Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Moldovenii de peste Prut vor in UE, dar nu si in NATOPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :530
Tuesday, 07 March 2006
62 la suta dintre moldoveni ar vota pentru aderarea tarii lor la Uniunea Europeana si doar 6% s-ar impotrivi acestui proces, releva rezultatele unui “Barometru Socio-politic pentru luna februarie 2006”, realizat de Serviciul de cercetare OMNIAS, citat de Agentia Deca-press.

Datele mai arata ca 63% au incredere in Uniunea Europeana, iar 33% in NATO. Totodata, numai 26 la suta ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO. 24 la suta dintre moldoveni considera ca tara lor ar putea deveni membra a Uniunii Europene in urmatorii 5-10 ani, 27% - in mai mult de zece ani, iar 12 la suta considera ca Moldova nu va deveni niciodata membra a Uniunii. Sondajul pentru luna februarie 2006 a fost realizat intre 1 si 19 februarie in 59 de localitati din 12 unitati administrativ-teritoriale. Au fost chestionate 1.027 de persoane cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima de esantionare este 3,1%, informeaza Prompt Media.

 
Basarabia va avea un nou ambasador la BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :383
Tuesday, 07 March 2006
Guvernul de la Chisinau a aprobat, marti, candidatura Lidiei Gutu, deputat independent, intrat in Parlament pe listele Aliantei "Moldova Noastra", pentru functia de ambasador al Republicii Moldova in Romania.

Anterior, candidatura Lidiei Gutu obtinuse sustinerea Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a Parlamentului. Lidia Gutu s-a nascut in 1954, in comuna Veregeni, raionul Ocnita. De profesie economist, in anii 1975 -1990 Gutu a ocupat diferite functii in departamentul economic al Ministerului Sanatatii. In anii 1990 - 1995 a fost sef de sectie, sef de departament, ministru-adjunct al Finantelor. In anii 1996 - 1998 a fost vicepresedinte al Confederatiei Sindicatelor din Moldova. Din decembrie 1999 pana in martie 2001 a exercitat functia de vicepremier pe probleme sociale, in Guvernul Braghis. In 2001 a fost aleasa in Parlament pe listele Aliantei Braghis. In anii 2001-2003 si din 2004 este presedinte al comisiei parlamentare pentru prorectia sociala. In ianuarie 2002 a fost aleasa vicepresedinte al Consiliului Aliantei Social-Democrate din Moldova. In iulie 2003 a intrat in partidul Alianta "Moldova Noastra", iar in octombrie 2005 a parasit acest partid, informeaza Prompt Media.

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Victor Zlacevschi, a fost rechemat din functie, in urma unei hotarari a Guvernului din 30 noiembrie 2005.

 
Austro-UngureanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :616
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Diplomatia romaneasca a intrat intr-o zodie nefasta: ministrul Mihai Razvan Ungureanu (foto) colectioneaza gafe si esecuri.

{mosimage}Seful diplomatiei de la Bucuresti, reprezentantul Romaniei in afara granitelor, a declarat pentru cotidianul austriac Die Presse ca Romania este "aproape un land federal" al Austriei. Pe de alta parte, Departamentul de Comunicare al Ministerului de Externe a anuntat ieri presa romana ca MAE retrage Ordonanta de Urgenta inaintata Camerei Deputatilor pentru ratificarea Acordului semnat in octombrie 2005 - prin care urma sa fie infiintata o noua fundatie Gojdu ungaro-romana, in defavoarea Fundatiei Gojdu de la Sibiu care ar fi fost astfel impiedicata sa isi recupereze bunurile nationalizate abuziv de Guvernul de la Budapesta in anul 1952.

In ciuda anuntului ministerial, Camera Deputatilor nu a mai primit nici o instiintare oficiala cu privire la retragerea proiectului. Diversiunea pentru presa nu a primit nici o explicatie din partea oficialilor MAE, iar secretarul de stat Lucian Leustean a refuzat sa ofere explicatii deputatilor.

Ordonanta de Urgenta a ministrului Ungureanu a primit in urma cu doua saptamani un aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Beneficiarii mostenirii Gojdu - studentii romani ortodocsi - ca si administratorii acesteia - inaltii prelati ortodocsi din Ardeal si Ungaria - s-au declarat impotriva infiintarii unei noi fundatii Gojdu. Ordonanta lui Ungureanu nu a beneficiat nici de sprijin politic in Camera Deputatilor - cu exceptia liberalilor nici un alt partid parlamentar neavand intentia sa voteze in favoarea ratificarii Acordului din octombrie 2005 cu Ungaria. Pasul inapoi facut de Ungureanu prin retragerea Ordonantei de Urgenta si anuntarea unei consultari cu Biserica Ortodoxa Romana si societatea civila reprezinta un esec major al diplomatiei romanesti care a pus pe masa Camerei Deputatilor un proiect pagubos. (George DAMIAN)

Ungureanu ne integreaza in Imperiul Austro-Ungar

"Romania ca si un nou land federal (al Austriei n.red.)" a titrat cotidianul austriac Die Presse un interviu cu ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, publicat in editia de sambata a ziarului. Ministrul roman a declarat: "Austria este azi cel mai important investitor strain din Romania. Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal. Romania este tot atat de importanta pentru economia Austriei ca si sangele pentru corp. Stiu ca exista ceea ce se numeste o anumita oboseala legata de extindere. Trebuie sa explicam cetatenilor ca prin aderare cresc si sansele lor de bunastare".

Ministerul Afacerilor Externe ne-a transmis un comunicat explicativ in care se arata ca: "Dupa cum se poate observa, raspunsul ministrului roman nu angajeaza vreo definitie constitutionala a statului roman, ci se refera la faptul ca masiva intrepatrundere dintre economiile Romaniei si Austriei este de natura sa diminueze scepticismul unei parti din opinia publica austriaca fata de beneficiile viitoarei largiri a Uniunii Europene. Reamintim ca Austria detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene".

Corneliu Vadim Tudor a cerut ieri demisia ministrului Mihai Razvan Ungureanu pentru declararea Romaniei "stat aproape federal", declaratia senatorului PRM venind in urma intalnirii cu presedintele Traian Basescu pentru consultari cu partidele politice.

Precedentul Leustean

Declaratia uluitoare a unui ministru de Externe al Romaniei a avut un antecedent din cadrul actualului Cabinet prin declaratia facuta in Camera Deputatilor de secretarul de stat al MAE Lucian Leustean care a pus la indoiala capacitatea Romaniei de a negocia de la egal la egal cu Ungaria.

Lucian Leustean a facut o comparatie halucinanta conform careia Romania se afla fata de Ungaria in materie de relatii bilaterale in pozitia Liechtensteinului fata de Brazilia in materie de fotbal. Aflat la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, Lucian Leustean a sustinut pana in panzele albe Ordonanta de Urgenta pentru Acordul intre Ungaria si Romania privind infiintarea unei noi Fundatii Gojdu. Pentru a-i convinge pe deputati de utilitatea proiectului, Lucian Leustean a afirmat ca "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Liechtenstein.

Liechtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare". Abordarea secretarului de stat, desi din domeniul sportiv, indica o abordare cu o mentalitate de invins, fara nici o dorinta de victorie. Pornind de la premisa ca statul roman este unul slab, un demnitar de varf al diplomatiei romane nu poate avea un succes deosebit in relatiile internationale. (G.D.)

Gojdu ramane roman

Deputatul independent Aurelian Pavelescu a inregistrat ieri marca "Fundatia Gojdu" la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), impiedicand astfel folosirea acesteia in Acordul ungaro-roman din octombrie 2005.

Conform legislatiei in vigoare marca "Fundatia Gojdu" nu va mai putea fi folosita nicaieri in Europa fara acordul Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Aurelian Pavelescu a facut aceasta inregistrare in numele Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Clujului, pentru a putea pastra denumirea Fundatiei Gojdu. Marca "Fundatia Gojdu" a fost inregistrata la OSIM cu nr. M/02277/6 martie 2006.

Deputatul Aurelian Pavelescu ne-a precizat: "Pentru a transa definitiv problema juridica, am inregistrat astazi (n.r - ieri) la OSIM marca Fundatia Gojdu, marca ce nu va mai putea fi folosita nici in Ungaria, nici altundeva in Europa de-acum incolo. Odata cu aceasta inregistrare, Acordul din 2005 privind infiintarea unei alte fundatii publice, cu numele "Gojdu" este compromis".

Potrivit declaratiei deputatului, "Gojdu a fost si trebuie sa ramana o marca exlusiv romaneasca, asa cum Gojdu insusi si-a dorit prin testament, un nume care sa apartina patrimoniului cultural romanesc. Nici eu, nici romanii ortodocsi, si nici BOR nu putem accepta ca simbolurile nationale sa fie uzurpate, iar identitatea culturala a romanilor sa fie pusa sub semnul intrebarii". "Gojdu a fost in primul rand roman si apartine istoriei romanilor, iar tentativa guvernelor Romaniei si Ungariei de a il transforma in reprezentant al ungurilor reprezinta un grav atentat la demnitatea nationala si la simbolurile religioase ale romanilor ortodocsi", apreciaza deputatul Aurelian Pavelescu. (L.P.)

MAE mimeaza pasul inapoi

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat ieri retragerea din Camera Deputatilor a Ordonantei de Urgenta pentru ratificarea Acordului maghiaro-roman care ar fi dus la infiintarea unei noi Fundatii Gojdu, supuse legislatiei de la Budapesta. Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa transmis tuturor redactiilor, care a fost publicat si pe pagina electronica a Ministerului Afacerilor Externe.

Leustean a dormit in front

Insa comunicatul pentru presa nu a mai fost urmat de o instiintare oficiala catre Camera Deputatilor, care a luat ieri dupa-amiaza, in discutie, Ordonanta si a votat retrimiterea ei in Comisia Juridica. Prezent la dezbatere, secretarul de stat al MAE, Lucian Leustean a refuzat sa raspunda la o intrebare referitoare la intentia ministerului de a-si retrage proiectul legislativ.

"Ministerul Afacerilor Externe va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege de pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor", se arata in comunicatul primit la redactie.

Ministerul Afacerilor Externe isi motiveaza retragerea Ordonantei de urgenta prin intentia de a organiza "o dezbatere publica, la care vor fi invitati reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Academiei Romane, ai Parlamentului Romaniei, mass-media si ai organizatiilor neguvernamentale. Obiectivul dezbaterii este discutarea implicatiilor incheierii Acordului interguvernamental din 20 octombrie 2005 de infiintare a Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, prin raportare la intentia Bisericii Ortodoxe Romane si a Fundatiei Gojdu de la Sibiu, de recuperare a imobilelor care au apartinut Fundatiei Gojdu".

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima prin comunicatul citat intentia de a atinge un consens cu societatea civila in privinta noii Fundatii Gojdu ungaro-romane: "Ministerul Afacerilor Externe doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar, semnat la 20 octombrie 2005, sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica, in continuare, si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate".

Minciuna diplomatica

Comunicatul emis ieri de MAE se afla in contradictie cu documentarul inaintat de acelasi minister membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. In acest documentar se sustinea faptul ca proiectul de infiintare a unei noi Fundatii Gojdu ungaro-romane beneficiaza de sprijinul societatii civile.

Astfel, in documentarul mentionat se afirma ca "Propunerea de infiintare a Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu a fost discutata in mai multe randuri cu Fundatia Gojdu de la Sibiu. Propunerile incluse in planul de actiune, a carui finalitate o reprezenta crearea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu au fost discutate public la 30 octombrie 2002, la Academia Romana, cu prilejul simpozionului co-organizat de Guvernul Romaniei, Fundatia Gojdu de la Sibiu si Academia Romana. In acel context oficialii romani au prezentat demersurile politico-diplomatice realizate si intentiile de viitor. La simpozion au fost prezenti primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe, conducerea Fundatiei Gojdu de la Sibiu, istorici si academicieni din Romania si Ungaria, reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucurestisi diplomati din Ministerul Afacerilor Externe. Patriarhul Teoctist si Mitropolitul Antonie Plamadeala au transmis un cuvant de salut".

Beneficiarii mostenirii se opun

In testamentul din 1869 al lui Emanuil Gojdu administratorii Fundatiei Gojdu sunt desemnati "mitropolitul sau arhiepiscopul oriental ortodox roman, pe toti episcopii orientali ortodocsi romani din Ungaria si Transilvania, trei barbati laici autoritativi, cunoscuti pentru onorabilitatea lor". Beneficiarii mostenirii Gojdu, prin intermediul unor burse de studii, sunt desemnati "tinerii romani de religiune rasariteana ortodoxa, distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor".

Atat administratorii de drept, cat si beneficiarii mostenirii Gojdu si-au exprimat opozitia fata de crearea unei noi fundatii Gojdu supuse legislatiei maghiare.

 

Apelul ierarhilor ardeleni

Inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal au adresat presedintelui Traian Basescu un protest fata de infiintarea unei noi fundatii Gojdu. "Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 183 din 14 decembrie 2005, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare "Gojdu", acord semnat la Bucuresti, la 20 decembrie 2005. Suntem surprinsi ca in acest acord, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, prevazut in art. 7 din Testament, care constituie acea parte "a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa".

Constatam cu regret ca actualul Acord anuleaza practic acordul dintre Romania si Ungaria din 1937, ratificat de Parlamentele ambelor tari, care este inca in vigoare si care, la ora actuala, este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia Gojdu isi poate intra in posesia marelui mecenat". De asemenea, si beneficiarii testamentului Gojdu, studentii romani reprezentati de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania si Liga Tinerilor Crestin Ortodocsi din Romania au protestat fata de infiintarea unei noi fundatii Gojdu. (George DAMIAN)

Ordonanta inapoi la Comisia juridica

Camera Deputatilor a decis, ieri, cu 172 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si trei abtineri retrimiterea Ordonantei Gojdu la Comisia juridica, pe motiv ca raportul acesteia nu continea amendamentele propuse si respinse. Propunerea de retrimitere a fost initiata de deputatul PD Cristian Radulescu si sustinuta de presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon si de reprezentantul UDMR Marton Arpad. Deputatii au respins, la inceputul saptamanii trecute, o prima cerere de retrimitere la comisie si au aprobat incadrarea ordonantei in categoria proiectelor legislative de complexitate deosebita. Sergiu Andon a precizat, in plen, ca, in urma votului de saptamana trecuta, ordonanta are termen de aprobare tacita data de 30 martie. MAE a anuntat ca va cere Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernele Romaniei si Ungariei, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, semnat la 20 octombrie 2005, in vederea organizarii unei dezbateri publice. Ministerul Afacerilor Externe doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica, in continuare, si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate. (A.M.)

Politicienii sunt de acord cu retragerea Ordonantei

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ieri ca va cere conducerii Camerei Deputatilor retragerea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernele Romaniei si Ungariei, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, in vederea organizarii unei dezbateri publice. Dorinta declarata a MAE este obtinerea unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila. Mai multi parlamentari au comentat, pentru ZIUA, initiativa ministerului. Amintim ca, tot ieri, plenul Camerei a decis retrimiterea Ordonantei Gojdu la Comisia juridica, pe motiv ca raportul acesteia nu continea amendamentele propuse si respinse. (O.B.)

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC

Ideea organizarii unei dezbateri este binevenita

"Din punctul nostru de vedere, al conservatorilor, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, este un gest pe care ar trebui sa-l faca inainte ca textul sa fie introdus in procedurile parlamentare. Asa cum a fost gandit, proiectul pune in imposibilitate adevarata fundatie Gojdu, care exista deja, sa faca anumite demersuri de recuperare a bunurilor, care ar fi trebuit sa faca parte din aceasta fundatie. Sunt mai multe argumente, si de ordin moral, pentru care acest proiect ar trebui sa fie retras de pe ordinea de zi. Tocmai de aceea, ideea organizarii unei dezbateri publice in aceasta privinta este binevenita. Orice masura se va lua in acest caz si orice concluzie a dezbaterilor care vor avea loc nu trebuie insa sa elimine dreptul fundatiei Gojdu, deja infiintate, de a-si revendica bunurile." (V.D.)

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD

S-au pripit

"Este clar ca au simtit nevoia sa retraga acest Acord dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu pentru ca si ei au dubii in legatura cu acest subiect. Ar fi trebuit sa faca acest lucru mai demult. Este absolut necesara o consultare si o dezbatere publica cu toti factorii interesati. Ar fi trebuit sa faca aceste consultari inainte de a promova Acordul. S-au pripit, si-au dat seama si acum incearca sa rezolve situatia. Se presupune ca o data ce au promovat acordul, au avut discutii cu toate partile interesate. Este insa o chestiune foarte buna iar aceasta retragere era necesara pentru a se demara consultari cu absolut toata lumea". (R.A.)

Gyorgy Frunda, senator UDMR

Este un pas de transparenta

"Nu cred ca este un pas inapoi, este un pas de transparenta pe care il face Ministerul de Externe. Ministerul doreste sa inlature dubiile care s-au nascut pe marginea acestui proiect de lege. Nu numai cetatenii, ci si parlamentarii stiu istoria fundatiei Gojdu. Dar putini stiu ca in 1953 cele doua state au semnat un acord prin care renuntau la orice pretentii materiale legate de mostenirea Gojdu. Este foarte bine sa se discute public. Eu consider ca acest pas este un lucru pozitiv". (R.P.)

Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor

Este o solutie inteleapta

"Cererea MAE privind scoaterea ordonantei Gojdu de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in vederea unei dezbateri publice este o solutie inteleapta, pentru ca fortarea votului ar tensiona atmosfera politica". Nastase a precizat ca nu este un moment foarte bun acum pentru a transa o problema care este atat de discutata. "Nu vreau sa dau sfaturi MAE sau Guvernului, dar cred ca, la acest moment, ar insemna sa se tensioneze foarte puternic atmosfera politica, in masura in care s-ar forta un astfel de vot", a sustinut el. Nastase a apreciat ca proiectul Fundatiei Gojdu este "o chestiune foarte complicata", care necesita o reflectie mai "solida" si o mai mare atentie in ceea ce priveste "solutia concreta". (R.P.)

Cozmin Gusa, presedinte PIN

O palma pe obrazul lui Tariceanu

"Decizia Ministerului Afacerilor Externe este una buna, pentru ca acest proiect nu are nici o legatura cu realitatea. Oricum, textul nu a avut decat sustinerea parlamentarilor PNL, care oricum il sprijineau doar de forma, pentru ca era un proiect al Guvernului. Pe de alta parte, hotararea MAE este si o palma pe obrazul premierului Tariceanu, care s-a grabit sa fie de acord cu anumite proiecte, inainte de a le studia." (V.D.)

Olguta Vasilescu, deputat PRM

S-au speriat

"Mie mi se pare ca vor sa scoata castanele din foc cu mana Parlamentului. S-a negociat prost intre cele doua guverne si acum s-au speriat de reactiile clasei politice, presei si societatii civile pe aceasta tema. Sper ca acest proiect de lege sa nu treaca prin aprobare tacita. Se doreste sa se propuna 30 de zile de amanare a dezbaterii acestui proiect de lege, iar peste aceste 30 de zile MAE ar putea spune ca mai are nevoie de timp si sa ne trezim ca se va adopta tacit de Camera Deputatilor. O luam cu rezerve acest demers al MAE". (R.A.)

(Preluare cotidianul Ziua, editia de marti, 7 martie)

 
Intelectuali din toata lumea, in apararea Universitatii “Babes-Bolyai”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Tuesday, 07 March 2006
Ana Blandiana, Andrei Serban, Victor Rebengiuc, Octavian Paler, Ileana Malancioiu, Mihai Maniutiu, Vladimir Tismaneanu, Marta Petreu, Dumitru Tepeneag, Andrei Oisteanu, Magda Carneci, Horia Garbea, Augustin Buzura, Ruxandra Cesereanu sunt numai cateva dintre cele aproape 200 de nume care au semnat o petitie in apararea Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj.

Intelectuali romani, maghiari, americani, israelieni, italieni participa astfel la o campanie menita sa stopeze dezinformarea opiniei publice si a forurilor europene, cu privire la respectarea drepturilor minoritatii maghiare din Romania.

Universitatea «Babes-Bolyai», principala universitate din Transilvania, cu peste 43.000 de studenti, are o structura moderna si democrata, adoptata in 1995, prin Carta Universitatii «Babes-Bolyai». Carta a reorganizat institutia pe trei linii de studii (romana, maghiara, germana). Aceste trei linii de studii sunt in conformitate cu structura culturala si istorica a Transilvaniei. Ele se reflecta in existenta a 19 facultati in care se studiaza complet in limba romana, a 16 facultati in care se studiaza complet in limba maghiara, a 10 facultati in care se studiaza complet in limba germana, iar in 2 facultati se asigura studiul ebraicii si al istoriei poporului evreu. Structura universitatii a fost rezultatul optiunii corpului academic, care, in locul monoculturalismului – depasit din multe puncte de vedere in lumea de azi – a ales multiculturalismul si multilingvismul”, se arata in documentul care insoteste lista cu semnaturi prestigioase.

Semnatarii mai precizeaza ca niciodata nu au studiat la UBB mai multi studenti maghiari ca in prezent si ca actuala campanie de presa, menita sa motiveze infiintarea unei universitati maghiare de stat, ataca o institutie existenta onorabila si valoroasa. „Actuala campanie de presa amesteca in mod voit doua lucruri care nu au nimic in comun, si anume doleantele comunitatii maghiare de a avea o universitate maghiara de stat si structura academica multiculturala-multilinguala a Universitatii «Babes-Bolyai». Dorinta comunitatii etnice maghiare de a avea o universitate monoculturala, monolinguala, construita pe criterii pur etnice, este o problema de rezolvat intre comunitatea maghiara din Romania si statul roman. Rezolvarea acestei doleante nu are insa nici o legatura cu Universitatea «Babes-Bolyai» si nu trebuie facuta pe seama institutiei academice clujene”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

(Preluare din cotidianul Gandul, editia de marti, 7 martie. Articol semnat de Diana Popescu)

 
Romania a patra tara din lume ca potential turisticPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 07 March 2006
Asociatia World Travel and Tourism Council a dat publicitatii Top Ten-ul tarilor al caror ritm de crestere a potentialului turistic este foarte mare.

Pentru al treilea an consecutiv Muntenegru se situeaza pe prima pozitie, in timp ce Romania se afla pe locul patru cu un potential de dezvoltare, in perioada 2007-2016, de aproape 8 procente, informeaza Hot News. "Activitatea turistica la nivel mondial se dezvolta foarte repede dar lucrul interesant este modul in care tarile mici precum Croatia, Romania sau Albania se folosesc de activitatea turistica pentru dezvoltarea economica a tarii" a declarat reprezentantul WTTC, Jean-Claude Baumgarten.

In 2005, cheltuielile la nivel mondial din domeniul Travel&Tourism au depasit suma de 6.000 miliarde de dolari, cresterea fara de anul 2004 fiind de aproximativ 5.5%.

Potrivit aceluiasi studiu, in Romania sectorul turistic va genera la nivelul anului 2006 activitati economice de peste 7 miliarde de dolari. In plus, piata turismului, impreuna cu zonele adiacente, va contribui cu 4.8% la bugetul de stat si va ocupa peste 458 de mii de oameni pe aceasta piata de munca, aproximativ 5.8% din totalul fortei de munca la nivel national. La nivel mondial, economia turistica a Romaniei ocupa locul 65 in termeni absoluti dintr-un total de 174 de tari analizate.

 
Viitoare colaborare comunicationala, discutata de Grecia si RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :164
Tuesday, 07 March 2006
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, se afla marti, 7 martie, in fruntea unei delegatii a MCTI care efectueaza o vizita oficiala la Atena.

In cursul vizitei, Zsolt Nagy va avea intalniri cu ministrul Economiei si Finantelor din Grecia, Georgios Alogoskoufis, si ministrul elen al Transporturilor si Comunicatiilor, Michalis Liapis. Pe parcursul deplasarii romane in Grecia se va discuta despre extinderea cooperarii in regiunea de Sud Est a Europei pentru dezvoltarea unei piete unice de retele electronice de tip broadband interconectate in totalitate la retelele europene si globale. In acest sens, Romania a semnat in cursul anului trecut impreuna cu statele membre din Sud Estul Europei un acord de cooperare regionala pentru dezvoltarea retelelor de broadband.

De asemenea, delegatia romana va participa la o prezentare a proiectului "Citizen Service Center" - portal pentru servicii electronice adresat cetatenilor, proiect initiat de catre Guvernul Greciei, se arata intr-un comunicat de presa emis de MCTI. Programul delegatiei romane mai include si o vizita la sediul Hellenic Telecommunications Organisation S.A.

 
Secretarul de stat Ion-Mircea Plangu, in vizita la Washington D.C.PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 07 March 2006
Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, Ion-Mircea Plangu, aflat in vizita in Statele Unite ale Americii, a avut luni, 6 martie, un program incarcat in care a luat parte la cateva evenimente importante.

Primul dintre acestea a fost intrevederea cu dr. Ariel Cohen, la Heritage Foundation, din Washington D.C., pe parcursul careia s-a discutat despre participarea Romaniei la lupta impotriva terorismului, situatia din Irak - aspecte ale reconstructiei, evolutiile de dupa alegeri, precum si despre problemele de securitate din zona extinsa a Marii Negre. Demnitarul roman a mai luat parte si la o masa rotunda organizata la Universitatea Nationala de Aparare, din Washington D.C., in care au fost dezbatute probleme de securitate ale zonei extinse a Marii Negre.

Printre personalitatile americane prezente la lucrari s-au aflat dr. Stephen J. Flanagan, director al Institutului National pentru Studii Strategice, si dr. Jeffrey Simon, cercetator stiintific principal in cadrul aceleiasi institutii, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. De asemenea, cu aceasta ocazie, demnitarul roman s-a intalnit cu presedintele Universitatii Nationale de Aparare, generalul-locotenent Michael M. Dunn.

 
Relatiile economice bilaterale intre Romania si Egipt vor fi intensificatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Tuesday, 07 March 2006

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a condus in perioada 4-6 martie prima delegatie oficiala a Romaniei in Egipt,  dupa alegerile generale din aceasta tara, desfasurate in luna decembrie a anului trecut.

In cadrul acestei vizite, ministrul Seres a avut o serie de intrevederi cu oficiali ai guvernului egiptean. Discutiile dintre oficialul MEC si ministrul Cooperarii Internationale din Egipt, Fayza Aboulnaga, s-au axat pe  intensificarea relatiilor comerciale bilaterale in domeniile energetic, farmaceutic, agricol, turism, transporturi si industrie usoara. In acest context, a fost exprimata dorinta ambelor parti ca in urmatorii doi ani volumul schimburilor comerciale bilaterale sa se dubleze pana la valoarea de 500 de milioane de dolari. Totodata, Romania si Egipt vor pune la punct un set de masuri pentru a facilita vizitele reciproce de afaceri.

Ministrul egiptean al Petrolului, Sameh Fahmy, a fost extrem de interesat de oferta ministrului Seres ca Romania sa acorde Egiptului asistenta in proiectele de interconectare a sistemului energetic egiptean cu cele ale tarilor din regiune. De asemenea, ministrul roman si reprezentatii executivului egiptean si-au manifestat intentia de a intensifica parteneriatele de afaceri din domeniul privat.

„O data cu integrarea europeana a Romaniei, Egiptul va avea un prieten si un partener important in interiorul UE”, a declarat demnitarul roman, citat de MEC.

 Egiptul este unul dintre partenerii traditionali de afaceri ai Romaniei, anul acesta implinindu-se centenarul relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

 
Romania, la Targul de Carte de la LeipzigPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Tuesday, 07 March 2006
Romania va participa in perioada 16-19 martie la Targul de Carte de la Leipzig cu un stand propriu organziat de catre Ministerul Culturii si Cultelor si editura Polirom din Iasi.

Logo-ul standului romanesc este „Votati pentru literatura tanara”, care este, de altfel, numele unui program initiat in 2004 de catre editura ieseana. Pe parcursul targului, Romania se va face remarcata prin intermediul a cateva evenimente specifice, precum prezentarea „Dictionarului scriitorilor din Banat”, catre va avea loc vineri, 17 martie, avandu-l ca moderator pe Horst Fassel, de la Institutul pentru istoria Svabilor Dunareni, prezentarea violumelor bilingve Rainer Maria Rilke „Cantul de iubire si de moarte al stegarului Cristoph Rilke” si „Recviem”, ce se vor desfasura sambata, 18 martie, si prezentarea si lectura romanelor „Legaturi bolnavicioase” de Cecilia Stefanescu si „Cu putin timp inaintea coborarii extraterestilor printre noi”,  de Lucian Dan Teodorovici, in ultima zi a targului. Acest ultim eveniment va avea loc la sala Forum Liest, in prezenta autorilor, si va fi moderat de criticul literar Luminita Marcu, informeaza Ministerul Culturii.

 
Piesa regizata de Richard Eyre, pe scena TNBPDF Print E-mail
Bucuresti Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 07 March 2006
Regizorul britanic Richard Eyre, care are in palmares mai multe premii „Laurence Olivier”, va monta in 2008 un spectacol la Teatrul National din Bucuresti, TNB.

Potrivit TVR, care citeaza Rompres, Sir Richard Eyre a fost pana acum de mai multe ori in Romania in calitate de prieten al directorului actual al institutiei teatrale bucurestene, Ion Caramitru, caruia i-a promis ca va realiza un spectacol la TNB. Eyre s-a aflat in toamna anului 2005 la Bucuresti, unde a luat parte la  Festivalul Filmului Britanic si si-a manifestat dorinta de a lucra cu actori romani, precizand atunci ca si-a dorit, de cand l-a cunoscut, sa monteze un spectacol in care sa joace Ion Caramitru.

La cei 63 de ani ai sai Eyre se poate mandri cu faptul ca a primit premii Laurence Olivier pentru cel mai bun regizor cu "Guys And Dolls" (1982) si "King Lear" (1998). De asemenea, regizorul britanic a mai fost onorat cu un premiu de excelenta in 1997, iar la finele lunii februarie a acestui an si-a mai adaugat un trofeu in palmares, premiul Olivier pentru cel mai bun regizor cu spectacolul "Hedda Gabbler" de Henrik Ibsen, montat pe scena Teatrului Almeida and Duke of York´s.

 
Extremismul maghiar vrea sa se institutionalizezePDF Print E-mail
Odorheiu Secuiesc, Romania/Romanian Global News
Accesari :649
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Pe teritorul judetelor Harghita si Covasna au aparut, in ultima perioada, mii de afise care cheama populatia de etnie maghiara la o manifestatie ce are ca scop lansarea unei „proclamatii” privind autonomia teritoriala a asa zisului Tinut Secuiesc.

{mosimage}Acesta manifestatie vine in completarea unor altor actiuni prin care UDMR dar si alte organizatii maghiare, avand in spate interesele, dar si fondurile Ungariei, incearca slabirea statului roman si obtinerea controlului complet asupra judetelor Harghita, Covasna si Mures. Statutul minoritatilor, ofensiva impotriva Universitatii Babes-Bolyai, acordul ungaro-roman privind fundatia Gojdu sunt numai cateva dintre acestea.

Romanian Global News va prezinta mai jos textul „proclamatiei” preluate din ziarul de limba maghiara Europai-Ido (foto: afis separatist)

 

Posibila proclamatie a Marii Adunari Secuiesti din 15 martie 2006, de la Odorheiu Secuiesc

Europai-Ido, nr.5/2006.

Ce doreste Natiunea Secuiasca?

1. Republica Secuiasca Independenta!

2. Convocarea imediata a Adunarii Constituante Secuiesti!

3. Guvern, parlament si tribunale secuiesti independente!

4. Garda nationala si politie secuiasca!

5. Un sistem social si economic bazat pe traditiile noastre democratice de peste 1000 de ani si pe scaunele secuiesti!

6. Romania sa recunoasca faptul ca natiunea secuiasca are tot atatea drepturi la autodeterminare ca si natiunea romana; guvernul roman sa recunoasca suveranitatea Republicii Secuiesti independente – prin respectarea dreptului inalienabila la autodeterminare al natiunilor!

7. Facem apel la guvernul ungar sa-si respecte obligatiile de protectorat in interesul Republicii Secuiesti Independente!

8. Facem apel la toti maghiarii - din Bazinul Carpatic si la cei care au emigrat – sa sprijine cauza noastra!

9. Facem apel la ONU, Consiliul Europei si Uniunea Europeana, sa recunoasca dreptul la autodeterminare al secuilor, exprimat in mod pasnic – similar dreptului la autodeterminare al albanezilor din Kosovo dobandit prin arme!

10. Facem apel la marile puteri sa nu impiedice validarea dreptului la autodeterminare al natiunii secuiesti, exprimat in mod pasnic!

11. Facem apel la statele lumii iubitoare de libertate, sa recunoasca suveranitatea Republicii Secuiesti, iubitoare de pace!

12. Facem apel la toti democratii romani sa sustina dreptul la libertate al natiunii secuiesti!

Din aceste motive noi cei care ne-am adunat aici, juram, pentru viitorul copiilor si nepotilor nostri, pentru nepotii nepotilor nostri, ca nu vom permite, nici cu pretul vietii noastre, sa ne abata cineva de la aceasta intentie!

Asa sa ne ajute Dumnezeu! Amin.

„Poporul care asupreste alte natiuni nu poate fi liber!”.

 
Rusia, invocand „blocada economica”, sare in ajutorul separatistilor pro-rusi de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Premierul Vasile Tarlev a respins luni, in cadrul unei conferinte de presa, acuzatiile privind instituirea de catre autoritatile Republicii Moldova a unei blocade economice impotriva regiunii transnistrene. (Foto: Stema separatistilor de la Tiraspol).

{mosimage}El sustine ca „blocada si autoizolare sunt actiunile regimului de la Tiraspol, care impiedica intreprinderile din stanga Nistrului sa se inregistreze la Chisinau”. Potrivit lui Tarlev, este inutila operarea argumentelor privind prezenta masiva a ucrainenilor si a rusilor in Transnistria si a lezarii drepturilor acestora prin instituirea noilor reguli de tranzitare a marfurilor transnistrene. In sprijinul afirmatiilor sale, premierul a invocat faptul ca in prezent, aproximativ 300 de mii locuitori ai regiunii transnistrene detin cetatenia Republicii Moldova, aceasta cifra majorandu-se lunar cu 1000.

Premierul a spus ca in partea dreapta a Nistrului locuiesc mai multi ucraineni si rusi decat in Transnistria, iar pe malul stang cel mai mare segment etnic il constituie moldovenii. „De aceea, cer sa fie incetata utilizarea oricaror „argumente etnice”. Locuitorii Transnistriei, indiferent de nationalitate, sunt cetatenii nostri, fata de care nici noi, nici Ucraina, nu vom admite actiuni care ar putea fi numite blocada”, a conchis Vasile Tarlev.

Si reprezentantul special al Uniunii Europene in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, considera ca nu exista motive pentru a vorbi despre o blocada economica a Transnistriei, informeaza publicatia „Ukrainska pravda”.

„In realitate, conform informatiilor noastre, insasi administratia de la Tiraspol nu permite intreprinderilor sa se inregistreze si a inchis frontiera pentru importul din Ucraina”, a declarat Jacobovits de Szeged, comentand acuzatiile Rusiei, potrivit carora Ucraina exercita presiuni asupra Transnistriei. Oficialul a declarat ca Uniunea Europeana sustine ferm intentia Ucrainei de a indeplini obligatiile asumate la 30 decembrie 2005.

„Suntem mirati de agitatia creata in jurul  introducerii noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineana. Doar un astfel de regim a functionat in anii 2003-2004 si intreprinderile transnistrene au putut atunci sa-si desfasoare nestingherit activitatea”, a declarat Jacobovits de Szeged, adaugand ca introducerea acestui regim este un lucru foarte important pentru instituirea ordinii la frontiera moldo-ucraineana, de care Uniunea Europeana este foarte interesata.

Totodata, Secretarul general al Consiliului Europei Terry Davis a declarat intr-un interviu acordat publicatiei „Vedomosti” ca are fata de problema transnistreana aceeasi atitudine, pe care o are fata de problema cecena. „Cecenia este parte a Rusiei, iar Transnistria - parte a Republicii Moldova. Pledez pentru integritatea teritoriala a tuturor tarilor membre ale Consiliului Europei, inclusiv Georgia, Moldova, Cipru, Serbia, Muntenegru”, a mai spus Terry Davis.

La randul sau, premierul ucrainean Iuri Ehanurov a confirmat ca marfurile transnistrene vor parcurge hotarul moldo-ucrainean numai daca vor fi insotite de specimenele Republicii Moldova. El si-a exprimat nedumerirea fata de reactia separatistilor transnistreni, cu care, potrivit lui, autoritatile ucrainene au discutat detaliat noul regim de tranzitare a marfurilor, informeaza „Interfax”.

Ehanurov sustine ca declaratiile privind „blocada Transnistriei” nu sunt justificate. Potrivit lui, toate aspectele noilor reguli vamale au fost discutate cu partile interesate inca in 2005. „Am examinat toate problemele si am luat o decizie coordonata. Am amanat intrarea in vigoare a acestui mecanism, deoarece au existat anumite probleme, acestea fiind deja rezolvate. Partea transnistreana nu are alte argumente decat sa spuna ca nu-i place”, a declarat Ehanurov.

Reamintim ca la 3 martie, seful serviciului vamal al Ucrainei Alexandr Egorov a semnat o ordonanta prin care a dispus ca toate marfurile transnistrene vor parcurge hotarul moldo-ucrainean numai in cazul in care acestea vor avea acte perfectate la Chisinau.

Javier Solana, inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna, a salutat luni, 6 martie, implementarea Declaratiei comune a Republicii Moldova si Ucrainei privind regimul vamal si a condamnat orice actiune a autoritatilor transnistrene autoproclamate de a impiedica fluxul liber al comertului international.

„Salut faptul ca Declaratia comuna a Republicii Moldova si a Ucrainei privind regimul vamal este in proces de implementare, prin care Ucraina recunoaste doar stampilele vamale moldovenesti, iar Republica Moldova faciliteaza inregistrarea intreprinderilor transnistrene la Chisinau. Implementarea acestei Declaratii este foarte importanta pentru stabilirea unui regim controlat la hotarul moldo-ucrainean, fata de care UE acorda o atentie mare”, a declarat Javier Solana.

Oficialul european a chemat agentii economici din regiunea transnistreana sa se inregistreze la autoritatile de resort din Chisinau intru promovarea libera a fluxului de marfuri la hotar. De asemenea, Solana a chemat autoritatile transnistrene autoproclamate sa nu impiedice aceasta inregistrare. „Reiterez ca UE este gata, anume prin intermediul Misiunii UE de monitorizare a frontierei moldou-ucrainene, sa acorde asistenta in depasirea dificultatilor de ordin practic care ar aparea la etapa initiala a implementarii noului regim. In acest context, Misiunea UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene organizeaza luni o reuniune a autoritatilor vamale moldovenesti si celor ucrainene”, a spus Javier Solana.

Totodata, el a reiterat angajamentul ferm al UE referitor la integritatea teritoriala a Basarabiei.

Sub presiunea noilor masuri economice, Transnistria cere ajutorul Rusiei in solutionarea „conflictului vamal” cu Ucraina. Pretinsul presedinte al camerei de comert si industrie de la Tiraspol, Vasili Korjan, a expediat o scrisoare in acest sens colegului sau rus Evgheni Primakov. Potrivit radio „Eho Moskvi”, Korjan sustine ca noile reguli „impuse de Ucraina” vor spori presiunea financiara asupra intreprinderilor transnistrene, care vor fi nevoite sa plateasca in Bugetul de Stat al Republicii Moldova impozite de aproximativ 150 de milioane USD. Korjan ii cere lui Primakov sa apeleze la Putin si Guvernul rus cu rugamintea de „a preveni blocada economica a Transnistriei”.

Apelul lui Korjan a fost imediat receptionat la Moscova. Deputatul Dumei de Stat, directorul Institutului statelor CSI, Constantin Zatulin, a declarat pentru „Ria Novosti” ca, prin actiunile sale, Ucraina nu doar incalca, dar practic distruge mecanismul de negocieri in problema transnistreana.

Zatulin a mentionat ca Ucraina a fost inclusa in acest proces de negocieri „gratie bunavointei Rusiei, care a reiesit din faptul ca Ucraina are frontiere comune cu regiunea transnistreana si ca acolo locuiesc multi ucraineni”. Potrivit lui, planurile ucrainene de reglementare pasnica a conflictului transnistrean reprezinta o camuflare nereusita a intentiilor Kievului de a rasturna puterea din Transnistria prin exportul revolutiei oranj. „Insa esecul fulminant al coalitiei oranj in Ucraina si propriile interese ale Ucrainei in Transnistria au determinat amanarea pentru o perioada de timp intentia de a impune Transnistria sa se intoarca in Moldova”, a spus deputatul rus. El a mentionat ca, in prezent, in ajunul alegerilor parlamentare, Kievul si-a adus aminte de ucrainenii din regiunea transnistreana, care in 2004 „si-au dat voturile pentru Victor Ianukovici in alegerile prezidentiale”.

In opinia lui Zatulin, totul este clar: in ajunul alegerilor, contrar legislatiei si principiilor sale, de teama de a pierde puterea in tara, Kievul a refuzat sa deschida sectii de vot in stanga Nistrului. „Acest refuz de a deschide o sectie de vot tradeaza adevaratele motive ale actiunilor din 3 martie”, a conchis Zatulin.

Prompt la Moscova  s-a luat decizia ca o delegatie a Federatiei Ruse va efectua o vizita in Transnistria, in vederea reglementarii crizei dintre Chisinau si Tiraspol, informeaza  RIA „Novosti”.   

Potrivit sursei citate, se presupune ca din delegatie vor face parte reprezentanti ai Ministerului rus de Externe, precum si reprezentanti ai altor ministere. „Vizita trebuie sa fie intreprinsa pe parcursul saptamanii curente, tinand cont de acutizarea brusca a relatiilor moldo-transnistrene, provocata de introducerea de partea moldoveneasca a unor noi reguli vamale, care au dus la stoparea operatiunilor transnistrene de export-import”, scrie RIA „Novosti”, facand trimitere la surse confidentiale din cadrul guvernului rus.

Aflat intr-o vizita in Canada, ministrul de externe rus a declarat in cadrul unui briefing de presa la Ottawa ca, daca Transnistria se va pomeni intr-o blocada economica, atunci „vor trebui luate masuri urgente de catre partile implicate in reglementarea problemei transnistrene”.

Potrivit publicatiei moscovite „Pravda”, Lavrov a spus ca este necesar sa fie utilizate mecanismele deja existente, precum Comisia Unificata de Control „pentru a asigura indeplinirea deplina a prevederilor Memorandumului din 1997”.

Totodata, potrivit agentiei ruse ANN, presedintele Comisiei pentru relatii cu conationalii a Dumei de Stat, Andrei Kokosin, a declarat ca „Rusia va sustine Transnistria, unde locuiesc multi cetateni rusi”. El a spus ca instituirea unei blocade economice in Transnistria va avea drept consecinta destabilizarea situatiei in aceasta regiune si sistarea procesului de reglementare a problemei transnistrene in ansamblu. „Cei care au initiat introducerea noilor proceduri vamale la frontiera nu tind spre introducerea ordinii la frontiera, asa cum anunta, ci actioneaza astfel pentru a face presiuni politice asuprea Transnistriei si asupra populatiei ei”, a declarat Kokosin.

Marti la Tiraspol sunt asteptati emisarii Moscovei - experti din cadrul Guvernului, reprezentanti oficiali ai MAE si ai Consiliului de securitate al Rusiei, informeaza NTV. Delegatia rusa are drept scop „clarificarea situatiei creata la 3 martie si lansarea unor propuneri de redresare a acesteia”.

Expertii rusi au raspuns societatii civile din regiunea separatista, reprezentantii careia au cerut luni Moscovei elaborarea unui „amplu program de  ajutor economic, politic si umanitar pentru Transnistria.

 
Angajatorii spanioli continua sa exploateze imigrantii romaniPDF Print E-mail
Pamplona, Spania/Romanian Global News
Accesari :300
Tuesday, 07 March 2006
Anul trecut s-au inregistrat peste 80 de sanctiuni aplicate angajatorilor pentru diferite situatii, toate legate de exploatarea laborala a a imigrantilor, iar romanii au fost unele dintre tintele preferate ale angjatorilor in acest sens.

Datele reies dintr-un studiu dat publicitatii de Delegatia Guvernului, care a realizat, in termeni general, o evaluare pozitiva a comportamentului clasei angajatoare navareze, informeaza Diario de Noticias.

Din numarul total de sanctiuni aplicate economiei ilegale (315), 25% tin de imigratie. Este vorba despre o populatie cu un procentaj de ilegalitate laborala mult superior celui al populatiei autohtone (34%, conform unui studiu realizat de UPNA pentru Guvern), iar din acest motiv exista un numar constant de arestari. In luna ianuarie, Guardia Civil a informat ca operatiunea Vinedo s-a soldat cu arestarea unui locuitor din Murchante care exploata imigranti. Dupa cate se pare, el dadea anunturi in ziare, dandu-se drept un “important om de afaceri din sectorul agricol din Navarra”, iar atunci cand imigrantii fata acte ii cadeau in plasa ii exploata dublu. Pe de o parte, le cerea cate 180 de euro pe luna pentru o cazare total precara (fara incalzire, fara aparatura casnica, etc), iar pe de alta parte ii punea sa munceasca in viile sale fara sa-i inscrie la Asigurarile Sociale si mai mult decat atat, dandu-le si alte sarcini domestice in casa sa. Atunci cand ii concedia ii lasa in statia de autobuz din Tudela fara bani, si abia le lasa cate 4 euro, informeaza Guardia Civil citata de publicatia spaniola Diario de Noticias. Politia spaniola a identificat printre angajatii acestui exploatator sase muncitori, desi probabil ca el isi batuse joc de mult mai multi, dintre care majoritatea erau romani, bulgari sau marocani.

Un caz similar a fost dat publicitatii si in luna decembrie a anului trecut. In acest caz, trei romani traiau un adevarat cosmar cu un agricultor din Milagro. Florin Chindris, Grigore Rus si Vasile Nemes traiau ingramaditi, fara nici un fel de conditii de igiena, pentru mult mai putini bani decat trebuiau sa primeasca pentru munca pe care o efectuau in agricultura (numai 40 de euro pe saptamana pentru zile de munca de cate 8 ore). Oamenii erau si batuti, iar angajatorul profita de faptul ca nu se puteau apara legal, mai ales ca le retinuse pasapoartele. Atunci cand nu au mai putut suporta situatia, cei trei romani l-au denuntat pe angajatorul lor, ceea ce ulterior i-a si ajutat sa isi obtina regularizarea, peste noua luni. Acum lucreaza tot in agricultura, insa in conditii mai rele decat au muncitorii spanioli, dar macar o fac intr-o situatie legala.  

Acestea sunt numai cateva exemple dintre cele 80 de cazuri descoperite de catre inspectori si in cazul carora Delegatia Guvernului a aplicat sanctiuni diferite, care merg de la amenzi pana la dosar penal. Desi inspectiile au vizat in mare parte sectorul agricol, conform unui studiu al Guvernulul din Navarra realizat de UPNA, se pare ca in serviciul domestic se inregistreaza cele mai multe cazuri de munca ilegala, chiar daca este posibil sa nu fie la fel de grave ca cele din agricultura. Astfel, 96% dintre imigranti lucreaza fara contracte la domiciliu, in timp ce in agricultura numai 50%. In industrie, indicele de ilegalitate coboara pana la sub 10%, in timp ce in domeniul hotelier pana la 28%. Constructiile , un alt sector important, are un indice de ilegalitate de 20%, conform studiului UPNA.

 
Un copil are nevoie de ajutorul romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :315
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Denis Ionut Toderici, un baiatel roman in varsta de trei ani si jumatate, bolnav de leucemie, se afla internat in prezent la clinica Idar-Oberstein, pentru a efectua un tratament care ii poate salva viata.

{mosimage}Micutul a fost diagnosticat in iulie 2004, la Spitalul de Pediatrie Louis Turcanu din Timisoara, cu Leucemie Acuta Limfoblastica Common B. Dupa un an si jumatate petrecut mai mult in spital, la sfarsitul lui 2005 boala a recidivat, singura sansa de supravietuire fiind transplantul de maduva osoasa.

Parintii baietelului sunt disperati si, desi Denis se afla la tratament in Germania, de tratament ocupandu-se prof. dr. W. Nurnberger care ii asigura pe acestia ca sansa de viata a fiului lor creste cu peste 90% in urma transplantului, costurile interventiei de 147.000 de euro sunt mai mult decat prohibitive pentru familia copilului. S-au strans pana acum 46.000 RON, 1700 de euro, si 1500 de dolari, iar Denis mai are bani pentru doar trei saptamani de tratament.

Baietelul face apel la toti romanii din intreaga lume sa incerce sa ii intinda o mana de ajutor, familia sa neavand resursele financiare necesare suportarii cheltuielilor operatiei. Cine doreste sa il ajute, poate sa faca o donatie la: Kreissparkasse Birkenfeld, Kontonr.: 1155, BLZ: 56250030, informeaza Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen.

 
O romanca din Spania impotriva bancilor private de organePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :615
Tuesday, 07 March 2006
Florina si sotul sau Luis au donat cordonul ombilical al fiicei lor Elsa retelei publice de donatori de organe. Pentru ei, sa fie de acord cu bancile private de organe ar insemna o „lipsa de respect”.

Publicatia spaniola abc, publica intr-un numar recent un interviu cu Florina Vlad, una dintre multele romance care traiesc in Spania, desi accentul sau abia mai lasa sa se observe ca nu este originara din Spania. Florina tocmai a nascut pentru a doua oara, o fetita pe nume Elsa. Sotul sau, Luis Retamar nu se desparte de ea nici macar un minut si priveste cu dragoste catre fiica sa nou-nascuta, intr-o imagine ce nu lasa sa se vada decat fericire. Florina si Luis au decis sa doneze sangele din cordonul ombilical al fetitei sale, retelei publice si le este foarte clar ca orice alta optiune „ar rupe” filosofia existentiala de sanatate publica spaniola.

 -Stiati ceva despre donarea sangelui cordonului ombilical?

 - Adevarul este ca stiam. Cand am nascut prima data stiam deja despre asta, dar cu stresul momentului am uitat complet de asta. Acum chiar eram informata.

- Atunci, este vorba despre o problema de informare?

- In mod sigur da. De multe ori, medicii nu te informeaza corect in legatura cu proprietatile celulelor, cu bancile publice sau cu beneficiile retelei internationale. Mai mult, si desi ti-au spus totul, ideea e ca decizia trebuie sa o iei imediat dupa ce nasti, un moment in care nu poti sa gandesti clar si in care esti cel mai agitata.

- Ce avantaje iti aduce donatia catre reteaua publica?

- Este foarte linistitor sa stiu ca, daca fiica mea va avea nevoie, se va putea cauta intr-o retea internationala, care are peste 200.000 de unitati, pana cand vor gasi ceva compatibil.

- Credeti ca bancile private de organe umane ar trebui sa fie interzise?

- Bineinteles ca da.

- Cat de dura...

- Mi se pare o lipsa de respect fata de toti cetatenii.

- Dar nu este doar o problema de bani?

- Nu este numai o chestiune economica. Evident ca eu nu pot trimite probele in Statele Unite, dar nu asta este problema. Exista un principiu de altruism si solidaritate in sistemul sanitar spaniol. Daca se aproba conservarea celulelor pentru uzul personal exclusiv, principiul ar sari in aer.

- Considerati ca vor mai fi multe progrese stiintifice in acest domeniu?

- Lucrez in domeniul oncologiei si cunosc aplicatiile pe care le au, in prezent, aceste celule ale cordonului ombilical. Nu stiu ce va aduce nou viitorul, dar deocamdata este devreme sa dam ca sigure beneficii de care deja vorbesc unele dintre aceste banci private.

 
Studenti romani, doriti de o companie olandezaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :168
Tuesday, 07 March 2006
O importanta companie din Olanda a lanasat recent un anunt pe pagina de web a  romanilor din aceasta tara prin care isi anunta dorinta de a recruta sase studenti romani care sa lucreze intr-un  program intern in cadrul acestei firme.

Studentii ar trebui sa fie cunoscatori de limba engleza sau romana si sa fie inetersati de acest schimb de experienta. Mai multe informatii despre ceea ce implica acest proiect pot fi obtinute de la JE Select,  Jesca van der Hulst, jescamarijke@jobevents.nl, numar de telefon 026-4459251.

 
Inca 300.000 de formulare Flussi la oficiile postale din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :348
Tuesday, 07 March 2006
Dupa ce au fost distribuite 1.500.000 de module pentru lectura optica Posta italiana a initiat luni, 6 martie, inca o etapa de distribuire a inca 300.000 de kit-uri de inscriere pentru angajarea de muncitori din tari din afara Uniunii Europene.

Potrivit surselor din cadrul Postei italiene, formularele vor ajunge cu precadere in oficiile postale mari in care s-a inregistat o cerere masiva de astfel de formulare. Fiecare angajator va putea beneficia de maxim un astfel de kit, pentru a putea fi satisfacute toate cererile din partea celor care vor sa ofere un loc de munca muncitorilor sraini care doresc sa ajunga in Italia. Reprezentanti ai Postei avertizeaza din nou ca s-a dezvoltat, odata cu lansarea acestor formulare, o piata neagra, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care kit-urile nu au fost de ajuns pentru toti solicitantii. Autoritatile recomanda maxima atentie la astfel de situatii si cer sa nu se ia in considerare astfel de oferte, ci numai kit-urile distribuite gratuit, prin intermediul oficiilor postale.

 
Un vin basarabean, inclus in catalogul mondial al vinurilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :141
Tuesday, 07 March 2006
Vinul "Dionis collection Chardonnay 2004", produs la compania basarabeana "DK-Intertrade", distins cu o medalie de argint la concursul international de specialitate din Franta "Les vinalies Internationales 2006", va fi inclus in catalogul "1000 Vins du Monde", care este un ghid pentru multi vinificatori si vanzatori de vin din toata lumea.

Concursul "Vinalies Internationales" se organizeaza in fiecare an, sub egida Uniunii Internationale a Oenologilor si a Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Vinuri si Bauturi Alcoolice, care respecta strict toate regulile si principiile de degustare inchisa (oarba).

Pe parcursul celor aproape doi ani de cand participa la expozitii vinicole, vinurile produse la compania "DK-Intertrade" au cucerit peste 50 de medalii si diplome de diferit grad la concursurile de degustare internationale. Reprezentantii companiei declara ca recenta distinctie inalta, acordata de juriul mondial, denota avansarea calitativa a vinurilor companiei "DK-Intertrade" si lansarea vinificatiei moldovenesti la un alt nivel, informeaza Infotag.

Vinul "Dionis Collection Chardonnay 2004" are o culoare auriu-galbuie, o aroma complexa cu nuante de fructe tropicale si piersica. Are un gust plin, oleaginos, cu accente usoare de nuc si de fructe.  Compania "DK-Intertrade" este detinuta in totalitate de holdingul "Dionis Club" (Rusia), care are circa 1000 de angajati si care este prezent in Basarabia in sud (fabrica "Aurvin" din Vulcanesti) si in centru (fabrica "Nis-Struguras" din Nisporeni). In anul 2005, compania "DK-Intertrade" a exportat circa 15 milioane de sticle de vin.

 
Facilitati pentru imigrantii sezonieri in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 07 March 2006
Pentru anjagatorii italieni care vor sa aduca la munca in Italia muncitori sezonieri, cursa de obtinere a cotelor alocate prin decretul Flussi 2006, nu va fi una extrem de solicitanta.

Ei nu vor trebui sa stea la cozi interminabile in fata oficiilor postale si nici sa se zbata pentru a depune primii kit-urile. Pentru acestia va fi suficient sa isi depuna cererile pe langa asociatiile de profil, care le vor include intr-o baza de date, pentru a le trimite prin internet, tot incepand cu data de 14 martie, de la ora 14.30, asa cum prevede Decretul Flussi 2006, pentru muncitorii extra-comunitari. Aceasta noutate in domeniu va fi posibila gratie unui soft care a strans laolalta aproximativ 2.000 de asociatii de profil din domeniul agriculturii si turismului, cu ajutorul Ministerului de Interne.

„Terminalele sunt active de o saptamana. Agricultorii sau operatorii turistici care vor sa angajeze un muncitor sezonier extra-comunitar va trebui doar sa vina la sediile noastre si sa comunice toate datele necesare operatorilor care vor completa cererile on-line. Acestea vor ramane ”inghetate” pana cand va incepe cursa de obtinere a cotelor” a explicat responsabilul de politici de munca al Coldiretti, Romano Magrini, citat de Stranieri in Italia.

Serviciul, care este gratuit, este rezervat celor inscrisi in asociatiile de profil, in timp ce acei angajatori care nu sunt inscrisi au inca la dispozitie oficiile postale pentru depunerea cererilor.

Cotele pentru angajatii sezonieri ajung anul acesta la o valoare de 50.000, astfel incat se crede ca ale vor satisface toare cererile angajatorilor.

Inca o veste buna pentru sezonierii extra-comunitari este aceea ca, gratie intrarii in vigoare a legii Bossi-Fini, cei care au lucrat in Italia timp de cel putin doi ani la rand, pot sa devina titulari de permise de sedere pe trei ani. „Daca  de exemplu, un muncitor a fost angajat in anii anteriori din aprilie in decembrie va putea avea un permis de sedere valid din aprilie in decembrie pentru anii 2006, 2007 si 2008. Anul viitor, fara sa mai astepte publicarea Decretului Flussi, acesta va putea doar sa se prezinte la consulatul nostru cu propunerea de contract pentru a obtine viza de intrare” a explicat tot Magrini.

 
Activitatea consulara romaneasca din Sydney, numai la ghiseul special amenajatPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :302
Tuesday, 07 March 2006
Consulatul General al Romaniei la Sydney anunta ca, incepand cu miercuri, 1 martie 2006, intreaga activitate consulara se va desfasura la ghiseul special amenajat.

Acest lucru se va face conform prevederilor legale in vigoare, normelor de securitate si de siguranta ale Uniunii Europene si NATO, precum si cele ale autoritatilor australiene. Datele de contact, programul de lucru, tarifele si serviciile consulare acordate solicitantilor, raman neschimbate, informeaza consulatul roman. Mai multe informatii despre acest ghiseu se pot obtine de la adresa 84 Elizabeth Bay Road, Elizabeth Bay, Sydney, NSW, 2011, numar de telefon (02) 9331 8799; fax: (02) 9357 1565. e-mail: consgrom@tpg.com.au .

 
Modificari consulare si pentru romanii din CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 07 March 2006
Romanii care locuiesc in Canada va trebui sa plateasca incepand cu 1 martie 2006 noi taxe consulare, in dolari canadieni, pentru serviciile solicitate.

Potrivit publicatiei romanesti din Canada, „Faptu’ Divers”, pentru inregistrarea si procesarea cererii de eliberare a unui nou pasaport se va plati 100 de dolari, inregistrarea domiciliului in strainatate si efectuarea mentiunii in pasaport costa 40 de dolari, inscrierea ulterioara a unui minor in pasaportul parintelui-30 de dolari, eliberarea unui titlu de calatorie va costa 75 de dolari, viza simpla, o singura calatorie, va fi 55 de dolari, viza cu calatorii multiple-100 de dolari, viza tranzit simplu-40 de dolari, viza tranzit dublu-55 de dolari, autentificarea mandatului sau declaratiei va fi 60 de dolari, iar pentru fiecare exemplar original in plus de acest fel se va percepe o taxa suplimentara de 10 dolari. In afara acestor taxe, romanii care vor sa isi legalizeze o traducere trebuie sa scoata din buzunar 40 de dolari, o certificare conformitate copie cu original va fi 40 de dolari, legalizarea sigiliului si semnatura MAE canadian, pentru fiecare sigiliu, costa 40 de dolari, renuntarea la cetatenia romana costa 490 de dolari, clarificarea cetateniei romane va fi 40 de dolari, redobandirea cetateniei romane pierduta inainte de 1989 se va face gratuit, taxa de redobandire a cetateniei romane pierduta dupa 1989 costa 159 de dolari, cererea de procurare a actelor extrajudiciare din Romania este 40 de dolari, iar alte servcii consulare se vor taxa cu aceeasi suma de 40 de dolari. In ceea ce priveste solicitarile de redobandire a cetateniei, inainte si dupa 1989, pentru constituirea dosarului se primesc fotocopii sau traduceri legalizate de misiuni diplomatice si consulare romanesti, de notari din Romania sau de catre notari canadieni, urmand procedura supralegalizarii, mai anunta publicatia romaneasca.

 
Doua seri dedicate femeilor romance din BresciaPDF Print E-mail
Brescia, Italia/Romanian Global News
Accesari :140
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Asociatia Spirit Romanesc din Italia va organiza miercuri, 8 martie si sambata, 11 martie, doua seri de muzica si voie buna in cinstea femeilor romance din Brescia.

{mosimage}Ziua Femeii, din data de 8 martie, se va desfasura, de la ora 20.00, la Restaurantul Cigno Nero din Brescia, si o va avea ca invitata pe Carmen Radulescu si pe cei din trupa Dragony si Pricope Gabriela. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 348 3350221. Spectacolul, va fi organizat de Asociatia Spirit Romanesc, Western Union. Blue Air si publicatia Actualitatea Romaneasca.

Petrecerile si voia buna vor continua si la sfarsit de saptamana, sambata, 12 si duminica, 13 martie, cu „Balul Martisorului” gazduit sambata, de la ora 20.00, de Restaurantul Cigno Nero din Brescia si duminica, de la ora 17.00, de Restaurantul Reby din Verona. Invitata de onoare va fi Cristiana, acompaniata de Adi Lupea, la orga si voce. 
 
Societatea Romanca organizeaza Ziua Femeii la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :182
Tuesday, 07 March 2006
Si romancele din Londra vor sarbatori miercuri, 8 martie, Ziua Femeii, in cadrul unei seri speciale organizate de societatea Romanca.

De la ora 19.00, Institutul Cultural Roman va gazdui un program dedicat femeilor, din care nu vor lipsi o discutie literara despre creatia lui Nichita Stanescu, in care poetul Laurian Stanchescu si criticul literar Alan Brownjohn vor vorbi despre „rasu’-plansu’” al lui Nichita, iar Ariadna Petri si Cristina Catalina vor recita cateva dintre poeziile poetului roman. De la ora 20.15, la ICR Londra se va desfasura un recital de vioara sustinut de Tudor Andrei, acompaniat la pian de Victor Nicoara si Thorsten Lindner. Din programul prezentat de cei trei vor face parte piese precum Pugnani-Kreisler: Praeludium and Allegro; Cesar Franck: Violin Sonata in A Major; Maurice Ravel: Sonate Posthume; Ciprian Porumbescu: Balada. In pauza spectacolului, Societatea Romanca va oferi invitatelor si invitatilor sai un cocktail. 

Evenimentul este organizat de Societatea Romanca cu sustinerea Ambasadei Romaniei la Londra si Institutului Cultural Roman. Romanca este o asociatie caritabila, care sustine integrarea romanilor si familiilor lor in structurile sociale britanice si promoveaza cunoasterea si educatia in spiritul culturii, artelor si valorilor romanesti. Pentru mai multe informatii puteti vizita www.romanca.co.uk, sau trimite un e-mail la adresa ionela@btinternet.com.

 
Seara romaneasca la Festivalul de scurt-metraj de la LillePDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 07 March 2006
Patru scurt-metraje romanesti de succes vor fi prezentate miercuri, 8 martie, la Festivalul de Film Scurt de la Lille, ce se desfasoara in perioada 6-10 martie, la Teatrul Majestic, din Lille.

Seara tematica „Scurt metraje romanesti” va include, de la ora 21.30, vizionarea peliculelor „Pe aripile vinului”, realizat de Corneliu Porumboiu, la UNATC, cu o distributie formata din Constantin Dita, Ion Sapdaru, „Stejarii verzi”, realizat de Ruxandra Zenide, cu Valentin Popescu, Maria Dinulescu, Dorotea Brandin, Roberto Molo, „Apartamentul” de Constantin Popescu, cu Nicodim Ungureanu, Laura Ilica, Dan Nedelcu, si „Visul lui Liviu”, realizat de Cornel Porumboiu, cu o distributie formata din Cristian Mungiu si Oleg Mutu.

 
Diplomatie culturala romaneasca in Italia interbelicaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :273
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Carmen Burcea si-a lansat recent la Roma volumul intitulat „Diplomatie culturala. Prezente romanesti in Italia interbelica”.

{mosimage}Absolventa a Institutului Italian si a Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, Carmen Burcea, membra a ASRI-Accademica, urmeaza in prezent un stagiu de documentare la Roma, in cadrul programului de doctorat. In cadrul Universitatii Bucuresti (Facultatea de Istorie) participa la cursul optional „Italieni si Romani” cu seminarii privind relatiile italo-romane in perioada interbelica.

„Prezentul studiu, menit sa intregeasca si sa incadreze in context istoric pe cele tocmai amintite, constituie o secventa dintr-un proiect mai amplu. Proiectul trateaza diplomatia culturala italo-romana, in cadrul careia invatarea reciproca a limbii constituie un capitol important. Atentia este focalizata pe perioada interbelica care marcheaza faza cea mai intensa a relatiilor reciproce, o faza net dominata de factorul cultural. Este chiar epoca in care lectoratele de limba romana se nasc si renasc in Peninsula Italica. Firul istoriei noastre merge spre anii 1946/7. Adica pana in anii in care sursele arhivistice sunt accesibile.” (Din „Ganduri de inceput”, Premise – Intentii – Surse de Carmen Burcea)

 
Expozitie foto Franco Contini la IRCCU Venetia deschisa de Ioan-Aurel PopPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 07 March 2006
Luni, 6 martie, a avut loc la Institutul Roman de Cercetare si Cultura Umanistica din Venetia vernisajul expozitiei de fotografie „Carnevali. Ritratti di vanita”, avandu-l ca autor pe artistul venetian Franco Contini.

In deschiderea manifestarii, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, a prezentat prestigioasa cariera profesionala si artistica a lui Franco Contini: cursuri de istoria cinematografiei la Sorbona cu George Sadoul, membru al agentiei Magnum, colaborator al unor mari regizori francezi ai anilor '60, regizor si documentarist al Televiziunii Franceze, autor a numeroase reportaje si expozitii fotograficem se arata intr-un comunicat al IRCCU. La randul sau, Franco Contini a explicat numerosului public viziunea sa asupra rolului fotografiei, in special al portretului fotografic, menit sa releve personalitatea secreta a omului, asa cum masca – personajul principal al expozitiei gazduite de Palazzo Correr - dezvaluie ochiului artistului „vanitatea” celui care o poarta. Profesorul Fiorenzo Bertan de la Institutul Universitar de Arhitectura din Venetia a prezentat repere si caracteristici ale artei expozantului, comentand rolul din ce in ce mai important al fotografiei in societatea contemporana.

 
Romanii din Zurich, asteptati la biserica in Postul MarePDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 07 March 2006
Parohia ortodoxa romana „Sfantul Nicolae” din Zurich, pastorita de parintele Romica Enoiu, ii asteapta in cele sapte saptamani ale Postului Mare pe toti romanii din localitate, care pot, astfel, sa ia parte la slujbele specifice ce se desfasoara in aceasta perioada.

Prima zi in care parintele se va afla la biserica alaturi de credinciosi va fi marti, 7 martie, cand, de la ora 17:15, va spovedi, iar de la ora 18:30 va oficia slujba Pavecerniei Mari si Canonul de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul, anunta biserica romaneasca. Totodata, in afara acestei zile, parintele va organzia in perioada Postului Mare slujbe in fiecare miercuri seara si in anumite zile speciale, conform programului liturgic ce va fi ulterior anuntat.

 
Documente austriece in arhive romanestiPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :151
Tuesday, 07 March 2006
Institutul Cultural Roman din Viena va organiza marti, 4 aprilie, de la ora 17:30, intr-o sala amplasata la adresa Nottendorfer Gasse 2, 1030 Wien, vernisajul expozitiei „Documente asutriece in arhive romanesti”.

Evenimentul are loc in urma colaborarii Arhivelor Nationale Romane cu Institutul de Studii Est-Europene din Viena, Institutul de istorie Alexandru Xenopol, Academia Romana si Institutul Cultural Roman din Viena. In cadrul manifestarii vor rosti cateva prelegeri prof. univ dr. Gerald Stourzh, cadru didactic la Universitatea din Viena, ambasadorul Romaniei la Viena, prof. dr. Andrei Corbea Hoisie, prof. dr. Lorenz Mikoletzky, director al Arhivelor Nationale Austriece, dr. Corneliu Mihail Lungu, director al Arhivelor Nationale Romane, si dr. Mihai Stefan Ceausu, din partea Institutului de istorie Alexandru Xenopol, informeaza ICR.

Expozitia va prezenta publicului vienez o serie de documente mai putin cunoscute din istoria Bucovinei, atunci cand aceasta facea parte din Imperiul Habsburgic. Documentele provin de la Arhivele Nationale Romane din Bucuresti, care le poseda de la arhivele de razboi din Viena si de la arhivele administrative din Bucovina, si de la arhivele sucevene. Actele reflecta istoria acestei parti romanesti, inca din anul 1875, legatura existenta intre ea si monarhia habsburgica pana in anul 1914 si inceputul primului razboi mondial.

Expozitia va fi deschisa in perioada 5-21 aprilie, luni si joi de la ora 09:00 la ora 17:00, marti si  miercuri de la 09:00 la 18:00, iar vineri in intervalul orar 09:00-13:00.

 
Tineri din intreaga Europa, invitati de mitropolia romana de la Paris la o tabara la TismanaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :303
Tuesday, 07 March 2006
{mosimage}Tinerii din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Roamen a Europei Occidentale si Meridionale,  grupati in asociatia numita „Nepsis”, vor organzia in perioada 7-20 iulie, la Tismana, o tabara pentru copiii din mitropolie care au varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani.

{mosimage}Copiii vor fi cazati acolo si vor avea asigurate toate conditiile necesare, tabara fiind amenajata de Directia de tineret a Judetului Gorj in imediata apropiere a Manastirii Tismana. Pe langa activitatile de joaca si sportive care se vor desfasura in cadrul bazei sportive a taberei, copiii vor participa la unele rugaciuni si activitati in cadrul manastirii si vor vizita multe locuri deosebite din regiune, precum casa si lucrarile lui Constantin Brancusi de la Hobita si Targu Jiu, Valea Jiului, muntii Valcanului (Carpatii meridionali), schiturile si manastirile din regiune. La actiune vor lua parte peste 60 de copii, care vor fi supravegheati de 10-15 indrumatori calificati, pentru organizarea taberei costurile de fiecare copil ajungand la 190 de euro. In ceea ce priveste transportul dus-intors in Romania, tinerii organizatori se angajeaza sa-l solutioneze in functie de numarul participantilor din fiecare tara. La costurile taberei se vor mai adauga in acest caz 150-200 de euro, aceasta depinzand de rapiditatea cu care se anunta participantii, informeaza mitropolia romana.

Tabara va avea si o semnificatie deosebita, in acest an implinindu-se 600 de ani de cand Sfantul Nicodim a plecat in lumea celor drepti. Sfantul este sarbatorit anual pe 26 decembrie si este raspunzator pentru revigorarea credintei si monahismului in partile acestea ale Romaniei, la sfarsitul secolului al XIV-lea, si pentru zidirea Manastirii Tismana.

Parintii interesati sunt rugati sa ii contacteze pe organizatori pana pe 15 martie, acestia fiind pr. Dan Savan, delegatul IPS Iosif  pentru organizarea taberei, mobil 0033 6 09 97 37 20, adresa de e-mail dan.savan@gmail.com, Stefan Capitaneanu, Consilier mitropolitan pentru tineret, mobil 0033 6 87 30 68 51, scapitan@yahoo.com, sau Christian Cadere, presedintele Asociatiei tinerilor din Mitropolie, NEPSIS, mobil 0033 6 22 34 51 49, association_nepsis@yahoo.com.

Asociatia Nepsis a organizat in fiecare din ultimii sase ani (2000-2005) cate un pelerinaj de vara la manastirile din Romania. Peste 200 de tineri adolescenti si studenti din intreaga Europa, impreuna cu tineri din Romania, au petrecut clipe de neuitat in ambianta manastirilor, a bisericilor, a traditiilor si a monumentelor de cultura romanesti.

 
Turneu spaniol al dirijorului Cristian MandealPDF Print E-mail
San Sebastian, Spania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 07 March 2006
Maestrul Cristian Mandeal incepe marti, 7 martie, un turneu in Spania, in cadrul caruia va concerta in localitatile Pamplona, San Sebastian, Vitoria si Bilbao.

Artistul roman, aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice a Tarii Bascilor, va prezenta in prima zi a turneului, la Pamplona, un  program alcatuit din Uvertura op. 20 de Juan Crisostomo de Arriaga, Preludiu si Moartea Isoldei din opera „Tristan si Isolda” de Richard Wagner si Simfonia a V-a de Dmitri Sostakovici, informeaza postul national muzical de radio.

 
Expozitie inedita de fotografie la ICR din Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 07 March 2006
O inedita expozitie de fotografie va putea fi vizionata la Institutul Cultural Roman din Tel-Aviv pe toata perioada lunii martie.

In cadrul acestei actiuni culturale, publicul va putea sa admire 30 de fotografii de pietre funerare din cimitirele evreiesti din Botosani si Dorohoi, realizate de artistul fotograf Teodor Raileanu. Exponatele fac parte dintr-o serie mai ampla de 120 de fotografii semnate de acest artist roman, informeaza portalul romania-israel.com. In prezentarea facuta artistului si lucrarilor, Shlomo Leibocivi-Lais mentiona ca, si pe aceasta cale, se demonstreaza vechimea de 500 de ani a evreilor pe teritoriul Romaniei.

 
Ana Blandiana invitata de onoare in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 07 March 2006
Scriitoarea Ana Blandiana va participa, in perioada 9 – 19 martie, in Israel, la o serie de evenimente care ii sunt consacrate.

Joi, 9 martie, in cadrul Festivalul Femeii, dedicat personalitatilor feminine din lumea artei si organizat de Teatrul din Hulon, seara de poezie o are ca invitata de onoare pe poeta romanca, iar in data de 13 martie, la Centrul Cultural Lev Hayir din Ieruasalim va avea loc o seara literara care o va avea ca invitata tot pe Ana Blandiana, si la care vor participa scriitori israelieni de limba ebraica din Ierusalim.

Tot la Ierusalim, pe 15 martie, va avea loc o seara Ana Blandiana la festivalul de literatura israeliana Kolah shel HaMilah -Vocea/Glasul Cuvantului, organizat de Hazira Performance Art Center. Doua intalniri extraordinare cu si despre Ana Blandiana se vor desfasura duminica, 12 martie, la ICR Tel Aviv si vineri, 17 martie, la Cinemateca din Ierusalim, in cadrul Cercului Cultural din Ierusalim.

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv, in parteneriat cu institutii din tara gazda.

 
Colaborare Alex Balanescu si Ada Milea LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :334
Tuesday, 07 March 2006
Dupa succesul extraordinar inregistrat cu omagiul adus Mariei Tanase in 2005, violonistul si compozitorul roman Alexander Balanescu se intoarce din nou catre Romania, ca sursa de inspiratie pentru un alt proiect inedit.

El va lucra cu solista romanca Ada Milea, celebra pentru muzica sa total neconventionala, si cu Oxford Contemporary Music si South Hill Park la premiera londoneza a unui „ciclu de cantece” cu puternice accente teatrale, intitulat „The Island”. Spectacolul va fi o abordare suprarealista a celebrului „Robinson Crusoe”, realizat de poetul roman Gellu Naum.

Spectacolul este programat sa se desfasoare in data de 9 aprilie, de la ora 19.30, la Bush Hall, in Londra, informeaza forumul romanilor din UK. Biletele costa 13 lire sterline, si 9 cu reducere, si pot fi rezervate la numarul de telefon 0208 222 6933.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions