Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
„Secuiul ratacitor” Wass revolta Asociatiile evreiestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Thursday, 02 March 2006
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" s-a sesizat in urma articolului publicat de ZIUA despre bustul criminalului de razboi ungur Wass Albert amplasat in centrul Odorheiului Secuiesc

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA), afiliat la Anti Defamation League (ADL - B'nai B'rith), ii cere lui Botos sa ia masuri cu privire la statuile baronului horthyst ridicate in Odorheiul Secuiesc, Reghin si Lunca Muresului

Scandalul bustului criminalului de razboi Wass Albert amplasat in parcul central din Odorheiul Secuiesc cu numele "Secuiul ratacitor" ia amploare. Monumentul amintit sfideaza, alaturi de alte doua statui expuse in biserica reformata din Lunca Muresului si in biserica catolica din Reghin, prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

Baronul Wass Albert a participat la uciderea a 14 romani si evrei din satele Sucutard si Muresenii de Campie (Cluj), in anii ocupatiei maghiare, fapt pentru care a fost condamnat la moarte in contumacie de catre Tribunalul Cluj in anul 1946.

Mentinerea in spatii publice (parcul din Odorheiul Secuiesc, biserica reformata din Lunca Muresului si biserica catolica din Reghin) a statuilor unui criminal de razboi nu a impresionat prea tare Ministerul Administratiei si Internelor care a ezitat sa ne transmita o pozitie oficiala, insa o serie intreaga de asociatii au luat pozitie fata de aceasta incalcare a legilor romanesti, in urma unui articol documentat aparut in ziarul ZIUA.

Institutul "Elie Wiesel" protesteaza

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" (INSHREW) si-a manifestat ingrijorarea fata de faptul ca "statui ale lui Wass Albert, criminal de razboi condamnat in contumacie in 1946, sunt amplasate in institutii publice ale statului sau pe spatii cu acces public".

INSHREW arata intr-un comunicat semnat de directorul Mihai Ionescu, ca s-a sesizat in urma publicarii in ZIUA a articolului "Statuia unui criminal de razboi in centrul Odorheiului", afirmand ca "Intrucat amplasarea de statui ale criminalilor de razboi, prin simbol si mesaj, aduce un grav prejudiciu educatiei in spiritul valorilor democratiei, tolerantei si intelegerii intre cetateni, indiferent de rasa, etnie sau religie si avand in vedere prevederile OU nr. 31/2002, cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob precum si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, solicitam institutiilor abilitate ale statului sa aplice masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare".

Romania trebuie sa ia masuri

De asemenea, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA), afiliat la Anti Defamation League (ADL - B'nai B'rith), una din cele mai puternice organizatii evreiesti din lume, a inaintat procurorului general al Romaniei Ilie Botos o plangere fata de existenta mai multor statui ale unui criminal de razboi. "Cu deosebita ingrijorare am luat cunostinta de faptul ca statui ale lui Wass Albert, criminal de razboi condamnat in contumacie in 1946 sunt amplasate in institutii publice sau pe spatii cu acces public. Consideram ca amplasarea de statui ale criminalilor de razboi, prin simbol si mesaj, aduce grave prejudicii educatiei in spiritul valorilor democratiei, tolerantei si intelegerii intre cetateni. Asa cum am procedat si in cazul bustului lui Ion Antonescu si a altor manifestari cu caracter negationist privind Holocaustul evreilor din Romania, avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta nr. 3/2002 va solicitam sa evaluati si sa implementati masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare", se afirma intr-o adresa semnata de Marco Maximilian Katz si Alexandru Florian, din partea comitetului director al MCA.

Szasz Jeno face pe nestiutorul

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, neaga insa ca bustul amplasat in parcul din centrul municipiului este cel al lui Wass, asa cum sustin mai multe organizatii sau persoane fizice, transmite Rompres. "Eu sunt primar in Odorheiu Secuiesc de peste zece ani si stiu mai bine ce statui se afla in orasul pe care-l conduc", afirma sfidator Szasz Jeno. Komoroczy Zsolt, purtatorul de cuvant al municipalitatii din Odorheiul Secuiesc, a negat si el ca ar fi vorba despre Wass Albert, afirmand ca nu stie "la cine s-a gandit artistul atunci cand a sculptat". Komoroczy a mai precizat ca "Secuiul ratacitor" ar fi doar simbolul tuturor secuilor care s-au ratacit prin lume.

Parcul memorial din Odorheiu Secuiesc a fost inaugurat in anul 2004 si cuprinde, pe langa "Secuiul ratacitor", busturile a 12 personalitati din istoria maghiarilor, cum ar fi Regele Laszlo, Bethlen Gabor, Rakoczy Ferencz sau Koss Karoly.

Wass Albert este "secuiul ratacitor"

Faptul ca statuia "secuiului ratacitor" din Odorheiul Secuiesc il reda de fapt pe Wass Albert este confirmat de o serie intreaga de fapte, prezentate pe larg in plangerea penala a Asociatiei Cultul Eroilor din Targul Mures. In primul rand cotidianul "Harghita Nepe", in numarul 280 din 29.11.2005, la pagina 8 a publicat articolul intitulat "Expunere despre Wass Albert", semnat de Balasz Albert care dezvaluie faptul ca "statuia lui Wass Albert se afla in parcul de statui din Odorheiul Secuiesc". De asemenea Uniunea Civica Maghiara (UCM), care militeaza pentru obtinerea autonomiei teritoriale, a editat o serie de calendare pentru anul 2006 care au ca motto sloganul "Om si maghiar cu credinta de nestramutat", atribuit lui Wass Albert - slogan postat sub imaginea bustului "secuiului ratacitor" din Odorheiul Secuiesc, sugerand ca bustul in cauza apartine criminalului de razboi. Mai mult: fotografiile originale ale contelui nu lasa nici un loc de dubiu privind identitatea bustului.

Balbaieli la MAI

Am solicitat Ministerului Administratiei si Internelor inca din data de 17 februarie o pozitie fata de existenta unor statui ale unui criminal de razboi. Inregistrata cu numarul 260418/ 17 februarie 2006, cererea a ramas pana in cursul zilei de azi fara raspuns - depasindu-se termenul de 10 zile lucratoare destinat rezolvarii unei cereri complexe, conform prevederilor Legii privind accesul la informatiile publice. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au tratat drept o complexa o cerere cat se poate de simpla: care este pozitia ministerului fata de existenta unor statui ale unui criminal de razboi? Un simplu agent poate lua decizia retinerii unui individ care afiseaza insemne fasciste, stiind cat se poate de bine care este pozitia ministerului si a legislatiei romanesti - insa un intreg aparat birocratic nu poate emite un raspuns coerent fata de aceasta situatie. Seful Departamentului de Relatii Publice, Dan Carbunaru, desi ne-a promis un raspuns "prompt" a evitat ulterior sa mai raspunda telefoanelor noastre si a refuzat sa ne returneze alte apeluri preluate de subalternii sai, dovedind o crasa lipsa de profesionalism. Situatia este cu atat mai grava cu cat statul roman poate fi prejudiciat la nivel international in urma actiunilor iresponsabile ale autoritatilor maghiare din Romania si a sesizarile intemeiate ale societatii civile romanesti si evreiesti fata de acestea.

Proteste neluate in seama

In privinta acestui bust al lui Wass Albert a fost inaintata chiar si o plangere penala de catre Asociatia Judeteana Cultul Eroilor din Targul Mures, insa fara nici o urmare. Si Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc (ACROS) a protestat fata de amplasarea bustului lui Wass Albert in parcul din Odorheiul Secuiesc, fara ca autoritatile sa ia vreo masura. ACROS a protesta si fata de "discriminarea sistematica, incalcarea drepturilor si libertatilor constitutionale practicate impotriva comunitatii romanesti din Odorheiul Secuiesc de catre reprezentanti ai autoritatilor publice, care au impiedicat desfasurarea spectacolului festiv dedicat Zilei Nationale a Romaniei la Casa de Cultura".

La aceste proteste s-au mai alaturat Fundatia Culturala Sarmiszegetusa din Cluj-Napoca ai carei reprezentanti au cerut primariei din Odorheiul Secuiesc sa scoata din parcul central "statuia criminalului de razboi Wass Albert". Un alt protest a fost inaintat ministrului Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu, protest semnat de Asociatia Veteranilor de razboi din MApN, Asociatia Veteranilor de Razboi din Ministerul Administratiei si Internelor, Uniunea Refugiatilor Romani din Nord-Vestul Transilvaniei 1940-1944, Fundatia Nationala Neamul Romanesc, filiala judeteana Mures.

(Preluare din cotidianul Ziua, un articol de George Damian)

 

 
Problema Gojdu zgaltaie Guvernul din tataniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Thursday, 02 March 2006
Ziua a tras un semnal de alarma in spatiul public romanesc aratand ca guvernele de la Budapesta si Bucuresti au incercat sa imparta mostenirea lasata de Emanuil Gojdu credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, prin infiintarea unei Fundatii "publice" uzurpatoare, printr-un Acord Ungaro-Roman semnat de sefii celor doua Guverne.

Dupa ce Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ Ordonantei guvernamentale, Parlamentul Romaniei, la presiunile UDMR si PNL, a revenit asupra acestei decizii. Biserica Ortodoxa Romana, prin reprezentantii sai din Ardeal, reintemeietorii de drept ai Fundatiei Gojdu, a cerut imperios membrilor Parlamentului sa respinga acest Acord. Astazi, parlamentarii ar trebui sa rediscute propunerea Guvernului. De asemenea, este asteptat la Parlament si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, artizanul intelegerii ungaro-romane preluate de la predecesorul sau, Mircea Geoana. Ungureanu a lipsit cu desavarsire de la aceste dezbateri, in ciuda cererilor si somatiilor deputatilor. Desi nu prea luata in seama de mass-media centrale, problematica legata de "afacerea Gojdu" ar putea sa arunce in aer Guvernul Tariceanu, acuzat deja in mai multe foruri responsabile pentru pericolul de a cadea intr-o eroare care ar putea fi considerata act de tradare nationala. (Victor RONCEA)

 

Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie, al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, cu sediul la Jula

"Recomand Parlamentului sa tina cont de Biserica"

Aflat la Bucuresti, la Adunarea Nationala Bisericeasca, Prea Sfintitul Sofronie de Jula, ne-a declarat ca subiectul Gojdu a fost dezbatut ieri de catre toti inaltii ierarhi ortodocsi. Surse prezente in Dealul Patriarhiei ne-au relatat despre "profunda intristare" a inaltelor fete bisericesti fata de atitudinea unor reprezentanti ai actualului Guvern. In exclusivitate pentru ZIUA, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, ne-a raspuns unor intrebari pe marginea problemei Gojdu.

Care este pozitia Voastra fata de Acordul romano-ungar semnat in octombrie, anul trecut, referitor la infiintarea unei noi fundatii Gojdu, cu sediul la Budapesta?

Pozitia mea este aceeasi cu cea a celorlalti ierarhi din sinoadele mitropolitane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures: respingem Acordul pentru o alta Fundatie Gojdu "Ungaro-Romana", de stat.

"Guvernele trec, dar Biserica ramane"

Ce recomandati parlamentarilor, avand in vedere faptul ca subiectul Gojdu va fi reluat, astazi, in plenul Camerei Deputatilor?

Recomand Parlamentului sa tina cont de punctul de vedere al Bisericii. Ei au libertatea de a vota dupa cum le dicteaza constiinta, dar daca doresc sa nu aiba remuscari si sa ramana in comunitate de credinta cu stramosii, sa tina cont neaparat de punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane. Guvernele trec, dar Biserica ramane. Noi, oamenii, suntem trecatori, dar valorile spirituale sunt nemuritoare. O astfel de valoare spirituala este si testamentul lui Emanuil Gojdu. Daca doresc sa respecte cu adevarat memoria lui Gojdu, atunci numaidecat trebuie sa respecte spiritul testamentului sau. Or el si-a lasat intreaga avere romanilor ortodocsi, nu altor ortodocsi, nu romanilor de alte confesiuni, cu atat mai putin celor de alta nationalitate si alta confesiune. Daca noi ne respectam valorile nationale, atunci nu avem voie sa nu tinem cont de punctul de vedere al Bisericii. Ramane insa libertatea de constiinta a parlamentarilor, iar parerea mea, ca slujitor al Bisericii, este urmatoarea: sa nu-si incarce constiinta cu asa o povara.

Ce intentionati sa faceti in continuare, ca for tutelar al Fundatiei Gojdu, referitor la acest subiect?

Vom astepta intai sa vedem reactia Parlamentului.

"MAE nu a consultat deloc Biserica in aceasta problema"

Cum apreciati pozitia Ministerului Afacerilor Externe si a Guvernului in problema Gojdu?

Din pacate, MAE nu a consultat deloc Biserica in aceasta problema. Toti am fost pusi in fata faptului implinit. Eu, personal, am aflat din presa, iar la intalnirea de la Episcopatul Ortodox Roman din Ungaria cu titularul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, aflat in subordinea MAE, i-am marturisit ca eu, personal, nu recunosc aceasta fundatie mixta ca fiind fundatia lui Godju, adevarata fundatie Gojdu fiind, in viziunea mea personala, cea constituita in baza testamentului sau si reinviata acum cativa ani, ca si pasarea Phoenix. Cred ca nu trebuie sa va surprinda faptul ca secretarul de stat respectiv s-a aratat foarte iritat de pozitia mea personala. Iata, insa, ca incepand de acum, aceasta nu mai reprezinta simpla pozitiei personala a unui episcop marginalizat, ci este pozitia comuna a episcopilor celor trei mitropolii din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures si Ungaria, de care trebuie sa se tina cont.

A consemnat Anne Marie LUPASCU

"Afacerea Gojdu", de la MAE la DNA

Un acord bilateral semnat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu pe 20 octombrie 2005 prevede infiintarea unei Fundatii Gojdu comune ungaro-romane, supusa legilor maghiare, care sa achizitioneze cateva incaperi in complexul de cladiri Gojdu din Budapesta. Acest acord anuleaza Conventia incheiata intre Bucuresti si Budapesta in 1937 - Conventie care retroceda Fundatiei Gojdu de la Sibiu bunurile si sumele de bani blocate de Guvernul maghiar. Infiintarea unei noi fundatii si cumpararea unei parti din bunurile nationalizate de Budapesta nu face decat sa confirme inca o renuntare a Romaniei. Guvernul Tariceanu a fortat ratificarea de catre Parlament a acordului semnat deja printr-o ordonanta de urgenta - incercand astfel sa evite o dezbatere in plen. Negocierile in chestiunea Gojdu au demarat intre Bucuresti si Budapesta inca din anul 2002 - din timpul guvernarii PSD, iar actuala guvernare nu face decat sa continue acest plan pagubos. Este demn de remarcat faptul ca reprezentantii unor partide adverse sunt de acord asupra unei intelegeri care pune inca o data Romania in situatia de a ceda. Deputatul Aurelian Pavelescu si-a exprimat suspiciunea ca in afacerea Gojdu ar putea fi vorba de fapte de coruptie, calificand noul acord drept o "inselatorie" si avertizand ca ar daca Legislativul nu va respinge proiectul MAE, va sesiza Departamentul National Anticoruptie (DNA).

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ ratificarea Acordului Gojdu din 2005. Insa la dezbaterea in plen de marti s-a gasit o noua solutie: ordonanta de urgenta sa se intoarca in Comisia Juridica! Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe fie au avut prestatii jenante in fata deputatilor incercand sa sustina renuntarea la mostenirea Gojdu, fie au absentat de la dezbateri incercand sa saboteze o discutie asupra acestei probleme.

Cea mai halucinanta pozitie a fost cea a secretarului de stat in MAE Lucian Leustean care a declarat: "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Liechtenstein. Liechtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare".

Guvernul de la Bucuresti pare ca vrea cu tot dinadinsul sa renunte la mostenirea Gojdu - deja a fost alocata suma de 500.000 de euro pentru punerea in aplicare a acordului de infiintare a unei noi Fundatii Gojdu - banii au fost deja virati in contul Ambasadei romane de la Budapesta.

Forul tutelar al Fundatiei, revoltat

Pe de alta parte, Biserica Ortodoxa Romana, forul tutelar al Fundatiei si-a exprimat opozitia fata de actul de cedare al Guvernului Romaniei in problema Gojdu. Intr-o scrisoare transmisa Camerei Deputatilor, inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal afirma urmatoarele: "De aceea, reiterand afirmatia noastra, facuta prin presa, ca ne declaram impotriva acestui Acord si ca vom face toate demersurile legale pentru ca acesta sa nu fie validat de catre parlamentarii celor doua Camere, carora le vom atrage atentia ca sunt alesii nostri si ca principalul atribut al unui om politic este patriotismul, ne luam permisiunea de a interveni si in plenul de astazi al Camerei Deputatilor printr-un supliment de informatii extrase dintr-un bogat material documentar, dar si din explicatiile pe care Ministerul de Externe ni le-a inaintat recent si care, desigur, exprima punctul de vedere al Guvernului". Scrisoarea este semnata de Mitropolitii ortodocsi Laurentiu al Ardealului, Nicolae al Banatului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iulia, Episcopii Timotei al Aradului, Lucian al Caransebesului, Ioan al Oradiei, Justinian al Maramuresului, Ioan al Covasnei si Harghitei si Sofronie al Romanilor din Ungaria, ca si de Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Clujului.

Mai mult, si Academia Romana s-a pronuntat impotriva acestui Acord afirmandu-se intr-un comunicat: "Ca important segment al societatii civile, Academia Romana solicita respectarea prevederilor stipulate in Testamentul din 1869 de Emanuil Gojdu, Fundatia instituita sub numele sau fiind una de natura privata, asupra careia nici o alta autoritate, fie chiar statala, nu poate interveni, nu o poate anula din punct de vedere juridic si nu poate dispune in vreun fel de Patrimoniul lasat natiunii romane de proprietarul acestuia". (George DAMIAN)

Parlamentul Ungariei: "Romania renunta la revendicarea averii lui Gojdu"

Nemeth Zsolt, deputat Fidesz, fost ministru adjunct de Externe: prin acest Acord "partea romana accepta punctul de vedere al Ungariei"

Parlamentul ungar a votat, la sedinta din 21 noiembrie anul trecut, in doar 10-15 minute, propunerea de lege referitoare la infiintarea Fundatiei Publice Romano-Maghiare Emanuil Gojdu. Parlamentarii maghiari au acceptat propunerea cu o unanimitate aproape absoluta, in ciuda divergentelor regulate dintre Fidesz si socialistii aflati la guvernare: 308 voturi "Dai, doar doua voturi impotriva si sapte abtineri. Prezentam in premiera in presa din Romania stenograma sedintei din Parlamentul de la Budapesta, edificatoare, speram, pentru pozitia necesara a Parlamentului Romaniei, de respingere a Acordului "Ungaro-Roman".

Gojdu, nobil ungur de nationalitate romana

Vicepresedintele Parlamentului Mandur Laszlo (Partidul Socialist Ungar): Onorat Parlament! Urmatorul punct pe ordinea de zi il constituie dezbaterea si luarea de decizie asupra proiectului de lege referitoare la pronuntarea acordului intre Guvernul Republicii Ungare si Guvernul Romaniei, in ceea ce priveste infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. Ati primit deja documentele care contin propunerea cu numarul T/18202, precum si recomandarea comisiei de externe, cu numarul T/18202/1. Ii dau cuvantul domnului Barsony Andras, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, care va expune acest punct de pe ordinea de zi. Aveti cuvantul, domnule secretar de stat!

Barsony Andras: Multumesc pentru acordarea cuvantului, domnule presedinte! Onorat Parlament! Gozsdu Manu (Emanuil Gojdu), nobil ungur de nationalitate romana, in testamentul sau datat 4 noiembrie 1869, isi lasa intreaga avere acelor romani din Ungaria si Transilvania, care sunt de religie ortodoxa rasariteana. Fundatia sa a fost inregistrata ca fundatie ungureasca, de catre ministrul regal ungar al cultelor si invatamantului public, la 25 noiembrie, 1885. Pe baza actului constitutiv, fundatia a devenit proprietatea indivizibila comuna a romanilor ortodocsi greco-rasariteni din Ungaria, impreuna cu cei din Transilvania. (Rumoare)

Rumoare la Trianon

Tratatul de la Trianon a obligat Ungaria (Presedintele loveste clopotelul) la cedarea averii fundatiei, ca urmare a acestui fapt, intre cele doua tari s-au desfasurat tratative bilaterale ale caror rezultate au fost formulate in acordul intre Ungaria si Romania privind rezolvarea finala a chestiunilor legate de fundatia Gojdu, semnat la 27 octombrie 1937, la Bucuresti.

Executarea acordului a fost amanata din partea ambilor parteneri, din cauza starii de razboi care a urmat.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in scopul rezolvarii definitive ale problemelor materiale dintre cele doua tari, Republica Populara Ungara si Republica Populara Romana semneaza la Bucuresti, la 7 iulie 1953, o conventie care cuprinde rezolvarea finala a problemelor financiare si economice dintre cele doua tari, incluzand si problema averii Gojdu.

Doamnelor si domnilor! La initiativa partii romane, incepand din 1998, intre parti au avut loc o serie de tratative in problema averii Fundatiei Gojdu; ca urmare a acestora, cu ocazia intalnirii prim-ministrilor, care a a avut loc la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, s-a stabilit ca problema pastrarii mostenirii spirituale a lui Emanuil Gojdu va fi rezolvata prin infiintarea unei fundatii publice comune.

Prin hotararea guvernamentala 2186/2003, guvernul il imputernicea pe ministrul Afacerilor Externe sa poarte tratative cu Guvernul Romaniei in scopul infiintari Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu, al intocmirii continutului actului constitutiv si al impartirii cheltuielilor de functionare. Pe baza acestei hotarari de guvern, ministrul de externe a purtat tratative cu partea romana privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu, si, pe baza hotararii guvernamentale 2237/2005, care autorizeaza stabilirea textului acordului cu rezervarea dreptului de confirmare, in cadrul sedintei guvernamentale comune care a avut loc la Bucuresti, la 20 octombrie 2005, s-a semnat acordul Guvernelor Republicii Ungare si Romaniei asupra infiintarii Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. (Rumoare continua)

Noua fundatie Gojdu - sub legea ungara

Pe baza acordului, fundatia a fost infiintata ca fundatie publica ungara, competenta in functionarea sa ii revine Republicii Ungare si urmeaza sa fie inregistrata la Tribunalul Capitalei. Obtinerea dreptului de proprietate in favoare fundatiei publice asupra imobilului care va constitui sediul fundatiei, aflat in Curtea Gojdu, precum si contributia materiala la functionarea fundatiei vor fi asigurate conform principiului paritatii. De asemenea, partile vor delega in numar egal membrii curatoriului si pe cei ai comisiei de cenzori. Activitatea fundatiei - tinand in atentie activitatea Fundatiei Gojdu de odinioara - are in vedere acordarea de burse, organizarea unor programe de schimb, expozitii si programe stiintifice. in cadrul sediului fundatiei vor mai primi loc si muzeul memorial Emanuil Gojdu, precum si biblioteca Emanuil Gojdu. Pe baza acordului, actul constitutiv a fundatiei va fi elaborat pe baza normelor de drept din Ungaria, si Ministerul Afacerilor Externe se va ocupa de inregistrarea fundatiei la Tribunalul Capitalei.

Acordul va intra in vigoare in momentul in care cele doua parti se vor instiinta reciproc, pe cale diplomatica, in legatura cu realizarea procedurilor de drept intern necesare punerii in vigoare a acordului.

Luand in considerare faptul ca legea IV din 1959, despre codul legilor cetatenesti, in vigoare, se refera la fundatiile publice infiintate de Guvernul Republicii Ungare, si ca celalalt membru fondator este guvernul Romaniei, Tribunalul Capitalei inregistreaza fundatia publica doar daca dispune de un tratat international de infiintare a fundatiei, pronuntat legal de catre Parlament.

In consens cu dispozitiile de mai sus ale acordului, precum si cu hotararea guvernamentala 2237/2005, rog Parlamentul sa aprobe proiectul de lege referitoare la pronuntarea acordului intre Guvernul Republicii Ungare si Guvernul Romaniei, de infiintare a Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. (Aplauze sporadice in randurile Partidului Socialist Ungar)

Vicepresedintele Mandur Laszlo: Va multumesc frumos, domnule secretar de stat. Onorat Parlament! Acum urmeaza interventiile deputatilor, intr-o perioada de timp de cinci minute. Pentru inceput, ii dau cuvantul domnului deputat Nemeth Zsolt, reprezentantul Fidesz-ului. Poftiti!

Acordul lui Ungureanu inchide chestiunea Gojdu

Nemeth Zsolt (Fidesz): Stimate domnule Presedinte! Onorat Parlament! Exista lucruri bune, carora le acordam sprijinul nostru! (Rumoare. - Presedintele suna din clopotel.) Fundatia Publica Gojdu se numara printre acestea. Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme - dincolo de modul in care ne-a servit-o domnul secretar de stat - este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungarei, conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat chestiunea averii lui Gojdu. Faptul ca Romania s-a situat pe aceasta pozitie e corect cu atat mai mult, cu cat valorile imobiliare pe care Romania le-a pretins ani de-a randul, azi sunt in proprietate privata. in acelasi timp, am convingerea ca e un lucru pozitiv daca doua tari incearca sa rezolve starile conflictuale prelungite dintre ele, infiintand institutii. Cooperarea culturala, educationala, respectiv, stiintifica intre Ungaria si Romania este in stadiu incipient, foarte putini studenti, elevi romani studiaza in universitatile ungare si, la fel, foarte putini studenti unguri studiaza la Bucuresti. Astfel, pentru crearea cadrului acestor tipuri de colaborare, un exemplu pozitiv a dat Fondul (program de interschimburi pentru tineri trad.) de la Visegrad.

Tot in aceeasi ordine de idei as dori sa mentionez ca in text sunt cateva inexactitati, care pot fi calificate ca cel putin ca regretabile. Enuntarea scopului in sine, conform caruia aceasta fundatie publica doreste sa pastreze mostenirea spirituala a lui Emanuil Gojdu, nu precizeaza ce urmeaza sa faca aceasta fundatie publica in fapt. Acest acord bilateral lasa deci, in umbra multe intrebari importante; nu stim, sa spunem, daca intre atributiile acestei fundatii se numara si cele referitoare la schimbul de studenti maghiari din Ungaria, respectiv din Romania. Nu e clara nici conceptia dupa care doreste guvernul sa infiinteze institutii ca biblioteca Gojdu ori muzeul memorial, respectiv, daca sustinatorul acestor institutii urmeaza sa fie exclusiv fundatia, caci, in acest caz, nu cred ca acei o suta de milioane de forinti anuali vor fi suficienti.

Consideram, deci, ca e important, ca sa continuam tratativele profesionale si politice cu privire la functiile acestei fundatii, bineinteles, cu antrenarea comunitatilor minoritare in cauza, din tara respectiv de peste hotare.

Accentuez, din partea noastra oferim sprijin in tratarea sub aceasta forma a conflictelor Gojdu, si, pe aceasta baza, Fidesz - Uniunea Civica Maghiara va vota cu "da" aceasta propunere.

Va multumesc pentru atentie. (Aplauze in randul Fidesz-ului).

Deputatii maghiari multumiti

Vicepresedintele Mandur Laszlo: Va multumesc, domnule deputat. Va intreb daca mai doreste cineva sa ia cuvantul in aceasta discutie. (Nimeni nu-si semnaleaza intentia de a lua cuvantul). Observ ca nici un deputat nu doreste sa ia cuvantul.

Il intreb pe domnul secretar de stat Barsony daca doreste sa raspunde la cele ascultate. Observ ca da. Poftiti, aveti cuvantul.

Barsony Andras (secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe): Va multumesc pentru acordarea cuvantului, domnule presedinte. Onorat Parlament! Stimate domnule deputat! Inainte de toate, va multumesc, oricum, pentru cuvintele de apreciere, indiferent de modul in care au fost ele servite, (Rumoare prelungita. - Presedintele suna din clopotel.) In privinta faptului ca acum am reusit sa rezolvam o problema care, intr-adevar, dura de mult timp. Si acest fapt este o dovada a faptului ca relatiile de buna vecinatate se exprima in primul rand prin tratative, nu prin provocarea de conflicte. In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, cum ca nu sunt clare toate punctele documentului constitutiv, ma gandesc ca cele doua guverne au inaintat in aceasta problema, pana la punctul la care au avut posibilitatea sa inainteze, fara sa-si propuna sa preia functia viitorului curatoriu al fundatiei. La aceste intrebari, pe care dumneavoastra le-ati formulat, curatoriul fundatiei va fi in drept sa va raspunda; si sunt convins ca spiritul actului de fondare despre care, si cu sprijinul dumneavoastra, Parlamentul va vota aici, va dicta viitorului curatoriu niste raspunsuri foarte clare si foarte acceptabile la aceste intrebari, pe care le-ati enuntat.

Va multumesc pentru atentie. (Aplauze in randurile PSU.)

Vot lejer

Vicepresedintele Mandur Laszlo: Va multumesc, domnule secretar de stat. Onorat Parlament! inchid dezbaterea generala. Deoarece nu ne-au parvenit rectificari in ceea ce priveste proiectul de lege, nu e nevoie de o dezbatere pe puncte. Acum, trebuie sa hotaram in legatura cu aprobarea acestuia. Va intreb daca are cineva observatii pe aceasta tema. (Nu se prezinta nimeni.) Observ ca nimeni nu are observatii.

Onorat Parlament! Urmeaza supunerea la vot. intreb onoratul Parlament: e de acord cu proiectul de lege numarul T/18202? Va rog sa votati! (Se voteaza)

Fac cunoscut rezultatul votului: cu 307 da plus un vot, doua voturi impotriva si sapte abtineri, Parlamentul a acceptat propunerea. (D.E.)

Aurelian Pavelescu, deputat independent: "PNL va pierde Ardealul"

"Pozitia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), prin care se socilita respingerea Acordului, a produs mari ingrijorari pentru parlamentarii Coalitiei de guvernare, o parte din acestia realizand ca sustinerea, in continuare, a Acordului se va transforma intr-un dezastru politic pentru Alianta, in special pentru PNL, care va pierde, cu certitudine, tot electoratul din Ardeal. Pozitia Bisericii, pentru cei care mai aveau dubii asupra faptului ca Acordul este o eroare, a reprezentat argumentul final ca Acordul trebuie respins. Mesajul BOR este categoric: fundatia si Biserica nu accepta nici o imixtiune a statului in demersurile privind revendicarea mostenirii Gojdu de pe teritoriul Ungariei, iar daca Guvernul si Parlamentul nu fac pasul inapoi, atunci confruntarea intre Biserica si stat va fi deschisa atat pe taram juridic, cat si pe taram politic si electoral. Solidarizarea tuturor inaltilor ierarhi din Transilvania si Banat, dar si a reprezentantului Episcopiei Ortodoxe Romane de la Jula, evoca o hotarare si o virulenta fara precedent in istoria Romaniei din ultimul secol". (A.M.L.)

Ungureanu a desemnat deja conducerea Fundatiei

Conform Actului constitutiv al noii Fundatii romano-ungare Gojdu, aceasta urmeaza sa fie condusa de un Consiliu Director, format din 13 membri. Presedintele Consiliului Director a fost desemnat in persoana lui Sorin Antohi, celelalte posturi urmand sa fie impartite in mod egal intre Romania si Ungaria. Guvernul de la Bucuresti a prevazut deja o parte din schema de personal a Consiliului Director: Adrian Craciunescu, director general Directia Generala Patrimoniu Cultural National Ministerul Culturii si Cultelor; Moise Popescu, director general Ministerul Finantelor Publice; Anton Niculescu, reprezentant al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, dar si secretar de stat in MAE. Mai ramane sa fie numiti, conform proiectului guvernamental, un reprezentant laic si un presupus reprezentant religios al Fundatiei Gojdu de la Sibiu - in ciuda faptului ca reprezentantii acestei fundatii s-au pronuntat impotriva Acordului semnat de ministrul Ungureanu in octombrie 2005. (D.E.)

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de joi, 2 martie)

 
Romania va ajunge la o populatie de circa 17 milioane locuitoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 02 March 2006

Pana la inceputul anului 2051, populatia Romaniei ar putea scadea pana la aproximativ 17 milioane de locuitori, comparativ cu nivelul de 21,7 milioane de persoane inregistrat in ianuarie 2004, iar numarul persoanelor care vor pleca din Romania ar putea ajunge la aproximativ jumatate de milion, arata un studiu recent realizat de Eurostat, Biroul de statistica al Uniunii Europene, citat de Hot News.

Studiul Eurostat a luat in calcul trei factori - rata fertilitatii, durata de viata si migratia - realizand mai multe scenarii in functie de evolutia acestora.Toate scenariile conduc la concluzia ca pe termen lung populatia Europei va imbatrani, iar migratia nu va reusi sa contrabalanseze descresterea populatiei.

Pentru Romania, rezultatele studiului arata ca scaderea numarului populatiei va fi treptata la 21,3 milioane de locuitori in 2010, 19,2 milioane in 2030 si 17,1 milioane de persoane in 2050. In cazul in care toti cei trei factori genereaza o crestere a populatiei, Romania va avea la sfarsitul anului 2050, aproximativ 21,5 milioane locuitori. In ipoteza in care cei trei factori conduc la o reducere a populatiei, numarul locuitorilor va ajunge la aproximativ 13,9 milioane persoane.

Potrivit estimarilor Eurostat, pana in anul 2051, numarul emigrantilor romani va ajunge la aproximativ 480 mii de persoane.

 
Parlamentarii europeni vor evalua Romania chiar la noi acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :385
Thursday, 02 March 2006
Aflati in Romania intr-o vizita de evaluare reprezentantul Verzilor din Parlamentul European, Joos Lagendjik si ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, s-au intalnit miercuri, 1 martie, la Bucuresti, cu seful diplomatiei romane Mihai Razvan Ungureanu.

Cei doi oficiali europeni vor incerca pe perioada vizitei in Romania sa stabileasca stadiul in care Romania se afla cu reformele in vederea aderarii. Lagendjik a spus ca vizita sa in Romania este una foarte importanta, in conditiile in care peste aproximativ doua luni Parlamentul European trebuie sa decida daca va aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare, amanand astfel aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana cu un an. El a mai anuntat ca in urmatoarele saptamani vor veni la Bucuresti o serie de euro-parlamentari care vor evalua situatia din Romania, in vederea realizarii avizului pe care Parlamentul European va trebui sa-l dea in privinta aderarii.

Discutiile dintre Ungureanu si Lagendjik au mai abordat subiectul reformei in justitie, cel al luptei impotriva coruptiei, dar si problema Canalului Bastroe si al riscului pe care continuarea lucrarilor de constructie il reprezinta pentru ecosistemul Deltei Dunarii.

La randul sau ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, a tinut sa sublinieze ca tara sa sustine aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar ca evident Romania mai are inca de dus la indeplinire anumite reforme in acest sens. El a vorbit aici despre reforma sistemului juridic si despre coruptie, ca despre principalele domenii la care tara noastra mai are de lucrat.

 
Titulatura Mitropoliei Clujului, aprobata de Adunarea Nationala BisericeascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 02 March 2006
Adunarea Nationala Bisericeasca a aprobat miercuri, 1 martie, titulatura si intinderea teritoriala a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, precum si inscrierea noii Mitropolii pe locul al patrulea in dipticele Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropolia Ardealului.

Decizia a fost luata la Palatul Patriarhiei, unde, sub presedintia Patriarhului Teoctist, s-au desfasurat lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane. In cadrul acesteia, forul central reprezentativ al Bisericii Ortodoxe Romane a analizat si a evaluat activitatea bisericeasca pe plan intern si extern in anul 2005 sub aspect pastoral-misionar, social-caritativ, organizatoric, administrativ, al vietii monahale si al invatamantului teologic si religios din scolile de stat. De asemenea, s-au mai analizat aspecte referitoare la patrimoniul cultural bisericesc, activitata editorial-tipografica, construirea de noi locasuri de cult, relatiile cu alte culte, legaturile cu romanii din jurul granitelor tarii si Diaspora sau relatiile externe bisericesti, informeaza Patriarhia Romana.

Adunarea Nationala Bisericeasca a mai aprobat mai multe amendamente ale Sfantului Sinod la diferite articole din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane cu referire la componenta si atributiile comitetelor parohiale, numirea personalului bisericesc de conducere de la eparhii, alegerea clerului superior, comisiile sinodale si atributiile lor, precum si la functionarea organelor centrale deliberative, administrative si executive din Patriarhia Romana.

 
Germania va ratifica in aprilie Tratatul de aderare al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Thursday, 02 March 2006

Purtatorul de cuvant pentru Afaceri Europene al grupului parlamentar al SPD (Partidul Social-Democrat) si membru al Bundestag-ului, Axel Schprilej cu care a anuntat ca Germania va incepe in luna aprilie a acestui an procedurile de ratificare a Tratatului de aderare al Roamniei la UE.

Dupa ce a prezentat partii germane stadiul pregatirii Romaniei pentru aderare, cu numai doua luni inainte de publicarea Raportului de Monitorizare al Comisiei Europene, ministrul a subliniat importanta comunicarii cu cetatenii, care vor fi beneficiarii transformarilor pe care Romania le va suporta, in calitate de stat membru.

“E important sa fim sinceri, transparenti si sa le explicam oamenilor fiecare masura luata. Iar acest lucru trebuie facut folosind un limbaj accesibil cetateanului de rand. Nu vrem ca romanii sa intre in Uniunea Europeana exaltati, ci sa cunoasca atat avantajele si importanta apartenentei la familia europeana, cat si responsabilitatile ce le revin ca si cetateni europeni”, a declarat ministrul Anca Daniela Boagiu. Ministrul roman a raspuns intrebarilor punctuale ale delegatiei germane privind lupta impotriva coruptiei, reforma in agricultura si securizarea frontierelor, prezentand stadiul implementarii masurilor necesare aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, informeaza ministerul roman.  

 
Un nou premiu pentru scriitoarea Herta MullerPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 02 March 2006
Scriitoarea germana de origine romana, Herta Muller, va primi in septembrie, in orasul german Aachen, Premiul literar „Walter Hasenklever” pentru intreaga sa opera.

Potrivit Rador, aceasta distinctie, care se acorda la fiecare doi ani impreuna cu un cec in valoare de 20.000 de euro, poarta numele scriitorului Walter Hasenklever, nascut la Aahen in 1890. Premiul se acorda autorilor cu contributii deosebite la literatura germana, printre laureatii editiilor precedente numarandu-se si scriitoarea Elfriede Jelinek, care in 2005 a primit Premiul Nobel pentru Literatura.

Herta Muller a mai obtinut luna trecuta o alta distinctie, Premiul Wurth pentru literatura europeana, in valoare de 25.000 euro, cae a fost decernat joi, 23 februarie, la Stuttgart. Scriitoarea, in varsta de 53 de ani, a emigrat in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin, fiind unul dintre cei mai importanti autori de limba germana. A fost distinsa cu numeroase premii, printre care "Ricarda Huch", "Kleist", "Joseph Breitbach", Premiul pentru literatura Aristeion al Uniunii Europene, Premiul pentru literatura IMPAC Dublin, Premiul berlinez pentru literatura. Anul trecut, doua volume de Herta Muller - unul de eseuri, "Regele se-nclina si ucide", altul de poezie, "Este sau nu este Ion" - au aparut si in limba romana la Editura Polirom.

 
„Rechinii Albi” au intrat sub comanda canadiana in AfganistanPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :179
Thursday, 02 March 2006
Batalionul 341 Infanterie “Rechinii Albi”, care participa la operatiunea “Enduring Freedom”, actioneaza de marti, 28 februarie, in cadrul Brigazii Multinationale “AEGIS”, comandata de generalul de brigada canadian David Frasier.

Comandantul Brigazii americane 173 Aeropurtata “Bayonet”, colonelul Kevin Owens, care a predat in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kandahar responsabilitatea zonei de operatii din sud-estul Afganistanului, le-a multumit soldatilor romani si celorlalti militari din cadrul coalitiei pentru modul responsabil in care si-au indeplinit misiunile de mentinere a pacii si securitatii in zona, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Generalul-locotenent Carl Eikenberry, comandantul Comandamentului Fortelor Aliate din Afganistan si generalul-maior Benjamin Freakley, comandantul CJTF-76 (Gruparea Operativa Multinationala Intrunita 76), prezenti la ceremonie, au apreciat, la randul lor, profesionalismul militarilor constanteni aflati in teatrul de operatii din Afganistan.

 
Festivalul “Ghiocelul de aur” aduce in Arad copii din sase tariPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Thursday, 02 March 2006
Palatul Copiilor si Elevilor din Arad va organiza in perioada 2-4 martie, cea de-a XI-a editie Festivalului international de muzica si dans pentru copii „Ghiocelul de argint”.

Manifestarea va aduce in vestul tarii concurenti atat din Romania, cat si din strainatate, printre care se afla Asociatia Pro Arte - Bekescsaba, Scoala de arte Liszt Ferencz - Oroshaza, Casa de tineret si copii Curcubeu - Pecs, Palatul Copiilor Chisinau - Basarabia, Centrul de Creatie Ialoveni - Basarabia, Scoala muzicala Uzdin - Serbia, Centrul de Cultura pentru copii Ruse - Bulgaria, Centrul de tineret Essek - Croatia, dar si mai multe Palate si Cluburi ale Copiilor de la Baia Mare, Brasov, Craiova, Oradea, Timisoara, Targu-Mures, Targu Jiu, Bucuresti, Clubul Barlad, Onesti, Petrosani, Slatina si Arad.

Formatiile de dansuri vor evolua incepand de vineri, 3 martie, dimineata, de la ora 10:00, pe scena Teatrului de Stat „Ioan Slavici”, iar formatiile de muzica usoara, de la aceeasi ora, la Palatul Copiilor si Elevilor Arad, informeaza cotidianul „Adevarul de Arad”. Ziua de vineri va mai fi dedicata si avea loc galei festivalului care va fi prezentata de actorul Zolvan Lovas si de reportera locala Izabela Vekas, pe scena Teatrului de Stat „Ioan Slavici”, incepand cu ora 17:00.

 
Gemenele de la Indiggo nu au castig de cauza cu TVR-ulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 02 March 2006

Mihaela si Gabriela Modorcea, adice gemenele Indiggo, cele care au transformat si selectia nationala de anul acesta pentru Eurovision intr-o mahala tipic balcanica, nu au reusit sa conteste televoting-ul de la TVR.

Dupa ce au cerut despagubiri in valoare de 100.000 de euro de la TVR, considerandu-se pagubite de modul in care a functionat linia de televoting din finala selectiei nationale – duminica, 26 februarie – cele doua membre ale trupei Indiggo au decis sa depuna o contestatie la TVR.

Firma care a asigurat televoting-ul in seara respectiva spune ca nu ar fi fost posibil ca rezultele sa fie fradudate, sau sa fie blocat vreunul dintre mesaje, pentru ca nu exista nici o modalitate prin care sa sa poata citi continutul unui sms inainte ca acesta sa fie inregistrat, si astfel sa-l invalideze sau sa-l blocheze. Mai mult decat atat, reprezentantii firmei au spus ca s-au inregisrat voturi valide si pentru piesa fetelor de la Indiggo, lucru evident de altfel si din clasamentul final al televotingului. 

Raspunzand la contestatia trupei, TVR a mentionat ca si in situatia in care piesa "Be my boyfriend" ar fi obtinut mai multe puncte in urma televotului, inclusiv punctajul maxim (12 puncte), tot nu ar fi fost castigatoarea selectiei nationale pentru Eurovision 2006, din cauza punctajului acordat de juriu, care a fost nul (0 puncte). In urma fazei finale a selectiei nationale pentru Eurovision 2006 de duminica seara, Indiggo s-a clasat pe locul sapte, cu un total de sase puncte, informeaza comunicatul trimis de TVR.

 
14 ani de la inceputul conflictului ruso-roman de pe NistruPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :308
Thursday, 02 March 2006
Joi, 2 martie, se implinesc 14 ani de la inceputul conflictului armat dintre autoritatile de la Chisinau si regimul separatist din Transnistria. „Soldat cu sute de morti si multi alti raniti, conflictul nu s-a incheiat nici azi, desi continua ca un razboi rece”, informeaza radio BBC.

La 2 martie 1992, la Dubasari, fortele paramilitare transnistrene au luat cu asalt sectia de politie, incidentul soldandu-se cu primele victime omenesti. Fortele separatiste, sprijinite fatis de Armata a XIV-a a Federatiei Ruse, stationata in Transnistria, au preluat controlul asupra majoritatii localitatilor de la est de Nistru, dar si asupra orasului Tighina, de pe malul de vest.

In Transnistria au ramas doar cateva localitati sub controlul autoritatilor legitime ale Republicii Moldova, iar astazi locuitorii lor acuza Tiraspolul de blocada. „La masa negocierilor, Chisinaul si regimul separatist poarta un dialog al surzilor, sub privirile neputincioase ale OSCE, ale SUA si Uniunii Europene. Rusia nu si-a ascuns niciodata sprijinul pentru autoproclamata republica, iar Ucraina, un alt mediator, a avut mereu o pozitie ambigua”, conchide BBC.

 
“Suntem consternati ca sfidarea extremista poate lua o asemenea amploare”PDF Print E-mail
Odorheiul Secuiesc, Romania/Romanian Global News
Accesari :512
Thursday, 02 March 2006
{mosimage}Intr-un protest adresat autoritatilor statului dar si opiniei publice, mai multe asociatii ale romanilor din Harghita condamna actiunile extremiste ale unor organizatii maghiare prin care acestea arunca in aer stabilitatea zonei.

{mosimage}Pe fondul nepasarii totale a autoritatilor guvenamentale romane, care au o politica de lobby egala cu zero in organismele internationale, lobbyul maghiar desfasoara, cu o agresivitate fara precedent, mai multe actiuni antiromanesti care doresc sa atinga in profunzime structura statului roman, atat insitutional cat si cultural, educational si spiritual.

De la atacul impotriva Constitutiei Romaniei, prin incercarea adoptarii Statutului minoritatilor nationale, la atacul asupra statutului european multicultural al Universitatii Babes-Bolyai, continuand prin incercarea de a da Ungariei patrimoniul Fundatiei “Gojdu” si culminand pe 15 martie cu intentia declarata de a proclama autonomia teritoriala a asa numitului “Tinut secuiesc”, organizatii maghiare din Romania si din strainatate, avand in spate Guvernul de la Budapesta, prin Oficiul pentru Maghiarii din afara Granitelor, dar si prin alte structuri mai putin vizibile ale Budapestei, au declansat actiuni concertate impotriva statului roman si implicit asupra romanilor afectati de aceasta ofensiva. O parte dintre acestia, lipsiti in propria tara de drepturi elementare cum ar fi acela de pastrare a identitatii nationale (vezi localitatea Doboi din Harghita, si multe altele, unde romanii iti spun in maghiara ca sunt romani), supusi la presiuni de neimaginat pentru cineva din afara zonei, pentru a-si uita limba sau pentru a pleca de acolo, acestia protesteaza. La cine insa? La un Guvern complice cu lobbyul maghiar in deturnarea Fundatiei Gojdu, sau la destructurarea Statului roman prin adoptarea acelui Statut al minoritatilor? La un Guvern care a uitat de cei 100.000 de romani din Romania care traiesc la fel de greu ca romanii din Timocul sarbesc si bulgaresc, Sudul Basarabiei sau Nordul Bucovinei?

Patru asociatii romanesti si una a tiganilor, toate din Harghita, protesteaza impotriva intentiei Consiliului National Secuiesc de a declara autonomia teritoriala intr-o zona cu peste 100 de cetati dacice si castre romane si pe care doar Stalin a mai avut ticalosia sa o faca regiune autonoma. Nu au speranta ca “patricienii” care conduc destinele guvernului roman sa-I auda. O fac pentru a-si face datoria fata de constiinta lor de cetatean roman si fata de Romania, din inima fiecaruia dintre ei. Romanian Global News publica acest protest cu speranta ca oriunde in lume,  acolo unde vibreaza inca lumina sufletului romanesc sa fie luata o atitudine, chiar daca ea inseamna si o simpla rugaciune.

“Aflam cu ingrijorare din presa locala despre intentiile Consiliului National Secuiesc de a organiza pe 15 martie o “Mare adunare Nationala” la Odorheiul Secuiesc, cu prilejul careia sa se exprime vointa ferma pentru autonomie teritoriala. Suntem consternati ca sfidarea extremista poate lua o asemenea amploare, in vreme ce puterea actuala se uzeaza in frictiuni politice minore, care n-au nici o relevanta din perspectiva interesului national.

Ne ingrijoreaza de asemenea actiunile internationale ale acelorasi organizatii, care au scopul de a conditiona aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana  de garantarea autonomiei “Tinutului Secuiesc”, actiune vadit dusmanoasa la adresa Romaniei.

Toate aceste manifestari si actiuni se reflecta negativ in primul rand asupra conditiei de minoritari numeric a romanilor in zona, ale caror probleme n-au fost puse niciodata serios in dezbaterea executivului, desi contextul in care tendintele autonomiste capata o asemenea intensitate si amploare, ar impune o abordare responsabila a acestei problematici”, se arata in protestul primit la redactie.

Semneaza

Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc

Societatea Cultural Patriotica “Avram Iancu”- filiala Harghita

Fundatia Culturala “Miron Cristea”

Asociatia “Glasul Calimanilor”

Asociatia Rromilor din Toplita

 

(Foto: Biserica din Doboseni in urma devastarii hortiste din 1940)

 
Un mitropolit grec din Elvetia a spart comunitatea romaneasca din GenevaPDF Print E-mail
Limours, Franta/Romanian Global News
Accesari :625
Thursday, 02 March 2006
{mosimage}Ierarhul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, IPS Iosif, a trimis recent Patriarhiei Ortodoxe Romane de la Bucuresti o scrisoare prin care se explica in amanunt situatia actuala a bisericii ortodoxe romane de lemn din Chene-Bourg/Geneva, care, la sfarsitul lunii ianuarie, a fost resfintita de catre Mitropolitul grec-ortodox din Elvetia, IPS Ieremia.

{mosimage}Lacasul de cult din lemn a luat fiinta dupa revolutia din decembrie 1989, cand Asociatia Comunitatea Romanilor din Elvetia, condusa de Ion Brosteanu si Octavian Stefaneanu, l-a adus din Romania pe parintele Adrian Diaconu in scopul formarii unei parohii si al demararii lucrarilor de constructie a bisericii. Dupa votul Adunarii Generale din 17 mai 1992 a luat fiinta parohia „Sfantul Ioan Botezatorul” din Geneva, in relatie canonica fireasca cu Biserica Ortodoxa Romana-Biserica Mama, si cu un statut de autonomie interna. Biserica a fost ridicata in anul 1995 cu mesteri din Romania, iar, la sfintirea pietrei de temelie din 29 iunie 1995, s-a semnat si un document prin care se atesta destinatia acestei biserici, legata strict de parohia romaneasca din Geneva.

Biserica de lemn a fost primul lacas de cult construit in Europa Occidentala de catre refugiatii romani din perioada comunista si, pentru ca biserica sa poata sa serveasca tuturor romanilor ortodocsi din Geneva si din imprejurimi, Mitropolitul Serafim care raspundea pe atunci si de Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, impreuna cu consiliul parohial si preotul paroh au acceptat ca doua duminici sa oficieze acestia, iar celelalte doua duminici sa oficieze ceilalti doi preoti romani, Damian Ionescu si Vergil Valcu. Dupa un an si trei luni preotul si parohia de care era legata acesata biserica au fost pusi in fata schimarii broastelor de la usi si cu interdictia de a mai sluji. O neintelegere iscata intre asociatia CRE si donatorii-enoriasi ai parohiei a fost speculata de cei care doreau sa ia in exclusivitate biserica gata facuta, iar de atunci parohia „Sf. Ioan Botezatorul”, pentru a evita un scandal daunator imaginii Romaniei si Ortodoxiei in Elvetia, s-a retras la biserica catolica din Grand-Lancy, sperand ca prin dialog sa poata sa remedieze aceste neintelegeri. Pr. Damian Ionescu a ramas la biserica si, sustinut de comitetul CRE, a instrainat biserica romaneasca, prin sfintirea ei de catre un episcop neroman, pe 22 februarie 2006.

Mitropolitul Iosif a incercat sa il convinga pe Ion Bals, actualul presedinte al CRE, sa renunte la instrainarea bisericii, si chiar pe Mitropolitul Ieremia, pe care l-a rugat sa oficieze impreuna sluja de sfintire, dar nu a primit raspuns favorabil din partea nici unuia dintre cei doi.

Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale dezaproba si considera neavenit actul „resfintirii” bisericii de lemn care s-a facut fara voia autoritatii bisericiesti de care apartrine aceasta biserica, fara consultarera donatorilor si a enoriasilor parohiei careia i-a fost dedicata si nici a romanilor pe care respectiva asociatie pretinde ca ii reprezinta. Totodata, aceasta atrage atentia ca preotul Damian Ionescu, care slujeste in prezent la biserica de lemn, nu are binecuvantarea canonica necesara sa paraseasca BOR care l-a hirotonit, si fara aceasta binecuvantare nici o alta biserica ortodoxa nu il poate acredita in mod oficial, iar atat acreditarea pr. Ionescu, cat si resfintirea bisericii romanesti de la Chene-Bourg, fara acordul BOR, sunt lipsite de un temei canonic si, in consecinta, aceste acte intaresc o stare de neoranduiala in Biserica.

 
Consiliul Ministrilor al CE solicita ferm Rusiei eliberarea lui Ivantoc si Petrov-PopaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :500
Thursday, 02 March 2006
Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei a adoptat miercuri, 1 martie, sub presedintia Romaniei, cea de-a treia rezolutie interimara privind decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul Ilascu si altii impotriva Federatiei Ruse si a  Republicii Moldova.

Prin aceasta decizie, pronuntata la data de 8 iulie 2004, CEDO a solicitat celor doua state condamnate sa ia toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a reclamantilor incarcerati si sa asigure imediat punerea lor in libertate. Pana in prezent, atat Republica Moldova, cat si Federatia Rusa, au executat doar obligatia de acordare a despagubirilor. In conditiile in care incalcarile grave ale drepturilor omului si sfidarea valorilor democratice ale asa numitelor autoritati de la Tiraspol s-au accentuat in ultima perioada, determinand, in urma cu doua zile, intrarea in greva foamei a cetateanului roman Andrei Ivantoc, Romania, ca stat care asigura presedintia Comitetului Ministrilor, a promovat cu fermitate, impreuna cu statele membre UE, finalizarea rapida si adoptarea acestui document.

Rezolutia survine si in contextul preocuparii sporite a membrilor Consiliului Europei fata de absenta oricaror progrese in eliberarea celor doi cetateni romani detinuti ilegal de in regiunea transnistreana din anul 1993. Spre deosebire de celelalte doua rezolutii anterioare ale Comitetului Ministrilor pe aceasta tema, rezolutia adoptata astazi contine un ton mult mai ferm la adresa Federatiei Ruse, careia i se solicita, cu insistenta, sa utilizeze activ toate modalitatile care ar putea duce la eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. In acelasi timp, prin rezolutie, Republica Moldova este incurajata sa continue eforturile pentru executarea deplina a deciziei CEDO.

Romania va continua sa urmareasca cu atentie executarea deciziei CEDO in cazul Ilascu si isi exprima speranta ca, in conformitate cu solicitarile Comitetului Ministrilor, cei doi cetateni romani vor fi pusi in libertate neintarziat.

 
Asociatia Culturala pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor din Madrid ii uneste pe romaniPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :316
Thursday, 02 March 2006
Din luna martie, Universitatea din Alcala de Henares ar putea deveni un loc obisnuit pentru intalnirile romanilor.

Acest lucru este posibil datorita actiunilor Asociatiei Culturale pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor din Madrid, care a reusit sa convinga reprezentantii universitatii sa gazduiasca, periodic, manifestari culturale si sedinte pe diverse teme - in principal intrarea Romaniei in UE - cu participarea romanilor, a reprezentantilor lor, dar si a spaniolilor interesati de cultura romanesca, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Presedintele Asociatiei Culturale pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor din Madrid, Gheorghe Gainar, a avut in luna februarie o intrevedere cu Virgilio Zapatero, rectorul Universitatii din Alcala de Henares, in care s-a abordat problema proiectului “Romania 2007” propus de asociatia romanilor din Madrid, prin care se urmareste cultivarea schimburilor interculturale intre spanioli si romani, dar si sustinerea integrarii Romaniei in UE. “Avem unda verde din partea Universitatii sa incepem desfasurarea proiectului nostru, in termen de zece zile, adica de pe 23 februarie ne putem apuca de munca. Universitatea, prin rectorul Virgilio Zapatero, ne garanteaza ca vom avea pus la dispozitie un spatiu pentru a organiza intalnirile urmatoare dintre asociatia nostra si alti reprezentanti ai diasporei romane, sau si cu alti reprezentanti ai autoritatilor spaniole”, a declarat Gheorghe Gainar, citat de Actualitatea Romaneasca. “Acum asteptam un raspuns si din partea autoritatilor romane. Deocamdata nu au trimis nici un raspuns, nici de sustinere, nici de dezacord”, mai spune Gheorghe Gainar.

“Romania 2007” este un proiect care urmareste dezvoltarea unui forum hispano-roman care sa sustina intrarea Romaniei in UE. Obiectivul Forumului este promovarea intrarii Romaniei in Comunitatea Europeana prin intermediul activitatilor care ajuta la o mai buna cunoastere a realitatii romanesti si a imaginii sale. “Relatiile intre Spania si Romania s-au accentuat odata cu sosirea emigrantilor romani in Spania. Acest proces s-a accentuat in ultimii zece ani, iar de la regularizarea din anul 2005, multi dintre acesti emigranti ilegali au reusit sa-si legalizeze situatia legala in Spania. Aceasta crestere de emigranti a creat o mai buna cunoastere a culturii romanesti in Spania, schimburi reciproce, si a generat si o miscare de solidaritate ce se evidentiaza prin infratiri intre orasele romanesti si spaniole (Alba Iulia si Alcala de Henares). Unul dintre elementele care a contribuit cel mai mult la integrarea cetatenilor romani in Spania a fost miscarea asociativa a emigrantilor romani care a dat o imagine pozitiva a cetateanului roman in Spania”, se arata in proiectul remis de presedintele Asociatiei Culturale de Ajutorare si Integrare a Romanilor din Alcala de Henares, Gheorghe Gainar.

Asociatia Culturala de Ajutorare si Integrare a Romanilor s-a creat in Alcala de Henares in mai 1998. Printre initiativele asociatiei se numara: apararea drepturilor emigrantilor, promovarea culturii romanesti si a unei bune imagini a Romaniei in Spania, integrarea emigrantilor in comunitatile in care traiesc, dezvoltarea de proiecte culturale, artistice, sportive si economice in egala masura atat pentru romani, cat si pentru spanioli.

 
Esec la negocierile problemei transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :363
Thursday, 02 March 2006

{mosimage}Seful Misiunii OSCE in Moldova William Hill (foto) sustine ca nesemnarea unui protocol dupa incheierea ultimei runde de negocieri (27 si 28 februarie) in problema transnistreana este „un rezultat” al discutiilor dificile privind situatia din localitatea Dorotcaia. 

{mosimage}Hill a declarat miercuri presei ca desi au fost examinate mai multe posibilitati de solutionare a problemelor existente, „nici una dintre partile implicate in conflict nu vrea sa cedeze prima”. „Aceasta problema trebuie sa fie rezolvata oricum, fiindca se apropie sezonul semanatului, iar taranii nu au posibilitate sa se deplaseze la terenurile lor de pamant din zona de securitate”, a spus Hill.

Referindu-se la declaratiile lui Litkai privind actiunile ministrului Reintegrarii Vasili Sova care a parasit marti negocierile, Hill a spus ca „asemenea declaratii nu ajuta la nimic”. „Republica Moldova isi apara interesele sale. Daca Vasili  Sova a procedat corect sau nu, va demonstra timpul”, a declarat el.   

Intrebat ce parere are despre eficacitatea noului format de negocieri, Hill a spus ca „largirea formatului a fost utila si participarea SUA si a UE la procesul de negocieri este salutabila”. El a refuzat sa ofere detalii, spunandu-le jurnalistilor ca nu vrea sa faca acest lucru.

Hill a confirmat ca va pleca in seara zilei de miercuri la Moscova, unde se va intalni cu ministrul rus adjunct al Apararii Vladimir Isakov, cu care va examina problema retragerii armamentului din Transnistria. Potrivit lui, OSCE considera necesara reorganizarea operatiunii de pacificare, aceasta urmand sa aiba un mandat international.  

La 7 si 8 martie, presedintele in exercitiu al OSCE Karel de Gucht va intreprinde o vizita de lucru la Chisinau. El va avea intrevederi cu autoritatile Republicii Moldova, precum si cu liderii separatisti de la Tiraspol. Hill si-a exprimat speranta ca vizita lui Gucht va da un impuls adoptarii unor decizii in problema transnistreana.   

 
Oleg Serebrean cere explicatii in legatura cu inlocuirea cursului de Istorie a RomanilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :361
Thursday, 02 March 2006
Presedintele PSL Oleg Serebrian sustine ca atitudinea autoritatilor fata de recomandarile si cerintele Consiliului Europei este foarte selectiva.

El a declarat miercuri presei ca va expedia un demers ministrului Educatiei Victor Tvircun prin care va solicita explicatiile acestuia in legatura cu actiunile intreprinse pentru excluderea din programul scolar a cursului „Istoria Romanilor” si inlocuirea cu lui cu „Istoria integrata”.

Serebrian si-a exprimat dezacordul in legatura cu interventiile ministerului de profil in programul scolar. Potrivit liderului PSL, in raioane au loc intruniri ale profesorilor de istorie, organizate de Ministerul Educatiei, in cadrul carora profesorii sunt obligati sa accepte cursul „Istoria integrata”.

Totodata, Serebrian si-a exprimat dezacordul in legatura cu alocarea de catre autoritatile publice centrale a 30 milioane lei pentru reconstructia Memorialului gloriei militare „Eternitate” din capitala. Serebrian a spus ca acesti bani se aloca din Bugetul de Stat organizatiei neguvernamentale „VC”, condusa de deputatul comunist Nicolae Gutu.

In alta ordine de idei, Serebrian a spus ca proiectul conceptiei de politica externa, prezentata de Ministerul de Externe, este „un produs al MAE si, eventual, al vreunui consilier prezidential”, precizand ca reprezentantii societatii civile au fost invitati doar la convocarea grupului de lucru pentru elaborarea proiectului respectiv. 

 
Muncitorii romani ar putea fi reprimiti in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :335
Thursday, 02 March 2006
Israelul gazduieste in ultimii ani tot mai putini muncitori romani. Cifra acestora nu depaseste 5.000, dupa cum reiese din statisticile asociatiei “Lumina” din Tel Aviv.

Numarul lor s-a redus drastic incepand cu anul 2002 cand premierul Ariel Sharon a impus eliminarea lucratorilor straini de pe piata muncii in favoarea celor autohtoni, informeaza Actualitatea Romaneasca. De atunci, romanii au fost atrasi de locurile de munca mai accesibile din Italia, Spania, Germania sau alte state europene. Benjamin Netanyahu (foto), fost prim ministru al statului israelian si in prezent presedinte al partidului Likud, se gandeste din nou la potentialul romanilor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate corespondentului PRO TV, Carmen Avram, Netanyahu, candidat la functia de premier, declara ca va incuraja reintoarcerea si angajarea muncitorilor din Romania la firmele israeliene.
Majoritatea lucratorilor romani, calificati sau necalificati, muncesc acum in constructii, in unele ramuri industriale sau in porturi. Alaturi de ei, mai lucreaza in Israel cateva zeci de romance care au grija de persoane bolnave sau batrane. In anii ’90 insa, munceau peste 200.000 de conationali in Tara Sfanta iar contributia lor la ridicarea locuintelor si a edificiilor importante din Tel Aviv sau Ierusalim nu era deloc de neglijat. In anul 2002, statul israelian se confrunta insa cu un somaj ridicat, aproape 280.000 de persoane fara un loc de munca, ceea ce a condus la o politica agresiva de expulzare a strainilor care munceau fara acte. Ariel Sharon a impus atunci reguli noi pe piata muncii pentru a proteja populatia statului si investitiile in locurile de munca.
Dar economia Israelului s-a redresat, dupa cum sustine Benjamin Netanyahu iar pentru lucratorii straini ar exista noi sanse de angajare daca fostul ministru al finantelor ar castiga alegerile programate la sfarsitul lunii martie. Presedintele asociatiei “Lumina” pentru apararea drepturilor muncitorilor romani, Sorin Balan, ne-a confirmat si el ca economia statului ar avea nevoie de o infuzie noua de mana de lucru straina. “Este o criza mare de muncitori… firmele isi iau unele de la altele lucratorii”, ne-a spus Sorin Balan care mentioneaza ca numai romanii care lucreaza in constructii se bucura acum de protectia unei legi care le apara drepturile. Abia in cursul anului 2005 au fost reglementate angajarea si transferul lucratorilor straini de la o firma de constructii la alta. Acelasi lucru incearca autoritatile ministrului muncii sa il realizeze si pentru cei care lucreaza in ramurile industriale grele. Legea lucratorilor straini le protejeaza salariile, drepturile la concedii, la recompense in caz de accidente sau boala. In acelasi timp, impune anumite obligatii si patronilor care au ajuns acum sa plateasca taxe de pana la 14.000 de sekeli pe an pentru un lucrator strain. In cazul in care granitele Israelului se vor deschide pentru a primi iarasi un numar masiv de muncitori romani, acestia vor beneficia de anumite drepturi pe care nu le aveau in anii ’90. Singura situatie delicata este cea a femeilor care ingrijesc de batrani sau bolnavi si traiesc in casele familiei angajatoare. Statul nu poate controla indeaproape angajarea lor, nu le poate garanta respectarea drepturilor salariale si tocmai de aceea, presedintele asociatiei “Lumina” le recomanda romancelor care ar dori un asemenea loc de munca sa il caute in alte tari.
Benjamin Netanyahu este convins ca are toate parghiile pentru a da un impuls economiei daca va avea din nou puterea in fruntea guvernului. “Daca eu voi conduce economia, atunci ea va creste rapid, cu cinci sau sase procente anual, iar intr-un deceniu vom dubla PIB-ul, ceea ce ne va face o economie foarte bogata, per capita, dar si in termeni absoluti - o economie puternica, cu multa productie si mult hi-tech, si fara somaj, va cere probabil forta de munca suplimentara”, declara el pentru postul romanesc de televiziune, PRO TV. In campania sa electorala, liderul Likud a promis israelienilor ca va eradica saracia in numai trei ani, ca va reduce taxa pe valoarea adaugata de la 16,5 la 14 procente si ca va reduce taxele care se platesc pentru lucratori, de la 49% la 40%.

 
66.000 de imigranti romani in LombardiaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 02 March 2006
In ultimii cinci ani, numarul strainilor aflati in situatie legala, dar si ilegala, in Lombardia s-a dublat practic, iar daca sosirile imigrantilor in regiune vor continua in acest ritm, este foarte posibil ca in urmatorii ani sa se dubleze inca o data.

Acestea sunt datele care reies din raportul anual al Observatorului regional pentru integrare si multietnicitate, citat de portalul Stranieri in Italia. Conform cifrelor sondajului, la inceputul lui ianuarie 2001, numarul strainilor din Lombardia, proveniti din tari cu presiune migratorie mare, era estimat la un interval de 405.000-435.000 de unitati. In prezent, numarul imigrantilor este estimat undeva la valoarea de 776.000-813.000. Pe primul loc in topul celor mai numerosi imigranti sunt marocanii (94.000), urmati de albanezi (87.000). Romanii, aflati pe locul al treilea, au crescut foarte mult ca prezenta in regiune, ajungand pana la 66.000. Ei sunt urmati in top de egipteni (52.000), filipinezi (41.000), chinezi (40.000), ecuadorieni (37.000) si peruvieni (34.000).

Analiza datelor demografice, in cursul acestor cinci ani, confirma ca imigratia continua sa fie un fenomen care priveste in mod special generatia tanara, chiar daca s-a constatat o crestere a varstei medii a populatiei straine prezente in regiune, aceasta crescand de la 31 de ani in 2001 la 34 de ani in 2005.

In ceea ce priveste situatia imigrantilor ilegali, datele de la nivelul anului 2005 indica o crestere sensibila, de aproximativ 20.000 de unitati, fata de anul 2004. In Lombardia, imigrantii fara permise de sedere sunt o prezenta obisnuita mai ales in provincia Milano (60.000-70.000) si in Bergamo si Brescia, cu cate 13.000 in fiecare provincie.

In scolile din regiune lombarda se inregistreaza 198 de nationalitati diferite. Conform datelor furnizate de Oficiul scolar regional, in timpul anului scolar trecut erau 88.170 de elevi straini, dintre care 40% concentrati in Milano, dar cu prezente importante si in sectorul scolar brescian (15.199 de studenti straini) si in cel din Bergamo (9.942 de elevi straini).

 
In Italia se pot depune cererile de angajare prin Decretul FlussiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 02 March 2006
Incepand de vineri, 3 martie, angajatorii italieni pot trimite prin sistem recomandat cererile de angajare pentru imigranti.

Pot fi primiti in Italia, pe baza acestor cereri, muncitori din Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Sovacia, Slovenia, Ungaria, tarile nou-intrate in Uniunea Europeana.

Decretul Flussi 2006 pentru neo-comunitari va fi publicat in Gazzetta Ufficiale joi, 2 martie, ca atare dand unda verde depunerii de cereri la o zi distanta, respectiv vineri, 3 martie. Cererile se pot trimite de la orice oficiu postal catre Ghiseul Unic pentru Imigratie, prin sistem recomandat.

Cererile vor trebui completate folosind modulul sub-neocomunitari, pus la dispozitie de Ministerul Muncii. La cerere va trebui atasata si o copie a unui document de identitate, fie al angajatorului, fie al muncitorului strain. Fiecare angajator va putea trimite mai multe cereri de angajare folosind o singura recomandata.

 
Cererile pentru sponsorizarea parintilor din Canada – pe drumul cel bunPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 02 March 2006
CPC Mississauga a reusit sa proceseze in ultimele trei saptamani cererile pentru sponsorizarea parintilor primite in perioada 5 noiembrie-8 decembrie 2003.

Aceasta veste favorabila sustinatorilor proiectului respectiv a venit imediat dupa ce analizarea solicitarilor fusese intarziata din cauza sarbatorilor de iarna si a alegerilor din Canada. Pentru a reusi sa alcatuiasca o imagine mai ampla asupra acestui proces, prin prezentarea unor date statistice pe pagina personala de web, initiatorii proiectului de sponsorizare ii roaga pe cei care au trimis aceste cereri sa le furnizeze informatii personale, de genul datei de depunere a cererii. Informatiile vor fi utilizate numai in scop statistic si nu vor dezvalui aspecte personale ale aplicantilor, acestora garantandu-li-se confidentialitatea celor trimise, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

 
Javier Solana, in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 02 March 2006
Secretarul General al Consiliului UE, Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, Javier Solana, va efectua joi, 2 martie, o scurta vizita la Chisinau, in care se va intalni cu presedintele Vladimir Voronin. P

Potrivit repoerter.md, seful Serviciului de presa al Presedintiei, Natalia Visanu, a anuntat ca oficialul european va intreprinde o escala de cateva ore la Chisinau, in drumul spre Kiev, unde are planificata o vizita oficiala. Solana va sosi pe pamant basarabean din initiativa proprie si va avea pe durata vizitei numai o intrevedere neprotocolara cu presedintele Vladimir Voronin.

Declaratiile recente ale Comisarului european pentru industrie, Gunter Verheughen, care a afirmat ca fostele republici sovietice nu vor deveni membre ale UE, desi procesul de extindere va continua, au generat ingrijorari la Chisinau. Totodata, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, a apreciat declaratiile unor oficiali de la Bruxelles privind perspectivele de aderare a Moldovei la UE nu trebuie sa descurajeze autoritatile moldovenesti in implementarea politicilor orientate spre integrarea europeana.

 
Ambasadorii tarilor francofone s-au intalnit la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :343
Thursday, 02 March 2006

La initiativa Romaniei care detine presedintia Conferintei Ministeriale a Francofoniei, la 28 februarie, la Viena, a avut loc reuniunea de constituire a grupului ambasadorilor tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, pe langa organizatiile internationale cu sediul la Viena. Grupuri similare exista la New York, Geneva, Bruxelles, Addis-Abeba si Roma.

Obiectivele principale ale grupului sunt dezvoltarea solidaritatii intre tarile care au limba franceza in comun, promovarea utilizarii limbii franceze si incurajarea multilingvismului. La reuniune s-a decis formarea unui birou prezidat de ambasadorul Romaniei, Liviu Bota, din care fac parte ambasadorii Belgiei, Burkinei-Faso, Canadei, Frantei, Egiptului, Marocului si ex-officio Austriei, in calitate de tara gazda.

Cu ocazia acestei reuniuni, a fost adoptat si un program de actiune pentru perioada premergatoare reuniunii la nivel inalt de la Bucuresti din toamna acestui an.

Intalnirea a beneficiat de prezenta ambasadorului Jose-Luis Rocha, Reprezentantul Personal al Secretarului General al OIF. Oaspetele a rostit mesajul Secretarului General al Francofoniei, Abdou Diouf care a salutat initiativa de constituire a grupului. De asemenea, reprezentantul OIF s-a referit la ultimele evolutii din domeniul francofoniei, care au avut loc dupa intalnirea la nivel inalt de la Ouagadougou si la adoptarea Cartei Francofoniei de catre Conferinta Ministeriala de la Antananarivo, din 23 noiembrie 2005.

Statele membre si cu statut de observator care au reprezentante la Viena sunt: Albania, Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Cap-Verde, Coasta de Fildes, Croatia, Egipt, Franta, Georgia, Grecia, Ungaria, Liban, Lituania, Luxembourg, Macedonia, Maroc, Moldavia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Elvetia, Tunisia,Vietnam.

 
Lasata Secului si pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 02 March 2006
Romanii care sunt enoriasi ai bisericii ortodoxe romane „Sfantul Gheorghe” se vor intalni duminica, 5 martie, la o masa de Lasata Secului pentru Postul Mare.

Aceasta va incepe la ora 13:00, dupa terminarea serviciului religios duminical, si va avea loc, la fel ca si alte evenimente desfasurate de parohie, la Sala „Dacia”, care este si sala sociala a bisericii. Pentru cei care nu stiu unde se afla aceasta, adresa este 247 Rosethorn Ave., Toronto, informeaza parohia romaneasca din Toronto.

 
Iluminismul in tarile romane – dezbatere la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 02 March 2006
Crissaro Communications, in colaborare cu Centrul interuniversitar de studii neo-elenice din Montreal, va organiza sambata, 8 aprilie, conferinta profesorului Jacques Bouchard cu titlul "L'aube des lumieres dans les pays roumains".

Aceasta va avea loc cu incepere de la ora 11.00, la Universitatea din Montreal, pavilionul Claire McNicoll, situat la 2900, Chemin de la Tour, sala Z-330 (http://www.umontreal.ca/plancampus).

Conferinta va avea ca tema de dezbatere o perioada importanta pentru cultura romaneasca moderna - secolele XVII-XVIII, de la publicarea Psalmilor tradusi de Dosoftei pana la aparitia primei gramatici a limbii romane tiparite de Micu si Sincai. Profesorul Bouchard va incerca sa surprinda impactul pe care dominatia fanariota din tarile romane l-a avut in tranzitia acestora de la o cultura ecleziasta la iluminismul de tip occidental.

Jacques Bouchard este profesor titular de limba si literatura greaca la Universitatea din Montreal si la Universitatea McGill, directorul Centrului interuniversitar de studii neo-elenice din Montreal, autorul unui numar important de articole si comunicari stiintifice despre iluminismul grec si poezia moderna greaca, cat si traducatorul a numeroase  romane si culegeri de poeme.

 

 
Cvartetul ConTempo concerteaza pentru spitalul de copii din Cluj-NapocaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 02 March 2006
Cvartetul romanesc ConTempo va sustine joi, 2 martie, de la ora 20.00, la Biserica St Mark din Surrey, un concert de binefacere pentru Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Din programul spectacolului vor face parte partituri semnate de Mozart (Quartet in D Minor K421), Elgar (Quartet in E minor op.83; Interval), Beethoven (Bazumovski Quartet no.3 in C op.59).

Biletele vor costa 10 lire sterline si 8 lire cu reducere. Fondurile stranse in urma concertului vor merge catre Fundatia Clinica de Stiinta si Educatie a Spitalului St Bartholomew, pentru renovarea Spitalului din Cluj.

Cvartetul de Coarde ConTempo s-a format in 1995, fiind alcatuit initial din patru studenti la Universitatea de Muzica din Bucuresti. De atunci, cei patru au efectuat turnee in intreaga lume, intr-un ritm sustinut, si au obtinut un numar record de 13 premii internationale. Cvartetul a devenit unul dintre cele mai cunoscute tinere cvartete de coarde de pe scenele intrenationale.

Membrii Cvartetului ConTempo au tinut recent cursuri intrenationale de muzica de camera in Olanda („Scoala de Vara ConTempo", din Galway, Royal Academy of Music din Dublin, Concorda din Kilkenny), in UK (Royal Academy of Music, Reading School of Music), in Japonia (Geidai University of Music, Tokyo), dar si in Romania. In iulie 2004, ei au sustinut prima scoala de vara de muzica din Galway, ocazie cu care cativa membri ai Orchestrei Filarmonice din Oslo au venit sa asiste la cursurile predate tinerilor muzicieni din intreaga tara. In iulie 2005, ei au lansat in Galway propriul lor Festival "ConTempo Summer Concerts", care a adus in Marea Britanie artisti celebri in intreaga lume, printre care Emma Johnson, Martin Lovett ("Amadeus Quartet"), Bruno Giuranna, Hugh Tinny and Mairtin O'Connor.

Cvartetul ConTempo este format din Bogdan Sofei (violina), Ingrid Nicola (violina), Andreea Banci (Viola) si Adrian Mantu (violoncel).

 
Hora romaneasca in MarylandPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 02 March 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei la Washington a luat parte saptamana trecuta la un eveniment multicultural organizat de Girl Scouts of Central Maryland la liceul Wilde Lake din Columbia.

{mosimage}Misiunea diplomatica romana a fost reprezentata de un grup folcloric romanesc care le-a prezentat tinerilor participanti, parintilor si profesorilor lor mai multe aspecte ale culturii, traditiei si istoriei romanesti. Totodata, artistii au venit in fata celor prezenti si cu un program de dansuri si muzica autentic romanesti, dar si cu o serie de retete traditionale, informeaza Ambaasada Romanei la Washington. Finalul manifestarii a fost marcat de o adevarata hora romneasca, la care au fost invitati sa ia parte toti cei din public.

 
Trupa de actori de la TNB, in spectacol la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 02 March 2006
Teatrul National “I.L.Caragiale” din Bucuresti va prezenta sambata, 11 martie, incepand cu ora 19:00, si duminica, 12 martie, de la ora 18:00, la Bergisch Gladbach, aflat langa Koln, spectacolul de teatru “Noiembrie”, de Ana Maria Bamberger.

Acesta se va desfasura in sala de teatru a liceului “Nicolaus Cusanus”, situat pe Reuterstrasse 51, si ii va avea in distributie pe Olga Tudorache, George Motoi si Giliola Motoi, informeaza portalul tinerilor romani din Germania.  Pretul unu bilet de intrare este de 15 euro pentru membri si 10 euro pentru studenti si elevi.

Mai multe informatii despre derularea acestui spectacol regizat de Alice Barb se pot afla de la Centrul Cultural Roman Koln, persoana de contact Lavinia Oltenau, tel: 0221 – 60 85 683 sau e-mail: info@rkzk.de.

 
Tamara Buciuceanu-Botez si Serban Pavlu, pe scena in DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :278
Thursday, 02 March 2006
Tamara Buciuceanu-Botez si Serban Pavlu se vor afla vineri, 31 martie, si sambata, 1 aprilie, de la ora 20:00, pe scena Aulei Luisengymnasium din Dusseldorf, unde vor interpreta piesa „Nepotu’” de Adrian Lustig, in regia lui Horatiu Malaele.

Pretul unui bilet este de 15 euro, iar pentru studenti si elevi 13 euro, anunta pagina de web a tinerilor romani din Germania. Rezervarea biletelor se face la tel: 0208-488420 si tel: 0163-5521254 sau tel/fax 02131/602869.

 
Vinurile romanesti vor fi prezentate in ElvetiaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :157
Thursday, 02 March 2006
Finalul lunii martie ii va invita pe romanii si elvetienii din Geneva la o degustare de vinuri romanesti care va fi oferita de casa Finecom.

Prezentarea si degustarea soiurilor romanesti se va face vineri, 31 martie, si va mai contine si o parte caritabila prin care vinurile expuse vor fi comarcializate in vederea ajutarii celor doua sate transilvane Fundoaia-Larga si Glajaria, informeaza Asociatia Romana din Geneva. De altfel, cele doua sate nu apar pentru prima data in vizorul public, acestea fiind de 15 ani in mijlocul preocuparilor umanitar-sociale ale asociatiei Boloise, al carei secretar este F. Laurent.

 
Talisman in turneu in Marea Britanie si IrlandaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :163
Thursday, 02 March 2006
Dupa marele succes al concertelor sustinute la Londra in ianuarie 2005, Tavi si Alin, adica trupa Talisman, revin in luna martie cu un nou turneu in Marea Britanie si Irlanda.

Primul spectacol sustinut de Talisman va avea loc sambata, 4 martie, in Northampton, Corby, la biserica sarbeasca. Urmatoarele doua concerte vor fi gazduite de deja celebrul restaurant 32 Old Bailey, din Londra, in zilele de 5 si 8 martie. Dupa spectacolele din Marea Bitanie, Alin si Tavi vor merge in Irlanda, la Dublin, unde vor sustine trei concerte in zilele de 10, 11 si 12 martie, la Restaurantul Transilvania.

Pretul biletelor este de 15 lire sterline, iar mai multe informatii se pot obtine la adresa de e-mail webmaster@romani.co.uk, sau la numarul de telefon 079 56266691.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions