Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Romania baga vize pentru sase milioane de romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/2Romanian Global News
Accesari :668
Thursday, 02 February 2006
Romania s-a angajat in anul 1991, prin Legea 21, sa repare greselile istoriei oferind posibilitatea de a reda cetatenia romana celor care au pierdut-o fara a fi ei de vina.

Cetatenia romana a fost vazuta de multi bucovineni si basarabeni ca o salvare. Reintoarcerea in sanul natiunii a fost insa, blocata rapid. Foruri guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Justitiei, au dat de inteles ca procesul de acordare a cetateniei romane pentru basarabeni ar fi starnit ingrijorare la nivelul tarilor europene. Niciodata nu s-a prezentat insa opiniei publice o pozitie clara a Romaniei privind aceasta situatie, pozitie bazata, evident, pe o strategie viabila care sa vizeze apararea drepturilor naturale ale etnicilor romani. Tot asa cum niciodata nu s-a prezentat o statistica la zi asupra numarului cetateniilor oferite romanilor in drept de-a lungul anilor. O face ZIUA astazi. Ancheta noastra demonstreaza ca regimurile trecute au dus - de la un anumit moment dat - o politica anti-nationala, blocand "in lucru" zeci de mii de cereri ale basarabenilor si bucovinenilor. Practica a fost preluata de ministerele de resort si dupa venirea lui Traian Basescu la putere, in ciuda declaratiilor presedintelui privind prioritatile nationale ale noii Romanii, printre care se numara si apararea drepturilor romanilor din jurul granitelor.

Romania nu a reusit pana in prezent sa creeze o strategie care sa armonizeze interesele nationale cu cerintele europene. Aceasta in ciuda exemplelor de succes din imediata vecinatate. Cel al Ungariei este cat se poate de graitor. Parlamentul de la Budapesta nu si-a uitat conationalii din afara granitelor, acordandu-le o viza nationala, care le da dreptul sa intre in Ungaria timp de cinci ani pentru a-si putea pastra identitatea culturala. Astfel, cetatenii ai CSI intra direct in spatiul Uniunii Europene, fara oprelisti. "Ne vom stradui ca ideile noastre sa devina parte a practicii europene si a legislatiei comunitare" se afirma in strategia Budapestei. La noi, Guvernul de la Bucuresti, dupa ce a trantit o viza prea timpurie cu Serbia, pregateste impunerea unei vize pentru Ucraina si Republica Moldova - sub imperiul aderarii la UE - blocand totodata si accesul romanilor din provinciile istorice ale Romaniei la tara mama: in total, peste sase milioane de oameni, conform declaratiei lui Basescu. Diplomatia de la Budapesta ofera cetatenie pe banda si desfasoara un program intitulat "Patria - mama", in vreme ce diplomatii de la Bucuresti trantesc o cortina de plastic pe Prut si umbla in varful picioarelor, tiptil-tiptil, atat pe langa usile de la Bruxelles, cat si pe langa cele de la Budapesta, Belgrad, Sofia, Chisinau, Kiev si Moscova. (Victor RONCEA, George DAMIAN)

 

Cortina Prutului naste insecuritate

Romania trebuie sa stabileasca un regim de vize cu Republica Moldova care sa respecte prevederile legislatiei Uniunii Europene si, totodata, sa acorde romanilor din Basarabia posibilitatea de a veni liber in Romania, se arata intr-un studiu semnat de George Dura si publicat de Unitatea pentru Politici de Securitate si Cooperare (UNISCI) din cadrul Departamentului pentru Politica Internationala al Universitatii din Madrid. George Dura este cercetator in cadrul Centrului pentru Studiere Politicilor Europene (CEPS), unul dintre cele mai importante centre de studii (think-tank)de la Bruxelles.

Relatiile de frontiera dintre Romania si Republica Moldova au evoluat de la o politica a deschiderii totale - cand granita putea fi trecuta cu un simplu act de identitate - pana la starea actuala cand este nevoie de pasaport, existand riscul impunerii unei vize stricte. Chestiunea vizei in relatiile dintre Romania si Republica Moldova este una complicata de legaturile speciale dintre cele doua state pe de o parte, pe de cealalta parte de faptul ca Uniunea Europeana solicita Romaniei securizarea frontierei de Rasarit. Pentru a evita pericolul unei noi cortine pe Prut, analiza lui George Dura prevede mai multe variante.

Pericolele sigilarii Uniunii

Un efect neintentionat al aderarii la Uniunea Europeana si la reglementarile sale stricte in ceea ce priveste trecerea frontierelor este acela ca sunt intrerupte legaturile umane, economice si sociale existente pe continentul european - mai ales intre tarile membre UE si cele ramase in afara clubului.

In eventualitatea in care intre Romania si Republica Moldova va fi aplicat un regim strict de vize, dorinta basarabenilor de a calatori va duce la o crestere exploziva a incercarilor de trecere frauduloasa a frontierei si la inmultirea cazurilor de trafic de persoane. Practic efectul unei vize stricte va fi tocmai cel opus intentiilor Uniunii Europene, existand posibilitatea cresterii exponentiale a traficului ilegal.

In prezent la Chisinau exista doar doua ambasade care emit vize Schengen, respectiv reprezentantele Germaniei si Frantei. Ambasada franceza din Republica Moldova este reticenta in a acorda vize Schengen - greul acestei activitati revenind germanilor. Pentru a primi viza Schengen din partea celorlalte state europene basarabenii trebuie sa faca mai multe drumuri la Bucuresti - existand totodata riscul ca aceasta viza sa nu fie acordata. Romanii de pe ambele maluri ale Prutului au relatie speciala cu Italia si Spania, insa aceasta se reflecta doar unilateral o data ce intra in contact cu autoritatile tarilor respective din Romania. Dupa zile si nopti petrecute la portile acestor ambasade, de cele mai multe ori basarabenii sunt respinsi fara a li se oferi nici o explicatie. Mai multe grupuri de basarabeni au reclamat aceste situatii, neregulile de la consulatul Italiei la Bucuresti fiind chiar discutate in Parlamentul de la Roma.

Modelul polonez, vizat de MAE

Polonia a introdus un regim flexibil de vize pentru vecinii sai rasariteni (Ucraina, Moldova, Rusia si Belarus). Polonia urmeaza sa devina un stat Schengen in anul 2007, iar acest regim flexibil intentioneaza sa nu afecteze legaturile interumane cu vecinii sai. Pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa obtina viza de intrare in Polonia acestia trebuie sa prezinte o invitatie si sa aiba un pasaport valabil cel putin treizeci de zile dupa data expirarii vizei. Viza este emisa la 15 zile dupa ce a fost depusa o cerere la ambasada Poloniei. MAE roman doreste sa se inspire din modelul polonez, insa Romania ar putea devini stat membru Schengen de abia in 2010. George Dura arata in studiul sau ca o viza romaneasca pentru cetatenii republicii Moldova ar trebui sa urmeze modelul polonez, avand totusi unele modificcari. Astfel ar trebui renuntat la obligativitatea prezentarii unei invitatii, iar persoanele de buna credinta care au nevoie frecvent de viza ar trebui sa poata depune cererea prin posta electronica. Perioada de procesare a cererilor de vize ar trebui sa fie una rapida care sa nu dureze mai mult de sapte zile. Persoanele de buna credinta ar trebui sa poata obtine viza pe loc, fara sa fie nevoie sa depuna o cerere. Pentru categoriile de persoane care calatoresc frecvent in Romania (studenti, profesori, activisti in organizatii non-guvernamentale, oameni de afaceri, membri ai clerului) ar trebui sa existe posibilitatea emiterii unei vize pe perioade lungi cu intrari multiple.

Variantele Schengen

Romania intentioneaza sa devina stat Schengen in anul 2010, dupa aceasta data existand cateva modalitati de prevenire a unui blocaj in traversarea Prutului, apreciaza George Dura. Astfel, conform Tratatului Schengen, Romania ar putea emite pentru basarabeni un model mixt de viza, intre vize cu validitate teritoriala limitata (VLTV) si vize nationale pe termen lung (LTNV). Vizele cu validitate teritoriala limitata sunt valabile doar pentru teritoriul statului care emite aceasta viza - respectiv basarabenii pot calatori doar in Romania, fara sa poata trece in alte state Schengen. Acest tip de vize a fost folosit pana in prezent doar pentru motive umanitare, fiind emise in numar limitat. Studiul cercetatorului CEPS nu studiaza insa si modelul ungar. (D.E.)

Bulibaseala legislativa

Situatia grava a redobandirii drepturilor romanilor din Basarabia si Bucovina, in special a cetateniei romane, este in continuare nesocotita la Bucuresti de catre Ministerul Justitiei, in ciuda schimbarii din decembrie 2004. Bulibaseala legislativa in ce priveste aceste probleme este mentinuta la Bucuresti, ori din incompetenta ori din alte interese, denotand in tot cazul lipsa evidenta a unei strategii nationale.

Initial, articolul 10 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991 avea urmatoarea forma: "Cetatenia romana se poate acorda si persoanei care a avut aceasta cetatenie si care cere redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate".

Aplicarea acestui articol a fost suspendata pentru sase luni de zile prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Nr. 160/20.11.2002, suspendare dictata de o noua reglementare a procedurilor privind redobandirea cetateniei romane.

Aceasta noua reglementare a fost stabilita prin Ordonanta de Urgenta nr. 43 din 29 mai 2003, care pastra articolul 10 de mai sus, insa mai adauga doua articole suplimentare 10-1 si 10-2.

Articolul 10-1 stipuleaza ca: "Fostii cetateni romani care inainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate".

Articolul 10-2 stipuleaza ca: "Persoanele prevazute la art. 10-1 care au domiciliul sau resedinta in Romania pot depune la Ministerul Justitiei o cerere de redobandire a cetateniei romane dupa implinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere, respectiv al stabilirii domiciliului in Romania". (D.E.)

Cum protejeaza Budapesta maghiarii de pretutindeni

Exemplul Ungariei

Budapesta a introdus de la inceputul acestui an o noua viza care da dreptul etnicilor maghiari din tarile vecine sa calatoreasca in Ungaria timp de cinci ani. Potrivit Ministerului ungar de Externe, "viza nationala" ungara se inscrie in eforturile Ungariei de a consolida legaturile maghiaro-maghiare si este acceptata de Uniunea Europeana si necontestata de cele patru tari vecine asupra carora se extinde masura luata - respectiv Romania, Ucraina, Serbia Muntenegru si Croatia. Aceasta viza se acorda in mod gratuit pe o perioada de cinci ani si va servi in primul rand intaririi relatiilor maghiarimii din aceste tari cu patria-mama, potrivit comentariilor aparute la Budapesta.

Cetatenii maghiari ai Romaniei, Ucrainei, Serbiei-Muntenegru si ai Croatiei pot solicita viza nationala ungara, cu conditia ca scopul vizitei si al sederii in Ungaria sa se incadreze in urmatoarele patru criterii: cultivarea limbii maghiare, pastrarea identitatii culturale si nationale, frecventarea unor cursuri ale invatamantului, cu exceptia invatamantului superior, si consolidarea relatiilor familiale.

Programul "Patria mama"

Introducerea "vizei nationale" de catre Guvernul de la Budapesta face parte din Programul "Patria-mama" promovat activ de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei. Pentru a putea fi pus in functiune acest nou tip de viza, Parlamentul Ungariei a modificat pe 6 iunie 2005 legea privind regimul strainilor.

Programul promovat de Guvernul de la Budapesta face parte din politica nationala a Ungariei, expusa de Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta. Astfel, principalul scop al acestei politici este "unificarea natiunii ungare in cadrul unei perspective a Uniunii Europene, promovarea pastrarii si cresterii comunitatilor maghiare din afara granitelor prin utilizarea mijloacelor oferite de integrarea in Uniunea Europeana si prin cooperare". "Patria-mama" este destinat "sa ofere noi mijloace pentru pastrarea identitatii maghiare a maghiarilor care traiesc in tarile vecine, printr-un nou sistem diferentiat care sa sprijine competitivitatea maghiarilor intr-o maniera pragmatica".

Prioritatea numarul 1 in lume

In cadrul politicii nationale maghiare, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta si-a asumat ca sarcina "reprezentarea eficienta a cauzei maghiarilor din afara granitelor in cadrul forurilor internationale. Sensibilitatea la chestiunea minoritatilor este o binecunoscuta caracteristica a diplomatiei maghiare", conform strategiei "Noua Politica Nationala", publicata de site-ul MAE maghiar. In paranteza fie spus, MAE roman nu numai ca nu are o strategie clara pentru conationalii nostri din afara granitelor dar nici macar un portal de internet pentru Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, unde sa fie reflectate prioritatiele si activitatile acestuia.

Traseele de actiune ale diplomatiei maghiare in sprijinirea politicii nationale se concentreaza in doua directii principale, in primul rand fiind intreprinsi: "pasi concertati si eficienti in cadrul institutiilor europene relevante, mai ales in forurile specializate pe probleme de minoritati. Ungaria trebuie sa detina un rol initiator in procesele de protectie a minoritatilor in cadrul si in afara Uniunii Europene. Ne vom stradui ca ideile noastre sa devina parte a practicii europene si a legislatiei comunitare". In al doilea rand, Ungaria va "participa activ in politicile UE legate de politica vizelor, stabilirea principiilor de cooperare frontaliera si infiintarea sistemelor de comert trans-frontalier".

Cetatenie pe banda

Parlamentul de la Budapesta a modificat si procedurile referitoare la obtinerea cetateniei maghiare, facand ca aceasta sa fie mai usor de obtinut. Astfel, Parlamentul maghiar a modificat pe 6 iunie 2005 legea privind acordarea cetateniei maghiare, conform acestei modificari termenele administrative in cadrul procedurilor de acordare a cetateniei sunt scurtate considerabil: cererile de naturalizare sau re-naturalizare pot fi completate imediat dupa intrarea in Ungaria, nemaifiind necesara o perioada de asteptare de un an. Astfel, cetatenia maghiara poate fi obtinuta la doar 18 luni de la depunerea cererii. Prin aceeasi modificare au fost micsorate si taxele administrative platite.

Budapesta sprijina autonomia de toate felurile

In cadrul Programului Patria-mama, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta afirma ca sprijina in mod activ acordarea autonomiei pentru comunitatile maghiare din tarile vecine.

"Integrarea europeana a regiunii noastre ofera comunitatilor minoritare ocazia de a avea auto-guvernari in numeroase regiuni. Astfel de mijloace si forme care ofera un cadru pentru existenta autonoma a comunitatilor includ descentralizarea administratiei publice, autoguvernarea si aplicarea principiului european al subsidiaritatii. Exemple europene indica faptul ca autonomia constituie un mijloc eficient pentru co-existenta popoarelor diferite. De aceea Guvernul Ungariei sprijina ferm campania pentri obtinerea autonomiei in comunitatile maghiare din tarile vecine, in acord cu practicile europene si in spiritul normelor internationale, ca mijloc de reglementare a situatiei lor pe baza egalitatii constitutionale", se afirma in politica nationala prezentata de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei.

Pentru obtinerea autonomiei maghiarilor din tarile vecine, diplomatia maghiara "examineaza posibilitatile de sprijinire a campaniilor pentru autonomie. Folosind mijloacele existente avem o pozitie activa. In acelasi timp este importanta sustinerea pe scena internationala pentru propunerile noastre".

In acelasi timp, executivul de la Budapesta analizeaza in prezent posibilitatea incorporarii in Constitutia Ungariei a unei prevedri care sa exprime responsabilitatea Budapestei fata de maghiarii din afara granitelor si conceptul de natiune culturala. (George DAMIAN)

Doar 99.883 de cetatenii pentru basarabeni si bucovineni

In comunitatea europeana, ca si in spatiul post sovietic, se vehiculeaza cifre fanteziste in ceea ce priveste numarul basarabenilor si bucovinenilor care au primit cetatenie romana. Specialistii in dezinformari au afirmat chiar faptul ca peste jumatate de milion de oameni au devenit cetateni romani in baza legii 21 din 1991. Adevarul este altul. ZIUA l-a aflat, in premiera in spatiul public romanesc, centralizand toate datele de la toate forurile de resort: in total, in 15 ani, doar 99.883 de romani din Basarabia sau Bucovina de nord au reprimit cetatenia romana de care au fost deposedati abuziv prin pactul Hitler-Stalin, in urma cu 65 de ani (vezi de asemenea fisierul atasat).

Sarabanda cifrelor

Intre anii 1991-2001, basarabenii si bucovinenii si-au depus cererile pentru obtinerea cetateniei romane la Directia Generala de Pasapoarte din Bucuresti. Trecand peste greutatile drumului pana la Bucuresti, cozile nesfarsite si acreala birocratica, intre anii 1991-2001, 94.916 basarabeni au reusit sa obtina pasaportul romanesc, ne informeaza Serviciul de Comunicare Publica al Ministerului Administratiei si Internelor. In aceeasi perioada, doar 3387 de bucovineni au redevenit cetateni romani.

Incepand din anul 2002, procesul acordarii cetateniei romane a fost blocat. Aceasta sarcina a fost trecuta de la Directia Generala Pasapoarte la Ministerul Justitiei. Probabil ca urmare a "reorganizarii", in cursul anului 2002 nici un basarabean si nici un bucovinean nu a primit cetatenia romana. Ministerul Justitiei si-a dat adevarata masura a capacitatii sale administrative in cursul anului 2003 cand au fost aprobate 6 (!) cereri de obtinere a cetateniei, venite din partea unor basarabeni. In 2003 bucovineniii nu au avut acces la pasaportul romanesc. In 2004 activitatea a fost reluata "in forta": 257 de basarabeni au primit cetatenie romana si 5 bucovineni. In anul 2005, 1317 basarabeni au reusit sa-si redobandeasca dreptul la cetatenie, impreuna cu 11 bucovineni.

Cererile blocate

In prezent Ministerul Justitiei sta calare pe 25.345 de cereri de obtinere a cetateniei romane venite din partea unor cetateni ai Republicii Moldova, la care se adauga alte 685 de cereri venite din partea romanilor din Ucraina. Procedura complicata si asteptarea nesfarsita a descurajat alte zeci de mii de romani de a-si recupera drepturile naturale, garantate prin toate declaratiile internationale in domeniu, la care Romania este, evident, semnatara. Este de notat, de asemenea, ca, pana recent, Republica Moldova interzicea obtinerea unei alte cetatenii de catre cetatenii "moldoveni", iar in Ucraina autoritatile ex-sovietice recurg inclusiv la amenintari directe la adresa celor care incearca sa-si recupereze din arhive actele originale romanesti. Pe de alta parte, basarabenii sunt cat se poate de interesati sa reprimeasca cetatenia romana: intre anii 2003-2005, Ambasada Romaniei la Chisinau a primit 15.567 cereri pentru primirea cetateniei, ne informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Zidul de la Prut

La sfarsitul anului trecut basarabenii au acuzat inrautatirea brusca a conditiilor de traversare a Prutului. Brusc, granicerii romani - in baza cine stie carui ordin - au devenit cerberi la portile Occidentului solicitand studentilor in drum spre Bucuresti sa prezinte documente justificative si dovada ca detin mijloace banesti necesare intretinerii in Romania. Solicitarile granicerilor sunt legale - insa acestia nu au luat in considerare ca documente justificative legitimatiile de student. Iar in ceea ce priveste suma de bani necesara intretinerii in Romania - nefiind fixata in nici un act normativ - a variat in functie de granicerul de tura, intre 50 si 100 de dolari. In conditiile in care salariul mediu din Republica Moldova nu depaseste 30 de dolari, sumele solicitate la intrarea in Romania nu au facut decat sa provoace panica printre basarabeni si sa ridice, treptat, un nou zid al Berlinului, la Prut. (George DAMIAN)

(Preluare Cotidianul Ziua, editia de miercuri, 1 februarie)

 
Basescu se duce la Kiev cu dosarele problemaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 02 February 2006
Presedintele Traian Basescu urmeaza sa viziteze Kievul, unde se va intalni, printre altii, cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko pentru a analiza agenda relatiilor bilaterale.

Maine, presedintele se va afla si la Cernauti. Dosarele in diferend Romania-Ucraina sunt numeroase si dificile si cuprind inclusiv prioritati ale Presedintiei noastre: drepturile romanilor din Bucovina de Nord si Basarabia de Sud, chestiunea canalului Bastroe, delimitarea platoului continental al Marii Negre, problema transnistreana. Misiunea lui Traian Basescu se dovedeste cu atat mai grea cu cat divergentele romano-ucrainene treneaza nepermis in ciuda declaratiilor si bunelor sale intentii, riscand sa se transforme in adevarate conflicte inghetate la granita NATO.

Diferendele dintre Romania si Ucraina ar fi trebuit rezolvate pana la sfarsitul anului trecut, asa se anunta in urma vizitei la Bucuresti a presedintelui Iuscenko din 21 aprilie 2005. In urma acestei vizite s-a anuntat crearea unei comisii bilaterale care urma sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina, pana la sfarsitul anului 2005. In calitate de prim-instrument in politica internationala al sefului statului, Ministerul de Externe nu a reusit sa puna pe picioare cadrul in care sa se discute dosarele romano-ucrainene. Comisia este reinviata azi, la Kiev, speram cu mai multe sanse de supravietuire.

Diplomatia romaneasca nu a reusit nici sa ofere o explicatie in ceea ce priveste stirea conform careia ambasadorul roman la Kiev a discutat cu ministrul ucrainean al Transporturilor despre un nou canal, romano-ucrainean, Dunare Marea Neagra - in conditiile in care Bucurestiul a criticat pe plan international proiectul Bastroe. Dezmintita doar verbal, Directia de Comunicare a Ministerului de Externe a evitat insa pana la inchiderea editiei sa ne raspunda concret la o serie de intrebari privitoare la problemele romano-ucrainene, in baza Legii 544/2001. In cazul in care aparatul MAE nu se va conforma dispozitiilor legii ne rezervam dreptul unei actiuni in consecinta. Bilantul unui an tragic pentru romanii din jurul granitelor ne da dreptul sa invocam responsabilitatea ministeriala asupra unei stari dezastruoase, perpetuate impotriva intereselor nationale ale Romaniei. (D.E.)

Comisia mixta romano-ucraineana invie dupa un an

Comitete-fantoma dupa intalnirea Basescu-Iuscenko

Presedintele Basescu se va afla azi si maine la Kiev, unde se va intalni cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko. Traian Basescu se va mai intalni si cu premierul ucrainean Iuri Ehanurov, cu presedintele Parlamentului Volodimir Litvin si cu alti lideri politici. Cu aceasta ocazie, cei doi presedinti vor semna "Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene", anuntata inca din aprilie 2005, informeaza Presedintia Romaniei. Comisia Mixta urmeaza sa contina trei comitete: Comitetul pentru Securitate si cooperare europeana, euroatlantica si regionala, Comitetul pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, minoritatilor nationale si al informatiei publice si Comitetul pentru protectia mediului si dezvoltare durabila.

Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene cu ocazia intalnirii de la Bucuresti din 21 aprilie 2005. Comisia constituita din cei doi presedinti urma sa includa trei comitete structurate pe probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatilor din cele doua tari si canalul Bastroe. De asemenea ar fi urmat sa fie reluate si discutiile bilaterale privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra. In aprilie 2005, atat Basescu, cat si Iuscenko, au subliniat ca problemele dintre Romania si Ucraina, tari cu o istorie unica, au fost mostenite. Aceste mosteniri "limiteaza posibilitatile zilei de maine", a aratat Iuscenko, dar prin cresterea increderii reciproce si imbunatatirea climatului politic intre Kiev si Bucuresti se vor gasi solutii. Discutiile dintre cei doi presedinti au fost urmate de semnarea a doua documente bilaterale: o Declaratie politica a celor doi sefi de stat si un Plan de consultari intre cele doua Ministere de Externe pentru anul 2005.

Promisiunile Kievului

"Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Iuscenko. Presedintele ucrainean a insistat ca problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe sunt complicate, dar importanta este asezarea la masa negocierilor. El a afirmat ca "pe masa ambilor sefi de stat exista un material de compromis, de aceea, trebuie sa dam de lucru diplomatilor, specialistilor si apoi materialul sa fie pus pe masa de lucru a presedintilor". Iuscenko a aratat ca in privinta canalului Bastroe importanta este constituirea rapida a comitetului pe aceasta tema, la nivel de ministri ai Transporturilor, adjuncti ai ministrilor de Externe si alti specialisti. In 2006, aceste comitete inca asteapta sa fie constituite.

Aburii din "marele laborator de politica externa"

"In curand, se va infiinta Comisia Mixta Prezidentiala care va gestiona subiectele de interes special si cele sensibile pe agenda de dialog intre cele doua state, care include si un subcomitet pe minoritati nationale", ne-a anuntat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. La aproape un an de la anuntul prezidential privind infiintarea acestei comisii, inca mai e de asteptat ca ea sa prinda viata. Rezolvarea problemelor bilaterale este lasata pe mai tarziu.

Presedintele Basescu s-a sprijinit in actiunile sale de politica internationala pe Ministerul de Externe, dupa cum afirma la intalnirea cu studentii Facultatii de Sociologie din 14 iunie 2005: "Cel mai important consilier de politica externa al presedintelui este Ministerul de Externe. Presedintele este primul responsabil de politica externa si are la dispozitie Ministerul de Externe, ca structura majora in laboratoarele careia se elaboreaza pozitii si politica externa a Romaniei. Marele laborator de politica externa pe care il utilizeaza presedintele este Ministerul de Externe al Romaniei. Nu se pot crea doua structuri de politica externa: una la Cotroceni si alta la Guvern. Ministerul de Externe este structura care este consilierul autorizat al presedintelui pe probleme de politica externa". (George DAMIAN)

Ucraina joaca la doua capete

Relatiile bilaterale Romania - Ucraina cuprind o suma de dosare fierbinti care stagneaza de mai multi ani: problema transnistreana, canalul Bastroe, drepturile romanilor din Ucraina si delimitarea platoului continental al Marii Negre, respectiv problema Insulei Serpilor.

Kievul incurajeaza Tiraspolul

Kievul nu respecta in prezent intelegerile incheiate cu Chisinaul cu binecuvantarea Uniunii Europene in ceea ce priveste eliminarea traficului si a contrabandei pe segmentul transnistrean de granita.

Administratia de la Kiev nu monitorizeaza exportul marfurilor provenite din Transnistria, ceea ce a provocat nedumerire in randul negociatorilor internationali. Tiraspolul va putea in continuare sa-si exporte marfurile in sau prin Ucraina fara stampila vamala a Chisinaului, dupa ce Kievul a renuntat la acordul semnat, la 30 decembrie 2005, cu autoritatile Republicii Moldova.

Acordul respectiv prevedea ca marfurile din Transnistria vor putea intra pe teritoriul ucrainean doar in baza actelor vamale perfectate de catre oficialitatile de la Chisinau si urma sa intre in vigoare la 25 ianuarie.

"Cu regret, nu putem sa afirmam ca intelegerile dintre conducatorii guvernelor de la Chisinau si Kiev, incheiate anul trecut, au sorti de izbanda astazi si ca sunt rezultate concrete in sincronizarea conlucrarii institutiilor vamale si a celor de graniceri la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean", a declarat marti, pentru BBC, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Andrei Stratan, informeaza AP FLUX.

Potrivit sefului diplomatiei moldovene, Chisinaul a fost surprins de schimbarea pozitiei oficialitatilor ucrainene dupa o reuniune desfasurata la Odessa, la care au participat si reprezentanti ai cercurilor de afaceri si reprezentanti ai Cabinetului de ministri al Ucrainei si unde a fost discutat acest subiect. Stratan a declarat ca daca va avea zilele acestea o intrevedere cu omologul sau ucrainean va discuta cu el nu numai problema solutionarii conflictului transnistrean, ci si alte subiecte privind relatiile dintre cele doua tari, inclusiv angajamentele luate de ambele parti cu privire la efectuarea controlului la frontiera, incepand cu 25 ianuarie curent.

In ciuda faptului ca la inceputul anului trecut presedintele Iuscenko anunta ca a cazut de acord cu Traian Basescu asupra unui plan comun pentru rezolvarea crizei transnistrene, in ultimul moment Kievul a preferat sa joace pe cartea Moscovei prezentand o noua varianta a planului Kozak.

Exploatari in jurul Insulei Serpilor

In ceea ce priveste Insula Serpilor si disputa privind platoul continental din Marea Neagra, Ucraina isi continua vechea strategie de a incerca sa o treaca drept insula locuibila. Mai mult, Ucraina si-a anuntat intentia de a demara prospectiuni geologice in jurul Insulei Serpilor, in ciuda faptului ca nu s-au stabilit inca zonele economice exclusive din Marea Neagra.

Guvernul Ucrainei va tine sub control amenajarea Insulei Serpilor din Marea Neagra, al carei platou continental este bogat in zacaminte de gaze si petrol, a declarat premierul Iuri Ehanurov la Odessa, in cadrul unei intalniri cu conducerea regionala de saptamana trecuta, informa Rompres.

Seful cabinetului de la Kiev a precizat ca bugetul ucrainean prevede anul acesta pentru amenajarile din Insula Serpilor o suma de 11 milioane de grivne (aproximativ 2,2 milioane de dolari).

Totodata, Iuri Ehanurov a anuntat ca "la sfarsitul lunii martie vor fi facute publice rezultatele concursului organizat pentru dreptul de a explora zacamintele din platoul continental" al Insulei Serpilor, fapt care, in opinia premierului ucrainean, "ar putea asigura cu gaze tara sa".

Anul trecut, geologii ucraineni au descoperit, in timpul forarilor efectuate pe platoul continental al Insulei Serpilor, importante zacaminte de petrol, in straturile mai adanci, si resurse de gaze, in straturile de la suprafata. Dar, pentru exploatarea acestora, Ucraina are nevoie de amenajarea unei dane mai mari, remarca ITAR-TASS.

Romania a depus o plangere, anul trecut, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cu scopul de a obtine posibilitatea exploatarii resurselor minerale de pe platoul continental al Romaniei in zona Insulei Serpilor. Autoritatile de la Bucuresti se bazeaza pe faptul ca aceasta insula, acum parte a teritoriului ucrainean, are statutul juridic de stanca, deci nu are dreptul la platou continental. Conform legislatiei internationale, pentru a avea dreptul la delimitarea platoului continental si la statutul de zona economica exclusiva, o insula trebuie sa fie locuita si sa aiba activitate economica proprie. In ultimii ani, Ucraina a adoptat un program in mai multe etape pentru a putea sustine ca pe Insula Serpilor exista activitate economica.

Canalul romano-ucrainean in locul lui Bastroe

Ambasadorul roman la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a discutat cu ministrul ucrainean al Transporturilor Viktor Bondar eventualitatea construirii unui canal romano-ucrainean Dunare Marea Neagra, anunta Rompres preluand o stire de pe agentia ucraineana ForUm.

Conform acestei informatii, Ucraina a propus Romaniei sa asigure infrastructura de coasta a canalului. Proiectul ar avea drept scop dezvoltarea porturilor comerciale Reni si Izmail din regiunea Odessa. Expertiza realizata a confirmat profitabilitatea si siguranta ecologica a acestuia, continua agentia ucraineana.

Ambasadorul Romaniei a precizat ca problema va fi discutata cu ocazia Conferintei internationale a UNESCO ce va avea loc la Odessa si l-a invitat pe ministrul ucrainean al Transporturilor sa participe la cea de-a treia Conferinta paneuropeana privind transportul pe apa care va avea loc la Budapesta, in perioada 13-14 septembrie. Ministrul Bondar a acceptat invitatia si a subliniat importanta acordului privind navigatia pe apele interioare incheiat intre Romania si Ucraina.

Romania a desfasurat mai multe actiuni diplomatice impotriva canalului Bastroe, iar demersul amabsadorului roman la Kiev ramane cel putin neclar. In primul rand nu este clara pozitia geografica a proiectatului canal comun. Ministerul Afacerilor Externe nu a oferit nici un fel de explicatie asupra interventiei ambasadorului Hristea, in ciuda tuturor solicitarilor noastre.

Romanii sub cizma

Problema respectarii drepturilor romanilor din Ucraina este una care ramane in continuu pe agenda bilaterala fara a primi vreo rezolvare. In primul rand autoritatile ucrainene impiedica in mod sistematic si programat venirea la studii in Romania a copiilor din nordul Bucovinei si din sudul Basarabiei.

Din 1991 statul roman sprijina romanii din sudul Basarabiei prin oferirea de burse de studiu, in conditiile in care pentru tinerii din aceste tinuturi nu exista nici o institutie de invatamant superior si doar 5 licee. Pentru a repara ce se poate din drama prin care mai trecem dupa pactul dintre Hitler si Stalin, oficialii de la Bucuresti au ajuns la concluzia ca trebuie sa se implice in educarea tinerilor romani din aceste teritorii. incepand din anul 1995 si pana in anul 2000, numarul burselor pentru etnicii romani din Ucraina a fost marit de la an la an, atat pentru cel din ciclul preuniversitar, cat si pentru invatamantul superior.

Din anul 2001, oficialii romani au micsorat numarul pentru burse motivand lipsa unui acord intre cele doua ministere de invatamant de la Bucuresti si Kiev, iar tinerii veneau la studii in luna noiembrie. Timp de trei ani ucrainenii au urmarit practic prin intarzierea acestui acord descurajarea tinerilor de a mai veni la studii in tara. In ciuda faptului ca in mass-media locala s-au purtat campanii ample si bine dirijate, impotriva celor care isi doreau sa urmeze studiile in Romania, nu s-a reusit din plin, iar studentii au venit la universitatile romanesti.

Anul acesta, performanta a reusit, suntem in luna ianuarie, iar din cei peste 7500 de absolventi ai scolilor romanesti din cele peste 123 de scoli romanesti din Ucraina nu au venit nici un elev la studii.

Alungati din tara

Drama continua, nici studentii originari din aceste zone care au absolvit facultatea in Romania nu mai sunt acceptati de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe teritoriul Romaniei, desi unii au acceptul universitatilor din tara de a urma studiile postuniversitare. Oficialii MEC sustin ca nu pot incalca proaspatul acord semnat toamna aceasta intre cele doua ministere similare din Romania si Ucriana.

Contactat de reprezentantii societatii civile, Directorul Florin Popescu, din cadrul Ministerul Educatiei, sustine ca nu se mai poate face nimic pentru tinerii care vor sa-si continue studiile in tara deoarece relatia dintre MEC si institutia similara de la Kiev se bazeaza pe un acord international, iar statul roman nu poate incalca un "act international". Prin acest acord Romania urmeaza sa ofere 100 de burse tinerilor din tinuturile romanesti aflate in componenta Ucrainei. Tot oficialul roman sustine ca nu este vina MEC si nici a ministerului de la Kiev ci a autoritatilor locale ucrainene, care nu le permit tinerilor sa vina la studii in Romania.

Mostenire sovietica perpetuata

Acest protocol, pe langa faptul ca nu isi are utilitatea si nu este nici respectat, reprezinta o mostenire sovietica in relatiile dintre ministerele de invatamant din tara si cele din fosta URSS.

De exemplu, orice tanar din Romania care doreste sa urmeze studii intr-o alta tara din Europa sau Statele Unite nu are nevoie de acordul expres al MEC. De ce este obligatoriu acordul unor institutii nedemocratice din tara vecina, care nu incurajeaza sub nici o forma invatamantul minoritatii romanesti, sa decida pe cine trimit la studii?

Responsabil pentru rezolvarea acestei probleme este Secretarul de Stat UDMR József Kötö, acesta in loc sa incurajeze tinerii sa continue studiile, i-a invitat sa plece acasa in Ucraina.

Drama a trei tineri din Sudul Basarabiei este uluitoare. Ion Plesco, Alexei Prisacaru si Veaceaslav Decianu sunt proaspeti absolventi ai Facultatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", acestia au primit burse de studiu din partea statului roman in anul 1998 impreuna cu alti 11 studenti din regiunea Cernauti si Transcarpatia. In toamna acestui an, toti cei 14 studenti romani au absolvit facultatea urmand sa-si continue rezidentiatul. Dar pentru ca reprezentantii MEC nu pot incalca un protocol pe care partea ucraineana nu-l respecta, cei trei proaspeti absolventi sunt respinsi si alungati din Romania interzicandu-le sa-si continue rezidentiatul in limba romana. Motivul este faptul ca inspectoratul de la Odessa nu le permite sa-si continue studiile in Romania, in timp ce colegii lor din regiunea Cernauti si Transcarpatia au acceptul, au precizat studentii contactati de ZIUA. Au mai ramas 10 zile pana expira viza de sedere in Romania, iar cei trei studenti nu au primit nici pana astazi un raspuns de la oficialii MEC, in schimb au primit ordinul de evacuare din caminele universitatii. Acesta este doar unul din cazurile abandonate de autoritatiele de la Bucuresti. (D.E.)

Romanii din Herta propun denuntarea Tratatului de baza

"Daca despre Basarabia se vorbeste destul de mult, despre Nordul Bucovinei, care n-a fost niciodata al rusilor sau al ucrainienilor si despre Tinutul Herta, despre acest teritoriu din Romania Veche, locuit si astazi numai de romani si care desi neprevazut in pactul Ribbentrop-Molotov, sovieticii l-au ocupat in 1940 prin forta militara, se vorbeste din pacate foarte putin.

Or, acum este cazul ca diplomatii si conducatorii nostri sa-si aminteasca de Tratatul nedrept si umilitor incheiat de noi cu Ucraina in 1997, nerespectat de partea ucraineana, poate fi, in sfarsit, in mod legal denuntat, avand in vedere ca, in anul 2007 se implinesc zece ani de la semnarea lui.

In acest scop este insa necesar ca in anul curent, 2006, sa-i anuntam pe ucraineni de aceasta intentie a noastra.

Un nou tratat il putem incheia cu vecina noastra plecand de la negocieri reale si evitand sacrificiile teritoriale nedrepte si dureroase.

Asa cum am mai spus cu alte prilejuri, cu o Ucraina democrata si cu vederi pro-occidentale este de sperat ca vom putea avea niste discutii obiective mai fructuoase, ce vor tine seama de identitatea etnica, culturala si istorica a celor care traiesc dintotdeauna in aceasta regiune.

Este de datoria noastra a tuturor si cu deosebire a bastinasilor, care vorbim in numele unei istorii traite, ca sa ne ingrijim sa intram in Uniunea Europeana cu tot ce ne-a apartinut si trebuie sa ne apartina, chiar si in conditiile "spiritualizarii" frontierelor valabile pentru ambele parti".

Prof Dr. doc. Ion Gherman

Presedinte al Societatii Culturale Tinutul Herta

Apeluri catre conducatori

Podul spre Transcarpatia, blocat de cinci ani

Asociatia social-culturala a romanilor din Transcarpatia "George Cosbuc" vine in fata Dvs cu rugamintea de a face toate diligentele necesare, inclusiv la dl. Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pentru a deschide punctul de frontiera Solotvino (Ucraina) - Sighetu Marmatiei (Romania). Mentionam ca podul s-a finalizat in 2001, dar din considerente pe care noi, cei 40.000 de romani din Maramuresul istoric (Ucraina) nu stim de ce nu este dat in folosinta. Conform Acordului dintre Guvernul Ucrainei si Guvernul Romaniei din 2003, Solotvino - Sighetu Marmatiei face parte din cele sase puncte internationale de trecere a frontierei de stat ucraineano-romane ce functioneaza 24 de ore din 24 de ore, dar, in realitate, acest punct este inexistent. Acest lucru este inexplicabil pentru cetatenii ucraineni de origine romana si fratii lor romani de dincolo de Tisa, cetateni ai Romaniei.

In speranta ca, in sfarsit, odata cu schimbarea in bine, atat la noi cat si la dv, acest Acord va deveni o realitate odata cu venirea primaverii 2005, romanii din dreapta Tisei va multumesc din suflet pentru sprijinul pe care suntem convinsi ca ni-l veti acorda.

Cu alese sentimente de consideratiune,

Prof. Gh. OpriS

Presedinte Asociatia Social Culturala a Romanilor din Transcarpatia "George Cosbuc"

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de joi, 2 februarie)

 
Drepturi si pentru muncitorii romani din Italia care se imbolnavesc la lucruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 02 February 2006
Dupa ce Departamentul pentru Munca in Strainatate a anuntat care sunt drepturile muncitorilor romani care lucreaza in Italia si care se accidenteaza la locul de munca, a venit randul precizarii acelor drepturi si obligatii ale lucratorilor romani care au dobandit o boala profesionala in timpul sau ca urmare a desfasurarii unei anumite activitati in acelasi loc, in Italia.

Intr-un comunicat de presa, institutia romana ii anunta pe muncitorii care au contactat o boala profesionala ca trebuie sa-si anunte patronul in termen de 15 zile de la data la care au aflat acest lucru si sa prezinte acestuia certificatul medical cu respectivul diagnostic. La randul sau, angajatorul trebuie sa prezinte birourilor Institutului National de asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL), in termen de cinci zile de la primirea certificatului medical, declaratia de boala profesionala. INAIL poate fi anuntat si de catre medicul care a diagnosticat lucratorul, in aceasta situatie, Institutul cerandu-i patronului declaratia de boala profesionala.

Ca si in cazul unui accident de munca, lucratorul are dreptul la o indemnizatie temporara, in cazul in care boala profesionala determina absentarea de la locul de munca.

Daca se constata ca boala isi are originea intr-un accident produs la locul de munca, aceasta generand un grad de incapacitate psihofizica cuprins intre 6% si 100%, lucratorul are dreptul la prestatie pentru vatamare biologica astfel: o indemnizatie in numerar daca gradul de incapacitate este mai mare de 6% si mai mic de 16% si o indemnizatie in renta daca gradul de incapacitate este egal sau mai mare de16%. In afara  acestora, este prevazuta si o renta pentru urmasi.

In plus, muncitorul are dreptul la tratament medical si asistenta de specialitate pe langa centrele medicale ale INAIL, tratamente hidrotermane si cu namol, precum si concedii in statiunile balneo-climaterice, furnizarea protezelor si prezidiere pentru a garanta recuperarea maxima a capacitatilor fizice si reintegrarea in mediul de munca, social si familial.

 
1317 romani de dincolo de Prut si-au recastigat cetatenia romana in 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :360
Thursday, 02 February 2006
Intre anii 1991-2001, au reusit sa obtina cetatenia romana 94.916 de moldoveni, potrivit Serviciului de Comunicare Publica al Ministerului Administratiei si Internelor din Romania, citat de publicatia Ziua.

Incepand din anul 2002, procesul acordarii cetateniei romane a fost blocat, aceasta sarcina fiind trecuta de la Directia Generala Pasapoarte la Ministerul Justitiei. In cursul anului 2003 au fost aprobate doar 6 cereri de obtinere a cetateniei, iar in 2004 au devenit cetateni romani 257 de basarabeni. Sursa citata mai informeaza ca in anul trecut au reusit sa-si redobandeasca dreptul la cetatenie 1317 basarabeni. In prezent, la Ministerul Justitiei sunt stocate 25.345 de cereri de obtinere a cetateniei romane venite din partea unor cetateni ai Republicii Moldova.

Anterior, se vehiculase o cifra enorma de peste jumatate de milion de oameni, care au devenit cetateni romani in baza legii adoptate de Parlamentul Romaniei in 1991. Potrivit datelor Ministerului roman al Justitiei, intre anii 2003-2005, la Ambasada Romaniei la Chisinau au fost depuse 15.567 cereri pentru primirea cetateniei romane. Amintim ca, la inceputul anului in curs, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a nominalizat printre prioritatile politicii externe si grija sporita pentru romanii din afara tarii, inclusiv si simplificarea redobandirii cetateniei romane de catre moldoveni si ucraineni.

De mentionat ca mai multe publicatii romane si basarabene au criticat ritmul lent de acordare a cetateniei romane, invocand multiplele bariere birocratice, care insotesc acest proces. Dubla cetatenie a fost legiferata in Republica Moldova in noiembrie 2002.

 
Efigia lui Titulescu, inaugurata la Ankara in prezenta premierului romanPDF Print E-mail
Ankara, Turcia/Romanian Global News
Accesari :335
Thursday, 02 February 2006
Premierul roman  Calin Popescu-Tariceanu si primarul Ankarei, Melih Gokceh, au participat miercuri, 1 februarie, in fata ambasadei Romaniei din capitala Turciei, la ceremonia de dezvelire a efigiei diplomatului Nicolae Titulescu.

In cadrul acestui moment solemn, prim-ministrul roman a evocat personalitatea diplomatului roman si rolul jucat de acesta in dezvoltarea cooperarii dintre tarile din regiune, inclusiv a relatiilor dintre Romania si Turcia, informeaza Guvernul Romaniei. Un alt moment important al vizitei de doua zile a premierului roman l-a constituit intalnirea de joi, 2 februarie, cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu, alaturi de care seful Executivului roman s-a rugat in Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului. Pe parcursul intalnirii cu premierul Tariceanu, ierarhul a marturisit ca simte o mare admiratie pentru Romania, pentru istoria si cultura tarii noastre, tara care, in viziunea Sa, a facut progrese foarte mari, iar acestea pot fi constatate cu doar cateva luni inainte de a deveni membru al Uniunii Europene. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a multumit Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului pentru gestul facut de Patriarhie, prin care Biserica Sfanta Parascheva din Istanbul a fost donata comunitatii romanesti din acest oras. Executivul roman a sustinut financiar mai multe proiecte ale Bisericii Ortodoxe, printre care si o manastire romaneasca la Ierihon, aflata in constructie, a afirmat premierului Tariceanu. De asemenea, el a afirmat ca Guvernul roman va sustine constructia Marii Catedrale Nationale. Primul-ministru Calin-Popescu Tariceanu a mai avut o intalnire la ambasada Romaniei din Ankara si cu reprezentantii comunitatii romanesti din capitala turca, mai anunta guvernul roman.

 
Intampinarea Domnului, sarbatorita de crestinii ortodocsi si catoliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Thursday, 02 February 2006
La cateva zile dupa sarbatoarea „Sfintilor Trei Ierarhi”, crestinii ortodocsi praznuiesc in fiecare an pe 2 februarie o alta data importanta in calendarul religios, atat ortodox, cat si catolic, Intampinarea Domnului.

Aceasta sarbatoare a fost stabilita in amintirea zilei in care Fecioara Maria si Iosif au implinit doua porunci ale Legii lui Moise, respectiv slujba curatirii unei femei la 40 de zile de la nastere si ceremonia inchinarii primului nascut de parte barbateasca lui Dumnezeu. Cele doua porunci au fost respectate de Maria si de Iosif in traditia vremii de atunci prin care orice femeie, la 40 de zile de la nastere, trebuia sa se prezinte  la templu cu o jertfa ce simboliza curatirea sa. Sarbatoarea din 2 februarie este importanta si pentru crestinii catolici, care ii acorda la randul lor un loc important printre sarbatorile celebrate de biserica apuseana. Intampinarea Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de "Stretenia", iar traditia spune ca starea meteorologica a zilei in care se savarseste praznicul reprezinta o prognoza meteorologica veridica pentru urmatoarea perioada.

 
MAE si Ministerul Justitiei alaturi de familia lui Teo PeterPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Thursday, 02 February 2006
Verdictul Tribunalului Militar din Quantico, Virginia, care l-a gasit nevinovat pe Christopher Van Goethem, puscasul marin american acuzat - printre altele – si de uciderea lui Teo Peter, in urma accidentului din decembrie 2004, a revoltat intreaga opinie publica de la Bucuresti, dar si clasa politica.

Dupa reactiile premierului Tariceanu si presedintelui Traian Basescu, care au condamnat atitudinea curtii martiale americane fata de cazul van Goethem, Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, la randul sau surprinderea si regretul fata de acest verdict. Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a avut miercuri, 1 ianuarie, o intrevedere cu ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, in care i-a transmis acestuia preocuparea partii romane fata de caz. Ungureanu a informat, totodata, partea americana ca Romania cauta o cale civila de a solutiona acest conflict. MAE si-a anuntat disponibilitatea de a acorda familiei lui Teo Peter intreaga asistenta posibila, in acest sens.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei s-a alaturat si ea punctului de vedere general de la Bucuresti vis-a-vis de aceasta situatie. Alaturi de ministerul de Externe, ministerul Justitiei va cauta sa identifice o solutie legala pentru o actiune civila fie in Romania, fie in Statele Unite.

 
Pe urmele Andreei SimonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 02 February 2006
{mosimage}Autoritatile si familia o cauta in continuare pe micuta Simon Andreea-Simona, in varsta de 9 ani, disparuta de acasa in urma cu o luna si jumatate.

Andreea a fost vazuta, pentru ultima data, la data de 15 decembrie 2005, ora 19.30, in cartierul Tudor din Miercurea Ciuc, cand se pare ca aceasta iesise la cumparaturi. Ultimele imagini cu ea sunt cele inregistrate de camera de luat vederi a magazinului. Fetita purta, in ziua disparitiei, o canadiana gri cu dungi rosii si albe si pantaloni negri.

Cei care pot da relatii in legatura cu copilul, sau care au vazut-o, sunt rugati sa sune la numerele de telefon 112 (apel gratuit), sau 0266-20505 si mobil 0746.180.101.

 
Ziua Mondiala a Tineretului OrtodoxPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 02 February 2006
Tinerii ortodocsi din intreaga lume sarbatoresc in fiecare an pe 2 februarie „Ziua mondiala a tineretului ortodox”, zi instituita in anul 1992 la a XIV-a Adunare Generala a Syndesmos, Organizatia Mondiala a Tineretului Ortodox.

Evenimentul va fi marcat si in Romania, in mod special de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, ASCOR, un exemplu fiind filiala din Iasi a acestei asociatii. Membrii ieseni marcheaza evenimentul prin participarea la Sfanta Liturghie, la slujba Vecerniei si prin organizarea de la ora 18:00 a unei conferinte intitulata „Misiunea tanarului in lumea de astazi”, informeaza Radio Trinitas. Conferinta se va desfasura in sala T17 a Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi si il va avea ca invitat pe parintele Dumitru Paduraru.

 
Alegerile pentru Parlamentul European, intre necesitate si corectitudinePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Thursday, 02 February 2006
Proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, lansat spre dezbatere de catre Ministerul Integrarii Europene aduce o imbunatatire la legea alegerilor pentru Parlamentul Romaniei: accesul la mass-media conform ponderii candidaturilor fiecarui partid politic, alianta politica si alianta electorala.

Totusi, atrage atentia Serban Bubbenek, prim-vicepresedinte al PNTCD, din alte puncte de vedere proiectul de lege are lacune importante.  De exemplu, nu reglementeaza modul in care cetatenii romani cu resedinta in alte state (membre ale Uniunii Europene sau nu) pot vota (prin procura, la ambasade, consulate sau prin corespondenta), intrand in schimb in detalii (prin 4 articole care cuprind 20 de alineate) in ceea ce priveste modul in care cetatenii Uniunii pot vota in Romania. O lacuna a legislatiei interne se perpetueaza si in viitoarea lege pentru alegerile europene: lipsa unui control psihologic al candidatilor, care sa asigure astfel votantii ca cei care ii reprezinta nu au probleme de sanatate mentala care ar putea influenta actul decizional parlamentar. Romania va fi un membru cu un numar important de parlamentari europeni (35), iar interesul nostru nu este doar participarea lor la sedinte, unde eventualele lacune lingvistice pot fi acoperite de catre translatori, ci si intarirea legaturilor cu parlamentarii din celelalte state europene, pentru a putea sa se integreze in activitatea parlamentara europeana astfel incat sa serveasca interesele politice si economice ale Romaniei. Acest lucru, a declarat miercuri Bubbenek, nu se poate face nici prin semne, nici prin intermediari. De aceea, PNTCD solicita Ministerului Integrarii sa cuprinda in textul viitoarei legi un amendament referitor la obligativitatea candidatilor pentru Parlamentul European de a prezenta la depunerea candidaturii un atestat intr-o limba de circulatie europeana, informeaza Prompt Media.

 
Francezii se bat pe LoganPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :602
Thursday, 02 February 2006
Constructorul auto francez Renault intentioneaza sa-si dubleze numarul de autovehicule Logan comercializate in Franta in acest an, a declarat directorul de vanzari Jacques Chauvet, citat de cotidianul "La Tribune".

Potrivit lui Chauvet, prin lansarea unei versiuni break si a uneia cu motor Diesel, Renault spera sa ajunga la 20.000 de Logan-uri vandute in 2006 pe piata franceza, dublu comparativ cu 2005.

Prevazuta a aparea pe piata franceza in luna martie 2006, versiunea Diesel a Loganului ar urma sa reprezinte "aproximativ jumatate din volumul vanzarilor" pe acest an, a estimat directorul. Versiunea break ar trebui sa apara pe piata in octombrie-noiembrie 2006, informeaza Prompt Media.

 
Ted Dumitru la capat de drum in Africa de SudPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :621
Thursday, 02 February 2006

Romanul Ted Dumitru, selectionerul nationalei de fotbal a Africii de Sud a fost concediat miercuri, 1 ianuarie, dupa dezastrul din Cupa Africii de Sud.

Selectionata Bafana-Bafana, antrenata de Dumitru de doua luni, a reusit sa incheie deplasarea in Egipt fara sa inscrie nici macar un singur gol, pierzand fara drept de apel toate cele trei partide disputate. Dupa scorurile tragice de 0-2 cu Guineea, 0-2 cu Tunisia si 0-1 cu Zambia, echipa a fost asaltata la aeroportul din Johannesburg de fanii dezamagiti, fiind necesara chiar interventia echipelor de politie.

„In primul rand imi cer scuze fata de intreaga natiune. Am esuat in a va implini chiar si cele mai joase asteptari”, a spus Ted Dumitru la conferinta de presa de dupa sosire.

Romanul a fost numit selectioner interimar al echipei sud-africane de fotbal, dupa demisia lui Stuart Baxter, in noiembrie. Sperantele lui Dumitru de a antrena Africa de Sud la Cupa Mondiala din 2010, au fost astfel spulberate de campania dezastruoasa din Egipt. Dupa ce Federatia de Fotbal de la Johanesburg a anuntat ca Dumitru nu mai este selectionerul nationalei, romanul a spus ca singura sa implicare in echipa nationala va fi in calitate de membru al echipei tehnice pe care o va recomanda urmatorul antrenor.

 
Traian Basescu in vizita la romanii din Cernauti si HruseutiPDF Print E-mail
Cernauti, Bucovina de Nord, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :684
Thursday, 02 February 2006

{mosimage}In cadrul vizitei pe care o face in Ucraina presedintele Romaniei Traian Basescu va vizita si regiunea Cernauti, zona rapita Romaniei prin Tratatul Ribbentrop-Molotov si in care se afla o puternica comunitate romaneasca.

{mosimage}Pe agenda vizitei se afla Cernautiul si Hruseuti, transmite corespondentul Romanian Global News de la Cernauti.

“Programul vizitei la Kiev prevede convorbiri cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, intrevederi cu presedintele Consiliului de Ministri al Ucrainei, Iuri Ehanurov, cu presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin, precum si cu alti lideri politici. Cei doi presedinti vor semna Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene, mecanism de consultari bilaterale menit sa imprime un plus de pragmatism si o noua dinamica conlucrarii dintre cele doua state. Comisia Mixta Prezidentiala Romano-Ucraineana va avea trei comitete: Comitetul pentru securitate si cooperare europeana, euro-atlantica si regionala, Comitetul pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, minoritatilor nationale si informatiei publice si Comitetul pentru protectia mediului si dezvoltare durabila” se arata intr-un comunicat primit de la Administratia Prezidentiala.

De asemenea, in prezenta celor doi sefi de stat, va avea loc ceremonia de semnare a “Acordului intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind trecerea frontierei prin punctele de trecere a frontierei de stat romano-ucrainene” se arata in acelasi comunicat de presa.

Cea de a doua componenta a vizitei oficiale o constituie prezenta delegatiei Romaniei la Cernauti. Cu aceasta ocazie, seful statului se va intalni cu presedintele Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Mykola Tkaci, cu alte oficialitati locale, cu liderii si membri comunitatii romanesti din regiunea Cernauti si Transcarpatia, va vizita biserica din localitatea Hruseuti (Voloca), precum si Universitatea de Stat din Cernauti.

Universitatea din  Cernauti se afla in incinta fostului Palat Mitopolitan (foto),  construit de Romania si in care autoritatile ucrainiene cu toate straduintele nu au reusit sa stearga urmele inscriptiilor si efigiilor regale romanesti.Un alt obiectiv care ar trebui vizitat de Presedintele Basescu sunt fostele cimitire romanesti unde cu o stradanie barbara, autoritatile ucrainiene incearca stergerea oricaror urme romanesti si unde mormintele personalitatilor romanesti sunt profanate, iar crucile cu nume romanesti sunt distruse sau  luate cu totul.

In zona de sud a Cernautiului se afla asezarile romanesti istorice una dintre acestea fiind Hruseuti, localitate compact romaneasca unde prin stradaniile autoritatilor romane de-a lungul mai multor ani si guverne s-a reusit in 2003 terminarea constructiei si sfintirea unei impunatoare biserici pe care romanii din Hruseuti o umplu duminica de duminica si in care este asteptat vineri si Presedintele Basescu, dupa ce miercuri seara serviciile speciale romane si ucrainiene au inspectat locul, transmite corespondentul Romanian Global News.

 

Pentru ca este nevoie ca romanii de pretutindeni sa stie de fratii lor din Bucovina de Nord, Herta, Sudul Basarabiei(regiunea Odesa), teritorii rapite prin pactul nazisto-comunist, dar si de romanii din Transcarpatia(Maramuresul istoric)si aflate in prezent in interiorul frontierelor Ucrainei, Romanian Global News publica un scurt documentar despre romanii din Ucraina.

 

Documentar

 

- Dupa semnarea si ratificarea contestatului Tratat bilateral romano-ucrainean, la nivel local nu au fost materializate masuri si actiuni concrete care sa aduca la indeplinire prevederile acestuia referitoare la comunitatile romanesti din Ucraina. Prevalandu-se de situatia economica dificila, conducerea de la Kiev si autoritatile regionale aduc in prim-planul atentiei populatiei insuficienta resurselor financiare, prin care motiveaza inoportunitatea angajarii unor cheltuieli necesare sustinerii materiale a initiativelor de revitalizare culturala, educationala si religioasa, cu specific romanesc, in localitatile cu pondere majoritara a etnicilor romani.

- Prin intermediul mass-media si in contactele directe la diverse intruniri cu reprezentantii localitatilor cu pondere romaneasca, autoritatile ucrainene acrediteaza ideea ca, in virtutea Constitutiei Ucrainei, statul a acordat in permanenta o atentie deosebita respectarii tuturor drepturilor comunitatilor romanesti, tratament care nu se aplica etnicilor ucraineni din Romania, acuzand deschis statul roman de neadaptare la conceptiile moderne ale practicii politice fata de minoritati.

In mod cert, in Ucraina exista si se manifesta activ cercuri antiromanesti care, incurajate sau sprijinite de autoritati, pun in practica politica de revigorare a sentimentului nationalist-extremist ucrainean, caracterizat prin intoleranta etnica si anihilare a constiintei nationale a celorlalte comunitati.

- In ansamblul ei, dar mai ales in mediul rural, comunitatea romaneasca se confrunta cu o criza economico-financiara de amploare, cu repercusiuni majore in plan social, spiritual si cultural. Pe fondul general al recesiunii economice, comunitatile romanesti din Ucraina nu  beneficiaza de sprijin pentru editarea de manuale si literatura in limba romana, protectia si intretinerea monumentelor istorice si culturale, pregatirea de cadre, conservarea, afirmarea si dezvoltarea culturii proprii, retrocedarea institutiilor si cladirilor care au apartinut romanilor etc.

- In acest context social-economic, s-a estompat interesul majoritatii etnicilor romani fata de activitatile societatilor si asociatiilor culturale, care isi propun promovarea traditiei si specificului romanesc. Acestea, confruntate cu greutati materiale si financiare, nu reusesc sa polarizeze atentia co-nationalilor, micsorandu-si progresiv aderenta in randul populatiei de conditie mijlocie si sub-medie, care reprezinta segmentul majoritar mai ales in localitatile rurale.

Deosebit de sensibile la aspiratiile romanilor din Bucovina de Nord, tinutul Hertei, Transcarpatia si Basarabia de Sud, problematica ce implica si reabordarea raptului teritorial din 1940, autoritatile centrale si locale supravegheaza atent actiunile desfasurate de societatile si asociatiile cu caracter cultural, precum si publicatiile editate de acestea, eludand prevederile Tratatului politic bilateral.

Procesul de renastere nationala a etnicilor romani, care luase avant in perioada 1991-1992, a fost stopat de oficialitati printr-un complex de masuri legislative si administrative, de natura sa asigure un control riguros asupra activitatii comunitatilor romanesti din Ucraina.

Este cert faptul ca, speculand anumite animozitati interne, autoritatile ucrainene controleaza activitatea unora dintre aceste societati prin elementele infiltrate in conducerea lor, organizand, in acelasi timp, actiuni de discreditare a liderilor romani cunoscuti cu pozitii nationale si unioniste.

Ca urmare a propriilor slabiciuni, a conflictelor dintre personalitati, a lipsei resurselor materiale si financiare, activitatea de aparare a drepturilor si intereselor comunitatilor romanesti din Ucraina este limitata, slab organizata, neunitara si haotica.

- Cea mai mare parte a bibliotecilor si institutiilor de cultura se afla in imposibilitatea de a sustine financiar organizarea si desfasurarea activitatilor pentru care au fost create.

- Presa scrisa in limba romana traverseaza o perioada dificila, derivata nemijlocit din starea economico-sociala precara a  populatiei romanesti din regiune. Toate ziarele si publicatiile in limba romana sunt tiparite intr-un tiraj redus, marindu-se si intervalul de aparitie la editii saptamanale, bilunare si lunare. Pentru a se mentine, unele publicatii in limba romana apar ca suplimente ale ziarelor ucrainene.

- Programele televiziunii ucrainene centrale nu includ emisiuni speciale, difuzate in limba materna, destinate minoritatii romanesti. Posturile de televiziune din Cernauti, Odessa si Ujgorod, precum si cele de radio din Cernauti si Ujgorod, transmit saptamanal emisiuni in limba romana, cu o durata de 45 minute, dar continutul editorial al emisiunilor este controlat.

- Inscriptionarea institutiilor publice, a sediilor administrativ-teritoriale si a localitatilor este realizata exclusiv in limba ucraineana chiar si in comunele cu compozitie aproape unitara a populatiei romanesti. Sistemul de afisare bilingv este utilizat numai in inscrisurile si anunturile de utilitate publica expuse la avizierele de interior ale institutiilor, insa varianta in limba romana este redactata in grafia chirilica.

- In plan confesional, parohiile din localitatile unde populatia romana este majoritara se pronunta pentru mentinerea jurisdictiei canonice a Mitropoliei ucrainene afiliate la Patriarhia Rusa. Decizia romanilor este argumentata prin faptul ca apartenenta la Biserica Ortodoxa Rusa le-a fost impusa de ocupatia sovietica, pe cand trecerea in subordinea Patriarhiei de la Kiev ar constitui un element de optiune, ce ar anula o posibila intentie de schimbare viitoare a statutului prin intrarea sub jurisdictia Patriarhiei Romane.

- Anul 1998 a marcat agravarea situatiei invatamantului si scolilor nationale, implicit si ale comunitatilor romanesti, ca urmare a tentativelor autoritatilor ucrainene de a limita, pana la desfiintare, educatia in limba materna.

Prin Dispozitia nr. 33/03.02.1998 a Ministerului invatamantu-lui, in scolile minoritatilor nationale din Ucraina au fost anulate exame-nele de absolvire la limba materna si literatura nationala (decizia de a mentine sau nu examenele respective fiind lasata la discretia organelor de invatamant regionale), ceea ce inseamna ca examenele de admitere la institutii de invatamant superior vor fi sustinute numai in limba ucraineana, blocandu-se astfel calea absolventilor romani spre o diploma universitara si constituind, totodata, un nou pas spre lichidarea treptata a scolilor romanesti.

- La 01.08.1998 a fost lansata a patra varianta a proiectului de lege cu titlul Conceptia despre invatamantul minoritatilor nationale in Ucraina, elaborat de Ministerul invatamantului (Directia Generala pentru invatamantul Mediu de Cultura Generala) si Academia de Stiinte Pedagogice (Institutul pentru continutul si metodele de invatamant) ce urmeaza a fi supus votului Radei Supreme. Acesta prevede ca in institutiile de invatamant general, in procesul studierii in limba materna a bazelor stiintelor, este obligatorie traducerea notiunilor si termenilor in limba ucraineana. In scolile si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, incepand cu clasa a patra, se aplica predarea in doua limbi sau trecerea treptata la predarea tuturor disciplinelor in limba ucraineana, stabilindu-se ca initial in limba de stat se vor preda nu mai putin de 40% din obiectele de studiu, fara a se impune o  limita superioara.

- In consecinta, chiar daca scolile romanesti sunt lasate sa supravietuiasca,  in viitorul apropiat se estimeaza reducerea progresiva a numarului claselor si scolilor in limba materna si, implicit, a vorbitorilor de limba romana in teritorii romanesti istorice, desi Conceptia despre invatamantul minoritatilor nationale in Ucraina contravine articolelor 1, 3, 8, 9, 11, 15, 22, 24, 53 din Constitutia Ucrainei, articolului 6 al legii Despre minoritatile nationale in Ucraina si altor reglementari interne si internationale.

- Spre deosebire de Bucovina de nord, situatia scolilor romanesti din Basarabia de Sud este mai dificila ca urmare a faptului ca, inca din perioada sovietica, romanii care traiesc in regiunea Odessa au fost recenzati sub denumirea de moldoveni, autoritatile ucrainene perpetuand si incurajand aceasta confuzie.  Ca urmare, din initiativa organelor scolare locale, dar si a unor societati romanesti din regiune (Asociatia National-Culturala a Moldovenilor, condusa de Anatol Fetescu recent promovat de regimul Iuscenko) controlate de autoritatile ucrainene, se preconizeaza trecerea scolilor  la studierea in limba moldoveneasca. In fapt, aceasta pozitie a fost initiata chiar de Rada Suprema a Ucrainei, care a inclus, la sfarsitul anului 1997, limba moldoveneasca, alaturi de limba romana, in numarul celor zece limbi asupra carora au incidenta prevederile Cartei europene a limbilor regionale sau limbilor minoritatilor nationale.

- Aspiratiile tinerilor de origine romana de a-si efectua studiile in Romania este privita cu ostilitate de oficialii de la Kiev. Desi exista un protocol romano-ucrainean in acest domeniu, elevii si studentii romani sunt amenintati ca diplomele obtinute in tara noastra nu vor fi recunoscute dupa intoarcerea in Ucraina.  Cu toate ca multi dintre acestia au absolvit cu calificative maxime, sunt discriminati in obtinerea unui loc de munca pe motivul ca au urmat un sistem de invatamant diferit de cel local. Din aceasta cauza, multi parinti ezita sau refuza frecventarea scolilor in limba romana, precum si trimiterea copiilor pentru continuarea studiilor in Romania. La aeasta se adauga lipsa de interes a autoritatilor romane competente care in anul scolar 2005-2006 pentru prima oara dupa 1990 nu au mai adus studenti romani din Ucraina la studii.

Comunitatile romanesti din actuala Ucraina, ramase in afara teritoriului Romaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, locuiesc compact in:

-       regiunea Cernauti, care cuprinde Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si fostul judet Hotin;

-      regiunea Odessa, indeosebi in raioanele Ismail, Reni, Chilia si Cetatea Alba;

-      regiunea Transcarpatia, in raioanele Teacev si Rahovo.

In spatiul dintre Nistru si Bug, romanii locuiesc in regiunile Herson, Kirovograd si Nikolaev si, la est de Bug, in regiunile Donetk, Dnepropetrovsk, Crimeea si Lugansk.

Conform recensamantului din 1989, in Ucraina locuiesc 459.000 romani, a treia comunitate numerica dupa ucraineni si rusi, impartiti in mod arbitrar de autoritati in 324.000 moldoveni si 135.000 romani, dupa cum urmeaza:

Regiunea

Numarul total

- mii locuitori -

- Romani

          - Cernauti

          - Transcarpatia

 

106,3

29,5

- Moldoveni

- Odessa

 

144,5

- Cernauti

84,5

- Nicolaev

16,7

- Donetk

13,3

- Kirovograd

10,7

- Dnepropetrovsk

6,6

- Crimeea

6,6

- Lugansk

5,8

- Herson

5,6

Populatia romaneasca predomina in trecut, ca populatie autohtona, in Bucovina de Nord si Basarabia de Sud. In prezent, prin deznationalizare si genocid in perioadele imperiului rus si Uniunii Sovietice si Ucrainei, populatia romaneasca a devenit minoritara.

Etnicii romani care traiesc in jurul Bugului provin din romanii ardeleni dusi cu doua secole in urma in stepa pustie din Tavrida, ca osteni impotriva navalirilor  tatare. Autoritatile romane nu s-au interesat niciodata de ei.

Anul 2005 a fost un an extrem de dificil pentru asociatiile romanesti din Ucraina, finantarea lor de catre MAE-DRRP, fiind amanata pana catre sfarsitul anului cand unele proiecte au primit finantare partiala.

 

 
Gheorghiu exclus din avionul prezidentialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :614
Thursday, 02 February 2006

{mosimage}Secretarului de Stat Mihai Gheorghiu i s-a comunicat de catre protocolul Administratiei Prezidentiale ca nu poate sa calatoreasca in Ucraina in avionul prezidential din motive pe care nu este prea greu sa le banuim.

{mosimage}Comportamentul lui Gheorghiu (foto) in cadrul intalnirilor cu diverse asociatii romanesti l-a descalificat complet ca demnitar al statului roman, lucru de care Presedintele Basescu nu putea sa nu stie. Refuzul de a-l lua in avion este un gest firesc al protocolului prezidential care incearca sa evite compromiterea vizitei lui Basescu prin vre-un gest neonorant pentru o astfel de vizita.

Gheorghiu se va deplasa totusi la Cernauti mergand pana la Suceava cu avionul, de acolo urmand sa fie luat cu masina consulatului roman de la Cernauti. El este asteptat cu mare nerabdare de reprezentanti ai asociatiilor romanesti locale pentru a fi intrebat ce a facut in anul 2005 pentru romanii din Ucraina.

 
Ies la iveala complicitatile de la Bucuresti ale lui Valeriu PasatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 02 February 2006
{mosimage}Asa cum Romanian Global News anunta in premiera despre o posibila filiera de la Bucuresti a agenturii FSB-ului contactata de Pasat, iata ca la Chisinau explodeaza o informatie bomba legata de legaturile lui Victor Craciun cu Valeriu Pasat.

{mosimage}Craciun este nimeni altul decat cel care an de an organizeaza(unii spun ca dezorganizeaza) sarbatorirea Zilei de 1 decembrie la Alba Iulia, el fiind responsabil de invitarea romanilor de pretutindeni la aceasta sarbatoare.

Nu este lipsit de importanta ca pe aceasta filiera sa se mearga mai departe si sa se observe pe cine recomanda ambasadorul roman de la Chisinau sa primeasca bani de la DRP in 2004, lucru care sub supravegherea unui „baiat cu ochi albastri” s-a si intimplat. Nu cumva cei care erau recomandati de ambasadorul Teodorescu printr-o scrisoare adresata lui Tius Corlatean, erau aceeasi care acum la Chisinau incearca sa-l scoata basma curata pe Pasat?

 

 „Acum un an, la Bucuresti a avut loc o intrevedere intre senatorul PRM Ilie Ilascu (foto) si fostul consilier al lui Ciubais, Valeriu Pasat. Ultimul a incercat sa-l convinga pe senator sa se deplaseze la Chisinau inaintea alegerilor parlamentare din 6 martie si sa participe indata dupa acestea la manifestatiile preconizate de PPCD, pe care intentionau sa le deturneze serviciile secrete rusesti” informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Lui Ilascu i se propunea sa-l asasineze pe liderul PPCD, Iurie Rosca, cu scopul tensionarii maxime a situatiei politice si crearii posibilitatii de acuzare a presedintelui Voronin de acest asasinat.

Potrivit deputatului PPCD Vlad Cubreacov, in perioada 3-7 octombrie 2005, el a avut ocazia sa discute la Strasbourg cu senatorul PRM Ilie Ilascu. Cubreacov a aflat de la acesta „detalii deosebit de importante si relevante din perspectiva anchetei desfasurate de Procuratura Generala in cazul fostului director al SIS Valeriu Pasat”. „Domnul senator mi-a comunicat ca la inceputul celei de a doua decade a lunii februarie 2005 a fost contactat de Victor Craciun, presedinte al Ligii culturale pentru romanii de pretutindeni, care i-a pus la dispozitie un numar de telefon de la Moscova, rugandu-l sa ia legatura cu posesorul respectivului post de telefon. Domnul senator s-a interesat daca e cumva vorba de eliberarea „baietilor”, adica a detinutilor politici de la Tiraspol - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa - si i s-a dat de inteles ca „da”. Telefonand, a aflat ca e vorba de Valeriu Pasat, care i-a fixat o intalnire la Bucuresti”, sustine Vlad Cubreacov.

Deputatul PPCD a expediat miercuri, 1 februarie, o interpelare-sesizare pe numele procurorului general Valeriu Balaban, caruia ii aduce oficial la cunostinta ca la Bucuresti, Pasat i-a declarat lui Ilascu (potrivit acestuia din urma) urmatoarele: „Iti inchipui, Ilie, ce frumos va fi: Piata Marii Adunari Nationale plina de lume, iar Rosca – in sicriu”. „Uluit de cele relatate, l-am intrebat pe domnul senator Ilascu cum a raspuns ofertei formulate de Pasat. Raspunsul a fost ca nu a spus nici „da”, nici „nu”, lasand loc unui ragaz de timp, in care domnul senator a informat neintarziat Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova asupra intentiei numitului Pasat si a cercurilor moscovite pe care acesta le reprezenta. Domnul senator Ilascu a vrut sa cunosc aceste detalii, precizand ca nu sunt pentru publicul larg. Cu ocazia ultimei sesiuni a APCE, din 23-27 ianuarie 2006, l-am reintalnit pe senatorul Ilascu si, reluand discutia, mi-a reconfirmat cele relatate anterior. Solicitat de mine sa faca publice aceste detalii incriminatoare, eventual acordandu-mi un interviu pentru cotidianul FLUX, domnul senator Ilascu a refuzat, precizand ca i se pare prematur si ca, totusi, ar face declaratii, poate chiar cu mult mai detaliate, daca ar fi convocat in acest sens fie de Serviciul de Informatii si Securitate, fie de Procuratura Generala a Republicii Moldova”, se arata in sesizarea deputatului Cubreacov.

La 13 octombrie 2005, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului, acesta a adresat o interpelare Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova privind complicitatea lui Pasat cu serviciile secrete ale altor state, inclusiv Federatia Rusa, precum si privind transmiterea de catre Pasat a unor informatii secrete vizand agentura serviciilor secrete moldovene din regiunea de Est a Republicii Moldova. „La 9 noiembrie 2005 Serviciul de Informatii si Securitate mi-a prezentat, cu titlu secret, un raspuns la interpelarea din 13 octombrie 2005, raspuns care ar putea fi util anchetei in cazul in care ar fi solicitat, in conditiile legii, Parlamentului Republicii Moldova sau institutiei emitente. In legatura cu toate cele relatate mai sus, adresez Procuraturii Generale cererea de a-l cita oficial pe domnul senator Ilie Ilascu pentru a depune marturie in dosarul deschis numitului Pasat si, totodata, imi exprim deplina si permanenta disponibilitate pentru a depune eu insumi marturie, daca este necesar, in acelasi dosar. Va rog, stimate domnule procuror general, sa ma informati in scris, in termenul prescris de lege, asupra deciziilor adoptate si masurilor concrete dispuse de Dumneavoastra in legatura cu subiectul asupra caruia v-am sesizat prin prezenta”, scrie Vlad Cubreacov.

 
Inainte de vizita lui Basescu la Kiev, Ucraina trece de partea separatistilor transnistreniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :446
Thursday, 02 February 2006

„Cu regret nu putem sa afirmam ca intelegerile dintre conducatorii guvernelor de la Chisinau si Kiev, incheiate anul trecut, au sorti de izbanda astazi si ca sunt rezultate concrete in sincronizarea conlucrarii institutiilor vamale si a celor de graniceri la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean”, a declarat marti, pentru BBC, ministrul Afacerilor Externe al Basarabiei, Andrei Stratan.

Potrivit lui Stratan, Chisinaul a fost surprins de schimbarea pozitiei oficialitatilor ucrainene dupa o reuniune, desfasurata la Odesa, la care au participat si reprezentantii businessului si demnitarii din Cabinetul de ministri al Ucrainei, unde a fost discutat acest subiect. Stratan a declarat ca daca va avea zilele acestea o intrevedere cu omologul sau ucrainean va discuta cu el nu numai problema solutionarii conflictului transnistrean, ci si alte subiecte privind relatiile bilaterale dintre cele doua tari, inclusiv angajamentele luate de catre ambele parti privind efectuarea controlului, incepand cu 25 ianuarie curent, conform unor criterii si intelegeri, acceptate anterior de ambele parti si salutate de catre cei responsabili de situatia la frontiera.

Stratan si-a exprimat speranta ca in cadrul discutiilor pe care le va avea cu colegii sai ucraineni va fi elucidat si incidentul produs la 24 ianuarie curent, cand un convoi in care se afla Igor Smirnov a traversat granita moldo-ucraineana si s-a dus la Odesa. Ministrul a precizat ca acest caz a fost fixat de reprezentantii Uniunii Europene care monitorizeaza punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineana, inclusiv pe segmentul transnistrean, fiind intocmit un raport si transmis Uniunii Europene. „Speram ca in cadrul intrevederilor pe care le vom avea la Comisia Europeana vom examina si acest subiect deosebit de important nu numai pentru noi, dar si pentru reprezentantii UE, care au avut posibilitatea sa se convinga de situatia reala la punctele de trecere si de pericolul ce ne paste pe noi zi de zi la acest puncte de control la frontiera”, a declarat seful diplomatiei moldovenesti.

Totodata, el a evitat sa faca declaratii transante la adresa Ucrainei, mentionand ca pe parcursul anului 2005 autoritatile ucrainene si-au demonstrat disponibilitatea de a acorda asistenta Republicii Moldova in solutionarea unor probleme, inclusiv a celei transnistrene, mai informeaza  BBC.

 
10 milioane de euro ar putea fi investiti de Romania in infrastructura din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :761
Thursday, 02 February 2006
Valoarea investitiilor romanesti pentru anul 2006, orientate in special spre dezvoltarea infrastructurii moldovenesti, ar putea atinge cifra de peste 10 milioane euro, a declarat miercuri presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) Petre Marian Milut, in cadrul intrevederii sale cu ministrul adjunct al Economiei si Comertului al Republicii Moldova Sergiu Sainciuc.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Economiei si Comertului, partea romana si-a manifestat interesul pentru lansarea unor proiecte investitionale in Republica Moldova, inclusiv in domeniul constructiei drumurilor si a spatiilor locative. La randul sau, Sergiu Sainciuc a afirmat ca Ministerul Economiei si Comertului va oferi suportul necesar pentru crearea conditiilor favorabile de amplificare a relatiilor comerciale moldo-romane, prin sustinerea proiectelor investitionale parvenite de la agentii economici din Romania.

La intrevedere au mai participat presedintele Confederatiei Patronatelor din Republica Moldova Leonid Cerescu si experti al Ministerului Economiei si Comertului.

Potrivit datelor MEC, in perioada ianuarie-noiembrie 2005, schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Romania au constituit 334,4 milioane USD,  majorandu-se cu 42,5 la suta fata de valoarea inregistrata in perioada de raport a anului 2004 (cu 99,7 milioane USD mai mult). Exportul efectuat de catre agentii economici din Republica Moldova in Romania in ianuarie-noiembrie 2005 a constituit 101,1 milioane USD, cu 13,8 la suta mai mult in raport cu aceeasi perioada a anului 2004 (cu 12,3 milioane USD mai mult).

Ponderea exporturilor efectuate in Romania a constituit 10,3 la suta din totalul exporturilor Republicii Moldova, fata de 10,1 la suta inregistrate in 11 luni ale anului 2004. Valoarea importului Republicii Moldova din Romania a constituit, in unsprezece luni ale anului 2005, 233,3 milioane USD, cu 60 la suta mai mult in raport cu aceeasi perioada a anului 2004 (cu 87,5 milioane USD mai mult). Ponderea importurilor din Romania a constituit 11,4 la suta din totalul importurilor Republicii Moldova, fata de 9,3 la suta inregistrate in 11 luni ale anului 2004.

 
Cetatenia romana poate fi redobanditaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 02 February 2006
Persoanele aflate in Spania, carora le-a fost retrasa cetatenia romana inainte de data de 22 decembrie 1989, cu ocazia parasirii Romaniei si care detin pasapoarte de persoane fara cetatenie/apatrid, pot redobandi, la cerere, cetatenia romana, in conditiile art. 35 din “Legea cetateniei romane” nr. 21/1991 republicata.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, actele necesare sunt declaratia de redobandire a cetateniei romane, completata in trei exemplare si semnata personal la sediul ambasadeii lista cu date personalei pasaportul de persoana fara cetateniei un document de identitate valabil (pasaport spaniol). Redobandirea cetateniei romane de catre persoanele care au pierdut-o dupa data de 22 decembrie 1989 sau acordarea cetateniei romane, la cerere, persoanelor cu alta cetatenie. Fostii cetateni romani care au renuntat de buna voie la cetatenia romana sau care au pierdut-o prin efectul legii, dupa data de 22 decembrie 1989, precum si persoanele cu alta cetatenie care doresc sa devina cetateni romani pot solicita acordarea cetateniei romane in conditiile art. 10 din “Legea cetateniei romane” nr. 21/1991 republicata. Acte necesare cererea de acordare a cetateniei romane, completata in doua exemplare si semnatai lista cu date personalei certificat de cazier judiciar eliberat de autoritatile statului al carui cetatean este in prezent solicitantul. Acest document fiind redactat intr-o limba straina, el va trebui insotit de o traducere corespunzatoare in limba romana, care va fi legalizata de consuli un document de identitate valabil (pasaport). Taxa consulara este de 200 de euro.

Renuntarea la cetatenia romana

Persoanele care detin cetatenia romana pot solicita, in baza legii, renuntarea la cetatenia romana, in urmatoarele conditiiI sa fi implinit varsta de 18 anii sa prezinte motive temeinice pentru renuntarei sa nu fie urmarite pentru executarea unei pedepse penale in Romaniai sa nu fie urmarite pentru debite catre statul roman sau catre persoane fizice ori juridice din Romania. Acte necesareI cererea de renuntare la cetatenia romana, completata in doua exemplare si semnatai lista cu date personalei certificatul de atestare fiscala, eliberat de administratia financiara din localitatea ultimului domiciliu din Romania, din care sa rezulte situatia debitelor solicitantului fata de statul romani certificatul de cazier judiciar eliberat de sectia de politie din localitatea ultimului domiciliu din Romaniai dovada detinerii cetateniei altui stat (pasaport). Taxa consulara este de 400 euro.

Clarificarea cetateniei romane

Persoanele care nu mai detin documente de identitate sau acte de stare civila ori de orice alta natura eliberate de autoritati din Romania, care sa ateste cetatenia lor romana, pot solicita clarificarea cetateniei lor. In urma indeplinirii procedurii de clarificare a cetateniei, persoanelor respective li se vor elibera dovezi de cetatenie romana, in conditiile “Legii cetateniei romane” nr. 21/1991 republicata. Acte necesareI cererea privind clarificarea cetateniei romane, completata si semnatai lista cu date personalei un document de identitate valabili orice act sau document care poate ajuta la clarificarea statutului solicitantului. Taxa consulara este de 35 de euro.

 
Romanii din Seattle strang fonduri pentru un Complex ortodox romanPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 02 February 2006
Consiliul Parohial al bisericii ortodoxe romane „Sfintii Trei Ierarhi” din Seattle ii invita pe toti romanii din localitate sa ia parte sambata, 4 martie, la Community Center at Mercer View, la dineul festiv de strangere de fonduri pentru construirea Complexului Bisericii Ortodoxe Romane din Seattle.

Evenimentul va avea loc intre orele 18:00 si 22:00, locul de desfasurare fiind situat la adresa 8236 SE 24th Street, Mercer Island, informeaza portalul romanilor din Seattle. Invitatii speciali ai serii vor fi PS Irineu, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, si interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca. Biletul de intrare costa 60 de dolari si include cina si desrtul din seara respectiva. La eveniment sunt asteptati toti membrii comunitatii romanesti din zona Seattle, membrii comunitatii de romani care primesc buletinul periodic de informare al bisericii „Sfintii Trei Ierarhi” urmand sa primeasca in curand invitatii prin posta. Intrucat sunt foarte multi membri pentru care Consiliul Parohial nu are adresele, intreaga comunitate este rugata sa transmita invitatia de a participa tuturor prietenilor si cunostintelor care poate nu primesc buletinul.

Complexul va fi construit pe terenul din Mountlake Terrace in spiritul spatiilor manastiresti romanesti si va fi alcatuit din noua biserica, centrul romanesc si un teren amenajat cu locuri de parcare. Pana la terminarea constructiei lacasului de cult, slujbele religioase se vor oficia in sala de festivitati din cadrul centrului romanesc, sala care va gazdui si evenimentele sociale ale comunitatii.

 
Test telefonic de limba pentru romanii care vor sa ajunga in OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :382
Thursday, 02 February 2006
Romanii care vor sa ajunga in Olanda o pot face, in viitor, numai dupa ce trec de un test de limba olandeza prin telefon.

Parlamentul de la Haga a dat unda verde recent actului normativ conform caruia extra-comunitarii care vor sa ajunga in Tarile de Jos trebuie sa treaca de un examen de limba la telefon, test cu o durata de 20 de minute, gestionat de un computer, care pune intrebari si inregistreaza raspunsurile. Un sistem computerizat va fi, cu alte cuvinte, cel in masura sa decida daca sau nu concurentii vorbesc corect limba olandeza din punct de vedere gramatical si daca pronuntia este corecta, un aspect cheie mai ales ca olandeza este o limba dificila din acest punct de vedere.

Discutiile pe marginea acestui proiect dateaza de ceva timp, iar la originea polemicilor s-a aflat chiar ministrul Imigratiei si Integrarii, Rita Verdonk. Examenul se plateste, iar imigrantii care vor sa vina in Olanda vor fi nevoiti sa plateasca in avans 350 de euro: o suma considerata rezonabila in Olanda, care, dupa cate se cunoaste, este o tara bogata, dar ar putea deveni un obstacol serios pentru persoane care provin din tari sarace si care vor sa ajunga aici. Alte critici care s-au adus acestei noi reglementari sunt legate de soft-ul care recunoaste pronuntia corecta sau incorecta a aplicantilor, dar si faptul ca aceasta tehnologie nu exista in alte tari.

O data trecut acest test, un cetean strain va trebui sa treaca si alte examene, precum cel de „integrare” si un examen pe teme de cultura si valori fundamentale ale societatii olandeze, test ce se va desfasura in reprezentantele diplomatice ale Olandei din tarile de origine ale aplicantilor.

Desi Verdonk a spus de cateva ori ca ar putea exista probleme datorate tehnicii, ea a fost convinsa in cele din urma ca primele 500 de rezultate date de calculator vor fi supuse unui control dublu, de aceasta data neasistat de computer, ci evaluat de profesionisti in probleme de limba si cultura. Dupa clarificarea acestor aspecte, ministrul a spus ca actul aprobat zilele trecute de Parlament reprezinta „un moment istoric”.

Referitor la pretul ridicat al acestui test, ministrul a spus ca numai cei care sunt cu adevarat interesati sa invete pentru a veni apoi sa traiasca in Olanda vor fi dispusi sa treaca – fie si de mai multe ori – prin aceasta proba dificila.

Nu numai autoritatile olandeze, ci si cetatenii Olandei, sunt de acord ca acest test ii va tine departe de Olanda pe imigrantii nepregatiti sa traiasca aici. Conform unor surse, in fiecare an sunt aproximativ 14.000 de extra-comunitari dipusi sa sustina acest test, multi dintre acestia fiind deja casatoriti cu persoane care traiesc in Olanda.

 
Inscrierea copiilor minori in permisul de sedere al parintilorPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 02 February 2006
Legea prevede ca, pana la implinirea varstei de 14 ani, copiii cetatenilor straini ce locuiesc in Italia vor fi inscrisi in permisul de sedere al parintilor.

Pentru copiii intre 14 si 18 ani se va elibera separat un permis de sedere pe motive familiare, informeaza Actualitatea Romaneasca. In ambele cazuri, parintele trebuie sa se afle in posesia unui permis de sedere pentru munca, pentru motive familiale, pentru azil politic. Acesta trebuie sa prezinte la Chestura competenta urmatoarele documente: 4 fotografii tip pasaport; copia pasaportului (originalul va trebui prezentat oricum); copie dupa pagina cu viza (acolo unde este cazul); copie dupa permisul de sedere al parintelui; timbru fiscal de 10,33 euro; pentru copii nascuti in Italia - extras de la Evidenta Populatiei (anagrafe) care sa contina numele ambilor parinti; pentru copiii care stau in Italia cu un singur parinte - consensul parintelui ramas in tara, tradus in limba italiana si legalizat de Ambasada Italiei; pentru copil, un act de identitate in original si o copie.

Chiar daca legea italiana nu prevede in mod expres, multe Chesturi cer ca parintele sa aiba un venit anual superior sumei de 4.666,87 euro, suma considerata minima pentru intretinerea unui copil. Pentru a demonstra acest venit, de regula, se prezinta ultima declaratie de venit. O recenta nota a Ministerului de Interne a clarificat situatia celor care au obtinut permisul de sedere in urma ultimei Sanatorii si prin urmare nu au avut timp sa faca declaratia de venit. Pentru cei aflati in aceasta situatie, este suficient fluturasul de salariu, chitante sau cotoare de la mandatele pentru plata impozitelor. In aceste cazuri, conform notei ministerului, parintele poate demonstra un venit suficient intretinerii unui copil, atasand la cerere o copie a contractului de munca semnat la convocare sau copii dupa fluturasii de salariu din care sa reiasa un venit de cel putin 4.666,87 euro pe an.

 

 
Burse in Israel pentru romaniPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 02 February 2006
Guvernul statului Israel ofera o bursa pentru studii universitare, pentru studentii din anii terminali, sau pentru stagii de specializare, pentru studii postuniversitare, ori pentru stagii de doctorat, cu durata de opt luni, in anul universitar 2006-2007.

Bursa se incadreaza in programul de colaborare in domeniile educatiei, culturii si stiintei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru anii 2002-2006. Potrivit Actualitatea Romaneasca, cei interesati sa obtina aceasta bursa trebuie sa aiba pana in 35 de ani, sa prezinte o scrisoare oficiala de confirmare a primirii la studii din partea unei institutii de invatamant superior din Israel, sa prezinte un certificat de cunoastere a limbii engleze sau ebraice si o scrisoare de recomandare din partea unui cadru didactic de la Centrul de Studii Iudaice din Romania, respectiv de la Universitatile din Bucuresti, Craiova, Cluj si Iasi, unde exista aceasta specializare.

Bursa poate fi obtinuta de studentii care prezinta proiecte de cercetare pe teme iudaice sau israeliene si care provin de la Centrele de Studii iudaice ale Universitatilor din Bucuresti, Craiova, Cluj si Iasi. Mai multe informatii se pot gasi pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si Cercetarii (www.edu.ro).

 
Februarie plin de evenimente pentru biserica „Sf. Gheorghe” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 02 February 2006
Trei evenimente imporante vor marca in aceasta luna viata comunitatii de romani ortodocsi ai bisericii „Sfantul Gheorghe” din Toronto, acestea urmand sa se desfasoare in doua duminici consecutive, pe 12 si 19 februarie.

In prima zi de duminica, 12 februarie, doamnele din cadrul parohiei sunt asteptate la o Adunare Generala, care va avea loc incapand cu ora 13:00, in sala sociala a bisericii. Toate membrele bisericii sunt obligate si rugate sa participe, iar ordinea de zi se va anunta la biserica. Urmatoarele doua evenimente sunt planificate pentru duminica, 19 februarie, de la ora 13:00, cand va avea loc Adunarea generala Parohiala Anuala, si de la ora 15:00, cand va fi Adunarea Generala Anuala a Seniorilor. Ambele actiuni vor fi gazduite tot de sala sociala a biseiricii, programul celor doua evenimente urmand sa fie anuntat la biserica, informeaza portalul oficial al parohiei romanesti.

 
Senatul italian si Camera Deputatilor dau un gir pozitiv Decretului Flussi 2006PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :379
Thursday, 02 February 2006
Cele doua comisii pentru Afaceri Constitutionale din cadrul Camerei Deputatilor si Senatului de la Roma au dat miercuri, 1 februarie, un vot pozitiv proiectului Decretului Flussi 2006, prezentat in luna decembrie de catre Executiv.

Decretul, ce regleaza fluxurile imigrationale in scop laboral pentru anul 2006, aloca un numar de 170.000 de locuri de munca destinate imigrantilor extra-UE care vor sa ajunga in Italia. 

Odata cu votul celor doua camere ale Parlamentului a fost incheiata faza de consultari pe marginea acestui decret. In consecinta, Presedintia Consiliului urmeaza sa redacteze textul final al decretului, tinand seama si de observatiile Conferintei Unificate (care si-a dat votul favorabil la finele saptamanii trecute) si ale comisiilor parlamentare, informeaza portalul Stranieri in Italia.

„Comisia si-a exprimat parerea pozitiva, facand totusi cateva observatii pe care cu siguranta Guvernul va fi incantat sa le primeasca”, a spus Patrizia Paoletti Tangheroni, cea care a prezentat proiectul in fata Camerei. „Mai exact, am cerut un razag de sapte zile intre publicarea decretului si prezentarea cererilor, deschiderea simultana a oficiilor postale si posibilitatea de a descarca modulele prin Internet. Masuri care ar putea usura intreaga operatiune”, a mai spus ea.

Un vot favorabil, dar fara alte mentiuni, a venit si din partea Senatului. „Este un decret optim, probabil cel mai bun emis vreodata”, crede Gabriele Boscetto, cel care l-a prezentat in Senat. „Comisia a luat act de observatiile Conferintei Unificate, pe care le impartasim, si in consecinta a exprimat o parere favorabila”.

Conferinta Unificata, a cerut, ca recomandari insotitoare ale proiectului, interventia Guvernului in ceea ce priveste sistemul de prezentare al cererilor, asigurand din timp informarea asupra datei de publicare a decretului si prevazand modalitati de depunere a cererilor care sa garanteze oportunitati egale de acces.

 
Populatia Uniunii Europene creste considerabil datorita imigrantilorPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :383
Thursday, 02 February 2006
Fenomenul imigrational a avut, la nivelul anului 2005, o importanta fundamentala in cresterea demografica inregistrata in Uniunea Europeana, numarul de locuitori ai Uniunii crescand cu 1.700.000 de persoane.

Tarile preferate de imigrantii din tarile extra-comunitare sunt Italia, Spania si Marea Britanie, care au contribuit numai ele cu 70% la fluxul imigrational net. Aceste date sunt furnizate de Eurostat, Institutul de Statistica al UE, dupa o analiza asupra evolutiei demografice la nivelul anului trecut in Europa, informeaza Stranieri in Italia.

Asa cum se observa de 20-30 de ani, populatia Uniunii Europene continua sa creasca. Conform informatiilor raportului Eurostat, in ultimii 46 de ani, populatia din regiunea formata astazi din 25 de state membre UE a crescut cu incetinitorul de la 376 de milioane la aproximativ 462 de milioane, pana in luna ianuarie 2006. Populatia UE a depasit pentru prima data limita de 400 de milioane de indivizi in 1967, adica in perioada „baby-boom-ului” si a ajuns la cota de 425 de milioane cu 12 ani mai tarziu. De atunci, rata de crestere a ajuns la o incetinire considerabila, astfel ca s-a ajuns la cota de 450 de milioane abia in urmatorii 20 de ani, adica in 1999. Astazi, conform estimarilor Eurostat, populatia Uniunii Europene este ajutata in cresterea sa numai de imigratie. Tinand cont de acest fenomen, cresterea anuala este de aproximativ 2 milioane de unitati, fata de o crestere medie de 3 milioane in anii saizeci, subliniaza raportul Eurostat.

In Italia, in particular, anul 2005, s-ar fi incheiat cu o crestere de 28.000 de unitati, daca nu ar fi fost fluxul imigrational net (imigratie minus emigratie) de 338.100 de unitati. Astfel, populatia nationala a crescut cu 0.53%, ajungand la 58.77 de milioane de persoane (la inceputul lui ianuarie 2006), fata de cota de 58.46 de milioane in aceeasi perioada a anului 2005.

Tara cu cel mai mare numar de imigranti este Spania (652.300), urmata de Italia (338.100 persoane) si Marea Britanie, pe locul al treilea, cu 196.300 de imigranti ajunsi aici in 2005.

 
Aurul si argintul dacilor ajung la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :350
Thursday, 02 February 2006
Institutul Cultural Roman de la Budapesta va fi joi, 9 februarie, de la ora 18:00, locul de desfasurare al unei seri cultural-stiintifice pe tema „Aurul si argintul dacilor”.

In cadrul manifestarii se va prezenta o expozitie fotodocumentara care va include zone si tehnici de exploatare, unelte si tehnici de prelucrare, tezaure monetare si de podoabe si goana actuala dupa comori. Expozitia va fi prezentata de dr. Horea Pop, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, iar conf. dr.Vasile Moga, de la Muzeul National al Unirii din Alba-Iulia, se va afla si el la eveniment pentru a-si lansa cartea „Aurul la romani”, informeaza Institutul Cultural Roman. Institutia romana este amplasata la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, numar de telefon 3832693.

 
In Italia imigrantii premiaza imigranti dar si italieniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 02 February 2006

Premiul „Multietnicita” acordat de imigranti pentru imigrantii din Italia, dar si pentru italieni, asa cum arata manifestul concursului, este un trofeu ce va premia initiative din diverse domenii menite sa conduca la o cat mai buna co-existenta intre imigranti si populatia autohtona.

Categoriile pentru care se va acorda acest premiu sunt: cultura; jurnalism/media; intreprinzatori; spectacol/cinema; sport. Isi pot depune candidaturile cetatenii italieni si cetatenii imigranti proveniti din tari ne-membre al Uniunii Europene, fiind exclusi de la participare membrii juriului si rudele acestora.

Candidaturile, prezentate fie de persoane fizice sau juridice, trebuie depuse pana miercuri, 8 februarie, la ora 19.30 si sa fie insotite de documente, manuscrise, carti/teze/lucrari, articole de ziar/agentie/site-uri internet/servicii radio-tv, lucrari cinematografice/teatrale/fotografice, sau publicatii si alte materiale ce ar putea fi utile Comisiei de Jurizare pentru o cat mai buna evaluare a candidatului. Toate documentele trebuie sa fie in limba italiana, sau traduse in italiana daca sunt produse in alta limba.

Candidaturile se trimit recomandate la adresa Premio Multietnicita 2006 - Segreteria Organizzativa –  P.le delle Gardenie 45 – 00172 Roma, pana la data de 8 februarie.

Va fi premiat cate un castigator pentru fiecare categorie, ales dintre trei finalisti, iar premiile sunt in valoare de 250 de euro.

„Suntem foarte recunoscatori consilierului Franca Coen, pentru ca ne-a sustinut in aceasta initiativa. Este un premiu cu caracter national, pe care il va castiga cel care a favorizat o cat mai buna intelegere intre comunitatile de straini si autoritatile civile”, a spus Chidi Uzoma, presedintele Oforula („Sa construim speranta”), Asociatia care a propus instituirea acestui premiu.

Premiile vor fi acordate in data de 18 februarie, in timpul ultimei Zile Laice, un eveniment organizat de Comuna di Roma si de Stranieri in Italia. Juriul, prezidat de consiliera Franca Eckert Coen, delegata a Primariei din Roma pentru politici de multietnicitate, va fi compus din secretarul Chidi Uzoma (Nigeria), si de profesionistii Alain Goussot (Belgia), Hu lanbo (China), Lidia Pittau (Italia), Predrag Matvejic (Croatia) si Edgar Serrano (Venezuela).

 
Dubla lansare de carte la Editura MilitaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 02 February 2006
Doua noi volume lansate de autori romani de dincolo de Prut se vor lansa miercuri, 8 februarie, la Bucuresti.

Cele doua carti, ”Romanii in armata imperiala rusa”, de Anatol Lescu si ”Informatii militare pe frontul de est”, a lui Pavel Moraru, se vor lansa la Editura Militara.

Lansarea, gazduita miercuri de la ora 14.00 de sala Bizantina a Cercului Militar National, va ocaziona si o intalnire cu cei doi autori din Moldova de peste Prut.

 
Duminica la patinoar pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :340
Thursday, 02 February 2006
Toti romanii din Toronto sunt invitati duminica, 12 februarie, de catre Alianta Romanilor Canadieni, sa vina, incepand cu ora 14:00, la patinoarul in aer liber deschis la Mel Lastman Square.

La intalnirea sportiva de pranz se vor servi ciocolata calda si cafea, iar romanii prezenti vor avea supriza sa primeasca si premii, daca isi vor demonstra talentul pe gheata. Cei care sunt gata sa isi confirme participarea sunt rugati de organizatori sa anunte acest lucru, pentru simplificarea procedurilor in ziua respectiva. Acest lucru se poate face la adresa de e-mail info@arcweb.ca. Patinoarul se afla la adresa 5100 Yonge St., North York Centre, mai informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Romanii catolici din Roma celebreaza Ziua Vietii ConsacratePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 02 February 2006
Biserica "Santa Maria in Campitelli" din Roma, loc in care se intalnesc duminical imigrantii romano-catolici romani din Roma, va gazdui duminica, 5 februarie, cea de-a X-a Zi Mondiala a Persoanelor Consacrate.

La evenimentul religios de duminica se va afla PS Luigi Moretti, episcop auxiliar de Roma-Est, care va oficia celebrarea euharistica, dar si membri ai ordinelor si congregatiilor din Cetatea Eterna, informeaza Episcopia Romano-Catolica de Iasi.

Lacasul de cult catolic in care se va desfasura serviciul religios este locul de intalnire al comunitatii centrale a capelaniei pentru imigrantii romani de rit romano-catolic din Roma, fiind infiintata in anul 2004 si al carei paroh este pr. Isidor Iacovici. Parintele este ajutat de anul trecut de pr. viceparoh Iulian Faraoanu.

Biserica se afla in centrul istoric al Romei, iar Sfanta Liturghie in limba romana se celebreaza aici inca din anul 1996. Lacasul de cult este oferit prin bunavointa Vicariatului de Roma si este administrat de preotii calugari din Ordinul "Clericii Maicii Domnului", parintele Tommaso Galasso fiind responsabil. Hramul parohiei este Neprihanita Zamislire, iar liturghia duminicala se oficiaza incepand cu acest an de la ora 15:30, mai anunta eparhia romana de la Iasi.

 

 
Balul Ghioceilor le aduce primavara romanilor din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :301
Thursday, 02 February 2006
Biserica ortodoxa romana „Toti Sfintii” din Toronto va organiza si in acest an, pe 25 februarie, Balul Ghioceilor, eveniment devenit deja traditional pentru aceasta comunitate.

Biletele de intrare la eveniment se pot procura de la sediul  parohiei, aflat la adresa 545 Danforth Rd., sau de la magazinul Aprozar, al carui proprietari sunt sotii Stefan si Ana Muthi.

Lacasul de cult romanesc este implicat si in viata sociala a romanilor din Toronto, un alt eveniment traditional pe care il organizeaza anual fiind Balul Strugurilor care are loc toamna.

 
Ziua Indragostitilor, celebrata de studentii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 02 February 2006
Mult-asteptata zi a indragostitilor va fi celebrata si de studentii romani de la Toronto care au planuit sa organizeze vineri, 17 februarie, impreuna cu Black Sea Entertainment, o petrecere de Valentine’s Day.

Acest eveniment se adreseaza exclusiv tinerilor care au implinit deja varsta de 19 ani si se va desfasura la sediul discotecii romanesti din 50 Esna Park, Dr. Markham, informeaza pagina de web a studentilor romani. Petrecerea va fi animata de DJ Funky T si va incepe la ora 21:00.

 
O noua runda de distractie pentru romanii din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :286
Thursday, 02 February 2006
O alta seara de distractie li se pregateste romanilor din Koln, care sunt invitati de Club-Ro din localitate sa vina vineri, 17 februarie, in noul amplasament din Club Eulenburg, la o petrecere cu premii.

Acestea vor fi puse la dispozitia participantilor de firma de tranpsort aerian low-cost Blue-Air, sub forma de tombola, si vor consta in bilete de avion dus-intors pe ruta Maastricht-Aachen sau Frankfurt-Bucuresti si inapoi. Petrecerea este organizata in colaborare de Club-Ro si Radio R Romania, care au in componenta lor tineri romani. Rezervari si informatii: +49 (0)211 1682071.

 
Saviana Stanescu revine pe scena din New-YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :329
Thursday, 02 February 2006
Dramaturgul roman Saviana Stanescu, un tanar talent care a cucerit deja publicul american cu lucrarile sale, si-a prezentat miercuri, 1 februarie, la Lark Theatre din New York, piesa „Lenin’s Shoe”, o reprezentantie ce i-a avut ca protagonisti pe Amir Arison, William Carden, Walter J. Masterson, Florin Penisoara, Jessica Warner, Jennifer Dorr White si Shawn-Caulin Young.

Piesa este regizata de Daniella Topol, iar punerea in scena ii apartine lui Kelly Maizenaski. Dupa terminarea spectacolului, publicul prezent la Lark Theatre a fost invitat la o dezbatere pe marginea experientei de imigrant, „In-Between Two Cultures”.

Piesa Savianei Stanescu va mai avea si alte reprezentantii la New York, programate pentru datele de 2-4 si 6-11 februarie, de la ora 20.00. Biletele costa 15 dolari si pot fi obtinute la adresa de web www.theatermania.com sau sunand la numarul de telefon 866-811-4111.

 

 
Trupa Mandinga se intoarce din experienta cubanezaPDF Print E-mail
Havana, Cuba/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 02 February 2006
Luni, 6 februarie, trupa Mandinga se intoarce in tara din turneul cubanez, total schimbata: cu instrumentisti toba de carte, o coregrafie noua, un nou album si o incredere uriasa in fortele proprii.

Cele trei saptamani petrecute cu succes in Caraibe isi vor lasa puternic amprenta asupra stilului muzical si conceptului de spectacol, se arata intr-un comunicat al trupei. "Deocamdata nu putem spune decat ca vom face unele schimbari si ca va pregatim doua surprize la care nimeni nu s-ar astepta", a declarat Florin, liderul trupei. 

Mandinga a decis sa investeasca in turneul cubanez pentru a studia direct de la sursa totul despre muzica si dansurile latino-americane. Ei au trait aici o experienta esentiala pentru cariera lor, Cuba fiind tara unde muzica si dansul sunt un stil de viata. "Vrem sa devenim una dintre cele mai bune trupe de muzica latino-americana din lume. Da! Avem tupeul sa ne dorim asta si muncim atat de mult incat suntem siguri ca vom reusi. Cuba nu va fi singurul nostru turneu de studii dar ne-a marcat total", a subliniat Alex. 

Inca din prima zi in Havana, instrumentistii de la Mandinga au inceput studiile de trompeta, bass, percutii si dans. Profesorii lor sunt mari personalitati muzicale ale lumii - Lazaro Amaouri Ouiebo Dibut de la Buenavista Social Club, Sergio Carreras de la Haila, Samuel Formell de la Los Van Van (cel mai popular grup cubanez din toate timpurile), celebrul dansator Yoannis Tamayo Castillo (cel care antreneaza dansatorii de salsa pentru cele mai importante concursuri internationale). Muzicienii din Havana au apreciat prestatia artistilor romani si i-au acceptat imediat in cercul lor, Mandinga cantand alaturi de ei in jam session-uri de club si participand la numeroase evenimente culturale.

Cei de la Mandinga au lucrat impreuna cu un important compozitor cubanez la viitorul album, asteptat cu nerabdare de fanii romani. Pe langa 6 piese cu totul speciale, artistii nostri se vor intoarce acasa si cu imagini pentru un nou videoclip, deoarece delegatia Mandinga a cuprins si un cameraman profesionist.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions