Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Friday, 03 February 2006

Presedintele Traian Basescu se va afla azi la Cernauti, in cea de a doua zi a vizitei prezidentiale in Ucraina. Scriitorul si jurnalistul bucovinean Vasile Tarateanu ne-a transmis un text in care descrie asteptarile romanilor bucovineni de la vizita presedintelui Traian Basescu la Cernauti, material pe care il reproducem in randurile ce urmeaza.

Zeci de ani au tot asteptat romanii sa vina americanii. Ca sa-i salveze de rusi. Dar americanii nu s-au grabit sa vina (bine ca au ajuns macar acum la Constanta) si patria noastra istorica n-a putut face altceva decat sa cada tot mai mult sub influenta fostului colos sovietic, cedand nu numai insule si platouri continentale, ci si pe fostii ei copii lasandu-i de izbeliste la cheremul noilor lor stapanitori.

Tot asa au asteptat zeci de ani la rand si romanii din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si fostul tinut Herta, ca vor veni romanii din nou la ei acasa si-i vor elibera cu adevarat de sub jugul asa-zisilor "eliberatori sovietici".

Cu toate acestea, in pofida enormelor pierderi si a circumstantelor de obicei nefavorabile romanii din afara tarii inca nu si-au pierdut definitiv speranta. De fapt, multi dintre ei in asemenea cazuri isi zic "nu spera si nu ai teama".

Tot asa, cu durere si speranta il asteapta romanii din nordul Bucovinei, din nordul Basarabiei si din fostul tinut Herta pe oricare inalt demnitar roman, care isi aduce aminte ca fie in perioada campaniilor electorale sau dupa de faptul ca in aceste teritorii stramosesti mai exista inca romani, frati de ai lor de sange si credinta romaneasca, crezand ca odata cu venirea lor, sau macar dupa, se va face ceva si pentru ei, ca vor scadea cumva chingile deznationalizarii lor, in care se zbat uneori cu disperare ca sa-si pastreze identitatea.

Am gresi daca n-am spune ca nu s-a facut nimic. S-au adus niste carti, s-au dat niste burse. S-au acordat unele ajutoare pentru presa independenta romaneasca. Mii de copii au avut posibilitatea sa viziteze locurile memorabile din patria bunicilor lor. Mii de enoriasi au avut fericita ocazie sa intreprinda pelerinaje pe la sfintele lacasuri ale neamului nostru. Au fost lichidate vizele. S-au deschis noi puncte de trecere a atat de blestematei frontiere.

O noua frontiera

Dar iata ca, frontiera de gulag stalinist este schimbata pe alta, mai europeana, mai civilizata. Vizele s-au introdus din nou. Si obtinerea lor nu e deloc ieftina pentru salariile si pensiile mizere ale romanilor nostri. De unde sa ia romanii de rand cate 80 de dolari pentru a obtine o viza ca sa plece in patria lor istorica pentru a-si vedea surorile, fratii, alte rude instrainate? Si bursele se obtin din ce in ce mai greu si tot mai putine. Si ajutoarele nu mai ajung cum ajungeau, dar nu totul consta in ajutoarele materiale, caci nu de ele duc lipsa romanii din Ucraina. Ajutorul cel mai important este cel politic, de incheiere a diverselor acorduri bilaterale (nu Tratate!) din care sa reiasa obligativitatea ambelor parti, in cazul dat romano-ucrainene, de a sustine la modul concret indeplinirea doleantelor populatiei romanesti autohtoine din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei, tinutul Herta, din sudul Basarabiei si din Maramuresul istoric, si din alte teritorii stramosesti.

Invatamant in limba romana

Iar aceste doleante nu-s chiar atat de mari si de neatins. Ele au fost inaintate nu odata conducerilor de varf ale ambelor state Roman si Ucrainean, cetatenii loiali ai caruia suntem: de a avea o universitate cu mai multe facultati in care invatamantul sa se desfasoare in limba romana, de a avea la Cernauti, precum am avut, un teatru romanesc, o biblioteca romaneasca, un muzeu al lui Mihai Eminescu, case memoriale intru eternizarea marilor nostri inaintasi si cate altele. Un colectiv artistic profesionist la Filarmonica din Cernauti.

De ce sa nu ni se retrocedeze imobilele noastre nationale, care au apartinut societatilor noastre culturale pana la confiscarea lor, in mod abuziv, in 1940 de catre reprezentantii puterii sovietice. Si ce mai vor romanii nostri? Sa circule liber in patria noastra istorica fara vize, iar daca asa ceva este acum imposibil, atunci sa nu plateasca bani grei pentru vize, sa le obtina in mod gratuit. Or, costul lor a fost platit cu varf si indesat de catre bunicii si parintii nostri de-a lungul zecilor de ani de instrainare.

Acestea-s durerile si sperantele noastre. Mai sunt si altele, dar spatiul de care dispun si timpul, nu-mi permite sa le enumar pe toate. Or mai fi, si nu putine, cum sunt, de exemplu, monumentele lui Stefan cel Mare in locul ales de catre comunitatea romaneasca din Ucraina si Alexandru cel Bun in centrul Cernautiului, deoarece el a fost stapanul acestor locuri in perioada primei atestari documentare a orasului nostru.

Si cum majoritatea acestor probleme cu care ne confruntam nu pot fi solutionate fara participarea activa a presedintilor, primilor ministri si a ministrilor de la Externe, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, a Ministerul Culturii si altora, romanii nostri tot spera ca acestia vor veni si vor pune umarul lor la solutionarea politica a problemelor cu care se confrunta.

Asa ca romanii din regiunea Cernauti il asteapta pe Traian Basescu, presedintele Patriei noastre istorice, cu durere si speranta. Spera ca acea comisie prezidentiala Basescu-Iuscenko va functiona cu adevarat. Ca relatiile de prietenie pe care le-a stabilit cu presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, de aceeasi orientare politica europeana, vor da roade frumoase. Noi contam pe curajul domniilor lor de a depasi obstacolele unor gandiri anchilozate.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de vineri, 3 februarie. Un material realizat de Vasile Tarateanu)

 
Basescu, in vizita la Academia Movileana din KievPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :363
Friday, 03 February 2006
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit vineri, 3 februarie, la Kiev, cu studentii de la Universitatea Nationala “Academia Movileana” din capitala Ucrainei.

Seful statului roman a facut o prezentare a lucrurilor usoare si a celor cele dificile in drumul spre integrarea euro-atlantice a Romaniei, aratand ca este usor sa faci legi, sa organizezi institutii compatibile cu cele europene, dar este dificil sa faci sa fie aplicate legile, sa faci institutiile sa functioneze dupa modelul celor europene, sa se respecte drepturile omului.

In cadrul intalnirii, presedintele Basescu a mai subliniat ca, in procesul de integrare a Romaniei, cea mai mare dificultate a fost in sectorul economic, fiind nevoie de 16 ani pentru ca tara noastra sa atinga standardele minimale ale Uniunii Europene. Seful statului a aratat ca integrarea europeana a fost influentata si de evolutia economiei romanesti, domeniu in care, in primii ani, s-a continuat politica din regimul comunist, inregistrandu-se o crestere nesanatoasa, informeaza un comunicat de presa emis de Presedintia Romana.

In dialogul cu studentii, raspunzand la intrebarile acestora, seful statului a subliniat ca este foarte important ca si politicienii sa evolueze si sa se schimbe. Presedintele Basescu s-a dat ca exemplu, aratand ca pana in anul 2000 nu era un sustinator al retrocedarii proprietatilor. De asemenea, seful statului a aratat ca in calitate de ministru al Transporturilor a refuzat sa aplice o hotarare judecatoreasca, ceea ce acum i se pare inacceptabil. „Si politicienii se schimba!”, a subliniat presedintele.

Totodata, seful statului i-a indemnat pe studentii din Ucraina, tara aflata in perioada pre-electorala, sa se bucure ca exista dispute intre politicieni. „Este un semn al democratiei. Oamenii politici, chiar daca ofera un spectacol politic dizgratios, trebuie sa fie solidari pe teme de interes national”, a apreciat presedintele tarii.

Spre finalul vizitei de la Kiev presedintele Traian Basescu a depus o coroana de flori la Mormantul Soldatului Necunoscut, vizita oficiala in Ucraina continuandu-se cu deplasarea delegatiei oficiale la Cernauti.

Academia Movileana a fost infiintata de mitropolitul Kievului, Petru Movila, in anul 1631, la inceput fiind doar un colegiu cu predare in limba latina, cu un program de studii asemanator cu al universitatilor apusene. Academia este considerata cea mai veche institutie de invatamant superior a slaviilor ortodocsi.

 

 
Softistii romani se intorc, totusi, acasaPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 03 February 2006
Trei tineri softisti care au plecat sa munceasca pentru firme importante din afara tarii au hotarat sa se intoarca in Romania, pentru a lucra la o companie clujeana, ARoBS Transilvania Software.

Sergiu a inceput sa lucreze la o firma multinationala din Ungaria inca din anul 2000. Proaspat absolvent, postul de programator la o mare firma, cu un salariu care a ajuns la o mie de euro pe luna, era un vis implinit. Conform declaratiilor sale,  conditiile bune de munca si un salariu foarte bun ca incepator au constituit motive foarte intemeiate sa lucreze acolo, dar cateva probleme de sanatate cu care s-a confruntat l-au facut sa se intoarca acasa. Un alt motiv l-a reprezentat si sotia lui, care nu s-a putut adapta, iar lipsa familiei si a prietenilor au cantarit, de asemenea, greu in luarea unei decizii finale.

Cel de-al doilea coleg actual al lui Sergiu, Victor, s-a intors pentru ca si-a satisfacut curiozitatea de a lucra mai bine de un an la o firma indiana cu filiala in Ungaria. Victor considera experienta prin care a trecut ca fiind extraordinara din punct de vedere al organizarii firmei, multiculturalitatii, culturii corporatiste. Totusi, si el s-a intors, mai ales ca firma la care lucreaza acum a raspuns pe deplin exigentelor sale.

Experienta lui Paul e mult mai vasta si pe mai multe continente: a inceput in Ungaria, apoi a lucrat in Londra, Paris, dar si in Bangalore, India. In total, a petrecut patru ani lucrand la firme de IT din afara tarii. Dupa tot acest periplu, Victor si-a dat semana ca isi dorea o viata mai asezata, intr-un singur loc, mai stabila. Afland de la niste colegi de firma clujeana si fiind placut impresionat de conditii, Paul a acceptat sa revina in tara.

Claus lucreaza de aproape trei ani la Ambo Consulting in Satu Mare si crede ca intoarcerea tinerilor informaticieni din Vest nu reprezinta doar cazuri izolate. “Eu am plecat in mai 2000 in Germania si am lucrat trei ani la o firma germano-americana. Dupa trei ani, nu am mai avut de lucru, dar as fi avut posibilitatea sa gasesc pentru ca aveam experienta in IT, vorbesc sase limbi straine . Sotia mea insa nu avea drept de lucru si, in plus, ne mutasem de prea multe ori, incat ne-am spus ca a venit vremea sa ne asezam si asa ne-am intors in Romania. Am vorbit recent cu un prieten de al meu, tot informatician, roman nascut in Germania, care mi-a spus ca in conditiile de fiscalitate din Romania si cum se si prefigureaza o crestere accentuata a salariilor din domniul IT&C, ar veni si el sa lucreze aici. In Romania poti lucra si pentru firme din Gemania, dar fiscalitatea e mai mica. In Germania, fiscalitatea pur si simplu e ucigasa”, spune Claus, citat de firma de software de la Cluj.

 
ICR de la Budapesta si Centrul Ungar de la Bucuresti vor functiona pe baza de acordPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Friday, 03 February 2006
Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare au ratificat vineri, 3 februarie, acordul privind functionarea Institutului Cultural Roman la Budapesta si a Centrului Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti.

Acordul mentioneaza masuri privind coordonarea si conducerea celor doua institutii precum si desfasurarea unor manifestari in domeniul culturii, invatamantului, educatiei, stiintei si tehnologiei, organizarea de spectacole, seri literare, expozitii si proiectii de filme, crearea si functionarea bibliotecilor si salilor de lectura, editarea si difuzarea de materiale informative; activitatea comerciala a institutiilor; accesul publicului la manifestarile culturale; stabilirea conditiilor financiare de participare la actiunile institutiilor; statutul personalului; regimul fiscal al institutiilor. Acordul va intra in vigoare in a 60-a zi de la data ultimei notificari prin care Partile isi comunica reciproc, pe cai diplomatice, indeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa in vigoare.

Institutul Cultural Roman la Budapesta este subordonat Institutului Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, iar Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti este subordonat ministrului Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare, prin Directia Institutelor Culturale Maghiare din Strainatate.

In prezent, Institutul Cultural Roman la Budapesta si Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti fiinteaza in baza unei conventii semnate in anul 1969 si a unui Aide Memoire, semnat in 1990. Dupa intrarea in vigoare a Acordului privind functionarea celor doua institutii de cultura, Conventia semnata in 1969 isi va inceta valabilitatea.

 

 
Uniunea Latina isi deschide birou la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :302
Friday, 03 February 2006
Uniunea Latina, o organizatie interguvernamentala ce reuneste 36 de state cu limba oficiala sau nationala neolatina, isi va deschide un Birou la Bucuresti, prin intermediul caruia isi va desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei.

Decizia a fost luata de Guvernul Romaniei, care a aprobat proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Uniunea Latina privind infiintarea unui Birou al Uniunii Latine la Bucuresti si privilegiile si imunitatile Biroului Uniunii Latine pe teritoriul Romaniei, semnat la Bucuresti, la 14 octombrie 2005.

Uniunea Latina a fost infiintata prin Conventia de la Madrid, in 1954, iar tara noastra a aderat la Uniune in 1979 si a solicitat infiintarea unui Birou la Bucuresti in anul 1986. Existenta unui Birou al Uniunii Latine la Bucuresti va facilita organizarea unui numar mare de actiuni si promovarea unor interese culturale si de imagine ale Romaniei in strainatate. Biroul poate deveni un centru de interes pentru statele vecine, in care locuiesc si romani.

Printre proiectele Uniunii Latine se numara tiparirea unor manuale de invatare a limbii romane prin franceza, crearea unei baze de date de terminologie tehnico-stiintifica, organizarea unor concursuri de cultura generala sau de cunoastere a limbilor romanice, festivaluri, concerte, expozitii, difuzarea de materiale de formare in domeniul audiovizualului.

 

 
Olanda va zice da pentru aderarea Romaniei la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 03 February 2006
Parlamentul olandez a dezbatut miercuri aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana. Discutiile au fost aprinse si s-au incheiat tarziu in noapte, dupa o sedinta-maraton care a durat sapte ore.

Tonul general al dezbaterii a fost pozitiv, iar discutiile s-au focalizat asupra Romaniei, din cand in cand facandu-se si cate o referire la Bulgaria. Potrivit BBC, citat de Prompt Media, initiativa crestin-democratilor de a amana ratificarea Tratatului pana la vara nu a avut succes. Martea viitoare, parlamentarii vor vota Tratatul de aderare a Romanei si Bulgariei la UE. Se asteapta ca Parlamentul sa ratifice documentul, in ciuda presiunilor facute de crestin-democrati, majoritari la guvernare. Acestia anuntasera ca vor respinge tratatul pe motiv ca in Romania coruptia este inca in floare, iar reforma justitiei este lenta. Dezbaterea de miercuri seara s-a incheiat cu interventia ministrului de Eexterne Ben Bot, si el crestin-democrat. Bot nu a impartasit insa parerile colegilor sai de partid. Sloganul pe care ministrul de Externe si-a construit raspunsul a fost sa fim critici, dar cinstiti. El a spus ca guvernul sustine aderarea celor doua state si ca acum e momentul ca acestea sa primeasca incurajari, nu critici. Raspunzand diverselor intrebari ale parlamentarilor, ministrul a precizat ca Olanda nu are decat de castigat din aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune. Cele doua tari vor deveni noi piete de desfacere, iar stabilitatea in zona va creste. Unul din cele mai dezbatute subiecte a fost migrarea fortei de munca ieftine din Romania si Bulgaria catre Olanda, fenomen de care se tem majoritatea partidelor. Bernard Bot e de parere ca economia olandeza nu va avea de suferit in vreun fel in urma integrarii celor doua state, la fel cum nu a suferit nici dupa aderarea Spaniei sau a Portugaliei. In final, Bot a conchis: “Trebuie sa dam un semnal pozitiv. Guvernul e increzator ca ambele tari fac tot ce le sta in putinta pentru a implementa reformele si cred ca acestea au indeplinit deja criteriile de aderare in proportie de 80 pana la 90 la suta.” El a precizat ca aceasta nu este doar parerea guvernului sau, ci si a altor 24 de guverne. La randul sau, ministrul pentru Afaceri Europene, Atzo Nicolai, a remarcat progresele facute de cele doua tari si si-a exprimat intregul sprijin pentru aderarea lor. Nicolai crede ca nu e nevoie de alte critici deoarece posibilitatea de a amana aderarea cu un an este cea mai eficienta metoda de presiune.

 
Cooperarea SUA-UE-NATO implica si RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 03 February 2006
Conferinta internationala de securitate, ce se va desfasura la Munchen in zilele de 4 si 5 februarie, va ocaziona si prezenta in Germania a unei delegatii romanesti.

Vor fi prezenti la forumul de dezbateri seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu.

Cu o traditie de peste patru decenii, evenimentul este un forum de dezbateri pe problematica securitatii si a pacii la nivel european si global, care reuneste oficiali de rang inalt si reprezentanti de marca ai mediilor de presa si academice din Europa si SUA. Discutiile din cadrul acestei conferinte dau, in general, tonul dezbaterilor de securitate trans-atlantice din anul in curs, ele oferind, adesea, un loc de testare a unor idei si initiative noi. Laitmotivul editiei din acest an este consolidarea parteneriatului transatlantic. Subsumat acestei teme generale, vor fi prezentate prioritatile de politica externa ale noului guvern german, rolul institutiilor euro-atlantice si modul in care acestea se adapteaza provocarilor globale. La conferinta vor lua parte peste 35 de ministri de externe si ai apararii din Europa si SUA. In cadrul conferintei, ministrul roman va sublinia valoarea parteneriatului transatlantic, cu cei doi piloni ai sai, cooperarea SUA – UE si NATO. Va evidentia importanta unei cooperari transatlantice solide, orientate atat spre problemele globale de securitate, dar si spre provocarile inca existente in spatiul euro-atlantic, precum Kosovo, conflictele din R. Moldova si Georgia si securitatea energetica.

 
Romania inca mai poarta stigmatul copiilor orfani din 1990PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Friday, 03 February 2006
Desi Romania a facut multe progrese in privinta protectiei drepturilor copiilor, acestea nu sunt inca vizibile in afara granitei, a spus seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

Acesta a subliniat ca este vital pentru autoritatile romane sa gaseasca modalitati de imbunatatire a ingrijirii din maternitati dar si in problema copiilor cu diverse tipuri de handicap. Scheele a adaugat ca Romania inca mai este asociata, in strainatate, cu imaginile socante care au facut inconjurul lumii si care prezentau situatia deplorabila in care se aflau copiii orfani aflati in lagarele comuniste, imediat dupa 1989.

 
Uniunea Cineastilor din Romania aniverseaza 110 ani de cinematografiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 03 February 2006
Cinematografia din Romania implineste in acest an 110, prilej cu care Uniunea Cineastilor din Romania, UCIN, va realiza in o pelicula despre semnificatia acestui domeniu in tara noastra.

Bucurestenii au fost primii romani care, in urma cu 110 ani, in luna mai, au putut sa vada primul material filmat, respectiv filmele fratilor Lumiere, anunta TVR. Primele secvente filmate in Bucuresti dateaza tot din anul 1896, orasul fiind, de altfel, a sasea capitala din lume care a introdus cinematograful. Bucurestiul va gzadui pe parcursul acestui an o serie de manifestari prilejuite de aceasta aniversare, culminand cu o sedinta ampla, in luna septembrie.

 
Luminita Anghel se lanseaza si in Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Friday, 03 February 2006
“Compozitorul minune” al muzicii romanesti, Marius Moga, mai da o lovitura. Conform ziarului “Gardianul”, Moga o lanseaza in Marea Britanie pe Luminita Anghel.

Cei doi au colaborat la un album care va fi lansat la sfarsitul acestei luni pe piata muzicala din Romania si la inceputul lunii februarie la englezi. Piesa aleasa sa fie single este in genul celei care a ocupat locul al treilea la Eurovision, “Let me try”, la fel de ritmata si de dinamica, dupa cum spune chiar artista. Reteta succesului pentru cantaretii romani s-a dovedit a fi, pe langa un fizic placut, un decolteu generos, in cazul femeilor si multe alte artificii de “show bizz”, un compozitor cunoscut care a scos din mana lui o sumedenie de hituri, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Luminita Anghel a revenit de o buna bucata de vreme in peisajul muzical romanesc si incearca sa dea lovitura si in Marea Britanie. Spectaculoasa revenire se datoreaza in special performantei pe care a avut-o la Kiev in anul trecut la Eurovision. Cantareata a demonstrat tuturor ca vocea ei poate sa impresioneze o lume intreaga. Si asa s-a si dovedit a fi, caci abia incheiat concursul, piesa participanta, “Let me try”, a inceput sa faca inconjurul lumii, mai ceva ca “Dragostea din tei” a celor de la O-Zone.

 

 
CMR il interpeleaza pe Traian Basescu pentru situatia romanilor din UcrainaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :494
Friday, 03 February 2006
Cu ocazia vizitei pe care Presedintele Romaniei o face astazi la Cernauti si Hruseuti, in Bucovina de Nord, Consiliul Mondial Roman trimite o scrisoare deschisa acestuia, in care sunt enumerate cateva dintre numeroasele probleme cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Ucraina.

Scrisoarea scoate in evidenta si nepasarea autoritatilor romane competente care ar fi trebuit sa se ocupe de rezolvarea acestor probleme.

 

Stimate Domnule Presedinte,

Dorim sa va amintim si pe aceasta cale situatia dramatica a Romanilor care traiesc astazi in Ucraina, folosind prilejul aflarii Dumneavoastra acolo.

O situatie fara precedent in ultimii 15 ani (chiar daca se apropie cumva de perioada 2002-2004) s-a petrecut anul acesta cand nu a putut veni la studii in Universitatile romanesti nici un tanar din Sudul Basarabiei sau Nordul Bucovinei.
Ministerul roman al invatamantului si celelalte autoritati competente nici macar nu au mai trimis o comisie la Odessa pentru a prelua dosarele tinerilor candidati, lasandu-i astfel la discretia autoritatilor ucrainene.

Indolenta Bucurestiului si abuzul Kievului trebuie sa inceteze si Dumneavoastra sunteti chemat sa deschideti un nou capitol al relatiilor dintre Bucuresti si Kiev, incat sa nu se mai negocieze Ť in genunchi ť soarta Romanilor care nu au fost niciodata intrebati daca vor sa intre in componenta Ucrainei. Comisia Mixta a Tratatului Romano-Ucrainean nu functioneaza, n-a dat rezultate, incat legitim se pune problema daca se poate prelungi valabilitatea acestui Tratat controversat.
O alta problema grava este abandonarea unor investitii - simbol facute din putinii bani pe care Statul Roman i-a putut aloca prin grija unor oameni de suflet si inteligenta sau iscusinta altora.

1.Podul de peste Tisa de la Sighetul Marmatiei nu poate fi folosit pentru ca nu se mai face o investitie minima intr-o mica parte din infrastructura punctului de trecere a frontierei international. 

2. Construirea scolii de la Molodia, un mare sat romanesc de langa Codrii Cozminului, regiunea Cernauti - numai cu scoala ucraineana - a fost abandonata in 2001, si a ramas la stadiu de fundatie. O scoala similara s-a mai ridicat cu sprijinul Statului Roman si al Centrului Hurmuzachi din Bucuresti la Crasna, in judetul Storojinet.
3. Institutul Roman Dimitrie Onciul la Cernauti - deschis ca extensie a Centrului Hurmuzachi pentru sprijinirea scolii si tineretului, de Presedintele Romaniei si Ministrul Culturii in 1999, cand s-au intalnit cu omologii lor,  a fost inchis de partea romana fara explicatii !

4. Biserica din satul Hagi Curda, Camusovca din Sudul Basarabiei:  proiect inceput in anul 2000, abandonat in 2001, in conditiile in care parohia apartine Mitropoliei Basarabiei (persecutata de autoritatile locale). Epitropul Iordachescu (se numara printre putinii sustinatori ai Ť revolutiei portocalii ť din zona Odessa, fiind singurul roman in Comitetul de Sprijin pentru candidatul Iuscenko din 2004) s-a tinut de cuvant si a mutat monumentul ostasului sovietic Ť eliberator ť de pe temelia bisericii din acest mare sat romanesc, dinamitata de bolsevici in anii 50.

Veti primi si cererile sau analizele concrete pentru cazurile semnalate, care nu sunt singurele, studentii sau responsabilii de la Bucuresti putand sa va dea toate relatiile - daca o sa-i intrebe, in sfarsit, cineva si sa-i impulsioneze sa exploateze datele si resursele pe care le au - in folosul comunitatilor romanesti atat de urgisite.

In asteptarea reactiei Dumneavoastra, cu deosebita stima,


Consiliu Mondial Roman                                                                             Secretar General

Mihai Stan - President                                                                                  Neculai Popa

 

 

 

 
Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria cere ajutorul credinciosilorPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 03 February 2006
Intr-un apel lansat recent, Episcopia Ortodoxa Romana in Ungaria solicita credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria sa doneze fiecare macar acel 1% din impozitul pe venit pentru bunastarea bisericii si pentru continuitatea sa in beneficul credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria.

Redam in cele ce urmeaza textul complet al acestui apel semnat de Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, Sofronie.

 

APEL

Preaiubiti fii si fiice ai Bisericii, pentru pastrarea neintrerupta a unitatii de credinta si de rugaciune cu stramosii nostri, precum si a legaturii neincetate cu intreaga Sfanta Biserica, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria are mare nevoie de obolul vostru.

Legislatia in vigoare in tara prevede separatia dintre Biserica si Stat, iar pentru functionarea bisericilor si comunitatilor religioase este prevazuta ca forma de ajutorare doar oferirea a 1% din impozitul cetatenilor bisericilor sau comunitatilor religioase respective.

Nu este un secret pentru nimeni scaderea continua si constanta a numarului credinciosilor inregistrati oficial in registrele Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Nu este un secret pentru nimeni faptul ca, din delicatete, nu am impus o taxa unitara pentru cult. Mai mult, nu am obligat pe nimeni sa contribuie financiar la intretinerea institutiei religioase careia apartine, in conditiile in care, de exemplu, alte culte religioase pretind obligatoriu oferirea a 10% din castig, potrivit poruncilor date de Dumnezeu oamenilor si consemnate in Sfanta Scriptura – Biblia.

Daca doriti ca Biserica din care faceti parte, in care ati fost botezati si cununati, care v-a ingropat stramosii si in ale carei cimitire sunt ingropati in permanenta, pe bani foarte putini si fara nici o conditie, toti cei care cer lucrul acesta, in baza doar a unei simple declaratii ca stramosii sai au fost romani si ortodocsi si sunt ingropati in cimitirul respectiv, daca vreti asadar ca Episcopia in care se ridica neincetat rugaciuni pentru stramosii vostri si se fac incercari disperate de supravietuire, de transmitere catre acei putini tineri care mai au urme de educatie romaneasca si crestineasca a tezaurului mostenit de la inaintasi, va rugam ca macar acum, in ceasul al 12-lea, sa oferiti 1% din impozitul pe venit, atat Dumneavoastra, cat si fiii si fiicele, nepotii si nepoatele Dumneavoastra, Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

In anii trecuti, asa cum s-a aratat in saptamanalul „Foaia Romaneasca” de nenumarate ori, romanii ortodocsi din Ungaria au fost prea putin generosi cu Biserica ce le face aproape pe gratis toate serviciile religioase, in vreme ce toti ceilalti ortodocsi din Ungaria, precum si alte culte minoritare, cu numar mult mai mic de credinciosi decat cel oficial al ortodocsilor romani, au ajutat cu multa generozitate Bisericile si confesiunile lor.

Daca credeti in viitorul Bisericii Romane in Ungaria, impliniti-va datoria fata de credinta mosilor si stramosilor vostri.

Oferiti 1% din impozitul pe venit, atat Dumneavoastra, cat si membrii familiilor Dumneavoastra, indiferent daca familia este curat romaneasca sau mixta. Obligatia morala a unei persoane care intra intr-o familie mixta este de a respecta, ajuta si sustine financiar viata spirituala si materiala a comunitatii minoritare in care intra de buna voie.

Viitorul, grija pentru educarea si cresterea copiilor, a tineretului in frica de Dumnezeu si cinstirea parintilor, familiei, comunitatii, sta in mainile voastre.

In numele preotilor si deputatilor alesi in organele deliberative si executive bisericesti,

 

† Sofronie

Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria

Presedintele Adunarii Eparhiale

 

Oferiti 1% din impozitul Dumneavoastra

Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria

Cod tehnic: 0293

 
136 de ani de la moartea lui Emanuil GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :453
Friday, 03 February 2006
{mosimage}Emanuil Gojdu s-a stins din viata cu 136 de ani in urma, la 3 februarie 1870. Marele mecena si bunul roman toata viata, dar mai ales in clipele mortii, a dat dovada de o nemarginita iubire de obarsie si neam.

{mosimage}Redactia Foaia Romaneasca, publicatia romanilor din Ungaria, publica in numarul sau actual, fragmente din discursul funerar rostit, in urma cu 136 de ani, de Simion Botizanu, la inmormantarea lui Gojdu. Romanian Global News preia si ea acest discurs:

 

„Doamnelor si Domnilor! Bine ati facut ca ati venit sa petrecem la locul repausului etern, umbra unui suflet nobil. Bine ati facut ca n-ati intarziat a oferi fericitului Emanuel Gojdu tributul pietatii si al stimei din urma. Permiteti-mi, dara, sa va multumesc, in numele memoriei lui, pentru acest devotament, si sa va rog, sa nu va indoiti a mai consacra inca, acestei dureroase si solemne ocaziuni, cateva momente; ca inainte de a ne desparti de acest loc de jele, sa facem o modesta socoteala cu acela, ce se duce astazi dintre noi, se duce in alta lume, poate, mai ferice decat a noastra.

Cine a fost Emanuel Gojdu? (…) Lumea l-a cunoscut ca pe unu om si crestin bun, cetatean loial, luminat si activ in toate momentele vietii sale. Ca cel mai distins si mai eminent advocat si jurist al timpului sau, el a fost aparator neobosit al dreptului si justitiei. Pe campul industriei inca isi are meritele sale incontestabile; caci era econom bun si om al progresului si civilizatiunei adevarata. Ca deputat in legislativul patriei si-a avut principiile, parerile si consideratiunile proprii, si condus de acestea, el s-a luptat, a facut ce a putut intre imprejurarile grele si vitrege, cu cari un reprezentant al natiunii romane avea si are inca d-a se certa. Cine a fost si ce a facut prefectul Emanuil Gojdu? (…) Cine nu-si aduce aminte de vocea energica, ce rasuna, atunci, de la inaltimea tribunei, cu un accent detunator, contra acelora ce si-au permis a insulta pe nefericita Transilvanie, pe poporul roman si suvenirele lui mari si sacre? „Infandum regina jubes renovare dolorem!” zicea el catre acei ce au infipt, in decursul timpurilor nenumarate rane de moarte in corpul natiunei si patriei romane. (…)

„Sarmana mea natiune!” suspina el, venerabilul batran, varsand lacrimile fierbinti, in ultimele clipe ale peregrinajului sau pamantesc. „Sarmana mea natiune romaneasca! cat de suferitorie mai esti! cum te maltrata nedreptatea! multe si grele sunt durerile tale! De ce nu pot, Doamne, sa mai am o viata pe acest pamant, sa o consacru natiunei mele, sa ajut a-i vindeca ranele seculare!” (…)

Da, Gojdu plangea, cand, dupa multe si mari sperante ruinate, vazu, cum poporul roman e despoiat de toate cate le-a avut mai sacre: de terra, de limba si nationalitate, de toate conditiunile de conservare proprie. Pe acest popor martir romanul Emanuil Gojdu il deplangea de pe patul mortii. Asa mi-a spus un amic al meu, care a fost martorul scenei dureroase, cand Emanuil Gojdu s-a despartit de lumea noastra. (…)

Da, Emanuil Gojdu inca va trai pana cand romanii vor fi romani intre Dunare, Tisa, Nistru si Carpati; va trai in memoria poporului roman, pe carele dansul l-a iubit, cum numai un copil fraged poate iubi pe dulcea sa mama.

Eterna sa fie memoria ta!

 
Romanii din Italia nu beneficiaza de bonusul pentru nou-nascutiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :415
Friday, 03 February 2006
Noua directiva a Executivului italian potrivit careia familiile de italieni si imigranti care au adus pe lume un copil in 2005, vor primi la nastere un bonus in valoare de 1.000 de euro, nu se adreseaza din pacate si imigrantilor extra-comunitari.

Zilele acestea mii de familii de imigranti din Italia au primit acasa scrisoarea premierului in care li se promite aceasta suma, insa din pacate romanii din Italia nu vor beneficia de suma promisa, pentru ca nici anul acesta imigrantii care provin din tari ne-membre ale Uniunii Europene nu au fost luati in calcul de autoritatile italiene.

„Draga Carmen, felicitari pentru nastere! [...] Stii ca noua lege fiscala iti acorda un bonus de o mie de euro?” asa suna scrisoarea semnata de Berlusconi. Legea prevede ca aceasta suma va putea fi incasata numai de familiile cu un venit anual mai mic de 50.000 de euro si din care macar unul dintre cei doi parinti trebuie sa fie cetatean italian sau comunitar. Cu toate acestea, scrisoarea a fost trimisa de cabinetul premierului Berlusconi tuturor familiilor care au fost vizitate de barza in anul 2005, fara a se tine cont de componenta familiilor, facandu-i pe cei care nu intrunesc conditiile impuse de lege doar sa viseze la acesti bani.

Mai mult decat atat, situatia este cu atat mai grea pentru familiile de straini care decid sa faca un copil in Italia si care platasesc aceleasi taxe ca italienii, fara sa beneficieze de vreo reducere la asistenta medicala, la mancare sau la scutece pentru copii.

Familiile care vor beneficia de aceasta suma vor putea intra in posesia banilor numai dupa data de 15 februarie.

 
Washington-ul este deschis la dialog in cazul Teo PeterPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Friday, 03 February 2006
Seful diplomatiei romane a avut joi, 2 februarie, o convorbire telefonica cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, pe tema verdictului de nevinovatie acordat de un tribunal militar american puscasului marin Christopher VanGoethem, in legatura cu moartea muzicianului Teo Peter.

Secretarul de stat american a exprimat regretul pentru moartea artistului roman si a transmis condoleante familiei acestuia. Codoleeza Rice a exprimat, totodata, deschiderea autoritatilor SUA catre dialog cu partea romana pe marginea acestui caz, evidentiind totodata limitarile impuse de regulile justitiei militare americane, asigurandu-ne ca va fi acordata intreaga asistenta posibila partii romane.

Cei doi demnitari au exprimat speranta ca, pe fondul relatiei stranse, de parteneriat si alianta, dintre Romania si SUA, se va putea ajunge la o solutie, prin colaborarea partilor, in sensul abordarii cazului pe cale civila.

 
Rusii beau din ce in ce mai mult vin basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :333
Friday, 03 February 2006
Intreprinderile vinicole din Moldova si-au majorat in anul 2005 exportul de produse alcoolice in Rusia cu 10 la suta, intarindu-si pozitiile pe aceasta piata, in pofida concurentei acerbe.

Presedintele Uniunii exportatorilor de produse vinicole din Basarabia, academicianul Gheorghe Cozub, a declarat pentru Noutati Moldova, ca acest fapt este determinat in mare masura de calitatea superioara a vinurilor din Republica si de pretul mic cu care se comercializeaza acestea.

Basarabia a vandut anul trecut coniacuri, vinuri si alte bauturi in 43 de tari ale lumii in valoare totala de 312,9 milioane de dolari, adica cu 18 la suta mai mult decat in anul 2004. In 2005 tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente  au fost destinatarele a peste 70 procente din exportul vinurilor moldovenesti, iar din tarile europene vinurile au fost cel mai mult exportate in Polonia si Romania.

 
Seara de rugaciune si dezbateri la capela Accademiei di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :311
Friday, 03 February 2006
La initiativa si sub binecuvantarea Prea Sfintitului Siluan Marsilianul, Episcop Vicar pentru Italia din partea Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale si cu sprijinul Accademiei di Romania va avea loc vineri, 3 februarie, la Capela Ortodoxa din cadrul Accademiei di Romania slujba de seara si savarsirea sfintirii Agheasmei mici.

Cu aceeasi ocazie a fost propusa si o tema de meditatie, "Chipul lui Dumnezeu in om", sustinuta de pr. Petre Bogdan, paroh al parohiei "Botezul Domnului" din orasul Monterotondo, se arata intr-un comunicat al Accademiei. La acest eveniment vor participa mai multi preoti, studenti, doctoranzi, bursieri "Parvan", personal al Accademiei di Romania, reprezentanti ai Asociatiei Studentilor Romani din Italia.

 
S-a infiintat o noua asociatie romaneasca la ChitighazPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 03 February 2006
Dupa ce in vara anului trecut la Chitighaz s-a organizat primul festival gastronomic romanesc pe tara, initiatorii au hotarat sa faca din aceasta o traditie.

Pentru a se putea organiza mai usor aceasta manifestare, s-a infiintat recent Asociatia Gastronomica a Romanilor din Ungaria. Dupa cum ne-a informat presedinta Maria Pilan Kalcso, asociatia are ca scop principal sa ofere romanilor din Ungaria, indiferent de localitatea din care provin, participarea la un festival cu adevarate mancaruri romanesti, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.  

Asociatia Gastronomica a Romanilor din Ungaria a fost intemeiata de unsprezece membrii romani, din Chitighaz, Aletea, Micherechi si Budapesta, care isi planuiesc ca festivalul gastronomic sa devina o intalnire internationala a romanilor.

 
Catalin Dorian Florescu si-a mai lansat o carte in ElvetiaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :325
Friday, 03 February 2006

Scriitorul roman Catalin Dorian Florescu, stabilit in Elvetia, si-a lansat recent noul sau roman, „Der blinde Masseur", carte care poate fi achizitionata din librarii si de pe site-ul editurii Pendo, incepand cu luna februarie.

Catalin Dorian Florescu s-a nascut in anul 1967 in Timisoara, iar din 1982 s-a stabilit la Zurich, in Elvetia. Cele mai noi scrieri ale sale au fost publicate in ultimii trei ani la edituri din Berlin si Zurich, dar si din Romania. Un exemplu in acest sens il constituie lansarea de anul trecut a cartii „Vremea minunilor” care a fost tiparita la editura Polirom din Iasi. Autorul roman se mai poate mandri si cu faptul ca este columnist lunar la suplimentul Zuri-Tipp al ziarului elvetian Tages-Anzeigers, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Portalul editurii care a publicat „Der blinde Masseur" poate fi accesat la adresa www.pendo.de.

 
Primavara Romaneasca la KlosterneuburgPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :373
Friday, 03 February 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Viena si Manastirea Klosterneuburg vor colabora in aceasta primavara prin organizarea unor serii de evenimente culturale romanesti in spatiile dedicate ale complexului manastiresc.

{mosimage}Acestea, Dogaria, Vinoteca, Sala Augustinus, Orangeria, sunt spatii care au intrat de multi ani de zile in constiinta publicului austriac drept locuri privilegiate pentru manifestari culturale. Astfel, parteneriatul de lunga durata dintre cele doua institutii va debuta cu o expozitie de ceramica si martisoare realizata de Mihaela si Iulius Apostol, care va avea loc in perioada 23 – 26 februarie, in intervalul 25 – 26 februarie vor avea loc mai multe ateliere deschise de ceramica si gravura in metal, urmate de concerte ale grupului Einuiea ( Povestiri bizantine), in perioada 2 martie – 13 aprilie artista Miruna Budisteanu isi va prezenta lucarile in cadrul unei expozitii de pictura, iar pe 18 mai va avea loc vernisajul sculptorului Mircea Lacatus stabilit in Austria, informeaza ICR.

Manastirea austriaca a fost infiintata in anul 1133 de catre regele Leopold al III-lea, devenind odata cu trecerea anilor un important centru cultural, religios si stiintific, in care au vietuit calugari augustini. Si in momentul de fata, in incinta lcasului de cult se afla monahi care traiesc dupa canoanele Sfantului Augustin. 

 
Bucurestiul, in expunere non-verbala la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 03 February 2006
Sala de conferinte aflata in Accademia di Romania din Roma gazduieste marti, 21 februarie, de la ora 19:00, un eveniment cultural intitulat „Sussuro d’amore per Bucarest/Soapta de dragoste pentru Bucuresti”.

Acesta consta intr-un dialog non-verbal intre artisti si reprezinta un spectacol alcatuit intr-o succesiune de scene inspirate din istoria de ieri si de azi a capitalei Romaniei. Cei doi protagonisti, actrita Carmen Ungureanu de la Teatrul National din Bucuresti, ce va efectua un moment de pantomimia, si pianistul Cristian Niculescu, care in prezent traieste si lucreaza la Berlin, au ales lucrari de Enescu, Debussy, Saint-Saens, Satie, Chopin, Brahms, Liszt si Grieg pe care le vor interpreta live, informeaza Institutul Cultural Roman din Bucuresti. Piesele celebre vor fi inostite de melodii traditionale romanesti, imagini si filme care vor fi proiectate cu scopul de a le arata si spectatorilor italieni si romani acest spectacol care a mai fost jucat cu succes in Romania si in strainatate.

Carmen Ungureanu a mai interpretat pana acum un alt rol non-verbal de succes, alaturi de actorul Dan Puric, in aclamata piesa „Toujours l’Amour”, cu care a impresionat atat publicul din Romania, cat si pe cel din alte 18 tari europene.

 
Teatru romanesc la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :299
Friday, 03 February 2006
{mosimage}O noua productie teatrala romaneasca se va juca, in luna februarie, pe scenele pariziene. Este vorba despre spectacolul „Histoires de famille” (Povesti de familie), pus in scena de Alexandra Badea, la Centre Jean Dame, din Rue Leopold Bella, Paris.

{mosimage}Primele doua spectacole au fost programate pentru datele de 1 si 2 februarie, iar urmatoarele se vor desfasura in data de 4, 21, 22 si 23 februarie, de la ora 20.00. Distributia spectacolului ii prezinta pe Adriana Butoi, Madalina Constantin, Samuel Debure, Tomasz Kowalski, interpretii rolurilor principale din povestea a trei copii care se intalnesc in fiecare zi pe un teren de joc devastat si joaca in fiecare zi acelasi scenariu: parintii isi persecuta copilul, iar acesta ii ucide. Copiii joaca rolurile adultilor imitand gesturile si cuvintele cotidiene pe care le vad la parintii lor. Ei cred ca adultii au intotdeauna dreptate. Victime ale razboiului, ale violentei familiale si discriminarii, copiii se lanseaza in jocuri si actiuni care genereaza aceleasi delicte si perversiuni. Victimele devin, in spectacolul Alexandrei Badea, la randul lor calai.

 
Stefan Hrusca si Veta Biris canta pentru romanii din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 03 February 2006
Stefan Hrusca si interpreta de muzica populara Veta Biris sunt protagonistii unui concert care va avea loc duminica, 26 februarie, la biserica ortodoxa romana „Sfanta Treime” din Los Angeles.

Concertul celor doua mari nume ale scenei romanesti va incepe la ora 18:00, informeaza saptamanalul „Clipa”, publicatie romaneasca din California. Pretul unui bilet de intrare este de 25 de dolari pentru adulti, tinerii cu varsta intre 12 si 18 ani vor plati doar 15 dolari, iar copiii mai mici de 12 ani vor intra gratuit. Deoarece numarul locurilor la acest spectacol este limitat, romanii care doresc sa ii vada si sa ii asculte live pe artisti sunt sfatuiti sa isi faca rezervari in prealabil. Acestea pot fi facute telefonic la numerele 714-515-4089.

 
Baritonul Marian Pop, „Figaro”pentru o luna la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :319
Friday, 03 February 2006
Baritonul Marian Pop interpreteaza vineri, 3 februarie, de la ora 19:30, pe scena Operei de Stat din Stuttgart, rolul „Figaro” din opera „Barbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini.

Alaturi de artistul roman, din distribuitia spectacolului mai fac parte soprana Helene Schneiderman, tenorul Norman Shankle, basii Mark Munkittrick si Roland Bracht, informeaza postul national muzical de radio. „Barbierul din Sevilla” este dirijat de Carlo Montanaro. Spectacolul va mai fi prezentat pe scena Operei de Stat din Stuttgart inca o data in aceasta luna, duminica, 26 februarie, dar de la ora 18:00, cu participarea baritonului roman Marian Pop.

 
Soprana romanca, pe scena Operei Nationale din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :363
Friday, 03 February 2006
Premiera spectacolului „Julieta sau cheia viselor” de Bohuslav Martinu, de la Opera Nationala din Paris, o va avea in distributie in aceasta luna si pe mezzo-soprana romanca Diana Axenti.

Piesa va fi prezentata publicului francez pe 3, 6, 10, 13 si 16 februarie, de fiecare data de la ora 20:00, anunta muzical.srr.ro. Artista ii are ca parteneri de scena pe soprana Elena Semenova, tenorii John Graham-Hall, Andreas Jaggi, bas-baritonul Paul Gay si basul Alain Vernhes. Conducerea muzicala este asigurata de Jiri Belohlavek, iar regia acestui spectacol este semnata de Richard Jones.

 
Luna plina la Chicago pentru pianistul Radu LupuPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :310
Friday, 03 February 2006
Renumitul pianist roman Radu Lupu se va afla in aceasta luna la Chicago, unde va sustine in perioada 16-18 Februarie, trei concerte exceptionale alaturi de Orchestra Simfonica din localitate.

Toate spectacolele vor incepe la ora 20:00, programul acestora fiind alcatuit din Concertul pentru pian nr. 20 si Concertul pentru doua piane de Wolfgang Amadeus Mozart, si Nocturna de Isabel Mundry, informeaza portalul diasporei romanesti din Chicago. Cele trei reprezentatii vor fi dirijate de Daniel Barenboim, care va avea de interpretat in cadrul concertelor si o scurta partitura la pian. Pentru mai multe informatii despre seria de evenimente in care este inclus si pianistul Radu Lupu, romanii pot suna la Chicago Symphony Orchestra, 312-294-3000.

 
Ziua indragostitilor, sarbatorita si de restaurantul romanesc „Perla” din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 03 February 2006
Restaurantul romanesc „Perla” din Chicago va organiza marti, 14 februarie, de Ziua Indragostitilor, o cina muzicala pentru indragostitii de toate varstele.

Cuplurile de romani, si nu numai, vor putea sa manance friptura de porc la gratar cu garnitura, salate si desert, toate in acordurile muzicale ale lui Nelu Vatasoiu si Claudiu Stoia, informeaza un portal al diasporei romanesti din Statele Unite ale Americii. Pretul unui meniu este de 25 de dolari de persoana, rezervarile putand fi facute la numarul de telefon 773-282-5522.

 
Expozitia Mihaela Marin s-a ianugurat cu succes la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :348
Friday, 03 February 2006
Joi, 2 februarie, a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie „Dorian Gray – Portret” a Mihaelei Marin, eveniment organizat de Institutul Cultural Roman.

Prof. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, a prezentat publicului venetian atat principalele surse de inspiratie ale autoarei (romanul omonim al lui Oscar Wilde si spectacolul de la teatrul Odeon), cat si „spectacolul” fotografiilor Mihaelei Marin, care completeaza in mod desavarsit dramatizarea propusa de Dragos Galgotiu, Razvan Mazilu, Andrei Both si Doina Levintza. La randul sau, Mihaela Marin a prezentat parcursul creativ al acestui act artistic si a purtat un dialog cu publicul pe tema fotografiei ca arta.

 
Seara de deschidere pentru Festivalul de Film romanesc de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :367
Friday, 03 February 2006
{mosimage}Seara de deschidere a  Festivalului de film romanesc - editia a treia - desfasurata joi, 2 februarie, in Londra a debutat cu productia tanarului regizor Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu".

{mosimage}Filmul a aparut pentru prima data la Cannes in 2005 si a fost apreciat in numeroase tari unde a fost prezentat ulterior. Printre oaspetii care au participat  la eveniment s-a aflat ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Ghibernea, consilierul Dorian Prisacaru, si consulul Mihai Delcea, dar si oaspeti distinsi din Marea Britanie, informeaza forumul romanilor din Marea Britanie.

Seara s-a incheiat cu sectiunea de intrebari si raspunsuri pentru publicul prezent, a carei gazda a fost directoarea Centrului Cultural Roman, Ramona Mitrica. Numarul mare al celor prezenti reprezinta dovada ca aceasta prima seara de film romanesc a reprezentat un adevarat succes atat pentru regizor, al carui film a fost considerat "onest" si atat de real, dar si pentru organizatorii acestei editii: Institutul Cultural din Londra, Fundatia Ratiu, Centrul National de Cinematografie din Bucuresti si Corson Cinemas.

Festivalul va continua pana in data de 5 februarie, cu prezentarea productiilor regizorilor romani, dupa cum urmeaza: vineri, 3 februarie, vor putea fi vazute filmele „Challenge Day” (Scurt-metraj) si „Italiencele” de Napoleon Helmis; sambata, 4 februarie, de la ora 18.30 sunt programate „Stejarii verzi” (scurt-metraj) si „Ryna” de Ruxandra Zenide, in timp ce duminica de la ora 15.00 cinefilii vor putea vedea „Visul lui Liviu” si „O calatorie la oras” (scurt-metraje) de Corneliu Porumboiu, „Cantonul” (scurt-metraj) de Constantin Popescu si scurt-metrajul lui Cristi Puiu, „Un cartus de Kent si un pachet de cafea”. De la ora 17.30, va urma doua sesiune de proiectii, care va incheia si Festivalul, cu peliculele „Traffic” al lui Catalin Mitulescu si „Decreteii” al lui Florin Iepan.

 
Insomnia party la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :309
Friday, 03 February 2006
O noua Insomnia Party se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 3 februarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
Invitatie la dans la Pomodoro BarPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :303
Friday, 03 February 2006
O noua editie a discotecii romanesti de la Londra ii invita din nou la dans pe romanii din Londra sambata, 4 februarie.

Locul de desfasurare al acestei noi seri de distractie 100% romaneasca, dedicata romanilor din capitala britanica, este acelasi Pomodoro Bar, din Bishopgate, Churchyard. Petrecerea va incepe, ca de obicei, de la ora 20.00 si va tine pana la ora 3.00 dimineata, iar intrarea va costa, ca de fiecare data, 5 euro.

Organizatorii discotecii romanesti de la Pomodoro Bar isi cer scuze pentru petrecerea de saptamana trecuta, care a fost amanata pentru acest week-end. Totodata, ei anunta, ca incepand din data de 4 februarie, discoteca se va tine din doua in doua saptamani, asa cum i-a obisnuit deja pe romanii din Londra.

 
Un roman in campionatul bulgar de fotbalPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :713
Friday, 03 February 2006
Mijlocasul roman Tica a semnat joi, 2 februarie, un contract pe doi ani cu clubul campion al Bulgariei, CSKA Sofia.

„Sunt foarte incantat ca voi face parte din cel mai mare club bulgar. Obiectivul meu este sa castig campionatul si sa ajut echipa sa se califice in Liga Campionilor in sezonul urmator”, a spus Trica, aflat la inceut de drum la Sofia.

Dupa plecarea de la clubul israelian Maccabi Tel Aviv, Trica era liber de contract, iar afacerea pe care a semnat-o cu CSKA include o clauza suplimentara pentru inca un an.

In acest moment CSKA Sofia are 40 de puncte din 14 meciuri si conduce divizia intai din Campionatul bulgar, cu un avans de sapte puncte in fata rivalilor de la Levski Sofia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions