Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Muncitorii romani vor ajunge mai usor in Spania si FinlandaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :417
Tuesday, 14 February 2006
De la 1 mai, Finlada si Spania vor diminua restrictiile privind accesul pe piata muncii al cetatenilor din noile state membre ale Uniunii Europene, relateaza Euractiv.com.

Mai mult decat atat, cel putin in cazul Finlandei, accesul mai facil va fi valabil si pentru cetatenii romani si bulgari.
Ministerul Muncii din Finlanda ca si organizatiile sindicale din aceasta tara au fost de acord in unanimitate cu o propunere privind ridicarea, de la 1 mai, a restrictiilor pentru cetatenii din noile state membre ale UE aflati in cautarea unui loc de munca. Propunerea urmeaza sa fie validata de guvernul si de Parlamentul de la Helsinki.

Totodata, si Spania a anuntat recent ca va relaxa accesul pe piata muncii, tot din a doua jumatate a acestui an.

Pana in prezent, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au adoptat legislatie ce permite accesul nerestrictionat pe piata muncii al persoanelor din noile state membre ale UE si se asteapta ca Belgia si Portugalia sa adopte si ele, in curand, politici asemanatoare.

 
Romanii din Qatar se intalnesc cu presedintele Traian BasescuPDF Print E-mail
Qatar/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 14 February 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua, in perioada 14-15 februarie a.c., o vizita oficiala in Qatar, la invitatia Altetei Sale Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Emirul Statului Qatar. 

Cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu va avea intalniri oficiale atat cu lideri politici ai Qatarului, cat si cu reprezentanti ai mediului de afaceri din aceasta tara. Pe langa convorbirile cu seful statului Qatar, Alteta Sa Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, vor mai avea loc intalniri cu primul ministru, Sheikh Abdullah Bin Khalifa Al-Thani, si cu presedintele Consiliului Consultativ al Qatarului (Parlamentul), Mohamed Bin Mubarak Al Kholaifi.

Scopul vizitei il constituie intarirea relatiilor de cooperare economica dintre Romania si Qatar, pe fondul dezvoltarii dialogului politic bilateral. In acest sens, presedintele Basescu va sustine un discurs in deschiderea reuniunii Consiliului de afaceri romano-qatarez. Programul vizitei prezidentiale prevede, de asemenea, si intalnirea cu presedintele Companiei Qatar Airways, Akbar Al Baker.

Totodata, in cadrul vizitei in Qatar, seful statului se va deplasa la Ras Laffan, unde va vizita complexul industrial din localitate. Orasul Ras Laffan reprezinta centrul industriei si comertului de hidrocarburi al Statului Qatar.

Cu prilejul acestei vizite, presedintele Basescu va mai avea intalniri atat cu presa qatareza, precum si cu reprezentantii comunitatii romane din Qatar si cu absolventi qatarezi ai universitatilor din Romania.

 
USAID continua sa-i ajute pe sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 14 February 2006
CHF International Romania isi va prezenta joi, 16 februarie, de la ora 11:00, la sediul Consiliului Judetean din Miercurea Ciuc, programul Romania Flood Recovery (RFR), finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), care are ca scop ajutarea persoanelor afectate de inundatii.

La eveniment vor lua parte autoritatile locale si reprezentanti ai mass media care vor asista la inaugurarea celei de-a doua faze a programului RFR in judetul Harghita si la initierea unei cooperari cu autoritatile din localitatile cele mai afectate de inundatii.

Programul Romania Flood Recovery (RFR) a fost infiintat in luna octombrie 2005, cu o sustinere financiara de 3,2 milioane dolari din partea USAID, fiind implementat de catre CHF International Romania, in colaborare cu alte organizatii internationale si locale. Se acorda asistenta in principal in noua judete: Galati, Vrancea, Bacau, Harghita, Mures, Teleorman, Olt, Arges si Dolj. Obiectivul general al programului RFR este sa reduca suferinta umana, sa creasca posibilitatile familiilor afectate de a se intoarce cat mai repede la o viata economic productiva si sa permita populatiei afectate sa se intoarca rapid si cu demnitate la o viata normala.

In Harghita, programul RFR se va axa pe reabilitarea obiectivelor de infrastructura mici si mijlocii, impreuna cu contributia oficialitatilor municipale, a Consiliului Judetean si a locuitorilor din comunitatile afectate. De asemenea, va fi introdus un nou serviciu de acordare de credite cu dobanda redusa pentru refacerea locuintelor afectate de inundatii. Totodata, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Harghita vor putea solicita credite pentru dezvoltarea afacerii de la CHF, prin intermediul programului special de credite pentru IMM-uri, program care a acordat deja peste 4.500 de imprumuturi in valoare totala de 31 milioane USD, din 1998 pana in prezent.

CHF International Romania este reprezentanta nationala a CHF International, organizatie americana privata, non-profit, de dezvoltare internationala, avand proiecte in 35 de tari din intreaga lume, se arata intr-un comunicat emis de aceasta.

 
Arhiepiscopia Clujului, furnizor de servicii socialePDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 14 February 2006
Arhiepiscopia Clujului, prin Asociatia Filantropica Medical-Crestina „Christiana”, a devenit prin hotarare de Guvern furnizor de servicii sociale, in urma acreditarii proiectelor sale sociale de catre Comisia Superioara de Acreditare din cadrul Ministerului, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Acreditarea vizeaza un spectru larg de activitati si proiecte aflate in derulare de AFMC „Christiana”, precum identificarea nevoilor sociale, actiuni umanitare pentru persoanele aflate in situatii de criza, consiliere sociala, asistenta spirituala si suport emotional, servicii de asistenta, ingrijire si educare, socializare si petrecerea timpului liber, consiliere psihologica, informare si orientare, precum si consiliere psihologica pentru copil si reintegrare familiala. Toate aceste servicii se regasesc in proiectele derulate in prezent de catre AFMC „Christiana”, informeaza un comunicat de presa al eparhiei romane.

In baza acestei calitati, Arhiepiscopia Clujului poate solicita Ministerului Muncii finantarea, cofinantarea sau subventionarea unor programe de interes general sau comunitar sau a unor institutii specializate de asistenta sociala. Aceasta reprezinta o recunoastere a calitatii proiectelor sociale derulate de Arhiepiscopia Clujului, si premisa unui parteneriat dintre Biserica si stat in misiunea de asistenta sociala.

In prezent, in cadrul AFMC „Christiana” functioneaza opt proiecte sociale dintre care amintim: o policlinica fara plata in Cluj-Napoca, doua camine pentru varstnici, la Turda si Mociu, o scoala sociala si un Centru de zi in Cluj, un proiect de reucperare a alcoolicilor si o gradinita sociala la Turda.

 
Colaborare romano-germana in domeniul invatamantului profesional si etnicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Tuesday, 14 February 2006
Luni, 13 februarie, a avut loc la Ambasada Germaniei, intalnirea secretarului de Stat pentru invatamant Preuniversitar, Paloma Cecilia Petrescu, cu Juli Merkel, seful Departamentului pentru dezvoltarea resurselor umane din cadrul Metro AG - Germania.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta Excelentei Sale. Wilfred Gruber, ambasadorul Germaniei la Bucuresti. Cu aceasta ocazie a fost semnat un protocol de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Grupul Metro prin care se piloteaza programul “Metro Education”, un program comun de pregatire profesionala pentru elevii inscrisi in anul de completare care vor obtine calificari in domeniile comert si industrie alimentara. Elevii vor beneficia atat de stagii de pregatire practica in cadrul magazinelor Metro si Praktiker din Bucuresti, cat si de completarea cunostintelor si competentelor dobandite in scoala. Programul comun de pregatire profesionala va fi pilotat incepand cu anul scolar 2006/2007 in urmatoarele unitati de invatamant din Bucuresti: Colegiul Economic „Viilor”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara „Dumitru Motoc” si Grupul Scolar Agricol „V. Harnaj”.  Programul va oferi sanse crescute elevilor sa-si gaseasca un loc de munca si apoi sa-si continue studiile. La sfarsitul anului scolar 2006/2007 dupa absolvirea examenului de Competente Profesionale alaturi de Certificatul de calificare de nivel II, elevii vor primi si un certificat eliberat de Metro, recunoscut in tarile Uniunii Europene. Cei mai buni dintre absolventi vor putea fi angajati de Metro Group, in functie de nevoie de recrutare a magazinelor din reteaua Metro. Colaborarea stabilita astazi prin acest protocol este un bun exemplu pentru cooperarea public – privat si deschide noi oportunitati invatamantului profesional si etnic, informeaza Prompt Media.

 
Piesa lui Ionesco, „Scaunele” ajunge si la romanii din CanberraPDF Print E-mail
Canberra, Australia/Romanian Global News
Accesari :370
Tuesday, 14 February 2006
In perioada 6- 19 februarie se desfasoara in Capitala Federala a Australiei Festivalul National Multicultural Canberra 2006.

Manifestarea, cu o frecventa anuala, prezinta evenimente culturale variate si de o calitate deosebita, aducand pentru doua saptamani in Canberra artisti de prestigiu de pe intregul cuprins al Australiei si din intreaga lume, sub semnul multiculturalismului, al promovarii diversitatii artistice si al dialogului intre culturi.

La propunerea si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Ambasadei Romaniei la Canberra, Romania va fi reprezentata la editia din acest an de un eveniment cultural de exceptie – spectacolul trupei DAYA cu piesa „Scaunele” de Eugen Ionescu, in regia doamnei Chris Simion si interpretarea artistilor Adriana Trandafir, Ioana Marchidan si Gabriel Fatu. Spectacolul se va juca la Canberra Theatre (cea mai prestigioasa institutie teatrala din Canberra), in zilele de 14, 15 si 16 februarie a.c.

Infiintata in 1999 de tineri absolventi ai Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti si avand ca presedinte onorific pe renumitul scriitor si eseist francez Pascal Bruckner, Compania de teatru DAYA a produs mai multe spectacole de teatru jucate in diverse colturi ale lumii.

Spectacolul „Scaunele” a fost prezentat, in luna martie 2004, in 8 dintre principalele orase din India, la invitatia Ambasadei Romaniei la New Delhi si a Alliance Francaise si a participat la Festivalul International de Teatru Experimental de la Cairo.

Participarea trupei de teatru DAYA la editia din acest an a Festivalului National Multicultural din Canberra se inscrie in traditia unor prezente romanesti de calitate la aceasta manifestare, printre care s-au numarat in anii trecuti artisti si creatii artistice valoroase din Romania sau din comunitatea romanilor australieni.

Cu ocazia prezentei in Australia, artistii romani au sustinut un spectacol si la Sydney, la invitatia Consulatului General al Romaniei, in data de 10 februarie.

 
6.000 de Loganuri intra in parcul auto al Politiei RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :352
Tuesday, 14 February 2006
6000 de masini Dacia Logan vor fi achzitionate de Politia Romana de la societatea comerciala Ager Leasing SA, cu sediul in Zona Libera Giurgiu, firma din Giurgiu fiind castigatoarea unei licitatii in acest scop.

Contractul dintre cele doua parti a fost semnat pe 26 ianuarie, iar criteriul utilizat pentru atribuirea acestuia a fost cel mai mic pret, informeaza Rador. Masinile sunt inscriptionate cu insemnele politiei si dotate cu statii de emisie-receptie si lumini specifice, urmand sa fie livrate pana la 30 iunie si sa coste in jur de 12.000 de euro fiecare. Finantarea si plata vor fi asigurate din surse bugetare in sistem leasing in perioada 2005-2008. Firma castigatoare a licitatiei a mai incheiat in iulie 2004 un contract de aproape 540 de miliarde de lei vechi privind furnizarea catre Politia Romana a 1500 de autoturisme autohtone, a mai anuntat Rador.

 
Oamenii de afaceri austrieci, interesati de investitiile in RomaniaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :395
Tuesday, 14 February 2006
O delegatie ministeriala romana, condusa de ministrul delegat pentru comert Iuliu Winkler, va participa in Austria la evenimentul numit „Romania”, actiune organizata de Departamentul Politica Economica si Comert Exterior din regiune in colaborare cu Departamentul de Comert Exterior al Camerei Economice a Austriei.

Pe parcursul intalnirilor de lucru, ministrul delegat pentru comert si ceilalti membri ai delegatiei romane vor prezenta reprezentantilor firmelor austriece oportunitatile de investitii in Romania si evolutia mediului economic, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Economiei si Comertului.

Ambele tari sunt interesate de dinamizarea relatiilor economice, avand in vedere ca, incepand cu anul 1990, Austria s-a aflat permanent printre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, iar comertul bilateral a crescut de peste 10 ori.

In prezent,  Austria se afla pe locul 8 in schimburile comerciale ale Romaniei dupa tari ca Italia, Germania, Turcia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, SUA. Ponderea in comertul total al tarii noastre este de 3,46%.  La export, Austria ocupa locul 8 (dupa tarile sus mentionate) cu o pondere de 3.11% din total export. In schimb,  la import,  ocupa locul 7 (dupa Italia, Germania, Federatia Rusa, Franta, Turcia si China) cu 3,70% din total import.

 
Delegatie romaneasca la Congresul European de Politie de la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :306
Tuesday, 14 February 2006

Chestor principal Dan-Valentin Fatuloiu, inspectorul general al Politiei Romane, si colonel Neculai Bontic, adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Romane, vor reprezenta Romania la cea de-a noua editie a Congresului European de Politie, care se desfasoara in periada 14-15 februarie la Berlin.

Intrunirea este organizata de Ministerul Federal de Interne al Germaniei si Parlamentul European in colaborare cu cotidianul „Behorden Spiegel” care se ocupa de segmentul serviciilor publice, fiind invitati sa participe peste 1400 vizitatori din 65 de state, dintre care 34 ministrii de interne/justitie, 24 ambasadori, 33 membri ai Parlamentelor Nationale si 9 membri ai Parlamentului European.

Tema conferintei internationale pentru securitate interna o constituie „Asigurarea securitatii pe durata evenimentelor de proportii”, fiind aleasa in contextul pregatirilor destinate Summit-ului G8 si gazduirii, in Germania, a Campionatului Mondial FIFA, eveniment care va capta in acest an atentia intregii lumi si la care vor participa suporteri si spectatori din numeroase state ale lumii, fapt ce va constitui o provocare majora pentru autoritatile gemane, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor

In cadrul celor sase sesiuni de discutii oficiale specifice (mese rotunde), invitatii din cadrul diferitelor ministere, politii, institutii civile si industriale vor aborda diverse discutii referitoare la strategiile de securitate pe durata evenimentelor de proportii, cooperarea civilo-militara, modernizarea tehnica a politiei, eforturile europene in lupta impotriva terorismului, politia europeana in misiuni internationale, etc.  

 
Banii din Transnistria utilizati pentru coruperea politicienilor din Chisinau, Kiev si MoscovaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :430
Tuesday, 14 February 2006
Stabilirea unui dialog intre parlamentarii din Republica Moldova si cei din Ucraina privind solutionarea conflictului transnistrean a fost subiectul de baza al discutiilor din cadrul Conferintei „Ucraina si Moldova: integrarea europeana si obstacolul transnistrean”, desfasurata saptamana trecuta la Kiev.

Conferinta a fost organizata cu suportul reprezentantelor locale ale Institutului National Democratic (IND) din SUA si a intrunit parlamentari, experti si reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova si din Ucraina. Din partea Parlamentului Republicii Moldova au participat vicepresedintele Legislativului Iurie Rosca (PPCD), deputatii Vladimir Filat (PD), Anatol Taranu (AMN), Nicolae Oleinic (PCRM).

Solicitat sa ofere detalii despre forul de la Kiev, Iurie Rosca a precizat luni ca reuniunea a fost deosebit de importanta prin faptul ca parlamentarii celor doua tari au discutat pe indelete timp de o zi subiectul transnistrean, la discutii participand experti atat din Republica Moldova, cat si din Ucraina, accentuandu-se elemente de ordin politic, militar, legislativ, regional si international care trebuie sa fie luate in consideratie atunci cand se lanseaza solutii pentru rezolvarea echitabila a diferendului transnistrean. „Am atras atentia colegilor nostri de la Kiev asupra esentei legislatiei adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la 10 si 22 iulie trecut, privind conflictul  transnistrean si caile de depasire a acestuia, insistand asupra nevoii de demilitarizare a regiunii prin retragerea armatei si a armamentului rus in conformitate cu angajamentele asumate la summit-ul OSCE din 1999, de la Istanbul, precum si prin dizolvarea formatiunilor paramilitare separatiste. Am accentuat nevoia democratizarii acestei regiuni si a organizarii unor alegeri locale pentru a crea organe ale puterii de stat reprezentative si legale. Am insistat asupra unui mai mare grad de sinceritate din partea autoritatilor ucrainene si o mai multa aplecare asupra angajamentelor Ucrainei in privinta instalarii unui control de frontiera si vamal mixt - Republica Moldova-Ucraina-Uniunea Europeana, pe segmentul transnistrean, asa cum prevad intelegerile dintre tarile noastre si UE”, a precizat Rosca.

La Kiev a fost subliniat principalul, in opinia expertilor, element care mentine diferendul transnistrean: traficul ilegal de armament si de alte marfuri. Este vorba de contrabanda, care produce sume considerabile utilizate „pentru coruperea politicienilor de la Kiev, Moscova si Chisinau, pentru mentinerea acestei zone aflate in afara oricarui control legal al Republicii Moldova si al comunitatii internationale”. „Deosebit de interesante au fost expunerile facute de Petro Porosenko, dar si cele ale lui Olexandr Turcinov, care au prezentat puncte de vedere contradictorii, dar extrem de relevante pentru diagnosticarea curentilor de opinie si a modului de abordare a subiectului diferendului transnistrean din partea echipei politice a Ucrainei. Am convenit cu colegii de la Kiev sa abordam de acum in colo, cu regularitate fireasca, diferendul transnistrean, dimensiunea relatiilor interparlamentare fiind una extrem de importanta pentru apropierea de solutionare a acestui conflict. Asa cum Republica Moldova si Ucraina sunt in aceeasi faza de apropiere de UE si au aceleasi optiuni strategice de integrare in institutiile europene si euro-atlantice, parteneriatul Moldova-Ucraina intru rezolvarea acestui diferend este unul vital si ne-am exprimat speranta ca in urma alegerilor parlamentare din tara vecina, cooperarea noastra va fi una si mai productiva, fiind in stare sa apropie de deznodamant acest diferend”, a conchis Iurie Rosca.

Din partea Ucrainei la conferinta au participat ministrul adjunct de Externe Andri Veselovski, presedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului si minoritatile nationale Gnedadi Udovenko, presedintele subcomisiei din cadrul comisiei parlamentare pentru drepturile omului si minoritatile nationale Refar Chubarov, fostul sef al Securitatii de stat a Ucrainei si fostul presedinte al Consiliului Securitatii Nationale. De asemenea, la discutii au participat reprezentantul IND in Ucraina Timothy Fairbank, reprezentantul IND in Republica Moldova Alex Grigorievs, precum si reprezentantii ai mai multor ambasade si ONG.

 
Ungureanu in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :381
Tuesday, 14 February 2006
Ministrul de Externe Mihai Razvan-Ungureanu va efectua in zilele de 16 si 17 februarie curent o vizita oficiala in Basarabia.

Potrivit unor surse confidentiale din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, Ungureanu este asteptat la Chisinau in seara zilei de joi, la ora 18.00, cand este programata o intrevedere neoficiala cu omologul sau moldovean Andrei Stratan. Aceleiasi surse afirma ca vineri, 17 februarie, Ungureanu va avea cu Stratan o intrevedere oficiala, dupa care urmeaza intrevederi separate cu premierul Vasile Tarlev, cu presedintele Vladimir Voronin si cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Pe de alta parte, surse din cadrul serviciilor de presa al Parlamentului si al Presedintiei de la Chisinau, sustin ca Mihai Razvan-Ungureanu are programate intrevederi cu Marian Lupu si, respectiv, Vladimir Voronin, in ziua de joi, 16 februarie, la ora 15.00 si, respectiv, 16.00.

Deocamdata nu este cunoscut faptul daca Ungureanu are programate intrevederi cu liderii grupurilor parlamentare si cu ministrul Reintegrarii Vasili Sova. De asemenea, nu este cunoscut scopul vizitei ministrului roman de Externe la Chisinau.

 
Continua duelul declaratiilor in „cazul Pasat”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :389
Tuesday, 14 February 2006

Presedintele PPCD Iurie Rosca a comentat luni recentele afirmatii ale generalului Anatol Guboglo, preluate de publicatia „Timpul”, liderul crestin-democrat fiind increzator in faptul ca „Gubolglo demonstreaza ca reteaua din care face parte se afla in deruta, este in panica si cauta solutii pentru a se eschiva de la raspundere”.

Reamintim ca potrivit lui Guboglo, acuzatiile pe care i le-a adus Rosca in sesizarea expediata saptamana trecuta Procuraturii Generale sunt „halucinatii” si „dezinformare curata”.

Drept replica, Iurie Rosca declara ca „in dezmintirea pe care o publica in ziarul „Timpul”, Guboglo spune mai multe neadevaruri”. „Atunci cand neaga orice relatie pe care ar fi avut-o cu Grigore Karamalak, ar fi de precizat ca in declaratia mea nu am afirmat nimic despre o asemenea relatie. A doua minciuna: generalul spune ca intalnirile pe care le-am avut ar fi fost determinate de intentia mea de a-i cumpara locuinta. Eu, de fapt,  nici nu stiam ca are locuinta de vandut si niciodata nu m-a interesat. Al treilea neadevar este ca eu as fi insistat sa aflu de la Guboglo ce anume cunoaste Valeriu Pasat despre rapirea lui Vlad Cubreacov. Nu am afirmat vreodata ca Pasat ar avea vreo atributie la rapirea lui Cubreacov si nici nu am avut cum sa ma interesez de la Guboglo asupra cazului respectiv. Al patrulea neadevar este ca eu l-as fi rugat sa-i transmita lui Pasat rugamintea de a organiza la Moscova o intalnire a mea cu liderii opozitiei de dreapta din Rusia. Se stie foarte bine ca am relatii stranse cu mai multi lideri politici din Rusia si ca relatia mea de cooperare cu democratii rusi nu necesita intermediari de genul lui Guboglo sau al lui Pasat”, a subliniat Rosca.

Potrivit lui, cea mai crasa minciuna pe care incearca sa o strecoare in declaratia sa generalul Guboglo se reduce la faptul ca Rosca ar fi afirmat, precum ca este la curent cu planul lui Valeriu Pasat de rasturnare a situatiei politice din Republica Moldova si de comitere a unor actiuni care s-ar incadra in limitele Codului penal, eventual pregatirea unei lovituri de stat. „Am afirmat doar ca generalul Guboglo a insistat in repetate randuri, ca emisar al lui Pasat, sa ma deplasez la Bucuresti pentru a-l intalni pe acesta din urma. Dupa ce am refuzat de mai multe ori, acelasi Guboglo a revenit telefonic si personal la sediul PPCD pentru a ma determina sa merg cel putin la Iasi. Aici as preciza ca atunci cand Guboglo se deda unor constatari de ordin geografic si isi aminteste de elementul pomenit in declaratia mea despre o noua incercare de a ma convinge sa ma intalnesc cu Pasat cel putin la Ungheni si imi aminteste ca localitatea Ungheni se afla pe teritoriul Republicii Moldova, tin sa-i spun ca dincolo de Prut, simetric cu localitatea Ungheni din Republica Moldova se afla localitatea rurala Ungheni, din Romania. In concluzie am putea observa ca fara sa vrea, generalul Guboglo apare in postura de avocat al lui Pasat, se solidarizeaza cu acesta si sustine direct ca nici el, nici Pasat nu a discutat despre actiuni ilegale si, cu atat mai mult, nu le-au organizat. Intrebarea este de unde stie Guboglo ce a discutat Rosca cu Pasat la timpul respectiv si de ce il disculpa fara a avea vreun detaliu asupra acestor discutii. Flagranta este si incercarea de a bara dezvaluirile mele, atunci cand acesta afirma ca Rosca ar incerca sa-l discrediteze pe Pasat, sa-l distruga moral si sa nu-i permita sa iasa din inchisoare. Ceea ce nu poate insa nega Guboglo este ca anume el era a doua persoana in Ministerul Apararii in 1997, cand a avut loc vanzarea MIG-urilor, iar atunci cand conduceam comisia parlamentara de ancheta, in 1998, anume el venea cu mapa subsuoara in biroul ministrului Pasat si arata documentele care au fost secretizate in mod ilegal pentru a justifica acea tranzactie”, a conchis Iurie Rosca.

Surse ale Romanian Global News au confirmat faptul ca generalul Guboglo este cel care coordoneaza interesele rusesti intr-o importanta intreprindere din Targoviste. El este de asemenea un apropiat al conducerii Lukoil din Romania. Gagauz de origine si ruda prin alianta dinspre partea sotiei cu Evgheni Primakov fost sef al KGB-ului, a fost extrem de aciv in cadrul armatei ruse pe frontul din Afganistan. Are una din resedinte in Romania.

 
Consiliul Mondial Roman critica prestatia parlamentarilor in problema Ordonantei DNAPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :404
Tuesday, 14 February 2006
Consiliul Mondial Roman, cu sediul la Atlanta, in Statele Unite, a trimis recent o alta scrisoare de protest presedintelui Romaniei, Traian  Basescu, in care isi exprima nemultumirea fata de modul in care functioneaza institutia parlamentara din Romania in general si in special in cazul votului exprimat fata de transformarea Parchetului National Anticoruptie in DNA (Departamentul National Anticoruptie).

Redam in cele ce urmeaza scrisoarea CMR, semnata de presedintele Mihai Stan si de secretarul general Neculai Popa, si adresata Presedintiei Romaniei.

 

Stimate Domnule Presedinte,

Ne exprimam indignarea si  profunda nemultumire alaturi de toti oamenii cinstiti din tara, despre modul neserios si inacceptabil in care isi fac datoria membrii Parlamentului Roman. Adesea ei absenteaza de la sedintele importante, neglijind sa-si faca datoria de legiutori ai tarii si sa sprijine actiunile care sa accelereze democratizarea tarii, eliminarea coruptiei, inbunatatirea situatiei economice si infaptuirea reformelor pentru intrarea Romaniei in UE.

Pe aceasta linie se inscrie si lipsa de responsabilitate si comportare civica cu care au tratat votul pentru Ordonanta de Urgenta 134/2005, privind transformarea Parchetului General Anticoruptie (PNA), in Departamentul National Anticoruptie (DNA), prezentata spre votare in Senat la 10 Februarie 2006.

Prezenta transformare propusa de guvern avea ca scop sa introduca o reforma a justitiei menita sa duca la eliminarea coruptiei din adimnistartia tarii.

Cu aceasta ocazie din totalul de 136 de senatori, 40 au fost absenti sau nu au votat,
dintre care 22 erau senatorii coalitiei guvernamentale. Din aceasta cauza nu s-a intrunit cvorumul necesar si Ordonanta de Urgenta a fost respinsa.

In total au fost 96 de voturi exprimate, dintre care doar 47 au fost in favoarea propunerii si de fapt ar fi trebiut 69 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta.

Aceasta comportare iresponsabila a senatorilor, demonstreaza faptul ca multi dintre ei vor sa impiedice reformele din justitie din motive strict personale, temandu-se de o justitie impartiala si puternica, in fata careia vor fi nevoiti sa justifice provenienta  inbogatirii lor.

Ne adresam dumneavoastra in speranta ca veti trimite inapoi aceasta Ordonanta de Urgenta, iar senatul isi va face datoria si va da expresie vointii poporului care i-a ales.

In felul acesta veti pune capat controversei si indoielilor exprimate de diferite personalitati din UE si USA, ca Romania nu ar trata in mod serios problema coruptiei.

Asa sa va ajute Dumnezeu,

Mihai Stan

Presdinte CMR

Neculai Popa, Secretar General CMR

 
Informatii sanitare in limba romana in Castilla si LeonPDF Print E-mail
Valladolid, Spania/Romanian Global News
Accesari :597
Tuesday, 14 February 2006

Consiliul de Sanatate din Castilla y Leon a editat recent un ghid despre masurile sanitare destinate populatiei imigrante, un ghid ce isi propune sa favorizeze si sa impulsioneze accesul acestui colectiv la sistemul public de sanatate al Comunitatii Autonome.

Ghidul, care a fost editat in sase limbi – romana, castiliana, bulgara, araba, engleza si franceza a costat aproximativ 47.248 de euro si va fi distribuit in centrele de sanatate, centrele de actiune sociala, in primarii si asociatii de imigranti, informeaza publicatia spaniola abc. 

Obiectivul acestei initiative este acela de a informa pe imigrantii din Castilla si Leon in legatura cu programele si posibilitatile de promovare a sanatatii si prevenirii imbolnavirii. In acest sens, se acorda o atentie speciala unor grupuri specifice de risc si, in particular, acelor tari cu indici de sanatate inferiori celor inregistrati in Spania. Astfel, ghidul include de la informatii pe aceste teme, pana la documentatia necesara pentru obtinerea carnetului de sanatate in Comunitate – sunt deja peste 80.000 de imigranti care au acest document -, precum si date referitoare la dezvoltarea programelor specifice incluse in promovarea sanatatii mamei si copilului, sanatatii in scoli, sau la detectarea precoce a cancerului de san sau al cancerului de col uterin.

Manualul contine si un capitol complet referitor la calendarele de vaccinare atat la copii cat si la adulti, precum si o atentie speciala acordata unor boli precum gripa sau pneumonia.

Odata aceasta noua brosura se incheie editarea unui ghid complet, o initiativa demarata in 2004, referitor la modalitatile de acordare a unei mai mari atentii pentru populatia imigranta, un ghid destinat profesionistilor din domeniul sanitar. 

Consilierul pe probleme de sanatate, Cesar Anton, care a prezentat zilele acestea noua aparitie, a subliniat ca obiectivul acestor publicatii nu este altul decat sa faciliteze cunoasterea Sacyl de catre imigranti si imbunatatirea accesului lor la acesta.

 
Noul post de pacificatori de la Dubasari, inca neinstalatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :386
Tuesday, 14 February 2006
Comandantii contingentelor militare din partea Basarabiei, Federatiei Ruse, Ucrainei si autoproclamatei republici transnistrene in Comandamentul militar unificat al Fortelor pacificatoare n-au putut ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste modalitatea de plasare pe barajul Hidrocentralei de la Dubasari a unui nou post al Fortelor pacificatoare.

Potrivit Moldpres, Victor Macrinschi, comandantul contingentului militar din partea Basarabiei, a anunta ca in sedinta comandamentului de luni, 13 februarie, partile n-au acceptat propunerile inaintate de catre basarabeni ce prevad instalarea postului in locul portii metalice plasata ilegal pe 31 ianuarie de catre structurile transnistrene. Macrinschi a precizat ca instalarea postului in acest "punct de tensionare" va exclude prezenta militienilor ce limiteaza libera circulatie a populatiei in zona.

Totodata, atat reprezentantii regiunii transnistrene, cat si cei din Federatia Rusa, insista ca noul post sa fie plasat pe malul drept al Nistrului, iar pe baraj sa-si continue activitatea reprezentantii transnistreni. Macrinschi a adaugat ca modalitatea plasarii noului post va continua sa fie discutata la urmatoarele sedinte ale Comisiei Unificate de Control.

Decizia de plasare a unui nou post al Fortelor pacificatoare a fost luata in cadrul sedintei extraordinare a CUC din 9 februarie. In timpul aceleiasi sedinte, reprezentantii regiunii transnistrene in CUC s-au obligat sa aplice masuri respective pentru a nu impiedica libera circulatie a populatiei si angajatilor politiei din partea dreapta a Nistrului peste barajul Hidrocentralei de la Dubasari, mai anunta Moldpres.

 
Participare romaneasca la aniversarea parohiei „Sfintii Trei Ierarhi” din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :354
Tuesday, 14 February 2006
Mitropolitul Iosif, ierarhul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a participat duminica, 12 februarie, la sarbatorirea a 75 de ani de activitate a parohiei „Sfintii Trei Ierarhi” din Paris.

Programul evenimentelor a debutat sambata, 11 februarie, cu o Liturghie pentru cei decedati in biserica respectiva, care a fost urmata de un parastas pentru ctitorii lacasului de cult, iar seara, de la ora 18:00, de Slujba Privegherii. A doua zi a manifestarilor a inceput la ora 10:00, tot cu Sfanta Liturghie, de la ora 13:00, dupa terminarea slujbei, oaspetii participand la o receptie, informeaza buletinul periodic al Mitropoliei Romane. Seara s-a incheiat la celebra biserica Notre Dame din Paris cu un Concert extraordinar oferit de Corul barbatesc din manastirea „Intampinarea Domnului” de la Moscova.

 
Consultanta americana pentru presa locala din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 14 February 2006

Cel putin cinci institutii de presa – in mare parte ziare – beneficiaza pe parcursul saptamanii curente de serviciile consultative ale expertului american Larry Gerber, invitat in Moldova de catre Centrul Independent de Jurnalism din Chisinau (CIJ).

Dupa cum informeaza Agentia Monitor Media, printre mediile care vor fi consultate figureaza ziare din capitalaregiunea transnistreana si din municipiul Balti. Larry Gerber ofera consultanta mediilor de informare din teritorii, inscrise la acest program, in localitatile de resedinta. Maine, expertul se va afla la Balti, unde va oferi consultatii saptamanalului local „SP”

Larry Gerber este bursier „Knight International Press” si are o experienta de peste 35 de ani de reporter, redactor si manager al unei institutii de presa. In anii ‘80 a lucrat in Romania in calitate de sef al Biroului pentru Europa Centrala si de Est al Agentiei Associated Press. Intre 1999 si 2004 a fost redactor-sef al revistei „Emmy”. Larry Gerber a fost expert la programe de instruire pentru jurnalisti din Romania, Armenia, Macedonia si Afganistan.  

 
Bucatarie si cultura romaneasca in CoreeaPDF Print E-mail
Seul, Coreea/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 14 February 2006
Culbul Symposia a gazduit saptamana trecuta o scurta lectura, o vizonare si un pranz organizat la hotelul Millenium Hilton din Seul, avand ca obiectiv prezentarea bucatariei si culturii romanesti.

25 de membri ai clubului si reprezentanti ai presei au fost prezenti la aceasta manifestare speciala, in cadrul careia ambasadorul Romaniei, Valeriu Arteni, a tinut un discurs pe aceasta tema. „Desi este greu de definit o cultura in mod exact, uneori putem sa o intelegem prin bucataria sa, in astfel de ocazii precum cele oferite de Symposia Club” a spus Arteni.

Symposia Club este o asociatie a patronilor de restaurant si expertilor din domeniul alimentatiei si al managementului hotelier, informeaza Korean Times Fondatorul clubului Symposia, Kil-Hee Chun Yo, este si cel care a pus bazele primului program de management in domeniul alimentatiei la Joongang University in 1992. Membrii clubului, in majoritate femei, se intalnesc de doua ori pe luna pentru a invata despre bucataria si cultura popoarelor din intreaga lume. Intalnirile au inceput la 1 februarie 2002, cu un pranz elaborat din bucataria din Sri Lanka si un simpozion prezentat de fostul ambasador sri-lankez, K.C. Lodgeswaran. Cea mai recenta intalnire a clubului a avut in centru bucataria libeneza si s-a desfasurat in decembrie 2005, fiind prezentata de catre ambasadorul Libanului, Hussein Rammal.

La intalnirea romaneasca a Symposia Club, vinul rosu si alb din Romania, care a inceput sa fie importat in Coreea, in ultimii ani, de catre Kwangwon Trading Company, s-a aflat in centrul atentiei. Licorile bahice originare din Romania au avut ca reprezentanti de seama in fata patronilor de restaurante si a specialistilor din domeniul hotelier, vinurile Cabernet Sauvignon 2003 si un Chardonnay din 2003, din Dobrogea. „Romania are o cultura a vinului bogata, datand din urma cu 2000 de ani. Stramosii nostri obisnuiau sa vanda vin grecilor antici” a spus ambasadorul roman Valeriu Arteni. Tot el a mai spus ca Romania are foarte multe puncte comune cu Coreea in ceea ce priveste istoria si mancarea. Ambele tari prefera varza murata si sarata, precum si cantitatile considerabile de usturoi si ceapa in mancaruri. Romania, la fel ca si Coreea, a avut o perioada istorica in care a fost impartita in trei regate distincte (Valahia, Moldova si Transilvania), o experienta cu care Coreea se poate identifica, dupa cum a mai spus Arteni.

 
Dansul romanesc, interpretat in Chile de ansamblul folcloric Somesul-NapocaPDF Print E-mail
San Bernardo, Chile/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 14 February 2006
{mosimage}Ansamblului folcloric Somesul-Napoca din judetul Cluj a participat in perioada 29 ianuarie-6 februarie la cea de-a XXXV-a editie a Festivalului National de Folclor de la San Bernardo, Chile.

{mosimage}La eveniment au mai luat parte trupe similare din Costa Rica, Mexic si Peru. Artistii romani i-au prezentat publicului chilian o suita de dansuri din zona Transilvaniei, din Oas, Bihor sau Cluj, dar si alte jocuri populare din Brasov, Valea Somesului, Banat sau faimosul calus din Oltenia, informeaza Ambasada Romaniei in Chile.

Ansamblul Somesul-Napoca a luat fiinta in anul 1973 in cadrul Scolii de Arte din Cluj-Napoca, la initiativa profesorului dr. Zamfir Dejeu, directorul artistic al institutiei clujene. Scopul constituirii acestei formatii a fost acela de a pastra, populariza si transmite mai departe creatia folclorica traditionala romaneasca, in mod special cea din Transilvania, repertoriul abordat de artistii romani remarcandu-se atat pentru particularitatea sa, cat si pentru universalitatea de care da dovada.

Deplasarea artistilor romani la evenimentul muzical international din Chile a fost posibila datorita sustinerii financiare a Consiliului Local Cluj-Napoca, care a alocat suma de 20.000 de lei noi din buggetul sau pentru acest turneu.

 
RoPlus Radio isi cauta corespondent in MichiganPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 14 February 2006
Postul romanesc de radio RoPlus, destinat tuturor romanilor din America de Nord, isi cauta un corespondent in Michigan, dar si in statele invecinate.

Persoanele interesate sa faca parte din echipa noului canal media sunt rugate sa trimta un CV la adresa info@roplus.net, informeaza romportal.com. Postul de radio RoPlus se poate asculta on-line accesand adresa de web www.roplus.net .

 
Valentine’s Day, sarbatorit si la un restaurant romanesc din QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :270
Tuesday, 14 February 2006
Restaurantul romanesc La Maison Rustik din Quebec a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute petrecerea indragostitilor romani din zona, care au avut ocazia sa sarbatoreasca Valentine’s Day mai devreme cu trei zile decat data oficiala.

Manifestarea a avut loc sambata, 11 februarie, incepand cu ora 19:00, in disco-barul aflat in incinta restaurantului, bar cu o capacitate de 40-50 de persoane. Indragostitii s-au distrat pana in jurul primelor ore ale diminetii, informeaza restaurantul romanesc.

Situat in inima Laurentidelor din Quebec, complexul La Maison Rustik ofera in afara unui peisaj de basm si posibilitatea petrecerii unor momente de neuitat. Adriana si Ionut, patronii localului, isi primesc toti clientii cu multa caldura, dar si cu bucate alese preparate dupa retete franceze si romanesti si servite impreuna cu vinuri pe masura. Complexul este alcatuit dintr-un restaurant cu o capacitate de 100 de locuri, un disco-bar  cu o capacitate de 40-50 persoane, piscina, sauna, squash si un generos loc de parcare.

 
Liliana Nikiteanu si Ruxandra Donose, pe scena Operei din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :341
Tuesday, 14 February 2006
Mezzo-sopranele romance Liliana Nikiteanu si Ruxandra Donose interpreteaza pe parcursul lunii februarie, la Opera din Zurich, rolul „Cavalerul Ramiro” din cadrul spectacolului „Gradinarita din dragoste” de Wolgang Amadeus Mozart.

Conform portalului oficial al inistitutiei culturale elvetiene, marti, 14 februarie, pe scena se va afla Ruxandra Donose, iar in urmatoarele reprezentatii din aceasta luna, de pe 16, 18, 21, 23 si 25 februarie, rolul Ramiro va fi preluat de Liliana Nikiteanu. Spectacolul este dirijat de Nikolaus Harnoncourt, in timp ce regia artistica ii apartine lui Tobias Moretti. In afara artistelor romance, pe scena din Zurich vor mai evolua in aceasi punere in scena a operei mozartiene si sopranele Eva Mei, Isabel Rey, Julia Kleiter, tenorii Rudolf Schasching, Christoph Strehl si bass-baritonul Oliver Widmer.

Liliana Nichiteanu a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei de canto Georgeta Stoleriu. Dupa numeroase participari la competitii muzicale din Barcelona, Belgrad, Viena si Geneva, soprana romanca a castigat in anul 1991 un concurs de ocupare a unui post la Opera din Zurich, cu care a efectuat mai multe turnee in Germania, Austria, Franta sau Marea Britanie.

In ceea ce o priveste pe Ruxandra Donose, aceasta a debutat triumfal in 1992 la Opera de Stat din Viena cu rolul Varvarei din opera Katya Kabanova si a mentinut colaborarea cu institutia muzicala austriaca pana in 1997. In acel an, Ruxandra Donose a cantat si la Opera Regala Covent Garden din Londra, urmand mai apoi sa evolueze pe alte scene celebre din San Francisco, Dresda, Salzburg, Bruxelles, Hamburg, Toronto, Philadelphia. La editia 2002 a Premiilor Grammy, Romanca a fost nominalizata la sectiunea „Cea mai buna interpretare corala” pentru „Stabat Mater” de Dvorak, impreuna cu alti trei solisti si Corul Operei de Stat din Dresda.

 
Ana Blandiana invitata in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :332
Tuesday, 14 February 2006
Cunoscuta autoare romanca Ana Blandiana se va afla in perioada urmatoare la Lisabona, unde va participa la o masa rotunda cu tema „Dialogul intercultural”.

Evenimentul, organizat la initiativa PEN Club, a Ambasadei Romaniei la Lisabona si a Institutului Portughez al Cartii si Bibliotecilor, se va desfasura marti, 21 februarie, si ii va avea ca invitati si pe unii dintre cei mai importanti scriitori portughezi. A doua zi, miercuri, 22 februarie, va avea loc la Libraria Almedina, din centrul Lisabonei, lansarea volumului de povestiri traduse in limba portugheza „Projectos de passado” (Proiecte de trecut), aparut la Editura „Cavalo de Ferro”. Traducerea este realizata de Tanti Ungureanu, lector de limba romana la Universitatea din Porto.

Evenimentul a fost deja mediatizat in mass media centrala portugheza si mai multe ziare si posturi de radio si-au manifestat interesul pentru realizarea unor interviuri cu aceasta marcanta personalitate civica si culturala din Romania, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona. La lansare vor lua cuvantul traducatoarea si criticul literar Ana Marques Gastao.

 
Politistii de frontiera romani se specializeaza in domeniul analizei de riscPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :290
Tuesday, 14 February 2006

In perioada 14 – 21 februarie 2006, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, se va desfasura un seminar pe tema implementarii Modelului Comun al Analizei de Risc Integrate, sustinut de experti ai Comisiei Europene din Spania, Germania, Franta si Finlanda.

Seminarul va fi coordonat de expertul finlandez al Comisiei Europene pe probleme de frontiera, Jukka Savolainen, seful misiunii de „Peer Review” pentru Politia de Frontiera. La acest eveniment, vor participa 32 de politisti de frontiera din cadrul Biroului Analiza de Risc din IGPF si din structurile teritoriale subordonate. Prin cursul de pregatire „Risk Analysis in the Domain of Border Police” se urmareste specializarea si perfectionarea politistilor de frontiera romani pe linia analizei de risc.

In cadrul seminarului, vor fi prezentate si cerintele Agentiei Europene pentru managementul cooperarii operationale ale granitelor interne ale statelor membre UE. Noul domeniu implementat la nivelul Politiei de Frontiera Romane reprezinta aplicarea unor metodologii specifice, prin exploatarea eficienta a informatiilor in cadrul serviciilor de frontiera, pentru a sprijini politistii de frontiera in vederea indeplinirii sarcinii de control la granita externa a UE.

Eforturile depuse de Politia de Frontiera Romana pentru imbunatatirea activitatii pe linia analizei de risc au drept scop intarirea capacitatii analizei operationale de risc pentru a eficientiza lupta impotriva criminalitatii organizate transfrontaliere. Totodata, se urmareste implementarea eficienta si realizarea periodica a analizei de risc cu accent pe viitoarele frontiere externe, pe baza modelului UE in acest domeniu.

 
Variatiuni Transilvane la Berlin – moment de finalPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :384
Tuesday, 14 February 2006
In incheierea ciclului Variatiuni Transilvane, desfasurat la Berlin, incepand din data de 25 ianuarie, Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din capitala germana, va gazdui miercuri, 15 februarie, o seara speciala.

Conferentiarul dr. Rudolf Graf, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj va prezenta o serie de lucrari recent aparute sub egida ICR si a Centrului de Studii Transilvane. Vor fi, astfel, prezentate albumul „Patrimoniul cultural al Romaniei: Transilvania” de Ioan Aurel Pop si Marius Porumb, „Die Rumanen und Rumanien. Kurze Geschichte” si vol. I-II din „Istoria Transilvaniei”.

Seara se va incheia cu un concert sustinut de Trio Contraste (Ion Bogdan Stefanescu, Stefan Petrescu, Doru Roman) cu lucrari pe teme muzicale transilvane.

Evenimentul intitulat „Variatiuni Transilvane”, gazduit de Berlin in perioada 25 ianuarie-15 februarie, a adus in fata publicului o serie de patru manifestari consacrate prezentarii, din perspectiva culturala,  a  Transilvaniei. Prezentarile au beneficiat de organizarea Collegium Hungaricum Berlin, a Institutului Cultural Roman Titu Maiorescu, a Forumului cultural german din Potsdam – in colaborare cu Reprezentanta la Berlin a Landului Thuringia – totodata si gazda a manifestarilor.

 
H’art Gallery pentru a doua oara la ARTE Fiera Bologna 2006PDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :305
Tuesday, 14 February 2006
H’art Gallery a participat in perioada 27-30 ianuarie la cea de a  30-a editie a targului international de arta contemporana Arte Fiera – Art First din Bologna, Italia, la sectiunea Eastwards – Emerging Markets.

Lucrarile expuse de H’art Gallery, la Bologna, au apartinut artistilor Alexandra Croitoru, Dumitru Gorzo, Vlad Nanca, Mircea Suciu, Stefan Triffa si a prezentat artistii: Marius Bercea, Suzana Dan, Adriana Jebeleanu, Serban Savu, Ecaterina Vrana

Arte Fiera Bologna este primul targ de arta internationala al anului, un eveniment de anvergura ce ofera oportunitatea descoperirii de noi talente pe scena internationala de arta contemporana, se arata intr-un comunicat al H’art Gallery. Targul din Bologna este unul din primele 5 targuri internationale de anvergura ce au loc in Europa. Cu o traditie indelungata, Arte Fiera este un punct de intalnire foarte important pentru galeristi, colectionari, curatori si editori de carti de arta. Se spune ca in timpul evenimentului, Bologna devine capitala lumii artei contemporane datorita initiativelor culturale inchinate artei.

Targul de arta de la Bologna s-a focalizat pe conceptul “art in progress”, a aratat noile tendinte in arta contemporana, a facilitat contactul si dialogul intre colectionari, muzee, galerii, artisti, curatori, critici si iubitori de arta, prin participarea celor mai importante galerii internationale – peste 200 de galerii. In Bologna, la sfarsitul lunii ianuarie s-a creat o atmosfera similara cu cea a unei imense galerii de arta, unde peste 40.000 de vizitatori au putut admira un numar foarte mare de lucrari de arta moderna si contemporana.

Participarea la Arte FIERA Bologna reprezinta un pas important in afirmarea internationala a galeriei H’art. In sistemul international de galerii de arta prezenta la targuri este o necesitate absoluta. La astfel de targuri se stabilesc colaborari internationale, dar si cotele internationale ale artistilor reprezentati. Din punct de vedere comercial, prezenta la un targ poate fi de asemenea foarte profitabila. Participarea galeriei H’art la editia de anul trecut a fost o premiera. A fost pentru prima oara cand o galerie romaneasca a participat la un targ international de arta contemporana. Reactiile fata de participarea Galeriei H’art si fata de expozitia artistului Dumitru Gorzo au fost mai mult decat favorabile.

 
Documentarele romanesti – moarte si renastere – prezentare la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 14 February 2006
Centrul Cultural Roman de la Londra va prezenta luni, 27 februarie, de la ora 18.30, o conferinta pe marginea conditiei documentarelor romanesti in Romania post-socialista.

„Strania moarte si miraculoasa renastere a filmului documentar in perioada post-socialista” va fi tema unei prezentari sustinute de jurnalista romanca Adina Bradeanu.

„«Bine ati venit pe taramul mortii» obisnuia sa ma salute o prietenoasa editoare de film din cadrul studio-ului romanesc de documentar Alexandru Sahia, cand i-am luat inca un interviu, ca parte a muncii mele de teren din iarna lui 2002. La vremea cercetarii mele, printre ramasitele comunitatii locale de documetare, media romaneasca folosea termeni precum „agonie”, „colaps” sau „moarte”, atunci cand se referea la starea critica a practicilor documentaristice locale. Contextul s-a schimbat dramatic in ultimii trei ani, de cand documentarele romanesti au devenit o prezenta obisnuita in cadrul celor mai importante festivaluri de film, iar realizatorii romani de film lucreaza cu canale precum  Arte, ZDF sau BBC4. Extragand cateva secvente din filme produse in ultimii 20 de ani, comentez pe marginea unor marturisiri amuzant-triste despre cum era sa fii realizator de documentar in Romania anilor 80 si urmaresc procesul prin care o comunitate profesionala confruntata cu un deficit masiv de imagine publica si-a negociat renasterea pe terenul miscator al post-socialismului”, spune Alina Bradeanu.

Adina Bradeanu este doctorand la Scoala de Media, Arte si Design din cadrul universitatii londoneze Westminster. Lucrari  ale sale au fost publicate in Romania, de catre Polirom, si in Marea Britanie de catre Wallflower Press. Adina este mebru al Federatiei Internationale a Jurnalistilor de Film, colaboreaza la DOX (Reteaua europeana de documentare) si realizeaza rubrica „DOCultura” la saptamanalul romanesc „Observator Cultural”.

Prezentarea de la Centrul Cultural Roman din Londra face parte din programul Clture Power, initiat de catre Fundatia Ratiu UK.

 
Stela si Arsinel vin cu martisoare la Koln si AachenPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 14 February 2006
Renumitul cuplu Stela Popescu si Alexandru Arsinel va ajunge in perioada Martisorului si la romanii din Koln si Aachen, carora le va oferi sambata, 4 martie, si duminica, 5 martie, drept cadou de primavara, doua spectacole de divertisment.

Alaturi de cele doua mari nume ale divertismentului romanesc, pe scena vor mai urca Mircea Hohoiu, cu un recital de muzica usoara si folk, si Dan Ionescu, care va prezenta spectacolele si va sustine si un program de muzica usoara si de petrecere. Spectacolele vor avea loc sambata, la Restaurant Cafeteria Gastehaus Hockey-Judo din Koln, incepand cu ora 19:30, si duminica, la Restaurant „Ruza” din Aachen, de la ora 16:30. Rezervari de locuri pentru spectacole se pot face apeland numerele de telefon 02261-290689, 02261-29108 sau 0163.2974999, informeaza Asociatia Romania din Gummersbach. Biletele costa 15 euro pentru adulti, 12 euro pentru membrii cotizanti si 6 euro pentru copii intre 7 si 14 ani.

 
Cotabita si Sinulescu, protagonistii Balului Martisorului din MindenPDF Print E-mail
Westfalia, Germania/Romanian Global News
Accesari :254
Tuesday, 14 February 2006
Benone Sinulescu, Gabriel Cotabita, Carmen Radulescu si Dan Ionescu vor fi capetele de afis ale spectacolului-bal de sambata, 25 februarie, la Hotelul Kaiserhof din orasul german Porta-Westfalica, organizat cu prilejul Martisorului.

Reprezentatia va incepe la ora 19:00 si este o initiativa a Asociatiei romanesti Westfalia Minden. Seara romaneasca de dans si voie buna le va mai oferi celor prezenti la eveniment mici romanesti si bere, rezervarile de locuri putand fi facute apeland numerele de telefon 0571-580133, 05772-3503, 0172-5359304, sau prin e-mail westfalias@t-online.de. Deoarece numarul de locuri este limitat, organizatorii nu pot oferi locuri peste capacitatea salii de spectacol. Pretul de intrare la eveniment  este de 15 euro pentru adulti si 10 euro pentru copii, micutii cu varsta sub zece ani intrand gratuit. Persoanele care doresc sa vina la acest spectacol sunt rugate sa isi anunte participarea telefonic sau prin e-mail la coordonatele de mai sus. Daca li se va confirma ca mai sunt locuri libere, pasul urmator va fi sa transfere banii pe urmatorul cont: Deutsch-Rumanischer Verein Westfalia e.V., Konto-Nr.  30 54 41 75, BLZ  490 501 01, Sparkasse Minden-Lubbecke, anunta asociatia organizatoare.

 
Expozitie fotografica Dan Hayon la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :296
Tuesday, 14 February 2006
Incepand din data de 16 februarie, Institutul Cultural Roman din Paris va vernisa expozitia intitulata „Mauvaise photos” – o retrospectiva fotografica Dan Hayon.

Expozitia ce va fi deschisa pana la data de 10  martie, prezinta o serie ampla de poze realizate de Hayon in Franta.

Nascut in 1947, dupa ce si-a desavarsit studiile la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, Hayon a parasit Romania pentru a trai si lucra in orase precum Tel-Aviv si Stockholm, inainte de a se stabili la Paris, in 1993. Ramas necunoscut, in general, marelui public, el isi expune la Paris fotografiile si ansamburile fotografice care acopera aceasta scurta perioada. Expozitia este dedicata Dianei Arbus, care scriind „este important sa faci poze proaste” i-a sugerat denumirea acestei expozitii, iar aceasta „maxima” i-a devenit deja un credo in activitatea sa.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions