Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Seful statului sloven, oaspetele lui BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 30 January 2006
Presedintele Republicii Slovenia, Janez Drnovsek, va efectua in perioada 30-31 ianuarie o vizita oficiala in Romania, la invitatia omologului sau, Traian Basescu.

Seful statului sloven va avea un program incarcat in cele doua zile ale deplasarii oficile, alcatuit din convorbiri cu presedintele roman, intrevederi cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei si cu primul ministru, Calin Popescu-Tariceanu. Cele doua parti vor discuta despre stadiului relatiilor bilaterale, o atentie deosebita urmand sa fie acordata domeniilor care vor constitui cadrul de baza al cooperarii romano-slovene dupa aderarea tarii noastre la UE, dar si despre cooperarea economica, printre care un loc important il vor ocupa perspectivele de realizare a oleoductului Constanta-Pancevo-Omisalj-Trieste. Pe langa aceste teme, convorbirile oficiale vor viza cooperarea bilaterala in cadrul NATO, situatia din regiunea extinsa a Marii Negre, cu un accent pe conflictul transnistrean, rezultatele presedintiei slovene a OSCE (2005) si mandatul Romaniei la conducerea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, informeaza Presedintia Romana.

Vizita inaltului demnitar sloven are loc intr-un context international dinamic. Romania si Bulgaria traverseaza ultima etapa a procesului de aderare la UE, iar comunitatea internationala se pregateste sa ia in discutie viitorul statut al provinciei Kosovo. Tema Balcanilor de Vest si solutionarea problemei Kosovo vor constitui, prin urmare, subiecte prioritare pe agenda discutiilor
 
Problema romanilor din Madrid dezbatuta la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 30 January 2006
In numai cativa ani, romanii vor forma populatia imigranta cea mai numeroasa din Comunitatea Madrid. Romanii se afla acum pe locul al doilea, cu 121.609 persoane inregistrate, dupa ecuadorieni (186.582) si inaintea columbienilor (82.799), numarul lor crescand vertiginos in ultimele cateva luni.

Mai mult decat atat, in fiecare saptamana ajung in regiunea Madrid aproximativ 400 de imigranti proveniti din Romania. Conform datelor calculate deja reiese ca, in prezent, 20-30% dintre romanii din Spania stau ilegal in aceasta tara, informeaza publicatia spaniola abc.  

In lumina acestor informatii si data fiind situatia romanilor din Spania, presedinta  Comunitatii Madrid, Esperanza Aguirre a decis, in urma cu cateva luni, sa se deplaseze la Bucuresti, intr-o vizita oficiala. Vizita pe care aceasta o va intreprinde la Bucuresti va include pe ordinea de zi dezbateri pe teme precum imigratia, dar si economia si cultura. Principalul obiectiv al acestei delegatii in Romania va fi o mai mare deschidere pentru relatiile cu Romania. Cat priveste relatiile economice, exista in prezent 105 de companii spaniole care au investit in Romania. Pe de alta parte, economia in dezvoltare a comunitatii madrilene, indicele mare de creare a unor locuri de munca si usurinta cu care romanii invata limba spaniola sunt principalele motive pentru care multi romani decid sa vina in Spania, si sa se instaleze in regiunea Madrid.

Alaturi de presedinta Aguirre se vor mai deplasa in Romania, consilierul pe probleme de imigratie, Lucia Figar, primarii din Alcala de Henares, San Fernando de Henares si Coslada, dar si reprezentanti ai Confederatiei Internationale din Madrid (CEIM) si ai Camerei de Comert. Deplasarea celor trei primari se datoreaza faptului ca in Coridorul de Henarres se afla jumatate dintre romanii din Madrid.

Odata sosita in Romania, Aguirre va avea o intrevedere cu presedintele roman Traian Basescu si va superviza un proiect de cooperare pentru copiii fara camin, in care va colabora Comunitatea. Totodata, ea va vizita Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, careia ii va dona 1.200 de carti. In cea de-a doua zi a vizitei in Romania, Esperanza Aguirre, alaturi de primarul Bucurestiului, Adriean Videanu va inagura seminarul despre infrastructura si mediu ambiant. Dupa aceasta este programata o intalnire cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Agenda Esperanzei Aguirre include si o reuniune cu ministrul roman de Interne, Vasile Blaga si o vizita la unul dintre cele cinci colegii bilingve romano-spaniole din Bucuresti.

Acesta este cea de-a treia vizita in strainatate a Presedintei Comunitatii Madrid, dupa vizitele efectuate in China, Columbia si Ecuador.

 
Posibila vizita in Romania a Papei Benedict al XVI-leaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 30 January 2006
Papa Benedict al XVI-lea ar putea sa viziteze Romania cu ocazia viitoarei Adunari Ecumenice Europene care se va desfasura in perioada 4-9 septembrie 2007 la Sibiu, conform hotararii Comitetului Comun al Conferintei Bisericilor Europene si al Consiliului Conferintei Episcopale Europene.

Acesta a luat decizia de a-i invita la evenimentul religios din Romania pe toti intaistatatorii Bisericilor din Europa, informeaza Radio Trinitas. Suveranul Pontif ar putea poposi la Sibiu pentru 2-3 ore, in ziua de sambata, 8 septembrie 2007, la pelerinajul Luminii de la sfarsitul lucrarilor Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu. Daca acest lucru se va intampla, si toti ierarhii Bisericilor din Europa vor fi prezenti in Romania, Sibiul ar deveni primul oras din mileniul III care va gazdui intalnirea conducatorilor crestini de Biserici, atat din Apusul, cat si din Rasaritul Europei.

 
Zi de sarbatoare in Biserica OrtodoxaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 30 January 2006
Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc in fiecare an pe 30 ianuarie pe Sfintii Trei Ierarhi-Vasile, Grigorie si Ioan, zi care reprezinta si ultima sarbatoare importanta a lunii ianuarie.

Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul au inceput sa fie celebrati inca din anul 1081, pe vremea imparatului bizantin Alexie Comnen, perioada in care invatatii timpului polemizau pe tema importantei mai mari a unuia sau a altuia dintre ierarhi. Pentru a indeparta aceste discutii, sfintii s-au aratat arhiereului care pastorea cetatea Evhaitenilor spunandu-i ca in fata lui Dumnezeu ei sunt una si nu exista vrajba intre ei. Sfintii Trei Ierahi sunt considerati a fi adevarate modele de urmat si propovaduitori der cinste ai cuvintului lui Hristos.

Cu o zi inaintea praznicului oficial al celor trei sfinti, moastele Sf. Ioan Gura de Aur au fost scoase din paraclisul resedintei patriarhale din Bucuresti si asezate in interiorul catedralei, astfel incat toti cei care doresc sa poata sa vina sa li se inchine.  Moastele Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur au fost daruite Bisericii Ortodoxe Romane de Biserica Romano-Catolica si aduse la Bucuresti in urma cu mai multi ani de catre Eminenta Sa Piovanelli, cardinalul Florentei. Ierahul italian a facut aceasta donatie pentru ca moastele sa fie asezate in edificiul viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului care urmeaza sa se construiasca in curand in capitala.

 
Muzeul Enescu trece in subordinea Ministerului CulturiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :336
Monday, 30 January 2006
Muzeul National "George Enescu" - Bucuresti va trece in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, incepand cu data de 1 martie 2006. 

Muzeul este, in prezent, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, finantarea fiind asigurata din bugetul municipiului Bucuresti, informeaza Prompt Media. Muzeul "George Enescu" se va alatura astfel celorlalte muzee de importanta nationala care functioneaza in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv Muzeul National de Arta a Romaniei din Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National al Statului "Dimitrie Gusti", Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal National National "Moldova" din Iasi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigorie Antipa" din Bucuresti, Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantul Gheorghe, Muzeul National "Brukenthal" din Sibiu, Muzeul National "Peles" din Sinaia, Muzeul Bran din Bran, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi. Finantarea se asigura din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.  Fondurile disponibile pentru Muzeul "George Enescu", stabilite in bugetul municipiului Bucuresti, vor fi incluse in mod corespunzator in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor.

Prin actul de donatie din octombrie 1967, doamna Maria George Enescu, vaduva maestrului George Enescu, a donat liber de orice sarcini, Muzeului "George Enescu" din Bucuresti, imobilul format din trei corpuri de cladiri si terenul aferent, inclusiv curtea, situat in municipiul Bucuresti, Calea Victoriei nr. 141, Sectorul 1.  Una din conditiile sub care a fost donat imobilul respectiv este aceea ca Muzeul "George Enescu" sa ramana in permanenta sub tutela exclusiva a Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta (actual, Ministerul Culturii si Cultelor exercita la nivel central atributiile corespunzatoare domeniului de activitate al fostului Comitet de Stat pentru Cultura si Arta). Actul de donatie stabileste ca efect al nerespectarii conditiilor donatiei, revocarea transmisiunii de drepturi.

 

 
Tenorul Ludovic Spiess s-a stins din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Monday, 30 January 2006
Tenorul Ludovic Spiess a trecut la cele vesnice duminica, 29 ianuarie, in timp ce se afla la o partida de vanatoare.

Artistul a facut, dupa cat se pare, un atac de cord, insa cauza exacta a mortii urmeaza sa fie stabilita luni, 30 ianuarie, dupa efectuarea necropsiei la Serviciul de Medicina Legala din Alexandria. Ludovic Spiess, si-a petrecut ultimele clipe din viata in compania prietenilor, la vanatoare, intr-o padure de langa localitatea Draganesti-Vlasca din judetul Teleorman.

Ludovic Spiess s-a nascut in urma cu 68 de ani in Cluj. A frecventat cursurile scolii populare de arta din Brasov si s-a specializat la Milano. A fost solist permanent la Teatrului Muzical din Brasov din ianuarie si pana in septembrie 1962. Pana in anul 1964 a lucrat la Teatrul de Opereta Bucuresti, iar de atunci si-a petrecut tot timpul lucrand la Opera Romana. In anul 1991, Ludovic Spiess a fost, timp de un an, Ministru al Culturii. In 2001 a fost numit director interimar al Operei Nationale Bucuresti, functie ocupata pana in 2005.

 In 2004 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Muzica.

 
Premierul Tariceanu face lobby Romaniei la VienaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 30 January 2006
Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu va efectua astazi o vizita la Viena, pentru a promova cauza aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in conditiile in care Austria detine presedintia in exercitiu a Consiliului European al UE.

Programul vizitei include intalniri cu lideri politici, precum si cu reprezentanti ai unor mari companii din Austria care au facut investitii in Romania, precizeaza un comunicat dat publicitatii de Biroul de presa al Guvernului. Premierul va avea o intalnire tete-a-tete cu cancelarul Wolfgang Schüssel si va fi primit de catre presedintele Austriei, Heinz Fischler. Impreuna cu omologul sau de la Viena, premierul Calin Popescu-Tariceanu va sustine o conferinta de presa comuna la sediul Cancelariei federale. Seful Executivului are incluse in program discutii cu Wolfgang Ruttensdorfer, director general OMV, si cu Andreas Treichl, director general ERSTE Bank. De asemenea, premierul va acorda interviuri postului national austriac de televiziune ORF si pentru "Die Welt", "Der Standard" si "Bassler Zeitung".
Aceasta este prima vizita oficiala a sefului Guvernului in Austria. Vizita are loc in contextul in care Nationalrat a aprobat la 25 ianuarie, cu o larga majoritate, legea de modificare a Constitutiei austriece, primul pas pentru ratificarea Tratatului de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei.
Din delegatie mai fac parte ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, precum si Leonard Orban, negociatorul sef cu UE.

 
Aniversare pentru UNATCPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 30 January 2006
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti isi serbeaza luni, 30 ianuarie, la ora 16:00, la Studioul Casandra, ziua institutiei, prilej cu care se vor decerna titlurile de Doctor Honoris Causa profesoarei si actritei Olga Tudorache si carturarului Ovidiu Drimba.

Ziua corespunde cu o alta data importanta in care este sarbatorit I.L. Caragiale, patronul UNATC, si ii asteapta la eveniment pe toti profesorii, studentii si absolventii universitatii. La manifestarile festive se vor rosti discursuri, se va imparti celor prezenti un nou numar al publicatiei „Atelier“ si se va prezenta o cemedie in interpretarea studentilor din anul IV, informeaza portalul cultural onlinegallery.ro.

 
Prezenta romaneasca la CineMart din RotterdamPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :292
Monday, 30 January 2006
Regizorul roman Corneliu Porumboiu va participa in perioada 29 ianuarie si 2 februarie, la CineMart din Rotterdam, cu primul sau lungmetraj "Despre ingeri si par".

CineMart este o mare piata de coproductie din lume, inclusa in cadrul Festivalului International de Film de la Rotterdam care are loc in intervalul 25 ianuarie-5 februarie. Porumboiu va mai participa si la Berlinala in acest an cu unul dintre mediumetrajele sale, "Visul lui Liviu", si se mai poate mandri cu premiul concursului Centrului National al Cinematografiei, obtinut anul trecut cu proiectul sau de debut in lungmetraj, informeaza TVR.

Cea de-a 23-a editie a CineMart-ului din acest an reuneste 45 de proiecte independente, selectate dintr-un total de 450 de inscrieri.

 
Romania se va lovi din nou de Olanda la Euro 2008PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Monday, 30 January 2006
De ce ne-a fost frica n-am scapat. Selectionata de fotbal a Romaniei a picat in grupa cu Olanda la tragerile la sorti pentru preliminariile Campionatului European in 2008.

Alaturi de Romania si vesnicul sau adversar, Olanda, din grupa G mai fac parte Bulgaria, Slovenia, Albania, Belarus si Luxemburg.

Meciurile din preliminarii se vor disputa in perioada septembrie 2006-noiembrie 2007. Dupa tragerea la sorti, federatiile nationale au la dispozitie 90 de zile pentru a stabili de comun acord programul de meciuri din grupa. Daca nu se va ajunge la un acord ordinea partidelor va fi stabilita de forul continental. La turneul final se vor califica primele doua clasate in fiecare grupa, UEFA renuntand la sistemul cu meciuri de baraj pentru ocupantele locurilor doi.

 
Pledoarie de la Tiraspol pentru romanismPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :459
Monday, 30 January 2006
{mosimage}O eleva a liceului romanesc “Lucian Blaga” din Tiraspol, in varsta de numai 14 ani, a trimis recent catre GID o scrisoare emotionanta si, in acelasi timp, o pledoarie pentru romanism, care vine de la romanii uitati, ignorati si martirizati din aceasta parte a Basarabiei.

{mosimage}Ca si romanii din Timoc sau Ucraina, si cei din Transnistria sunt zilnic batjocoriti, umiliti, jigniti, tratati ca o rasa inferioara, lipsita de drepturi, numiti “fascisti romani” si “viitori ucigasi”. In Transnistria exista opt scoli, care si-au castigat statutul de scoli romanesti, cu grafie latina, sub jurisdictia Republicii Moldova, in iulie 1992, in urma sangerosului razboi de pe Nistru, soldat cu un adevarat genocid asupra populatiei romanesti. Redam in cele ce urmeaza scrisoarea micutei romance.

 

Ce dorim noi, copiii romani din Tiraspol?

Doamne, ce in ceruri esti!

Te rugam sa ne pazesti!

Pazeste tarisoara toata

Sa nu mai fie tradata!

Alunga departe strainul

Sa nu mai planga romanul.

 Va scriu o scrisoare in numele copiilor romani din Tiraspol, si va rog, daca puteti, sa o publicati si in alte ziare, pentru alti romani, care nici nu au idee ce mult sufera copiii romani si in conditii  foarte grele invata, dar ce lucuri frumoase pot sa faca si ce poezii au scris! Noi nu avem sala de sport, nu avem sala festiva, nu avem laboratoare......avem numai o mica incapere care si asta a fost devastata anul trecut. Lasa sa stie o lume intreaga ca aici copiilor romani le sunt incalcate drepturile si nimeni nu stie cum sa ne apere. As vrea sa va povestesc atitea lucruri!! La 15 iulie 2004 a fost o zi de neuitat pentru mine si pentru toti noi, cei ce gandim si judecam  romaneste. Eu cu fratele meu, Andrei,  trebuia sa plecam la tara la bunici, cand am auzit telefonul sunand. Mama ne-a anuntat ca nu vom pleca nicaeri, am vazut ca a luat aparatul de fotografiat si a iesit repede din odaie, cu ochii in lacrimi, iar noua ne-a spus ca nu iesim nicaeri din casa. Ca la scoala se intampla ceva groaznic. Ne-a lasat un numar de telefon si ne-a spus: daca eu nu ma intorc, sa sunati si sa plecati noaptea de acasa sa nu va vada nimeni, si ne-a mai rugat sa nu raspundem nici la un apel telefonic. Nu prea intelegeam ce se intampla fiindca asta a fost foarte repede. Eu am ascultat, dar fratele meu nu. M-a lasat singura in odaie, m-a incuiat, si a plecat si el ceva mai tarziu la scoala. Dar a venit si el degraba inapoi, fiindca parintii si profesorii nu permiteau copiilor sa fie acolo alaturi de ei. Andrei mi-a spus ca se intampla ceva strasnic...

Numai a doua zi am rugat-o pe mama sa vin si eu acolo, fiindca mama nu a dormit toata noaptea, ea mi-a spus ca nu mai avem ce vedea acolo, totul este distrus. Totul a fost furat, incarcat in masini si dus intr-o directie necunoscuta. Am plecat cu mama a doua zi, si vedeam ca toti profesorii plangeau, si parintii la fel; toti erau agitati si revoltati,  scoala era inconjurata de multa militie. Profesorii si noi toti eram alungati peste drum ca niste caini. Va dati seama cum se comportau ei cu profesorii nostri? De atunci zilnic mergeam cu mama si protestam in fata scolii, nu puteam sta mult acolo fiindca parintii ne trimiteau acasa.Ei ramaneau pina seara acolo. Nu aveau nici mancare nici apa, nimic, (nici WC, ma scuzati). Noi copiii, impreuna cu cei maturi, faceam sondaj de opinie prin oras: pe foi adunam semnaturi de la populatie, daca sunt de acord cu inchiderea scolii romanesti din  Tiraspol. Foile acestea se mai pastreaza pana in ziua de azi la mama. Atunci am scris eu prima poezie din viata mea:

Voi ati vazut cum plang copiii la Tiraspol?

Ramasi in drum fara adapost si fara scoala

Cum plang sarmanii ca ei vor sa-nvete,

Sa-nvete intr-o noua scoala.

Dar scoala noastra azi e strada

Si care-i vina?

Voi nu stiti?

Sa ne dezicem de limba romana,

Iar straina s-o indragim.

Cum sa invat intr-o limba straina,

Daca limba mea, e limba romana.

Voi ati vazut cum plang copiii la Tiraspol?

Apoi eu personal am inceput sa merg cu mama la diverse mitinguri de protest la Chisinau, si am participat impreuna cu profesorii, colegii mei de scoala si parintii la pichetat ambasada Rusiei pana am revenit la procesul de invatamant. Da, am uitat sa va spun, ca noi am fost imprastiati pe la diferite scoli. Eu zilnic mergeam la un liceu romanesc din dreapta Nistrului, tocmai la 25 km. Si intr-o zi am avut un accident. Cind ne intorceam de la Copanca, acolo unde invatam, a cazut roata la autocar. In autocar erau aproximativ 100 de copii. Ne-am speriat toti. Si profesorii ce ne insoteau s-au speriat mai mult decat noi. Acolo, la Copanca, invatam in diferite clase. Ne predau profesorii de acolo, iar profesorii nostri faceau reparatie impreuna cu constructorii si parintii ca sa termine mai degraba refacerea scolii, si noi sa ne intoarcem cat de curand in locasul nostru. Era periculos sa circulam zilnic fiindca treceam prin postul de "graniceri transnistreni" si uneori ne opreau si niste oameni inarmati cereu actele de la cei maturi, apoi, daca ei aratau actele, gaseau alt motiv de a ne retine...adica spuneau ca in autocar trebuie sa fie numai 35-40 de oameni, iar noi eram de 2 ori mai multi. Aveam un autocar micut.

Ce ne-a facut sa rezistam? Suntem "moldoveni", dar profesorii la scola ne-au explicat de ce suntem noi “moldoveni" si nu suntem romani. Foarte mult discutam cu profesorii de istorie si mai ales cu d-na Andries Tatiana, care este director adjunct si profesoara de Limba Romana. Iar mama zice: ”...Ne-au distrus ticalosii pe noi atatia ani ani...acum nu voi permite ca copiii mei sa fie robii cuiva.." Poate suntem inca micuti si nu pricepem inca multe lucruri, dar stim una: avem o limba atat de frumoasa si un popor atat de destept...de ce sa studiem in alta limba, daca tre sa stim cine suntem noi, sa stim si noi iar cand vom creste mari si vom avea si noi copii, sa stie si copiii nostri cine le-au fost stramosii lor. Daca vom studia in limba rusa si copiii nostri la fel, n-o sa mai stim cine suntem si de unde ne vin radacinile. Anul trecut cand priveam emisiunile la televiziunea locala, Doamne fereste ce cuvinte murdare spuneau despre profesorii nostri!!!! Mama mi-a interzis sa mai ascult fiindca au vorbit atat de urit.. mi-i rusine sa va spun ce cuvinte ziceau!

Dar noi avem cei mai buni profesori si cei mai destepti elevi din oras si poate si din  Basarabia.  Fiindca aud de la mama ca au venit scrisori de multumire la liceu, unde fostii nostri elevi sunt laudati ca invata bine. Unii copii, ai caror parinti au fost amenintati ca ii da afara de la serviciu daca nu-si iau copiii de la scoala romana, s-au dus sa studieze in scolile rusesti, iar acum au luat toti locuri de frunte la olimpiadele pe obiecte in Transnistria.

Voi stiti ce dorim noi, copiii romani din Tiraspol? Dorim sa fim auziti de toata lumea, sa avem si noi drepturi egale cu toti copiii,  sa invatam in conditii normale, iar acum va spun ultima mea dorinta :

sa avem o tara mare

sa nu mai fie hotare

pomii sa ne infloreasca

holdele sa inverzeasca

iar strainul sa dispara

sa nu mai aiba loc in tara

si la petreceri

sa ne intalnim frate cu frate

sa ne iubim pina la moarte !

 
Declaratiile lui Ungureanu si realitatile din DRRPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :494
Monday, 30 January 2006
Potrivit declaratiilor ministrului Mihai Razvan Ungureanu, facute la Strasbourg, "M.A.E. va acorda mai multa atentie in 2006 romanilor din afara granitelor tarii prin intermediul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni", pe care il are in subordine de aproape un an de zile.

De ce nu a facut-o pana acum? Tot ministrul incearca o vaga explicatie, insa pastrarea identitatii romanilor din aceste zone nu se face la fara frecventa si nici cand devine oportun prin declaratii de stat. Sprijinul trebuie acordat permanent, sustinut, printr-o implicare constanta si pe baza unei strategii de durata, indiferent de culoarea politica si de problemele mostenite. A descoperi roata, sport practicat de fiecare conducere in parte a acestui DRP, a o lua de la cap cu vizite de cunoastere a comunitatilor, cand exista deja note de deplasare anterioare, costa, si costa din bugetul statului. In schimb vedem ca ori de cate ori imaginea Romaniei este terfelita in publicatiile internationale, lipsa de reactie sau reactia intarziata costa si ea, si tot din banii contribuabililor.

Ministrul Ungureanu declara ca posturile vacante de la DRRP vor fi ocupate "pe criterii de cinste si competenta". Sa intelegem oare ca pana acum toti cei care au dorit sa ocupe posturile din DRRP, functionari MAE fiind, au fost incompetenti si necinstiti? Simulacrul de concurs care s-a desfasurat in cadrul DRRP nu a facut decat sa releve alte aspecte negative. MAE a scos la concurs doua locuri pentru aceasta institutie, pentru care s-au prezentat doi candidati, deja functionari ai acestei structuri. Intre timp acestia doi au primit statutul de diplomati. Afland de aceasta numire ei nu s-au mai prezentat la concurs, fiind declarati respinsi. Desi pe situl MAE apareau ca respinsi, la DRRP acestia figurau in continuare in statele de plata ca angajati, in plus avand si statutul de diplomat in buzunar. Surse din cadrul Departamentului ne-au declarat ca acest lucru a starnit tensiuni in randul angajatilor. Daca la un moment dat, in istoria acestei institutii, acestia fusesera mai mult fortati de fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, sa renunte la statutul de functionari publici si sa devina functionari contractuali, nu se asteptau de la noua conducere a DRRP, respectiv de la Mihai Gheorghiu, la un tratament discriminatoriu. Deci despre ce criterii de cinste si competenta vorbea ministrul Ungureanu? Poate ministrul se referea la aceleasi criterii de competenta care au facut ca banii sa fie cheltuiti in ultima luna a anului trecut, imitand practica din anul anterior? Cine altul ar fi putut fi responsabil de o atare situatie daca nu secretarul de stat, coordonatorul DRRP, acelasi Mihai Gheorghiu? Ministrul a stiut de aceste aspecte? Daca da, pe ce criterii de competenta l-a mai pastrat in functie?

"Sunt hotarat sa schimb modul in care au fost finantate inainte de 2005 proiectele DRP, facand din el un proces transparent", mai declara ministrul Ungureanu. Ne pare rau sa il informam pe domnul ministru ca Romanian Global News a intentat proces Ministerului Afacerilor Externe si Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, tocmai pentru lipsa de transparenta in cheltuirea banilor publici pe 2005. Motivati de cererile repetate si suspiciunile care planau deja asupra cheltuirii fondurilor DRP, Romanian Global News a adresat o cerere publica, in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, in care solicita lista cu proiectele depuse pentru finantare, dar si cea cu cele finantate. Ignorand prevederile legii responsabilii cu comunicarea publica din Departament nu au dat curs solicitarii si nici macar nu au formulat un posibil refuz, cum prevede legea. Satui de acest tratament discriminatoriu si tendentios ne-am adresat Directiei de Comunicare din MAE care a "aruncat pisica moarta" tot in curtea DRRP informandu-ne, pe toti ziaristii din baza de date MAE, ca toate informatiile de presa pe care le dorim despre romanii de pretutindeni sa le solicitam lui Mihai Gheorghiu, Laura Jerca sau Monica Nechita, toti trei facand parte din DRRP. Dorind sa elucidam acest mister am contactat-o telefonic pe dra. Laura Jerca care ne-a asigurat ca in cel mai scurt timp cu putinta se va interesa "de ce colegii nu ne-au trimis deja aceasta informare". Scarbiti de acest ping-pong institutional, la care suntem convinsi ca sunt supusi sute de cetateni zilnic, ne-am adresat justitiei in dorinta de a informa corespunzator cititorii nostri. Va vom tine la curent pe aceasta tema si speram sa putem realiza si ancheta jurnalistica pe care am fi dorit sa v-o supunem atentiei la inceput de an.

Tot in discursul sau, ministrul Ungureanu vorbeste de un ajutor al societatii civile dat DRP-ului in vederea realizarii obiectivelor sale. Il intrebam si noi pe dl. Ungureanu: care societate civila domnule ministru? Cea agreata de functionarii MAE, sau cea care chiar contribuie la imaginea Romaniei in lume, care desfasoara activitati de lobby, sau care monitorizeaza situatiile reale cu care se confrunta comunitatile romanesti din jurul granitelor? Daca ministrul, care spunea la inceputul mandatului sau ca pentru lobby, Romania va apela doar la profesionisti, s-a gandit la ceva anume cand a mentionat societatea civila, este exclus sa se fi gandit la asociatiile romanesti in care activeaza benevol oameni care isi iubesc originea dar nu sunt si specialisti in PR sau diplomatie publica. Aceste asociatii incearca de multi ani sa atentioneze institutiile romanesti, ca in comparatie cu alte comunitati diasporene, comunitatea romaneasca globala nu dispune de o strategie de imagine externa concreta si coerenta.

Ministrul mai vorbeste si despre copiii romanilor din jurul granitelor si nevoia lor de a-si recastiga demnitatea. Despre ce demnitate sa fie vorba, pentru ca atunci cand vin in tara mama, cu burse platite din banii contribuabilului roman, acesti tineri studenti sunt tratati cu umilinte chiar de functionari publici si profesori, fiind numiti "rusi", "bulgari", "albanezi" si fortati sa se enclavizeze de catre administratiile universitatilor.

In loc de o concluzie pe marginea acestei declaratii, ne-am hazarda sa speram ca impulsurile trimise de Palatul Cotroceni ii vor face pe ministrul Ungureanu, sau pe oricare ministru care are in grija si relatia cu comunitatile romanesti de pretutindeni, vezi MEdC, MAI si Ministerul Justitiei - in problema redobandirii cetateniei romane, sa se implice mai mult in gestionarea problemelor care le sunt aduse in atentie, pentru binele tuturor romanilor de pretutindeni si inclusiv a imaginii Romaniei. Imaginea domnilor, pleaca din interior si se reflecta in afara asa cum o construim aici, cu bune si cu rele. FAPTE, NU VORBE!

 
Mafia, mai puternica decat Ucraina si MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Monday, 30 January 2006
Inainte de a ma dezamagi oportunismul Kievului, care refuza practic sa respecte intelegerile incheiate anterior cu autoritatile de la Chisinaul, m-am convins o data in plus ca pana la urma grupurile de interese mafiote din regiunea separatista sunt mai puternice decat cele doua state independente, Ucraina si Republica Moldova, luate laolalta.

Anume cercurile de afaceri, care profita de gaura neagra de dincolo de Nistru, conduc imperial jocul politic de la Tiraspol.
Faptul ca Ucraina nu-si mai onoreaza angajamentele, luate in luna decembrie 2005 de a permite exportul de marfuri din autoproclamata republica nistreana doar in baza actelor emise de Republica Moldova, are o semnificatie dubla. In primul rand, astazi este mai limpede ca oricand ca banii murdari spalati in regiunea rebela sunt atat de multi, incat pot sa compromita sau sa paralizeze pentru moment orisice decizie politica luata la cel mai inalt nivel. Traficantii de arme, bauturi alcoolice, droguri si fiinte umane au profitat de alegerile parlamentare din tara vecina si, prin santaj si corupere, au reusit sa dea peste cap acordul moldo-ucrainean care prevede ca toate produsele expediate din Transnistria sa aiba neaparat stampila Chisinaului. In al doilea rand, nu mai incape indoiala ca regimul Smirnov este doar partea vizibila a aisbergului. Cea nevazuta trebuie cautata nu numai in stanga Nistrului, ci si in dreapta lui, dar si in Ucraina, Rusia, si nu numai. Nu intamplator, in prezent, o serie de politicieni de la Chisinau, de genul lui Andronic, Sima sau Klimenko, fac deschis jocul Tiraspolului. Ca sa nu mai vorbesc de lobby-ul transnistrean de la Kiev sau Moscova.

Nevoia multiplilor afaceristi de tot soiul de a se crampona de regiunea rebela e atat de mare, incat toate negocierile, cel putin pentru moment, isi pierd, in fond, rostul. Nu exista pe lume cuvinte sau argumente care, puse in balanta, ar cantari pentru grupurile de interese mafiote mai greu decat profiturile ilicite cu care se pricopsesc ele in autoproclamata republica nistreana.
Capitalul banditesc, robust si bine vitaminizat, nu va ceda, bineinteles, Tiraspolul nici in ruptul capului. In atare imprejurari, problema transnistreana poate fi solutionata nu prin discutii sterile si interminabile in jurul mesei rotunde, ci doar in urma unei actiuni internationale comune de salubrizare si pacificare a zonei de conflict. Restul e literatura proasta si moare de varza.
P. Bogatu  (Preluare din Ziarul  Flux)

 
Candidati romani la alegerile locale pe listele Partidului Regiunilor din UcrainaPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 30 January 2006
Zilele trecute au inceput, in Ucraina, depunerile candidaturilor pentru posturile de primari si deputati in consiliile locale.

Partenerul electoral al Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina" - Partidul Regiunilor (filiala Cernauti) a acceptat deja includerea pe listele sale pe pozitii garantate a candidatilor romani. Astfel, pentru Consiliul Raional Noua Sulita in primii 10 pe lista au fost inclusi 7 romani, printre care si Roman Seredenco, membru al Consiliului National din Malinesti, Traian Semeniuc din Boian, etc. Pentru consiliul raional Herta pe primele 20 de pozitii pe lista Partidului Regiunilor au fost inclusi 18 romani, in timp ce in raionul Hliboca din primii 10 candidati, 8 sunt romani. La Storojinet pe primele 5 pozitii vor fi inclusi 2 romani, iar pe pozitia a doua  pentru consiliul orasenesc Cernauti a fost inclus Nocolae Voronca din Suburbia Rosa. Pentru Consiliul Regional Cernauti, din partea romanilor au fost propusi pentru a fi inclusi in primii 20 de candidati, 7 romani, inclusiv deputatii Consiliului regional actual Aurica Bojescu, Secretarul executiv al Comunitatii, Vasile Tarateanu, Presedintele Senatului, etc.
Data limita pentru depunerea candidaturilor pentru listele Partidului Regiunilor in Bucovina este 31 ianuarie 2006, odata cu conferinta filialei regionale Cernauti a Partidului Regiunilor.

 
Se impune un nou mecanism de cautare a solutiilor pentru dosarul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 30 January 2006
Discutiile de joi si vineri privind solutionarea problemei transnistrene, desfasurate la Tiraspol si, respectiv, la Chisinau in cadrul celei de-a treia runde de negocieri in format „5 plus 2”, au fost iarasi sterile.

Ministrul Reintegrarii Vasili Sova considera ca „al treilea esec al negocierilor in noul format ar putea fi un semnal ca trebuie identificat un alt mecanism de cautare a solutiilor”. De alta parere este seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, care a declarat vineri presei ca negocierile in respectivul format sunt oricum „cea mai buna alternativa”. 

Negociatorii au examinat joi si vineri cinci subiecte - relatiile economice Chisinau-Tiraspol in contextul noilor conditii de trecere a marfurilor transnistrene la frontiera moldo-ucraineana, perspectiva crearii unei misiuni internationale de evaluare a situatiei din Transnistria si de elaborare a recomandarilor pentru organizarea unor alegeri libere si corecte in regiune, schimbul de informatii intre Chisinau si Tiraspol privind unitatile militare si armamentul dislocat, proiectul mandatului misiunii de monitorizare a intreprinderilor transnistrene din complexul militar-industrial si situatia din zona de securitate, in special, problema taranilor din satul Dorotcaia.  

Desi sustine ca nu s-a ajuns la nici o intelegere privind misiunea de monitorizare a intreprinderilor din complexul militar-industrial, Hill a declarat ca realizarea acesteia este de perspectiva. Reamintim ca OSCE a prezentat la inceputul saptamanii curente proiectul mandatului misiunii de monitorizare a intreprinderilor, precum si proiectul mandatului misiunii de evaluare a situatiei din Transnistria. Al doilea proiect a fost acceptat doar „spre examinare” de catre reprezentantii regimului separatist.

La capitolul „schimb de informatii privind arsenalul” nu s-a ajuns la un consens deoarece separatistii nu au prezentat nici de aceasta data informatiile necesare. Ei au declarat ca nu au experti in domeniu. Participantii la negocieri au semnat vineri un proces-verbal in care au solicitat Misiunii OSCE si Ucrainei sa-i ajute pe separatisti in acest sens.

Potrivit ministrului Sova, Ucraina isi respecta promisiunile si nu refuza sa implementeze noile reguli la tranzitarea marfurilor transnistrene. El sustine ca deja sunt aproximativ zece agenti economici din Transnistria, inclusiv Centrala de la Cuciurgan, care au preferat sa se inregistreze la Chisinau.

Referindu-se vineri la problema satului Dorotcaia, Hill a spus ca participantii la negocieri au chemat partile sa realizeze pana la 15 februarie cativa „pasi concreti”, propusi de reprezentantii Misiunii OSCE, pentru a obtine o „solutie preliminara”. Intrebat daca exista garantii ca incepand cu 15 februarie taranii din Dubasari vor circula liber, Hill a raspuns ca nimeni ofera asemenea garantii. Intrebat daca aceasta „solutie preliminara”, de care a vorbit Hill, este o cedare sau un compromis al Chisinaului, Sova a raspuns ca „este un gest care demonstreaza disponibilitatea Chisinaului de a accepta compromisurile in cazul in care acestea sunt in folosul oamenilor”. El a precizat ca taranii din raionul Dubasari sunt mai mult decat satisfacuti de o asemenea solutie, deoarece pana in prezent erau nevoiti sa mituiasca vamesii si granicerii separatisti. 

Urmatoarea runda de negocieri va avea loc la 27 si 28 februarie.

 
Sinistratii romani din Moldova le multumesc fratilor lor din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 30 January 2006
Trei familii de sinistrati romani din judetele Vrancea si Galati, care au fost ajutate de comunitatea de romani din Toronto in lunile august si decembrie ale anului trecut, si-au exprimat recent recunostinta fata de binefacatorii din Canada prin trei scrisori de multumire.

Familile Ion si Sultana Mihai (alcatuita din doi batrani care au in intretinere o fiica bolnava de leucemie), Florin si Geta Grigoras, parinti a doi copii minori, si Seghei si Aura Cojohar, proaspat parinti ai unui baietel in varsta de numai patru luni, au incercat prin cateva cuvinte simple, spuse din suflet, sa le multumeasca conationalilor lor pentru gestul facut, mai ales ca cea de-a doua parte a ajutoarelor trimise de peste Ocean a venit inainte de sarbatori si s-a constituit intr-un cadou de Craciun, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Ca o continuare a acestei actiuni deosebite de intrajutorare a semenilor lor de acasa, din Toronto au mai plecat pe 21 ianuarie trei colete, catre aceleasi trei familii. Ca si pana acum, Alianta Romanilor Canadieni va transmite in continuare informatii referitoare la derularea acestui subiect, pentru sugestii legate de viitoare actiuni similare putand fi contactata Theodora Bran, email: cbran508@rogers.com Pretul transportului tuturor celor sase pachete - cele trei care au ajuns la destinatie, si celelalte trei care vor pleca la sfarsitul lui ianuarie - care se ridica la peste 600 de dolari, a fost acoperit din donatiile catorva membri ai comunitatii de romani din Toronto.

Comunitatea romana din Toronto a initiat in luna octombrie a anului trecut o actiune care a constat in colectarea de haine in sanul comunitatii romane din acest oras canadian si trimiterea lor catre trei familii de sinistrati din judetul Vrancea, respectiv Galati. Initiatoarea acestei actiuni a fost Theodora Bran din Toronto, care a fost in tara in luna august a anului trecut, a vazut personal dezastrele facute de inundatii in localitatea Marasesti si a donat suma de 1000 de dolari pentru doua familii de sinistrati. Cu ajutorul acesteia, pachetele cu haine pentru adulti si copii, jucarii, Pampers, biberoane au plecat (cu vaporul), la data de 26 octombrie si au ajuns in Romania la data de 10 decembrie (deci inainte de Craciun, asa cum s-a dorit), unde au fost preluate de catre tatal Theodorei si duse la familiile respective.

 
O prima Adunare Generala pentru Asociatia romanilor din Australia de SudPDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :285
Monday, 30 January 2006
Comunitatea romaneasca din Australia de Sud se va intruni sambata, 4 februarie, in sala colegiului Christian Brothers din Adelaide, in cadrul unei prime Adunari Generale.

Intalnirea oficiala incepe la ora 16:30 si are ca scop constituirea unei noi asociatii a romanilor din Australia de Sud. Totodata, pe parcursul acestei adunari se va discuta si vota statutul noii asociatii, se vor face inscrierile de membri si vor avea loc propuneri pentru comitetul de conducere al asociatiei, infoermeaza portalul oficial al noii organizaitii romanesti de la Antipozi.

Asociatia Generala a Romanilor din Australia de Sud este o organizatie independenta, fara afiliatie politica sau religioasa, avand caracter cultural, social, educational si umanitar. Printre obiectivele importante ale noii asociatii se numara: infiintarea unui club al tuturor romanilor din Australia de Sud, organizarea de servicii si activitati variate in beneficiul tuturor membrilor asociatiei, obtinerea de fonduri din partea guvernului pentru diferite activitati organizate de asociatie, ajutarea noilor imigranti romani in Australia de Sud sa se integreze in societatea si cultura australiana, promovarea educarii tinerilor din comunitate in spiritul limbii si traditiilor romanesti, pastrarea relatiilor si legaturilor cu alte asociatii si comunitati romanesti din Australia.

Printre oficialitatile care si-au exprimat dorinta de a sprijini noua asociatie se numara primarul din Adelaide, Michael Harbison, care s-a oferit sa fie patronul spiritual al asociatiei, si ambasadorul Romaniei in Australia, Anca Visan.

 
Romanii care depasesc trei luni in Schengen raman cu pasapoartelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Monday, 30 January 2006
Incepand cu data de 29 ianuarie, pasapoartele romanilor care au ramas in strainatate mai mult de 90 de zile nu vor mai fi suspendate.

Conform Ordonantei de urgenta care modifica legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cei care au depasit termenul de 3 luni permis pentru sederea in spatiul Schengen, nu se vor mai alege cu pasapoartele suspendate, a anuntat seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Lazar Carjan. Totodata, chestorul a mai anuntat ca celor carora le-au fost retinute anterior actele pentru depasirea termenului de 90 de zile de sedere in strainatate, autoritatile le vor returna pasapoartele.

Exceptie de la aceasta noua reglementare vor face persoanele care au fost returnate in Romania pe baza unor acte de readmisie, dar si cele care au primit condamnari mai mari de 2 ani, pentru diverse infractiuni si cei pentru care exista un ordin judecatoresc ce le interzice parasirea tarii.

 
Romania si-a inaugurat oficial consulatul onorific la BurgasPDF Print E-mail
Burgas, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :301
Monday, 30 January 2006
Incepand de vineri, 27 ianuarie, Romania are un nou consulat: la Burgas, in Bulgaria.

Acesta este primul consulat onorific al Romaniei in Bulgaria si isi propune sa ofere consultanta cetatenilor romani stabiliti sau aflati in trecere prin aceasta regiune, contribuind totodata la identificarea de noi proiecte de cooperare romano-bulgara, in special in domeniul economic.

Inaugurarea oficiala a consulatului Romaniei la Burgas a avut loc in prezenta sefului diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a ministrului adjunct al afacerilor externe din Bulgaria, Liubomir Kiuchov, a Presedintelui Comisiei de Politica Externa a Adunarii Nationale Bulgare, Solomon Passy, a Presedintelui bulgar Jelio Jelev (1990 – 1997), a Mitropolitului de Sliven si Burgas, a prefectului si primarului de Burgas si a unui numar mare de deputati.

Consulul onorific al Romaniei la Burgas este renumitul om de afaceri Evghenia Todorova Popesku, consilier municipal al orasului Burgas, care promoveaza cu entuziasm si profesionalism imaginea Romaniei in Bulgaria, oportunitatile de afaceri si valorile culturale romanesti.

 

 
Un club romanesc de IT, gata de lansare la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 30 January 2006
Romanii din Toronto care sunt pasionati de domeniul IT s-au gandit sa isi infiinteze un club al lor, o prima intalnire care va pune bazele acestei initiative urmand sa aiba loc vineri, 10 februarie, de la ora 19:00, la Fairview Mall Public Mall.

Cei care vor lua parte la intrunire vor incerca sa se cunoasca si sa vina cu teme si sugestii legate de intalnirile viitoare. La manifestare sunt asteptati  programatori, project manageri, ingineri de sistem, web developeri, consultanti, studenti si multe alte categorii profesionale legate de IT si calculatoare. Deoarece aceasta ese prima sedinta a ceea ce se doreste a fi Clubul IT al romanilor din Toronto, primele intruniri vor fi dedicate exclusiv definirii obiectivelor si cunoasterii reciproce, informeaza portalul theromanians.ca. Intalnirea va fi amicala, gratuita si introductiva si, daca prezinta interes, initiatorii proiectului se vor gandi pe viitor la o serie de alte intrevederi tematice, pe teme profesionale. Rezervarea salii va fi platita de care Alianta Romanilor Canadieni, insa organizarea este independenta si nu se adreseaza membrilor vreunei asociatii. Participarea la aceasta actiune nu presupune absolut nimic fata de ARC si nici fata de alta asociatie romaneasca. Detalii suplimentare despre viitorul Club romanesc de IT se pot obtine de la adresa de e-mail primiipasi@arc.web.ca.

 
Jurnalistii de pe ambele maluri ale Prutului scoliti in domeniul investigatiilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 30 January 2006
 „Jurnalismul de investigatie la nivel local” este tema unui training de aproximativ doua saptamani ce se desfasoara la Piatra Neamt, in Romania, incepand cu acest sfarsit de saptamana. 13 ziaristi ce activeaza in presa locala din Basarabia vor fi prezenti la acest training, organizat de Asociatia Presei Independente (API) de la Chisinau in colaborare cu cotidianul romanesc „Monitorul de Neamt si Roman”.

Dupa cum informeaza Agentia Monitor Media, la training sunt instruiti si zece jurnalisti de la publicatiile locale din Romania, iar Liviu Avram, redactor-sef adjunct al ziarului bucurestean „Cotidianul”  si membru-fondator al Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, este formator la acest training.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, spune ca trainingul este o componenta a proiectului „Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala”, in cadrul caruia API isi propune sa dezvolte abilitatile profesionale ale jurnalistilor prin intermediul schimbului de experienta si a colaborarii bilaterale. 

La 10 februarie, la Chisinau, urmeaza sa aiba loc o conferinta de evaluare a proiectului „Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala”, la care vor participa jurnalistii pe de ambele maluri ale Prutului. De mentionat ca, in cadrul aceluiasi proiect, intre 24 octombrie-5 noiembrie trecut, API a organizat primul stagiu profesional pentru 14 jurnalisti din presa locala independenta din Republica Moldova la redactiile ziarelor regionale si locale din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Suceava, Braila, Botosani, Vrancea si Galati si prima vizita de studii pentru 14 jurnalistii din Romania la redactiile ziarelor locale din R. Moldova.

Proiectul „Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala” este realizat de API cu suportul financiar al Guvernului Germaniei in scopurile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

 
Akcent pe urmele succesului inregistrat de O-ZonePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :494
Monday, 30 January 2006
In noaptea de 28 ianuarie, din New York pana in Miami, americanii au dansat pe ritmul melodiei Kylie, versiunea in limba engleza a hitului romanesc "Dragoste de inchiriat" interpretata de trupa Akcent, informeaza Ghidul Romanilor, revista romanilor din America.

Nu cu mult timp in urma, americanii au invatat sa fredoneze "The May-Ya-Hee Song", varianta in limba engleza a melodiei "Dragostea din Tei", interpretata de trupa O-zone. Sambata noaptea insa, a venit randul unei alte trupe romanesti sa se faca auzita peste Atlantic. Este vorba de melodia Kylie, care a putut fi ascultata in cadrul emisinii "Party Radio" difuzata in direct de, de cateva posturi de radio nationale, printre care Z 100 din NewYork, Q 94 din Virginia si XL 106.7 din Florida. A doua zi melodia trupei Akcent a fost reluata de cateva ori atat de postul de radio din New York cat si de cel din Virginia. Faptul ca melodia a fost difuzata pe plan national, si ca aceasta a fost reluata si a doua zi, prevesteste un succes pe continentul american, cel putin la fel de mare precum a fost in Europa. 

 
Ciresarii din British Columbia si-au reprezentat tara la Festivalul VoluntarilorPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 30 January 2006
Grupul de copii romani „Ciresarii”, de la Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia, a luat parte la finalul saptamanii trecute la spectacolul organizat la Royal City Centre Mall cu ocazia Festivalului Voluntarilor din New Westminster.

Evenimentul a avut loc sambata, 28 ianuarie, de la ora 14:45, si le-a dat micilor romani sansa de a fi inclusi in universul multicultural in care traiesc, alaturi de alti artisti canadieni, informeaza centrul romanesc. Ciresarii au fost imbracati la aceasta actiune multiculturala in frumoasele costume populare romanesti, vechi de de peste 100 ani, si au sustinut un program artistic alcatuit din dansuri populare si balet.

 
Conservarea mostenirii transilvane in dezbatere la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :274
Monday, 30 January 2006
Luni, 30 ianuarie, Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui o dezbatere pe tema „Conservarea mostenirii in Transilvania: un catalizator pentru turism si regenerare rurala?”.

Prezentarea va fi sustinuta de Andreea Bell, cu incepere de la ora 18.30 si isi propune sa ofere celor prezenti cat mai multe informatii in legatura cu mostenirea Romaniei fata in fata cu turismul si regenerarea rurala. Imediat dupa prezentarea sustinuta de Andreea Bell, cei prezenti vor putea lua parte la o dezbatere despre conservarea mostenirii in Romania.

Aceasta prezentare este parte a programului Culture Power initiat de catre Fundatia Ratiu UK si este destinata studentilor si cadrelor interesate de dezvoltarea culturii romane. Programul consta intr-o serie de seminarii axate pe o prezentare urmata de un dialog constructiv cu publicul invitat. Fiecare eveniment aduce laolalta un public format din experti, cadre universitare si comentatori in domenii relevante, care ar putea fi interesati de imbunatatirea proiectului sau de preluarea sa mai departe.

 
Receptie-colocviu dedicata Romaniei la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :255
Monday, 30 January 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei, Dr. Ion Jinga, a participat joi, 26 ianuarie, in calitate de invitat de onoare  la receptia-colocviu de inceput de an organizata de Fundatia Universitara din Belgia.

{mosimage}Cu aceasta ocazie, ambasadorul  Romaniei a sustinut o alocutiune cu tema „Sibiu, capitala culturala europeana – 2007”, plasand semnificatia alegerii Sibiului drept capitala a culturii europene in anul in care tara noastra va deveni membra a UE in contextul apartenentei istorice continue a Romaniei la valorile culturii si civilizatiei occidentale.

Multumind gazdelor pentru atentia deosebita pe care Fundatia Universitara o acorda  Romaniei in  acest an premergator aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, Ion Jinga a subliniat, totodata, relatiile excelente care exista intre Romania si Belgia si a exprimat speranta ca procesul de ratificare a Tratatului de Aderare a  Romaniei la UE de catre cele sase parlamente belgiene se va desfasura rapid, astfel incat  la 1 ianuarie 2007 tara noastra sa devina membra a constructiei comunitare.

In continuare, domnul Jan de Maere, om de cultura, Presedintele Asociatiei Anticarilor din Belgia si membru marcant al Fundatiei Universitare, a sustinut o alocutiune cu tema „Influente belgiene in secolul al 12-lea  in Transilvania”. Tema a fost aleasa pe fondul sensibilitatii personale a vorbitorului fata de patrimoniul cultural din Romania, el insusi fiind implicat in actiuni de restaurare a unor cladiri vechi din judetul Sibiu. Subliniind multiculturalitatea seculara si bogatia traditiilor Transilvaniei, Jan de Maere si-a exprimat placuta surprindere de a fi regasit in zona radacini flamande si chiar un dialect germanic asemanator cu vechile dialecte vorbite in Flandra.

La receptia-colocviu au fost prezente peste 100 de persoane, intre care Printii de Ligne si d’Arenberg, presedintele Fundatiei Universitare, rectorii Universitatilor din Gand si Universitatii Libere din Bruxelles, academicieni, profesori, reprezentanti cercurilor aristocratice, ai Ministerului Belgian de Externe, oameni de cultura si functionari publici de rang inalt.

Fundatia Universitara din Belgia a fost infiintata in anul 1920 de catre regele Albert I al Belgiei, impreuna cu Herbert Hoover, viitor presedinte al Statelor Unite ale Americii si cu Emile Franqui, mare industrias belgian. Fundatia reuneste intr-un cadru special, privilegiat, personalitati universitare belgiene si straine, membri eminenti ai societatii civile, ambasadori, ministri, reprezentanti ai cercurilor nobiliare si de afaceri.

 
Pictura religioasa romaneasca la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 30 January 2006
Sala Esposizioni de la Accademia di Romania din Roma gazduieste marti, 14 februarie, incepand cu ora 18:00, expozitia „Ceruri si gradini”, semnata de artistii romani Doina Mihailescu si George Mircea.

Manifestarea celor doi romani care provin din doua generatii diferite cuprinde mai multe lucrari cu tematica religioasa, latura de care poporul roman a fost lipsit in cei 45 de ani de comunism, informeaza Institutul Cultural Roman. Expozitia din capitala Italiei va fi deschisa pana in ultima zi a lunii februarie.

 
Mirana Tutuianu intr-un concert de muzica clasica la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 30 January 2006
Salonul de  Aur al Hotelului de Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris va gazdui luni, 30 ianuarie, un concert de muzica clasica, ce va reuni lucrari ale unor compozitori celebri.

Violonista romanca Mirana Tutuianu si pianista Marie-Laure Boulanger vor interpreta, cu incepere de la ora 20.00, partituri semnate de Wolfgang Amadeus Mozart (Sonata in Fa major), Franz Schubert (Le grand duo) si Ludwig van Beethoven (Donata Kreutzer).

Intrarea la concert a spectatorilor interesati este libera, dar va fi necesara o rezervare prealabila, care se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Dan Paul Dumitrescu si Simina Ivan, pe scena Operei din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 30 January 2006
Basul roman Dan Paul Dumitrescu si soprana Simina Ivan se vor afla in seara zilei de luni, 30 ianuarie, pe scena Operei de Stat din Viena, fiind inclusi in distributia spectacolului „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Dan Paul Dumitrescu il interpreteaza pe „Sarastro”, in timp ce soprana romanca o va portretiza pe „Pamina”, informeaza postul national muzical de radio. Cei doi artisti ii vor avea ca parteneri de scena pe tenorul Jonas Kaufmann, soprana Milagros Poblador si pe baritonul Adrian Erod. Regia acestui spectacol ii apartine lui Marco Arturo Marelli, iar conducerea muzicala este semnata de Julia Jones.

 
Romania se pregateste de Cupa DavisPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :557
Monday, 30 January 2006
Echipa masculina de tenis a Romaniei va intalni in perioada 10-12 februarie, in deplasare, langa San Diego, California, echipa similara a Statelor Unite, in primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis.

Federatia Romana de Tenis, FRT, a anuntat lotul largit al formatiei noastre, din care fac parte Andrei Pavel, Victor Hanescu, Victor Ionita, Gabriel Moraru, Adrian Ungur, Razvan Sabau si Gabriel Trifu. Acestia urmeaza sa dispute partidele de tenis la La Jolla Beach & Tennis Club din California dupa urmatorul program: vineri, 10 februarie, de la 10:30, doua meciuri la simplu, sambata, 11 februarie, de la 12:30, meci la dublu, iar duminica, 12 februarie,10:30, doua meciuri la simplu.

Conform regulamentului, FRT are dreptul la 200 de bilete contra cost, informeaza federatia romana. In vederea procurarii biletelor, institutia sportiva a pus la dispozitie urmatoarele coordinate: e-mail: office@frt.ro; telefon: 011-40-21-324-5330; fax: 011-40-21-324-5329. Toate cheltuielile referitoare la viza, transport, cazare, masa si contravaloare bilet vor fi suportate de catre fiecare persoana in parte, mai anunta Federatia.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions