Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Tinerii romani de pe ambele maluri ale Prutului, invitati la un concurs literarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 06 March 2006
Tinerii liceeni romani de pe ambele maluri ale Prutului, dar si cei aflati in alte tari, pot participa la concursul international de ceatie „literatur@”, care va decerna la finalul sau 11 premii pentru cei 110 ani de istorie a Colegiului National „Mircea cel Batran” din Constanta”.

Competitia este organizata de aceasta institutie de invatamant dobrogeana si marcheaza, in acelasi timp, extinderea concursului de creatie literara al CNMB, initiat de Stefan Branza, catre o dimensiune internationala, fiind deschis tuturor liceenilor, atat din Romania sau Republica Moldova, cat si din alte tari.

Concursul este structurat in patru sectiuni, poezie, proza, eseu/text jurnalistic si epigrama (aceasta sectiune purtand numele „Stefan Branza”). Fiecare concurent va trimite, prin e-mail la adresa cnmb_literatur@yahoo.com, un numar de 15-20  texte (pentru sectiunea poezie), de circa 10 pagini (pentru sectiunea proza), de 3-5 texte (la eseu/text jurnalistic) sau de 5-10 epigrame (la sectiunea epigrama). Textele vor fi scrise in limba romana si vor fi insotite de datele personale ale concurentului (nume/prenume, data nasterii, adresa, numar de telefon, institutie de invatamant). Trimiterea textelor presupune acordul implicit ca acestea sa poata aparea in revista „Zari Alb Astre” a CNMB sau in orice alta publicatie editata de CNMB cu ocazia desfasurarii concursului literatur@. 

Materialele trebuie trimise pana in luna aprilie a acestui an la adresa de e-mail cnmb_literatur@yahoo.com. Textele vor intra in concurs doar daca se vor incadra in conditiile de mai sus si vor cuprinde datele de identificare/contact mentionate.Jurizarea se va efectua in cursul lunii mai, iar premierea va avea loc la finele lui mai 2006, cu prilejul implinirii a 110 ani de existenta a CNMB, informeaza organizatorii competitiei literare.

 
„Zilele Mircea Eliade” in comunitatile romanesti de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Monday, 06 March 2006
Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, lanseaza un concurs de proiecte pentru organizarea „Zilelor Mircea Eliade” in comunitatile romanesti de pretutindeni.

Proiectele pot fi trimise de asociatii din vecinatatea Romaniei, Balcani si emigratie, incerpand cu data de 15 martie, la adresa ICR (Aleea Alexandru nr.38, Sector 1, cod postal 011824, Bucuresti si/sau transmise prin e-mail, la adresa adriana.gae@icr.ro.

Formularul pentru cererea de finantare se gaseste pe site-ul ICR,  www.icr.ro. Termenul limita de depunere a proiectelor este 1 mai 2006, iar rezultatele selectiei vor fi anuntate la sfarsitul lunii mai, informeaza Institutul Cultural Roman.

Bugetul alocat de ICR acestui proiect este de 10.000 euro, respectiv 2000 euro pentru fiecare din cele 5 proiecte desemnate castigatoare. Persoana de contact: Adriana Gae, Directia Romani din Afara Tarii, tel. 230.28.54, fax. 231.35.48, e-mail: adriana.gae@icr.ro.

 
Participare aradeana la Balul romanesc din BataniaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Monday, 06 March 2006
Rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu”, din Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, a participat sambata, 4 martie, la Balul desfasurat in cadrul comunitatii romanilor din Batania.

Evenimentul a fost organizat de presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, Traian Cresta, care a tinut sa invite in mod special conducerea Universitatii „Aurel Vlaicu” la acest bal, pentru a marca relatia pozitiva existenta intre institutia de invatamant superior aradeana si comunitatea romanilor din Ungaria. La bal au participat reprezentanti ai romanilor din micul orasel situat in apropierea granitei cu Romania si importante personalitati din tara vecina, fiind un prilej general de a petrece cateva clipe placute si de a contura noi posibilitati de colaborare pentru viitor, informeaza publicatia „Adevarul de Arad”.

Prezenta rectorului la aceasta manifestare a comunitatii romanilor din Ungaria subliniaza interesul deosebit pe care Universitatea il acorda romanilor din diaspora, in general, si celor din Ungaria in mod special. Universitatea „Aurel Vlaicu” pregateste in acest an universitar mai multi studenti, bursieri ai statului roman, proveniti din randul comunitatii romanesti din Ungaria. In urma recentei sedinte comune a Guvernelor Romaniei si Ungariei, urmata de discutii in comisiile mixte de specialitate dintre cele doua Guverne, pentru acest an, Universitatea „Aurel Vlaicu” va derula programe specifice de pregatire pentru cadrele didactice care predau in scoli cu predare in limba romana din Ungaria si va asigura alte locuri pentru studenti bursieri din randul comunitatii romanilor din Ungaria. Nu in ultimul rand, trebuie apreciata stransa colaborare dintre Universitatea „Aurel Vlaicu” si Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria si Centrul de Documentare si Informare al ATRU pentru organizarea la Giula a unor manifestari culturale in randul comunitatii romanesti din aceasta tara.

 
Romanii au ocazia sa plece la burse in PeruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Monday, 06 March 2006
Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate anunta relansarea concursului national pentru bursele oferite in cadrul Programului Executiv al Acordului de Colaborare in domeniile educatiei, culturii, stiintei, tineretului si sportului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Peru pentru anii 2005 - 2008.

Guvernul Republicii Peru ofera pana la doua burse pentru studii universitare complete si pana la doua burse pentru stagii de doctorat in institutii recunoscute de statul peruan, cu prioritate in domeniile istorie, arheologie, antropologie, asistenta sociala, geografie, stiinte politice si arte. Se pot acorda burse de studii precedate de an pregatitor de limba spaniola. Dosarul de inscriere la concurs trebuie sa fie intocmit conform Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului national pentru burse de studii in strainatate acordate in regim bilateral sau oferite in mod unilateral de alte state. Termenul limita de depunere a dosarelor de candidatura la Registratura M.Ed.C. din strada Spiru Haret nr. 10, Bucuresti este 15 martie 2006, informeaza Prompt Media.

 
Cimitirul de la Tiganca – in atentia ONCE pe anul 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Monday, 06 March 2006
Preafericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, l-a primit luni, 6 martie, in audienta pe directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, dr. Cristian Scarlat.

Cu aceasta ocazie, i-au fost prezentate inaltului ierarh realizarile Oficiului, precum si programele si proiectele pentru anul 2006. Printre acestea se numara si Memorialul Eroilor Neamului, ce urmeza a fi amenajat in capitala; Cimitirul de Onoare International din comuna Mircea-Voda, judetul  Constanta; dar si Cimitirul de Onoare de la Tiganca, Republica Moldova.

Intaistatatorul Bisericii Romane si-a manifestat multumirea pentru modul in care este pastrata memoria celor care au cazut pentru tara si pentru spiritul crestin promovat prin aceste demersuri. De asemenea, Prea Fericerea Sa a dat asigurari privind intregul sprijin al structurilor bisericesti, in vederea indeplinirii obiectivelor propuse si a dat  binecuvantarea directorului Oficiului.

 
Lansare de carte la Liga Tinerilor Romani de PretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Monday, 06 March 2006
Multi tineri din ziua de astazi, viseaza sa-si publice gandurile ori opiniile in paginile unei carti proprii.

Printre acesti tineri se numara si Mioara Laura Parvu din orasul Ocna Sibiului, judetul Sibiu, pentru care viata inseamna o continua lupta pentru existenta, prin suferinta. Fiind bolnava de encefalita, practic Mioara nu se poate misca, dar cu ajutorul parintilor si a prietenilor a reusit sa urmeze cursurile scolii din localitate, iar in 1994 a absolvit si liceul. Si-a dorit, foarte mult, sa-si continue studiile universitare la Facultatea de Jurnalism din Sibiu, dar nu a reusit deoarece sechelele bolii nu-i permit. Cu sprijinul prietenilor care i-au facut notite, Mioara Parvu a scris zeci de poezii prin care-si exprima starea sufleteasca prin care trece clipa de clipa.

Vineri 3 martie, insa, pentru tanara poetesa a fost una dintre cele mai importante zile din viata ei, deoarece in prezenta prietenilor, oficialitatilor locale si judetene si a familie, Mioara Laura Parvu si-a lansat primul volum de poezii „Visare”. Lucrarea cuprinde poezii scrise timp de 17 ani, unele dintre ele fiind dedicate poetului Mihai Eminescu, in limba romana, engleza si franceza. La lansarea cartii, editata cu sprijinul Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, autoarea a fost asigurata ca si urmatorul volum va fi publicat cu suportul LTRP.

De altfel, Mioara Parvu este cel mai nou membru al LTRP, organizatie ce militeaza in randul tinerilor pentru promovarea culturii si a presei romanesti. 

 
Delegatie economica romaneasca in JaponiaPDF Print E-mail
Bucuresti Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Monday, 06 March 2006
O delegatie oficiala a Ministerului Economiei  si Comertului, condusa de Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, se afla in aceste zile in Japonia.

La Tokyo, Iuliu Winkler a avut intalniri cu demnitari japonezi, reprezentanti ai agentiilor guvernamentale si neguvernamentale, precum si cu un important numar de firme locale. In urma discutiilor cu oficialii japonezi si reprezentantii mediului privat au fost  identificate noi posibilitati de cooperare prin participarea unor mari firme japoneze la programul de modernizare a infrastructurii de transport si unor obiective energetice din Romania, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Cu ocazia acestor intalniri de lucru ale ministrului delegat pentru comert, Comitetul Economic romano – japonez si-a reluat activitatea, iar Mitsubishi Corporation a anuntat redeschiderea biroului sau de la Bucuresti incepand cu luna aprilie 2006. Au mai fost incluse in acest organism de colaborare companii locale, cum ar fi: Itochu Corporation, Mitsui, Marubeni, Sumitomo, Toyota Tsusho, Mitsubishi, JTEKT etc. Firmele  japoneze si-au aratat interesul fata de Romania, in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

A fost de asemenea analizata posibilitatea continuarii programelor de asistenta japoneza pentru tara noastra - Official Development Assistance (ODA), in conditiile aderarii Romaniei la UE si a progreselor  macroeconomice inregistrate in ultimii ani. In prezent, in cadrul programului de asistenta ODA se deruleaza proiectul de modernizare a termocentralei de la Turceni, pentru care s-a obtinut o finantare de peste 300 mil. de dolari SUA.

La Forumul de Afaceri Romano-Japonez de la Osaka au participat peste 50 de firme japoneze care si-au manifetat interesul de a participa la realizarea unor proiecte din domeniile infrastructurii, energiei, mediului inconjurator, financiar-bancar, turism etc.

 
Crestinii ortodocsi si greco catolici au intrat in Postul MarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Monday, 06 March 2006
Crestinii ortodocsi si greco-catolici au intrat luni, 6 martie, in perioada de sapte saptamani a Postului Mare, post care va culmina pe 23 aprilie cu sarbatoarea Invierii Domnului.

Spre deosebire de restul posturilor de peste an, acesta este cel mai aspru si mai dificil de tinut de catre credinciosi, stiut fiind faptul ca in cele sapte saptamani nu exista decat doua zile in care se face dezlegare la peste, pe 25 martie, cand se celebreaza Bunavestire, si in Duminica Floriilor, care se sarbatoreste cu o duminica inainte de Inviere.

Potrivit traditiei Bisericii rasaritene, crestinii care tin post trebuie sa se abtina de la consumul alimentelor  de origine animala, de la petreceri si de la distractii, postul fiind, totodata, un prilej de aplecare spre rugaciune, fapte bune si generozitate. Perioada Postul Mare culmineaza cu Saptamana Patimilor, moment care evoca ultimele momente din viata lui Iisus Hristos pana la rastignirea Sa pe cruce.

 
Romania vrea sa intensifice schimburile comerciale cu CoreeaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 06 March 2006
Ministrul roman al Comertului, Iuliu Winkler, s-a aflat zilele trecute intr-o vizita in Coreea, in speranta promovarii unui comert mai amplu intre cele doua state si in incercarea de a explica oemenilor de afaceri coreeni avantajele de a face afaceri cu Romania.

Pe perioada Expozitiei de Comert Coreea-Romania, ce s-a desfasurat saptamana trecuta, ambasadorul Romaniei, Valeriu Arteni a deschis seminarul explicand celor prezenti stadiul curent in care se afla relatiile comerciale intre Romania si Coreea. Diplomatul roman a lasat sa se inteleaga ca desi intre cele doua state exista relatii comerciale intr-o permanenta dezvoltare, mai sunt inca multe de facut pentru a fi satisfacute aspiratiile ambelor tari. „Nu suntem satisfacuti de volumul comertului bilateral. In principal de exporturile Romaniei catre Coreea de anul trecut, care sunt departe de potentialul existent” a spus Arteni. „Coreea este investitorul asiatic numarul unu in Romania  si ne dorim foarte mult ca Coreea sa-si poata consolida aceasta pozitie. Si pot face asta numai prin industrii noi”.

Tocmai promovarea de noi industrii in Romania este motivul pentru care Winkler s-a deplasat la Seul, deplasare ce a avut la baza ideea ca aceste noi industrii vor ajuta accederea tarii noastre la Uniune Europeana in 2007.

Anul trecut Romania si Coreea au sarbatorit implinirea a 15 ani de relatii diplomatice, moment ce a relevat si o crestere a nivelului comertului de 36% fata de anul anterior.

 
Doua echipe romanesti in cupele europene de handbalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :385
Monday, 06 March 2006
Steaua Bucuresti si HCM Constanta s-au calificat, dupa meciurile disputate la acest sfarsit de saptamana, in semifinalele celor mai importante competitii europene de handbal masculin.

Steaua va evolua astfel in semifinala Challenge Cup, in timp ce HCM Constanta si-a castigat calificarea in semifinala Cupei Cupelor, dupa ce a trecut cu scorul de 35-28 de danezii de la Skjern Handbold. Realizarea obtinuta de HCM Constanta este cea de-a doua sa calificare in semifinale, din ultimii trei ani.

Steaua a trecut de Vardar Skoppje la scorul de 34-29, dupa un meci dramatic ce  a tinut cu sufletul la gura pana in ultimele minute de joc. Este pentru prima data dupa 16 ani cand Steaua ajunge intr-o semifinala de cupa europeana.

Tragerea la sorti pentru semifinale se va desfasura marti, 7 martie, la sediul Federatiei Europene de Handbal de la Viena. Steaua ar putea intalni in penultimul act al Challenge Cup pe BSV Bern Muri (Elvetia), Agram-Medvescak Zagreb (Croatia) si Sporting Club Horta (Portugalia), in timp ce HCM ar avea ca variante HSG Nordhorn (Germania), Cehovski Medvedi (Rusia) si CBM Valladolid (Spania).

 
Victorie a BOR, societatii civile si mass-media in problema GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Monday, 06 March 2006

Ca urmare a demersurilor Bisericii Ortodoxe Romane, societatii civile si a unei adevarate campanii de presa, in sprijinul interesului national, Ministerul de Externe roman retrage din Parlament Ordonanta privind acordul ungaro-roman de infiintare a Fundatiei Gojdu.

Ordonanta de urgenta a fost discutata in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, obtinand avizul pozitiv al Comisiei de Politica Externa. In cadrul Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, deputatii au votat impotriva adoptarii proiectului de Ordonanta de Urgenta. Ministerul Afacerilor Externe va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege de pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor in vederea organizarii unei dezbateri publice, la care vor fi invitati reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Academiei Romane, ai Parlamentului Romaniei, mass-media si ai organizatiilor neguvernamentale. Obiectivul dezbaterii este discutarea implicatiilor incheierii Acordului interguvernamental din 20 octombrie 2005 de infiintare a Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, prin raportare la intentia Bisericii Ortodoxe Romane si a Fundatiei Gojdu de la Sibiu, de recuperare a imobilelor care au apartinut Fundatiei Gojdu.

Intr-un comunicat remis de Mae se arata ca aceasta institutie doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica, in continuare, si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate.

 
Inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane fac apel la Traian Basescu in problema “Gojdu”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :462
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Excelentei Sale, Domnului TRAIAN BASESCU, Presedintele Romaniei

Excelenta Voastra,

Domnule Presedinte

Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 183 din 14 decembrie 2005, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare "Gojdu", acord semnat la Bucuresti, la 20 decembrie 2005.

{mosimage}Suntem surprinsi ca in acest acord, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, prevazut in art. 7 din Testament, care constituie acea parte "a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa".

Constatam cu regret ca actualul Acord anuleaza practic acordul dintre Romania si Ungaria din 1937, ratificat de Parlamentele ambelor tari, care este inca in vigoare si care, la ora actuala, este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia Gojdu isi poate intra in posesia marelui mecenat. Vointa testamentara a decis ca averea sa fie administrata de o fundatie romaneasca permanenta, Fundatia Gojdu, pusa sub patronajul Mitropoliei Ardealului, prin mitropolitul si "episcopii orientali ortodocsi". Dreptul la mostenire si administrare a proprietatilor, conform testamentului, il are aceasta Fundatie Gojdu, care, din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu (cu respectarea prevederilor testamentare si in baza legislatiei romane in vigoare). Potrivit Hotararii Sfantului Sinod al BOR din 4 aprilie 2003, Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre Biserica Ortodoxa Romana singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste - Ungaria si Romania, in 1952. Apreciem demersurile statului roman pe langa statul ungar pentru redobandirea patrimoniului mobil si imobil, insa, asa cum toate bisericile de etnie maghiara din Transilvania si-au revendicat toate mostenirile, se cuvine ca Statul roman, prin Guvern si Parlament, sa apere si dreptul romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania, prevazute numai pentru ei in Testamentul marelui binefacator Emanuil Gojdu.

Noi, semnatarii acestui act reprezentam vocea a peste 4.500.000 de romani ortodocsi care sunt mostenitorii de drept ai acestui Testament.

Cu alese multumiri pentru intelegere si sprijin,

Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului

Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului,

Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului,

Lucian, Episcopul Caransebesului,

Sofronie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria,

Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei,

Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului

Justin Sigheteanul,  Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului,

Nicolae, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului,

Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei

Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului,

Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei,

Daniil, Episcop Loctiitor (Administrator) al Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului,

Visarion Rasinareanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,

Irineu Bistriteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului

 
Demersul Guvernului si MAE in problema “Gojdu”, total impotriva unui Stat de DreptPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Intruniti la Cluj-Napoca la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) si Liga Tinerilor Crestin Orotodocsi din Romania (LTCOR) "in calitate de beneficiari directi ai Testamentului marelui jurist si militant politic pentru cauza romaneasca, Emanuil Gojdu" au solicitat "respectarea de catre toate institutiile statului roman a testamentului lui Emanuil Gojdu, autentificat de acesta la Budapesta pe data de 4 noiembrie 1869", scrie ziarul “ZIUA”.

{mosimage}Prin acest Testament, marele mecena Emanuil Gojdu "testa averea intreaga acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care se tine de religia rasariteana ortodoxa. Acest legat voind a-l constitui in o fundatiune perpetua, sa poarte numele Fundatiunea lui Gojdu". Reprezentantii tinerilor romani ortodocsi din Romania s-au reunit la Cluj-Napoca in numele a peste 40 filiale A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R., numarand in acesti ani peste 20.000 membri care s-au implicat in organizarea activitatilor specifice.

Tinerii ortodocsi romani anunta ca "in calitate de beneficiari testamentari directi ai Fundatiunii Gojdu, conform Testamentului acestuia, respingem Acordul bilateral semnat de Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu pe data de 20 octombrie 2005 privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane supuse legilor ungare si care duce la imposibilitatea recuperarii bunurilor materiale si financiare de catre Fundatia Gojdu reactivata de Ierarhii transilvaneni ai Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1996. Consideram demersul Guvernului Romaniei si al Ministerului de Externe total impotriva valorilor unui Stat de Drept care trebuie sa apere proprietatea privata si nu sa se erijeze intr-un negociator cu bunurilor cetatenilor in slujba carora se afla si de care a fost ales cu atat mai mult cu cat nu are nici-o calitate pentru a realiza astfel de acorduri ignorand total proprietarul de drept si beneficiarii testamentari". (foto Steagul Patriarhal)

 
Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna face apel la resposabilitatePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :573
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei Traian Basescu, Presedintelui Camerei Deputatilor, precum si lui Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor si Dan Voiculescu, ca presedinti de partide parlamentare invitate la discutiile de luni 6 martie de la Cotroceni, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, face un apel disperat la responsabilitatea liderilor politici romani in tratarea Legii statutului minoritatilor nationale si eliminarea din acest proiect de lege a elementelor care pot afecta statul roman, stabilitatea zonei si drepturile romanilor din Harghita si Covasna, supusi unei puternice presiuni asimilationiste din partea autoritatilor locale maghiare.

{mosimage}Scrisoare  deschisa

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, luand act de situatia creata prin dezbaterea in Parlamentul Romaniei a proiectului legii Statutului minoritatilor nationale si de consecintele grave ce le-ar avea adoptarea lui in forma data  de UDMR, readuce in atentia  factorilor  de decizie politica  din Romania,  problemele ridicate in MEMORANDUMUL  adresat acestora, de catre organizatiile civice si formatiunile politice romanesti din judetele Covasna si Harghita, la 1 noiembrie 2005.

In forma actuala, acest proiect de lege propus de UDMR contravine in mod principial si structural atat Constitutiei Romaniei, cat si dreptului international, urmarind introducerea in dreptul intern a drepturilor colective si  a conceptului de autonomie culturala, nerecunoscute de dreptul international, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile si tendintele europene actuale care promoveaza interculturalitatea, unitatea in diversitate si nu separatismul si segregarea  pe criterii etnice.

Insasi denumirea  proiectului  legii statutului minoritatilor, vizeaza introducerea ideii de statut, ceea ce trimite la o colectivitate, nu la persoane.

Proiectatul Consiliu National al Autonomiei Culturale, cu statut de „autoritate publica” care poate, printre altele, numi sau destitui directori si directori adjuncti de scoli publice, de centre de patrimoniu, de cultura si de creatie populara etc. tinde sa devina egal si chiar superior Guvernului si Parlamentului de la Bucuresti, fiind prevazut sa functioneze ca un veritabil parlament etnic. Potrivit proiectului, se vor constitui organisme votate direct de etnici. Acestea vor avea o putere discretionara de reprezentare, si nu se vor multumi, asa cum cere Comisia de la Venetia, sa dea doar „consultatii” cand vor fi consultate. Ele vor exercita o putere mai mare decat atat, caci vor fi alese.  Aceste prevederi  pericliteaza in mod special pe etnicii maghiari care vor deveni captivi ai unui parlament etnic. Viata lor de zi cu zi va fi indrumata de acest parlament etnic

Printre altele, proiectul ignora cu desavarsire asigurarea protectiei persoanelor de nationalitate romana, aflate in minoritate in ariile locuite preponderent de minoritati nationale. In realitate, romanii din aceste zone, sunt mai indreptatiti decat maghiarii sa aiba o lege care sa-i protejeze in fata abuzurilor si deznationalizarii. Autonomia culturala  functioneaza deja, in defavoarea romanilor, statul roman ne avand nici o strategie pentru acest spatiu si pentru integrare totala a   judetelor Covasna si  Harghita in Romania.

Daca s-ar adopta in forma actuala, proiectul ar duce la crearea de jure a unui stat in stat, in cele doua judete, guvernat de UDMR, ceea ce contravine tuturor legilor si conventiilor europene,  si ar elimina  orice posibilitate romanilor  numeric minoritari din Harghita si Covasna, de a- si    apara identitatea.  De fapt, in spatele autonomiei culturale se afla dorinta UDMR de a legaliza autonomia teritoriala existenta de facto.

Majoritatea articolelor din proiectul de lege ofera UDMR legalizarea unor instrumente de purificare etnica, inclusiv prin impunerea cunoasterii limbii maghiare pentru ocuparea unor functii publice.

Salutam si apreciem responsabilitatea, maturitatea politica si atitudinea proeuropeana de care a dat dovada Senatul Romaniei in abordarea proiectului legii privind statutul minoritatilor nationale, initiat de UDMR

Speranta noastra sincera este ca tot mai multi oameni politici, inclusiv  parlamentarii din Camera Deputatilor, vor da dovada de aceeasi intelepciune si responsabilitate fata de valorile europene si nationale ca si Senatul Romaniei, punand interesele fundamentale ale statului roman mai presus de iluzoriile castiguri ale unor aranjamentele politice conjuncturale si efemere.

Reinoim, solicitarea adresata  Domnului  Traian Basescu, Presedintele Romaniei, conducerii Parlamentului Romaniei si sefilor partidelor parlamentare destinatare ale prezentei scrisori deschise,  pentru acordarea unor intrevederi cu reprezentantii societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita in vederea gasirii unor solutii, inclusiv legislative, pentru problemele majore cu care ne confruntam.

Sfintu Gheorghe,

7 martie  2006

(foto: Ruina bisericii romanesti din Herculiane, Covasna, daramata de hortisti in 1940)

 
Solidaritate impotriva manifestatiei separatiste maghiare de la Odorheiul SecuiescPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :739
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna isi exprima printr-un comunicat de presa solidaritatea cu cele cinci asociatii din Harghita care protesteaza impotriva anuntatei adunari a Consiliului National Secuiesc unde se intentioneaza declararea autonomiei asa zisului Tinut Secuiesc.

{mosimage}Comunicatul califica actiunea ca iredentista, separatist-extremista si care aduce atingere ordinii constitutionale

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, adera si sustine Protestul semnat de cele cinci organizatii civice si culturale din Judetul Harghita, cu urmatorul continut:„ Aflam cu ingrijorare din presa locala despre intentiile Consiliului National Secuiesc de a organiza, pe 15 martie, o Mare Adunare nationala la Odorheiu Secuiesc, cu prilejul careia sa se exprime vointa ferma pentru autonomie teritoriala. Suntem consternati ca sfidarea extremista poate lua o asemenea amploare, in vreme ce puterea actuala se uzeaza in frictiuni politice minore, care n-au nici o relevanta din perspectiva interesului national.

Ne ingrijoreaza de asemenea actiunile internationale ale aceleiasi organizatii, care au scopul de a conditiona aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana de garantarea autonomiei Tinutului Secuiesc, actiune vadit dusmanoasa la adresa Romaniei.

Toate aceste manifestari si actiuni se reflecta negativ in primul rand asupra conditiei de minoritari numeric a romanilor din zona, ale caror probleme n-au fost niciodata puse serios in dezbaterea executivului, desi contextul in care tendintele autonomiste capata o asemenea intensitate si amploare ar impune o abordare a acestei problematici.” Semneaza: Societatea Cultural Patriotica „Avram Iancu”, Filiala Harghita, Fundatia Culturala „Miron Cristea”, Asociatia „Glasul Calimanilor” Toplita, Asociatia Rromilor Toplita si Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiu Secuiesc.

Forumul, federatie constituita de asociatiile si fundatiile romanesti reprezentative din cele doua judete, solicita Presedintiei si Guvernului Romaniei sa-si exprime o pozitie publica cu privire la aceasta manifestare iredentista, care aduce vadit atingere ordinii constitutionale.

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna,. adreseaza un apel catre toti factorii responsabili din sfera politica, a societatii civile si mass-media de a condamna manifestarile separatist-extremiste de natura a periclita aderareaRomaniei la Uniunea Europeana, ceea ce ar afecta deopotriva interesele tuturorcetatenilor Romaniei, indiferent de nationalitatea sau confesiunea lor.

Sf. Gheorghe, 03.03.2006

(foto: primarul Serban Ion din Joseni, Ciuc, torturat de hortistii unguri in timpul ocupatiei din 1940)

 
Basarabenii si bucovinenii isi vor lua cetatenia romana inapoi in 450 de aniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 06 March 2006
Cetatenii romani care locuiesc in prezent in teritoriile ocupate de sovietici in anul 1940 ar putea sa beneficieze de redarea cetateniei romane in aproximativ 450 de ani, dupa calculele organizatiei non-guvernamentale Hyde Park de la Chisinau.

Aceasta asociatie a facut o socoteala simpla, plecand de la faptul ca in martie 2006 se implinesc 15 ani de cand basarabenii si bucovinenii au primit dreptul de redobandire a cetateniei romane, iar in aceasta perioada s-au acordat doar 99.000 de titluri de cetatenie, ceea ce constituie 2,2% din numarul total al populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina de Nord. Daca procedura de redobandire a cetateniei va ramane la fel de dificila, inaccesibila pentru multi solicitanti, Statul Roman va avea nevoie de aproximativ 450 de ani pentru a-i restabili in drepturi pe cetatenii romani din teritoriile ocupate de sovietici in 1940, caci in fiecare zi se acorda in medie cate 18 titluri de cetatenie, adica 545 de titluri pe luna si 6540 pe an, mai precizeaza organziatia basarabeana.

 
Ion Popescu ar putea ajunge in Parlamentul de la KievPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :392
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Cu o luna inainte de alegeri Partidul Regiunilor obtine intre 180 si 213 mandate parlamentare, iar candidatul independent roman de pe lista Partidului Regiunilor Dr. Ion Popescu, Presedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina" are sanse reale de a reveni, dupa patru ani, in Rada Suprema.

{mosimage}Sondajele sociologice executate in Ucraina in perioada 9-13 februarie (prima etapa Ns2400) si respectiv 22 - 26 februarie 2006 (Ns1200) de catre unul dintre cele mai serioase centre sociologice, Centrul de cercetari sociale si politice Socis, au inregistrat urmatorele rezultate:
Etapa I (9-13 februarie 2006) – numai 6 formatiuni treceau pragul electoral, cota electorala fiind Kws44.343 voturi pentru un mandat in conditiile participarii la alegeri a circa 26,5 milioane de alegatori. Partidul Regiunilor obtinea 30,1% (si 180 de locuri in parlament), Blocul electoral Ucraina Noastra - 18,9% (si 113 de locuri in parlament), Blocul Iulia Timosenko - 14,5% (si 86 de locuri in parlament), Partidul socialist 5,3% (si 32 de locuri in parlament), Blocul Popular al lui Litvin 3,3% (si 20 de locuri in parlament), Partidul Comunist 3,2% (si 19 de locuri in parlament), iar celelalte formatiuni politice nu depaseau pragul de 3%.

Etapa II (22 - 26 februarie 2006), cu exceptia Partidului Regiunilor si Partidului socialist care au inregistrat o crestere neinsemnata de cate 0,1%, toate celelalte formatiuni politice ce si-au mentinut sansa de a ajunge in parlament au inregistrat o scadere a ratingului, iar pragul electoral de 3% la sfarsitul lunii februarie era trecut doar de 4 formatiuni - cota electorala fiind Kw s 37.571 de voturi pentru un mandat in conditiile participarii la alegeri a circa 26,5 milioane de alegatori. Astfel, Partidul Regiunilor obtinea 30,2% (si 213 mandate in parlament), Blocul electoral Ucraina Noastra - 16,8% (si 119 de locuri in parlament), Blocul Iulia Timosenko - 11,4% (si 80 de locuri in parlament), Partidul socialist 5,4%  (si 38 de locuri in parlament), Blocul Popular al lui Litvin si Partidul Comunist intruneau doar cate 2,6%, ramanand in afara Parlamentului.
In cazul mentinerii acestor tendinte, sanse reale de ajunge a treia oara in parlament are si candidatul independent de pe lista Partidului Regiunilor (pozitia 173) Dr. Ion Popescu, Presedintele Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina.

 
Romanii din Timoc au Consiliu NationalPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :318
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Sambata 4 martie a avut loc la Bor Adunarea de constituire a Consiliului National al Rumanilor din Serbia avand ca rol reprezentarea romanilor vlahi din Serbia de Nord-est, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

{mosimage}Din 102 electori pentru care au fost trimise semnaturi la Ministerul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor al Serbiei-Muntenegru, au fost prezenti la Bor 98.

La vot au intrat doua liste una a Federatiei Romanilor din Serbia si cea de-a doua sub denumirea “Vlahi pentru Vlahi”, a Asociatiei “Pavel Mateevici” din Petrovat. A avut castig de cauza lista FRS, care a obtinut 63 de voturi si care a reusit sa aleaga 14 electori. Lista “Vlahi pentru Vlahi”, conexata se pare, anumitor interese legate de serviciile secrete sarbe, nu a obtinut decat 35 de voturi si a reusit sa aleaga 7 electori.

Controlul in cadrul Consiliului National il va avea Federatia Romanilor din Serbia prin cei 14 electori alesi, care este recunoscuta pentru numeroasele actiuni de emancipare si aparare a drepturilor romanilor din Timoc. Ceilalti 7 electori vor reprezenta pe cei care considera ca vlahii nu sunt romani si care s-au remarcat si in luarile de cuvant prin excesele ultranationalismului sarb pe care si le-au insusit.

 
Dupa biserica, romanii de peste Prut au cea mai mare incredere in presaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :151
Monday, 06 March 2006
Dupa Biserica, populatia Republicii Moldova are cea mai mare incredere in Mass-media. Despre acest fapt arata datele sondajului „Barometrul Socio-politic pentru luna februarie 2006”, realizat de Serviciul de cercetare OMNIAS in perioada 1-19 februarie curent.

Conform datelor facute publice de organizatorii sondajului, 37% din respondenti au spus ca au o oarecare incredere in Biserica, iar 43 la suta „foarte multa incredere”. 54 la suta din persoanele chestionate au declarat ca au o oarecare incredere in Mass-media si 9% - „foarte multa incredere”. Aceste doua institutii sunt urmate de Primarie (45% - „o oarecare incredere”, 7% - „foarte multa incredere”), PresedintieGuvern si Parlament.

In cadrul sondajului au fost chestionate 1027 de persoane cu varsta de la 18 ani si mai mult. Sondajul „Barometrul Socio-politic pentru luna februarie 2006” a fost realizat in 59 de localitati din 12 unitati administrativ-teritoriale din R. Moldova. Eroarea maxima de esantionare este 3,1%. 

 
Elevii romani aduc un omagiu lui Emanuil GojduPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :356
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Acum, cand fortele unite ale intelectualitatii romanesti, din tara si din strainatate, sunt preocupate de repararea nedreptatii cauzate de nerespectarea testamentara a succesiunii patrimoniului Fundatiei Gojdu, chiar si elevii de liceu il elogiaza pe marele  carturarul ardelean.

{mosimage}Marele mecena, Emanuil Gojdu, s-a nascut la 21 februarie 1802, in orasul Oradea si s-a stins din viata la  data de 3 februarie 1870, lasand in urma sa o avere imensa care prin dispozitie testamentara trebuie sa revina de drept „acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care se tine de legea rasariteana ortodoxa”.

Datorita nasterii si disparitiei din viata in luna februarie a lui Emaniul Gojdu, aceasta perioada de timp are semnificatie deosebita. In multe orase din vestul tarii, cat si in unele localitati din Ungaria, unde ponderea este romaneasca, luna februarie devine o ocazie importanta pentru organizarea de serbari, simpozioane, conferinte, parastase, concursuri literare si artistice care au menirea de al elogia pe cel disparut. Anul acesta, doi elevi de la Colegiul National „Emanoil Gojdu” din orasul de pe malurile Crisului Repede, Oradea, s-au gadit sa isi foloseasca talentul pentru a-i aduce un omagiu celui al carui nume este purtat de liceul la care invata. Este vorba de poetul-elev, Ioan Suciu (clasa XI-a B) care a scris un excelenta poezie numita „Rondelul lui Gojdu”, ilustrata de tot atat de talentatul elev-grafician, Claudiu Filip (clasa a X-a), care a realizat un autentic portret plastic (foto). Ambele lucrari au fost premiate la concursul orasenesc interscolar.

Rondelul lui Gojdu

O umbra glasuie-n surdina,

Prin sticla, fier si piatra vie.

Ochii ii ard, fruntea-i senina,

Prin el e tot ce-a fost sa fie.

Pe umeri poarta-i se imbina,

Cand c-o privire stravezie

O umbra glasuie-n surdina,

Prin sticla, fier si piatra vie.

Suflarea rece de lumina

Strabate-a veacului popas.

Un gand durerea i-o alina

Ce-a spus: "Ramana!" a ramas.

O umbra glasuie-n surdina.

(Pentru Romanian Global News, George Roca)

 
Moscova din nou solidara cu regimul separatist de la TiraspolPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 06 March 2006

{mosimage}Federatia Rusa, ca stat garant in procesul de reglementare, solicita revizuirea regimului vamal introdus pentru Transnistria si demararea unor negocieri intre toate partile interesate in scopul identificarii unor solutii reciproc avantajoase, informeaza o declaratie a Ministerului rus de Externe remisa sambata presei.

{mosimage}„Ceea ce Chisinaul si Kievul doresc sa prezinte drept introducerea ordinii la frontiere, in realitate constituie o ordinara incercare de a efectua o presiune economica asupra Tiraspolului in scopul impunerii acestuia a unei capitulari politice in chestiunile reglementarii conflictului transnistrean”, se arata in document. Federatia Rusa considera ca „prin adoptarea noului regim de tranzit al marfurilor transnistrene la frontiera moldo-ucraineana sunt ignorate drepturile Transnistriei in cadrul activitatii economice externe, fixate in Memorandumul privind normalizarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol semnat in 1997”.

Reamintim ca posturile vamale ucrainene au sistat, incepand cu 3 martie curent, tranzitul marfurilor transnistrene insotite de documentele perfectate de autoritatile de la Tiraspol, pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Potrivit noului regulament, pentru a tranzita frontiera ucraineana marfurile trebuie sa fie insotite de specimene eliberate de autoritatile vamale ale Republicii Moldova.

Drept raspuns la actiunile autoritatilor ucrainene, regimul separatist de la Tiraspol a interzis transportul de marfa din si spre malul drept al Nistrului. Tiraspolul considera ca atitudinea Ucrainei contravine statutului ei de garant in procesul de rezolvare a conflictului transnistrean.

Igor Smirnov a declarat ca economia Transnistriei va functiona intr-un regim special de mobilizare, mentionand ca Tiraspolul are suficiente posibilitati pentru a iesi din situatia de criza, contand si pe sprijinul si pe intelegerea Moscovei. „Consideram ca Federatia Rusa este singurul stat garant de facto si de jure si contam pe sprijinul acesteia”, a declarat Smirnov.

 
Controverse financiare privind Biserica Ortodoxa din SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :314
Monday, 06 March 2006
Mai este o luna pana la termenul limita de platire a taxelor in SUA si tot cam atat pana la Pastele Ortodox.

In timp ce credinciosii ortodocsi din America se pregatesc si de a “da Cezarului ce-i a Cezarului” si de a-i “da lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu”, pastorii acestora din SUA se gasesc la ora acoperirilor  unor scandale financiare care ar trebui sa faca ca sa cada niste capete bisericesti.

Astfel, “Washington Post” prestigioasa publicatie americana, in persoana jurnalistului Alan Cooperman, ne da revelatia, in numarul publicatiei din 3-Martie-2006, cum ca multi lideri din Biserica Ortodoxa Americana, din care face parte si Arhiepiscopia Romaneasca a lui Nataniel de la Vatra, sunt sub vizorul IRS-ului (organul de controlare a contribuabililor din SUA), pentru frauda financiara care se ridica la milioane de dolari. Cum odata ce s-au vazut deconspirati si au fost contactati de catre “Washington Post” pentru reactii, acesti ierarhi bisericesti l-au luat prompt pe “uite popa, nu e popa” in brate, ramane ca sa incercam noi sa desfacem intricatele ite ale smecheriilor banesti care au fost notate la Mitropolia Ortodoxa Americana.

Reactia acestora este ciudata in primul rand (pentru un om nevinovat) pentru ca in loc ca sa incurajeze IRS-ul sa vina si sa revizuiasca condicele financiare ale B.O.A., acestia in schimb s-au opus promitand “proceduri mai bune de contabilitate pe viitor” (?!). Adica un fel de nastasism (termenul imi apartine), gen: “lasa-mi matusa asta in pace ca n-o sa mai imi gasesc alta pe viitor”.

Comunitatea ortodocsilor afiliati la Biserica Ortodoxa Americana, numara peste 400,000 de credinciosi; acestia nu includ pe ortodocsii afiliati la mitropoliile “misionare” (neo)comuniste, -vezi cea a lui Teoctist din Romania, a lui Vladimir din Rusia, s.a.m.d. Ortodocsii afiliati la Mitropolia Ortodoxa Americana (printre care se gaseste si subsemnatul), s-au afiliat aici din dorinta de a scapa de jocurile comunistilor, care foloseau (folosesc?) popi cu grade de securisti, kgbisti, etc. ca sa spioneze pe enoriasi. Biserica Ortodoxa Americana, altfel cunoscuta si ca Biserica Ortodoxa Ruseasca din Statele Unite, s-a rupt de Patriarhatul Rusiei Sovietice din 1970 si a fost vazuta de ortodocsii anti-comunisti din America ca o sursa independenta de catre influenta comunista. Dintre preotii si ierarhii acestei biserici, se numara multi copii de imigranti ortodocsi nascuti in SUA, cat si americani geti-begeti care s-au convertit la ortodoxie.

In Octombrie 2005, fostul contabil al Mitropoliilor, Diaconul Eric A. Wheeler, a aruncat bomba revelatiei ca din a doua jumatate a anilor ’90,  diversi arhiepiscopi, mitropolitul si alti prelati ai Bisericii Ortodoxe Americane, au folosit banii de membrie de la bierici si donatiile de la mari filantropi precum miliardarul agro-industrialist Dwayne Andreas, de la capelanii de pe bazele militare SUA, cat si donatiile de la enoriasi, precum subsemnatul, la plata de santaje sexuale si la plata propriilor cati de credit pe care acumulasera cumparaturi de lux. Santajurile sexuale veneau atat de la femei/minore cat si de la baieti, pe care diversi popi si ierarhi ii asaltasera cu ani in urma si care acum cereau bani contra „tacerii”.          

Conform reporterului de la “Washington Post”, dupa o intalnire „cu usile inchise”, Sfantul (sic!) Sinod s-a decis pe data de 1 –Martie-a.c. in prezenta celor 10 episcopi, mitropolit si arhiepiscopi ai sai, sa adopte o serie de “corecturi” financiare la procedurile de contabilitate…pe viitor.

Deci in ziua in care romanii ortodocsi (inclusiv din SUA) isi coseau snururile splendide alb-rosii ale purului martisor pe haine, ierarhii ortodocsi din SUA isi coseau de zor cu ata alba povestea cu “o sa facem, o sa dregem”. In privinta acuzatiilor specifice de frauda financiara din trecut, venite din partea lui Wheeler, sinodul a declarat senin ca “s-ar putea reintalnii pentru a discuta aceasta situatie la primavara“ (adica un fel american de a spune: „o sa discutam la Sfantul Asteapta”).

Ca sa puna capac la aceasta revelatie neplacuta, popii ierarhici americani, parca inspirati de declaratia lui Iliescu de odata: “fara razbunari”, au terminat declaratia sinodala de la sfarsitul intalnirii, mai bisericos, cam asa: “In pregatirea Sfintelor Sarbatori care se vor incununa cu Pastele Domnului, invitam enoriasii ca sa urmeze exemplul lui Cristos si sa traiasca in spiritul iertarii (sublinierea mea) si a pocaintei”. Se pare ca popii americani ierarhici au uitat de exemplul lui Cristos de a pune biciul pe speculatorii de bani din templu. Aceasta declaratie lasa si fara nici o iota de responsabilitate si probitate umana (cu atat mai putin sacerdotala) a primit deja o avalansa de critici, in primul rand de la unii enoriasi ai diferitelor biserici ortodoxe, care nu se lasa dusi cu zaharelul de ipocrizia sinodului.  

“Pentru mine aceasta reactie de lasitate si aroganta este extrem de dezamagitoare, pentru ca Sinodul mai cere inca trei luni pentru a discuta, ‘poate’, o investigatie despre frauda financiara din cufarele bisericii, care de fapt va duce la o ancheta federala a IRS-ului mai devreme sau mai tarziu”, a declarat Gregory Nescott, un membru de-o viata la B.O.A. si de meserie procurator federal in orasul Pittsburgh. El a continuat: “Mitropolitul si episcopii au avut sansa sa-si faca o ‘mea culpa’, care ar fi fost mai crestineasca decat directivele despre ‘iertare’ care erau indreptate enoriasilor, in idea ca acestia sa nu-i faca responsabili pe ierarhi asupra acestor furturi din banii bisericii. Cum se asteapta acestia ca sa ii mai credem, cu atat mai putin ca sa-i iertam? Aceasta incercare dogmatica de-a pune calusul in gura enoriasilor se aseamana cu incercarea de-a sapa un munte folosind o scobitoare; n-o sa tina figura”.

La incercarile ziaristului de la “Washington Post” de a scoate o reactie de la Mitropolitul Herman, cel mai inalt ierarh din Sinodul B.O.A. la care a apelat, acesta a raspuns cu tacere absoluta, spunand ca “mediteaza“. Iar cand ziaristul a incercat ca sa ajunga la cancelarul acestuia, pe nume Robert S. Kondratick, acesta i-a inchis telefonul in nas. Ziaristul totusi a insistat pentru o declaratie de la B.O.A. pana l-a gasit pe Parintele Paul Kucyda, care la randul sau a servit ca si contabil la mitropolie pana in iulie 2005. Acesta a raspuns ca sinodul a lasat o “usa deschisa“ investigatiilor, depinzand de rezultatele examinarilor interne a conturilor din 2004 sI 2005.

 Deasupra „capacului” amintit mai sus, se pare ca se mai gaseste si problema datoriilor in care se scalda B.O.A. Conform controlorului de finante ale mitropoliei, Parintele Stavros Stirkis, mitropolia este in procesul de a solicita un imprumut bancar de $ 1.5 milioane de dolari, echivalentul la 40 % din cele aproximativ $ 3.9 milioane pe care mitropolia pe primeste ca buget de la biserici, enoriasi si alti donatori, pentru a supravietui financiar anual.

Un grup de contabili ortodocsi, de la diferite parohii, chemati “Crestinii Ortodocsi Pentru Responsabilitate”, care s-au organizat din Octombrie 2005, dupa scandalul revelatiilor amintite anterior, pentru a face presiuni de transparenta a conturilor mitropoliei catre enoriasi, a declarat stoic ca motivul pentru care B.O.A. este dipusa sa discute conturile din 2004 si 2005, este numai datorat faptului ca bancile din SUA nu acorda imprumuturi fara declararea bugetului din ultimii doi ani. Kucynda a negat aceasta motivatie ziaristului de la “W.P.” Agenti IRS au declarat ca in timp ce alte organizatii non-profit din SUA trebuie ca sa divulge statului anual veniturile si cheltuielile lor prin formularul nr. 990, bisericile (sinagogile, moscheele, etc.), n-au aceasta obligatie, dupa cum nici nu trebuie sa declare de unde, de la cine si cat au primit donatii, ori unde si cat trimit donatii, la randul lor.

Astfel, in timp ce mitropolitul si episcopii trimit bani din veniturile bisericii ca sa cumpere tacerea victimelor lor sexuale, sau bani neamurilor, sau pentru a cumpara obiecte de lux pentru ei, acest lucru este complet confidential, din punct de vedere al IRS-ului. Numai cand explodeaza cate un scandal in public IRS-ul poate sa intervina, impreuna cu fortele Politiei, a F.B.I.-ului, s.a.m.d.

In ceea ce priveste Arhiepiscopul Nataniel si ceilalti ierarhi din Biserica Ortodoxa Romana afiliata la B.O.A., este de datoria fiecaror parohii si enoriasi de a cere raspuns la urmatoarele intrebari: Daca n-aveti nimic de ascuns, de ce ascundeti conturile B.O.A. din 1995 incoace de enoriasi? Cati din banii si donatiile platite de mult muncitorii imigranti romani parohiilor, au ajuns ca sa plateasca inchiderea de scandaluri sexuale, cat si alte scandaluri si cheltuieli ilegale, imorale si frauduloase? In loc sa forteze pe imigrantii romani ca sa se roage in bisericile romanesti (nota bene) din SUA folosind limba engleza, pentru ca el, Nataniel, vorbeste stalcit limba „turmei” pe care o pastoreste, Nataniel (cel „prea sfintit” sau nu), ar trebui sa explice enoriasilor cine a fraudat banii trimisi de ei si unde s-au dus. Altfel o sa ne faca sa dam dreptate si rugaciunii americane: “Doamne Isuse Cristoase, pazeste-ne de urmasii tai!”

(Pentru Romanian Global News de la New York, Gabriel Gherasim)

 
Romanii din Banatul sarbesc sarbatoresc de martisorPDF Print E-mail
Torac, Voivodina, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :338
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Membrii Cenaclului „Folomoc” din Torac (Banatul sarbesc din Serbia Munte Negru), au imbracat sambata, 4 martie, hainele primaverii si au impletit martisoare literar-muzicale pe care le-au oferit publicului toracean.

{mosimage}Timp de o ora publicul toracean a avut prilejul sa admire culorile, zambetul, dragostea si caldura sufleteasca a primaverii, prezentata in aceasta seara de micii cenaclisti toraceni, aratand ca primavara la romani vine cu martisoare, flori si cu sclipirea ochilor de copil, dupa cum a mentionat in alocutiunea sa de deschidere a programului coordonator si moderator al programului, doamna ing.agronom Mariana Lelea. Copiii au stiut sa impleteasca intr-un martisor care simbolizeaza legamantul omului cu cerul si pamantul, cantecul, versul, portul si graiul stramosesc al romanilor veniti de peste 200 de ani pe aceste meleguri.

Au fost impartite martisoarele facute de acesti harnici copii cu ajutorul mamelor lor, pentru a le aduce caldura-n suflet si har la munca campului.

La sala pensionarilor din loc tot cu acesta ocazie a fost deschisa si o expozitie de pictura a pictorilor toraceni

(Pentru Romanian Global News, Ionel Stoit)

 
O noua propunere de intalnire pentru romanii din OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 06 March 2006
Un grup de romani din Olanda a lansat recent o propunere pentru organizarea unei intalniri in luna mai  a acestui an la Haga, pentru care este nevoie de confirmare pana cel tarziu sambata, 11 martie.

Intrunirea romaneasca ar urma sa aiba loc pe 20 mai, intr-un bar rezervat exclusiv pentru aceasta intalnire a romanilor, aflat in Regentessenkwartier, Den Haag. Conditiile impuse de local sunt: rezervare gratis in intervalul orar 18:00 – 22:00, dupa aceea barul intrand in regim normal, interzicerea consumului bauturilor aduse din afara, iar muzica difuzata va fi a barmanului. Totodata, patronii localului au mai anuntat ca exista posibilitatea inchirierii terasei, daca vremea va fi buna, iar numarul minim de participanti inscrisi pentru aceasta intrunire trebuie sa fie de zece persoane. Cei care isi doresc sa ia parte la aceasta actiune romaneasca sunt rugati sa isi confirme din timp participarea, informeaza pagina de web a romanilor din Olanda.

 
Romanii din La Rioja au sarbatorit venirea primaveriiPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Comunitatea romana din La Rioja a sarbatorit la acest sfarsit de saptamana venirea primaverii, chiar daca romanii de aici se afla departe de casa si de traditiile romanesti de martisor.

{mosimage}Sarbatoarea Primaverii s-a tinut anul acesta la Seminarul Diocezei din Logrono si a reprezentat inca un motiv de a se aduna laolalta si de a petrecere romaneste pentru toti romanii din regiune. La intai martie, in Romania, intotdeauna sarbatorim venirea primaverii a explicat presedinta Asociatiei Romane din La Rioja, Ana Cornelia Onea, citata de publicatia spaniola La Guia de la La Rioja. Traditia spune ca barbatul trebuie sa ii daruiasca ceva frumos sotiei, de exemplu o brosa sau o floare mai spune Onea despre obiceiurile din Romania. Presedinta Asociatiei Romanilor a mai vorbit si despre un alt obicei - alegerea celui mai frumos baiat si a celei mai frumoase fete, obicei reluat si aici, de catre comunitatea romana din Spania. Castigatorii de anul acesta au fost, dupa multe probe, Lucian Palade si Cristina Alexandra Gaia.

Din cate a explicat presedinta Onea, sunt deja 3.950 de romani care sunt membri ai comunitatii romanesti din La Rioja, si chiar daca la petrecere nu au venit toti, macar vreo doua sute de romani au fost prezenti. Barbatii au daruit femeilor cate o floare, iar cei prezenti au ascultat muzica populara romaneasca, alaturi de grupul Orizont. Se ofera cate o floare fetelor pentru ziua femeilor si chiar daca noi stim ca sarbatoarea este pe 8, am grabit un pic lucrurile pana la sarbatoarea de astazi, a mai spus organizatoarea manifestarii.

Intre cantece, conversatia mergea mai departe la mesele invitatilor, stropita de vin de Rioja si de bere romaneasca, in asteptarea alegerii celor mai frumosi. Cei mai reprezentativi, publicul tanar, nu a ezitat sa ajunga la reuniune, scrie La Guia de la Rioja.

 
Ziua Martisorului la romanii din TamperePDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 06 March 2006
Asociatia culturala Finlanda – Romania din Tampere a organizat la saptamana trecuta, intr-un loc aflat langa biserica ortodoxa, Ziua Martisorului.

La petrecere au participat romanii din zona care au sarbatorit atat ziua de 1 martie, cat si pe cea de 8 martie, considerate zilele care anunta venirea primaverii. In cadrul petrecerii s-au ales Babe, s-au oferit martisoare si s-au depanat amintiri legate de povestile si credintele care invaluie acest eveniment. Totodata, romanii si-au impartasit din experientele personale si le-au facut cunoscute traditiile romanesti celor ce ii inconjoara, informeaza Asociatia Romanilor din Finlanda.

 
Decretul Flussi pentru extracomunitari se va publica in 7 martiePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 06 March 2006
Angajatorii italieni care vor sa angajeze in Italia un muncitor dintr-o tara din afara Uniunii Europene vor avea la dispozitie incepand de marti, 7 martie, fluxurile in Gazzetta Ufficiale.

Cererile in vederea obtinerii cotelor necesare se pot depune la orice oficiu postal, dotat cu lector optic, incepand de marti, 14 martie, ora 14.30. „Informam ca decretul privind fluxurile ce regleaza intrarile muncitorilor extracomunitari pentru anul 2006 (Decretul Presedintelui Consiliului de Ministri din 15 februarie 2006 privitor la „programarea fluxurilor de intrare a muncitorilor extracomunitari pe teritoriul statului pentru anul 2006”) va fi publicat in Gazzetta Ufficiale a Republicii italiene – seria generala nr. 5, din 7 martie 2006”, se arata intr-o nota a Ministerului de Interne.

Toti angajatorii care vor sa ofere un loc de munca unui muncitor din Europa vor avea timp sa procure si sa completeze formularele pentru cereri. Dupa ce prima serie de formulare emise de Posta Italiana a fost epuizata imediat ce a ajuns in oficiile postale, Posta a inceput procedura de inprimare si distribuire a unei noi serii.

 
Un nou Comitet Executiv pentru Societatea Romana din IrlandaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :148
Monday, 06 March 2006
Societatea Romana din Irlanda si-a desemnat sambata, 4 martie, noua structura de conducere, in urma alegerilor Comitetului Executiv desfasurate in cadrul Adunarii Generale.

In urma votului exprimat la Casdah Unit din Newmarket, Dublin, presedinte a fost ales Vasile Ungureanu, in timp ce vicepresedinte a fost desemnat Alexandru Radu Pop. Pe lista noii conduceri se mai numara Catalin Bozocean, secretar, Cezar Gaman, casier, Ion Anghel, consilier, Vasile Dehelean, consilier, si Nicolae Fodoca, tot consilier. Un alt candidat care se inscrisese pe lista, Claudiu Clopotaru, a fost nevoit sa se retraga din motive medicale, informeaza Societatea Romana din Irlanda. 

In afara acestor alegeri, la Adunarea Generala s-a propus realizarea unui proiect de schimbare a statutului organizatiei ce va fi prezentat la urmatoarea sedinta a Comitetului Executiv.

 
Basarabia ar putea avea o rezervatie biosfericaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :182
Monday, 06 March 2006
Basarabia ar putea avea in curand o rezervatie biosferica in baza Rezervatiei Stiintifice „Prutul de Jos”, ceea ce i-ar permite sa adere la Rezervatia transfrontaliera biosferica trilaterala Delta Dunarii sub auspiciul Programului UNESCO.

Aceasta urmeaza sa fie formata in baza rezolutiei adoptate la Conferinta Internationala pentru Dezvoltarea Durabila a Deltei Dunarii, care s-a incheiat la Odesa, in Ucraina, informeaza Moldpres.

Intrunirea a fost organizata de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), a carei presedintie o detine in acest an Republica Moldova, si a fost convocata la initiativa guvernelor Ucrainei, Republicii Moldova si Romaniei cu suportul UNESCO, al Comisiei Internationale privind Protectia Fluviului Dunarea, Conventiei Ramsar, Consiliului Europei, PNUD, Proiectului Regional Dunarean si al Comisiei Europene. Tarile participante la Conferinta au stabilit necesitatea formarii unui grup de experti care vor activa sub egida ICPDR, in scopul elaborarii si implementarii planului de management pentru toata regiunea Deltei Dunarii in baza Directivei-cadru a UE privind apa.

In cadrul Conferintei, delegatia basarabeana a prezentat doua rapoarte privind situatia curenta in regiunea Prutului Inferior si a efectuat un schimb de opinii privind colaborarea transfrontaliera in aceasta regiune.Bazinul hidrografic al Dunarii in Republica Moldova constituie 13,3 mii km patrati, mai informeaza Moldpres.

 
Akcent au ajuns si in FinlandaPDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :147
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Trupa romaneasca Akcent a sustinut la sfarsitul saptamanii trecute un recital in clubul „Nite Train” din Tampere.

{mosimage}Evenimentul s-a desfasurat sambata, 4 martie, si a fost organizat in colaborare cu postul de radio local NRJ, informeaza pagina de web a Asociatiei Romanilor din Finlanda. Cea mai in voga trupa romaneasca de baieti a momentului efectueaza in perioada 2-6 martie un scurt turneu prin Olanda, Suedia, Finlanda si Norvegia, in cadrul caruia vor participa la mai multe emisiuni si vor sustine cateva concerte imporante in care isi vor promova ultimele doua hituri, Kylie si Jokero.

 
Turneu muzical romanesc in IsraelPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :324
Monday, 06 March 2006
Trio-ul romanesc „Pro Contemporania” se va afla in perioada 6- 12 martie in Israel, unde va efectua un turneu organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Bucuresti si al Centrului Cultural Roman din Tel Aviv.

Potrivit postului national muzical de radio, turneul va fi deschis luni, 6 martie, la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, prin concertul - work-shop cu tema „Diferite abordari ale improvizatiei in muzica secolului XXI”. Trio-ul „Pro Contemporania” este alcatuit din Irinel Anghel- la pian, Andrei Kivu-la violoncel, acordeon, trompeta, tuba si flaut si percutionistul Andrei Marcovici.

Ansamblul „Pro Contemporania" a fost infiintat in 1990 de compozitoarea Irinel Anghel si de sotul acesteia, Andrei Kivu. 

 
Pianista Mara Dobrescu, in recital la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 06 March 2006
{mosimage}Pianista romanca Mara Dobrescu va sustine luni, 6 martie, la Sala „Vinteuil” a Conservatorului National Superior de Muzica si Dans din Paris, un recital muzical.

{mosimage}Interpreta va canta pentrun publicul francez suita „Imagini” de Claude Debussy, prezentat integral, si alte patru piese din ciclul intitulat „In ceata”, apartinand creatiei lui Leos Janacek, informeaza muzical.srr.ro.

Mara Dobrescu a urmat cursurile liceului „George Enescu” din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Gabriela Stepan, iar, ulterior, a devenit studenta a Conservatorului din Paris, unde a studiat cu maestri precum Gerard Fremy si Pierre Aimart, obtinand diploma la clasele de pian sI de muzica de camera. La acelasi conservator a beneficiat de cursuri de maiestrie sustinute de mari maestri printre care si Martha Argerich, care a invitat-o sa concerteze in finalul cursului sau din Japonia, iar, dupa alti cativa ani, a obtinut si bursa Fundatiei Yamaha acordata la Paris si bursa oferita de Fundatia Nadia si Lily Boulanger. Mara Dobrescu a fost invitata sa cante in cadrul concertului oferit in cinstea castigatoarei senegaleze a Premiului Nobel, in celebra sala Suisse Romande din Geneva, iar succesul enorm de care s-a bucurat i-a facut pe organizatori sa ii solicitate sa sustina un nou concert cu acelasi program.

 
Turneul Hrusca/Biris continua prin SUAPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :176
Monday, 06 March 2006
Cei doi artisti romani Stefan Hrusca si Veta Biris isi continua in aproape toata luna martie turneul prin Statele Unite, dupa ce in februarie au ajuns sa evolueze pentru romanii aflati in Los Angeles si Houston.

Conform postului romanesc de radio din Statele Unite ale Americii Ro-Plus, interpretul de muzica folk Stefan Hrusca si cantareata de muzica populara Veta Biris au mai concertat vineri, 3 martie, la Las Vegas, si duminica, 5 martie, la Casa Romana din Hayward, California, urmatoarele spectacole fiind programate sa se desfasoare duminica, 12 martie, la la Carco Theatre-Renton Community Center din orasul Renton, vineri, 17 martie, la sala Centrului Cultural al bisericii ortodoxe romane "Sfanta Maria" din Chicago, sambata, 18 martie, la Cleveland, telefon de contact 216 577 4737, si duminica, 19 martie, tot la Chicago, numar de contact 773-418-0544.

 
Artisti romani expun la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :298
Monday, 06 March 2006
Institutul Cultural Roman din New York va organiza, in perioada 7 martie-1 aprilie, expozitia de grup „Mind and Form”, in cadrul careia vor fi prezenti artisti romano-americani de prestigiu din zona New York-ului.

Alaturi de acestia vor expune si o serie de artisti reprezentand medii etnic-culturale diverse. Publicul va putea vedea, cu aceasta ocazie, lucrari semnate de Serban Chelariu, Viorica Colpacci, Edel Stuehmke Levy, Tadeusz Sudol, Ioan Popoiu, Easher Piaskowski Cohen, Anne – Marie Dannenberg, William Sinclair si Valeriu Boborelu.

Evenimentul va fi gazduit de Galeria Est-Vest din  573-577 Third Avenue @ 38th Street, New York, NY 10016, incepand de marti, 7 martie si pana in data de 1 aprilie, si va fi deschisa publicului de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 7 martie, de la ora 18.00. 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions