurile de coruptie in care a fost implicat fostul guvern minoritar, de data aceasta liberal. Practic, persoane si firme care i-au finantat pe liberali in campania din 2004, au primit, drept recompensa, contracte publice. La aceasta se adauga si faptul ca unii membrii ai guvernului au fost acuzati ca ar fi eludat plata unor taxe. Justitia  a demarat cercetari, dar nimeni n-a fost acuzat, nimeni nu si-a dat demisia, aspect care a suparat profund opinia publica din Canada, conform lui Lawrence Wall, analist politic la postul national de radio-televiziune CBC.

Cum va reusi noul guvern sa -si asigure sustinerea parlamentara?

Comentatorii de aici prevad o alianta cu Noul Partid Democrat, in plina ascensiune, si fostul aliat parlamentar al liberalilor de pana la momentul izbucnirii scandalurilor de coruptie. O alianta dificil de gestionat pentru ca, asa cum afirma fostul premier Paul Martin, opozitia va fi foarte puternica si, in cazul unei aliante intre liberali si Bloc Quebecois, practic, balanta puterii se va afla in echilibru. Mai exista o persoana care poate inclina talerul intr-o parte sau alta, deputatul independent de Quebec, capitala provinciei cu acelasi nume.

Alegerile din acest an au mai scos in evidenta un aspect important anume, faptul ca electoratul isi pierde din ce in ce mai mul interesul pentru a-si exercita acest drept constitutional sau mai simplu, increderea in politicieni. Conform datelor oficiale, prezenta la vot este in scadere in ultimii ani, in iarna aceasta fiind de aproximativ 60%.

Electoratul de origine romana a fost impartit, in principal, intre liberali (sustinatori mai atenti ai imigrantilor) si conservatori, care au avut, pe langa un program economic consistent si un mesaj moderat in favoarea familiei si a valorilor traditionale.

In provincia Ontario au fost  trei candidati de origine romana, doi independenti si un reprezentant al Partidului Marxist-Leninist, fara a reusi insa, sa adune suficiente voturi pentru a patrunde in Camera Comunelor.

(Pentru Romanian Global News din Canada – Cristina Mihai)

 

 
Ghid pentru mamele romance din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :446
Wednesday, 25 January 2006
{mosimage}„Sunt insarcinata si nu am permis de sedere, care sunt drepturile mele?”, „Daca nu voi putea sa-mi cresc copilul?”, „Nu vreau un copil, ce pot sa fac?”. Acestea sunt numai cateva dintre intrebarile la care isi propune sa raspunda un ghid complet despre maternitate lansat in Italia pentru uzul special al mamelor imigrante.

{mosimage}Ghidul apare in sase limbi ale imigrantilor din Italia, printre care si limba romana si se distribuie gratuit, fiind o initiativa a Comunei di Roma si a Stranieri in Italia.

„Ghidul maternitatii libere si responsabile” isi propune sa raspunda la cateva dintre intrebarile pe care le poate avea o femeie straina care locuieste in Italia, atunci cand este pe punctul de a trai cel mai important moment al vietii sale – prima sarcina – intr-o tara straina, in cazul acesta Italia. Acest vademecum va fi publicat, asadar, in limba romana, engleza, spaniola, albaneza, araba, dar si in italiana

Este un proiect ce isi incepe drumul pentru cititoare inca inainte de perioada conceperii copilului, cu prezentarea principalelor metode contraceptive, si continua cu o alegere adaptata propriilor exigente atunci cand femeia descopera ca este insarcinata si are de ales intre a avea un copil, a-l da spre adoptie, sau a nu duce sarcina pana la temen.

Ghidul ofera informatii despre asistenta medicala gratuita care se ofera fiecarei mame, garantia muncii si mijloacelor de intretinere economica. O mare atentie este rezervata drepturilor pe care le au, in aceasta perioada, femeile straine si insarcinate, care insa se afla ilegal in Italia. Ele nu pot fi expulzate in aceasta perioada si devin astfel posesoare ale unui permis de sedere special pentru graviditate.

Femeile insarcinate pot afla mai multe informatii despre optiunea incredintarii copilului spre adoptie catre o alta familie, ce ii poate oferi caldura unui camin, dar si despre optiunea intreruperii voluntare a sarcinii, care sunt structurile care pot ajuta o femeie care decis sa faca un avort.

„Chiar daca in general, in ultimii ani, in Italia s-a diminuat procentul femeilor care recurg la intreruperea voluntara de sarcina, informatiile arata ca acest procent a crescut proportional in randul femeilor straine. Studiile indica tot mai des cazuri de femei care, departe de familiile lor ramase in tara mama, ajung la gesturi extreme din pricina dezinformarii”, spune consilierul delegat pe probleme de Politici de Multietnicitate, al Primariei, Franca Eckert Coen.

„In Italia ajung femei care nu isi cunosc drepturile, iar aceasta ignoranta supune la riscuri atat sanatatea lor cat si pe cea a copiilor. Un instrument ca acesta poate fi util, mai ales pentru ca le vorbeste pe limba lor”, spune si presedintele unei asociatii pentru femeile straine din Italia.

„Stranieri in Italia” a editat deja 30.000 de exemplare ale Ghidului maternitatii libere si responsabile”, spune Federica Gaida, cea care se ocupa de acest proiect. „Acestea urmeaza sa fie distribuite gratuit pe langa ASL (Azienda Sanitaria Locale), cabinete medicale, primarii, biblioteci si puncte de intalnire frecventate de femeile straine”.

 
Cererile pentru Flussi 2006 se vor depune la o ora fixaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :490
Wednesday, 25 January 2006
Decretul Flussi 2006 va intra in vigoare la o saptamana dupa publicarea sa in Gazzetta Ufficiale si numai atunci, avand la baza un orar bine determinat, companiile angajatoare isi vor putea prezenta cererile nominale la Posta.

In acest fel toti cei interesati vor avea posibilitatea de a se informa si de a se pregati din timp pentru cursa de obtinere a unui loc de munca, informeaza portalul Stranieri in Italia. Aceasta informatie a fost concluzia la care s-a ajuns in urma discutiei desfasurata marti, 24 ianuarie, la Roma, intre reprezentantii CGIL (Confederatia Generala Italiana de Munca), CISL (Confederatia Italiana a Sindicatelor) si UIL (Uniunea Italiana de Munca), si reprezentanti ai Viminale, ai ministerului Muncii si ai Farnesina. „S-au dat asigurari ca in decretul Flussi va fi inclusa si aceasta mentiune, ca cererile vor putea fi prezentate la o ora anume din cea de-a saptea zi dupa publicarea decretului in Gazzetta Ufficiale”, a declarat responsabilul pe probleme de imigratie din cadrul CGIL, Piero Soldini. 

Stabilind clar care va fi aceasta ora de la care vor putea fi depuse cererile, se spera la eliminarea unei probleme serioase care a dat batai de cap anul trecut, la intrarea in vigoare a Flussi 2005.

 
Micutul George Cuzuc va fi ajutat si de romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :368
Wednesday, 25 January 2006
Parohia romana greco-catolica „Bunavestire” din Toronto s-a alaturat demersurilor locale intreprinse de mai multi romani din oras care doresc sa stranga fonduri in vederea ajutarii unui copil din Romania, Gheorghe Cuzuc, bolnav de autism.

Biserica romaneasca a organizat duminica, 22 ianuarie, o colecta speciala la care credinciosii au putut sa doneze bani fie intr-o cutie speciala pregatita de Eliza Ghinea, de la biserica ortodoxa „Sfantul Gheorghe”, care a initiat aceasta campanie, fie in cosul obisnuit pentru donatii, specificand pe plic "pentru Gheorghe Cuzuc". Toate donatiile facute prin parohia greco-catolica sunt "tax deductible" ca intotdeauna, iar cecurile trebuie scrise pe numele parohiei, informeaza buletinul periodic al bisericii „Bunavestire”, pastorita de parintele Emil Jude.

George Cuzuc are doi ani si zece luni, este primul copil al familiei preotului Gheorghe Cuzuc din parohia Maraseni, judetul Vaslui, si a fost recent diagnosticat cu autism la spitalul “Al. Obregia” din Bucuresti. Desi autismul este considerat in general o afectiune fara leac, forma atipica de autism de care sufera George poate fi vindecata prin intermediul Terapiei ABA ( Applied Behavioral Analysis). Aceasta terapie a fost aplicata cu succes si altor copii din Romania, care au fost recuperati si merg acum la gradinite obisnuite. Deoarece tratamentul este foarte costisitor, ajungand la suma anuala de aproximativ 15.000 de euro pe an, pe o durata de doi ani, iar familia Cuzuc nu are resurse financiare suficiente pentru a sustine financiar aceasta terapie, singura speranta ramasa este ca semenii lor sa le intinda o mana de ajutor ca sa poata sa isi vada copilul sanatos. Pana in prezent, cu ajutorul Episcopiei Husilor, al enoriasilor si al altor catorva parohii si romani cu suflet mare de pretutindeni, familia a reusit sa stranga suma de 11.378 de Euro. Cei care doresc sa doneze o pot face la conturi deschise pentru George Cuzuc in Romania, la Banca Comerciala Romana Vaslui, Titular Gheorghe Cuzuc, in USD RO23RNCB4700000219590004, in Euro  RO50RNCB4700000219590003, COD SWIFT RNCBROBUVS0, sau in SUA, Account #: 5307812338, Routing #: 50969120, LaSalle Bank.

Cecurile pot fi trimise si personal, sub forma unui cec de firma, money order sau cashier’s check, la urmatoarea adresa: LaSalle Bank, Attn: Evelyn Moshi, 2000 Big Timber Rd, Elgin, IL 60123. Cecurile trebuie sa fie “paid in US dollars”. La rubrica “Pay to the order of” sau “Payable to", trebuie scris “Cash”, iar la Memo, "for George Cuzuc”.

Detalii despre George si pe www.unesco.8m.com/Romch/all.htm, www.desprecopii.com/Forum/Ajutor umanitar/Ajutati-l pe George, www.romanian-portal.com/Umanitar/Ajutati-l pe George! sau www.cuzuc.netfirms.com. Telefonul familei: 0235342593, e-mail: cuzucghe@yahoo.com, Sat Maraseni, Com. Stefan Cel Mare, jud. Vaslui, cod 737501.

 
Curse BlueAir intre Arad si VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :334
Wednesday, 25 January 2006
Din cauza incapacitatii Aeroportului "Traian Vuia" din Timisoara de a deservi compania de transport aerian Blue Air in intervalul orar solicitat, compania a decis mutarea acestor curse pe Aeroportul International Arad.

Incepand cu data de 11 februarie, Blue Air va opera cursa Arad-Verona (Brescia) de trei ori pe saptamana – martea, joia si sambata ­- dupa urmatorul orar: Arad (16h30) - Verona-Brescia (17h15), Verona-Brescia (18h00) - Arad (20h40). Preturile pentru aceste curse incep de la pretul de 38 de euro, plus taxe, pentru un bilet dus-intors. 

 
O voce romaneasca pe scena Operei din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :384
Wednesday, 25 January 2006
Mezzo-soprana romanca Liliana Nikiteanu va interpreta sambata, 28 ianuarie, de la ora 19:00, pe scena Operei din Zurich, rolul Dorabella din spectacolul „Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Reprezentatia a mai puutut fi vazuta de publicul elvetian de inca doua ori in aceasta luna, informeaza postul national muzical de radio. Distributia spectacolului este completata de soprana Camilla Nylund, mezzo-soprana Yvonne Naef, baritonul Ruben Drole, tenorul Christoph Strehl si bas-baritonul Lorenzo Regazzo. Conducerea muzicala va fi asigurata de Robin Ticciati, in timp ce regia artistica a acestei productii poarta semnatura lui Jurgen Flimm.

Alte doua reprezentatii ale operei mozartiene vor mai avea loc la inceputul lunii viitoare,  respectiv pe 2 si 5 februarie.

Liliana Nichiteanu a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei de canto Georgeta Stoleriu. Dupa numeroase participari la competitii muzicale din Barcelona, Belgrad, Viena si Geneva, soprana romanca a castigat in anul 1991 un concurs de ocupare a unui post la Opera din Zurich, cu care a efectuat mai multe turnee in Germania, Austria, Franta sau Marea Britanie.

 
Petrecere cu premii la Club Ro din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :301
Wednesday, 25 January 2006
Club-Ro din Koln, in colaborare cu Radio R Romania si  Blue-Air, ii asteapta vineri, 27 ianuarie, pe toti romanii din oras, la o petrecere in cadrul careia se pot distra alaturi de alti conationali ai lor, dar si castiga premii la tombola.

Premiile vor consta in bilete de avion dus intors pe ruta Mastricht Aachen-Bucuresti sau Frankfurt Hahn-Bucuresti. Petrecerea va fi gazduta de noua locatie a clubului, aflata in Eulenburg, informeaza discoteca romaneasca din Koln. Biletele vor putea fi achizitionate de luni pana vineri intre orele 09:00-18:00 si sambata intre orele 10:00-14:00 Rezervari si informatii: +49 (0)211 1682071. Pe aceasta cale, clubul ii mai anunta pe romani ca in curand se va deschide in Germania o noua filiala Blue-Air.

 
Doua saptamani de arta romaneasca la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 25 January 2006
Artista Miruna Budisteanu isi prezinta in perioada 31 ianuarie-11 februarie la Accademia di Romania din Roma expozitia de pictura „Imponderabile”.

Vernisajul acestei expozitii va avea loc in prima zi a manifestarii, de la ora 18:00, in prezenta artistei romance.

Protagonista evenimentului din capitala Italiei a absolvit Academia de Arte Plastice din Bucuresti si a urmat cursuri de istoria artei la Universitatea Paris I. Lucrarile sale au fost expuse la Berlin, Brescia, Bucuresti, Cluj, Paris, Princeton, Timisoara sau Verona, se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutul Cultural Roman.

 
Teme de actualitate, dezbatute la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :371
Wednesday, 25 January 2006
Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen ii asteapta pe credinciosii romani din acest oras sa ia parte sambata, 18 februarie, dupa slujba Vecerniei, la o seara de dialog pe probleme de invatatura si viata crestina.

In cadrul acesteia se vor discuta cateva subiecte de actualitate, precum interpretarile malefice ale modernelor carduri electronice si ale microcipurilor, informeaza capela romana.

Initiativa organizarii acestor seri de dialog a fost luata de mica biserica romaneasca la sfarsitul anului trecut, personalul religios al acesteia intentionand sa deruleze lunar astfel de seri de dialog la care credinciosii sunt asteptati cu toate intrebarile si nedumeririle lor, in vederea cautarii unor raspunsuri care sa-i ajute sa traiasca o viata autentic crestina in conditiile lumii secularizate contemporane.

 
Recital romanesc de pian la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 25 January 2006
Accademia di Romania din Roma va gazdui marti, 7 februarie, de la ora 19:00, recitalul de pian al romanului Vlad Dimulescu.

Muzicianul roman va interpreta un program variat alcatuit din Sonata op. 24, nr.1, in fa minor, partile II si III, de George Enescu, Sase preludii (caietul 1) de Claude debussy, Sonata nr. 2, op. 35 in si bemol minor si valsurile op. 18 si op. 64 nr. 2 de Frederic Chopin, informeaza Institutul Cultural Roman.

Vlad Dimulescu si-a inceput cariera pianistica la 14 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Brasov, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galati, cel care i-a deschis calea spre ulterioarele concerte si recitaluri de pian din tara si din strainatate. Interpretul a colaborat cu dirijori romani si straini de renume international, printre care Richard Oschanitzky, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Eduard Serov, Bruno Martinotti, Juan Jose Olives si Massimiliano Caldi. Totodata, acesta este al concursurilor de la Salerno (Italia, 1983), Cluj – Napoca (1985), Bucuresti (1991) si Vina del Mar (Chile, 1992) si membru a numeroase jurii internationale.

Vlad Dimulescu desfasoara in momentul de fata o prodigioasa activitate academica in calitate de conferentiar universitar la catedra de Pian Principal din cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti.

 
Umorul si cantecul romanesc ajung si la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 25 January 2006
Romanii care locuiesc in Montreal si in imprejurimi sunt invitati sambata, 11 februarie, la ora 19:30, in Auditoriumul scolii "Georges Vanier", sa isi petreaca cateva ore in compania artistilor Doru Octavian Dumitru, Raoul, Autentic si Maria Ciobanu.

Acestia se afla in momentul de fata in turneu prin Statele Unite ale Americii si Canada cu spectacolul „Umor si cantec romanesc”, fiind insotiti de Ioana Nanasi si Lacramioara R., informeaza portalul adhoc-roumanie.com. Turneul este organziat de Romanian Voice, in colaborare cu partenerul local pentru Montreal FIM-QC. Rezervari de bilete se pot face la numerele de telefon (514) 344.0501 si (514) 722/0126 sau la adresele de e-mail daciafelix@hotmail.com, info@fimquebec.org, mediator@videotron.ca.

 
Mirana Tutuianu intr-un concert de muzica clasica la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :369
Wednesday, 25 January 2006
Salonul de  Aur al Hotelului de Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris va gazdui luni, 30 ianuarie, un concert de muzica clasica, ce va reuni lucrari ale unor compozitori celebri.

Violonista romanca Mirana Tutuianu si pianista Marie-Laure Boulanger vor interpreta, cu incepere de la ora 20.00, partituri semnate de Wolfgang Amadeus Mozart (Sonata in Fa major), Franz Schubert (Le grand duo) si Ludwig van Beethoven (Donata Kreutzer).

Intrarea la concert a spectatorilor interesati este libera, dar va fi necesara o rezervare prealabila, care se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Interferente muzicale germano-romane la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :370
Wednesday, 25 January 2006
Un program cu lucrari de Enescu si Beethoven in interpretarea a patru tineri muzicieni de exceptie, romani si germani va fi gazduit vineri, 29 ianuarie, de Institutul Cultural Roman din Berlin.

Maya Katharina Koch, la vioara, Razvan Popovici, la viola, Bernhard Naoki Hedenborg, la violoncel si Karla Haltenwanger, la pian vor concerta pentru publicul de la ICR Berlin in cadrul programului intitulat „Interferente muzicale germano-romane".

Razvan Popovici a studiat viola la Salzburg, Paris si Freiburg. Canta in diverse formatii camerale europene de mare reputatie, iar din 2003 este membru al Orchestrei de camera din Munchen, director al festivalului Chiemgauer Musikfruhling in Traunstein si membru al formatiei „ensemble raro". Karla Haltenwanger–Koch, n. la Bucuresti, unde a studiat pianul la Liceul de muzica „G. Enescu". Se stabileste in 1990 in Germania si isi continua studiile la Hanovra si apoi la Zurich. In prezent este solista si membra a unor formatii camerale berlineze si preda pianul la Scoala libera de muzica din Potsdam.

Originara din Berlin, Maya Koch a studiat vioara la Karlsruhe, Paris si Londra. Premiul 1 la concursul international de vioara Lions, Porto (2001), bursiera a Concursului muzical pentru solisti din Berlin si a Premiului Zonta International (2003). Membra a ansamblului Conchord. Austriacul Bernhard Naoki Hedenborg a studiat violoncelul la Mozarteum in Salzburg si apoi la Conservatorul din Viena. Absolva numeroase cursuri intensive de muzica de camera si colaboreaza cu Alban Berg Quartett, Altenberg-Trio, Amadeus Quartett si Artis Quartett. Sustine numeroase concerte ca solist cu importante orchestre din intreaga lume, inclusiv in Japonia.

 

 
Fotbalistii romani din Vancouver, in cautare de fonduriPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :598
Wednesday, 25 January 2006
Echipa romaneasca de fotbal din Vancouver va organiza sambata, 11 februarie, o petrecere de strangere de fonduri la sala bisericii ortodoxe romane „Sfanta Treime” din New Westminster.

Initiatorii acestei actiuni spera ca la petrecere sa participe cat mai multi romani, necesari pentru reusita actiunii. De asemenea, pentru a atrage cat mai multi oameni este nevoie de contributia fiecaruia, asa ca cei care pot sa ajute cu ceva sunt indemnati sa nu ezite sa faca acest lucru, informeaza portalul romanilor din Vancouver. Organizatorii petrecerii asteapta si alte idei referitor la modul in care ar trebui sa se desfasoare seara, acestea putand fi trimise la datele de contact postate pe site-ul http://www.rovancouver.com/soccer.

 
Inca doi ani la Ajax pentru MiteaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :559
Wednesday, 25 January 2006
Atacantul roman Nicolae Mitea, legitimat la clubul olandez de fotbal Ajax Amsterdam a semnat marti, 24 ianuarie, o prelungire a contractului cu clubul olandez pentru o perioada de inca doi ani.

Contractul lui Mitea la Ajax expira in 2007, ceea ce inseamna ca aceasta prelungire cu inca doi ani il va tine pe roman in Olanda pana in iunie 2009.

Mitea a inscis de 9 ori pentru formatia olandeza in 44 de meciuri, de la venirea sa la Amsterdam, in 2003. O lovitura la genunchi l-a tinut vara trecuta pe bara pe atacantul roman, iar in prezent Mitea inca se recupereaza dupa operatia suferita, dar se asteapta revenirea sa la antrenamente.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions