Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Statuia unui criminal de razboi in centrul OdorheiuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Wednesday, 15 February 2006

Bustul grofului Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie in 1946 pentru crime de razboi documentate si la Muzeul Holocaustului, a fost amplasat in parcul memorial cu inscriptia "Vandor szekely - Secuiul ratacitor" * Oficialii maghiari din zona pregatesc ample miscari pentru 15 martie, ocazie cu care se asteapta declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc de catre liderii extremisti.

In parcul memorial din centrul orasului Odorheiul Secuiesc a fost amplasat un nou bust al criminalului de razboi Wass Albert, sfidandu-se astfel prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Bustul grofului Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie in 1946, pentru crime de razboi documentate si la Muzeul Holocaustului, a fost amplasat "sub acoperire" in parcul memorial din Odorheiul Secuiesc - pe soclul statuii fiind plasata inscriptia "Vandor szekely - Secuiul ratacitor". Wass Albert a fost responsabil de uciderea mai multor evrei si romani, inclusiv o fetita de cinci ani, in perioada ocupatiei horthyste a Ardealului.

Antonescu nu, Wass da          

Cultul lui Wass Albert se manifesta public in Romania prin busturile sale amplasate in curtea scolii din Lunca Muresului, judetul Mures, si in curtea bisericii romano-catolice din Reghin, oficialii catolici de la Bucuresti fiind obligati sa dea o explicatie publica. Un bust al maresalului Antonescu, ridicat in curtea unei biserici ctitorite chiar de el in Bucuresti, a fost incastrat intr-un cosciug de tabla, invocandu-se aceeasi Ordonanta de Urgenta, neluata in seama in cazul criminalului de razboi Wass Albert. In ciuda faptului ca legislatia romaneasca nu permite cultul public al celor condamnati drept criminali de razboi, busturile indicate mai sus raman nederanjate de autoritati.

Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc (ACROS) a protestat pe adresa tuturor forurilor responsabile fata de amplasarea acestui bust, fara ca autoritatile sa ia vreo masura. Asociatia judeteana "Cultul Eroilor" a formulat si o plangere penala impotriva primarului Szasz Jeno, in care se arata, printre altele, faptul ca Uniunea Civica Maghiara, care militeaza pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa zisului "Tinut Secuiesc", a editat si o serie de calendare pe anul 2006, care au ca motto sloganul "om si maghiar cu credinta de nestramutat", atribuit lui Wass Albert si pozitionat sub fotografia bustului "Secuiului ratacitor". Asociatia citata afirma ca, regulat, unul din fiii criminalului de razboi, Wass Endre, domiciliat in Germania, se deplaseaza atat in Lunca Muresului si Reghin, cat si in Odorheiul Secuiesc, pentru a depune coroane de flori in fata busturilor ridicate de reprezentantii comunitatii maghiare.

Romanii, ajunsi o minoritate neprotejata in aceste zone, au protestat degeaba si fata de "discriminarea sistematica, incalcarea drepturilor si libertatilor constitutionale practicate impotriva comunitatii romanesti din Odorheiul Secuiesc de catre reprezentanti ai autoritatilor publice, care au impiedicat desfasurarea spectacolului festiv dedicat Zilei Nationale a Romaniei la Casa de Cultura". Surse ZIUA ne-au dezvaluit ca pentru data de 15 martie se asteapta declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc de catre lideri si oficiali maghiari din aceste zone.

UDMR sprijina criminalii de razboi

Personalitati de varf ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania sunt implicate in promovarea cultului criminalului de razboi Wass Albert.

Editura Mentor din Targu Mures, la care Marko Bela detine 45% din actiuni, a editat mai multe lucrari in care sprijina reabilitarea criminalului de razboi Wass Albert. Editura ''Mentor'' s-a batut in instantele maghiare pntru dreptul de a edita operele criminalului de razboi Wass Albert cu editura ungara ''Krater'', "opere" sovine in care romanii sunt caracterizati, printre alte epitete, drept "viermi" si "animale tiganesti". Procesul s-a desfasurat la Curtea Suprema de Justitie din Ungaria, care a dat castig de cauza editurii Mentor. Reprezentantii editurii ungare au invocat faptul ca Mentor nu avea dreptul de a edita si difuza cartile lui Wass Albert, condamnat in Romania ca criminal de razboi. In anul 1998, dupa moartea lui Wass Albert, titularul contractului de editare si difuzare a operei acestuia a devenit Lorand Szasz, cetatean ungar si american. Drepturile de editare si difuzare a operei, detinute de Lorand Szasz, au fost cumparate de editura ungara Krater. Intre timp, asociatia infiintata de copiii lui Wass Albert a recastigat drepturile de difuzare a operelor tatalui lor, lucru dovedit si prin decizia instantelor din SUA, si le-au vandut Editurii Mentor din Targu Mures.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este cel care a inaintat procurorului general al Romaniei in anul 2002 o cerere privind anularea sentintei prin care Wass Albert a fost condamnat in anul 1946 pentru crime de razboi comise in 1940, cand Ardealul a fost ocupat de trupele horthyste. Gyorgy Frunda a cerut ca busturile amintite mai sus sa fie mentinute pe soclu pana cand cererea sa va fi solutionata. (D.E.)

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de miercuri, 15 februarie)

 
Elevii romani din Transnistria vor primi peste 50.000 de carti scolare romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :339
Wednesday, 15 February 2006
Copiii romani din regiunea transistreana vor primi peste 50.000 de carti scolare din partea Asociatiei Eastern European International Help din Bucuresti, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si Muzeului National al Literaturii Romane.

Acestea au organizat in perioada 9 noiembrie - 15 decembrie 2005 campania nationala „Cartea noastra romaneasca cea de toate zilele”, in urma careia au fost stranse 53.359 volume de carte scolara, in valoare totala de 231.092,43 lei.

Beneficiarii acestui demers sunt scolile cu predare in limba romana din Transnistria, in care elevii folosesc scrierea cu alfabetul latin. La inceputul acestei saptamani, unitatile de invatamant au intrat in posesia donatiei, informeaza ministerul Educatiei si Cercetarii.

Principalul donator de carte a fost Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, care a organizat actiuni de colectare in tot judetul, rezultand 45.970 exemplare, in valoare de 128.078,61 lei. Un aport deosebit in aceasta actiune si-a adus-o si Editura Steaua Nordului din Constanta.

 
200 de firme romano-moldovenesti inregistrate dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :622
Wednesday, 15 February 2006
Circa 200 de firme cu capital romano-moldovenesc actioneaza pe piata din Republica Moldova, informeaza DECA-press.

Cu toate acestea, relatiile comerciale dintre Romania si Moldova nu sunt la un nivel satisfacator, in opinia oamenilor de afaceri romani. Oportunitatile de import cele mai mari pentru firmele romanesti sunt in continuare cele din domeniul agricol. Moldova exporta masiv vin, tutun, zahar si conserve. La export, pot fi acoperite toate domeniile de activitate din zona industriei si serviciilor.

 
Romania are opt noi ambasadoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Wednesday, 15 February 2006
Romania va trimite, in curand, la posturi un numar de opt noi ambasadori.

Astfel, reprezentantele Romaniei vor fi conduse, dupa cum, urmeaza: in Egipt de Gheorghe Dumitru, in Spania de Maria Ligor, in Malaezia de Petru Petrea, in Serbia si Muntenegru de Ion Macovei, in Finlanda si Estonia de Lucian Fatu, in Norvegia de Cristian Istrate, in Georgia de Dan Mihai Barliba si la Vatican de Marius Vazurca, informeaza Prompt Media.

Comisia de Politica externa a Camerei Deputatilor a dat vot consultativ pentru delegarea a opt ambasadori. Insa, comisia omoloaga din Senat nu s-a pronuntat, pentru ca nici un membru al acestui for n-a participat la sedinta de audiere a ambasadorilor.

 
Diletantism pe bani publici - Abandonati la CrevediaPDF Print E-mail
Crevedia, Romania/Romanian Global News
Accesari :632
Wednesday, 15 February 2006
Dupa colegii de la cotidianul Ziua, Jurnalul National publica si el o ancheta desfasurata la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni, confirmand inca o data, daca mai era vreun dubiu, haosul pe care angajatii acestei institutii l-au semnalat acum ceva vreme si pe care MAE il ascunde sub pres.

Desi situatia nu era deloc buna in cadrul conducerii Centrului, in loc sa se remedieze neregulile iata ca mai apare una: blocarea posturilor vacante pentru anul 2006 prin nepublicarea ofertei de concurs la timp. In acest fel posturile ramase vacante au rams si neocupate. Ciudata treaba daca stam sa judecam dupa declaratiile lui Gheorghiu din acest articol, cum ca MAE, vezi Doamne, prin “eminentele cenusii” care se mai afla acum la DRRP, ar concepe un nou plan de reorganizare pentru a da “amplitudinea sferei de actiune (a Centrului, n.n.) si a-i da ponderea reala pe care o merita, o data cu completa si totala reorganizare care se va intampla in urmatoarea luna”. Care reorganizare? Tocmai au ramas blocate cateva posturi ale Centrului iar conform legii, acestea nu vor mai putea face parte din schema viitoare a institutiei care nu a fost capabila sa le acopere in 2006, conform reglementarilor europene. Sabotaj sau diletantism la Centrul Eudoxiu Hurmuzachii si la DRRP, ne intrebam si noi?

Va lasam in compania dezvaluirilor Irinei Munteanu de la Jurnalul National si va asteptam comentariile pe adresa redactiei, redactia@rgnpress.ro. Intertitlurile si comentariile randurilor ce urmeaza ii apartin autoarei.

 

ANCHETA. Din 1998, functioneaza la Crevedia, sat aflat la 20 de kilometri de Bucuresti, Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni. Anual, vin aici din tari precum Ucraina, Bulgaria, Serbia, etnici romani aflati la varsta Bacalaureatului, pentru a-si perfectiona limba romana si a putea ulterior sa urmeze o facultate in Romania. Statul roman le ofera burse a cate 50 de dolari pe luna, dar nu si conditii decente in care sa traiasca si sa invete.

Conferentiarul Emil Ionescu a predat la acest Centru intre anii 2003 si 2005 si, anul trecut, a scris un protest fata de conditiile de aici. "Copiii acestia vin aici ca la Mecca. Sunt din familii bune, care au mentinut o constiinta a romanismului asa cum au putut. Centrul e o treaba de mantuiala, facuta cu sentimentul ca poate la anu’ n-o mai facem. Este un lucru care arata dezinteres fata de o chestiune serioasa. Ca idee e buna, dar daca noi mentinem aceasta punere in practica...", spune el.

ROMANI "CHINEZI". Ora 11:30, intr-o zi de joi. Pe imasul de langa Centrul "Hurmuzachi" a iesit o turma de oi la pascut. In campus e liniste. Intr-o singura sala, o profesoara se chinuia sa-i invete pe cativa elevi romaneste; in camine, cei mai multi locatari dormeau cand am batut la usa lor. M-am asezat in banca langa o fata care m-a facut sa inteleg ca e din Turkmenistan si nu stie boaba romaneste. Una dintre conditiile pentru admiterea in Centru este "cunoasterea limbii romane la un nivel acceptabil. Se accepta inclusiv acest nivel slab de cunoastere a limbii romane, tocmai pentru a se facilita accesul cursantilor catre institutiile din Romania", ne-a explicat Mihai Gheorghiu, fost director executiv al Centrului si, din martie 2005, secretar de stat pentru Romanii de pretutindeni, departament care coordoneaza Centrul. "Intamplarea face ca, anul trecut, cei din Turkmenistan sa vorbeasca foarte bine romaneste. Fiind la varsta la care sunt, au o problema cu tenacitatea de a invata", crede el. Profesorul Emil Ionescu se intreaba daca toti cei care vin la Centru sunt etnici romani: "Am avut doi ani la rand doua situatii de copii veniti din Turkmenistan. O fata era de origine chineza, nu stiu ce cauta acolo, nu stia deloc romaneste".

INDIGESTII. Baietii veniti din Albania se descurca in romaneste; spun ca, dupa anul pregatitor de la Crevedia, vor sa dea la Stomatologie sau la ASE si ca "diploma din Romania se va recunoaste in Uniunea Europeana". Ii intreb daca le place mancarea de la cantina si cei mai multi spun ca e buna. Un singur baiat, timid si curajos in acelasi timp, exclama: "Cartofi, numai cartofi toata ziua". Directorul tehnic Toma comenteaza: "Poate nu-i plac lui cartofii". Adevarul este ca suma alocata pentru hrana, 50.000 de lei vechi, nu ar ajunge pentru alte feluri de mancare. Numai ca aceasta ar putea macar sa fie proaspata. Emil Ionescu isi aminteste ca a mancat o data la cantina: "Am mancat si am venit bolnav. O ciorba de cartofi, care era OK, si niste carnati cu varza. Carnatii mi s-au parut suspect de moi. Am venit acasa cu o indigestie cumplita".

IZOLARE. Pentru a evita durerile de burta, unii isi gatesc in camera. Desi se lucra la bai, cele doua ucrainence dormeau linistite; le-am batut in usa si ne-au primit imediat in camaruta lor de 3/4 burdusita cu oale, saci cu biscuiti si conserve, carti. Si-au motivat astfel somnul prelungit: "Asta-noapte n-am avut curent, dar am stat si am citit la lumina telefonului mobil pana s-a terminat bateria". Romanele care le-au captivat intr-atat se numesc "Ultima noapte de dragoste..." a lui Camil Pe-trescu si "Baltagul" lui Sadoveanu. Liza vrea sa dea la Jurnalistica; a venit in Romania pentru ca i se pare ca aici i se ofera mai multe perspective. "Mergem la cursuri martea, miercurea si vinerea. In rest, ne plictisim. Ne-ar fi interesant daca ne-am intelege cu bulgarii sau cu albanezii; dar ei stiu prea putin romaneste si nu putem avea discutii mai elaborate." Isi gatesc in camera, isi spala in camera, in lighean, invata in camera. "Aici, in camera, totul e normal. Cand iesim, incepe dezastrul. Am inteles ca reparatiile astea au inceput din vara. Trebuie sa urcam un etaj pentru a avea acces la baie." O problema a Centrului este si izolarea; departe de Bucuresti si chiar de Crevedia, cursantii nu se intalnesc cu tineri romani. "Izolarea e o problema care tine de echipa de pedagogi a Centrului, caci exista toate conditiile pentru organizarea de activitati sociale. A existat permanent un program cultural: cel putin o data pe luna, excursii in diverse orase, la diverse monumente istorice. Acum activitatea asta e mai putin prezenta. Dar, din cate mi s-a spus, programul cultural este scris si nu asteapta decat sa fie pus in practica", spune Gheorghiu.

SPAGA PENTRU ROMANIA. Sergiu, 20 de ani, a venit din satul Molovata Noua – Transnistria in septembrie. A aflat de Centrul pentru romanii de pretutindeni de la directorul scolii lui, caruia i-a si dat ceva bani pentru a fi sigur ca prinde un loc la Crevedia. Accepta in final sa spuna suma: "350 de euro, si nici nu m-a ajutat". Serioja isi datoreaza statura atletica sportului sau preferat, voleiul, pe care insa nu-l mai poate practica. "Trebuie refacuta pardoseala la sala de sport si nu am avut bani", ne lamureste directorul tehnic. Tot probleme cu pardoseala exista si in sala calculatoarelor; placute de parchet umflate depun marturie despre o inundatie petrecuta in noiembrie. Oricum, calculatoarele stau cam degeaba; Toma spune ca internetul functioneaza. "Mi s-a spus ca internetul e la dispozitia studentilor; nu era", spune Emil Ionescu. Studentii confirma. Daca vrei sa afli amanunte despre Centru si scrii la adresa www.hurmuzachi.ro, esti redirectionat catre Google.

PROMISIUNI. Secretarul de stat Mihai Gheorghiu admite ca "Centrul a avut diverse probleme de-a lungul anilor, si administrative, si de alta natura. In intervalul 2001-2004 a fost practic mai degraba o institutie uitata; si-a continuat activitatea, dar n-a mai fost sprijinit institutional. De asta am ales calea ca Centrul sa intre la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a reface amplitudinea sferei de actiune si a-i da ponderea reala pe care o merita, o data cu completa si totala reorganizare care se va intampla in urmatoarea luna. Ministerul Educatiei a initiat un proiect de HG pentru marirea burselor, care s-a blocat la sfarsitul anului trecut, in care se propuneau 80 de euro per student. Se va schimba statul de functiuni printr-o HG, se vor redefini misiunea institutiei, schema de personal". Am intrebat ce inseamna concret acest lucru. "Atributiile Centrului «Hurmuzachi» si modalitatile sale de actiune vor fi inscrise mult mai clar intr-un viitor act normativ. Obiectul va ramane acelasi, dar e foarte important ca lucrurile acestea sa fie clare."

 

 
Munca si distractie la greu pentru studentiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :640
Wednesday, 15 February 2006

Competente. Un contract de munca intr-o vara, in SUA sau Anglia, este cel mai bun certificat de competente recunoscut in toata lumea.

In vacanta poti imbina, cu usurinta, distractia cu munca. Programele internationale organizate pentru studenti sunt cea mai buna ocazie pentru a castiga experienta, un ban de buzunar si calatorii la care altfel nici nu poti sa visezi.

Sute de mii de studenti din toate colturile lumii pleaca in fiecare vara sa munceasca in Statele Unite. Locuri de munca destul de putin atractive, dar similare cu cele pe care se angajeaza, in sezonul estival, oricare dintre studentii americani dornici sa castige un ban de buzunar: ajutor de bucatar, bucatar, chelner, camerist, vanzator, casier etc. Castiguri insa bune pentru o activitate relativ usoara, raportata la efortul depus pe parcursul a doua, maximum trei luni de munca: 3.000 de dolari economisiti. Daca se iau in calcul si banii cheltuiti pe distractie, calatorii sau diverse lucruri cumparate in State, beneficiile sunt mult mai mari.

Programul Work and Travel in USA a castigat teren destul de greu in Romania, dar a crescut vertiginos in ultimii trei ani. “Tinerii au prins curaj de-abia dupa ce au aflat de la altii care s-au dus sa lucreze in vacanta de vara in SUA - constata acum cu satisfactie directorul general al companiei Zip Travel, Romeo Mosoiu. Programul organizat de companie la nivel international atrage acum numarul cel mai mare de tineri din spatiul Europei de Est. Romania se numara printre primele zece tari, daca luam in consideratie numarul studentilor care au plecat sa lucreze in vara trecuta: 6.000 de tineri.”

Cei mai multi studenti provin din marile centre universitare. Clujenii au fost cei mai multi, la inceput. Dupa ei s-au luat bucurestenii, dar febra plecarii la lucru in America a cuprins acum mai toate centrele universitare, pentru ca vestea despre cum poti munci si calatori pe propriii bani a inceput sa circule cu repeziciune. Cele mai dornice de munca in State sunt fetele. “Poate pentru ca sunt mai multe si au rezultate la invatatura mai bune”, cauta explicatia Romeo Mosoiu. Investitia initiala - aproximativ o mie de dolari - nu mai este acum privita ca un impediment. Imprumutul la o banca se poate obtine si restitui cu destula usurinta. Iar rata de succes este garantata.

Compania Zip Travel asigura nu numai contractele de munca, ci se ocupa si de monitorizarea programului pentru fiecare student trimis la munca in SUA. Studentii au la dispozitie o linie telefonica permanenta cu reprezentantii companiei, care asigura consultanta pe tot parcursul sederii in SUA si rezolva orice problema care ar putea afecta buna desfasurare a contractului de munca. “Angajatorii americani sunt obisnuiti sa angajeze studenti din toata lumea, fiind familiarizati cu acest proces, explica Romeo Mosoiu. De aceea, sunt foarte multe locuri de munca pe timpul vacantei de vara, si toata lumea este multumita.” Locurile se gasesc direct pe Internet. Multi tineri iau legatura cu angajatorii prin intermediul celor care au mai lucrat prin acest program. Cei mai multi merg insa la targurile de joburi regulat organizate acum si in Romania, in februarie si martie. La aceste targuri, studentii pot perfecta direct contractul de munca si pot discuta cu reprezentantii angajatorilor americani toate detaliile: de la timp de lucru, plata pe ora, pana la conditii de cazare sau alte facilitati oferite de angajator.

Un loc de munca obtinut in cadrul contractului poate fi completat cu usurinta de un al doilea sau chiar al treilea loc de munca in SUA. Timp este destul, daca exista si disponibilitate de lucru din partea studentului. Exista insa si conditii obligatorii pe care le impun americanii. Nu accepta decat studenti cu rezultate bune la invatatura si care prezinta garantia ca, dupa incheierea programului, se intorc in tara de origine. Acesta este si motivul pentru care nu primesc studenti aflati in ultimul an de studiu sau absolventi. Multi tineri care pleaca sa munceasca in America se intereseaza insa, la fata locului, de posibilitatile de a continua studiile postuniversitare sau stabilesc contacte in vederea angajarii dupa terminarea facultatii.

Scoala si munca la pachet

Compania Zip Travel are si programe de “internship” pentru absolventi. Cei mai cautati sunt absolventii facultatilor cu profil economic, informatica sau mass-media. Ei pot merge sa lucreze in SUA in domeniile in care au studiat. Durata acestui program este de minimum doua luni si maximum 18 luni. Costul variaza in functie de perioada cat se sta in SUA. Directorul companiei estimeaza un necesar de 750 dolari pentru sase luni si 1.100 pentru 12 luni. Costul include consultanta, asigurarea medicala si obtinerea permisului de munca. Inscrierile pentru “internship” au loc in orice perioada a anului, dar dosarul trebuie depus cu minimum trei luni inainte de inceperea lucrului.

Zip Travel Romania, in colaborare cu partenerul sau, ETCi - Exchange Training Communication International - a lansat de anul trecut un nou program pentru tineri, mult mai aproape si cu mult mai multe avantaje pentru tineri. Programul “sandwich” Munceste si studiaza in Marea Britanie ofera tinerilor posibilitatea de a studia limba engleza si de a castiga experienta practica de munca in Marea Britanie. Tipurile de posturi in Marea Britanie nu difera mult de cele din SUA. Sectorul serviciilor - hotelaria si restauratia, este pe primul loc. In cadrul acestui program, sunt insa asteptati candidati care au o pregatire profesionala sau academica in acord cu aceste domenii.

Avantajul programului consta in faptul ca participantii beneficiaza de un curs intensiv de limba engleza, sustinut de o institutie acreditata de British Council (primele doua saptamani si ultima saptamana din program). La mijloc (de aceea se numeste “sandwich”) se deruleaza perioada propriu-zisa de lucru (6 - 12 luni) in domeniul hotelier/catering, activitate care se finalizeaza cu un certificat de munca UCLES. Inscrierile in program se pot face in orice moment, dar reprezentantii companiei care-l deruleaza recomanda participarea la targurile de locuri de munca, unde se pot obtine mult mai multe informatii direct de la angajatori. Urmatorul targ de locuri de munca va avea loc in luna martie. Romeo Mosoiu este convins ca acest sistem de lucru va atrage tot mai multi tineri, pentru ca sistemul de certificare a competentelor si a cunostintelor de limba engleza vor reprezenta cea mai buna recomandare internationala pentru orice persoana dornica sa-si construiasca o cariera de succes dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Medicina poate fi de viitor, dar in America

“A fost o experienta foarte interesanta. In conditii normale, cred ca nu as fi avut sansa sa ajung niciodata in America. Programul mi-a oferit ocazia, in primul rand, sa ma distrez pe banii mei si sa am primul loc de munca.” Este drept ca banii dati pentru a intra in program i-a luat de la mama sa, dar la intoarcere, daca i-ar fi cerut inapoi, ar fi putut sa-i restituie cu varf si indesat. Postul de cocktail server i-a adus bacsisuri frumusele. Oricum, mult mai mari decat castigurile oficiale, stabilite prin contract. “Am avut norocul sa lucrez intr-un cazinou care tocmai atunci fusese dat in functiune. Daca as fi fost fata, in mod sigur bacsisurile ar fi fost si mai mari.

Dar nu asta m-a interesat in primul rand - recunoaste Mihai -, ci faptul ca am putut cunoaste foarte multi studenti, veniti din toata lumea la acest cazinou. Erau cateva sute. Numai din Romania eram 40 de studenti. Dupa ce s-a incheiat contractul, am plecat cu un prieten sa vizitez Huston si Dallas. Alta lume. Imbracata la costum si prospera, vesela. M-am interesat cum se pot continua studiile acolo. Chiar ma gandesc, dupa absolvire, daca ar fi posibil sa-mi deschid o afacere in domeniul medical. Este o lume in care se pot face mult mai multe si mult mai usor decat in Romania.” L-am intalnit pe Mihai, student Facultatea de Medicina din Bucuresti, anul III, pe holul agentiei Zip Travel, asteptand la rand sa se inscrie pentru un nou program de munca si o noua calatorie in America.

Uraganul Rita nu-i sperie cu una, cu doua pe romani

Costin Minoiu este din Buzau. Asa cum s-a lasat dus de val cand s-a inscris la Facultatea de Medicina, la fel i s-a intamplat si cu plecarea in programul din SUA destinat studentilor. “Imi placea fizica. As fi vrut sa dau la Automatica, dar am vazut ca nu este chiar ce mi-as dori, asa ca am dat la Medicina. Dupa ce am inceput sa invat, mi-am dat seama ca-mi place. Asa am plecat si in America. Nu eram prea convins. Dar m-am lasat pe mana colegului meu. A fost o experienta extraordinara.” Extraordinara nu doar pentru ca a reusit sa munceasca in vreo trei locuri si sa castige bani frumosi, ci si pentru ca l-a prins uraganul Rita.

“De fapt, am fost evacuati si am preferat sa inchiriem masini si sa plecam inspre New Orleans. A fost o vacanta pe cinste. Cam costisitoare, pentru ca am tot schimbat masini, hoteluri... Dar am calatorit si am vizitat foarte multe locuri din America. La vara plec din nou, pentru ca vreau sa ajung intr-un spital universitar sa vad cum este acolo. Dupa ce termin studiile aici, ma gandesc sa gasesc de pe acum solutii pentru a-mi continua pregatirea in SUA.” Costin vrea sa ajunga chirurg. si nu unul oarecare, ci in domeniul cardiovascular.

Baietii dau bacsisuri frumoaselor din Romania

Diana Stefanescu, studenta Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE, Bucuresti, s-a inscris in programul de munca in America impreuna cu mai multe prietene si prieteni. In final, a ramas singura care a dus “maratonul” la bun sfarsit. “Ceilalti s-au speriat, spune ea. Nu au fost asa de deschisi la aceasta provocare.” Diana a optat pentru a lucra intr-un parc de distractii in Texas. Se spune ca este cel mai mare de acolo. “Credeam ca o sa ma distrez acolo. Cel putin asa mi s-a parut din prezentarea facuta la targul de joburi la care am participat. De fapt, am lucrat intr-un fast-food, intr-o caldura ingrozitoare. Dar nu a durat decat o luna. Parcul de distractii s-a inchis la mijlocul lunii august, pentru ca atunci se termina vacanta americanilor.” Plina de curaj si entuziasm, Diana s-a urcat, impreuna cu o alta romanca, in masina unor marocani, studenti si ei, dar in America si la master, si au plecat spre Boston.

“Cu noi a mai mers si o studenta din Ukraina. Dupa ce am ajuns in Boston, am cautat de lucru mai bine de o saptamana. Locuri vacante erau afisate peste tot, numai ca noi nu aveam telefon pentru a fi contactate dupa depunerea CV-ului. A fost destul de stresant, dar am reusit pana la urma sa ne angajam ajutor de chelner la un restaurant italian.” Diana a mai stat inca doua luni. De la ajutor de chelner a fost promovata rapid chelner. Promovarea a adus si castiguri mai mari: 200-300 de dolari pe zi. In weekend chiar mai mult. “Americanii sunt generosi cu bacsisurile. In special cand baiatul isi duce prietena la un local. Vrea sa-i arate cat este el de grozav si scoate mai multi bani din buzunar.” Cu banii adunati vara trecuta in America, Diana si-a cumparat un Ford Focus. Se simte grozav, pentru ca poate ajunge usor si la facultate, si la serviciu. Lucreaza cu jumatate de norma la Orange. Dar este hotarata sa-si continue studiile in America. Mai are doar de dat licenta.

Programul de munca si studiu In Marea Britanie

Conditii de inscriere:

• Varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani

• Un nivel mediu spre avansat de cunoastere a limbii engleze.

• Experienta in domeniul hotelier constituie un avantaj.

Durata: Programul dureaza intre 6 si 12 luni.

Datele de incepere a programului sunt pe tot parcursul anului. Programul incepe imediat dupa incheierea procedurilor oficiale privind inscrierea, selectia, incheierea contractelor de studiu / munca, obtinerea vizei si a biletului de avion.

Costul programului: Programul “Sandwich course” costa 1.282 lire sterline plus taxa de inscriere in program, 200 RON. Sumele nu includ transportul.

Suma include plata cursului intensiv de limba engleza (doua saptamani la inceputul programului si o saptamana la sfarsitul programului) si cazarea cu demipensiune pentru primele doua saptamani din program.

Salariile oferite pe parcursul contractului de munca sunt de cinci lire sterline/ora, dar unii angajatori ofera diferite avantaje.

Programul Work and Travel

Conditii de inscriere:

• Student integralist la o facultate de stat sau particulara acreditata.

• Media notelor peste 7,5 pentru studentii aflati in anii doi sau mai mari de studii. In cazul studentilor din primul an de studii, media primului semestru trebuie sa fie peste 9.

• O buna cunoastere a limbii engleze.

• Nu sunt admisi studentii in ultimul an de studiu.

Pentru obtinerea unui contract de munca pe parcursul vacantei de vara, inscrierile incep in luna octombrie si dureaza pana in luna aprilie.

Costul programului:Studentii pot alege doua variante:

• plasament independent: 595 dolari. Studentul isi cauta singur locul de munca pe Internet sau pe alte cai (cunostinte, relatii etc.) si vine singur cu contractul de angajare incheiat.

• plasament premium: 715 dolari. Firma Zip ofera un loc de munca din baza de date sau in cadrul targurilor de munca organizate in februarie si martie.

Sumele includ consultanta acordata pe toata perioada desfasurarii programului, asigurarea medicala, obtinerea permisului de munca pentru SUA. La sumele respective, se adauga o taxa de servicii (35 dolari) si o taxa de viza (100 dolari).

Sumele nu includ biletul de avion. Pe ruta Bucuresti-New York, pretul unui bilet pentru un student poate fi cuprins intre 540 si 580 dolari in plin sezon estival.

La cheltuieli se adauga, pentru orice eventualitate, 500 de dolari, bani de buzunar care ar putea fi necesari in prima saptamana dupa venirea in SUA.

Durata programului: 20 iunie/sfarsitul anului universitar (in functie de specificul fiecarei facultati) - 1 octombrie. Informatii suplimentare: http://www.ziptravel.ro

(Preluare saptamanalul „Capital”, numarul 7 , un articol de Viorica Ana Chisu)

 
27 de judete, amenintate de inundatii din cauza ploii si a calduriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Wednesday, 15 February 2006
Prefecturile a 27 de judete din Romania au primit miercuri, 15 februarie, din partea Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, o Atentionare  meteorologica referitoare la cantitatea abundenta de precipitatii sub forma de ploaie care va cadea in urmatoarele doua zile.

Judetele vizate sunt Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea si Vrancea. Acestea urmeaza sa se confrunte in intervalul 16 februarie, ora 12.00 - 18 februarie, ora 08.00, cu o incalzire treptata si cu precipitatii insemnate cantitativ, sub forma de ploaie, care local vor depasi 20 l/mp in 24 de ore in regiunile vestice, inclusiv in zona Carpatilor Occidentali, informeaza ministerul roman. Acest context meteorologic va avea drept consecinta si topirea relativ brusca a stratului de zapada existent.

 
Festivalul National de Oua Incondeiate isi asteapta participantiiPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 15 February 2006
Incondeietorii de oua din intreaga tara se pot inscrie pana la finalul lunii februarie la Primaria comunei Ciocanesti la celebrul Festivalul National de Oua Incondeiate care va avea loc in saptamana de dinaintea Postului Mare, in perioada 3-5 martie.

Potrivit publicatiei locale „Monitorul de Suceava”, in acest an, alaturi de incondeietorii de oua vor sta la loc de cinste si alti creatori populari, cu alte expozitii de arta populara traditionala, amenajate in comuna muzeu Ciocanesti, „prilej al unui veritabil schimb de experienta pentru artizanii din diferite zone ale tarii”, potrivit primarului comunei, Gheorghe Tomoiaga. Acesta isi propune sa aseze la un loc cuvenit vechile traditii si obiceiuri, stilul vechi de incondeiere mostenit de la stramosi, dar si creatia noua autentica din fiecare zona a fiecarui artist creator de arta populara. Mesterii interesati se pot adresa organizatorilor pentru rezervari de locuri in pensiuni si standuri de expozitie la telefon 0230/577135, Primaria Ciocanesti, 0745/357891 – Primar, 0745/391857 –Viceprimar, 0740/826305 – Agent de turism, 0745/381833 –director – Casa de Cultura Ciocanesti.

 
Rapid si Steaua – primul meci in 16-imile Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :628
Wednesday, 15 February 2006
Singurele doua echipe romanesti care au mai ramas in Cupa UEFA, Rapid si Steaua, isi vor intalni miercuri, 15 februarie, adversarele din saisprezecimile acestei competitii.

De la ora 20.15, Steaua va intalni, in Olanda, pe Heerenven, in timp ce de cealalta parte, Rapid-ul va trebui sa faca fata nemtilor de la Hertha Berlin intr-o partida ce se va desfasura cu incepere de la ora 19.00.

Rapidistii s-au aratat destul de optimisti inainte de intalnirea cu Hertha, desi au spus ca vor fi totodata prudenti. „Suntem gata de lupta cu Hertha, suntem mai pregatiti ca niciodata. Vrem sa trecem mai departe, cred ca ar fi cazul”, a declarat capitanul din Giulesti,  Vasile Maftei. La fel de convinsi, insa, ca vor trece de romani sunt si fotbalistii de la Hertha, care au promis deja suporterilor berlinezi ca vor invinge Rapidul in dubla mansa care le sta in fata. Pe de alta parte, forbalistii lui Ravan Lucescu se gandesc ca o victorie la Berlin si calificarea apoi in optimile de finala ale Cupei UEFA ar fi cadoul perfect pentru Razvan, care vineri, 17 februarie, implineste 37 de ani.  

Optimismul domneste si in tabara stelista, unde atat antrenorul Cosmin Olaroiu, cat si finantatorul Gigi Becali si jucatorii nici nu se gandesc la o infrangere in meciul din Olanda cu Heerenven.

 
Deputatul Traian Igas interpeleaza MAE si MCC in problema romanilor din TimocPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Wednesday, 15 February 2006

{mosimage}Nepasarea clasei politice fata de problemele “romanilor de pretutindeni” sintagma ce acopera pe romanii din afara frontierelor fie ca ei sunt romani autohtoni din jurul actualelor frontiere si Balcani fie ca fac parte din emigratie, este deja un fapt cunoscut si blamat deseori.

{mosimage}De ceva vreme deputatul de Arad, Traian Igas (foto), se preocupa de situatia grava a romanilor(vlahilor ) din Timocul sarbesc si bulgaresc. Este o “rara avis”  printre “petrolistii”, “jucatorii la bursa” si “colectionarii imobiliari” care populeaza Parlamentul Romaniei nu numai cu prezenta lor, dar si cu grupurile de interese pe care le aduc cu ei.

Deputatul  Igas a interpelat de curand MAE si Ministerul Culturii si Cultelor in problema romanilor din Timoc intreband ce s-a facut de catre acestea in sprijinul acestor romani.

Romanian Global News va prezinta unul din demersurile salutare ale lui Traian Igas.

 

I N T R E B A R E

Adresata: Domnului Mihai Razvan Ungureanu, Ministrul Afacerilor Externe

De catre:  Constantin Traian Igas, deputat PD de Arad

Obiectul intrebarii: Romanii timoceni cer ajutorul Romaniei

 

Stimate Domnule Ministru,

Revin in fata dumneavoastra cu o problema pe care am tinut sa o prezint domniei voastre in anul 2005, dar care ramane in continuare una extrem de delicata si pe care ma vad nevoit sa v-o prezint inca o data si in acest an. De aceasta data ma vad pus in aceasta situatie, intrucat problemele despre care vreau sa va vorbesc, nu s-au schimbat deloc, asa cum speram noi, ba din contra, asa cum mi-a fost ea prezentata, situatia  s-a agravat mai mult de la ultima interpelare pe care v-am adresat-o. Ma refer si de aceasta data la situatia romanilor timoceni, asa cum ne place noua sa le spunem, care traiesc in Serbia vecina, in doua comunitati, de o parte si de alta a Dunarii. Desi numarul lor nu este unul deloc de neglijat ( 30.000 la nord de Dunare, in Voivodina, si peste 45.000 de suflete la sud de Dunare), conform unor sondaje din anul 2002, dar care nu mai sunt de actualitate. Se pare ca aceste sondaje nu sunt reale, deoarece numarul romanilor aflati aici este mult mai mare. Sunt sigur insa ca acest lucru il cunoasteti domnule ministru, si nu acesta este cel mai important. Ceea ce doresc sa va prezint sunt insa cateva dintre abuzurile la care sunt supusi acesti frati ai nostri, lucruri deosebit de grave, daca ne gandim ca ele se petrec la mai putin de un an de mult asteptata integrare europeana. Pentru drepturile lor, Romania nu a intervenit niciodata serios pe langa Belgrad. Nu a reusit nici macar sa impuna faptul ca „valah” este sinonim cu „roman”. La fel de lipsiti de drepturi sunt si romanii timoceni din zona Vidinului- Bulgaria.

Cu cateva zile in urma mi-a fost prezentata la Arad situatia acestor romani timoceni, pentru care nimeni nu face nimic, desi speram ca in urma numeroaselor noastre interventii, sa se ia o cat de mica masura care sa duca la schimbarea acestei situatii. Una dintre numeroasele probleme ale comunitatii se regaseste si la nivelul colaborarilor transfrontaliere care exista intre Romania si Serbia. Astfel, in „Asociatia de colaborare transfrontaliera Dunarea 21”, infiintata in 2002, Romania este reprezentata foarte, foarte slab, doar de un singur oras, Calafat, si cateva comune, in comparatie cu Serbia si Bulgaria, care au o reprezentare serioasa, doar prin orase si chiar raioane. Asteptam domnule ministru, ca ministerul pe care il conduceti sa reuseasca sa stabileasca echilibrul in aceasta euroregiune. As dori sa ne precizati ce masuri veti lua pentru a schimba aceasta situatie neplacuta?

O alta problema, aparuta in urma cu aproximativ un an de zile este si cea a vizelor. Romanii timoceni au cerut un consulat roman la Bor pentru a nu mai face drumuri de 600 de km la Belgrad. Care sunt domnule ministru, piedicile care fac imposibila infiintarea acestui consulat? In prezent acesti frati ai nostri nu beneficiaza de dreptul de a inregistra oficial asociatii culturale sau politice, scolile de acolo nu au dreptul sa colaboreze cu cele din Romania. Pana in prezent nici un oficial de rang important nu a vizitat zona, iar sarbii vor sa ascunda aceasta comunitate pana la similarea completa, iar ca si cuvant de ordine folosesc, domnule ministru, zicala: „Da se Vlasi ne dosete!” – Ca romanii(vlahii) sa nu-si dea seama!

Va rog domnule ministru, sa ne precizati pozitia dumneavoastra fata de toate aceste probleme si cum va propuneti sa interveniti pentru schimbarea ei.Solicit din partea dumneavoastra un raspuns scris la aceste probleme semnalate.

 

Cu deosebita consideratie,

Constantin Traian Igas

Deputat PD de Arad

 
CEDO a dat dreptate PPCD in procesul cu statul basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :342
Wednesday, 15 February 2006
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a facut publica marti decizia sa in cazul „Partidul Popular Crestin Democrat versus Republica Moldova”, adoptata la 24 ianuarie curent.

Guvernul moldovean urmeaza sa achite 4.000 euro pentru cheltuielile de judecata.  Potrivit presedintelui Asociatiei „Juristi pentru Drepturile Omului” Vitalie Nagacevschi, Republica Moldova a fost gasita vinovata de violarea art. 11 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care prevede libertatea de exprimare si libertatea intrunirilor. Statul va trebui sa achite doar cheltuielile pentru reprezentarea cazului la CEDO, deoarece reclamatii nu au solicitat achitarea despagubirilor morale si materiale, a spus Nagacevschi.

Reamintim ca Ministerul Justitiei a suspendat activitatea PPCD in 2002 pentru organizarea unor actiuni de protest non-stop, pe care le-a calificat drept „neautorizate”. Dupa ce Curtea de Apel si Curtea Suprema de Justitie au calificat decizia ministerului drept „legala”, PPCD a apelat la CEDO, denuntand violarea dreptului la libertatea de exprimare si libertatea intrunirilor.

 Acesta este al 27-lea caz de condamnare a Republicii Moldova de catre Curtea de la Strasbourg.

 
Hyde Park protesteaza fata de ingradirea dreptului la exprimare in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :408
Wednesday, 15 February 2006
Organizatia non-guvernamentala Hyde Park, din Chisinau, protesteaza intr-o declaratie fata de avertismentele primite recent din partea Ministerului Justitiei de la Chisinau, Serviciului de Informatii si Securitate, Procuraturii si Politiei, vis-a-vis de activitatea publicatiei ”Curaj”, editata de acest ONG.

Hyde Park, care considera aceste interventii niste incalcari ale drepturilor omului, solicita, in declaratia sa, organizatiilor internationale si institutiilor de la Chisinau abilitate sa vegheze la respectarea acestor drepturi sa intervina pentru reglementarea acestei situatii.

 

Suntem ingrijorati si revoltati fata de modul in care este tratata activitatea Organizatiei Neguvernamentale Hyde Park de catre reprezentantii Ministerului Justitiei, Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Procuraturii si ai Politiei, care ne-au avertizat (verbal sau in scris) in legatura cu opiniile publicate in ziarul „Curaj” si invitam organizatiile internationale dar si institutiile statului,  abilitate pentru monitorizarea si asigurarea respectarii drepturilor omului sa intervina pentru a aduce lucrurile pe fagasul normalitatii.

Initial am fost avertizati de Ministrul Justiei ca in numarul trei al publicatiei Curaj s-ar fi comis "incalcari de lege", fiind indicat articolul 1 al Legii cu privire la contracararea activitatii extremiste (nr.54-XV din 21.02.2003), fara a se preciza care text anume a deranjat din acel numar cu peste 15 opinii diferite, expuse in opt pagini de ziar.

Apoi, membrii redactiei au fost sunati de un angajat al Procuraturii Generale (sau Municipale?, cu numarul de tel. 069102727), anuntind, pe 13 februarie a.c., ca au primit o sesizare de la SIS in legatura cu articolul "Rusoaicele III" din numarul trei al ziarului Curaj. Aveau un demers, probabil o noua avertizare, pe care urmeaza sa ni-l expedieze in zilele urmatoare prin posta. Am spus ca vom raspunde in mod regulamentar la depesa, dar insistam sa scriem aceasta declaratie deoarece nu e prima data cind membrii organizatiei sunt intimidati si persecutati pentru opinii si actiuni care sunt perfect legale.

Insasi organizatia Hyde Park a aparut ca reactie la intimidarea si persecutiile la care au fost supusi unii vorbitori din emisiunea cu acelasi nume de la Radio Antena C, in Martie 2003.
In iulie 2005 organizatiei HP i-a fost interzisa participarea in alegerile locale cu observatori independenti, sub pretextul ca presedintele organizatiei ar fi incalcat legea despre intrunirile publice - de fapt dosarul administrativ intentat in ajun a fost o provocare si justitia l-a clasat. In noiembrie 2005 mai multi hydeparkisti au fost intimidati, interzicandu-li-se sa sa difuzeze pe strada opinii tiparite in forma de fluturasi - nici aceasta actiune n-a fost motivata juridic - instanta de judecata a clasat si acest dosar.

La aceste cazuri grave de incalcare a dreptului la asociere si libera exprimare se mai adauga interdictiile frecvente si nemotivate de autorizare a intrunirilor si mitingurilor ONG HP, pe care vrem sa le facem cu diferite ocazii; comportamentul brutal al politistilor la protestele noastre sau presiunile pe care le exercita oprindu-ne pe strada fara motiv si verificind actele, filmind in detaliu toate actiunile si intrunirile noastre, totodata interzicindu-ne sa inregistram voci, sa luam imagini, sa afisam pancarte, sa circulam prin anumite locuri sau sa fluieram - toate astea fara a se prezenta o argumentare juridica (verbal sau in scris) pentru aceste interdictii.

O emisiune radiofonica pe care o realizam voluntar la un post de radio local a fost interzisa dupa citeva luni de difuzare, iar postul a avut probleme, intrerupindu-si de doua ori emisia pe parcursul anului 2005.

Chiar autorul textului incriminat de autoritati - ing. Gheorghe David, un simpatizant al organizatiei Hyde Park - declara public ca este amenintat cu internarea la spitalul de psihiatrie, masura de reprimare care i s-a mai aplicat pentru opiniile sale incomode acum 20 de ani, pe timpul URSS. Aceeasi masura insa i-a fost aplicata si in 2004, in timpul actualei guvernari comuniste.

Consideram ca interesul manifestat de reprezentantii institutiilor Statului fata de organizatia Hyde Park si presiunile la care suntem supusi sunt dovada faptului ca actiunile noastre si opiniile cetatenilor Republicii Moldova exprimate in cadrul mitingurilor, la radio, pe Internet sau in ziarul nostru deranjeaza. Suntem ingrijorati de disparitia disidentului politic Gheorghe David si de scaderea subita a numarului hydeparkistilor care vin la intrunirile noastre.

Ne sunt incalcate drepturile fundamentale asigurate de Constitutie si de conventiile internationale, iar presiunile si intimidarile pe care le suportam din partea celor vizati si deranjati de criticile cetatenilor sunt ilegale.

Oleg Brega, presedinte ONG Hyde Park

 
Asociatii romanesti din Spania critica autoritatile de la BucurestiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :343
Wednesday, 15 February 2006
Organizatia Romanilor din Levante, prin presedintele sau Sorin Amihalachioaie lanseaza un protest fata de atitudinea autoritatilor de la Bucuresti fata de dispora romana din Spania.

Problema punctuala care a iscat indignarea Asociatiei Romanilor din Lenate a reprezentat-o „lipsa de profesionalism de care dau dovada autoritatile romane in cadrul procedurii de verificare a valabilitatii permiselor de conducere”. Redam mai jos mesajul romanilor din Levante:

 

„In urma discutiilor avute in cadrul reuniunilor cu membrii asociatiei noastre precum si cu alte organizatii si asociatii romanesti in Spania ne manifestam pe aceasta cale indignarea referitor la interesul manifestat de organismele de conducere de la Bucuresti fata de diaspora romana existenta in Spania. Ma refer in acest caz concret la acordul incheiat in 2004 intre Romania si regatul Spaniei prvind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere, acord ratificat de senatul spaniol in 1 septembrie 2004 si intrat in vigoare incepand cu acest an.

Si ne referim in concret la lipsa de profesionalism de care dau dovada autoritatile romane in cadrul procedurii de verificare a valabilitatii permiselor de conducere, procedura care se pare ca se prelungeste pe zi ce trece. Vorbim zilnic de zeci de romani care sunt intorsi de la birourile de trafic fara nici un rezultat, dupa saptamani de asteptare in urma programarilor facute pentru preschimbarea permiselor. Vorbim de asemenea de zecile de romani cu permise legale de rezidenta care se confrunta cu amenzi usturatore pentru buzunarele lor cu sume care incep de la 500 € in sus, precum si cu frica de a conduce o masina pe teritoriul spaniol si toate acestea in situatia in care exista o lege ratificata de doua parlamente, un regulament de aplicare a acestei legi, dar care un serviste de nimic datorita incompetentei si indiferentei unor functionari pulblici”.

 
Adina Cicort – inca un mesager al Romaniei in strainatatePDF Print E-mail
Dallas, SUA/Romanian Global News
Accesari :434
Wednesday, 15 February 2006
{mosimage}Diaspora romaneasca cuprinde numeroase nume de artisti romani, fie ca sunt tineri sau batrani, a caror consacrare in afara granitelor tarii a venit odata cu bogata experienta a imigratiei.

{mosimage}Unul dintre numele care duce mai departe faima Romaniei ca leagan al unei culturi si arte deosebite este tanara pictorita Adina Cicort. Adina traieste la Dallas, in Texas, de aproximativ 1.2 ani, perioada in care numele sau a devenit tot mai cunoscut, la fel ca si implicarea sa in tot felul de proiecte artistice.

„Desi formarea mea profesionala este in domeniul marketing-ului, chiar de cand eram un copil am avut mereu o atractie magnetica si foarte stranie catre arta si catre pictura. Desi am inceput sa pictez la varsta de 26 de ani, datorita multor schimbari in viata mea, am simtit ca trebuie sa exprim toata aceasta energie si aceste sentimente intr-un mod minunat si complex. In acelasi timp am inteles ca este timpul potrivit si locul potrivit pentru a-mi indeplini chiar cel mai secret si indraznet vis: acela de a picta. Prin colectia mea, as vrea sa impart cu voi bogata istorie de care sunt legata, locurile, oamenii, peisajele, la fel ca picturile abstracte” spune Adina Cicort.

Adina Cicort spune chiar ea ca este pasionata de subiecte precum istoria civilizatiilor si religiilor, simbiologie, istoria artei, biologie si natura, tari, arhitectura, ritualuri si traditii, subiecte pe care le foloseste in opera sa, si cu ajutorul carora isi poate exprima personalitatea multi-culturala.

 
Certificat de nastere romanesc pentru copiii nascuti in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :328
Wednesday, 15 February 2006
Imigrantii romani din Grecia, al caror copil se naste pe perioada sederii in Grecia, pot solicita Misiunilor Diplomatice sau Oficiilor Consulare ale Romaniei, pe baza unei declaratii scrise a nasterii, intocmirea si eliberarea unui certificat de nastere romanesc pentru copil.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, conditia este ca ei sa faca dovada nasterii la Consulat, in termen de 15 zile de la data nasterii. Daca parintii se afla in imposibilitatea de a se prezenta la Consulat si a face declaratia, termenul de 15 zile se poate depasi, cu o justificare corespunzatoare si cu dovada imposibilitatii respectarii termenului. Totusi, nu se poate depasi un an de la data nasterii, pentru inregistrarea la Consulat. Daca se depaseste un an de la data nasterii, intocmirea si eliberarea certificatului de nastere se poate face numai in Romania, pe cale judecatoreasca.

Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de nastere romanesc sunt declaratia nasterii, data in scris de unul din parinti, cetatean roman; certificatul medical de constatare a nasterii, eliberat de spitalul unde a avut loc nasterea si semnat de medicul care a asistat la nastere, in original; certificatul de nastere eliberat de autoritatile administrative ale localitatii in care a avut loc nasterea, in original; actele de identitate ale parintilor (pasaport, buletin de identitate); certificatul de casatorie al parintilor; certificatele de nastere ale parintilor; dovada resedintei permanente a parintilor in Grecia, daca este cazul. Certificatul de nastere elen al copilului trebuie insotit de o traducere in limba romana, legalizata. Cererea va fi solutionata in ziua prezentarii la Consulat cu actele necesare.

 
Peste 200 de romani lucreaza in segmentul IT la AmdocsPDF Print E-mail
Limasol, Cipru/Romanian Global News
Accesari :430
Wednesday, 15 February 2006
Cea mai mare comunitate romaneasca din Cipru este de departe cea din Limasol, aici fiind probabil cei mai multi romani pe metru patrat.

Peste 200 de cetateni romani lucreaza in domeniul IT la firma cipriota Amdocs, cea mai mare firma de offshore din tara. In total, in Limasol si in imprejurimi ar fi cam doua mii de romani. Si numarul lor continua sa creasca de la o zi la alta, pe masura ce managerii de la Amdocs aduc romani ca sa lucreze pentru ei, informeaza Actualitatea Romaneasca. La serviciu, in relatiile cu sefii ciprioti, romanii folosesc engleza. Cum majoritatea birourilor sunt pline cu romani, intre ei vorbesc limba lor, romana. Din toti romanii de la Amdocs, putini sunt cei care au invatat limba tarii in care se afla. “Cipriota e diferita de limba greaca, asa cum este limba de peste Prut diferita de romana”, declara unul dintre IT-istii de frunte de aici. Unii au mers la cursuri, dar limba nu s-a prins de ei. Li se parea prea tipatoare. Putini ciprioti stiu insa engleza, asa ca romanii au trebuit sa invete macar cateva cuvinte de baza, pentru a putea comanda in restaurante sau a-si face cumparaturile in magazine. Romanilor de aici le place tara, dar nu suporta birocratia autoritatilor, mai ales ca multi de-asta au plecat din tara.
Cei care au venit la Amdocs spun ca interviul cu cipriotii a fost extrem de usor. Important este sa ai incredere in tine si sa vorbesti fluent engleza. Cu cat te prezinti mai bine, cu atat o sa ai o oferta de salarizare mai buna. Cei care au sustinut interviul si acum se numara printre angajatii companiei de IT din Limasol spun ca nu sunt reguli la interviu. “Pe mine m-au pus sa povestesc despre mine, dar nu despre partea profesionala.
Mi s-a parut ca a decurs foarte repede totul. Povesti generale. De abia am reusit sa aduc vorba despre un proiect la care am lucrat. Aveam impresia ca erau de fapt interesati sa vada daca sunt hotarata sa plec in Cipru”, se destainuie pe un forum al romanilor din Cipru o romanca venita la Limasol.

“Despre Cipru si romanii de aici sunt probabil multe de spus. Romanii pe care ii cunosc eu lucreaza in IT (fac testare, implementare, development) in Amdocs. Pentru noi a fost foarte simplu sa venim in Cipru. Interviu in Romania, contract semnat in tara, transportul din Romania in Cipru fiind asigurat de firma. In prima luna am beneficiat de cazare gratuita pana mi-am inchiriat casa. Firma iti acorda si un imprumut in valoare de 10.000 de dolari, rambursabil in trei ani, fara dobanda. Odata ajuns aici, nu am avut nici un fel de grija cu permisul de munca. Firma a facut totul pentru noi”, ne-a declarat Lucian Preda, unul din romanii de la Amdocs care a fost de acord sa ne povesteasca cate ceva despre viata lui si a colegilor romani in Cipru. Potrivit acestuia, salariile romanilor variaza intre 21.000 si 24.000 de dolari pe an.

 
Ambasadorul Sorin Ducaru, in vizita la studentii romani de la UCLAPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 15 February 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a efectuat luni, 13 februarie, o vizita la faimoasa universitate californiana UCLA, unde a avut prilejul sa se intalneasca si cu studentii romani care studiaza la aceasta institutie de invatamant superior.

{mosimage}Vizita s-a datorat invitatiei facute de profesorul Gail Kingman, directorul Centrului pentru Studii Europene si Eurasiatice de la Institutul International al UCLA,  care a organizat intalnirea ambadsadorului cu studentii romani si cu profesorii americani interesati de Romania si de regiunea Marii Negre.

Pe parcursul intrunirii cu tinerii romani, ambasadorul Ducaru a discutat cu acestia despre experienta dobandita pe taram american si a aflat si care sunt planurile de viitor ale studentilor, informeaza misiunea diplomatica romana. Totodata, ambasadorul a mai analizat si oportunitatile de participare ale acestora la diferitele activitati pe care organizatiile romano-americane din zona Los Angeles le deruleaza.

In cadrul intalnirii cu cadrele didactice de la UCLA, diplomatul roman le-a prezentat evolutia de ultima ora a vietii economice si politice din tara noastra, relatiile transatlantice, transformarea Uniunii Europene si rolul pe care Romania il va juca in marea familie europeana dupa 1 ianuarie 2007.

 
Ghid pentru formatorii in activitati media pentru tineri la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 15 February 2006
„A sti pentru a face” este titlul unui ghid destinat formatorilor in activitati media pentru tineri care a fost lansat azi la Chisinau

Autorul ghidului este Vitalie Dogaru, lector la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat din Chisinau si reporter la Radio Europa Libera, Biroul din R. Moldova. Lucrarea include cinci capitole care se axeaza pe modul in care pot fi organizate activitati de instruire pentru tineri in domeniul mass media. Autorul spune ca „ghidul cuprinde experiente si practici acumulate pe parcursul ultimilor ani in timpul actiunilor de instruire a tinerilor”.

Directorul Centrului Media pentru Tineri, Veronica Boboc, a spus pentru Agentia Monitor Media ca elaborarea si editarea ghidului „A sti pentru a face” a fost dictata de necesitatea unei mai bune informari didactice a jurnalistilor implicati in diferite proiecte media pentru tinerilor.

Publicatia, cu un volum de 118 pagini, a fost editata de Centrul Media pentru Tineri cu suportul financiar al Guvernului Germaniei in scopurile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si Institutului Intercultural German (IFA).

Printre ultimele publicatii ale Centrului Media pentru Tineri se numara „FOTOsCOPII” (eseu fotografic reealizat in cadrul unui atelier pentru tineri sustinut de fotograful italian Giacomo Pirozzi); Ghidul pentru jurnalisti si alti profesionisti – „Imaginea tinerilor”

 
Doua noi consulate romane in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :325
Wednesday, 15 February 2006
In cursul acestui an, inca doua consulate romane vor fi deschise in Spania. In prezent, pe teritoriul spaniol, Romania are trei consulate, unul onorific la Valencia si doua generale la Madrid si Barcelona, si Ambasada de la Madrid.

Decizia luata de Ministerul Afacerilor Externe roman este motivata de numarul foarte mare de romani care sunt plecati de munca in aceasta tara si de volumul mare de solicitari venite din partea acestora la sediile Consulatelor si Ambasadei Romaniei, informeaza Actualitatea Romaneasca.

In urma regularizarii care a avut loc in perioada 7 februarie-7 mai 2005, 95.000 de romani au intrat in legalitate, astfel ca la sfarsitul anului trecut numarul total al romanilor cu acte din Spania era de 345.000. Majoritatea acestora lucreaza in agricultura si in constructii (in special barbatii) si in servicii casnice sau hoteliere (in special femeile). Prin regularizare, romanii au primit permise temporare de munca si de sedere in Spania, pe durata unui an, urmand ca situatia lor sa fie reanalizata la sfarsitul acestui an. Seful diplomatiei romane a precizat ca MAE va trimite in Spania personal consular care se va ocupa exclusiv de relatia cu comunitatile de romani, pentru a le asigura acestora o buna integrare in comunitatea spaniola, precum si respectarea drepturilor acestora. Noii membri ai personalului consular se vor adauga atasatilor specializati pe probleme de munca si protectie sociala care se afla deja la Ambasada Romaniei de la Madrid si vor fi insotiti de asemenea de atasati culturali care vor ajuta comunitatile de romani sa isi pastreze identitatea culturala. Ungureanu a argumentat ca sectia consulara de pe langa Ambasada Romaniei de la Madrid nu mai poate face fata cererilor de asistenta venite din partea comunitatii romanesti din Spania, care numara peste 450.000 de oameni, dintre care 120.000 locuiesc in regiunea Madrid.

 
Telefonia mobila din Basarabia a atras peste un milion de utilizatoriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :651
Wednesday, 15 February 2006
Peste un milion de basarabeni sunt in prezent abonati la sistemul de telefonie mobila existent in Republica, numarul lor depasindu-l pe cel al abonatilor la sistemul de telefonie fixa.

Cresterea utilizatorilor retelei GSM s-a facut intr-un procent de 38,5, in comparatie cu anul precedent, sustine un raport preliminar al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Telecomunicatii si Informatica (ANRTI), citat de Moldova Azi. Astfel, numarul abonatilor telefoniei mobile l-a depasit pe cel al abonatilor telefoniei fixe si a inregistrat cifra de 1,09 milioane, iar rata de penetrare a acestui tip de telefonie, raportata la o suta de locuitori, a crescut de la 23,2 la 32,2 la suta.

Conform datelor preliminare oferite de cei doi operatori de telefonie mobila, in 2005, numarul de abonati ai Voxtel a crescut cu 43,8% si a depasit cifra de 659 de mii, iar ai Moldcell cu 31,1%, ajungand la peste 430 de mii.

Potrivit aceluiasi raport, in perioada de referinta veniturile de la prestarea serviciilor de telefonie mobila au crescut, fata de 2004, cu 52,4 la suta si au constituit 1 miliard 362,1 de milioane de lei moldovenesti. Totodata, in 2005 a fost inregistrata o crestere cu 40 la suta a investiilor in sectorul telefoniei mobile.

Potrivit prognozelor ANRTI, in 2006 numarul utilizatorilor GSM va creste cu circa 300 mii, iar in cazul aparitiei pe piata moldoveneasca a unui alt operator GSM, numarul acestora ar putea fi mai mare. Operatorul Voxtel s-a lansat in Basarabia in luna octombrie a anului 1998, iar Moldcell– in aprilie 2000.

 
Romancele frumoase din Germania, asteptate la preselectia pentru Miss DiasporaPDF Print E-mail
Westfalia, Germania/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 15 February 2006
Toate romancele frumoase din zona germana Westfalia-Minden sunt invitate de catre Asociatia germano-romana omonima, in perioada 25-27 mai, la faza de preselectie pentru concursul de frumusete Miss Diaspora.

Acesta este organizat in colaborare cu postul TVR International si face parte din festivalul romanilor de pretudindeni “Callatis” care se va desfasura in aceasta vara la Mangalia. La preselectie vor veni o serie de invitati deosebiti din Romania, printre care se numara Gabriel Cotabita, prezentator la editiile trecute a festivalului de pe litoral, anunta asociatia romana. Mai multe informatii despre participarea la preselectie se pot obtine de la numarul de telefon 0172-5359304.

 
Ziua femeii, sarbatorita la LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 15 February 2006
Romancele din Lucerna sunt invitate joi, 9 martie, incepand cu ora 18:00, la restaurantul Zunfthaus Zu Pfistern, sa petreaca impreuna Ziua femeii.

Organizatoarea evenimentului este Elena Draghicescu, cea care s-a ocupat anterior si de "Zilele Romaniei" din Lucerna, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Meniul va costa aproximativ 40 de franci elvetieni si va avea douia variante: meniu normal, alcatuit din ciorba de perisoare, mititei si desert supriza, sau meniu vegetarian, format din ciorba de legume, mamaliguta cu branza si smantana si desert supriza. Tot ca o supriza din partea organizatoarei, seara va fi completata de un recital live de muzica romaneasca. Rezervarile se pot face telefonic la numarul 041 410 36 50 (la restaurant) sau 076 576 95 40 - Elena Draghicescu - sau prin fax la numarul 041 410 11 45.

 
Romanii din Lyon, invitati la filmPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :339
Wednesday, 15 February 2006
Romanii care locuiesc in Lyon sunt invitati sambata, 18 februarie, de la ora 15:30, la sala Alfa din Charbonnieres, la o seara de film in care se va proiecta pelicula „Je vous trouve tres beau”, a carei protagonista este actrita romanca Medeea Marinescu.

Vizionarea le va prilejui participantilor si intalnirea cu alti romani catre traiesc in regiunea lyoneza si chiar va oferi cadrul necesar trasarii coordonatelor comunitare pentru anul 2006, informeaza franta-romania.com. Proiectia este organizata de G. Hector si va beneficia de tarife speciale pentru romanii care vor veni la eveniment.

Je vous trouve tres beau” a avut lansarea in Franta pe 11 ianuarie, rolurile principale fiind interpretate de Medeea Marinescu si Michel Blanc. Filmul, regizat de Isabelle Mergault, este povestea unui taran vesnic nemultumit, care va trai o frumoasa poveste de dragoste la tara cu o tanara romanca. Michel Blanc interpreteaza rolul lui Ayme, caruia viata la ferma nu ii lasa prea mult timp de sentimente, printre cizme de cauciuc sau tractoare si munca la camp. Cand sotia sa moare, nu este distrus de durere, pentru ca ar fi rau, ci pentru ca la el logica sentimentelor nu exista inca. Hotarat sa apeleze la o agentie matrimoniala, va ajunge in Romania sa isi aleaga o fata tanara si frumoasa. Dintre toate candidatele se distinge Elena, o mama singura la varsta de 28 de ani, care pare singura diferita de multimea de fete dornice sa scape oricum de saracie. Un  indice al acestui lucru il reprezinta si vestimentatia cu care apare  la intalnire, nu un mini-jupe, ci un pulover. Totodata, ceea ce o face sa fie diferita de celelate este ca nu ii spune francezului „va gasesc frumos” („je vous trouve beau”). Ayme este impresionat si o alege, iar viata sa se va schimba pe nesimtite, alaturi de Elena, care ii va aduce un dram de imprevizil si de spontaneitate.

 

 
Tineri romani la Conferinta SSEES de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :392
Wednesday, 15 February 2006
Scoala de Studii Slavone si Est-Europene din Londra va organiza in perioada 16-18 februarie conferinta intitulata „Incluziune/Excludere”.

Editia actuala a SSEES 7th Postgraduate Conference, organizata de Scoala de Studii Slovane si Est-Europene este cea mai mare din ultima vreme, avand un numar de 121 de participanti, selectati din peste 350 de aplicatii. Conferinta de anul acesta are ca tema „Incluziunea/Excluderea” si urmareste ramificatiile acestor doua fenomene, in prezent la fel ca si in trecut, prin intermediul unor discipline mergand de la economie si stiinte politice pana la literatura si istoria culturii.

Conferinta are ca obiectiv sa ofere o sansa absolventilor de studii post-universitare si tinerilor academicieni din intreaga lume ale caror cercetari implica Europa Centrala si de Rasarit si tarile din fosta Uniune Sovietica, de a-si prezenta lucrarile.

Aceasta editie a conferintei va incerca sa abordeze probleme de includere si excludere aparute ca urmare a modificarilor de granite. Granitele Europei Centrale si de Est au fost contestate permanent atat din afara cat si din interior si continua sa se schimbe si sa evolueze. Aceasta schimbare perpetua este reflectata prin redefiniri si realinieri ale identitatilor din regiune. Provocarea extinderii Uniunii Europene in noul secol reprezinta un factor cheie in procesul de realinire regionala.

Romania va fi reprezentata in cadrul conferintei, in toate cele trei zile, de catre tineri abosoventi romani care vor prezenta teme precum „Imigrantii si incluziunea” (Damiana Gabriela Otoiu – Universitatea Bucuresti), „Literatura imigranta evreiasca” (Ioana Luca – Universitatea Bucuresti/Colegiul Linacre din Oxford), „Industria supravieturii: Retele informale in Europa de Sud-Est (Narcis Tulbure – Universitatea Pittsburgh), „Excluderea sociala” (Carmen Pantea – Universitatea Babes Bolyai din Cluj), „Evolutia etnografica in tarile Europei Centrale si de Est” (Daniel Brett – UCL-SSEES), „Nationalismul in Europa de Sud-Est” (Irina Marin – UCL SSEES), „Identitate si natiune” (Raluca Soreanu – Universitatea Central Europeana), „Reprezentarea media a excluderii” (Zita Farkas –Universitatea de Vest din Timisoara), „Mame si sotii” (Lorena Anton – Universitatea Bucuresti), „Regimul si Guvernul” (Anca Gheaus – Universitatea Central Europeana), „Curente literare” (Anca Baicoianu – Universitatea Bucuresti)

Rezervarile se pot face la adresa de e-mail ssees-pgconference@ucl.ac.uk

Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundatiei Ratiu UK.

 
Participare romaneasca la un concurs de poezie francofona din LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 15 February 2006
Alliance Francaise Lyon organizeaza in perioada 15 decembrie 2005-15 aprilie 2006 cea de-a sasea editie a concursului de poezie francofona la care sunt invitati sa se inscrie toti romanii, indiferent de varsta si sex.

Concursul va fi impartit in trei grupe de varsta: sub 13 ani, de la 13 la 18 ani si peste 18 ani, informeaza franta-romania.com.

Participantii trebuie sa ii trimita organizatorului o poezie in limba franceza in cinci exemplare, pana la data de 15 aprilie, pe adresa postala l’Alliance Francaise de Lyon Concours de poesie, 11 rue Pierre Bourdan 69003 Lyon France, sau pe adresa electronica poesie@aflyon.org. Forma poeziei nu este un impusa, trebuind doar sa aiba cel putin 14 randuri, sa nu depaseasca 600 de cuvinte si sa aiba ca tema „Familia”. Juriul competitiei va fi unul anonim, compus din personalitati alese pentru pasiunea lor pentru poezie, oameni de cultura si membri ai Aliantei Franceze. Poeziile nu vor fi restituite autorilor si pot face obiectul unei publicari uilterioare de catre organizatori. Alaturi de poezie, concurentii trebuie sa trimita si fisa de inscriere completata cu majuscule, fiecare poezie, dar si fisa de inscriere, trebuind sa fie insotite de un motto original. Fisa se poate gasi pe site-ul Aliantei, http://www.aflyon.org .

 
Weekend plin pentru romanii din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :311
Wednesday, 15 February 2006
Biserica Crestina Adventista si Asociatia Fratia, beneficiind de patronajul Consulatului General al Romaniei la Milano si al Comitetului “More than Gold”, a prezentat duminica, 12 februarie, filmul documentar “De la tenebre la lumina”.

Evenimentul a avut loc la Casa Aurora - Asociatia Fratia in Corso Giulio Cesare n. 29/bis, incepand cu ora 17.00. Pe Printre invitatii de seama ai serii s-au numarat consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu si Giorgio Bouchard, expresedinte Tavola Valdese, scriitor si istoric.

Tot duminica, primaria din Nole, in colaborare cu asociatiile de straini din teritoriu, a organizat la Sala Polivalenta din localitate prima sarbatoare multietnica a comunitatilor din zona, intitulata “O Punte intre Popoare”. In cadrul expozitiei cu obiecte de artizanat si costume traditionale, Romania a fost reprezentata de Asociatia Romanilor din Ivrea si comunitatea romaneasca din Nole. Manifestarea a inclus si un moment de intalnire si de meditatie pentru toate comunitatile religioase, la care a participat si preotul roman Dumitru Babulea si un pranz multietnic “Un mondi di Sapori”, unde participantii au putut degusta din bucataria diverselor comunitati. Dupa-amiaza zilei de duminica a fost rezervata divertismentului, fiind organizate in acest sens concerte de muzica si dansuri, jocuri de societate, etc.

 
O aventura muzicala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 15 February 2006
Partituri celebre ale muzicienilor romani George Enescu si Anatol Vieru vor fi prezentate sambata, 18 februarie, la Londra, in cadrul unui eveniment intitulat „O aventura muzicala romaneasca”.

Pe scena de la Purcell Room, Royal Festival Hall vor evolua, de la ora 19.30, nume celebre ale muzicii romanesti la Londra, precum Anda Anastasescu, Andrei Vieru, Ciprian Ilier, dar si Nicholas Carpenter.

Din programulul acestei seri fac parte urmatoarele lucrari: Saint-Saens – Septet for Piano, Trumpet and Strings; Anatol Vieru – Clarinet Quintet; Eratosthenes’ Sieve for String Quartet, Piano, Clarinet; Enescu – Octet for Strings. Dirijor: Hu Kun.

Pretul biletelor este cuprins intre 10 si 13 lire. „O Aventura muzicala romaneasca” este un eveniment organizat cu sprijinul London Schubert Players Trust, Ministerul roman al Afacerilor Externe/DRRP, Ambasada Romaniei la Londra si Centrul Cultural Roman din Londra.

 
Balul Martisorului la biserica „Sf. Treime” din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 15 February 2006
Romanii care locuiesc in New Westminster, provincia canadiana British Columbia, sunt asteptati sambata, 4 martie, la biserica ortodoxa romana „Sfanta Treime” la  Balul Martisorului.

Acesta se va desfasura intr-un decor de primavara, cu voie buna, gustari si muzica, de la ora 18:00 in sala comunitara a bisericii, aflata din strada Carnarvon nr. 220, New Westminster, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

 
Adunare Generala si la parohia „Bunavestire” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 15 February 2006
Credinciosii parohiei romane greco-catolice „Bunavestire” din Toronto se vor intalni in cadrul unei Adunari Generale duminica, 26 februarie, la sediul bisericii, dupa Sfanta Liturghie.

Pe ordinea de zi se va afla darea de seama a consiliului parohial, a parohului si cea financiar-contabila, pe anul trecut si discutarea planurilor de viitor ale parohiei. Toti credincosii sunt solicitati sa participe la aceasta adunarea generala, se arata in buletinul parohial de informare al bisericii „Bunavestire”.

 
Un alt boxer roman se remarca la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Franta/Romanian Global News
Accesari :530
Wednesday, 15 February 2006
Pugilistul roman Florian Rica l-a intalnit in prima gala de box a anului 2006 desfasurata la Montreal pe boxerul quebechez Stephane Monas, pe care l-a invins in trei knock-down-uri consecutive chiar in prima repriza.

Arbitrul meciului a fost obligat sa opreasca partida si sa-l declare invingator pe roman prin knock-out tehnic, informeaza publicatia „Pagini Romanesti” din Montreal. Florian Rica, care traieste in prezent la Toronto, a venit la Montreal impreuna cu antrenorul Adrian Teodorescu si cu directorul tehnic al Clubului Atlas Toronto, Armand Teodorescu. Gala in care a boxat romanul a fost organizata de fostul manager de la Interbox, Yvon Michel, in prezent patron al Grupului care-i poarta numele.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions