Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Artistii romani cer redeschiderea cazului Teo PeterPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 09 February 2006

Zeci de artisti din cadrul „Uniunii Artistilor Liberi Profesionisti” si membri ai Cartelului Alfa au pichetat joi, 9 februarie, Palatul Victoria, cerand redeschiderea procesului impotriva lui Christopher VanGoethem.

Artistii au cerut Executivului sa faca tot posibilul sa gaseasca o solutie pentru redeschiderea dosarului asasinului lui Teo Peter, gasit nevinovat de justitia americana. Totodata, protestatarii cer renegocierea intelegerii cu Statele Unite pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai poata repeta.

Reamintim ca Teo Peter a murit in decembrie 2004 dupa ce o masina a Ambasadei SUA la Bucuresti, condusa de puscasul marin Christopher vanGoethem, angajat al ambasadei, a intrat in coliziune cu taxi-ul in care se afla basistul trupei Compact. Un tribunal militar din Virginia a decis ca VanGoethem nu a fost vinovat de moartea romanului si l-a achitat, in consecinta, pentru ca acuzarea nu a putut dovedi ca Teo Peter se afla in masina in momentul impactului.

 

 
Romanii de pretutindeni participa la Festivalul literar „Mihai Eminescu“PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :364
Thursday, 09 February 2006
Centrul Cultural „Mihai Eminescu“ va organiza si in acest an cea de-a VII-a editie a Festivalului-Concurs National de Creatie „Mihai Eminescu“, destinat sprijinirii creatorilor de poezie, proza, teatru si eseu din Romania si din diaspora, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor.

Manifestarea va avea loc pana pe data de 15 mai, iar anuntarea castigatorilor in cadrul Galei Laureatilor se va face pe 15 iunie, informeaza cotidianul constantean „Cuget Liber”.

Tema principala a acestui festival este omagierea poetului national al Romaniei, Mihai Eminescu, sa promoveze literatura si arta nationala, sa stimuleze comunicarea interculturala, sa sensibilizeze tinerele generatii pentru cunoasterea si respectarea mostenirii culturale si sa apropie cetatenii de spiritul valorilor autentice. Concurentii interesati de aceasta tematica pot sa se inscrie la competitie cu scrieri care sa apartina genurilor literare poezie, proza scurta, eseu, critica sau teatrul scurt.

Din juriu fac parte personalitati de marca ale culturii romanesti, precum Cornelia Maria Savu, Dan Mircea Cipariu, Horia Garbea si Laurian Stanchescu, iar presedintele juriului este Varujan Vosganian - vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Pentru cei interesati sa participe la Festivalul National, devenit o traditie in spatiul cultural romanesc, Centrul Cultural „Mihai Eminescu“ pune la dispozitie regulamentul concursului, la Oficiul Postal nr. 49, Casuta Postala nr. 30, Bucuresti, precum si la adresa de e-mail centruleminescu@yahoo.com.

 
UNITER si-a anuntat nominalizatii pentru premiile pe 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Thursday, 09 February 2006
Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) si-a anuntat recent nominalizarile la Premiile UNITER 2005, care se vor decerna in cadrul unei gale ce va avea loc pe 3 aprilie, la Teatrul National din Bucuresti.

La categoria „Cel mai bun spectacol” au fost desemnati "Asteptandu-l pe Godot" de Samuel Beckett, regia Tompa Gabor (Teatrul "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe), "Inima de caine" dupa Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul National din Bucuresti) si "Woyzeck" de Georg Buchner, regia Mihai Maniutiu (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), anaunta TVR, care citeaza Rompres. Pentru „Cea mai buna regie se vor lupta Radu Afrim - "Plastilina" de Vasili Sigariov (Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti), Victor Ioan Frunza - "Nevestele vesele din Windsor" dupa William Shakespeare (Teatrul de Stat din Oradea, sectia romana) si Alexandru Tocilescu - "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Denis Dinulescu (Teatrul Mic). In ceea ce priveste premiile individuale pentru actori, „Cea mai buna actrita” va fi decisa dintre Coca Bloos pentru rolul Elena Ceausescu - "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Denis Dinulescu (Teatrul Mic din Bucuresti), Kezdi Imola pentru rolul Maria - "Woyzeck" de Georg Buchner (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca) si Valeria Seciu pentru rolul Esme Allen - "Cum gandeste Amy" de David Hare (Teatrul Mic din Bucuresti), iar la sectiunea „Cel mai bun actor” concureaza Marius Manole pentru rolul Sarik - "Inima de caine" dupa Mihail Bulgakov (Teatrul National din Bucuresti), Victor Rebengiuc pentru rolul Preobrajenski - "Inima de caine" (TNB) si Marius Stanescu pentru rolul Contele Romeo Daddi - "Nu se stie cum" de Luigi Pirandello (Teatrul Nottara).

 
O vizita la Muzeul „Iosif Vulcan”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :665
Thursday, 09 February 2006
In urma cu cateva luni am vizitat Oradea, orasul copilariei mele. L-am gasit mai curat, mai vesel si mai emancipat.

Oamenii locului se bucura in continuare de accesul la cultura, reprezentat prin asezaminte de traditie, precum trei teatre, o filarmonica, nenumarate cinematografe, muzee, galerii de arta, biblioteci. Universitatea din Oradea este binecunoscuta atat in tara cat si dincolo de hotarele perimetrului national, de unde multi studenti vin sa studieze. Pe strada se vorbeste frecvent nu numai romana si maghiara, ci si germana, engleza si franceza, subliniind traditionala imagine cosmoplita a vechiului targ. De asemenea in oras functioneaza bine cunoscuta Academie de Stiinte, Literatura si Arte (ASLA), care la numai 12 ani de la infiintare are o armata de membrii de valoare, literati, artisti, oamenii de stiinta, dascali universitari, personalitati marcante din peste 30 de tari ale lumii. Pe parcursul istoriei, orasul a fost cunoscut sub mai multe nume, precum Varadinum - denumire latina ramasa inca din 1584, care mai apoi s-a transformat ba in Oradea Mare, ba Grosswardein, ba Nagyvarad, ca apoi sa se opreasca la toponimul simplificat, Oradea.

Am tinut sa subliniez calitatile culturale acestei urbi deoarece inca din vechi timpuri in creuzetul acesteia s-a produs o cultura de calitate. Pe aici s-au perindat multi oameni de seama, care si-au insemnat trecerea cu urme de aur pe caldaramul orasului de pe malul Crisului Repede. Pe aici si-a primblat pasii debutului Mihai Eminovoci, un tanar poet de 16 ani care mai tarziu a devenit luceafarul poeziei romanesti. Abia sub poezia „De-as avea”, publicata in revista locala „Familia” (nr. 6, la 25 februarie/9 martie 1866) semnatura acestuia devine „Mihai Eminescu”, primind astfel botezul literar al directorului revistei, oradeanul Iosif Vulcan, persoana cunoscuta in epoca pentru actele de mecenat si pentru atasamentul la idealurile nationale ale romanilor din Austro-Ungaria. Debutul lui Mihai Eminescu in revista „Familia” a fost urmat in acelasi an, la 15/27 mai, de aparitia poeziei „O calarire in zori”. La 16/29 iulie i-a mai aparut „Din strainatate”, iar la 14/26 august „La Bucovina”. A urmat la 11/23 septembrie „Speranta”, iar la 16/28 octombrie „Misterele noptii”. In cinci numere consecutive din octombrie si noiembrie, „Familia” l-a mai publicat pe Eminescu si ca traducator, cu nuvela „Lantul de aur”, tradusa dupa suedezul Adam Onkel. Multi poetii si scriitori romani au fost promovati si ajutati de marele Vulcan, la randul sau un mare producator de literatura de calitate. Printre acestia Vasile Alecsandri si George Cosbuc. Revista „Familia” a fost marturie a unor evenimente importante: razboiul pentru independenta si miscarea memorandista. Pentru meritele sale, Iosif Vulcan, a ramas inscris in cartea de aur a orasului Oradea, fiind cinstit precum se cuvine, cu o statuie, o strada si un muzeu care ii poarta numele.

Muzeul memorial „Iosif Vulcan” a fost inaugurat in anul 1965 cu prilejul organizarii festivitatilor de aniversare a unui veac de la aparitia revistei „Familia”. Este situat in centru orasului pe o strada cu acelasi nume, foarte aproape de malul Crisului Repede, de care il desparte doar un mic parc unde se afla si statuia marelui carturar roman. Cladirea a fost construita pe la sfarsitul secolului al IXX-lea, fara etaj, doar cu un subsol boltit, posibil fosta crama a casei la origine, unde functioneaza in prezent un mic teatru-restaurant, „Evergreen”, proprietatea talentatului actor oradean Daniel Vulcu si unde joaca actorii renumitei trupei „Iosif Vulcan”. In aceasta sala l-am admirat in toamna anului 2003, in cadrul Festivalului de Teatru Scurt,  pe Florin Piersic Jr. (laureat al premiului UNITER) intr-un spectacol de zile mari numit „Sex, Drugs & Rock and Roll” de Eric Bogossian.   

Atunci am aflat ca cladirea principala este destinata in exclusivitate muzeului. Aceasta se compune dintr-un vestibul, cinci sali expozitionale si dependinte.  Incaperile au gazduit in perioada 1896-1906, locuinta lui Iosif Vulcan si redactia revistei  „Familia”.

Prima sala cuprinde documente care ilustreaza viata si activitatea editorului. Acolo vom face cunostinta cu scrieri despre locul unde s-a nascut acesta, despre familia sa si scolile urmate. Intr-o vitrina vom gasi informatii relevante cu privire la activitatea sa publicistica, inceputurile editarii revistei „Familia”, carti publicate, printre care  lucrarea istorica „Panteonul Roman”, volumul de poezii „Lira mea”, romanul „Ranele natiunii”, piese de teatru, note si comentarii literare, marturii importante al evenimentelor istorice ale acelor vremuri, precum razboiul de independenta. Intr-o alta vitrina vom gasi o seama de informatii despre actiunea memorandista care a avut loc in Transilvania si Banat, intre anii 1887-1895, miscare care a dus o lupta viguroasa impotriva politicii de deznationalizare a romanilor de catre autoritatile maghiare. Printe semnatarii memorandumului (scris in trei limbi si depus depus la 1 iunie 1892 la cancelaria Curtii imperiale din Viena) ii recunoastem pe George Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, Septimiu Albani, Iuliu Coroianu, Ioan Ratiu si altii.

In cele trei sali dinspre strada se afla expus mobilier original din locuinta familiei Vulcan, precum un birou din lemn de esenta nobila cu entarsii, scaune stil, canapele si obiecte de epoca, sfesnice, un orologiu de perete, tablouri, rame cu fotografii si gravuri si bineinteles faimoasa palarie tilindru, jobenul editorului revistei „Familia”.

Ultima sala a muzeului este organizata cu precadere ca sala de documentare, oferind insa si elemente expozitionale: imagini din vechile tipografii oradene si documente referitoare la cele trei serii interbelice ale revistei „Familia”, precum si la actuala serie a revistei - ce-a de-a treia. Tot aici isi are biroul custodele muzeului, profesor universitar dr. Blaga Mihoc, scriitor si istoric, care impreuna cu muzeograful Sebastian Saseanu si supraveghetoare Rodica Toderas au grja de buna functionare a importantului lacas de cultura.

Am avut privilegiul ca in  aceasta perioada sa fie organizata o microexpozitie de gravura si desene. Dupa cum mi-au relatat gazdele, aceasta este inceputul unui ciclu cu ilustratii variate din vechea serie a Revistei „Familia”, surprinzand 32 de portrete de barbati politici, oameni de cultura, figuri din epoca Romantismului, alaturi de obiecte din epoca respectiva.

Anul 2005 a fost important pentru revista „Familia”, deoarece s-au implinit 140 de ani de la intemeierea acesteia, 40 de ani de la pornirea celei de-a V-a serii (care se continua si in prezent) si 125 de ani de la aparitia ei la Oradea. In prezent faimoasa publicatie isi continua aparitia la Oradea sub coducerea unui comitet de redactie avandu-l in fruntea sa pe poetul Ioan Moldovan. Consider ca revista isi pastraza aceeasi valoare care a avut-o pe parcursul timpului chiar daca acum imbraca haina moderna a secolului XXI. 

Nu am putut sa inchei aceasta prezentare fara sa evidentiez doua monumente inchinate lui Iosif Vulcan. Acestea sunt: frumoasa statuie sculptata din marmura alba asezata in parculetul din vecinatatea mu-zeului si monumentul funerar din cimitirul orasenesc, locul unde se odihneste marele disparut, adevarata fila de istorie care prezinta un ultim omagiu celui care a condus timp de 43 de ani revista „Familia”.

(Din Sydney, Australia, pentru RGN Press a consemnat corespondentul nostru George ROCA)

 
Cehia a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 09 February 2006
Cehia a ratificat tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, a anuntat Ministerul de Externe de la Praga.

Conform presei cehe, presedintele Vaclav Klaus a semnat, joia trecuta, documentele referitoare la cele doua tratate, finalizand astfel procesul intern de ratificare.

Cehia este, astfel, al treisprezecelea stat care a ratificat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

 
Subiecte fierbinti, discutate la conferinta ministrilor Apararii si de Externe de la MunchenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 09 February 2006

Consolidarea parteneriatului transatlantic in contextul noilor provocari, rolul NATO in politicile de mentinere a pacii si in combaterea terorismului international, agenda de securitate globala (securitatea energetica, cooperarea cu Federatia Rusa, evolutii in zonele Asia-Pacific si Orientul Mijlociu) au fost aspectele analizate de cei 35 de ministri de Externe si ai Apararii din tari europene si din Statele Unite ale Americii la Conferinta anuala pentru politica de securitate de la Munchen.

In cadrul conferintei, ministrul roman al apararii a punctat noile oportunitati de dialog si de parteneriat prilejuite de transformarea mediului de securitate euroatlantic, evidentiind utilitatea cooperarii NATO-UE in scopul asigurarii securitatii europene si in contracararea noilor amenintari. Teodor Atanasiu a evocat la Munchen demersurile Romaniei vizand procesele de democratizare si stabilizare in zona extinsa a Marii Negre, reiterand importanta acestei regiuni pentru comunitatea euroatlantica, se arata intr-un comunicat de persa emis de MApN.

In acelasi cadru, ministrul Atanasiu a prezentat contributia romaneasca la misiunile internationale din Balcanii de Vest, Afganistan si Irak, enumerand si anumite capabilitati-nisa care ar putea fi oferite de tara noastra, in perspectiva, pentru desfasurarea unor misiuni internationale (NATO, UE, ONU, OSCE).

Ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, a participat in perioada 3-5 februarie la cea de-a 42-a Conferinta anuala pentru politica de securitate, care s-a desfasurat la Munchen, tema principala de dezbatere fiind „Europa si Statele Unite ale Americii – consolidarea parteneriatului transatlantic”.

 
Logan va avea si o varianta HatschbackPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :628
Thursday, 09 February 2006
Piata de masini din America Latina va cunoaste, incepand cu anul 2007, o noua varianta pentru Logan: este vorba despre varianta Hatschback.

Acesta va fi asamblat la uzina Dacia-Renault din Brazilia si se pare ca initial va fi comercializat numai pe anumite piete din America de Sud. Noua forma a Logan va avea, dupa toate informatiile, un design diferit dar si o lungime mai redusa (aproximativ 4 metri) si un apantament mai redus.

 
Pita si „Femeia visurilor”, la Festivalul filmului de dragoste de la MonsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 09 February 2006
Cea mai recenta pelicula semnata de regizorul roman Dan Pita, „Femeia visurilor" se afla pe lista filmelor selectionate sa participe in concurs la cea de-a 22-a editie a Festivalului filmului de dragoste din orasul belgian Mons.

Productia are in centrul sau un regizor aflat la apogeul carierei si care este obsedat de "angoasele si de nalucirile femeii dorite, dar mai ales de cautarile profesionale", dupa cum spune insusi Dan Pita. Distributia filmului este alcatuita din Dan Condurache, Irina Movila, Razvan Vasilescu, Olga Tudorache, Adrian Pintea, Ilinca Goia, Claudiu Bleont, Marius Bodochi, Florin Zamfirescu, iar scenaristul este Rasvan Popescu.

Festivalul filmului de dragoste de la Mons are loc in perioada 10-17 februarie, informeaza TVR, care citeaza Rompres. Competitia de anul trecut a reunit pelicule precum "Maria Full of Grace" (nominalizat la Oscar si la Ursul de Aur), "Ray" (care i-a adus lui Jamie Foxx un Oscar in 2005) si "Les Choristes" (nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film, la BAFTA, Cesar si Goya).

 
Prima enciclica a noului Papa a fost lansata in RomaniaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Thursday, 09 February 2006
Versiunea in limba romana a primei scrisori enciclice „Deus caritas est” (Dumnezeu este iubire) a Papei Benedict al XVI-lea a fost prezentata la Catedrala romano-catolica din Iasi miercuri, 8 februarie, in traducerea parintelui Wilhelm Danca.

Scrisoarea a fost semnata la 25 decembrie 2005 si data publicitatii la 25 ianuarie 2006, varianta romana fiind publicata de Editura "Presa Buna" in colectia "Documente".

Documentul in limba romana a fost lansat si prezentat in sala de la subsolul noii catedrale romano-catolice din Iasi de PS Petru Gherghel, Episcop de Iasi, pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi, informeaza catholica.ro. Finalul evenimentului a fost marcat de prezentarea pe scurt a altor doua carti ale papei Benedict al XVI-lea: Introducere in crestinism. Prelegeri despre crezul apostolic (pr. lect. dr. Stefan Lupu) si Sarea pamantului (pr. lect. dr. Lucian Farcas).

Enciclica reprezinta o scrisoare publica adresata de suveranul pontif intregii Biserici, care contine chestiuni de ordin doctrinar, moral sau social, fiind, totodata, o examinare a iubirii divine, a iubirii umane si a caritatii crestine, si avand doua parti: prima parte este o explorare teologica a iubirii divine; a doua este o examinare a modului in care caritatea crestina influenteaza societatea umana.

Evenimentul de la Iasi este inceputul unor alte prezentari ale documentului suveranului pontif in diferite orase ale tarii: Cluj: 9-11 februarie (catedrala greco-catolica "Schimbarea la Fata"); Bucuresti: 16 februarie (catedrala romano-catolica "Sf. Iosif").

 
CE reclama intarzierea punerii in aplicare a hotararii CEDO privind Mitropolia BasarabieiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :367
Thursday, 09 February 2006
Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si-a exprimat miercuri, 8 februarie, ingrijorarea in legatura cu intarzierea privind executarea deplina de catre autoritatile de la Chisinau a hotararii pronuntate de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului la 13 decembrie 2001 in cazul Mitropolia Basarabiei si altii contra Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Europei, membrii Comitetului de Ministri au mentionat ca actualmente legislatia in vigoare continua sa ofere Executivului de la Chisinau o larga discretie in ceea ce priveste oferirea, suspendarea sau retragerea recunoasterii cultelor religioase si ca dispozitiile legale nu reflecta adecvat exigenta de proportionalitate a restrictiilor care pot fi impuse exercitarii libertatii de exprimare.

Consiliul Europei a subliniat astfel, pentru autoritatile Republicii Moldova, necesitatea de a accelera lucrarile legislative referitoare la adoptarea unei noi legi cu privire la culte, respectand in deplina masura hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului si tinand cont de concluziile si recomandarile expertilor CE. Curtea a decis sa reia examinarea cauzei in cadrul reuniunii sale din 28 si 29 martie curent, in vederea deciderii asupra masurilor suplimentare, in cazul in care nu vor fi realizate intre timp progresele corespunzatoare.

In zilele de 7 si 8 februarie curent a avut loc prima sedinta din acest an a Comitetului de Ministri, in problema controlului executarii deciziilor CEDO

 
„Modelul Kosovo”, o capcana si pentru Moldova?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :379
Thursday, 09 February 2006
In ziua de 31 ianuarie, la Kremlin, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a tinut o conferinta de presa in fata a circa 700 de reprezentanti ai mass-media din Rusia si din strainatate. Intretinandu-se cu presa peste trei ore el a raspuns la 51 de intrebari ale jurnalistilor.

La intrebarea jurnalistului georgian Nutubidze T.N. de la postul de televiziune "Mze", Presedintele Putin s-a pronuntat pentru "universalitatea principiilor" de solutionare a conflictelor "altfel acestea nu inspira incredere fata de politica pe care o relizam" "Daca cineva considera, ca Kosovo poate sa i se acorde independenta deplina de stat, atunci de ce trebuie sa le refuzam aceast lucru abhazilor ori osetinilor[?]", a intrebat Putin. (http://www.president.kremlin.ru/sdocs/news.shtml). Presedintele rus a repetat in timpul conferintei sale de presa ceea ce el vociferase o zi mai devreme la intrunirea cabinetului de ministri al FR. Atunci, ascultand raportul ministrului de externe Lavrov cu privire la urmatoarea reuniune a Grupului de contact pentru Kosovo, care urma sa se desfasoare la Londra, Putin a declarat ca modul de solutionare a chestiunii Kosovo este foarte important pentru Rusia "nu doar din punct de vedere al respectarii principiilor dreptului international, dar si reiesind din interesele practice ale spatiului post-sovietic. Toate variantele de solutii propuse, pe care acolo le veti elabora, - va rog sa amintiti aceasta colegilor – trebuie sa aiba caracter universal. Pentru spatiul postsovietic aceasta este foarte important. La noi, din pacate, inca nu toate conflictele sunt solutionate in spatiul postsovietic, si noi nu putem merge pe calea , conform careia, intru-un loc vom folosi un principiu, iar in altul altele. Despre universalitatea hotararilor adoptate sa tinem minte tot timpul." In continuare el a respins teza precum ca Kosovo ar fi un caz "unic", subliniind ca el este unic doar pentru cei "care vor sa eludeze principiile generale ale dreptului international".

(http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/B0C33D202659DA10C3257107002A95DF )

Lasam pe seama Ministerului nostru de externe ("purificat") sa ia atitudine fata de declaratiile presedintelui Rusiei. Noi am vrea totusi sa intrebam autoritatile rusesti sa precizeze cateva lucruri legate de abordarea "Kosovo-conflictele din spatiul post-sovietic":

1. Abordarea propusa de Putin se refera si la Republica separtisa Cecenia ori doar la Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria? Ar fi bine sa stim, pentru ca parlamentarii nostri sa inceapa redactarea "Declaratiei Parlamentului RM despre recunoasterea independentei Republicii Ichkeria".
2. De la 10 iunie 1999, conform rezolutiei Consiliului de securitate al ONU nr. 1244, Kosovo este o regiune administrata de ONU, iar pe teritoriul ei se afla trupe NATO/UE. Este disponibila Moscova sa accepte, de exemplu, in Transnistria o administratie ONU si trupe NATO pentru o perioada de 7 ani, dupa care sa se faca un referendum cu privire la statutul regiunii? Pentru ca daca vorbim de un model Kosovo, atunci de ce nu ar intra si administrarea regiunii de catre ONU, prezenta trupelor NATO/UE, in acest model?

In ceea ce ne priveste nu avem nici o indoiala ca guvernul de la Chisinau ar fi fericit cu o asemenea solutie de reglementare. Suntem siguri ca nu ar avea nimic impotriva unui asemenea "model de reglementare" a conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud si presedintele Saakasvili. Oare ce administratie ar putea asigura mai bine intoarcerea la casele lor, a celor 300 de mii de persoane deplasate intern ca urmare a conflictului georgiano-abhaz, decat o administratie ONU in Abhazia?

3. Presedintele Putin vorbeste despre respectarea tuturor principiilor dreptului international ori doar a celor care convin (si atunci cand convin) Rusiei? Moscova se pronunta si pentru respectarea principiilor cu privire la inviolabilitatea frontierilor, integritatea teritorala, neamestecul in treburile interne ale altor state? Daca raspunsul e unul pozitiv, atunci Moscova de ce nu-si cheama acasa cetatenii sai aflati in deplasari de serviciu la Tiraspol, la Suhumi si Tinvali, de ce sustine separatismul in republicile ex-sovietice, de ce nu-si retrage trupele de ocupatie din Moldova si Georgia? Si cum se inscriu apelurile demagogice ale lui Putin cu privire la respectarea princiipilor dreptului international cu actiunile parctice ale "regimului Liubeanka"?
... Suntem constienti ca dreptul international este facut pentru a se aplica doar in cazul statelor mici si slabe asa cum este Moldova. Tutusi, de ce nu l-ar respecta macar sporadic si statele mari deprinse sa calce cu cizma peste el?

Ion Constantin,preluare din ziarul "FLUX"

 
Iurie Rosca cere aplicarea probei cu detectorul de minciuni in cazul PasatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :340
Thursday, 09 February 2006
Presedintele PPCD Iurie Rosca a declarat marti seara, la PRO TV Chisinau, ca nu are nimic de reglat cu Valeriu Pasat.

„Nu urmaresc condamnarea lui. Este prerogativa justitiei. Problema mea e ca oamenii sa inteleaga ce s-a intamplat in acea perioada, iar neprietenii Republicii Moldova din exterior sa inteleaga ca asa scenarii nu trec”, a spus Rosca.

Liderul PPCD a reiterat marti ca nu a informat, in anul trecut, organele statului despre intentiile unor „actori politici”, intre care si Valeriu Pasat, orientate spre destabilizarea situatiei din Republica Moldova, pentru ca „a vrut sa vada in ce masura lucrurile vor lua o turnura pe care o presupunea”. Rosca a precizat ca ii trebuia sa acumuleze suficiente detalii pentru a comunica ceva relevant organelor de ancheta. „Am asteptat reactiile altora, alte contacte, alte elemente, care sa-mi intregeasca tabloul si care m-au condus la decizia ca renunt la actiunile de protest preconizate. Recunosc ca nu stiam in perioada electorala si in ziua alegerilor ca Valeriu Pasat ar fi stat in spatele acestui scenariu. Cu foarte putin timp inainte de alegeri, poate cu 10 zile, am aflat ca se pune la cale asasinarea mea si ca vina va fi aruncata in spatele lui Voronin, ca dupa aceea sa fie provocata revolta multimii (...) Am fost surprins de faptul ca nu am fost anuntat de SIS ca se pregateste asasinarea mea. Stiu sigur ca organele abilitate cunosteau aceste detalii, poate chiar mai mult, dar nu am fost invitat nici pentru a depune marturii in scris, nici pentru discutii. Insa am avut grija sa testez reactia unor demnitari din aceste institutii, care au recunoscut ca „stiau”. Nu am avut nici o relatie cu ancheta in toata perioada actualei legislaturi. Este pentru prima data cand apelez la ei. Am vrut sa se stie ca apelez la ei. Pentru ca daca scriam acelasi text si il expediam la SIS si la Procuratura Generala, poate ca opinia publica niciodata nu afla de existenta acestui demers. Am facut o declaratie publica tocmai pentru a determina reactii prompte, clare, transparente”, a marturisit Rosca.

Potrivit lui, pericolul de uzurpare a puterii de stat „s-a epuizat la 7 martie 2005, la ora 19.00”. „Niciodata nu este tarziu sa afirmi adevarul, pentru ca Republica Moldova trebuie sa scape de intentiile unor neprieteni din exterior care vor sa deturneze procesul politic. (...) Cazul vanzarii MIG-urilor a fost taraganat din 1998 pana in 2006, deoarece Pasat prin prietenul sau, Lucinschi, a avut o influenta deosebit de mare asupra Procuraturii Generale. Problema este „de ce in acest dosar figureaza doar Pasat”, a accentuat liderul PPCD.

In cadrul programului televizat a avut o interventie telefonica, de la Bucuresti, senatorul Ilie Ilascu, vizat in declaratiile deputatului PPCD Vlad Cubreacov, potrivit caruia Ilascu a avut o intrevedere cu Pasat, care i-a vorbit despre tentativa de asasinare a lui Rosca. Solicitat sa ofere detalii, Ilascu a declarat ca nu doreste sa comenteze in nici un fel „aberatiile expuse de baietii cu inimile albastre, care au fost expuse in ziarul „Flux” si in sesizarile expediate catre Procuratura Generala de la Chisinau”. „Cu cine m-am intalnit e treaba mea si nu vreau sa o discut cu Rosca si Cubreacov (...) Nu am nimic cu serviciile secrete,  cu Procuratura Generala, cu Valeriu Pasat. Nu doresc sa particip la un proces bine organizat, regizat de catre serviciile secrete de la Moscova care vor sa-l transforme pe Pasat intr-un detinut politic (...) Am avut discutii cu Cubreacov, dar nu in contextul ca cineva ar vrea sa-l asasineze pe Iurie Rosca. Nu vreau sa comentez acest subiect. Cum s-a deschis acest dosar la Procuratura Generala asa se va si inchide. Nu exista nici un material”, a declarat Ilascu. Totodata, el a recunoscut ca afirmatiile facute pentru „Literatura si Arta” la 7 aprilie 2005 ii apartin.

In replica, Rosca a declarat ca senatorul Ilascu nu este liber sa spuna tot ce stie. „Oricum, ii sunt recunoscator ca a venit la SIS imediat dupa intalnirea cu Pasat si a comunicat toate detaliile acestei intalniri”, a adaugat el.

Punctul de vedere al lui Valeriu Pasat a fost exprimat de catre avocatul acestuia, Dumitru  Amihalachioae, care a declarat prin telefon ca a avut o discutie cu clientul sau privind afirmatiile lui Cubreacov si Rosca. „Pasat a spus ca nu a ramas mirat, deoarece este la curent cu stilul si metodele de comportament ale celor doi. In ce priveste calificarile precum ca el este agent, rezident, terorist, organizator al unei lovituri de stat, unei tentative de omor, ca a transmis dosarele agentilor catre Transnistria, Ucraina etc., Pasat le considera drept aberatii”, a precizat Amihalachioae.

Un alt figurant in declaratiile publice ale lui Rosca, Nicolae Andronic, a refuzat categoric sa confirme sau sa infirme marturisirile liderului PPCD.

Spre finalul programului, Rosca a sugerat responsabililor SIS sa prezinte un punct de vedere cat se poate de „articulat”, exact atat cat le permite legislatia si regulamentele. „Nu sunt satisfacut de aceasta pauza pe care o tine aceasta institutie. SIS-ul este „secret”, insa vreau sa avem un Serviciu modern care stie sa comunice cu opinia publica, care are oameni de calitate si care stie sa-si afirme prezenta in societate frumos si politicos. Este o organizatie legala, nu o secta. Ar fi cazul ca organele de ancheta sa solicite colegilor din strainatate detectoare de minciuni, ca sa dam un plus de veridicitate acestui subiect. Sa fie supusa testarii toata lumea, inclusiv Rosca, ca sa vedem cum vibreaza sufletelul celui care spune minciuni”, a conchis Iurie Rosca.

 
Wayne Merry fost sef al sectiei politice a Ambasadei Americane de la Moscova il apara pe PasatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 09 February 2006

{mosimage}„Cazul Pasat” a provocat reactii dure nu numai la Moscova, ci si la Washington - fostul reprezentant oficial al Departamentului de Stat si al Pentagonului, Wayne Merry, responsabil in 1997 de negocierile in tranzactia de cumparare a 27 avioane MIG-29 de la Republica Moldova, sustine ca „Valeriu Pasat nu este vinovat”, ci ca ar fi „o victima a conjuncturii politice”.

{mosimage}Wayne Merry a fost detasat de doua ori la Moscova si a lucrat ca sef al sectiei politice al Ambasadei Americane de la Moscova. A fost prezent in capitala rusa la colapsul URSS el producand si un raport legat de acest eveniment.

Merry, care a fost si director regional pentru Rusia, Ucraina si Eurasia in Biroul Secretarului Apararii, a fost una dintre figurile centrale in negocierile cu guvernul de la Chisinau pentru achizitionarea MiG-urilor cu capacitate nucleara dubla. „Am oferit (Moldovei) o plata intr-o singura transa, cash, pentru a scoate aceste avioane de lupta permanent de pe piata”, plus articole de aparare in exces, a spus Merry. Afacerea trebuia sa „intalneasca obiective simetrice” ale ambelor tari – Moldova ar fi obtinut banii de care avea nevoie, iar SUA ar fi scapat de aceste MiG-uri”, a  declarat Merry in cadrul unui briefing organizat la Washington de catre Radio Europa Libera/Radio Libertatea.

La momentul arestarii sale, - sustine Wayne Merry, acum reprezentant al Consiliului american de politica externa, - Valeriu Pasat era angajatul Companiei RAO UES si o figura activa in cadrul Partidului de opozitie „Moldova Democrata”. Potrivit lui Merry, Pasat „trebuie sa fie considerat drept detinut politic in disputa energetica dintre Chisinau si Moscova”. „Se stie ca in Chisinau oamenii intotdeauna cauta parghii de influentare a Moscovei. Si este evident ca Pasat era vazut ca un mecanism prin care putea fi influentat Ciubais. Cu siguranta insa ca acest caz nu se refera doar la o afacere militara veche de 7 ani, incheiata intre Pentagon si Ministerul Apararii din Republica Moldova. E vorba de politicile interne ale Moldovei si relatiile ei cu Rusia”, spune Wayne Merry.

Potrivit acestuia, procesul Pasat vizeaza si relatiile dintre Statele Unite si Moldova. „Daca Pasat este gasit vinovat, urmarirea penala trebuie initiata si in Statele Unite, ca si in Moldova. Iar daca nu exista temei pentru urmarire penala in SUA, atunci nu trebuie sa existe acuzatii nici in Moldova”, a afirmat Wayne Merry.

Vicepresedintele Parlamentului si liderul PPCD Iurie Rosca (a condus la 1998 o comisie parlamentara de ancheta care a investigat modul de vanzare a celor 27 avioane MIG-29) a declarat pentru sursa citata ca „rezultatele acelor investigatii contrazic aprecierile de acum ale fostului negociator american in tranzactia MIG”. „Eu judec intamplarea de atunci, din 1997, din perspectiva legislatiei Republicii Moldova. Eu nu sunt procuror, nici judecator si nici observator american. Ca legislator, eu mi-am facut datoria impreuna cu ceilalti colegi, membri ai comisiei de ancheta, prin care am demonstrat inca in toamna lui 98 ca tranzactia a fost nelegitima. Iar prietenii nostri care fac acum declaratii din America n-au decat sa vina in fata instantei sa aduca probe. Declaratiile de presa nu se iau in consideratie. Iar daca cineva locuieste in America nu inseamna neaparat ca are dreptate”, a conchis Iurie Rosca.

Surse ale Romanian Global News confirma ca autoritatile romane cerceteaza activitatea lui Pasat in Romania pe perioada cand acesta nu mai era demnitar, dar si a gereralului Guboglu, fost subaltern al lui Pasat, actualmente avand rezidenta si in Romania. Aceleasi surse afirma implicarea lui Guboglu in afaceri care tin de petrol.

Romanian Global News verifica si informatia conform careia Waine Merry ar fi fost cel care ar fi deschis usile unui important tink-tank american, unde diverse personalitati din Romania au mers sa tina conferinte.

 

 
Cooperare eficienta SUA- Basarabia in domeniul securitatiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :352
Thursday, 09 February 2006
In cadrul primei sedinte a Grupului de lucru moldo-american in probleme politico-militare, desfasurata marti, la Chisinau, a fost pusa baza pentru o cooperare bilaterala mai eficienta in domeniul securitatii, se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei SUA la Chisinau.

Potrivit sursei citate, obiectivul acestui grup de lucru este de a imbunatati comunicarea bilaterala dintre SUA si Republica Moldova, precum si schimbul de informatii dintre diferite ministere si departamente care activeaza in domeniul  politico-militar.  In discursul sau rostit in debutul sedintei, ambasadorul SUA la Chisinau, Heather Hodges, a subliniat importanta coordonarii activitatii intre ministere in vederea sustinerii eforturilor Republicii Moldova de integrare europeana si a unei relatii mai stranse cu NATO.

Grupul de lucru moldo-ucrainean se va intalni in mod regulat, pentru a discuta un sir de probleme politico-militare de interes pentru ambele parti, inclusiv reforma militara, controlul la hotare si relatiile cu NATO.

 
Televiziunea romana crestina din Chicago isi mareste echipaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :339
Thursday, 09 February 2006
Televiziunea romana crestina din Chicago a lansat recent un anunt prin care doreste sa isi alature echipei sale un editor video sau grafician.

Acesta ar trebui sa aiba cel putin trei ani de experienta in televiziune si/sau film, persoanele interesate putand sa trimita un CV la adresa de e-mail pa@romaniantv.org, informeaza televiziunea romaneasca.

Televiziunea crestina Romana din Chicago implineste in acest an 12  ani de la infiintare. Fondata in 1994 de Petru Amariei, postul romanesc produce si transmite emisiuni de televiziune, lucrand in permanenta cu profesionisti media, asociatii si organizatii din cadrul mijloacelor de comunicare in masa, cu scopul de a ajuta biserica locala si de a-i aduce in mijlocul ei pe cei care s-au abatut de la viata crestina. Televiziunea nu promoveaza o anumita biserica sau confesiune religioasa.

 
Actiuni romanesti pe 2006 pentru inginerii romani din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :346
Thursday, 09 February 2006
Asociatia Inginerilor Romani din Canada s-a intalnit luni, 6 februarie, in Toronto, prilej cu care a pus la punct cateva coordonate ale evenimentelor pe care urmeaza sa le organizeze in acest an.

Printre acestea se numara stabilirea echipei care va organiza Serata de gala in octombrie 2006, similara evenimentului desfasurat in aceeasi luna a anului trecut, discutia noului statut in ce priveste conducerea asociatiei si acceptarea schimbarilor si stabilirea echipei care sa se ocupe de un picnic in aceasta vara, informeaza asociatia romaneasca.

AREC este o organizatie non profit care isi propune sa creeze o retea de persoane si sa devina o platforma care ajuta la initierea contactelor intre studenti, ingineri, industrie si societate. Totodata, AREC sprijina studentii si inginerii, ajuta la depasirea barierelor, deschide orizonturi si isi propune furnizeze modalitati de intelegere a diferentelor culturale si contribuie la dezvoltarea aptitudinilor personale si profesionale. Un alt obiectiv important al AREC consta in crearea unei reputatii si pozitii sociale mai bune a inginerilor de origine romana din Canada.

 
Victor Iuscenko le tine spatele separatistilor transnistreniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :368
Thursday, 09 February 2006
„Adjunctul secretarului Consiliului de securitate si aparare al Ucrainei, Serghei Pirojkov, foloseste in limbajul sau schimbul clasic al conceptelor utilizat de oficialii rusi, la fel ca politicienii si functionarii ucraineni orientati spre Rusia. Intelegand perfect ca nu este vorba despre nici o blocada economica, conducerea Ucrainei dezinformeaza intentionat comunitatea internationala”, a declarat miercuri comentatorul politic Boris Azarov.

Reamintim ca Pirojkov a declarat miercuri la Tiraspol ca „Ucraina nu va fi de acord niciodata sa existe o blocada economica a Transnistriei”. „Aceasta este pozitia presedintelui Victor Iuscenko si a guvernului ucrainean. Tocmai de aceea noi nu am implementat din 25 ianuarie curent noul regulament privind  tranzitul marfurilor la frontiera, propus de guvernul Republicii Moldova”, a spus el.

In opinia lui Azarov, chiar si afirmatia lui Pirojkov, potrivit careia pozitia exprimata de el este sustinuta de presedintele ucrainean si guvernul de la Kiev demonstreaza ca „Moscova a confiscat „revolutia oranj”. „Actiunile conducerii actuale a Ucrainei in privinta Transnistriei sunt conditionate si de faptul ca fostul secretar al Serviciului de Securitate si Aparare al Ucrainei, Petro Porosenko, care controleaza mai multe intreprinderi mari la Tighina si la Tiraspol, mai are unele interese in Transnistria”, a subliniat el.

In alt context, Azarov si-a exprimat convingerea ca utilizarea de catre oficialii rusi a formulelor de genul „relatii ruso-transnistrene” si „ucraineano-transnistrene” demonstreaza ca „Moscova mizeaza pe dezintegrarea teritoriala a Republicii Moldova si pe recunoasterea ulterioara a „republicii nistrene”.

 
Primul regularizat in Spania in 2005 – un romanPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 09 February 2006
Primul imigrant care si-a legalizat situatia in Spania, in cursul procesului de regularizare a muncitorilor straini, desfasurata anul trecut in perioada februarie –mai este un roman.

Potrivit publicatiei spaniole Diario de Ibiza, Eduard Andronache a spus, recent, ca anul acesta „viata i s-a schimbat mult” si a spus ca este foarte fericit pentru ca in sfarsit poate sa iasa pe strada fara sa se teama ca va fi expulzat. Eduard a spus ca acum poate sta linistit in Spania unde „sa fii legal este altceva”. Eduard Andronache are 28 de ani, locuieste in Guadalajara, si a recunoscut ca a avut noroc ca sta aici pentru ca acest lucru i-a permis sa obtina mai repede un permis de munca.

Numarul total al cetatenilor straini care si-au legalizat situatia in intervalul 7 februarie – 7 mai 2005 a fost de 573.270. Conform unor informatii oficiale, din numarul total de cereri de regularizare depuse in aceasta perioada – 691.655 – un procent de 83.3% au fost solutionate favorabil, pana la 30 decembrie 2005, in timp ce numai 16.6% dintre cei care au depus cereri au primit un raspuns negativ, ceea ce inseamna ca ei continua sa fie ilegali din punct de vedere administrativ, in Spania.

 
25 de romani expulzati din CosenzaPDF Print E-mail
Cosenza, Italia/Romanian Global News
Accesari :314
Thursday, 09 February 2006
O operatiune impotriva imigratiei clandestine s-a soldat, saptamana trecuta, cu retinerea si expulzarea a 77 de extracomunitari in zona Laghi di Sibari (Cosenza).

Potrivit publicatiei italiene „Corriere della Serra”, citata de Actualitatea Romaneasca, acestia calatoreau la bordul a cinci furgonete si se indreptau spre un camp agricol, unde lucrau ca zilieri. Chestura nu a sta prea mult la discutii cu clandestinii si i-a expulzat pe loc.

Cei 25 de romani, 8 algeri si 4 bulgari au fost trimisi in tarile de origine. Denuntatorii sunt soferii italieni care conduceau cele cinci masini care-i duceau pe imigranti la munca campului.
Astfel de situatii sunt la ordinea zilei in Italia, iar ziarele preiau subiectul si il dau de cele mai multe ori pe prima pagina. Clandestinii se fac vinovati numai de faptul ca doresc sa castige o paine amara pentru ei si pentru familiile ramase acasa.

 In ultimele luni ale anului trecut, mii de romani au primit, pentru diverse motive, decrete de expulzare din Italia, statul italian considerand ca numai asa mai poate tempera din imigratia clandestina. Cei mai multi s-au pricopsit cu “foile de via” (de expulzare) pentru ca nu detineau acte de sedere in Italia sau ca munceau la negru.

Avocatul italian Giancarlo Germani spune ca expulzarea este ordonata de catre prefect in anumite situatii:  atunci cand strainul a intrat in Italia sustragandu-se controalelor de frontiera si astfel nu a fost respins la granita a ramas pe teritoriul Italiei fara a solicita permisul de sedere in termen de 8 zile lucratoare de la intrare in Italia, asa cum prevede legea; daca permisul de sedere a fost anulat sau revocat ori daca a expirat de mai mult de 60 de zile si nu a fost reinnoit sau in cazul in care cel expulzat este considerat o persoana periculoasa. Pentru motive de ordine publica sau de securitate a statului, masura de expulzare poate fi dispusa de catre Ministerul de Interne.
Expulzarea este executata de catre chestor cu insotire la frontiera atunci cand strainul este expulzat pe motive de ordine publica si securitate a statului si a ramas abuziv pe teritoriul Italiei mai mult de 15 zile de la data notificarii, este considerat persoana periculoasa si prefectul considera, in baza unor circumstante obiective, pericolul concret ca strainul s-ar putea sustrage de la executarea masurii.

In alte cazuri expulzarea consta intr-o simpla invitatie de a parasi teritoriul Italiei in termen de 15 zile.

 
Franta nu primeste cu bratele deschise muncitorii din EstPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Gobal News
Accesari :321
Thursday, 09 February 2006
Muncitorii din estul Europei vor afla abia in luna martie daca vor putea sau nu sa vina sa lucreze in Franta.

Daca Guvernul francez s-a angajat de mai multe ori sa accelereze calendarul, autoritatile de la Paris par tot mai putin grabite sa ridice anul acest barierele pe care le pune in calea liberei circulatii a muncitorilor proveniti din tarile din Estul Europei. Toate acestea in ciuda incurajarilor venite de la Bruxelles si in ciuda bilantului pozitiv realizat de Uniunea Europeana in urma experientei britanice, irlandeze si suedeze.

In cadrul reuniunii recente a Executivului European, s-a cerut in mod expres tarilor occidentale sa uite de temerile lor „disproportionate” si sa-si deschida larg piata. Comisarul european Vladimir Spidla a spus Frantei ca pana acum nu a avut loc nici un aflux masiv si ca acesta nu este de temut, deoarece „calitatea vietii in noile state membre este relativ ridicata”.

Desi recomandarea Uniunii Europene in sensul ridicarii barierelor a fost foarte clara, Parisul pare sa ezite inca intre doua scenarii: fie prelungirea cu inca trei ani a inchiderii pe care o practica (adica pana in 2009, asa cum permite tratatul de aderare, dupa un sistem „doi plus trei plus doi”), fie sa imagineze o solutie intermediara acordand derogari pe meserii (zidari, camionagii, hoteluri-restaurante, etc) si pe zone geografice, acolo unde se observa o lipsa de mana de lucru.

 
Festivalul de Film de la Berlin isi deschide portilePDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 09 February 2006
Primul eveniment important din lumea filmului pe anul in curs va desfasura saptamana aceasta, la Berlin, covorul rosul pentru unele dintre cele mai cunoscute vedete din lumea filmului, si va aduce in fata publicului 19 premiere, in programul sau principal.

Cinematografia romaneasca va fi extrem de bine reprezentata anul acesta la Berlin.

Legenda tenisului romanesc dar si a celui international, Ilie Nastase, va juca rolul unui fost tenisman intr-un film german intitulat „Windows on Monday”, care va avea premiera vineri, in cea de-a doua zi de Festival. La aceeasi sectiune la care va participa filmul ce il are ca protagonist pe Nastase vor putea fi vizionate si doua productii romanesti. Este vorba despre pelicula lui Lucian Pintilie „Tertium non Datur” si filmul lui Corneliu Porumboiu, „Visul lui Liviu”.

Productiile romanesti, la fel ca si „Windows on Monday” vor fi prezentate in cadrul sectiunii Forum.

Un al treilea film romanesc la cea de-a 56-a editie a Festivalului de Film de la Berlin este "Legaturi bolnavicioase", debutul in lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, care va fi inclus in sectiunea Panorama.

 
Asistenta diplomatica pentru romanii din GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :352
Thursday, 09 February 2006
In Grecia, ca de altfel pe teritoriul oricarui alt stat, pasaportul romanesc da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si Oficiilor Consulare ale Romaniei.

Acestea asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sunt limitate. Competentele consulilor sunt stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie, informeaza Actualitatea Romaneasca. Consulul este cel care recomanda avocati locali care sa va asigure asistenta de specialitate cand este cazul. De asemenea, el poate recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati si poate lua masuri pentru a va informa rudele cele mai apropiate in cazul unor situatii deosebite in care va aflati (accident sau deces), recomandand procedurile ce trebuie urmate. Tot el contacteaza cetatenii romani aflati la inchisoare, cu acordul acestora si informeaza rudele sau prietenii din tara. Nu puteti insa sa-i cereti acestuia sa plateasca pentru dumneavoastra cheltuielile de tratament medical, de cazare, bilete de calatorie sau asistenta judiciara. De asemenea, acesta nu va poate asigura cazarea, incadrarea in munca sau permisiunea de a munci in aceasta tara. Consulul nu poate sa intervina in procese in numele dumneavoastra, cum nu poate nici sa obtina sau sa aranjeze eliberarea din inchisoare sau sa intervina in anchete. Nu-i mai puteti solicita acestuia sa va asigure un regim de detentie special sau conditii mai bune in spital decat cele asigurate grecilor sau sa ofere servicii care, de regula, sunt asigurate de banci, agentii de transport, birouri de turism sau alte institutii specializate.

 
„Casa mea e si a ta” – manifestare interculturala la BolognaPDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 09 February 2006
“Mi Casa Es Tu Casa” (Casa mea e casa ta) este considerat la Bologna evenimentul intercultural al anului.

Autoritatile s-au convins din ce in ce mai mult ca migratia schimba destinele oamenilor, nu numai pe ale celor care vin in Italia, ci si pe ale italienilor care intra in contact cu strainii. Evenimentul, organizat de asociatiile Arc-en-ciel, Andromeda, Di Mondi, Harambe, Ondanamala e Opera padre Marella, se bucura de sprijinul direct al VOLABO (Centrul de Servicii Voluntare al provinciei Bologna) si a altor institutii care se ocupa de straini, inclusiv al conducerii provinciei, informeaza Actualitatea Romaneasca. Activitatile pe care autorii proiectului intentioneaza sa le deruleze in lunile februarie si martie prevad mai multe proiectii cinematografice in diverse sali pentru cetatenii din diferite cartiere bologneze cu un numar mare de imigranti, in incercarea de a-i implica si responsabiliza mai mult.

In timpul intalnirilor, ei vor avea ocazia sa se cunoasca mai bine, italienii putand sa afle povestile si experientele de viata ale imigrantilor, dincolo de stirile mai mult sau mai putin reale care circula prin presa in legatura cu cei care au “invadat” Italia in ultimii ani. Bolognezii nu sunt prea incantati de prezenta strainilor, iar la un moment dat se temeau ca incidentele din Franta s-ar putea repeta si aici. Un articol, publicat recent de cotidianul italian “La Repubblica”, editia locala, sustine ca Bologna nu risca sa sfarseasca ca Parisul. Imigrantii care au sosit in zona in ultimii ani (9.820 intre anii 2001 si 2005) nu s-au grupat la periferie pentru a crea ghetouri si a deveni un adevarat fenomen social. Cel putin asa indica datele unui studiu intitulat “Periferia urbana si ghetourile”, dat publicitatii in prima luna a acestui an. Strainii par sa-i copieze pe italieni si sa se adapteze stilului de viata occidental, nedorind sa se autoizoleze la periferie, de teama de a nu fi exclusi din viata orasului. Fac nota discordanta strainii care vin din spatiul iugoslav, pachistanezii si chinezii. Cei mai bine s-au adaptat vietii din Italia romanii, ucrainenii si filipinezii.

 

 
Servicii medicale de urgenta pentru ilegalii din GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 09 February 2006
Imigrantii care locuiesc legal in Grecia au dreptul la serviciile sociale si la accesul la Sistemul National de Sanatate.

Imigrantii ilegali, conform legii noi, primesc ingrijire medicala in cazuri de urgenta. De asemenea, legea stipuleaza ca directorii spitalelor si ai clinicilor sunt obligati sa informeze politia sau Serviciul de Imigrare despre sosirea si plecarea migrantilor tratati la ei, informeaza Actualitatea Romaneasca.

De asemenea, imigrantilor infectati cu HIV li se acorda resedinta si servicii medicale, daca se dovedeste ca aceste servicii nu sunt accesibile in tara lor de origine. La spitalul Aegnition din Atena (psihiatric) exista o unitate speciala pentru migranti care functioneaza de doua ori pe saptamana. Pe langa aceasta, sunt ONG-uri, cum ar fi “Medicii Lumii”, “Medici fara frontiere” care trateaza strainii, indiferent de statutul lor.

 
Actiune caritabila la Capela Sf. Siluan Atonitul din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 09 February 2006
Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen va incepe sa comercializeze in scop caritabil, de duminica, 12 februarie, o serie de martisoare traditionale.

Acestea vor fi puse in vanzare cu scopul de a sustine proiectul "Hidrocefalia/Spina bifida in Romania", sustinut de dna Barbara Stamm - vicepresedinta parlamentului bavarez, prin intermediul caruia copiii care s-au nascut cu aceasta malformatie au sansa de a avea o altfel de viata. Conform capelei romanesti, suma ce se va colecta in urma demersului caritabil va fi utilizata in totalitate pentru procurarea materialelor necesare operarii urgente a copiilor afectati.

 
Zona Mediteraneana, analizata la Accademia di Romania din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 09 February 2006
Sala de Conferinte de la Accademia di Romania din Roma va fi in perioada 23-25 februarie locul de desfasurare al unei dezbateri pe tema „Coexistenta si conflicte confesionale in zona Mediteraneana”.

Evenimentul este organizat de institutia gazda, in colaborare cu Departamentul Teritorial si Uman al Universitatii din Perugia, Institutul de Etnologie Mediteraneana si Comaparata din Aix en Provence si Institutul de Studii Sud-Est Europene din Bucuresti, informeaza Institutul Cultural Roman. Conferinta va fi axata pe rolul pe care persoanele si locurile sfinte l-au jucat in structurarea relatiilor interconfesionale din zona mediteraneana. Tema discutiilor a fost studiata indeosebi in lumea araba si musulmana, dar nu s-a ajuns decat foarte rar sa se confrunte aceasta perspectiva cu cea din zona crestina vecina, mai ales in zona balcanica, unde musulmanii sunt de cele mai multe ori minoritari si unde relatiile dintre diferitele comunitati duc la confruntarea cu religiile divesre care locuiesc aici.

 
Carnavalul Agero Stuttgart se apropie cu pasi repeziPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 09 February 2006
Mult-asteptatul carnaval pe care asociatia romano-germana Agero-Stuttgart il va organiza in aceasta luna se apropie cu pasi repezi, romanii care nu si-au rezervat bilete la actiunea comunitara mai avand la dispozitie 9 zile sa faca acest lucru.

Petrecerea se va desfasura sambata, 18 februarie, la Restaurant Bei Christo, incepand cu ora 20:00, si ii va avea ca invitati pe membrii Formatiei A2. Pretul unui billet este de 7 euro pentru cei care nu sunt inscrisi in asociatia Agero si 5 euro pentru membri. Rezervari la spectacol se pot face apeland numerele de telefon 0711 - 29 13 44 si D2: 0173 - 300 8253, anunta organizatia romana.

 
Turismul basarabean, promovat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :328
Thursday, 09 February 2006
Capitala basarabeana va gazdui in perioada 9-11 februarie expozitia internationala specializata "Tourism. Leisure. Hotels".

Aceasta este organizata de catre centrul expozitional "Moldexpo" in cooperare cu Ministerul Culturii si Turismului, Condeferatia sindicatelor libere "Solidaritate" si cu suportul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova. La forum vor participa peste 120 de operatori ai turismului din tara si din strainatate, scopul principal al expozitiei fiind promovarea turismului national si popularizarea potentialului turistic al Basarabiei, informeaza Noutati Moldova.

 
Petrecere romaneasca la Dance Club 3 Amigos din AugsburgPDF Print E-mail
Augsburg-Lechhausen/Romanian Global News
Accesari :334
Thursday, 09 February 2006
Discoteca romaneasca Dance Club 3 Amigos din orasul german Augsburg-Lechhausen ii asteapta  pe toti petrecaretii romani sa vina vineri, 10 februarie, la o seara de distractie care va fi animata de DJ Lorenzo si de DJ Bika.

Cei doi DJ le-au pregatit deja romanilor un play-list alcatuit din cele mai noi melodii din topurile internationale, disco-fox, schlager, black sau cele mai bune ritmuri de petrecere, informeaza clubul romanesc. Petrecerea va incepe la ora 21:00, din momentul deschiderii si pana la ora 23:00 romanii putand sa achizitioneze diferite Cocktail-uri in regim de  Happy Hour.

 
O aventura muzicala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 09 February 2006
Partituri celebre ale muzicienilor romani George Enescu si Anatol Vieru vor fi prezentate sambata, 18 februarie, la Londra, in cadrul unui eveniment intitulat „O aventura muzicala romaneasca”.

Pe scena de la Purcell Room, Royal Festival Hall vor evolua, de la ora 19.30, nume celebre ale muzicii romanesti la Londra, precum Anda Anastasescu, Andrei Vieru, Ciprian Ilier, dar si Nicholas Carpenter.

Din programulul acestei seri fac parte urmatoarele lucrari: Saint-Saens – Septet for Piano, Trumpet and Strings; Anatol Vieru – Clarinet Quintet; Eratosthenes’ Sieve for String Quartet, Piano, Clarinet; Enescu – Octet for Strings. Dirijor: Hu Kun.

Pretul biletelor este cuprins intre 10 si 13 lire. „O Aventura muzicala romaneasca” este un eveniment organizat cu sprijinul London Schubert Players Trust, Ministerul roman al Afacerilor Externe/DRRP, Ambasada Romaniei la Londra si Centrul Cultural Roman din Londra.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions