Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Drepturi pentru muncitorii romani din Italia care se accidenteaza la serviciuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 01 February 2006
Departamentul pentru Munca in Strainatate a facut public recent faptul ca muncitorii romani care lucreaza in Italia beneficiaza si ei de o serie de drepturi si obligatii in cazul in care trec printr-un accident la locul de munca.

Romanii care au un accident la locul de munca trebuie sa declare evenimentul la camera de garda/urgenta sau la medicul curant, care va elibera primul certificat medical, apoi sa anunte patronul, caruia i se va inmana ulterior acest certificat. Pe baza lui, angajatorul va informa oficial birourile Institutului National de asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL) cu privire la accidentul survenit, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Daca patronul nu anunta oficiile INAIL, acest lucru trebuie facut chiar de catre persoana accidentata. Pana la insanatosirea deplina a lucratorului, INAIL plateste zilnic o indemnizatie, iar primele trei zile dupa accidentare vor fi platite de angajator cu 60% din remuneratie, ziua in care a survenit accidentul fiind platita integral. In cazul in care lucratorul refuza tratamentul, pierde indemnizatia temporara.

In general, persoana accidentata primeste banii ce ii revin la sfarsitul perioadei de covalescenta printr-un cec, care i se transmite direct, la adresa specificata in declaratia de accident. De aceea, este foarte important ca adresa indicata sa fie corecta si ca orice modificare aparuta sa fie adusa la cunostinta biroului INAIL in timp util. In situatia in care perioada de tratament este lunga, lucratorul poate cere, chiar si telefonic, plata anticipata a unei parti din suma ce ii revine.

Daca in urma accidentului de munca, persoana a dobandit un grad de incapacitate psihofizica cuprinsa intre 6% si 100%, are dreptul la o indemnizatie, calculata in functie de salariul avut inainte de producerea evenimentului. In cazul in care lucratorul decedeaza ca urmare a unui accident de munca, INAIL plateste lunar familiei acestuia o suma de bani, calculata in functie de valoarea retributiei pe care o incasa.

 
Alte patru consulate romanesti se vor deschide in Spania si ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Wednesday, 01 February 2006
Ministerul Afacerilor Externe, MAE, a anuntat in urma intalnirii de la Bucuresti dintre ministrul Mihai-Razvan Ungureanu si presedintele Guvernului Comunitatii Autonome a Madridului, Esperanza Aguirre Gil de Bidema, ca va deschide in acest an cate doua consulate in Spania si Italia.

Conform Rompres, seful diplomatiei romane a precizat ca MAE va trimite in aceste tari personal consular care se va ocupa exclusiv de relatia cu comunitatile de romani, personal care se va adauga atasatilor specializati pe probleme de munca si protectie sociala care se afla deja la ambasadele Romaniei de la Roma si Madrid si care va fi insotit de atasati culturali ce vor ajuta comunitatile de romani sa isi pastreze identitatea culturala.

Decizia de infiintare a acestor consulate este motivata si de numarul mare de romani care locuiesc in aceste tari, ministrul roman dand ca exemplu sectia consulara de pe langa ambasada Romaniei de la Madrid care nu mai poate face fata cererilor de asistenta venite din partea comunitatii romanesti din Spania, ce numara peste 450.000 de oameni, dintre care 120.000 locuiesc in regiunea Madrid.

Mihai Razvan-Ungureanu a mai precizat ca reprezentatul guvernului autonom madrilen l-a instiintat despre conditiile de viata ale romanilor rezidenti in Madrid care s-au integrat foarte bine in societatea spaniola. La randul sau, Esperanza Aguirre Gil de Bidema a spus ca romanii sunt foarte bine primiti in Madrid deoarece sunt oameni muncitori, care invata rapid limba spaniola, calitatile lor profesionale fiind apreciate in domeniile constructiilor si serviciilor.

Delegatia spaniola din care au mai facut parte Lucia Figar de Lacalle, consilier coordonator al problemelor de imigratie al Comunitatii Madridului, si primarii oraselor suburbii ale Madridului - Alcala de Henares, Coslada si San Fernando de Henares, a mai fost primita de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga si Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane Teoctist.

 

 
Statul sprijina financiar organizatiile minoritatilor nationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 01 February 2006
Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care primesc subventii de la bugetul de stat in baza Legii nr. 43/2003, vor beneficia de un sprijin in suma de 38.880 mii lei.

Hotararea reglementeaza modul de repartizare si de utilizare a sumei de 38.880 mii lei, care a fost prevazuta in anexa la bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind resursele financiare alocate Departamentului pentru Relatii Interetnice. Operatiunile financiare privind aceste fonduri vor fi executate de SGG. Fondurile reglementate prin prezenta Hotarare de Guvern sunt destinate realizarii programelor, proiectelor si actiunilor organizatiilor minoritatilor nationale, prevazute in Legea bugetului de stat pe anul 2006. Vor fi alocati 36.380 mii lei pentru 19 organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale. De asemenea, Hotararea e Guvern prevede o suma de 2.500 mii lei destinata finantarii unor programe si proiecte interetnice si de combatere a intolerantei care vor fi initiate de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice. Proiectele in cauza vor urmari promovarea diversitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase; cultivarea bunei cunoasteri si intelegeri intre minoritatile nationale, precum si intre minoritati si majoritate; perfectionarea cadrului legislativ; continuarea parteneriatului cu societatea civila;  participarea la Programul comunitar de actiune pentru combaterea discriminarii (2001-2006).

 
Statul roman de partea familiei lui Teo Peter in lupta pentru dreptatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 01 February 2006
“Suprinzatoare si cel putin bizara” – asa a calificat premierul Calin Popescu Tariceanu hotararea Curtii Martiale americane care l-a gasit pe puscasul marin Christopher VanGoethem nevinovat de uciderea lui Teo Peter.

“In aceste conditii propunem familiei celui ucis asistenta financiara din partea statului roman, astfel incat, daca aceasta doreste, sa poata deschide o actiune intr-o curte civila din Statele Unite" a declarat premierul. 

Reamintim ca un tribunal american care a judecat dosarul lui VanGothem l-a gasit pe acesta nevinovat de ucidere din culpa, dupa ce masina pe care o conducea americanul, angajat pe atunci al Ambasadei americane la Bucuresti, l-a accidentat mortal pe artistul roman. VanGoethem nu a fost gasit vinovat nici de adulter, desi insasi femeia cu care acesta a intretinut raporturi sexuale pe perioada misiunii sale in Romania a depus marturie impotriva sa. Puscasul marin a fost acuzat doar pentru fals in declaratii si obstructionarea justitiei, insa el nu va face nici macar o singura zi de inchisoare. Motivul pentru care acesta a fost gasit nevinovat pare a fi acela ca acuzarea nu a reusit sa convinga juratii ca Teo Peter se afla intr-adevar in taxi-ul pe care l-a lovit VanGoethem, iar aparatori americanului au demonstrat ca basistul trupei Compact ar fi murit nu in urma accidentului, ci din alte cauze. In proces nu au fost citati ca martori ofiterul roman de politie, pompierul de la descarcerare si soferul abulantei cu care a plecat Teo Peter.

Familia lui Teo Peter a primit vestea cu deosebita surpindere si si-a exprimat dezamagirea fata de verdictul justitiei americane. Fratele lui Teo Peter, Dorin, a spus ca nu-l mira verdictul magistratilor americani si ca a fost vorba despre un viciu al acuzarii, de care a profitat din plin apararea “bazata pe niste aberatii stupide, imbecile”.

 
Ministerul Justitiei de la Chisinau are o pagina de webPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 01 February 2006
Ministerul basarabean al Justitiei si-a lansat marti, 31 ianuarie, pagina sa web care contine circa 60 mii de acte normative ale tarii, care, in mare parte, cuprinde intreaga legislatie a R. Moldova.

Pagina poate fi accesata la adresa www.justice.md.  Dupa cum anunta Agentia Monitor Media, pagina este administrata de Centrul de Informatii Juridice si este dotata cu un motor de cautare pentru actele legislative. „Lansarea site-ului este o realizare care urmareste asigurarea accesului populatiei la informatia juridica si sporirea culturii juridice generale a cetatenilor nostri, a spus in cadrul inaugurarii oficiale a paginii Nicolae Esanu, viceministrul Justitiei. Potrivit lui, problema accesului la informatie este una actuala si constituie una dintre responsabilitatile Ministerului Justitiei. Pagina web a Ministerului Justitiei cu legislatia tarii a fost finantat din fondurile alocate pentru bugetul Ministerului Justitiei.

Agentia Monitor Media aminteste ca, anul trecut, autoritatile moldovene au dispus suspendarea portalului legislativ www.docs.md, unde puteau fi gasite acte normative care au fost adoptate in Moldova incepand cu anul 1924. Aceasta era unica baza electronica de date pe Internet care continea intreaga legislatie. Portalul a fost inchis in urma unei cauze penale intentata de Directia delicte transfrontaliere si informationale din cadrul Ministerului de Interne, in baza alin. 1 al art. 259 Cod Penal al R. Moldova - accesul ilegal la informatii computerizate. Mai multi reprezentanti ai ONG-urilor din domeniul apararii drepturilor omului au criticat vehement actiunile autoritatilor de a suspenda accesul la site-ul www.docs.md. 

 
Elisabeta Lipa – din nou pe timbrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Wednesday, 01 February 2006
Incepand de miercuri, 1 februarie, Romfilatelia a introdus in circuitul postal o noua emisiune filatelica intitulata “Jocurile Olimpice de Iarna”,  infatisand-o pe fundal pe Elisabeta Lipa purtand torta olimpica.

Emisiunea filatelica ilustreaza probele sporturilor de iarna la care vor concura si sportivii romani, respectiv bob, patinaj artistic, biatlon si schi alpin. Aceasta este a doua oara cand “sportiva de aur” a M.A.I., Elisabeta Lipa, face obiectul unei emisiuni filatelice. In luna decembrie a anului 2004, campioana olimpica a aparut, alaturi de Ivan Patzaichin si Iolanda Balas Söter, in cadrul unei emisiunii filatelice intitulate “Sportivii „de aur” ai Romaniei”. Lipa a fost prima romanca purtatoare de torta la Stafeta Tortei Olimpice - Torino 2006. Cu un palmares ce numara opt medalii olimpice (cinci de aur, doua de argint si una de bronz), cinci titluri de campioana mondiala si alte 19 medalii la Mondialele de seniori si juniori, Elisabeta Lipa a purtat torta olimpica vineri, 9 decembrie 2005, la Roma, pe traseul Via Lanciani, de la Civico pana la Via Nomentana, unde a predat-o lui Alberto Tomba – multiplu campion olimpic la ski. Cei peste 10.000 purtatori ai tortei, printre care si Elisabeta Lipa, au parcurs, timp de 64 zile (8 decembrie 2005 – 10 februarie 2006), 11.300 km, acestia fiind selectati astfel incat sa reprezinte cel mai bine spiritul olimpic si caracteristicile celor cinci inele ale simbolului olimpic: pacea, solidaritatea, fraternitatea, curajul si devotamentul, informeaza Prompt Media.

 
Ceremonie funerara cu onoruri militare pentru tenorul Ludovic SpiessPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Wednesday, 01 February 2006
Ceremonia funerara a tenorului Ludovic Spiess, care va fi insotita de onoruri militare, va avea loc miercuri, 1 februarie, la Crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti.

Artistul roman a murit duminica, 29 ianuarie, in urma unui infarct survenit in timpul unei partide de vanatoare disputata alaturi de un grup de prieteni in judetul Teleorman. Tenorul, care a decedat la varsta de 68 de ani, a fost capul de afis al mai multor spectacole desfasurate pe marile scene ale lumii, precum cele din Milano, Metropolitan din New York, Viena, Paris sau Londra. Totodata, Ludovic Spiess a fost si solist al Operei din Bucuresti si a avut o bogata activitate interpretativa vreme de 20 de ani. Din nefericire, descoperirea unor noduli la coardele vocale l-a impiedicat sa mai aiba o viata artistica, tenorul renuntand la cantat la o varsta destul de tanara.

 
Participare romaneasca la un concurs international de cantoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :371
Wednesday, 01 February 2006
Soprana Roxana Cetali, solista a Companiei de Opera si Simfonic Constanta, urmeaza sa ia parte in perioada 13 - 20 februarie la Concursul International de Canto „SIMO“ care va avea loc in Atena, capitala Greciei.

La competitie vor mai participa concurenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, care vor fi supusi unui program extrem de complex, alcatuit din trei etape. Romanca va sustine in prima etapa, eliminatorie, aria Santuzei, din opera „Cavaleria Rusticana“, de Mascagni, si un lied, de Richard Strauss, in a doua etapa va canta aria de oratoriu „Agnus Dei“, de Bizet, aria „Fior di Ligi“, din opera „Cossi fan tutte“, de Mozart - partitura impusa, aria „Pace, pace, mio Dio“, din opera „Forta destinului“, de Verdi, un lied de Schubert si un cantec grecesc impus, iar in ultima etapa va prezenta o arie din opera „Armida“, de Rossini, aria „Vieni t’affretta“, din opera „Macbeth“, de Verdi, fiind acompaniata la pian de un instrumentist grec. Soprana Roxana Cetali a primit invitatia de a participa la acest eveniment in urma prezentarii sale la editia din 2005 a Concursului „Maria Callas“, informeaza cotidianul constantean „Cuget Liber”.

 
In complicitate cu soldatii rusi, separatistii transnistreni provoaca alt incident pe NistruPDF Print E-mail
Corjova, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :440
Wednesday, 01 February 2006
{mosimage}Separatistii au blocat in dimineata zilei de marti circulatia oamenilor pe podul de peste Nistru care uneste localitatile Corjova, raionul Dubasari, si Ustia, raionul Criuleni.

{mosimage}Autoritatile separatiste au construit o „poarta” de metal in prezenta tacita a militienilor transnistreni si a pacificatorilor rusi. Potrivit primarului de Corjova, Valeriu Nitu, el a fost avertizat de catre autoritatile separatiste sa nu se implice in acest caz, „sa nu faca panica” si „sa nu intreprinda nici o actiune”.

Presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi, a precizat pentru ca desi a solicitat Comenduirii fortelor de pacificare ruse sa intervina in vederea deblocarii circulatiei, pacificatorii nu au reactionat in nici un fel pentru a-i impiedica pe separatistii „paziti” de 20 militieni. Potrivit lui, in prezent persoanele care au nevoie de a se deplasa pe cealalta parte a Nistrului, inclusiv politistii, sunt nevoite sa traverseze Nistrul pe gheata. „Este o actiune care tensioneaza si mai mult situatia, ingradind dreptul la libera circulatie a locuitorilor de pe cele doua maluri ale Nistrului. Din pacate, totul se desfasoara in preajma unui post de mentinere a pacii”, a spus Policinschi.

Locuitorii din Corjova, Molovata Noua si Cocieri au expediat marti o scrisoare autoritatilor Republicii Moldova si organismelor internationale in care cer deblocarea podului, care reprezinta singurul mijloc de legatura dintre cele doua maluri ale Nistrului. In caz contrar, ei ameninta ca vor cere azil politic si refugiu peste hotarele tarii.

Potrivit presedintelui Asociatiei obstesti „Promo-Lex” Ion Manole, aceasta actiune este „o posibila noua cedare din partea Republicii Moldova”. „Separatistii vor cere ca problema sa fie discutata in cadrul tratativelor pentru a o conserva la fel ca in cazul problemei taranilor din Dorotcaia”, a conchis Manole.

 
Romanii vor avea o biserica numai a lor in MadridPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Wednesday, 01 February 2006

{mosimage}„Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist I, este un tanar la varsta de 95 de ani, plin de viata si simpatic. Presedinta Comunitatii Madrid, aflata in cea de-a doua zi a vizitei sale la Bucuresti a dorit sa-l cunoasca personal si a venit la resedinta sa patriarhala, un palat ce reprezinta o autentica opera de arta pe interior”, scrie publicatia spaniola abc, despre intalnirea dintre Esperanza Aguirre, presedinta Comunitatii din Madrid cu Preafericitul Teoctist, desfasurata ieri la Bucuresti.

{mosimage}Teoctist a tinut ieri sa multumeasca Bisericii Catolice, dar si autoritatilor locale, pentru sprijinul pe care acestia il acorda romanilor stabiliti in Spania. Totodata el s-a interesat si de „capsunari”. „In Madrid nu se culeg capsuni, lucreza mai ales in industrie si in constructii” a precizat presedinta Comunitatii Madrid, Esperanza Aguirre. Ea a tinut sa sublinieze si credinta pe care toti romanii o au in religia ortodoxa.

Pana de curand, imigrantii romani din Comunitatea Madrid isi puteau tine ceremoniile religioase in spatii puse la dispozitie de Biserica Catolica, mai exact trei spatii: in cartierul Chamberi, in Arganda del Rey si intr-un vechi colegiu de maicute reformate din Alcala. Dar pe viitor ei vor avea si prima biserica in regiunea madrilena, dupa cum a promis ieri Aguirre. Ea a explicat ca o companie publica, Arpegio, va ceda un teren public, mai mult ca sigur in Torrejon de Ardoz, pentru ca practicantii ortodocsi romani sa isi poata tine ceremoniile intr-o biserica a lor. Biserica va fi platita de catre romani si de catre Guvernul de la Bucuresti. Presedinta comunitatii a mai spus ca nu toti romanii din Madrid sunt ortodocsi, si ca sunt si adventisti, majoritatea acestora fiind grupati in Coslada. Esperanza Aguirre a intentionat sa-l invite pe Patriahul Teoctist la inaugurarea bisericii ortodoxe roamne, insa la sfatul ambasadorului spaniol la Bucuresti l-a invitat pe acesta la punerea pietrei de temelie.

Dupa intalnirea cu patriarhul Teoctist, Esperanza Aguirre a participat la o receptie cu familii ale  unor imigranti romani din Spania, ocazie cu care a putut asculta unele dintre cele mai inedite povesti ale romanilor care au trecut prin multe intamplari pana sa reuseasca sa ajunga in tara sa. Este si povestea Rebeccai, o adolescenta de 16 ani care a invatat spaniola din telenovele si si-a perfectionat-o in patru luni cat a fost in vizita la fratii sai din Torrejon. Presedinta l-a cunoscut si pe Mihaita, un baiat care in urma cu zece ani s-a urcat singur intr-un autobuz Coslada - Bucuresti, si a ajuns in Spania dupa ce a trecut prin Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania si Franta. A lucrat de atunci in constructii pana anul trecut, cand s-a intors in tara pentru ca angajatori nu i-au platit 47.000 de euro si a ramas fara bani. 

Delegatia madrilena a mers tot ieri si la colegiul bilingv Iulia Hasdeu din Bucuresti, unde se invata limba spaniola. Aguirre a lasat aici elevilor materiale sportive cu Real Madrid si tot aici l-a intalnit si pe Gica Hagi, un idol al adolescentilor romani.

 
Doi presedinti intr-un bloc comunPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :657
Wednesday, 01 February 2006
Inceputul rundei a doua a negocierilor in formatul 5+2 in problema conflictului Transnistrian, la 15 decembrie, a fost marcat de aparitia Declaratiei comune a presedintilor Rusiei si Ucrainei. Intre timp, in raport cu prima runda din 26-27 septembrie curent de la Odesa, s-a mai schimbat ceva.

Este vorba de “alegerile” din 11 decembrie din Transnistria, care au provocat reactii controversate. Pe de o parte, la 13 decembrie purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Vasilii Filipciuk, a declarat franc ca: “Pozitia noastra consta intr-aceea ca noi nu recunoastem drept legitime aceste alegeri… Momentul cheie pentru noi este crearea si trimiterea la Tiraspol a misiunii internationale de estimare sub egida OSCE”.

In aceiasi zi reprezentantul oficial al MAE din Rusia, M.L.Kalminin, de facto, ce-i drept intr-o formula diplomatico-evaziva, a recunoscut legitimitatea noului “soviet suprem de legislatura a patra” si, implicit, continuitatea “statalitatii” transnisrene.

Totodata, oficialul rus a declarat ca: ”Este bine cunoscut, ca alegerile date s-au desfasurat intr-o regiune, care nu dispune de recunoastere juridica internationala” (subliniat de autor). Este evident, ca prin aceasta afirmatie se incearca aducerea Transnistriei la nivelul regiunii Kosovo, care dispune de organe reprezentative recunoscute de comunitatea internationala si are un statut deocamdata nedefinit in raport cu Serbia. In fond, oficialul rus nu spune nimic nou, deoarece Planul ucrainean de la Vinnita din 16-17 mai curent propune si el legiferarea, dupa modelul Kosovo, al organului reprezentativ local al Transnistriei, fara a oferi vreo perspectiva sigura de reintregire a Moldovei. Totusi, indraznesc sa afirm, ca din punct de vedere al dreptului international pretinsa “regiune” este parte inalienabila a Republicii Moldova si numai parlamentul Moldovei, in conformitate cu Art. 110(2) din Constitutia tarii, este in drept sa decida asupra eventualului “statut juridic special” intern al Transnistriei in calitate de parte componenta a statului. Alta este ca din declaratia oficialului rus rezulta concluzia univoca ca Federatia Rusa nu recunoaste “regiunea” Transnistriana drept parte componenta a statului moldovenesc. 

Aceasta recunoastere printre dinti din partea diplomatiei rusesti a “alegerilor” din 11 decembrie a fost amplificata de declaratia traditional-obraznica a cetateanului rus Igor Smirnov, care categoric a negat posibilitatea desfasurarii in “rmn” a oricaror alegeri, organizate si desfasurate sub control international in afara “spatiului constitutional” al “rmn”. Aici se cere de mentionat ca “constitutia” “rmn” prevede expres (Art.8) urmatoarele: “Se interzice activitatea formatiunilor obstesti, organelor si reprezentantilor lor, indreptata impotriva suveranitatii Republicii…”. Or, aceasta inseamna ca este inutil sa te astepti ca in “rmn”, fara demontarea in prealabil a regimului existent, sa aiba loc alegeri in urma carora sa se creeze o majoritate in “sovietul suprem”, dispusa macar sa negocieze reintregirea Moldovei.  

Totusi, Declaratia celor doi presedinti a adus nuante noi in  tabloul pestrit de declaratii si atitudini. In primul rand, chiar din primul alineat al Declaratiei rezulta ca, atat Vladimir Putin, precum si Victor Iuscenko, si-au dat seama, in sfarsit (!),  ca conflictul nu este unul interetnic si ca pe ambele maluri ale Nistrului locuieste acelasi “popor moldovenesc, rusi si ucraineni”. Alta este ca, mentionandu-i aparte pe “rusi si ucraineni” Putin si Iuscenko isi rezerva dreptul la ingerinta in treburile interne a Moldovei, probabil, in scopul protectiei conationalilor sai de restul barbar al poporului moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodata, Putin si Iuscenko din start reitereaza schema eronata, cum ca conflictul exista intre doua “parti” al aceluiasi “popor moldovenesc, rusi si ucraineni”. Si ca  partea Transnistreana al aceluiasi popor, nu se stie din care considerente, in urma reglementarii problemei, trebuie sa se aleaga cu un “statut juridic special”, “asigurat de nadejde cu un sistem complex de garantii”.

Activizarea brusca, dupa “revolutia oranj”, a Ucrainei in raport cu problema Transnistriei a provocat intrebarea, in ce masura administratia de la Kiev va tine cont de pozitia celei de la Kremlin? Or, in Declaratia comuna din 15 decembrie se contine angajamentul Ucrainei si a Rusiei “de a-si coordona pasii practici”, ceea ce inseamna ca in viitorul previzibil Ucraina nu va intreprinde nimic contrar vointei Rusiei.

Aceasta coordonare a pozitiilor Rusiei si Ucrainei rezulta, inclusiv din acceptarea din partea Rusiei a “initiativelor ucrainene” (si nu a “Planului de reglementare a problemei transnistrene” din 16-17 mai 2005 de la Vinnita), rolul carora este redus doar la “deblocarea procesului de negocieri”, ceea ce deloc nu echivaleaza cu “reglementarea problemei”. La randul sau Ucraina, in pofida faptului ca oficialitatile de la Chisinau categoric au respins propunerile Rusiei de la Odesa din 26-27 septembrie 2005 ( vezi www.ipp.md/public/evenimente/59/ro ), “considera drept substantiale ultimele elaborari rusesti, pregatite in dezvoltarea lor (al “initiativelor ucrainene”)”. Implicit, aceasta inseamna ca Victor Iuscenko accepta lichidarea actualului stat Republica Moldova si crearea in schimb, conform “elaborarilor rusesti”, a “statutului comun” dupa modelul propus inca in Memorandumul cu privire la normalizarea relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria  din 8 mai 1997.

In Declaratia din 15 decembrie 2005 ambii presedinti reconfirma adeziunea lor la “intelegerile atinse anterior in cadrul procesului de negocieri”.  Din aceasta rezulta ca Ucraina totalmente a renuntat la ambitiile sale din primavara de dupa “revolutia oranj” de a deveni un actor regional important prin implicarea activa, fie si contrar vointei Rusiei, in solutionarea conflictului Transnistrian. Aceasta cedare din partea Ucrainei se confirma prin faptul ca in Declaratia din 15 decembrie se vorbeste doar despre “instituirea misiunii Internationale de estimare sub egida OSCE pentru analiza situatiei si elaborarea recomandarilor”. Este lesne de presupus, ca aceste “recomandari”, adresate regimului din “rmn” creat si sustinut de la Kremlin, nu vor avea nimic cu prevederea (Cap.II; p.3) din Planul ucrainean de la Vinnita despre necesitatea crearii “comisiei Internationale pentru pregatirea si desfasurarea alegerilor in Sovietul Suprem al regiunii Transnistrene al Republicii Moldova”.   

In acest context, pare lipsita de logica afirmatia din Declaratie despre necesitatea “crearii conditiilor pentru desfasurarea alegerilor transparente si democratice in Sovietul Suprem al Transnistriei cu participarea comunitatii internationale”. Deoarece ea nu vizeaza deloc, spre deosebire de aprecierile contradictorii ale celor doua Ministere de Externe de la Kiev si Moscova,  “alegerile” din 11 decembrie. Probabil, aceasta reverenta vaga la ideea de “participare a comunitatii internationale” intr-o calitate enigmatica a  fost introdusa numai in scopul musamalizarii continutului real al Declaratiei.

In schimb, este foarte semnificativ faptul, ca ambii presedinti ignora demonstrativ existenta Legii cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului (Transnistria), adoptata de catre Parlamentul Moldovei la 22 iulie curent, ceea ce inseamna ca ei in duet ignora si dreptul statului moldovenesc de a defini cadrul legislativ pentru zona transnistreana.

Ambii presedinti remarca “rolul stabilizator al operatiunii existente de mentinere a pacii in regiune”, in pofida faptului ca ea categoric contravine standardelor ONU si OSCE si deloc nu-I incurca regimului de la Tiraspol sa-si bata joc de locuitorii satelor ramase sub jurisdictia Moldovei. Totodata, in Declaratie se contine refuzul Rusiei, sustinut de Ucraina, de a modifica formatul existent al trupelor de pacificare in conformitate cu cerintele formulate in Apelul Parlamentului Republicii Moldova cu privire la principiile si conditiile demilitarizarii zonei transnistrene din 10 iunie 2005, care prevad retragerea totala a pacificatorilor rusi pana la 31 decembrie 2006. In schimb, in conformitate cu propunerile rusesti de la Odesa, Declaratia presupune, “in baza totalurilor reglementarii transnistrene”,  transformarea operatiunii de mentinere a pacii intr-o “misiunea de garantare a pacii sub egida OSCE”.

In cazul dat se procedeaza ca si in cazul cu termenul de “stat comun”, introdus in joc prin Memorandumul din 8 mai 1997 - Federatia Rusa inventeaza niste termeni care n-au aprobare internationala unanima, pentru ca ulterior sa le atribuie, profitand de dreptul celui puternic, continutul dorit de ea.   Tinand cont de multiplele initiative precedente ale Rusiei, cert este ca pretinsa “operatiune de garantare a pacii”, in versiunea de la Kremlin, inseamna legiferarea prezentei militare rusesti pe teritoriul Moldovei.

Scopurile reale ale Declaratiei din 15 decembrie le demasca Valerii Litkai, pretinsul “ministru al afacerilor externe” de la Tiraspol, in comentariul sau de pe pagina Web al Agentiei “Olvia-pres”(www.olvia.idknet.com/ol132-12-05.htm). Aroganta acestui comentariu, precum si rezultatul cvasinul a rundei de negocieri din 15-16 decembrie,  numai confirma adevarul trist ca Republica Moldova iarasi a ramas singura in fata blocului comun al Rusiei si Ucrainei, privita de la distanta rezonabila de UE si SUA in calitate de observatori, nu prea incantati de rolul care le revine. Situatia nu e noua, ca si intrebarea, daca exista acea limita de umilinta, dupa care  Moldova va arunca, totusi,  in aer capcana “pentalaterala” a procesului de negocieri?

(Pentru Romanian Global News, Oazu Nantoi, Institutul de Politici Publice,Chisinau)

 
Romanii care vor sa munceasca in Catalunya trebuie sa stie limba catalanaPDF Print E-mail
Catalunya, Spania/Romanian Global News
Accesari :330
Wednesday, 01 February 2006
Daca vor s-o duca bine in Catalunya, romanii trebuie sa se puna cu burta pe carte. Din proiectul statutului regiunii Catalunya, aflat acum in dezbatere in  Parlament, se discuta o noua tema sensibila: limba catalana, a carei cunoastere va deveni obligatorie.

Asa reiese din negocierile pe care guvernul de la Madrid le-a purtat cu grupurile politice din Barcelona. Astfel, aceasta limba va fi egala cu limba castiliana, adica spaniola, prima limba oficiala a statului. Acest pact insa contravine Tribunalului Constitutional, care in cel putin trei cazuri pana acum a decis ca limbile co-oficiale ale Spaniei nu se pot bucura de acelasi statut cu cel al limbii castiliane.
Presedintele Asociatiei Romanilor din Catalunya (ASOCROM), Marcela Ciobanu Sarbusca spune ca deja numarul de romani care aleg Catalunya atunci cand vin in Spania este destul de scazut, tocmai pentru ca acestia realizeaza diferentele dintre limba spaniola uzuala si cea vorbita in regiunea Catalunya, dar si pentru ca lipsa de calificare este o problema. “Catalunya este una din provinciile bogate si puternic industrializate ale Spaniei, unde se cer meserii calificate, or, majoritatea romanilor care cauta de lucru nu au nici o calificare. Se cauta sudorii, tamplarii si ospatarii, dar pentru a lucra acestia au nevoie de permis de munca si sa cunoasca perfect limba catalana. Acestea sunt motivele pentru care romanii se indreapta spre ale zone ale Spaniei, mai
accesibile”, a mai declarat Marcela Ciobanu Sarbusca, pentru ziarul romanilor de pretutindeni, Actualitatea Romaneasca.

Institutiile publice trebuie sa adopte masurile necesare pentru ca cetatenii trebuie nu numai sa cunoasca limba catalana, ci sa si o foloseasca, astfel incat aceasta sa fie limba utilizata in documentele administrative. Criticii acestui proiect subliniaza ca, desi este prevazut ca functionarii publici sa nu fie discriminati daca nu cunosc catalana, statul poate sa decida indepartarea acestora daca nu au cunostinte suficiente de limba catalana.

 
Basarabenii orientati catre EuropaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :744
Wednesday, 01 February 2006
Sondajul online „Moldova 2005: Bilantul Anului”, lansat marti de catre Serviciul Independent de Sociologie si Informatii „Opinia” arata ca „directia urmata de Republica Moldova in ultimii ani atesta considerabile schimbari spre bine, fapt ce demonstreaza clar si elocvent sprijinul populatiei fata de politica de integrarea europeana a tarii”.

Aproximativ 50 la suta din respondenti considera ca orientarea Republicii Moldova este corecta, desi „alegerile parlamentare din 2005, esecul scrutinelor electorale repetate din municipiul Chisinau cat si alte probleme si evenimente politice au afectat publicul si atitudinea lui fata de situatia social-politica din tara”. Multi respondenti au calificat situatia social-politica din Republica Moldova drept „tensionata” si chiar „exploziva”, iar 42 la suta au caracterizat-o drept „favorabila” sau „linistita”.

Rezultatele sondajului la capitolul „evenimente importante in 2005” plaseaza pe primul loc „consensul si parteneriatul politic din Parlament dintre PCRM si PPCD, PD si PSL”. Urmeaza „orientarea ferma a Republicii Moldova spre UE”, „alegerile parlamentare” si „esuarea alegerilor primarului general al Chisinaului din cauza absenteismului masiv al alegatorilor”. Peste 50 la suta din intervievati au declarat ca principala cauza a absenteismului la alegeri este „dezamagirea politica a cetatenilor”. Printre evenimentele importante ale anului 2005 au mai fort mentionate „inrautatirea relatiilor cu Federatia Rusa”, „participarea si succesul Republicii Moldova  la „Eurovision-2005”, „adoptarea Legii privind prevederile de baza ale statutului special al Transnistriei” si „extinderea formatului de negocieri in vederea solutionarii conflictului transnistrean”. De asemenea, sunt de remarcat calamitatile naturale, majorarea preturilor si imbunatatirea relatiilor cu Romania.                 

Cetatenii considera ca „omul anului 2005” a fost presedintele Vladimir Voronin. In top urmeaza Marian Lupu, Dorin Chirtoaca, Iurie Rosca si Roman Iagupov (formatia „Zdob si Zdub”).   

Sondajul „Bilantul anului” a fost realizat in perioada 22 decembrie 2005 - 20 ianuarie 2006. Au participat 834 persoane. Marja de eroare a sondajului este estimata la 3,5 la suta.

 
Fundatia Gojdu a ajutat si romani din Harghita si CovasnaPDF Print E-mail
Sfantu-Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :543
Wednesday, 01 February 2006
Printre  cei  mai insemnati  binefacatori  si sustinatori ai  invatamantului in limba romana din  Transilvania, inainte de  Marea Unire de la 1918,  dar si a culturii si spiritualitatii romanesti, in general, la loc de cinste se afla  Emanuil Gojdu (1802-1870).

Nobilul sau crez  este redat  printr-un gand exprimat de el in anul 1862 :” Ca fiu credincios al Bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m-am nascut roman, iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormintului spre a putea fi pururea in sinul natiei mele”.

Conform  dorintei testamentare a ilustrului  barbat roman, in perioada 1875-1917, prin Fundatia Gojdu, au beneficiat de burse de studii  1348 de tineri romani, in principal din Transilvania, dar si din celelalte provincii istorice romanesti. Din totalul bursierilor, 1076 au urmat  cursuri universitare, 117 pe cele ale  unor scoli reale,  87 ale  scolilor de ofiteri, 36 ale   scolilor  comerciale, 10 ale  scolilor de notari s.a.

Se poate observa ca, alaturi de alte  numeroase  fundatii  ale romanilor ardeleni, Fundatia Gojdu si-a adus un aport deosebit la formarea elitei intelectuale romanesi, elita care a pregatit, a infaptuit si apoi a consolidat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Parcurgand   aceasta impresionanta lista a tuturor bursierilor Fundatiei Gojdu, asa cum este redata in “Cartea bicentenarului Emanuil Gojdu, 1802-2002”, volum editat , in anul 2003, de catre Biblioteca judeteana “Gheorghe Sincai” din Oradea, observam  ca  printre bursierii Fundatiei Gojdu se afla si 24 de tineri nascuti, in localitati din judetele Covasna si Harghita.

 Din totalul celor 24 de tineri din   cele doua judete, care au beneficiat de  burse  acordate de Fundatia Gojdu, 6 au  urmat cursurile gimnaziale, 2  cursurile  Scolii de cadeti (ofiteri) si 16  cursuri academice (universitare).

Dupa profilul  facultatilor absolvite, stuatia se prezinta astfel: absolventi ai  Facultatii de Drept si Stiinte Politice - 5; absolventi ai Facultatii de Medicina si Framacie - 5; absolventi ai Facultatii de Filosofie, Limbi si Istorie - 3; absolvernti ai Universitatii Tehnice (Inginerie Generala)- 3.

Dupa  localitate natala,  cei 24 de bursieri  originari din judetele Covasna si Harghita proveneau din: Toplita - 6, Araci - 3,  Intorsura Buzaului (Buzaul Ardelean) - 2, Haghig - 2, Ozun - 2, Poiana Sarata - 2, Sf. Ghorghe – 2 ( din care, unul din Breza, actualul cartier Simeria), Bretcu –1, Chichis -1, Dobarlau -1, Sasausi -1, Sita Buzaului -1.

Din totalul  licentiatilor, 6 au primit burse pentru  obtinerea titlului stiintific de doctor, din care  3 in stiinte juridice si 3 in medicina.  Doar la 7 bursieri este mentionata ocupatia  parintilor, de unde rezulta ca  4, dintre ei erau copii de preoti si  3 de agricultori.

Majoritate celor care au   beneficiat de   bursele   Fundatiei  Gojdu, s-au impus ca intelectuali de marca, in domeniile pentru care s-au pregatit.  Dintre acestia amintim pe profesorul Bogdan  Nicolae, nascut in   Haghig, profesor la Liceul Andrei Saguna din Brasov, si apoi   director la Liceul de fete “Regina Maria” (azi “George Cosbuc”), din Cluj-Napoca,  primul liceu romanesc de fete din Transilvania, autor de manuale scolare, publicist, fruntas astrist.

Mentionam apoi, pe vrednicii de pomenire  protopopii Dumitru Coltofeanu, din Bretcu si Aurel Nistor din Araci, adevarati lideri ai populatiei romanesti din fostul judet Trei Scaune, in perioada de dinainte si de dupa Marea Unire de la 1 Decedmbrie 1918, medicii Pompiliu Nistor, Miron Cretu si Aurel Gociman, juristii Romulus Olteanu din Dobirlau, Olah Victor din Intorsura Buzaului si Octavian Popescu din Toplita s.a.

Dar iata cum arata lista completa acelor 24 de bursieri ai Fundatiei Gojdu, din judetele Covasna si Harghita. Gimnazii: Antal Grigorie (Toplita);Coltofeanu Damian (Bretcu); Greceanu Dumitrie (Chichis); Nistor Aurel (Araci); Nistor Pompilius (Araci); Popovici Zenoviu (Sasausi). Scoli de cadeti (ofiteri): Popescu Virgil (Toplita), Popp Stefan (Ozun). Academii si Universitati: Universitatea Tehnica Regala Maghiara Budapesta, Sectia Inginerie Generala: Birt Dumitru ( Poiana Sarata); Dima Emil (Sita Buzaului); Russu Ioan Hortensius (Buzaul Ardelean).

Universitatea Regala Maghiara Budapesta, Facultatea de Drept si Stiinte Politice: Caltofeanu Dumitru (Sf. Gheorghe),  doctorat in Stiinte Juridice (1912).

Universitatea Regala Maghiara Budapesta, Facultatea de Medicina si Farmacie: Cretu Miron (Haghig); Gociman Aurel (Sf. Gheorghe); Nistor Pompilius (Araci); doctorat in Medicina  (1908).

Universitatea Ferencz József Cluj, Facultatea de Drept si Stiinte Politice: Maier Nicolae (Toplita); Olah Victor (Buzaul Ardelean), doctorat in Stiintele Juridice (1909); Olteanu Romulus (Dobarlau), doctorat in Stiintele Juridice (1910); Popescu Octavian (Toplita), doctorat in Stiinte Juridice (1911).

Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Filosofie, Limbi si Istorie: Bogdan Nicolaus (Haghig); Ciurea Irimia (Poiana Sarata.

Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Matemetica si Stiinte Naturale:  Pop Victor (Ozun).

Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Medicina: Sbarcea Teodor (Toplita), doctorat in Medicina (1897);  Sbarcea Constantin (Toplita), doctorat in medicina (1906).

Cinstind memoria marelui inaintas, si faptele sale ziditoare, si pe aceasta cale  realizam de ce este atat de importanta solutionarea   problemei Fundatiei Gojdu, conform dorintei sale testamentare,  si  cat de necesara  este  nevoia de a-i urma exemplu, in forme actualizate timpurilor pe care le traim.

(Pentru Romanian Global News, de la Sfantu Gheorghe -  Dr. Ioan Lacatusu)

 
Uniunea Patronatelor din Romania vrea o dinamizare a relatiilor cu BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :310
Wednesday, 01 February 2006
„Odata cu aderarea Romaniei la UE in Republica Moldova se vor naste oportunitati investitionale sporite care necesita a fi valorificate la maxim”, a declarat marti, la Chisinau, presedintele Uniunii Patronatelor din Romania, Marian Petre Milut, in cadrul intrevederii cu premierul Vasile Tarlev.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului de la Chisinau, Marian Petre Milut a exprimat disponibilitatea de a-si intensifica prezenta personala in Republica Moldova pentru a contribui, in calitate de reprezentant al mediului de afaceri din Romania, la dezvoltarea mai dinamica a relatiilor bilaterale. Tarlev a reafirmat optiunea conducerii Republicii Moldova pentru extinderea si aprofundarea relatiilor de cooperare cu Romania in toate domeniile, in baza principiilor de buna vecinatate. El a remarcat ca relatiile bilaterale moldo-romane trebuie sa poarte un caracter pragmatic, in spiritul intelegerilor obtinute in cadrul intrevederilor la nivel inalt.

Tarlev a salutat semnarea unui acord de colaborare intre Uniunea Nationala a Patronatului Roman si Confederatia Nationala a Patronatului din Republica Moldova, specificand ca Guvernul va sustine dezvoltarea acestui parteneriat.

 
Relu Stan – visul american a devenit realitate si pentru elPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :320
Wednesday, 01 February 2006
Romanul Relu Stan – inca un roman pentru care visul american si credinta ca America este tara tuturor posibilitatilor au devenit realitate.

Plecat de la varsta de 15 ani din Romania, impreuna cu familia sa, Relu facea primul milion de dolari la varsta de 29 de ani, iar acum, la 38 de ani, este deja multimilionar in dolari. Publicatia americana Chicago Tribune publica in ianuarie, la sectiunea „Ready to make your millions ?” (Gata sa-ti faci milioanele?) povestea de succes a trei intreprinzatori in America, printre care si omul de afaceri roman Relu Stan.

Pagina dedicata lui Stan poarta ca titlu un citat din interviu: "Banii inseamna libertate" si un subtitlu la fel de semnificativ: "Varsta: 38 de ani. Milionar de la 29." Dupa ce si-a terminat studiile la colegiu in Chicago, Illinois, Stan a lucrat cativa ani ca barman, fara prea multe griji, pana cand boala l-a lovit dur pe tatal sau si, implicit intreaga familie. El a fost nevoit sa gaseasca o solutie pentru ca familia sa poata supravietui in America. A reusit sa se angajeze ca agent de bursa, iar de aici pana la succes n-a mai fost decat un pas, pe care insa l-a parcurs in mai multi ani, si cu multa munca si eforturi. "Munceam in fiecare zi: ma trezeam la 5, eram primul la serviciu si plecam ultimul. In primii sapte ani am lucrat si de ziua mea si sambetele. Daca unii munceau 40 de ore, eu munceam 70, nimeni nu putea tine pasul cu mine". La varsta de 26 de ani era platit cu 12.000 de dolari, iar la 29 de ani s-a gandit sa isi deschida o companie imobiliara, Stan Properties. La inceput a fost o ocupatie lasata pe planul al doilea, dar ulterior restaurarea, vanzarea si inchirierea spatiilor imobiliare s-au dovedit o investite atat de profitabila incat dupa ce i-au adus primul milion, Stan a decis sa-si focalizeze tot interesul in acest domeniu. A incheiat apoi un parteneriat pentru infiintarea clubului de noapte Victor Hotel care, dupa doar sase luni de la deschidere, a devenit unul din punctele de atractie ale clientelei rafinate din Chicago.

Stan locuieste acum pe Gold Coast, cartierul cel mai select al Chicago-ului, conduce un Range Rover si are case de vacanta in Bucuresti si in Puerto Vallarta, Mexico. De asemenea, prezideaza Round Table Society, o organizatie nonprofit care promoveaza valorile culturale romanesti in Chicago si ajuta familiile proaspat sosite din tara sa se integreze in viata americana.

 
Taranii din Dubasari, aparati in continuare de asociatia basarabeana Promo-LexPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :317
Wednesday, 01 February 2006
Asociatia basrabeana Promo-Lex dezaproba discutiile purtate in cadrul negocierilor din 26-27 ianuarie referitoare la eventualele taxe ce ar urma sa fie achitate de cei 5000 de tarani din Dubasari regimului separatist de la Tiraspol, tarani ale caror interese au fost promovate si aparate in mod constant in 2005 de organizatia mentionata.

Regimul ilegal de la Tiraspol le-a interzis acestor locuitori din Dubasari accesul la terenurile agricole private, proprietarii de terenuri agricole din localitatile raionului Dubasari – Cocieri, Molovata Noua, Cosnita, Parata si Dorotcaia suportand pentru al doilea an consecutiv imense prejudicii morale si materiale din cauza interdictiilor impuse de catre un regim instaurat si mentinut prin forta militara straina.

In anul 2005 Asociatia Promo-Lex a inregistrat numeroase cazuri de hartuire, jefuire si umilire a taranilor din regiune de catre reprezentantii fortelor paramilitare din regiunea separatista sub privirile indiferente ale asa-numitelor „forte de mentinere a pacii”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Promo-Lex, publicat de asociatia Hyde Park. Reprezentantii regimului separatist au recurs adesea la sechestrarea tehnicii si a materialelor agricole, percepind sume enorme pentru recuperarea lor. Alteori, persoanele care „indrazneau” sa mearga spre terenurile lor erau arestate sau „amendate”, fara a li se elibera careva acte sau chitante.

In primavara anului 2005, taranii au pichetat Ambasadele statelor-garante (Federatia Rusa si Ucraina) de la Chisinau solicitand autoritatilor de la Kiev si Moscova garantarea dreptului la proprietate. Reprezentantele diplomatice respective au ignorat totalmente cerintele protestatarilor, desi au promis petitionarilor un raspuns oficial. In aceasta situatie, circa 2000 de tarani din raionul Dubasari au sesizat Curtea Europeana pentru Drepturile Omului privind violarea continua a dreptului lor la proprietate. Insa, chiar si in aceasta situatie, accesul lor ramane interzis catre terenurile si livezile situate dupa traseul rutier Tiraspol-Rabnita, controlat ilegal de catre fortele paramilitare secesioniste.

Promo-Lex, desi apreciaza eforturile autoritatilor constitutionale cu privire la garantarea dreptului la proprietate pentru cei circa 5000 de tarani, dezaproba o eventuala decizie prin care proprietarii de terenuri agricole din Dubasari vor fi obligati sa achite careva impozite sau taxe regimului de ocupatie straina de la Tiraspol. Motivele unei astfel de pozitii sunt date dde faptul ca, printr-o asemenea procedura. s-ar incalca din nou prevederile Constitutiei Republicii Moldova, adica principiile ce se refera la suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a statului. Totodata, asociatia isi exprima convingerea ca imputernicirea separatistilor de a percepe taxe sau impozite locuitorilor raionului Dubasari ar provoca nemultumirea locuitorilor si a autoritatilor publice locale din regiune, precum si a societatii civile din Moldova. De asemenea, acceptarea unui compromis in ceea ce priveste plata unor taxe catre Tiraspol ar permite regimului separatist sa revendice ulterior recunoasterea jurisdictiei sale asupra acestor terenuri, iar pe moment taranii vor fi jefuiti deja in mod legal de catre separatisti, care vor stabili unilateral taxele percepute si preturile bunurilor transportate peste traseul rutier Tiraspol-Dubasari-Rabnita.

Asociatia Promo-Lex considera ca participantii la negocieri trebuie sa ii ceara urgent regimului ilegal de la Tiraspol respectarea neconditionata a drepturilor proprietarilor, prin accesul nelimitat si neconditionat al proprietarilor catre bunurile lor. Totodata, Promo-Lex mai considera ca in cadrul negocierilor ar trebui discutate aspectele ce tin de repararea prejudiciilor aduse taranilor in perioada august 2004 – ianuarie 2006 (compensare) si nu despre perceperea unor taxe suplimentare.De asemenea, Asociatia Promo-Lex regreta atitudinea si comportamentul autoritatilor de la Kiev in ceea ce priveste regimul de tranzitare a marfurilor pe segmentul transnistrean al Republicii Moldova. Promo-Lex le cere autoritatilor ucrainene, in calitate de „garant”, sa ia atitudine fata de gravele abuzuri si cazuri ce tin de violarea in masa a drepturilor omului in regiunea separatista, in special in problema accesului la terenurile agricole situate peste traseul rutier Tiraspol si Rabnita.

Amintind despre abuzurile savarsite impotriva reprezentantilor si observatorilor din Ucraina si Moldova de catre regimul separatist si adeptii sai in timpul alegerilor prezidentiale din Ucraina din decembrie 2004 – ianuarie 2005, Promo-Lex este de parre ca Ucraina trebuie sa demonstreze comunitatii internationale ca a pornit ireversibil pe calea democratizarii si a reformelor democratice, pentru a deveni un partener credibil pentru statele din regiune.

La sfarsitul lunii trecute, in perioada 26-27 ianuarie, a avut loc la sediile Misiunii OSCE din Tiraspol si Chisinau o  alta runda de negocieri in formatul "5+2", in cadrul careia s-a discutat despre rezolvarea problemei transnistrene. Delegatiile prezente la aceasta runda de negocieri au fost conduse de ministrul basarabean al Reintegrarii, Vasile Sova, reprezentantul la negocieri din partea transnistreana, Valeri Litkai, seful Misiunii OSCE in Moldova, ambasadorul William Hill, reprezentantul Special din partea Federatiei Ruse, ambasadorul Valeri Nesteruskin, reprezentantul Special din partea Ucrainei, ambasadorul Dmitri Tcaci, reprezentantul Special din partea Uniunii Europene, ambasadorul Adriaan Jacobovits de Szeged, si vicesecretarul Asistent pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, David Kramer. In urma intalnirii, nu s-a ajuns la nici un reazultat in privinta rezolvarii acestei probleme spinoase, singura noutate fiind stabilirea unei noi date de negocieri pentru luna februarie.

 
Cererea de munca depaseste cotele Decretului Flussi 2006PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 01 February 2006
Angajatorii din domeniul casnic s-au aratat multumiti de modul cum au fost distribuite anul acesta cotele alocate prin decretul Flussi 2006, dar cred ei ca acestea nu vor fi suficiente pentru a acoperi cererea existenta in domeniul casnic.

Conform punctului de vedere al acestora nu ar fi trebui impusa o limita numerica pentru cei care vor sa obtina un loc de munca in domeniul casnic sau ca asistenti personali. „Marirea numarului cotelor este un aspect pozitiv, dar numarul este inca destul de scazut fata de exigentele familiilor italiene. Ar fi mai bine sa fie gasite alte modalitati pentru alocarea joburilor de menajere si asistente personale pentru imigranti”, a spus Teresa Benvenuto, responsabil al filialei din Roma a Assindatcolf, asociatia ce reuneste angajatorii din domeniul casnic. „Faptul ca si in decretul pentru 2006 este o cota rezervata pentru menajere si asistente prsonale si ca aceasta a crescut de la 15.000 in 2005 pana la 45.000 in 2006, nu poate decat sa ne conduca la aprecieri pozitive” a declarat Benvenuto, citata de portalul Stranieri in Italia. Ea a mai adaugat ca, dupa cat se pare, au fost in cele din urma luate in considerare cererile unei sector in care cei mai multi lucratori sunt proveniti din randurile imigratiei. Tot ea a spus ca diferenta dintre cerere si oferta este inca mare, si a oferit, in acest sens, exemplul anului 2006, cand numai la Roma au fost prezentate 41.000 de cereri pentru domeniul casnic. 

O alta problema in acest sector o reprezinta procedura, lunga si dificila. „Anii trecuti cei care au depus cererile la Roma la inceputul lunii februarie au obtinut autorizatia nu mai devreme de sfarsitul lunii iunie. Iar aceasta este abia prima etapa, pentru ca apoi autorizatia trebuia trimisa lucratorului rezident in strainatate, care abia dupa aceasta procedura putea intra in Italia pentru a fi angajat”, spune Teresa Benvenuto.

Ca urmare a acestor constatari angajatorii din domeniul casnic solicita autoritatilor italiene suplimentarea cotelor alocate prin Decretul Flussi si, mai mult decat atat, renuntarea la limite numerice anuale pentru anjagatii din acest sector, care ar trebui admisi numai pe vaza cererilor din partea angajatorilor.

 
Fotbalul din Romania traieste si in Spania, la Coslada si CastellonPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :672
Wednesday, 01 February 2006
Romanii din Coslada si-au facut echipa de fotbal. Liga locala de fotbal din Coslada include o echipa noua, numita Steaua de Coslada.

Toti componentii echipei sunt de origine romana si fac parte din comunitatea de romani care traieste in zona. Echipa de fotbal apartine Asociatiei Obatala care si-a propus sa-i integreze pe romanii din Coslada si sa-i determine sa ia parte activ la viata orasului, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Potrivit presedintelui Asociatiei Obatala, Augustine Gonzales Plasencia, componentii echipei de fotbal participa nu numai la intrecerile de pe teren, ci si la cele din afara terenului de fotbal. Astfel, ei au luat parte la cina oferita de Asociatia Obatala de 1 Decembrie 2005, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Actiunea a fost organizata in centrul orasului in colaborare cu Departamentul de Imigratie a Comunitatii de Madrid, beneficiind din plin de sprijinul primarului din Coslada, Raul Lopez Cattleman, si al doamnei El Figar care raspunde de Agentia pentru Imigratie a Comunitatii de Madrid. Cei doi s-au fotografiat la finalul evenimentului cu intreaga echipa de fotbal a romanilor din Coslada.

Fotbalul, sportul rege, i-a apropiat si pe romanii din Castellon. Acestia sunt foarte mandri de echipa lor de fotbal. “Am inceput de jos, ca orice echipa. A noastra este inscrisa in Federatia de fotbal din Spania. Am inceput anul trecut si am urcat in primul esalon”, ne-a declarat Daniel Ionita, presedintele Asociatiei Romanilor din Castellon. Romanii spera ca echipa lor sa ajunga in Liga profesionista de fotbal. “Am mai avea doi ani ca sa ajungem acolo”, spune Ionita. Echipa Club Sportiv Independent este formata numai din romani.

 
Romania va fi reprezentata la International Day din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 01 February 2006
Studentii romani care invata la Universitatea din Toronto vor participa miercuri, 1 februarie, la International Day, un eveniment multicultural organizat in cadrul universitatii.

In cadrul acestei actiuni, care se va desfasura in intervalul orar 10:00-15:00, la The Great Hall, Hart House, tinerii romani isi vor reprerzenta tara si clubul pe care l-au format la aceasta institutie de invatamant superior de pe continentul american. Ceilalti romani care vor lua parte la actiunea studenteasca vor avea ocazia sa descopere pe parcursul derularii sale si alte cluburi de studenti care fiinteaza in cadrul Universitatii din Toronto, informeaza clubul studentilor romani.

 
Justitia americana l-a scos basma curata pe ucigasul lui Teo PeterPDF Print E-mail
SUA/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 01 February 2006
{mosimage}Puscasul marin Christopher VanGoethem, fostul angajat al Ambasadei SUA la Bucuresti, a fost gasit nevinovat de catre Curtea martiala din Statele Unite de uciderea din culpa a artisului roman Teo Peter.

{mosimage}Sergentul american, impotriva caruia au fost citite patru capete de acuzare, a fost gasit vinovat numai de doua: obstructionarea justitiei si fals in declaratii, ceea ce l-ar putea trimite in spatele gratiilor pentru maxim 10 ani, dar la acuzatiile, mai grave de ucidere din culpa si adulter, a fost gasit nevinovat.

Reamintim ca sergentul Christopher Van Goethem, in varsta de 32 de ani, conducea masina care a lovit taxi-ul in care se afla, in urma cu mai bine de un an, basistul trupei Compact, Teo Peter, accident in urma caruia rocker-ul roman si-a pierdut viata. Angajat al Ambasadei SUA la acea vreme, VanGoethem avea imunitate diplomatica si nu putea, in consecinta, sa fie judecat in Romania, acesta fiind si unul dintre motivele care l-au facut sa paraseasca Romania imediat dupa accidentul din decembrie 2004. Plecarea sa a infuriat opinia publica de la Bucuresti, care a cerut, prin autoritatile de atunci, ridicarea imunitatii pentru puscasul marin. Cererile au fost, insa ignorate, la Washington, la fel cum acum este ignorata, inca o data, intreaga opinie publica din Romania.

 
Lansare de carte romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :333
Wednesday, 01 February 2006
Scriitoarea romanca Irina Egli si-a lansat luna trecuta romanul „Terre sale”, carte aparuta la editura Boreal din Montreal.

Volumul este prima parte a unei trilogii aflata in momentul de fata la stadiul de proiect si, tototodata, prima carte care a fost scrisa de romanca direct in limba franceza. Tema principala a cartii se invarte in jurul incestului, iar intreaga actiune se deruleaza in regiunea Dobrogei, informeaza „Pagini Romanesti” din Montreal.

Irina Egli s-a nascut la Bucuresti, unde a facut studii de literatura si a lucrat in televiziune, iar in urma cu 8 ani a hotarat sa plece din tara natala pentru a se stabili in strainatate. Ajunsa la Montreal, romanca a facut un masterat in literatura franceza la Universitatea McGill si studii in cinematografie, la INIS.

 
„O scrisoare pierduta”, pe scena din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :311
Wednesday, 01 February 2006
Celebra piesa de teatru „O scrisoare pierduta” de I.L.caragiale va fi jucata in aceasta saptamana la Budapesta, in interpretarea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Acesta  va participa in perioada 1-3 februarie, cu trei spectacole, la programul „Ospat la Budapesta” care se va desfasura in capitala Ungariei. Prima reprezentatie din cele trei programate, spectacolul „Discipolii” de Visky Andras, in regia lui Tompa Gabor, va avea loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19:00 si 21:30, la Teatrul Thalia, amplasament care va gazdui a doua zi, dar de la ora 19:00, spectacolul regizat de Tompa Gabor, „O scrisoare pierduta”, de I.L. Caragiale, informeaza onlinegallery.ro. Ultima reprezentatie va avea loc vineri, 3 februarie, de la ora 20:00, la Teatrul National din Budapesta, cand publicul maghair va putea sa vada spectacolul „Woyzeck” de Georg Buchner, in regia lui Mihai Maniutiu.

 
Cristian Mandeal, la pupitrul dirijoral in DanemarcaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :351
Wednesday, 01 February 2006
Directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, dirijorul Cristian Mandeal, se va afla vineri, 3 februarie, la pupitrul dirijoral Orchestrei Filarmonice din Copenhaga.

Programul concertului de la Copenhaga va fi alcatuit din lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn si Serghei  Rahmaninov, anunta Rador. Dirijorul roman Cristian Mandeal este in prezent si director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania, din toamna anului 2005 fiind numit si in functia de dirijor principal invitat al Orchestrei Halle din Manchester.

 
Expozitie de portrete la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 01 February 2006
O noua expozitie interesanta va fi prezentata in perioada 20 februarie-11 martie la Institutul Cultural Roman din Viena sub titlul „Concetatenii mei celebri”.

Aceasta contine cateva zeci de portrete ale mai multor personalitati austriece din cele mai diverse domenii, realizate de publicistul de origine romana Dan Stoica. Acesta si-a propus sa sublinieze prin expozitia sa interesul manifestat in mediile intelectuale si culturale romanesti fata de „capitala” culturii central-europene, informeaza ICR. In opozitie cu imaginile prezentate, care sunt in marea lor majoritate, ipostaze oficiale, expozitia ofera publicului si o perspectiva subiectiva asupra personajelor, prin intermediul textelor insotitoare care sunt prezentate in format electronic, in fiecare dintre incaperile ce gazduiesc expozitia.

 
Fetele de la Candy vor canta la RotterdamPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 01 February 2006
Trupa „Candy” va sustine luni, 13 februarie, un concert in localul Extra Vierge din Rotterdam, amplasament in care se desfasoara frecvent manifestari romanesti.

Recitalul fetelor va incepe la ora 19:00, pretul unui bilet de inmtrare la concert fiind de 12,5 euro, informeaza pagina de web a romanilor din Olanda. Spectacolul este organizat de Fundatia „Eurora", iar rezervari se pot face la adresa de e-mail animo@art4ever.nl.

In urma cu cateva saptamani, romanca Zoe Daniela a facut apel la comunitatea de romani din Olanda sa isi manifeste intentia de a le asculta live pe tinerele fete de la Candy, care, in acea perioada, ar fi putut veni in tara lalelelor sa concerteze in intervalul 12-18 februarie.

 
Recital de exceptie Radu Lupu la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 01 February 2006
Pianistul roman Radu Lupu va concerta marti, 7 februarie, si joi, 9 februarie, la Sala Wilfrid Pelletier de la Place des Arts din Montreal, sala care a gazduit recent recitalul maestrului Gheorghe Zamfir.

Concertele pe care pianistul va urma sa le sustina in Canada vor avea loc alaturi de Orchestra Simfonica din Montreal, sub bagheta lui Kent Nagano, de la ora 20:00. Radu Lupu va interpreta in cadrul celor doua seri Concertul nr. 5 al lui Beethoven (“Imperialul”), informeaza publicatia „Pagini Romanesti” din Montreal. Radu Lupu a mai fost prezent in urma cu cativa ani la Montreal, cand, in ciuda unui ger cumplit, prezenta sa a facut sala plina la Wilfrid Pelletier.

Pianistul roman s-a nascut la Brasov in anul 1945 si a inceput sa studieze pianul la doar 6 ani. Radu Lupu a debutat la varsta de 12 ani cu un program propriu si a reusit sa castige in 1961 o bursa la Conservatorul de la Moscova. In anii ce au urmat castiga concursurile Van Cliburn, George Enescu si pe cel de la Leeds, iar in 1989 primeste din partea Asociatiei Criticilor Italieni “Premiul Abbiati”. Pe parcursul carierei sale a concertat alaturi de Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, Concertgebow din Amsterdam si de orchestre londoneze si americane. De asemenea, se poate mandri cu realizarea a  numeroase discuri, CD-ul cu piese pentru pian la patru maini de Schubert pe care l-a inregistrat cu Daniel Barenboim fiind castigator al Premiului Grammy in 1995, iar cel cu opusurile lui Schumann castigand Premiul Edison in acelasi an pentru cel mai bun disc cu muzica instrumentala al anului.

 
Aniversare la New York pentru Constantin Virgil NegoitaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :380
Wednesday, 01 February 2006
Cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, Institutul Cultural Roman din New York, impreuna cu revista Conexiuni si City University of New York, vor organiza o seara de sarbatoare dedicata profesorului si scriitorului Constantin Virgil Negoita.

Seara speciala va fi gazduita vineri, 3 februarie, de la ora 19.00, de catre Sala Auditorium a Institutului. 

Profesorul Negoita s-a nascut la data de 3 februarie, la Bucuresti, unde, dupa perioada de studii a devenit doctor in informatica. Incepand cu anul 1983 el este profesor la City University of New York, Hunter College, la Departamentul de Stiinte Informatice. Ca scriitor el a publicat o serie larga de volume de specialitate, dar si romane, incepand din anul 1970, in perioada in care se afla inca la Bucuresti, si pana in prezent. Referinte critice despre el apar in volume precum „Scriitori romani la New York”, „Dictionarul scriitorilor romani din Statele Unite si Canada”, etc.

 
Universul dantesc recreat de Institutul Cultural Roman din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :358
Wednesday, 01 February 2006
O seara culturala dedicata universului dantesc a fost organizata luni, 30 ianuarie, la Palazzo Correr, cu participarea drei Mira Mocan, licentiata a Facultatii de Stiinte Umanistice a Universitatii La Sapienza din Roma (2002) si doctoranda in studii romanice a aceleiasi universitati, cu o teza pe cale de finalizare, despre „Divina Commedia” lui Dante.

Invitata a prezentat conferinta cu tema „A l’alta fantasia qui manco possa”, comentand versul omonim din opera dantesca si propunand o noua ipoteza legata de finalul faimoasei lucrari. Interpretarea expusa a pornit de la sensul medieval al termenului fantasia (=ratiune), diferit si chiar opus celui modern, de la interferentele literaturii cu teologia, filosofia, mistica precum si de la interesante parlalelisme cu operele lui Aristotel, Toma d’Aquino si Bonaventura, informeaza IRCCU. In continuare, dr. Monica Joita, director adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, a prezentat o alta interpretare romaneasca a “Divinei Comedii”, propusa in recenta lucrare a lui Horia-Roman Patapievici, „Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?”, aparuta de curand (2005) in versiune italiana (traducator Smaranda Elian), la Editura Mondatori. Numerosul si avizatul public prezent a receptat cu deosebit interes interventiile celor doua specialiste, participand prin intrebari si comentarii la reusita programului. Au luat cuvantul prof. Lorenzo Renzi si prof. Alvaro Barbieri (de la Universitatea din Padova), dr. Salvatore Cusumano, prof. Ioan-Aurel Pop, apreciind la superlativ contributiile romanesti la explicarea operei lui Dante, precum si interpretarile Mirei Mocan si Monicai Joita. A fost subliniata personalitatea lui H. R. Patapievici in peisajul culturii romanesti contemporane.

 
Vernisaj Andor Komives in cadrul ciclului „Interferente romano-germane”PDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :331
Wednesday, 01 February 2006
Artistul clujean Andor Komives, profesor la Academia de Arte si Design din Cluj va fi prezent la Berlin cu doua expozitii complementare, in cadrul seriei de manifestari intitulata „Interferente romano-germane”.

Prima sa expozitie va fi gazduita de Muzeul Mitte din Berlin (Palais am Festungsgraben) si va fi inititulata Fragmente des Anderen/Fragmente ale celuilalt  (in colaborare cu artista germana Gisela Weimann) - expozitie care continua un proiect inceput la Cluj si  la Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” cu expozitia de grafica si colaje Berlin Underground. Ambele expozitii vor fi vernisate marti, 7 ianuarie, de la ora 19.30, de catre istoricul si criticul de arta Liviana Dan de la Muzeul Bruckental din Sibiu

Acompaniamentul muzical pentru aceasta manifestare va fi asigurat de acordeonista Yvonne Grunwald, studenta la Conservatorul Hanns Eisler din Berlin.

 
Concert Irina Muresanu la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :439
Wednesday, 01 February 2006
{mosimage}Violonista romanca Irina Muresanu concerteaza miercuri, 1 februarie, incepand cu ora 20:00, la Forumul Cultural Austriac de la New York, alaturi de ansamblul instrumental „Walden Chamber Players” din care face parte.

{mosimage}Walden Chamber Players este un grup multicultural, condus de violistul Christof Huebner si alcatuit din 12 muzicieni care canta la vioara, violoncel, flaut, oboi, clarinet, pian, corn, bas si bason. Artistii sunt toti membri ai unor ansambluri prestigioase, precum Orchestra Operei de Stat din Viena, Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Simfonica din Boston sau Orchestra Operei „Metropolitan”, informeaza postul national muizical de radio. Programul serii include lucrari de W.A.Mozart, Arnold Schoenberg, Gernot Wolfgang si Jennifer Higdon. Intrarea la concert va fi gratuita, dar numarul de locuri va fi limitat. Cei care mai doresc sa mearga in aceasta seara la concert sunt rugati sa sune la numarul de telefon (212) 319-5300 ext. 222.

Irina Muresanu a fost apreciata de cotidianul “Boston Globe ca fiind „nu doar un virtuoz, dar si un artist”. Violonista romanca a reusit sa debuteze fulminant pe scenele americane la celebra Carnegie’s Weill Recital Hall, atragandu-si imediat simpatizanti si critici favorabile. De-a lungul carierei, Irina Mureasnu a concertat alaturi de Orchestra Suisse Romande, Orchestra Metropolitana din Montreal, Filarmonica din Boston, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti, sau Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, reusind sa cante pe cele mai importante scene din intreaga lume. Romanca este si detinatoare a mai multor premii obtinute la concursuri de specialitate de prestigiu care s-au desfasurat in mai multe tari cu traditie in domeniu.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions