Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Tratatul de Aderare al Romaniei in fata Parlamentului de la HagaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 07 February 2006
Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi votat marti, 7 februarie, de Camera Reprezentantilor din cadrul Parlamentului de la Haga.

Dupa ce saptamana trecuta Camera Reprezentantilor a dezbatut Tratatul, timp de sapte ore, concluzia nu parea sa fie deloc favorabila Romaniei, mai ales in conditiile in care Partidul Crestin-Democrat, parte a coalitiei de guvernamant, anuntase ca va respinge Tratatul pentru ca Romania nu a facut suficiente progrese si pentru ca inca se mai confrunta cu un grad ridicat de coruptie.

Partidul Crestin-Democrat din Olanda detine 45 de locuri in cadrul Camerei Reprezentantilor, iar pentru ca Tratatul de Aderare a Romaniei la UE sa fie respins sunt necesare 74 de voturi impotriva. Din cate se pare, majoritatea voturilor par sa se indrepte in favoarea Romaniei, dupa ce liberalii si Partidul Muncii si-au anuntat intentia de a vota pentru.  

Unsprezece state au dat, pana in prezent, un vot favorabil Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, urmand ca Marea Britanie, Franta si Germania sa-si dea verdictul dupa noul raport de monitorizare a Romaniei, programat pentru primavara acestui an. Ultimele trei state ce vor vota Tratatul de Aderare sunt Belgia, Finlanda si Suedia.

 

 
Ministrii Economiei de pe ambele maluri ale Prutului, in dialog la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :609
Tuesday, 07 February 2006
O delegatie a Ministerului roman al Economiei si Comertului, condusa de ministrul-delegat pentru comert Iuliu Winkler, se afla in aceasta saptamana in Basarabia intr-o vizita de lucru.

Delegatia de la Bucuresti se intalneste marti, 7 februarie, cu Presedintele Parlamentului Marian Lupu, Prim-vicepremierul Zinaida Greceanii, seful Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene si cu ministrul agriculturii si industriei alimentare.  Dupa negocierile cu usile inchise, sustinute de catre Iuliu Vincler si Valeriu Lazar, va avea loc o sedinta de lucru cu participarea expertilor ambelor ministere, in cadrul careia va fi examinat un sir de probleme referitoare la relatiile comerciale dintre cele doua state, informeaza Noutati Moldova.

Pe lista de subiecte abordate se mai afla cooperarea in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Zonele liberului schimb din Europa Centrala si suportul Romaniei la procesul de integrare europeana a Republicii Moldova.

Potrivit informatiei Biroului National de Statistica, Romania ocupa locul trei, dupa Rusia si Italia, printre partenerii comerciali ai Moldovei. In anul 2005 volumul comertului exterior dintre tari a constituit 369 de milioane de dolari SUA, cu peste 27 la suta mai mult decat in perioada ianuarie-decembrie 2004.

 
Eveniment filatelic mondial la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 07 February 2006
Zeci de exemplare din “Cap de Bour”, primele timbre romanesti, timbre din colectia Reginei Elisabeta a Marii Britanii si a printului Albert de Monaco, “Penny Black”, primul timbru postal din lume, aparut in Marea Britanie, dar si o scrisoare din al doilea razboi mondial care inca mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hirosima, vor fi expuse in perioada 20-28 iunie 2008, la complexul Romexpo din Bucuresti, in cadrul Expozitiei Mondiale de Filatelie EFIRO 2008.

Datorita acestei actiuni de anvergura, Romania va fi peste doi ani, in premiera, tara gadza a importantei manifestari pe plan mondial, la eveniment urmand sa participe peste 1000 de colectionari si colectii din 70 de state. Colectiile vor fi analizate de un juriu format din 60 de persoane, urmand a fi expuse in clasele de filatelie traditionala, istorie postala, aerofilatelie, astrofilatelie, filatelie tematica, intreguri postale, maximafilie etc. Expozitia marcheaza implinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre “Cap de Bour-1858” de catre serviciile postale din Moldova, la numai 18 ani de la punerea in circulatie a primelor marci postale din lume, in Marea Britanie, se arata intr-un comunicat de presa emis de Posta Romana.

„Marca postala a fost considerata cea mai mare inventie din secolul al XIX-lea in domeniul comunicarii. Prin emiterea timbrelor “Cap de bour 1858”, principatul Moldovei se integra intr-un nou sistem de plata a taxelor postale. Datorita raritatii primelor marci postale, Romania ocupa un loc de frunte in filatelia mondiala”, a precizat Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane.

Manifestarea filatelica din 2008 va fi cea de-a patra expozitie EFIRO (E=expozitie, F=filatelica, RO=romana) organizata in tara noastra, dupa expozitia nationala cu participare internationala din 1932, organizata sub patronajul Regelui Carol II, si cele din 1998 si 2004, organizate la Palatul Parlamentului.

 
Viata monahala din Dobrogea, in paginile lui „Le Figaro”PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 07 February 2006
„Le Figaro Magasin” a publicat recent in paginile sale un reportaj despre viata monahala din Dobrogea, intitulat „Fericirea monahilor”.

Materialul de presa face o incursiune in viata monahala din manastirile dobrogene si este realizat de Leopold Sanchez, in timpul vizitei sale in Dobrogea. In cadrul acestui reportaj sunt prezentate manastirile Saon, Dervent, Celcic-Dere si Buna Vestire din Delta Dunarii, in care calugarii se roaga fara intrerupere pentru toti oamenii.

Reportajul incepe cu o secventa din timpul procesiunii oficiate la manastirea Dervent de Ziua Crucii si continua cu prezentarea mai multor aspecte launtrice ale vietii calugaresti, informeaza Arhiepiscopia Tomisului. Totodata, o mare parte a reportajului a fost dedicata reinvierii vietii religioase dobrogene, descriind in amanunt etapa primara a constructiei unei manastiri ridicata in vecinatatea centrului episcopal al Halmyrisului, locul in care au fost descoperite moastele Sfintilor Epictet si Astion. In viziunea autorului francez, intreaga viata monahala este beneficiara binecuvantarii episcopuli Teodosie, „cel care este sustinator material si moral pentru comunitate sa”.

Echipa redactionala a cotidianului „Le Figaro” a vizitat Dobrogea in luna septembrie a anului trecut, prilej cu care s-a intalnit cu presa romaneasca si cu participantii la manifestarea „Zile si nopti de literatura”.

 
Escaladarea situatiei in Orientul Mijlociu si Apropiat in discutie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Tuesday, 07 February 2006

Ambasadorii Libanului, Siriei, Iranului si reprezentantul Autoritatii Palestiniene la Bucuresti s-au aflat luni, 6 februarie, succesiv, in audienta la secretarul de stat din cadrul ministerului Afacerilor Externe, Lucian Leustean, pentru a li se face cunoscuta pozitia MAE fata de escaladarea situatiei create in Orientul Mijlociu si Apropiat ca urmare a publicarii in ziare europene a unor caricaturi apreciate ca jignitoare de catre lumea musulmana.

Secretarul de stat Lucian Leustean a accentuat ca Romania condamna manifestarile violente, cum au fost cele impotriva sediilor unor misiuni diplomatice europene din tari arabe.  A subliniat, de asemenea, ca astfel de  acte reprobabile nu reprezinta o modalitate de rezolvare a unor diferende, indiferent de natura acestora, singura cale de depasire a actualei situatii ramanand dialogul si intelegerea in spiritul respectului reciproc. In acest context a adresat apelul ca guvernele tarilor respectiv sa ia masuri pentru evitarea pe viitor a unor actiuni similare. Totodata, a subliniat faptul ca autoritatile romane sprijina ferm libertatea presei si a dreptului la expresie, care reprezinta un pilon fundamental al unui sistem democratic dar, in acelasi timp, considera ca mass-media ar trebui sa manifeste discernamant si sa adopte, in materialele publicate, acea optiune care nu lezeaza sensibilitati deosebite, cum sunt cele legate de credinta religioasa.

 
MApN ancheteaza o posibila scurgere de informatii secrete despre trupele Coalitiei din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 07 February 2006
Doi generali au fost prezenti la sediul grupului de presa Ziua, marti, 7 februarie, dupa ce redactia ziarului a reclamat primirea din sursa anonima a unui CD cu  date secrete – coduri de criptare-decriptare, planul de aparare al bazei americane din Kandahar (Afghanistan), starile de alerta, planul misiunilor de lupta ale membrilor Coalitiei din Irak, rapoarte ale serviciilor de informatii americane privind activitatea Al-Qaida, harti de lupta etc., a anuntat Sorin Rosca Stanescu.

Directorul cotidianului Ziua crede ca poate fi vorba despre o incercare de discreditare a ziarului pe care il conduce, daca datele sunt false. De asemenea, el nu exclude o tentativa de dinamitare a relatiilor romano-americane sau romano-europene in contextul procesului in derulare de ratificare a tratatului de aderare al tarii noastre la Uniunea Europeana, in cazul in care continutul CD-ului este real, dar a precizat ca toate acestea nu sunt, deocamdata, decat speculatii.

Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca in cadrul structurilor proprii a fost demarata o ancheta pentru a se afla in ce conditii ar fi fost posibila o scurgere de astfel de informatii, care poate avea consecinte grave asupra securitatii militarilor romani si ai Coalitiei internationale din Irak, informeaza Prompt Media.

 
Paine cu timbru pentru reducerea evaziunii fiscalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :281
Tuesday, 07 February 2006

Romanii ar putea cumpara, de la 1 martie, paine cu timbru. Se incearca in acest fel reducerea evaziunii fiscale in industria de morarit si panificatie, in conditiile in care tot mai multe firme producatoare de paine sunt in afara legii.

Ministerul Agriculturii va propune spre dezbatare Executivului un proiect de ordonanta de urgenta care prevedere personalizarea produselor de panificatie. Acestea vor avea un timbru atasat, la fel ca in cazul tigarilor si alcoolului, iar in centrele de comercializare a painii vor fi introduse case de marcat. 

Materialele folosite pentru producerea timbrelor vor fi termorezistente, iar autoritatile asigura ca ele nu vor reprezenta un pericol pentru populatie. Totodata, au fost date asigurari ca pretul timbrului, suportat de producatori, nu va fi resimtit de catre populatie.

 
Academia Suedeza a premiat-o pe Gabriela MelinescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 07 February 2006
Scriitoarea Gabriela Melinescu, care traieste din anul 1975 in Suedia, a primit din partea Academiei Suedeze "Premiul pentru introducerea literaturii suedeze in strainatate" pe 2005.

Premiul decernat pe anul 2005 ii recunoaste acesteia atat activitatea de traducatoare, cat si pe cea de jurnalista. Scriitoarea romanca se poate mandri cu faptul ca a introdus, pentru prima oara in Romania, autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfinta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar si multi poeti moderni: Katarina Frostenson sau Goran Sonnevi, informeaza portalul cultural onlinegallery.ro.

Mai multe carti ale poetei Gabrielei Melinescu au fost publicate si de Editura Polirom, acestea fiind "Jurnal suedez I (1976-1983)", "Jurnal suedez II (1984-1989)", "Jurnal suedez III (1990-1996)", "Acasa printre straini" si "Puterea mortilor asupra celor vii". In pregatire se afla in momentul de fata volumul de povestiri "Ghetele fericirii".

 
Teodor Atanasiu, prezent la Reuniunea ministrilor Apararii din tarile NATOPDF Print E-mail
Taormina, Italia/Romanian Global News
Accesari :325
Tuesday, 07 February 2006

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, participa in intervalul 9-10 februarie la Reuniunea Informala a ministrilor Apararii din tarile membre NATO, care se va desfasura in localitatea italiana Taormina, sub presedintia secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Conferinta va avea doua sesiuni de lucru ale caror teme principale de dezbatere vor fi procesul de transformare a Aliantei, respectiv operatiunea ISAF din Afganistan si misiunea de pregatire a fortelor de securitate irakiene, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

La Taormina sunt prevazute sa se desfasoare o reuniune in cadrul Consiliului NATO-Rusia si o intalnire a membrilor Dialogului Mediteraneean, din care fac parte Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Maroc, Mauritania si Tunisia. Reuniunea Ministrilor Apararii va oferi cadrul de dezbatere a temelor posibile pentru viitorul summit NATO, care se va desfasura la Riga in toamna acestui an.

 
Summit-ul Consiliului Tarilor din Sud-Estul Europei, Loutraki, GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :377
Tuesday, 07 February 2006
In contexul detinerii presedentiei  “Procesului Tarilor din Sud-Estul Europei “ (SEECP), Ministerul Justitiei si Ministerul Ordinii Publice din Grecia, organizeaza in data de 7-8 februarie 2006, in locatitatea Loutraki, respectiv in cadrul hotelului Poseidon Resort, un summit al ministriilor justitiei si ordinii publice din tarile Europei de Sud-Est.

Acest summit este o initiativa regionala  cu participarea tarilor Europei care au semnat tratatul  “Good Neighborhood  Charter”. Ministrii care vor participa la acest summit apartin tarilor : Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Grecia, Croatia, Moldova, FYROM, Romania, Serbia-Muntenegru, Turcia. Austria  este reprezentata in cadrul acestei intalniri, avand in vedere ca detine presedentia Uniunii Europene. Deasemenea membrii ai urmatoarelor organizatii: Comisia Europeana, Europol, Initiativa pentru Cooperarea in Sud-Estul Europei, Cooperarea Economica pentru Marea Neagra, Pactul de Stabilitate pentru tarile Europei de Sud-Est sunt invitati in calitate de experti.

Tema intalnirii este cooperarea pentru securitate regionala, cu referinta directa la lupta impotriva crimei organizate, traficului de persoane si protectia teritoriului. (O corespondenta de la Alina Sima si Tinel Otrocol)

 
Scenariu securist romano-sarb al asa zisului atentat anti-romanesc din Timoc?PDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :1033
Tuesday, 07 February 2006
In numeroase, si din ce in ce mai dese luari de cuvant, Traian Basescu aduce in discutie problema romanilor din jurul frontierelor si insista de multe ori asupra romanilor din Timoc. Este singurul politician care o face explicit.

A mai facut-o candva Vasile Dancu, caruia, din declaratii ale unor surse oficiale care doresc sa-si pastreze anonimatul, i s-a sugerat de catre diversi “baieti cu ochi albastri” care misunau in jurul premierului de atunci, Adrian Nastase, ca “se strica relatiile de prietenie si buna vecinatate” si sa nu mai insiste asupra problemei romanilor din Timoc. Aceiasi baieti, prin “Note” mincinoase, declara aceleasi surse, au reusit anularea vizitelor lui Iliescu, Nastase si Dancu in Timoc. Au invocat situatia nesigura si existenta unor posibile manifestatii de protest.

Povesti. Ei erau interesati ca partenerii lor de afaceri sarbi, multi dintre ei securisti de-ai lui Milosevici, sa nu fie deranjati de aceste vizite care ar fi legitimat una dintre cele mai importante comunitati romanesti din jurul frontierelor Romaniei.

Discursurile lui Traian Basescu au realarmat grupurile respective. O vizita a lui Basescu in Timoc este previzibila, iar Traian Basescu nu mai crede in gogosile aruncate mult prea des pe piata “informatiilor clasificate”. Trebuia intr-un fel reactualizata “lipsa de securitate” si posibilitatea unui “atentat al elementelor ultranationaliste sarbe” in cazul in care Traian Basescu dorea sa viziteze Serbia.

Pentru acest lucru nu se puteau utiliza organizatii care nu asculta de Bucuresti si care sunt si obraznice cu “demnitari” romani, nelasandu-i pe acestia sa le calce in picioare sau sa le dea sfaturi urland. Deci, asociatiile din Federatia Romanilor din Serbia nu erau eligibile pentru a pune in practica aceasta manipulare. A fost aleasa Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia, organizatie politica de buzunar care a fost si este extrem de ascultatoare fata de unii diplomati romani care au fost, sunt, si vor fi la Ambasada Romaniei din Belgrad.

Este ales si un actor, Mihailo Vasilievici, din Kladovo, purtatorul de cuvant al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia (MDRS) caruia, iata ce i se intampla asa cum reiese dintr-o stire transmisa de corespondentul Rompres si preluata de “Ziua”:

“Politistii din Zaiecear (Serbia-Muntenegru) au dejucat la sfarsitul saptamanii trecute o tentativa de atentat cu bomba ce viza un lider al romanilor timoceni, informeaza Rompres. Genistii sarbi au neutralizat explozibilul pus in masina purtatorului de cuvant al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia (MDRS), Mihailo Vasilievici, din Kladovo. Mihailo Vasilievici, care este si redactor-sef al celei mai vechi publicatii romanesti din zona, "Vorba Noastra", participase la o sedinta de partid in cadrul careia a fost condamnata, printre altele, pozitia cercurilor radicale din republica ostile romanilor din Valea Timocului, Valea Moravei, Craina Negotinului si regiunea Homolie. "De mai multa vreme primesc amenintari. Chiar si in ziarul radicalilor "Velika Serbija" (Serbia Mare) am fost atentionat ca pot fi tras la raspundere pentru solidaritatea mea cu miscarea proromaneasca ce a inceput sa ia amploarea in Serbia de Rasarit", a declarat ieri pentru Rompres la Kladovo publicistul Mihailo Vasilievici”.

 

Avem si atentatul care oricand poate servi ca argument pentru anularea oricarei tentative a lui Traian Basescu de a vizita Timocul. Numai ca actorul este unul prost, iar scenariul este unul pe masura scenaristilor, adica tot prost.

Corespondentul Romanian Global News din Timoc a stat de vorba cu surse din Politia sarba care suspecteaza ca atentatul ar fi doar o inscenare. Bomba era de fapt o grenada si nu a fost pusa in autoturism, ci fixata de manerul usii, la vedere si asigurata cu o banda de scoci, sa nu explodeze. In ceea ce il priveste pe “actor”, acesta, conform unor surse credibile din comunitatea romaneasca, se ocupa in mod constant, si contra cost, de obtinerea de vize pentru cei care doresc sa vina in Romania. Tot el este suspectat de numerosi membrii ai comunitatii romanesti ca, dat fiind legaturile privilegiate pe care le are in cadrul Ambasadei Romaniei la Belgrad, ar fi incasat numeroase comisioane de la parintii care doreau sa-si trimita copii la studii in Romania.

Pentru a face credibila intamplarea si pentru ca Traian Basescu sa nu-si mai faca griji privind situatia romanilor din Timoc, corespondentul Rompres il introduce in relatarea sa pe unul dintre vicepresedintii Consiliului National Roman din Serbia, consiliu in care majoritatea organizatiilor romanesti din Timoc nu au intrat pentru ca stiu cine il controleaza, iar ei ar fi fost de forma prezenti acolo. A intrat insa, ce coincidenta, tocmai Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia al carui membru este, iata, supus unor “atentate”!

Iata ce scrie mai departe Rompres preluata de “Ziua”:

 

“Proiectele culturale initiate de societatile nonguvernamentale din Timoc si Voivodina vor fi finantate de guvernul Serbiei, transmite Rompres, amintind ca pe teritoriul spatiului sarbo-muntenegrean in care se vorbeste limba romana activeaza peste 30 de organizatii nonprofit romanesti, dintre care 14 numai in Valea Timocului. "Sumele alocate de autoritatile de stat pentru pastrarea si afirmarea spiritualitatii romanesti, care se ridica in anul 2006 la circa 500.000 euro, vor fi utilizate pentru sprijinirea transformarii spatiului istoric banatic in zona culturala libera, a promovarii traditiilor istoriei si limbii in cele 226 de localitati romanesti din Valea Timocului, Valea Moravei, Kraina Negotinului si regiunea Homolie", a declarat, ieri, la Uzdin, in Serbia-Muntenegru, vicepresedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane (CNMNR), Vasile Barbu. El a subliniat ca accentul va fi pus pe dezvoltarea infrastructurii etno-culturale din Serbia de Rasarit, unde traiesc aproximativ un milion de romani."CNMNR l-a sprijinit cu fonduri de la bugetele de stat pe Ipodiaconul Boian Alexandrovici, in ridicarea, dupa 170 de ani, a primei biserici ortodoxe romane la Malainita. La fel va proceda si in cazul in care in zona respectiva vor incepe sa se construiasca si alte lacase de cult", a precizat Barbu. In opinia sa, invatamantul, cealalta prioritate a CNMNR, prin care se deruleaza subventiile repartizate de guvernele Serbiei, Uniunii Statale Serbia-Muntenegru si provinciei Voivodina, va cunoaste un adevarat miracol prin introducerea limbii romane in scolile din localitatile romanesti si dotarea acestora cu materiale didactice importate din Romania”

Adica ce sa mai cauti domnule Basescu in Timoc cand, iata, Serbia da in 2006 nu mai putin de 500.000 de euro! Minciuna uriasa pe care o pronunta interlocutorul Rompres este atat de evidenta, incat nu mai are nevoie de probare. Niciunde in Bugetul Serbiei-Muntenegru nu se specifica alocarea acestei sume. Oficiali de la Belgrad au confirmat pentru corespondentul Romanian Global News din Timoc ca o asemenea afirmatie “este cea mai mare aberatie pe care am auzit-o in ultima vreme” a declarat unul dintre oficiali, invocand situatia dificila a economiei sarbesti. Interlocutorul Rompres invoca si “aproximativ un milion de romani” care ar trai in Timoc, vrand sa serveasca pe tava detractorilor cauzei romanilor din Timoc o cifra aberanta special invocata pentru a putea fi citata de acestia. Procedeul este simplu si face parte din arsenalul “dezinformarii”.

Mai departe, cunoscand impactul mediatic al cazului bisericii din Malainita, vicepresedintele CNMNR aduce in discutie ajutorul dat “de la bugetele de stat” pentru ridicarea acestei biserici. Romanian Global News detine date conform carora din costul total de circa 30.000 de euro cat a costat ridicarea bisericii, suma data de CNMNR a fost de aroximativ 700 de euro, pe care, de altfel, parintele Boian o tine sa le-o dea inapoi pentru ca “prea sa lauda piste tot ca ne-au ajutat”.

Deci atentie la “Notele” pe care le primiti domnule Basescu!

 

 
Astazi un nou atac al lobby-ului maghiar impotriva Romaniei la Parlamentul EuropeanPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :581
Tuesday, 07 February 2006
Eurodeputatul maghiar Gyorgy Schopflin va prezenta marti, la Parlamentul European, un film documentar care prezinta "oprimarea" minoritatii ceangailor din Moldova.

Filmul intitulat "Fabricat in Romania. Copiii diasporei ceangailor din Romania" a fost regizat si produs de Zsofia Vitezy, in anul 2004, in comunele Pustiana si Cleja din judetul Bacau, transmite Rompres. Lansarea filmului coincide cu ziua in care Parlamentul olandez urmeaza sa voteze ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei, iar Raportul Comisiei Europene pentru Romania, crucial privind aderarea in 2007, se scrie chiar zilele acestea.

Rompres a contactat profesori, preoti si cercetatori care sunt familiarizati cu problema ceangailor. Acestia sustin, in unanimitate, ca discriminarile pe care le-ar suferi ceangaii din partea autoritatilor romane si a societatii, reclamate de maghiari, nu exista in realitate si afirma ca ceangaii sunt romani, reprezentand o minoritate numai din punct de vedere confesional.

Pr. Isidor Disca, parohul Bisericii romano-catolice Fericitul Ieremia si decan de Bacau, a declarat, pentru Rompres, ca ceangaii "sunt catolici romani", fapt demonstrat de o serie de documente, studii etnologice si carti care neaga originea lor maghiara.

"Ceangaii nu sunt o minoritate etnica, ci religioasa - ei fac parte din cei peste 250.000 de romano-catolici din Moldova", a spus pr. Isidor Disca.

Conform acestuia, cei care sustin cauza ceangailor in Consiliul Europei "prezinta situatia asa cum le place lor" si "fac propaganda". Acuzele aduse autoritatilor romane, care chipurile nu le-ar respecta drepturile ceangailor, sunt "minciuni" promovate de cei care "vor sa ii maghiarizeze pe catolicii din Moldova", a conchis pr. Isidor Disca.

Directorul “Centrului European de Studii Covasna-Harghita”, Ioan Lacatusu, sustine ca Ungaria are interese geostrategice in problema ceangailor."Ungaria are interesul sa depaseasca Muntii Carpati, iar asa-numitul pamant ceangaiesc este avanpostul mult visatului Tinut Secuiesc autonom", a afirmat Ioan Lacatusu.

El a precizat ca aceasta concluzie s-a desprins din articolele, interviurile, studiile si dezbaterile publicate in presa de limba maghiara, care a fost monitorizata de Centrul de studii europene din Sfantu Gheorghe in parteneriat cu Asociatia ceangailor "Dumitru Martinas" din Bacau. Acelasi studiu releva faptul ca ceangaii prezinta interes si din punct de vedere demografic, fiind singura populatie "maghiara" cu un spor natural pozitiv.

Ioan Lacatusu sustine ca disputele cu privire la identitatea si apartenenta ceangailor provin in principal din modul diametral opus in care acestia sunt tratati de romani, care ii considera o minoritate confesionala, si de maghiari, care ii considera o minoritate etnica.

"Din pacate, exista o discrepanta mare intre modalitatea de abordare a acestei probleme in Ungaria, unde constituie o problema prioritara si pentru care se aloca fonduri, legislatie, energie si timp, si in Romania, unde este lasata pe umerii Episcopiei romano-catolice din Iasi, condusa de episcopul Petre Gherghel, si a unei organizatii neguvernamentale, respectiv Asociatia 'Dumitru Martinas', care e pe cat de generoasa pe atat de neputincioasa", a afirmat Ioan Lacatusu.

Potrivit acestuia, doar o mica parte din cei peste 200.000 de ceangai din Moldova sunt apropiati de limba maghiara, marea majoritate fiind romani, iar apartenenta lor este indiscutabila. "Putem si trebuie sa-i intrebam pe acesti oameni, pentru a afla de la ei, cine sunt si ce simt", a spus directorul Centrului de studii europene Covasna-Harghita, care considera ca

 a sosit timpul ca statul roman, societatea civila, clasa politica si diplomatia romaneasca sa contracareze aceasta ofensiva maghiara.

Prof. Ion H. Ciubotaru, coordonator al Departamentului de etnologie din cadrul Academiei Romane, filiala Iasi, autorul unei ample investigari a satelor de comunitati catolice din Moldova si ale carei rezultate au fost publicate in trei volume, a declarat ca aceasta comunitate "nu poate fi considerata nici ceangaiasca, nici secuiasca, maghiara cu atat mai putin, ci o comunitate romaneasca, o minoritate confesionala si atat".

Prof. Ciubotaru a subliniat ca, personal, nu foloseste apelativul "ceangau",ci pe acela de "catolic", iar "oamenii din aceste asezari bilingve refuza si socotesc ofensatoare denumirea de 'ceangau', pentru ca se considera romani catolici".

Prof. Ion Ciubotaru a studiat fenomenul din perspectiva culturii populare, a arhitecturii, a textilelor de interior si a portului popular de sarbatoare, precum si in ceea ce priveste obiceiurile calendaristice, indeletnicirile fundamentale, folclorul literar si coregrafic.

El a precizat ca rezultatele cercetarilor sale, efectuate in toate localitatile locuite de comunitatea catolicilor din Moldova, au demonstrat ca exista un grup de asezari care ar reprezenta cel mult 10% din total unde populatia este bilingva. Pe langa limba romana, "pe care o cunoaste si o vorbeste foarte bine", populatia din aceste sate vorbeste un grai ceangaiesc ori secuiesc, a explicat prof. Ion Ciubotaru. Cercetatorul iesean sustine ca "se vorbeste in mod eronat de prezenta unei limbi maghiare in aceasta parte a tarii".

Prof. Ciubotaru a acuzat faptul ca, timp de 100-150 de ani, specialistii maghiari care s-au ocupat "cu obstinatie" de aceasta comunitate au vorbit la inceput de ceangaii din Moldova, apoi, aproximativ 80 de ani, s-au referit in lucrarile lor la "ceangaii maghiari din Moldova", pentru ca in ultimul deceniu si jumatate sa fie folosita invariabil denumirea de "maghiarii din Moldova". Conform prof. Ion Ciubotaru, cercetatorii unguri "nu au explicat niciodata cand si cum acesti ceangai s-au transformat in maghiari". De asemenea, prof. Ion Ciubotaru reclama faptul ca specialistii maghiari "au cercetat invariabil acel procent de 10%, adica cel mult 15 sate din cele 280 cate numara dieceza de Iasi", acesta fiind, in opinia etnologului, un procedeu nestiintific.

"Cercetarile pe care eu le-am facut in ultimii zece ani atesta ca, mai ales in aceste asezari, se gasesc cele mai arhaice elemente de cultura populara traditionala romaneasca", a spus prof. Ion Ciubotaru, subliniind ca "in aceste sate se pastreaza cele mai frumoase piese de port popular romanesc, iar stilul lor de viata este in totalitate romanesc".

Reprezentantii Bisericii Catolice din Iasi sustin ca problema "diasporei maghiare din Moldova", adica cea a ceangailor, este o problema lansata de politicieni si care trebuie lamurita tot de politicieni.

"Dupa parerea mea, ceangaii trebuie respectati ca oameni, indiferent de declaratiile lor sau ale politicienilor. Din cate stiu, la ultimul recensamant, 98% dintre ceangai s-au declarat romani. Iar ceea ce declara o persoana cu privire la etnia sa este un semn al demnitatii", a declarat purtatorul de cuvant al Diecezei romano-catolice de Iasi, preotul Corneliu Cadar.

In invitatia pentru film care a ajuns pe birourile europarlamentarilor se sustine: "in Romania traiesc circa 60.000 de membri ai comunitatilor ceangailor (Csango) - in Transilvania si in Moldova, la poalele Muntilor Carpati. Limba lor materna este maghiara. Cu toate acestea, ceangaii, care traiesc in sate mici, saracie si marginalizati, folosesc limba lor materna doar in cadrul familiei, trebuind sa vorbeasca romaneste atunci cand au de-a face cu oficialitatile, la dispensar, la scoala si la biserica. Cei care folosesc in aceste situatii limba materna sunt pasibili de pedeapsa si pusi in situatii rusinoase".

 
Noi probe care sprijina acuzatiile de tentativa de asasinat aduse lui Valeriu PasatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :332
Tuesday, 07 February 2006

Deputatul PPCD Vlad Cubreacov a pus la dispozitia Procuraturii Generale, in completarea documentului FDC5 nr. 848 din 01.02.06, copiile a doua materiale de presa care confirma detaliile pe care i le-a comunicat senatorul PRM Ilie Ilascu  la Strasbourg, in octombrie 2005 si in ianuarie 2006, privind „planul rusesc de asasinare a liderului PPCD Iurie Rosca si de destabilizare a situatiei politice din Republica Moldova”.

Procuratura Generala are la dispozitie copia interviului cu titlul „Ai carui popor, oare?” publicat in pagina trei a numarului 14 (3110) din 7 aprilie 2005 al saptamanalului „Literatura si Arta”. Cubreacov considera drept relevante urmatoarele pasaje ale interviului acordat de senatorul Ilascu jurnalistului Efim Josanu: „Cu doua-trei saptamani inaintea alegerilor, cineva din Bucuresti ma suna si ma roaga sa telefonez pe un numar de telefon la Moscova. Faptul m-a mirat mult si am intrebat: „Dar ce legatura are asta cu mine? Sau tine de problema eliberarii din detentie a colegilor mei?” „Da”, am primit raspunsul. Telefonez la numarul indicat. Omul de la celalalt capat al firului cere sa avem o intalnire. Trec peste toate peripetiile sosirii personajului la Bucuresti, pe ocolite si ca in filmele de aventuri, ca cel venit in „mare taina” sa-mi spuna ca alegerile din Moldova nu se vor incheia la 6 martie. In functie de situatie, imi sugereaza el, unor lideri „democrati si patrioti” desigur, li se pregatea soarta de martiri, adica nu erau excluse asasinate politice, iar vina, chipurile, Voronin, avea de gand s-o dea pe mine. Intr-un cuvant mi se propunea sa ma includ in campania electorala contra lui Voronin”. „Daca ar fi sa ne gandim la cunoscutele metode ale violentei – se facea cu multi ani inainte. Venea X procomunist – jos cu el si – la „Doina”, venea altul – tot acolo!”. „Un lucru pot afirma – toate combinatiile erau urmarite cu atentie de serviciile secrete ale Republicii Moldova si nu numai cele ale Republicii Moldova pentru ca ele duceau la un focar care putea sa se aprinda si sa se extinda pana la situatiile cele mai imprevizibile. Doar in ultimul moment a fost evitata o mare nenorocire. Organele abilitate au lucrat 24 din 24 si au contracarat pericolul. Din pacate, in arsenalul serviciilor secrete rusesti, ca de altfel in toata lumea, scenariile rasturnarilor de palat prin violenta continua sa ramana in voga.”

De asemenea, la procuratura a fost expediata copia raspunsului cu titlul „Am fost doar un intermediar intre Pasat si Ilascu” inserat in pagina patru a numarului 451, din 3 februarie 2006, al publicatiei „Jurnal de Chisinau”. Cubreacov considera relevant urmatorul pasaj al raspunsului acordat de Victor Craciun, presedinte al Ligii culturale pentru romanii de pretutindeni, jurnalistei Mariana Rata: „Este adevarat ca am primit un telefon de la Moscova. Ii cunosc pe toti ministrii din Basarabia, inclusiv pe Pasat. Acesta din urma ma sunase atunci cu rugamintea de a-i da telefonul lui Ilascu. Eu nu am putut sa fac lucrul acesta si i-am spus: „O sa stau eu de vorba cu Ilascu si o sa-i spun sa te contacteze el”. N-am vrut sa i-l dau, am vrut mai intai sa-l avertizez pe Ilascu. L-am sunat pe Ilie, i-am spus ca-l cauta cineva de la Moscova, m-a intrebat in ce problema si i-am spus ca este vorba de grupul celor care mai sunt la Tiraspol. Acum, am aflat din presa despre ce ar fi discutat Ilascu cu Pasat la intalnirea pe care au avut-o. Am fost doar un intermediar intre Pasat si Ilascu, pentru ca ei sa stabileasca o legatura telefonica.”

Deputatul PPCD Vlad Cubreacov ii cere procurorului general Valeriu Balaban sa-l informeze in scris, in termenul prescris de lege, asupra deciziilor adoptate si a masurilor concrete in legatura cu prezenta interpelare-sesizare.

 
Idiotii, tradatorii si nostalgiciiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :686
Tuesday, 07 February 2006
Ultimele sondaje de opinie arata ca majoritatea populatiei considera consensul national cel mai important eveniment al anului. Conlucrarea fortelor politice de la noi este salutata de cercuri influente din Occident.

Si SUA, si UE, bunaoara, constata cu satisfactie ca, desi e inca mult pana departe, parteneriatul a ajutat Chisinaul sa inregistreze anumite progrese pe calea reformelor si racordarii legislatiei la standardele europene. Dar, dupa cum era de asteptat, consensul a generat un antipod. Un altfel de consens, unul pozitionat pe contrasensul cursului politic proocidental. Umflat cu pompa ruseasca, acesta se intareste si se obrazniceste pe zi ce trece.
Se cauta cu febrilitate vaduvirea consensului de orisice sens. Parteneriatul dintre opozitie si putere este, de exemplu, identificat in mod vadit provocator cu puterea. Desi opozitia coopereaza constat cu actuala guvernare doar pe doua planuri, pe cele ale integrarii europene si reglementarii transnistrene, se formuleaza acuzatii supte din deget cum ca ar exista, chipurile, „un regim rosu – portocaliu”. Lumea, astfel, este mintita cu nerusinare, urmarindu-se cu buna stiinta inlocuirea unei competitii politice firesti cu o cotonogeala oarba, cu o bezmetica incaierare in interiorul tarii de pe urma careia sa profite dusmanul extern.

Pentru ca, in fond, ce se urmareste cand se demonizeaza actul din 4 aprilie 2005 si se calomniaza consensul? Improscarea cu noroi a opozitiei? Dar ce rost are, de vreme ce aceasta de buna voie, in numele unui scop nobil, s-a bagat la inaintare, acceptand din start sa se sparga de capul ei toate oalele? Inlaturarea lui Voronin? Dar acest lucru nu e la indemana celor care denigreaza consensul. Actualul presedinte, castigand, alegerile parlamentare, avea asigurat cel de-al doilea mandat. Ce ramane in aceasta situatie? Un singur lucru: oprirea brutala a Chisinaului din drumul pe care a pornit si readucerea lui pe orbita Moscovei.

Orice ar spune inamicii consensului, ei sunt nu criticii actualului curs politic, ci kilerii lui. Ei poarta deschis un razboi de nimicire. Impotriva cui? A formatiunii de guvernamant? A crestin-democratilor sau a social-liberalilor? Da de unde. Linia de demarcare in timpul de fata nu mai trece strict intre partide. Si va spun de ce. Nu toti membrii si militantii formatiunilor care au construit consensul national se afla de aceeasi parte a baricadei. Sunt destui tradatori care sau joaca la doua capete, sau trec fatis de partea dusmanului.

Dar si pe contrasens lucrurile stau la fel. Pe de o parte, parteneriatul are sustinatori si in partidele care oficial nu s-au afiliat lui. Pe de alta parte, consensul pe dos, ostil orientarii politice actuale, este reprezentat de o adunatura pestrita de fosti inamici care s-au pomenit peste noapte in aceeasi barca. Fanii mai vechi ai lui Putin bat palma acum cu amicii de odinioara al lui Iliescu. Simpatizantii lui Ianukovici ii cauta si astazi nod in papura lui Basescu. Si toti laolalta sunt niste inraiti aparatori ai lui Pasat. Ca sa nu mai spun ca toate drumurile lor duc la Moscova. Fostul ministru al Apararii si director al principalului serviciu secret de la Chisinau devine salariat privilegiat in cel mai mare monopol energetic al Rusiei. Iar fostul sef al diplomatiei moldovenesti conduce agentia de securitate interna a celui mai mare monopol petrolier din fosta metropola.
Rezumand, pe contrasensul cursului politic prooocidental s-au postat la ora actuala trei mari categorii de persoane: idiotii, tradatorii si nostalgicii. Cei dintai sunt niste rataciti naivi. De cele mai multe ori, acestia habar n-au ce fac si cui slujesc in realitate. Anume pe ei inca Vladimir Ilici Lenin ii dezmerda „idioti utili”. Ceilalti sunt niste vanzatori ordinari. Profita de imaginea lor de democrati, pe care si-au fardat-o in trecut, pentru a-si camufla aflarea in solda Kremlinului. Cei-i din urma, indiferent unde s-ar oplosi pentru moment, in Partidul Comunistilor sau in cel al lui Klimenko tanjesc dupa puterea sovietica si ocupatia ruseasca, incercand sa profite, uneori pe fata, alteori pe ascuns, de inconstienta unora si lacomia altora.

P. Bogatu (preluare din ziarul Flux)

 
Concurs literar pentru imigrantii din ElvetiaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :290
Tuesday, 07 February 2006
Romanii care locuiesc in Elvetia au posibilitatea sa participe la un concurs de scriitura intelectuala, organizat de Centrul cultural Migros, Academia Elvetiana pentru Dezvoltare si Editions d´En Bas, si prezentat pentru comunitatea de romani de Asociatia romanilor din Geneva.

Concursul se adreseaza tuturor imigrantilor din Elvetia si are ca tema descrierea parcursului individual pana in aceasta tara al participantilor la competitia literara. Deaorece imigrantii calatoresc de cele mai multe ori cu putine bagaje materiale, dar cu multe bagaje sufletesti, Centrul cultural Migros si Academia Elvetiana s-au gandit ca amintirile si experientele acestor persoane migratoare merita sa fie exprimate in cadrul unui spatiu care sa le permita sa isi puna in valoare toata bogatia si pluralitatea celor traite pana in prezent. Prin acest concurs de redactare, organizatorii spera sa scoata la iveala talentele literare ale participantilor, lucrarile selectionate urmand sa fie publicate in Elvetia. Totodata, in afara evidentierii diversitatii culturale si a bogatiei literare a imigrantilor, organizatorii spera ca demersul lor sa favorizeze acceptarea si toleranta reciproca, sa combata prejudecatile si sa favorizeze intelegerea mutuala, prin impartasirea experientelor traite de fiecare persoana in parte.

Textele trebuie sa evoce scene din trecutul fiecarui imigrant si puncte de vedere ale mai multor persoane, inspirate din viata cotidiana, observatia proprie, imaginatie, vise sau deziluzii. Forma de prezentare va fi libera, putand sa fie nuvela, cronica sau eseu, iar textul trebuie sa fie scris in limba franceza si sa nu depaseasca mai mult de 14.000 de semne, respectiv patru pagini de format A4. Concursul se adreeaza tuturor persoanelor care se pot include la categoria imigrant, fara limita de varsta, acestea trebuind sa isi trimita lucrarile pana pe 2 mai 2006 in forma digitala. Numele castigatorilor vor fi anuntate pe 31 august. Cele mai bune texte vor fi publicate, toti autorii acestor materiale publicate urmand sa primeasca cate un premiu. Cartea ce va contine textele va fi tiparita in primavara anului 2007 si va fi prezentata in cadrul unei sarbatori literare interculturale. Totodata, volumul va fi prezentat si la Salonul International de Carte si Presa de la Geneva din acelasi an. Inscrierile se pot face on-line la adresa www.encrages.ch, informeaza Asociatia Romanilor din Geneva.

 
Ziua Bibliotecii Romanesti din Novi SadPDF Print E-mail
Novi Sad, Voivodina, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :341
Tuesday, 07 February 2006

Ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane si Ziua Bibliotecii Romanesti "Nichita Stanescu” din Novi Sad al carui patron este Alexandru Ioan Cuza, maretul domnitor al principatelor romane unite, a fost marcata festiv printr-o manifestare culturala organizata de Societatea de Limba Romana din Voivodina.

Intalnirea de suflet a romanilor din capitala Voivodinei a inceput printr-un minut de reculegere in memoria jertfelor gravului accident feroviar care s-a produs in Muntenegru cand trenul s-a prabusit in canionul raului Moraca, pentru ca, dupa un cuvant de salut rostit de presedintele S.L.R. sa deruleze un bogat program literar-muzical. La reuniune a fost subliniata importanta zilei de 24 ianuarie, zi cu o semnificatie istorica pentru romanii de pretutindeni. Anume, in urma cu 147 de ani, la 24 ianuarie 1859, unionistii, prin adunarile elective – de la Iasi (5 ianuarie) si de la Bucuresti (24 ianuarie) l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor doua Principate – Tara Romaneasca si Moldova. Unirea principatelor a sudat sufleteste si pe romanii aflati sub dominatia celorlalte doua puternice imperii ale epocii, habsburgic si tarist, intarindu-le credinta ca, pentru ei, pentru toti cei de aceeasi limba, de acelasi sange ,,soarele rasare-n Bucuresti”. Iar, organizatorii manifestarii de suflet a romanilor de la Novi Sad, chiar daca se afla departe de Bucuresti, asa cum ii indeamna imnul Unirii, i-au invitat pe toti cu inima romana - ,,Hai sa dam mana cu mana”, pentru a comemora ceea ce a insemnat si inseamna Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza.            

Manifestarea cultural-artistica consacrata zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor si Ziua Bibliotecii Romanesti ,,Nichita Stanescu” din Novi Sad a fost organizata de Societatea de Limba Romana din Voivodina care, impreuna cu Biblioteca Judeteana ,,Gheorghe Asachi” din Iasi – Romania si Biblioteca Nationala ,,Ion Creanga” din Chisinau – Republica Moldova, a contribuit la punerea temeliilor Bibliotecii Romanesti in ,,Atena sarbeasca” si, in colaborare cu Biblioteca orasului Novi Sad a asigurat spatiu pentru fondul de carte romaneasca (la inceput 3.500 de volume iar, acum, mai mult de 5.000 de carti) adapostite in incaperile din cartierul nou ,,Bistrica” din Novi Sad.

Astfel, la reuniunea de la Novi Sad, pe langa evocarea insemnatatii Zilei Unirii Principatelor pentru romani, in genere, si a Zilei Bibliotecii pentru romanii din Novi Sad, in special, a fost reliefat si liantul dintre Iasi si Novi Sad, dar inainte de toate intre Iasi si Unirea romanilor intr-un singur stat national fapt care este rezultatul unui proces indelungat. Anume, este cert ca de la Tarile Romane la Romania a fost un proces de lunga durata, marcat de biruinte si infrangeri, dar un drum marcat de o permanenta fara egal, procesul purtand ,,sigiliul Romei”, constiinta ca avem aceeasi sorginte si formam un sigur neam. La sarbatoarea romanilor din Novi Sad a participat si reprezentantul diplomatic al Ambasadei Romaniei la Belgrad in persoana domnului Silviu Emanuel Dragoicea, al doilea secretar al Ambasadei insarcinat cu afaceri consulare si care a salutat pe toti cei prezenti urandu-le succes in activitatea de fiecare zi. Coplesit de duiosia muzicii si discursurile rostite, domnia sa a tinut doar sa sublinieze ca, este incantat de entuziasmul cu care se organizeaza manifestarea de la Novi Sad, reuniune care ne reprezinta. Iar, la festivitatea de la Novi Sad prilejuita de marcarea zilei de 24 ianuarie, zi deosebit de semnificativa pentru romanii de pretutindeni, organizatorii au pregatit si un recital literar-muzical consacrat Poetului National – Mihai Eminescu, traditional sarbatorit de Societatea de Limba Romana din Voivodina la 15 ianuarie prin manifestarea ,,Eminescu in durata eterna” care se organizeaza la Torac si, ocazional, la 24 ianuarie, la Novi Sad. Seara artelor frumoase, pe langa muzica si poezie, a fost innobilata si cu lucrari de arta plastice. A avut oc vernisajul expozitiei de pictura a tinerei artiste Valentina Brostean din Novi Sad. In cadrul programului literar-muzical, in fata publicului select s-au prezentat si poetul Ionel Stoit cu creatii proprii si parodii pe versuri de Eminescu, respectiv Florin Ursulescu cu un fragment din cel mai nou roman in manuscris.

In finalul manifestarii, organizatorii au inmanat si mai multe premii persoanelor merituoase pentru cultivarea limbii si literaturii romane la noi, respectiv pentru cultivarea limbii romane literare si pentru stimularea si promovarea creatiei literare in limba romana la noi. Astfel, Premiul ,,Nichita Stanescu” a fost conferit doamnei prof. Dr Lia Magdu, precum si scriitorilor Felicia Marina Munteanu si Slavco Almajan. Premiul ,,Argonaut dunarean” a fost decernat doamnelor Elena Leonte, director si Catinca Agache, director adjunct al Bibliotecii judetene din Iasi, respectiv doamnei Liliana Manea, redactor si domnului Valentin Ciuca, director al Postului de Radio Iasi, in timp ce Premiul de Excelenta a fost conferit fondatorilor Bibliotecii Romanesti din Novi Sad: domnului Nicolae Busuioc, ex-directorul Bibliotecii judetene din Iasi, doamnei Claudia Balaban, director al Bibliotecii Nationale din Chisinau, respectiv lui Lucian Marina, presedintele S.L.R. si lui Dragan Kojić, directorul Bibliotecii orasanesti din Novi Sad.

(Corespondenta pentru Romanian Global News, de la Novi Sad)

 
Prezenta romaneasca la o conferinta ortodoxa din WashingtonPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Tuesday, 07 February 2006
Parintele Danut Suciu, un reprezentant marcant al bisericii ortodoxe din Episcopia de Denver, va conferentia in perioada 24-25 februarie, in orasul american Shoreline, statul Washington, pe tema aropiatului Post al Invierii Domnului.

Conferinta este inclusa in manifestarea mai ampla dedicata Postului Mare, organizata de Washington Orthodox Clergy Association, informeaza parohia romana „Sfintii Trei Ierarhi” din Seattle. Dezbaterile din cele doua zile se vor desfasura la biserica ortodoxa greaca „Sfintii Apostoli” si vor fi compeltate de diferite servicii religioase, dintre care nu va lipsi Sfanta Liturghie. Printre temele care vor fim incluse in agenda intrunirii se numara „Viata crestina intr-o societate comunista si ateista” sau „O noua forma de botez: reinnoirea juramintelor facute lui Iisus”.

Parintele Suciu s-a nascut in Romania, in anul 1984 hotarandu-se sa plece din tara natala alaturi de sotia sa, in semn de protest fata de dictatura ceausista. Cei doi copii ai sai s-au nascut in Canada, tara in care s-a stabilit la inceput. Cariera parintelui include zece ani in slujba bisericilor ortodoxe romane din Canada, trei ani in parohii ortodoxe din SUA si inca opt ani ca preot la biserici ortodoxe grecesti tot din Statele Unite ale Americii.

 
Orele de limba romana continua in ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :288
Tuesday, 07 February 2006
Americanii care vor sa invete limba romana sau chiar romanii care, plecati demult din tara natala, doresc sa isi mai puna la punct acele notiuni gramaticale uitate, pot sa faca acest lucru la biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din Cleveland.

Lectiile de limba romana au inceput inca din toamna anului trecut si sunt tinute de Chris Frunzulica si Lucian Marinescu, informeaza parohia care gazduieste acest eveniment. Deoarece unul dintre cei doi profesori va lipsi pentru o perioada, cei care vor a ajute la predarea acestor ore sunt rugati sa vina la biserica si sa isi anunte intentiile. Orele au loc in fiecare marti, de la ora 19:00. Mai multe informatii se pot obtien de la numarul de telefon 216-941-5550, care este numarul bisericii.

 
Romanii din Franta ar putea fi afectati de proiectul SarkozyPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Gloabl News
Accesari :364
Tuesday, 07 February 2006
Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy a adus recent in dezbatere, la Paris, un nou proiect de lege privitor la imigrantii din Franta, mult mai radical si care are in vedere o mai eficace selectionare a imigratiei.

Joi, 9 februarie, ministrul de Interne va prezenta in fata Guvernului proiectul sau de lege, produs al unor luni intregi de analize, confruntari si dezbateri, dar contestatiile din partea asociatiilor pentru imigranti nu au intarziat sa apara, informeaza portalul Stranieri in Italia.

Intr-un amplu interviu acordat publicatiei „Journal de Dimanche”, Sarkozy a analizat cateva pasaje principale ale proiectului sau de lege. Caderea sistemului francez incepe, pentru el, din anul 1974, cand imigratia familiala a inceput sa o inlocuiasca pe cea economica. Cea familiala, cu peste 100.000 de noi intrari in fiecare an, reprezinta marea parte a intregii miscari imigrationale din Franta, in timp ce numai 5% dintre imigrantii legali ajung in aceasta tara pentru a-si cauta un loc de munca. Cresterea tot mai mare a numarului de imigranti care vin in Franta din motive familiale a condus la o serie intreaga de efecte, printre care o intregrare mai dificila, formarea de ghetouri, etc. Sarkozy intentioneaza stoparea acestei situatii, permitand in continuare reunirea familiala, dar impunand niste limite, conditii si termene mai lungi.

Impotriva optiunii sale de selectionare a nou-sositilor s-au ridicat o serie de voci, printre care si cea a extremei drepte franceze, care solicita blocarea fenomenului imigrational in totalitate, dar si o alta, care considera o forma de rasism controlul celor care pot sau nu sa intre in Franta. Potrivit altor grupari, se risca in acest fel saracirea de o maniera dezastruoasa a tarilor pe cale de dezvoltare, prin atragerea personalului specializat si a absolventilor de care fiecare tara in aceasta situatie are nevoie in eforturile proprii de dezvoltare.

Impotriva acestui risc proiectul de lege al lui Sarkozy prevede pe de o parte integrarea mai usoara a studentilor care frecventeza cursuri putin utilizate de francezi si, pe de alta parte, acorduri cu tarile de provenienta a imigrantilor, pentru a evita ca toti abosolventii de studii stiintifice, tehnice sau de medicina sa decida ramanerea in Franta.

Si reunirea familiala, „un drept garantat” de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, devine mai dificila, conform proiectului de lege al lui Sarkozy, pentru ca ceteanul strain care solicita aceasta masura va trebui sa-si dovedeasca abilitatea de a-i sustine pe noii veniti din munca sa. Pe de alta parte, va fi desfiintat permisul de sedere automat, pe care acum il poate obtine si un clandestin, dupa zece ani de sedere ilegala. Cei care vor sosi in Franta vor fi nevoiti sa semneze un contract cu statul, care va trebui sa puna la dispozitia imigrantului masuri de invatare a limbii, de orientare in scopul gasirii unui loc de munca si protectie fata de diversele forme de discriminare. Cetateanul strain, la randul sau, se va obliga sa invete limba franceza, sa invete legile tarii, inclusiv cele care garanteaza egalitatea dintre femeie si barbat. Prefectii si primarii vor fi cei care vor trebui sa verifice punctual respectarea acestui contract si numai in cazul in care verificarea va conduce la rezultate pozitive, va purea fi emis un permis de sedere pe zece ani.

Nici casatoria nu va mai fi un mijloc de obtinere automata a dreptului la un permis de sedere. Abia dupa trei ani, daca cei doi soti mai sunt inca impreuna si daca imigrantul va fi respectat termenii acordului cu statul francez, abia atunci ii va fi cordat permisul care sa–i dea dreptul sa traiasca in Franta.

Proiectul gandit de Nicolas Sarkozi prevede si masuri de stopare a imigratiei ilegale, o mare afacere pentru traficantii de persoane, impotriva carora ministrul francez de Interne a organizat nuclee de politie specializate care, conform acestui proiect, nu vor mai opera numai in aeroporturi sau gari, ci si pe teritoriul national. Cei care vor da locuri de munca unui imigrant clandestin vor trebui sa plateasca si costul calatoriei inapoi catre tara de origine din care acesta provine.

 
Romanii din Cipru se intalnesc pe InternetPDF Print E-mail
Nicosia, Cipru/Romanian Global News
Accesari :331
Tuesday, 07 February 2006
Romanii din Cipru se intalnesc mai lesne pe net, decat la evenimente organizate special in cadrul Ambasadei de la Nicosia sau de asociatii romanesti.

Fie ca au de gand sa plece din Romania pentru a munci in Cipru, fie ca au ajuns deja acolo si isi cauta cazare, un loc de munca sau pur si simplu conationalii, romanii care intra pe siteul www.cyprusalien.com pot gasi aici toate informatiile de care au nevoie pentru o cat mai buna informare in legatura cu sederea lor in Cipru. Forumul reuneste cateva discutii in limba romana, pe grupe de interes. Astfel, cei interesati pot discuta despre Cipru (date generale), locuri de munca, informatii utile, anunturi de publicitate, posibilitati de cazare, etc.

 
13 interpreti basarabeni se lupta pentru participarea la Eurovision 2006PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :315
Tuesday, 07 February 2006
13 interpreti din Basarabia au fost selectionati de uin juriu de specialitate local sa participe la finala in urma careia se va decide cine va fi reprezentantul basarabean la editia din acest an a Eurovision Song Contest, care se va desfasura in luna mai a acestui an, la Atena.

Potrivit membrului juriului, muzicologul Jana Tudose, cele mai multe puncte, 77, le-a acumulat Serj Cuzencov cu piesa ”Made in Moldova”, urmat de Geta Burlacu cu 72 de puncte pentru piesa “Zi-i, lauta”, formatia Millenium a obtinut 70 de puncte, Georgeta Daraban – 68, Olea Tara – 67, Lina a ocupat locul 9 cu 58 de puncte, iar Aura – locul 10 cu 57 de puncte. Cele  mai putine puncte, 55, au fost obtinute de formatia “Studio one”, anunta Info-Prim Neo.

Toate cele trei parti ale concursului final vor fi transmise in direct de Televiziunea publica, sambata, 25 februarie. Decizia organizatorilor de a transmite preselectia si finala are la baza dorinta de a supune candidatii unor conditii de concurs similare celor din competitia europeana. In acest an Basarabia este calificata automat in finala Eurovision, datorita locului 6 obtinut la editia din anul trecut de formatia Zdob si Zdub cu piesa “Boonika bate doba”.

 
Seara muzicala romaneasca la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :339
Tuesday, 07 February 2006
Muzicologul Fred Popovici si cvartetul „Florilegium” vor sustine luni, 20 februarie, la Instititutul Cultural Roman din Budapesta, un recital care va avea la baza lucrari compuse de artisti romani.

Seara muzicala va incepe la ora 18:00, cei prezenti urmand sa asculte piesele „Cvartetul de coarde nr. 3”, de Fred Popovici, Cvartetul „Arc en ciel” de Iancu Dumitrescu si „Partage de minuit” de Octavian Nemescu.

Cvartetul „Florilegium” este alcatuit din Malina Louise Dandara, Maria Cristina Ciurduc, Anca-Doina Ioachimescu-Vartolomei si Ioan Marius Lacraru, informeaza institutul roman.

 
Participare romaneasca de succes la Targul de promovare din OlandaPDF Print E-mail
Deventer, Olanda/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 07 February 2006
{mosimage}Romania a participat in perioada  3-4 februarie la cea de a patra editie a Targului de promovare pentru Europa Centrala si de Est „Midden en Oost Europa Beurs”, care a avut loc in orasul olandez Deventer.

{mosimage}De altfel, gazda acestei manifestari, Deventer, este infratit cu orasul Sibiu, informeza Ambasada Romaniei la Haga. Prezenta tarii noastre la Targul pentru Europa Centrala si de Est a devenit deja o traditie, evenimentul fiind organizat pentru prima data de municipalitatea Deventer in anul 2000. In urma interesului manifestat, atat de locuitorii Deventer-ului, cat si de vizitatorii din intreaga Olanda, cu ocazia primei editii a targului, municipalitatea orasului Deventer a decis organizarea acestui gen de manifestare o data la doi ani.

Initiativa isi propune promovarea culturala si turistica a tarilor din regiune, dezvoltarea parteneriatelor existente si construirea unor noi punti de comunicare intre oameni. La editia din acest an au fost prezente peste 80 de organizatii din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Macedonia, Moldova, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Tarile Baltice, Ucraina si Federatia Rusa.

Micile companii turistice, orasele infratite si initiativele private au avut ocazia sa se prezinte si sa ofere informatii cu privire la proiectele si parteneriatele dezvoltate cu diverse institutii si organizatii guvernamentale din diverse tari.

Romania si Bulgaria au beneficiat de o atentie speciala din partea primarului orasului Deventer, James van Lidth de Jeude, care a tinut sa aminteasca faptul ca cele doua tari urmeaza sa adere in curand, la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeana si, in semn de bun venit in marea familie a statelor UE, steagurile celor doua tari, Romania si Bulgaria, au fost plasate de o parte si de alta a steagului UE. James van Lidth de Jeude a mai subliniat parteneriatul deosebit dintre Deventer si Sibiu, in calitate de orase europene infratite, iar programele culturale si prezentarile pe diverse subiecte au constituit tot atatea puncte de atractie pentru vizitatori.

 
O noua Adunare Generala pentru Societatea Romana din IrlandaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :303
Tuesday, 07 February 2006
Societatea Romana din Irlanda va organiza o noua Adunare Generala sambata, 4 martie, la CASADH Unit 13 I.D.A. Centre, Newmarket, din Dublin, incepand cu ora 16:00.

Asociatia romaneasca ii anunta pe toti cei care doresc sa candideze la aceste alegeri sa isi depuna candidatura la sediul organizatiei din 90 Meath Street Dublin 8, fie personal, fie prin posta.

Respectiva candidatura trebuie sa contina un Curriculum vitae (din care sa reiasa ca este rezident in Irlanda), cateva randuri in care sa se arate ce a facut in organizatie pana in prezent, prezentarea planurilor  de viitor are si o declaratie din care sa reiasa ca intelege faptul ca munca in cadrul organizatiei este voluntara, informeaza Societatea Romana din Irlanda.

 
Revista „Iosif Vulcan” isi va intensifica activitateaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :350
Tuesday, 07 February 2006

Editorul revistei „Iosif Vulcan”, din Australia, romanul Ioan Miclau lanseaza la inceput de an o invitatie catre toti cei care doresc sa fie parte a miscarii literare romanesti din Australia, sa se alature eforturilor de construire a unei culturi romanesti in aceasta tara.

"...Anul 2006, speram sa fie un an al infaptuirilor mult mai curajoase, speram sa avem puterea a incropi o mai vie miscare literara, la care va invitam cu tot dragul, dupa putintele fiecaruia, sa ne unim efortul spre a deschide o cale a trairii in armonie, a da acestei miscari literare o directie din care sa poata rasari un adevarat curent literar, nou, la care generatia tanara, copii nostrii, sa adere cu visele, sperantele, cu imaginatia lor creatoare de idei spre un viitor al culturii si al emanciparii, spre pace si buna convietuire sociala in acest  nou mileniu in care am intrat. Veniti la revista "Iosif Vulcan", asteptam ideile dumneavoastra, sfatul, creatia literara a dumneavoastra, critica dumneavoastra, etc. Comunitatea noastra etnica de pretutindeni are resurse imense, ne trebuie numai o opinie sanatoasa, capabila a reaseza unitatea comunitatii noastre romanesti pe principiile respectului in primul rand intre noi romanii, apoi a intelegerii celor varstnici ca rolul lor este a deschide tineretului orice posibilitate de succes inspre viitor. Prin copii nostri traim noi, parintii! Vrem o cultura care sa zideasca viata, vrem opere literare cu tematici de inobilare sprituala a oamenilor, sa avem un Dumnezeu, nu un fanatism. Banul sa fie expresia sudorii munci, nu a inselaciunii, iubirea sa fie sincera, nu din interes. Cand Dumnezeu a creat  lumea a globalizat deja iubirea; deci sa cautam iubirea daca vrem sa unim popoarele. Miscarea literara la care va invitam iubiti frati romani, incepe din acest moment in care trimitem aceasta adresa, inspre D-voastra. Asteptam sfaturile si ideile noi ale D-voastra”. Acesta este mesajul trimis de Ioan Miclau tuturor celor care vor sa participe la aceasta miscare in anul 2006.

 
O schioare romanca exclusa din lot pentru ca traieste in ItaliaPDF Print E-mail
Brescia, Italia/Romanian Global News
Accesari :689
Tuesday, 07 February 2006
Romania a decis sa o excluda din lotul sau olimpic pe schioarea Camelia Csernescki, desi aceasta acumulase punctajul necesar pentru a fi convocata in delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna.

„ Poate am fost exclusa pentru ca traiesc la Brescia si sunt antrenata de Marco Renadi, cel cu care am planuit cu mare atentie totul pentru Torino 2006”, a comentat romanca. Ea traieste la Brescia de cinci ani si tot aici s-a antrenat, fara sa renunte vredodata la visul de a concura pentru Romania. Schioarea avea deja documentele care ii confirmau convocarea si acceptarea comitetului organizator al Jocurilor Olimpice. Apoi, a aparut ca un fulger in paginile presei de la Bucuresti, vestea excluderii sale. „Sunt cu adevarat dezamagita, pentru ca am crezut ca o sa am actele in regula pentru a participa la proba de stafeta sprint si tocmai de aceasta m-am antrenat in ultimii doi ani, fara o solutie de continuitate. Acum am in mana actele olimpice, dar ele nu valoreaza nimic pentru ca din Romania ni s-a comunicat excluderea din lot”, a mai spus sportiva romanca. „Nu reusesc sa inteleg care au fost motivele pentru care forurile de decizie in domeniul ski-ului, din tara mea au facut aceasta alegere, care ma indurereaza cu atat mai mult cu cat intr-un singur moment ei au anulat doi ani de antrenamente dure”, a adaugat Camelia Csernescki. Ea a mai adaugat, incredintata ca Romania a renuntat la ea pentru ca locuieste in Italia, ca se va casatori cu un italian pentru a putea reprezenta Italia la Jocurile Olimpice. Ea a incheiat spunand ca din fericire este incapatanata si nu se lasa batuta. „Acum voi avea grija de mine si cand voi fi calma voi decide pasii pe care ii am de urmat”.

 
Imigranti romani retinuti pentru ca lucrau ilegalPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 07 February 2006

Politia a retinut vineri 32 de straini aflati in situatie ilegala in Spania, dupa ce sindicatul UGT a denuntat in fata Inspectoratului de Munca si in fata Politiei existenta a cel putin 150 de angajati imigranti fara permis de munca in Spania, care executau lucrari de reconstructie la hotelurile San Remo si Espanyol, recent achizitionate de omul de afaceri Fernando Ferre.

Desi cea mai mare parte a imigrantilor au putut sa fuga, trupele de politie au reusit sa retina la finele saptamanii trecute 32 de imigranti in situatie ilegala. Cea mai mare parte a angajatilor clandesti care lucrau pentru Ferre erau de origine romana, poloneza si marocana.

Reprezentanti ai sindicatului UGT au spus ca inca din 2004 denunta, in mod continuu, activitatile lui Ferre si „relele practici” pe care acesta le foloseste, mai ales de cand numarul de plangeri ale angajatilor sai a inceput sa creasca. „Acest angajator ii concediaza pe cei care il supara, pentru ca vrea sa dispuna de mana de lucru ieftina si supusa”, explica Fernando Fernadez, responsabil UGT pentru sectorul hotelier, citat de publicatia Diario de Ibiza.

Sindicatul a dat asigurari ca muncitorii din domeniul hotelier, cameristi si angajati la curatenie, angajati de Ferre pentru hotelurile sale „castiga trei euro pe ora si in cea mai mare parte a cazurilor este vorba despre o prelungire a zilei de munca, peste durata legala”. Pentru UGT aceste practici presupun o concurenta neloiala fata de companiile care angajeaza in conditii legale si care platesc salariile corespunzatoare.

Fernando Fernadez a mai spus ca in fiecare an hotelurile lui Ferre sunt pline de turisti, datorita preturilor mici pe care le ofera operatorilor din turism, pentru ca plateste angajatilor sai, imigranti, salarii de mizerie.

UGT avertizeaza ca toti hotelierii ar trebui sa ia atitudine in aceasta problema pentru ca preturile practicate de Ferre, la fel ca si conditiile in care lucreaza angajatii sai, dauneaza intregului sector hotelier, atat angajatorilor, cat si angajatilor.

 
O romanca face valva in star-system-ul de la HollywoodPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :356
Tuesday, 07 February 2006
{mosimage}Cantareata romanca Cornelia Crisan pretinde ca ar fi avut o relatie adulterina cu celebrul actor Ralph Fiennes.

{mosimage}Crisan spune, intr-un interviu acordat luni publicatiei Daily Mail, ca l-a cunoscut pe starul din “Pacientul Englez” in urma cu 2 ani, pe cand se afla la o petrecere in Londra, iar de atunci au inceput sa se vada, desi Fiennes are o relatie de 11 ani cu actrita Francesca Annis. Cornelia Crisan (foto News of the World)spune ca s-au intalnit de peste 30 de ori acesti doi ani, si crede ca nu este singura aventura a lui Fiennes in acest timp. “Este un trisor. M-a folosit pentru a fi mereu langa el cand avea nevoie sa vorbeasca cu cineva, sa-l stranga cineva in brate, sau cand vroia sa faca dragoste”, spune romanca. Crisan a confirmat ca detine o inregistrare audio a unei convorbiri telefonice romantice intre ea si starul hollywoodian, cu care poate dovedi acuzatiile facute si pe care intentioneaza sa o vanda.

Ralph Fiennes, in varsta de 42 de ani, are o relatie de 11 ani cu actrita Francesca Annis, in varsta de 61 de ani, iar cuplul lor, in ciuda diferentei mari de varsta este unul dintre cele mai durabile de la Hollywood. Nici Fiennes nici surse din anturajul sau nu au comentat declaratiile Corneliei Crisan.

 
Lansare de CD si petrecere pe ritmuri de jazz la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :368
Tuesday, 07 February 2006
Muzicianul romano-american Lucian Ban va fi prezent miercuri, 8 februarie, la New York in cadrul a doua evenimente muzicale de senzatie, gazduite de Jazz Standard.

Cele doua evenimente sunt ocazionate de o dubla lansare de CD, „Playground” al lui Lucian Ban&Asimetry si al doilea, „The Calling” de Alex Harding si Blutopia.

Primul concert se va desfasura de la ora 19.30, si ii va aduce in fata publicului pe Lucian Ban, la pian, Jorge Sylvester, la saxofon, Brad Jones, la bass si Derrek Phillips, la tobe, in tmp ce al doilea concert ii va avea pe scena, de la 21.30, pe acelasi Lucian Ban la pian, Alex Harding, la saxofon si bass clarinet, Brad Jones la bass, Nasheet Waits la tobe si Andrew Daniels la percutie.

Pianistul si compozitorul roman Lucian Ban traieste la New York din 1999 si a scos pe piata cinci albume ca lider, atat in Europa cat si in Statele Unite, printre care si „Somethin’ Holy”, un duet cu Alex Harding, ce a primit patru stele din partea Ghidului All Music. In anul 2005, Lucian Ban a fost nominalizat, in Austria, pentru celebrul premiu Hans Koller pentru cel mai bun muzician de jazz din Europa.

 
Stele romanesti, in spectacol la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :336
Tuesday, 07 February 2006
Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Dan Ionescu si Mircea Hohoiu vor fi sambata, 11 martie, protagonistii unui spectacol de muzica si divertisment care va avea loc la Sala DJK Falke din Nurnberg, in organizarea mai multor asociatii romanesti din Germania.

Spectacolul, intitulat sugestiv „Stele romanesti la Nurnberg”, va incepe la ora 18:00, si are loc datorita implicarii si sustinerii Impresiariatului Artistic Ch. Ratscher Management - Garching, Radio Dor de Tara, Assekuranzburo Immobilien Dolbea-Nurnberg, Revista de cultura si divertisment „Arcada” si Asociatia Interculturala Ars Longa e.V. Nurnberg. Mai multe informatii se pot obtine de la numerele de telefon 0911 - 26 44 80 sau 0911 - 20 84 70, mobil 0162 - 48 66 222, informeaza Ars Longa.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions