Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Biserica merge in Parlament sa apere GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Italia/Romanian Global News
Accesari :1093
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Inaltii ierarhi ortodocsi din Transilvania si Ungaria transmit azi o scrisoare de protest Presedintelui, Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului in problematica legata de uzurparea Fundatiei Gojdu, ne-au transmis reprezentanti ai Patriarhiei Romane.

{mosimage}Reuniti ieri in sedinta Sfantului Sinod, inaltii ierarhi ortodocsi din Transilvania si Ungaria au luat decizia sa mearga in corpore in plenul Camerei Deputatilor pentru a-si prezenta pozitia fata de infiintarea unei noi Fundatii ungaro-romane Gojdu, dupa ce mai multi deputati au facut ieri aceasta cerere. Prelatii BOR au redactat tot ieri o scrisoare care va fi remisa Presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului, in care se exprima surprinderea ca, prin infiintarea noii Fundatii, Guvernul i-a exclus tocmai pe principalii beneficiari ai testamentului Gojdu. Statul roman, Guvernul si Parlamentul sunt chemate sa apere drepturile romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania, beneficiarii directi ai testamentului lui Emanuil Gojdu.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este dispusa sa lupte pe toate caile legale, nationale si internationale, pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu, a declarat, miercuri seara, IPS Bartolomeu Anania, afirmatia fiind sustinuta si de conducatorul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria, IPS Sofronie de Jula. (Victor RONCEA)

                                                                                                                   

"Nu pot exista doua fundatii Gojdu"

"Nu pot exista doua fundatii Gojdu paralele, asta inseamna ca una nu se justifica", a declarat presei IPS Bartolomeu Anania, la finalul Adunarii Nationale Bisericesti. Mitropolitul Anania a facut referire la mai multe elemente importante in discutia legata de patrimoniul Fundatiei Gojdu, cum ar fi testamentul (care nu poate fi schimbat, respins sau largit), beneficiarul testamentului, executorul testamentar (Fundatia Gojdu, pe care Biserica o reprezinta ca urmas legitim al celei originale) si, pe de alta parte, interesul tinerilor "care asteapta sa primeasca burse de studii si sa se afirme in campul culturii si spiritualitatii romanesti" - informeaza Mediafax.

"Speram ca la Camera Deputatilor se va vota pozitiv. In ipoteza ca se voteaza negativ si pozitiv pentru propunerea Guvernului, vom merge la Senat. Vom face aceleasi demersuri legale catre Senat si catre comisii si catre plenul Senatului. In ipoteza pesimista ca si Senatul o va respinge, ramane presedintele, caruia ii vom cere cu toata fermitatea, in numele Bisericii, sa nu promulge legea. Si daca, in ipoteza cea mai pesimista, nici presedintele nu ne va ajuta, atunci deschidem procedura legala ca sa stramutam procesul la institutii internationale, la Haga sau la Helsinki", a declarat IPS Bartolomeu Anania, referindu-se la posibila infiintare a Fundatiei Gojdu conform Acordului romano-ungar.

Bucurestiul a uitat de romanii ortodocsi din Ungaria

"Am reluat demersurile (privind retrocedarea patrimoniului fundatiei - n.r.), dar raspunsul a fost ca, in Ungaria, legea retrocedarilor si-a produs efectul si nu mai poate fi recuperat nimic. Aspectul financiar nu este neglijabil", a declarat, la randul lui, PS Sofronie, conducatorul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria.

"Durerea mea, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, este ca cladirea in care functioneaza capela noastra de la Budapesta este intr-o stare avansata de degradare si, cu 200.000 de euro care s-au gasit anul trecut si sunt blocati undeva, in Ambasada romana din Budapesta, dar care vor trebui returnati, daca Parlamentul voteaza asa cum Biserica cere... Imi pare rau ca s-au gasit acesti bani pentru acest proiect de fundatie, in timp ce eu, de sapte ani de zile de cand sunt episcop acolo, la cererile repetate pentru restaurarea cladirii in care functioneaza capela noastra, am primit foarte foarte putini bani", a adaugat PS Sofronie. De fapt, suma reala deja trimisa de MAE la Budapesta este de 500.000 de euro, conform declaratiei secretarului de stat in MAE, Lucian Leustean, data in fata Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.

IPS Sofronie a mai afirmat ca, in 2005, episcopia sa nu a primit nici un ban pentru restaurare, iar ca in 2004 a beneficiat de cinci miliarde de lei (vechi - n.r.), din partea Guvernului Romaniei, bani pe care i-a folosit pentru refacerea capelei.

"De data aceasta, cred ca, prin vocea a trei sinoade mitropolitane - Sinodul Mitropoliei Ardealului, Sinodul Mitropoliei Clujului si Sinodul Mitropoliei Banatului -, vocea noastra va putea fi mult mai raspicat auzita si cred ca, in aceasta situatie, va exista si vointa politica necesara pentru a ni se rezolva problemele", a precizat episcopul Sofronie de Jula, Ungaria. (George DAMIAN)

Andon face manevre cu Ordonanta

Ordonanta de Urgenta pentru infiintarea unei fundatii ungaro-romane Gojdu ar putea sa primeasca un vot pozitiv, a apreciat ieri deputatul conservator Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Senatului. Sergiu Andon sustine aprobarea Ordonantei de Urgenta cu un amendament conform caruia se adopta ordonanta pentru ratificarea acordului cu interpretarea ca, prin textul acordului, nu se aduce atingere in nici un fel statutului fundatiei non-profit Gojdu cu sediul la Sibiu, nici drepturilor decurgand din Testamentul lui Emanuil Gojdu si nici scopului folosirii acestora. Insa deputatul independent Aurelian Pavelescu a subliniat ca problema nu poate fi "reparata" de Guvern pentru ca Acordul este semnat de partea ungara si ratificat de Parlamentul Ungariei. "Nu se mai poate reveni asupra Acordului in Comisia juridica", a precizat Pavelescu.

Deputatii au aprobat, marti, in plen, cu majoritate de voturi, ca proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr 183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu" sa fie calificat in proiect de lege de complexitate deosebita. Aceasta calificare a Ordonantei de Urgenta prelungeste termenul de aprobare tacita a acesteia pana la data de 30 martie - dupa cum ne-a indicat deputatul conservator Sergiu Andon. Acesta s-a aratat optimist in legatura cu soarta acestei ordonante afirmand ca nu este indicata respingerea Acordului cu Ungaria semnat in octombrie 2005, deoarece "ar constitui un fapt fara precedent care ar afecta relatiile bilaterale", exact cum declarase deja liderul UDMR Marko Bela, cu doar o zi inainte. Sergiu Andon ne-a declarat ca au existat "tatonari diplomatice" in urma carora s-a stabilit ca partea maghiara ar putea accepta amendamentul Parlamentului Romaniei mentionat mai sus. Totodata, Andon a mai dezvaluit ca "ministrul Ungureanu ne-a torpilat cu telefoane si tot felul de bau-bauri, incercand sa obtina un vot favorabil".

Deocamdata discutiile privind noua Fundatie publica ungaro-romana Gojdu vor fi reluate luni in plenul Camerei Deputatilor. Sergiu Andon a afirmat ca va incerca reintoarcerea Ordonantei de Urgenta in Comisia Juridica a Camerei (unde ordonanta a primit aviz negativ) pentru a-i fi anexat amendamentul pomenit mai sus. Deputatul conservator a apreciat ca ordonanta de urgenta va fi votata in plenul Camerei Deputatilor cu amendamentul sau. Sergiu Andon a apreciat ca Acordul semnat de ministrul Ungureanu in octombrie 2005 "nu prezinta probleme majore, in afara de suprapunerea numelui Gojdu la doua fundatii". (G.D.)

Istoria mostenirii Gojdu

Emanuil Gojdu, avocat si om politic in Imperiul Austro-Ungar, a stabilit prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie, care sa ii poarte numele dupa moarte. Prima reprezentanta a fundatiei, condusa de Andrei Saguna, a fost infiintata in 1870 sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox, transmite Mediafax.

Conform Tratatului de la Trianon din 1920, Ungaria trebuia sa predea Fundatiei Gojdu de la Sibiu toate bunurile ramase la Budapesta. In conformitate cu pozitia Guvernului ungar, de nerecunoastere a Tratatului de la Trianon, in cursul anilor '20 au fost blocate conturile bancare ale Fundatiei Gojdu de la Sibiu care a fost impiedicata sa se foloseasca de cladirile sale din Budapesta.

In urma unor tratative indelungate, guvernele de la Bucuresti si Budapesta au incheiat in anul 1937 o conventie prin care Budapesta se obliga sa predea patrimoniul existent in Ungaria Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Parlamentul budapestan a ratificat abia in anul 1940 Conventia din 1937, care nu a mai fost aplicata din cauza celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Statul ungar a nationalizat in 1952 imobilele din Budapesta aflate in patrimoniul fundatiei, cunoscute sub denumirea de "Curtile Gojdu". Aceste imobile au intrat , in 1990, in proprietatea Primariei Sectorului 7 din Budapesta.

In anul 2003 s-a facut publica intentia de transformare a Curtilor Gojdu in centru comercial si partea romana a facut demersuri pentru ca aceasta intentie sa nu se materializeze. Partea romana a propus, in 2002, crearea unei fundatii publice romano-ungare "Gojdu", cu sediul in Curtile Gojdu, sub egida careia sa se omagieze personalitatea omului politic si sa se sprijine consolidarea relatiilor romano-ungare.

Curtile Gojdu au trecut, in decembrie 2004, in proprietatea companiei israeliene Autoker Holding Rt. Aceasta si-a aratat disponibilitatea de a amenaja spatiile din Cutile Gojdu pentru destinatia avuta in vedere de cele doua guverne: sediul fundatiei publice romano-ungare Gojdu. Conform acordului semnat cu ocazia sedintei comune din octombrie 2005 a guvernelor roman si ungar, fundatia publica Gojdu urmeaza sa fie infiintata la Budapesta conform legislatiei maghiare si sa fie cofinantata de cele doua state semnatare. (G.D.)

PC si PD versus PNL si UDMR

MAE a fracturat Coalitia

Conservatorii au invitat reprezentantii Bisericii in Parlament

Dupa pozitia transanta a PRM si conducerea Partidului Coservator s-a declarat ieri impotriva noii Fundatii ungaro-romane Gojdu. Conducerea Partidului Conservator a anuntat ieri ca va sustine demersurile Bisericii Ortodoxe Romane pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu si solicita Parlamentului sa ii invite la dezbaterea proiectului de lege pe reprezentantii de seama ai BOR, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii partidului nu vor vota legea privind Fundatia Gojdu deoarece aceasta "dezmosteneste tinerii ardeleni cu ajutorul unor artificii juridice si anti-romanesti".

Popa a spus ca a solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor ca raportul Comisiei Juridice, care va fi intocmit pe baza acestui proiect de lege, sa fie insotit si de un punct de vedere exprimat de ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane. "Cer ca la dezbaterile pe fond, atat din comisie, cat si din plenul Camerei Deputatilor sa participe reprezentantii de seama ai Bisericii Ortodoxe Romane in frunte cu PF Teoctist (...) Numai cu participarea acestor inalti ierarhi bisericesti ne vom putea atinge scopul de a ne lumina si de a ne da gandul cel bun pentru a lua o hotarare corecta si inteleapta", a afirmat Popa.

Declaratiile deputatului Nicolae Popa au fost sustinute si de presedintele Consiliului Executiv al Partidului Conservator, senatorul Sabin Cutas, care a declarat ca PC vrea ca toata mostenirea Gojdu sa fie pastrata asa cum prevede testamentul, de catre Biserica Ortodoxa Romana. Cutas a spus ca Partidul Conservator l-a desemnat pe deputatul Petru Calian sa mearga la Budapesta pentru a se informa in ceea ce priveste patrimoniul Fundatiei Gojdu.

PD nu sustine actuala formula a Acordului "ungaro-roman"

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca textul Acordului privind Fundatia Publica Romano-Ungara "Gojdu" nu poate fi acceptat in forma de acum si nu va fi sustinut de catre Partidul Democrat, transmite Rompres.

"In privinta Fundatiei Gojdu lucrurile sunt clare: textul nu poate fi promovat in actuala formula si nu va fi sustinut de catre PD in forma rezultata din intalnirea care a avut loc la nivelul ministrilor de externe ai Romaniei si Ungariei", a spus liderul democrat. Acesta a explicat ca singura modalitate prin care se poate merge mai departe este aceea de a specifica foarte clar in textul acordului ca el nu va aduce atingere in nici un fel statutului Fundatiei nonprofit "Gojdu" si nu va aduce nici un fel de atingere Testamentului Gojdu. "Aceasta forma a acordului nu poate fi acceptata, asa cum a fost prezentata spre aprobare la Parlament Daca se vor putea gasi amendamente care sa convina tuturor partilor implicate este in regula, daca nu, nu", a mai spus Boc, care a precizat ca textul Acordului nu a fost discutat in Alianta.

Boc crede ca Marko Bela stie legile

Referitor la afirmatia liderului UDMR, Marko Bela, care a apreciat ca este fara precedent ca o decizie a Guvernului cu privire la un acord international, luata cu luni in urma, sa fie contestata abia acum, Boc a spus ca, fara indoiala, acesta stie ca un acord poate fi ratificat cu anumite rezerve. "Este o practica internationala arhicunoscuta si sunt convins ca si domnul Marko Bela are cunostinte de drept international si stie ca orice acord poate fi ratificat cu anumite rezerve. Una dintre parti poate face o declaratie unilaterala, prin care sa spuna ca anumite componente ale acordului nu sunt recunoscute decat intr-o anumita forma", a afirmat Boc. Presedintele PD a spus ca daca Romania va face o astfel de declaratie unilaterala, ea va aplica acordul fara acel aspect cu care nu a fost de acord.

Ordonanta lui Ungureanu, mar al discordiei

Dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor au aratat ca proiectul de infiintare a unei Fundatii ungaro-romane Gojdu nu se bucura de un sprijin din partea partidelor parlamentare.

Astfel, propunerea deputatilor PNL, sustinuta exacerbat de Bogdan Olteanu, de retransmitere la Comisia juridica a proiectului de lege, a fost respinsa cu 113 voturi pentru, 113 impotriva si doua abtineri. De altfel, aceasta solicitare a liberalilor a "incins" discutiile procedurale, deputatii PRM si PSD considerand inoportuna cererea, ca urmare a faptului ca in comisie s-a dat deja raport de respingere a proiectului de lege.

Deputatul PC Petru Calian a catalogat ca "inutila" retrimiterea in comisie, deoarece proiectul de lege fiind de fapt un Acord intre doua tari nu suporta amendamente. Foarte vehement a fost deputatul PRM Lucian Bolcas, care a acuzat ca se incearca trecerea proiectului prin aprobare tacita si a afirmat ca PNL nu se mai poate numi partid national. El a criticat dur incercarile de evitare a dezbaterilor parlamentare pentru un proiect in care "practic se face comert cu oasele stramosilor nostri". El a aratat ca un Acord international nu poate fi amendat, el putand fi admis sau respins de Parlament. (George DAMIAN)

Presa ungara cu ochii pe Bucuresti

Presa din Ungaria urmareste cu maxima atentie evolutiile din Camera Deputatilor de la Bucuresti cu privire la ratificarea Acordului Gojdu, semnat de ministrul de Externe roman Mihai Razvan Ungureanu si secretarul de stat maghiar Andras Barsony si intarit de premierii Romaniei si Ungariei, informeaza Rador. Spre deosebire de presa de la Bucuresti - in majoritate neinteresata de cazul Gojdu - toate marile ziare maghiare de zilele acestea - Magyar Hirlap, Népszabadsag, Népszava, Magyar Nemzet - se dovedesc a fi interesate de subiectul mostenirii marelui Mecena roman.

Prelungirea de catre Camera Deputatilor cu 15 zile a termenului de ratificare in mod tacit a ordonantei guvernamentale cu privire la Acordul ungaro-roman de infiintare a unei noi Fundatii Publice "Gojdu" a creat si continua sa creeze valuri de comentarii in mediile de informare ungare. Legislativul ungar, dupa semnarea documentului la Bucuresti, in termen de o luna a si ratificat acest acord. Comentariile aparute ieri in presa ungara sub titlul "Bucurestiul respinge Fundatia Publica Gojdu" sau "Si Academia Romana s-a cuplat in disputa Gojdu" din cotidianul Népszabadsag, "Crearea unui caz Gojdu" din publicatia "Magyar Hirlap", "Au respins acordul Gojdu" din cotidianul Népszava, "Mostenirea Gojdu in focuri incrucisate bucurestene" din cotidianul Magyar Nemzet, prezinta pozitiile unor partide romanesti, atacand in special Partidul Romania Mare, ai carui reprezentanti au declarat ca "prin acordul bilateral s-au scos la mezat osemintele eroilor natiunii romane". Presa maghiara prezinta interventiile de ultima ora ale Patriarhiei Romane si ale Academiei Romane, prezentate de ziarul ZIUA. Ambele foruri sustin incorectitudinea incheierii unui astfel de acord care contravine testamentului marelui mecena Emanuil Gojdu cu prevederi exprese, clare si neinterpretabile.

Népszabadsag deformeaza articolele ZIUA

Cotidianul budapestan Népszabadsag sub titlul "Academia Romana se implica in problema Gojdu" a publicat pe 28 februarie un articol semnat de Zoltan Tibori Szabo care citeaza si deformeaza in acelasi timp articolele aparute in ZIUA despre chestiunea mostenirii Gojdu. Astfel, Zoltan Tibori Szabo afirma ca in ZIUA ar fi aparut un articol care "il ataca pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, pe ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si UDMR, pe care i-a calificat drept tradatori ai Romaniei si aserviti intereselor ungare. Publicatia l-a criticat pe Tariceanu in mod special si pentru faptul ca s-a casatorit la Budapesta, iar pe Ungureanu din cauza ca vorbeste perfect limba maghiara". Interpretarea maghiara este, insa, putin exagerata.

Népszabadsag mai afirma ca "In opinia cotidianului ZIUA nici nu poate fi de mirare ca esafodul ridicat in ultima vreme pentru Romania a fost ridicat din elemente cum ar fi legea minoritatilor, recomandarea lui György Frunda la Comisia Europeana, filmul prezentat in Parlamentul European despre "oprimarea ceangailor", cea de-a treia statuie ridicata in cinstea criminalului de razboi Wass Albert, proclamatia privind autonomia Secuimii, planificata pentru 15 martie, autonomia culturala, sprijinul international obtinut pentru faramitarea pe baze etnice a Universitatii Babes-Bolyai".

Cotidianul maghiar citat a mai preluat si pozitia Academiei Romane care a cerut in numele societatii civile din Romania sa se respecte prevederile cuprinse in testamentul din 1869 al lui Emanuil Gojdu, deoarece in treburile fundatiei private infiintate de Gojdu nu se poate amesteca nici o autoritate de stat, iar din punct de vedere juridic testamentul nu poate fi anulat de nimeni. (D.E.)

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de vineri, 3 martie)

 
Aderarea Romaniei la UE va fi discutata la VienaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 03 March 2006
O delegatie romaneasca alcatuita din ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, va participa in perioada 5-6 martie, la Viena, la Conferinta „Romania - Austria - Uniunea Europeana”, organizata sub egida Forumului European Alpbach.

Evenimentul va prilejui o analiza amanuntita a tuturor considerentelor legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in contextul in care mai sunt numai cateva luni pana la momentul adoptarii deciziei finale cu privire la data aderarii.

In cadrul conferintei, ministrul Administratiei si Internelor va sustine o prezentare cu  tema „Romania - Uniunea Europeana – Prezent si viitor”, in care va aborda  principalele progrese inregistrate in domeniul afacerilor interne din ultima perioada, informeaza MAI.

La conferinta vor mai participa, din partea autoritatilor austriece, ministrul federal de interne, Liese Prokop, ministrul federal al justitiei Karin Gastinger, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe austriac Hans Winkler.  Forumul European Alpbach va fi reprezentat de presedintele acestei organizatii, Erhard Busek, in acelasi timp coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud - Est. De asemenea, la lucrarile conferintei va fi prezent directorul adjunct al Europol, Kevin O’Connell.

Forumul European Alpbach, organizatorul acestei manifestari, este unul dintre cele mai importante grupuri de reflectie pe teme politice, economice si culturale din Europa centrala, iar conferinta „Romania – Austria – Uniunea Europeana” reprezinta unul din punctele de interes ale programului sau din acest an, care va culmina cu celebrul Forum Alpbach din luna august.

 
Expeditie romaneasca in AfricaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :163
Friday, 03 March 2006
O echipa de cercetatori romani a plecat vineri, 3 martie, din Bucuresti, intr-o expeditie africana intitulata „PUNIA 2006”, intr-un efort de readucere a cercetarii romanesti pe continentul negru.

Expeditia este un proiect comun al Oceanic Club Constanta, Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Membrii echipei sunt biol. Razvan Popescu Mirceni, dr. Dumitru Murariu, dr. Corneliu Parvu, dr. Constantin Chera, drd. Gabriel Chisamera, Razvan Zaharia, Liviu Leca si Razvan Olteanu.

Numele PUNIA 2006 provine de la arealul in care urmeaza sa se desfasoare, locuit odinioara de o straveche civilizatie mediteraneana/nordafricana ce a cladit Imperiul Punic. Printre obiectivele expeditiei PUNIA 2006 se regasesc: crcetari asupra biodiversitatii terestre si marine nord-africane, oservatii ornitologice privind pasajul populatiilor avifaunistice migratoare, luna martie fiind o perioada de maxim al acestui fenomen, iar Tunisia fiind un important culoar de migratie, cercetari entomologice zoogeografice asupra entomofaunei palearctice, cercetari asupra populatiei de broaste testoase marine cantonate in Arhipelagul Kerkenah, stabilirea unor protocoale de colaborare cu institutii de cultura si cercetare arheologica tunisiene, studii etnografice asupra populatiilor umane sahariene ale regiunii, inventarul siturilor arheologice putin sau de loc cercetate.

Membrii expeditiei sunt asteptati in tara pe 6 aprilie 2006, dupa o luna petrecuta pe continetul african ce includ strabaterea unor zone de desert nu tocmai prielnice.

Expeditia Punia 2006 face parte dintr-un program international, Transafrica, avand drept scop central reintoarcerea cercetarii romanesti in regiunea continentului african, o zona plina de resurse informationale insuficient studiate si cu mari perspective in viitor, se arata intr-un comunicat de presa emis de Oceanic Club.

 
56 de ani de arhierie pentru patriarhul TeoctistPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Friday, 03 March 2006
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Parintele Teoctist, isi va aniversa duminica, 5 martie, 56 ani de cand slujeste ca arhiereu in cadrul acestei institutii.

Momentul va fi marcat in aceeasi zi, de la ora 09:30, in biserica Sfantul Spiridon Nou, paraclis patriarhal, prin oficierea Sfintei Liturghii de catre Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de ierarhi din tara si strainatate, preoti si diaconi. De altfel, lacasul de cult in care se va desfasura serviciul religios este si locul in care patriarhul a fost hirotonit arhiereu pe 5 martie 1950. La eveniment vor mai participa reprezentanti ai autoritatilor de stat, personalitati ale vietii publice, profesori de teologie, reprezentanti ai vietii monahale si studenti, informeaza Patriarhia Romana.

 
Romanii si francezii aduc cultura pe strazile din IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :157
Friday, 03 March 2006
Asociatia franceza "La Smalah", din orasul Nancy, impreuna cu organizatori romani, va derula in perioada 3-5 martie, la Iasi, prima editie festivalului de strada "Scoateti puii din ograda!"

Actiunea va cuprinde spectacole de teatru, circ, dans, concerte si expozitii, la care vor lua parte aproximativ 60 de artisti. Potrivit TVR, 25 de spectacole gratuite vor fi prezentate la Baia Turceasca si in cortul de circ instalat langa strandul municipal, in timp ce restul publicului va putea sa asiste la numere de jonglerii cu foc, spectacole de marionete, o parada pe bd. Stefan cel Mare, un concert de muzica electronica, o defilare de costume si expozitiile "Auditorium" si "Repopularea Baii Tucesti". Totodata, studentii de la Universitatea "George Enescu" propun spectacole pe textele "Igiena asasinului" de Amelie Nothomb, "De ce fierbe copilul in mamaliga" de Aglaya Veteranyi si "Teatru descompus" de Matei Visniec, precum si un spectacol de commedia dell'Arte.

 
Ziua Mondiala de Rugaciune, sarbatorita si la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Friday, 03 March 2006
Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla, in colaborare cu Societatea Femeilor Ortodoxe, va organiza vineri, 3 martie, de la ora 19:00, la Catedrala "Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, sarbatoarea "Zilei Mondiale de Rugaciune".

Tema sub care va avea loc manifestarea este "Semnele timpurilor noastre", iar rugaciunile din cadrul celebrarii au fost pregatite de un grup de femei crestine din Africa de Sud.

Evenimentul va fi coordonat de pr. Mircea Martian, paroh al Catedralei Episcopale, scopul acestei manifestari fiind atat unul spiritual - al rugaciunii impreuna, cat si unul caritabil, fiind efectuata o colecta cu destinatia sprijinirii unor proiecte sociale in Africa de Sud si Romania.

Conform Valeriei Puscau, membra a comitetului de organizare, citata de eparhia romana, la manifestare au fost invitate grupurile „Veghere impreuna” si „Unitate si pace” din cadrul Bisericii Greco-Catolice, reprezentante ale Societatii Femeilor Ortodoxe, precum si preoti si credinciosi ai parohiilor clujene ortodoxe si greco-catolice arondate Catedralei ortodoxe, Catedralei greco-catolice Schimbarea la Fata, bisericii ortodoxe Schimbarea la Fata si ai altor parohii clujene. Ziua Mondiala de Rugaciune este dedicata Africii de Sud, rugaciunea comuna facuta in aceasta zi de catre credinciosi de diferite natiuni si confesiuni crestine, fiind indreptata spre nevoile acestei tari. Totodata, credinciosi din lumea intreaga vor face cunostinta cu cultura si civilizatia Africii de Sud. Pentru a arata in mod simbolic acest fapt, in Catedrala "Schimbarea la Fata" va fi amenajata o masa a comuniunii pe care se va depune steagul Africii de Sud.

Ziua Mondiala de Rugaciune a femeilor, este celebrata in fiecare an, in prima vineri a lunii martie, fiind sarbatorita in peste 170 de tari din Europa, Asia, Africa, Oceania, America de Sud, America de Nord, Australia si constituie o ocazie de rugaciune si de dialog fratern intre diferitele confesiuni crestine. Ordinea slujbei este oferita anual de femei crestine dintr-o anumita tara. Coordonarea acestei zile la nivelul fiecarei tari este asigurata de un comitet ecumenic national, format din femei provenind din sapte Biserici diferite, printre care Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Ziua Mondiala de Rugaciune din anul trecut s-a desfasurat sub tema "Voi sunteti lumina lumii", celebrarea fiind propusa de un grup de femei din Polonia, urmand ca, la data de 2 martie 2007, centrul manifestarii sa fie in Paraguay, iar tema propusa: "Uniti sub cortul lui Dumnezeu".

 
Anul acesta Bookarest se transforma in BookfestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 03 March 2006
Targul de carte bucurestean, ce se desfasoara in fiecare vara, sub titulatura Bookarest se va numi anul acesta Bookfest.

Editia din 2006 va fi organizata de Asociatia Editorilor din Romania (AER), in perioada 13-18 iunie, la Romexpo. Discutiile dintre editorii de carte, Uniunea Scriitorilor din Romania si Ministerul Culturii s-au desfasurat miercuri, 1 martie, iar dupa indelungi dispute pe aceasta tema s-a decis in cele din urma care vor fi organizatori si care va fi titulatura exacta : „Salonul Cartii Bucuresti – Bookfest”. Protocolul incheiat, cu aceasta ocazie, intre AER, Ministerul Culturii si USR prevede ca intrarea vizitatorilor la targ va fi libera si ca expozantii vor plati tarife mai mici, pentru standuri, decat anul trecut.

 
Guvernul aloca mai multi bani pentru refacerea scolilor afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Friday, 03 March 2006
Guvernul a majorat la 12,36 milioane de euro finantarile acordate din fonduri PHARE si cofinantare pentru refacerea unitatilor de invatamant afectate de inundatiile de anul trecut.

Potrivit Hotararii, finantarea pentru reparatia si refacerea a 185 de gradinite, scoli, colegii, licee si a unor corpuri din institutii de invatamant superior creste de la 5,5 milioane de euro, cu cofinantare de 1,8 milioane de euro, la 8,8 milioane de euro, cu cofinantare de 3,56 milioane de euro. Majorarea fondurilor este posibila ca urmare a inregistrarii unor economii dupa incheierea perioadei de contractare a programului PHARE 2003. Institutiile de invatamant care vor fi refacute se afla in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Caras Severin, Constanta, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea. Hotararea de Guvern specifica faptul ca beneficiarii acestor fonduri sunt consiliile judetene, care vor trebui sa incheie parteneriate cu consiliile locale si, dupa caz, cu institutiile de invatamant superior, in vederea implementarii proiectelor. Autoritatea de implementare a proiectelor este Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Inspectoratele Scolare din judetele pe teritoriul carora se afla unitatile de invatamant.

 
Memorandum intre Universitatea de Aparare si Crucea RosiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :162
Friday, 03 March 2006

Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" si Delegatia Regionala pentru Europa Centrala a Comitetului International al Crucii Rosii au semnat joi, 2 martie, la Centrul de Studii Strategice de Aparare si Securitate din cadrul institutiei de invatamnt superior, un memorandum de colaborare.

Documentul, parafat de colonelul (r) Constantin Mostoflei, directorul centrului, si de Patrick Zahnd, seful Delegatiei Regionale a Comitetului, prevede realizarea in comun a unor proiecte si programe de cercetare, organizarea unor manifestari stiintifice (conferinte, seminarii, dezbateri) pe probleme de interes reciproc, schimburi de publicatii, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

 
Cinci milioane de euro pentru turismul romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :159
Friday, 03 March 2006
Guvernul a aprobat Programul de marketing si promovare turistica si Programul de dezvoltare a produselor turistice, pentru anul 2006, cu scopul de a creste vizibilitatea oportunitatilor de turism din Romania. Cele doua programe se finanteaza din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului cu "5 milioane de euro, din care, 60% pentru promovare si 40% pentru dezvoltare”, a declarat Ovidiu Marian, seful Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
 
Depeche Mode vine la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 03 March 2006
Celebra trupa Depeche Mode va ajunge si in Romania, in cadrul unui mega-turneu in 25 de tari si 18 state americane.

Super-evenimentul muzical va avea loc in data de 23 iunie, la Bucuresti, pe stadionul National Lia Manoliu. Biletele vor fi puse in vanzare incepand din data de 12 martie, la casa de bilete a Salii Palatului, dar ele se vor putea cumpara si prin Internet. Preturile biletelor variaza intre 600.000 si 1.400.000, in functie de pozitionarea fata de scena. Organizatorii au pus la dispozitia publicului 40.000 de bilete, urmand ca numarul acestora sa fie suplimentat pana la 55.000, daca vor fi cereri in acest sens.

Turneul Depeche Mode, destinat promovarii celui mai recent album al trupei, „Playing The Angel”, a inceput pe 3 noiembrie 2005 in SUA si se va incheia in august 2006.

Dupa concertul din Romania, baietii de la Depeche vor sustine o conferinta de presa si vor acorda chiar un interviu de televiziune, Romania fiind singura tara din turneu in care au acceptat sa faca acest lucru. Mai mult, dupa concertul de pe Lia Manoliu, baietii vor incepe o pauza de doua saptamani, perioada pe care ar putea sa decida sa o petreaca si in Romania.

 
Istoricii romani din Basarabia vor sa rastoarne experimentele lui Victor StepaniucPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1174
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Marti, dupa aparitia in ziarul Timpul de la Chisinau a declaratiei impotriva "istoriei integrate", ministrul Educatiei, Victor Tvircun, si alte persoane din conducerea de varf s-au interesat despre actiunile pe care le pregatesc cei 45 de profesori aflati in reciclare la Institutul de Stiintele Educatiei (ISE).

{mosimage}Redam in cele ce urmeaza articolul semnat de Valentina Basiul, redactor al ziarului Timpul.

Deputatul AMN, Anatol Taranu, a incercat, ieri (2 martie, n.n), sa introduca problema in cauza pe ordinea de zi la Comisia pentru Cultura, Stiinta, Invatamant, Tineret, Sport si Mijloace de informare in masa a Parlamentului. Victor Stepaniuc, presedintele comisiei, s-a opus cererii pe motiv ca aceasta "nu examineaza chestiuni litigioase", dar, ca initiator al cursului de "Istorie integrata", a acceptat sa vorbeasca dupa sedinta cu patru reprezentanti ai profesorilor. Dupa aproape o ora de discutii, Stepaniuc a spus ca profesorii protestatari sunt impotriva "conceptului european de istorie integrata" si ca, de fapt, in conformitate cu datele prezentate de Ministerul Educatiei, "experimentul s-a dovedit a fi unul reusit". "Mai mult decat atat, toate manuscrisele manualelor care au fost pregatite, cu exceptia celor din clasele a X-a si a XI-a, au fost expertizate pozitiv de Consiliul Europei".

Pe de alta parte, profesorii sustinuti de deputatii Anatol Taranu si Ion Varta, membri ai aceleiasi comisii, au criticat manuscrisele lui Serghei Nazaria, calificandu-le drept xenofobe si au cerut sa fie organizate dezbateri publice pe aceasta tema. In plus, profesorii au de gand sa convoace la sfarsitul lunii martie o intrunire republicana a tuturor profesorilor de istorie. Amintim ca, in urma cu aproximativ doua saptamani, la ISE a venit prima grupa de profesori de istorie la cursurile de reciclare si au gasit aici Catedra de istorie demisionata. Potrivit Rodicai Solovei, fostul sef al Catedrei de istorie, motivul demisiei membrilor catedrei este legat de insistentele Ministerului Educatiei de a introduce "Istoria integrata" in vederea pregatirii tuturor profesorilor pentru acest experiment. "Pe la sfarsitul lui ianuarie, am decis sa demisionez de la Catedra de istorie. Lucrez tot la ISE, la un alt laborator. Directorul - cu care am ramas in relatii bune -, ne-a inteles decizia", a spus Solovei. Contactat de noi, Nelu Vicol, director adjunct pe formare continua la ISE, ne-a sugerat ca ar fi bine sa nu ne intereseze activitatea unei catedre. Vicol a somat si profesorii "razvratiti" pentru ca au facut publica declaratia amintita mai sus fara permisiunea administratiei ISE.
Faptul ca Victor Stepaniuc a spus ca "acum, in republica sunt vreo 500 de profesori care predau cursul de "Istorie integrata" in clasele a V-VII" arata ca experimentul a fost fortat in mod clandestin. "Manualul este experimental si, de fapt, tara, in aceasta problema, se afla in experiment. Profesorii trebuie sa argumenteze in ce masura aceste capitole nu corespund cu viziunile mai multor istorici, inclusiv de peste hotare, nu numai de la noi, politizati", a conchis Victor Stepaniuc. Liderii fractiunii AMN organizeaza o intalnire deschisa cu tema "Educatia istorica in R. Moldova". La discutie vor participa cei 45 de profesori de istorie veniti din toate colturile republicii, savanti si profesori de la ISE. Vineri, 3 martie, profesorii vor termina cursurile la Institut - numai doua saptamani in loc de trei. Ei spun ca vor constitui un comitet organizatoric pentru a pregati o intrunire republicana a tuturor profesorilor si cercetatorilor din domeniu, la care vor cere excluderea din experiment a "Istoriei integrate".

Pentru cititorii RGN care nu sunt familiarizati cu “experimentele” istoricului Visctor Stepaniuc redam cateva citate din la fel de “celebra” sa lucrare “Statalitatea poportului moldovenesc” aparuta la Chisinau in 2005 la Intreprinderea Poligrafica de Stat “Tipografia Centrala”:

Extras din capitolul “Teritoriu ocupat militareste…”

Cu toate ca in Tratatul de alianta dintre Romania (prim ministru I.C. Bratianu) pe de-o parte si Rusia pe de alta parte, semnat la Bucuresti la 4.08.1916 se stipula numai “satisfacerea dezideratului unirii cu Romania a teritoriilor romanesti (sic!) din Austro-Ungaria”, diplomatia rusa, mai ales cea germana stiau bine ca inca din 1883 prim ministrul Romaniei, I.C.Bratianu “a propus cancelarului german Bismark sa incheie o alianta ofensiva contra Rusiei”. Cercand sa justifice utilitatea granitei romanesti pe Nistru, seful guvernului romanesc urmarea acapararea Basarabiei. Asa a inceput conflictul sovieto-roman, la mijloc fiind Republica Democratica Moldoveneasca. Asa a luat nastere “chestiunea Basarabiei”. …. Prin urmare, Basarabia a fost rapita Moldovei. Pana la 1917 “Basarabia” era in componenta Rusiei tariste. La 2.12.1917 Sfatul Tarii a proclamat “Basarabia” “Republica Democratica Moldoveneasca, ce intra in alcatuirea Republicii Federative Democratice Rusesti ca partas cu aceleasi drepturi”. Astfel, in decembrie 1917 Romania navaleste asupra aliatei sale – Rusia, fara a denunta Tratatul de alianta din 4.08.1916, fara a anunta sau a exprima pe cale diplomatica careva pretentii tovarasei sale de lupta cu dusmanul comun – Blocul central (Germania, Austro-Ungaria s.a).

Extras din capitolul “Regimul de ocupatie in Basarabia nu mai poate dainui!”

…Republica Democratica Moldoveneasca(RDM,n.n.), in urma actului de agresiune a Regatului roman din ianuarie 1918 si a uneltirilor diplomatice, mai intai ale Blocului Central, apoi ale Antantei, a fost lichidata. RDM a fost prefacuta in “provincie romaneasca”, suportand toate consecintele unui teritoriu ocupat cu fortele armelor: jafuri, silnicii, schingiuiri, rechizitii, omoruri in conditiile unei permanente stari de asediu. Adica in conditiile anularii a orice drepturi si libertati, cand armata si jandarmii infatisau toata legiuirea. Acesta era statutul politic si juridic al “provinciei Basarabia” “in cadrul Romaniei postbelice”.

Extras din capitolul “Dreptul la nume”

In valtoarea evenimentelor istorice…se constata ca “Republica Moldova este unicul stat pe mapamond care timp de 15 ani permite unei minoritati – celei romanesti, minoritare, chiar si in comparative cu alte nationalitati ….sa dispretuiasca natiunea majoritara – moldovenii, sa anihileze statalitatea moldoveneasca, sa impuna intregii societati moldovenesti polietnice conceptiile ideologice si politice de esenta nationalista ale Romaniei. Este surprinzator si stupid ca personalitati de cultura – scriitori, pictori, actori si chiar oameni de stiinta! – ca san u mai vorbim de gruparea politica PPCD si altii, care se declara democrati si intelectuali, dispretuiesc arrogant dreptul a circa 3 000 000 de cetateni, care se autoidentifica moldoveni, de a se deosebi, de a se evidential ca atare si a se considera ca atare”… Paradoxul primejdios pentru societatea moldoveneasca multietnica…este ca o parte a minoritatii romanesti – 2,1%....ignoreaza sfidator poporul moldovenesc majoritar, dreptul la autodeterminare, la nume si memorie istorica a 76,1% din intreaga populatie, dupa recensamantul din 2004.

Extras din capitolul “Conceptia consolidarii Statului Moldovenesc”

…Limba moldoveneasca este limba moldovenilo, limba poporului moldovenesc… limba moldoveneasca si limba romana nu sunt doua limbi diferite. Avand aceeasi origine…acelasi fond lexical de baza, ele dispun de o forma literara comuna. Particularitatile lor deosebitoare de ordin ortoepic si lexical nu afecteaza calitatea lor suprema de limbi reciproc inteligibile, ale caror glotonime/lingvonime: limba moldoveneasca si limba romaneasca servesc drept insemne distinctive a doua natiuni aparte – moldoveneasca si romaneasca……In concluzie limba moldoveneasca este limba natiunii moldovenesti, limba de stat a cetatenilor R.Moldova, indifferent de nationalitate…..Una din prioritatile politicii nationale a R.Moldova este asigurarea  insusirii limbii moldovenesti.

 

Consideram ca am citat suficient din aberatiile celui care se afla in Parlamentul de la Chisinau si care actioneaza pentru introducerea in scoli a istoriei integrate pentru a ne da seama ca avem de-a face cu rusofili inraiti. Parerile sale despre subiectele citate mai sus sunt contestate de numerosi istorici si oameni de stiinta, “teoriile” enuntate facand subiectul unor aprinse dezbateri la Chisinau.

 
Stiri radio in limba romana pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :185
Friday, 03 March 2006
Incepand de luni, 6 martie, in cele 49 de statii ale retelei metropolitane din Roma se va putea asculta GR Multilingue, un program realizat de Stranieri in Italia si transmis pe frecventele digitale ale RomaRadio.

Initiativa vine ca urmare a unui acord intre Atac si Stranieri in Italia, si vizeaza informarea corecta a turistilor si a noilor cetateni ai Romei, iar transmiterea acestor stiri in limbile romana, engleza, franceza, spaniola, poloneza si italiana va face ca ele sa ajute la informarea directa a tuturor strainilor din Roma.

Noul proiect a fost prezentat joi, 2 martie, in Parlamentul italian, in prezenta vice-primarului Garavaglia, a consilierului pentru politici sociale Raffaella Milano, a consilierului delegat pentru politici de multietnicitate, Franca Eckert Coen si a administratorului delegat al Stranieri in Italia, Gianluca Luciano.

“Roma devine un lider in campul comunicarii, pentru ca este primul oras din Europa care experimenteaza un radio-jurnal in mai multe limbi in reteaua sa metropolitana. Pornim cu sase limbi, dar daca raspunsul din partea noilor cetateni va fi, asa cum credem noi, pozitiv, atunci acestea se vor inmulti”, a spus Gianluca Luciano. La randul, sau consilierul Raffaella Milano a spus ca “gratie acestei initiative cei care traiesc, muncesc si trec prin oras, vor putea in sfarsit sa se simta cetateni ai Romei”. In finalul intalnirii vice-primarul Garavaglia a dorit sa aminteasca tuturor celor prezenti ca “sa asculti jurnalele radio in propria-ti limba te face sa te simti acasa. Evenimentele si stirile din Roma vor fi in acest fel accesibile tuturor”.

Structura RomaRadio prevede 20 de buletine de stiri multilingve in fiecare zi, de luni pana vineri, dintre care 4 vor fi in limba romana (transmise de la 7:40, 9:40, 13:10 si 18:50), 4 in engleza (de la orele 7:10, 9:20, 12:50 si 18:40), 3 in poloneza ( de la 7:50, 13:40 si 19:10), 3 in italiana (8:10, 14:10 si 19:50), 3 in spaniola (de la 8:40, 14:40 si 20:20) si 3 in franceza (9:10, 14:50 si 20:50).

 
Constructia Canalului Bastroe continua in ciuda avertismentelor internationalePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :559
Friday, 03 March 2006
{mosimage}WWF Danube-Carpathian Programme, organizatie neguvernamentala internationala, preocupata de problematica Deltei Dunarii si a constructiei Canalului Bastroe, priveste cu ingrijorare recentele rezultate ale summit-ului international desfasurat la Odesa in perioada 27-28 februarie.

{mosimage}In urma acestui summit oficialii ucrainieni au anuntat continuarea constructiei la Canalul Bastroe, in ciuda protestelor internationale si a avertizarilor ca acest demers trebuie sa se faca sustinut de un plan de prezervare a naturii si a ecosistemului din zona. In declaratia finala Guvernele Ucrainei, Romaniei si Moldovei au stabilit sa coopereze pentru managementul acestei zone, pentru prezervarea biosferei. Totusi, summit-ul a fost umbrit de declaratia din 22 februarie a Ministrului ucrainean al Transportului si Comunicatiilor, Viktor Bondar, care a anuntat ca s-au alocat deja 17.8 miliaone de USD in 2006 de la bugetul statului pentru completarea primei faze a controversatei constructii din inima Biosferei Deltei Dunarii, motivand ca acest demers poate aduce importante beneficii socio-economice pentru locuitorii din zona. In conferinta de presa de la terminarea summit-ului oficialii ucraineni au anuntat continuarea lucrarilor, in ciuda opozitiilor exprimate pe parcursul lucrarilor. Michael Baltzer, directorul programului pentru prezervarea Deltei Dunarii al WWF, este de parere ca numai o cooperare stransa intre cele trei tari poate duce la gasirea de solutii viabile pentru dezvoltarea socio-economica, dar mai presus de toate pentru beneficiile de environment. Navigarea in Delta Dunarii va cunoaste o amploare in urmatorii ani, insa se pune problema daca aceasta se va face intr-o limita de prezervare si a exceptionalei valori a zonei din punct de vedere al ecosistemului. Dezvoltarea turismului in zona trebuie de asemenea sa tina cont de prezervarea naturii si asta nu se poate realiza decat cu o strategie comuna si o infrastructura adecvata.

WWF actioneaza de mai bine de 13 ani in Delta Dunarii pentru conservarea, restaurarea si sustinerea managementului naturii, in beneficiul oamenilor si al mediului inconjurator.

 
Ilie Ilascu-ferm in privinta conflictului armat de pe NistruPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :667
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Conflictul armat din 1992 de pe Nistru, comemorat joi, 2 martie, a fost un razboi planificat pentru pierdere atat de catre Moscova, cat si de Chisinau, a declarat Ilie Ilascu, senator roman, fost detinut politic al regimului separatist din Transnistria.

{mosimage}Potrivit Basa Press, politicianul roman considera ca ziua marcheaza un razboi inceput de Rusia si sustinut de anumiti tradatori din Republica Moldova, fiind, fara indoiala, o tragedie care nu s-a terminat inca. El a adaugat ca in anul acesta a aprins la Bucuresti o lumanare in memoria camarazilor sai si nu a venit, ca pana acum, in Moldova, si nici nu s-a intalnit cu camarazii de razboi aflati in viata.

La randul sau, Evdochia Ivantoc, sotia lui Andrei Ivantoc, unul dintre cei doi membri ai grupului Ilascu aflat in continuare in inchisoarea de la Tiraspol, a declarat ca ziua de 2 martie este una pe care familia ei si a celorlalti combatanti nu o vor uita niciodata, o zi plina de durere si care ar trebui sa produca mai multa solidaritate in societate. Intrebata daca stie ce a facut sotul ei in aceasta zi Evdochia a precizat ca, pentru Andrei, in celula sa, toate zilele sunt la fel, pline de tristete si singuratate.

Conflictul armat dintre autoritatile de la Chisinau si regimul secesionist din regiunea transnistreana a inceput activ la 2 martie 1992. Potrivit datelor Ministerului basarabean al Afacerilor Interne, la razboiul din 1992 de la Nistru au participat aproximativ 30.000 de combatanti sustinatori ai statalitatii Republicii Moldova. Din ambele tabere au fost ucisi aproximativ 800 de oameni.

 
Mircea Eliade, omagiat la Casa Romaneasca din HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :271
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Casa Romaneasca de cultura a bisericii "Invierea Domnului" din Hamilton, provincia Ontario, il va omagia duminica, 5 martie, pe Mircea Eliade, de la a carui nastere se implinesc 99 de ani.

{mosimage}Evenimentul va incepe la ora 12:00 si se va desfasura sub titulatura „99 ani de la nasterea marelui om de cultura roman Mircea Eliade". La actiunea romaneasca vor participa profesorul Traian Badulescu-Suteanu, presedintele asociatiei culturale "Renasterea Neamului Romanesc" din Romania si actrita Daiana Felicia Badulescu din Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Inca un episcop pentru Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si CanadaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :325
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Intrunit joi, 2 martie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales pe P. Cuv. Parinte Ioan Casian, de la parohia “Sf. Nicolae” din New York, in postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, cu titulatura “de Vicina”.

{mosimage}Alegerea sa a fost facuta la recomandarea IPS Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada si cu aprobarea Consiliului eparhial.

Nascut in anul 1969, in orasul Comanesti, judetul Bacau, parintele protosinghel Ioan Casian, pe numele sau de mirean Liviu Ionel Tunaru este licentiat al Facultatii de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu (promotia 1993). Intre anii 1993-1998 a urmat studii in teologie la Institutele Pontificale “Flagelazione” din Ierusalim (Israel), “Sf. Anselm de Canterbury” si “Oriental” din Roma (Italia). Intre anii 1998-2000 a fost secretar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, fiind hirotonit preot si tuns in monahism pe seama Manastirii “Inaltarea Sf. Cruci” din centrul Frantei. Din anul 2003 este preot paroh al parohiei “Sf. Nicolae'”din New York, SUA. A participat la mai multe intalniri, conferinte si simpozioane ecumenice in Europa si pe continentul american. Vorbeste limbile engleza, franceza si italiana.

 
Pagini romanesti din Noua Zeelanda, mai atractiv cu fiecare numarPDF Print E-mail
Wellington, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :189
Friday, 03 March 2006
Adina si Cristi Dumitrache au facut cadou romanilor din Noua Zeelanda inca un numar din revista Pagini Romanesti, numarul 9 adica.

Din cuprinsul acestui numar ne-am delectat aproape pe nerasuflate cu stirile si articolele despre viata romanilor din Noua Zeelanda, adaptarea la stilul de viata si cel alimentar, atractiile turistice dar am constatat si faptul ca romanul oriunde pleaca, pleaca cu o particica de tara dupa el. In paginile revistei isi au locul si articole despre istoria Romaniei dar si calatorii la origini, in acest numar fiind descrisa celebra Manastire de la Voronet, cunoscuta pe plan international pentru tehnica de pictura prin care a fost realizata. Divertisment, sanatate, o pagina a fetelor, viata romanilor din alte tari. De asemenea si baietii au paginile lor: auto, sfaturi de la un vinexpert, sporturi extreme, iata cateva din subiectele captivante ale primei reviste a romanilor din Noua Zeelanda.

Revista anuntat, totodata, ca pe data de 7 martie va fi realizat recensamantul populatiei din Noua Zeelanda si faptul ca romanii trebuie sa raspunda acestor demersuri prin completarea formularelor. In urma recensamantului se vor afla noutati despre comunitatea romaneasca cu care va vom tine si noi la curent.

 
Cinematografie romaneasca la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :282
Friday, 03 March 2006
Tanarul si talentatul regizor roman Constantin Popescu a fost prezent joi, 2 martie, la Lisabona, in cadrul proiectului „Quintas-Curtas” initiat de Casa portugheza de Productie Filme Couture.

Este vorba de o initiativa de promovare si diseminare a productiilor cinematografice de scurt-metraj realizate de regizorii tineri din Europa. Constantin Popescu a participat cu pelicula „Canton” (2004-2005), se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Lisabona.

Din filmografia lui C. Popescu amintim: „Apartamentul” (2003-2004) pentru care a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul International de scurt-metraj Venetia 2004, Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Anonimul 2004, Premiul pentru debut in film romanesc TIFF, Cluj 2004, Premiul pentru debut si pentru cea mai buna imagine, Uniunea Cineastilor din Romania 2004, Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul 7 Arte, Romania. A mai participat la Festivaluri internationale de gen de la Cracovia, Roma, Brazilia, Valladolid, Montpellier, Sarajevo, Viena, Japonia.

Mentionam ca aceasta manifestare a fost realizata cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Lisabona si al Centrului National de Cinematografie din Bucuresti, constituindu-se intr-un eveniment cultural important pentru difuzarea creatiei cinematografice romanesti celei mai recente, oferind atat publicului lusitan cat si specialistilor in domeniu, posibilitatea de a dialoga cu tanarul regizor Constantin Popescu, un reprezentant al noilor curente si al tendintelor de viitor ilustrate de cinematografia romana contemporana.

 
Romania finanteaza seminarul „R. Moldova si Curtea Penala Internationala”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :149
Friday, 03 March 2006
In perioada 3-4 martie vor avea loc la Chisinau lucrarile seminarului „Republica Moldova si Curtea Penala Internationala”, seminar la finantarea caruia Romania a contribuit, impreuna cu guvernele Germaniei si Olandei.

Finantarea de catre Romania a manifestarii de la Chisinau, organizate de Societatea de Drept Penal International (organizatie non-guvernamentala cu sediul la Berlin), se inscrie in cadrul demersurilor Romaniei de a se alatura statelor membre ale Uniunii Europene in actiunea de implementare a Planului de Actiune Uniunea Europeana – Curtea Penala Internationala. Planul de actiune cuprinde demersuri la nivel diplomatic si la nivelul societatii civile avand drept scop, in primul rand, determinarea unui numar cat mai mare de state sa ratifice Statutul Curtii Penale Internationale si, in al doilea rand, sustinerea functionarii cat mai eficiente a acestei instante.

Romania a ales ca debutul sau in implicarea in Planul de Actiune UE-CPI sa fie reprezentat de o actiune in Republica Moldova, avand in vedere interesul special fata de aceasta tara. Interesul Romaniei este ca Republica Moldova sa se alature intr-o masura cat mai mare valorilor Uniunii Europene, printre care figureaza si sustinerea fata de ideea si conceptul reprezentate de Curtea Penala Internationala.

Seminarul va dezbate argumente juridice si politice care pot favoriza o decizie a autoritatilor Republicii Moldova in sensul ratificarii Statutului Curtii Penale Internationale. Partea romana va fi reprezentata de Ambasadorul Romaniei la Chisinau, domnul Filip Teodorescu.

Romania a ratificat Statutul Curtii Penale Internationale in anul 2002, figurand intre primele 60 de state (numarul minim de ratificari pentru intrarea in vigoare), si Acordul privind privilegiile si imunitatile Curtii Penale Internationale in anul 2005. In prezent, Statutul CPI este ratificat de 100 de state.

 
Femeile ortodoxe din Budapesta isi unesc fortelePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :593
Friday, 03 March 2006
In vara anului trecut, la Budapesta, s-a infiintat Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane, cu scopul de a asigura bunul mers al parohiei ortodoxe romane, al vietii religioase si culturale a credinciosilor.

Publicatia romanilor din Ungaria, „Foaia Romaneasca” a realizat recent un interviu cu Gabriela Elekes, presedinta acestei asociatii, care locuieste la Paty, langa Budapesta, este nascuta in Romania, la Buhos, si de cand a aflat ca in apropierea localitatii ei Sfanta Liturghie se tine in limba romana, face cu multa dragoste drumul pana la Budapesta pentru a asculta duminica de duminica dulcele grai romanesc, la Capela Ortodoxa Romana din Capitala.

– Asociatia noastra s-a infiintat in martie 2005 si a fost inregistrata oficial prin hotarare judecatoreasca in luna septembrie a anului precedent. 

– Ce v-a determinat sa infiintati aceasta asociatie?

– In cadrul parohiei, in ultimii ani ne-am confruntat in mod direct cu diferite intrebari din partea credinciosilor, ivite cu ocazia celebrarii cununiilor, botezurilor, etc. Datorita faptului ca tinerii de nationalitate romana din capitala maghiara stiu foarte putin despre traditiile romanesti, ne-am dat seama ca aceasta comunitate trebuie sa se organizeze in jurul acelui nucleu de femei existent deja, care ani de-a randul a participat cu suflet la activitatile religioase. La infiintarea asociatiei a avut un rol important PS Episcop Sofronie, care stiind rolul important pe care il are femeia in familie si in promovarea credintei a vazut necesitatea organizarii in capitala a acestei asociatii.

– Cate femei fac parte din asociatia dumneavoastra?

– Grupul de constituire este alcatuit din 10 membre, acel nucleu despre care am amintit in randurile de mai sus, si cu timpul, prin activitatea asociatiei, si numarul membrilor va creste simtitor.

Pe ce se bazeaza activitatea asociatiei?

– Activitatea noastra se indrepta in sensul cunoasterii, ocrotirii si pastrarii traditiilor istorice si a invataturii ortodoxe, pastrarea si ocrotirea limbii romane, a identitatii si culturii romanesti. De asemenea, vom lua parte activ in cadrul sarbatorilor ortodoxe, in organizarea manifestarilor cu caracter religios. Consideram ca este deosebit de important rolul femeii in familie, in pastrarea credintei si a traditiilor stramosesti, si dorim sa intarim rolul femeii in aceasta familie a comunitatii romane ortodoxe din capitala maghiara, pe care o dorim cat mai numeroasa si, ceea ce este cu mult mai important, cat mai unita. Asociatia si-a mai propus pe langa toate acestea si activitati cu caracter caritativ, care pentru inceput constau in special in acordarea unui sprijin moral, dat fiind mijloacele materiale restranse de care dispunem pentru inceput.

– Ce planuri aveti pentru anul acesta?

– In cadrul adunarii generale din 28 ianuarie, care in acelasi timp a fost si prima sedinta in acest an, am stabilit planul de lucru pentru anul acesta care consta din diferite activitati, sociale si religioase legate de teme cum ar fi: casatoria; femeia in familia ortodoxa; femei ortodoxe renumite; copilul in familia ortodoxa; rolul familiei in insusirea limbii materne; felicitarea mamelor (cu contributia copiilor); pentru inceputul anului scolar avem propusa si o excursie cu copiii. Totodata dorim sa ajutam la desfasurarea activitatilor religioase: la 25 martie, de sarbatoarea Buneivestiri si pomenirea mortilor; la 30 aprilie, Ziua lui E. Gojdu, Sfanta Liturghie si depunerea coroanelor de flori; Hramul capelei: Nasterea Sf. Ioan Botezatorul; de 30 noiembrie, Ziua Sf. Apostol Andrei; in decembrie Sarbatoarea Ierarhului Sf. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei; Sfanta Liturghie comuna a comunitatii romanesti si grecesti. Sarcina permanenta pentru intregul an 2006 este contactul personal sau telefonic cu bolnavii. Vorbind de viitor, una din sarcinile importante pe care ni le-am trasat este si infiintarea in capitala a unei gradinite de copii, stiut fiind ca de cativa ani a fost organizata predarea limbii romane pentru elevi si pornind de la faptul cat de important este ca limba materna sa se invete inca din copilarie.

– Cine sustine aceste activitati? Cine va ajuta la desfasurarea lor?

– De obicei, daca avem teme religioase, solicitam pentru discursuri vreun preot ortodox sau pe Prea Sfintitul Episcop Sofronie. In desfasurarea activitatilor bisericesti ne ajuta credinciosii si, bineinteles, parintele Marius Maghiaru, carora le multumesc si pe aceasta cale pentru sprijinul acordat.

 
Momente istorice in viata Episcopiei de la GiulaPDF Print E-mail
Gilua, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :298
Friday, 03 March 2006
Cu ocazia aniversarii a sapte ani de la alegerea, hirotonirea si instalarea primului episcop ortodox roman la Giula, Prea Sfintitul Episcop Sofronie a invitat la resedinta sa din Giula reprezentantii institutiilor romanesti din oras, pentru a sarbatori impreuna acest moment important in viata bisericii noastre stramosesti.

Totodata, intalnirea a marcat alegerea, hirotonirea si instalarea ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei a Prea Sfintitului Parinte Episcop Paisie Lugojanul, fostul secretar al Centrului Eparhial din Giula, transmite corespondentyl Romanian Global News in Ungaria. Cu acest prilej a fost prezentat parintele David Pop, noul secretar, care in viitor va ocupa postul ramas vacant prin plecarea PS Paisie. In cuvantarea sa festiva, PS Episcop Sofronie a accentuat importanta faptului de a ne trai credinta ortodoxa si identitatea de neam, care sunt datele fundamentale ale fiecarui roman.

 
Presedintele ICR, in vizita la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 03 March 2006
{mosimage}Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, insotit de vice-presedintele aceleiasi institutii, Mircea Mihaies, va efectua o vizita la Washington DC in care se va intalni cu profesorii si cercetatorii preocupati de studiile romanesti.

{mosimage}Pe parcursul deplasarii, cei doi oficiali vor vizita si principlalele institutii de cultura din capitala americana, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies vor avea intrevederi cu presedintele Fondului National pentru Umanistica, Bruce Cole, presedinta Fondului National pentru Arte, Dana Gioia, directorul Centrului pentru Folclor si Mostenire Culturala de la Institutul Smithsonian, dr. Richard Kurin, dar si cu personalitati romanesti din domeniul artei, al istoriei si al studiilor lingvistice. Discutiile se vor axa pe promovarea si dezvoltarea studiilor romanesti in Statele Unite ale Americii, mai anunta misiunea diplomatica romana.

 
Romania organizeaza Saptamana Francofoniei la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :471
Friday, 03 March 2006
Ambasada Romaniei la Budapesta organizeaza in perioada 3–9 martie, la Budapesta, Saptamana Francofoniei.

Manifestarea va fi deschisa, vineri, 3 martie, de ambasadorul roman in Ungaria, Ireny Comaroschi. In cadrul unei festivitati, organizata la Palatul Stefania (Bulevardul Stefania nr. 34–36), cu incepere de la ora 13.00, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion va tine o alocutiune, iar un grup de elevi romani din Timisoara si de la Liceul „Nicolae Balcescu” din Giula vor prezenta asemanarile limbilor romana si franceza. Apoi va fi vernisata expozitia de sculptura a Anei Rus, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Saptamana Francofoniei din Budapesta este organizata in colaborare cu Institutul Cultural Roman, Secretariatul de Stat pentru Francofonie din Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ambasada Franceza si Institutul Francez din Budapesta.

 
ARC vine cu martisoare pentru romancele din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :146
Friday, 03 March 2006
Echipa Aliantei Romanilor Canadieni se va afla duminica, 12 martie, de la ora 11:00, la intrarea de la expozitia florala Canada Bloom din Toronto, pentru a le acorda cate un martisor romancelor care vor veni sa viziteze expozitia.

Primii 20 de participanti vor primi din partea ARC cate un bilet cu reducere, la pretul de 10 dolari, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Initiativa acestei organizatii romanesti din Toronto are in prim-plan una dintre cele mai importante fiinte pentru un om, mama, care se afla fie in Canada, fie a ramas in Romania.

Expozitia florala Canada Bloom se desfasoara in perioada 8-12 martie la Metro Toronto Convention  Centre, South Building, si le ofera horticultorilor locali posibilitatea sa se faca cunsocuti si sa ii delecteze pe vizitatori cu cele mai inedite soiuri de flori si aranjamente florale.

 
Sumar divers in emisiunea „Noi Romanii”PDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :178
Friday, 03 March 2006
Comunitatea de romani care locuieste in orasele Vancouver, Toronto, Montreal si Ottawa are ocazia sa vizioneze si sambata, 4 martie, un program divers in cadrul emisiunii de televiziune „Noi Romanii”.

Aceasta va cuprinde un interviu cu preotul Ioan Pop si secvente de la Balul Ghioceilor organizat de parohia ortodoxa romana „Toti Sfintii” din Toronto, o rubrica de traditii populare de Dragobete, un recital muzical cu rapsodul Tudor Gheorghe in concert, un reportaj despre Castelul Reginei Maria de la Balcic si, ca de obicei, un videoclip romanesc.

Programul de televiziune „Noi Romanii” se difuzeaza in fiecare sambata la prinz, incepand cu ora 12:00, si se reia in fiecare joi dimineata, de la ora 08:30, pe canalul OMNI 1 (4 cablu), informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Luna Femeilor la casa belgo-romana ArthisPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :183
Friday, 03 March 2006

Casa Culturala belgo-romana Arthis va transforma luna martie in Luna Femeilor. La sediul Arthis, din Rue de Flandre, luna femeilor va fi inaugurata vineri, 3 martie, de o intalnire-dezbatere la care vor participa fostul ministru al Culturii de la Bucuresti, Mona Musca, secretarul de stat in regiunea Bruxelles-Capitale, Brigitte Grouwels si deputatul belgian Fatima Moussaoui, care vor discuta probleme legate de conditia femeii in societatea actuala.

Seara va continua de la ora 21.00, cu un recital sustinut de nonconformista Ada Milea, intitulat „Absurdistan”. De la ora 21.30, tot la sediul Arthis va fi vernisata expozitia de pictura a artistelor Oana Cosug (Romania), Barbara Faludi (Ungaria), Roxana Alvarado (Chile), Ngalula Madeleine (Kongo) si Leen Degezelle si Inge Deketelaere (Belgia). Expozitia va ramane deschisa pana la data de 31 martie. Mai multe informatii si rezervarile se pot face la numarul 02/511.34.20, sau la adresa de e-mail  info@arthis.org.

 
Cinci ani de petreceri pentru Blackseaclub din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :165
Friday, 03 March 2006
Discoteca romaneasca Blackseaclub din Toronto isi aniverseaza vineri, 10 martie, cinci ani de activitate, prilej cu care va organiza o petrecere dedicata acestei sarbatori.

Distracta si voia buna vor avea loc, ca de obicei, la adresa 50 Esna Park, Dr. Markham, informeaza Clubul studentilor romani din Toronto. De asemenea, in respectarea traditiei initiate de clubul romanesc, doamnele si domnisoarele care vor lua parte la petrecere vor beneficia de  intrare libera, dar numai pana la ora 23:00. Seara ii va avea in prim plan pe DJ Funky-T si pe DJ Shadow care se vor ocupa nu numai de alegerea play-list-ului petrecerii, ci si de anuntarea diferitelor concursuri cu premii care se vor organiza ad-hoc. Evenimentul se adreseaza numai persoanelor care au implinit deja varsta de 19 ani. Pentru informatii in plus despre seara de distractie romaneasca se poate apela numarul de telefon 4167310847 si 4168874172.

 
Seara romaneasca de film la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :303
Friday, 03 March 2006
Institutul Cultural Roman de la Budapesta organizeaza vineri, 10 martie, in cadrul
Sarbatorii Francofoniei in Ungaria, o seara de filme romanesti cu subtitrare in limba franceza.

Cele doua pelicule incluse in proiect vor fi difuzate dupa urmatorul program: de la ora 16:30 „Maria”,  in regia lui Calin Peter Netzer, iar de la 18:00, „Moartea domnului Lazarescu”, de Cristi Puiu, informeaza ICR. Dupa proiectie va avea loc o intalnire cu actrita Luminita Gheorghiu, interpreta rolului principal din multi-premiatul film al lui Cristi Puiu. Institutul Cultural Roman din capitala maghiara se afla la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, telefon de contact 3832693.

 
Directorul IRCCU din Venetia a vorbit despre „Romanii in istoria europeana”PDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :286
Friday, 03 March 2006
In cadrul seminarului Masaryk, din cadrul Departamentului de Studii Istorice de la Universitatea „Ca’ Foscari” din Venetia, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, Ioan-Aurel Pop, a inaugurat miercuri, 1 martie, ciclul de conferinte din semestrul al II-lea cu o prelegere cu tema I romeni nella storia europea („Romanii in istoria europeana”).

Expunerea, de circa doua ore, urmata de discutii, a acoperit un arc de timp considerabil, de la etnogeneza pana la perioada recenta, cu accent pe latinitatea romanilor, componenta slava, ortodoxia, participarea la cruciada tarzie, iluminismul si Scoala Ardeleana, statul national, modernizarea, conflictele mondiale, comunismul, integrarea europeana. Numerosul public prezent (studenti, cadre didactice, masteranzi, doctoranzi) a urmarit cu deosebit interes mai ales particularitatile trecutului romanesc si caracteristicile identitatii romanesti, alaturi de marile personalitati ale culturii noastre. Au fost subliniate efortul de integrare euro-atlantica a Romaniei si legitimitatea indiscutabila a acestui proces.      

 
Inca o luna de petreceri romanesti la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :157
Friday, 03 March 2006
Seria de petreceri romanesti „Insomnia” desfasurate la clubul londonez 32 Old Bailey, va continua si in luna martie.

Prima petrecere romaneasca la Old Bailey se va desfasura vineri, 3 martie, si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

Urmatoarele Insomnia Party la 32 Old Bailey vor fi organizate in data de 10 si 17 martie.

 
Transylvanian Connection Party pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :169
Friday, 03 March 2006
Societatea femeilor romance din Londra, „Romanca” va organiza sambata, 4 martie, la Londra o seara de discoteca latino pentru romanii din capitala britanica.

Petrecerea se va desfasura la restaurantul Scu-zi, din Creechurch Lane, de la ora 19.30, si va fi incalzita de DJ Ionellu si DJ Emiliano. Intrarea la discoteca va costa 6 lire pentru barbati, in timp ce fetele beneficiaza de aceasta data de intrare gratuita, iar studentii vor trebui sa plateasca 4 lire pentru un bilet.

Discoteca latino a romanilor din Londra, in organizarea societatii Romanca, se va tine o data la doua saptamani. Cei interesati pot afla mai multe detalii la numarul de telefon 07968 444234, la care va raspunde Ionellu, sau la adresa de e-mail ionellu1@yahoo.co.uk.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions