Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Ianuarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Viata la Bucuresti oscileaza intre ieftina si scumpaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 31 January 2006
Capitala Romaniei se afla pe locul 95 in clasamentul oraselor lumii realizat recent de Economist Intelligent Unit (EIU) in functie de costurile de trai.

Bucurestiul a urcat 14 locuri in aceasta ierahie, devenind mai scump decat capitala Bulgariei, Sofia, care a coborat de pe locul 104 pe 110. Totusi, viata in capitala tarii noastre se mentine mai ieftina decat cea din Budapesta, ocupanta locului 77, sau din Varsovia, aflata pe pozitia 63. O serie de schimbari mai dramatice au avut loc la varful topului, unde capitala Norvegiei, Olso, a depasit-o pe cea a Japoniei, Tokyo, care a coborat de pe primul loc dupa 14 ani, informeaza TVR. Pe locul patru se afla Paris, Compehaga e pe locul 5, Londra pe 7, Zurich, pe 6, Geneva, pozitia numarul 8, si Helsinki, locul 10. Singura capitala din Europa Centrala si de Est inclusa in topul celor mai scumpe 30 de destinatii a fost Moscova, situata pe locul 29.

Studiul realizat de EIU are loc de doua ori pe an si compara costurile in dolari la produsele si serviciile reprezentative, in peste 130 de orase din toata lumea. Punctajul este calculat in functie de costurile de trai din New York, la care sunt raportate celelalte orase.

 
Premierul roman, in vizita in TurciaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 31 January 2006
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu va efectua in perioada 1-2 februarie o vizita oficiala in Turcia, prilej cu care se va intalni si cu reprezentanti ai comunitatii romane in aceasta tara.

Aceasta este prima deplasare de acest gen pe care Calin Popescu-Tariceanu o intreprinde in calitate de premier al Romaniei. Seful Guvernului se va afla la Ankara si Istanbul, temele principale ale discutiilor fiind dezvoltarea relatiilor bilaterale, in special in domeniul economic si al cooperarii pe teme legate de energie.

Prima etapa a vizitei este Ankara, unde, in prima zi, premierul roman va depune o coroana de flori la Mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turcia. Prim-ministrul roman va avea o convorbire tete-a-tete cu omologul sau de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, urmata de discutii in plenul delegatiilor celor doua tari. Totodata, cei doi oficiali vor semna mai multe acorduri bilaterale in domeniul cooperarii economice, stiintifice si tehnice, sau prevenirii, limitarii si inlaturarii efectelor dezastrelor.

Premierul va fi primit de presedintele Republicii Turcia, Ahmet Necdet Sezer, apoi de presedintele Marii Adunari Nationale, Bulent Arinc, urmand sa participe la ceremonia de dezvelire a efigiei lui Nicolae Titulescu si sa se intalneasca cu reprezentantii comunitatii romanesti din capitala turca.

In cea de-a doua zi a vizitei, seful Guvernului de la Bucuresti va participa, la Istanbul, la Forumul de afaceri romano-turc, si se va intalni cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Turcia ocupa locul 4 in total schimburilor economice ale Romaniei. Autoritatile de la Ankara au sustinut aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica, iar Romania isi ofera intreaga disponibilitate de a impartasi Turciei experienta acumulata in procesul de integrare europeana.

 

 
Drepturi dar si obligatii pentru romani care calatoresc in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 31 January 2006

Ca urmare a intrarii in vigoare, la 29 ianuarie 2006, a legii 248/2005, cu privire la conditiile de iesire si de sedere a romanilor in strainatate, Politia de Frontiera anunta ca fiecare cetean roman care paraseste tara are o serie de drepturi, dar si obligatii si responsabilitati pe care trebuie sa le aiba in vedere.

Noul cadru legislativ garanteaza dreptul cetatenilor romani care indeplinesc conditiile legale de a calatori in strainatate, de a emigra si de a reveni oricand in tara si sunt consacrate, totodata, principii europene fundamentale in ceea ce priveste protectia minorilor. La categoria obligatii si responsabilitati, una dintre cele mai importante responsabilitati ale romanilor din strainatate este respectarea legislatiei statului in care se afla, precum si scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra si, dupa caz, de a ramane pe teritoriul statului respectiv, in conditiile stabilite prin legislatia acestuia sau prin documentele internationale incheiate cu Romania. In acest sens, respectarea termenului de sedere, pe teritoriul statului unde calatoreste cetateanul roman, fara viza, este o obligatie stipulata atat in legislatia interna, cat si in cea internationala. In tarile din Spatiul Schengen, la fel ca si in Elvetia, romanii au dreptul legal de sedere o perioada de 90 de zile, intr-un interval de 6 luni, termen ce trebuie respectat chiar daca autoritatile din Romania au hotarat recent sa nu mai ridice, la intoarcerea in tara, pasapoartele celor care depasesc aceste 90 de zile legale. Daca nu se intorc in tara, in conditiile stabilite prin lege, cetatenii romani risca sa fie depistati de autoritatile tarilor respective si returnati in Romania, ceea ce atrage dupa sine restrangerea dreptului la libera circulatie a respectivei persoane.

 
Agricultoarele romance pot sa aplice din nou pentru munca in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Tuesday, 31 January 2006
Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va organiza in perioada 31 ianuarie- 28 februarie o actiune de preluare de dosare in banca de date pentru persoanele care doresc un loc de munca in strainatate, in domeniul agricol, femei cu varsta cuprinsa intre 20-40 de ani.

Actiunea va avea loc la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti, in intervalul orar 09:00-16:00, informeaza ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Persoanele care doresc sa isi depuna dosarul trebuie sa se  prezinte cu urmatoarele documente: copie B.I./C.I., copie pasaport cu valabilitate de minim 6 luni, fisa personala (tipizat O.M.F.M), C.V. in limba romana (tipizat O.M.F.M.), copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare, copie legalizata a carnetului de munca (toate paginile scrise), adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitanta este clinic sanatoasa, cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (valabilitate 6 luni), declaratie pe proprie raspundere, legalizata la notariat, din care sa rezulte ca solicitanta nu beneficiaza de pensie de invaliditate, declaratie pe proprie raspundere, legalizata la notariat, din care sa rezulte numarul de copii minori pe care solicitanta ii are in intretinere, documente care sa ateste experienta in agricultura si 2 fotografii tip pasaport.

Persoanele care se inscriu in banca de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca pot beneficia de instiintari in vederea participarii la selectiile organizate de aceasta institutie din perioada imediat urmatoare.

 

 
Consultari pe tema noului regim de tranzitare a marfurilor peste frontiera moldo-ucraineanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Tuesday, 31 January 2006
Marti, 31 ianuarie, la Odessa, au loc consultari referitoare la detaliile noului regim de tranzitare a marfurilor peste frontiera moldo-ucraineana.

Asupra acestui fapt s-a convenit, dupa cum se cunoaste, saptamana trecuta in cadrul rundei a treia a negocierilor pentru reglementarea transnistreana, care au fost sustinute cu participarea partilor, mediatorilor si observatorilor din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, informeaza Prompt Media. La consultarile de la Odesa particuipa experti si responsabili de la Chisinau, Kiev, precum si agenti economici din regiunea transnistreana. Potrivit intelegerii, stabilite intre prim-ministrii moldovean si ucrainean, noul regim de transportare a marfurilor urma sa functioneze din 25 ianuarie, dar instituirea lui a fost amanata, pentru a clarifica "unele detalii tehnice". "Partea ucaineana nu renunta la acordurile stabilite, nici nu este vorba despre substituirea mecanismului nominalizat", a declarat ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasile Sova. Noul regim de tranzitare a marfurilor peste frontiera moldo-ucraineana prevede ca toate incarcaturile agentilor economici transnistreni, care o intersecteaza, trebuie sa fie insotite de  acte oficiale moldovenesti. In caz contrar, ele vor fi considerate contrabanda.

 
Letonia a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Tuesday, 31 January 2006
Parlamentul leton a ratificat luni, 30 ianuarie, Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Conform unui comunicat al MAE, Letonia a devenit, astfel, al 11-lea stat membru al Uniunii Europene, care ratifica Tratatul de Aderare a celor doua tari, dupa  Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Grecia, Estonia, Cehia, Spania, Italia si Malta. Pentru perioada urmatoare fiind asteptat acelasi vot si din partea Parlamentului Suediei.

 
Conservatorii cer reprezentare de drept pentru romani in consiliile localePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 31 January 2006
Partidul Conservator a propus Parlamentului, cu un an in urma, un proiect de lege care vizeaza destinele romanilor din localitatile unde acestia sunt minoritari.

Conform proiectului, romanii din localitatile in care sunt minoritari trebuie sa fie reprezentati de drept in consiliile locale. Neajungandu-se la nici un rezultat pana in acest moment PC solicita oficial Guvernului sa emita o ordonanta pentru punerea in aplicare a acestui proiect de reala importanta, informeaza Prompt Media.

 
Trenul “Mocanita”, inclus pe lista monumentelor istoricePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 31 January 2006
Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) a avizat includerea pe lista monumentelor istorice din Romania a caii ferate de pe tronsonul Abrud-Vidolm, din judetul Alba, pe care circula garnitura de tren Mocanita.

Calea ferata respectiva a fost construita intre anii 1911 si 1913, iar locomotiva cu aburi ce a tractat trenuletul cu o viteza de 20 de km/h dateaza din 1949, fiind construita la Uzinele Resita, informeaza TVR, citand Mediafax. Vagoanele au fost refacute in intregime si au fost fabricate in urma cu cu 10-20 de ani la Arad. Actualul traseu Agnita-Sibiu, respectiv al garniturii de tren, este detinut de Societatea Feroviara de Turism, care a preluat intregul ansamblu de la fostul proprietar, CFR, pentru a amenaja trenul pentru turism.

 
Viena crede ca Europa nu este completa fara RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Tuesday, 31 January 2006
In timpul vizitei la Viena efectuate luni, 30 ianuarie, la Viena de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, Cancelarul Austriei Wolfgang Schuessel a spus ca Europa nu este completa fara Romania si Bulgaria.

Schuessel a tinut sa sublinieze ca, din punct de vedere geografic, istoric si cultural, Romania face parte din Europa si ca in ciuda experientei ingrozitoare prin care a trecut in perioada comunista, tara noastra are suficient potential de dezvoltare, informeaza Realitatea TV.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut in Austria si intalniri si cu doi dintre cei mai importanti investitori straini din Romania, OMV si Erste Bank.

 
Romanii din Madrid subiect al discutiilor dintre Basescu si Esperanza AguirrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Tuesday, 31 January 2006
{mosimage}Presedinta Comunitatii din Madrid, Esperanza Aguirre, s-a intalnit luni, 30 ianuarie, la Bucuresti, cu presedintele Traian Basescu, in cadrul unei vizite a unei delegatii spaniole in tara noastra, vizand intretinerea unei cat mai bune relatii intre Romania si Spania.

{mosimage}Dupa cum a explicat Aguirre, exista doua lucruri ce unesc cele doua tari: Spania a fost si ea o tara de emigranti pana in urma cu putin timp (aproximativ 3 milioane de spanioli si-au cautat un trai mai bun in alte tari), iar Romania se afla pe punctul de a adera la Uniunea Europeana (la 1 ianuarie 2007), ceea ce ii va transforma pe imigrantii romani in cetateni europeni cu drepturi depline. Ceea ce inseamna ca vor putea, inainte de orice alte consecinte, sa voteze la alegerile locale si europene. In cadrul acestei intalniri, presedintele roman a cerut delegatiei madrilene o favoare: „Invatati-i pe ministrii nostri sa gestioneze fondurile europene”, fonduri ce reprezinta o ocazie pentru aceasta tara de a iesi din saracia de dupa epoca comunista.

Aguirre, insotita de consiliera pe probleme de imigratie, Lucia Figar si de primarii din Alcala de Henaers, Coslada si San Fernando de Henares a facut o vizita si la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, unde a donat carti in limba spaniola, carti de poezie, romane, teatru si eseistica. Acest gest s-a dorit o contributie la un cunoastere reciproca a poporului roman si spaniol si o mana de ajutor intinsa studentilor de la Institutul Cervantes. Tot la biblioteca, presedinta Comunitatii Madrid a semnat un acord conform caruia 5 studenti romani isi vor putea face tezele de doctorat la Madrid, pe o perioada de un an.

Presedintele Traian Basescu si partenera sa de discutii, Esperanza Aguirre, au apreciat de comun acord ca prezenta in Spania a unei largi comunitati de romani este un lucru benefic pentru ambele tari. Seful statului a salutat preocuparea pe care Guvernul Comunitatii Autonome Madrid o manifesta pentru sprijinirea integrarii profesionale si sociale a imigrantilor din raza sa administrativa, inclusiv a comunitatii de romani, care numara circa 130.000 de persoane. Presedintele Traian Basescu a apreciat, de asemenea, decizia autoritatilor spaniole de a sprijini infiintarea unui centru hispano-roman in orasul Alcala de Henares al metropolei madrilene.

Spania este cea de-a doua tara ca numar de imigranti romani, (oficial aici traiesc 445.000 de romani), dupa Italia, unde se afla aproximativ un milion de romani. Cei care locuiesc in Comunitatea din Madrid lucreaza, in principiu, in domenii precum cel al constructiilor, hotelariei si in industrie, unde pot face anumite activitati de care spaniolii aproape ca au uitat.

Tot marti, 31 ianuarie, consilierul comunitatii din Madrid pe probleme de imigratie, Lucia Figar de Lacalle si cei trei primari spanioli s-au intalnit cu reprezentanti ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, din cadrul MAE. Lucia Figar de Lacalle a anuntat inaugurarea, in luna aprilie, a centrului cultural hispano-roman, care va fi gestionat de un ONG reprezentand societatea spaniola si de un ONG reprezentand comunitatea romaneasca. In opinia MAE, acest lucru subliniaza importanta pe care autoritatile Comunitatii madrilene o acorda romanilor care s-au stabilit in aceasta regiune, pastrarii radacinilor lor culturale si interesului deosebit ca Romania sa adere la Uniunea Europeana.

Cea de-a doua zi a vizitei delegatiei madrilene la Bucuresti, marti, 31 ianuarie, va avea acelasi ritm: alaturi de primarul Capitalei, Adriean Videanu, Esperanza Aguirre va inaugura seminarul „Solutii spaniole pentru infrastructura urbana si protectia mediului ambiant”. In continuare sunt prevazute intalniri cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si un pranz cu oameni de afaceri spanioli. Dupa amiaza delegatia madrilena se va intalni cu ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, va vizita un colegiu bilingv. Totodata, Aguirre va prezida o receptie cu familii de imigranti romani, printre care si Gica Hagi, romanul care a jucat si la Real Madrid.

 

 
Un triptic jenantPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :532
Tuesday, 31 January 2006
Orice s-ar spune, Valeriu Pasat nu este usa de biserica. Acest lucru il recunoaste pana si grupul parlamentar al Aliantei „Moldova Noastra” care, intr-o declaratie, difuzata la 26 ianuarie, afirma ca numele fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate „se asociaza cu o serie de abuzuri”.

Cu toate acestea, AMN ii ia apararea, protestand impotriva condamnarii sale.
Ce se intampla cu partidul lui Serafim Urechean? De ce se contrazice intr-un mod cu totul descalificant? A facut vreo comotie logica? Nu-i exclus. Atata doar ca AMN, se pare, a suferit acest soc dupa ce s-a izbit de propriile limite. Dupa ce a fost pus in imposibilitatea de a alege.
E la mintea oricui ca formatiunea fostului primar al capitalei a sarit in ajutorul lui Pasat nu de viata buna. Si nu din proprie initiativa. In mod normal, acum cand sunt date in vileag legaturile lui Pasat cu serviciile secrete ale Federatiei Ruse, AMN nu avea cum sa se identifice cu el singura si nesilita de nimeni. Daca s-a solidarizat, totusi, cu ex-directorul SIS, inseamna ca Moscova i-a fortat mana Aliantei „Moldova Noastra”. Se vede ca e o scula acest Pasat in Rusia, de vreme ce Putin, pentru a-l salva, isi mobilizeaza exemplar toate centrele de influenta de pe ambele maluri ale Nistrului, chit ca risca sa le compromita sau sa le deconspire. Nu degeaba, in ultimele zile au inceput sa vorbeasca pe o singura voce pana si aparentii adversari de odinioara. Administratorul RAO „EAS Rossii”, Anatoli Ciubais, ofiterul securitatii transnistrene, Dmitri Soin, si liderul AMN, Serafim Urechean, bunaoara, nu numai ca deplang la unison arestarea lui Pasat, ci si ameninta Chisinaul pe unul si acelasi ton grozav. Cel dintai si cel de-al doilea ii menesc neplaceri presedintelui, iar cel din urma ne sperie pe toti cu “agravarea artificiala” a relatiilor moldo-ruse “si asa destul de tensionate”.

Deja pomenitul Soin, de altfel, anchetat penal de justitia noastra pentru omucidere, nici nu ascunde ca fostul director al SIS e un prieten al Regimului separatist. El marturisea deunazi, de exemplu, ca Pasat ar fi fost arestat pentru ca ar fi refuzat sa execute mai multe ordine ale conducerii de la Chisinau, indreptate impotriva Tiraspolului. Interesant, nu? Cu voie sau fara voie, KGB-ul lui Smirnov confirma, de fapt, ca Pasat a fost un agent al Rusiei care a sabotat politica oficiala a Republicii Moldova. Iar Urechean indeamna ancheta sa-i urmeze exemplul rezidentului FSB la Chisinau si sa franeze actul de justitie. Cercul se inchide si lucrurile se asaza intr-un triptic pe deplin previzibil, desi unora inca le pare neobisnuit.

Langa adeptul “imperiului liberal” Ciubais si kaghebistul criminal Soin se posteaza si liderul AMN Urechean et. comp. Le sta bine impreuna, nimic de zis. E o curioasa tripleta dramaturgica, inscrisa cu cerneala simpatica in programul regizoral al Kremlinului.

(Editorial de Petru Bogatu, Preluare din cotidianul Flux)

 
S-a stins din viata la Londra Printul Mircea de RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :372
Tuesday, 31 January 2006
{mosimage}Primul fiu al Regelui Carol al II-lea, Mircea de Romania, s-a stins din viata la finele saptamanii trecute la Londra, la varsta de 85 de ani.

{mosimage}Serviciul funerar va fi oficiat miercuri, 1 februarie, la Biserica Ortodoxa Romana din Londra. Printul Mircea (foto) a avut ca ultima dorinta, rostita in fata nurorii sale, Printesa Lia, sa fie inmormantat in pamant romanesc, alaturi de tatal sau, Carol al II-lea, chiar daca statul roman nu l-a recunoscut ca prim nascut al suveranului roman.

Printul Mircea de Romania este primul nascut al regelui Carol al II-lea, nerecunoscut de autoritatile din Romania, nascut din iubirea controversata dintre Zizi Lambrino si Carol al II-lea. Carol s-a casatorit, in anul 1918, cu Zizi Lambrino, o casatorie in contradictie cu legea regala, casatorie ce de altfel nu a fost niciodata recunoscuta de casa regala, ba chiar a fost anulata prin decret regal, in 1919. Mircea a plecat, imediat dupa aceasta, in exil cu mama sa, traind timp de cincizeci de ani in Anglia si Franta. El s-a mai intors in Romania o singura data, pana in 2005, insa in tot acest timp cat a trait departe de tara nu a renuntat la cetatenia romana, sperand ca i se va recunoaste dreptul de a purta numele luat de la tatal sau: „de Romania”. Printului Carol Mircea i-a fost recunoscuta, in cele din urma, originea regala, in urma a doua procese in Portugalia si in Franta.

Printul Paul si Printesa Lia se vor alatura Printului Alexandru, (cel de-al doilea fiu al printului Mircea) si mamei lor vitrege, Printesa Antonia, pentru serviciul funerar care va avea loc la Londra, la Biserica Ortodoxa Romana, maine dupa-amiaza, la ora 16:00 si va fi oficiat de preotul Silviu Pufulete. Data si locul inmormantarii nu au fost inca stabilite. 

 

 
Permisele de sedere in Italia se ridica de la PostaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :310
Tuesday, 31 January 2006
S-a terminat cu celebra istorie a cozilor formate de imigrantii din Italia in fata Chesturii pentru obtinerea actelor de sedere in Italia.

Permisele de sedere se pot ridica, de acum, de la Posta. Aceasta este o noutate, menita sa revolutioneze viata imigrantilor, dupa cum informeaza publicatia italiana Metropoli. Termenul mediu necesar acum pentru obtinerea unui permis de sedere nou este de 113 zile, un calvar ce ar putea lua sfarsit gratie acordului semnat intre Ministerul de Interne, Posta, ANCI si patronate: ridicarea documentelor se va putea face de la oficiile postale si nu de la sediile politiei, ca pana acum, ceea ce va conduce la diminuarea timpului de asteptare.

Oficiile postale vor deveni, pe de alta parte, protagoniste si in cadrul procedurilor pentru Flussi 2006. Astfel, cererile de alocare a cotelor pentru cei 170.000 de straini, prevazute de noul decret pentru fluxurile imigrationale in scop lucrativ pentru anul 2006, se vor depune tot prin intermediul postei.

 
O noua biserica romaneasca se va construi in PotomacPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 31 January 2006
{mosimage}O serie de personalitati romanesti a participat luni, 30 ianuarie, in Potomac, la sfintirea locului pe care se va ridica viitoarea biserica ortodoxa romana „Sfantul Andrei” din zona.

{mosimage}Printre acestea s-au numarat PS Irineu, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, si baschetbalistul Ghita Muresan. Ceremonia religioasa prilejuita de acest eveniment a fost oficiata de ierarhul roman, informeaza ambasada Romaniei la Washington.

 
Vizita medicala pentru imigrantii care ajung in ItaliaPDF Print E-mail
Florenta, Italia/Romanian Global News
Accesari :312
Tuesday, 31 January 2006
„Multi imigranti vin in Italia sa caute un loc de munca si o casa in Italia. Noi vrem sa ne gandim si la sanatatea lor . De aceea, in vederea obtinerii permisului de sedere vrem sa verificam starea lor de sanatate, in cadrul unei vizite medicale, nu pentru a-i vana pe cei care sunt bolnavi, ci pentru a-i trata”.

Acestea au fost declaratiile ministrului italian al Sanatatii, Francesco Storace, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza portalul Stranieri in Italia. El a mai adaugat ca aceasta este „o datorie pentru un stat civil” si ca reprezinta o modalitate de a oferi o garantie ulterioara cetatenilor italieni si celor imigranti.

 
Basarabenii care vor sa citeasca presa romaneasca, ajutati de romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 31 January 2006
Romanii din Toronto pot sa contribuie prin donatii la accesul locuitorilor din Basarabia la ziarele de limba romana existente, „Ziarul de Garda” fiind una dintre publicatiile care poate fi citita de basarabeni.

Prin sumele pe care le vor dona benevol romanii din Toronto, alti frati ai lor de peste Prut vor putea sa se aboneze la acest ziar, al carui abonament anual costa 100 lei moldovenesti,  echivalentul a 250.000 de lei romanesti sau 8 dolari americani, informeaza Alianta Romanilor Canadieni din Toronto. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa de e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com. Banii pot fi transferati la Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Republica Moldova, MDL 222400000101228, BCR Chisinau SA, Pentru publicatia “Ziarul de Garda”, 946 RON. Cont 222409100101228, USD 222400100101228, SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX, CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33, Cod bancar: 280101868.

 
Romanii din Marea Britanie au primul lor club sportivPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 31 January 2006
{mosimage}In afara de petrecerile cu care deja au obisnuit la Londra, romanii din capitala britanica au, din toamna trecuta si un club sportiv unde isi pot petrece si altfel timpul liber.

{mosimage}Incepand din septembrie 2005, romanii din Londra pot merge la Olympia Handball Club, primul club sportiv destinat lor, o initiativa a unor fosti jucatori de handbal care si-au dorit sa isi continue activitatea si in Marea Britanie, informeaza forumul romanilor din Marea Britanie.

Scopul initial al acestui club este creearea unui mediu propice practicarii unui sport avand si o latura sociala  prin facilitarea intalnirii  persoanelor cu acelasi interes si legarea de noi prietenii. De asemenea  se are in vedere si o latura de performanta  sportiva.  In acest sens Olympia H.C. s-a afiliat la Federatia Engleza de Handbal si a fost inclus in  toate competitiile britanice. Cel mai important meci al echipei masculine din aceasta primavara este cel din sferturile de finala ale British Cup, din data de 12 martie impotriva echipei  Oxford University. O eventuala victorie ar propulsa Olympia in semifinalele acestei prestigioase competitii  ceea ce ar reprezenta cu siguranta o performanta excelenta in primul sezon de la formarea clubului. In componenta clubului se afla jucatori de toate nivelurile valorice, incepand de la cei complet novice pana la fosti jucatori de Div. A, Div.B sau Loturi Nationale. Echipa masculina este compusa din: Radu Parteni, Vasile Mihalceanu, Dan Dragomir, Cristinel Lazar, Constantin Iolia, Paul Mitu, Radu Ciocirlan, Sergiu L. Radu, Marius Mindru, Doru Chirvase, Mark Wilson, Marius Popa, Teodor Stancu, Alexandru Popa, Razvan Voinic, Liviu Beres, Andrei Neagu, Gabriel Hrisca, Daniel Furculesteanu, Marcin Kopczynski, Ramon Estopina si Aurelian Gug

Olympia Handball Club isi propune, pentru sezonul viitor, crearea unei echipe feminine, precum si a unei grupe de juniori. Echipa masculina are ca obiectiv in urmatorii ani castigarea campionatului englez, a British Cup, precum si o participare in Cupele Europene (probabil in sezonul 2007-2008). De asemenea se are in vedere atragerea  unor sponsori dispusi sa investeasca in acest club si, de ce nu, trecerea de la sport amator la semi-profesionism. Olympia Handabll Club ar putea deveni, in acest fel, primul club semi-profesionist din Marea Britanie, toate celelalte cluburi din UK fiind amatoare in acest moment.

Cei interesati sa se alature clubului pot obtine mai multe detalii la numerele de telefon 02081801683 sau 07723367600, sau la adresa de e-mail info@olympiahandball.co.uk.

 
Cel mai cunoscut locuitor al Valahiei are priza la publicul canadianPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 31 January 2006
{mosimage}Dracula, personajul romanesc a carui poveste i-a inspirat pe scriitorii, cineastii si artistii din intreaga lume, va fi tema principala a spectacolului muzical "Dracula - entre l'amour et la mort", care va fi lansat in premiera marti, 31 ianuarie, la Teatrul St-Denis din Montreal.

{mosimage}Biletele pentru premiera, care va incepe la ora 20:00, s-au epuizat rapid, fiind  cumparate de publicul local in scurt timp de la punerea in vanzare. De altfel, montrealezii  sunt nerabdatori sa vada aceasta realizare artistica, informeaza publicatia „Pagini Romanesti” din Montreal. Succesul de box-office de care a dat dovada pana acum aceasta reprezentatie i-a facut pe realizatorii spectacoluluisa programeze deja alte show-uri suplimentare in perioada 22-26 februarie. In acest spectacol, cel mai cunoscut locuitor al Valahiei, Contele Dracula, interpretat de Bruno Pelletier, se indragosteste de Mina si devine rival al jurnalistului Jonathan (Sylvain Cossette), iubitul Minei (Andree Watters), o tanara femeie in care Dracula crede a-si fi regasit iubirea pierduta. Muzica este semnata de Simon Leclerc, textul ii apartine lui Roger Tabra, iar punerea in scena poarta amprenta lui Gregory Hlady si Erick Villeneuve.

 
Sahistul basarabean Viorel Bologan, castigator al turneului de sah de la GibraltarPDF Print E-mail
Gibraltar/Romanian Global News
Accesari :520
Tuesday, 31 January 2006
Marele maestru basarabean de sah Viorel Bologan a castigat traditionalul turneu international de sah de la Gibraltar, dupa ce l-a invins in runda a sasea pe Viktor Korcinoi, fost candidat la titlul de campion mondial.

Conform Moldpres, victoria repurtata de sahistul basarabean i-a adus acestuia cinci puncte din sase posibile. Turneul international de sah de la Gibraltar reuneste 125 de mari maestri si maestri internationali din mai multe tari ale lumii care se intalnesc in 10 runde, potrivit sistemului elvetian. Sahistii vor disputa marti, 31 ianuarie, partidele din cadrul rundei a saptea, in care basarabeanul Viorel Bologan va juca cu piesele negre cu marele maestru bulgar Kiril Gheorghiev.

 
Carte romaneasca neconventionala la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 31 January 2006
Institutul Cultural Roman din Viena va fi vineri, 17 februarie, locul de desfasurare al unei lansari de carte mai putin conventionale, „Ich kusse dir den Hintern, Geliebter Fuhrer!“ (Te pup in fund, conducator iubit!).

Volumul a aparut de putin timp in Austria, fiind semnat de scriitorul roman Daniel Banulescu, informeaza ICR. Prezentarea de carte va fi completata de proiectia unui scurt metraj realizat anul trecut de plasticianul Horia Boboia, profesor de pictura la Portland State University, SUA.  Filmul evoca in maniera dramatica, dar cu final cinic, mesajul de anul nou al lui Ceausescu, mostenirea „epocii de aur”, dar si dilemele post-decembriste privind confruntarea cu trecutul si „realizarile” sale. La eveniment va mai lua parte si ambasadorul Romaniei, prof.dr. Andrei Corbea Hoisie, care va asista, cu acest prilej, si la prezentarea de catre ICR Viena a programului Institutului Cultural Roman de promovare a traducerilor din literatura romana in limbile de circulatie.

 
Dublu eveniment pentru doamnele de la parohia romaneasca din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :258
Tuesday, 31 January 2006
Doamnele din Organizatia Auxiliara a Femeilor din cadrul parohiei romanesti „Sfanta Maria” din Cleveland vor organiza duminica, 5 februarie, imediat dupa serviciul religios duminical, o Adunare Anuala

La aceasta sunt invitate toate doamnele din cadrul bisericii, manifestarea fiind completata si de o aniversare a zilei de nastere  a uneia dintre participante, anunta buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. Organizatia romaneasca, condusa de Marilyn Francu, presedinta, si Dorina Popa, secretara, le mai promite tuturor doamnelor care vor veni la intalnire ca vor fi servite cu o felie de tort si cu un pahar de sampanie, se mai arata in buletin.

 
Romanii din Manitoba incep pregatirile pentru Folklorama 2006PDF Print E-mail
Manitoba, Canada/Romanian Global News
Accesari :262
Tuesday, 31 January 2006
Iulian Giubega, coordinatorul Pavilionului Romanesc pentru Folklorama 2006, ii invita pe toti romanii din Manitoba sa participe duminica, 5 februarie, la The Copa Banquet Centre, la sedinta de alegere a comitetului pavilionului pentru demararea acestui eveniment.

Intalnirea va avea loc la ora 15:30 si va coincide si cu vizitarea noii sali in care se va desfasura importantul eveniment al comunitatii romane din acest an. Toti romanii din Manitoba sunt rugati sa participe la actiune in numar cat se poate de mare si sa vina cu cat mai multe idei si propuneri, informeaza portalul romanilor din aceasta parte a Canadei. Detalii suplimentare se pot obtine de la Iulian, telefon  291-6484, sau Mihaela, numar de telefon 253-6647.

 
Festival de Film Romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :319
Tuesday, 31 January 2006
Cea de-a treia editie a Festivalului Romanesc de Film New Romanian Cinema 2006 se va desfasura in perioada 2-5 februarie la Londra si va include unele dintre cele mai celebre pelicule romanesti ale anului. 

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Roman din Londra, Fundatia Ratiu UK, Centrul National de Cinematografie din Bucuresti si Curzon Cinemas, care va si gazdui proiectiile de film din zilele de festival.

Regizori precum Cristi Puiu, cu celebra sa productie, “Moartea Domnului Lazarescu”, care va fi vedeta incontestabila a Festivalului, sau Napoleon Helmis, Ruxandra Zenide, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Catalin Mitulescu si Florin Iepan vor fi prezenti, la Londra, in cadrul zilelor dedicate filmului romanesc.

Prima seara a Festivalului de Film Romanesc este joi, 2 februarie, si va incepe cu o receptie de deschidere, iar de la ora 20.15 va avea loc prima vizionare, pentru „Moartea Domnului Lazarescu”, urmata de o sesiune de intrebari. Vineri, 3 februarie, vor putea fi vazute filmele „Challenge Day” (Scurt-metraj) si „Italiencele” de Napoleon Helmis; sambata, 4 februarie, de la ora 18.30 sunt programate „Stejarii verzi” (scur-metraj) si „Ryna” de Ruxandra Zenide, in timp ce duminica de la ora 15.00 cinefilii vor putea vedea „Visul lui Liviu” si „O calatorie la oras” (scurt-metraje) de Corneliu Porumboiu, „Cantonul” (scurt-metraj) de Constantin Popescu si scurt-metrajul lui Cristi Puiu, „Un cartus de Kent si un pachet de cafea”. De la ora 17.30, va urma doua sesiune de proiectii, care va incheia si Festivalul, cu peliculele „Traffic” al lui Catalin Mitulescu si „Decreteii” al lui Florin Iepan.

Rezervarile pentru bilete se fac cu incepere din data de 10 ianuarie, online la adresa www.curzoncinemas.com sau la numarul de telefon 020 7495 0500. Biletele costa 8.50 lire sterline si 5.50 lire pentru membrii Curzon.

 
Serata de film romanesc de la Toronto, amanata cu o saptamanaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 31 January 2006
Serata de film pe care Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto trebuia sa o organizeze vineri, 27 ianuarie, incepand cu ora 19:30, a fost amanata cu o saptamana, urmand sa se desfasoare vineri, 3 februarie, la aceeasi ora, la Bahen Center, sala 1210.

Programul manifestarii va ramane acelasi, tinerii romani vizionand un film romanesc la alegere dintr-o lista de sase pelicule autohtone de succes. Acestea sunt „15”, din 2005, regizat de Sergiu Nicolaescu, „Furia”, din 2002, de Radu Muntean, „Liceeni Rock’n’Roll”, din 1992, de Nicolae Corjos, „Omul zilei”, din 1997, de Dan Pita, „Niki si Flo”, din 2004, si „Prea tarziu”, din anul 1996, ambele in regia lui Lucian Pintilie, informeaza portalul studentesc.

Romanii pot sa isi exprime in continuare on-line preferintele, avand la dispozitie un chestionar electronic postat pe pagina de web a studentilor, prin intermediul caruia se va alege la final filmul ce va fi difuzat in seara romaneasca. Totodata, organizatorii actiunii sunt deschisi si spre alte propuneri si sugestii venite din partea studentilor, pe care le asteapta cu interes.

 
Expozitia foto „Portretul lui Dorian Gray” la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 31 January 2006
Expozitia foto semnata de celebra artista romanca Mihaela Marin si intitulata „Portretul lui Dorian Gray” va ajunge, la inceputul lunii februarie, si la Venetia, in cadrul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanista.

Vernisajul expozitiei este programat pentru joi, 2 februarie, de la ora 18.30. Imaginile reunite in cadrul acestei expozitii sunt realizate dupa celebrul spectacol „Portretul lui Dorian Gray”, realizat de Dragos Galgotiu, si cu costumele semnate de Doina Levintza.

„Talentul artistic al Mihaelei Marin, fotograf de exceptie, au conferit un rol special destinului spectacolului coregrafic Portretul lui Dorian Gray. Intalnirea dintre obiectivul fotografic al Mihaelei Marin si magia spectacolului a demonstrat existenta unei puternice legaturi intre aceste arte si posibilitatea de a imortaliza aparenta efemeritate a dansului prin intermediul fotografiei. Mihaela Marin a luat parte, alaturi de realizatorii spectacolului „Portretul lui Dorian Gray” atat la repetitii cat si la spectacol, adunand diferite momente care au devenit fotografii artistice animate de viata proprie, care mai tarziu s-au materializat intr-o expozitie si un album de debut”.

 
Muzicieni romani in IsraelPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :317
Tuesday, 31 January 2006
In perioada 25 ianuarie – 3 februarie 2006, la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, o serie de muzicieni romani sustin cursuri (masterclasse), seminarii, workshop-uri, concerte si conferinte.

Este vorba despre muzicieni reputati, propusi de catre institutia gazda: compozitorii prof. univ. Doina Rotaru, prof. univ. Octavian Nemescu (compozitori), prof. univ. Dorel Pascu, dirijor, prorectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si de Ion Bogdan Stefanescu, Emil Visenescu si prof. univ. Marin Cazacu, interpreti si solisti ai Filarmonicii din Bucuresti, informeaza Institutul Cultural Roman. Prezenta muzicienilor romani la Ierusalim este rezultatul unui parteneriat intre Academia de Muzica si Dans si Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, deplasarea fiind sprijinita de ICR.

 
Se deschide expozitia Miruna Budisteanu la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :259
Tuesday, 31 January 2006
Incepand de marti, 31 ianuarie, Accademia di Romania de la Roma va gazdui lucrarile de pictura semnate de artista romanca Miruna Budisteanu.

Vernisajul expozitiei „Imponderabile” va avea loc marti, 13 ianuarie, de la ora 18.00, in prezenta artistei, iar lucrarile vor putea fi vazute de cei interesati pana in data de 11 februarie.

Miruna Budisteanu a absolvit Academia de Arte Plastice din Bucuresti si a urmat cursuri de istoria artei la Universitatea Paris I. Lucrarile sale au fost expuse la Berlin, Brescia, Bucuresti, Cluj, Paris, Princeton, Timisoara, Verona, etc, informeaza ICR.

„Un concept hibrid situat intre pictura si grafica, intre panou decorativ si prapor ritual sau banner stradal. O sfidare, in fond, a oricarei conventionalitati, in cautarea plasticitatii pure intr-un timp al provocarilor multiple prin tehnologii, materiale, tehnici, suporturi, mutatii de perceptie si sensibilitate vizuala (...)” – Corneliu Antim (Imponderabilele Mirunei).

„Miruna Budisteanu inchipuie un fel de radiografii sau ecografii mistice implodate, in siraguri de semne si semnale ale unei transe in miezul fotosintezei” – Emil Hurezeanu.

„Miruna Budisteanu este un artist care isi pregateste cu greu momentele de manifestare publica si aceste momente sunt fructul unui proiect si a unei stari care nu are nimic de a face cu incidenta, cu impresiile de moment sau cu moda. (...) Este – recuperand sintagma de sub ruinele unor utilizari trecute care au incarcat-o cu sensuri negative – un artist angajat.” – Alexandra Titu

 
Lansare de carte romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :268
Tuesday, 31 January 2006
Volumul “Ion Biberi -  Suferinta si cunoastere”, semnat Mihaela Albu se va lansa saptamana viitoare si la New York.

Cartea a aparut in anul 2005 sub ingrijirea Editurii Fundatia Scrisul Romanesc. Discutiile ce se vor desfasura marti, 31 ianuarie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Roman din New York, Sala Auditorium, vor beneficia de participarea Silviei Burdea, lui M.N Rusu si lui Teofil Roll.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions