Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Razboiul olimpiadelorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :728
Tuesday, 21 February 2006

{mosimage}Aproximativ 100 elevi din localitatile din stanga Nistrului aflate sub jurisdictia Chisinaului - Cocieri, Cosnita, Molovata Noua, precum si de la liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat in satul Dorotcaia, au fost impiedicati sambata de catre militienii transnistreni sa se deplaseze la Ustia (Criuleni), unde urmau sa participe la olimpiadele raionale.

{mosimage}Razboiul olimpiadelor

Aproximativ 100 elevi din localitatile din stanga Nistrului aflate sub jurisdictia Chisinaului - Cocieri, Cosnita, Molovata Noua, precum si de la liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat in satul Dorotcaia, au fost impiedicati sambata de catre militienii transnistreni sa se deplaseze la Ustia (Criuleni), unde urmau sa participe la olimpiadele raionale.

Vasile Munteanu, pentru FLUX

Elevii care se deplasau in patru autocare, au fost opriti in jurul orei 08.00 la postul de militieni amplasat ilegal in apropierea localitatii Lunga, la intersectia soselei Balcani cu traseul Dubasari-Grigoriopol. In urma insistentelor reprezentantilor Chisinaului la Comisia Unificata de Control, la locul incidentului s-au deplasat, desi cu mare intarziere, observatorii militari. Dupa cateva ore de asteptare, autocarele din Cocieri si Molovata Noua, au facut cale intoarsa. Celelalte doua autocare au fost silite sa paraseasca teritoriul postului militienilor transnistreni, fiind nevoite sa se deplaseze la peste 50 metri pentru a astepta sa le fie permisa trecerea.

Membrul CUC din partea Chisinaului, Ion Leahu, a declarat luni, pentru AP FLUX, ca elevilor li s-a cerut sa prezinte acte solicitate doar la trecerea hotarelor internationale, adica sa prezinte fiecare certificate autentificate de notar potrivit carora parintii copiilor autorizeaza responsabilii din fiecare autocar sa insoteasca elevii la olimpiade. „Evident ca e vorba de o provocare”, a subliniat el, adaugand ca abia dupa interventia observatorilor militari si a reprezentantilor Republicii Moldova de la sectia de invatamant Dubasari, autocarele au reusit sa-si continue drumul spre Ustia, unde au ajuns in momentul in care majoritatea participantilor la olimpiade reusisera sa incheie de facut testele. Ajunsi cu intarziere, cei aproximativ 50 elevi de la cosnita si de la Dorotcaia, au participat totusi la olimpiada.

 Cu o zi mai devreme, vineri, un grup de 10 politisti a fost impiedicat sa se deplaseze la Comisariatul de Politie din satul Ustia, fiind opriti de aproximativ 20 militieni transnistreni la barajul de la Dubasari. In pofida interventiei observatorilor militari politistilor nu li s-a permis sa treaca Nistrul.
Elevii din Tighina vor sa participe la olimpiadele nationale

Grupul de negocieri in problemele invatamantului, care include reprezentanti ai Chisinaului si Tiraspolului, au solicitat OSCE sa fie organizata pana la 10 martie curent o intrunire la Rabnita, cu reprezentantii administratiei locale, pentru a rezolva problema privind sediul Liceului teoretic „Evrica”.
Petru Grosu, pentru FLUX

Delegatia Chisinaului solicita reintoarcerea sediului liceului conform adresei lui juridice – strada Iuri Gagarin, nr.14, si solutionarea problemei privind arenda teritoriului, fapt care va permite continuarea lucrarilor de constructie a scolii, stopate anterior de catre administratia publica locala Rabnita.
Unul din membrii delegatiei Chisinaului, Ecaterina Simcencov, specialist principal in cadrul Ministerului Educatiei, a comunicat pentru FLUX ca aceasta propunere a fost facuta in cadrul sedintei grupului de negocieri, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la sediul de la Tiraspol al Misiunii OSCE. In cadrul sedintei, reprezentantii Ministerului Educatiei de la Chisinau si responsabilii pentru problemele de invatamant din regiunea transnistreana au facut un schimb de informatii privind programele si manualele preuniversitare, au propus orarul privind olimpiadele nationale si cursurile de perfectionare pentru profesori.

Simcencov a precizat ca pretinsul minister al invatamantului din Tiraspol a adresat o scrisoare Ministerului Educatiei de la Chisinau, in care anunta participarea elevilor din regiunea transnistreana la olimpiadele nationale, care se vor desfasura in lunile martie-mai. Listele nominale ale elevilor urmeaza sa fie prezentate.

Urmatoarea sedinta a grupului de negocieri este preconizata pentru 10 martie curent. In cadrul sedintei va fi discutata, in special, problema liceului teoretic „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, actualmente refugiat in satul Dorotcaia, raionul Dubasari. Expertii de la Ministerul Educatiei au solicitat partii transnistrene ca liceului teoretic sa-i fie oferit un sediu adecvat pentru organizarea procesului educational in localitatea de bastina a elevilor.

 La negocieri au participat, in calitate de observatori, reprezentanti ai Misiunii OSCE in Republica Moldova, ai ambasadelor Federatiei Ruse si Ucrainei in Republica Moldova.

(Preluare din cotidianul Flux, editia de marti, 21 februarie)

 
International Fair – de la Bucuresti, la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 21 February 2006
Dupa ce a adunat aproape 1000 de bucuresteni la un adevarat regal al traditiilor culinare si vestimentare din 29 de tari din intreaga lume, in cadrul unui eveniment organizat de International School of Bucharest, International Fair se muta la Constanta.

Gradinita si Scoala Generala din cadrul Liceului International de Informatica Constanta, in colaborare cu parintii elevilor si cu scolile si gradinitele partenere, organizeaza marti, 21 februarie, Targul International de Cultura si Civilizatie.

Printre  tarile reprezentate la targ se numara Romania, Anglia, Brazilia, Canada, Italia, Turcia, Serbia, Germania, Grecia, Belgia, China, India, Norvegia, Siria sau Egipt. Evenimentul va debuta marti, 21 februarie, la ora 14.00-16.00, la Terasa Colonadelor (str. Traian).

Organizatorii Targului International, parinti ai elevilor Liceului International de Informatica Constanta, se vor  intrece  in prepararea mancarurilor specifice tarilor din care provin. Cei prezenti se vor delecta, de asemenea, cu o parada a costumelor traditionale din tarile prezente la targ.

Evenimentul are ca scop o mai buna cunoastere a traditiilor din alte tari si stimularea respectului pentru diversitatea culturala in randul elevilor si al tuturor celor prezenti. Manifestarea reprezinta, de asemenea, un bun prilej pentru  stabilirea unei legaturi mai stranse intre parintii elevilor de la Liceul International de Informatica Constanta.

In programul de deschidere al evenimentului se afla un speech al directorului Liceului International de Informatica din Constanta, Mustafa Oz, o prezentare detaliata a fiecarei tari (cu elemente de locatie, traditii si cultura), un fashion-show de costume traditionale, precum si inaugurarea Targului International de Cultura si Civilizatie.

 
Maestrii ai gravurii cu daltita expusi la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Tuesday, 21 February 2006
Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei va gazdui incepand de miercuri, 22 februarie, expozitia Maestrii gravurii cu daltita, deschisa publicului pana la finele lunii octombrie 2006 in cadrul Galeriei de Arta Europeana.

Cele aproximativ 40 de lucrari prezente in expozitie, selectate din colectia de gravura europeana a cabinetului, ilustreaza evolutia acestei tehnici de-a lungul a patru secole (XVI – XIX). In expozitie sunt prezenti maestri gravori precum Marcantonio Raimondi, Lucas van Leyden, Albrecht Durer, Hendrick Goltzius, Abraham Bosse, Luigi Calamatta sau Paolo Mercuri – artisti formati in diverse spatii culturale, inovatori ai tehnicii gravurii cu daltita si care abordeaza o tematica variata, emblematica pentru epocile carora le apartin.

Aparuta la mijlocul secolului al XV-lea din nevoia de a multiplica imagini care sa poata fi difuzate pe scara larga si la un pret cat mai scazut, gravura cu daltita cunoaste o evolutie constanta legata de piata de arta pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand va fi inlocuita de tehnica fotografica.

Dedicata in principal reproducerii dupa lucrari celebre ale unor artisti de renume, tehnica gravurii cu daltita isi va diversifica limbajul de-a lungul secolelor, iar editarea de gravuri va deveni o industrie infloritoare, inlesnind schimbul de idei artistice. Folosind un repertoriu formal destul de limitat, maestrii gravori dovedesc o virtuozitate tehnica extraordinara si o deplina stapanire a compozitiei.

Aceasta este cea de-a noua expozitie organizata de Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei si face parte dintr-un ciclu dedicat tehnicilor grafice.

 
Cele mai bune filme pe 2005 raman inca un week-end la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Tuesday, 21 February 2006
Retrospectiva celor mai bune 10 filme ale anului trecut va fi prelungita cu un week-end, urmand sa mai poata fi vizionata si in sfarsitul de saptamana 24-26 februarie la cinema Europa din Bucuresti.

Potrivit TVR, care citeaza site-ul CineMagia, decizia a fost luata de organizatori dupa ce, in primul week-end, s-au vandut peste 1000 de bilete de intrare. Lista filmelor care vor putea fi vizionate include titlurile Closer /Ispita/, Sideways /In vino veritas/, A History of Violence /Umbrele trecutului/, Gegen die Wand /Cu capul inainte/, The Dreamers /Visatorii/, care vor fi difuzate vineri, 24 februarie, The Constant Gardener /Prietenie absoluta/, Moartea domnului Lazarescu, El Maquinista /Masinistul/, The Dreamers /Visatorii/, Noi albinoi /Noi albinosul/, in proiectie a doua zi a week-end-ului, si Moartea domnului Lazarescu, A History of Violence /Umbrele trecutului/, Mar adentro /Marea dinlauntru/, The Constant Gardener /Prietenie absoluta/, The Dreamers /Visatorii/, care vor fi difuzate duminica, 26 februarie.

 
Comandantul Fortelor Terestre Americane din Europa, in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 21 February 2006
Comandantul Fortelor Terestre Americane din Europa si al Armatei a VII-a, generalul David McKiernan, a efectuat recent o vizita in Romania, la invitatia generalului-locotenent dr. Sorin Ioan, seful Statului Major al Fortelor Terestre.

Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea in teatrele de operatii si despre obiectivele procesului de transformare a Fortelor Terestre, in domeniile operationalizarii, instruirii trupelor si modernizarii echipamentelor, informeaza MApN.

De asemenea, generalul american a fost primit de seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan si de secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare Legislativa si Relatii Publice, Marius Balu.

Generalul McKiernan a subliniat importanta relatiilor de cooperare bilaterale, Romania fiind prima tara vizitata de la numirea sa in actuala functie, in decembrie 2005, si si-a exprimat disponibilitatea de a continua si dezvolta activitatile comune.

 
Romania si Grecia reiau colaborarea economicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :708
Tuesday, 21 February 2006
Romania si Grecia vor semna miercuri, 22 februarie, la sediul Ministerului Economiei si Comertului din Bucuresti, Protocolul de Colaborare Economica, Industriala si Tehnica, care marcheaza reluarea dupa sase ani a lucrarilor din cadrul comisiei mixte romano-elena de colaborare economica, industriala si tehnica.

Printre subiectele de pe agenda lucrarilor se numara cooperarea economica la Marea Neagra, cooperarea economica si comerciala intre Grecia si Romania si Planul elen pentru reconstructia economica a balcanilor, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

La conferinta vor participa din partea romana, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, iar din partea elena, Evripidis Stylianidis, ministru adjunct in cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Grecia.

Partener european important pentru Romania, Republica Elena este cea de-a cincea tara care a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, schimburile comerciale cu Grecia au crescut constant in ultimii ani. Astfel, Grecia are o pondere de 1,55% in comertul exterior al Romaniei. Volumul schimburilor comerciale atinge valoarea de aproximativ 800 milioane de euro, cu un sold constant favorabil Romaniei.

 
Calvarul redobandirii cetateniei romanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Tuesday, 21 February 2006

Un avocat ingenios a gasit solutia: raspunsurile abuzive ale Minsterului Justitiei sunt solutionate in instanta. Ministerul de Justitie, care se ocupa de acordarea cetateniei romane, si-a facut un renume prost printre romanii din Basarabia si Bucovina de nord in urma abuzurilor si incompetentei. Astfel, in anul 2003, doar sase basarabeni au primit cetatenie romana.

ZIUA a descoperit cine sunt trei dintre acestia: sotia, fiica si ginerele fostului primar de Chisinau Serafim Urechean, sprijinit intens de PSD in vremea guvernarii Adrian Nastase, inclusiv in timpul campaniei electorale, prin fonduri deturnate de la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, aflat azi la MAE. Sesizarea asupra acestor acte de coruptie trans-frontaliera implineste in curand un an, insa persoane si organizatii suspectate de grave nereguli si ilegalitati sunt in continuare curtate de anumite structuri din MAE. Ca atare se impuna de urgenta investigarea acestora de catre Departamentul National Anticoruptie (DNA).

Pe de alta parte, redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni nu impiedica sub nici o forma aderarea europeana a Romaniei. In disperare de cauza, dupa confruntarea cu birocratia de la Bucuresti, un basarabean s-a adresat Comisiei Europene solicitand informatii referitoare la tratatele europene care ar impiedica acordarea cetateniei romane basarabenilor. Raspunsul prompt sosit de la Directoratul General pentru Extindere al Comisiei Europene a fost cat se poate de clar: nici unul din tratatele europene nu impiedica redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni. Mai mult, Conventia Europeana privind Cetatenia a Consiliului Europei afirma clar la articolul 9: solicitarile de redobandire a cetateniei trebuie sa fie prelucrate intr-o perioada rezonabila de timp". Ceea ce nu este cazul birocratiei de la Bucuresti. (D.E.)

Intre anii 1991-2001 basarabenii si bucovinenii si-au depus cererile pentru obtinerea cetateniei romane la Directia Generala de Pasapoarte din Bucuresti. Trecand peste greutatile drumului pana la Bucuresti, cozile nesfarsite si acreala birocratica, intre anii 1991-2001 94.916 basarabeni au reusit sa obtina pasaportul romanesc, ne informeaza Serviciul de Comunicare Publica al Ministerului Administratiei si Internelor. In aceeasi perioada, doar 3387 de bucovineni au redevenit cetateni romani.

Incepand din anul 2002 procesul acordarii cetateniei romane a fost blocat. Aceasta sarcina a fost trecuta de la Directia Generala Pasapoarte la Ministerul Justitiei. Probabil ca urmare a "reorganizarii", in cursul anului 2002 nici un basarabean si nici un bucovinean nu a primit cetatenia romana. Ministerul Justitiei si-a dat adevarata masura a capacitatii sale administrative in cursul anului 2003 cand au fost aprobate 6 (!) cereri de obtinere a cetateniei, venite din partea unor basarabeni. In 2003 bucovineniii nu au avut acces la pasaportul romanesc. In 2004 activitatea a fost reluata in forta: 257 basarabeni au primit cetatenie romana si 5 bucovineni. In anul 2005 1317 basarabeni au primit pasaport romanesc, impreuna cu 11 bucovineni.

Favoruri ilegale pentru neamul Urechean

In anul 2003 redobandirea cetateniei romane a fost practic blocata pentru basarabenii de rand - nu insa si pentru cei favorizati de partidul-stat. Astfel, sotia, fiica si ginerele lui Serafim Urechean au primit foarte rapid cetatenia romana in iunie 2003 - avand cererile depuse doar cu cateva luni inainte. Pentru basarabenii de rand, termenul de asteptare se intinde pe ani in sir - dovada sunt cele 25.000 de cereri care inca asteapta sa fie rezolvate.

Nu si pentru familia Urechean: Hotararea de Guvern 622 din 29 mai 2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 394 din 6 iunie 2003, semnata de premierul Adrian Nastase, ministrul Justitiei Rodica Stanoiu, ministrul de Externe Mircea Geoana si ministrul de Interne Toma Zaharia, acorda cetatenia romana pentru Urechean Larisa - sotia lui Serafim Urechean, Pohila Violeta - fiica lui Serafim si a Larisei ca si lui Pohila Oleg, ginerele fostului primar de Chisinau.

ZIUA solicita Ministerului Justitiei sa investigheze acest caz si sa descopere si sanctioneze autorii acestui act de coruptie si discriminare.

Abuzurile Ministerului, speta la CEDO

Comisia pentru Probleme de Cetatenie (CPC) din cadrul Ministerului de Justitie, care se ocupa de cererile de redobandire a cetateniei romane venite din Basarabia si Bucovina de nord, motiveaza de multe ori respingerea cererilor de redobandire a cetateniei prin aceea ca solicitantii nu au prezentat dovezi cum ca parintii lor s-ar fi nascut in Romania.

Astfel, lui Pancev Petru i s-a respins de catre CPC cererea de redobandire a cetateniei romane, in ciuda faptului ca bunica sa s-a nascut in judetul Galati in anul 1911. Recursul lui Petru Pancev fata de hotararea CPC a fost insa respins de Curtea de Apel Bucuresti Sectia Contencios Administrativ (CABSCA). Intr-o adresa catre CABSCA, Directia Contencios a Ministerului Justitiei afirma in ceea ce priveste dosarul lui Petru Pancev ca "recurentul nu a facut dovada ca este descendent al unui fost cetatean roman, depunand la dosar numai acte din care rezulta ca bunica sa Dabija Maria s-a nascut pe un teritoriu ce a apartinut Statului Roman, fara insa sa faca dovada ca a avut cetatenie romana. Recurentul sustine ca este de origine romana, fara insa sa faca dovada ca bunica sa a avut cetatenie romana. Faptul ca o persoana s-a nascut pe un teritoriu ce a apartinut Statului Roman nu poate duce la concluzia ca aceasta a avut cetatenie romana". Cu aceasta sentinta aberanta, romanul de dincolo de Prut poate merge linistit la CEDO, unde statul roman se afla pe scurta lista neagra cu cele mai multe procese nedrepte.

Solutia Justitiei

In aceeasi situatie s-au gasit si Ciumeica Ion si Bazic Olga - ale caror cereri de redobandire a cetateniei romane au fost respinse de CPC sub acelasi motiv. Insa Ciumeica Ion si Bazic Olga s-au gandit sa conteste in Justitie decizia CPC - obtinand castig de cauza. Astfel, avocatul Sergiu Bleah le-a preluat cazurile si a aratat ca cererea le-a fost respinsa, individual, abuziv invocandu-se faptul ca "nu s-a facut dovada ca a avut si a pierdut cetatenia romana ori ca este descendent al unui cetatean roman". Insa, conform actelor depuse la dosar, s-a facut aceasta dovada prin certificatele de nastere si deces ale parintilor, probandu-se ca ei s-au nascut pe in Regatul Romaniei. "Este de notorietate insa ca teritoriul Basarabiei, in granitele dintre Prut si Nistru, s-a alipit in 27 martie 1918 la Romania, astfel ca toti cetatenii Basarabiei la acea data au fost declarati cetateni romani, cetatenie ce au pierdut-o fara voia lor sau din motive neimputabile lor in data de 28 iunie 1940 ca urmare a incorporarii Bsarabiei si Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietica".

Avocatul Bleah a reusit sa repare astfel abuzurile Ministerului Justitiei. Cine poarta insa raspunderea pentru timpul pierdut si viata distrusa a miilor de pententi in tot acest complex proces anti-romanesc? Ramane ca si restul basarabenilor tratati incorect de amintita comisie sa o actioneze in Justitie pentru a-si putea redobandi drepturile.

(Preluare „Ziua”, editia de marti, 21 februarie, un articol de George Damian)

 
Tariceanu nu-i doreste pe romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Tuesday, 21 February 2006

{mosimage}Premierul a respins o initiativa legislativa promovata de Ilie Ilascu, care viza imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord.

{mosimage}O initiativa legislativa destinata imbunatatirii procesului de acordare a cetateniei romane pentru romanii din Basarabia si Bucovina de nord a fost respinsa saptamana trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu, in ciuda faptului ca aceasta initiativa avea avizul favorabil al Consiliului Legislativ al Senatului. In loc sa vina cu eventuale modificari, Taricenau a preferat sa respinga adoptarea initiativei.

Senatorul Ilie Ilascu a propus modificarea Legii 21/1991 pentru acordarea cetateniei romane celor care au pierdut abuziv aceasta calitate, dorind ca acest proces sa se desfasoare in conditii mai bune - avand in vedere faptul ca in prezent peste 25.000 de dosare cu astfel de cereri zac nerezolvate.

Printre propunerile de modificare a Legii 21/1991 se numara: marirea numarului de magistrati implicati in procesul de acordare a cetateniei, micsorarea termenelor de asteptare si fluidizarea punerii in practica a cetateniei dupa ce aceasta a fost acordata.

Propunerea senatorului Ilascu de modificare a legii 21/1991 a fost avizata favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului Romaniei, insa nu a trecut de premierul Tariceanu.

Astfel, pentru rezolvarea mai rapida a cererilor de aprobare a cetateniei romane, comisia de magistrati de pe langa Tribunalul municipiului Bucuresti ar fi trebuit sa fie marita de la 5 membri cati numara in prezent la 50. Examinarea cererii de redobandire a cetateniei ar fi urmat sa fie efectuata dupa trecerea a 10 zile de la data publicarii acestei cereri in Monitorul Oficial. Comisia de Magistrati ar fi urmat sa intocmeasca un raport in cel mult 60 de zile, raport care sa fie inaintat ministrului de Justitie impreuna cu cererea de acordare a cetateniei. Un punct cheie in aceasta modificare ar fi urmat sa fie mentiunea daca sunt sau nu intrunite conditiile legale pentru acordarea cetateniei - fiind astfel evitate perioadele de asteptare.

Raspunsul premierului incurajeaza autonomia

Evitand sa raspunda la modificarile descrise mai sus destinate imbunatatirii procesului de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni, premierul Tariceanu anunta sec ca "Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative".

Senatorul Ilascu solicita in proiectul sau de modificare legislativa ca "persoanei care aflata in tara sau strainatate savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei inclusiv prin sustinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice" sa i se retraga cetatenia romana. Premierul Tariceanu afirma in adresa sa de respingere a initiativei legislative ca "simpla sustinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice nu poate fi considerata per se drept aducand atingere intereselor statului roman pentru a fi sanctionata cu retragerea cetateniei romane. De altfel o astfel de prevedere ar putea veni in contradictie cu dreptul la libertatea de exprimare, garantat de documente juridice internationale la care Romania este parte". (D.E.)

(Preluare „Ziua”, editia de marti, 21 februarie)

 
Voronin respinge orice apropiere intre conflictul din Kosovo si cel din zona transnitreanaPDF Print E-mail
Tirana, Albania/Romanian Global News
Accesari :395
Tuesday, 21 February 2006
{mosimage}In cadrul intrevederii cu presedintele Albaniei Alfred Moisiu, presedintele Vladimir Voronin a subliniat diferentele radicale dintre conflictul kosovar si cel transnistrean, declarand ca metodele de solutionare ale acestora trebuie sa fie diferite.

{mosimage}Voronin a pornit de la faptul ca la originea conflictului transnistrean nu se afla motive de ordin etnic sau religios, atragand atentia interlocutorului ca istoria si evolutia acestor conflicte sunt diferite. „Exista caracteristici comune: criza social-umanitara, dezastrul economic. In rest, ele sunt totalmente diferite. Prin urmare, si metodele de solutionare trebuie sa fie adecvate. Nu pot fi aplicate aceleasi abordari pentru probleme diferite, ci trebuie sa pornim de la situatiile concrete, existente intr-o zona sau alta”, a declarat Voronin. La randul sau, Alfred Moisiu a exprimat disponibilitatea autoritatilor de la Tirana de a acorda Republicii Moldova asistenta necesara in vederea avansarii pe calea integrarii europene. Moisiu a declarat ca Albania este interesata in intensificarea cooperarii comercial-economice cu Republica Moldova, optand pentru stabilirea unor legaturi mai stranse in domeniile agricultura, stiinta, educatie, cultura. 

In cadrul vizitei sale in Albania, presedintele moldovean a avut intrevederi bilaterale cu premierul acestei tari, Sali Berisha, presedintele Parlamentului Jozefina Topalli si cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Albania, Luan Bregasi.

 
Romanii super-dotati la matematica pot participa la o tabara de profil din TexasPDF Print E-mail
Texas, SUA/Romanian Global News
Accesari :334
Tuesday, 21 February 2006
{mosimage}Tinerii romanii care locuiesc in Statele Unite ale Americii au ocazia de a participa la tabara de matematica organizata de profesorul roman Titu Andreescu de la University of Texas at Dallas (UTD).

{mosimage}Profesorul a postat pe forumul site-ului romanian-portal.com un mesaj despre o tabara intensiva de matematica, pe o durata de 3 saptamani (18 iulie – 7 august, 2006), organizata la UTD. Tabara se adreseaza elevilor de gimnaziu si de liceu, care poseda aptitudini deosebite la capitolul matematica, iar profesorul roman si-ar dori sa vada la competitie participand si romanii talentati la disciplina mentionata mai sus. Proiectul se intituleaza "AwesomeMath Summer Program" si a aparut ca urmare a numeroaselor solicitari adresate atat de parintii, cat si de professorii elevilor super dotati la matematica. Acesti elevi vor avea posibilitatea de a se antrena pentru concursurile si olimpiadele de matematica cu o garnitura renumita de profesori si antrenori de loturi olimpice atat din toate colturile Americii, cat si din Romania. Pentru mai multe detalii se poate vizita site-ul www.awesomemath.org .

Profesorul roman Titu Andreescu (foto) antreneaza echipa olimpica de matematica a Statelor Unite din anul 1993, iar inainte de a veni la UTD a fost timp de cinci ani directorul organizatiei American Mathematics Competitions, un program al Asociatiei Americane de Matematica, unde anual participa peste 650.000 de elevi din America de Nord si intreaga lume.

 
Serviciu gratuit pentru imigrantii romani din Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 21 February 2006
Imigrantii romani din orasul neo-zeelandez Christchurch pot apela, de la sfarsitul anului trecut, la un nou serviciu destinat lor si care se desfasoara la Centrul pentru Refugiati si Imigranti din localitate. Centrul se afla pe Madras Street si face parte din ESOL Assessment and Access Specialist Service, fiind finantat de guvernul neo-zeelandez.

Serviciul este gratuit pentru toti imigrantii si refugiatii care se pot inscrie la una dintre urmatoarele categorii: peroane nou-venite, persoane care au platit deja pentru programul „Engleza pentru Imigranti”, furnizat de Serviciul neo-zelandez de imigrare sau persoane care locuiesc in Noua Zeelanda de cativa ani. Potrivit portalului romanilor din aceasta tara, scopul serviciului este sa le ofere asistenta clientilor sai in incercarea acestora de a obtine cunostintele necesare de limba engleza, pe care le pot folosi ulterior la studiu, angajare, avansare in cariera sau schimb social. Persoana care se ocupa de aceste aspecte este Gabrielle Humphreys, care vine in intampinarea nevoilor imigrantilor prin consiliere, evaluare personala, formala sau informala si indicarea celui mai potrivit loc pentru invatarea limbii engleze. Gabrielle poate fi contactata la numarul de telefon 366 8254, sau la adresa de e-mail: gabrielleh@xtra.co.nz.

 
Recunoasterea profesionala a asistentilor medicali romani in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :415
Tuesday, 21 February 2006
{mosimage}Asistentii medicali romani care vor sa mearga sa lucreze in Italia, si sa practice profesia pe care si-au ales-o, trebuie sa obtina in primul rand de la Ministerul Sanatatii italian echivalarea diplomei.

{mosimage}Potrivit informatiilor furnizate de OMFM de la Bucuresti, asistentii romani trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii un dosar din care va trebui sa faca parte o cerere prin care sa se solicite echivalarea; o copie dupa un document de identitate valabil, care sa contina semnatura celui interesat de echivalare; copie legalizata dupa diploma de studiu pentru activitatea pentru care se solicita echivalarea; copie legalizata dupa diploma de abilitare, specifica pentru activitate, daca legislatia tarii care a eliberat diploma prevede acest lucru; copie legalizata a inscrierii in registrul profesional al tarii in care a fost obtinuta diploma, daca legislatia tarii prevede; copie legalizata dupa programa scolara, in care sa fie indicate clar numarul de ore efectuate si materiile parcurse; declaratie de valoare eliberata de autoritatea diplomatica italiana; un certificat care sa ateste inexistenta unor limitari de tip penal sau profesional pentru exercitarea activitatii profesionale, eliberat de autoritatile din Romania; certificat care sa ateste activitatea desfasurata in tara de origine sau de provenienta, ulterioara obtinerii diplomei pentru care se solicita echivalarea (inclusiv perioadele de stagii); fotocopia tuturor documentelor enuntate, in caz contrar dosarul fiind considerat incomplet; lista tuturor documentelor prezentate, semnata de solicitant.

In cazul in care documentatia nu este prezentata direct de catre interesat, acesta poate imputernici o persoana fizica sau o societate care sa prezinte cererea si documentele anexe, care sa urmareasca intreaga procedura de echivalare a diplomei; in acest caz imputernicitul trebuie sa prezinte procura inmanata de interesat, autentificata de autoritatea consulara italiana din Romania, de biroul starii civile italian, sau de un notar.

Toate documentele redactate in limba romana trebuie sa fie insotite de traducerea in italiana certificata (in conformitate cu textul original) de catre Autoritatea diplomatica italiana din Romania, sau de catre un traducator oficial de pe langa un tribunal italian. Documentatia prezentata nu va putea fi restituita.

Dosarul trebuie prezentat la Ministerul Sanatatii italian in zilele de miercuri de la ora 9.00 la 12.00, sau in prima zi de luni din luna. Ministerul Sanatatii va transmite informatiile legate de procedura de echivalare la adresa indicata de interesat in cerere.

 
Proiect francez pentru o televiziune romaneasca pe internetPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 21 February 2006
O tanara din Franta, de profesie editor video, si-a propus sa implementeze un proiect prin care sa infiinteze un canal de televiziune dedicat Romaniei.

Tanara Adeline, o prietena a tarii noastre, lucreaza in prezent la o firma de telecomunicatii si informatica din Paris care se ocupa cu elaborarea conceptului de televiziune de noua generatie, accesibila prin internet si, asadar, gratuita si la indemana tuturor. Initiatorii ineditului proiect au lanasat deja primul canal de acest fel, care poate fi vizionat accesand portalul www.senegaaltv.com, informeaza pagina de web a romanilor din Belgia. Pentru lansarea unui canal similar dedicat Romaniei, Adeline spera sa beneficieze de sugestiile si ideile romanilor aflati in strainatate care isi vor putea difuza gratuit pe noul post de televiziune diferite materiale video. Postul on-line isi mai propune sa pastreze legatura intre romanii stabiliti in afara tarii, sa faciliteze difuzarea programelor audiovizuale care nu au norocul de a fi transmise la televiziunea clasica si de a face accesibile orice fel de creatii audiovizuale. Pe lista celor care pot sa isi trimita materiale se afla realizatorii francezi care au la activ productii destinate Romanei, dar si realizatori romani. Totodata, postul va avea ca scop si informarea periodica a comunitatii de romani despre evenimentele culturale care au legatura cu ei, cu Romania si cu tara in care urmeaza sa locuiasca sau in care locuiesc deja. Un alt aspect inedit este dat de faptul ca acest canal ar putea sa colaboreze si cu diaspora roman aflata in Belgia. Cei care sunt interesati de idee si doresc mai multe detalii referitoare la acest lucru o pot contacta pe Adeline la adresa de e-mail adelinemahe@gmail.com.

 
Aproape jumatate de milion de basarabeni plecati la munca in strainatatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :339
Tuesday, 21 February 2006

Aproximativ 430 mii cetateni moldoveni erau plecati, la finele anului trecut, la munca sau in cautare de munca, ceea ce constituie 28,1 la suta din totalul populatiei inactive incepand cu varsta de 15 ani, informeaza pagina de web a Biroului National de Statistica de la Chisinau.

Peste doua treimi (68,3 la suta) din numarul celor plecati peste hotare sunt barbati. Trei patrimi sunt din localitati rurale, unde peste hotare este plecata fiecare a cincia persoana. Din orase a plecat fiecare al 11-lea cetatean moldovean.

In trimestrul patru al anului trecut populatia inactiva a reprezentat 52,3 la suta din totalul populatiei. In cadrul populatiei inactive au fost distinse doua categorii – „persoane descurajate” si persoane plecate peste hotare. Ponderea „persoanelor descurajate” in a mai cauta un loc de munca a constituit circa 4,8 la suta din totalul populatiei inactive incepand cu varsta de 15 ani.

Populatia economic activa a Basarabiei a constituit in 2005 aproximativ 1,4 milioane persoane, inregistrand o scadere de 2,2 la suta fata de trimestrul respectiv al anului 2004.

 
Viata unui om salvata de romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 21 February 2006
{mosimage}Apelul umanitar lansat in decembrie trecut de Romanian Global News, la initiativa Fundatiei Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP) si a Asociatiei Comunitare Romanesti din Miercurea Ciuc, a reusit sa aduca in atentia comunitatii romanesti globale cazul familiei Galea, iar romanii de pretutindeni le-au venit imediat in ajutor.

{mosimage}Gratie donatiilor si sprijinului moral primit in aceste luni de lupta cu moartea, familia Galea a reusit sa plece duminica, 19 februarie, in Israel pentru ca Marius sa poata fi operat si sa se intoarca sanatos, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la copiii sai. Sprijinul substantial insa a venit din partea Statului roman care a alocat pentru operatia lui Marius peste 90 de mii de euro, bani fara de care, indiferent de bunavointa tuturor donatorilor, deplasarea in Israel si ingrijirile medicale aferente transplantului nu ar fi fost posibile. Adriana Galea, sotia lui Marius, cea care i-a stat alaturi si s-a luptat atat cu prejudecatile umane, iminente in astfel de cazuri, bucurandu-se si de sprijinul prietenilor si familiei, colegilor lui Marius si mass mediei, a scris un mesaj de multumire tuturor celor care i-au ajutat, mesaj pe care l-a trimis si la redactia noastra. In numele redactiei va multumim celor care ati dat din putinul Dumneavoastra pentru a salva aceasta viata. Cuvintele sunt de prisos in astfel de situatii insa Adriana le-a pus pe hartie electronica si vi le transmite din tot sufletul.

“Initial am vrut sa multumesc nominal tuturor celor care au fost alaturi de mine si de familia mea in aceasta grea incercare, dar din respect pentru romanii de pretutindeni care nu au vrut sa-si decline identitatea si au facut numeroase depuneri anonim va multumesc voua, tuturor celor care ati facut posibil ca viata unui om sa nu depinda numai de aspectele financiare.

Multumesc Statului roman, prin reprezentantii sai - Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, presei, corespondentilor si reporterilor TVR1 pentru judetele Harghita si Covasna si Fundatiei Romanii de pretutindeni' (FNRP, n.n) care au mediatizat indelung cazul meu, sutelor de romani din tara care in pofida vietii grele nu au ramas impasibili la durerea si nevoia familiei mele, firmelor, institutiilor din Miercurea-Ciuc, Fagaras, Mures, Toplita, Gheorghieni, Brasov, Bacau si Bucuresti, sindicatelor din invatamant, prietenilor din liceu si facultate, rudelor si prietenilor din toata tara. Multumesc prietenilor si cunostiintelor de peste hotare, USA, Canada, Spania, Franta, Germania, Elvetia, Suedia care prin suportul lor moral si financiar au demostrat cat suntem de uniti la greu. Multumesc in mod special medicului curant al sotului meu si echipei de specialisti de la Clinica de Hematologie din Tg. Mures si celor care pe langa ajutorul financiar au fost alaturi de mine si m-au sprijinit moral, m-au incurajat afectiv si carora le datorez toata puterea si energia mea: familiei Balint care a avut grija de copiii nostri in lungile perioade de spitalizare, colegilor si elevilor mei speciali de la Colegiul National Octavian Goga, fostilor mei elevi de la liceele bucurestene, colegilor sotului meu din toata tara si in special colegilor de la unitatile militare din Harghita, Mures si Brasov. Va multumesc si Dumnezeu sa va binecuvanteze! Cu stima si aleasa consideratie, Adriana Galea”

 
Icoane romanesti expuse la VaticanPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :334
Tuesday, 21 February 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei la Vatican va prezenta, in perioada 24 februarie-12 martie, expozitia de icoane romanesti „Credinta si arta”, in Biserica Santa Maria in Montesanto („Biserica artistilor”) din Piazza del Popolo din Roma.

{mosimage}Expozitia, organizata anterior la MAE cu sprijinul Asociatiei de Arta Plastica Religioasa si Restaurare, filiala a Uniunii Artistilor Plastici, se va bucura de patronajul cardinalului Paul Poupard, presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

La vernisajul expozitiei, programata pentru vineri, 24 februarie, vor participa: secretarul de stat pentru diplomatie publica in MAE, Valentin Naumescu, ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Mihail Dobre, precum si directorul general al Centrului Cultural „Palatele brancovenesti de la portile Bucurestiului” – Mogosoaia, Doina Mandru, istoric de arta si curator al expozitiei.

Vernisajul va fi urmat de un concert de muzica religioasa.  Proiectul „Credinta si arta” reprezinta primul eveniment romanesc de diplomatie publica organizat in noul pontificat, fiind, de asemenea, prima materializare a proiectului MAE de itinerare a expozitiilor organizate periodic in scopul promovarii artei romanesti precum si pentru consolidarea vizibilitatii Romaniei in spatiul cultural european.

 
50 de medalii pentru produsele basarabene la „Prodexpo 2006” de la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :212
Tuesday, 21 February 2006
Producatorii de conserve si vinificatorii din Basarabia au reusit sa se intoarca acasa de la targul international de produse alimentare si bauturi "Prodexpo-2006" desfasurat la Moscova, cu nu mai putin de 50 de medalii.

Din totalul acestora, 15 sunt medalii de aur, 16 de argint si 18 de bronz, anunta Infotag. Targul a reunit in total peste 2,5 mii de companii din 64 de tari, basarabenii prezentandu-se cu 17 companii care si-au expus produsele pe un stand colectiv, iar alte circa 30 de firme au participat prin intermediul partenerilor lor din Rusia. Participarea basarabeana a fost organizata de compania Axar, condusa de Vladimir Ianiev, iar pentru concursul "Cel mai bun produs 2006" au fost selectate 49 de mostre de produse basarabene care au fost distinse, practic, in totalitate. Printre medaliatii cu aur se numara produsele VS-export, Acorex Wine Holding, Maurt, sau cele ale Fabricii de conserve din Camenca.

 
Seara literara la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :325
Tuesday, 21 February 2006
Romanii din Budapesta au ocazia sa participe marti, 28 februarie, la o seara literara pe tema „Literatura in schimbare. Ce ducem in secolul XXI?”, care se va desfasura incepand cu ora 18:00 la Institutul Cultural Roman de la Budapesta.

La eveniment vor participa Valentin Tascu, scriitor, istoric literar, directorul Editurii Clusium din Cluj, Jeno Farkas, traducator, directorul Editurii Palamart din Budapesta, Istvan Bagyoni-Szabo, scriitor din Budapesta. La finalul dezbaterii va avea loc o prezentare de carte si o sesiune de autografe, informeaza ICR. Institutul roman din capitala maghiara se afla la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, telefon de contact 3832693.

 
Artisti din 16 tari se intalnesc de Martisor la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Tuesday, 21 February 2006
Basarabia va gazdui in perioada 1-10 martie cea de-a 40-a editie a Festivalului International de Muzica “Martisor” la care vor participa artisti si formatii de muzica academica, usoara, populara si jazz din 16 tari ale lumii.

Evenimentul va fi deschis de un spectacol ce se va desfasura pe scena Palatului National din Chisinau, urmand ca pe durata intregului festival sa aiba loc 41 de concerte pe scenele din capitala si in alte 47 de localitati din Basarabia.

Editia din acest an, potrivit lui Trofim Suruceanu, sef de directie la Ministerul Culturii si Turismului, va fi traditionala – cu simbioza intre diferite genuri ale muzicii si cu participarea interpretilor de valoare din tara gazda si din strainatate. Potrivit Info-Prim Neo, in acest an vor fi prezenti la actiune artisti din Romania, Rusia, Belarus, Bulgaria, Ucraina, Italia, Slovacia, Lituania, Kazahstan, Turcia, Israel, Australia, Germania, Marea Britanie, Georgia si Basarabia. Printre acestia se numara Fuego din Romania, Larisa Dolina, ansamblul “Samotsveti” si pianistul Nicolai Petrov, Rusia, Soso Pavliasvili, Georgia, Patrick Strub si Marin Smesnoi din Germania, formatia de jazz din Israel, “Sherman end friend”, duetul de pianisti Anatol Lapicus si Iurie Mahovici, Orchestra prezidentiala din Belarus, Orchestra Filarmonicii Nationale, Orchestra Companiei de Stat Teleradio-Moldova, Capela Corala “Doina, ansamblul de dansuri sportive “Codreanca”, Ansamblul Academic de Dansuri Populare “JOC”, Orchestra “Lautarii” sau Ansamblul “Noroc” din Basarabia.

Inaugurat in anul 1966 de fostul director al Filarmonicii Nationale, Alexandru Fedcu, si de regizorul Gleb Ceaicovschi ca o gala a talentelor autentice si veritabile si ca o demonstrare a harului inedit al interpretilor de estrada, Festivalul “Martisor” a suportat mai multe modificari pe parcursul celor 40 de ani, devenind, in unii ani, expresie a unui singur gen de muzica. Astfel, au existat Martisoare folclorice, de muzica clasica sau cu participarea doar a tinerelor talente, mai anunta  Info-Prim Neo.

 
Biserica „Sf. Gheorghe”, proiect indraznet pentru romanii din Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :302
Tuesday, 21 February 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfantul Gheorghe” din Las Vegas a anuntat prin intermediul parintelui sau paroh, pr. Aurel Sas, ca va incepe in cateva luni lucrarile de constructie a lacasului de cult, afirmand ca obtinerea tuturor aprobarilor necesare constructiei se afla in faza finala.

Conform publicatiei romanesti „Las Vegas Romanian Journal”, terenul unde se va construi biserica a fost donat de Lia Roberts, Consulul Onorific al Romaniei in Las Vegas, si este situat la sud est de intersectia strazilor Jones si Charleston, la extremitatea de nord a strazii Red Rock. Cu aceasta ocazie, pr. Aurel Sas a mai anuntat si inceperea scurtelor lectii duminicale, dupa Sfanta Liturghie. Acestea vor cuprinde invataturi despre ce este Biserica, Sfanta Liturghie, Sfanta Scriptura, de ce este necesar sa mergem la biserica, importanta participarii la Sfanta Liturghie, a spovedaniei si a impartasirii cu Sfintele Taine. Parohia romana mai doreste si incearca organizarea unui cor romanesc in Las Vegas, care va fi dirijat de tanara Adelina, absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, specializarile Muzica Bizantina si Dirijat Coral. Cei interesati pot lua legatura cu parintele Sas, la numarul de telefon  702-259-9435.

 
Ultimele 4 zile de depunere a dosarelor pentru bursele Brancusi si EnescuPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :188
Tuesday, 21 February 2006

Artistii plastici si muzicienii din Romania interesati de obtinerea unei burse “Constantin Brancusi” sau “George Enescu” la Paris mai au la dispozitie numai patru zile pentru depunerea dosarelor.

Programul, initiat de Institutul Cultural Roman, consta in acordarea a patru burse anual, pentru perioade de 3 luni. Bursele includ gazduirea la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, precum si 500 de euro pentru transport, informeaza ICR de la Bucuresti.

Prin acest program, lansat in 2005, ICR isi propune sa le ofere artistilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu international si sa sprijine introducerea lor in circuitul valorilor europene. Bursele se acorda artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta.

Dosarul pentru candidatura trebuie sa cuprinda formularul de inscriere (disponibil pe site-ul ICR, http://www.icr.ro/romana/burse.html), un curriculum vitae al solicitantului, un proiect de lucru, cateva fotografii ale lucrarilor artistului (pentru artele plastice)/ o caseta sau un CD audio (pentru muzica), dosar de presa si trei scrisori de recomandare.

Selectia va apartine unei comisii independente de specialisti, personalitati recunoscute din  cele doua domenii. Dosarele selectate vor fi trimise spre validare Comisiei de Admitere de la Cite Internationale des Arts. Rezultatele selectiei facute de partea romana vor fi anuntate la sfarsitul lunii martie. Concursul pentru cele patru burse ale anului 2007 va avea loc in luna iunie.

 
Film romano-irlandez la Festivalul Irlandez de la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :363
Tuesday, 21 February 2006
Coproductia romano-irlandeza „What Means Motley?”, in regia lui John Riley si John Kitchum, va avea premiera in cadrul Festivalului de Film Irlandez din Chicago care se desfasoara in perioada 3-8 martie la Centrul Cultural Bevelry din oras.

Pelicula trateaza povestea unei delegatii de asa-zisi muzicieni din Romania care, in anul 1999, au sosit cu pasapoarte si vize in regula la aeroportul din Dublin ca sa participe la festivalul international de muzica din localitatea Sling. La iesirea din aeroport  toti membrii grupului au disparut fara urma, iar investigatiile autoritatilor au scos la iveala faptul ca nici unul din delegati nu era muzician si ca totul a fost o inscenare de la bun inceput. Filmul descrie cu umor si ritm alert intreaga istorie a acestui dezastru diplomatic cu fundal de coruptie si muzica tiganeasca, in stil Kusturica. Biletele la aceasta seara de deschidere, in care proiectia in premiera americana va fi precedata de o receptie, costa 30 de dolari si pot fi cumparate de la site-ul festivalului la www.chicagoirishfilmfestival.com de unde se pot afla si alte detalii, informeaza forumul Romania-USA.

 
Mezzosoprana Elena Cassian, pe scena Operei din BilbaoPDF Print E-mail
Bilbao, Spania/Romanian Global News
Accesari :288
Tuesday, 21 February 2006
Asociatia Prietenii Operei din Bilbao organizeaza marti, 21 februarie, cel de al doilea spectacol din aceasta stagiune cu spectacolul „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, in care joaca si mezzosoprana Elena Cassian.

Artista romanca o va portretiza pe Suzuki, alaturi de aceasta pe scena urcand Fiorenza Cedolins, in rolul Cio Cio San, Mario Malagnini, alias Pinkerton, si Juan Jesus Rodrigues, in rolul lui Sharpless. Potrivit postului national muzical de radio, corul Operei din Bilbao si Orchestra Simfonica a Tarii Bascilor vor fi dirijate de Antonello Allemandi.

 
O seara la New York cu maestrul Dorel Pascu RadulescuPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :331
Tuesday, 21 February 2006
Dorel Pascu Radulescu, dirijor consacrat si pro-rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, va fi joi, 23 februarie, oaspetele Universitatii din New York.

Celebrul dirijor roman va evolua, incepand cu ora 19.00, intr-un concert extraordinar. In seara dedicata lui de Institutul Cultural Roman din New York se vor prezenta fragmente din inregistrarile sale iar profesorul Dinu Ghezzo, director de compozitie la NYU, va vorbi in Sala Auditorium despre activitatea maestrului Pascu Radulescu.

 
Diana Ionescu in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 21 February 2006

Biserica londoneza St Martin-in-the-Fields, locul de desfasurare a celebrelor concerte intitulate „Tineri muzicieni romani in seriile londoneze” va mai gazdui in curand un nou concert romanesc.

De data aceasta tanara pianista Diana Ionescu va sustine marti, 21 februarie, de la ora 13.00, un recital in cadrul caruia va aborda lucrari din repertoriul unor compozitori celebri precum Bach, Beethoven si Chopin.

Nascuta in 1981, la Campina, Diana Ionescu si-a inceput studiile de pian cu Sandra Bobescu, profesor la Academia Nationala de Muzica din Bucuresti. Din 1992 a fost eleva Olgai Szell la Institutul George Enescu, dupa care a facut parte din clasa profesorului Dan Grigore, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, pe care absolvit-o in 2003. A urmat cursuri de master cu Alexis Weissenberg, Viktor Merzhanov si Dmitri Bashkirov, iar in prezent este eleva lui John Havill la Scoala de Muzica si Arte Guidhall din Londra. De-a lungul carierei sale ca pianista a castigat premii importante pentru palmaresul sau si a sustinut numeroase concerte atat in Romania cat si in alte tari europene, printre care Austria, Belgia, Marea Britanie si Elvetia, dar si in Rusia, Japonia si Statele Unite.

 
Seara romaneasca la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :319
Tuesday, 21 February 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va vernisa marti, 21 februarie, de la ora 18.30, expozitia “Apa Vie”.

Expozitia isi propune sa ilustreze modul in care apa este valorizata, in sens pozitiv, ca apa benefica, in ceremoniile legate de inceputurile, protectia si implinirea vietii, informeaza IRCCU Venetia. Organizatorul acestui eveniment este Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti.

In a doua parte a serii cei prezenti la sediul IRCCU vor putea urmari spectacolul “Truver in cautarea Europei – jurnal de calatorie”, un spectacol de Mihai Serghei Todor, prezentat de formatia Truverii.

 
Bisericile romanesti din Banatul secolului XVIII – dezbatere la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 21 February 2006
Institutul Cultural Roman din Berlin, “Titu Maiorescu” va organiza joi, 24 februarie, o conferinta intitulata “Credinta intruchipata in piatra: Arhitectura bisericeasca in Banatul secolului al XVIII-lea”.

Conferinta va fi sustinuta de referentul pentru cultura la Muzeul Germana Central din Ulm, dr. Swantje Volkmann, cu incepere de la ora 19.30, si va fi insotita de o proiectie de diapozitive si o expozitie de fotografii. Expozitia va ramane deschisa publicului pana la data de 5 martie.

Proiect desfasurat de ICR Titu Maiorescu este realizat in colaborare cu Asociatia Svabilor Banateni, reprezentanta Berlin-Brandenburg, informeaza ICR Berlin.  

 
Seara de poezie romaneasca pe malurile SeneiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :290
Tuesday, 21 February 2006
Cunoscutul poet si eseist, traducator de poezie romaneasca moderna si contemporana, Pierre Drogi va sustine joi, 23 februarie, la Paris, o prezentare de carte si lectura comentata.

El va aduce in atentia publicului prezent in Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris, doua volume publicate recent. Este vorba despre „Eclats, cinq poets roumains”, aparuta la Editura Comp’Act, Chambery, in octombrie 2005 si „Il se fera silence, il se fera soir” („Se va face linsite, se va face seara”), de Virgil Mazilescu, publicata la editura Comp’Act, Chambery, tot in octombrie 2005. Pierre Drogi va prezenta, totodata, in seara de poezie romaneasca la ICR Paris, volumul „Les non-mots et autres poemes” („Ne-cuvintele si alte poeme”), a lui Nichita Stanescu, tradus in colaborare cu Linda-Maria Baros, Jan Mysjkin et Anca Vasiliu.

Evenimentul de joi seara face parte din seria de manifestari dedicata Anului Francofoniei.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions