Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
La Chisinau s-a lansat un volum dedicat accesului la informatiePDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Wednesday, 22 February 2006
Marti, Centrul „Acces-info” de la Chisinau a lansat volumul „Accesul la informatie. Reglementari. Comentarii. Cazuri.” 

Cartea a aparut in limba romana cu un tiraj de 770 de exemplare cu suportul financiar al  Fundatiei Soros-Moldova si Open Society Instituite din BudapestaAgentia Monitor Media informeaza ca in volum este examinata Legea privind accesul la informatie in contextul legislatiei R. Moldova si a standardelor internationale. In publicatie sunt comentate zece cazuri de limitare a  accesului la informatie care au fost examinate in instantele de judecata. 

Legea privind accesul la informatie a fost adoptata acum sase ani, in luna mai. 

Potrivit Centrului „Acces-info”, primele cereri de chemare in judecata, in baza legii nominalizate, au fost depuse in 2003. Pana in prezent in instante au fost inregistrate circa 40 de astfel cereri. 

 
Romania si Ungaria cheltuie 15 milioane de euro pe proiecte de cooperare transfrontalieraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 22 February 2006
Ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, s-a intalnit marti, 21 februarie, cu o delegatie ungara condusa de secretarul de stat in cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, Csak Ferenc, prilej cu care s-au stabilit cateva aspecte imporante legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Demnitarul roman a salutat initiativa semnarii unui memorandum privind cooperarea in domeniul afacerilor europene dintre Romania si Ungaria, iar oficialul maghiar si-a exprimat aprecierea pentru stadiul progreselor inregistrate de tara noastra in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. De asemenea, acesta a subliniat necesitatea coordonarii actiunilor celor doua Guverne si stabilirea de scopuri comune, pentru a elimina discrepantele dintre perspectivele de dezvoltare ale celor doua tari, anunta ministerul roman.

Ministrul Boagiu a mai evidentiat si importanta cooperarii in zonele de granita, pentru implementarea proiectelor finantate prin intermediul programelor PHARE CBC (Cross-border Cooperation) si de beneficiile carora se vor bucura atat comunitatile din Romania, cat si cele din Ungaria. Pentru perioada 2004 – 2006, totalul de 15 milioane de euro disponibil prin  programe anuale (PHARE CBC 2004, 2005 si 2006) va finanta proiecte princare se va asigura coerenta infrastructurii de transport si de mediu, in zona de frontiera, se va promova cooperarea pentru integrarea pietelor si consolidarea coerentei intre structurile locale si se va acorda asistenta tehnica.

Din aceste fonduri vor putea fi realizate anual, de catre partea romana, intre 8 si 16 proiecte, cu finantare nerambursabila din PHARE CBC de 300.000-600.000 de euro fiecare, la care se vor adauga 10-40 proiecte mici, cu valoarea grant-ului de 10.000-50.000 de euro fiecare. In cadrul aceluiasi program, Ungaria dispune de 23 milioane de euro. Judetele care pot beneficia de programele de cooperare transfrontaliera cu Ungaria  sunt Arad, Bihor, Satu Mare si Timis.

La invitatia oficialului ungar, ministrul roman va efectua peste doua saptamani o vizita de lucru la Budapesta, care va avea ca scop semnarea memorandumului privind cooperarea in domeniul afacerilor europene dintre Romania si Ungaria, propus de partea ungara.

 
Ambasada Austriei la Bucuresti si-a angajat avocat romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Wednesday, 22 February 2006
In baza aprobarii Ministerului federal al Afacerilor Externe al Republicii Austria, avocatul Radu Gilescu (Bucuresti) a fost numit oficial avocatul Ambasadei Austriei la Bucuresti in data de 21 februarie 2006 in timpul unei scurte ceremonii in incinta resedintei Ambasadorului Austriei, Christian Zeileissen.

Avocatul Gilescu si echipa sa vor oferi consiliere si, in caz de necesitate, vor emite opinii legale, de asemenea ei vor acorda asistenta juridica gratis, la recomandarea Ambasadei, cetatenilor austrieci, care nu dispun de mijloace financiare, informeaza HotNews. Avocatul Gilescu a afirmat in timpul ceremoniei: „Aceasta recunoastere din partea Ambasadei Austriei este o onoare pentru mine. Ca urmare, vom actiona in mod responsabil si echitabil conform increderii care ne-a fost acordata."

 
Consiliul National Bisericesc al BOR, in sesiune de lucru la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Wednesday, 22 February 2006
Resedinta patriarhala din Bucuresti gazduieste in perioada 21-22 februarie sesiunea de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, care se afla sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist.

Potrivit Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, Consiliul National Bisericesc este forul administrativ central pentru intreaga activitate a Bisericii si organul executiv al Sfantului Sinod si Adunarii Nationale Bisericesti, fiind alcatuit din trei clerici si sase mireni, alesi pe o perioada de patru ani, si din consilierii administrativi patriarhali, ca membri permanenti.

In cadrul celor doua zile de lucru, Consiliul National Bisericesc va analiza si evalua intreaga activitatea interna si externa bisericeasca in anul 2005 sub urmatoarele aspecte: pastoral-misionar, social-caritativ, viata monahala, invatamant teologic si religios in scolile publice, organizatoric, administrativ, cultural, relatiile cu alte culte, relatiile cu romanii din jurul granitelor tarii si Diaspora sau relatiile externe bisericesti si ecumenice, informeaza Patriarhia Romana.

 
130 de ani de la nasterea lui Brancusi, marcati prin lansare de CD-ROMPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :324
Wednesday, 22 February 2006
Implinirea celor 130 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi a fost marcata de Ministerul Culturii si Cultelor prin lansarea unui CD-ROM despre viata si opera sculptorului roman.

Potrivit Mediafax, noua aparitie editoriala este conceputa bilingv, in sase parti, care au in totalitate peste 80 de imagini cu operele realizate de artistul originar din Targu-Jiu. Cele sase capitole prezentate pe CD sunt: „Viata“ - o istorisire a vietii sculptorului realizata de brancusologul Barbu Brezianu, „Expozitie virtuala“ - o incursiune in cautarea operelor lui Brancusi, „Brancusi in muzeele romanesti“, „Atelierul de la Paris“, „Maestrul fotograf“ - care il prezinta pe Brancusi in ipostaza de fotograf al propriilor sale opere, „Eseuri si evocari“.

 
UNITER si-a desemnat castigatorii galei din martie 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Wednesday, 22 February 2006
Senatul UNITER a decis castigatorii care vor fi prezentati in cadrul Galei Premiilor UNITER 2006. 

Premiul de excelenta i-a revenit lui Constantin Chiriac, premiul pentru intreaga activitate - actorului Mihai Fotino si actritei Liliana Tomescu, scenografului Viorel Penisoara Stegaru, regizorului Dinu Cernescu si criticului Elisabeta Pop. Premiul special pentru muzica de teatru a fost acordat lui Nicu Alifantis, premiul special pentru teatrul de copii lui Lucian Ifrim, premiul special pentru teatrul de papusi lui Horia Davidescu si Eustatiu Gregorian, premiul special pentru teatrul de revista lui Nicu Constantin, iar premiul special pentru circ Lui Mihai Ciuca, informeaza Prompt Media.

 
Cineastii independenti romani pot sa-si duca filmele la LuxembourgPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Wednesday, 22 February 2006
Centrul Cultural Kulturfabrik cauta cineasti independenti romani pentru a-i reprezenta in cadrul manifestarilor culturale care se vor defasura anul viitor la Luxembourg, marcate de evenimentul Luxembourg-Sibiu-Capitala culturala europeana in 2007.

Filmele realizate de acestia trebuie sa fie traduse sau subtitrate in limba franceza sau germana, urmand sa fie proiectate publicului in prezenta realizatorilor, informeaza onlinegallery.ro. Persoanele interesate de acest proiect sunt rugate sa ii contacteze pe cei de la Centrul Cultural Kulturfabrik la adresa de e-mail a.cernus@free.fr .

 

 
Vizita politieneasca romana in TurciaPDF Print E-mail
Ankara, Turcia/Romanian Global News
Accesari :369
Wednesday, 22 February 2006
Chestorul general prof.univ.dr. Anghel Andreescu, va efectua in perioada 22-25 februarie o vizita de lucru in Turcia, la invitatia subsecretarului de stat in Ministerul de Interne al Republicii Turcia, Sahabettin Harput.

Actiunea reprezinta o continuare a dialogului stabilit la Bucuresti, in perioada 22-24 decembrie 2005, in contextul evolutiilor pozitive care se inregistreaza in raporturile bilaterale. Cu acest prilej, se va proceda atat la evaluarea cooperarii derulate la nivelul celor doua ministere de interne, cat si la identificarea unor noi perspective de intensificare si diversificare a formelor de conlucrare, inclusiv prin valorificarea oportunitatilor conferite de OCEMN, SEECP si Centrul SECI.

Dialogul care se va desfasura intre chestorul roman si omologul sau turc va fi axat pe problematica dezvoltarii si intensificarii cooperarii politienesti, aspecte legate de competentele celor doua ministere in domenii ca ordinea publica si siguranta nationala, lupta impotriva terorismului, in domeniul prevenirii, pregatirii si raspunsului in caz de dezastre si combaterii criminalitatii transfrontaliere.

Programul vizitei va mai include convorbiri oficiale la sediul Inspectoratului General al Politiei, Jandarmeriei si Directiei de Informatii Turce cu factori responsabili din cadrul acestor structuri, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Administratiei si Internelor.

 
Seful Statului Major General al Romaniei, in vizita in DanemarcaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :310
Wednesday, 22 February 2006
Seful Statului Major General al Romaniei, dr. Eugen Badalan, se va afla in perioada 21-23 februarie, in fruntea unei delegatii militare care va merge la Copenhaga, la invitatia generalului Hans Jesper Helso, seful Apararii din Regatul Danemarcei.

Cei doi oficiali militari se vor informa reciproc cu privire la procesul de restructurare si de modernizare a celor doua armate si vor analiza aspecte rezultate in urma participarii armatelor Romaniei si Danemarcei la operatii  internationale. In acelasi context, partea daneza va prezenta experienta proprie privind relatia NATO-UE in planificarea apararii, se arata intre-un comunicat de presa emis de MApN. Discutiile vor fi abordate probleme referitoare la stadiul colaborarii dintre armatele celor doua tari si modalitati de intarire si dezvoltare a relatiilor militare bilaterale.

 
Campionatul european de baschet juniori de la Sibiu va fi finantat partial de statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 22 February 2006
Campionatului european de baschet juniori care se va desfasura in premiera in tara noastra la Sibiu in perioada 26 iulie – 8 august, va primi sustinere financiara si din partea statului.

Astfel, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 700.000 de lei noi a bugetului Cancelariei primului-ministru, in vederea finantarii partiale a cheltuielilor de organizare si desfasurare a competitiei sportive, suma urmand sa fie acordata Agentiei Nationale pentru Sport.

Evenimentul de la Sibiu este cu atat mai important cu cat este pentru prima data in cei 75 de ani de existenta ai Federatiei Romane de Baschet cand primeste in organizare o competitie internationala de acest nivel. Costurile totale de realizare a competitiei se ridica la 2.400.000 de RON, din care Federatia si partenerii sai pot acoperi suma de 1.700.000 de RON, informeaza Guvernul Romaniei.

 
PNL si UDMR au incercat sa lase Ungariei mostenirea GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :767
Wednesday, 22 February 2006
Dupa o adevarata campanie concertata de presa, acordul de infiintare a Fundatiei Ungaro-Romane Gojdu a cazut.

Aceasta campanie a fost sustinuta de postul de televiziune OTV, care a dat posibilitatea Deputatului Aurelian Pavelescu sa dezvaluie ce se ascunde in spatele acordului de infiintare a fundatiei ungaro-romane “Gojdu”, de Romanian Global News, care pus comunitatea globala romaneasca in stare de alerta facand ca atat Consiliul Mondial Roman, cat si asociatii romanesti din Italia si Germania sa reactioneze la acest adevarat furt, de ziarul “Foaia Romaneasca” al romanilor din Ungaria, care de ani de zile aduce in atentia opiniei publice problema “Gojdu”, de ziarul “Ziua”, care a facut la nivel central ceea ce au facut publicatiile trustului “Gazeta” la nivel local si in final de reactia dura si pertinenta a Bisericii Ortodoxe Romane prin cuvantul IPS Anania.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, marti, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu". Impotriva ordonantei s-au exprimat deputatii PSD, PRM, dar si cei ai PC si doi deputati ai PD, in timp ce pentru s-au pronuntat reprezentantii PNL si UDMR, transmite Rompres.

Printre sustinatorii proiectului, pe langa udemeristul Mate Andras, s-au numarat liberalii Dragos Ujeniuc, Petre Ungureanu si Gabor Gheorghe.

Deputatul PD Daniel Buda, unul dintre deputatii care au votat impotriva OUG, a declarat ca in timpul discutiilor a formulat un amendament care preciza in mod "foarte clar si explicit" faptul ca prin aceasta ordonanta nu se aduce atingere Fundatiei "Gojdu" de la Sibiu.

"Acest amendament nu a fost inteles de colegii mei liberali. Era o chestiune absolut normala sa specificam ca nu se altereaza drepturile unei alte fundatii private, singura in masura sa revendice in instanta mostenirea Gojdu", a spus Daniel Buda, mentionand ca acesta a fost motivul pentru care a votat impotriva.

Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), care s-a pronuntat, de asemenea, impotriva OUG, a afirmat ca a inaintat, la randul sau, un amendament pentru a "salva acordul de la neratificare" si pentru a evita o "inasprire" a relatiilor diplomatice. Amendamentul sau nu a fost acceptat."Prin votul de azi, Comisia juridica va propune plenului neaprobarea acordului", a spus Sergiu Andon. Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Lucian Leustean a afirmat ca nu crede ca parteneriatul dintre Romania si Ungaria va fi afectat de eventuala respingere a acestui acord."Cred ca relatiile bilaterale au ajuns intr-un stadiu cand nu mai pot fi afectate de asemenea atitudini", a spus Leustean. El si-a exprimat speranta ca lucrurile "vor arata altfel" dupa votul din plenul Camerei Deputatilor si din Senat.

Ministrul liberal Bogdan Olteanu a urlat ca din gura de sarpe ca se afecteaza interesele Romaniei. Cea mai halucinanta pozitie a fost cea a secretarului de stat in MAE Lucian Leustean care a declarat: "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Lichtenstein. Lichtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare". Politicienii sunt de parere ca ministrul de Externe Ungureanu ar trebui sa-si dea demisia daca Ordonanta va fi respinsa de Parlament, se arata intr-un articol dedicat acestui subiect din ziarul “Ziua”.

Initiatorul dezbaterilor pe marginea cazului Godju, deputatul independent Aurelian Pavelescu, a salutat ieri decizia Comisiei Juridice. "Este o mare victorie inregistrata de Biserica Ortodoxa Romana impotriva Guvernului si un prim semnal ca Acordul nu va fi ratificat de Parlament. Sper ca plenul Camerei si al Senatului sa respinga Ordonanta", a spus el. Pavelescu a mentionat ca eventuala neratificare a Acordului de catre plen il va pune pe ministrul Ungureanu intr-o situatie neplacuta. "In conditiile neratificarii, ministrul Ungureanu ar trebui sa isi dea demisia deoarece neratificarea de catre Parlament a unui acord bilateral este o situatie fara precedent"…."Fac un apel catre ministrul de Externe, premier si partidele din arcul guvernamental sa inceteze presiunile asupra parlamentarilor in scopul obligarii acestora de a vota ratificarea Acordului. Cea mai buna solutie ar fi ca Ordonata de Urgenta sa fie retrasa chiar de Guvern". Pavelescu a reiterat apelul catre presedintele Traian Basescu pentru a se implica direct in rezolvarea conflictului dintre stat si biserica pentru a impiedica o confruntare care ar aduce mari deservicii Romaniei. "Este inacceptabil sa existe asemenea manopere la limita fraudei din partea Guvernului in scopul abandonarii acestei mosteniri si deposedarii Fundatiei Gojdu care, pentru Romania, ar putea fi cu mult mai importanta decat fundatia Soros", a concluzionat Aurelian Pavelescu, citat de ziarul “ZIUA”

 
A venit randul rusilor sa paraseasca TransnistriaPDF Print E-mail
„Rossiyskaya Gazeta”/Romanian Global News
Accesari :819
Wednesday, 22 February 2006

Intr-un interviu acordat publicatiei moscovite „Rossiyskaya Gazeta” consilierul Secretarului general al NATO Jean Fournet a reiterat pozitia oficiala a Aliantei Nord-Atlantice, potrivit careia tratatul adaptat FACE reprezinta o piatra de incercare a securitatii din Europa, iar implementarea acestui tratat este conditionata de indeplinirea de catre Rusia a angajamentelor de la Istanbul de a-si evacua trupele din Georgia si Transnistria.

„In Georgia vedem progrese substantiale. Acum a venit randul Transnistriei”, a spus Fournet.

In alt context, intrebat cand Ucraina si Georgia ar putea deveni  membri ai NATO, Jean Fournet a raspuns ca atunci cand Ucraina si Georgia vor corespunde tuturor standardelor si cerintelor NATO va fi posibil de examinat si termenii concreti de aderare la NATO. „Desigur, aplanarea crizelor interne din Ucraina si Georgia necesita mult timp. Deocamdata acestea nu permit Kievului si Tbilisi sa inceapa pregatirea de aderare la NATO”, a spus Fournet.

Potrivit lui, Alianta Nord-Atlantica pledeaza pentru politica „usilor deschise” si accepta doar statele democratice care sunt gata sa urmeze carta NATO. „Aderarea noilor membri nu se bazeaza pe principii geografice sau pe dorinta doar a vreunui stat sa devina membru al Aliantei. Este un proces indelungat, in cadrul caruia candidatul isi asuma responsabilitatea de a respecta principiile si regulile de joc. Pentru ac
 
Uniunea Europeana nu este de acord cu federalizarea BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :738
Wednesday, 22 February 2006

Presedintele Delegatiei Uniunii Europene la Comitetul parlamentar de cooperare Republica Moldova-UE, Marianne Mikko, sustine ca federalizarea Republicii Moldova ca solutie propusa pentru rezolvarea conflictului transnistrean   contravine Constitutiei Republicii Moldova.

Intr-o scrisoare expediata presedintelui in exercitiu al OSCE, Karel de  Gucht, ministru de Externe al Belgiei, care a lasat anterior sa se inteleaga ca federalizarea ar fi o solutie, Mikko scrie ca in aceasta problema „unele chestiuni necesita a fi clarificate”. „Inteleg ca presedintia belgiana a OSCE este sceptica in ce priveste identificarea in viitorul apropiat a unei solutii pentru conflictul transnistrean. Totusi, deoarece presedintia belgiana a declarat drept una din prioritatile activitatii sale rezolvarea asa-ziselor conflicte inghetate din fosta Uniune Sovietica, ar fi bine sa ne abtinem de a declara conflictul din Transnistria drept unul inghetat”, subliniaza semnatarul.

Mai mult, oficialul european lasa sa se inteleaga ca desi a fost adoptata o conlucrare „mai diplomatica” cu Rusia in problema transnistreana, delegatia Parlamentului European nu este de acord cu stationarea trupelor ruse in Transnistria. „Rusia trebuie sa-si respecte angajamentele asumate la Istanbul in 1999 si o solutie partiala in acest sens ar fi inacceptabila. De altfel, trupele de pacificare stationate in Transnistria sunt formate doar din soldati rusi, nu ucraineni sau romani. Sper sincer ca presedintia belgiana a OSCE va continua eforturile diplomatice in relatiile cu Federatia Rusa si am dori sa vedem un anumit progres in aceasta dificila activitate de a gasi o solutie viabila pentru conflictul din Transnistria”, scrie Marianne Mikko.

Delegatia Parlamentului European la Comitetul de cooperare Republica Moldova-UE s-a intrunit marti, 21 februarie, la Bruxelles, intr-o sedinta preparatorie, la care participa si reprezentanti ai Comisiei Europene. Agenda de lucru include mai multe chestiuni, printre care situatia politica din Republica Moldova (problema transnistreana), securitatea energetica (in contextul masurilor adoptate de „Gazprom”) si functionarea sistemului judiciar („dosarul Pasat”).

 
Cine este, de fapt, Wayne Merry?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :599
Wednesday, 22 February 2006
Sincer vorbind, pana mai ieri am avut imprudenta sa cred ca stiu ce mancare de peste este independenta justitiei.

Consideram ca este vorba, mai intai de toate, de separatia puterilor in stat. Aveam convingerea ca un judecator nu trebuie sa fie dependent nici de Presedintie, nici de Guvern, nici de Parlament. Dar de o ambasada straina? De cea rusa sau, bunaoara, de cea americana? Numai sa nu-mi spuneti ca intrebarea este retorica. Sau insinuanta. Nu e nici nedreapta, nici tendentioasa, nici rautacioasa, dupa cum ar putea sa para la prima vedere.
Desi, in aparenta, e paradoxala, intrebarea e pe cat de corecta, pe atat de justificata, de vreme ce deunazi Ambasada SUA la Chisinau a remis un comunicat in care se arata dezamagita de dosarul MIG-urilor, dar si de lipsa de transparenta in cazul Pasat. De ce a facut misiunea diplomatica americana un gest care miroase a imixtiune in justitie? Orice s-ar spune, este foarte greu de crezut ca un reprezentant al guvernului de la Washington sa dezaprobe din oficiu un verdict al instantei din tara sa. Daca nu ar fi de acord, ar face apel sau ar intenta un nou proces, nu-i asa? Cum de a fost posibil, deci, ca reprezentanta guvernului american la Chisinau sa puna la indoiala corectitudinea unui act de justitie din Republica Moldova? Pentru ca SUA nu dau doua parale pe puterea judecatoreasca de la noi. Si au dreptate. Magistratii nostri nu s-au debarasat inca de obedienta fata de guvernare. In plus, dupa cum am scris in acest colt de pagina, era de asteptat ca americanii sa fie deranjati de tam-tamul care se face pe tema avioanelor vandute Statelor Unite. Chisinaul n-a fost in stare sa explice clar ca de vina este nu administratia SUA, ci fostii guvernanti, care, prin abuz de serviciu, au incercat sa se pricopseasca de pe urma acestei afaceri. Nu e de mirare ca toate aceste gafe sau stangacii se intorc acum ca un bumerang impotriva celor care le-au comis.

Si totusi, de ce ambasada Statelor Unite a luat o atitudine publica fata de dosarul Pasat, desi nu avea cum sa nu priceapa ca acest fapt ar defavoriza Chisinaul in controversa sa cu Moscova? De ce ambasadoarea americana nu a cerut, in conformitate cu uzantele diplomatice, o audienta la Presedintie sau procuratura pentru a se informa si a-si expune parerea? Pentru ca se intrezareste o ingerinta, cred eu, a unor elemente filoruse de la Washington.

In mai multe capitale occidentale exista cercuri marginale de suporteri ai Kremlinului. SUA nu sunt o exceptie. Wayne Merry, cel care a mediat tranzactia MIG-urilor, face parte dintr-un grup minuscul de simpatizanti ai Rusiei din Departamentul de Stat. Ei nu sunt numiti la Washington filorusi, acest termen fiind taxat drept „politically incorrect”. Supranumele lor e „Russia first”. Adica, Rusia inainte de toate. Acest grup nesemnificativ de diplomati, din care de-a lungul anilor au mai facut parte, Perina, John Evans sau Hill, considera ca Moscova ar fi un aliat natural si de aceea de dragul ei s-ar putea, chipurile, sacrifica interesele micilor republici ex-sovietice.
Cu toate ca filorusii, in urma distantarii Kremlinului de SUA, politiceste vorbind, au dat faliment, acestia incearca inca sa-si impuna pozitia pe unde apuca. Au profitat si de greselile comise in cazul Pasat pentru a baga o stramba. Iata de ce, in disputa cu Rusia, Chisinaul trebuie sa fie atent, deoarece risca sa fie lovit miseleste de unde nu asteapta. De buna seama, unde dai si unde crapa!

(Editorial de Petru Bogatu. Preluare din cotidianul Flux, editia de miercuri, 22 februarie.)

 
Aproape un an in slujba romanilor din KaragandaPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :634
Wednesday, 22 February 2006

Inca de la inregistrarea sa juridica, in data de 28 aprilie 2005, Societatea Culturala Romana Dacia, din Karaganda, Kazahstan, a demarat actiuni de identificare a persoanelor de origine/etnie romana din regiune si de promovare in randul acestora a ideii necesitatii consolidarii comunitatii, care prin intermediul Societatii nou infiintate sa-si poata promova identitatea nationala in patria de adoptie Kazahstan, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Alma-Ata.

Astfel, in colaborare cu TV Karaganda, a fost realizat un film documentar despre comunitatea etnicilor romani din aceasta regiune, in care conducerea Societatii prezinta etapele istorice in care au ajuns romanii basarabeni si bucovineni in Kazahstan, modul lor de viata, eforturile de renastere si pastrare a limbii, culturii si traditiilor  romanesti in „patria de adoptie”, deschiderea si amenajarea la Karaganda a sediului Societatii Dacia cu sprijinul statului roman, posibilitatea tinerilor de origine romana de a urma studii in Romania ca bursieri ai statului roman, deschiderea unor cursuri de limba romana la sediul Societatii, planuri de viitor, legaturile stranse cu Ambasada Romaniei la Alma-Ata, care, in decembrie 2005, a organizat pentru comunitate un concert de muzica populara romaneasca cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, cu participarea unor artisti de la Ansamblul „Ciocarlia” din Bucuresti. In luna decembrie 2005, filmul a fost transmis la Televiziunea locala de mai multe ori, ceea ce a facut ca multi etnici romani sa afle despre infiintarea Societatii Culturale Romane Dacia in regiunea Karaganda.

La 1 decembrie 2005, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, un grup de etnici romani, membri ai Societatii, s-au deplasat la monumentul prizonierilor romani morti in lagarele staliniste din regiunea Karaganda in anii ’40-’50 (situat in loc.Spassk, la cca.30 km de Karaganda, ridicat la initiativa Ambasadei Romaniei in Kazahstan la 9 sept.2003), unde au depus flori.

Urmare unui proiect de finantare aprobat de MAE roman prin intermediul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, la 30 decembrie 2005, Ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Vasile Soare, a inaugurat la Karaganda sediul Societatii Culturale Romane DACIA. Membrii Consiliului Director al Societatii au amenajat sediul inchiriat cu mobilier si birotica, aparatura audio-video, computer, carti, materiale de promovare a limbii, culturii si traditiilor romanesti, toate achizitionate pe plan local. Au fost atrasi in activitatea Societatii un contabil si un jurist de origine romana, care s-au angajat sa ofere consultatii permanente.

La 7 ianuarie2006, membrii comunitatii romanesti din Karaganda s-au intalnit pentru sarbatorirea Craciunului pe stil vechi. Cei mai in varsta au cantat celor mai tineri colinde, Plugusorul, Steaua, Sorcova si au povestit datini romanesti de Craciun si Anul Nou. Au fost gustate mancaruri traditionale specifice.

La 15 ianuarie 2006, a fost sarbatorita aniversarea poetului Mihai Eminescu, prin recital de poezie in limbile romana si rusa. Veteranul Simion Plamadeala a vorbit celor prezenti despre viata si opera marelui poet al tuturor romanilor.

In aceeasi zi, s-a deschis cursul de limba romana pentru membrii comunitatii romanesti din Karaganda, la care au participat atat copii, cat si adulti. Cursurile se vor desfasura in fiecare duminica in asa-numita „Scoala Duminicala Mihai Eminescu” si vor fi predate de veteranul Simion Plamadeala (70 de ani), poet, absolvent al Colegiului Pedagogic din Chisinau in anii ’50, fost coleg de colegiu cu poetul Grigore Vieru si cu Mircea Druc, ex-premier al R.Moldova, care a ajuns in Kazahstan in anii ’50 ca multi conationali de-ai sai din Basarabia la lucrarile de destelenire declansate de regimul sovietic al lui Nikita Hrusciov.

La 15 ianuarie 2006, s-a hotarat prin votul membrilor Societatii schimbarea formei de conducere a acesteia, respectiv numirea a doi co-presedinti in loc de un presedinte, pentru o mai buna coordonare a activitatii si in vederea asigurarii transparentei in coordonarea proiectelor de finantare din partea statului roman. Cei doi co-presedinti alesi sunt Constantin Manoli, fost director executiv al Societatii, si Andrei Radu, membru in Consiliul Director. Noul Statut a fost inaintat pentru o noua inregistrare la Ministerul Justitiei. A fost, de asemenea, aprobat in adunarea generala, Programul de Activitate pentru anul 2006.

La 20 ianuarie 2006, pe cladirea unde se afla sediul inchiriat al Societatii Culturale Romane Dacia a fost ridicat, in urma obtinerii aprobarilor de la autoritatile locale din Karaganda, Drapelul romanesc, moment de sarbatoare pentru comunitate. De mentionat ca, in aceeasi cladire, se afla si sediul Societatii Culturale “Lituanica”, a lituanienilor din Kazahstan, care, la 12 ianuarie a.c. a arborat drapelele Lituaniei si al UE (cu aprobarea autoritatilor).

In prezent, membrii Societatii Dacia se pregatesc de Sarbatoarea Martisorului care va avea loc la 1 martie la sediul societatii.

 
Romanii din Voivodina si-au sarbatorit limba maternaPDF Print E-mail
Novi-Sad, Serbia Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :786
Wednesday, 22 February 2006
Cu ocazia zilei de 21 februarie, Ziua Internationala a limbii materne, Comitetul de coordonare a Societatilor de limba, literatura si cultura de pe langa Institutul Pentru Cultura al Voivodinei - departamentul pentru organizatiile nonguvernamentale, a organizat la Novi Sad o serata literar muzicala.

In cadrul acesteia, au citit din creatiile lor poetii sarbi, maghiari, slovaci, romani, ruteni, ucraineni, bulgari, macedoneni, croati, romi, etc.

In fata unui public select s-au prezentat printre altii poeta si publicista Felicia Marina Munteanu, care a vorbit despre "Limba materna si literatura", poeta Marioara Baba Voinovici, cu poezii in limba romana si umoristul Ionel Stoit, cu o poezie satirica in trei limbi (romana - sarba - engleza). Sezatoarea a fost moderata de domnul presedintele  Societatii de limba romana din Voivodina Lucian Marina, totodata si presedinte al Comitetului de coordonare.

De altfel, romanii din Novi-Sad, au mai avut manifestari organizate de catre Societatea de Limba Romana din Voivodina - Filiala Novi Sad, precum marcarea a 156 de ani de la nasterea marelui poet nepereche Mihai Eminescu, Ziua Unirii Principatelor, ziua bibliotecii romanesti din Novi-Sad "Nichita Stanescu" cu un fond de peste 3500 de carti donate de catre Biblioteca "Gheorghe Asachi" din Iasi.

(Pentru Romanian Global News, de la Novi-Sad a trasmis Ionel Stoit)

 
Burse internationale de merit pentru tinerii cercetatori basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :226
Wednesday, 22 February 2006
Tinerii cercetatori basarabeni vor primi din partea Federatiei Mondiale a Savantilor, prin concurs, zece burse de merit care vor fi oferite pentru anul academic 2006-2007.

Potrivit Moldpres, concursul este destinat doctoranzilor din anii doi si trei, care isi fac studiile in cadrul institutiilor de cercetari stiintifice sau in universitati. Valoarea unei burse este de aproximativ 220 de dolari SUA, suma fiind achitata o data la doua luni. Andrei Andries, reprezentantul din Basarabia al acestei federatii, a anuntat ca dosarul pentru concurs poate fi prezentat pana pe data de 20 martie la Academia de Stiinte a Moldovei.

Incepand cu anul 1999, Federatia Mondiala a Savantilor a acordat 30 de burse de acest fel tinerilor doctoranzi basarabeni. Organizatia a fost creata in anul 1973 si intruneste in prezent peste 10 mii de savanti din 110 tari ale lumii, mai anunta Moldpres.

 
Profesorii romani pot fi inclusi intr-un proiect american de invatamant la distantaPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 22 February 2006
Compania americana Customer Focus Services din Los Angeles a trimis recent un mesaj Aliantei Romanilor Canadieni prin care ii care ii solicita acesteia ajutorul in gasirea unor profesori romani care pot sa fie inclusi intr-un proiect de invatamant la distanta.

Cadrele didactice respective ar trebui sa fie specializate in bussines administration, inginerie, cibernetica, psihologie si agricultura, informeaza ARC. Cei interesati de acest proiect pot afla mai multe detalii despre desfasurarea lui prin intermediul lui Alan Youngman, director de marketing la aceasta companie, care poate fi contactat la adresa de e-mail alan@customerfocusservices.com, sau la adresa 6380, Wilshire Blvd. Suite 1610 LA, CA 90048, numere de telefon 323 653 3354 ori 310 456 4990.

 
Burse de studii pentru romanii din Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Wellington, Noua Zelanda/Romanian Global News
Accesari :225
Wednesday, 22 February 2006
Royal Business College din Noua Zeelanda le ofera romanilor din aceasta tara posibilitatea de a obtine trei burse de studiu in valoare de 14.980 de dolari neo-zeelandezi fiecare pentru calificarea “National Diploma in Computing, Level 5 accredited by NZQA”.

Cursul are o durata de 42 de saptamani si va incepe in 6 martie. Termenul pana la care trebuie trimise cele trei candidaturi este vineri 24 februarie, cei interesati fiind rugati sa actioneze repede si sa trimita un e-mail pe adresa info@romania.co.nz in care sa precizeze numele, adresa si telefonul de contact, informeaza portalul romanilor din Noua Zeelanda. Conditiile necesare pentru a putea beneficia de una din aceste burse sunt ca persoana respectiva sa fi absolvit liceul si sa aiba un nivel de engleza echivalent cu IELTS 5. Nu exista nici un criteriu de varsta, iar candidatii trebuie sa aiba rezidenta permanenta in Noua Zeelanda.

Programul cursului este de la 09:00 la 12:30 in fiecare de zi de luni pana vineri, Royal Business College avand sedii in Christchurch si Auckland. Cursurile din cadrul programului sunt urmatoarele: Application Support, Business and the Information Industry, Computer Hardware, Computer Maintenance, Networking, Software Development. Pentru alte detalii se poate vizita site-ul Royal Business College: http://royalbusiness.ac.nz .

 
Conferinte romanesti in IsraelPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :324
Wednesday, 22 February 2006
Profesorul Ion Ianosi de la Universitatea din Bucuresti va sustine o conferinta vineri, 24 februarie, la sediul Cinematecii din Ierusalim.

Evenimentul se datoreaza invitatiei Institutului Cultural Roman din Tel Aviv si colaborarii cu Centrul Cultural de la Ierusalim, urmand sa aiba in centrul sau tema „Evreii si comunismul”. Profesorul roman a mai sustinut in aceasta tara alte doua conferinte similare, duminica, 5 februarie,si marti, 7 februarie, cu subiectul „Alegerea lui Iona”, la Casa de Cultura Matnas Hadar din Haifa in colaborare cu Cercul Cultural din Haifa, respectiv la la sediul Institutului Cultural Roman de la Tel Aviv, informeaza ICR.

 
Basarabia, al doilea stat din CSI ca atractivitate investitionalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :623
Wednesday, 22 February 2006
Basarabia se situeaza pe locul al doilea din statele membre ale CSI din punct de vedere al atractivitatii investitionale, dupa Armenia, conform celui de-al treilea raport anual prezentat recent de revista Forbes.

Ratingul a fost oferit pe baza datelor companiei americane de consultanta Jet Intelligent Risk Systems si a firmei londoneze Control Risks, care se ocupa de aprecierea nivelului de risc existent in momentul vizitarii diferitelor tari din lume de catre oameni de afaceri si turisti, informeaza Noutati Moldova.

Situatia din fiecare tara a fost apreciata dupa sistemul cu cinci puncte (cu cat este mai mic punctajul, cu atat este mai inalt nivelul de securitate), analistii luand in calcul gradul de pericol al terorismului, nivelul infractionalitatii, situatia politica generala, nivelul masurilor de securitate si eficienta institutelor puterii.

Printre cele mai periculoase tari se numara 14 state, dintre care noua au acumulat cinci puncte - Somalia, Sudan, Zimbabwe, Coasta de Fildes, Congo, Liberia, Afganistan, Irak si Haiti. Belarus a fost calificata drept cea mai "neospitaliera" pentru investitiile straine din CSI, iar Georgia a fost categorisita ca "tara moderat periculoasa”.

 
Seful MAE in vizita la romanii de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :305
Wednesday, 22 February 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va efectua, in perioada 22-23 februarie, o vizita oficiala la Londra.

In programul vizitei sale se afla convorbiri cu secretarul de stat la FCO, Jack Straw, seful Secretariatului European din cadrul Cabinetului Primului Ministru Tony Blair, Kim Darroch, intrevederi cu reprezentanti de marca ai comunitatii romanesti din Londra, participarea la ceremonia de inaugurare a noului sediu al sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Londra si acordarea de interviuri pentru postul de televiziune CNN si pentru postul BBC World Service. Desfasurarea vizitei pe parcursul a doua zile urmareste acoperirea unei arii cat mai vaste de contacte, atat la nivel politic, cu reprezentanti de marca ai vietii academice, precum si participarea la evenimente publice si intrevederi cu mass-media britanice si internationale.

Semnificatia vizitei la Londra este data de incheierea procedurii de ratificare a Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei la UE de catre Marea Britanie, precum si de continuarea cooperarii bilaterale in cadrul Parteneriatului Strategic romano-britanic.

 
Directorul IRCCU Venetia la Adunarea generala a Institutului pentru Intalniri Culturale Central-EuroPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :345
Wednesday, 22 February 2006

In calitatea sa de membru ales al Institutului pentru Intalniri Culturale Central-Europene – ICM (Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei) din Gorizia, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, Ioan-Aurel Pop a participat, in zilele de 20 si 21 februarie 2006, la Adunarea Generala a ICM si, respectiv, la un colocviu cu directorii institutelor de profil pentru organizarea sarbatoririi a patru decenii de la crearea acestei institutii.

In prima zi, presedintele ICM, prof. univ. dr. Marco Grusovin, prezentand activitatea din 2005 a institutiei pe care o conduce, a relevat cele 5 conferinte, colocvii si prezentari de volume, organizate impreuna cu IRCCU si, prin acesta, cu alte institutii romanesti. La propunerea prof. Ioan-Aurel Pop, a fost ales in unanimitate drept membru al ICM, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu (geograf), de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, membru corespondent al Academiei Romane, fiindu-i elogiata intreaga activitate. Aceeasi calitate a fost acordata si dr. Franz Irbinger, ambasador in cadrul MAE din Austria. Membrii ICM sunt personalitati marcante ale culturii, artelor, stiintei din Italia, Austria, Slovenia, Romania, Ungaria, Croatia, Polonia, Cehia si Slovacia, intre care si Claudio Magris, se arata intr-un comunicat al IRCCU.

In a doua zi a manifestarilor, a avut loc intalnirea prezidiului ICM cu conducerile institutelor similare, aflate in raporturi de colaborare: Istituto Trentino di Cultura di Trento, Istituto di Studi Filosofici di Napoli, Istituto di Germanistica – Università Roma Tre, Kunsthistorisches Institut in Florenz-Firenze, Istituto Mitteleuropeo di Cultura di Bolzano, Institut fur den Donauraum und Mitteleuropa – Viena, Osterreichische Kooperation – Viena, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, Centrul de Studii Transilvane din cadrul ICR, Kozep Europai Kulturalis Intézet – Budapest, Academia Slovena de Stiinte si Arte – Lubliana. S-a decis intarirea activitatii ICM, in noua etapa a unificarii europene, de dupa caderea comunismului si a fost elogiata activitatea institutiei intre 1966 si 1989, cand adesea, prin actiunile culturale organizate la Goritia, a fost strapunsa „cortina de fier”.

IRCCU se va afla intre institutiile invitate la organizarea sarbatoririi celor patru decenii de activitate a ICM, ce se va desfasura in perioada mai-noiembrie 2006. Intre manifestarile prevazute si aprobate figureaza al treilea colocviu despre situatia evreilor din Italia si Romania (Cluj, iunie 2006, in colaborare cu Universitatea „Babes-Bolyai”, ARCIR – Asociatia pentru Raporturi Culturale intre Italia si Romania, Milano si cu Centrul de Studii Transilvane din cadrul ICR) si al treilea simpozion „Tarda Crociata, Umanesimo, Controriforma. Momenti di storia dell’Europa Centro-Orientale” (Gorizia, iunie 2006).    

 
Alegerile pentru consilieri adjuncti imigranti la Roma – abia in octombriePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :315
Wednesday, 22 February 2006
Consiliul comunal al Romei a modificat saptamana aceasta regulamentul pentru alegerea celor patru consilieri adjuncti, reprezentantii imigrantilor din Campidoglio fara drept de vot.

Daca la urmatoarele alegeri candidatii cei mai votati vor fi toti barbati, niciunul dintre ei nu va mai trebui sa isi cedeze postul unei doamne, ci va fi adaugat un post in plus pentru mentine sansele egale.

„In acest fel nu se va repeta ceea ce s-a intamplat la ultimele alegeri, atunci cand candidatul cu cele mai multe voturi, filipinezul Romulo Sabio Salvator, a fost nevoit sa isi cedeze postul unei femei. Este o nedreptate pe care Campidoglio a vrut sa o depaseasca votand in unanimitate aceata modicare a regulamentului” a spus consilierul adjunct Santos Taboada Zapata, citat de Stranieri in Italia.

Pentru a evita discriminarile in sens contrar, trecerea de la un numar de patru la cinci consilieri va ramane valabila si in conditiile in care cei patru candidati cu cele mai multe voturi vor fi in exclusivitate femei. In acest caz (putin probabil, insa) va intra in Campidoglio si cel care a acumulat cele mai multe voturi dintre barbati. 

O alta modificare votata, cu aceeasi ocazie, si adusa regulamentului, priveste procedura de mers la urne. Cetatenii straini rezidenti la Roma nu vor mai trebui sa se inscrie pe listele electorale (formalitate careia este posibil sa fi cauzat prezenta redusa la urne inregistrata la ultimele alegeri), ci vor primi direct acasa un certificat electoral. Ramane insa valabila obligatia de inscriere in municipiu a imigrantilor „pendulanti”, care vin in fiecare zi la Roma numai din motive de studii sau de munca. „Cred ca aceasta modificare va aduce la urne cel putin 100.000 de persoane (aproximativ o treime dintre imigrantii care traiesc la Roma), triplu fata de alegerile din anul 2004” a mai spus consilierul.

Noile alegeri nu se vor desfasura in acelasi timp cu cele comunale, prevazute pentru luna mai, ci vor fi programate probabil pentru una dintre duminicile din luna octombrie. Pana atunci vor ramane pe functii actualii consilieri adjuncti. „Dar in tipul acelor luni de „interregnum” vom lucra neplatit” a subliniat consilierul Zapatera.

 
Stranieri in Italia da sfaturi pentru completarea formularelor Flussi 2006PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :418
Wednesday, 22 February 2006
„Pentru ce categorie de contract trebuie sa aplic? Numele muncitorului trebuie sa-l trec cu caractere arabe sau latine?...”. Asa suna unele dintre intrebarile care se adreseaza in fiecare minut la telefoanele expertilor de la Stranieri in italia, de catre angajatorii care cer sfaturi pentru completarea formularelor in vederea obtinerii de locuri de munca prin Decretul Flussi 2006.

In ultimele zile de cand formularele pentru Flussi au putut fi achizitionate de la oficiile postale numarul de apel 166.105.612 a fost solicitat in permanenta.

„Intrebarile despre formulare s-au inmultit saptamana trecuta o data cu publicarea facsimilului, iar dupa ce a inceput si distribuirea kit-urilor la oficiile postale toti vor sa le completeze si sa fie gata pentru cursa de obtinere a cotelor, fara sa riste sa greseasca”, a spus expertul Stranieri in Italia pentru drepturile imigrantilor, Ledia Miraka. „Urmam totul pas cu pas, explicand cum sa completeze, in functie de tipul de cerere pe care vor sa-l depuna, fiecare camp al formularului”, a mai spus Miraka. 

O cerere completata gresit, cu atat mai mult anul acesta, cand va fi analizata de un lector optic mai putin flexibil, va intampina dificultati serioase in a ajunge bine la capat.

Cei care vor sa obtina informatii despre completarea formularelor pot suna la numarul de telefon 166.105. 612. Exeprtii Stranieri in Italia le vor sta la dispozitie in fiecare zi de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 18.00, pentru un pret de 1,31 € + Tva/min.

 
Tintin vorbeste in sfarsit si limba romanaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :224
Wednesday, 22 February 2006
{mosimage}Creat de catre Herge in urma cu 77 de ani, celebrul erou al copilariei si tineretii multora dintre noi, Tintin, vorbeste in cele din urma si moldo-vlaha, odata cu aparitia in Romania a albumelor „Tigarile faraonului” si „Lotusul albastru”, urmand ca restul albumelor sa apara si ele pe piata de la noi.

{mosimage}Dar de ce nu s-a tradus in romana si „Sceptrul lui Ottokar”, regele Sildaviei, transpunerea in benzi desenate a lui Herge a monarhiei romane a anilor treizeci? „Pur si simplu pentru a respecta intrarea cronologica a personajelor din jurul lui Tintin, cum ar fi Dupont-Dupond sau capitanul Haddock”, a explicat Franzk Pezza, membru al delegatiei Valonia-Bruxelles la Bucuresti, citat de portalul Edicom. El a mai precizat ca primele trei albume, mai etnografice, „Tintin in tarile sovietice”, „Tintin in America” si „Tintin in Congo” ar trebui sa fie si ele traduse, insa mai tarziu. Primele doua albume aparute in Romania, „Tigarile faraonului” si „Lotusul albastru” au fost tiparite intr-un tiraj initial de 2.000 de exemplare si se vand la suma de 27.5 lei noi (12 franci).

Aceste prime traduceri ale aventurilor lui Tintin sunt fructul unei colaborari intre institutii, ministere si ambasadele belgiene si franceze, pe de o parte, si Ministerul roman al Culturii, de cealalta parte.

Fundatia „Solidaritatea culturala pentru Romania Ars XXI” aminteste ca aventurile celebrului reporter au fost traduse in 50 de limbi si dialecte si s-a vandut in peste 150 de milioane de exemplare in intreaga lume. Fundatia se bucura ca aparitia dupa 77 de ani si in Romania, poate fi pusa sub deviza Jurnalului lui Tintin, „Pentru copiii intre 7 si 77 de ani”.

 
Spectacol romanesc in orasul belgian VerviersPDF Print E-mail
Verviers, Belgia/Romanian Global News
Accesari :194
Wednesday, 22 February 2006
Artistii Carmen Radulescu, Titi Stoica si Traian Mohaciu vor fi duminica, 5 martie, oaspetii comunitatii de romani din orasul belgian Verviers, pentru care vor sustine un spectacol la Jet Set Club din localitate.

Acesta va incepe la ora 16:30 si va fi plin de voie buna, meniu traditional romanesc si o atomosfera calda si primitoare, informeaza portalul romanilor din Belgia. Romanii care sunt interesati sa vina la acest spectacol de inceput de primavara sunt rugati sa isi faca rezervari in prelabil apeland numerele de telefon 0496-726047 sau 0494-405689.

 
Petrecere de martisor pentru romanii din ManitobaPDF Print E-mail
Manitoba, Canada/Romanian Global News
Accesari :200
Wednesday, 22 February 2006
Windsor Community Club din orasul Springside, provincia canadiana Manitoba, va gazdui sambata, 4 martie, de la ora 19:00, o petrecere romaneasca de Martisor.

Actiunea este organizata de Societatea Romana din Manitoba in cinstea reprezentantelor sexului frumos care le fac tuturor viata mai frumoasa. La petrecere se vor servi gustari, bere, vin, va fi muzica si dans si vor avea loc si alte activitati stimulative. Costul biletelor este de 12 dolari,10 dolari pentru membrii organizatiei, si se pot achizitiona de la intrare. Partea muzicala a manifestarii va fi asigurata de DJ Adrian Purza, la bar se va afla Daniel Bezna, iar de gustari se va ocupa Mihaela Radu, informeaza organizatia romaneasca.

 
Expozitie de arta romaneasca la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 22 February 2006
Pictorul roman Ghoerghe Cuciureanu va organiza impreuna cu un artist belgian de origine romana, in perioada 1-22 martie, la Galeria de arta Fayla din Bruxelles, o expozitie in care vor fi prezentate si lucrarile a 11 artisti din Romania.

Vernisajul acestei expozitii va avea loc marti, 7 martie, in intervalul orar 13:00-17:00, informeaza portalul romanilor din Belgia. Cei doi organizatori ii asteapta la manifestare pe toti romanii din Belgia si, totodata, le cer acestora ajutorul pentru a putea pregati o campanie de publicitate in presa scrisa si audio-video. Expozitia va avea ca tema traditia si modernitatea in arta contemporana, iar galeria in care se va desfasura aceasta se afla in Place de Sablon, Bruxelles.

 
Ziua Mamei, sarbatorita si de romanii din AlexandriaPDF Print E-mail
Alexandria, SUA/Romanian Global News
Accesari :234
Wednesday, 22 February 2006
Biserica ortodoxa romana „Sfanta Cruce” din Alexandria, statul american Virginia, ii invita pe toti romanii din aceasta localitate sa participe duminica, 5 martie, la o mica serbare sustinuta de copiii din cadrul parohiei cu ocazia Zilei Mamei.

Serbarea va incepe la ora 13:00 si se va desfasura la sediul bisericii, dupa terminarea Sfintei Liturghii. In cadrul manifestarii se vor recita poezii si canta cantece inchinate celei mai dragi si iubite fiinte de pe pamant, Mama. La actiune sunt invitati sa participe toti copiii iubitori de poezie si doritori sa-si exprime gandurile si sentimentele cele mai calde catre mamele lor. Inscrierea copiilor se poate face la biserica, contactand organizatoarea de program Luciana Blandu, sau prin internet admin@sfantacruce.org , cu specificarea numelui copilului, poezia sau cantecul pe care acesta il va interpreta, si o forma de contact de tip e-mail sau numar de telefon.

 
Romania, in atentia Londrei pentru o saptamanaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :204
Wednesday, 22 February 2006
Asociatia studenteasca romaneasca din cadrul London School of Economics va organiza in perioada 27 februarie-3 martie o saptamana romaneasca care va fi presarata cu o sumedenie de activitati menite sa scoata in evidenta specificul natioinal al tarii noastre.

Manifestarea va incepe luni, 27 februarie, de la ora 18:00, in sala H104, cu o prezentare a Romaniei si o degustare de vinuri, urmand ca a doua zi sa se desfasoare o zi culinara romaneasca in Brunch Bowl. Pe parcursul saptamanii vor mai avea loc proiectia filmului „Filantropica”, conferinta „Sa pazim UE de Romania si Bulgaria?”, sustinuta de dr. Karen Smith de la LSE, dr. David Phinnemore, de la Queen’s University din Belfast, dr. Milena Boden, de la Reading University, si, in ultima zi a actiunii studentesti, o seara de muzica romaneasca, informeaza Institutul Cultural Roman.

Infiintata in urma cu patru ani, societatea romaneasca din cadrul acestei institutii de invatamant londoneze si-a propus sa promoveze cultura romaneasca si diferite probleme de natura contemporana prin intermediul diferitelor dezbateri, peteceri sau evenimente culturale. Societatea este alcatuita atat din romani, cat si din persoane de alte nationalitati. Cu ajutorul diverselor evenimente sociale pe care le desfasoara, organizatia reuseste sa depaseasca anumite garnite prin crearea de noi prietenii. Mai multe informatii se pot obtine de la adreasa de e-mail su.soc.Romanian@lse.ac.uk.

 

 
Transilvania Band aduce experienta romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :342
Wednesday, 22 February 2006
Societatea femeilor din Marea Britanie, „Romanca” va organiza la finele acestei saptamani un concert de muzica romaneasca traditionala – „O experienta foarte romaneasca”, sustinut de Transilvania Band.

Evenimentul se va desfasura sambata, 25 februarie, de la ora 19.00, la restaurantul Scu-zi, din Creechurch Lane. Pretul biletelor va fi de 13-15 lire sterline, suma ce va fi platita la intrare si va include aperitive si cafea. Locurile sunt limitate, asadar organizatorii recomanda rezervarea lor prealabila, pana vineri, 24 februarie, la numarul de telefon 07891 740 978, la care va raspunde Ruxi, sau la adresa de e-mail ruxi_ruxi@yahoo.com . Participantii la spectacol isi vor putea incerca norocul si la o tombola, in vederea strangerii de fonduri, iar seara va fi completata de o degustare de vinuri romanesti dar si de mult-asteptatele cadouri de Martisor oferite participantelor la spectacol. Sumele care se vor strange in urma acestei tombole vor fi destinate ajutorului pentru biblioteca studentilor de la Facultatea de Istoria Artei din Cluj Napoca.

„Romanca” este o asociatie caritabila care sprijina si asista integrarea romancelor si a familiilor lor in societatea britanica. Evenimentul organizat de societatea Romanca beneficiaza de sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra.

 
Expozitie romaneasca la AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanians Global News
Accesari :334
Wednesday, 22 February 2006
Centrul Cultural al Sectorului Zografou din Atena va gazdui miercuri, 22 februarie, o expozitie romaneasca.

Vernisajul expozitiei de pictura a Emiliei Puiu se va desfasura cu incepere de la ora 20.00 in sala de expozitii a centrului (Vila Voga) de pe strada G. Zografou nr.17 (a VII-a statie N. Zografou), tel. 2107751951. La evenimentul organizat de Ambasada Romaniei la Atena si Centrul Cultural al Sectorului Zografou din capitala Greciei participa oaspeti de seama, in frunte cu ambasadorul Romanie in Grecia, George Ciamba, presedintele centrului cultural, Dimitris Ambazis, primarul Atenei, Ianis Kazakos, informeaza Actualitatea Romaneasca. Expozitia va ramane deschisa pana pe data de 6 martie si va putea fi vizitata zilnic, intre orele 9.00-13.00 si 18.00-21.00, iar in zilele de sambata si duminica, intre orele 10.00-13.00 si 18.00-21.00, se arata intr-un comunicat remis de Ambasada Romaniei la Atena.

Emilia Puiu este doctor neurolog si membru al Societatii Elene a Medicilor Artisti.

 
“Uzina de placeri”, de la Notarra in GermaniaPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :435
Wednesday, 22 February 2006
{mosimage}Teatrul bucurestean Notarra va prezenta in luna aprilie doua spectacole in Germania cu „Uzina de placeri S.A”, a lui Valentin Nicolau.

{mosimage}Piesa se va juca vineri, 28 aprilie, la Frankfurt, la Internationales Theater (de la ora 20.00), si sambata, 29 aprilie, la Stuttgart, la Turn-und Vesammlungshalle (de la ora 19.30)

„Este un spectacol despre oameni singuri, tineri si batrani, care-si intersecteaza din intamplare destinele inventand o alta realitate, jucandu-se, visand pentru a trece mai usor peste cenusiul si greul vietii. Asa ia fiinta, pe teritoriul unei garsoniere “de moda veche”, o comunitate adorabila, extravaganta, dar autentica, al carei lider e un june cu stofa de “furios” inrudit cu Billy mincinosul dintr-o literatura candva la moda, cu eroii lui Sallinger “de veghe in lanul de secara”.  “Veghea” lor are acum motivele lumii in care traim, invadata de sloganuri publicitare, amagiri gen “bingo” si linii telefonice erotice”. Distributia spectacolului ii va aduce in fata romanilor din Germania pe celebrii actori romani, Virgil Ogasanu, in rolul batranului, Crenguta Hariton (telefonista), Dan Bordeianu (chiriasul), Ilie Anda (vizitatorul). Regia este realizata de Alexandru Berceanu, iar scenografia de Ina Isbasescu.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions