Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Denisa Muresan – o stea a tenisului american de performantaPDF Print E-mail
Chicago, SUA / Romanian Global News
Accesari :345
Sunday, 26 February 2006

Tenisul este un joc sportiv care cere indemanare, concentrare, disciplina si multa munca. Miscarile sportivilor au gratie si ritm, sunt armonioase si precise in pofida marelui efort la care sunt supusi. Nu poti deveni un jucator bun doar citind sau ascultand comentarii despre tenis. Avand in vedere ca acest sport cere viteza si forta, efortul pe care un tenisman il depune in cadrul antrenamentelor poate sa dureze cateva ore pe zi, un timp indelungat. Cei care fac insa performanta prin munca, seriozitate si sacrificii ajung in timp la satisfactii pe masura.

Un exemplu relevant in acest sens este Denisa Muresan care la varsta de 16 ani are un impresionant palmares in domeniul tenisului. Nascuta la data de 31 iulie 1989 ("leoaica familiei"), Denisa este in momentul de fata una dintre cele mai bune (sau poate cea mai buna) jucatoare de tenis, de origine romana, din SUA la categoria „juniori".  Denisa a inceput sa joace tenis inca de la varsta de 4 ani si a inceput participarea la competitii la varsta de 7 ani. De cand a inceput sa joace, Denisa a fost intotdeauna pe locul unu in statul Ilinois, ceea ce este un mare succes tinand cont de faptul ca Chicago ocupa locul trei pe tara la tenis de camp. In momentul de fata Denisa Muresan joaca la "Stevenson High School" din Lincolnshire, un liceu foarte respectabil de tenis din zona orasului Chicago. De cand a inceput sa joace la Midwest, a fost in mod constant pe locul intai. Mai mult decat atat, la 12 ani a ocupat locul 18 la nivel national iar cand a avut 14 ani a fost pe locul 17 in SUA. Din nefericire, drumul ei in lumea sportului nu a fost pavat numai cu petale de trandafiri. In urma cu doi ani a avut un accident care i-a blocat calea ascensiunii spre succes timp de aproximativ un an si jumatate. Jucatorii de tenis sunt tentati sa solicite foarte mult un singur brat. Persoanele care joaca mult cu aceeasi mana, risca sa faca scolioza pe partea dreapta a spatelui. In cazul acesta, Denisa si-a revenit fara nici o interventie chirurgicala sub tratamentul unui medic specialist de exceptie din statul Georgia.

Reluandu-si din nou activitatea sportiva, Denisa a inceput din nou turneele. Astfel ca, in luna ianuarie 2006, a fost prezenta la nationalele SUA „Winter Supernational" care se tin anual iarna in Arizona intrand in turneul final printre primele 128 de jucatoare, cele mai bune din SUA. Aici intra aproximativ doua jucatoare din fiecare stat. Denisa a castigat cinci meciuri fiind astfel propulsata pe locul 12 pe tara. Performanta nu o poate insa atinge nimeni de unul singur. Denisa a fost si ea sustinuta.

In familia Muresan sportul nu a fost doar o pasiune ci o modalitate de dezvoltare profesionala. Tatal Denisei, Nicu Muresan, a jucat fotbal de performanta la „Sportul Studentesc" si tenis amator, in 1981 luand locul unu pe Bucuresti la tenis, a transmis aceasta pasiune pentru sport si celor trei copii ai sai. Alex (26 de ani) dupa ce a jucat fotbal la cea mai buna echipa din SUA (Fighting Ilinois 2002-2003) a jucat si tenis de performanta dar a renuntat deoarece toate companiile care initial s-au oferit sa-l finanteze au reziliat contractele de sponsorizare. Cel de-al doilea copil al familiei Muresan, Andreea (18 ani) este proaspat inrolata la „University of Dayton" din Ohio unde joaca tenis si este locul numarul 2 din echipa Universitatii. Actualmente Nicolae Muresan lucreaza ca antrenor detinand o scoala de tenis in Lincolnshire, orasul in care locuieste si care este una dintre cele mai selecte suburbii ale orasului Chicago. Nu in ultimul rand, dorim sa mentionam ca Viorica, mama Denisei, care este analista programatoare, specializata in informatica-cibernetica a solidarizat cu sotul ei facand impreuna eforturi de sute de mii de dolari pentru a sustine turneele copiilor lor: „Un copil mergea la un turneu national, alt copil mergea la alt turneu national. Un singur turneu ne costa in jur de 1500 -2000 de dolari" ne marturiseste Nicu Muresan. 

Fiind prezenti luna trecuta in Phoenix, pentru „Winter Supernational", atat Denisa cat si tatal ei au marturisit ca le place foarte mult in Arizona si nu ar fi exclus ca intr-o zi sa-si mute domiciliul in Grand Canyon State. „Mai ales pentru tenis ar fi extraordinar. Noi platim 34 de dolari per ora. Acum in Chicago este zapada si noi jucam „indoor". Nu avem terenuri si nici bani sa jucam indoor. In Arizona as putea sa joc pe gratis. As putea sa joc cate 4-5 ore pe zi.  Chiar si vara cand este foarte cald poti sa joci dimineata si poti sa joci seara" a explicat dl. Muresan.

Inainte sa se dedice tenisului de performanta, Denisei i-a placut foarte mult sa joace fotbal. Ajunsese chiar foarte buna si la acest sport. A renuntat insa dedicandu-se in totalitate tenisului. „Tenisul este un sport individual. Trebuie o strategie de lupta in tenis, sa ai mai multe planuri de atac, mai multe strategii. Trebuie sa-ti studiezi adversarul si sa ii gasesti punctele vulnerabile, e un joc mental" – ne-a explicat tanara campioana. 

In legatura cu planurile de viitor, Denisa se gandeste la posibilitatea de-a merge la facultate, sa devina medic. Multi dintre cei apropiati o sfatuiesc ca sa intrerupa tenisul pentru cel putin un an. In primii patru ani ar putea sa joace si la facultate avand in vedere ca tenisul este un sport practicat in majoritatea institutiilor de invatamant superior din SUA. Si cum Denisa Muresan este un talent aparte care exceleaza nu numai in sport dar si prin rezultate deosebit de bune la invatatura, are sanse foarte mari sa sa atinga performante de invidiat atat pe plan sportiv cat si academic.

(Preluare Gandacul de Colorado, numarul 49, un articol de Octavian Curpas)

 
Aderarea Romaniei la UE, in analiza la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :394
Sunday, 26 February 2006

Societatea Romana din cadrul Scolii Economice din Londra, LSE, va organiza marti, 2 martie, la Connaught House H102 din cadrul institutiei, o conferinta pe tema viitoarei aderari a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Dezbaterea va incepe la ora 18:30 si va fi sustinuta de dr. Karen Smith, de la LSE, dr. David Phinnemore, din partea Queens’ University din Belfast si dr. Milena Borden, de la Reading University, informeaza Institutul Cultural Roman.

Scopul conferintei este de a discuta despre eficienta introducerii de catre UE a clauzei de salvgardare pentru cele doua tari mentionate mai sus si de a raspunde la cateva intrebari legate de aceasta problema: Este posibila amanarea cu inca un an a aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana? Va crea acest lucru un precedent pentru viitoarele state care vor adera la Uniune? Cum afecteaza clauza respectiva principiul conditionarii? Ce impact va avea acest lucru asupra proceselor viitoare de largire a Uniunii?

Evenimentul face parte din saptamana romaneasca de la LSE si este organizat cu ajutorul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie, Centrului Cultural Romanesc, Biroului National de Turism din Marea Britanie si Irlanda si a firmei Roexport-Cotnari. Persoanele care doresc sa ia parte la conferinta sunt rugate sa isi confirme prezenta la numarul +44-7946-934342 sau la adresa de e-mail S.Parvulescu@lse.ac.uk, persoana de contact Sorana Parvulescu.

 
A aparut Calendarul evenimentelor romanesti din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :217
Sunday, 26 February 2006

A iesit de sub tipar editia din acest an a „Calendarului romanesc". Si anul acesta calendarul aduna la un loc principalele evenimente de anul trecut ale vietii culturale si publice a romanilor din Ungaria, in cadrul rubricii „Romanii din Ungaria in 2005". Trunchiul acestui calendar este alcatuit din partea de religie, tineret, literatura si folclor, domenii principale in viitorul unui popor, unei minoritati.

Alaturi de cronica evenimentelor din 2005, in capitolul „Oameni si locuri" se aminteste prin fotoreportaj de sarbatorirea lui Liviu Rebreanu la Jula si a lui Eftimie Murgu la Seghedin, Budapesta si Batania, dupa care ne amintim de plecarea din randul celor vii a doua personalitati marcante a comunitatii romanilor din Ungaria, a dascalului micherechean Gheorghe Dulau si a ziaristului bedeuan Ioan Sz. Kiss, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Emisiunea radiofonica romaneasca a implinit recent 25 de ani, emisiune care se realizeaza in cadrul Radiodifuziunii Maghiare, studioul din Seghedin. Despre activitatea redactiei romanesti de radio scrie profesorul Cornel Munteanu. Iar profesoara universitara Mihaela Bucin prezinta intr-un articol amplu file de cultura si civilizatie romaneasca, „Contributii romanesti la dezvoltarea aeronauticii". Dupa capitolul „Literatura si folclor", cititorii au parte si de divertisment si jocuri, astfel prin capitolele insirate, aveti imaginea completa a unei publicatii care nu trebuie sa lipseasca din nici o casa de roman.

Pentru a intra in posesia Calendarului romanesc – 2006, trebuie sa va adresati Redactiei Foaia Romaneasca, la sediul Uniunii culturale a Romanilor din Ungaria, 5700 Giula, strada Doja nr. 8, precum si activistilor Uniunii Culturale sau a parohiilor ortodoxe din localitatile cu populatie romaneasca.

 
Asociatii romanesti din Ungaria subventionate de ParlamentPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :781
Sunday, 26 February 2006

Parlamentul de la Budapesta va subventiona, pentru anul 2006, asociatiile romanesti din Ungaria, cu suma de 7,45 de milioane de forinti. Sprijinul banesc a putut fi obtinut prin concurs. La acesta s-au inscris in total 21 de organizatii romanesti, dintre care 18 au si primit subventia in urma deciziei plenarei Parlamentului de la 13 februarie 2006.

Astfel, Asociatia Romanilor din Otlaca-Pusta a primit 300.000 de forinti, Asociatia Culturala a Romanilor din Chitigaz 400.000 de forinti, Asociatia Culturala Romana din Leta Mare, 200.000, Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin, 200.000, Asociatia de Nationalitate a Pensionarilor din Sacal, 200.000, Asociatia de Nationalitate a Romanilor din Batania, 400.000, Asociatia de Nationalitate si de Promovare a Comunitatii din Sacal, 200.000, Asociatia Pastratorilor de Dans Popular din Aletea, 200.000, Asociatia Penticostala Romana din Ungaria, 100.000, Asociatia Pentru Micherechi, 200.000, Asociatia Romana din Budapesta, 400.000, Coalitia Romanilor din Ungaria, 100.000, Comunitatea Cercetatorilor si Creatorilor Romani din Ungaria, 400.000, Comunitatea Romaneasca din Pocei, 450.000, Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria, 1.200.000 de forinti, Societatea Culturala a Romanilor din Budapesta, 300.000, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, 2.000.000 de forinti si Uniunea Romanilor din Bichisciaba, 200.000 de forinti, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Inca 3 organizatii romanesti au mai inaintat concurs pentru Parlament – Uniunea Autoguvernarilor Romanesti din judetul Hajdu-Bihar, Clubul Pensionarilor Romani din Giula si Asociatia Romanilor din Apateu – dar dosarul acestora a fost considerat incomplet. In rest, numarul organizatiilor subventionate, precum si suma totala acordata, este identica cu cifrele din 2005. A fost mult diferentiata insa subventia impartita intre diferitele organizatii. Astfel, a crescut de trei ori sprijinul acordat Institutului de cercetari si s-a dublat in cazul asociatiilor din Batania, Otlaca-Pusta si Pocei, in timp ce sprijinul financiar al Uniunii culturale a scazut aproape la jumatate fata de anul trecut.

 
Taxe mari pentru permisele de sedere in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :345
Sunday, 26 February 2006

Strainii vor contribui din plin la bugetul statului elen, care va aduna bani frumosi din taxele percepute celor care solicita acte de sedere sau permise de munca. In cazul romanilor, care nu castiga mai mult de 700 de euro in Grecia, taxele sunt excesiv de mari si presupun din partea lor un efort financiar urias, deoarece noua legea a Imigratiei stabileste taxe noi pentru straini, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Astfel, cererea pentru emiterea si reinnoirea permisului de sedere este insotita de o taxa. Pentru permisele cu durata pana la un an, taxa a fost stabilita la 150 de euro. Pentru permisele cu durata pana la doi ani cuantumul taxei este dublu (300 de euro), iar pentru permisele cu durata de pana la trei ajunge la 450 de euro. Aceste taxe se incaseaza numai prin emiterea dovezii duplicatului tipul B’ de catre sectia competenta de primire a cererii. Taxa care se achita la depunerea cererii pentru intrarea in regimul de sedere pe lunga durata este de 900 euro. Nu depun aceasta taxa cei care detin deja permis de sedere pe termen nelimitat si cer sa intre in regimul de sedere pe lunga durata. In aceasi taxa este supusa, unde este prevazut, posibilitatea emiterii permisului de sedere pe termen nelimitat. Amenzile si taxele prevazute in prezenta lege se incaseaza in favoarea Statului Elen si se refixeaza prin hotararea Ministrilor de Interne, Administratie Publica si Autoconducere, Economiei si Finantelor si Ordinii Publice.
Documentele publice straine care sunt obligatorii prin directivele prezentei trebuie sa fie legalizate prin apostila a Contractului de la Haga, acolo unde aceasta lucru este obligatoriu. In cazurile in care nu este obligatorie apostila, documentele trebuie sa fie legalizate de catre organul consular grec sau de Ministerul de Externe elen, care sa autentifice semnatura organului strain. Cererile pentru emiterea permisului de sedere minorilor care sunt gazduiti la orice institutie sau de persoanele juridice in scop umanitar se depun de catre reprezentantul institutiei sau a persoanei juridice.

 
Noi formulare pentru Flussi 2006 vor iesi de sub tiparPDF Print E-mail
Italia, Roma / Romanian Global News
Accesari :212
Sunday, 26 February 2006

Cei care nu au reusit inca sa isi procure formularele in vederea obtinerii cotelor alocate prin Decretul Flussi 2006, mai au o sansa sa o faca. Posta italiana face apel la toti cei care au ramas fara formulare, sa nu intre in panica si mai ales sa nu se adrseze pietei clandestine, pentru ca in acest moment se afla sub tipar inca o transa de formulare tip pentru Flussi 2006, care va fi pusa gratuit la dispozitia celor interesati cat de curand, prin intermediul oficiilor postale.

« Pana astazi s-au distribuit deja 1.500.000 de module pentru lectura optica. Distribuirea se va relua in cateva zile, dupa ce va fi gata imprimarea in curs a formularelor ».

Reamintim ca formularele au fost puse la dispozitia publicului de sambata, 18 februarie, dar s-au epuizat imediat. Saptamana aceasta, pentru ca cererile au fost foarte mari, oficiile postale care au avut formulare ramase, pentru ca numarul de cereri a fost redus, si-au redistribuit kit-urile catre alte oficii, pentru a acoperi cererea.

Autoritatile italiene spun ca daca nici aceasta noua transa nu va fi de ajuns, se vor imprima si alte formulare, dar in timp ultil, astfel incat acestea sa poata fi distribuite inainte de inceperea depunerii cererilor. Cursa de depunere a cererilor va incepe abia dupa sapte zile de la publicarea Decretului Flussi 2006 in Gazzetta Ufficiale.

 
Participare internationala la Universitatea Economica de Vara de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :225
Sunday, 26 February 2006

Cea de-a doua editie a Universitatii de Vara de la Bucuresti, organizata in intregime in limba engleza de Academia de Studii Economice, se va desfasura in perioada 20 august-3 septembrie, manifestarea din acest an avand tema „Pregatirea intreprinderilor mici si mijlocii pentru o economie bazata pe cunoastere".

Testele care vor avea loc la finalul celor patru module ale scoolii le vor oferi participantilor 3 credite de tip ECTS. La dezbaterile din cadrul acestei universitati vor lua cuvantul unele dintre cele mai importante personalitai ale mediului economic roman, ca si renumiti profesori romani si din strainatate. Cei care vor sa se inscrie la aceasta editie trebuie sa completeze cererea respectiva pana pe 22 aprilie, taxa de participare fiind de 200 de euro. Studentii care depasesc aceasta data de inscriere mai pot sa isi trimita cererile pana pe 30 iunie, dar taxa va fi de 250 de euro, in acest caz. Taxa acopera cursurile academice si seminariile, cazarea, masa si activitatile conexe, printre care se numara si o excursie de week-end. Mai multe informatii se pot obtine de pe portalul www.bsu.ase.ro, iar inscrierile se fac la adresa www.bsu.ase.ro/register.php.

 
Adunare Generala si la parohia Sf. Andrei din MississaugaPDF Print E-mail
Mississauga, Canada / Romanian Global News
Accesari :332
Sunday, 26 February 2006

Biserica ortodoxa romana "Sfantul Apostol Andrei" din Mississauga isi asteapta enoriasii duminica, 26 februarie, dupa terminarea Sfintei Liturghii, la Adunarea Generala a parohiei care are loc anual. In cadrul acesteia vor fi prezentate activitatea financiar/bugetara pe 2005, raportul comisiei de cenzori si se va alege un nou consiliu parohial pe anul curent, care isi va desfasura activitatea pana la urmatoarea adunare generala.

La adunare sunt invitati sa participati toti enoriasii, insa, conform Statutului, numai cei care si-au platit taxa de membru pe anul trecut, precum si ctitorii si binefacatorii, vor avea drept de vot.

La actiune se va discuta despre lucrarile din jurul bisericii care au luat amploare, prima transa de 10.000 de dolari pentru canalizare fiind deja achitata. In vederea achitarii restului de bani, parohia face apel la credinciosi sa contribuie financiar pentru a realiza acest deziderat, informeaza biserica romaneasca din Mississauga.

 
Mezzo-soprana Carmen Oprisanu, in spectacol la Opera din CagliariPDF Print E-mail
Cagliari, Italia / Romanian Global News
Accesari :337
Sunday, 26 February 2006

Mezzo-soprana romanca Carmen Oprisanu va interpreta duminica, 26 februarie, pe scena Operei din Cagliari, rolul „Rosina" in spectacolul „Barbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini. Acesta este cel de-al doilea spectacol dintr-o serie de sapte reprezentatii propuse de institutia culturala italiana pana duminica, 5 martie, primul avand loc vineri, 24 februarie.

Alaturi de interpreta romanca, din distributie mai fac parte tenorul Gregory Kunde, bas-baritonii Bruno Pratico, Nicola Ulivieri si baritonul Markus Werba, informeaza postul national muzical de radio. Spectacolul este dirijat de Gerard Korsten, iar regia artistica ii apartine lui Jose Luis Castro.

 
Cvartetul ConTempo in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :338
Sunday, 26 February 2006

Clubul londonez Mill Hill Music va prezenta duminica, 26 februarie, un concert sustinut de cvartetul de coarde ConTempo, de la ora 19.45. In programul serii se vor afla partituri precum String Quartet in D minor K421, si Viola Quintet in C K515, de Mozart, si Viola Quintet in C Opus 29, de Beethoven.

Cvartetul de Coarde ConTempo s-a format in 1995, fiind alcatuit initial din patru studenti la Universitatea de Muzica din Bucuresti. De atunci, cei patru au efectuat turnee in intreaga lume, intr-un ritm sustinut, si au obtinut un numar record de 13 premii internationale. Cvartetul a devenit unul dintre cele mai cunoscute tinere cvartete de coarde de pe scenele intrenationale.

Membrii Cvartetului ConTempo au tinut recent cursuri intrenationale de muzica de camera in Olanda („Scoala de Vara ConTempo", din Galway, Royal Academy of Music din Dublin, Concorda din Kilkenny), in UK (Royal Academy of Music, Reading School of Music), in Japonia (Geidai University of Music, Tokyo), dar si in Romania. In iulie 2004, ei au sustinut prima scoala de vara de muzica din Galway, ocazie cu care cativa membri ai Orchestrei Filarmonice din Oslo au venit sa asiste la cursurile predate tinerilor muzicieni din intreaga tara. In iulie 2005, ei au lansat in Galway propriul lor Festival "ConTempo Summer Concerts", care a adus in Marea Britanie artisti celebri in intreaga lume, printre care Emma Johnson, Martin Lovett ("Amadeus Quartet"), Bruno Giuranna, Hugh Tinny and Mairtin O'Connor.

Cvartetul ConTempo este format din Bogdan Sofei (violina), Ingrid Nicola (violina), Andreea Banci (Viola) si Adrian Mantu (violoncel).

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions