Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romania evolueaza: riscul de tara fata de 2005 este mai scazutPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 26 January 2006
Societatea de evaluare Coface a acordat Romaniei, anul acesta, un rating de tara de A4, o evolutie spectaculoasa pentru tara noastra de la valoarea B+, pe care o inregistrase anterior.

Acest rezultat favorabil va face din Romania o piata mai atragatoare pentru partenerii externi si va facilita si intrarea  acesteia pe pietele internationale de capital.

Ratingul pe care Coface il acorda tarilor monitorizate se refera la capacitatea de plata a companiilor din tara respectiva in raport cu perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective. Ratingul de tara se stabileste ca urmare a analizei ratingului de credit si al celui de scor. Ratingul de credit analizeaza limitele de credit pentru o companie anume, in timp ce ratingul de scor masoara probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata pe parcursul unui an. Pentru calcularea ratingului de tara se iau in calcul urmatorii sapte indicatori: vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

Daca in aprilie 2005 Romania obtinea de la compania franceza Coface un rating de B+ si se credea ca anul acesta riscul de tara al Romaniei va merge pana la A4, iata ca analistii companiei franceze nu s-au inselat, aceasta fiind situatia exacta pe care o inregistreaza tara nostra acum. Ratingul de tara A4 se traduce in felul urmator: Romania are un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Posibilitatea unei intrari in incapacitate de plata pentru companiile din Romania nu se admite, insa.

Reamintim ca agentia franceza de rating Coface acorda ratinguri pentru 151 de tari, iar clasele de risc in care acestea se pot afla sunt: "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D". Calificativele sunt actualizate trimestrial.

 
Reprezentantii FMI pentru 14 zile la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :622
Thursday, 26 January 2006
Timp de doua saptamani experii financiari ai Fondului Monetar International se vor afla la Bucuresti pentru a evalua situatia macroeconomica a Romaniei.

Reprezentantii Fondului vor avea, in aceste 14 zile, intalniri cu reprezentanti ai bancilor, industriilor, sindicatelor, dar si cu politicieni si persoane din mediul academic din Romania.

Ceea ce nu vor discuta expertii FMI la Bucuresti va fi incheierea unui nou acord de supraveghere preventiva intre Romania si Fond, pentru ca negocierile pe aceasta tema s-au purtat la finele lunii octombrie anul trecut, ele incheindu-se cu un esec. 

 
Batalionul 280 i-a inlocuit pe Scorpionii Negri in IrakPDF Print E-mail
Irak/Romanian Global News
Accesari :361
Thursday, 26 January 2006
Batalionul 280 Infanterie din Focsani a preluat miercuri, 25 ianuarie, de la Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, mandatul participarii la operatiunea Antica Babilonia din Irak.

Transferul de autoritate asupra batalionului roman a avut loc prin parafarea unei serii de documente in tabara romaneasca din Camp Mittica de catre seful de stat major al Comandamentului 2 Operational Intrunit, generalul de brigada Nicolae Roman,  si comandantul Brigazii „Ariete”, Roberto Ranucci, in a carui subordine se afla militarii romani, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Transferul de autoritate a fost precedat de incheierea activitatii de predare–primire a responsabilitatilor care revin militarilor romani in zona de operatii din sudul provinciei Dhi Qar, intre comandantii celor doua batalioane romanesti, locotenent-coloneii Nicolae Ioan si Stefan Balan. La eveniment au mai participat ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, comandantul Brigazii 3 a Armatei irakiene, general-locotenent Saad Al Herbia, ofiteri de stat major americani, britanici si italieni.

Generalul Ranucci i-a felicitat pe „Scorpionii Negri” si le-a multumit pentru modul cum si-au indeplinit misiunile si pentru colaborarea excelenta pe care au avut-o cu militarii italieni. „Batalionul 20 Infanterie a dat dovada de profesionalism si dedicatie pe timpul misiunilor si cred ca orice comandant ar fi mandru sa aiba in subordine asemenea militari,” a spus Ranucci, care le-a urat, totodata, militarilor focsaneni succes in indeplinirea activitatilor in teatrul de operatii.

Comandantul Brigazii 3 a Armatei irakiene a subliniat: „Am avut o cooperare deosebita cu militarii romani si admir nu numai pregatirea militara a acestora, ci si faptul ca au fost foarte apropiati de irakieni”.

 
Gigantul Microsoft cumpara o firma romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 26 January 2006
Compania americana Microsoft va achizitiona o companie romaneasca furnizoare de software si consultanta la pachet cu firma-mama din Statele Unite, la trei ani dupa ce a cumparat antivirusul romanesc RAV.

Gigantul industriei IT a declarat ca a cumparat acesta firma pentru a deveni proprietara unui software de management dezvoltat in ultimii sase ani in exclusivitate de filiala din Romania, informeaza Rador. Noua aplicatie se adreseaza managementului de varf care are de administrat un conglomerat de proiecte si va incepe sa fie comercializata in cateva saptamani sub numele de Microsoft Portofolio Management. Totodata, Microsoft a mai anuntat ca noul produs va avea pretul de cateva mii de dolari, mai anunta Rador.

 
Cooperarea transfrontaliera romano-bulgara discutata la RusePDF Print E-mail
Ruse, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 26 January 2006
Ministrul roman al afacerilor externe va participa vineri, 27 ianuarie, la Ruse, la Conferinta „Cooperarea transfrontaliera romano-bulgara – realitati si perspective europene”.

Conferinta este rezultatul initiativei ministrilor roman si bulgar ai afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu si Ivailo Kalfin, lansata cu ocazia primei intrevederi a celor doi ministri, la Iasi, la 22 octombrie 2005. La conferinta vor participa si reprezentanti ai Delegatiilor Comisiei Europene in cele doua tari, ai autoritatilor centrale, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania si Bulgaria care sunt parte a Euroregiunilor romano-bulgare sau partenere in cadrul unor programe de cooperare transfrontaliera, cu finantare europeana, se arata intr-un comunicat al MAE.

Scopul acestei conferinte este de a da un impuls politic cooperarii descentralizate, de a facilita si sprijini realizarea de proiecte viabile, cu impact pentru dezvoltarea locala, si de a arata angajamentul autoritatilor guvernamentale fata de implementarea proiectelor de cooperare transfrontaliera. Se doreste, totodata, facilitarea dialogului dintre autoritatile locale din cele doua tari, in vederea urgentarii implementarii proiectelor de cooperare transfrontaliera, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007.

In cadrul conferintei vor fi discutate proiectele de cooperare transfrontaliera intre Romania si Bulgaria, precum si perspectivele pentru dezvoltarea cooperarii transfrontaliere si a euroregiunilor in perioada 2007-2013.

 
Reprezentare romaneasca la cel mai important festival de scurt-metraje din EuropaPDF Print E-mail
Clermont-Ferrand, Franta/Romanian Global News
Accesari :346
Thursday, 26 January 2006
Sase filme romanesti vor participa la editia din acest an a festivalului de la Clermont-Ferrand, cea mai importanta manifestare cinematografica de scurtmetraje din Europa, care are loc in perioada 27 ianuarie-4 februarie.

Competitia reuneste in sectiunea internationala 77 de filme, iar in cea consacrata scurtmetrajelor franceze, 70 de filme, informeaza TVR. Filmele selectionate sunt "Pretul inocentei", o productie UNATC realizata de Geanina Grigoras care a obtinut in anul 2004 Marele Premiu CineMAiubit, in competitia internationala, si Canton" - regia Constantin Popescu, "Challenge Day" - Napoleon Helmis, "Calatorul" - Florin Filipescu, "27" - Hadrian Marcu si "Boborul" (animatie) - Radu Igazsag, la sectiunea "Piata de scurtmetraje".

 
Trei zile de muzica electronica si arte vizuale conexe la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 26 January 2006
Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti va gazdui in perioada 27-29 ianuarie prima editie a festivalului de muzica electronica si arte vizuale conexe "Rokolectiv".

Manifestarea reuneste la Bucuresti artisti locali, aflati in plina ascensiune a creierei, dar si reprezentanti ai scenei de profil internationale care s-au facut remarcati pana in prezent la mai multe evenimente similare de amploare din strainatate, precum Sonar din Barcelona, Club Transmediale din Berlin sau Villette Numerique din Paris. Artistii internationali provin din SUA, Franta, Austria, Cehia, Belgia, Japonia, Germania si Spania, printre reprezentaiile oferite remarcandu-se Electronicat, My Robot Friend, Aoki Takamasa si Tujiko Noriko, Mlada Fronta, Materidouska si DJ Elephant Power. "Rokolectiv" va combina muzica electronica cu designul, grafica animata precum si alte proiecte video, in diverse formate, informeaza TVR, citand Mediafax.

 
Respectarea drepturilor romanilor din Serbia va fi raportata la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :571
Thursday, 26 January 2006
{mosimage}In cadrul Sedintei Comisiei pentru Chestiuni Jurdice si Drepturile Omului, din cadrul APCE, desfasurata joi, 26 ianuarie, la Strasbourg, a fost numit un raportor special pentru Serbia-Muntenegru, care va avea ca misiune intocmirea unui raport pe problema respectarii drepturilor minoritatii romane din Serbia-Muntenegru.

{mosimage}Persoana desemnata este europarlamentarul CDU, Jurgen Hermann, membru al PPE si membru al Comisiei Juridice si de Drepturile Omului.

Un merit exceptional in desemnarea acestui raportor l-a avut proiectul de rezolutie numarul 10726, initiat de parlamentarul Vlad Cubreacov (foto), care se refera la situatia deosebit de grava a drepturilor romanilor din Timoc, dar si documentul numarul 10715, prezentat de Luc Van den Brande, presedinte al grupului PPE la APCE. Daca primul document se refera la violarea drepturilor omului in cazul romanilor din Timoc, Serbia-Muntenegru, cel de-al doilea se refera la situatia precara a minoritatilor nationale din provincia sarbo-muntenegreana Voivodina. Raportorul se va deplasa in Serbia si va avea numeroase intalniri cu asociatiile si organizatiile romanesti din Timoc si Voivodina.

 
SUA considera inacceptabila ramanerea trupelor ruse in raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 26 January 2006
Statele Unite califica actualul status-quo din cadrul negocierilor problemei transnistrene drept inacceptabil pentru sine si considera ca acesta ar trebui sa fie inacceptabil si pentru toate celelalte parti implicate.

Intr-o declaratie difuzata miercuri de Ambasada SUA la Chisinau se arata ca SUA spera sa vada progrese reale in cadrul noii runde de negocieri. Statele Unite considera ca „impasul in care se afla problema transnistreana si care dureaza de aproape un deceniu si jumatate, franeaza dezvoltarea economica in regiune si impiedica poporul Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului sa se bucure de o pace reala”. „Intr-o asemenea imprejurare este imperativ ca aceste negocieri sa obtina rezultate tangibile. Negocierile trebuie desfasurate in spiritul compromisului.  In particular, toate partile trebuie sa evite retorica instigatoare si sa aiba o atitudine serioasa fata de participarea lor in activitatile grupurilor de lucru. Chisinaul si Tiraspolul trebuie sa depuna un efort conjugat pentru a se asigura ca masurile de consolidare a increderii si securitatii sunt implementate in timp util. Atingerea progresului este conditionata de indeplinirea de catre Rusia a angajamentelor asumate pe plan international, adica de retragerea fortelor militare ruse din Moldova”, se arata in documentul citat.

Statele Unite vor continua sa ofere asistenta partilor pentru a ajunge la o solutionare pasnica a problemei transnistrene in cadrul negocierilor in format „5 plus 2”. „Vom continua sa participam la negocieri si speram ca toate partile sa avanseze in mod serios. Toti cei afectati de conflict nu merita mai putin decat atat”, se mai arata in declaratia SUA.

 

 
Romania nu va ezita sa sprijine integrarea Basarabiei in institutiile europenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 26 January 2006
Prezent joi, 25 ianuarie, la Strasbourg, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, presedintele Romaniei, Traian Basescu a reiterat sprijinul pe care tara noastra il va acorda romanilor de dincolo de Prut in procesul viitor de aderare la Uniunea Europeana.

Interpelat de europarlamentarul basarabean Vlad Cubreacov in legatura cu vitorul relatiei moldo-romane din perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Basescu a tinut sa precizeze ca Romania nu va ezita sa sprijine integrarea Republicii Moldova  in orice institutie europeana. Redam mai jos intrebarea adresata de Cubreacov lui Basescu si raspunsul acestuia.

Vlad Cubreacov (Moldova): Domnule Presedinte, dumneavoastra ati contribuit de o maniera esentiala la imbunatatirea relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, tari ale Consiliului Europei care au aceeasi istorie, cultura si civilizatie si care au fost separate in 1940 ca urmare a semnarii pactului sovieto-german Ribbentrop-Molotov. Cum vedeti dumneavoastra viitorul relatiilor moldo-romane din perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana anul viitor, tinand cont si de faptul ca frontiera comunitara va separa din nou cele doua tari surori?

Presedintele Basescu: Dupa cum stiti, am declarat public ca vom sprijini integrarea, mai devreme sau mai tarziu in Uniunea Europeana, a Republicii Moldova. Privim acest proces ca solutie optima pentru reunificarea natiunii romane in cadrul UE. Ca toti romanii am fost foarte mandru cand Germania a reusit sa se reunifice si ni s-a oferit acum o oportunitate, ca prin intermediul institutiilor europene sa fim impreuna in UE, reunificati. Este dorinta romaneasca cea mai aprinsa si nu vom ezita sa sprijinim integrarea Republicii Moldova in orice institutie europeana. Dupa cum ati putut vedea din interventia mea de astazi, solutia pe care noi o vedem fezabila este introducerea Republicii Moldova pe acelasi calendar al integrarii la fel cum sunt introduse tarile din Balcanii de vest. Daca am uita o tara mica precum Moldova, cu patru milioane de cetateni si cu o bucata mica de pamant pe granita UE-NATO, pozitia ar fi mai dificila pentru  Ucraina, care este o tara mai mare. Nu trebuie sa uitam si trebuie sa ii acordam aceleasi sanse de integrare ca si Ucrainei. Obligatia romanilor si a Romaniei este acum aceasta reunificare in interiorul Uniunii Europene ca un act istoric, o reparatie morala a Pactului Ribbentrop-Molotov de care nu am fost intrebati atunci cand a fost semnat.

In acelasi context, Presedintele Fundatiei pentru Democratie Crestina (FDC) Vlad Cubreacov i-a inmanat Presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, premiul FDC “INIMA DE AUR”. Premiul a fost acordat pentru sustinerea Republicii Moldova in procesul de reforma democratica si integrare europeana. In cuvantul sau de primire van der Linden a subliniat: «Sunt foarte onorat. Moldova este o tara la care tin mult nu numai ca fost presedinte al Gruplului Partidului Popular European la APCE, si tu, Vlad, stii ca noi am colaborat cu succes de-a lungul anilor, tin la Moldova nu numai ca actual Presedinte al APCE, ci si ca politician care ramane fidel valorilor si principiilor crestin-democrate. Voi gasi un loc de cinste acestui trofeu in biroul meu, iar mai tarziu in casa mea. Puteti miza in continuare pe sprijinul Consiliului Europei, ca organizatie promotoare a valorilor democratice, drepturilor omului si statului de drept. Multumesc inca o data Fundatiei pentru Democratie Crestina pentru acest premiu care subliniaza solidaritatea noastra.»

 
Basarabia si Georgia vor sta alaturi in eforturile pro-europene si pro-democraticePDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :360
Thursday, 26 January 2006
Membrul delegatiei basarabene la APCE, Vlad Cubreacov, considera ca „eforturile depuse de autoritatile de la Tbilisi pentru rezolvarea problemei teritoriale, obtinerea retragerii prezentei militare ilegale straine de pe teritoriul sau si edificarea unei democratii europene veritabile au nevoie de sustinerea Consiliului Europei”.

„Republica Moldova a fost si va ramane solidara cu Georgia in demersul european si democratic”, a declarat el marti, la Strasbourg, in cadrul sedintei APCE. Reamintim ca Adunarea a adoptat marti o rezolutie privind Georgia.

Deputatul PPCD a atras atentia asupra faptului ca Georgia, care merita suscitata pentru realizarile pozitive si constante, ireversibile, „a avansat pe calea democratizarii, desi raman a fi facute multe lucruri, in special, in ceia ce priveste reforma administrativ-teritoriala, descentralizarea si crearea unei autonomii locale, restabilirea unui control asupra intregului  teritoriu si combaterea terorismului”. „Georgia, la fel ca Republica Moldova, se confrunta cu problema separatismului teritorial. Cunoastem ca separatismul din Abhazia si cel din Osetia de Sud este intretinut de Federatia Rusa. Georgia merita felicitarile noastre pentru succesele deja obtinute in procesul de edificare a unei societati libere si democratice, precum si pentru edificarea statului de drept”, a conchis Cubreacov.

 
Inca o runda de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :357
Thursday, 26 January 2006
Urmatoarea runda de negocieri in formatul "5+2", in cadrul careia se va discuta rezolvarea problemei transnistrene, va avea loc in intervalul 26-27 ianuarie, la sediile Misiunii OSCE din Tiraspol si Chisinau.

Conform Infotag, care citeaza un comunicat de presa emis de Misiune, agenda pentru aceasta runda de negocieri include chestiuni ce tin de relatiile economice dintre parti, perspectivele unei misiuni de evaluare in Transnistria, schimbul de informatie militara, dupa cum a fost propus in pachetul de Masuri de Promovare a Increderii si Securitatii, precum si monitorizarea intreprinderilor complexului militar-industrial din Transnistria si situatia din zona de securitate. In acordul din cadrul ultimei runde de negocieri care a avut loc la finele anului trecut, respectiv pe 16 decembrie, a fost stipulat faptul ca Misiunea OSCE a pregatit si a trimis partilor un proiect de mandat al unei Misiuni internationale de evaluare in Transnistria, un proiect de protocol asupra monitorizarii unitatilor complexului militar-industrial, propuneri referitoare la crearea unui grup de lucru comun care va avea drept scop identificarea cailor de a se asigura ca locuitorii satelor moldovenesti de pe malul stang isi vor putea prelucra pamanturile situate in teritorii aflate sub controlul transnistrean.

Delegatiile prezente la aceasta runda de negocieri vor fi conduse de ministrul basarabean al Reintegrarii, Vasile Sova, reprezentantul la negocieri din partea transnistreana, Valeri Litkai, seful Misiunii OSCE in Moldova, ambasadorul William Hill, reprezentantul Special din partea Federatiei Ruse, ambasadorul Valeri Nesteruskin, reprezentantul Special din partea Ucrainei, ambasadorul Dmitri Tcaci, reprezentantul Special din partea Uniunii Europene, ambasadorul Adriaan Jacobovits de Szeged, si vicesecretarul Asistent pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, David Kramer.

Referitor la problema regiunii transnistrene, Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca isi doreste ca Misiunea de evaluare a OSCE sa demareze activitatea de pregatire a unor alegeri democratice si libere in regiunea transnistreana. Intr-o sedinta a conducerii Republicii, seful statului a declarat ca delegatia Moldovei va insista ca decizia respectiva sa fie adoptata la runda de negocieri din 26-27 ianuarie. Totodata, Presedintele Voronin a reafirmat pozitia Chisinaului privind inlocuirea fortelor de mentinere a pacii de pe Nistru cu observatori militari si civili cu mandatul OSCE, mentionand ca presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Victor Iuscenco, sustin aceasta idee.

Negocierile in problema transnistreana din 26-27 ianuarie vor avea loc cu usile inchise, iar dupa incheierea lor se va desfasura o conferinta de presa ce va fi anuntata ulterior.

 
Romanii catolici din Dublin- mai uniti pentru o ziPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :330
Thursday, 26 January 2006
Un grup de credinciosi catolici romani din partea Diecezei de Iasi a participat la inceputul acestei luni la Dublin la o Liturghie speciala pentru imigranti, desfasurata in „Saint Mary ProCathedral” din capitala irlandeza.

Delegatia de la Iasi s-a intalnit acolo si cu ceilalti romani catolici din Dublin, care sunt pastoriti de parintele Eugen Timpu, informeaza Episcopia Romano-Catolica de Iasi. La evenimentul la care a slujit arhiepiscopul de Dublin, PS Diarmuid Martin, au mai luat parte si preoti ai tuturor comunitatilor participante, prezenti in catedrala irlandeza in numele credintei. Printre comunitatile de imigranti prezenti s-au numarat filipinezi, indieni, nigerieni, chinezi, lituanieni, polonezi, brazilieni, irlandezi si romani, care au asistat cu totii la un serviciu religios deschis de o procesiune catre grota, la care au participat si reprezentantii fiecarui grup insotiti de steagurile nationale. Evenimentul s-a dorit a fi o sarbatoare a tuturor natiunilor, un exemplu in acest sens constituind recitarea versurilor „Adeste fideles” in limbile lituaniana, engleza si romana, iar cuvantul Domnului in poloneza si filipineza.

Fiecare comunitate participanta la manifesatre a oferit Pruncului Iisus ceva traditional, specific culturii locale, grupul fiind deschis de catre doi copii romani care au daruit paine si vin. De altfel, costumele populare traditionale cu care erau imbracati o parte din romani au starnit admiratia tuturor, inclusiv a arhiepiscopului Diarmuid.

Evenimentul a beneficiat de o mediatizare pe masura, precum si de de o transmisiune in direct la cel mai important post de televiziune irlandez. Arhiepiscopul Diarmuid Martin a folosit acest prilej pentru a face un apel catre autoritatile irlandeze sa reglementeze situatia imigrantilor, oameni si crestini ca toti ceilalti.

 

 
14.000 de romani au luat drumul Spaniei prin OMFM in 2005 PDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :448
Thursday, 26 January 2006
Romanii care au plecat la munca in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) au castigat anul trecut 114,23 milioane euro, a declarat directorul OMFM, Aurel Teodorescu.

In 2005, cei care au lucrat in Germania au castigat in total 71,01 milioane euro, cei din Spania - 41,075 milioane euro, cei din Elvetia - 1,987 milioane euro, in timp ce opt romani care lucreaza in Qatar, in domeniul serviciilor, au castigat in total 126.720 euro, iar alti doi romani care muncesc in constructii in Nigeria au castigat in total 30.000 de euro, informeaza OMFM, citat de Actualitatea Romaneasca. In perioada mentionata, OMFM a intermediat plecarea la munca in Germania pentru 28.380 de romani, din care 18.535 persoane cu contracte in agricultura, cu un salariu mediu de 800/1.200 de euro pe luna, 6.714 persoane in domeniul gastronomiei, cu un salariu mediu de contract de 800/ 1.200 de euro pe luna si 48 persoane in domeniul sanatatii, cu un salariu mediu pe luna de 1.200 de euro.

Pentru munca in Spania, OMFM a mediat 14.323 persoane, din care 4.937 in agricultura (sezonier - trei luni), cu un salariu mediu de 635 euro pe luna, 62 in industrie cu un salariu mediu de 1.000 euro pe luna, 148 in constructii cu un salariu mediu de 1.000 de euro pe luna si 152 persoane in domeniul serviciilor, cu un salariu mediu de 1.000 de euro pe luna. De asemenea, pentru munca in Elvetia, OMFM a mediat 45 de persoane, din care 10 persoane in agricultura, cu un salariu mediu de 2.500 euro, 26 in domeniul sanatatii - salariu mediu 2.500 euro, opt in domeniul gastronomiei - 2.300 de euro si o persoana in domeniul juridic, cu un salariu mediu lunar de 2.000 de euro. Un studiu realizat de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), la inceputul lui 2005, arata ca 10% din populatia Romaniei este plecata in strainatate, la munca. Jumatate, adica peste un milion de romani, lucreaza cu contracte incheiate de comun acord intre angajator si emigrantul roman sau muncesc fara nici un fel de dovada legala. Angajatorii straini sunt multumiti, atat timp cat platesc un salariu mult mai mic, iar catre stat nu mai trebuie sa dea impozite.

 
Un sfert de veac de activitate pentru parohia romaneasca din SchiedamPDF Print E-mail
Schiedam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 26 January 2006
Parohia ortodoxa romana "Sfantul Grigorie Teologul" din localitatea olandeza Schiedam isi va aniversa duminica, 29 ianuarie, 25 de ani de existenta si activitate.

Momentul aniversar reprezinta o sarbatoare atat pentru parohie, cat si pentru intreaga comunitate de romani din Olanda, si se va desfasura dupa oficierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:30, la capela fostului cimitir romano-catolic din Schiedam, informeaza Ambasada Romaniei la Haga.

Prima Sfanta Liturghie in parohia romaneasca din Olanda a fost savarsita de preotul Ioan Dura, in biserica veche catolica "St. Maria" din Utrecht, pe 25 ianuarie 1981. Din toamna aceluiasi an, parohia si-a mutat sediul in Haga, mai intai in biserica protestanta "Wilhelmina Kerk", unde s-a slujit pana la sfarsitul lui 1982, urmand ca, in perioada  1983 – 1993, servicile religioase sa fie oficiate in biserica catolica "Antonius en Lodewijk". Din anul 1993, pentru o perioada de opt ani, parohia romano-ortodoxa a functionat in biserica catolica "Christus Verrezen" din Voorburg, aflata in apropierea orasului Haga. Incepand cu 2001 si pana in prezent, Sfintele Slujbe ale parohiei se savarsesc in capela fostului cimitir romano-catolic din Schiedam.

 
Ghid de buzunar pentru romanii nou-veniti in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 26 January 2006

“Pot conduce in Spania cu carnetul meu de acasa?”, “Cum sa fac cu cartea de identitate?”, “Nu am acte, pot totusi sa beneficiez de asistenta medicala?”, “Am nevoie de autorizatie pentru a munci?”, “Exista vreo linie telefonica gratuita unde sa pot adresa intrebari legate de imigratie?”...

Pentru acestea si pentru alte intrebari legate de statutul noilor veniti in Spania, de cei care vor sa se stabileasca aici, sa-si gaseasca un loc de munca si care vor sa fie cat mai bine informati in legatura cu probleme de interes general, imigrantii romani pot afla raspunsurile rasfoind ghidul de buzunar pentru imigranti, ce va aparea la Madrid, si in limba romana, informeaza publicatia spaniola abc. Probleme si intrebari legate de acte, de educatie, de asistenta medicala, de asigurari, de drepturi si obligatii apar de fiecare data cand un imigrant ajunge in Spania pentru prima data, iar pana acum sunt 930.000 de imigranti inregistrati in regiune. Daca pana acum raspunsurile la aceste intrebari puteau ajunge la imigranti „din gura in gura”, sau de la diverse surse, fie ca era vorba de compatrioti, cunoscuti, asociatii sau administratii, de acum incolo manualul ce se va numi “Ghid al primilor pasi pentru imigranti”, va rezuma, extrem de simplu si practic, informatia de baza de care acestia au nevoie. Ghidul cuprinde telefoane si adrese de interes, dar si punctele la care se poate apela.

Publicatia ce va fi actualizata periodic, a inceput sa se concretizeze inainte de crearea Consiliului pentru Imigratie, condus de Lucia Figar, insitutie care de altfel l-a si prezentat zilele trecute la Madrid. Acest ghid “raspunde cererii si necesitatilor celor interesati. Obiectivul sau: acela de a usura drumul catre integrare, pentru cei care in multe cazuri nu stiu unde sa gaseasca ceea ce cauta”.

Lucrarea, ce va aparea in limbile romana, chineza, araba, franceza, engleza si spaniola, este impartita in cateva capitole distincte, care trateaza modalitatea de inregistrare, solicitarea unui permis sanitar, accesul la sistemul public de sanatate, la un loc de munca, servicii sociale, etc. Ghidul va avea un tiraj de 50.000 de exemplare si va fi distribuit gratuit in consulate, ambasade, centre de asistenta sociala pentru imigranti si consilii municipale. 

 
Semi-esec al condamnarii crimelor comuniste la APCEPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 26 January 2006
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat miercuri o rezolutie in care sunt condamnate crimele comise de regimurile comuniste totalitare.

Intr-o stire publicata pe pagina web a APCE se spune ca Adunarea care reuneste parlamentari din 46 tari „a condamnat cu tarie incalcarile masive ale drepturilor omului comise de regimurile totalitare”, informeaza citand BBC. In rezolutie se mai arata ca „aceste incalcari au inclus asasinate si executii individuale si colective, moarte in lagare de concentrare, infometare, deportari, tortura, munca silnica si alte forme de teroare fizica in masa”.

Proiectul de recomandare in care se facea apel la guvernele Europei sa adopte o declaratie oficiala de condamnare internationala a crimelor regimurilor totalitare comuniste nu a intrunit insa necesarul de doua treimi din voturile exprimate. De asemenea, nu a intrunit necesarul de voturi un proiect de recomandare in care se facea apel la guvernele Europei sa adopte o declaratie similara si sa intreprinda anchete juridice ale persoanelor implicate in crimele comise sub regimurile totalitare comuniste.

 
Flussi 2006 ajunge in fata Conferintei UnificatePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :339
Thursday, 26 January 2006
Dupa ce a fost prezentat saptamana aceasta in fata Camerei Deputatilor si Senatului italian decretul ce reglementeaza fluxurile migratorii in scop lucrativ pe anul 2006, isi continua drumul catre publicarea in Gazzetta Ufficiale.

Joi, 26 ianuarie, proiectul decretului Flussi 2006 va ajunge pe ordinea de zi a Conferintei Stat-Regiuni, orase si autonomii locale. Conferinta va trebui sa-si exprime punctul de vedere vis-a-vis de acest proiect si sa-l trimita proiectul mai departe catre Presedintia Consiliului. Intre timp, dezbaterea pe marginea decretului va continua si in Comisiile de Afaceri Constitutionale din Camera si Senat.

La Palatul Madama, proiectul decretului a fost inaintat in data de 17 ianuarie, dar probabil votul definitiv va fi facut public abia saptamana viitoare. „Inainte de a ne exprima punctul de vedere il asteptam si pe cel al Conferintei Unificate” a declarat senatorul Gabriele Boscetto, citat de portalul Stranieri in Italia. Avand in vedere calendarul Comisiei, nu vom relua dezbaterea inainte de martea viitoare.

Pe de alta parte, chiar zilele acestea Camera Deputatilor ar putea da unda verde proiectului, dupa ce acesta a fost supus atentiei deputatilor inca din data de 19 februarie. „Nu cred sa fie necesar sa asteptam decizia Conferintei Unificate, comisia noastra va putea sa-si exprime o parere independenta, a spus deputatul italian Patrizia Paoletti Tangheroni.

 
Cursuri de integrare si socializare pentru strainii din ModenaPDF Print E-mail
Modena, Italia/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 26 January 2006
Miercuri, 25 ianuarie, s-a dat startul, la Modena, pentru initiativa intitulata “Integrarea cultural-lingvistica”, un proiect ce beneficiaza de organizarea Consiliului pentru servicii sociale si sanse egale din Comuna. 

Cursurile se vor desfasura in fiecare zi de miercuri, de la ora 15.00, intr-o locatie din parcul Braida, “Cursul – potrivit declaratiilor consilierului pe probleme de servicii sociale Susanna Bonettini, citate de publicatia italiana Metropoli, – face parte din seria de initiative pe care le realizam  pentru a creea cat mai multe momente de intalnire intre diversele culturi ce populeaza o realitate diversa a imigratiei, ca aceea din Sassuolo. Obiectivul este acela de a furniza cat mai multe elemente de socializare, formare de baza in limba italiana, obiceiuri si obisnuinte in cadrul societatii sassoleze. Prezenta femeilor provenite din estul Europei a capatat, de-a lungul timpului, o importanta fundamentala. Munca lor, compania si asistenta pe care o ofera batranilor singuri, permit familiilor sa-si desfasoare normal viata cotidiana fara sa fie necesara instrainarea de casa a batranului”.

Cursul de invatare a limbii italiene va fi tinut de un consilier de limba materna cu atestat de “mediator cultural”. 

 
Distractie si voie buna pentru romani in DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :360
Thursday, 26 January 2006
Romanii din Detroit sunt din nou invitati la o seara romaneasca care va avea loc vineri, 27 ianuarie, la deja traditionalul club local White Star-Hamtramck.

La petrecere sunt asteptati toti romanii din oras care vor sa se distreze la acest eveniment, unde muzica, dansul si comunitatea romaneasca de la Detroit se regasesc o data pe luna, informeaza romportal.com. Intrunirea de la Clubul White Star a devenit o traditie pentru romanii din aceasta parte a Americii, care au astfel ocazia de a fi impreuna lunar si de a se simiti bine printre alti conationali ai lor.

 
Intalnirea romaneasca lunara de la Paris, subiect de sondaj on-linePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 26 January 2006
Administratorii portalului franta-romania.com au lansat recent un sondaj on-line prin intermediul caruia si-au propus sa afle de la romanii care obisnuiesc sa merga la intalnirea lunara organizata la Paris mai multe aspecte referitoare la aceasta intrunire periodica.

Astfel, romanii pot sa raspunda la o serie de intrebari legate de asteptarile fiecaruia de la intalnirea lunara, ce anume ii motiveaza sa vina, ce ii face sa nu participe la aceasta, cum totul e legat si de bani, ce suma sunt dispusi sa cheltuiasca si altele. Mai multe amanunte in ceea ce priveste acest sondaj se pot gasi chiar pe pagina de web unde a fost postata ideea romaneasca, franta-romania.com.

 
Seara romaneasca de litere la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 26 January 2006
Facultatea de Litere a Universitatii Istanbul va fi, la acest sfarsit de saptamana gazda unei seri de litere romanesti intitulate “Toleranta in relatiile romano-turce: cazul scriitorului Gala Galaction”.

Manifestarea, prilejuita de lansarea versiunii in limba turca a romanului “Papucii lui Mahmud”,  va avea loc vineri, 27 ianuarie, de la ora 16.00, se arata intr-un comunicat al ICR.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, in colaborare cu Universitatea din capitala turca. Vor lua cuvantul, in cadrul serii romano-turce, traducatoarea romanului, Gulten Abdalla, academician profesor Dan Horia Mazilu, directorul Institutului Limbii Romane, profesor doctor Mihai Maxim, directorul ICR Istanbul, profesor doctor Safak Ural, prorector al Universitatii Istanbul, profesor doctor Korkut Tuna, decanul Facultatii de Litere. Seara este deschisa tuturor celor interesati: studentilor si cadrelor didactice, membrilor diasporei romanesti si iubitorilor de literatura.

 
Ana Terzer si Andrei Roth din nou in povestea Lolei BlauPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :296
Thursday, 26 January 2006
Teatrul romanesc Pygmalion din Viena va prezenta vineri, 27 ianuarie, o noua reprezentatie in limba romana, cu spectacolul muzical „Asta seara: Lola Blau”.

Rolul principal al piesei va fi interpretat de Ana Terzer, acompaniata de Andrei Roth, in rolul pianistului, intr-un spectacol deosebit cu regia si scenografia semnate de Geirun Tino.

Spectacolul este povestea tinerei actrite austriece de origine evreiasca, Lola Blau, care primeste primul angajament profesionist. In anul 1938, cu o zi inainte de a pleca, va fi anuntata de directia teatrului respectiv ca, deoarece este evreica, nu va mai putea fi angajata. Sub presiunea evenimentelor –  alipirea Austriei la Germania nazista –actrita emigreaza în America unde spera sa-si continue cariera scenica si sa-si fructifice talentul, ceea ce si reuseste sa faca, dar dupa eforturi, dezamagiri si umilinte inutile. Dupa razboi se reintoarce in Austria, dar speranta ca va fi primita cu bratele deschise ii este spulberata. Lola Blau esueaza pe o scena mica din Viena, purtand permanent pecetea de fugar. In Romania, povestea Lolei Blau a fost transpusa pe scena si pentru public, avand-o in rol principal pe Maia Morgenstern.

Ana Terzer este nascuta la Chisinau, dar studiile si scoala de teatru le-a facut in Romania. In 1993, s-a mutat la Iasi, locul unde de altfel si-a facut si studiile artistice, la clasa profesorului Dionisie Vitcu. Terzer a plecat la Viena, in 2000, unde a ramas de atunci, in incercarea de a-si cladi o cariera in lumea teatrului. Ana Terzer a debutat in Germania, la Bonn, tot cu piesa “Asta seara: Lola Blau” de Georg Kreisler.

 
Mukka Band la Darbucka Music BarPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 26 January 2006
Celebra cantareata romanca Dana Codorean Berciu va sustine un nou concert in capitala britanica, alaturi de trupa Mukka Band.

Spectacolul va fi gazduit joi, 26 ianuarie, de la ora 20.00, de Darbucka World Music Bar, din Clerkenwell, Londra, si reprezinta o noua ocazie pentru acesti artisti neconventionali de a-si face cunoscuta maniera interpretativa.

Pretul biletelor la concert este de 3-5 lire sterline, iar programul pe care il vor prezenta Mukka Band si Dana Codorean este cel cu care deja au obisnuit audientele britanice: un sound melancolic din inima Transilvaniei, acorduri instrumentale salbatice izvorate din Balcani si vocea extraordinara a Danei Codorean Berciu, toate reunite intr-un regal muzical.

 
Saviana Stanescu, din nou pe scena din New-YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 26 January 2006
Dramaturgul roman Saviana Stanescu, un tanar talent care a cucerit deja publicul american cu lucrarile sale, isi va prezenta miercuri, 1 februarie, la Lark Theatre din New York, piesa „Lenin’s Shoe”, care va fi urmata de o discutie despre experienta de imigrant.

Reprezentatia va incepe la ora 19:00 si ii are ca protagonisti pe Amir Arison, William Carden, Walter J. Masterson, Florin Penisoara, Jessica Warner, Jennifer Dorr White si Shawn-Caulin Young, informeaza grupul de discutii Romania-USA. Piesa este regizata de Daniella Topol, iar punerea in scena ii apartine lui Kelly Maizenaski. Dupa terminarea spectacolului, publicul este invitat sa participe la o dezbatere referitoare la conditia actuala a imigrantului, presarata cu povesti autentice din viata celor care au decis sa isi parasesaca tara natala in cautarea unui viitor mai bun pe pamant american.

 
Trei nume romanesti pe scena Operei din BordeauxPDF Print E-mail
Bordeaux, Franta/Romanian Global News
Accesari :340
Thursday, 26 January 2006
Soprana Nicoleta Ardelean va interpreta joi, 26 ianuarie, la Teatrul Mare din Bordeaux, rolul principal al spectacolului „Traviata” de Giuseppe Verdi, care va fi prezentat de Opera Nationala din localitate.

Distributia spectacolului ii mai include si pe o alta soprana romanca, Liliana Matei, in rolul „Flora Bervoix”, pe tenorul John Matz, alias „Alfredo”, si pe baritonul Victor Torres, care il va portretiza pe „Giorgio Germont”, anunta postul muzical national de radio. Jonathan Darlington semneaza conducerea muzicala a acestui spectacol, regia artistica ii apartine Francescai Zambello, iar decorurile sunt realizate de o alta romanca talentata, Marina Draghici. Nicoleta Ardelean va mai evolua in inca trei reprezentatii cu „Traviata” de Giuseppe Verdi la Opera Nationala din Bordeaux, pe 29 si 31 ianuarie, dar si pe 2 februarie, in timp ce Liliana Mattei va fi titulara rolului Florei pana la sfarsitul sezonului.

 
Filme romanesti, vizionate in CehiaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 26 January 2006
Romania se va face din nou remarcata pe plan european la capitolul cinematografie, prin participarea in perioada 26 ianuarie-5 februarie la Praga si in intervalul 6-14 februarie la Brno la cea de-a 13-a editie a Festivalului International „Zilele Filmului European”.

Tara noastra va fi reprezentata de trei pelicule de succes, „Italiencele”, „Filantropica” si „Examen”, informeaza Institutul Cultural Roman din Praga. Evenimentul cultural este organizat de Delegatia Comisiei Europene la Praga, Ministerul Culturii si Primaria Capitalei, cu sprijinul institutelor culturale reprezentate la Praga, precum si cu sprijinul unor ambasade.

Pelicula „Italiencele”, de Napoleon Helmis, va putea fi vazuta joi, 26 ianuarie, la cinematograful Aero, de la ora 21:00, miercuri, 1 februarie, la cinema Svetozor, de la ora 21:00, ambele din Praga, si luni, 13 februarie, la cinematograful B. Bakaly, de la ora 18:00, in Brno. Filmul lui Nae Caranfil, „Filantropica”, va fi difuzat marti, 31 ianuarie, la cinema Aero, de la ora 21:00, si duminica, 12 februarie, la cinema B. Bakaly, incepand cu ora 15:30, iar ultimul lung-metraj, „Examen”, regizat de Titus Muntean, va putea fi vizionat de catre publicul ceh joi, 2 februarie, la cinema Svetozor, de la ora 19:00, si marti, 14 februarie, la acelasi cinematograf B. Bakaly din Brno, incepand cu ora 15:30.

 
Seara eminesciana la Venetia – succes totalPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 26 January 2006
Conform unei traditii anuale a programului sau cultural, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a organizat marti, 24 ianuarie, o seara dedicata lui Mihai Eminescu, cu participarea exceptionala a prof. Teresa Ferro, cunoscuta traducatoare si profesoara de limba romana de la Universitatea din Udine.

Protagonistii spectacolului-omagiu au fost studentele Valentina De Bortoli si Lisa Silvestri de la Universitatea din Udine, pianistul venetian Giovanni De Cecco si bursierele „Nicolae Iorga” Mariana Burnel, Florina Ciure si Corina Gabriela Badelita, informeaza IRCCU. Dramatismul biografiei eminesciene, precum si caracterul national si universal al operei Poetului National au fost relevate numerosului public prin intermediul unui scenariu elaborat pe baza fragmentelor reprezentative din proza eminesciana, punctat de prelucrari din folclorul romanesc, interpretate cu virtuozitate de tanarul pianist venetian. Permanentul dialog intre public si protagonistii evenimentului a reliefat complexitatea viziunii filosofice si a personajelor prozei eminesciene iar prof. Teresa Ferro a prezentat, in premiera, fragmente in traducere proprie din corespondenta lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Cu ocazia evenimentului au dorit sa fie oaspetii Institutului prof. univ. dr. Paul Cornea si prep. Paul Cernat de la catedra de literatura romana a Universitatii Bucuresti, prof. univ. dr. Doina Derer si prep. Miruna Tiu de la catedra de italiana a Universitatii Bucuresti, precum si Afrodita Cionchin, lector de limba romana la Universitatea din Padova.

 
Trei muzicieni romani in concert la IerusalimPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :348
Thursday, 26 January 2006
Flautistul Ion Bogdan Stefanescu, violoncelistul Marin Cazacu si clarinetistul Emil Visenescu vor sustine joi un concert de muzica clasica la Ierusalim.

Concertul se va desfasura la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, Campus Givat Ram, la sala Ttzhak Navon, joi, 26 ianuarie, de la ora 20.00. Sunt invitati la acest eveniment toti romanii din Israel, amatori de muzica clasica contemporana.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions