Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
ICR organizeaza cursuri de limba si cultura romaneascaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 27 January 2006
Institutul Cultural Roman organizeaza in perioada 15 iulie-6 august 2006 la Baia Mare Cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

Cursurile intensive de limba romana sunt stracturate pe trei nivele: introductiv (are ca obiectiv dobandirea abilitatilor de formulare, exprimare si intelegere a unor propozitii elementare pentru comunicarea in situatii uzuale, precum si utilizarea formulelor de politete); mediu (dezvolta abilitatile de exprimare existente, cu ajutorul exercitiilor practice de utilizare a limbii romane) si avansat (perfectioneaza abilitatile de a formula, in scris si oral, pareri si ganduri proprii, folosind subtilitati de exprimare). Programa cursurilor este una flexibila si va include lectii de gramatica si de vocabular, activitati si aplicatii practice. Participantii vor fi incadrati in grupe de studiu pe baza unui test initial de competenta lingvistica. Fiecare grupa de studiu va avea aproximativ 10-12 cursanti.

Pentru predarea acestor cursuri ICR invita profesori romani, cu studii de specialitate, ce vor fi selectionati pe baza competentei si a experientei profesionale, dar si pentru atitudinea prieteneasca, entuziasmul si rabdarea de care dau dovada.

La terminarea Cursurilor, participantii vor sustine un test de competenta lingvistica (la nivel scris si oral), in urma caruia pot obtine un certificat de evaluare a nivelului de cunoastere a limbii romane. Cursantii care au frecventat cel putin 90% din orele de curs vor primi un atestat de participare.

Cea de-a doua componenta a cursurilor, cea de cultura si civilizatie romaneasca va aborda teme de istorie, literatura, etnografie si folclor, mentalitati, aspecte din viata sociala contemporana, cinematografie si arte plastice. Cursurile sunt recomandate tuturor celor care doresc sa-si perfectioneze cunostintele de limba romana sau sa aprofundeze aspecte ale culturii si civilizatiei romanesti. Cursurile sunt sustinute de renumiti profesori universitari sau de profesionisti cu o indelungata experienta in domeniu.

In afara de cursuri participantii la acest program vor avea sansa sa ia parte si la un program turistic si cultural, ce va include vizionari de filme romanesti si excursii in localitatile din imprejurimile orasului Baia Mare. 

Varsta minima de inscriere a participantilor este de 18 ani. Pentru inscrierea la cursuri, solicitantii vor trimite pe adresa Institutului Cultural Roman un formular de inscriere completat in totalitate, un curriculum vitae, o fotocopie a pasaportului (pagina care cuprinde datele personale ale participantului) si o fotocopie a documentului de plata care confirma achitarea taxei de participare in contul Institului Cultural Roman. Data limita pentru inscrierea la cursuri este 15 iunie 2006. Taxa de participare la cursuri este de 750 de euro, din care vor fi platite cheltuielile legate de studii, de participarea la atelierele de creatie, excursiile de documentare, toate activitatile incluse in program, precum si mesele. Cheltuielile legate de cazarea in camere duble la hotel sunt suportate de catre Institutul Cultural Roman. Taxa de participare nu acopera transportul intern si international, viza de intrare sau serviciile hoteliere suplimentare.

 
Publicatie lunara pentru tineri la UngheniPDF Print E-mail
Ungheni, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :281
Friday, 27 January 2006
Primul numar al suplimentului „Tineri pentru Tineri” a fost distribuit astazi in raionul Ungheni.

Acesta a aparut ca supliment la saptamanalul „Unghiul”, informeaza Agentia Monitor Media. Redactorul-sef al ziarului „Unghiul”, Lucia Bacalu, a informat ca suplimentul va fi editat lunar timp de un an. Aparitiile suplimentului sunt asigurate de discipolii Centrului Regional de Resurse pentru Tineri „Faclia” din Ungheni cu sustinerea financiara a Reprezentantei UNICEF in Moldova. Primul numar contine, preponderent, imagini si stiri de ultima ora despre activitatea tinerilor din orasul si raionul Ungheni. 

Suplimentul, cu motto-ul „Nu faceti nimic pentru noi, fara noi”, are doua pagini de formatul A3 si va fi citit de circa sapte mii de cititori de limba romana ai ziarului „Unghiul”. Ziarul „Tineri pentru Tineri” reprezinta un proiect cu durata de un an. In cadrul acestuia vor fi editate, in total, 12 numere, dupa care fi cautate solutii pentru asigurarea continuitatii publicatiei, spune Angela Ciocarlan, directorul Centrului „Faclia”. 

Reamintim ca, recent, la Centrul „Faclia” din Ungheni a fost inaugurat Clubul tinerilor jurnalisti, unde adolescentii sunt instruiti in domeniul jurnalismului. In prezent, in raionul Ungheni apar cu regularitate patru ziare scolaresti.

 
Patru ambasadori romani – rechemati de la postPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Friday, 27 January 2006
Traian Basescu ii va rechema de la posturi pe patru dintre ambasadorii Romaniei.

Ca urmare a unui decret trimis de catre presedintele Basescu spre ratificare Parlamentului Romaniei, au fost rechemati din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei ambasadorul roman in Republica Araba Egipt, Neagu Udroiu, ambasadorul roman in Republica Finlanda si republica Estonia, ambasadorul roman Constantin Garbea si Stelian Oancea, ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei.

 
Lansare la Bucuresti a Institutului Diplomatic RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :426
Friday, 27 January 2006
In prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu vineri, 27 ianuarie, la sediul MAE, va avea loc ceremonia de lansare oficiala a Institutului Diplomatic Roman.

Gazda evenimentului va fi ministrul roman de Externe si presedintele IDR, Mihai Razvan Ungureanu. Vor mai fi prezenti la ceremonie reprezentanti ai mediului academic si ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, directorul general al IDR, Prof. univ. Vlad Nistor, va prezenta obiectivele si prioritatile de actiune al Institutului pentru primul an de functionare.

Institutul Diplomatic Roman a fost fondat in septembrie 2005 prin comasarea prin fuziune a Academiei Diplomatice si a Institutului Roman de Studii Internationale "Nicolae Titulescu", urmand sa functioneze ca institutie publica sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe. Misiunea IDR este aceea de a sprijini activitatea diplomatilor romani prin furnizarea de expertiza si cursuri de instruire profesionala in domeniul relatiilor internationale si al diplomatiei. Totodata, IDR isi propune sa ofere celor interesati servicii de analiza, de organizare de evenimente dedicate unor probleme de politica internationala, precum si publicarea de periodice si lucrari de specialitate.

 
Intalnire intre IPS Daniel, IPS Laurentiu si Papa Benedict al XVI-leaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :331
Friday, 27 January 2006
Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea i-a primit joi, 26 ianuarie, in audienta, pe IPS Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei si pe IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, alaturi de ceilalti reprezentanti ai Bisericilor Europene care participa in aceasta saptamana la prima etapa pregatitoare a viitoarei Adunari Ecumenice Europene, ce va avea loc la Sibiu in perioada 4-9 septembrie 2007.

Din delegatia Bisericii Ortodoxe Romane au mai facut parte parintele Mihai Tita, Consilier Patriarhal, P.C.Pr. Prof. Dumitru Abrudan si Daniel Buda, secretar local pentru viitoarea pregatire a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu, se arata intr-un comunicat de presa emis de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Suveranul Pontif a accentuat in cuvantul sau nevoia conlucrarii Bisericilor Europene intr-o Europa secularizata pentru a afirma credinta comuna in Iisus Hristos si pentru a aduce speranta si mai multa unitate in Europa. La sfarsitul audientei, Sanctitatea Sa i-a salutat personal pe reprezentantii cei mai importanti ai Bisericilor europene si a oferit fiecaruia enciclica sa aparuta miercuri, 25 ianuarie, cu titlul Deus caritas este (Dumnezeu este iubire). IPS Mitropolit Daniel i-a transmis Sanctitati Sale Papa Benedict al XVI-lea salutari fratesti din partea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, si l-a felicitat pentru continutul teologic profund al acestei enciclice papale in care este subliniata importanta operei de caritate crestina.

Lucrarile intrunirii pregatitoare se incheie vineri, 27 ianuarie, cand vor incepe lucrarile Comitetului Comun al Conferintei Bisericilor Europene si al Consiliului Conferintei Episcopale Europene. Acest Comitet va hotari viitorul program de cooperare al Bisericilor pe plan european si, mai ales, se va ocupa de programul Adunarii Ecumenice Europene Din 2007 (Sibiu) care va avea ca tema „Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa”.

 
Europa Regiunilor, in dezbatere la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :356
Friday, 27 January 2006
Comisariatul General pentru Francofonie, partenerii Programului plurianual de formare in limba franceza in cadrul Uniunii Europene si Ministerul Culturii si Cultelor vor organzia luni, 30 ianuarie, la ora 18:00, in Sala Robert Schuman a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, conferinta-dezbatere "Europa Regiunilor".

Aceasta va fi sustinuta de Philippe Suinen, Comisar general pentru relatii internationale al Comunitatii franceze Valonia-Bruxelles, si va fi precedata de deschiderea oficiala a ciclului Marilor Conferinte ale Francofoniei. La eveniment vor lua parte Primul Ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Secretarul de Stat pentru Francofonie, Cristian Preda, informeaza ministerul Culturii.

 
Conferinta internationala militara la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Friday, 27 January 2006
Cercul Militar National din Bucuresti va gazdui in perioada 30 ianuarie – 1 februarie o conferinta internationala cu tema Consolidarea securitatii prin cooperare in regiunea Marii Negre.

Aceasta este organziata de Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, in cooperare cu Institutul pentru Studii Strategice Nationale, din cadrul Universitatii Nationale de Aparare din Washington D.C., Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” si Asociatia Euroatlantica “Manfred Woerner” , se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. La dezbatere vor participa diplomati, experti militari si civili din Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Republica Moldova, Federatia Rusa, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina. Totodata, in cadrul conferintei vor fi reprezentate si prestigioase institutii de invatamant si cercetare, organizatii internationale si regionale, Cartierul General al NATO, Colegiul de Aparare al NATO, Departamentul Apararii al SUA, Comandamentul American din Europa (USEUCOM), Consortiul PfP al Academiilor de Aparare si Institutelor pentru Studii de Securitate, Universitatea Harvard, Corporatia RAND, Centrul pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate (DCAF), Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), Grupul de Cooperare Navala in Marea Neagra (BLACKSEAFOR), Brigada din Sud-Estul Europei (SEEBRIG), Centrul de Informare si Coordonare la Marea Neagra din Burgas, dar si reprezentanti ai unor institutii guvernamentale si nonguvernamentale din Romania.

Cu acest prilej, Consortiul PfP al Academiilor de Aparare si Institutelor pentru Studii de Securitate va lansa o noua initiativa de cercetare – Grupul de Lucru pentru Zona Extinsa a Marii Negre, care va fi constituit din experti pe probleme de securitate a acestui spatiu.

 
Intalnirile Mihai Eminescu debuteaza la manastirea NiculaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 27 January 2006
Prima editie a „Intalnirilor Mihai Eminescu” de la manstirea Nicula din judetul Cluj se va desfasura sambata, 28 ianuarie, incepand cu ora 11.00, in orgnaizarea Cenaclului Literar de Tineret „Coloana Infinitului” din Dej si a Cenaclului Literar „Ion Apostol Popescu” din Gherla.

Sedinta are ca scop reunirea mai multor cenacluri literare din zona in incercarea de a revigora orizontul cultural judetean, recuperand dimensiunea culturala pe care o are manastirea. Din programul intalnirii fac parte lecturi ale unor poezii religioase, o expozitie de carte, dar si simpozionul cu tema „Generatiile in dialog despre viitorul cenaclurilor literare”, care va avea loc de la ora 17:00 la Galeria de Arta din municipiul Gherla. La aceasta ultima actiune vor participa oameni de cultura din Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Beclean, informeaza un comunicat de presa al Arhiepiscopiei Ortodoxe a vadului, Clujului si Feleacului.

 
Pasat- rezident al FSB- ului la Chisinau, a pus la cale lichidarea lui Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Friday, 27 January 2006
{mosimage}Cazul Pasat continua sa faca valuri la Chisinau, iar ultimele evolutii confirma dezvaluirile Romanian Global News privind apartenenta lui Pasat la agentura FSB-ului din Basarabia.

{mosimage}Intr-o scrisoare facuta publica la Chisinau Asociatia transnistreana de opozitie “Proeuropa” aduce in prim plan actiunile subversive si rolul pe care FSB-ul il atribuise lui Pasat.

Ce este curios insa este tacerea suspecta a mass-media din Romania vis-a-vis de acest caz, stiut fiind ca Pasat a vizitat in numeroase randuri Bucurestiul, atat ca oficial cat si ca persoana particulara. Nu este exclus ca o parte a vizitelor sale sa fi fost misiuni incredintate de stapanii de la Moscova. Cu cine se intalnea Pasat la Bucuresti? Contacta Pasat la Bucuresti membri ai agenturii FSB-ului la Bucuresti? Ce rang (functie, grad…) aveau cei contactati de Pasat in institutiile statului roman? Sunt intrebari la care, in special ca membri NATO trebuie sa ni le punem.


”Intrucat mass-media din Republica Moldova trateaza in mod absolut diferit „cazul Pasat”, fapt, de altfel, absolut normal pentru o tara care se vrea democratica, Asociatia transnistreana Pro Europa considera de datoria sa sa aduca la cunostinta societatii civile si a structurilor mai multe amanunte legate de activitatea unui fost inalt demnitar moldovean. Avem convingerea ca investigatia noastra va contribui la elucidarea unor crime savarsite de serviciile secrete ruse si transnitrene in Republica Moldova.

O cartita subversiva

Pe parcursul a catorva ani, chiar in anii cand exercita functiile de ministru al Apararii si director al Serviciului de Informatii si Securitate,Valeriu Pasat a fost rezident al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei la Chisinau. El a avut misiunea directa a conducerii FSB de a slabi prin toate mijloacele disponibile capacitatea de aparare si de asigurare a securitatii nationale a Republicii Moldova. In acest scop, Petru Lucinschi, aflat sub controlul Kremlinului, l-a si numit pe Pasat, la sugestia autoritatilor ruse, in postul de ministru al Apararii. Dupa ce Pasat a adus la indeplinire sarcina de surpare a temeliei Armatei Nationale, Lucinschi l-a plasat in fruntea SIS.
Mimand reforma, Pasat a staruit asupra schimbarii statutului si, respectiv, denumirii ministerului incredintat, in Serviciu de Informatii si Securitate, pentru a-si facilita si mai mult accesul la informatii. Concomitent, Pasat profita de functia ocupata, imbogatindu-se personal pe seama sefilor de sectii. Acestia fiind supusi dijmuirii, erau obligati sa-i puna pe masa in fiecare luna de la trei pana la zece mii de dolari. In afara de aceasta, el a furat de la statul moldovenesc zeci de milioane de lei cand, abuzand de postul de director SIS, proteja contrabanda cu lubrifianti, spirt, alte produse alcoolice, parfumerie si tigari. Contrabanda cu articole de parfumerie si tigari se efectua din Transnistria, iar cea cu spirt – prin posturile vamale Otaci si Briceni.
Antifeev a asasinat zeci de pesoane care ajutau Moldova in Transnistria
Asociatia transnistreana „Pro Europa” aduce la cunostinta opiniei publice, ca detine informatii privind complicitatea ex-directorului SIS, Valeriu Pasat, la comiterea unor crime grave. Inca fiind director SIS, Pasat a livrat FSB-lui lista de agenti moldoveni cu misiuni speciale in stanga Nistrului. Dupa demisia sa, Pasat, timp de o jumatate de an, a locuit la Tiraspol, unde se intalnea in repetate randuri nemijlocit cu Vladimir Antiufeev, seful „MGB.”-ului smirnovist, caruia i-a pus la dispozitie date privind functionarii angajati in structurile tiraspolene, adepti ai reintregirii Republicii Moldova, precum si alte secrete de stat. Transmiterea informatiei de acest gen a fost posibila datorita faptului ca, aflandu-se anterior in functia de director al SIS, Pasat a copiat nelegitim file-urile din banca de date transnistreana a Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova. Dupa transmiterea dosarului, toti figurantii pe lista respectiva – si este vorba de zeci de oameni – au fost, la ordinul lui Antiufeev, lichidati. In urma indeplinirii cu succes a misiunii sale si tradarea a zeci de persoane, Valeriu Pasat a intrat in gratiile directorului FSB, Nikolai Patrusev, care a si contribuit la angajarea lui in functia de consilier al lui Anatoli Ciubais cu un salariu de 20 mii de dolari pe luna, cu toate ca nici macar semidoct nu este in materie de energetica.
Pasat a incercat sa-l convinga pe Ilascu sa organizeze lichidarea fizica a lui Iurie Roscai
In timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, ex-rezidentul FSB a avut de indeplinit o alta misiune. Atunci, FSB era preocupat de planurile de inlaturare de la putere a lui Vladimir Voronin, in locul lui urmand sa fie inscaunati oameni verificati si fideli Rusiei, in frunte cu Serafim Urechean si Dumitru Braghis. Planul loviturii de stat si de readucere a Republicii Moldova la starea de colonie ruseasca a fost elaborat de Valeriu Pasat. In preajma alegerilor, Pasat s-a deplasat la Bucuresti, unde a avut o intalnire cu fostul detinut politic, incarcerat de clica smirnovist-antiufeevista, Ilie Ilascu, pe care a incercat sa-l convinga sa participe la savarsirea unei lovituri de stat la Chisinau. Valeriu Pasat a exercitat o presiune enorma asupra lui Ilascu, pentru a-l determina sa vina in capitala Republicii Moldova in scopul organizarii lichidarii fizice a liderului opozitiei si Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca. Pasat planifica sa dea vina pentru comiterea acestui asasinat pe conducerea Republicii Moldova si sa mimeze astfel o revolta populara.

La lovitura de statde la Chisinau urmau sa participe ofiteri FSB

Profitand de mitingul de doliu, la care sa se adauge cateva mii de oameni pregatiti din timp si platiti de catre agentii sai din niste fonduri provenite de la Moscova, Pasat intentiona sa ocupe pe acest val uman sediile Presedintiei, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Interne, SIS si alte obiective de importanta primordiala. Potrivit scenariului ticluit de organizatorii moscoviti ai eventualei rascoale, la lovitura de stat trebuia sa participe si agenti FSB din echipa asa-zisilor „observatori CSI” din organizatia CIS EMO, in frunte cu ofiterul FSB, Alexei Kocetkov, tot el – ex-redactor-sef al organului de presa al Unitatii Nationale Ruse (RNE), gazeta „Russkii poreadok”, care aveau sarcina ca in timpul actiunilor de protest sa omoare cativa politisti.
Dupa ce Ilie Ilascu a refuzat sa participe la lovitura de stat, programata de Kremlin, iar provocatorii din CIS EMO fusesera blocati in vagoane inainte de a cobori pe pamantul moldovenesc, incercarile de a curma realegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova au fost provizoriu intrerupte.

In acelasi timp, asa-numitul „m.g.b. p.m.r.”, care a participat nemijlocit la organizarea rebeliunii, inclusiv la finantarea acesteia, in comun cu administratia lui Putin si cea a lui Iuri Lujkov, primarul Moscovei, continua sa intreprinda actiuni de destabilizate a situatiei, drept unul dintre exemple servind ocuparea satului Vasilevca din raionul Dubasari.

Asociatia transnistreana „Pro Europa” isi exprima satisfactia in legatura cu confirmarea recenta a faptului deconspirarii agentilor SIS de la Tiraspol, caz la care ne-am referit mai sus, si cere de la Procuratura Generala a Republicii Moldova efectuarea minutioasa a anchetei pe marginea acestui, dar si altor episoade, inclusiv a procedurii de cercetare a cetateanului Valeriu Pasat.
Kremlinul a cerut eliberarea lui Pasat in schimbul lui Ivantoc si Petrov-Popa
Dupa ce lovitura de stat programata a suferit esec, administratia Putin, FSB si conducerea companiei RAO EAS din a carei fonduri sunt finantate actiunile subversive impotriva Republicii Moldova, si-au modificat tactica, mizand pe strangularea treptata, prin presiuni economice si de alta natura, a Republicii Moldova. Actiunile diversioniste impotriva Chisinaului urmau sa fie coordonate si dupa alegeri de aceleasi Pasat. Dar arestarea sa le-a dat rusilor peste cap toate planurile. permanente de santajare a conducerii tarii. Acest fapt a sos din sarite oficialitatile ruse. Reprezentantii Kremlinului i-au propus conducerii Republicii Moldova sa accepte pana si urmatorul targ: ex-rezidentul FSB, Pasat, sa fie eliberat in schimbul celor doi patrioti, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care sunt detinuti ilegal in temnitele smirnoviste, ceea ce demonstreaza inca o data, intregii lumi, ca Rusia este, de fapt, cea care controleaza regiunea transnistreana in intregime.

Asociatia transnistreana „Pro Europa” se adreseaza Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu recomandarea de a-l invita pe domnul Ilie Ilascu sa se prezinte pentru a depune marturii pe marginea propunerilor criminale, pe care i le-a facut Valeriu Pasat. Ne adresam senatorului roman, Ilie Ilascu, sa contribuie la efectuarea unei anchete echitabile in privinta activitatii desfasurate de ex-directorul SIS. In orice caz, patriotul natiunii sale trebuie sa procedeze anume astfel.”
Boris Asarov, presedinte al Asociatiei transnistrene „Pro Europa

 

 
Dupa un bilant dezastruos al DRP sub MAE pe 2005, Ungureanu descopera romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :501
Friday, 27 January 2006
Dupa ce un an intreg reprezentati ai asociatiilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani, dar si numeroase asociatii din emigratie au fost dusi de nas luna de luna ca le vor fi aprobate proiectele, abia la sfarsitul anului 2005, si numai ca urmare a presiunilor din partea Administratiei Prezidentiale, unde in final romanii din Timoc dar si cei din Basarabia au gasit intelegere, DRRP a gasit de cuviinta sa acorde finantari partiale anumitor proiecte.

Cu un management de o incompenta fara egal si cu blocaje birocratice inadaptate unei institutii moderne, DRRP-ul trebuie restructurat de sus in jos si scos, dupa modele consacrate de alte state, de sub MAE. Acest lucru a fost cerut de numeroase asociatii ale romanilor din intreaga lume si din fericire a fost auzit atat de Parlament, cat si de Administratia Prezidentiala. Nu a fost auzit de Guvern si de MAE care pe sest si impotriva tuturor argumentelor au insistat pentru trecerea acestuia in subordinea lui. In ultima perioada ecourile despre dezastrul relatiei DRRP cu asociatii romanesti din afara frontierelor au ajuns si la Cotroceni, de unde ministrul Ungureanu a fost atentionat de gravitatea unor aspecte ce se intampla in curtea sa, acesta fiind iritat deja de aportul de imagine negativa pe care managementul prost al DRRP il proiecteaza asupra MAE. Din surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul s-a luat in discutie schimbarea lui Mihai Gheorghiu din fruntea DRRP si restructurarea aparatului de lucru de acolo. Este de asemenea finalizat un Proiect de Lege pentru Romanii de Pretutindeni care va fi promovat in Senat in urmatoarea sesiune parlamentara.

In acest context Ministrul de externe Ungureanu, intr-o conferinta de presa organizata la Strasbourg declara, preluat de Rompres, ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va derula in 2006, prin intermediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), o serie de proiecte concrete destinate recastigarii demnitati etnicilor romani din statele vecine. MAE va trimite in curand atasati diplomatici pentru problemele etnicilor romani la misiunile din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Spania sau Italia, care vor incerca sa imbunatateasca si comunicarea cu aceste comunitati. Totodata, Ungureanu a adaugat ca in luna februarie vor fi deschise consulate generale in Ungaria, la Gyula, si in Ucraina, in zona Transcarpatia. Precizam ca Ungaria a deschis deja consulat general la Miercurea-Ciuc, dar pentru Consulatul roman care ar urma sa se deschida la Jula(Gyula) in Ungaria, autoritatile maghiare si romane nu gasesc cladire…

"Sunt hotarat sa schimb modul in care au fost finantate inainte de 2005 proiectele DRP, facand din el un proces transparent. DRP a depasit o fireasca ezitare cauzata de schimbarea statutului sau prin subordonarea fata de MAE in ianuarie 2005 si de acum inainte poate activa cu eficienta", a apreciat Ungureanu. Sa intelegem ca daca lui Ungureanu nu i-a convenit cum au fost finantate proiectele inainte de 2005, adica pe timpul lui Corlatean, din aceasta cauza nu a fost sesizat Parchetul despre ilegalitatile reliefate de raportul chelturii fondurilor  pentru Basarabia pe 2004? Ciudata logica a ministrului Ungureanu. Si inca ceva. Sa intelegem ca modul de cheltuire a fondurilor pe 2005 a fost perfect? Cati bani s-au inapoiat statului din bugetul DRRP, domnule Ministru? Si asta in timp ce grupe de copii care invatau limba romana in Bulgaria se desfintau din lipsa de finantare, cand organizatii neguvernamentale isi inchideau sedii in Timoc, pentru ca nu mai aveau cu ce sa-si plateasca chiriile, cand publicatii romanesti din Basarabia si Balcani nu mai apareau din cauza lipsei de bani. Si asta in timp ce Ungaria dadea numai ungurilor din Romania 24 milioane de euro...

 
Ciubais continua amenintarile la adresa lui VoroninPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :376
Friday, 27 January 2006
 „Nici pentru o clipa, nici pentru o zi nu abandonam acest caz, asa cum nu ne abandonam oamenii niciodata si nicaieri. Pasat este consilierul meu si voi face totul pentru a-l elibera din inchisoare”, a declarat miercuri pentru radio „Eho Moskvi” presedintele RAO „EAS Rossii”, Anatoli Ciubais.

Ciubais si-a reiterat amenintarile la adresa presedintelui Vladimir Voronin, mentionand ca „atat conducerea moldoveneasca si personal presedintele, comunistul Voronin, care promoveaza deschis o politica antiruseasca, nu au inteles inca gravitatea evenimentelor si a consecintelor cu care va fi nevoit sa se confrunte”.

Intrebat in ce masura poate fi utila in domeniul energeticii o persoana care a  fost ministru al apararii si director al serviciilor speciale, Ciubais a raspuns ca energetica nu presupune „vanzarea placintelor”. „Aceasta este un mare business cu aspecte geopolitice. Noi solutionam probleme ce tin de relatiile cu Moldova, indeplineam sarcinile de ajutorare a Moldovei”, a spus Ciubais. El a precizat ca venea la Voronin la indicatia lui Putin, pentru a solutiona problema asigurarii Moldovei cu gaze ieftine „pentru sustinerea lui Voronin si a poporului moldovenesc”. De asemenea, Ciubais a spus ca, in paralel, solutiona, impreuna cu Pasat, si problemele energetice, in particular, chestiunea achizitionarii centralei de la Ciciurgan (Moldavskaia GRES). „Desi domnul Voronin a fost impotriva, noi am achizitionat intreprinderea „Moldavskaia GRES” si vom majora volumul energiei generate acolo, fara indoiala. Desigur, o persoana care a fost ministru de doua ori intelege foarte bine situatia interna si este utila pentru planificarea unor astfel de activitati”, a mai spus Anatoli Ciubais.

Solicitat sa comenteze aceste declaratii, Iurie Rosca vicepresedinde al Parlamentului de la Chisinau a calificat limbajul utilizat de Ciubais drept „un limbaj caracteristic razboiului”. „Atunci cand afirma ca nu-si abandoneaza oamenii niciodata si nicaieri, se creeaza impresia ca intre Federatia Rusa si Republica Moldova s-ar desfasura actiuni militare active si ca moldovenii ar fi capturat pe unul dintre fruntasii inamicului, pe care Ciubais si altii incearca sa-l recupereze. Este scandalos daca Ciubais considera ca judecarea unui angajat al sau reprezinta un atac, o ofensa sau o lovitura adresata fie intreprinderii pe care o reprezinta, fie chiar statului in care activeaza aceasta, de parca persoanele pot fi scutite de raspundere penala in functie de activitatea lor”, a subliniat Iurie Rosca. „Este cazul sa ne ingrijoram de aceste declaratii, deoarece este evident ca nu sunt facute in nume propriu. Avand in vedere ca verticala puterii in Federatia Rusa functioneaza impecabil, putem considera ca aceste amenintari reprezinta punctul de vedere oficial al Federatiei Ruse, cu atat mai mult cu cat nici presedintia acestei tari si, nici Ministerul de Externe nu si-au precizat pozitiile prin vreo declaratie de disociere de respectivele afirmatii lansate in mod repetat de catre Ciubais”, a conchis Rosca.

 
Vlad Cubreacov a cerut la APCE decomunizarea EuropeiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :374
Friday, 27 January 2006
„Memoria victimelor comunismului ne obliga la o activitate de salubrizare intelectuala permanenta in societatile noastre si trebuie subliniat faptul ca aici nu este vorba de o revansa istorica sau doctrinara, ci de demnitatea umana care trebuie restabilita si respectata”, a declarat miercuri la Strasbourg vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov, membru al delegatiei Republicii Moldova la APCE, inaintea votarii rezolutiei privind condamnarea crimelor comunismului.

Deputatul a mentionat ca poporul Republicii Moldova a suferit ororile comuniste incepand cu 1940, cand Bucovina si Tinutul Herta au fost ocupate conform prevederilor pactului Ribbentrop-Molotov, incheiat in 1939 intre Germania nazista si Rusia comunista. „Eclipsa comunista, care a intervenit pentru cateva decenii in istoria poporului meu a insemnat deportari in masa a asa-ziselor elemente contrarevolutionare si dusmani ai poporului in lagare de concentrare din Siberia si Kazahstan, a insemnat gropi comune, exterminarea elitei politice, ucideri prin foame, rusificarea fortata, persecutii si teroare politica”, a precizat Cubreacov.

La 13 si 14 iunie 1941, guvernul comunist a deportat in Siberia peste 250 mii de romani din Basarabia, in cea mai mare parte femei si copii. La 6 iulie 1949, de asemenea, au fost deportati 35 mii 786 persoane. Totodata, 56 membri ai clerului Mitropoliei Basarabiei au fost condamnati la moarte si impuscati. Peste 20 la suta din biserici au fost distruse complet si aproximativ 68 la suta au fost inchise si profanate. Printr-o politica rechititionista regimul comunist de ocupare a provocat in 1946-1947 o foamete care a dus la moartea a peste 216 mii persoane inocente. „Distrugerea fizica a poporului meu a fost insotita de o distrugere salbatica spirituala si culturala. Identitatea romana a majoritatii autohtone a fost redusa la index, alfabetul latin a fost interzis si inlocuit cu cel rusesc, Biserica traditionala a fost interzisa si substituita prin cea ruseasca, limba romana marginalizata. A avut loc un genocid. Masina de exterminare a facut in Moldova pe parcursul intregii perioade de ocupatie sovietica aproximativ un milion victime in numele ideologiei comuniste. Iata de ce sustin fervent acest raport pregatit de catre domnul Lindbland si sper ca rezolutia pe care o vom adopta va completa cadrul politic necesar pentru decomunizarea ireversibila a continentului nostru”, a declarat Vlad Cubreacov.

 
RadioNetRoman – viata, cultura si traditia romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 27 January 2006
Romanii din Ungaria, ca de altfel romanii de pretutindeni interesati de viata romanilor din Ungaria, vor avea incepand cu data de 1 februarie ocazia de a asculta live pe internet stiri din viata comunitatilor de romani de aici.

Incepand din 1 februarie, in spatiul virtual va exista un nou post de radio, de data aceasta dedicat romanilor din Ungaria. RadioNetRoman va veni ca o completare, dupa cum spune coordonatorul acestui proiect, Petru Cimpian, a emisiunilor Redactiei Romanesti realizate in Studioul Societatii Maghiare de Radiodifuziune din Seghedin. Programul, ce va putea fi ascultat pe internet, va dura 30 de minute si isi propune sa relateze despre viata, activitatea culturala si despre traditiile romanilor din Ungaria. Programul va  fi accesibil permanent din orice colt al lumii. RadioNetRoman va putea fi ascultat la adresa www.triplexregio.net, in fereastra RadioNetRoman.

 
Ambasadorul roman in vizita la MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :374
Friday, 27 January 2006
Pentru prima oara de la instalarea sa, ambasadorul Romaniei la Budapesta, Ireny Comaroschi a vizitat saptamana trecuta comuna Micherechi.

Ambasadorul roman, insotit de consilierul din cadrul ambasadei, Aurelia Zmeu, a participat la Sfanta Liturghie din biserica ortodoxa, savarsita de parohul Ioan Bun. Parintele Bun a prezentat, printre altele, localitatea romaneasca si comunitatea credinciosilor ortodocsi, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. La randul sau, diplomatul roman si-a exprimat bucuria de a face cunostinta si cu romanii din aceasta parte a tarii. Insotita de primarul Teodor Martin, conducatorii institutiilor din localitate si consilierii autoguvernarii, Ireny Comaroschi a vizitat scoala, gradinita, casa batranilor, primaria si casa de cultura, unde tinerii pastratori de traditii tocmai tineau repetitiile obisnuite de duminica. Onorand prezenta distinsilor oaspeti, dansatorii au interpretat o suita din dansurile populare romanesti din Micherechi. Inspirata de dansul tinerilor, Ireny Comaroschi a propus ca ansambul „Gheorghe Nistor” sa fie prezent la cat mai multe festivaluri folclorice din Romania.

Vizita oficiala a continuat la masa alba, unde discutiile romano-romane despre realizari si proiecte au continuat.

 
Romania prezenta la Festivalul Multicultural din AucklandPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 27 January 2006
Romania va fi prezenta pentru prima data la Festivalul Multicultural organizat de Consiliul Local al orasului Auckland, ce va avea loc pe data de 5 martie.

Ca urmare a initiativei revistei Pagini Romanesti in Noua Zeelanda, a fost asigurat un spatiu de expozitie la acest festival si pentru Romania. Suma necesara pentru plata taxei de spatiu a fost platita si cu sprijinul catorva familii de romani din Noua Zeelanda (familiile Iacentiuc-Sihleanu, Niculescu, Parvu si Tudorache). Standul Romaniei este din pacate unul destul de limitat, fiind vorba de un metru patrat, insa cei care se vor ocupa de stand intentioneaza sa-l amenzajeze cu elemente din arta, traditia, si costumele populare romanesti, acompaniate de imagini si muzica din Romania. Tocmai de aceea se asteapta pe adresa redactiei Pagini Romanesti cat mai multe idei in acest sens. Totodata, se solicita ajutorul celor care ar putea sprijini cumva prin publicarea unor afise si reviste care sa contina informatii despre Romania. Adresele de contact sunt paginiromanesti@xtra.co.nz sau george3000@xtra.co.nz.

 
Copiii imigrantilor din Israel beneficiaza de rezidenta temporaraPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :348
Friday, 27 January 2006
De obicei, parintii sunt aceia care ii conduc pe copii la scoala. Dar in familiile de imigranti situatia este exact pe dos. Copiii lor, nascuti pe teritoriul statului israelian, au primit fie cetatenia, fie dreptul de rezidenta in Israel pana la majorat.

 Astfel ca, situatii in care copiii isi insotesc parintii spre locul lor de munca nu sunt anormale in aceasta tara. De teama politiei imigratiei, lucratorii straini a caror sedere este inca nereglementata apeleaza uneori la copiii lor care au primit rezidenta pentru a-i conduce la serviciu, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Rezidenta permanenta pentru toti copiii imigrantilor, nascuti in Israel, este primul pas spre acordarea cetateniei. Familiile lor si fratii mai mici primesc dreptul de rezidenta temporara si au sanse mari sa primeasca mai tarziu si rezidenta permanenta. Din luna iunie pana in prezent, guvernul a acordat dreptul de rezidenta permanenta unui numar de 150 de minori, in varsta de cel putin 10 ani, nascuti pe teritoriul israelian si ai caror parinti au emigrat in mod legal. In Israel, traiesc insa in jur de 2.000 de copii nascuti in familii de imigranti si care nu au implinit inca varsta de 10 ani. Au mai fost inregistrati, conform datelor organizatiilor pentru lucratorii straini, peste 350 de copii care au implinit 10 ani, dar nu indeplinesc celelalte conditii pentru acordarea rezidentei permanente. In numele acestora din urma si al familiilor lor, Asociatia pentru Drepturi Civile a solicitat Inaltei Curti de Justitie sa le permita sa ramana in Israel pentru o perioada mai lunga de timp, iar judecatorii le-au acordat un ragaz pana in luna martie 2006.

In cadrul Ministerului de Interne exista discutii pentru largirea criteriilor potrivit carora se pot acorda rezidentele permanente copiilor imigrantilor sau lucratorilor straini.

Fostul ministru de interne, Ophir Paz-Pines, propusese la inceputul anului sa se acorde rezidenta tuturor celor care au implinit sase ani.

 
Data limita pentru intoarcerea in Italia: 31 ianuariePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 27 January 2006
Romanii care s-au intors acasa de sarbatori pe baza celebrului cedolino (chitanta care atesta asteptarea noului permis de sedere) se pot bucura acum de ultimele zile de vacanta.

La data de 31 ianuarie va expira termenul pana la care Ministerul de Interne, printr-o circulara emisa la jumatatea lunii decembrie, a autorizat „reintrarea prin cedolino”. In mod normal, permisul de sedere expirat si chitanta pe care imigrantii o primeau atunci cand mergeau sa-si depuna cererea de reinnoire la Chestura (cedolino) nu erau suficiente pentru ca un imigrant sa se poata intoarce in Italia odata iesiti de pe teritoriul acestei tari. 

Cei care vor sa evite, astfel, riscul de a fi respinsi la frontiera, vor fi nevoiti sa se intoarca in Italia pana la data de 31 ianuarie, adica pana saptamana viitoare, marti. Reintrarea pe teritoriul Italiei va trebui facuta pe la acelasi punct de frontiera folosit la iesirea din tara, iar calatoria nu va trebui sa presupuna tranzitarea altor tari din spatiul Schengen.

Actele ce vor trebui prezentate la frontiera sunt chitanta primita la cererea de reinnoire a permisului de sedere (cedolino), vizat de politie in momentul iesirii din Italia, copia sau originalul dupa permisul de sedere expirat, si pasaportul.

 
Eroii Uniunii Sovietice - din nou nume de strazi in Moldova de peste PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 27 January 2006
Numele eroilor Uniunii Sovietice, participanti la cel de-al Doilea Razboi Mondial - Nikolai Berzarin, Aleksei Belski, maresalilor Serghei Timosenko si Feodor Tolbuhin le vor purta din nou unele strazi din capitala Moldovei.

Decizia  "privind comemorarea numelor comandantilor militari care au participat la eliberarea Moldovei de sub jugul ocupantilor fascisti” a fost adoptata in cadrul unei sedinte a Consiliului municipal Chisinau, informeaza Prompt Media. Aceste denumiri nu vor fi atribuite strazilor vechi, care le-au purtat pana la proclamarea independentei Moldovei, ci unora noi, care vor aparea dupa construirea "masivului locativ", lucrarile de proiect fiind deja finalizate. Complexul va fi amplasat in sectorul Rascani al Capitalei, in apropiere de Soseaua Balcani si strada Petricani. Tot acolo unei strazi i se va decerna numele colaboratorului de politie Sergiu Coipani, care si-a sacrificat viata la datorie.

 
Invitatie la scoala romaneasca de la Londra PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 27 January 2006
O noua editie a Scolii Romanesti de sambata se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana la Londra.

Sambata, 28 ianuarie de la ora 14.00 la 16.00 Biserica Ortodoxa Romana va gazdui cea de-a doua editie pe acest an a scolii. Urmatoarele editii sunt programate pentru datele de 11 si 25 februarie, iar in martie pentru zilele de 11 si 25 martie.

Lectiile pentru copii din cadrul acestei scoli se adreseaza celor cu varste de peste 3 ani, fiind vorba despre o invatare bazata pe activitati. Profesoara care se ocupa de copii se numeste Alice Balan. Cursurile pentru adulti se adreseaza tuturor celor interesati de limba si cultura romana. Lectiile se concentreaza pe conversatie, gramatica si vocabular, iar profesorul care va tine aceste cursuri este Teo Balan. Pentru copii taxa este de 10 lire la finalul fiecarui curs, iar pentru adulti se plateste in avans.

 
Succes teatral romanesc la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 27 January 2006
La sfarsitul saptamanii trecute, Teatrul de Camera din Budapesta a gazduit premiera unui spectacol cu „Medeea" de Jean Anouilh, sub directia de scena a lui Victor Ioan Frunza.

Regizorul roman a lucrat cu echipa sa obisnuita, decorurile si costumele fiind semnate de Adriana Grand. Este a 18-a montare semnata in ultimii ani de Victor Ioan Frunza si colaboratorii sai in Ungaria. Spectacolul cu „Medeea" lui Anouilh, jucat in premiera absoluta in Ungaria, a fost deja contractat de doua festivaluri de teatru, cele de la Esztergom si Kapolcs, precum si de festivalul de la Lille, Franta, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

 
Sculptorul Liviu Mocanu expune in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 27 January 2006
Cunoscutul sculptor clujean Liviu Mocan se afla zilele acestea in Noua Zeelanda, pentru a participa la Simpozionul "Alchimie Elementara", ce se desfasoara in perioada 4 - 30 ianuarie in Makatana, la doar o ora distanta fata de Auckland.

Piesa pe care artistul roman o va creea face parte din seria "Seminte", o suita de lucrari foarte cunoscuta din activitatea sa. Aceasta va fi de fapt o sculptura inalta de 7 metri, la care vor lucra sculptorul neo-zeelandez John Fergusson, Liviu Mocan si fiica acestuia Emma Teodora. Se spera ca acest proiect sa insemne inceputul unei colaborari de lunga durata intre cele doua orase. Urmatoarea halta artistica pentru Liviu Mocan si fiica sa este Hong-Kong-ul, acolo unde profesorul Pauline Chiu ii va avea invitati la o  expozitie de sculptura, dar si la o conferinta cu tema "Arta si Crestinism".

Cei care doresc sa priveasca sau sa achizitioneze sculpturi semnate de sculptorul roman, pot participa la expozitia si licitatia din 29 ianuarie, desfasurate la Makatana Info Center, in Parcul de Sculptura.

(Corespondenta de la Auckland pentru Romanian Global News – Pagini Romanesti)

 

 
Doi misionari romani, in slujba crestinilor din AfricaPDF Print E-mail
Nyahururu, Kenya/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 27 January 2006
Doi misionari catolici romani, preotul Isidor Mart si Mihaela Ghergheluca, au plecat in aceasta saptamana in Kenya, respectiv Togo, pentru a-si continua activitatile destinate crestinilor din anumite parti ale celor doua tari.

Parintele Isidor Mart s-a reintors joi, 26 ianuarie, ca misionar in Kenya, dupa ce a lucrat deja trei ani in aceasta tara africana, in perioada noiembrie 2001 - decembrie 2004, alaturi de parintele Eugen Blaj. Conform Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, parintele si isi dorea mult sa se reintoarca pentru a-l sluji pe Domnul, iar de aceasta data va merge in Dieceza de Nyahururu, unde va lucra impreuna cu un preot misionar italian.

In ceea ce o priveste pe Mihaela Ghergheluca, aceasta a plecat spre Togo marti, 24 ianuarie, tara in care a facut deja doi ani de voluntariat misionar. Romanca s-a reintors pentru un proiect elaborat impreuna cu Surorile Providentei, urmand sa lucreze ca educatoare la gradinita surorilor din Ahepe si sa fie, in acelasi timp, si coordonatoare a proiectului pentru laici pe care surorile il deruleaza in Togo.

 
Luna plina de evenimente pentru IPS Nicolae CondreaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 27 January 2006
IPS Arhiepiscop Nicolae, ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, va efectua in perioada 29 ianuarie-26 februarie un itinerar pastoral prin parohiile aflate sub jurisdictia eparhiei sale.

Prima zi a deplasarii, duminica, 29 ianuarie, il va duce pe ierarh in mijlocul credinciosilor romani de la parohia „Sfantul Dumitru” din Toronto, cu ocazia celui de-al doilea hram al parohiei, Sf. Trei Ierarhi, unde va oficia Sfanta Liturghie. A doua zi, arhiepiscopul roman se va afla in parohia „Sfantul Andrei”, din Mississauga, pentru celebrarea Sfintei Liturghii cu ocazia sarbatorii Sfintilor Trei Ierahi Vasile, Grigore si Ioan, informeaza eparhia romana. Prima sarbatoare a lunii februarie, Intampinarea Domnului, de joi, 2 februarie, va reprezenta pentru IPS Nicolae participarea la slujba specifica chiar la catedrala arhiepiscopala „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, de la Chicago, duminica, 5 februarie ierahul va sluji in parohia „Sfantul Nicolae” din New York, duminica, 12 februarie, se va reintoarce la Chicago, tot la catedrala arhiepiscopala, iar in perioada 13 – 23 februarie va lua parte la lucrarile Adunarii Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor din localitatea braziliana Porto Alegre. Dupa ziua de duminica, 26 februarie, cand va oficia Sfanta Liturghie la Chicago, ierarhul roman va pleca pentru aproape doua saptamani in Romania, unde va participa in intervalul 27 februarie – 10 martie la lucrarile Sfantului Sinod si ale Adunarii Nationale Bisericesti din Bucuresti.

 
Adunare Generala pentru Societatea Romana din IrlandaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :275
Friday, 27 January 2006
Societatea Romana din Irlanda se va intalni sambata, 28 ianuarie, la ora 16:00, in Unit 9 Coolmine Industrial Estate, in cadrul unei Adunari Generale.

Ordinea de zi a acestei actiuni interne va cuprinde alegerea noii conduceri, reorganizarea, modificarea statutului si prezentarea raportului anual. Conducerea organizatiei spera ca la manifestare sa ia parte cat mai multi membri, care sunt, totodata, rugati sa isi confirme participarea printr-un e-mail la adresa info@romaniansociety.ie. De asemenea, tot la aceasta adresa se pot trimite propunerile fiecaruia pentru ordinea de zi. Forumul de discutii al societatii romanesti a deschis in acest scop si un subiect special destinat sedintei de sambata, informeaza pagina oficiala de web a organizatiei. Forumul include informatii actualizate si le permite utilizatorilor romani sa isi spuna parerile.

 

 
Romanii de la „Apozitia” se intalnesc la un nou cenacluPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :304
Friday, 27 January 2006
Membrii asociatiei culturale romano-germane „Apozitia” din Munchen sunt invitati sa ia parte la cenaclul de vineri, 27 ianuarie, unde, ca si la editiile anterioare, organizatorii manifestarii au pregatit un program interesant.

In cadrul acestui cenaclu de final de luna se va citi povestirea "Drapelul alb" de Gheorghe Sasarman, Corneliu Cazacu isi va prezenta cateva impresii de calatorie, insotite de imagini, iar membrii organizatiei vor face scurte comunicari, informeaza asociatia romaneasca. Cenaclul va incepe la ora 18:00 si va fi gazduit ca de obicei de Centrul Cultural al Misiunii Unite, din Kreuzstrasse 16/1, 80331, Munchen.

 
Slujba speciala de Maslu pentru romanii din OlandaPDF Print E-mail
Schiedam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 27 January 2006
Biserica parohiei ortodoxe romane "Sfantul Grigorie Teologul" din Schiedam va fi vineri, 27 ianuarie, locul de desfasurare al unei slujbe speciale de Sfantul Maslu, oficiata  de catre preotul paroh Ioan Dura impreuna cu alti doi preoti.

Serviciul religios va incepe la ora 18:00, iar enoriasii care doresc sa li se savarseasca Slujba Maslului sunt rugati sa il contacteze pe preotul paroh, spre a li se indica ce anume se cuvine sa aduca pentru oficierea Tainei, informeaza biserica romaneasca.

Slujba Sfantului Maslu, care se savarseste de minimum trei preoti, este folositoare tuturor crestinilor care sufera de boli ale trupului sau sufletului, aceasta Sfanta Taina fiind cunoscuta pentru puterile sale tamaduitoare atat pentru corp, cat si pentru suflet.

 
Romanii din Baden sarbatoresc MartisorulPDF Print E-mail
Baden, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :292
Friday, 27 January 2006
Clubul Roman Baden va sarbatori in acest an Martisorul sambata, 11 martie, un pic mai tarziu decat data sa traditionala, la Gemeindezentrum, "Das Rote Haus", din Niederrohrdorf.

Intalnirea va incepe la ora 18:00 si va consta in organizarea unui concurs de preparate dulci, pentru care virtualele participante sunt rugate sa o contacteze pe Narcisa Popescu la numarul de telefon 056 282 52 83, dupa ora 19:00, pana cel tarziu luni, 6 martie, prezentarea unui reportaj cultural despre Romania, in limba romana si germana, si anuntarea programului pe anul 2006. Clubul si-a propus sa participe in acest an la Sarbatoarea Natiunilor in Nussbaumen, in luna iunie, in august sa organizeze Ziua familiei cu reprezentatie de balet si lectura pentru copii, in septembrie sa puna in practica Adunarea Generala a Clubului Roman Baden si un concert de muzica clasica cu solisti ai Filarmonicii Scala din Milano, iar in decembrie sa organizeze sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Totodata, pe aceasta cale, comitetul de conducere al CRB face public faptul ca in prezent cauta o persoana care poate sa ajute clubul in calitate de secretar/secretara. Cei interesati se pot adresa direct membrilor de conducere: Alexander Vaida, Narcisa si Lucian Popescu, Luciana si Claudiu Cristea, Valentin Zamfirescu, Cristian Matei si Mircea Fetescu.    

 
Alina Cojocaru redevine Giselle, la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 27 January 2006
Balerina romanca Alina Cojocaru va puea fi admirata din nou pe scena de la Covent Garden intr-un nou spectacol de exceptie: “Giselle”.

Sambata, 28 ianuarie, de la ora 19.30, admiratorii balerinei romance o pot vedea pe aceasta intr-unul dintre cele mai semnificative spectacole de balet romantic, de altfel cel care i-a si adus o buna parte din succesul de care se bucura astazi pe scenele internationale. Alina Cojocaru va fi cea care va intruchipa pe scena Baletului Regal londonez forta dragostei unei femei in fata tradarii. Spectacolul realizat de Peter Wright, sustinut si de decorurile de atmosfera realizate de John Macfarlane, subliniaza contactul dintre lumea umana si cea supranaturala. Tarancuta Giselle se sinucide atunci cand descopera ca tanarul sau iubit Loys este de fapt Contele Albrecht, iar acesta nu este liber pentru a se casatori cu ea. Ea se intoarce de pe taramul mortii pentru a-l bantui pe cel care a tradat-o. Dar Albrecht se caieste la mormantul sau, iar Giselle decide in cele din urma sa-l protejeze de atingerea mortala a fantomelor surorilor ei, pana ce zorii il vor gasi din nou in siguranta. 

Nascuta la Bucuresti, Alina Cojocaru a studiat baletul clasic timp de sapte ani la Compania de Balet din Kiev. In anul 1997 a primit bursa Lausanne Prize si a avut ocazia sa isi perfectioneze tehnica la Royal Balet School, in Londra. Dupa ce danseaza la Kiev (1998), Alina se intoarce la Londra in 1999, unde devine prima-balerina. Succesul cunoscut cu rolul “Giselle”, ii aduce pozitia de balerina principala, in 2001, a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden si joaca Odette-Odile in “Lacul Lebedelor”, “Romeo si Julieta”, “La Bayadere”, etc, informeaza Centrul Cultural Roman de la Lodra. In 2002 Alina Cojocaru a debutat si pe scena din Romania, cu rolul principal in “Giselle”, alaturi de Ansamblul Operei din Bucuresti.

 
Prima petrecere a lui 2006 pentru studentii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 27 January 2006
Clubul studentilor romani din Toronto nu renunta nici in luna ianuarie la organizarea unor petreceri tineresti, urmatorul eveniment fiind programat sa aiba loc sambata, 28 ianuarie, de la ora 21:00, la Blackseaclub din localitate.

Aceasta este prima petrecere a anului la care protagonistii sunt studentii romani si se adreseaza numai tinerilor care au depasit varsta de 19 ani, informeaza portalul clubului romanesc. In cadrul serii se va asculta muzica disco, reggae, house, latino, dance si romaneasca. 

 
Insomnia party la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :323
Friday, 27 January 2006
O noua Insomnia Party se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 27 ianuarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
Caravana muzicii si a umorului romanesc face o escala si la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 27 January 2006
Spectacolul de muzica si umor care ii are ca protagonisti pe Doru Octavian Dumitru, Maria Ciobanu, Grupul Autentic, Ioana Nanasi, Raoul si Lacramioara R. va face o escala duminica, 12 februarie, si la scoala catolica „Madonna” din Toronto.

Artistii romani isi vor incepe evolutia la ora 18:30, anuntand un program variat, destinat diasporei romane din aceasta parte a Canadei. Biletele se pot achizitiona contra sumei de 30 de dolari, dar, deoarece locurile sunt limitae, romanii sunt sfatuiti sa se grabeasca sa si le cumpere din timp. Acestea se pot obtine si de la magazinul romanesc „Aprozar” din Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Mai multe detalii despre eveniment pot fi solicitate telefonic, de la numarul de telefon 416 636-8084.

 
Inca o petrecere romaneasca pe vaporPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :349
Friday, 27 January 2006
Centrul Cultural Romanesc (CCR) din Londra invita vineri 27 ianuarie la o noua petrecere romaneasca la bordul deja celebrului HMS President.

De la ora 19.00 pana la 24.00 romanii dornici de distractie si voie buna sunt asteptati langa podul Blackfriars, pe malul de nord al Tamisei, vis-a-vis de Oxo Tower, la o seara cu muzica romaneasca de ultima ora.

Biletele de intrare costa 6 lire sterline, 4 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 5 lire pentru studenti. Biletul va include si pretul bufetului care va fi servit in timpul petrecerii, de la ora 20.30 si va permite si participarea la tombola, care se va desfasura intre orele 21.30 si 22.00. Si de data aceasta premiile tombolei vor fi asigurate de MoneyGram, Cotnari si CCR. Dupa tombola, toti cei prezenti sunt invitati la discoteca romaneasca, cu muzica veche si noua, care va dura pana la ora 24.00.

Urmatoarele petreceri romanesti gazduite de vasul HMS President vor avea loc pe data de 24 februarie si pe 31 martie.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions