Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Accesul romanilor la sistemul sanitar din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :379
Sunday, 19 February 2006

Orice roman care se afla in mod legal in Spania are acces atat la sistemul sanitar public, care este un sistem gratuit, cat si la cel privat. Pentru a avea acces la serviciile Centrului de Sanatate, trebuie sa fiti detinatorul unui carnet de sanatate individual care se solicita in centrul de care apartineti. Numai Sistemul Sanitar Privat acopera tratamentele stomatologice si cele optice, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Sistemul sanitar public

Orice roman care se afla legal pe teritoriul spaniol, dupa ce a fost inscris in sistemul de evidenta a populatiei (empadronamiento) la primaria localitatii unde isi are resedinta, poate beneficia de asistenta sanitara in aceleasi conditii ca si ceilalti cetateni. Sistemul sanitar este finantat prin impozitele salariale ale muncitorilor si este gestionat de catre comunitatile autonome (entitati teritoariale care, in limitele constitutiei spaniole, au autonomie legislativa si competenta executiva, precum si puterea de a se administra prin intermediul propriilor reprezentanti; de exemplu Comunitatea autonoma a Madridului). Centrul de Asistenta Primara (Centro de Atención Primaria) sau Centrul de Sanatate (Centro de Salud) sunt institutiile carora trebuie sa va adresati cand exista o problema de sanatate sau pentru prevenirea unei boli.

Fiecare persoana trebuie sa se inscrie la Centrul de Asistenta Primara din zona in care este domiciliul sau, fiind posibila alegerea medicului de familie. Pentru a avea acces la serviciile Centrului de Sanatate, trebuie sa fiti detinatorul carnetui de sanatate individual (Tarjeta Sanitaria Individual), care se solicita in centrul de care apartineti.

Daca problema de sanatate necesita o asistenta specializata, pacientii sunt trimisi de catre medicul de familie la medici specialisti. Asistenta Specializata asigura accesul persoanelor straine la un medic specialist, prin trimiterea de la medicul de familie. In general, asistenta specializata cuprinde asistenta spitalizata, asistenta psihiatrica si de boli mentale, asistenta pentru dependentii de droguri, asistenta pentru reabilitare. De aceasta asistenta puteti beneficia in fiecare Comunitate Autonoma, la centrele de specializare, spitalele si policlinicile din zona.

Sistemul Sanitar Privat

Sistemul sanitar spaniol public nu acopera tratamentele stomatologice si nici problemele optice, care se rezolva prin Sistemul Sanitar Privat. Asigurarile medicale private se pot utiliza complementar sau ca alternativa la cele publice si pot fi facute de orice persoana. Asigurarea medicala pentru strainii care locuiesc in Spania se poate face atat in tara de origine, cat si in Spania. Preturile sunt variabile in functie de varsta si sexul pacientului. Avantajul unei asigurari private este faptul ca cei asigurati nu mai trebuie sa astepte timp indelungat pe o lista a institutiilor sanitare, companiile de asigurare private avand propria retea de spitale, clinici si laboratoare. Dezavantajul ar fi medicamentele recomandate de doctorii de la spitalele si clinicile private care nu sunt compensate de catre “asigurarea sociala”. Pentru a primi medicamente compensate, acestea trebuie sa fie inscrise pe o reteta eliberata de un medic din sistemul sanitar public.

 
Romania vazuta “prin ochii lumii”PDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :365
Sunday, 19 February 2006

{mosimage}Nu de putin timp, autoritatile nationale de turism din Romania au inceput sa participe in mod constant la targurile cu tematica turistica din Europa si nu numai. In perioada 2-5 februarie 2006 la Earls Court a avut loc expozitia de turism Destination – The Holiday & Travel Show, unde Romania prin Biroul National de Turism Londra si-a prezentat oferta turistica pentru acest an, informeaza forumul romanilor din Marea Britanie.

Printre reprezentatii tour-operatorilor din Romania, s-a aflat si una din cele mai puternice companii aeriene private din Europa de Est. Recunoscuta fiind pe piata transportatorilor aerieni, ca principal operator Italia-Romania-Italia si, nominalizata in topul companiilor de elita ale Romaniei, realizat de Coface,  compania aeriana romana Carpatair a venit in standul national al Romaniei cu o surpriza de proportii: introducerea in programul de operare de vara, incepand cu 27 martie 2006, a cursei de  Londra (Stansted). Astfel, incepand cu aceasta data, Londra va fi conectata prin Timisoara,  la toate destinatiile Carpatair din Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Zborurile sunt programate  in zilele de luni, miercuri si vineri, cu plecare de pe oricare aeroport operat de Carpatair in Romania (Timisoara, Oradea, Cluj Napoca, Sibiu, Targu Mures, Suceava, Iasi, Bacãu, Constanta, Bucuresti),  Republica Moldova (Chisinãu) si Ucraina (Lviv) si viceversa, din Londra catre oricare din aceste puncte in Romania,Ucraina sau Republica Moldova.

Fiind un proiect nou si “cu bataie lunga” , compania aeriana romana a pregatit tarife preferentiale de “start”, viitorii sai pasageri de la /catre Londra putand opta pentru rezervari pe un singur segment (traseu) fara limitare privind perioada de sedere sau de rezervare. Pentru toti cei interesati de noua destinatie, Carpatair a pus la dispozitie numere de telefon  interne, in Anglia si in Romania, care pot fi apelate zilnic intre 7.00 si 22.00, de luni pana sambata inclusiv, iar pentru achizitionarea biletelor, pasagerii se pot adresa oricarei agentii de turism IATA din Marea Britanie, Romania, Ucraina, Republica Moldova si de oriunde din lume, tarifele fiind publicate in marile sisteme de rezervari Gabriel, Sabre, Worldspan etc.

 
Servicii informatice gratuite pentru publicul romanesc din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :231
Sunday, 19 February 2006
Romanii din Ungaria care vor sa citeasca ziare romanesti, dar nu isi permit sa-si faca abonamente pentru strainatate, o pot face acum, cu ajutorul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria si al saptamanalului Foaia Romaneasca.

UCRU si Foaia Romaneasca au pus la dispozitia tuturor romanilor interesati un calculator cu acces la internet. Initiativa va servi, totodata si celor care vor sa corespondeze ieftin si rapid cu rudele sau cu prietenii din Romania si nu o puteau face pana acum, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Cei interesati se pot adresa Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, sediul acesteia fiind deschis in fiecare zi lucratoare intre orele 8.00 si 16.00.

 
Directoarea Liceului Romanesc este delegatul ATRU in Curatoriul Fundatiei GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :271
Sunday, 19 February 2006

In Ungaria a inceput deja procesul de desemnare a membrilor in Curatoriul Fundatiei Publice Romano-Maghiare „Emanuil Gojdu”, conducerea caruia va avea 13 membri, un presedinte, doi vicepresedinti si cate cinci delegati ai Romaniei si Ungariei. Printre cele cinci locuri rezervate partii ungare, s-a oferit un loc si comunitatii romanesti din tara. Ministerul de Externe al Ungariei a contactat zilele trecute Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria pentru ca aceasta sa delege un reprezentant in Curatoriul Fundatiei Romano-Maghiare „Gojdu”, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

Vinerea trecuta, 10 februarie, Prezidiul ATRU s-a intrunit in sedinta extraordinara pentru a decide asupra persoanei delegate din partea comunitatii romanesti din Ungaria. La intrunirea desfasurata cu usile inchise, presedintii autoguvernarilor romanesti din judetele Bichis, Bihor si Ciongrad au hotarat aproape in unanimitate ca romanii din Ungaria sa fie reprezentati in acest Curatoriu de catre dr. Maria Gurzau Czegledi, directoarea Liceului, scolii generale romanesti si caminului de elevi din Jula. Dupa cum se arata din comunicatul de presa al Oficiului ATRU, pentru postul de delegat in Curatoriu au mai fost propusi dr. Maria Berenyi si dr. Florin Olteanu, iar Prezidiul a luat in considerare urmatoarele criterii: „cunoasterea limbii romane si maghiare la perfectie; studii universitare – avantaj grad stiintific; avantaj rolul indeplinit in viata publica a minoritatii romane din Ungaria, inclusiv in relatiile romano-romane; rolul indeplinit in sistemul de educare a tineretului; cunoasterea profunda a culturii stramosesti; sa fie de nationalitate romana din Ungaria”.

Comunicatul in caz mai reda ca „Maria Gurzau Czeglédi, pe langa faptul ca este directoarea unicului liceu romanesc din Ungaria, este membra activa a cercului de creatori si cercetatori de la Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria, e autoare a mai multor volume si studii, a elaborat mai multe reforme de invatamant, e o buna cunoscatoare a limbii romane, o insufletita ocrotitoare a valorilor noastre culturale, o constiincioasa sprijinitoare a tineretului, a valorilor noastre culturale”.

Interesandu-ne la Oficiul ATRU despre institutiile sau persoanele care au facut propuneri pentru cei trei desemnati, Tiberiu Iuhas ne-a informat ca propunerile au fost facute de autoguvernari romanesti, comunitati bisericesti si profesori.  

La sedinta din vinerea trecuta, conducerea ATRU a mai discutat despre preluarea in functiune a casei muzeu din Chitighaz. Dupa cum ne-a informat vicepresedintele Gheorghe Guias, primarul Chitighazului, inca in 2004 s-a ajuns la o intelegere intre consilierii din Chitighaz si conducerea ATRU ca aceasta sa preia singura casa muzeu din Ungaria, insa din cauze financiare problema s-a tot amanat. Insa, dupa ce la sfarsitul anului trecut ministrul Tineretului, Familiei, Problemelor Sociale si Oportunitatea Sanselor, doamna Goncz Kinga, a vizitat romanii din Chitighaz, Jula si Micherechi, a promis ca se va rezolva problema pana la alegerile din aprilie. Astfel, ATRU va cumpara casa muzeu de la Autoguvernarea din Chitighaz cu 15 milioane de forinti, plus TVA. Casa-muzeu va functiona prin administrarea Centrului de Documentare si Informare al ATRU.

S-a mai vorbit despre Festivalul Gastronomic pe Tara al Romanilor din Ungaria, care s-a organizat anul trecut pentru prima oara, iar editia a doua din vara acestui an, ATRU, si in special Centrul de Documentare, vrea sa-l organizeze in colaborare cu chitighazenii si cu asociatia recent infiintata, Asociatia Gastronomica pe Tara a Romanilor din Ungaria, care insa, dupa declaratiile presedintei Maria Pilan Kalcso, vrea sa fie organizatorul principal al acestui festival gastronomic, manifestarea fiind initiativa Mariei Kalcso.

La capitolul diverse, vicepresedintele Gheorghe Ardelean a propus ca autoguvernarile sa intocmeasca un calendar de evenimente in vederea ca manifestarile acestora sa nu cada pe aceeasi data.

Rita Patcas

 
„Accidentul l-a ucis pe Teo Peter”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :266
Sunday, 19 February 2006
„Nu va pot spune cine l-a omorat pe Teo Peter, dar va pot spune ce l-a omorat: accidentul”. Iar accidentul a fost provocat „de cele doua masini implicate” – aceasta le-a spus jurnalistilor romani expertul american in domeniul juridic, James Mallon la o videoconferinta recenta cu Washington-ul.

Colonelul Mallon, procuror militar adjunct subordonat Comandantului Corpului Infanteriei Marine a SUA, a spus ca achitarea lui Van Goethem in procesul in care acesta era acuzat de omor prin imprudenta, a venit ca urmare a faptului ca s-a demonstrat ca nu el a provocat accidentul in care a murit basistul trupei Compact. Cu toate acestea, Mallon a tinut sa sublinieze ca „daca un juriu din SUA declara o persoana nevinovata, asta nu inseamna ca acea persoana nu a comis acea fapta". Referitor la probele si martorii citati in proces, colonelul amrican a spus ca s-a incercat, chiar si cu sustinere financiara, aducerea la Washington a soferului taxi-ului in care se afla Teo Peter in seara accidentului, insa acest lucru a fost imposibil. Colonelul a incercat chiar sa arunce culpa acestui accident asupta taximetristului roman, spunand ca Christopher VanGoethem mergea regulamentar, cu 40 de km la ora, in timp ce taximetristul ar fi avut peste 50 de km la ora. Despre lipsa raportului politiei in urma accidentului, Mallon a spus ca acesta nu era necesar ca proba in proces si ca a fost suficienta reconstituirea accidentului.

Mallon a mai spus ca familia lui Teo Peter negociaza la Bucuresti cu guvernul american plata unor despagubiri, initiativa care se pare ca ar fi apartinut chiar autoritatilor de la Washington.
 
Romanii din Hayward, de partea familiei parintelui IonescuPDF Print E-mail
Hayward, SUA / Romanian Global News
Accesari :223
Sunday, 19 February 2006
Comunitatea de romani din orasul american Hayward face apel la toti cei care pot sa ii intinda o mana de ajutor familiei parintelui Dumitru Ionescu, fostul preot paroh al bisericii ortodoxe „Invierea Domnului” din Hayward, care se confrunta cu o serie de probleme de sanatate.

Parintele Dumitru a pastorit parohia din Hayward din Februarie 1999 pana in august 2005, cand a demisionat din aceasta pozitie in urma inrolarii intr-un program universitar de capelan pentru spital, in Connecticut. Impreuna cu sotia sa si cu cei doi copii, Alex si Ana-Maria, parintele urma sa se mute si sa se stabileasca in Connecticut. In ajunul plecarii, si probabil din cauza emotiilor si stresului, preoteasa, care era pe strada impreuna cu Ana-Maria, a suferit un preinfarct, a lesinat, si, in cadere, a antrenat-o si pe fetita, care a fost grav ranita in zona fetei, rezultand in desfigurare permanenta. In urma acestei nenorociri si a spitalizarii celor doua membre ale familiei, parintele Dumitru nu a mai reusit sa prinda inceputul anului unversitar al programului din Connecticut, si, ca rezultat, a pierdut acea pozitie, suferind si pagube financiare substantiale legate de cheltuielile de mutare, informeaza parohia „Invierea Domnului” din Hayward. Ramasi intr-o pozitie financiara precara, fara o sursa de venituri intr-o zona a tarii unde costul vietii este foarte ridicat, parintele Dumitru s-a relocat impreuna cu familia in zona Las Vegas, unde au avut cunostinte si au gasit sprijin. Din nefericire, incercarile au continuat, caci, inainte de Ziua Recunostintei, parintele a suferit un grav accident cazand pe strada, accident care i-a provocat multiple fracturi, spitalizare, interventii chirurgicale, imobilitate si dificultati in deplasare. In mijlocul acestor nenorociri, parintele Dumitru si familia sa s-au straduit sa faca fata fara a apela la ajutorul comunitatii romane de aici, dar, la aflarea vestii, comunitatea a hotarat sa faca ceva pentru a veni in ajutorul lor.

Biserica accepta donatii pentru familia Parintelui Dumitru prin fondul People in Need, urmand ca toti banii care se strang in acest fond sa fie trimisi imediat si in intregime familiei acestuia. Donatiile sunt tax-deductible in limitele stabilite de lege. Cecurile trebuie scrise pentru Holy Resurrection Parish, avand ca mentiune "pentru Parintele Dumitru". Adresa bisericii este: 26050 Kay Avenue, Hayward, CA 94545. Orice intrebari legate de situatia familia Parintelui Dumitru se pot adresa  parintelui Claudiu la telefon: (650) 212-7974 sau e-mail claudiulutai@yahoo.com ori Corei Gherga, tel: (650) 738-6920 sau email: gherga@sbcglobal.net.

 
Publicatia romaneasca Clipa, scoasa la vanzarePDF Print E-mail
California SUA / Romanian Global News
Accesari :221
Sunday, 19 February 2006
Dupa 16 ani de activitate in lumea presei romanesti din SUA, publicatia "Clipa Romanian Magazin" este de vanzare, informeaa parohia ortodoxa romana „Invierea Domnului” din Sacramento. Publicatia dispune de toata dotarea tehnica necesara pentru editarea integrala a revistei, iar pretul de vanzare nenegociabil este de 250.000 de dolari. Pentru informatii se poate suna la numarul de telefon (714)758-8801 sau (714)635-7879 sau se poate trimite un e-mail la adresele dwight_patton@sbcglobal.net sau vera_patton@sbcglobal.net.
 
Masa festiva pentru noua biserica romaneasca din AlexandriaPDF Print E-mail
Alexandria, SUA / Romanian Global News
Accesari :309
Sunday, 19 February 2006
Biserica ortodoxa romana „Sfanta Cruce” din Alexandria, statul american Virginia, va derula duminica, 19 februarie, o masa traditional romaneasca organizata de familiile din parohie.

In cadrul acesteia, felul principal va fi faimoasa ciorba de burta, anunta biserica romaneasca. Masa festiva a devenit deja o traditie la acest lacas de cult, scopul organizarii sale fiind acela de a strange fonduri pentru noua biserica, de a pastra traditiile culinare romanesti si de a incuraja comunicarea si colaborarea dintre familiile care vor sa pastreze spiritul romanesc in sufletele lor. La mesele festive preparatele pot fi vandute sau se pot strange donatii in numele bisericii, numarul estimat de persoane participante find de 60.

Mesele festive pot fi donate partial sau total de o familie sau mai multe. In cazul donatiei partiale cheltuielile vor fi decontate la predatea chitantelor casierului Bisericii sau al Comitetului Doamnelor, suma maxima decontata fiind de 75 dolari. Cei care doresc sa se inscrie pentru urmatoarele evenimente de acest gen se pot adresa la admin@sfantacruce.org .

In timpul Posturilor de peste an la mesele festive se vor servi numai preparate de post sau peste daca este dezlegare.

 
Stefan Hrusca si Veta Biris au cantat si pentru romanii din HoustonPDF Print E-mail
Houston SUA / Romanian Global News
Accesari :207
Sunday, 19 February 2006
Veta Biris si Stefan Hrusca au sustinut samabata, 18 februarie, la sala de spectacole de la Baptist University din Houston, un concert de muzica populara si folk organizat de Biserica Ortodoxa Sf. Maria Magdalena din Houston. Reprezentatia a inceput la ora 18:00 si s-a constituit intr-un adevarat prilej de intalnire si simtire romaneasca, anunta parohia organizatoare. Pretul unui bilet de participare a fost de 20 de dolari, copiii beneficiind de acces gratuit.
 
Evenimente la parohia romaneasca „Sf. Rafael” din DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA / Romanian Global News
Accesari :289
Sunday, 19 February 2006
Doua evenimente religioase vor marca duminica, 26 februarie, viata comunitatii ortodoxe romane de la biserica „Sfantul Rafael din Brooklyn” din Detroit.

Aceasta va gazdui in Sala Prieteniei, dupa terminarea Sfintei Liturghii, o receptie in cinstea zilei Sfantului Rafael pe care o va organiza familia Jovan si Kristin Dragovic. Cea de-a doua manifestare a zilei, la care sunt invitati sa ia parte enoriasii parohiei, va avea loc incepand cu ora 17:30, la biserica ortodoxa „Sfantul Mihail” din Redford, fiind vorba despre cea de-a zecea cina dansanta „Family Affair”, anunta parohia romaneasca. Pretul unui bilet de particpare este de 25 de dolari pentru adulti si 10 dolari pentru copiii sub 12 ani. Acestea se pot achizitiona de la biserica chiar de la preoteasa Maria. Parohia „Sfantul Rafael di Brooklyn” se afla la adresa St. Raphael of Brooklyn Orthodox Parish, 23300 W. Davison Ave.,  Detroit, MI 48223.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions