Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Talpes il interpeleaza pe Tariceanu in problema Gojdu si relatiilor cu UDMRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 08 February 2006
Considerata de opinia publica ca talerul care inclina balanta la fiecare schimbare pe scena politica romaneasca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, aceasta asociatie cu pretentii de partid etnic, se afla la guvernare de 15 ani fara a putea fi de clintit, indiferent care ii sunt afinitatile. Mai nou le-am si aflat: "Eu nu reprezint Romania la Consiliul Europei" declara recent europarlamentarul roman de etnie maghiara, Gheorghe Frunda. Aceasta declaratie si mai ales documentul pe care acesta, in calitate de raportor, l-a redactat, au starnit vii dezbateri in randul opiniei publice si politice romanesti dar si in comunitatea romaneasca globala. Astfel, au fost pozitii ale altor europarlamentari care au clarificat intr-un fel situatia, cum a fost cazul senatorului Cezar Preda, care a explicat opiniei publice ca acel document a suferit modificari fundamentale din partea comisiei unde a fost depus si ca in nici un caz acum nu mai reprezinta un pericol, insa  din punctul de vede al PD-ul, Preda fiind si vicepresedintele acestei formatiuni, i se pare normal ca europarlamentarii romani trimisi de Parlamentu Romaniei sa reprezinte interesul statului roman si nu al altui stat.

Tot in acest context senatorul independent  Ioan Talpes l-a interpelat pe premierul roman pe mai multe teme ce tin de relatia actualului guvern cu UDMR-ul dar si pe problema nocivului acord romano-maghiar de infiintare a unei alte fundatii Gojdu, care nu mai are nici-o legatura cu testamentul marelui mecena roman. Romanian Global News va prezinta textul interpelarii:

 

INTERPELARE

Domnului Calin Popescu Tariceanu,

Prim ministrul Romaniei

Stimate Domn,

 

"Am ales aceasta cale pentru a va atrage atentia asupra unei situatii foarte grave, din punctul meu de vedere, si pentru a va cere o serie de lamuriri si explicatii referitoare la deciziile pe care le-ati luat in aceste privinte.

Dupa cum probabil stiti, Romania se afla in acest moment intr-o situatie cel putin jenanta in ceea ce priveste reglementarea statutului minoritatilor. Jenanta, in primul rand, pentru ca prin caile pe care le-a ales guvernul dumneavoastra pentru a trata aceasta problema risca sa nu aiba nici un punct de vedere consistent referitor la modul in care va ajunge sa aiba legiferata aceasta problema.

Data fiind aceasta situatie se impun urmatoarele intrebari:

1.       Care au fost intelegerile pe care le-ati avut cu aliatii dumneavoastra la guvernare - UDMR – privind statutul minoritatilor? Cum a fost posibil sa se creeze perceptia ca UDMR a gasit o alta cale de a impune toate revendicarile initiale, eludand Parlamentul Romaniei?

Dupa cum probabil stiti, in acest moment Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o Recomandare promovata de deputatul UDMR Gyorgy Frunda care sustine autonomia teritoriala a minoritatilor nationale in statele membre ale Consiliului Europei (CoE). Prezentata initial ca o dezbatere asupra conceptului de natiune, promovarea autonomiei mentionata in Recomandarea 1735 a APCE serveste perfect initiativa UDMR de promovare a noii Legi a Statutului minoritatilor.

2.       Care este motivul pentru care nu ati initiat in Romania o dezbatere publica referitoare la aceasta problema in care sa va spuneti, inclusiv dumneavoastra, punctul de vedere in aceasta privinta?

In acest moment, clasa politica romaneasca si societatea romaneasca in general este aparent luata prin surprindere de o reglementare care va fi practic impusa Romaniei, fara a-si expune in prealabil un punct de vedere.

3.       Care au fost demersurile facute de Ministerul Integrarii Europene si de europarlamentarii din partidele membre ale coalitiei pe care o conduceti (cu exceptia UDMR) pentru ca Romania sa nu se vada pusa in aceasta situatie?

4.       Care sunt masurile luate de guvernul pe care il conduceti pentru a contracara campania prealabila demersului UDMR la Consiliul Europei, prin care, prin diverse mijloace, se afirma ca in Romania sunt incalcate drepturile minoritatilor nationale?

Ma refer in special la filmul intitulat ironic "Fabricat in Romania", regizat si produs de Zsofia Vitezy, in anul 2004, in comunele Pustiana si Cleja din judetul Bacau. Acesta a ajuns sa fie vizionat de toti europarlamentarii si in cadrul invitatiei se mentioneaza ca "In Romania traiesc circa 60.000 de membri ai comunitatilor ceangailor - in Transilvania si in Moldova, la poalele Muntilor Carpati. Limba lor materna este maghiara. Cu toate acestea, ceangaii, care traiesc in sate mici, saraci si marginalizati, folosesc limba lor materna doar in cadrul familiei, trebuind sa vorbeasca romaneste atunci cand au de-a face cu oficialitatile, la dispensar, la scoala si la biserica. Cei care folosesc in aceste situatii limba materna sunt pasibili de pedeapsa si pusi in situatii rusinoase".

5.       Care este pozitia oficiala a Guvernului Romaniei referitoare la aceasta problema, dat fiind ca in cadrul cabinetului pe care il conduceti unul dintre posturile de vice-premier este ocupat de domnul Marko Bela, presedinte UDMR, avand in coordonare activitatile din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene ?

In acest moment Romania se afla intr-o situatie care frizeaza ridicolul, dat fiind faptul ca in cadrul cabinetului se iau o serie de decizii, iar membri ai coalitiei pe care o conduceti, utilizand alte cai procedurale, actioneaza contrar.

 

O alta problema, la fel de grava, asupra careia va solicit respectuos explicatii este cea legata de Fundatia Emanuil Gojdu.

Dupa cum probabil stiti, prin testamentul sau, Emanuil Gojdu a hotarat ca toate bunurile sale sa revina „acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care tine de legea rasariteana ortodoxa“. Ca timp de 50 de ani sa se acorde burse acelor tineri romani de religiune rasariteana ortodoxa, distinsi prin buna purtare si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor“ si dupa aceea, de sprijinul Fundatiei sa beneficieze si tineri care urmeaza „cariera artistica, preoteasca si invatatoreasca“.  Dupa 100 de ani urma sa fie remunerati si „preoti si invatatori saraci, cu insusiri eminente, familie numeroasa si imbatraniti“. Multi studenti transilvaneni, chiar si viitoare mari personalitati ca Victor Babes, Octavian Goga, Traian Vuia etc., au beneficiat de bursele Fundatiei.

Din patrimoniul fundatiei faceau parte o serie de imobile, printre care cele mai importante – Curtile Gojdu – situate in centrul Budapestei si depozite bancare de aproximativ 800 milioane de dolari.

 

Intrebari

1.       Care este motivul pentru care ati acceptat si aprobat desconsiderarea testamentului initial si ati permis infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu?

In acest moment, prin noile reglementari, beneficiarii programelor fundatiei nu mai sunt doar romanii ortodocsi, dupa cum se specifica in testament.

Din conducerea fundatiei fac parte si persoane neapartinand nationalitatii romane si neapartinand cultului crestin-ortodox.

2.       Care este motivul pentru care ati permis includerea in Consiliul Director al fundatiei a reprezentantilor nationalitatii maghiare din Romania?

Fundatia era destinata exclusiv romanilor crestin ortodocsi, si avea ca scop exclusiv investitia in cultura si educatia acestora.

3.       Care este motivul pentru care ati renuntat la patrimoniul imobiliar al fundatiei?

In decembrie 2004, moment la care statul roman incepuse discutiile in acest sens, Curtile Gojdu au trecut in proprietatea companiei Autoker Holding, inregistrata in Cipru. Din acel moment, statul roman nu a facut nici un demers consistent pentru respectarea prevederilor testamentare. In plus, in acest moment, cladirii ii este schimbata destinatia si arhitectura.

Astfel, prin hotararea pe care ati luat-o, statul roman a renuntat la un complex imobiliar in valoare de 12 milioane de dolari.

4.       Care este motivul pentru care ati renuntat in favoarea statului ungar la depozitele bancare pe care fundatia le detinea?

Dupa cum probabil stiti, este vorba despre depozite in valoare de 800 milioane de dolari care au revenit statului ungar. In acest moment, ambele state – roman si ungar – vor finanta fundatia cu cate 200.000 Euro pe an, absolut insuficient pentru a continua proiectul testamentar.

5.       Care este motivul pentru care in toate aceste decizii nu a fost consultata Biserica Ortodoxa Romana, in conditiile in care in 1996, Fundatia Gojdu a fost reinfiintata la Sibiu?

Reactia statului ungar la decizia reinfiintarii Fundatiei Gojdu a fost anuntarea instrainarii Curtilor Gojdu catre compania cipriota mai sus amintita. Tranzactia a putut fi intarziata si reluate negocierile privind restituirea patrimoniului. Cu toate acestea, in mai 2005, Budapesta anunta ca bunurile au fost instrainate si propune proiectul pe care dumneavoastra l-ati legiferat.

6.       Care este motivul pentru care intr-o problema care privea exclusiv romanii ortodocsi din fostul Regat Ungar, a fost implicata UDMR, atat in discutiile preliminare cat si in conducerea noii fundatii?

Inca o data, faceti partenerilor maghiari din coalitia pe care o conduceti o serie de concesii de neexplicat populatiei romane.

7. Cunoasteti vreun caz similar in care fundatii maghiare sa beneficieze de participare romaneasca?

8. Sunteti cumva hotarat sa oferiti cabinetului maghiar sansa de a adopta legislatia romaneasca in domeniul restituirii integrale a bunurilor mobile si imobile confiscate sau nationalizate in perioada comunista?

 

Date fiind toate cele precizate mai sus, doresc sa va amintesc faptul ca prin tratarea acestei probleme, ati avut, de fapt de rezolvat o misiune istorica fata de poporul roman. Aceasta problema nu se refera doar la un patrimoniu care a fost lasat acestui popor si care trebuie pastrat, ci mai ales la o idee care arata preocuparea ca romanii sa se dezvolte intelectual si cultural intre celelalte natiuni langa care traiesc.

Nu de putine ori in istorie s-a dovedit ca o mostenire, indiferent cat de consistenta material si spiritual ar fi, cuprinde intrinsec, de fapt mai multe obligatii decat beneficii. Intelegerea acestui fapt este, in esenta, marea provocare a acestei situatii.

Cu speranta ca doriti intr-adevar ca natiunea romana sa aiba o pozitie demna fata de provocarile la care este supusa in prezent, ca nu doriti ca o alta sa fie avantajata cu aprobarea dumneavoastra directa si ca aveti puterea de a discuta de pe o pozitie ferma cu partenerii dumneavoastra de coalitie, va rog sa raspundeti la intrebarile de mai sus in scris si oral."

 
Protest stradal bucurestean impotriva justitiei americanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Wednesday, 08 February 2006

Uniunea Artistilor Liber Profesionisti din Romania si Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991 din Romania vor organiza joi, 9 februarie, la Bucuresti, doua actiuni distincte de protest prin care isi manifesta dezacordul fata de decizia justitiei americane de a-l achita pe puscasul marin Cristopher VanGoethem, cel care l-a omorat pe basistul Teo Peter.

Artistii se vor intalni la ora 10:30 in Piata Victoriei, persoana de contact fiind Doru Stanculescu, informeaza forumul Romania-USA. In ceea ce-i priveste pe membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991, acestia urmeaza sa protesteze in intervalul orar 12:00 si 14:00, in fata Ambasadei SUA din Bucuresti, privitor la modul in care a fost judecat peste Ocean cazul componentului trupei Compact, Teo Peter.

La eveniment sunt asteptati sa participe si alti bucuresteni care nu sunt de accord cu decizia justitiei americane in cazul Peter, anunta Prompt Media.

 
PS Lucian Lugojanul si PS Ambrozie Sinaitul, noii episcopi din Caransebes si GiurgiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Wednesday, 08 February 2006
Prea Sfintitul Lucian Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, si Prea Sfintitul Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, au fost numiti miercuri, 8 februarie, in scaunele de epsicopi ai Episcopiei Caransebesului si, respectiv, Giurgiului.

Decizia a fost luata de Colegiul Electoral Bisericesc, sub presedintia Patriarhului Teoctist, care s-a reunit in dimineata acestei zile la Palatul Patriarhiei pentru alegerea episcopilor titulari in scaunele vacante ale celor doua eparhii.

Colegiul Electoral Bisericesc, organul electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara, este format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea National Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie).

In sesiunea de lucru din 17-18 ianuarie Sfantul Sinod i-a nominalizat, prin vot secret, pe Prea Sfintitul Lucian Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, si protosinghel Paisie Ion, secretar al Episcopiei Ortotodxe Romane cu sediul al Gyula (Ungaria), drept candidati pentru alegerea titularului in scaunul vacant al Episcopiei Caransebesului. In aceeasi sedinta de lucru, Prea Sfintitul Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, si Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, au fost desemnati drept candidati pentru scaunul de Episcop al Giurgiului.

 
O biserica si o poarta maramureseana din lemn in miniatura vor fi prezentate la ParisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Wednesday, 08 February 2006
O biserica si o poarta maramureseana de lemn in miniatura vor fi construite de Muzeul Judetean Maramures pentru o expozitie culturala ce va fi organizata de Ministerul Afacerilor Externe la Paris.

Potrivit directorului Muzeului Judetean Maramures, prof. Grigore Man, citat de TVR, biserica si poarta maramuresana urmeaza sa ajunga la Paris pana pe 22 februarie, cand va avea loc expozitia, iar cele doua piese se afla in stadiu final de constructie si vor fi trimise la Bucuresti demontate, pentru a fi apoi remontate la Paris. Muzeul Judetean Maramures va mai trimite la Paris si o serie de prospecte si pliante care prezinta zona de nord-vest a Romaniei.

 

 
"Pretul inocentei", premiat la Clermont-FerrandPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Wednesday, 08 February 2006
Filmul romanesc "Pretul inocentei", regizat de Geanina Grigoras, a castigat premiul presei internationale la Festivalul international de scurtmetraje de la Clermont-Ferrand.

Prezenta si la editia de acum doi ani a festivalului "CineMAiubit", unde a obtinut Marele premiu, premiul rectorului si cel pentru montaj, pelicula prezinta povestea unor rromi care se hotarasc sa isi vanda copiii in strainatate, informeaza Radio Romania Cultural. Marele Premiu al acestei editii a festivalului din Franta i-a revenit argentinianului Gustavo Tanetto, regizorul filmului "Zidul despartitor", o pelicula despre paradoxurile comunicarii umane in zilele noastre. 
Mandinga isi cauta inca doua solistePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Wednesday, 08 February 2006
Proaspat intoarsa din turneul de studii din Cuba, trupa Mandinga si-a inceput deja schimbarile anuntate si, incepand de miercuri, 8 februarie, a inceput preselectia pentru inca doua soliste care sa completeze formula actuala.

Preselectia are loc in urma sfatului profesorilor cubanezi cu care au studiat si care le-au sugerat baietilor din trupa sa isi extinda formula deoarece muzica latino-americana s-a nascut pentru a fi cantata de o orchestra numeroasa si toate proiectele de succes din lume urmeaza acest model de echipa muzicala.

La preselectia care se va desfasura in perioada 8-16 februarie poate participa orice tanara care stie sa cante, ii place muzica latino-americana si proiectul Mandinga si isi doreste o cariera internationala. In urma preselectiei vor fi alese zece finaliste care vor participa la un eveniment televizat in urma caruia vor fi desemnate cele doi noi colege ale trupei Mandinga. Castigatoarele selectiei vor avea parte de un training si in perioada imediat urmatoare vor participa alaturi de trupa la filmarea unui nou videoclip, la inregistrarile pentru noul album si, pe langa concertele din Romania, se vor pregati intens pentru un turneu european. Inscrierile se fac incepand cu 8 februarie, la contact@mandinga.ro. Fiecare solicitanta va primi un formular de inscriere pe care trebuie sa-l completeze si sa-l trimita insotit de un demo audio si o fotografie. In cazul in care concurentele nu au deja un demo, se vor organiza auditii live la sala de repetitii a trupei. Informatii suplimentare privind inscrierile la: 0724/349934. Detalii si pe www.mandinga.ro, se arata intr-un comunicat de presa emis de formatie.

Desi decizia Elenei de a nu pleca in turneul  de studii din Cuba a fost interpretata de catre mass-media ca pe o "ruptura", o "eliminare din trupa" sau "o decizie fatala", Mandinga tine sa precizeze in mod oficial ca apreciaza calitatile solistei initiale si nu doreste excluderea sa din proiect. "Nu ascundem regretul nostru total ca Elena nu a venit cu noi, pentru ca ar fi avut de castigat foarte multa experienta si un suflu nou. Pe noi Cuba ne-a schimbat in bine si avem planuri mari. Speram cu totii ca ea va aprecia noul concept pe care vrem sa-l abordam si ca va face echipa cu viitoarele doua noi colege pe care abia le asteptam in echipa. I-am prezentat de cum am venit noua noastra strategie si asteptam parerea ei. Nu credem ca inca doua colege reprezinta o concurenta sau o "fitza". Noi vedem extinderea formulei ca pe un pas inainte catre un sound mai bun si un spectacol minunat pe care fanii nostri il merita", a declarat Florin, liderul trupei.

 
Premiul Wurth pentru literatura europeana ajunge la Herta MullerPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :324
Wednesday, 08 February 2006
Scriitoarea de origine romana Herta Muller a obtinut Premiul Wurth pentru literatura europeana, in valoare de 25.000 euro, ceremonia de inminare a premiului urmand sa se desfasoare pe joi, 23 februarie, la Stuttgart.

Juriul a precizat ca decizia acordarii Premiului pentru literatura europeana Hertei Muller a fost luata datorita "limbajului plastic folosit in proza sa acida, uneori laconica, alteori lirica sau suprarealista". Premiul Wurth este decernat din doi in doi ani, incepind din 1998. Printre detinatorii distinctiei se numara: Hermann Lenz, Claudio Magris, Claude Viegee si Harald Hartung, informeaza onlinegallery.ro, care citeaza publicatia "Berliner Literaturkritik".

Herta Muller, in varsta de 53 de ani, a emigrat in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin, fiind unul dintre cei mai importanti autori de limba germana. A fost distinsa cu numeroase premii, printre care "Ricarda Huch", "Kleist", "Joseph Breitbach", Premiul pentru literatura Aristeion al Uniunii Europene, Premiul pentru literatura IMPAC Dublin, Premiul berlinez pentru literatura. Anul trecut, doua volume de Herta Muller - unul de eseuri, "Regele se-nclina si ucide", altul de poezie, "Este sau nu este Ion" - au aparut si in limba romana la Editura Polirom.

 

 
Asociatii romanesti din Italia le scriu autoritatilor romane in problema „Gojdu”PDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :414
Wednesday, 08 February 2006

Scrisoare deschisa

 

Presedintelui Romaniei – Traian Basescu

Guvernului Romaniei

Parlamentului Romaniei

La fel ca si opinia publica din Romania, numeroasa comunitate romaneasca din Italia prezenta in acest comunicat prin mai multe asociatii, a luat act cu profunda ingrijorare fata de ultimile acorduri romano-maghiare in privinta mostenirii marelui patriot roman Emanuel Gojdu, acorduri care prin noile stipulatii reprezinta un act de grava incalcare a acestui testament.

Ne exprimam protestul fata de redactarea acordului privind reinfiintarea unei alte fundatii care sa poarte numele lui Gojdu, o  fundatie romano-maghiara, finantata de cele doua guverne, stiut fiind faptul ca Fundatia Gojdu a fost reinfiintata in 1996, cu sprijinul dr.  Antonie Plamadeala ce are sediul la Sibiu, ce functioneaza fara a avea reglementata situatia averii aflata la Budapesta.

Desi Tratatul de Pace de la Trianon, din iunie 1920, prevedea obligatia statului ungar de a "restitui bunurile fundatiilor proprietarilor acestora" acestea nu au fost restituite nici pina in prezent, iar, ultimile hotarari recente ale Guvernului Romaniei cu Guvernul Ungariei par sa puna un final tragic oricaror sperante de a mai recupera aceasta drepturile asupra acestei mosteniri.

Propunem ca Biserica Ortodoxa Romana sa ia parte la discutarea acestei probleme, tinand seama ca in testamentul lasat de Gojdu,  se prevedea ca o parte a averii sa fie sub administratia acestei institutii.

Aplicarea hotararilor convenite de guvernele roman si maghiar - ratificate deja de Parlamentul de la Budapesta - va insemna,  deposedarea de facto a beneficiarilor de drept, in detrimentul Statului Roman si a Bisericii Ortodoxe Romane.Guvernul roman vrea sa daruiasca Ungariei bunuri si resurse financiare de aproape un miliard de dolari, in conditiile in care,  doar ca mic exemplu putem amintim situatia deosebit de dificila prin care trece Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria.             

Aceasta imensa mostenire este impartita cu Ungaria, incalcandu-se dorinta din testamentul marelui roman,  aceea de a se acorda burse tinerilor romani si ortodocsi si nu burse generic acordate tinerilor romani si maghiari cum apare in noile prevederi ale acestor acorduri. Rezulatul in urma acestor intelegeri scrise este total nefavorabil Romaniei care cedeaza inexplicabil drepturile de mostenire asupra acestei fundatii.

Cerem auoritatilor Statului Roman sa revina asupra acestei decizii si sa analizeze in mod lucid aceasta situatie, dand curs vointei marelui roman Emanuel Gojdu  si nu unor efemere intelegeri de ordin politic.

 

MILANO, 7 februarie 2006

Tel 00393407638880

www.romanii.it

Asociatia Romanii in Italia

presedinte prof. Marioara Cirlan Salvadeo

vicepresedinte ing. Romulus Popescu

membri: pr. vicar Traian Valdman; Consiliul Director: ing. Stelian Ionescu, ing. Adina Christescu, prof. Violeta Popescu, prof. Mihai Butcovan, ing. Gabriel Popescu, Mihai Bastea

Asociatia Studentilor Romani „Accademica” din Roma – presedinte, Cristi Ariton

Asociatia Italo-Romana Fratia, Torino – presedinte, Aurelia Mirita

 
Liberalii basarabeni solicita mentinere vechiului regim de vize pentru trecerea PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 08 February 2006

Partidul Liberal din Moldova solicita Uniunii Europene identificarea unor solutii pentru a evita introducerea, incepand cu 1 ianuarie 2007, a regimului de vize de intrare in Romania pentru cetatenii basarabeni.

PL solicita conducerii Republicii Moldova sa realizeze Planul de actiuni Republica Moldova-UE, sa alinieze la standardele europene sistemul de pasapoarte, serviciul vamal si cel de graniceri, precum si sa conecteze sistemul informational al Republicii Moldova la cel european, actiuni care, in opinia reprezentantilor PL, ar determina UE sa accepte in continuare libera circulatie intre cele doua state romanesti.

Presedintele PL Mihai Ghimpu a declarat marti presei ca introducerea regimului de vize va fi „o problema foarte serioasa, dar si o mare nedreptate, pentru ca romanii vor fi lipsiti din nou de dreptul de a calatori liber”. „Nu am venit sa atacam UE sau Romania”, a spus Ghimpu, precizand ca responsabilitatea pentru actuala situatie apartine conducerii de la Chisinau, „care a facut totul ca Republica Moldova sa ramana in afara NATO si a UE”, introducerea regimului de vize fiind „o consecinta a nerealizarii la timp a reformelor”.

Liberalii considera nu este simplu de a solutiona problema vizelor, dar ca au aparut unele circumstante noi, care trebuie sa fie luate in consideratie, printre care expansionismul rusesc si declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora Rusia nu va renunta la interesele sale din aceasta regiune. Mai mult, in cazul introducerii regimului de vize de intrare in Romania, cetatenii moldoveni vor fi nevoiti sa ia calea pribegiei spre est, spre Federatia Rusa, pentru a-si gasi de lucru, ceea ce „va duce la o si mai mare subordonare fata de Rusia”.

 
Plasa spionajului rusesc acopera periculos ambele maluri ale PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :703
Wednesday, 08 February 2006
{mosimage}Orice ar spune acum, Ilie Ilascu, cu voie sau fara voie, a confirmat de-a lungul anului trecut, in mai multe interviuri, ca in preajma alegerilor parlamentare din martie 2005 a fost contactat la Bucuresti de diverse persoane dubioase.

{mosimage}Acestea, fiind legate cu Moscova, i-au facut niste propuneri criminale, urmarind provocarea unor violente la Chisinau. Cineva, oplosit in fosta metropola, scria, astfel, un scenariu sangeros al cursei electorale din Basarabia, care trebuia sa culmineze cu rasturnarea ilegala a puterii politice.

Dezvaluirile lui Iurie Rosca si Vlad Cubreacov vin doar sa completeze si sa precizeze marturisirile senatorului PRM. Ramane de vazut de ce fostul detinut politic, de la un timp incoace, sau se contrazice la tot pasul, sau se preface a uita ceea ce a afirmat anterior. Ridica semne de intrebare si pozitia unor publicatii periodice sau posturi de radio de la noi, care, desi acum cateva luni au gazduit destainuirile lui Ilascu, astazi trec sub tacere acest fapt si continua sa-l apere pe Pasat cu o incapatanare demna de o cauza mai buna.

Inainte de a gasi raspunsurile pe care le cauta acum toata lumea, vom constata, insa, un fapt incontestabil. Lucrurile care ies acum la iveala miroase urat. Apar probe indubitabile ca in operatiunea de deturnare a scrutinului legislativ din anul trecut s-au antrenat nu numai separatistii transnistreni, spionii si strategii electorali de la Moscova, ci si mai multe personaje influente de la Chisinau si Bucuresti. Unul din numele care se vehiculeaza este generalul Guboglu, fostul subaltern al lui Pasat, care, potrivit agentiei Romanian Global News, are la ora actuala nu numai resedinta, ci si afaceri in Romania, mai cu seama in domeniul petrolier. Acest fapt nu are cum sa fie intamplator, de vreme ce fostul sau sef de la SIS, zice-se, anul trecut cutreiera Romania in voie. Fericit om a fost. Si la Moscova, si la Bucuresti era ca la el acasa.

Se pare ca Pasat si Guboglu au folosit si teritoriul Romaniei pentru savarsirea unei diversiuni rusesti impotriva Republicii Moldova. Dincolo de Prut, bineinteles, ei nu erau inconjurati de vacuum. Vrand-nevrand, ma bate gandul ca sederea lor la Bucuresti a fost suficient de confortabila ca sa-si poata duce misiunea la bun sfarsit. Ca pana la urma au esuat, e o alta problema. Cine, totusi, i-a ajutat pe cei doi sa se simta in Romania in largul lor? Cine de la fata locului mai era implicat in actiunile lor clandestine? Cine, la urma urmei, joaca de partea Moscovei la Bucuresti, creand astfel impresia falsa ca amestecul Rusiei in afacerile interne ale Republicii Moldova ar fi sprijinit de Romania?

Desi in dosarul Pasat exista inca multe necunoscute, imaginea revolutiei filoruse pe care o punea la cale FSB la inceputul lui 2005 se prefigureaza tot mai pregnant. Se planuia o mimata razvratire populara care urma sa fie manipulata din umbra de agenturile Moscovei. Este greu de spus, deocamdata, daca ancheta va da in vileag intreaga lucratura a Kremlinului. Pentru moment, justitia de la Chisinau se pune foarte greu in miscare. Si acest fapt nu are cum sa nu dea de gandit. Am senzatia ca plasa spionajului rusesc acopera periculos ambele maluri ale Prutului.
P. Bogatu Preluare din ziarul Flux

 
Grupul „Pasat” urmarit penal pentru tentativa de asasinat impotriva lui Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :319
Wednesday, 08 February 2006

Procuratura Generala de la Chisinau a pornit marti urmarirea penala in baza art. 339 alineat (l) Cod Penal (uzurparea puterii de stat) si 26, 145 alineat (3) litera i) Cod Penal (pregatirea omorului unei persoane in scopul inlesnirii comiterii altei infractiunii), in cadrul careia vor fi elucidate circumstantele infractiunii si identificarea persoanelor implicate in organizarea, finantarea si realizarea actiunilor indreptate spre uzurparea puterii de stat si asasinarea lui Iurie Rosca, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Procuraturii Generale de la Chisinau.

Potrivit prim-adjunctului procurorului general, Valeriu Gurbulea, urmarirea penala a fost dispusa Sectiei exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a Procuraturii Generale, fiind format un grup de procurori si ofiteri de urmarire penala. Vor fi verificate prin prisma acestei cauze penale finantarea si asistenta logistica din exterior in campania electorala, tentativele de intrare in tara in preajma alegerilor parlamentare din 6 martie 2005 a unor grupe organizate de cetateni ai altor state pentru participarea in actiunile de destabilizare a situatiei social-politice, „alte actiuni care au tangenta cu obiectul investigatiei pe cauza penala nominalizata”.

In cadrul exercitarii urmaririi penale, declansate la 13 decembrie 2004 de catre Sectia urmarire penala a SIS, in baza art. 344 Cod Penal, pe faptul divulgarii secretului de stat si primite in procedura de catre Procuratura Generala la 12 octombrie 2005, au fost efectuate o serie de actiuni de investigatii, inclusiv operative, in scopul stabilirii persoanelor care au divulgat secretul de stat, inclusiv eventuala apartenenta la acesta a lui Valeriu Pasat. „In urma investigatiilor a fost constatat ca Valeriu Pasat in comun cu Grigore Caramalac, Anatolii Guboglo si alte persoane care in interesul urmaririi penale nu sunt nominalizate, conform unui plan prealabil, au intreprins in preajma alegerilor parlamentare din 6 martie 2005 o serie de actiuni indreptate spre uzurparea puterii de stat. A fost constatat ca, potrivit unui plan, Valeriu Pasat din propria initiativa, cat si cu concursul lui Guboglo s-a intalnit de cateva ori cu presedintele PPCD Iurie Rosca, propunandu-i organizarea, imediat dupa alegerile parlamentare din 6 martie 2005, a unor actiuni masive de protest in scopul destabilizarii situatiei social-politice din tara. Finantarea acestor actiuni urma sa fie efectuata de catre Valeriu Pasat, Grigore Caramalac si alte persoane. Concomitent, Pasat, urmarind scopul tensionarii situatiei social-politice din tara, pentru uzurparea puterii de stat, a intreprins actiuni pentru determinarea lui Ilie Ilascu si a altor persoane sa se deplaseze la Chisinau inaintea alegerilor parlamentare din 6 martie 2005, sa participe indata dupa alegerile parlamentare la manifestarile de amploare preconizate de PPCD si sa-l asasineze pe liderul PPCD, Iurie Rosca, chiar in timpul actiunilor de protest. Ulterior, conform planului, in scopul tensionarii maxime a situatiei socio-politice din si declansarii unor actiuni violente, indreptate spre uzurparea puterii de stat, in asasinarea lui Iurie Rosca urma sa fie invinuita conducerea tarii. Procuratura Generala mentioneaza ca aceste date au fost confirmate de catre deputatul Vlad Cubreacov prin sesizarea din 3 februarie 2006 si de catre vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca prin declaratiile din 6 februarie 2006”.

 
S-a convenit semnarea Planului de actiuni NATO-MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 08 February 2006

Prima intrunire bilaterala a grupului de lucru moldo-american pentru probleme politico-militare in cadrul planului individual de actiuni Republica Moldova-NATO a avut loc marti la Ministerul Apararii, fiind discutate angajamentele Republicii Moldova, reformarea sistemului de securitate si de aparare a statului, controlul civil asupra institutiilor de forta si participarea la diferite programe de instruire in lupta impotriva terorismului.

Ministrul Apararii, Valeriu Plesca, vicepresedintele comisiei pentru implementarea viitorului plan de actiuni Republica Moldova-NATO, a declarat ca decizia politica privind initierea unor consultari pe marginea acestui plan de actiuni a fost lansata odata cu declansarea prioritatilor in politica externa a Republicii Moldova, inclusiv cea privind integrarea in structurile internationale. Potrivit lui Plesca, acest plan a fost deja prezentat celor 26 state aliate si urmeaza a fi semnat la inceputul lunii martie curent, la Bruxelles. „Respectivul plan de actiuni nu tine doar de activitati de ordin militar, ci prevede diferite aspecte de ordin social, economic si financiar. Nu este vorba de aderarea Republicii Moldova la NATO, ci de o noua calitate a statului in procesul de securitate internationala”, a precizat Plesca.

La randul sau, ambasadorul SUA in Republica Moldova Heather M. Hodges a declarat ca Washingtonul este interesat de actuala strategie a Republicii Moldova in domeniul securitatii si apararii atat pe plan intern, cat si pe cel extern, pentru obtinerea de catre Republica Moldova a unui eventual statut in componenta NATO.

Din delegatia Chisinaului in grupul bilateral de lucru fac parte reprezentanti ai Parlamentului, ai Serviciului de Graniceri, ai Ministerului de Externe, ai Directiei Combaterii Migratiei Ilegale, ai Consiliului Suprem de Securitate, ai Serviciului de Informatii si Securitate si ai Ministerului Justitiei.

Presa nu a fost admisa la discutii, fiind rugata sa paraseasca sala imediat dupa discursurile de salut ale celor doi oficiali.

 
Grei ai Consiliilor de Securitate ai Rusiei si Ucrainei in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :328
Wednesday, 08 February 2006

Prim-adjunctul secretarului Consiliului de Securitate de pe langa presedintele Federatiei Ruse, Iuri Zubakov, si adjunctul secretarului Consiliului de Securitate nationala si aparare al Ucrainei, Serghei Pirojkov, au afirmat ca vizita lor comuna la Chisinau este o continuare logica a apropierii pozitiilor si a parteneriatului stabilit intre Federatia Rusa si Ucraina in calitatea lor de state participante la procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, in cadrul discutiilor a fost accentuata importanta aspectelor de securitate regionala in contextul reglementarii transnistrene. Au fost examinate probleme legate de mecanismele de evacuare si utilizare a armamentului si munitiilor de la depozitele din Cobasna.

O atentie sporita a fost acordata mecanismelor de legalizare a activitatii agentilor economici transnistreni, inclusiv a celei de import-export. Au fost discutate, de asemenea, chestiuni legate de monitorizarea intreprinderilor din complexul industrial-militar al regiunii transnistrene, cu participarea Rusiei, Ucrainei si OSCE.

La intrevedere au participat ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Ucrainei, Dmitri Tkaci, asistentul premierului Federatiei Ruse, Ghennadi Bukaev, ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nicolai Reabov, si ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova, Piotr Cialai.

 
Numarul romanilor din Ungaria naste ingrijorari la BichisciabaPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :349
Wednesday, 08 February 2006
Autoguvernarea Romaneasca din Bichisciaba s-a intrunit in sedinta la finele lunii ianuarie, pentru a aproba darea de seama pe anul 2005 si a contura planurile pentru 2006.

Conform raportului presedintelui Gheorghe Gros, reprezentanta romanilor din resedinta judeteana a realizat anul trecut trei proiecte majore, dar prin legaturile prietenesti cu reprezentanti ai unor institutii din Romania, au facut un pas mare si in domeniul colaborarii romano-romane, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

In anul 2005, Autoguvernarea Romana din Bichisciaba a incercat din nou sa reprezinte romanii din oras si simpatizantii cu ei – a subliniat Gheorghe Gros, dupa care a remarcat: Deoarece conationalii nostri au trecut prin multe greutati in anul trecut datorita apelor, ne-am pus si am adunat ajutoare pentru romanii sinistrati din Odorheiul Secuiesc, Romania, cu care orasul Bichisciaba are legaturi de fratietate. Ne-am straduit sa fim prezenti la manifestarile culturale, si nu numai, ale orasului, ca de pilda Zilele Culturale, targul Csaba Expo, festivalul de fanfare ZENIT sau Festivalul Carnatilor. Am reprezentat orasul la evenimentele oraselor infratite din Romania, Odorheiul Secuiesc si Beius, dupa care am luat parte si la Ziua Culturala a Romanilor din Ungaria, organizata de ATRU, unde a evoluat si ansamblul de dansuri populare din Ciaba. Primavara am organizat balul „Martisor”, inchinat femeilor, iar toamna traditionalul concurs de povesti, care este o intrecere a tuturor scolarilor romani din Ungaria.

Dupa cum ne-a informat domnul Gros, romanii din Bichisciaba au mai colaborat si cu sectiunea romano-maghiara a Camerei de Comert si Industrie din Ungaria, colaborare prin care s-au realizat intalniri internationale ale oamenilor de afaceri romani si maghiari. Pe langa aceste proiecte, cebanii au tinut stranse legaturi prietenesti cu conducerea Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, participand reciproc la manifestarile acestora. Romanii din Bichisciaba sunt informati saptamanal despre evenimentele si informatiile legate de ei prin emisiunea romana a televiziunii orasenesti, realizata de Adriana Cozma.

In ce priveste anul 2006, la Bichisciaba se planuiesc si pe mai departe organizarea balului „Martisor”, concursul de povesti pe tara, participarea la festivalul ZENIT, precum si pastrarea legaturilor fratesti cu romani din Romania.

Membrii autoguvernarii au mai vorbit despre scaderea ingrijoratoare a numarului romanilor care isi declara originea lor la recensamant. Gheorghe Marc a accentuat aici, printre altele, responsabilitatea Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria care ar trebui sa faca ceva pentru stoparea procesului de asimilare, responsabilitate pe care o au de fapt toate autoguvernarile romanesti si organizatiile civile din Ungaria.

 
Ortodocsii cu deficiente de vorbire si auz din Chisinau vor avea biserica propriePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :288
Wednesday, 08 February 2006

Crestinii ortodocsi cu deficiente de vorbire si auz care locuiesc in Chisinau vor avea in premiera posibilitatea sa mearga la slujbe la Biserica Inimii Tacute cu Hramul "Sfantul Ierarh Vasile cel Mare", care va fi in curand inaugurata in capitala basarabeana.

Epitropul Viorel Cojocaru a declarat pentru BASA-press ca "este regretabil faptul ca aceste persoane sunt private de o astfel de posibilitate si, din pacate, cunosc foarte putine lucruri despre Dumnezeu, desi se arata interesati de acest subiect". Totodata, acesta a mai anuntat ca deja a organizat la Asociatia surzilor cateva slujbe si intruniri cu crestinii cu deficiente de vorbire si auz, in lipsa unui sediu adaptat necesitatilor acestor persoane.

Viorel Cojocaru a mentionat ca ideea sa a fost sustinuta de Mitropolia Basarabiei, iar, pentru a comunica mai bine cu enoriasii, Epitropul a urmat o serie de cursuri de specialitate in cadrul carora a studiat limbajul surdomutilor, cursuri finantate de catre Patriarhia Romana.

Biserica pentru surdomuti va fi amenjata la fel ca o biserica ortodoxa obisnuita, avand icoane, iar crestinii vor sta in picioare, a mai declarat epitropul. Potrivit sursei citate, pana la inaltarea Bisericii, slujbele vor fi tinute in continuare in incinta Asociatiei surzilor sau in bisericile subordonate Mitropoliei Basarabiei. Conform datelor furnizate de Asociatia Surzilor, in Chisinau sunt circa 1500 de persoane cu deficiente de vorbire si auz.

 
Primavara culturala romaneasca la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 08 February 2006
In perioada 1 martie – 31 mai 2006, Institutul Cultural al Romaniei de la Budapesta are in planul sau de activitate o serie de manifestari culturale de mare amploare.

Jazz, piese teatru, concerte de pian si vioara vor fi oferite atat publicului roman cat si celui maghiar din capitala Ungariei, informeaza corespondentul RomanianGlobal News in Ungaria.

Pe 1 martie este programat un concert de jazz cu Luiza Zan (voce), Sorin Romanescu (chitara) si Vlaicu Golcea (contrabas), care va avea loc in sala Auditorium a Universitatii Central-Europene din Budapesta. Reamintim ca ICR de la Budapesta a mai organizat in colaborare cu CEU concerte de jazz, sustinute de de Harry Tavitian, Johny Raducanu, Teodora Enache, Marius Mihalache si Lucian Maxim, de Marta Hristea si grupul East Village. Concertul programat pentru prima zi a lunii martie se inscrie in seria colaborarilor devenite traditionale cu prestigioasa institutie de invatamant din Budapesta.

La sfarsitul anului 2001, in organizarea Centrului Cultural al Romaniei de la Budapesta, Dan Puric si Carmen Ungureanu au prezentat publicului din Ungaria doua spectacole cu „Toujours l’amour”, primul la Teatrul Barka din Budapesta, cel de-al doilea in orasul Szolnok, la cea de-a opta editie a Festivalului „Globe”, care reuneste in principal studenti si profesori din institutii teatrale. Acestia si-au exprimat admiratia fata de jocul deosebit de modern al celor doi actori romani. Si asta pentru ca in viziunea lui Dan Puric si a colaboratorilor sai se porneste „toujours” de la doua coordonate: talent si exigenta. „Credem ca si in aprilie 2006 Dan Puric va face sala plina la Budapesta, cu spectacolul Vis, la Teatrul Katona Jozsef din Budapesta, un teatru care are bune traditii de colaborare cu actori si regizori din Romania”, ne-a accentuat doamna Matei.

In anul premergator integrarii in Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei, Institutul Cultural Roman si Ambasada Romaniei la Budapesta organizeaza un concert de jazz, dedicat Zilei Europei (9 mai), in colaborare cu Centrul Cultural Bulgar, Forumul Cultural Austriac si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. „Initiativa ICR Budapesta va aduce in prim-plan contributia noastra originala la curentele si tendintele jazzului european si va evidentia convergenta cu prioritatile Presedintiei austriece a Uniunii Europene”, a subliniat Gabriela Matei. La aceasta manifestare, din Romania vor participa Johnny Raducanu si Harry Tavitian, care s-au bucurat de succes in Ungaria cu ocazia concertelor sustinute la Budapesta, Seghedin, Kapolcs si in alte localitati, avand colaborari in festivaluri cu saxofonistul Dresch Mihaly, cu acordeonistul David Yengybarian si cu alti muzicieni de jazz.

In cadrul Anului Bartok in Ungaria, ICR Budapesta a programat doua recitaluri Bartok, sustinute de Ian Hobson (pian) si Serban Lupu (vioara), la Casa Memoriala Bartok Bela si la Palatul Regal din Godollo. Din bogata cariera a lui Serban Lupu trebuie mentionat aici faptul ca artistul roman a primit premiul „Beckam” din partea Universitatii Illinois pentru a inregistra integrala lucrarilor pentru vioara si pian ale compozitorului Bartok Bela, la Casa de discuri Zephyr din SUA, impreuna cu pianistul englez Ian Hobson, cu care concerteaza de peste 16 ani, bucurandu-se de un succes international. Acest CD va fi prezentat si ca un omagiu adus creatiei lui Bartok Bela. Cele doua recitaluri sunt programate pe perioada 27–29 mai.

 
Aniversarea parohiei ortodoxe romane din Munchen, incununata cu succesPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :292
Wednesday, 08 February 2006
Parohia ortodoxa romana „Naserea Domnului” din Munchen si-a sarbatorit duminica, 5 februarie, implinirea ceor trei decenii de la infiintare, prilej cu care parintele Mircea Basarab a fost onorat de IPS Serafim si PS Sofian cu medalia „Sfinti Martiri Brancoveni”.

Evenimentul a avut loc la sediul parohiei, gazduita de biserica Alt-Katholische Kirche, din Blumenstrasse 36, si i-a avut ca invitati de onoare pe ierahul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Serafim, si pe episcopul vicar la aceeasi mitropolie, PS Sofian. Totodata, la sarbatoare au mai fost prezenti si alti inalti reprezentanti ai bisericilor crestine din Bavaria, informeaza parohia-gazda. In cadrul momentului festiv Mitropolitul Serafim a citit mesajul personal trimis de PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar reprezentantii clerului crestin bavarez si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Munchen au rostit o serie de cuvinte de lauda la adresa parohiei romanesti.

 
Congresul Cadrelor Romane in Franta la a treia editiePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 08 February 2006
Palatul Luxembourg va gazdui sambata, 10 februarie, la Paris, cea de-a treia editie a Congresului Cadrelor Romane din Franta.

Evenimentul se va desfasura sub patronajul senatorului Henri Revol, presedintele grupului de prietenie Franta-Romania din Senatul francez, iar autoritatile romane il vor avea ca reprezentant la Paris pe secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Preda, reprezentantul personal al Presedintelui Romaniei pentru Francofonie si decan al Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti.

Congresul cadrelor romane in Franta, editia din anul 2005, a facut ca un numar de 40 de cadre romane sa fie recrutate de catre mari grupuri franceze si de catre Guvernul Romaniei. Data de 10 februarie 2006 va reprezenta ocazia propice pentru cadrele romane francofone si prietenii lor francezi sau din Europa de Est si din CSI sa-si puna la dispozitia companiilor franceze competentele internationale in cadrul unei dezbateri serioase pe marginea asteptarilor si intereselor fiecaruia.

Cadrele romane din Franta au creat deja un think tank, Club de Bucarest, prin care sa promoveze o alta imagine a Romaniei, dar si prin care sa poate promova o dezbatere independenta despre viitoarele modele economice, politice si sociale in Europa si sa ia in calcul ideile cadrelor francofone din Europa de Est si CSI.

 
Eveniment religios pentru romanii catolici din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 08 February 2006

25 de calugarite si 20 de calugari originari din Romania, alaturi de comunitatea de crestini romani catolici din Roma, au participat duminica, 5 februarie, la Ziua persoanelor de viata consacrata, eveniment care s-a desfasurat in biserica „Sf. Maria in Portico” din Piata Campitelli.

Sfanta Liturghie solemna a fost prezidata de Mons. Luigi Moretti, Arhiepiscop si vicegerent al Vicariatului Romei, alaturi de parohul bisericii, pr. Tommaso Galasso, din Congregatia Clericilor Regulari ai Maicii Domnului, pr. Piergiorgio Saviola, directorul fundatiei "Migrantes" din cadrul Conferintei Episcopale Italiene, pr. Bruno Mioli din Congregatia Misionarilor Scalabrinieni, director responsabil al comunitatilor etnice din Italia, pr. Pierpaolo Felicolo de la oficiul pentru migranti din cadrul Vicariatului, si de 15 preoti romani, rezidenti la Roma pentru studii sau pastoratie. Conform sectiei de limba romana a postului Radio Vatican,  citat de catholica.ro, Liturghia a fost pregatita cu grija de capelanul comunitatii, pr. Isidor Iacovici, si de pr. Iulian Faraoanu, vicecapelan impreuna cu parintele Cornel Berea, din Congregatia Cuvantului Divin. Slujba duminicala a fost celebrata in limba italiana cu lecturile, cantarile si rugaciunea credinciosilor in limbile romana si italiana: semn al integrarii in Biserica locala, si, in acelasi timp, al pastrarii identitatii in catolicitatea Bisericii.

 
Vesti bune din Belgia despre Mihaita HogasPDF Print E-mail
Toronto,Canada/Romanian Global News
Accesari :579
Wednesday, 08 February 2006
Mihaita Hogas, baietelul din Iasi care a fost supus unei operatii reusite de transplant in noaptea dintre 10 si 11 noiembrie 2005, la spitalul universitar St. Luc din Belgia, se afla in prezent in faza post operatorie, care dureaza cateva luni, timp in care trebuie sa ramana in Belgia, sub supravegherea medicilor.

Conform Aliantei Romanilor Canadieni, care a publicat recent cateva informatii de ultima ora despre starea de sanatate a baietelului, copilul care nu a implinit inca doi ani si care este foarte slabit, acum cantarind doar opt kilograme, mai are inca puterea sa zambeasca. Desi, pentru moment, parintii lui Mihaita mai au fonduri sa stea in Belgia si pe perioada post transplant, orice ajutor este, totusi, binevenit, pentru ca si cea mai mica abatere a lui Mihaita de la starea de acum inseamna pe viitor noi consultatii, deci noi costuri.

Donatiile se pot face in urmatoarele conturi: Contul din Romania (Iasi) Titular Gabriela Hogas (email: gabriela_hogas@yahoo.com), BCR EURO RO98RNCB3200000549530002, BCR LEI RO28RNCB3200000549530001, BCR USD RO71RNCB3200000549530003, USA, Seattle:

(Contact: Corina Grigoras, email: grigoras2001@yahoo.com), Wells Fargo Bank, Account#: 3725115418, Routing#: 121000248.

 
Emisiunile pentru romanii din Ungaria, restrictionate in banda esticaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :375
Wednesday, 08 February 2006
La 31 ianuarie, ar fi expirat data functionarii undelor ultrascurte estice de radio, pe care se difuzeaza si emisiunile in limba romana ale Radiodifuziunii Maghiare.

La sedinta plenara din 30 ianuarie a Parlamentului de la Budapesta s-a prelungit cu inca un an valabilitatea folosirii acestor frecvente invechite, necorespunzatoare normelor impuse de Uniunea Europeana, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Deputatii au votat modificarea legii presei aproape in unanimitate, intr-un procedeu de urgenta, fara discutii, motivand decizia cu conditiile tehnice care nu permit trecerea la difuzarea emisiunilor de minoritate pe undele vestice ultrascurte. Prin urmare, cu toate ca nu se mai fabrica aparate cu unde estice, emisiunile romanesti si pe mai departe se vor putea auzi la frecventa de 66,29 Mhz. Cei care nu dispun de astfel de aparat vor putea asculta aceste emisiuni si pe site-ul de internet: www.triplexregio.net.

 
Nadia Comaneci va avea un baietelPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :342
Wednesday, 08 February 2006
Cel mai cunoscut nume mondial al gimnasticii feminine, romanca Nadia Comaneci, a declarat pentru revista „International Gymnastic Magazine” ca este insarcinata si urmeaza sa nasca un baietel in luna iulie a acestui an.

Anuntul a fost facut in cadrul unui interviu realizat de publicatia americana in care, intrebata care ii sunt planurile pentru sarbatorirea celor trei decenii de la castigarea primei note de zece din istorie, Nadia  a afirmat ca ea si sotul ei se pregatesc sa devina chiar in luna iulie parintii unui baietel. Acesta este primul copil pentru familia Comaneci/Connor, fosta glorie a gimnasticii mondiale avand 44 de ani, iar sotul sau 48. Totodata, Nadia a mai declarat pentru „International Gymnastic Magazine”, citata de Ambasada Romaniei la Washington, ca vestea cea buna nu a fost facuta publica presei din Romania, tocmai pentru a nu distrage atentia presei de la evenimentul caritabil la care sportiva a participat recent la Bucuresti, alaturi de celebra autoare a seriei „Harry Potter”, J.K. Rowling.

Nadia Comaneci a intrat definitiv in istoria gimnasticii mondiale nu numai prin prisma rezultatelor excelente obtinute pe parcursul carierei sportive, ci mai ales prin faptul ca este prima gimnasta din lume care a reusit sa obtina la numai 14 ani, la Jocurile Olimpice de Vara din Montreal din 1976, prima nota de zece acordata vreodata in aceasta disciplina sportiva.

 
Principele Radu va conferentia la Institutul Politehnic din WorcesterPDF Print E-mail
Worcester, SUA/Romanian Global News
Accesari :302
Wednesday, 08 February 2006
Comunitatea de romani din Shrewsburry, statul american Massachusetts, are posibilitatea sa participe luni, 27 februarie, la conferinta pe care o va sustine Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, Reprezentantul special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila, la Institutul Politehnic din Worcester.

Acesta le va vorbi celor prezenti despre „Perspectivele transatlantice ale Romaniei” in Alden Memorial Hall, incepand cu ora 16:00, informeaza buletinul parohial al bisericii ortodoxe romane „Sfantul Nicolae” din Shrewsburry. Romanii care doresc sa ia parte la aceasta actiune sunt rugati sa isi anunte prezenta pana miercuri, 22 februarie, la numarul de telefon 508-831-6024 sau la adresa de e-mail msc@Wpi.edu. Conferinta va fi urmata de o receptie care se va desfasura in cisntea invitatulului special roman.

 
Parisul reflectat in opera lui Ionescu si CioranPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :319
Wednesday, 08 February 2006
Cum este perceput un oras de scriitorii care, nascuti si formati in alte tari, aleg sa traiasca la Paris? Cum se structureaza orizontul citadin parizian sub pana scriitorilor proveniti din cultura romana, care se caracterizeaza ea insasi, uneori gresind, ca fiind „minora” sau „marginala”?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care isi propune sa raspunda conferinta intitulata „Imagini ale orasului. Paris-ul in scrierile lui Cioran si Ionescu”, ce se va desfasura joi, 9 februarie, de la ora 20.00, la Institutul Cultural Roman din Paris. Cel care va tine fraiele acestei conferinte va fi profesorul roman Constantin Zaharia.

Constantin Zaharia, doctor la Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale este maestru de conferinte la Universitatea Bucuresti, unde preda literatura franceza a secolelor XIX-XX. Literatura franceza de dupa razboi are, printre reprezentantii sai cei mai importanti, si scriitori de origine romana care, in anii treizeci erau bine cunoscuti in tara lor de origine: Cioran si Ionescu sunt cei mai celebri dintre acestia. Alegerea lor de a trai la Paris este legata de o istorie personala, dar si de un context istoric si politic.

 
Omagiu lui Marin Sorescu la 70 de ani de la nasterePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global New
Accesari :304
Wednesday, 08 February 2006
Contributia marelui scriitor romani Marin Sorescu la memoria literaturii romane va fi prezentata joi, 9 ianuarie, la New York, cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la nasterea sa.

Marin Sorescu este unul dintre cei mai populari si tradusi scriitori romani. Lider al generatiei lirice 60, Sorescu ar fi implinit 70 de ani in februarie. Opera sa va fi evocata de Moshe Yassur (director de teatru), Timotei Ursu (regizor de film, scenarist si ziarist), Mihaela Albu (universitara si critic literar), Bogdan Stefanescu (traducator si universitar). Seara va continua, la Institutul Cultural Roman din New York, cu proiectia, in premiera in metropola americana, a ecranizarii spectacolului Iona de Marin Sorescu, in regia si interpretarea lui Ilie Gheorghe de la Teatru National din Craiova.

 

 
Matei Visniec se joaca la Teatrul Nesle din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 08 February 2006
{mosimage}Cei pasionati de spectacolele inedite realizate de dramaturgul roman Matei Visniec au ocazia in aceasta perioada sa vada la Paris unul dintre cele mai celebre spectacole ale sale, „Atentie la batranele doamne roase de singuratate”.

{mosimage}Spectacolul se joaca in perioada 12 ianuarie-31 martie la Theatre de Nesle din Paris si ii are in distributie pe Olivier Claverie, Benjamin Grognet, Codrina Pricopoaia si Marie Beldiman/Esther Sironneau, intr-o regie semnata de Michel Michel Rosenmann. In fiecare zi de joi, vineri si sambata, de la ora 19.00, pasionatii de teatru sunt invitati la Theatre de Nesle sa fie martorii unei explorari poetice a lumii de astazi prin prisma maritoare a suprarealismului situatiilor si personajelor. Razboiul, imigratia, moartea, toate aceste teme dragi lui Visniec se gasesc si in acest spectacol tratate in stilul sau propriu, al unui realism oniric.

Biletele pot fi rezervate la numarul de telefon 01 46 34 61 04, la pretul intreg de 15 euro, sau redus la 11 euro. 

 
Mezzo-soprana Carmen Oprisanu, pe scena Operei din Monte CarloPDF Print E-mail
Monte Carlo/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 08 February 2006
Mezzo-soprana Carmen Oprisanu se afla miercuri, 8 februarie, pe scena Operei din Monte Carlo, in calitate de interpreta a rolului „Compozitorul” din cadrul spectacolului „Ariadna la Naxos” de Richard Strauss, prezentat in premiera la aceasta institutie culturala.

Distributia este completata de sopranele Soile Isokoski, Marlis Petersen, tenorii Thomas Rolf Truhitte, Oliver Ringelhahn si baritonul Robert Bork, informeaza postul national muzical de radio. Conducerea muzicala a spectacolului este asigurata de Lawrence Foster, iar regia artistica este semnata de Laurence Dale. Urmatoarea reprezentatie cu „Ariadna la Naxos” la Opera din Monte Carlo, in care va evolua mezzo-soprana Carmen Oprisanu, va avea loc vineri, 10 februarie.

 
Sase sportivi basarabeni merg la Jocurile Olimpice de iarna de la TorinoPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :694
Wednesday, 08 February 2006
Sase sportivi basarabeni isi vor reprezenta tara la Jocurile Olimpice de iarna de la Torino, care se desfasoara in perioada 10-26 februarie, a declarat marti, 7 februarie, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Comitetului Olimpic National, Nicolae Juravschi.

La Jocurile Olimpice de la Torino participa Mihail Gribusenco - biatlon, Bogdan Macovei - sanie, Natalia Levcenco si Elena Gorohov – biatlon individual, Ilie Bria si Sergiu Balan – schi fond, sprint. Cinci dintre sportivii care fac parte din lotul national olimpic provin din cadrul Clubului Sportiv Central al Armatei, anunta Info-Prim Neo.

Nicolae Juravschi a spus ca nu se asteapta la rezultate performante din partea reprezentantilor basarabeni, declarand ca „nu poti cere de la sportivi rezultate remarcabile cand nu investesti in cresterea acestora”. Astfel, un sportiv care participa la competitii de anvergura ar trebui sa fie cel putin opt luni la cantonament in compania antrenorului, medicului si a masorului individual, iar in momentul de fata sunt echipe care nici nu au inceput perioada de pregatire. Sportivii nu au planuri individuale, iar planurile de participare la Olimpiada prevad clasarea pe unul dintre primele 10 locuri. Totodata, Nicolae Juravschi a calificat situatia din sportul moldovenesc drept „un haos total”. Desi nu a oferit detalii privind lista participantilor delegatiei moldovenesti si devizul de cheltuieli, Juravschi a declarat ca ca toate cheltuielile vor fi suportate de Comitetul Olimpic, si nu de catre Guvern.

Sportivii basarabeni participa la Jocurile Olimpice de iarna pentru a patra oara consecutiv, iar debutul lor in probele olimpice de iarna a avut loc la Lillehammer in anul 1994 prin biatlonistii Elena Gorohov si Vasile Gheorghe.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions