Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Februarie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Cautare
 
Biserica bate cu pumnul in masa pentru GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :462
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu vrea sa vada adoptata la Parlament, indiferent de mijloace, ordonanta de urgenta care ratifica Acordul semnat de el si de secretarul de stat maghiar Andras Barsonyi pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu.

{mosimage}La dezbaterea de ieri din plenul Camerei, Ministerul de Externe, in calitate de artizan al intelegerii, nu a fost reprezentat nici de ministrul Ungureanu, nici de unul dintre cei patru secretari de stat - nici macar ministrul Relatiei cu Parlamentul Bogdan Olteanu nu a aparut. Trucul guvernamental - incearca sa forteze o adoptare tacita a ordonantei de urgenta care arunca in bratele Budapestei mostenirea Gojdu.

Inaltii ierarhi ortodocsi ai Ardealului - in calitate de beneficiari ai mostenirii Gojdu - au reactionat vehement si au solicitat parlamentarilor romani sa nu ratifice Acordul semnat toamna trecuta. Prin acest act care infiinteaza o noua Fundatie ungaro-romana orice pretentii ale romanilor ortodocsi din Ardeal fata de bunurile Fundatiei Gojdu sunt anulate pentru totdeauna.

Pentru ca de la dezbateri lipsea reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, plenul Camerei Deputatilor a amanat pentru azi discutiile asupra ordonantei de infiintare a Fundatiei Gojdu. Liberalii - singurii interesati de adoptarea ordonantei - au speculat absenta propriului ministru (Mihai Razvan Ungureanu este membru PNL) si au cerut sistarea discutiilor pana la venirea unui reprezentant al ministerului. Aceasta problema procedurala aparent minora aducea un avantaj, intrucat depasirea termenului de 26 februarie ar echivala cu adoptarea tacita a proiectului. Cel putin trei liberali, printre care Sorin Paveliu si Relu Fenechiu au invocat articolul 140, alineatul 3 in care se spune ca prezenta initiatorului este obligatorie in plenul Camerei Deputatilor. Ei au mai spus ca a existat si un precedent in care plenul a fost suspendat pana la venirea de urgenta a ministrului Anca Boagiu ce trebuia sa fie de fata la dezbaterea unor legi necesare integrarii. Presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, a fost de acord cu argumentatia acestora si a dispus sistarea discutiilor pana astazi, fara ca proiectul sa fie considerat adoptat "tacit". Controversata ordonanta prevede infiintarea Fundatiei Romano-Ungare Gojdu, care va avea ca scop revendicarea bunurilor juristului Emanuil Gojdu care a lasat prin testament bunurile sale din Ungaria pentru reprezentantii bisericii ortodoxe.

Inaltii prelati ai BOR cer Parlamentului sa respinga proiectul Tariceanu - Ungureanu

Intr-o luare de pozitie fara precedent, dupa Academia Romana, si reprezentantii BOR cer Parlamentului sa voteze impotriva proiectului cuplului Tariceanu - Ungureanu, de uzurpare a Fundatiei Gojdu

FUNDATIA GOJDU, 27 februarie 2006, prin principalii ei reintemeietori, Ierarhii ortodocsi din Mitropoliile Transilvaniei si Banatului,

catre Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor

Mesaj transmis domnului deputat Aurelian Pavelescu de catre IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, pentru a fi citit in sedinta plenului Camerei Deputatilor, in data de 27.02.2006.

Domnilor Deputati,

Potrivit agendei de lucru a Domniilor Voastre, astazi va revine indatorirea de a va pronunta, prin vot, in favoarea sau impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului privitoare la Acordul Romano-Ungar din 20 octombrie 2005, care stipuleaza infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane "Gojdu".

Avizul negativ pe care Comisia Juridica a Camerei Deputatilor l-a pronuntat in sedinta din 21 februarie a.c. este un semnal ca parlamentarii nostri au reusit sa invinga presiunile de tot felul, precum si campaniile de dezinformare asupra unei probleme care implica nu doar materialitatea unei mosteniri fabuloase, ci si demnitatea noastra nationala.

De aceea, reiterand afirmatia noastra, facuta prin presa, ca ne declaram impotriva acestui Acord si ca vom face toate demersurile legale pentru ca acesta sa nu fie validat de catre parlamentarii celor doua Camere, carora le vom atrage atentia ca sunt alesii nostri si ca principalul atribut al unui om politic este patriotismul, ne luam permisiunea de a interveni si in plenul de astazi al Camerei Deputatilor printr-un supliment de informatii extrase dintr-un bogat material documentar, dar si din explicatiile pe care Ministerul de Externe ni le-a inaintat recent si care, desigur, exprima punctul de vedere al Guvernului.

Dorind sa nu abuzam de timpul Domniilor Voastre, nu vom intra in amanunte si nu vom readuce la suprafata datele deja cunoscute, ci ne vom limita la cateva observatii pe marginea celor de ultima ora.

Observatii punctuale

1. Se pretinde ca Acordul nu desfiinteaza Fundatia Gojdu din Sibiu. In realitate, noua Fundatie Publica nu o desfiinteaza, ci prefera sa si-o anexeze prin racolarea a doi din membrii ei cu functii formale importante, obtinute intr-o perioada de absenta a autoritatii superioare bisericesti din Sibiu. Fundatia Gojdu ar urma sa devina un simplu organ consultativ al Fundatiei Publice.

Acordul din 2005 anuleaza drepturile din 1937

2. Se pretinde ca Fundatia Gojdu e libera sa actioneze pentru revendicarea bunurilor ce-i revin de drept prin Testamentul marelui mecena, dar in mod repetat i se atrage atentia ca va avea de luat in considerare, pe de o parte, enormele costuri ale unor demersuri juridice si, pe de alta, ca legislatia ungara nu prevede retrocedari de imobile nationalizate, in afara locasurilor de cult. Nimic insa despre sumele din conturile bancare. Se omite si mentiunea ca exista instante europene, cum sunt cele din Strasborg si Haga. Pe de alta parte, se eludeaza mentiunea ca, practic, Acordul Ungaro-Roman din octombrie 2005 il anuleaza pe cel din 1937, ratificat de parlamentele ambelor tari si inca valabil, singurul temei juridic prin care Fundatia Gojdu isi poate revendica drepturile. Cu alte cuvinte, Fundatia Gojdu poate sa ramana in fiinta, dar cu mainile legate.

3. Se pretinde ca Fundatia Publica nu are ca obiect mostenirea Gojdu, dar isi propune sa obtina o seama de cladiri din complexul budapestan al "Curtilor Gojdu", chipurile spre a le salva de la transformarea lor in spatii comerciale.

Gojdu n-are nevoie de statuie de la MAE

4. Fundatia Publica isi propune sa ridice in acest complex o statuie a marelui filantrop (ceea ce, desigur, e foarte frumos!), dar uita ca Gojdu are deja o gigantica statuie morala, in al carei soclu sunt incrustate numele celor cateva mii de bursieri romani ortodocsi, printre care se numara Traian Vuia, Victor Babes, Octavian Goga, Aron Cotrus, Dumitru Staniloae, Ioan Lupas, Silviu Dragomir, Andrei Otetea, Constantin Daicoviciu si Ioan Scurtu. Or, statuia lui Gojdu nu va fi niciodata completa in lipsa miilor de tineri carora, in ultimele sase decenii, li s-a furat dreptul si posibilitatea de a fi beneficiarii burselor marelui filantrop si de a-si inscrie astfel numele in istoria culturii si spiritualitatii romanesti.

Guvernul de la Bucuresti canta pe acordurile Budapestei

5. Se pretinde ca Fundatia Publica (pe care Ministerul nostru de Externe o numeste "Romano-Ungara") are la baza principiul paritatii. Iata insa si opinia partenerilor, asa cum reiese din stenograma sedintei din 21 noiembrie 2005 a Parlamentului ungar, cand noua Fundatie a fost ratificata, cu voiosie, in numai un sfert de ora, cu 107 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si sapte "abtineri" (citam in traducere romaneasca). Németh Zsolt, deputat: "Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme (...) este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungariei conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat problema averii Gojdu". De partea sa, Bársony András, secretar de stat in Ministerul de Externe, afirma: "Gozsdu Manu, nobil ungur de nationalitate romana, in testamentul sau datat 4 noiembrie 1869, isi lasa intreaga avere acelor romani din Ungaria si Transilvania care sunt de religie ortodoxa rasariteana. (...) La 20 octombrie 2005 s-a semnat Acordul Guvernelor Republicii Ungare si Romaniei asupra infiintarii Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. Pe baza Acordului, fundatia a fost infiintata ca fundatie publica ungara, competenta si functionarea sa ii revine Republicii Ungare si urmeaza sa fie inregistrata la Tribunalul Capitalei. (...) in virtutea Acordului, actul constitutiv al Fundatiei va fi elaborat pe baza normelor de drept din Ungaria".

Domnilor Deputati,

Mitropolitii ortodocsi LAURENTIU al Ardealului, NICOLAE al Banatului, Arhiepiscopul ANDREI al Alba Iuliei, Episcopii TIMOTEI al Aradului, LUCIAN al Caransebesului, IOAN al Oradiei, JUSTINIAN al Maramuresului, IOAN al Covasnei si Harghitei si SOFRONIE al Romanilor din Ungaria va adreseaza intrebarea:

Sunteti convinsi ca Acordul Romano-Ungar din 20 octombrie 2005 ii aduce Romaniei vreun folos? Va rugam sa raspundeti prin votul Domniilor Voastre.

Din incredintare,

BARTOLOMEU ANANIA

Arhiepiscopul Clujului

(n.r. - titlul si intertitlurile apartin redactiei)

Pavelescu acuza "afacerea PNL - UDMR"

"Este evident ca problema Gojdu a devenit o afacere PNL-UDMR, toate celelalte partide parlamentare pronuntandu-se impotriva Acordului, ca si inaltii ierarhi ai BOR. Faptul ca nici ministrul de Externe si nici cei patru secretari de stat, in frunte cu celebrul Lucian Leustean, nu s-au prezentat la lucrarile plenului, incalcand Regulamentul Camerei, este un act de iresponsabilitate, care atinge zona infractionalitatii. Nici Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, nu s-a prezentat, desi ar fi putut acoperi procedura. Acesta tot din gruparea PNL-UDMR face parte", ne-a declarat deputatul independent Aurelian Pavelescu. "Este vorba, clar, despre o conspiratie politica dintre acelea despre care vorbea Traian Basescu, atunci cand acuza ca marile acte de coruptie s-au realizat prin legi, coruptia fiind pe masa Guvernului. Ii acuz pe ministrii liberali ca prin incercarea de adoptare tacita a Acordului din 2005 nu fac decat sa confirme suspiciunea existentei unor fapte de coruptie la nivel inalt. In cazul neprezentarii, maine, in plen, a ministrilor sau secretarilor de stat, voi incunostinta DNA pentru realizarea de cercetari specifice. Este inadmisibil ca Parlamentul Romaniei, BOR, si romanii ortodocsi sa faca subiectul unor trocuri marunte regizate de cativa politicieni" - a mai afirmat Pavelescu.

Actiunea Guvernului, impotriva interesului national

Deputatul Aurelian Pavelescu a transmis doua scrisori deschise prin care solicita respingerea Acordului Gojdu semnat toamna trecuta de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu si secretarul de stat al MAE maghiar Andras Barsonyi - scrisori adresate presedintelui Traian Basescu si membrilor Camerei Deputatilor.

In scrisoarea adresata deputatilor se arata ca "Scopurile ascunse sunt de natura juridica si vizeaza deposedarea definitiva a Fundatiei private, crestin-ortodoxe, "Gojdu" cu sediul la Sibiu, infiintata in 1870 de Andrei Saguna, potrivit testamentului lui Emanuil Gojdu".

Deputatul Aurelian Pavelescu arata ca ratificarea Acordului semnat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu nu face altceva decat sa anuleze Conventia incheiata in anul 1937 intre guvernele de la Bucuresti si Budapesta, conventie care recunostea proprietatea Fundatiei Gojdu de la Sibiu asupra bunurilor care constituie mostenirea Gojdu ramase pe teritoriul Ungariei.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de marti, 28 februarie)

 
Ordonanta Gojdu amanata inca o data de deputatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 28 February 2006
Dezbaterea pe marginea controversatei ordonante privind mostenirea Gojdu a fost din nou amanata de catre de catre deputatii din Parlamentul Romaniei.

Aflata miercuri, 28 februarie, la primul punct al ordinii de zi a lucrarilor Camerei Deputatilor, ordonanta vizand ratificarea Acordului intre Guvernele Romaniei si Ungariei cu privire la infiintarea Fundatiei Publice Gojdu, urma sa fie votata in procedura de urgenta. Cu toate acestea, deputatii au considerat ca aceasta problema este una de o extrema complexitate si s-au gandit la trimiterea textului catre Comisa Juridica. Problema este ca tocmai Comisia Juridica a Camerei Deputatilor fusese cea care respinsese ordonanta in data de 22 februarie. Asadar, deputatii au renuntat la aceasta idee, si au decis, in schimb, prelungirea termenului de legal pana la intrarea ordonantei in procedura de aprobare tacita, de la 45 la 60 de zile. 

Ordonanta face referire la averea celebrului avocat Emanuil Gojdu, lasata mostenire natiunii romane din Transilvania si Ungaria. Fundatia ce i-a purtat numele a functionat efectiv intre 1870 si 1917, acordind burse de studiu pentru tinerii romani la prestigioase universitati europene. Cele doua state, Romania si Ungaria, incearca acum sa reinfiinteze fundatia. Deputatii din Comisia juridica au respins insa, saptamana trecuta, proiectul de lege, Opozitia acuzand in termeni duri propunerea legislativa. Acordul dintre Romania si Ungaria a starnit numeroase controverse, pentru ca fundatia ar urma sa fie finantata cu bani ai statului roman si ai celui maghiar, chiar daca avocatul Emanuel Gojdu a cerut ca intreaga sa mostenire sa revina comunitatii romanesti. Discutiile din comisia juridica au fost destul de aprinse, deputatii cerand lamuriri cu privire la statutul Fundatiei Gojdu, in conditiile in care exista deja legal constituita Fundatia Gojdu din Sibiu.

 
Romania va vedea datoria de la Irak abia in 2028 si numai in partePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :627
Tuesday, 28 February 2006
Guvernul a aprobat recent acordul care prevede plata esalonata a datoriei istorice a Irakului, in conditiile acordului semnat de statul asiatic cu creditorii din Grupul de la Paris.

Executivul de la Bucuresti spune ca Romania va recupera 976 de milioane de dolari de la Irak. Prima transa din aceasta datorie va fi platita la data de 1 ianuarie 2009, iar ultima la 1 ianuarie 2028.

"In urma negocierilor avute cu partea irakiana, se estimeaza ca suma incasata de partea romana va fi de minimum 976,9 milioane de dolari SUA. Aceasta suma reprezinta aproximativ 60% din suma initial revendicata de partea romana, care este de 1,7 miliarde de dolari SUA, inregistrata, in prezent, extrabilantier in contabilitatea publica", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Datoria istorica totala pe care Irak-ul o are catre tarile membre ale Clubului de la Paris (principalii creditori) este in valoare de 140 de miliarde de dolari, insa potrivit acordului semnat cu Clubul, Irak-ul va inapoia acestor tari numai 80% din datorie, adica aproximativ 33 de miliarde de dolari. Mai mult decat atat, prin acord, Irak-ul s-a angajat sa nu incheie acorduri cu alti creditori care sa prevada recuperarea de catre acestia a datoriilor pe care Irak-ul le are catre ei. Romania, o tara care nu este membra a Clubului de la Paris, va trebui ca atare sa se supuna si ea conditiilor acordului incheiat intre Irak si Club.

 
100 de ani de activitate pentru Muzeul Taranului RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :397
Tuesday, 28 February 2006
Muzeul Taranului Roman, MTR, din Bucuresti va organiza pe parcursul anului 2006 in care implineste un secol de activitate mai multe evenimente specifice.

Potrivit TVR, pe lista acestor actiuni aniversare se numara o serie de expozitii, "Duhurile timpului", in aprilie, "Dezorient expres", o instalatie in curtea muzeului - sculptura de Mircea Roman in luna mai, "Maramures", o expozitie din ciclul "E plina tara de tari" care va avea loc in luna iunie, sau "Muzeul boierului roman", programat pentru august. Totodata, MTR va derula si in luna aprilie a acestui an traditionalul Targ de Florii, cu mesteri populari si artisti plastici, in timp ce luna mai va fi consacrata "Noptii muzeelor", eveniment cultural interactiv circumscris manifestarii europene "Noaptea muzeelor", dar si ciclului de sase intalniri-dezbateri dedicate polemicii "Taranul recent". De asemenea, departamentul de antropologie al muzeului va derula primul atelier de antropologie vizuala pentru tineri.

Luna iunie va pune in functiune Atelierul de creativitate pentru copii mai mici si mai mari in care se picteaza, modeleaza, fotografiaza, se priveste si se invata lumea satului, iar luna octombrie va fi momentul culminant al centenarului MTR, cand, sub denumirea "Muzeul de la Sosea 100", va fi vernisata, o expozitie care va marca atat centenarul muzeului, cat si implinirea a 100 de ani de muzeografie etnografica in Romania. Tot atunci va avea loc simpozionul international de muzeografie "Muzee etnografice si discurs identitar", mai anunta TVR.

 
Proiect pilot pentru un sistem national de evidenta a mormintelor de razboiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Tuesday, 28 February 2006
O delegatie condusa de directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, dr. Cristian Scarlat, a efectuat recent o vizita in judetul Prahova, pentru a constata respectarea prevederilor legale privind mormintele si operele comemorative de razboi.

Cu acest prilej, au fost inspectate unele monumente si parcele de onoare din orasele Urlati si Mizil, facandu-se observatii si adnotari la fata locului, urmand ca institutiile abilitate sa ia masurile necesare de remediere a neregulilor. In partea a doua a zilei Cristian Scarlat s-a intalnit cu presedintele consiliului judetean, Florin Anghel, cu prefectul judetului, Corneliu Popescu, si cu viceprimarul municipiului Ploiesti, Gratiela Gavrilescu.

Principalul subiect al discutiilor l-a constituit demararea proiectului-pilot privind sistemul de evidenta al mormintelor si operelor comemorative in judetul Prahova.

Autoritatile locale au raspuns cu promptitudine la aceasta initiativa, colaborarea acestora fiind importanta pentru finalizarea cu succes a proiectului. S-au stabilit masuri preliminare, iar in perioada imediat urmatoare se va trece la cercetarea si inventarierea propriu-zisa a monumentelor si cimitirelor de razboi.

 
Premierul roman, prezent la lansarea oficiala de la Geneva a Loganului breakPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :207
Tuesday, 28 February 2006
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a participat marti, 28 februarie, la Salonul Auto de la Geneva, la lansarea oficiala a modelului Dacia Logan break.

Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai amplu de diversificare a modelului produs de uzina de la Pitesti, semnificativ pentru evolutia industriei auto romanesti. Lansarea oficiala a noului model a avut loc la ora 14:00, ora Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern.

Cu aceeasi ocazie, premierul Tariceanu va avea o serie de intalniri cu presedinti si directori de companii din industria auto mondiala, in cadrul carora va prezenta oportunitatile de afaceri pe care le ofera Romania pentru a-i incuraja sa investeasca in tara noastra. Pe agenda discutiilor se va afla si gasirea unor solutii pentru relansarea activitatii intreprinderii de automobile de la Craiova.

 
Patriarhia Romana, implicata in protectia copiluluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Tuesday, 28 February 2006

Patriarhia Romana, Fundatia germana Hanns Seidel – reprezentanta din Romania si Institutul pentru Cercetare si prevenirea criminalitatii al Inspectoratului General al Politiei au  organizat marti, 28 februarie, incepand cu ora 09.30, la Palatul Patriarhiei, seminarul cu tema Protectia copilului in Romania.

La seminar au participat reprezentantii Ministerului Adiministratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Public, Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Academiei de Politie de la Munster (Germania), UNICEF Romania, World Vision Romania si ai altor Organizatii non-Guvernamentale. In deschiderea lucrarilor, Patriarhul Teoctist si Excelenta Sa Domnul Wilfried Gruber, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, au rostit cateva alocutiuni pentru cei prezenti, informeaza Patrairhia Romana. Printre temele care au fost dezbatute in cadrul seminarului s-au numarat Fome ale violentei manifestate fata de copii, Legislatia in domeniul protectiei copilului sau Procedurile de intervenire si protectie in cazurile de abuzuri indreptate impotriva minorilor.

 
Cooperare in domeniul industriei de aparare intre Romania si IordaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :618
Tuesday, 28 February 2006
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, se intalneste zilele acestea la Amman cu ministrul Industriei din Iordania, Sharide Al Zu’bi, si cu alti oficiali iordanieni din domeniul industriei de aparare pentru a pune in aplicare Memorandumul de Intelegere din domeniul industriei de aparare dintre cele doua tari.

Memorandumul a fost semnat in decembrie 2005, in timpul vizitei lui Traian Basescu in Iordania. Discutiile dintre oficialii celor doua tari se axeaza pe intensificarea cooperarii din domeniul industriei de aparare dintre pietele romanesti si iordaniene. Cu ocazia acestei vizite s-a stabilit ca la sfarsitul lunii martie a.c, in timpul desfasurarii expozitiei de tehnica militara SOFEX la Amman, sa aiba loc o prima intalnire a Comisiei mixte romano - iordaniene in domeniul cooperarii in industria de aparare. De asemenea, in luna mai 2006, firmele romanesti din domeniul apararii vor participa la expozitia “Rebuilding Iraq”, informeaza Prompt Media.

 
Orasul Sibiu, prezentat pe pelicula la Targul International de Turism de la BerlinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Tuesday, 28 February 2006
Filmul "Sibiu/Hermannstadt - Oras al culturii, oras al culturilor”, semnat de Dumitru Budrala, a fost selectionat sa participe la competitia internationala de film din cadrul Targului International de Turism de la Berlin, intitulata „The Golden City Gate”, care se va desfasura in perioada 8-12 martie.

Pelicula "Sibiu/Hermannstadt", o productie a Ministerului Culturii si Cultelor, dezvaluie pe parcursul a 40 de minute momente spectaculoase din trecutul si prezentul cetatii si priveste spre viitor, prin prisma anului 2007, anul Capitalei Culturale Europene si a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

„The Golden City Gate” (Poarta de aur a orasului) este un festival dedicat productiilor de film si video, recunoscut in lumea industriei turismului ca echivalent al premiilor Oscar, care se desfasoara in cadrul celui mai important targ de turism din lume, ITB Berlin.

Anul acesta, cea de-a cincea editie a competitiei „The Golden City Gate” va avea loc sub patronajul Bundesverband Deutscher Film-Und AV Produzenten e.V., in sala de cinema a Targului international. Castigatorii medaliilor de aur, argint si bronz vor fi desemnati de un juriu format din personalitati in domeniu, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor.

Wolfgang Huschert, directorul festivalului, a rezumat intr-un interviu calitatile pe care trebuie sa le intruneasca un film selectionat in aceasta competitie: „Daca filmul este bun, spectatorul va dori sa viziteze acel loc chiar inainte ca proiectia sa se fi terminat. Filmul trebuie sa aiba o constructie coerenta si sa transmita informatii clare intr-un mod creativ, astfel incat destinatia propusa sa apara intr-o lumina cat mai atractiva”.  

 
Fire of Anatolia – spectacol de senzatie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 28 February 2006
Celebra trupa de dans „Fire of Anatolia” soseste din nou la Bucuresti cu spectaolul „Dawool”. Trupa va evolua miercuri, 1 martie, la Sala Palatului, de la ora 19.00.

Pretul biletelor este cuprins intre 500.000 si 2.500.000 de lei.

Aceasta este deja cea de-a treia vizita a celor de la „Fire of Anatolia” in Romania si face parte dintr-o serie mai ampla de spectacole in intreaga lume. Ansamblul a venit din SUA si va pleca in Anglia, dupa trei zile de sedere in Romania. Costurile spectacolului din Romania se vor ridica undeva in jurul sumei de 200.000 de euro.

 
Romani din Germania cer BOR sa refuze jefuirea mostenirii GojduPDF Print E-mail
Baden-Baden, Germania/Romanian Global News
Accesari :345
Tuesday, 28 February 2006

Pentru ca astazi la Camera Deputatilor PNL si UDMR incearca adoptarea Acordului Ungaro-Roman de infiintare a unei Fundatii Gojdu prin care romanii ortodocsi din fostul imperiu Austro-Ungar ar pierde practic intreg patrimoniul lasat de marele mecena roman, Romanian Global News publica scrisoarea adresata de dr. Gheorghe Olteanu, Seful Biroului pentru Romanii de Pretutindeni din Germania, adresata IPS Bartolomeu Anania, in care i se solicita acestuia si BOR o atitudine ferma de refuz a acestui act care tradeaza  interesele romanilor.

Inalt Preasfintitului Mitropolit al Clujului, Albei,Crisanei si Maramuresului Bartolomeu Anania

 

                                                                                                                        11.02.2006

Inalt Preasfintia Voastra,

 

sper sa Va reamintiti de convorbirea telefonica, la sfarsitul anului trecut, in care Va relatam despre jefuirea Fundatiei Gojdu, pusa la cale de guvernul maghiar cu complicitatea ministrului de externe roman, si care este pe cale a fi aprobata si de parlamentari. In Romania exista o serie intreaga de organizatii ale socitatii civile si forte politice, care s-au angajat in lupta  pentru redobandirea  bunurilor ce apartin de drept doar Bisericii Ortodoxe Romane. Am reusit sa-l contactez, cu doua luni in urma, si pe Inalt Preasfintitul Lauretiu Streza de la Sibiu, dar spre marea mea surpriza, am aflat ca nu stia nimic despre Fundatia Gojdu. De atunci, cu toate insistentele noastre, nu a intreprins nimic in sensul dorit de toti credinciosii romani ortodocsi, ardeleni sau neardeleni. Din pacate, nici vocea Patriarhiei de la Bucuresti nu am auzit-o inca sa ceara respectarea intocmai a vointei marelui roman Emanuil Gojdu. Avand in vedere credibilitatea incotestabila a BOR, in randul tuturor romanilor, fata de cea a unui guvern, ce prin compromisul nedemn, ilegal si antinational in problema Gojdu, se va disredita si mai mult, ar fi suficient ca vocea unuia din ierarhii ortodoxiei romanesti sa ceara respectarea drepturilor acesteia, pentru ca presiunea opiniei publice, sa sileasca guvernul sa-si regandeasca pozitia.

Inalt Preasfintia Voastra este unul din ctitorii noii Fundatii Gojdu de la Sibiu in 1996. Fundatie care a preluat in mod legal drepturile si indatoririle celei desfiitate de comunisti in 1948. Va rugam in numele credinciosilor ortodocsi romani din Ardeal si din intreaga lume, sa cereti public si hotarat guvernului actual si parlamentarilor romani respectarea Constitutiei, a legilor si a drepturilor BOR. Daca mesajul va tranmite clar si indubitabil, atat oficialitatilor cat si romanilor din tara sau din afara hotarelor, ca BOR se va prevala, pentru a-si sustine cauza, de toate mijloacele legale disponibile, pana la institutiile europene abilitate, este foarte probabil ca va avea castig de cauza, fara a mai fi nevoita sa recurga la ele.                     

Ne pemitem sa atasam acestei scrisori dovezile pozitiei noastre fata de oficialitatile romane in aceasta chestiune.

Cu speranta si credinta ca Bunul Dumnezeu Va lumina drumul pe care-l are de parcurs Inalt Preasfintia Voastra intru linistea si binele credinciosilor romani

Gheorghe Olteanu (director al Biroului de Sprijin pentru Romanii de Pretutindeni din Germania)

 
Hyde Park vrea ca Romania sa simplifice procesul de redobandire a cetateniei romanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :501
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}Organizatia basarabeana Hyde Park, alaturi de alte trei asociatii importante din Basarabia, a trimis recent o scrisoare deschisa statului roman prin care ii cere acestuia sa imbunatateasca si sa simplifice procesul de redobandire a cetateniei romane.

{mosimage}Redam in cele ce urmeaza textul integral al acestei scrisori deschise, data publicitatii de organziatia Hyde Park.

 

Presedintelui Romaniei, Domnului Traian Basescu

Primului-ministru al Romaniei, Domnului Calin Popescu Tariceanu

Ministrului Afacerilor Externe, Domnului Mihai-Razvan Ungureanu

Ministrului Justitiei, Doamnei Monica Macovei

 

In 20 ianuarie 2005 autoritatile romane au ratificat Conventa Europena a Consiliului Europei privind Cetatenia (intrata in vigoare in 01 mai 2005). Prevederile tratatului mentionat mai sus sunt incalcate in mod flagrant odata cu respingerea de catre premierul Tariceanu a initiativei de imbunatatire a procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord. Din noiembrie 2005 pana in mai 2006  Romania detine presedintia Consiliului Europei.

Necesitatea imbunatatirii procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din teritoriile cedate in 1940, in urma pactului Ribbentrop-Molotov, survine din urmatoarele argumente:

Dupa adoptarea Legii cetateniei romane nr. 21 din 1 martie 1991 pana in prezent, doar 2,2% dintre romanii din Basarabia si Bucovina de Nord au reusit sa redobandeasca cetatenia romana.

In perioada 2002 – 2005 s-au acordat 1650 de titluri de cetatenie (in medie cate 400 dosare/an). Pentru procesarea celor cca 28.500 dosare care au ramas nesolutionate pana in prezent va fi nevoie de cel putin 70 de ani.

In prezent, cetatenii care au dreptul legal de a redobandi cetatenia romana sunt pusi in situatia de a astepta 2-3 ani (termen care include si perioada de “programare”) pana sunt invitati sa depuna dosarul la Consulatul din Chisinau sau 4 ani de sedere legala in Romania pentru cei care depun actele la Biroul pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei de la Bucuresti.

In comparatie cu recomandarile Conventiei Europene privind cetatenia a Consiliului Europei, legislatia romaneasca in materie de redobandire a cetateniei este mult prea greoaie, fiind inaccesibila majoritatii cetatenilor. Actele, taxele care trebuie achitate pentru perfectarea acestora, precum si nenumaratele drumuri la Bucuresti (o masinarie birocratica pusa in aplicare prea des) constituie doar cateva conditii descurajante pentru acestia.

In acelasi timp, Conventia Europeana privind cetatenia specifica urmatoarele: fiecare stat parte va facilita redobandirea cetateniei de catre fostii cetateni (Articolul 9); solicitarile vor fi prelucrate intr-o perioada rezonabila de timp (Articolul 10), taxele percepute pentru aceasta procedura vor fi rezonabile si nu vor constitui un obstacol pentru aplicanti (Articolul 13), iar deciziile in ceea ce priveste redobandirea cetateniei trebuie sa fie motivate in scris (Articolul 11).

Bazandu-ne pe prevederile Conventiei mentionate mai sus, solicitam autoritatilor de la Bucuresti:

Modificarea legii 21 din 1 martie 1991 in scopul simplificarii si a urgentarii procedurii de redobandire a cetateniei romane pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord prin :

micsorarea termenelor de procesare a dosarelor (eventual prin simplificarea etapelor de parcurs), a taxelor si a numarului de acte solicitate la dosar;

marirea numarului de judecatori implicati in procesul de acordare a cetateniei; si

urgentarea etapelor ulterioare acordarii cetateniei romane (depunerea juramantului si eliberarea actelor de identitate).

Respectarea drepturilor tuturor romanilor, indiferent daca au reusit sau nu sa obtina cetatenia romana si pasaport romanesc.

Simplificarea procedurilor de trecere a frontierei moldo-romane si anularea impunerii regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, dupa aderarea Romaniei la U.E., regim preferential de care beneficiaza cetatenii unor state precum: Argentina, Australia, Bolivia, Brazilia, Brunei Darussalam, El Salvador, Guatemala, Honduras, Israel, Statele Unite Mexicane, Nicaragua, Noua Zeelanda, Panama si Paraguay.

Chisinau, 27 februarie 2006

Semneaza :

Oleg Brega, Organizatia Neguvernamentala Hyde Park – www.hp.curaj.net

Valentina Sturza, Asociatia Fostilor Deportati si Detinuti Politici din Moldova

Vadim Pirogan, Asociatia Victimelor regimului comunist si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane

Iacob Golovca, Asociatia Anti-Pact “Molotov-Ribbentrop”

 
Personalitati romanesti din tara si din diaspora, nominalizate la Premiile Patrimoniului RomanescPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :547
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}Nume importante ale vietii culturale romanesti din tara si din diaspora se afla pe lista nominalizatilor din acest an a Premiilor Patrimoniului Romanesc decernate de Asociatia Romana pentru Patrimoniu, prezidata de dr. Artur Silvestri (foto).

{mosimage}Printre acestia se numara Julia Maria Cristea, pentru valorificarea eseistica a fondului national de obiceiuri si traditii reflectata in volumul „Timp si sarbatoare” si in publicistica din revista Agero, Andrei Vartic, pentru opera eseistica eminenta de sustinere a Traditiei, valorilor si constiintei originilor romanesti, Max Demeter Peyfuss, pentru opera dedicata studiului istoriei aromanilor, George Roca si Ioan Miclau, pentru contributia jurnalistica si cetateneasca la conservarea traditiilor romanesti in Australia, parintele Boian Alekxandrovic si IPS Daniil al Varsetului, pentru contributia eroica de conservare a traditiei romanilor din Valea Timocului, arhimandrit Iustin Parvu si arhimandrit Arsenie Papacioc, pentru ansamblul operei de povatuire crestina si pentru actiunea spirituala pe care o ilustreaza, dar si Dan Romalo, Octavian Paler, Sabin Balasa, informeaza Agero Stuttgart din Germania. Totodata, pe lista de nominalizari au mai fost inclusi Centrul de Studii si Documentare al Romanilor Americani din Michigan, pentru contributia deosebita la conservarea traditiei romanesti si a istoriei romanilor – americani, dar si revistele Astra, pentru contributia la intarirea culturii regionale si valorificarea fondului cultural local, Altermedia, pentru contributia deosebita la raspandirea informatiei libere si pentru adeziunea la principiile civilizatiei traditionale, Ramuri, pentru contributia la intarirea culturii regionale si valorificarea fondului cultural local, Lumina din Pancevo, pentru contributia deosebita la dezvoltarea literaturii romane generale, si Lumina din Szeged, pentru contributia la crearea unei jurnalistici culturale romanesti in Ungaria.

Festivitatea acordarii Premiilor Patrimoniului Romanesc va avea loc pe 17 martie, la Clubul Floreasca din Bucuresti, de la ora 18:30, la ceremonie urmand sa participe numerosi premianti, invitati si colaboratori din toata tara si din strainatate. Manifestarea va prilejui si lansarea mai multor publicatii de cultura sprijinite de ARP si, deopotriva, primul volum din „Marturisirea de credinta literara”, lucrare alcatuita din depozitiile a numerosi scriitori de pretutindeni.

Nominalizarile pentru aceasta editie au inceput si vor continua pana la data de 15 martie, fiind, ca de fiecare data, expresia unei largi consultari civice. Propunerile pot fi facute de organizatii si grupuri culturale si cetatenesti, de institutii cu activitate in domeniul invatamantului si culturii, de personalitati cunoscute prin activitatea desfasurata in acest domeniu. Nominalizarile pot fi insotite de o scurta sustinere iar,  acolo unde este cazul, de precizarea cartii, lucrarii propusa pentru a fi laureata.

Premiile Patrimoniului Romanesc, aflate acum la a treia editie, au reunit ceea ce s-a numit "Fapta Mare", atat in domeniul cercetarii istorice si culturale, cat si prin initiative diverse, cu ecou si efect asupra conservarii si dezvoltarii traditiilor romanesti. Propunerile pot fi trimise prin posta la adresa: ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU, str.Ciprian Porumbescu nr.10, cod postal 010652, Bucuresti, Romania, prin fax, la nr. 0040/21/317.01.14, sau prin e-mail, la adresa patrimonium.ro@gmail.com. Reuniunea Anuala ARP va avea loc in intervalul 20-25 martie.

 
Separatistii pro-rusi de la Tiraspol asteapta decizia pentru Kosovo pentru a forta independentaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :377
Tuesday, 28 February 2006

Presedintele „sovietului suprem” de la Tiraspol Evgheni Sevciuk a declarat pentru „Regnum” ca „memorandumul din 1997” privind normalizarea relatiilor dintre Moldova si Transnistria trebuie completat la capitolul privind relatiile economice Moscova-Tiraspol, cu garantii suplimentare pentru securitatea economica a Transnistriei, prin intermediul intelegerilor cu tara-garant Rusia.

Pretinsul sef de legislativ sustine ca in cadrul recentei sale vizite la Moscova (20-22 februarie), „au fost obtinute anumite intelegeri in acest sens, care vor fi realizate in scurt timp”.  

Referindu-se la posibilitatea transformarii solutiei definitive pentru Kosovo intr-un precedent, separatistul a subliniat ca Tiraspolul asteapta decizia comunitatii internationale si daca aceasta va declara independenta Kosovo, „atunci problema va fi initiata si in Transnistria”. „In aceasta situatie contam pe sustinerea statelor-garante in procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Consider ca transnistrenii au acelasi drept la recunoasterea statalitatii Transnistriei, ca si kosovarii. In cazul declararii independentei Kosovo, vom initia un referendum privind independenta Transnistriei. Suntem demult pregatiti”, a conchis el.

 
Prima adunare a Federatiei Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Kucevo, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :219
Tuesday, 28 February 2006
La Kucevo a avut loc recent prima adunare a Federatiei Romanilor din Serbia, care a avut pe ordinea de zi schimbarea statutului FRS si noua formula de conducere a acesteia, transmite corespondentul Romanian Global News in Timoc.

Au fost prezenti la adunare 66 de delegati din toate regiunile Timocului, iar noua formula de conducere prevede postul de director al FRS, in care a fost ales Dusan Pirvulovici si un comitet de conducere alcatuit din 13 membri. Presedintele acestui comitet a fost desemnat in persoana dr. Pedrag Balasevici.

Cu putin inainte de desfasurarea acestei adunari a avut loc o intalnire cu majoritatea electorilor, care sambata, 4 martie, la Bor, vor participa si vor sustine constituirea Consiliului National al rumanilor din Timoc.

 
Iurie Rosca saluta intrarea lui Ioan Talpes in crestin-democratiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :388
Tuesday, 28 February 2006

{mosimage}Intr-o scrisoare deschisa adresata senatorului independen Ioan Talpes, Iurie Rosca (foto) saluta apropierea acestuia de polul crestin-democrat.

{mosimage}Scrisoare deschisa

Stimate domnule Ioan Talpes,

In acest moment deosebit de important pentru istoria comuna a Romaniei si a Republicii Moldova, moment in care optiunile democratice si europene au cea mai mare nevoie de afirmare, am aflat cu bucurie despre dorinta Dumneavoastra de a Va alatura familiei noastre crestin-democrate. 

Folosesc aceasta ocazie pentru a Va adresa Dumneavoastra personal si intregii miscari crestin-democrate din Romania cele mai calde salutari, precum si pentru a-mi exprima convingerea ca prezenta Dumneavoastra in familie noastre va fa fortifica curentul politic de centru-dreapta, fapt ce va fi in avantajul tarii care are nevoie de oameni competenti si onesti ca Dumneavoastra.

Vechea prietenie care ne leaga de ani de zile a fost probata din plin in perioade dificile pentru partidul nostru prin solidaritatea exemplara a Dumneavoastra si a altor cativa intelectuali de marca din Romania, care au stiut sa aprecieze corect fenomenele politice din Republica Moldova. Aceasta solidaritate s-a manifestat  printr-un sprijin politic important si dezinteresat, care a contat enorm pentru afirmarea democratiei si a optiunii europene in Republica Moldova, motiv pentru care meritati intreaga noastra recunostinta.

Avem certitudinea ca reputatia de care va bucurati in Partidul Popular European si in special printre crestin-democratii germani va determina consolidarea PPCD din Romania si va asigura un drum mai lin si mai  sigur al tarii catre Uniunea Europeana.

Cu deosebita consideratie,

Iurie ROSCA,

Presedinte al PPCD din Republica Moldova

Chisinau, 27 februarie 2006

 
Crestin-democratii de la Chisinau condamna teroarea din Belarus si sunt alaturi de georgieniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 28 February 2006

Duminica, Partidul  Popular Crestin Democrat de la Chisianu, a adoptat Declaratia sa cu privire la situatia politica din Belarus in preajma alegerilor prezidentiale anuntate pentru 19 martie. In document se arata ca PPCD este solidar cu opozitia democrata din aceasta republica ex-sovietica, informeaza un comunicat al PPCD de la Chisinau.

„Partidul Popular Crestin Democrat urmareste indeaproape evenimentele din Belarus, marcate de inasprirea represiunilor si a teroarei politice a regimului Lukasenko. Cei zece ani de aflare la putere a dictatorului de la Minsk au fost insotiti de distrugerea institutiilor democratice, de violarea grava a drepturilor omului, de asasinarea liderilor politici si a militantilor pentru libertate, de arestari si condamnari in masa a opozantilor regimului, de lichidarea libertatii de expresie si a libertatii intrunirilor. Competitia politica pluralista si procesul electoral corect si transparent au fost inlocuite cu violenta aparatului represiv, cu eliminarea si constrangerea oponentilor dictatorului”, se arata in Declaratia PPCD.

Crestin-democratii pornesc de la faptul ca toate indemnurile comunitatii internationale adresate presedintelui Lukasenko de a renunta la maniera sa antidemocratica de exercitare a puterii si de a reda libertatile cetatenesti poporului belarus au fost ignorate si acum, in preajma alegerilor prezidentiale persecutiile celor incomozi regimului s-au intensificat. „Riscurile ca si acest scrutin sa fie falsificat, la fel ca referendumul din anul trecut, sunt enorme. Ultima dictatura din Europa refuza sa se conformeze uzantelor tarilor civilizate de pe continent. In aceste conditii deosebit de dificile, cand a fi in opozitie in Belarus inseamna a-ti risca viata si libertatea, fortele democratice din aceasta tara au reusit sa se uneasca intr-un singur bloc si sa lanseze un singur candidat pentru alegerile prezidentiale, Alexandr Milinkevici. Prietenii nostri belarusi, pe care ii pretuim in mod deosebit inca din perioada inceputului luptei noastre comune pentru libertate si democratie in fostul imperiu sovietic, merita toata admiratia. Suntem solidari cu lupta lor pentru demnitate si pentru readucerea tarii lor in familia natiunilor civilizate din Europa. Acesti barbati politici traiesc la cota maxima raspunderea fata de societate. Patriotismul lor luminat si angajamentul moral exemplar vor invinge dictatura”, se mai arata in Declaratia adoptata duminica, 26 februarie, la Chisinau, de catre Consiliul National al PPCD.

Partidul Popular Crestin Democrat isi exprima deplina solidaritate cu  autoritatile de la Tbilisi, orientate spre depasirea starii de divizare teritoriala a tarii si isi exprima speranta ca intreaga comunitate internationala si, in primul rand, tarile democratice vor intreprinde toate masurile pentru a sprijini Georgia in disputa ei cu Rusia.

„Partidul Popular Crestin Democrat urmareste cu atentie si ingrijorare ultimele evolutii politice din Georgia, marcate de cresterea tensiunilor in relatiile dintre aceasta tara si Federatia Rusa. Eforturile legitime ale autoritatilor de la Tbilisi de a restabili integritatea teritoriala a tarii si de a pune capat starii de ocupatie militara straina sunt intampinate cu agresivitate la Moscova. Angajamentele Federatiei Ruse, asumate la nivel international, de a-si retrage prezenta militara din Georgia sunt violate in mod sfidator, iar regimurile separatiste sunt instalate si se bucura de protectia politica si armata a Moscovei, care nu doreste sa depaseasca ambitiile imperiale mostenite de la fosta URSS”, se arata in Declaratia adoptata duminica, la Chisinau, de catre Consiliul National al PPCD.

Potrivit crestin-democratilor, refuzul Rusiei de a da curs intelegerilor convenite in cadrul OSCE de rezolvare pasnica a conflictului din Osetia de Sud, actele teroriste menite sa distruga securitatea energetica a Georgiei, intreruperea procesului de acordare a vizelor pentru cetatenii Georgiei, violarea spatiului aerian al acestei tari, campania de propaganda ostila fata de autoritatile de la Tbilisi sunt niste reactii inadecvate in raport cu un stat suveran, care cauta s-si reglementeze un conflict de ordin intern. „Asa-numitele forte de pacificate sub egida CSI, controlate in totalitate de Rusia, care sunt dislocate in Abhazia si Osetia de Sud, reprezinta, de fapt, instrumentele care determina anexarea unei parti a teritoriului national al Georgiei. Decizia Parlamentului de la Tbilisi de a inlocui fortele armate ruse cu forte internationale de mentinere a pacii sunt pe deplin intemeiate si conforme normelor internationale. Ca tara care se confrunta cu un regim separatist instalat din exterior si cu starea de ocupatie militara, prin intermediul careia Rusia a anexat zona Transnistriei, Republica Moldova intelege profund dificultatile si tensiunile prin care trece acum Georgia”, se arata in document.

Partidul Popular Crestin Democrat face apel catre conducerea Federatiei Ruse sa puna capat politicii de forta in raport cu Georgia si Republica Moldova, sa-si onoreze angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea neconditionata a armatelor si a armamentului de pe teritoriile tarilor noastre, mai informeaza un comunicat de la Chisinau.

 
Romanii au sansa sa se scoleasca la CairoPDF Print E-mail
Egipt, Cairo/Romanian Global News
Accesari :192
Tuesday, 28 February 2006
Guvernul Republicii Arabe Egipt ofera in mod unilateral sase burse de studii dupa cum urmeaza: doua burse de studii universitare, bursa de studii la Universitatea Al Azhar, doua burse pentru studierea limbii arabe si o bursa pentru studii postuniversitare.

Cursurile se vor desfasura in limba araba pentru toate domeniile de studiu (cu exceptia urmatoarelor: medicina, inginerie, farmacie, tehnologie, planificare urbanistica, arheologie), in limba engleza pentru studiul literaturii engleze sau in limba franceza pentru studiul literaturii franceze. Dosarul de inscriere la concurs trebuie sa fie intocmit conform regulamentului de organizare si desfasurare a concursului national pentru burse de studii in strainatate, acordate in cadrul documentelor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral de alte state, publicat pe site-ul www.roburse.ro la care se adauga sase fotografii recente tip pasaport, copia filelor din pasaport si traducerea legalizata a declaratiei candidatului pe proprie raspunsere privind luarea la cunostinta a conditiilor financiare oferite de Guvernul Republicii Arabe Egipt pentru efectuarea stagiilor de studii in anul universitar 2006-2007. Formularul tip in limba araba este publicat pe site-ul www.roburse.ro. Traducerile legalizate a actelor de studii trebuie autentificate de Ministerul Afacerilor Externe si de Ambasada Republicii Arabe Egipt la Bucuresti. Studentii sunt scutiti de taxa de scolarizare si inscriere, partea egipteana oferind studentilor pentru studii universitare 165 Egyptian Pounds, iar studentilor din institutiile cu profil tehnic 80 Egyptian Pounds. Cheltuielile cu transportul si cazarea sunt suportate de bursier. In ceea ce priveste bursele pentru studierea limbii arabe, studentii sunt scutiti de taxa de scolarizare si inscriere, partea egipteana oferind studentilor 160 Egyptian Pounds. Anul universitar incepe la mijlocul lunii septembrie si se termina la mijlocul lunii mai. Cursurile se vor desfasura la Badr Preparatory School, 33 Iran St., Dokki, Cairo. Pentru bursele de studii la Universitatea Al Azhar, studentii sunt scutiti de taxa de scolarizare si inscriere, partea egipteana oferind studentilor 160 Egyptian Pounds. Termenul limita de depunere a dosarelor de candidatura este 15 martie 2006, informeaza Prompt Media.

 
Un nou consiliu parohial pentru biserica „Sf. Maria” din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :312
Tuesday, 28 February 2006
Enoriasii bisericii ortodoxe romane „Sfanta Maria” din Norcross, satatul american Georgia, si-au ales duminica, 26 februarie, un nou consiliu parohial pentru anul in curs, alcatuit din opt membri.

Alegerile s-au desfasurat in cadrul adunarii generale parohiale, care a avut loc dupa Sfanta Liturghie si care a debutat cu raportul duhovnicesc al anului 2005 in care a fost evocat statutul de membru al Bisericii si participarea la viata comunitatii prin timp si bani. Presedintele consiliului parohial, Nelu Cherchezan, a prezentat apoi raportul sau in care a facut referire la situatia financiara a bisericii, planuri de viitor si proiectul de constructie a salii sociale, iar Carmen Popovitch a prezentat activitatea comitetului doamnelor si felul in care se poate imbunatatii participarea doamnelor la viata bisericeasca si sociala a parohiei.

Dupa cateva referiri la proiectul de constructia a salii sociale, a avut loc alegerea consiliului parohial pe anul 2006, a carui componenta va fi alcatuita din Petru-Ioan Cherchezan, Nicolae Borzea, Carmen Popovitch, Mircea Maghiari, Ionel Soran, Valentin Lazar, Florin Gavrilut si Solomon Lazar. Sedinta s-a incheiat cu diferite discutii legate de bunul mers al bisericii si cu o rugaciune catre Sfanta Maria, protectoarea parohiei romanesti din Norcross.

 
Drepturile lui Andrei Ivantoc incalcate in mod sistematicPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}In dupa amiaza zilei de luni, 27 februarie, detinutului politic de la Tiraspol, membru al grupului Ilascu, Andrei Ivantoc i-a fost intrerupta intrevederea de doua ore cu sotia sa, din motive ramase fara explicatie.

{mosimage}Potrivit regulamentului inchisorii nr.2 de la Tiraspol, lui Andrei i se permite o intrevedere scurta de doua ore prin geamul de sticla o data la trei luni. Eudochia Ivantoc a declarat pentru Ziarul de Garda ca pentru a primi acceptul autoritatilor la aceasta intrevedere ea trebuie sa faca o cerere in avans si sa obtina permisiunea in scris, ceea ce a si facut. Insa dupa mai putin de o ora de intrevedere usa cabinei s-a deschis si li s-a spus sa intrerupa intrevederea. Eudochia a facut apel la conducerea inchisorii, la OSCE, dar intrevederea nu a putut fi continuata. Sotia lui Andrei Ivantoc a mai spus ca este foarte alarmata de situatia sotului, mai ales ca nici coletul cu produse nu a mai ajuns in celula lui si s-ar putea sa fi declarat greva foamei, fara sa se stie nimic despre el.

Amintim ca CEDO au decis ca detinerea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa este ilegala, inca in iulie 2004, insa decizia Curtii Europene nu a fost indeplinita pana azi de catre Federatia Rusa si Republica Moldova. Joi, 2 martie, se implinesc 14 ani de la declansarea razboiului de pe Nistru, in timpul caruia au fost arestati membrii Grupului Ilascu.

 
Expozitia romaneasca din Coslada la finalPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :166
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}Marti, 28 februarie, este ultima zi in care romanii din Spania, dar si toti cei interesati de cultura si traditiile romanesti, mai pot vizita expozitia despre Romania, gazduita de Centrul Civic ll Cerro din Coslada.

{mosimage}Expozitia a fost deschisa incepand cu data de 14 februarie si a beneficiat de organizarea Asociatiei romanesti din Spania Obatala, impreuna cu Asociatia Decebalus si Federatia Asociatiilor Imigrantilor Romani FEDROM. Pe toata perioada sa, expozitia a prezentat publicului repere din cultura si istoria poporului roman.

Conform celor declarate de presedintele Asociatiei Obatala, Agustin Gonzalez Plasencia, „Romania este din pacate o mare necunoscuta pentru minoritatea imensa a spaniolilor. Pentru a remedia, partial, aceasta necunoastere, am decis sa deschidem aceasta expozitie. Este vorba despre o scurta trecere prin istoria, cultura, geografia si obiceiurile unei tari care este foarte prezenta intre noi prin numarul mare de cetateni romani care traiesc in orasele noastre”. La randul sau, presedintele Asociatiei Decebalus, Marius Ichim, spera ca aceasta expozitie va servi scopului ca spaniolii sa cunoasca putin mai mult Romania, lasand la o parte prejudecatile, din pacate foarte prezente. „Romania este o tara frumoasa cu o mare cultura si o istorie pasionanta. Iar noi, imigrantii romani, vrem sa aratam o parte a acestei culturi, o parte a acestei istorii, vecinilor nostri spanioli”.

Expozitia a beneficiat, in organizarea sa, si de sprijinul Primariei din Coslada si al portalulul romanesc www.sictir.org, care a furnizat cea mai mare parte a fotografiilor care vor fi expuse in cadrul expozitiei.

 
Curtea de Conturi da unda verde Decretelor FlussiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :320
Tuesday, 28 February 2006
Cele doua decrete Flussi 2006, care regularizeaza accesul la piata muncii din Italia a 170.000 de lucratori din tari extra-comunitare, dar si a celor din tari membre ale Uniunii Europene, au fost inregistrate luni, 27 februarie, la Curtea de Conturi.

Decretul care ajunsese pe masa de lucru a Curtii de Conturi in urma cu zece zile, va fi retrimis in cele ce urmeaza la Presedintia Consiliului, care il va transmite Gazetei Oficiale, pentru publicare.

Desi pana in aceasta etapa cele doua decrete au mers mana in mana prin toate procedurile, recent s-a decis intrarea in vigoare la date diferite a celor doua texte, pentru ca depunerile de cereri sa nu se suprapuna, in cazul neo-comunitarilor si a cetatenilor extra-comunitari.

Primul decret care va ajunge in Gazzetta Ufficiale, probabil in urmatoarele doua zile va fi cel destinat cetatenilor proveniti din Polonia, Cehia, Ungaria sau din celelalte tari recent intrate in Uniunea Europeana, in ultimul val de aderare. Incepand cu ziua urmatoare publicarii, angajatorii vor putea incepe sa trimita cererile de la orice oficiu postal catre Ghiseul Unic pentru Imigratie. Autotitatile italiene sunt sigure ca cererile care se vor depune de catre cei care intentioneaza sa angajeze neo-comunitari vor fi inferioare ca numar ofertei lansate pe piata, asa ca recomanda angajatorilor sa nu intre in panica si sa nu se grabeasca cu cererile.

Pe de alta parte, nu la fel de usor vor sta lucrurile si in ceea ce priveste cotele destinate muncitorilor extra-comunitari. Autoritatile au declarat ca aici este foarte clar ca cererea va fi mult mai mare decat oferta, cu atat mai mult cu cat desi sunt puse la dispozitia angajatorilor italieni care vor sa angajeze muncitori din tari ne-membre ale UE numai 170.000 de locuri, au fost retrase de la oficiile postale aproximativ 1.500.000 de formulare pentru cereri. Iar angajatorii inca mai asteapta o noua serie de formulare.

Publicarea Decretului Flussi extra UE nu se va desfasura in imediata proximitate temporala, asa ca va fi suficient timp pentru cei care nu au apucat sa obtina formulare. Este foarte posbil ca procedura, in acest caz, sa mai dureze inca o saptamana pana la depunerea cererilor.

 
Moldovenii la portile EuropeiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :199
Tuesday, 28 February 2006
La distanta de numai zece luni de aderarea sa la Uniunea Europeana, programata pentru data de 1 ianuarie 2007, Romania se pregateste sa isi inchida granita de Est cu Moldova.

Fost teritoriu romanesc anexat de catre Uniunea Sovietica in 1940 si devenit independent in 1991, Basarabia a beneficiat de un tratament preferential din partea Bucurestiului, mai ales ca doua treimi din populatia de patru milioane a Basarabiei sunt romanofoni. Cu toate acestea, incepand cu data de 31 decembrie 2006, romanii din Basarabia vor avea nevoie de o viza de intrare in tara mama. „Aceasta masura raspunde exigentelor Uniunii Europene, la care Romania spera sa adere la 1 ianuarie 2007” a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Ungureanu, intr-o vizita efectuata luna aceasta la Chisinau. Romania inca spera ca Uniunea Europeana isi va deschide granitele intr-o zi si pentru sora sa mai mica. De acum inainte moldovenii vor fi nevoiti sa renunte la comertul de frontiera si la calatoriile in Romania.

(Corespondenta Mirel Bran pentru cotidianul francez Le Point)

 
Zilele de 1 si 8 martie, sarbatorite de romanii din AustriaPDF Print E-mail
Baden, Austria/Romanian Global News
Accesari :176
Tuesday, 28 February 2006
Asociatia romana "Unirea" va organiza duminica, 5 martie, la restaurantul Kursalon din orasul austriac Bad Voslau/Baden, un spectacol organizat cu ocazia Martisorului si a Zilei Femeii.

Spectacolul va incepe la ora 14:00, si ii va avea ca invitati pe Florin Busuioc, Anca Birta, Marian Milos, Petrica Milos si Daniel Iova, Manuela si Ghita Miholca, Ghita Cizmas si ansamblul folcloric Dor Calator, informeaza ro-at.org. Informatii si rezervari de bilete se pot face apeland numerele de  telefon 02622 / 82154, 0650 / 8914505, 0664 / 3419664, pentru o organizare cat mai buna a spectacolului, romanii fiind rugati sa isi rezerve biletele din timp.

 
Un nou taraf romanesc se face cunoscut in EuropaPDF Print E-mail
Onex, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :168
Tuesday, 28 February 2006
Grupul „Mahala Rai Banda”, alcatuit din doi muzicieni care au facut parte din Taraful Haiducilor, va concerta vineri, 24 martie, la sala primariei din orasul elvetian Onex.

Reprezentatia va incepe la ora 20:30 si le va oferi celor prezenti un amlagam de ritmuri balcanice, informeaza Asociatia Romana din Geneva. Numele formatiei nu a fost ales deloc intalmplator, acesta insemnand „orchestra nobila”, orchestra care va surprinde publicul cu sonoritati inedite, interpretate la coarde.

 
Bal de Martisor pentru romanii din StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :164
Tuesday, 28 February 2006
Romanii din Strasbourg sunt asteptati la acest sfarsit de saptamana la o seara traditionala romaneasca cu multe surpize.

Nu vor lipsi mancarea romaneasca, si ea traditionala, vinurile romanesti, dar si muzica buna si dansul. Vor fi alaturi de romani sambata, 4 martie, Gabriel Cotabita, Benone Sinulescu si formatia A2. Seara va cuprinde si preselectia pentru Miss Diaspora, editia 2006, iar doamnele prezente la bal vor primi din partea organizatorilor cate un martisor.

Inscrierile se pot face pana miercuri, 1 martie, la numarul de telefon 0388 61 8747. Pretul unui bilet de intrare la spectacol este de 20 de euro de persoana, 18 pentru membrii ACAR si numai 10 euro pentru copiii sub 15 ani.

 
Silviu Purcarete si Teatrul National din Craiova la BathPDF Print E-mail
Bath, Anglia/Romanian Global News
Accesari :330
Tuesday, 28 February 2006
Purcarete si Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova au castigat inimile publicului din Marea Britanie, inca de la primul lor spectacol aici, la Festivalul International de la Edinburgh, in 1991.

Reputatul regizor roman si echipa teatrului din Craiova vor fi din nou prezenti in Marea Britanie, de data aceasta la Bath, in perioada 14-18 martie, pentru premiera in capitala britanica a spectacolului „A douasprezecea noapte”. Productia a castigat premiile pentru Cel mai bun spectacol si Cel mai bun regizor la premiile nationale pentru teatru din Romania, in 2005, informeaza forumul romanilor din UK.

Silviu Purcarete, nascut in 1950, s-a bucurat de o cariera internationala remarcabila, ca regizor de teatru si de opera, dar productiile realizate de el alaturi de Teatrul National din Craiova au fost printre cele mai memorabile, din intreaga sa cariera, si i-au definit stilul regizoral extrem de vizual.

Spectacolul „A dousprezecea noapte”, dupa Shakespeare, se va juca la Teatrul Royal Bath din Marea Britanie, in limba romana, cu dublaje in engleza, in cadrul Bath Shakespeare Festival.

Editia de anul acesta a Festivalului, a saptea, se va desfasura la Teatrul Royal Bath de luni, 6 martie pana duminica, 19 martie, si va aduce in fata publicului cele mai celebre opere ale marelui dramaturg.

 
Alina Cojocaru in Romeo si Julieta la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 28 February 2006
Prim-solista Companiei Regale de Balet de la Londra, Alina Cojocaru, se va afla din nou pe scena de la Covent Garden in spectacolul „Romeo si Julieta”, de Sergei Prokofiev.

Spectacolul se va juca, la Londra, in zilele de 14 si 30 martie, de la ora 19.30.

Interpretarea lui MacMillan a tragediei shakespeariene a devenit una dintre cele mai populare productii din repertoriul Companiei si aduce in fata publicului o coregrafie de secol XX, dintre cele mai exemplare. Drama Julietei si lui Romeo l-a inspirat pe Prokofiev sa compuna o partitura de mare pasiune, iar muzica si decorurile dramei, tinand de o Italie renascentista, au transformat aceasta opera intr-o creatie clasica internationala si un spectacol favorit al publicului de la Covent Garden, ca si din intreaga lume.

 
Mezzo-soprana Carmen Oprisanu, in spectacol la Opera din CagliariPDF Print E-mail
Cagliari, Italia/Romanain Global News
Accesari :294
Tuesday, 28 February 2006
{mosimage}Mezzo-soprana romanca Carmen Oprisanu s-a aflat duminica, 26 februarie, pe scena Operei din Cagliari, in rolul Rosinei din spectacolul „Barbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini.

{mosimage}Acesta a fost cel de-al doilea spectacol dintr-o serie de sapte reprezentatii propuse de institutia culturala italiana pana duminica, 5 martie, primul avand loc vineri, 24 februarie. Alaturi de interpreta romanca, din distributia spectacolului mai fac parte tenorul Gregory Kunde, bas-baritonii Bruno Pratico, Nicola Ulivieri si baritonul Markus Werba, informeaza postul national muzical de radio. Spectacolul este dirijat de Gerard Korsten, iar regia artistica ii apartine lui Jose Luis Castro.

 
Bal romanesc de Martisor la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :178
Tuesday, 28 February 2006
Romanii din Hamburg se vor intalni sambata, 4 martie, incepand cu ora 19:00, la Taverna Romana din localitate, pentru a celebra venirea primaverii si sarbatoarea traditionala de Martisor.

Participantii vor putea sa asculte si sa danseze pe muzica live care se va difuza la petrecere, in timp ce de meniu se vor ocupa chiar invitatii la bal. Localul in care se va desfasura petrecerea romaneasca se afla la adresa Schulterblatt 53, 20357 Hamburg, informeaza Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord din Hamburg. Cei care doresc sa vina la balul Martisorului sunt rugati sa isi anunte participarea la numarul de telefon 040/43 61 15, Corinna Csiszar, sau prin e- mail, la adresa Dohrendorfcic@aol.com.

 
Zilele „Ion Creanga” de la Chisinau, la a XV-a editiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :171
Tuesday, 28 February 2006
Copiii basarabeni pot sa ia parte in perioada 27 februarie-3 martie,  la filialele Bibliotecii Nationale pentru Copii „Ion Creanga” din Chisinau, la cea de-a XV-a editie a Zilelor Creanga.

Acestea vor consta intr-un sir de actiuni cultural-informationale precum expozitiile „Ion Creanga: univers enigmatic”, „Nazdravanul Creanga, mosul” sau „Nica-copilul si copilaria”, informeaza Moldpres. In cadrul Zilelor Creanga vor mai avea loc si lecturi comentate, sezatori literare si concursuri de desene. Elevii si cadrele didactice vor putea viziona, totodata, filme documentare si artistice, precum „Ion Creanga”, „Amintiri din copilarie”, „Dumnezeul lui Ion Creanga”, iar elevele cu varsta cuprinsa intre 11-16 ani pot participa la concursul de creativitate si intelegenta „Miss Smarandita-2006”.

 
Lucian Bute, Adrian Diaconu si Jo Jo Dan, din nou in ring la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 28 February 2006
Pugilistii romani Lucian Bute, Adrian Diaconu si Jo Jo Dan vor boxa vineri, 24 martie, in cadrul primei gale de profil organizata in acest an de clubul canadian Interbox la Centre Bell din Montreal.

Lucian Bute, cel mai bun sportiv care activeaza in cadrul acestui club de box, dupa ce fostul campion mondial Eric Lucas s-a retras din activitatea competitionala, il va intalni pe boxerul argentinian Hector Javier Velasco, fost campion mondial la versiunea WBO in anul 2003. Argentinianul a pierdut titlul in Germania in fata lui Felix Sturm, printr-o decizie controversata, la puncte. Velasco are o fisa de 33 victorii, 5 meciuri pierdute si un meci nul, informeaza publicatia montrealeza „Pagini Romanesti”.

Ceilalti doi romani de la clubul Interbox, Adrian Diaconu si Ion Ionut, se numara si ei printre vedetele galei, Adrian, cu 20 de victorii la activ, dintre care 13 prin KO, incercand, chiar, sa cucereasca centura NABA la categoria semigrea in fata americanului Max Heyman.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions