Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Un popor lipsit de moralitate poate fi inrobit mai usorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :749
Friday, 24 February 2006
Interviu cu Aurelian Silvestru, psiholog, director al liceului „Prometeu”, din Chisinau.

Liceul de creativitate si inventica „Prometeu” detine locul intai dupa numarul de castigatori ai olimpiadelor nationale. Dar nu numai nivelul inalt al reusitei scolare este scopul celor de la „Prometeu”. Un principiu de baza al corpului didactic este educarea unei personalitati demne, libere, cu constiinta nationala, culta si invingatoare. In obtinerea acestui ideal, Aurelian Silvestru sustine ca un rol important il au orele de religie, care se studiaza aici al 15-lea an. In curtea liceului se afla o biserica-paraclis. Astfel, ca o preconditie a asigurarii unui echilibru interior, aici este promovata ordinea si armonia in exterior. Cei de la „Prometeu” au respins din start disputata disciplina „Deprinderi de viata in domeniul sanatatii reproductive”, ca fiind una ce distruge acest echilibru interior, rastoarna valorile morale si-i lipseste pe copii de credinta, atasament fata de familie, parinti, cultura, neam.

- De ce a respins administratia liceului „Prometeu” cursul „Deprinderi de viata”?

- Am facut acest pas in baza deciziei Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului de a trece respectiva disciplina la capitolul cursuri optionale. Ca orice institutie de invatamant, ne conformam ordinelor ministerului de resort, deoarece lucram pentru standardele educationale de stat si trebuie sa le respectam. Inainte de a fi emis acest ordin, insa, noi deja eram in alerta. Mai multi parinti ne rugasera inca la inceputul anului scolar sa facem ceva pentru a nu permite predarea in liceu a acestei discipline daunatoare, din punctul lor de vedere, necorespunzatoare moralei crestine, principiilor de viata pe care le avem noi prin traditia poporului - familie sanatoasa, curatenie si castitate pana la casatorie etc. La aceeasi concluzie am ajuns si noi, profesorii din liceu, dar si alte persoane care au atributie la procesul de invatamant. In plus, o mare parte din temele incluse in acest curs se contin in alte manuale, indrumare, cursuri, pe care copiii le studiau deja. Nu avea rost sa se dubleze informatia. Daca ne referim la punctul cel mai controversat, capitolele privind sexualitatea, acestea s-au realizat intr-o cheie mai putin pedagogica, au fost comise multe erori grave si exagerari. Cred ca lucrurile acestea trebuie sa ajunga la copii prin intermediul familiei, al parintilor sau al medicilor de specialitate. Traditional, in fiecare scoala se invita medicul, se discuta separat cu fetele, cu baietii. Totul trebuie sa aiba loc la o varsta corespunzatoare. In plus, in majoritatea scolilor exista un psiholog, care poate fi consultat. El trebuie sa-i ajute pe copii, tinand cont de particularitatile de varsta. Sa venim, insa, peste copil cu niste teze si principii ce contravin moralei crestine, unor elementare norme etice, cred ca nu este bine, deoarece le poate aduce o dauna enorma pe viitor.

- Cum calificati argumentul invocat de adeptii respectivului curs, potrivit caruia necesitatea introducerii lui este determinata de numarul mare de parinti plecati peste hotare?

- Este un simplu pretext. Putem fi siguri, oare, ca acei parinti care sunt plecati peste hotare doresc o astfel de educatie in domeniul sexualitatii pentru copiii lor? A fost efectuat un studiu solid in acest sens? Ar fi ei de acord sa li se vorbeasca copiilor lor despre contraceptive din clasa a V-ea, sa li se insufle discret, cum o fac autorii cursului, ca totul e permis, ca perversiunile nu sunt, de fapt, perversiuni, ci niste lucruri firesti? Cum s-ar uita parintii plecati, dar care tot din mare grija pentru viitorul si sanatatea copiilor au fost nevoiti sa ia calea strainatatii, la aceste idei inoculate in mintile copiilor lor din frageda copilarie? Desigur, copiii duc lipsa parintilor, dar nu numai cand e vorba de informare in domeniul sexualitatii. De aceea, faceti mai bine altceva, oameni buni, aduceti-le parintii inapoi!

- Ca psiholog si autor a numeroase articole si carti pe aceasta tema si ca director al unui liceu de creativitate si inventica, ce puteti spune despre aceste aspecte ale disciplinei „Deprinderi de viata”?
- Intr-adevar, am scris multe articole si carti, destinate adolescentilor, in care mizez mult pe dezvoltarea creativitatii si personalitatii copilului, pe cunoasterea de sine. Sunt lucruri strict necesare, fara de care nu poate sa se afirme o personalitate, cu atat mai mult una accentuata sau creatoare. Dar cand se absolutizeaza aceste principii ale eu-lui, cand ii spunem copilului ca el este centrul lumii si ca el nu trebuie sa tina cont de nimeni, numai de sine, facem o mare greseala pedagogica. Astfel, dezvoltam in el cu totul altceva, un orgoliu nemasurat, care duce la distrugerea personalitatii, la crize si suferinte, caci acest copil se va considera pe viitor nedreptatit de toti cei care nu-l vor trata ca pe o persoana importanta. Anume acest aspect este prezentat in mod eronat in aceste manuale, aici se accentueaza drepturile in detrimentul responsabilitatilor. E un principiu amoral, care duce la stimularea egoismului.

- Acesta este motivul pentru care discutiile in jurul disciplinei „Deprinderi de viata” sunt atat de controversate?
- Disciplina n-ar fi starnit atata valva, daca ar fi ocolit principiile gresite, amorale, de la care se porneste tratarea unor probleme. Nu suntem impotriva ideii de a le vorbi copiilor despre niste chestii intime. Dar suntem categoric impotriva manierei in care se face acest lucru. Or, se incalca mai multe principii pedagogice. Informatia trebuie sa vina la timpul sau, altfel devine daunatoare. Autorii manualelor, insa, au neglijat cu desavarsire acest lucru. Si alt aspect, care este absolut in defavoarea introducerii acestui curs, este neprofesionalismul cadrelor didactice. Vin sa predea acest curs niste oameni absolut nepregatiti. Acele cursuri de formare de o saptamana sau doua sunt categoric insuficiente. Un curs care se introduce masiv in scoli trebuie pregatit foarte minutios. Trebuie sa treaca niste ani, sa pregatim mai intai specialisti, doar nu exista in fiecare scoala un psiholog care sa fie pregatit pentru acest curs. Graba cu care s-a incercat introducerea lui in scoli da de banuit. Numai pentru faptul ca cineva a primit niste bani si trebuie urgent sa raporteze modul in care au fost valorificati?!

- Ce influenta pot avea asupra copiilor metodele de relatii intime, promovate de autorii respectivului curs (sex anal, oral - n. r.)?

- Exista niste etape ale dezvoltarii firesti, o evolutie a personalitatii. Copilul ajunge pe cale fireasca si la maturizare, si la dragoste, si la sex, la toate aceste lucruri pe care cineva incearca sa i le aduca in viziune mult mai devreme decat s-ar cuveni. Copilul, se stie, este ca un burete - apt si foarte setos de informatii noi. El stie ca exista o taina, un mister, despre care, la ora actuala, nu i se permite sa afle mai multe. Si iata ca, intr-o buna zi, lucrurile acestea i se spun franc la scoala – poti incerca asa, poti sa faci asa, principalul e sa te protejezi, sa ai prezervativ. Lucrurile acestea il socheaza. Multi tineri raman dezgustati de descoperirea acestui aspect al vietii in forma aceasta dura. Pentru multi e un prilej de a suferi tachinari din partea semenilor mai grosolani. Pentru altii - un motiv de izolare, de inchidere in sine, copilul fiind o pagina curata, de o sensibilitate deosebita, care sufera mari deceptii afland unele lucruri inainte de vreme. Pentru o mare parte dintre copii, insa, aici apare si urmatoarea reactie - descoperirea ca i se permite, chiar la varsta lui. Si atunci, apare dorinta de a experimenta.

- E ceva strain firii copilului?

- Desigur, copilul intotdeauna vrea sa aplice ceea ce percepe, ceea ce cunoaste. Instinctul ramane instinct, dar el trebuie innobilat prin sentimente. Intr-un fel, prin acest mod de informare (caci nu vorbesc de scop, ci anume despre modalitatea incorecta de a ajunge la acest scop), noi ca si cum il indemnam – incepe viata asta sexuala chiar acum, din clasa a V-ea sau, asa cum doreste cineva, chiar din clasele primare, de la gradinita.

Am impresia ca aici, probabil, se urmareste un efect cu bataie lunga. Se lucreaza in scopul promovarii libertinajului, ceea ce duce la tot felul de boli, la incapacitatea de a naste, la nedorinta de a mai crea familie. Stimuland tinerii pentru sexul liber sau pentru o relatie cu o persoana de acelasi sex - lovim direct in familie. Un om care nu se sprijina pe religie, pe morala este cu mult mai usor de manipulat. Nu stiu cui ii convine asta. Astfel, probabil, se incearca „rezolvarea” problemei demografice pe plan mondial. Cineva se gandeste, poate, ca un popor, cu cat este mai vulnerabil in plan moral, cu atat poate fi mai usor inrobit.

- Unii parinti considera ca aceste cunostinte sunt necesare pentru copiii lor, caci oricum vor afla despre „asta” si e mai bine sa afle de la scoala. Este aceasta o solutie?

- Sunt lucruri pe care multi parinti le trateaza superficial. In primul rand, foarte putini sunt la curent cu continutul cursului „Deprinderi de viata”. Mai sunt unii care cred ca la aceste lectii, baietilor li se preda mestesugaritul, iar fetelor – brodatul. Alta categorie, care sunt mai informati, cred ca, daca odrasla lor o sa stie lucrurile acestea la o varsta mai frageda, acest fapt o va determina pe viitor sa evite unele greseli, o va proteja de boli sexual-transmisibile sau de sarcini „nedorite”. Una e ceea ce se declara si cu totul altceva e ce se intampla in realitate, deoarece, in ansamblu, disciplina DDV nu rezolva problemele care au fost fixate. Desi se afirma ca acest curriculum se introduce tocmai pentru a opri incidenta de SIDA, de alte boli sexual-transmisibile, de a micsora numarul adolescentelor insarcinate, statistica tarilor unde s-a predat educatia sexuala in scoli ne demonstreaza tocmai inversul – acesti indici sunt in crestere.

- Finantatorii acestui proiect ameninta ca vor stopa finantarea proiectelor pentru reducerea incidentei de TBC, SIDA. Cum e mai bine de procedat in acest caz?

- Cred ca Banca Mondiala sau Fondul Global pentru combaterea tuberculozei si HIV/SIDA nu au dreptul sa puna o asemenea conditie. E ca si cum cineva ar veni si ar cere: „Omorati-va batranii, altfel nu va ajutam copiii”. Este absolut nedemn din partea noastra sa credem ca vom rezolva ceva intr-un asemenea mod. Nu nimerim, oare, intr-un fel de robie?

 Exista si businessul celor care produc prezervative si tot felul de medicamente folosite in sfera intima... Occidentalii sunt suprasaturati de tot felul de produse care nu se cumpara la ei si poate ca doresc sa le vanda aici. In opinia mea, nimeni in lume nu are interes ca noi sa devenim mai morali, mai bine crescuti, mai bine educati si mai bogati. Interesul domina altruismul. Daca vine cineva aici cu niste idei si investeste niste bani, o face pentru ca sa scoata profit. Iar noi, mai ales in cazul acestei discipline impuse, nu castigam nici in plan spiritual, nici in plan economic.

 Cineva, probabil, doreste sa ne faca „occidentali” in privinta asta, adica, fara complexe sexuale, sa avem si noi barbati casatoriti cu barbati, femei cu femei. Asta, oare, inseamna cultura occidentala? Sa vina Occidentul cu valori adevarate, si nu cu subcultura. Sa ne ajute sa descoperim resurse ecologice ca sa nu depindem de resursele energetice ale altora. Avem atatia copii inteligenti, un potential intelectual enorm. Copiii nostri plecati peste hotare ocupa locuri de frunte, sunt printre primii la invatatura. De ce sa nu se stimuleze aceste posibilitati ale poporului nostru? Cred ca niste investitii in intelectul copiilor ar fi cu adevarat valoroase. Un copil sanatos moral si dezvoltat intelectual nu se va imbolnavi de SIDA. Ramanem in asteptarea unor astfel de proiecte si finantari serioase, iar „esecurile” sau, cum au fost numite de un inalt demnitar, „deprinderile de viata amorala”, sa fie anulate si sa li se dea o apreciere corespunzatoare de catre organele abilitate.

(Preluare cotidianul FLUX, editia de vineri, 24 februarie, autor Victor Dragan)

 
Cine doreste dezmembrarea Moldovei?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :423
Friday, 24 February 2006

Portalul informational rusesc „Regnum”, mai bine zis filiala sa „Moldavia”, caci anume astfel isi denumeste aceasta agentie electronica de stiri sectiunea respectiva, se lamenta la finele lunii trecute, ca nici una dintre organizatiile din Republica Moldova, care activeaza in domeniul apararii drepturilor omului, n-a luat atitudine fata de sentinta pronuntata de catre judecatoria sectorului Centru al capitalei in cazul Pasat.

DOSARUL PASAT

Avocatii ex-rezidentului FSB nu se astampara

Portalul informational rusesc „Regnum”, mai bine zis filiala sa „Moldavia”, caci anume astfel isi denumeste aceasta agentie electronica de stiri sectiunea respectiva, se lamenta la finele lunii trecute, ca nici una dintre organizatiile din Republica Moldova, care activeaza in domeniul apararii drepturilor omului, n-a luat atitudine fata de sentinta pronuntata de catre judecatoria sectorului Centru al capitalei in cazul Pasat. In lipsa pestelui, vorba zicalei, racul a fost pescuit in persoana presedintelui asociatiei „Adjuta cives”, Andrei Luchian. Este vorba despre unul dinre „sociologii” de la Chisinau si Kiev, care au constatat, chipurile, ca 31 la suta din numarul concetatenilor nostri de etnie ucraineana isi doresc o autonomie in componenta statului moldovenesc. Tocmai din acest considerent ne vedem nevoiti sa recurgem, pentru inceput, la o digresiune, venind cu noi detalii la subiectul pe care cotidianul nostru l-a abordat in cateva randuri, ca sa vedeti, in cele din urma, stimati cititori, ca el are o legatura directa cu tema de baza a articolului de astazi.

„Rusia-mama-vitrega” a prins radacini adanci in Ucraina independenta

S-ar parea, ca dupa ce a fost pus punctul pe „i” in scandalul legat de mistificata monitorizare sociologica, fiind lasat fara masca ce si-o pusese de mai mult timp, Andrei Luchian ar fi trebuit sa se astampere sau, cel putin, sa se dea la fund. Ti-ai gasit omul! In principiu, de ce ne-ar mira toate aceste lucraturi ale lui, daca deja de vreun deceniu nu mai constituie o taina faptul ca pe usa „colhozului” secret al Kremlinului, in care el s-a inrolat numai Lucifer stie de cand, doar se intra si nu se iese niciodata? Ei bine, uite ca Luchian se face luntre si punte, pentru a justifica rublele, in expresie transatlantica, care, probabil, i-au fost alocate in avans.

Mai treaca-mearga, cand elucubratiile sale sau materialele inspirate de el, semanatoare de discordie nationala, apar in paginile unor publicatii de la Chisinau, controlate de „m.g.b.”-ul de la Tiraspol, desi ( cu toata libertatea de expresie, care, fiti de acord, stimati cititori, are si ea niste limite, mai cu seama daca se atenteaza in permanenta la oranduirea de stat existenta), demult e timpul ca acestea sa fie puse la index. Cand, insa, Republica Moldova este improscata de la Kiev cu minciuni si venin, concluzia e univoca: „Rusia-mama-vitrega” a prins radacini adanci in Ucraina independenta.

In acest context, daca e sa revenim la „misiunea civila” din raioanele de nord ale republicii, la indeplinirea careia, stand la Chisinau, si nu altfel, si-a adus obolul Andrei Luchian, drept exemplu, destul de graitor, poate servi opul „Ucrainenii de peste hotare si Ucraina”, gazduit de site-ul ngo.org.ua si semnat de o oarecare Victoria Talaskevici. Despre ce „canta” lira acestei pani? Judecati dumneavoastra: „...in pofida razboiului informational, declansat de mass-media de limba romana din Moldova si Romania in legatura cu convocarea Clubului parlamentar al organizatiilor neguvernamentale, in Rada Suprema a avut loc sedinta internationala a Clubului parlamentar al organizatiilor obstesti, in cadrul careia au fost prezentate rezultatele cercetarii sociologice „Ucrainenii in Moldova”, efectuate in iulie-august 2005 in localitatile cu populatie compacta ucraineana din nordul Republicii Moldova. Cele mai solide publicatii ale nationalistilor moldoveni, „FLUX” si „Glasul Natiunii”, care apar precum la Chisinau, asa si la Bucuresti, intr-atat s-au aratat interesate de rezultatele sondajului sociologic, privind respectarea drepturilor Ucrainenilor (sic!) in Moldova..., incat au cheltuit mai multe pagini interioare in gazetele lor (sic!), pentru a preciza ortografia rezultatelor acestei cercetari”.

De facto, autorul acestei „perle” gazetaresti este nimeni altul decat amaratul aparator de drepturi de la Chisinau. Nu incape vreo indoiala ca lucrurile stau anume asa, deoarece nici „FLUX” si nici „Glasul Natiunii” nu se editeaza nici in „mova” ucraineana, nici in „marea si falnica” limba rusa, iar cat priveste pani Talaschevici – ai ramane perplex, daca ar fi poliglot. Pur si simplu, acolo, la Kiev, coordonatoarea Clubului de presa al reformelor din orasul Kirovograd, a conspectat constiincios toate balivernele debitate de Luchian, pentru a demonstra ca-si merita pe deplin argintii de la Patrusev, mai marele peste FSB si marele amic al lui Pasat. Tandemul Luchian-Talaskevici numeste „razboi informational” investigatiile intreprinse de noi, dar si dezvaluirile analistului politic, Vadim Malahov, fost coleg al presedintelui de la „Adjuta cives”, care au demonstrat cu lux de amanunte, ca, de fapt, n-a fost nici pomina de careva „monitorizare sociologica a situatiei privind respectarea drepturilor ucrainenilor in Republica Moldova”, in realitate fiind vorba de o falsificare de proportii, comisa nu „la nordul Moldovei”, ci chiar intr-un birou din centrul Chisinaului, astfel incercandu-se sa se creeze un alt focar de instabilitate, pe care sa-l stinga, bineanteles, „pacificatorii” comandantului suprem, Putin. Publicatiile nominalizate sunt „ale nationalistilor moldoveni” exact in masura in care este dus cu pluta Luchian, care, apropo, fiind moldovean de origine, poate sa comunice cu lumea doar in limba „marelui vecin nordic”, dar si asta il costa mai multe eforturi. Printre altele, contradictia in cauza il afecteaza destul de mult pe proaspatul avocat neoficial al lui Valeriu Pasat: el deja de cativa ani este framantat de ideea de a constitui un partid din moldoveni, care vorbesc doar „pa-russki”. Spre marele sau regret, cautarile lui, de atata amar de vreme, la Chisinau, se dovedesc a fi zadarnice. Acest mancurt clasic (pentru acei care, posibil, au uitat sau nu au stiut, vom mentiona ca acest termen a fost inrodus in circulatie, la finele anilor ’80 ai secolului trecut, de scriitorul kirghiz, Cinghis Aitmatov), pesemne, o fi absolvit cu chiu, cu vai, vreo 8 clase, ceea ce i-a permis sa trateze in felul sau antetul publicatiei „Glasul Natiunii”. Astfel, dand de cuvantul duplex, lui Luchian i s-a nazarit ca asta ar insemna, ca revista se editeaza nu doar la Chisinau, ci si la Bucuresti, grabindu-se sa imparta roadele imaginatiei sale bolnave cu consumatorii de informatie de pe malurile Niprului. Asa, o provocatie a unui semidoct, dar cu bataie lunga. Cat priveste cotidianul „FLUX”, chiar ca nu poate fi vorba de sintagma „duplex”, or ea nu are nici in clin si nici in maneca cu ziarul, ceea ce nu l-a incurcat pe provocator sa dezinformeze publicul cititor. Scopul urmarit e transparent ca niciodata: a crea o imagine negativa a Romaniei in ochii consangenilor lui Taras Sevcenko. Ca acest lucru convine numai FSB-ului, nu are rost sa mai explicam.

O imagine negativa a Romaniei in ochii ucrainenilor convine numai FSB-ului

E ilara si, conocomitent, jalnica „para” ca „...gazetele... nationalistilor... au cheltuit mai multe pagini interioare... pentru a preciza ortografia rezultatelor acestei cercetari”. Banuielile noastre, enuntate ceva mai sus, capata si in cazul de fata un real support, deoarece, daca Talaskevici ar fi vorbit romana si, deci, ar fi citit cu ochii ei “paginile interioare”, s-ar fi oboist sa-si probeze macar cumva afirmatiile. Cat priveste “pravozascitnikul”, Luchian trebuia sa-i roage pe studentii, care au completat anchetele, in locul “populatiei compacte de la nordul Moldovei”, sa-i dea si niste lectii de gramatica – ca de geografie si toponimie nici n-o prea fi auzit. Astfel, posibil, afla nu doar cum se scrie correct denumirea acestuia, ci chiar pe unde se afla raionul “Vedenet”, in care, inclusive, potrivit “rezultatelor cercetarii” ticluite de el, s-ar fi desfasurat sondajul. De fapt, de la un “fecior al locotenentului Smidt” nu poti sa te astepti la altceva. Prin targ se zvoneste, ca Luchian ar fi incalzit un timp niste laite prin locuri nu chiar atat de indepartate, tocmai pentru deprinderea sa de a se da in vant dupa escrocherii.

In reportajul lor “fierbinte”de tot, tandemul mai informeaza opinia publica, ca “la sedinta… au luat parte deputatii Radei Supreme, Ratusnai Mihail Iaroslavovici (Comitetul pentru integrare europena), si Kise Anton Ivanovici (Comitetul pentru drepturile omului, minoritati nationale si relatii interetnice, reprezentanti ai ONG-urilor din Ucraina, Republica Moldova si Rusia, precum si ai mass-media”.

La Kiev, dorind, evident, sa impresioneze asistenta, sa-si dea cat mai multa importanta, dar sa si ponegreasca pe cat e posibil pamantul, care-l hraneste, si poporul din care face parte si pe care-l uraste de moarte, Luchian a facut o declaratie senzationala, pregatita, probabil, inca de acasa. Citam: “Subliniind gradul inalt de respectare in Ucraina a drepturilor minoritatilor nationale, reprezentantul organizatiei moldovenesti “Adjuta cives”, Andrei Luchian, a mentionat, ca este de neinchipuit, ca in Republica Moldova prim-ministru sa devina altcineva decat un reprezentant al natiunii titulare, un bureat, de pilda”. Cum sa nu-i dai dreptate lui Andrei Sidorovici? Mai ales cand stii, ce penurie de bureati domina, de mii de ani, in Basarabia. Si daca Luchian a uitat de ministrii Miron Gagauz, Vasile Sova sau de directorul general al Departamentului relatii interetnice, Olga Goncearov, desi lista ar putea fi continuata, l-am intreba cate scoli ucrainesti exista in raioanele din stanga Nistrului, controlate de Kremlin prin intermediul varfurilor de lance, Smirnov si Antiufeev, acolo unde, chipurile, functioneaza tocmai trei limbi de stat: rusa, ucraineana si moldoveneasca?

La sedinta in cauza a tinut sa-si dea neaparat cu parerea si amicul fostului secretar al Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala al Ucrainei CASNU), Petro Porosenko – Andrei Misin. Acesta, dupa ce Porosenko a fost demis din functie, a ramas sa activeze in aceeasi structura, ocupand astazi postul de sef al sectiei securitate regionala la Institutul national pentru probleme de securitate internationala de pe langa CASNU. Misin a fost unul dintre cei mai activi organizatori ai asa-numitului “sabat de la Odesa”, conferinta la care au participat mai multi fani ai Kremlinului, din Ucraina, de la Chisinau si Tiraspol, carora Uniunea Europeana si NATO le provoaca repulsie. Tot Misin s-a numarat printre coautorii initiativelor de trista faima, care au fost strecurate, cu ajutorul “prietenului” poporului nostru – Porosenko, in “planul Iuscenko” de solutionare a diferendului din raioanele de est ale republicii.

Misin, precum se spune in reportaj, a informat participantii la sedinta clubului parlamentar de la Kiev despre faptul ca “expertii ucraineni urmaresc cu atentie situatia din Republica Moldova, privitor la procesele democratice. Si rezultatele acestei monitorizari sunt dintre cele mai dezolante. Ma indoiesc ca Moldova este guvernata de un regim democratic”. No coment.

In continuare, e si mai si: “In cadrul desbaterilor, arbitrul serviciului national de mediere si conciliere de pe langa Presedintele Ucrainei, Alexei Cerepuhin, a inaintat propunerea de a organiza la Chisinau audieri deschise pe marginea rezultatelor cercetarii sociologice “Ucrainenii in Moldova”, cu participarea membrilor guvernelor Ucrainei si Moldovei, a deputatilor in Parlament si Rada Suprema, a ONG-urilor si a reprezentantilor mijloacelor de informare in masa din Ucraina si Moldova”. In opinia lui Cerepuhin, precum relateaza duetul, de sub pana maiestrita a caruia a iesit materialul, “aceste audieri sunt necesare pentru ca rezultatele cercetarii sa nu fie folosite de catre grupurile extremiste si nationaliste in scopul declansarii unor conflicte interetnice si interstatale. Desbaterile publice pe marginea rezultatelor cercetarii ar permite atragerea atentiei unui cerc cat mai larg posibil de parti interesate sa discute problemele ucrainenilor din Moldova”. Uite aici, chiar ca nu ne putem abtine de la unele comentarii “pe marginea” acestui “teatru al absurdului”.
Dupa noi, intr-adevar este cazul sa se intreprinda de urgenta niste actiuni radicale. Primul lucru, care trebuie facut, este urmatorul: initierea de catre Procuratura Generala a unei anchete in legatura cu aceasta provocare de proportii, la care s-au dedat sociologii-falsificatori si atatatori de spirite, inclusiv de sub comanda lui Alexei Cerepuhin, unul din cei trei pretinsi autori ai mistificatului studiu, tot el, dupa cum ne-am convins – “arbitru…pe langa Presedintele Ucrainei”, si Andrei Luchian, in toata splendoarea sa. Asta se cheama “mediere si conciliere”? Sa fim seriosi.

Apropo, aparitia Clubului parlamentar de la Kiev se datoreaza unui proiect al Fundatiei “Cinnisti zakonu”. In acest scop, intru stabilirea unui dialog public direct intre deputatii Radei Supreme si societatea civila, organizatia a obtinut, la randul sau, de la “The Eurasia Foundation”, un grant in suma de 41 873 de dolari SUA.

Un alt personaj odios, cunoscut prin legaturile sale cu “cavalerii mantiei si ai pumnalului” de la Tiraspol, directorul Insitutului pentru problemele societatii civile, Vitali Kulik, “a mentionat, ca interesele nationale ale Ucrainei obliga la o atitudine mai atenta fata de drepturile electorale ale ucrainenilor, care locuiesc atat pe teritoriul Republicii Moldova; cat si al Transnistriei”. Ca forma, parca n-ar fi nimic de reprosat. Dar ca esenta? Unde era Kulik, cu tot cu institutul sau, cand, in decembrie trecut, in Transnistria se producea farsa intitulata “alegerile in sovietul supreme al r.m.n.”? Unde era “atitudinea sa atenta fata de drepturile electorale ale ucrainenilor”, care locuiesc in raioanele de est ale Republicii Moldova, atitudine care intr-adevar este in interesele nationale ale Ucrainei? Unde, daca nu in campul constitutional al Republicii Moldova, se respecta toate drepturile, nu doar cele electorale, ale concetatenilor nostri de cetatenie ucraineana? Nicolai Oleinic, liderul comunitatii ucrainene din Republica Moldova; ca si alti reprezentanti ai acestei diaspore, au, nu sunt deputati in Parlament?

Ce poate sa faca FSB pentru a dezmembra Republica Moldova?

Dezvoltand tema, un alt deputat, “ingrijorat” de rezultatele minciunilor, carora li s-a dat glas la sedinta Clubului parlamentar, “a mentionat ca sunt necesare audieri in Comitetul pentru drepturile omului, minoritati nationale si relatii interetnice al Radei Supreme, privind respectarea drepturilor electorale atat ale persoanelor de etnie ucraineana, cat si ale cetatenilor Ucarainei, care locuiesc atat in Republica Moldova, cat si in Transnistria”. Anton Kise, precum se vede, ca si Vitali Kulik, de altfel, a si recunoscut “republica moldoveneasca nistreana”, deoarece el pune semnul egalitatii intre aceasta enclava separatista, creata si controlata de Kremlin, si statul Republica Moldova, parte componenta a careia este aceasta regiune. Putem doar sa ne inchipuim, ce raport a si intocmit, probabil, acest “expert” in domenuil drepturilor omului, care, printre altele, de rand cu Misin,este si el un fel de “tatuca” al adunaturii de anul trecut de la Odesa, pe tema: “Ce-i poate oferi Ucraina Transnistriei?”. Esenta acesteia poate fi exprimata printr-o alta intrebare: “Ce poate sa faca FSB, pentru a dezmembra Republica Moldova, prin triumful polticii sale in Ucraina?”.
La conferinta in cauza, „din partea R. Moldova”, au participat, inclusiv, secretarul stiintific de la Institutul de cercetari militare si politice, Victor Guzun, vicepresedintele Partidului Popular Republican, Victor Josu, presedintele Partidului socialistilor, Valentin Kralov, directorul Centrului sociocultural pentru dezvoltare si colaborare, Vitali Kiurkciu, directorul serviciului sociologic al Asociatiei „Adjuta Cives”, Aleksandr Levitki, presedintele Consiliului Asociatiei „Adjuta Cives”, Andrei Luchian, deputatul in Parlament, din partea blocului „Moldova Noastra”, Anatol Taranu, presedintele Centrului independent de jurnalistica din Gagauzia, Stepan Piron.
„Din partea Transnistriei”, au participat, inclusiv, Serghei Zaicenko, presedinte al Uniunii ofiterilor si subofiterilor in rezerva, comentator al agentiei „Olvia-press”, Oxana Alistratova – Organizatia obsteasca „Vzaimodeistvie”, care face pe victima regimului criminal Smirnov-Antiufeev si care poate fi vazuta foarte des la Chisinau, precum si Serghei Ilcenko, redactor-sef al ziarului „Novai Dnestrovskii Kurier”.

Ucraina a fost reprezentata, inclusiv, de Arseni Antiperov, Agentia de parteneriat din Bucovina, Igor Kaminnik, Asociatia de sustinere a initiativelor civile KOVCEG, Aleksei Cerepuhin, Grupul regional de mediere din Harkov si Oskar Ianson, Fundatia CINNISTI ZAKONU.

Precum relateaza in continuare Luchian, prin gura/pana reporterului Talaskevici, “expertii au mentionat, ca structura de pe langa guvernul Romaniei, pentru relatiile cu romanii de peste hotare, dispune de bugete enorme, dar nici pe site-ul sau, nici judecand dupa documentele oficiale, nu-i posibil sa urmaresti activitate acesteia”. E lesne sa-ti dai seama, ca “expertul” e chiar el, in persoana, romanofobul, care-i gata sa linga blidele si pantofii sovinilor rusi, prezenti destul de masiv, din pacate, atat in Republica Moldova, cat si in Ucraina.

Cu toate ca organizatorii acestui for dezgustator, cu pronuntat caracter anti-Romania si, in primul rand, anti-Moldova, indreptat realmente impotriva intereselor nationale ale Ucrainei, au cautat sa-i confere sedintei un plus de amploare, incercarile lor nu s-au soldat cu efectul scontat. Astfel, la lucrarile clubului nu si-a anuntat prezenta nici unul din cei 25 de deputati in Rada Suprema, care fac parte din grupul pentru relatii interparlamentare cu Legislativul de la Chisinau. N-a fost prezent nici chiar omul lui Porosenko, deputatul Volodimir Fialkovsiki, care anul trecut ii scria scrisori presedintelui Vladimir Voronin despre prietenia dintre ucraineni si moldoveni, condamnand atitudinea justitiei din Moldova fata de “investitorii” de la Kiev. Pana si conducatorul Directiei pentru relatiile cu ucrainenii din strainatate, de pe langa Ministerul de Externe al Ucrainei, Novosiolov Aleksandr Borisovici, a ignorat invitatia. Toate acestea denota nedorinta functionarilor publici ucraineni de a se lasa atrasi in jocurile periculoase ale Moscovei.
Andrei Luchian nu este anuntat de Interpol in urmarire generala. Desi o asemenea perspectiva ii zambeste demult. Pentru ca furtunoasa si daunatoarea lui activitate este pasibila de un numar sufficient de articole din Codul penal. Si daca va da bir cu fugitii, va fi cautat de asemenea. De exemplu, nu chiar atat de demult, mancurtul si marele amator de conferinte de presa scandaloase, a sustinut una de acest gen, unde ati crede? La Tiraspol. Impreuna cu cine? Cu “seful sectiei supraveghere a respectarii constitutiei, la ministerul securitatii de stat al r.m.n.”, Dmitri Soin. Cetatean al Federatiei Ruse, ofiter “mgb” si FSB, in varsta de 36 de ani, Soin este anuntat in urmarire de catre Procuratura Generala a Republicii Moldova si Interpol, pentru complicitate la savarsirea pe teritoriul raioanelor de est ale Republicii Moldova a 27(!) de omucideri. Fiind mana dreapta a sefului politiei politice de la Tiraspol, general-maiorul FSB, Vladimir Antiufeev, dar si cel mai mare killer transnistrean, Dmitri Soin a luat nemijlocit parte la organizarea tuturor omorurilor de rasunet, comise pe teritoriul Transnistriei, inclusiv la lichidarea fizica a functionarilor, care optau pentru reintregirea Republicii Moldova. Lista acestora, se zice, i-a fost transmisa lui Antiufeev de catre Pasat.

„Adjuta cives” a „monitorizat” si farsa smirnovist-antiufeevista de la 18 decembrie 2005
Faptul participarii la o actiune, in comun cu un criminal deosebit de periculos, care figureaza intr-o cauza penala in calitate de beneficiar, organizator, complice si executor, in mai multe episoade, legate de omoruri, care, pe de asupra este dat in urmarire generala, ofera procuraturii si organelor de interne tot temeiul pentru ca cetateanul Luchian sa fie retinut si cercetat. Precum se stie, Soin a luat, de asemenea, parte activa la actiunile antistatale, orientate spre o destabilizare de proportii a situatiei in Republica Moldova, in perioada alegerilor parlamentare din anul trecut. Nu e exclus faptul ca provocatorul Luchian a facut cunostinta cu ucigasul Soin tocmai atunci, deoarece primul, asa cum ziarul FLUX a scris si cu alte ocazii, de asemenea a participat la actiuile in cauza, invitand la Chisinau, in numele organizasiei sale „Adjuta cives”, chipurile, pentru monitorizarea alegerilor, o alta asociatie din Federatia Rusa, constituita din ofiteri FSB, si anume organizatia CIS EMO, in frunte cu Alexei Kocetkov.

E cazul sa mentionam, ca „Adjuta cives” si CIS EMO au „monitorizat” si farsa smirnovist-antiufeevista de la 18 decembrie 2005, intitulata „alegerile in sovietul suprem al r.m.n.”, ca tot aceste doua organizatii diversioniste, cu masca de reprezentante ale societatii civile, sa declare, ca „alegerile” au fost „absolut democratice si legale”. Conform standardelor si principiilor FSB, bineinteles.
La o adica, Luchian ar putea sa spuna, ca a organizat conferinta de presa amintita impreuna cu „liderul organizatiei internationale de tineret „Prorav”, directorul Scolii de liderism politic, care poarta numele lui Ernesto Che Guevara, seful catedrei de sociologie de la Universitatea de stat transnistreana”, dar toate aceste „regalii” constituie doar un camuflaj oficial pentru ucigasul cautat de Interpol, in stare sa-i induca in eroare doar pe cetatenii naivi si neinitiati. Organele de interne si procuratura, care cerceteaza crimele, comise de Soin, simt un deficit evident de informatii legate de activitatea si locul aflarii ucigasului, de aceea depozitiile presedintelui organizatiei "Adjuta cives" ar fi de un real folos in cazul respectiv.

Si acum sa revenim la interviul acordat de Andrei Luchian agentiei „Regnum”. La intrebarea reporterului, de ce organizatiile de aparare a drepturilor din Republica Moldova nu se dau cu parerea in legatura cu procesul Pasat, interlocutorul raspunde in felul urmator: „Nu pot raspunde pentru toate organizatiile in cauza din Moldova, cu atat mai mult ca o parte considerabila dintre ele sunt „de buzunar”, fiind dependente de unele sau alte fonduri si foarte aproape de autoritatile Moldovei. Cat priveste asociatia noastra, in cel mai apropiat timp vom incheia lucrul asupra inui proiect comun de declaratie a organizatiilor de aparare a drepturilor, obstesti, neguvernamentale, anume cu privire la totalurile acestui proces judiciar. Colectarea semnaturilor va si arata fata adevarata a majoritatii din aceste organizatii”. Cu alte cuvinte, ca si cum luand taurul de coarne, Luchian, pentru a fi mai convingator, credibil , dar si pentru a-si da din nou importanta, recurge din capul locului la un santaj, asa, usurel de tot, de parca nici n-ar fi vorba de careva amestec in activitatea justitiei.

In general agentia de stiri „Regnum” este o organizatie foarte interesanta, care, destul de „hranace” fiind, „paste” cu nesat iarba de pe imasul informational post-sovietic. Pana nu demult, in fruntea ei, ceea ce i-a si permis acestuia sa aterizeze in cele din urma drept in unul din birourile administratiei lui Putin, s-a aflat nimeni altul decat Modest Kolerov, cunoscut la noi ca rezultat al vizitei sale la Tiraspol, unde s-a intalnit inclusiv cu Soin si dupa care vizita a facut nistedeclaratii scandaloase, in care, practic, recunostea „p.m.r.”-ul. Agentia respectiva este atat de preocupata de Republica Moldova, incat la Chisinaua fost trimis recent un corespondent special, care, de altfel, a fost vazut adesea in compania lui Luchian, de regula – in niste carciumioare dintre cele mai ieftine. Probabil, intrucat ingratele „organizatii de aparare a drepturilor nu iau atitudine fata de rezultatele procesului Pasat”, acolo s-a si produs dialogul dintre oaspetele moscovit si „pravozascitnicul” de pe strada 31 august 1989 din Chisinau. Mentionam, ca interviul nu este semnat de nimeni. De altfel, redactor-sef al sectiei „Ucraina, Moldavia i Pridnestrovie” (sic!) a acestei agentii este un oarecare Anton Kralov. La Chisinau, agentia are si un comentator al sau – Natalia Uzun.

In unison cu „Regnum”, dar si cu alte mijloace de informare in masa de la Moscova, Luchian, de asemenea, utilizeaza termenul imperial „Moldavia”, renuntand demonstrativ la denumirea oficiala a statului al carui cetatean este si in care locuieste. Daca e sa-l credem pe cuvant, opinia publica din Republica Moldova va avea in curand rarul prilej de a afla numele trepadusilor de la Chisinau ai FSB – barosanii, probabil, nu vor iesi la lumina –, care au primit comanda sa iasa de prin gaurile lor si sa ia apararea ortacului.

Ceva mai incolo, Luchian se opreste la principala speranta-2009 a Kremlinului – Dumitru Petrovici Braghis. Avocatul neoficial al lui Pasat descrie evenimentul, care s-a produs acum un an, cand la Moscova si-a tinut lucrarile asa-numitul „congres al gastarbaiterilor moldoveni”, finantat de faimosul Grigori Karamalac. „In prezidiul congresului Valeri Pasat sedea alaturi de unul dintre liderii opozitiei, ex-premierul Dmitri Braghis. Acum la Chisinau se vorbeste, ca de izolatorul de cercetare pe Braghis il salveaza doar imunitatea parlamentara. Braghis califica aceasta retinere a fostului sau ministru reglare de conturi politice”.

Faptul ca Braghis a sezut in „prezidiul” intre ucigasul Karamalak si criminalul Pasat, inca nu inseamna, ca el este”unul dintre liderii opozitiei”, precum considera Luchian, dar ca el se face vinovat de complicitate la organizarea si, respectiv, coparticipare la o actiune pusa la cale de FSB, este clar ca buna ziua. Imunitatea parlamentara intr-adevar il apara pe Braghis de cate ceva, dar asta-i deja alta istorie.

Spre finele interviului, Luchian devine sincer, cum rareori are naravul sa fie: „Nu chiar atat de demult, Pasat era privit ca un candidat serios la functia de presedinte al Moldaviei. Si trebuie sa remarc, ca nici succesorul lui Voronin, nici „portocalii” n-ar fi fost in stare sa-i faca ceva concurenta. Dar, pentru urmatorii trei ani (sic!), Pasat, ca activist politic, a fost scos pe linie moarta, ceea ce ne permite cu deplina temeinicie sa numim acest proces unul politic”. Chiar ca vrabia malai viseaza! Pasat putea fi „privit ca un candidat serios la presedintia Moldaviei” doar de institutia lui Patrusev si jogodiile de la Chisinau, aflate in serviciul Kremlinului. Este destul de simptomatic acest fapt: creierul „pravozascitnicului” Luchian considera, ca Pasat, in calitatea lui de „activist politic” a fost, chipurile, scos, in mod special, din competitie, „pentru urmatorii trei ani”. El, ca si toata armata de inamici interni si externi ai Republicii Moldova nu se poate nicidecum impaca cu faptul, ca Pasat „a fost scos” pe zece ani inainte, iar daca vor demonstrate si celelalte crime comise, „candidatul serios” va trebui sa-si petreaca dupa gratii tot restul vietii sale.
Aparatorul drepturilor Moscovei de a ne subjuga in continuare, debiteaza la sfarsitul interviului inca o „opinie demna de luat in seama”, mai ca echivalenta cu un ultimatum: „Pasat trebuie sa fie achitat si reabilitat totalmente”. Acordul sau final suna in felul urmator: „In timpul procesului, Consiliul Europei nu o data a atentionat autoritatile moldovene, ca, in cazul pronuntarii unei sentinte injuste, tara se va confrunta cu probleme forte grave”. Ei bine, paradoxul rezida in urmatoarele: instanta a rostit un verdict cum nu se mai poate de drept, dar problemele oricum s-au indesit si, precum ne-a amenintat un „oligarh-liberal la drumul mare”, numarul lor va creste.
Atata timp, cat in Republica Moldova se plimba la libertate tot felul de nemernici si netrebnici, care scuipa pe legile acestui stat, dedandu-se la actiuni subversive, iar structurile abilitate nu pun in aplicare normele de drept existente, intru a feri, astfel, societate de niste pericole iminente, tara intr-adevar se va ciocni in permanenta cu impedimente de acest gen. Pentru a-si face mai usor mendrele, dusmanii externi intotdeauna au nevoie de sustinere in inima statului, de dusmani interni, care sa-i surpe fundamentul.

Vrem sa credem, ca Republica Moldova dispune de suficienta imunitate, nu doar pentru a rezista in fata acestei invazii de corpuri straine, ci si pentru a le inlatura, astfel incat dreptatea, in acest tanar stat al nostru, dupa zeci si zeci de ani de umilinta, sa triumfe, in sfarsit. Cu cat mai repede se va produce acest lucru, cu atat mai bine tarii.

Departamentul Investigatii, FLUX

(Preluare cotidianul FLUX, editia de vineri, 24 februarie)

 
SEEMO protesteaza fata de presiunile asupra mediei de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :328
Friday, 24 February 2006
Reteaua regionala a editorilor si jurnalistilor din Sud-Estul Europei au trimis recent o scrisoare de protest adresata premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului Justitiei, Monica Macovei, in care protesteaza fata de modul in care autoritatile de la Bucuresti au tratat problema scurgerii unor informatii, considerate clasificate, catre unii reprezentanti ai mass-media, si cere tototdata sa se incerce prevenirea unor astfel de situatii.

Redam mai jos textul scrisorii SEEMO.

 

Excelentele Voastre

Organizatia Media pentru Sud-Estul Europei (SEEMO), cu sediul la Viena, afiliata la Institutul International de Presa (IPI) isi exprima furia fata de recenta presiune guvernamentala exercitata asupra jurnalistilor din Romania. Conform informatiilor furnizate de Asociatia Civic Media din Bucuresti, de la inceputul lunii februarie 2006, sase jurnalisti romani au fost supusi la presiuni juridice in Romania, ca urmare a activitatilor profesionale desfasurate de acestia. In data de 7 februarie, surse anonime au trimis catre doua cotidiane din Bucuresti, “Ziua” si “Romania Libera”, documente militare legate de trupele romane din Afganistan si Irak. Ziarele au decis sa nu publice aceste informatii. Documentele militare au fost trimise editorilor pe o copie pe CD, iar mai tarziu inmanata autoritatilor. Dupa aceste intamplari, corespondentul din Vrancea al cotidianului Romania Libera, Marian Farleanu, a fost arestat la data de 16 februarie, si eliberat dupa doua zile. Arestarea ta a fost parte a unei anchete mai ample in legatura cu scurgerile de informatii din partea unui soldat roman, informatii descrise ca fiind clasificate.

Sebastian Oancea, un alt jurnalist din Vrancea si corespondent al publicatiei bucurestene “Academia Catavencu” a fost si el implicat de catre autoritati in acest caz. Casa lui Oancea a fost perchezitionata la data de 18 februarie, iar CD-urile sale personale, la fel ca si hard disk-ul computerului sau au fost confiscate. In 20 februarie, procurorii bucuresteni l-au acuzat pe Oancea pentru detinere si distribuire de secrete de stat.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a spus ca informatiile erau vechi de doi ani si ca “nu ne ameninta trupele... dar este foarte grav ca ceva de genul acesta s-a putut scurge”.

Trei jurnalisti de la cotidianul “Ziua”, Bogdan Comaroni, Doru Dragomir si Victor Roncea, care este si membru al Asociatiei Civic Media, sunt si ei in prezent implicati in ancheta procurorilor bucuresteni in legatura cu detinerea de informatii, in ciuda faptului ca jurnalistii au informat autoritatile in legatura cu aceste informatii si ca le-au predat mai departe. Ovidiu Ohanesian, de la “Romania Libera” este si el investigat in acelasi caz. In afara de acestia, au mai fost chestionati de catre procurori, in acest caz, si directorul cotidianului “Ziua”, Sorin Rosca Stanescu si directorul cotidianului “Romania Libera”, Petre Mihai Bacanu.

SEEMO condamna cu tarie incercarea de a supune la presiuni acesti jurnalisti pentru a-si dezvalui sursele. Guvernele nu ar trenui sa implice jurnalistii in anchetele lor criminalistice, si nici sa-i intimideze pentru a incerca sa le influenteze materialele.

Cerem Excelentelor Voastre sa faceti tot ce va sta in putinta pentru a stopa aceste practici si pentru a preveni ca astfel de cazuri sa mai apara in viitor. SEEMO ar dori, totodata, sa reaminteasca Excelentelor Voastre, ca un mediu dechis de presa, este un principiu fundamental al oricarei societati democrate.

Va multumim pentru atentie.

Cu sinceritate

Oliver Vujovic, Secretar General SEEMO.

 
Uniunea Europeana nu slabeste din ochi Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Friday, 24 February 2006
Romania si Bulgaria au fost avertizate sa isi accelereze procesul de reforma, in caz contrar intrarea lor in Uniunea Europeana urmand sa fie amanata cu inca un an, scrie editia de ieri a Financial Times.

Asupra acestei probleme urmeaza sa se decida in luna iunie, la intalnirea ministrilor de Externe si a liderilor tarilor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, surse din cadrul UE au dezvaluit ca se asteapta ca cele 25 de guverne membre al Uniunii sa fie de acord cu aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007, asa cum arata calendarul aderarii, in ciuda problemelor pe care atat Romania, cat si Bulgaria, le mai au cu sistemul juridic, securitatea granitelor, etc.

Urmatorul test serios pentru cele doua state va fi cel din data de 16 mai, cand comisarul european pentru exindere Olli Rehn va da verdictul Comisiei in legatura cu data la care vor adera Romania si Bulgaria si daca aceasta va fi sau nu amanata cu un an. Inainte de aceasta data importanta, oficialul european va vizita cele doua tari pentru a transmite un ultim avertisment.

In luna octombrie a anului trecut, Rehn a spus ca lupta impotriva coruptiei si siguranta alimentara reprezentau semnale de alarma, la care ambele tari trebuiau sa ia masuri decisive sau, in caz contrar, riscau sa nu adere la termen la UE. Dupa o perioada indelungata in care Romania fusese privita ca o codasa, in comparatie cu Bulgaria, oficialii europeni au apreciat ca reformele in Bulgaria au pierdut un tren.

Criteriile de amanare a aderarii celor dua tari raman extrem de dure. Conform termenilor tratatelor de aderare, marea majoritate a statelor membre UE vor trebui sa amane aderarea Romaniei.

Diplomatii europeni spun, insa, ca atmosfera s-a schimbat fata de cea de anul trecut, cand voturile negative date de referendumurile din Franta si Germania asupra propusei constitutii a Uniunii Europene parea sa puna in pericol aderarea Romaniei, ca si a Bulgariei.

Pana in prezent numarul statelor care au ratificat Tratatele de Aderare ale celor doua tari est-europene s-a ridicat la 11. Toate cele 25 de state membre UE trebuie sa incheie procesul de ratificare pana la data de 31 decembrie, pentru ca Tratatul sa poata intra in vigoare.

 
Ungureanu a discutat la Londra eliminarea vizelor pentru romaniPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 24 February 2006
In cea de-a doua zi a vizitei in Regatul Unit, ministrul roman de externe, Mihai-Razvan a avut convorbiri cu omologul britanic Jack Straw.

Cei doi ministri ai afacerilor externe au discutat despre aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Secretarul de stat britanic a aratat ca, la nivelul UE, exista un larg consens pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ministrul Ungureanu a prezentat progresele Romaniei in procesul de aderare la UE, a multumit pentru sprijinul ferm acordat Romaniei de Presedintia britanica a UE, precum si pentru incheierea procedurii de ratificare a Tratatului de aderare de catre Marea Britanie.

In ceea ce priveste perspectiva eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie, Jack Straw a aratat ca, imediat dupa publicarea raportului de monitorizare a Romaniei de catre Comisie, Marea Britanie va analiza aceasta posibilitate.

Sefii celor doua diplomatii au mai discutat si cu privire la temele de politica externa pe care se va concentra cooperarea romano-britanica dupa aderarea Romaniei la UE: zona Marii Negre, cresterea profilului Politicii Europene de Vecinatate pe agenda UE, apropierea de UE a statelor din Balcanii de Vest.

Ungureanu a avut, de asemenea, convorbiri cu seful Secretariatului European din cadrul Cabinetului Primului Ministru, Kim Darroch. Discutiile s-au focalizat pe aderarea Romaniei la UE, pregatirile interne in curs, respectiv pe stabilirea prioritatilor cooperarii pe teme de politica externa dintre Romania si Marea Britanie, in perspectiva aderarii Romaniei la UE, cu accent pe zona Marii Negre si pe cea a Balcanilor de Vest. Totodata, a avut loc un schimb de vederi asupra perspectivei discutiilor referitoare la statutul Kosovo si a implicatiilor asupra regiunii, precum si despre perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest.

 
Dragobetele, inca o zi de iubire pentru indragostitii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 24 February 2006
La zece zile dupa ce majoritatea indragostitilor de pe mapamond au sarbatorit ziua Sfantului Valentin, considerat a fi patronul spiritual al celor care iubesc, a venit si vremea autohtonului Dragobete sa le readuca la viata pe cuplurile de romani.

Dragobetele este considerat a fi fiul Babei Dochia, cumnatul eroului Lazarica, zeul dragostei si bunei-dispozitii pe plaiurile carpatice, numit si Cap de Primavara sau Cap de Vara. Ziua sa a fost stabilita pe 24 februarie tocmai pentru ca sarbatoarea anunta venirea primaverii, desi pana la mijlocul secolului al XIX-lea in zona rurala tineri il celebrau pe Dragobete si pe 28 februarie, 1 sau 25 martie.

Traditia celebrarii lui Dragobete s-a pastrat si in ziua de astazi in multe regiuni din Romania, iar aceasta celebrare este marcata de straiele de sarbatoare ale tinerilor care pleaca apoi prin sat. Tot in aceasta zi baietii aduna lemne pentru foc, iar fetele culeg flori de primavara, pe care le folosesc apoi in descantecele de dragoste. Se mai spune in popor ca cine lucreaza de Dragobete va ciripi, precum pasarile, toata viata.

 
Pelerinaj la moastele a cinci sfinti din pestera dobrogeana a Sf. Ioan CasianPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 24 February 2006
Fragmente din moastele Sfintei Maria Magdalena, ale Cuviosului Vichentie Malau, Sfantului Arsenie Capadocianul, Sfantului Antim Ivireanul si Cuviosului Antim Gaina vor putea fi venerate de credinciosii romani marti, 28 februarie, la pestera Sfantului Ioan Casian de la Cheile Dobrogei.

Aceste moaste sunt pastrate la Manastirea Dumbraveni din Constanta, dar vor fi aduse special la pestera de la Cheile Dobrogei pentru sarbatoarea Sfantului Ioan Casian, celebrat chiar in acea zi, informeaza cotidianul constantean „Cuget Liber”. Evenimentul religios va fi precedat luni, 27 februarie, de la ora 19:00, de oficierea slujbei de Priveghere, iar la ora 00.00 a zilei de 28 februarie de celebrarea Sfintei Liturghii, in pestera in care s-a aflat Sfantul Ioan Casian. De la ora 02:00, dupa Sfanta Liturghie, se vor oficia doua slujbe speciale, cele ale Moliftelor Sfantului Vasile si ale Sfantului Ioan Gura de Aur. Ziua Sfantului Ioan va incepe la ora 08:00, cu slujba de sfintire a bisericii-paraclis a manastirii, urmata de Sfanta Liturghie solemna si de o agapa frateasca

Moastele vor fi aduse special pentru acest praznic de catre parintele Antim, staretul manastirii Dumbraveni, iar parintele Nicolae Preda va aduce din biserica „Sfanta Maria“, din Ovidiu, Vestmantul Cuvioasei Paraschiva.

 
Martisorul, sarbatorit la Muzeul Taranului RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 24 February 2006
Bucurestenii sunt asteptati sambata, 25 februarie, la Muzeul Taranului Roman din capitala, unde isi deschide portile "Targul Martisorului".

Evenimentul va reuni 180 de mesteri si artisti plastici din toate colturile tarii care vor expune pana pe 1 martie martisoare din diverse zone geografice: din margele bicolore, specifice judetului Bistrita-Nasaud sau impletite din fir rosu si alb, dupa traditia din Gura Humorului, anunta postul national cultural de radio. La targ vor mai fi expuse martisoare din ceramica, lemn, piele, scoici sau panza, precum si felicitari, talismane, mici suveniruri si turta dulce. De asemenea, in fiecare zi a targului, intre orele 10:00-12:00, copiii prezenti vor impleti snururi bicolore, in Atelierul de Creativitate al muzeului, si vor afla "Povestea mai mult sau mai putin adevarata a martisorului", scrisa de Irina Nicolau si desenata de Mihaela Schiopu.

 
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania acorda premiile pe 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :421
Friday, 24 February 2006
Aula Palatului Cantacuzino din Bucuresti a gazduit vineri, 24 februarie, ceremonia de acordare a premilor Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pe anul 2005, academicianul Cornel Taranu fiind castigatorul marelui premiu al Uniunii.

Pe lista castigatorilor care au fost deja anuntati se mai numara muzicologul Oltea Serban-Parau, directoarea postului Radio Romania Cultural, care a primit premiul pentru publicistica, Nicolae Brindus, distins cu premiul pentru muzica simfonica, George Balint, premiant la categoria spectacol coregrafic, si George Natsis, care a obtinut premiul pentru sectiunea muzica usoara. Totodata, printre castigatori se mai afla Paul Urmuzescu, care a primit premiul pentru muzica instrumentala, si Marius Teicu, distins de Uniune cu premiul pentru musical, informeaza postul national cultural de radio.

 
Rapid si Steaua merg impreuna in optimile UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :695
Friday, 24 February 2006
Inca o seara de fiesta pentru microbistii din Romania. Cele doua echipe romane, prezente in Cupa UEFA, au obtinut aseara, la Bucuresti, calificarea in optimile celei de-a doua competitii europene inter-cluburi.

Pornind amandoua ca favorite, dupa victoriile din mansa intai a 16-imilor, Rapid si Steaua si-au conservat si acasa avantajul obtinut si s-au calificat cu o treapta mai sus in Cupa UEFA.

Rapidul a invins-o, in Giulesti, pe Hertha cu 2-0, dupa ce cu o saptamana in urma, la Berlin, obtinuse un 1-0. Fularele alb-visinii ale rapidistilor au fost agitate timp de 90 de minute in Grant, si multe ore dupa aceea pe strazile din Capitala, iar tribunele au rasunat de cantecele celei mai frumoase galerii din campionatul intern, care a salutat golurile senzationale. Pentru Rapid au marcat in minutul 53 Daniel Niculae, si Buga, in minutul 73, dintr-o pasa a lui Buga, fara sa uitam nici de primul 1-0 marcat la Berlin, de Vali Negru, din penalty. Rapidisti celebri s-au aflat in tribune si s-au bucurat alaturi de alb-visinii. Presedintele Traian Basescu a vazut ambele goluri ale Rapidului, la fel ca si premierul Calin Popescu Tariceanu, venit impreuna cu sotia, si ea cu un fular al Rapidului peste haina de blana... 

Si in Ghencea stelistii s-au bucurat, dar nu cu tot sufletul, ca in Giulesti. Steaua a obtinut si ea calificarea in optimile Cupei UEFA, desi nu a reusit sa se impuna pentru a doua oara in fata olandezilor de la Heerenveen, care i-au invins cu 1-0. Recent intors la Steaua, tehnicianul Cosmin Olaroiu a ales un joc defensiv, care insa nu i-a ajutat prea tare pe stelisti, si nici nu a oferit tribunelor spectacolul pe care il asteptau de la o partida atat de importanta.

Rapid va intalni in optimi pe SV Hamburg, ehipa care a trecut pe teren propriu de FC Thun cu 2-0, in timp ce Steaua va intalni pe Real Betis Sevilla, dupa ce aceasta a trecut de AZ Alkmaar cu scorul de 2-0.

 
Scolile romanesti din Sacal, Apateu si Aletea ar putea fi desfiintatePDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :352
Friday, 24 February 2006
Primarii, presedintii autoguvernarilor romanesti din Ungaria si directorii scolilor din localitatile unde se preda, intr-un fel sau altul, limba romana, au dezbatut la finele saptamanii trecute, problemele presante ale invatamantului romanesc in Ungaria.

La intalnirea ce s-a desfasurat la sediul din Giula a Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, a participat si ambasadorul Romaniei la Budapesta Ireny Comaroschi, consulul general al Romaniei la Seghedin, Constantin I. Aron, consulul Anamaria Pop si consilierul Aurelia Zmeu, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Din partea Ministerului Invatamantului din Ungaria a fost invitata Ana Oros Simon, directoare pentru problemele invatamantului de nationalitate.

Inca la inceput, presedintele Traian Cresta a vorbit despre contributia ATRU la imbunatatirea invatamantului romanesc din Ungaria, subliniind organizarea cursurilor de perfectionare pentru profesorii romani la Arad si procurarea manualelor romanesti pentru scoli. La randul ei, ambasadorul roman Ireny Comaroschi si-a exprimat multumirea pentru colaborarea primarilor cu reprezentantii romanilor si ai scolilor, si a incurajat participantii sa inainteze proiecte pentru a fi sprijinite de Guvernul Romaniei si, in special, de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

Sedinta de lucru a avut ca tema principala conditiile de functionare ale scolilor romanesti si ale celor unde se preda limba romana ca obiect de studiu, respectiv innoirea invatamantului. Dupa cum a accentuat si doamna Simon, scolile si autoguvernarile locale sunt interesate mai de graba de posibilitatile de finantare, de sprijinul acordat de Ministerul Invatamantului. Actualmente, institutiile de invatamant public, de nationalitate, alaturi de sprijinul de baza, pot primi si sprijin suplimentar. Conform Legii Bugetare anul acesta vor sta la dispozitia localitatilor, in care functioneaza scoli de nationalitate, 1 miliard 100 de mii de forinti, care vor fi impartiti in urma ordinului ministerial. Acest ordin trebuie sa fie elaborat pana la 31 martie a.c., dupa care autoguvernarile locale, care sunt interesate in invatamantul de nationalitate, localitati in care functioneaza astfel de scoli, isi vor putea inaintea dosarul pentru sprijin financiar. Doamna Simon a adaugat ca din acest an se modifica sistemul procurarii manualelor, care vor fi sustinute tot din suma amintita. Conform modificarilor, scolile vor comanda manualele de nationalitate de la edituri la pret intreg, iar prin concursul Ministerului Invatamantului, pretul manualelor va fi inapoiat, in afara de manualele de unica folosinta, de caietele de exercitii.

Tot atunci, Ministerul va sprijini si reconstructii de scoli, ca de exemplu construirea scolii romanesti din Batania, caz care a fost discutat la sfarsitul anului trecut si de Comisia Mixta Interguvernamentala Romano-Maghiara.

Ana Oros Simon a mai atras atentia participantilor ca manuale romanesti pot fi solicitate de la Ministerul Invatamantului prin Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria.

Desi Ministerul acorda sprijin insemnat autoguvernarilor locale care au scoli bilingve sau scoli in care se preda limba nationalitatii, conducerea unor localitati nu este multumita. In cazul romanilor din Ungaria, de exemplu primarii din Sacal, Apateu si Aletea si-au exprimat in repetate randuri intentia de a desfiinta scoala, unde se preda limba romana, daca nu primesc sprijinul total pentru functionarea institutiei. Astfel au fost „amenintati” reprezentantii Romaniei, ai ministerului si ai romanilor din Ungaria si la sedinta din vinerea trecuta, precum, mai nou, de fiecare data cand li se ofera ocazia.

Ciudat lucru ca in cazul nationalitatilor din Ungaria mereu se discuta despre bani, sume si sprijin, dar rareori sunt puse in discutie, de pilda, realizarile adevarate romanesti. Poate ar fi timpul sa opreasca o data cineva aceste amenintari si sa ne imbunatatim intr-adevar invatamantul romanesc.

 
Romanii din Italia, campioni la facut copiiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :367
Friday, 24 February 2006
“Noii italieni”, cum sunt numiti strainii, redeseneaza practic harta geografica a acestei tari.Sunt 23 de milioane de imigranti in Uniunea Europeana, iar 10% din ei traiesc in Italia, reprezentand 5% din populatia aceste tari.

In orasele mari, ca Roma sau Milano, ei reprezinta 10% din populatia tarii, informeaza Actualitatea Romaneasca. Potrivit ultimelor statistici oficiale date publicitatii in ianuarie 2006, in Italia se afla cu acte legale 278.000 de romani, majoritatea in Lazio si Piemonte. In realitate, sunt peste un milion si jumatate de romani, daca-i luam in calcul si pe clandestini. Prezenta mare a strainilor in Italia este pusa si pe seama boom-ului nasterilor de copii straini care au vazut lumina zile intr-un spital sau o clinica pentru nou nascuti din aceasta tara. De-a lungul anilor, numarul lor au crescut simtitor, de la 8.000 de copii straini nascuti in 1994, la 49.000 in 2005, cu un spor natural (diferenta dintre nasteri si decese) pozitiv. Astfel, daca in 2005 s-au nascut 45.994 de copii straini, italienii au adus pe lume aproape 16.000 .

Romancele, cele mai tari mame

In topul tarilor cu femeile cele mai fertile sunt Marocul si Romania. Tara noastra are tot dreptul de a se mandri in Italia la capitolul nasteri inregistrate anul trecut (peste 5.000). Sporul natural pozitiv inregistrat de Italia este datorat atat populatiei imigrante, cat si faptului ca femeile mame sunt din ce in ce mai bine “vazute” de societate. “Explicatia fenomenului este cat se poate de simpla: majoritatea romanilor plecati in Italia sunt tineri, care si-au intemeiat recent o familie si este normal sa-si doreasca copii. Este foarte greu insa sa spunem exact cati copiii romani s-au nascut anul trecut in Italia, deoarece foarte multi parinti nu vin la consulat ca sa transcrie nasterea. O fac dupa mult timp, in tara sau numai atunci cand trebuie sa inscrie copilul pe pasaport”, ne-a declarat consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu.

Potrivit acestuia, autoritatile italiene sunt foarte multumite de faptul ca strainii care se afla in Italia fac copii. “Recent, asesorul pe probleme de cultura si invatamant din regiunea Piemonte mi-a multumit personal pentru faptul ca elevii romani care frecventeaza scoala in Italia sunt cei care tin de fapt scolile italiene deschise. Lucru si mai important este faptul ca italienii ne-au felicitat pentru calitatea elevilor si a invatamantului romanesc, romanii fiind printre primii in clasa la invatatura”.

Primul copil care s-a nascut in Italia, o fetita de origine romana

Primul copil care a venit pe lumea in noaptea de Anul Nou a fost o fetita ai carei parinti sunt romani. Anastasia s-a nascut la un spital din Roma, fiind primul copil in familie. Inca de la nastere, fetita a devenit vedeta, fiind protagonista unui material in ziarul “Il Pasapporto”, un ziar destinat strainilor din Italia. Faptul ca maternitatea a devenit din nou o moda printre romancele din Italia poate fi pusa si pe faptul ca romanii ajunsi aici castiga mult mai bine decat in tara, dispun de resurse financiare pentru a-si intretine familia, motiv pentru care cei mai multi recurg la reintregirea familiei cu soti si copii, sustin autoritatile italiene care raspund de politicile sociale. Este cazul celor care detin un permis de soggiorno. In clinicile mari din Italia, din patru femei internate pentru a naste, trei sunt straine, iar din acestea trei, doua sunt sigur romance.

Toti copiii trebuie inregistrati

Copiii care se nasc in Italia trebuie sa fie inregistrati la Biroul Starii Civile a localitatii in care s-a nascut copilul (Ufficio di Stato civile del Comune); Directia Sanitara (Direzione Sanitaria) a spitalului sau a Clinicii. Directia Sanitara se va ocupa de transmiterea inregistrarii la biroul Starii Civile a localitatii de nastere a copilului. Nasterea copilului poate fi inregistrata de unul dintre parinti, un insarcinat special, un medic, o moasa sau orice alta persoana care a asistat la nastere. Daca parintii au permise de sedere si sunt rezidenti in Italia, actul de nastere va fi inaintat in Primaria de rezidenta a familiei pentru a fi transcris. Nasterea unui copil trebuie inregistrata in termen de 10 zile de la nastere in cazul inregistrarii la Starea Civila a localitatii in care s-a nascut copilul (poate fi facuta de unul dintre cei doi parinti); in termen de trei zile de la nastere in cazul inregistrarii la Directia Sanitara a spitalului sau a Clinicii.

Drumul pe la consulatele romanesti, necesar, dar nu si obligatoriu

De asemenea, este necesara transcrierea actelor de nastere si in Romania, pentru ca certificatul de nastere romanesc este cerut la eliberarea pasaportului. Inscrierea nasterii se poate face la oficiile consulare ale Romaniei in Italia, pe baza certificatului de nastere italian pentru uz international (modello plurilingue), pasapoartelor parintilor, certificatelor de nastere ale parintilor, certificatului de casatorie al parintilor. Trebuie mentionat faptul ca, in Italia, femeia are dreptul de a da nastere unui copil fara a-l recunoaste si fara ca numele sau sa apara pe actul de nastere (prin urmare, fara ca numele sau de familie sa fie dat copilului). In acest caz, numele sau de familie va ramane secret si va fi in mod riguros interzis celor, care din motive de serviciu cunosc numele mamei, sa-l dezvalui. Cei care o vor face comit o greseala grava. Tribunalul, in cazul in care minorul nu este recunoscut de mama, nu poate sa efectueze cercetari referitoare la paternitatea copilului.

 
Asociatia Rumanalde din Spania – un ajutor pentru copiii romaniPDF Print E-mail
Oarsoaldea, Spania/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 24 February 2006
Cateodata, cele mai solidare intiative vin de unde te astepti cel mai putin. Acesta este si cazul Asociatiei Culturale de Ajutorare si Prietenie Hispano-romana Rumanalde.

In urma cu 12 ani, in 1994, Institutul Koldo Mitxelena a organizat cateva schimburi interculturale cu Institutul Cervantes, din Bucuresti. In timpul acestei calatorii, parintii copiilor de la centru au fost constienti de situatia din Romania, informeaza publicatia Diario Vasco. De aceea, unii dintre ei au decis sa infiinteze o fundatie de ajutor pentru romani, iar in cadrul acesteia 8 dintre membrii staff-ului sunt romani.

De atunci, s-a reusit ca in fiecare an, in luna iulie, un numar de 20-25 de elevi cu varste intre 8 si 12 ani sa vina in Oarsoaldea – unii merg la Legazpi si Pamplona – sa se bucure de vacanta alaturi de familii spaniole. Secretara Asociatiei Rumanalde, Maria Pilar Vadillo, spune ca sunt copii care vor sa invete si ca, cei mai multi dintre ei, vin deja cu cateva notiuni de catalana. Ea a mai spus ca acesti copii se adapteaza foarte bine la viata de zi cu zi a familiilor cu care stau, merg la plaja, innoata, etc. Multe persoane decid sa repete experienta unei astfel de veri, dar in acest caz familia gazda trebuie sa plateasca cheltuielile de deplasare, spre deosebire de prima vizita, unde Asociatia Rumanalde este cea care plateste.

Insa initiativele desfasurate de Rumanalde au loc si in cursul anului. In prezent, asociatia colaboreaza la intretinerea unui centru pentru copiii strazii, Casa San Juan, iar un alt astfel de centru este destinat copiilor din Oradea cu Sindromul Down.

Pe tot parcursul anului, se strang hainute, jucarii, mobile, toate donatii ale oamenilor, intr-un loc din Beraun, iar cand materialele stranse pot umple un camion ele sunt trimise in Romania, drumul costand 3.000 de euro. Banii pentru toate aceste cheltuieli provin din diverse surse: ajutoare municipale, donatii ale oamenilor de afaceri si ai persoanelor particulare.

 
Un roman va conduce centrul medical MetroWest din SUAPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 24 February 2006
{mosimage}Dupa trei ani ca sef executiv la Nashoba Valley Medical Center din Ayer, romanul Andrei Soran va deveni, din 9 martie, senior executive la un centru medical mai mare - MetroWest Medical Center. MetroWest are filiale si in Framingham si Natick.

{mosimage}„Acesta va fi un pas semnificativ pentru mine, in ceea ce priveste managerierea unui spital mare, ceea ce am vrut sa fac intotdeauna” a spus Soran. Romanul, in varsta de 47 de ani, va demisiona de la Nashoba in data de 3 martie. „Am avut trei ani minunati acolo, si toata lumea mi-a dat o sansa sa reusesc”.

Inainte de job-ul de la Nashoba, Soran a lucrat la Spitalul Merrimack Valley, fiind apreciat pentru capacitatile sale. „Andrei a fost de un real ajutor pentru noi, iar sub conducerea sa spitalul a intrat intr-un program major de reconstructie” a spus dr. Matthew Foley, presedintele consiliului director de la Nashoba. Soran „are o poveste de succes oriunde a fost, iar noi dorim sa profitam de asta” a spus, la randul sau, unul dintre membrii comitetului de selectie de la MetroWest, Mark Rich.

Soran s-a nascut in Romania in urma cu 47 de ani si si-a definitivat studiile in Israel. El are deja 23 de ani de experienta in domeniul sanatatii. In prezent traieste in SUA, la Newton.

Job-ul de la MetroWest este deja a doua oprire a lui Andrei Soran la MetroWest, unde a mai lucrat in 2001, ca director de implementare de strategii. Spitalul are o capacitate de 253 de pacienti, la filiala sa din Framingham si 122 la cea din Natick, avand 2.400 de angajati, iar staff-ul medical fiind format din peste 400 de oameni.

 
„Romanian Rhapsody” pe Waiheke Island, in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :172
Friday, 24 February 2006
Waikeke Island a fost, in luna februarie, gazda unei extraordinare expozitii fotografice a celebrului Miya Kosei, artistul japonez indragostit de Romania si de Maramuresul sau.

Artistul a expus in Green Gallery, peste 40 de fotografii (alb-negru si color) realizate de-a lungul anilor in Maramures, toate povestind sentimente, traditii si obiceiuri din zona nordica a tarii noastre, informeaza ziarul Pagini Romanesti in Noua Zeelanda. Expozitia, intitulata "Romanian Rapshody", a fost centrata pe tema vietii, ce se desfasoara atat de frumos in unul din satele din nordul Maramuresului. Artistul este cu adevarat indragostit de acest sat si de oamenii lui, vizitand locurile de peste o suta de ori, incepand cu anul 1965. De asemenea, Miya Kosei  sponsorizeaza multi tineri artisti maramureseni. Pentru alte informatii legate de opera si viata artistului japonez (care vorbeste si scrie in limba romana!), ii puteti scrie la miya@a7.rimnet.ne.jp, sau la Green Gallery, 20 Cory Road, Palm Beach, Waiheke Island. Adresa de email la care ii puteti scrie este greengallery@extra.co.nz.

 
Conferinta romano-germana la FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :219
Friday, 24 February 2006
Asociatia romano-germana din Gottingen va organiza in perioada 23-24 martie o conferinta in orasul Freiburg pe tema viitoarei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana.

Pe parcursul celor doua zile de intalniri, organizatorii vor incerca sa dezbata impreuna cu invitati locali care vor fi implicatiile acestei aderari pentru Germania, in conditiile in care in Romania traiesc si au trait mai multi etnici germani, iar in prezent cauzele migratiei par sa se fi schimbat. Dezbaterile sunt bazate pe proiecte de cercetare de factura recenta si vor incepe joi, 23 martie, la ora 14:00, cu un cuvant de introducere sustinut de prof. dr. Werner Mezger, urmat de proiectia filmului documentar „Wie der Vogel am Zaun”, semnat de regizorul Thomas Ciulei, informeaza Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania. In aceeasi zi, dar de la ora 16:00, va avea loc prelegerea prof. Karin Servatius-Speck, de la ora 16:45 se va desfasura inaugurarea expozitiei de fotografie „In drum spre Maramures”, semnata de Josef Watz si Robert Meier, iar la ora 19:30, prof. dr. Zeno Pinter, subsecretar de stat al Departamentului roman pentru Minoritati Etnice va vorbi despre minoritatea germana din Romania-Traditie si perspective.

Cea de-a doua zi a evenimentului se va axa tot pe discutii referitoare la parcursul tarii noastre spre Uniunea Europeana, Romania in literatura germana de dupa anul 1949, schimbarile care survin intr-o societate multiculturala, identitatea culturala din scolile germane din Romania-cazul liceului Brukenthal din Sibiu, sau la comunitatile invecinate din Transilvania de ieri si de astazi, pe care le vor expune Kathrin Kissau,  Prof. Dr. Anton SterblingDr. Horst Fassel, Dr. Margit Feischmidt, Corina Martinas Prof. Dr. Vintila Mihailescu si Camelia Naghi.

 
Vizita episcopala romaneasca la romanii catolici din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 24 February 2006
{mosimage}Episcopul romano-catolic Aurel Perca, auxiliar de Iasi, s-a aflat duminica, 16 februarie, in mijlocul credinciosilor romani de rit latin din Roma si Ladispoli pentru care a celebrat Sfanta Liturghie.

{mosimage}Impreuna cu ierarhul roman, la slujba au mai luat parte si parohul-capelan, parintele Isidor Iacovici, si parintele Iulian Faraoanu, vicecapelan, precum si multi dintre preotii romani prezenti la Roma pentru studii. Potrivit Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, ierarhul roman a participat in perioada 11-17 februarie la centrul Mariapoli din Castel Gandolfo in apropiere de Roma la o reuniune de episcopi, prieteni ai Miscarii Focolarelor. Punctul de referinta al intalnirii, promovata de cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, a fost enciclica „Deus caritas est” a papei Benedict a XVI-lea, pe care cei aproape 100 de participanti la reuniune l-au intalnit pentru prima data cu ocazia audientei generale de miercuri, 15 februarie, in aula "Paul al VI-lea" din Vatican. Printre participantii la cea de-a XXX-a reuniune de acest gen s-a aflat si PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, cunoscator al Miscarii Focolarelor inca din anii de seminar. PS Aurel Perca, prezent pentru a doua oara la o asemenea intalnire, a discutat cu Monseniorul Anton Lucaci de la Radio Vatican impresiile si semnificatia acestor reuniuni de episcopi, prieteni ai Miscarii Focolarelor, infiintata de Chiara Lubich. In cadrul interviului acordat, episcopul iesean a declarat ca intalnirea Miscarii Focolarelor din acest an a adunat aproximativ 100 de episcopi din toata lumea.  Anul acesta a fost a 30-a intalnire initiata de episcopul Klaus Hemmerle care in urma cu 30 de ani, cu 15 episcopi, a inceput aceasta frumoasa initiativa. Astazi aceasta miscare este coordonata de cardinalul Vlk, arhiepiscop de Praga. Participarea episcopilor este, in viziunea ierarhului roman, un moment si de traire a comuniunii episcopale preotesti, dar si a colegialitatii, oferind posibilitatea de cunoastere intre participanti, de rugaciune comuna, de cunoastere a realitatilor Bisericilor locale, de aflare a anumitor probleme si apoi de adunare din nou in rugaciune si la celebrarea Liturghiei.

Anul acesta, tema intalnirii de la Castel Gandolfo a fost: "Christos, rastignit si abandonat, chip al lui Dumnezeu, iubire si viata pentru unitate". Plecand de la aceasta tema toate interventiile, conferintele, meditatiile care au fost repropuse din scrierile fondatoarei Miscarii Focolarelor, Chiara Lubich, au subliniat tocmai acest aspect: Christos rastignit si parasit poate fi o imagine a episcopului sau a preotului care, in mijlocul problemelor pastorale, deseori poate fi abandonat, se simte parasit, dar la fel si pentru episcop sau preot, in mijlocul celor mai grave probleme de parasire, exista o iesire.

Parintele Aurel Perca a sustinut si o interventie in cadrul discutiilor de la intalnirea italiana, fiecare episcop fiind invitat sa isi spuna parerea sau sa faca anumite consideratii pe marginea experientei traite.

 
Seful Misiunii OSCE din Basarabia, precocupat de reluarea activitatii CUCPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :308
Friday, 24 February 2006

Copresedintii Comisiei Unificate de Control, CUC, Ivan Solonenco (Basarabia), Aleksandr Porojan (regiunea transnistreana) si Viktor Sanin (Rusia) au examinat cu seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, reluarea activitatii Comisiei.

In intalnirea de la Bender, care a avut loc din initiativa Misiunii OSCE, conducatorii delegatiilor la CUC l-au informat pe seful Misiunii despre problemele care impiedica activitatea normala a Comisiei, inclusiv problema din satul Dorotcaia, a carei solutionare este tratata in mod diferit de catre partea basarabeana si cea din regiunea transnistreana.

A fost examinata si stagnarea in realizarea recentei decizii a CUC cu privire la instalarea unui post suplimentar de pacificatori pe partea dreapta a barajului Centralei Electrice Dubasari, informeaza Noutati Moldova.

"Am audiat pozitiile ambelor parti. Am examinat un complex de probleme si consider ca exista posibilitatea de a adopta o decizie pozitiva in cadrul rundei ordinare a negocierilor, dar deocamdata nu avem garantii", le-a spus jurnalistilor William Hill dupa finalizarea intrunirii.

O alta runda a negocierilor in reglementarea poblemei din regiunea transnistreana, stabilita pentru intervalul 27-28 februarie, va avea loc la Chisinau si Tiraspol. Mediatori ai negocierilor vor fi Ucraina, Rusia, SUA, Uniunea Europeana si OSCE.

Din aprilie 2005, delegatia basarabeana nu participa la sedintele Comisiei Unificate de Control, solicitand executarea de catre partea transnistreana a angajamentelor cu privire la circulatia libera a oamenilor, tehnicii si incarcaturilor in preajma satului Dorotcaia.  

 
Obtinerea sau renuntarea la cetatenia moldoveneasca va costa mai multPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :316
Friday, 24 February 2006
Persoanele care doresc sa obtina sau sa renunte la cetatenia Republicii Moldova vor plati mai multi bani pentru acest lucru.

Decizia a fost luata joi, 23 februarie, cand Parlamentul de la Chisinau a aprobat in prima si a doua lectura majorarea taxelor de stat percepute pentru acordarea sau retragerea cetateniei moldovenesti.

Astfel, pentru acordarea cetateniei Republicii Moldova a fost stabilita taxa de 90 de lei moldovenesti, fata de 36 lei cat este in prezent taxa, aceasta majorandu-se, astfel, de 2,5 ori, iar pentru renuntarea la cetatenie vor fi achitati 180 de lei, fata de 9 lei in prezent, ceea ce constituie de 20 de ori mai mult, informeaza Moldova Azi.

Autorii proiectului au motivat aceasta majorare prin faptul ca taxele au fost stabilite in anul 1992, cand salariul minim era de 18 lei, iar acum salariul minim este de 200 de lei, si taxele respective nu acopera cheltuielile administrative.

 
Ana Blandiana si-a lansat „Proiectele de trecut” la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona , Portugalia/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 24 February 2006
{mosimage}Ana Blandiana si-a lansat miercuri, 22 februarie, la libraria Almedina, din Lisabona, volumul de povestiri fantastice „Projectos de passado” (Proiecte de trecut), traduse in limba portugheza de Tanty Ungureanu, lector de romana la Universitatea din Porto.

{mosimage}Ca si in ziua precedenta cand scriitoarea s-a bucurat de o primire deosebit de calduroasa si entuziasta din partea membrilor PEN Clubului portughez, cu prilejul lansarii volumului sus-mentionat, au participat numerosi  jurnalisti, scriitori, poeti, traducatori, reprezentanti ai comunitatii intelectuale de romani aflati la studii sau stabiliti deja in Portugalia, sefi de misiuni straine acreditati la Lisabona, profesori universitari, informeaza un comunicat al Ambasadei Romaniei la Lisabona.

Directorul Editurii Cavalo de Ferro, Hugo Xavier si-a manifestat, in cuvantul de deschidere, satisfactia fata de prezenta in numar atat de mare a unui public interesat de a cunoaste literatura romana contemporana, simtindu-se onorat de prezenta unui reprezentant marcant al acesteia. Xavier a tinut sa multumeasca Ambasadei Romaniei la Lisabona si Institutului Cultural Roman din Bucuresti care s-au implicat in acest proiect contribuind in mod substantial la materializarea lui.

Criticul literar Ana Marques Gastao a facut o prezentare deosebit de pertinenta a particularitatilor tehnicii narative folosite de autoare, recurgand la o analiza subtila din perspectiva teoreticianului Gaston Bachelard si la analogii sugestive cu picturile lui Chagall si Breughel.

Pe perioada scurtei sederi la Lisabona, Ana Blandiana a fost realmente asaltata de reprezentanti ai presei scrise si vorbite, dand interviuri in cele mai importante publicatii nationale, cotidiane, saptamanale, precum si la Radio si la Televiziunea Nationala.

 
Expozitie romaneasca de fotografie la ICR VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :323
Friday, 24 February 2006
Institutul Cultural Roman din Viena gazduieste in perioada 20 februarie – 11 martie expozitia de fotografie „Meine prominenten Mitburger/Concetatenii mei celebri” semnata de fotograful de origine romana Dan Stoica.

Expozitia cuprinde peste 60 de fotografii color in care au fost surprinse, cu ocazii oficiale, personalitati austriece ilustre: actori celebri, precum Maximilian Schell, politicieni, de la fostul presedinte al Austriei Thomas Klestil la controversatul Jorg Haider, artisti de origine romana din Viena, cum este Simona Noja, prim balerina la Opera de Stat, detinatoarea premiului Nobel pe 2004 pentru literatura, Elfriede Jelinek, cardinalul Konig si multi altii, informeaza ICR.

La vernisaj au participat peste 100 de persoane, intr-o majoritate covarsitoare austrieci, dintre care multi jurnalisti din presa scrisa si audiovizuala. Interesul pentru tematica expozitiei este demonstrat si de numarul vizitatorilor care vin zilnic la sediul ICR Viena.

 
Basarabia trebuie sa asigure libertatea presei si accesul la informatiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Gloabl News
Accesari :221
Friday, 24 February 2006
Republica Moldova trebuie sa asigure sa asigure libertatea presei si accesul liber la informatie, precum si sa reformeze audiovizualul, a declarat miercuri reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei (CE), Vladimir Philipov in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Monitor Media. 

Potrivit lui Philipov, Moldova trebuie sa adopte aceste reforme pentru a demonstra ca se incadreaza in dimensiunile unui stat democratic, care impartaseste valorile europene. 

Potrivit unui comunicat de presa al reprezentantei Comisiei Europeane in Moldova, difuzat cu prilejul unui an de la adoptarea Planului de Actiuni pentru Politica de Vecinatate in Europa, „Moldova a progresat mult in desfasurarea reformelor si adoptarea standardelor europene, cu toate ca mai raman multe de realizat, in special in domeniul aplicarii legilor si libertatea cuvantului care include si libertatea presei”. 

 
Adunarea Generala a Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria convocata la sedintaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :181
Friday, 24 February 2006
Prezidiul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria a convocat sedinta Adunarii Generale pentru sambata, 25 februarie, de la ora 10.30, la sediul sau din Giula.

Delegatii celor 16 asociatii si comunitati afiliate vor dezbate darea de seama despre activitatea din anul 2005, gospodarirea anului 2005, planul de munca pe 2006, planul bugetar pe 2006, admiterea afilierii unei noi organizatii si unele probleme privitoare la alegerile autoguvernarilor romanesti din 2006/2007, informeaza corespondemtul Romanian Global News in Ungaria.

 
Schimbare de sediu pentru biserica baptista romana din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Friday, 24 February 2006
Luna martie va insemna pentru biserica baptista romana din Toronto o schimbare de sediu, lacasul de cult urmand sa isi deruleze serviciile religioase la adresa 36 Broadlands Blvd., Toronto ON, M3A 1J3.

Programul bisericii la noua adresa se va desfasura duminica, de la ora 18:00, cand va avea loc Serviciul Divin, joi, de la 19:30, cand romanii baptisti vor efectua momentul de rugaciune si ora de studiu biblic, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Totodata, biserica va mai fi deschisa si marti, de la ora 19:00, urmand ca in prima saptamana a fiecarei luni sa aiba loc Studiul - Ucenicie in scoala lui Iisus, iar in a doua saptamana se vor desfasura studiile pentru familie.

 
Carnaval romanesc la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :172
Friday, 24 February 2006
Club-Ro din Koln, in colaborare cu Radio R Romania, va organiza vineri, 24 februarie, un carnaval romanesc in noul sau sediu aflat in Eulenburg.

Petrecaretii vor putea asculta pe parcursul serii multa muzica internationala de ultim moment si se vor distra alaturi de echipa de discoteca romaneasca intr-o super-petrecere, informeaza Club-Ro din Koln.

 
Romanii din Anglia sunt asteptati din nou la scoalaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 24 February 2006
O noua editie a Scolii Romanesti de sambata se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana la Londra.

Sambata, 25 februarie, de la ora 14.00 la 16.00, Biserica Ortodoxa Romana va gazdui cea de-a doua editie pe acest an a scolii.

Urmatoarele doua editii ale Scolii Romanesti de sambata sunt programate in luna martie, in data de 11 si 25 martie.

Lectiile pentru copii din cadrul acestei scoli se adreseaza celor cu varste de peste 3 ani, fiind vorba despre o invatare bazata pe activitati. Profesoara care se ocupa de copii se numeste Alice Balan. Cursurile pentru adulti se adreseaza tuturor celor interesati de limba si cultura romana. Lectiile se concentreaza pe conversatie, gramatica si vocabular, iar profesorul care va tine aceste cursuri este Teo Balan. Pentru copii taxa este de 10 lire la finalul fiecarui curs, iar pentru adulti se plateste in avans.

 
Lansare romaneasca de CD la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 24 February 2006
Clarinetistul roman Aurelian Octav Popa isi lanseaza vineri, 24 februarie, la Paris, compact-discul „Liber precum pasarea cerului”.

Materialul discografic reuneste inregistrari realizate de artistul roman, discul fiind primul realizat de marele muzician pentru Casa „Calliope”, informeaza postul national muzical de radio. CD-ul contine 18 compozitii dintr-un amplu spectru stilistic, un mozaic ce reflecta maiestria si versatilitatea lui Aurelian Octav Popa. Alaturi de opusuri de Olivier Messiaen, Aaron Copland, Henry Purcell, Carl Philipp Emmanuel Bach sau Igor Stravinski figureaza numeroase pagini romanesti, compuse de Martian Negrea, Tiberiu Olah, Corneliu Cezar si Mihnea Brumariu. Nu lipseste lucrarea lui Aurelian Octav Popa intitulata „Perpetuum mobile”.

 
Pianista Luiza Borac, in recital in GermaniaPDF Print E-mail
Braunschweig, Germania/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 24 February 2006
Pianista Luiza Borac va sustine vineri, 24 februarie, la Sala de concerte a Primariei din Braunschweig, un recital muzical in care se vor regasi piese compuse de autori celebri.

Printre acestea se numara sonatele op. 31 nr. 3 si op. 57 de Ludwig van Beethoven, mazurci de Frederic Chopin, lieduri si Variatiunile op. 2 „La ci darem la mano” de Frederic Chopin in aranjamentul lui Franz Liszt, anunta muzical.srr.ro.

Nascuta in Romania, Luiza Borac a absolvit  Academia de Muzica din Bucuresti, studiind in continuare la Academia de Muzica si Teatru din Hanovra, unde profeseaza in prezent.  A fost distinsa cu peste 25 de premii internationale, printre altele cu Premiul I „Prix d’Oslo, Premiul publicului si Premiul de interpretare al Concursului de pian-Grieg  precum si Medalia de argint la renumitul concurs de pian Gina Bachauer. In 1991 obtine Premiul I, la concursul de pian, si Premiul criticii muzicale cu distinctia „Artista a anului” la Festivalul international „George Enescu”, informeaza LARG.

 
Romanii din Viena vor sa se intalneasca de MartisorPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :223
Friday, 24 February 2006
Comunitatea de romani din Viena si-a propus sa organizeze sambata, 4 martie, in Cafe Benno din capitala austriaca, o intalnire de Martisor.

Aceasta ar urma sa se desfasoare incepand cu ora 18:00, cafeneaua fiind situata la adresa AlserStr. 67, informeaza portalul ro-at.org. Romanii care nu stiu cum sa ajunga la locul de intalnire pot sa foloseasca U6 sau tramvaiele 43, 44. Initiatorii intrunirii de inceput de primavara ii roaga pe cei care vor sa vina la aceasta sa isi anunte participarea, astfel incat sa se poata face rezervari in functie de numarul adecvat de persoane. Anuntul se poate face la adresa de e-mail contact@ro-at.org  impreuna cu datele de contact, e-mail sau telefon.

 
Distractie, muzica si vinuri romanesti la Old BaileyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :230
Friday, 24 February 2006
O noua Insomnia Party se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey vineri, 24 februarie. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions