Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Petitie impotriva unei noi Fundatii Gojdu lansata pe internetPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Wednesday, 08 March 2006

{mosimage}Creata de Asociatia Civic Media, Petitia on line impotriva acordului Gojdu este adresata conducerii Romaniei si membrilor cabinetului Guvernului responsabili de gafa create prin semanrea acordului de infiintare a unei noi Fundatii romano-maghiare Gojdu, ignorandu-se existenta celei vechi care veghea la indeplinirea testamentului marelui mecena roman.

{mosimage}Autorii dar si semnatarii petitiei, ce se poate accesa la adresa http://www.petitiononline.com/gojdu/petition.html solicita, citam, “Respingerea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare Gojdu; Declansarea unor negocieri cu Guvernul Ungariei pentru ca acesta sa respecte Conventia din 1937 privind retrocedarea catre Fundatia Gojdu de la Sibiu a tuturor bunurilor nationalizate abuziv in anul 1952 si a sumelor de bani blocate in anul 1927; Guvernul Romaniei sa sprijine Fundatia Gojdu de la Sibiu pe toate caile legale pentru ca aceasta sa poata reintra in posesia tuturor bunurilor sale astfel incat sa duca mai departe la indeplinire testamentul lui Emanuil Gojdu asa cum a fost redactat de acesta in anul 1869.

 
Budapesta respinge modificarea Acordului Gojdu din 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :334
Wednesday, 08 March 2006
Ungaria respinge eventualitatea amendarii de catre Parlamentul Romaniei a Acordului Gojdu din octombrie 2005.

In pozitia transmisa de Ministerul de Externe de la Budapesta ziarului ZIUA fata de eventualitatea ratificarii Acordului Gojdu din octombrie 2005 cu un nou amendament se arata ca asa ceva este imposibil din punctul de vedere al partii ungare. Solutia de avarie scoasa din maneca de presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor Sergiu Andon nu va functiona. Asta in ciuda faptului ca deputatul conservator a sustinut ca stie din surse diplomatice ca o astfel de varianta ar fi acceptata de Budapesta. Acordul Gojdu ramane astfel cu doua solutii: ratificare sau respingere. Administratorii averii Gojdu - inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal - ca si beneficiarii - studentii romani ortodocsi - si-au exprimat deja opozitia fata de noua Fundatie Gojdu de la Budapesta. Pentru a respecta vointa marelui mecena roman, deputatii nu pot face altceva decat sa respinga ratificarea acordului - mai ales in conditiile in care s-au strans 30.000 de semnaturi pe o petitie lansata la Oradea impotriva cedarii averilor Gojdu.

Ungaria nu este de acord cu modificarea Acordului semnat in octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu cu sediul la Budapesta, ne-a informat Ministerul maghiar al Afacerilor Externe. "Ungaria a ratificat deja Acordul in forma in care acesta a fost semnat in octombrie 2005 astfel incat nu mai exista nici un fel de posibilitate de modificare a acestuia", se arata in raspunsul MAE ungar transmis redactiei.

Ministerul de Externe de la Budapesta isi afirma speranta ca Romania va ratifica Acordul din octombrie 2005 in forma in care acesta a fost semnat: "Cu ocazia sesiunii comune a Guvernelor Romaniei si Ungariei din octombrie 2005, cele doua Guverne au cazut de acord asupra infiintarii unei Fundatii Publice Gojdu ungaro-romane. Dupa cate a inteles partea maghiara, procesul ratificarii in Parlamentul Romaniei se afla in desfasurare, astfel ca acest proces constituie o chestiune de politica interna pe care nu o comentam. Speram ca partea romana va incheia procesul de ratificare a acordului cat mai curand posibil. Astfel vom putea inregistra Fundatia Publica si vom putea demara activitatea comuna dupa o ratificare de succes. Deoarece scopul Fundatiei Publice este cel de a pastra si spijini cultura romana in Ungaria ar fi deosebit de regretabil daca acest proiect nu si-ar putea atinge scopul sau".

Amendamentul fara sens

Dezbaterile aprinse din Camera Deputatilor asupra ordonantei de urgenta Gojdu au avut o rezolvare aparenta prin propunerea de catre Sergiu Andon - presedintele Comisiei Juridice, din partea Partidului Conservator - a unui amendament la Acordul semnat in octombrie 2005. In prima sedinta de discutare a proiectului Sergiu Andon si Ioan Timis (PSD) s-au pronuntat pentru amendarea proiectului cu o declaratie de interpretare pe text in conformitate cu legislatia romaneasca. Sergiu Andon a afirmat ca Acordul intre Guvernele Romaniei si Ungariei privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu" poate fi "un succes al diplomatiei si un important pas inainte" in consolidarea relatiilor bilaterale sau poate fi, in functie de interpretarile care i se vor da, "un esec diplomatic, un motiv de resentimente si invrajbire".

Insa amendamentul propus de Sergiu Andon nu poate fi pus in aplicare deoarece partea maghiara ne-a anuntat ca nu accepta nici un fel de modificare a Acordului din octombrie 2005. Vesnica reintoarcere la Comisia Juridica

Plenul Camerei Deputatilor a votat la inceputul acestei saptamani pentru retrimiterea la Comisia juridica a Ordonantei de Urgenta privind Ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu".

Presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, deputatul PC Sergiu Andon, a solicitat retrimiterea, motivand ca proiectul de ordonanta nu a primit un raport complet la ultima dezbatere din cadrul acestei comisii. Totodata, deputatul conservator Nicolae Popa, a declarat ca grupul PC a sustinut aceasta solicitare pentru ca la dezbaterea de la Comisia juridica sa poata veni pentru a-si expune punctul de vedere si reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

Diversiunea MAE

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a lansat luni un comunicat de presa diversionist prin care anunta retragerea ordonantei de urgenta Gojdu din dezbaterea parlamentara. In paralel cu acest comunicat de presa, MAE si-a trimis totusi reprezentantul - secretarul de stat Leustean - la dezbaterea de luni din Parlament.

Cu aceasta ocazie Sergiu Andon a tinut sa ii atraga atentia reprezentatului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), secretarul de stat Lucian Leustean, ca nu se mai poate retrage un proiect de lege odata ce acesta a intrat in dezbatere la Parlament, iar un acord bilateral nu poate ramane neratificat, sau dupa caz respins, de catre Legislativ.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de miercuri, 8 martie. Un articol de Anne-Marie Lupascu si George Damian)

 
Iordanienii vor mai multi studenti romani care sa invete limba arabaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 08 March 2006
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, s-a intalnit cu ambasadorul Regatului Iordaniei la Bucuresti, Excelenta Sa Mazen A. Khair.

Discutiile au vizat relatiile de colaborare dintre Romania si Iordania, cu precadere cele referitoare la schimburile de studenti si la programele comune de cercetare. “Dorim sa realizam o extindere a acestor relatii, in asa fel incat sa avem mai multi studenti romani care sa invete limba araba in Iordania, dar si sa cream centre de cercetare stiintifica”, a afirmat Mazen A. Khair. Ministrul Hardau s-a declarat deschis propunerii formulate de ambasadorul Regatului Iordaniei la Bucuresti, afirmand ca va analiza, impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, posibilitatile concrete de aplicare a acesteia, informeaza Prompt Media.

 
Belgia a inceput ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Wednesday, 08 March 2006
Comisia de Relatii Externe si Aparare din Senatul belgian a aprobat marti, 7 martie, cu unanimitate de voturi, proiectul legii de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Votul in Comisie a fost precedat de audierea ambasadorilor Romaniei si Bulgariei acreditati la Bruxelles, invitati sa pledeze cauza aderarii tarilor lor la UE si sa prezinte pozitiile nationale pe principalele subiecte de pe agenda europeana. Ambasadorul Romaniei, Ion Jinga, a facut o prezentare ampla a motivatiei Romaniei de a deveni membra a UE: argumente de ordin istoric si cultural, progresele concrete substantiale inregistrate de tara noastra in procesul de aderare, stadiul excelent al relatiilor bilaterale romano-belgiene si elementele care contureaza valoarea adaugata cu care Romania va contribui la afirmarea UE ca actor de prim rang pe scena mondiala.

Dezbaterea si votul din Comisia de Relatii Externe si Aparare reprezinta inceputul etapei parlamentare in procesul de ratificare de catre Belgia a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Va urma ratificarea in plenul Senatului, dupa care proiectul de lege va intra intr-o procedura similara in Camera Reprezentantilor precum si in celelalte cinci parlamente comunitare si regionale din Belgia.

 
Militarii romani vor distribui ajutoare bolnavilor din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 08 March 2006
In cadrul misiunilor de cooperare civili-militari, militarii Batalionului 280 Infanterie au distribuit, la spitalul din localitatea irakiana Suq ash Shuyukh, 100 de scaune cu rotile pentru bolnavii cu deficiente locomotorii.

Avand o populatie de peste 300.000 de locuitori, Suq ash Shuyukh este cel mai mare oras din aria de responsabilitate a militarilor romani si se confrunta cu probleme, atat de infrastructura, cat si in domeniul asistentei medicale. “Orasul, spunea directorul spitalului, Muhamad Kadhum, la primirea materialului medical, are foarte multi bolnavi care necesita o ingrijire speciala. Aceste scaune reprezinta rezolvarea unei situatii presante si tocmai de aceea ne sunt atat de necesare, iar noi apreciem gestul facut de militarii romani.” Materialele achizitionate din fondurile coalitiei internationale reprezinta o prima etapa dintr-un proiect mai amplu ce vizeaza sprijinirea sistemului sanitar din aria de responsabilitatea militarilor romani.

 
Carti in limba romana pentru scolile romanesti din Voevodina si Valea TimoculuiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 08 March 2006
Scolile romanesti din Valea Timocului si Voivodina, din Serbia si Muntenegru, vor primi carti in limba romana datorita unei campanii de colectare ce se va desfasura national in perioada 8 martie-30 aprilie.

Campania este organizata de Asociatia Eastern European International Help din Bucuresti, avand ca parteneri principali Ministerul Educatiei si Cercetarii si Societatea Romana de Radiodifuziune (Directia de Spectacole, Expozitii si Manifestari Complexe). Punctul de pornire al acesteia va fi Salonul de Carte si Presa Bucuresti, editia a XI-a, de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, urmand ca, in perioada 20 martie - 3 aprilie, organizatorii sa amenajeze un cort de campanie in Parcul Tineretului, intrarea Sincai, pentru promovarea acestei actiuni, informeaza ministerul Educatiei si Cercetarii.

Misiunea acestei campanii este promovarea scolilor romanesti din Voevodina si Valea Timocului in Romania si prin aceasta, strangerea de carti, manuale scolare si rechizite in folosul acestora. Toti cei care doresc sa sustina acest demers o pot face printr-o donatie de carte pe adresa: Eastern European International Help, C.P. 1-587, Bucuresti 014700.

 
Cea de-a XI-a editie a Salonului de Carte si Presa Bucuresti, din nou la MNIRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 08 March 2006

Muzeul National de Istorie din Bucuresti va gazdui in perioada 8-12 martie cea de-a XI-a editie a Salonului de Carte si Presa Bucuresti.

Evenimentul se va desfasura in holul central al institutiei si este organizat de Amplus International Ltd. Editia din acest an se va desfasura intre orele 14:00-19:00, pe 8 martie, respectiv in intervalul orar 10:00-19:00, in intervalul 9-12 martie. In cadrul acestei prestigioase manifestari culturale, la Muzeul National de Istorie a Romaniei se vor lansa prestigioase volume de cercetari stiintifice. Printre acestea se numara ”Omul si mediul animal intre mileniile VII-IV i.e.n. la Dunarea de Jos”, de Adrian Balasescu, Valentin Radu, Dragos Moise, “Locuirea getica din partea de nord a Popinei Bordusani” (vol.I), autor George Trohani, “Asezarea getica fortificata de la Cotu-Copalau, jud. Botosani”, autori Octavian Liviu Sovan si Mircea Ignat, “Necropola de tip Santana de Mures – Cernjahov de la Mihalaseni (jud. Botosani)”, autor Octavian Liviu Sovan, “Zur Bronzezeit in Sudrumanjen Drei Kulturen: Glina, Tei und Verbicioara” (band I), autori Cristian Schuster, Gabriel Craciunescu, Cristinel Fantaneanu si “Cetatile traco-getice din secolele VI-III i.Hr. de la Stancesti (jud. Botosani)”, autori Adrian Florescu si Marilena Florescu, informeaza MNIR.

 
Recital exceptional de poezie si muzica la TNBPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 08 March 2006
In cadrul Anului Francofoniei, Ministerul Culturii si Cultelor si Teatrul National I.L. Caragiale vor prezenta vineri, 10 martie, la sala  Amfiteatru a TNB, spectacolul „Stances galantes”.

Acesta, un recital exceptional de poezie si muzica, va aduce in fata publicului bucurestean artisti de renume ai scenei romanesti precum Ilinca Goia, Lamia Beligan, Claudiu Bleont, Pompeiu Harasteanu sau Georgeta Stoleriu. Regia spectacolului este semnata de Alice Barb, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Culturii si Cultelor.

 
„Colonia ingerilor”, cea mai buna piesa a anului 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Wednesday, 08 March 2006
Piesa „Colonia ingerilor”, de Stefan Caraman, a fost desemnata castigatoarea concursului "Cea mai buna piesa a anului 2005", organizat de UNITER.

Juriul competitiei a fost alcatuit din regizorii Nona Ciobanu si Vlad Massaci si criticul de teatru Marian Popescu, care au mai nominalizat in selectia finala piesele "Batranii diversionisti" de Constantin Turturica, "In gura lupului" de Calin-Craciun Blaga, "Nodul" de Nicole Dutu si "Colonia ingerilor", informeaza TVR, care citeaza Rompres. Volumul cu piesa "Colonia ingerilor" va fi editat de UNITEXT si lansat la Gala Premiilor UNITER din 3 aprilie, cand va fi inmanat si premiul respectiv.

 
Ministrul Boagiu, prezent la Lisabona la ratificarea tratatului de aderare al Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 08 March 2006
Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu, va efectua in perioada 8-9 martie, o vizita de lucru la Lisabona.

Scopul deplasarii este ratificarea pe data de 8 martie, in Parlamentul portughez, a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Agenda vizitei include si intalniri cu raportorul pentru Romania al Parlamentului portughez, Mario David, cu secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, Fernando Neves, precum si cu presedintele Parlamentului portughez, Jaime Gama, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

De asemenea, joi, 9 martie, ministrul Boagiu va participa la ceremonia de investire a noului presedinte al Portugaliei, Anibal Cavaco Silva.

 
Romanii din Ucraina se tem de falsificarea alegerilorPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :823
Wednesday, 08 March 2006

{mosimage}Interviu cu dr. Ion Popescu, candidatul comunitatii romanesti pentru Parlamentul ucrainian la alegerile de la finele lunii martie a.c.

{mosimage}Rep. - Ucraina este in acesta perioada in fierberea alegerilor generale, regionale si raionale, care vor avea loc la sfarsitul lunii martie. Cum este organizata comunitatea romaneasca din Ucraina pentru aceste alegeri?

-   Dr. Ion Popescu: Comunitatea romanilor din Ucraina are mai multe organizatii inregistrate, dar din pacate nu toate fac parte din Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina". Unele organizatii nu participa la alegeri in mod oficial, iar altele, prin liderii lor, au devenit membri ai unor partide si participa la alegeri in aceasta calitate. Unica organizatie care a dus tratative cu toate fortele politice din Ucraina, referitor la includerea pe listele acestor partide a candidatilor independenti a fost Uniunea Interregionala "Comunitatea Romanilor din Ucraina", uniune din care fac parte 14 organizatii neguvernamentale romanesti din Ucraina, inclusiv toate cele trei organizatii romanesti din Transcarpatia, Organizatia "Petru Movila" din Kiev, patru organizatii din Regiunea Odessa si cinci organizatii din Regiunea Cernauti, adunate in jurul Uniunii Societatilor Romanesti pentru Integrare Europeana. Am propus asadar tuturor fortelor politice din Parlament si care au sanse reale, pentru ca avem obligatia sa facem toate demersurile ca vocea comunitatii romanesti sa ajunga in Parlament si atunci nu putem negocia decat cu artidele care au sanse, am propus asadar ca toti candidatii nostri sa fie independenti pe aceste liste, iar noi sa sustinem in campania electorala si pe parcursul urmatorilor cinci ani platforma electorala a partidului care va include in programul sau punctele din Programul de Dezvoltare National-Culturala. Printre aceste puncte se afla apararea Bisericii Noastre Canonice Stramosesti Ortodoxe, pastrarea limbii materne si asigurarea actualului sistem de invatamant din Ucraina si promovarea cadrelor noastre in diferite organe de conducere. In rest, noi vom propune si vom sustine toate celelalte probleme pe care le-am inaintat la toate manifestarile si le-am facut cunoscute inclusiv presedintilor Ucrainei si Romaniei. Din pacate, niciunul dintre cele sase partide cu care am colaborat pana acum nu a acceptat suta la suta conditiile noastre. Unicul partid care a acceptat sa introduca in programul sau electoral sustinerea tuturor limbilor si culturilor a fost Partidul Regiunilor, in frunte cu Viktor Yanukovici. Acest partid ne-a propus un loc in Parlament (pozitia 173), un loc garantat pentru Consiliul Regional Transcarpatia, pentru Regiunea Cernauti - sase locuri in Consiliul Regional (din care cinci locuri in primele 14 pozitii). Cei mai multi candidati romani ii vom gasi pe listele Partidului Regiunilor, ca independenti. Partidul a acceptat in platforma sa si ideea integrarii europene, dar in ceea ce priveste aderarea la blocul NATO, aceasta ar trebui sa se faca numai dupa referendum national.

Rep - Credeti ca sunt locuri eligibile?

- Dr. Ion Popescu: Toate au sanse reale, inclusiv cel din Parlament. Partidul Regiunilor este liderul opozitiei si conduce in toate sondajele de opinie, estimandu-se ca va ocupa de la 150 pana la 204 locuri in Parlament. Totul depinde daca nu vor fi falsificari.

Rep - Va temeti ca alegerile ar putea fi fraudate?

-  Dr. Ion Popescu: Ne temem, pentru ca deja au loc intimidari. Spre exemplu, doamna Aurica Bojescu, care are functia de secretar responsabil la Uniunea Interregionala "Comunitatea Romanilor din Ucraina" are astfel de probleme. Mama dansei, care este o persoana in varsta, a fost terorizata telefonic, chiar si in limba romana, pentru faptul ca fiica sa a candidat pe listele Partidului Regiunilor. Dupa ce ne-am adresat Politiei nu s-a luat nici o masura si i s-a spus sa cumpere un aparat telefonic care sa identifice toate numerele de apel. Lucrurile nu s-au terminat aici, asa ca s-a mers mai departe, cu intampinare la Procuratura Regionala. Trebuie spus ca la ora actuala doamna Bojescu este somera, fiind data afara de la locul de munca (era vicepresedinte in Administratia Regionala Hliboca) imediat dupa alegerie prezidentiale. Multi profesori se tem sa candideze pentru ca se tem sa nu isi piarda locurile de munca. Este adevarat ca nu putem indica situatii foarte precise, pentru ca oamenii se tem sa dea declaratii in scris.

Rep -  In situatia in care Partidul Regiunilor, condus de Viktor Yanukovici va castiga majoritatea parlamentara si va forma guvernul, cum credeti ca vor decurge relatiile cu presedintele Viktor Yuscenko?

- Dr. Ion Popescu: Cred ca vor decurge la nivelul Constitutiei, in sensul ca presedintele are obligatiile sale, iar guvernul, daca va fi guvernul Yanukovici, are obligatiile sale. In orice caz, eu cred ca vor gasi o limba comuna daca vor binele Ucrainei.

Rep - Cum vor evolua relatiile cu Romania daca majoritatea parlamentara va fi dupa 26 martie alta?

- Dr. Ion Popescu: Relatiile dintre doua tari nu depind de cine va castiga alegerile, ci de situatia geopolitica din regiune. Dar in ceea ce priveste Romania, eu cred ca vor depinde si de cum vor vota romanii.

Rep - Ce asteapta comunitatea romaneasca din Ucraina de la Romania?

-  Dr. Ion Popescu: Asteptam ca in campania electorala fortele politice din Romania sa nu se amestece in treburile interne ale comunitatii, pentru ca desi avem romani care candideaza si pe alte liste de partid, misiunea noastra este sa obtinem un loc in Parlament, sa obtinem cat mai multe locuri in consiliile raionale si regional si sa avem cat mai multi primari. Din pacate, la ora actuala legislatia Ucrainei nu ne permite sa avem liste proprii de candidati, nici drept de autodesemnare, cum a fost inainte, cand am avut locuri in Parlament. Am rugat ca toata lumea sa fie obiectiva si, daca se poate, sa vina cineva in campania electorala pentru a nu permite falsificarile si abuzurile si, in masura in care le constata, sa le semnaleze. Dorim ca aceste alegeri sa fie transparente si sa castige cei care au increderea populatiei si indiferent ce partide vor ajunge in Parlament romanii care vor ajunge acolo sa fie uniti cel putin in legatura cu problema dezvoltarii national-culturale si mentinerea limbii si credintei stramosesti.

(Interviu realizat de agentia de stiri Prompt Media)

 
Orgoliul lucrului bine facut ne poate reda mandria de romanPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :674
Wednesday, 08 March 2006

{mosimage}Interviu cu  Excelenta Sa, doamna Elena Sava Stefoi, ambasadorul Romaniei la Ottawa.

{mosimage}Convorbirea telefonica pe care am avut-o cu doamna ambasador, pentru a stabili coordonatele interviului, deja mi-a creionat o persoana directa, amabila si deschisa.

Am ajuns la Ambasada Romaniei la Ottawa cu emotii tipice unui nou drum.

O doamna satena, svelta, luptatoare, nu degeaba, pentru ca vine din zona Sucevei, o lume si un loc plin de traditii, ma chema „la treaba”.

Discutia se infiripa normal, fara prea mult protocol, ma prezint mai pe larg si-i spun franc ca as dori ca prin intermediul acestei discutii sa aflam cine este, mai ales ca a fi femeie ambasador mai are inca  un iz special.

 

Reporter, Cristina Mihai: Imi pun problema daca, nu cumva, femeile au anumite calitati speciale, potrivite pentru diplomatie?

Ambasador, Elena Stefoi: Cred ca nu numai dvs. va puneti problema, dar lucrurile sunt mai nuantate decat par la prima vedere. In principiu, da, doamnele sunt mai rabdatoare, mai atente, mai tolerante; se spune chiar, in lumea diplomatica, uneori cu un dram de malitie, ca sunt mai muncitoare, ca-si iau responsabilitatile mai in serios. Sigur ca eu am intalnit, in aceasta meserie, si domni de la care poti invata, oricand, o lectie despre ce inseamna marea diplomatie. Am intalnit, de asemenea, si doamne de la care mi-a facut placere sa invat micile trucuri ale manageriatului unei echipe. Nu cred ca taberele pot fi impartite, nici in diplomatie, asa cum nu cred ca pot fi impartite in nici una dintre profesiuni.

Nu mai este un fapt inedit, nici pentru noi, nici pentru lumea mare, ca o doamna sa fie ambasador. Constat ca, uneori, in elita bucuresteana sau in anumite cercuri culturale, o astfel de situatie este receptata ca o surpriza sau ca o formula de modernizare excesiva. Pe de alta parte, in mediile mai simple ale societatii romanesti, numirea unei femei ambasador pare sa nu fie ceva iesit din comun.  Chiar am declarat o data, intr-un interviu, ca la mine in sat, in judetul Suceava, la poalele unui munte subcarpatic care duce  la Manastirea Neamt, decretul prezidential prin care am fost numita ambasador in Canada n-a produs nici o mirare. Vecinilor mei li s-a parut normal, ca de altfel si fostilor mei colegi de scoala generala ramasi pe meleaguri moldave.

R:: Cu ocazia aceasta aflam ca aveti o traditie mare in spate, mai ales in ceea ce priveste femeile bataioase. Zona aceea este si zona Vitoriei Lipan. Deci, in lumea mai simpla, o femeie ambasador nu mai este o surpriza.

E.S: Absolut. M-am nascut intr-o zona binecuvantata, intr-o familie cu valori clare, cu o bunica originara din Humulesti, cu o alta legata din stramosi de vatra Moldovitei…

R: Ati preluat de curand mandatul, e firesc sa va intreb care sunt obiectivele dvs?

E.S: Ambasada Romaniei din Canada este una dintre misiunile noastre externe importante. Ca dimensiune, avem o echipa nici foarte mare, nici mica, „medium sized” cum zic englezii.

Obiectivele mele tintesc valorizarea atu-urilor din relatia bilaterala romano-canadiana si vreau sa precizez ca avem o temelie solida, cu multe realizari, de  la care plecam. Pe de alta parte, aceste obiective vin in continuarea experientei mele de noua ani la Ministerul Afacerilor Externe. Dosarul bilateral si realitatea canadiana nu-mi erau straine la preluarea postului. Inainte de a fi  ambasador in Canada, am urmarit  sistematic  relatia romano-canadiana si sistemul politic canadian in profunzimea lui. O vreme, intre 1999 si 2001, am fost chiar Consul General la Montreal. Ulterior, dupa intoarcerea in Romania, am beneficiat de sansa de a lucra, printre altele, ca director la Directia de Analiza si Planificare Politica din MAE, pozitie din care am putut avea o perspectiva de ansamblu asupra raporturilor cu statul canadian.

Romania si Canada au construit din 1990 incoace o solida cooperare in plan militar, un dialog politic de cea mai buna calitate si o cooperare economica al carei pilon principal este investitia legata de Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Vorbind acum despre pasii urmatori care trebuie intreprinsi, cu participarea nemijlocita a Ambasadei cred, intai de toate,ca dialogul politic bilateral merita valorificat in proiecte economice. In contextul in care traim, un bun ambasador trebuie sa fie un bun „sale manager” si un bun agent de „public relations”, capabil sa faca tara lui mai atractiva pentru tara de resedinta. Celelalte planuri conexe, care tin de exemplu de armonizarea sau largirea cadrului legislativ bilateral in vigoare, sunt tot atitea teme aflate in atentia noastra permanenta.

Cooperarea militara este o alta componenta fundamentala a relatiei romano-canadiene. Reforma militara romaneasca a fost realizata (si) cu sprijin canadian, un  sprijin constant si substantial. Canada a fost, de altfel, prima tara care a ratificat tratatul de aderare la NATO.

Romania va gazdui anul acesta Sommet-ul Francofoniei, iar Canada este una dintre tarile care ne-au oferit, inca de la inceput, sprijin si expertiza in organizarea evenimentului. Chiar daca Francofonia inseamna in primul rand cooperare multilaterala, contextul acestui an este, in opinia noastra si a partenerilor canadieni, unul special inclusiv pentru colaborarea bilaterala. Vom avea in mai 2006 vizita ministrului roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si in iunie  pe aceea a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Canada.

Ca sa inchei bucla si dizertatia, obiectivele mele pleaca de la o buna asezare in timp si in spatiu, de la o corecta ierarhizare a prioritatilor si de la o structurare a unui plan de bataie, a unei strategii in echipa, care sa puna in valoare toate aceste atu-uri pe care le avem in momentul actual, pentru a duce mai departe ceea ce s-a facut de un deceniu si jumatate.

R: Cum isi gaseste locul comunitatea romaneasca, in  cadrul acestui mare tablou care vrea sa cuprinda toate aspectele importante ale vietii?

E.S: Comunitatea noastra nu trebuie sa-si gaseasca locul, ea este parte a edificiului politico-diplomatic, daca il pot numi asa, dintre Romania si Canada. Ea este instrumentul principal, puntea de legatura, masa critica in proiectele noastre, dar si beneficiarul obiectivelor noastre. In 2006, diplomatia nu se mai face, nicaieri in lume, doar intre ambasadori sau intre reprezentantii la varf ai guvernelor. Demersurile de natura diplomatica sunt legate, direct sau indirect, de viata de zi cu zi a multor mii sau chiar milioane de oameni.

Initiativele si activitatea Ambasadei Romaniei la Ottawa sunt inevitabil legate de dorintele, sugestiile, nevoile sau proiectele comunitatii romanesti si ele se realizeaza prin  interactiunea multipla cu institutiile din tara, precum si cu interlocutorii canadieni – fie ei la nivel federal, provincial sau municipal –, valorificand in permanenta feedback-urile si sustinerea oferite de membrii comunitatii. De exemplu, avem in discutie cu guvernul de la Ottawa – si speram sa ducem la capat –, un acord privind securitatea sociala, care este un element in relatia juridica bilaterala. El are ca punct de plecare solicitarile comunitatii romanesti in perspectiva unei mai bune  integrari in spatiul de resedinta.

Lucram de asemenea pentru recunoasterea permiselor de conducere in spatiul canadian si pentru recunoasterea reciproca a diplomelor. Vom deschide, poate chiar anul acesta, un Consulat general de cariera la Vancouver, in provincia British Columbia, al treilea in Canada dupa cele care functioneaza la Montreal si Toronto.

Comunitatea noastra este un element de baza in relatia culturala si, nu in ultimul rand, in dimensiunea valorilor francofone. Personal, nu vad nici una dintre componentele activitatii diplomatice separata, dezlegata sau la distanta de interesele sau aspiratiile comunitatii.

Chiar de la prima mea intalnire cu doamna Guvernator General, m-am bucurat sa constat ca impartasim aceeasi perspectiva. Eu i-am spus cat de importanta este comunitatea romaneasca pentru noi, domnia-sa mi-a spus cat de mult ii  pretuieste pe romani. Mi-a pronuntat chiar numele unor conationali de-ai nostri cu care a lucrat de-a lungul anilor, mi-a confirmat inca o data aprecierea oficialitatilor canadiene pentru comunitatea noastra, pentru nivelul ei ridicat de cultura, pentru spiritul ei deschis, pentru inteligenta si valoarea intrinseca pe care o aduce societatii canadiene.

R: Revenind la functia de ambasador: cum arata o zi din viata dumneavoastra?  Noi, cei din afara, ne gandim la receptii, la toalete elegante...care este realitatea?

E.S: O parte frumoasa a acestei munci este chiar lipsa ei de rutina. Nu exista doua zile la fel! In plus, activitatea de ambasador implica planuri multiple de manifestare, caracterizate  insa toate de strictete si de rigoare: in calitatea sa de sef de misiune, ambasadorul trebuie sa aprobe toate documentele Ambasadei privind activitatea politico-diplomatica, dar si o multitudine de acte care tin de activitatea administrativ-financiara curenta a misiunii, pentru ca, pana la urma, ambasadorul este responsabil si de plata facturilor, si de semnarea diferitelor tipuri de contracte, si de felul in care functioneaza sistemul de incalzire, de reparatii urgente sau de investitii.

R: Deci, trebuie sa le stiti pe toate!

E.S: Nu chiar asa, dar e obligatoriu sa ai sub control si sa te asiguri atat de partea administrativ-financiara, cat si de  aspectele  culturale, consulare sau de relatii publice, simultan cu indeplinirea responsabilitatilor clasice ale unui ambasador in sfera relatiilor oficiale, de protocol sau de dialog, cu autoritatile tarii de resedinta sau cu membrii corpului diplomatic. Azi, disciplina si bunul-simt  sunt mai importante in munca diplomatica decat  multe alte  „calitati” ridicate in slavi de vechii  reprezentanti ai unei lumi esuate, pentru care profesionalismul insemna mai ales ifos si dispret.

Pe de alta parte, urmarirea dosarelor relevante, sensibile in planul politicii internationale nu trebuie sa-l deconecteze pe seful de misiune de la rezolvarea cotidiana a unor treburi aparent marunte. Cu alte cuvinte, nivelurile si dimensiunile muncii unui ambasador sunt multiple. Trebuie sa fii informat in orice clipa, sa asimilezi tot ce tine de relatia bilaterala dar si de evolutiile internationale, trebuie sa fii mereu la curent cu actualitatea de acasa.

Desigur, primesti si invitatii de a participa la diferite evenimente protocolare, si trebuie sa le dai curs si acestora, dar ideea ca ambasadorul isi petrece viata la cocktail-uri e o prejudecata din alt secol. Cat despre rochii lungi si bijuterii sclipitoare, in Canada ele sunt adesea inlocuite de tinuta de lucru. Poate o data pe an, la cine stie ce ocazie festiva, diplomatii sa fie invitati in tinuta speciala - black tie! Cum mediul diplomatic actual este unul natural, de lucru, la fel este si tinuta. Vreau sa va spun ca un dineu intre ambasadori este in primul rand o reuniune de lucru.

R: Cand va mai ramane timp pentru dvs.? Ce va place sa cititi? Ati lucrat in presa, sunteti legata si de mediul literar, deci ma gandesc ca nu va puteti dezlipi de citit, dar si de activitati tipic feminine, cosmetica, sport?

E.S: Mi-am incalcat promisiunea cu sportul, cel putin in acest prim trimestru, sper sa-mi revin; planul cosmetic este si el unul secundar, deocamdata...

Recunosc ca sunt produsul lecturilor mele si citesc cu nesat nu doar ziarele si stirile transmise de  toate agentiile lumii, ci si cartile dedicate evolutiilor politice contemporane. In general, imi selectez cu acribie de ani buni mai ales  lecturile literare,  pe care mi-am centrat existenta in anii dictaturii. Am trecut, cum se spune, de faza cind ma hraneam mai ales cu fictiune. In ultima vreme citesc memorii: memorii politice, memorii diplomatice. Cartile pe care „le-am digerat” in ultimul  week-end  au fost cele scrise de guvernatorul provinciei Ontario, James Bartleman. Este o personalitate aparte, a lucrat in diplomatie 35 de ani, cunoaste in profunzime istoria si evolutiile institutionale internationale de dinainte de ’89, a fost implicat in largirea NATO si in transformarile de dupa caderea Cortinei de Fier. Am dat doar acest exemplu, dar in Canada tin sa citesc tot ce pot despre aceasta tara, de la materiale istorice, documentare, la aparitii editoriale consacrate mentalitatilor sociale. De la sosirea mea la Ottawa, am trecut de la umor la analiza politica, prin volumele semnate  de celebritati  precum  Jan  Ferguson, John  Ibbitson sau  John Ralston Saul. L-am citit insa cu incantare si pe Andrew Cohen, care este unul dintre spiritele academice contemporane de mare valoare, autor al unei carti fundamentale intitulate „While Canada slept”, in care analizeaza istoria primilor ani de dupa ’90. Cam acestea sunt genurile mele de lectura. E drept ca sunt fascinata  de biografiile celor care au castigat ultimele alegeri, dar si de cele ale politicienilor care le-au pierdut.

R: Noi toti suntem mici ambasadori, alaturi de dvs. Ce putem oferi noi, romanii, celor de aici?

E.S: O traditie imensa, impreuna cu o experienta de viata culturala si cu o valoare educativa puternic competitiva. Putem oferi imaginea unei Romanii care s-a transformat, a unei Romanii care a invatat lectia totalitarismului si care isi construieste destinul in lumea de azi. Eu cred cu convingere ca fiecare roman care pleaca in strainatate reprezinta imaginea acestei transformari. Nu o imagine retusata, nu o imagine ipocrita, ci o imagine reala a potentialului, a capacitatii, a flexibilitatii, a puterii de adaptare si, mai ales, a competitivitatii noastre. Fiecare roman care intelege cat de important este sa fii competitiv, fara complexe de superioritate, fara complexe de inferioritate, arata tarii in care s-a stabilit o Romanie a zilelor noastre. Am intalnit atatia canadieni care ii admira pe romani, fie ca le sunt vecini, colegi de universitate, colegi de birou, de santier sau angajati temporar in cine stie ce firma, incat sunt convinsa ca fiecare dintre romanii din Canada ofera imaginea fidela a Romaniei de acasa, adica a unei tari care s-a transformat impresionant si care a depasit perioada cand cetatenilor sai le era rusine sa-si recunoasca originea. Eu cred, fara sa fac exces de vorbe mari, ca fiecare isi poate acum arata  mandria de roman prin orgoliul lucrului bine facut si prin asumarea responsabilitatii pentru  ceea ce face, pentru ceea ce spune, pentru  ceea ce promoveaza  sau, dimpotriva, respinge la nivel social.

(Corespondenta pentru Romanian Global News de la Cristina Mihai, din Canada)

 
BBC-ul si-a deschis un nou birou la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 08 March 2006
{mosimage}Radio BBC World Service a deschis un nou birou la Chisinau, dotat cu tehnica ultramoderna, care are legatura de date cu sediul de la Londra si care va permite difuzarea emisiunilor in direct din Basarabia.

{mosimage}Redactorul-sef al Redactiei Romane a BBC World Service Petru Clej a declarat marti presei de la Chisinau ca deschiderea unui nou birou pentru Republica Moldova reprezinta „un salt calitativ in activitatea BBC”. „BBC se pregateste sa difuzeze, peste cateva luni, o emisiune speciala, intre orele 21.00 si 21.30. Aceasta va fi difuzata simultan in Republica Moldova si Romania, 10 minute din ea fiind dedicate evenimentelor locale. Emisiunea locala, realizata si prezentata de la Chisinau, se va adresa direct publicului moldovean si va fi adaptata din punctul de vedere al limbajului. Aceasta va demonstra un plus de respect fata de publicul de aici, chiar daca acesta este mai putin numeros”, a subliniat el.

Directorul Regiunii America si Europa a BBC World Service Lucio Mesquita a declarat la randul sau ca deschiderea noului oficiu demonstreaza „interesul si angajamentul BBC de a reflecta corect evenimentele din Republica Moldova”. „Republica Moldova este foarte bine amplasata geopolitic, ceea ce va contribui la o receptivitatea mai buna a evenimentelor din Europa de Vest si de Est, din partea publicului din tarile in care sunt transmise emisiunile BBC. De asemenea, deschiderea noului oficiu va oferi posibilitatea difuzarii mai multor programe noi”, a precizat Mesquita.

Potrivit sefului Biroului Central al Redactiei Romane a BBC World Service Razvan Scortea, prin aceasta investitie, Republica Moldova intra pe harta jurnalistica a BBC World Service. „Chiar daca BBC difuzeaza stiri din Republica Moldova timp de peste 20 ani, abia acum exista suportul tehnic necesar, astfel incat jurnalistii sa aiba un impact pe masura talentului lor”, a conchis Scortea.

 
Rusia dar si Italia, Germania, Franta, Romania fac afaceri cu TiraspolulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :470
Wednesday, 08 March 2006
{mosimage}In primele doua luni ale anului, agentii economici din regiunea transnistreana, inregistrati legal la Chisinau, au exportat productie in valoare de 10 milioane USD, a declarat marti presedintele Camerei de Comert si Industrie, Gheorghe Cucu.

{mosimage}Totodata, pe parcursul anului 2005 a fost exportata productie in valoare de 80 milioane USD, cele mai importante tranzactii de export fiind efectuate cu Italia, Germania, Franta si Romania. Potrivit lui Cucu, intreprinderile din Transnistria inregistrate la Camera de Comert si Industrie exporta in special produse textile, confectii si produse alimentare. In acelasi timp, el a remarcat ca exportul de metale si articole fabricate de intreprinderile din industria grea este efectuat in afara cadrului legal al Republicii Moldova, fiind destinat Federatiei Rusa si altor state din CSI.          

Solicitat sa se refere la volumul livrarilor efectuate de catre agentii economici din stanga Nistrului pe piata interna, Cucu a declarat ca „deoarece majoritatea intreprinderilor transnistrene nu au relatii cu sistemul bugetar al Republicii Moldova, autoritatile de la Chisinau nu dispun de statistici care caracterizeaza livrarile efectuate de acestea in interiorul tarii”. 

Cucu a infirmat declaratiile separatistilor si ale autoritatilor ruse privind instituirea unei blocade economice a Transnistriei. „Dimpotriva, autoritatile de la Tiraspol sunt cele care blocheaza activitatea economica a agentilor economici transnistreni, interzicandu-le sa se ralieze la sistemul legal de efectuare a tranzactiilor comerciale externe. Tranzactiile externe efectuate de agenti economici din Transnistria erau ilegale atata timp cat ocoleau legile moldovenesti. Autoritatile moldovene intentioneaza sa le includa intr-un camp legal, iar pentru a minimiza impactul negativ asupra activitatii agentilor economici din regiunea transnistreana, Chisinaul a introdus o serie de mecanisme care faciliteaza inregistrarea lor si obtinerea actelor necesare. Agentii economici care s-au conformat acestor reguli beneficiaza in totalitate de regimurile de comert liber acordate Republicii Moldova”, a conchis Gheorghe Cucu.

(foto: moneda din regiunea transnistreana)

 
MAE ucainean reactioneaza cu uimire la reactiile Moscovei si separatistilor transnistreniPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :404
Wednesday, 08 March 2006
Ministerul de Externe al Ucrainei si-a exprimat marti uimirea in legatura cu „reactia neadecvata a Tiraspolului si a MAE rus” fata de introducerea noului regim vamal pentru circulatia marfurilor si mijloacelor de transport la frontiera moldo-ucraineana, a declarat seful Serviciului de presa al MAE ucrainean Vasile Filipciuk pentru presa de la Kiev.

Potrivit oficialului ucrainean, actiunile Kievului corespund standardelor europene - noul regim vamal la frontiera moldo-ucraineana a fost introdus in scopul normalizarii comertului international si al integrarii businessului transnistrean intr-un cadru legal. „Suntem mirati de reactia neadecvata a partii transnistrene si de declaratia MAE rus de la 5 martie”, a spus Filipciuk. „Partea ucraineana este convinsa ca in cazul in care partile vor indeplini in modul cuvenit toate masurile adoptate de comun acord, atunci nu vor aparea probleme nici la agentii economici transnistreni, nici la frontiera moldo-ucraineana”, a spus Filipciuk, adaugand ca Ucraina va intreprinde toate masurile pentru asigurarea unui control eficient si pentru contracararea activitatii ilicite la frontiera moldo-ucraineana de stat, indeplinind intocmai angajamentele asumate prin declaratia comuna a premierilor moldovean si ucrainean la 30 decembrie 2005.

Guvernul Ucrainei a creat un grup operativ pentru solutionarea problemelor la frontiera moldo-ucraineana. Vicepremierul ucrainean Stanislav Stasevski a anuntat marti in cadrul sedintei Guvernului ca la Odesa a fost creat un grup de reprezentanti ai MAE, ai serviciului vamal, ai Serviciului de Graniceri si ai altor departamente, care vor lua masuri in vederea redirectionarii incarcaturilor. Stasevski a mentionat ca autoritatile de la Tiraspol poarta toata raspunderea pentru aparitia acestor probleme si ca Ucraina va initia negocieri internationale in scopul reglementarii situatiei la frontiera ucraineano-moldoveneasca.

Situatia la frontiera moldo-ucraineana va fi examinata si de Rada Suprema de la Kiev in cadrul urmatoarei sedinte.

 
Expozitie foto pentru femei inaugurata la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 08 March 2006
Leonid Kalatanciuk, fost cameraman la TV „Moldova 1” si cunoscut fotoreporter, a vernisat la Pinacoteca din Balti o expozitie de fotografii axata pe tematica feminina.

Expozitia cuprinde 91 de portrete cu femei. Este prima expozitie a lui Leonid Kalatanciuk organizata la Balti si constituie o totalizare a activitatii sale fotografice de 25 de ani. Majoritatea lucrarilor sunt executate in maniera artistica, iar una dintre fotografiile expuse, denumita „Vara”, care reprezinta un nud de femeie, a fost premiata la un prestigios concurs international de fotografie, fiind ulterior expusa in RomaniaSpaniaCroatiaFranta si Japonia.

In prezent, Leonid Kalatanciuk administreaza o afacere legata de fotografie – este patronul catorva ateliere fotografice din Balti si gestioneaza o agentie locala de modele. Despre Leonid Kalatanciuk se spune ca nu a filmat sau fotografiat doar sub apa. A filmat in aer, dintr-un avion vanatoare MIG-29; in timpul sariturilor cu parasuta; pe Nistru, in timpul razboiului. Fotografiile lui Leonid Kalatanciuk au fost publicate in ziare si reviste din Moldova, dar si de peste hotare. A muncit 15 ani la actuala TV „Moldova 1”, in redactia „Actualitati”. Este unul dintre autorii filmului “Orasul Balti, 575 de ani”, realizat in 1996, pelicula prezentata in mai bine de 12 tari si care serveste drept carte de vizita a municipiului Balti.  

 
Femeile imigrante protagoniste ale unui colocviu in saptamana femeilorPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 08 March 2006
Femeile de origine straina din Spania, printre care si foarte multe romance, vor fi saptamana viitoare protagonistele unei dezbateri-colocviu intitulata „Experientele unei femei imigrante in Spania”.

Dezbaterea va avea loc marti, 14 martie, de la ora 19.00, la Centrul de Informare, Documentare si Sprijin pentru Femei, pe Paseo Dolores Ibarruri nr.1 si va fi oferita publicului de catre profesoara romanca de geografie Ionela Petre.

Conferinta este organizata de Asociatia Obatala, Asociatia de Romani Decebalus si FEDROM (Federatia Asociatiilor Imigrantilor Romani din Spania) si beneficiaza de colaborarea departamentului de sprijinire a femeilor si politici de egalitate din cadrul Primariei Coslada.

Conform celor spuse de presedintele asociatiei Obatala, Agustin Gonzalez Plasencia, „aceasta dezbatare-colocviu are ca scop realizarea unor punti intre femeile imigrante si celelalte, astfel incat acestea sa cunoasca la prima mana dificultatile pe care femeile straine trebuie sa le intampine cand ajung in tara noastra. Credem ca este foarte important ca aceasta comunicare exista, ca perceptia despre realitate a femeilor imigrante trebuie sa fie cunoscuta de toti si de toate, pentru ca este o viziune foarte particulara in cadrul complexei lumi a imigratiei...”.

 
Numarul romanilor care muncesc in Grecia, o necunoscuta pentru autoritatiPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :331
Wednesday, 08 March 2006
Nu se stie sigur cati romani muncesc in Cipru sau in Grecia. Nu se stie exact cati romani muncesc de fapt in afara tarii.

Neoficial, numarul total al celor care lucreaza peste granita este surprinzator de mare - peste doua milioane, informeaza Actualitatea Romaneasca. Referitor la numarul romanilor din Grecia cotidianul “Elefteros Typos”, in editia sa din 20 aprilie 2005, publica un clasament cu strainii care au obtinut permise de sedere. Pe primele trei locuri figurau atunci: Albania (496.695 de persoane); Bulgaria (80.247 de persoane) si Romania (35.161 de persoane). Acestea sunt, din pacate, ultimele date statistice legate de prezenta romanilor in Grecia. Autoritatile se feresc sa ofere cifre cand vine vorba de straini, pentru ca ar trebui sa recunosca ca au o problema: munca la negru. Exista insa evidente cu cei care cotizeaza la sistemul asigurarilor sociale si de sanatate din aceasta tara, adica cu cei care muncesc legal.

 
Liturghie comuna in Duminica OrtodoxieiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 08 March 2006
{mosimage}Prima duminica din Postul Mare este duminica Ortodoxiei. La initiativa Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, si cu binecuvantarea mitropolitului bulgar IPS Simeon al Europei Occidentale si Centrale, in ziua de 12 martie, reprezentantii celor cinci biserici ortodoxe din Ungaria vor sluji impreuna in biserica ortodoxa bulgara din Capitala (sectorul IX, str. Vagohid nr. 15).

{mosimage}Sfanta Liturghie va fi celebrata de preoti apartinatori patriarhiilor Constantinopolului, Moscovei, Belgradului, Sofiei si Bucurestiului. Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria va fi reprezentata de PS Episcop Sofronie si un sobor de preoti romani. Slujba va incepe la ora 10.00, transmite corespondentul Romanian Global News.

 
Decretul Flussi 2006 pentru extra-comunitari a fost publicat oficialPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :301
Wednesday, 08 March 2006
Decretul Flussi 2006, varianta sa pentru cetateni extra-comunitari se afla, incepand de marti, 7 martie in Gazzetta Ufficiale italiana.

Fluxul care va regla intrarea in Italia a cetatenilor straini din tarile aflate inca in afara Uniunii Europene – printre care si Romania – va permite unui numar de 170.000 de cetateni extracomunitari sa isi gaseasca de lucru in peninsula. Depunerile cererilor in vederea obtinerii cotelor va fi permisa incepand din data de 14 martie.

Numarul total de cote alocate va fi impartit intre muncitorii subordonati, sezonieri si cei nesezonieri, si cei autonomi. Astfel este permisa intrarea in Italia, in limitele decretului, a 78.500 de muncitori subordonati nesezonieri proveniti din tari ne-membre UE, dintre care 45.000 de cote sunt alocate pentru munci domestice si asistenta personala la domiciliu, 2.500 pentru sectorul de pescuit maritim, 1.000 directori sau personal cu calificari inalte, 2.000 pentru transfomarea permiselor de sedere de studiu in permise de sedere de munca, si alte 2.000 pentru transformarea permiselor de sedere pentru instruire in permise de sedere pentru munca. Decretul mai aloca inca 2.000 de cote pentru cetatenii strani care traiesc in strainatate si care au terminat programe de formare si educare in tara de origine.

3.000 de cetateni straini vor putea intra in Italia ca muncitori autonomi in calitate de cercetatori, investitori ce desfasoara activitati de interes pentru economia nationala, liberi profesionisti, asociatii si administratori de societati non-cooperative, artisti de certa reputatie internationala si calificare profesionala, angajati de entitati publice sau private. In cadrul acestor cote mai sunt prevazute si 1.500 de intrari prin schimbarea permiselor de sedere pe motive de studii si formare profesionala in permise de sedere pentru munca autonoma.

Tot prin Decretul Flussi 2005, este permisa intrarea in Italia, pentru munca subordonata sau autonoma, a cetatenilor italieni cel putin din partea unuia dintre parinti sau a unei rude de pana la gradul patru, care traiesc in Argentina, Uruguay sau Venezuela – 500 de intrari. 

Decretul va mai permite intrarea in Italia a 38.000 de cetateni din tari care au semnat sau urmeaza sa semneze acorduri de cooperare in materie de inigratie. Astfel, vor fi admisi in Italia 4.500 de cetateni albanezi, 3.500 de cetateni tunisieni, 4.000 de cetateni marocani, 7.000 de cetateni egipteni, 1.500 de cetateni nigerieni, 5.000 de cetateni moldoveni, 3.000 de cetateni sri lankezi, 3.000 de cetateni din Bangladesh, 3.000 de cetateni filipinezi, 1.000 de cetateni pakistanezi, 100 de cetateni somalezi, 1.000 de cetateni ganezi si 1.400 de cetateni din alte tari ne-membre UE.

In sensul Decretului Flussi pe 2006, mai este prmisa intrarea pe teritoriul Italiei, pentru munca subordonata sezoniera, a 50.000 de cetateni straini rezidenti in strainatate. Acest numar ii priveste pe muncitorii subordonati sezonieri din Romania, Bulgaria, Macedonia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, si Serbia si Muntenegru, dar si pe cei din tari ne-membre UE care au semnat sau sunt pe cale de a semna acorduri in materie de imigratie: Moldova, Tunisia, Egipt, Albania si Maroc. Totodata, parte din acest numar este destinata si cetatenilor straini non-comunitari titulari de permise de sedere pentru munca subordonata in aniii 2003, 2004 si 2005.

 

 
Cursuri de citire si explicarea Bibliei pentru romanii din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 08 March 2006
Biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din orasul american Norcross, statul Georgia, va derula in perioada Postului Mare un program deosebit, menit sa sublinieze importanta acestei perioade pentru crestini.

Programul unei duminici din acest post va incepe la ora 08:00, cand parintele Nicolae Clempus va spovedi, de la ora 10:00 se va desfasura Sfanta Liturghie, de la ora 12:30 va avea loc citirea si interpretarea Bibliei (Epistola catre romani a Sf. Ap. Pavel), iar de la ora 14:00 se vor desfasura lectiile de catehizare in limba engleza pentru convertiti.

Parintele Clempus va incerca impreuna cu enoriasii sai sa citeasca o parte a Sfintei Scripturi si sa discute tot ceea ce nu se poate intelege la prima lectura. Pe tot parcursul acestui post parintele si-a propus sa termine Epistola catre Romani, urmand sa se continue si dupa post cu celelalte epistole, informeaza parohia romaneasca.

 
Muncitorii romani ar putea avea interdictie in CehiaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 08 March 2006
Cehia, unul dintre cele mai bogate state est-europene care au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004, ar putea impune restrictii de munca pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei dupa integrarea celor doua tari.

Suparat ca majoritatea statelor din Europa Occidentala intentioneaza sa mentina restrictiile de munca impuse esticilor, Zdenek Skromach, ministrul ceh al muncii, a declarat ca guvernul sau ia in considerare aplicarea aceluiasi tip de restrictii pentru romani si bulgari, informeaza Actualitatea Romaneasca. Oficialul ceh a precizat ca restrictiile nu sunt indreptate impotriva romanilor si bulgarilor, ci a “vechilor” membri UE. In cazul in care vechii membri si in special Austria isi vor mentine restrictiile “discriminatorii”, Cehia si Slovenia, vor fi foarte atractive pentru muncitorii romani si bulgari si nu vor avea altceva de facut decat sa impuna propriile restrictii, a explicat Skromach.

 
Trenurile care pleaca de la Chisinau ocolesc regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :165
Wednesday, 08 March 2006
Circulatia tuturor trenurilor care pleaca din Chisinau, inclusiv a celor de pasageri, a fost redirectionata de luni, 6 martie, spre nodul Basarabiei, ocolind regiunea transnistreana.

Conform unor surse din administratia Intreprinderii de Stat "Calea Ferata a Moldovei", CFM, citate de Infotag,  traficul a fost reorientat dupa ce autoritatile auto-proclamatei republici transnistrene au blocat circulatia trenurilor prin statia Bender. Ca urmare, vreo zece trenuri stationeaza sau deja au fost redirectionate. Toate vor sosi la destinatie cu o intarziere de cateva ore.

La randul sau, administratia Caii Ferate a Transnistriei a reafirmat ca va bloca transportarea marfurilor din/in Basarabia  spre/din Ucraina, ca raspuns la noul regim de transportare a marfurilor transnistrene, instituit de Ucraina la 3 martie. Potrivit regulilor noi, exporturile si importurile transnistrene se fac doar in baza actelor vamale ale Republica Moldova, mai anunta Infotag.

 
Nou-venitii in Canada, asteptati la Centrul Comunitar Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 08 March 2006
Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia organizeaza sambata, 11 martie, incepand cu ora 19:00, o intalnire cu romanii recent sositi in Canada, in vederea informarii si familiarizarii acestora cu sistemul canadian.

Organizatorii ii asteapta pe toti romanii nou-veniti la o intalnire amiabila in cadrul careia pot adresa intrebari din orice domeniu care ii intereseaza, precum locuri de munca, sanatate, educatie sau banci, informeaza centrul comunitar romanesc. Intalnirea se va desfasura la sediul centrului, aflat la adresa Columbia Street numarul 428 (vis-a vis de statia de sky-train Columbia), in New Westminster.

 
Sezatoare literara romaneasca la „Observatorul” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :245
Wednesday, 08 March 2006
Revista romaneasca „Observatorul” din Toronto va organiza si in luna martie o noua sezatoare literara la care sunt asteptati sa participe prietenii publicatiei, dar si alti romani interesati de cultura.

Din programul acestui cenaclu fac parte enumerarea evenimentelor lunii martie, readucerea in atentie a lui George Toparceanu si Nicolae Titulescu, care sunt aniversati in aceasta luna, rubrica de instantanee canadiene, lecturi din carti in lucru, un recital de vioara, o expozitie de icoane si momentul deja traditional de prezentare de carti si reviste sosite la redactie. Informatii aditionale referitoare la aceasta sezatoare literara se pot obtine de la adresa de e-mail observro@idirect.ca, informeaza publicatia romaneasca.

 
O noua etapa de preselectie basarabeana pentru EurovisionPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :193
Wednesday, 08 March 2006
Comitetul de organizare a selectiei nationale basarabene, in urma careia se va desemna reprezentantul acestui stat la Eurovision, a hotarat sa organizeze miercuri, 15 martie, o noua etapa de preselectie, in studioul Companiei „Teleradio-Moldova”.

Valerian Cristea, presedintele comitetului nominalizat, a relatat pentru Moldpres ca aceasta hotarare a fost luata de juriul finalei, dupa ce trei concurenti, Alexa & Moldstar, Sergiu Cuzencov si Geta Burlacu, au acumulat acelasi numar de puncte, 18, in urma votului juriului si a rezultatelor televotingului.

Intrepretii sau formatiile care doresc sa participe la aceasta etapa trebuie sa depuna cererile necesare pana marti, 14 martie, la Compania „Teleradio- Moldova”.

Republica Moldova urmeaza sa participe pentru a doua oara la prestigiosul concurs „Eurovision Song Contest”. In anul 2005, Basarabia a fost reprezentata de formatia etno-rock „Zdob si Zdub”, care s-a plasat in finala pe locul 6, ceea ce ii permite Moldovei sa participe fara concurs in finala Eurovisionului din acest an.

 
Intalnire consulara la Casa Romana din HaywardPDF Print E-mail
Hayward, California/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 08 March 2006
Reprezentantii Consulatului General din Los Angeles se vor afla vineri, 1 aprilie, la Casa Romana din Hayward, in urma solicitarii comunitatilor romanesti din San Francisco. 

Cu acest prilej, delegatia romaneasca se va intalni cu reprezentanti si membri ai comunitatilor si organizatiilor romanesti din zona, pentru a discuta probleme care ii preocupa pe acestia, si in mod special de natura consulara, informeaza consulatul roman. In aceeasi zi de 1 aprilie vor fi efectuate, pentru solicitanti, prestatii consulare, la sediul Casei Romane. Gama de servicii si prestatii poate fi consultata pe pagina de internet a Consulatului General, accesibila la adresa de web http://www.consulateromania.net/viza_ro_2.html . Pentru detalii privind organizarea, adresa si orele de lucru, romanii interesati sunt rugati sa contacteze Casa Romana, 26050 Key Ave., Hayard, CA 94545, numar de telefon 510 780 9627, persoana de contact Teodora Dumitrescu.

 
Festivalul Romanesc din Cleveland are nevoie de dansatoriPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 08 March 2006
Organizatorii Festivalului Romanesc din Cleveland cauta in momentul de fata mai multi dansatori care sa evolueze in cadrul acestei manifestari ce se va desfasura in perioada 18-20 august.

Romanii interesati de aceasta propunere sunt rugati sa participe la repetitiile ce vor avea loc in fiecare sambata, de la ora 19:00, in Cladirea Culturala a bisericii ortodoxe romane „Sfanta Maria” din Cleveland. Pentru mai multe informatii se poate lua legatura cu parintele diacon Nicolae Neagoe la numarul de telefon (440) 356-1482, numar la care se pot lasa si mesaje, in caz de non-raspuns, informeaza parohia romaneasca.

 
Medeea Marinescu ajunge la New York cu filmul „Je vous trouve tres beau”PDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :241
Wednesday, 08 March 2006

{mosimage}Actrita romanca Medeea Marinescu va fi prezenta la New York, in cadrul evenimentului intitulat „Rendez-vous cu cinematograful francez 2006”, in calitate de protagonista a peliculei „Je vous trouve tres beau” („Va gasesc foarte frumos”), lansat la inceputul acestui an la Paris.

{mosimage}Institutul Cultural Roman va gazdui, in acest scop, un cocktail pentru celebrarea remarcabilei prezente a actritei romance in filmul amintit si va initia o dezbatere pe marginea relevantei subiectelor europene intr-un nou sezon de film la New York. Evenimentul se va desfasura marti, 14 martie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman, din 200 East 38th Street/Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU – etajul patru, pe 573-577 3rd Avenue.

 
Romani la un festival de poezie in NicaraguaPDF Print E-mail
Granada, Nicaragua/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 08 March 2006
{mosimage}Poeta romanca Liliana Popescu a participat in perioada 6-12 februarie, la Festivalul International de Poezie din Granada.

{mosimage}Evenimentul s-a desfasurat sub patronajul institutiei prezidentiale din Nicaragua, Centrului Scriitorilor din Nicaragua, si a fost organizata de Institutul de Cultura din Nicaragua, Ministerul Educatiei, Ministerului de Relatii Externe, Asociatia Scriitorilor din Nicaragua, Fundatia Casa celor trei lumi, si Primaria din Granada, ambasade, universitati si alte prestigioase institutii. Festivalul International de Poezie din Granada a reunit voci poetice reprezentative din intreaga lume, o intalnire intre culturi diferite, o mare sarbatoare a poeziei, la care au fost prezenti aproape 200 de poeti, din peste 30 de tari, dintre care 90 invitati din alte tari din America Latina, din China, Danemarca, Franta, Germania, Polonia, Romania, Spania, Suedia, S.U.A. etc. Poetii invitati au inteles ca prezenta lor la Festivalul de Poezie din Granada constituie si un pelerinaj in tara lui Ruben Dario (1867-1916), reprezentantul de varf al scolii moderniste de limba spaniola. “Prin participarea mea la acest important eveniment poetic am continuat dialogul cu poeti reprezentativi ai poeziei contemporane, si s-au nascut noi proiecte literare ce se vor materializa prin traduceri si prin promovarea literaturii din toate aceste tari”, a declarat pentru “Actualitatea Romaneasca” Elena Liliana Popescu. Evenimentul international din acest an a fost dedicat poetului Jose Coronel Urtecho (1906-1994). S-au comemorat cu acest prilej implinirea a 150 de ani de la incendierea orasului Granada. “Aqui esta Granada” (Aici este Granada) evidentiaza faptul ca orasul Granada exista si astazi, desi putea sa fie complet distrus.

 
Picnic de primavara pentru romanii din Australia de SudPDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :211
Wednesday, 08 March 2006
Asociatia Comunitatii Romanesti din Australia de Sud va organiza luni, 17 aprilie, o iesire in parcul Belair, unde sunt invitati toti romanii din Adelaide.

In cadrul actiuni se vor organiza activitati sportive, tombole cu premii, un gratar si se vor face poze. Parcul Belair dispune si de multiple facilitati sportive, precum curti de tenis sau terenuri in care se poate juca bedminton, fotbal si alte sporturi. Cei interesati il pot contacta pe Tibi Stoian la numarul de telefon (08) 8445 9386  sau prin e-mail, la adresa tlstoian@dedset.net.au, informeaza asociatia romaneasca.

 
Martisorul si Ziua Femeii, sarbatorite de romanii din LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :198
Wednesday, 08 March 2006
Asociatia Rhone-Roumanie din Lyon va organiza sambata, 11 martie, la Lyon, un dublu eveniment, sarbatorind in aceeasi zi atat Martisorul, cat si Ziua Femeii.

Actiunea romaneasca prin care se marcheaza venirea primaverii se va desfasura la adresa 7 rue de la Poudriere 69001 Lyon, de la ora 15:00, informeaza portalul franta-romania.com. Organizatorii le vor oferi numeroase surprize tuturor participantilor, precum tombola primaverii, dar se vor ocupa si de crearea unei atmosfere benefice pentru toti cei prezenti. Romanii care doresc sa ia parte la aceasta dubla sarbatoare sunt rugati sa se inscrie la coordonatele 06.23.11.99.05, e-mail vasutiu@yahoo.com, persoana de contact Ovidiu Vasutiu, sau 04.74.09.90.67, Catalina Vialle.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions