Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
„Transnistria este linia de foc in lupta pentru Rusia”PDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :593
Sunday, 12 March 2006

{mosimage}Desi adoptata cu unanimitate de voturi, declaratia Dumei de Stat privind situatia din Transnistria in contextul introducerii noului regim vamal pentru agentii economici transnistreni nu a intrunit o pozitie unica din partea deputatilor rusi. Multi din acestia au pledat pentru elaborarea unor masuri in vederea sustinerii locuitorilor regiunii de Est a Republicii Moldova si „ruperii blocadei economice”, informeaza „Utro.ru”.

Vicepresedintele Comisiei pentru CSI Andrei Saveliev a cerut adoptarea unei variante mai dure a declaratiei, subliniind ca „Transnistria este linia de foc in lupta pentru Rusia”. Mai mult, el a cerut elaborarea unor masuri pentru primirea Transnistriei in componenta Federatiei Ruse. Vicepresedintele Camerei inferioare a Dumei ruse Serghei Baburin a propus ca saptamana viitoare sa fie convocata o sedinta inchisa a Dumei, cu participarea reprezentantilor Executivului, in cadrul careia sa fie discutata posibilitatea introducerii regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. In opinia lui Baburin, introducerea noului regim vamal face parte din complexul operatiunii legate de alegerile din Ucraina si Belarus, precum si de situatia din Caucaz. „Este o lovitura impotriva renasterii statului rus comunitar”, a spus Baburin.          

La randul sau, presedintele Comisiei pentru CSI Andrei Kokosin considera ca problema transnistreana si-a pierdut caracterul local si face parte dintr-un „plan larg de actiuni”. Deputatul Alexandr Gurov a lansat ideea limitarii aflarii moldovenilor pe teritoriul Federatiei Ruse. In opinia lui, izgoniti in patria lor, „acestia se vor lamuri mai usor cu guvernul de acolo”. 

Publicatia germana „Frankfurter Allemeine” sustine ca, in conflictul aparut in urma modificarii regimului de tranzit a marfurilor transnistrene, toate partile mizeaza pe interese vitale. „Presedintele Iuscenko lupta pentru a obtine increderea in optiunea sa europeana, iar Smirnov - pentru profitul elitei conducatoare si, posibil, pentru existenta politica proprie. In aceasta disputa, in Ucraina, s-au ciocnit doua interese contradictorii. Pe de o parte, o buna cantitate din venitul obtinut in urma spalarilor de bani si a contrabandei, incurajate de regimul Smirnov, ar fi putut ajunge in buzunarele oligarhilor ucraineni, inclusiv a celor care finanteaza partidul lui Iuscenko. Aceste cercuri, posibil, vor insista asupra pastrarii la hotar a vechilor reguli. Pe de alta parte, politicienii ucraineni au inteles ca de la 30 noiembrie, odata cu inceperea Misiunii UE de monitorizare, situatia de la frontiera a devenit o piatra de incercare pentru orientarea occidentala, declarata neincetat de Iuscenko. Daca cei de la Kiev ar fi continuat sa ignore situatia, in fata ochilor europenilor, credinta in cursul european al Ucrainei ar fi putut fi zdruncinata”, mai scrie „Frankfurter Allemeine” .

 
SUA resping ideea vehiculata de Moscova privind asa zisa blocada economica a zonei transnistrenePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :313
Sunday, 12 March 2006
{mosimage}„Respingem speculatiile ca Ucraina si Republica Moldova au instituit o „blocada economica” in regiunea transnistreana. Orice miscare spre fortificarea primatului legii este binevenita si simpla implementare a unui rezonabil acord bilateral nu va prejudicia activitatea agentilor economici legali care se supun legii”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE Julie Finley, in cadrul Consiliului permanent al OSCE de la Viena.

Finley a descris ca fiind destul de simpla si corecta procedura instituita de catre autoritatile moldovene pentru inregistrarea intreprinderilor transnistrene. 

Ambasadorul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca regimul de la Tiraspol a incercat activ sa descurajeze agentii economici din regiune sa se inregistreze la institutiile statale ale Republicii Moldova. „Daca comertul companiilor este perturbat din cauza ca acestea sunt constranse sau intimidate pentru a nu se supune legii, atunci vina pentru problemele suportate de aceste companii va fi a autoritatilor transnistrene care incearca sa ocoleasca procedurile stabilite de protocolul vamal”, a spus Finley. Ea a salutat deschiderea Misiunii Uniunii Europene pentru asistenta la frontiera, mentionand ca aceasta va ajuta Ucraina sa-si fortifice implementarea regulilor vamale si a acordurilor bilaterale.  

Notand recentele declaratii din presa privind retragerea partii transnistrene din formatul „5 plus 2”, Finley a chemat Tiraspolul sa participe la urmatoarea runda de negocieri, preconizata pentru 4 si 5 aprilie curent. Drept o lipsa evidenta a bunavointei din partea regimului transnistrean Finley a notat esecul schimbului de informatii militare, convenit cu cateva luni inainte, nedorinta de a discuta privind instituirea unei misiuni internationale de evaluare a conditiilor pentru desfasurarea unor alegeri libere si corecte si pentru monitorizarea intreprinderilor militar-industriale din stanga Nistrului.

Finley a mentionat ca lipsa unei rezolutii asupra chestiunii privind accesul fermierilor din Dorotkaia la pamanturile lor este cel mai deranjant fapt, Statele Unite ridicand aceasta problema umanitara in repetate randuri in cadrul OSCE. „Este un joc crud sa utilizezi fermierii saraci si familiile lor pe post de amanet pentru castiguri politice. Se apropie sezonul de semanat. Este timpul ca partea transnistreana sa demonstreze bunavointa si sa restabileasca neconditionat accesul acestor fermieri la pamanturile sale”, a spus Finley.

 De asemenea, ambasadorul american a reiterat apelurile SUA catre Rusia de a-si retrage trupele de pe teritoriul basarabean „ca un semnal catre conducerea transnistreana ca status quo-ul acestora nu va continua la nesfarsit”.

 
Epoca de Aur in Romania – prezentare la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :205
Sunday, 12 March 2006

Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui luni, 27 martie, o prezetare intitulata „Epoca de Aur – Portretul unui Dictator”, sustinuta de Mihai Rasnoveanu.

„Personificand ca nimeni altcineva in trecutul nostru vointa si mentalitatea poporului, secretarul general al partidului, presedintele acestei tari, este prezentat inainte de Istorie, ca un ctitor briliant de civilizatie si Tara Noua, erou intre eroii Natiei, patriot feroce si un revolutionar continuu, ganditor de geniu, om politic si cu renume intrenational.

O epoca exceptionala, o epoca de mari realizari. Epoca pe care o traim a intrat pe drept in istorie cu numele eroului sau, Epoca Nicolae Ceausecu”. Fraza de mai sus este numai un indiciu mic asupra unuia dintre cele mai ciudate culturi ale personalitatii existente in Europa secolului XX, manifestat in scris, muzica si in arte frumoase. Scopul nostru este acela de a vorbi, folosind o fraza a timpului, despre creativitatea revolutionara a poporului roman, mai ales atunci cand are de-a face cu reprezentarea picturala a puternicului „conducator” si a sotiei sale, mama universala romanca. Credem ca ceea ce veti vedea nu este opera unui dictator, sau a unui aparat de partid, ci un program iconografic complet, menit sa rivalizeze si sa depaseasca pe acelea ale unor figuri istorice din Panteonul romanesc. Vom urmari, atat cat ne permit puterile, nasterea unui simbol nefericit si nedorit, sau mai degraba a unui spectru care a haituit Romania pentru aproximativ 20 de ani” crede  Mihai Rasnoveanu.

Mihai Rasnoveanu este istoric si critic de arta. A studiat istoria artei la Universitatea de Arta din Bucuresti si are un master la Birkbeck College, Universitatea din Londra. Prezentarea pe care el o va face la Londra face parte din programul Culture Power, initiat de Fundatia Ratiu UK si destinat studentilor interesati in explorarea dezvoltarii culturii romane. Programul implica o serie de seminarii axate pe o prezentare urmata de un dialog constructiv cu publicul invitat. 

Evenimentul va incepe luni, 27 martie, de la ora 18.30, iar rezervarile se pot face in prealabil la numarul de telefon 020 7439 4052, ext 102; sau la adresa de e-mail bookings@romanianculturalcentre.org.uk.

 
Liceeni romani din Giula fac performanta la voleiPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :321
Sunday, 12 March 2006
Elevii Liceului „Nicolae Balcescu” din Giula participa permanent la diferitele concursuri sportive in cerc si pe judet, la care in ultimii ani au tot mai bune rezultate. Profesoara de educatie fizica, Eva Moldovan Szentleleki a declarat corespondentului Romanian Global News in Ungaria ca liceenii de aici au succese serioase la competitiile volei.

„In fiecare an se inscriu atat baietii, cat si fetele la toate competitiile de volei din judetul Bichis, si au reusit sa castige aprecierea specialistilor. La 23 noiembrie 2005 am participat la Cupa Ady din Sercad, unde fetele au luat locul 1, iar baietii locul 2. In decembrie au jucat meciuri cu profesionistii, unde fetele s-au clasat pe locul 2, iar baietii pe locul 3. Competitiile din Jula, desfasurate in ianuarie, le-au castigat echipele noastre, dupa care semifinala campionatului de volei amator pe judet a fost castigat tot de liceenii nostri, iar la finala din februarie fetele au luat locul 2, iar baietii locul 3.”

Profesoara a mai atras atentia asupra faptului ca finala campionatului de amatori pentru fete s-a desfasurat la Liceul Romanesc, ceea ce inseamna aprecierea Uniunii Sportive a Elevilor din judetul Bichis si Oficiul orasenesc de sport pentru munca si succesele merituoase ale tinerilor de la Balcescu. Iar concursurile importante sunt organizate in scolile unde se desfasoara o activitate sportiva serioasa.In primavara incep urmatoarele competitii sportive, la care vor lua parte si liceenii romani.

 
Forum economic romanesc la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :329
Sunday, 12 March 2006
Capitala basarabeana va gazdui miercuri, 15 martie, un forum economic moldo-roman, la care vor lua parte zeci de intreprinzatori de pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit Camerei de Comert si Industrie (CCI) a Republicii Moldova, citata de Nouatati Moldova, din partea romana vor participa 80 de intreprinzatori.

Ei reprezinta agricultura, piscicultura, industria alimentara si usoara, turismul, tehnologiile informationale, consultanta, comertul cu productie metalurgica, comertul cu amanuntul si cu ridicata, transporturile si alte sfere. In afara de reprezentantii cercurilor de afaceri, la lucrarile forumului vor participa si reprezentanti ai CCI Bacau, Botosani, Iasi si Piatra-Neamt. In cadrul forumului se preconizeaza de a organiza intrevederi bilaterale in scopul stabilirii contactelor directe de afaceri intre businessmenii din stanga si din dreapta Prutului.

 
Serviciu religios la catedrala romaneasca din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :321
Sunday, 12 March 2006
Romanii ortodocsi din Cleveland sunt steptati duminica, 19 martie, la catedrala „Sfanta Maria” din localitate, sa ia parte la un serviciu religios, organizat de protopopiatul roman ortodox de Ohio-Pennsylvania de Vest. Slujba, care va fi cea a Sfantului Maslu, va incepe la ora 16:30, informeaza buletinul periodic al catedralei ortodoxe romane „Sfanta Maria”. Ce care vor lua parte la slujba sunt rugati sa vina si cu copiii lor si sa treaca pe o lista numele celor dragi, care sunt bolnavi si au nevoie de ajutor si rugaciune. La finalul serviciului religios, Comitetul de Doamne al parohiei romanesti le va oferi participantilor o masa de post, care va fi servita in Sala Sociala.
 
Intr-o saptamana Olanda va cere imigrantilor test de limbaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda / Romanian Global News
Accesari :345
Sunday, 12 March 2006

Olanda va pune in practica, incepand de saptamana viitoare, noile masuri privind admiterea imigrantilor pe teritoriul sau. La cateva zile dupa alegerile municipale, in cadrul carora cateva dintre temele principale au fost chiar imigratia si siguranta, Olanda va introduce un nou set de reglementari mai restrictive in ceea ce ii priveste pe cetatenii extracomunitari care vor sa vina in aceasta tara, asadar reguli ce vor fi valabile, cel putin pentru inca noua luni, si pentru romani.

Printre aceste reglementari, probabil cea mai dura este aceea care prevede un examen care sa ateste o buna cunoastere a limbii si culturii olandeze si plata unei taxe de 350 de euro.

Parlamentul olandez a aprobat, la finele lunii ianuarie, un act normativ care prevede ca extracomunitarii care vor sa vina in Olanda vor trebui sa treaca, mai inainte, de un test de cunoastere a limbii tarii.  Testul se sustine prin telefon, dureaza 20 de minute si este gestionat de un computer, care pune intrebarea si inregistreaza raspunsul. Sistemul va fi, astfel, cel care va decide daca un candidat vorbeste corect limba din punct de vedere gramatical si din punct de vedere al pronuntiei. In vederea sustinerii acestui test, imigrantii vor trebui sa plateasca anticipat 350 de euro, o suma accesibila raportat la nivelul de trai al Olandei, dar care va risca sa devina o bariera pentru imigrantii proveniti din tarile sarace.

Dar testul dat cu computerul, prin telefon, si taxa de 350 de euro nu sunt singurele bariere in calea imigratiei. Imigrantul candidat va trebui, de asemenea, sa treaca si un test de integrare, si un examen pe teme de cultura si valori fundamentale ale societatii olandeze, proba ce va fi sustinuta la reprezentantele diplomatice ale Olandei in tarile de provenienta ale imigrantilor.

 
Problema romanilor din Germania, dezbatuta la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania / Romanian Global News
Accesari :343
Sunday, 12 March 2006
Asociatia germano-romana Agero-Stuttgart a organizat sambata, 11 martie,  o masa rotunda pe teme istorice, al carei protagonist a fost prof. dr. Viorel Roman, de la Universitatea din Bremen.

In cadrul manifestarii, care a avut loc la Stuttgart-Zuffenhausen, Hotel Marbacher Hof,  s-a discutat despre „Ce cauta Romanii in Germania”, seara de istorie si discutii libere beneficiind de intrare gratuita. Protagonistul evenimentului, profesorul Viorel Roman, a mai participat in luna decembrie a anului 2005 la Cenaclul Agero, prilej cu care a stranit in randul auditoriului atat reactii pro, cat si contra, informeaza asociatia germano-romana din Stuttgart.

 
Premii pentru imigrantii din Roma talentati la literaturaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :360
Sunday, 12 March 2006
Asociatia Studentilor Romani din Italia este invitata sa participe sambata, 18 martie, la ceremonia de premiere a concursului literar intitulat „Eu si Roma”, destinat imigrantilor din Cetatea Eterna si organizat de primaria locala. Festivitatea va incepe la ora 15:00, in Sala Giulio Cesare aflata in apropiere de Campidoglio, si ii asteapta si pe prietenii si rudele participantilor, informeaza asociatia romaneasca. Toti cei care au luat parte la acest concurs vor fi recompensati cu cate un premiu pentru participarea lor la competitie. Din program mai fac parte si cateva momente de diverstiment, menite sa destinda atmosfera. La eveniment si-a anuntat deja participarea primarul Romei, Walter Veltroni.
 
Romania, prezentata de seminaristi ieseni in IrlandaPDF Print E-mail
Iasi, Romania / Romanian Global News
Accesari :680
Sunday, 12 March 2006

Un grup de profesori si elevi de la Seminarul „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi va pleca duminica, 12 martie, spre orasul Omagh din Irlanda de Nord, pentru a participa la o noua intalnire in cadrul proiectului european scolar „Comenius“. Potrivit Radio Trinitas, in aceasta deplasare vor merge Doina Helene Partenie, coordonatoarea de proiect in cadrul seminarului iesean, Daniela Budulean, profesor de engleza si elevii Raluca Rata-Velnic, clasa a XI-a, sectia patrimoniu cultural, Raluca Mihai, clasa a IX-a, de la aceeasi specializare, si Flavian Naclad, clasa a X - sectia Teologie pastorala.

Doina Helene Partenie a declarat pentru psotul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ca la aceasta intalnire, care va avea loc la Scoala din Omagh, vor participa si partenerii din Franta, Danemarca si Norvegia. Elevii ieseni vor prezenta niste materiale despre Istoria Romaniei, apoi vor face o prezentare a seminarului, dupa care vor pune in aplicare proiectul cultural la care au lucrat pana acum. Proiectul consta in elaborarea unor jocuri de intrebari din domenii ca geografie, istorie, stiinte, cultura, arta culinara si sport, pentru acestea existand doua variante, prima presupunand scrierea intrebarilor pe niste suporturi din hartie asemanatoare cartilor de joc, a doua e varianta electronica de pe CD. Jocuri similare au fost facute de fiecare tara participanta si au in vedere promovarea si raportarea la cultura locala. Prin aceste jocuri se urmareste o cunoastere reciproca a traditiei si culturii din fiecare tara. Tinerii seminaristi se vor intoarce acasa pe 20 martie, mai anunta Radio Trinitas.

 
Garoafe pentru femeile din Otlaca-PustaPDF Print E-mail
Otlaca Pusta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :192
Sunday, 12 March 2006

Martie este luna care ridica femeia la rang de regina, ea devenind in casa cea mai rasfatata persoana. Dupa un 1 Martie plin de zambete si martisoare, vine si ziua dedicata in exclusivitate sexului feminin. In aceasta zi femeile, fie ele mame sau nu, sunt sarbatorite de soti, copii, prieteni sau rude. 8 Martie este ziua in care se imbina armonios cele patru elemente caracteristice femeilor: sensibilitatea, frumusetea, cochetaria si finetea.

Duminica, 5 martie, la ora 16.00, la Caminul Cultural din Otlaca-Pusta, profesoarele, mamicile, bunicile si toate fetele si femeile din comuna au fost felicitate de catre copiii de la scoala generala, cu un program cultural dedicat zilei de 8 Martie, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Din cauza timpului nefavorabil au fost prezente la serbare doar 140 de femei, acestea au primit garoafe, cumparate anul acesta de deputatul parlamentar socialist dr. Karsai Jozsef. Autoguvernarea romana din localitate a oferit femeilor prezente la serbare prajituri si sucuri. 

 
Martisor la Consulatul Romaniei din SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :189
Sunday, 12 March 2006

Pentru al doilea an consecutiv romancele din Seghedin, si nu numai, au fost invitate de 1 martie la Consulatul General al Romaniei de catre consulul general Constantin Iuliu Aron si sotia sa Maria Dorina Aron, pentru a sarbatori Martisorul. Reprezentantele sexului frumos au putut asculta un discurs despre semnificatia acestei sarbatori, dar si cateva arii din opere de W.A. Mozart – cu prilejul aniversarii a 250 de ani de la nastere – interpretate de absolventi ai Liceului de Arte „Sabin Dragoi” din Arad. Publicatia romanilor din Ungaria, Foaia Romaneasca a realizat, cu aceasta ocazie, un interviu cu consulul Romaniei la Seghedin.

– Cu totii asteptam sa vina primavara, cu toate ca noaptea trecuta a nins la Seghedin si a fost destul de frig, dar la Consulatul General al Romaniei a venit astazi, 1 martie, primavara. Domnul consul general, sunteti astazi inconjurat aici de femei. Cu ce prilej?

– Da, suntem inconjurati de domnisoare si doamne. La initiativa noastra, am vrut sa aducem un obicei romanesc, sa-l facem cunoscut si in partile acestea, si nu numai in partile acestea, fiindca si Ambasada noastra procedeaza de aceeasi maniera, adica am vrut sa aratam ce inseamna, ce semnifica Martisorul la romani. Si cred ca am reusit, iar doamnele si domnisoarele care au primit Martisorul au fost foarte incantate, si pentru gestul simbolic al Martisorului, si pentru faptul ca Martisorul in sine reprezinta o micro-opera de arta, fiind „croite”, sa zic asa, facute de artisti plastici profesionisti din Arad. Deci, primavara a venit cu Martisorul si am profitat de ocazie cu cateva arii din operele lui W. A. Mozart, de la a carui nastere s-au implinit in ianuarie 250 de ani. Am vrut ca acest sentiment primavaratic sa fie insotit de o muzica adecvata… Ce poate fi mai potrivit decat un vesel „Don Giovanni” sau arii din „Nunta lui Figaro”, pe care le-am auzit impreuna.

Chiar ati mentionat ca pe langa sampania care a fost romaneasca, si Martisorul este romanesc, dar si interpretii care au interpretat arii din Mozart au venit din Romania. Cine sunt ei?

– Este domnul profesor Radu de la Liceul de Muzica din Arad, Adela, tot o eleva de la Liceul de Muzica, in clasa a 12-a si colega ei Sweetey Lindsay.

Pe invitatia pe care am primit-o din partea Dvs. figureaza si numele sotiei Dvs., Maria Dorina Aron. V-a ajutat in organizarea acestei serate?

– Sotia mea ma ajuta foarte mult in tot ceea ce fac, chiar daca ma ajuta cu un sfat, cu o idee, spre exemplu faptul ca am facut niste cadouri acestor foarte simpatice domnisoare cantarete si domnului profesor, a fost o chestie de ultim moment, la care eu nu m-am gandit. In general, sa stiti ca ma ajuta si ne ajutam reciproc. Este o sotie model.

Cred ca pot sa multumesc in numele tuturor femeilor care ne aflam acum aici pentru invitatie si sa va marturisesc ca intr-adevar ati adus azi o raza de primavara in viata noastra…

– Eu ma bucur si sa stiti ca vom fi consecventi, vom incerca sa aducem si o raza din vara, si o raza din toamna si chiar din iarna, fiindca ieri si azi s-au impletit iarna cu primavara. Din pacate, ghiocei n-am gasit, nu se practica nici acest obicei in Ungaria, am fi vrut ca fiecarei doamne sau domnisoare sa-i oferim si un simbolic ghiocel sau ce se mai dau pe la noi, violete, viorele, dar n-am reusit. In sfarsit, avem si noi limite. Dar sa stiti ca ne-am gandit cu drag la toti locuitorii Seghedinului, la doamne si domnisoare, si de limba romana, si de limba maghiara. Noi nu facem diferenta cand e vorba de apropieri si de prietenii. Dar am invitat si din Jula, am invitat si din alte orase, din pacate distantele si ocupatiile i-au retinut pe oameni, dar ne-au multumit si noi suntem multumiti ca am reusit sa mai strangem impreuna un grup romano-maghiar.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions