Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Si UDMR, ca si Consiliul National Secuiesc cer autonomie teritorialaPDF Print E-mail
Targu Secuiesc, Romania/Romanian Global News
Accesari :360
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Peste zece  mii de persoane au sarbatorit miercuri, 15 martie, la Targu Secuiesc, ziua mondiala a  maghiarilor de pretutindeni  si revolutia de la 1848.

{mosimage}Manifestarea s-a deschis cu o parada a costumelor traditionale a maghiarilor din zona orasului Targu Secuiesc, urmata de alocutiunea presedintelui UDMR, Marko Bela, (foto),  si a mesajelor de felicitare din partea presedintelui Romaniei Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si cel al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, transmite corespondentul Romanian Global News. Prezent la manifestari Marko Bela a reiterat dezideratul unitatii tuturor maghiarilor din Romania in privinta obtinerii autonomiei, chiar daca pentru realizarea acestui scop instrumentele sunt diferite. „Noi suntem uniti si cu cei de la Odorhei in ceea ce priveste scopurile noastre. Bineinteles ca in legatura cu anumite nuante, detalii, am putea sa avem divergente, dar la urma urmei vrem acelasi lucru…ceea ce difera sunt instrumentele! (...) Da, inclusiv UDMR doreste mai multe tipuri de autonomie, autonomia culturala, cea adminsitrativa, acolo unde suntem in majoritate, dar nu prin izolare sau prin excluderea altora”. Uitand ca limba oficiala in Romania este cea romana, Bela a mai cerut ca toti cei care lucreaza in administratia locala sa invete limba maghiara, sustinand ca acestia sunt platiti din taxele si impozitele colectate in Tinutul Secuiesc. ”Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe ce care nu cunosc limba maghiara trebuie sa-i punem sa invete. Si politistul si toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de acum asa trebuie sa vedem lucruile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra. La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse...apoi atunci sa pofteasca sa vorbeasca in limba maghiara, iar daca nu stie si e functionar, sa invete!”

 
Companiile romanesti vor sa afaca afaceri cu parteneri de peste PrutPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Wednesday, 15 March 2006
Circa 100 de oameni de afaceri, reprezentand 80 de companii romane, sunt interesati in initierea unor proiecte transfrontaliere si dezvoltarea relatiilor economice cu parteneri din Republica Moldova, relateaza DECA-press.

Aceasta declaratie a fost facuta de Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, in cadrul intrevederii cu spicherul moldovean Marian Lupu, care a avut loc la Chisinau. Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a anuntat ca in urma vizitei din septembrie 2005 in Republica Moldova a stabilit un sir de contacte cu autoritatile locale din Botosani, Iasi, Bacau si Neamt, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu partenerii din Moldova de peste Prut.

Marian Lupu, la randul sau, a spus ca Parlamentul Republicii Moldova opteaza pentru reanimarea activitatii comisiei interparlamentare mixte moldo-romane si pentru semnarea unui memorandum de cooperare cu forul legislativ de la Bucuresti. Lupu a reiterat, de asemenea, interesul Legislativului moldovean pentru intensificarea cooperarii interparlamentare bilaterale si preluarea practicii romane in procesul de ajustare a legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. Presedintele Parlamentului de la Chisinau a mai solicitat Romaniei asistenta consultativa si tehnica, precum si sustinere in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, mentionand ca TACIS, actualul mecanism de asistenta a UE pentru tarile CSI, nu mai corespunde exigentelor actuale a Moldovei, informeaza Prompt Media.  

 
Un soldat roman din Irak s-a impuscat in capPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Wednesday, 15 March 2006
Un militar angajat prin contract din cadrul Batalionului 280 Infanterie, dislocat in Irak, s-a impuscat, marti, in cap, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii.

Militarul se afla singur intr-un cort, la repaus in cadrul subunitatii, dupa executarea unei misiuni, informeaza Hot News.

Dupa acordarea asistentei medicale de urgenta, militarul a fost transportat la spitalul Brigazii italiene, in subordinea careia actioneaza militarii romani. Caporalul Dobre Lili a fost transportat cu un elicopter italian la un spital din Kuwait City, unde se afla sub ingrijiri medicale.Conform personalului medical al spitalului, militarul se afla in stare de coma, cu functiile vitale stabilizate.

Militarul, in varsta de 28 de ani, necasatorit, este angajat al Batalionului 280 Infanterie, din Focsani, din anul 2001. Unitatea participa la operatiunea Antica Babilonia din 25 ianuarie 2006.

 
Sucevenii cer acces la arhivele funciare din CernautiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :195
Wednesday, 15 March 2006
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, ii solicita ambasadorului Ucrainei in tara noastra, Yuriy Malko, sprijin pentru ca locuitorii judetului sa aiba acces mai usor la Arhivele Statului din Cernauti pentru a consulta documente de fond funciar referitoare la proprietati din Suceava.

De asemenea, prefectul considera ca are nevoie de sprijin si din partea specialistilor de la Oficiul Judetean de Cadastru si din Prefectura Suceava, membri in Comisia judeteana de fond funciar. Onofrei, citat de Prompt Media, spune ca il intereseaza doar documente referitoare la actualul teritoriu al Romaniei, in special cele referitoare la Suceava si localitatile limitrofe. Ambasadorul raspunde pozitiv solicitarii si promite ca va face toate demersurile pentru a rezolva doleantele sucevenilor.

 
Dialogul cultural intre generatii in dezbatere la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Wednesday, 15 March 2006
In cadrul calendarului presedintiei Romaniei a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Ministerul Culturii si Cultelor, alaturi de Consiliul Europei, organizeaza la Bucuresti, in perioada 17-18 martie, cel de-al III-lea Forum Intercultural, avand ca tema “Promovarea dialogului intercultural intre generatii”.

Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului,  Sala “Drepturilor omului”, si se inscrie intr-o serie de dezbateri organizate in cadrul Proiectului Dialogul intercultural si prevenirea conflictelor. Temele  forumurilor anterioare au fost: "(Re)Gandind stereotipurile: Construirea dialogului intercultural si interreligios" si "Valori esentiale pentru un dialog intercultural: spre o Europa a tuturor cetatenilor".

Dezbaterile prezentului Forum sunt structurate pe patru sesiuni de lucru: 1. Pregatirea tinerilor pentru intelegerea interculturala; 2. Intelegerea noilor spatii culturale ale tinerilor; 3. Intelegerea rolului memoriei si identitatilor in dialogul intercultural si 4. Dezvoltarea intelegerii interculturale a tinerilor in existenta cotidiana.

Ministerul Culturii si Cultelor va fi reprezentat de ministrul Adrian Iorgulescu, secretarul de stat Ioan Onisei si secretarul general Delia Mucica, iar din partea Consiliului Europei, vor fi prezenti director general pentru Educatie, cultura si patrimoniu, tineret si sport, Gabriella Battaini-Dragoni, si director a.i. pentru Cultura si patrimoniu cultural si natural, Daniel Therond.

 
„Blestemul ariciului” participa in continuare la festivaluri europenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Wednesday, 15 March 2006
Documentarul romanesc "Blestemul ariciului", regizat de Dumitru Budrala, participa in aceasta saptamana la un festival de film care are loc in Londra, urmand ca la finalul lunii aprilie sa fie prezentat in cadrul Festivalului "Crossing Europe" de la Linz.

In ceea ce priveste primul eveniment, pelicula va lua parte la "London International Gypsy Film Festival", manifestare care incepe miercuri, 15 martie, in capitala engleza, informeaza TVR. Dupa Londra, „Blestemul ariciului” va ajunge in perioada 25 si 30 aprilie la Linz, fiind inclus in sectiunea "European Panorama", dedicata productiilor care au obtinut recunoastere internationala pe parcursul anului trecut.

Documentarul regizorului sibian urmareste o familie saraca de rromi in calatoria ei de supravietuire pe timp de iarna. Pelicula a participat la aproximativ 20 de festivaluri, fiind distinsa anul trecut cu premiul pentru "cel mai bun documentar" la Barcelona si premiul special al juriului, la Belgrad.

 
Acorduri militare romano-azere, semnate la BakuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :316
Wednesday, 15 March 2006
Ministrul Teodor Atanasiu a semnat la Baku, impreuna cu omologul sau azer, o serie de acorduri care privesc cooperarea tehnico-militara, invatamantul militar si protectia informatiilor.

”Vizita pe care o efectuam, convorbirile si documentele semnate cu putin timp in urma, reflecta cursul ascendent al relatiilor noastre militare”, a declarat Teodor Atanasiu. Totodata, la intalnirea cu ministrul azer al apararii, generalul-colonel Safar Abiyev, acesta a mai precizat ca Romania sustine apropierea statelor din Caucazul de Sud de institutiile europene si euroatlantice.

In cursul dialogului purtat la Baku au fost abordate aspecte privind transformarile prin care trec cele doua armate in contextul noilor riscuri si amenintari de securitate, reforma institutiilor militare, participarea la misiunile internationale si posibila cooperare in domeniul tehnico-militar.

„Reiterez si cu acest prilej oferta de sprijin si asistenta in domeniul reformei sectorului de aparare si suntem deschisi pentru identificarea unor noi domenii de cooperare”, a mentionat ministrul roman al Apararii.

Potrivit MApN, delegatia romana a fost primita de presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care a subliniat importanta intensificarii cooperarii dintre cele doua state, in contextul raporturilor strategice dintre Marea Neagra si Marea Caspica, care includ si coridoarele de transport al resurselor energetice.

Ministrul Apararii Nationale a mai avut intrevederi cu presedintele Parlamentului, cu primul-ministru si cu adjunctul ministrului de externe ai Republicii Azerbaidjan.

 
Maramuresul, promovat intern si international printr-un calendar bilingvPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 15 March 2006
Programul de Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii (EDS) finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cooperare cu Consiliul Judetean Maramures, a publicat la inceputul lunii martie Calendarul pe 2006 al evenimentelor din Maramures.

Ajuns la a doua editie, publicatia cuprinde informatii cu privire la data si locul de desfasurare a evenimentelor, o scurta descriere a acestora, date de contact ale organizatorilor, precum si ilustratii menite sa infatiseze esenta Maramuresului turistic.

Editat atat in limba romana, cat si in limba engleza, calendarul isi doreste sa promoveze imaginea Maramuresului in tara si in strainatate, mediatizand evenimentele cultural-folclorice de interes turistic. De asemenea, pe spatele calendarului exista o harta a judetului Maramures, cu localitatile in care au loc evenimentele prezentate.

„Ca sa intelegeti ceva din ritmul acestui colt de tara, trebuie sa il cunoasteti in vreme de sarbatoare, atunci cat oamenii, pamantul si obiceiurile se prind in joc, dand contur Maramuresului”. Dupa aceasta invitatie lansata pe prima pagina, cititorii vor face cunostinta cu lumea obiceiurilor, a traditiilor si a evenimentelor specific maramuresene. Calendarele vor fi distribuite gratuit catre agentiile de turism, asociatiile si institutiile interesate sa promoveze Maramuresul turistic, se arata intr-un comunicat de presa emis de initiatotii proiectului. 

 
Vizita oficiala a unui oficial roman la SenegalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 15 March 2006
Secretarul de stat in MAE, Teodor Baconschi, a efectuat luni, 13 martie, o vizita oficiala in Senegal pentru consultari pe linia ministerelor de externe.

Programul vizitei a inclus intalniri cu primul ministru senegalez, Macky Sall, ministrul afacerilor externe, Cheikh Tidiane Gadio, precum si cu prim adjunctul ministrului afacerilor externe, Mankeur Ndiaye. Totodata, Teodor Baconschi a avut o intalnire cu secretarul general al Comisiei Nationale pentru Francofonie, Fatima Gueye, consilier personal al presedintelui Republicii Senegal.

Cu prilejul intrevederii avute cu primul ministru senegalez au fost remise mesaje din partea primului ministru roman, Calin Popescu-Tariceanu, si a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, adresate omologilor senegalezi.

In cadrul convorbirilor a fost subliniata vointa celor doua parti pentru valorificarea noului statut european si euro-atlantic al Romaniei, precum si a potentialul geo-strategic al Senegalului in Africa Occidentala. Un accent deosebit a fost pus pe relansarea relatiilor bilaterale romano-senegaleze si a fost exprimata dorinta Romaniei, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene, de a participa la realizarea recomandarilor acesteia privind asistenta pentru dezvoltarea, cu prioritate, a tarilor africane.

De asemenea, au fost prezentate interlocutorilor senegalezi masurile pentru pregatirea si desfasurarea, in cele mai bune conditii, a celei de-a XI-a Conferinte a Francofoniei si a fost exprimata dorinta partii romane ca Senegalul sa fie reprezentat, la cel mai inalt nivel, la aceasta reuniune de la Bucuresti.

 
CNA a decis: campania publicitara privind Rosia Montana este in regulaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Wednesday, 15 March 2006
Consiliul National al Audiovizualului de la Bucuresti a respins sesizarea formulata de o serie de organizatii neguvernamentale cu privire la incalcarea legii audio-vizualului de catre reclamele realizate de compania Gabriel Resources pentru proiectul Rosia Montana.

Totodata, CNA a decis ca nici unul dinre posturile de televiziune care au difuzat aceste reclame nu va fi amendat.

Decizia Consiliului a venit ca urmare a consultarii dintre CNA si Consiliului Roman pentru Publicitate (Romanian Advertising Council - RAC) care, in sedinta sa de vineri, a luat aceeasi hotarare: campania publicitara a Gabriel Resources/Rosia Montana Gold Corporation respecta codul de conduita al RAC.

CNA a invitat, totodata, la nu dialog deschis intre reprezentantii companiei Gabriel Resources si reprezentanti ai ONG-urilor.

 
Rapidul fata in fata cu Hamburg – lupta pentru optimile Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 15 March 2006
Rapid Bucuresti isi va juca in aceasta seara la Hamburg sansa calificarii in optimile de finala ale Cupei UEFA.

De la ora 20.00, jucatorii lui Razvan Lucescu vor intra in teren de la scorul de 2-0 in fata unui Hamburg invins la Bucuresti, dar hotarat sa nu rateze nici el optimile UEFA.

Antrenorul echipei germane de fotbal Hamburger, Thomas Doll, este increzator ca jucatorii sai vor reusi sa intoarca miercuri seara in Germania scorul in favoarea lor, trecand peste deficitul de doua goluri pe care il au in fata Rapidului. In urma cu o saptamana, pe arena din Giulesti, jucatorii lui Razvan Lucescu au obtinut un scor de 2-0 in fata lui Hamburg, dupa doua executii spectaculoase semnate de Daniel Niculae si Buga. „Am fost intimidati de jocul agresiv al gazdelor” a spus Doll dupa infrangerea suferita la Bucuresti, „dar aspectul pozitiv este ca exista si o mansa secunda, si nu ne consideram eliminati” a mai adugat Doll, asigurand totodata ca miercuri, in Germania, suporterii vor vedea un alt Hamburg.

Hamburg-ul va avea astazi de partea sa avantajul propriului teren si un moral bun, dupa victoria cu 3-0 din Bundesliga in fata lui Kaiserslautern. Mai mult decat atat, se asteapta ca Doll sa foloseasca in meciul cu Rapidul aceeasi formula castigatoare din campionatul german.

Rapid-ul va avea de partea sa cele doua goluri inscrise la Bucuresti si avantajul nu numai material dar si moral al primei manse castigate. Pe de alta parte, Razvan Lucescu va fi nevoit sa intre in teren fara cel putin patru jucatori importanti, printre care se afla si capitanul alb-visiniu, Vasile Maftei, suspendat. Vor mai lipsi din unsprezecele rapidist Pancu, suspendat, si Karamyan si Maldarasanu accidentati. Desi si Dica este accidentat, se pare ca totusi va evolua in partida din aceasta seara. .„Va fi foarte greu. Atmosfera de pe stadion ii va insufleti pe Hamburg, mai ales ca vor fi 50.000 de suporteri” a declarat antrenorul rapidist Razvan Lucescu. Tot al a spus insa ca Rapidul s-a obisnuit cu meciuri mari. „Nici unul dintre noi nu a venit in Germania crezandu-se gata calificat, pentru ca vom juca impotriva unei echipe foarte periculoase”. Lucescu a spus ca echipa sa va juca agresiv si cu accent pe ofensiva si ca are nevoie de aceeasi tactica si disciplina pe care au demonstrat-o la Bucuresti, in mansa intai.

Rapidistii au exersat la antrenamentul oficial de la Hamburg loviturile de la 11 metri si contra-atacul.

 
Guvernul roman si cel maghiar au incalcat legea in cazul ordonantei GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Deputatul conservator Nicolae Popa a declarat, marti, 14 martie, intr-o conferinta de presa, ca atat guvernul ungar, cat si cel roman au incalcat legea in cazul ordonantei Gojdu.

{mosimage}Guvernul ungar nu putea sa negocieze cu privire la patrimoniul ce a apartinut unei persoane fizice si a apoi unei fundatii decat daca bunurile succesorale au devenit proprietate de stat, a spus deputatul conservator, citat de Rompres. In opinia sa, Guvernul roman a incalcat legea intrucat a dispus cu privire la bunuri si valori care apartin, potrivit testamentului lui Gojdu, Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania si din Ungaria, iar potrivit Constitutiei, proprietatea privata este garantata de stat. Ordonanta 183/2005 este, in opinia Partidului Conservator, "un abuz" si se impune o  discutie cu reprezentantii BOR din Transilvania si Ungaria, pentru a hotari soarta acestui patrimoniu", motiv pentru care i-au invitat pe inaltii reprezentanti ai BOR din Transilvania si Ungaria pentru a participa atat la lucrarile Comisiei juridice, cat si la dezbaterile din plen. Deputatul conservator a acuzat, insa, Secretariatul general al Camerei Deputatilor ca nu ar fi transmis aceste invitatii reprezentantilor BOR.

In cursul zilei de miercuri, 15 martie, in cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor au loc dezbateri privind ordonanta Gojdu. Intr-o declaratie exclusiva acordata Romanian Global News, episcopul Ioan al Harghitei si Covasnei, invitat sa participe la dezbateri impreuna cu alti doi inalti ierahi ortodocsi din Transilvania, a mentionat ca se impune retragerea definitiva a Ordonantei guvernamentale privind acordul romano-maghiar de infiintare a Fundatiei Gojdu. Totodata, Preasfintia Sa a subliniat necesitatea aplicarii acordului romano-maghiar din 1937, care prevede restituirea integrala a patrimoniului Gojdu in conformitate cu testamentul acestuia.

Tot in aceasta dimineata, deputatul independent Aurelian Pavelescu a declarat pentru Romanian Global News ca ordonanta trebuie retrasa, iar ministrul Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa-si asume raspunderea pentru trimiterea in Parlament a unei asemenea „ordonante contrare interesului national”. Ministrul Ungureanu va participa si el, in cele din urma, la dezbaterea din Comisia Juridica din Camera Deputatilor, conform unui comunicat remis de MAE.

(foto: Prim-ministrul roman si Premierul maghiar)

 
Problema minoritatilor si imaginea Romaniei sunt dictate in exteriorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :679
Wednesday, 15 March 2006

{mosimage}La Targul de carte ce a avut loc in incinta pretioasa a Muzeului National de Istorie din Bucuresti, Fundatia Culturala Ideea Europeana a lansat volumul „Big Bangs Back”, volum ce il are ca autor pe criticul de arta Eugen Cojocaru, stabilit de ani buni in Germania si cu care cititorii Romanian Global News au mai facut cunostinta prin prezentarea galeriei sale de arta, Na-h-Vision de la Stuttgart.

{mosimage}Absolvent al Facultatii de Litere din Cluj, Eugen Cojocaru este un impatimit jurnalist, inainte de toate, si un atent observator al vietii politice internationale. Dupa un debut in 2002 cu un roman dedicat balcanismelor, in 2003 publica o carte de specialitate, „Arta – Concept si istorie”, o incununare a studiilor sale in teoria si istoria artei. Membru al Asociatiei Internationale a Artistilor Romani – Literart XXI si al Consiliului de Conducere al Asociatiei Scriitorilor Romani din Germania, Eugen Cojocaru si-a propus sa aduca in atentia publicului roman de pretutindeni, rodul observarilor sale atente din viata cotidiana. Asa cum isi incepe si „Big Bangs Back”, personajele din cartile sale au fost, exista si vor fi mereu in amintirea autorului.

RGN: Cum se vede Romania din Germania, domnule Cojocaru?

E.C.: Se vede bine numai daca te uiti cu atentie. Pentru cei care se intereseaza zilnic de situatia politica, sociala si economica a Roamniei stirile sunt contradictorii. Pe de-o parte ne bucuram sa citim ca investitiile strainilor cresc, ceea ce inseamna noi locuri de munca, pe de alta parte ne ingrijoreaza diferenta care se creeaza, din ce in ce mai mult, intre bogati si saraci. Discut cu multe cunostinte de aici si constat ca viata li se ingreuneaza  pe zi ce trece.

RGN: Trecand in alt registru, comunitatea romaneasca din Germania este mai unita acum, dupa 16 ani de la Revolutie? Cum stau lucrurile? Cum le vedeti dvs., din punctul dvs. de vedere?

E.C.: Cel putin pentru Stuttgart pot sa spun ca este mai unita. Din informatiile pe care le primesc din Heidelberg, Berlin, Carlsruhe pot sa apreciez ca este o tendinta din ce in ce mai evidenta de unire a romanilor. Bineinteles ca tarele noastre de romani, cicalitori si certareti, nu se dezmint nici departe de casa. In Munchen si Nurnberg aud inca de faptul ca sunt 2-3 chiar 4 asociatii si biserici, insa tendinta generala este de a ne uni. Poate cu timpul vom intelege ca aceste tare nu ne slujesc la nimic bun, nici pe plan national si nici international. E bine sa fie multe asociatii, insa nu sa se certe ci sa colaboreze, ce nu pot sa faca unii sa faca ceilalti si invers.

RG : La un moment dat a fi roman in Germania era o rusine din cauza imaginii care se indusese in presa. Nu era usor sa fii roman. Din cate am inteles in ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat. Se afirma romanii mai usor acum in Germania? Cel putin in ultima vreme?

E.C.: Pot sa spun ca in ultima vreme - in special datorita activitatii particulare a asociatiilor, nu a ambasadei sau misiunilor diplomatice (ICR de-abia de acum incepe sa isi faca simtita prezenta), cum ar fi dl. Herlo de la Heidelberg, care organizeaza deja de doi ani Festivalul  George Enescu -  se face foarte mult pentru comunitatea romana si nu numai, ci pentru bunul renume al romanilor. Incepem sa ne impunem usor-usor cu alta imagine decat cele colportate intentionat in occident, adica tigani, copii strazii, saracie si in rest nimic...

RGN: Chiar vroiam sa va intreb: societatea germana a mai scapat de cliseele, stereotipurile de dupa ’89 - ’90, imediat?

E.C.: Incet-incet se schimba si asta, insa am observat ca politica imaginii Romaniei, a prezentarii ei in occident, si in special in Germania, vine de la forurile superioare si aceasta este intentionat negativa. Sa va dau un exemplu edificator, zic eu. Am cunoscut autorul unei carti de la o editura mare de turism din Germania (nu vreau sa-i dau numele sa nu o prejudiciez insa ea ne aduce prejudicii noua), care a scris o carticica de turism, frumoasa de altfel, obiectiva, cu bune dar si cu rele, cu foarte multe lucruri pozitive despre romani si Romania, care nu erau cunoscute publicului german si pe care el o intitulase „Romania, soc cultural”,  in sens pozitiv, asa cum mi-a explicat, pentru ca nu este cunoscuta cultura noastra de catre nemti. Este si jumatate roman insa nascut si trait in Germania, deci fara a fi partinitor in vreun fel. Ei bine, a facut sute de fotografii cu manastiri, cu peisaje nemaipomenite cu oameni si locuri frumoase. A ales din acestea cateva care i s-au parut lui sugestive pentru colajul de pe coperta, o manastire si alte peisaje, si le-a propus editurii. Ei bine, a fost surprins cand a vazut catalogul oficial al acesteia in care cartea sa aparea cu o coperta care infatisa intr-adevar un delusor cu o capita de fan numai ca in prim plan statea o tigancusa! S-a revoltat impotriva politicii editurii de a nu-i fi publicat ceea ce el daduse BT (bun de tipar, n.n.) insa i s-a rapsuns ca nu au facut altceva decat sa dea si ceea ce exista in Romania, adica tigani, moment la care el a replicat ca si in Germania exista cersetori si skinheads, insa nu ei sunt reprezentativi pentru imaginea Germaniei. Stiti ce i s-a raspuns? Daca nu ii convine nu are decat sa nu mai colaboreze cu ei! De aici am tras concluzia ca aceste demersuri, de a ne arata mereu ceea ce nu suntem, vin din alte sfere decat putem noi controla si chiar banui.

RGN: Vroiam chiar sa va intreb: ati incercat vreodata sa faceti un sondaj, fie el si numai in randul cunostintelor - un neamt pe care il intrebi despre Romania ce poate sa iti raspunda? Ma gandesc doar ca in mintea tuturor sunt stereotipuri despre fiecare tara in parte. Spre exemplu, daca ne gandim la Canada, eu am imediat in minte castorul si frunza de artar, cascada Niagara si indienii.

E.C.: Nu am facut un sondaj propriu zis, insa cunosc multi nemti si peste tot unde am fost am adus discutia despre Romania – vine inevitabil datorita orginii mele. As aprecia, fara sa ma insel, ca 90-95% din ei cunosc imaginea Romaniei colportata de mass media lor, ceea ce spuneam mai devreme – copii saraci, tigani, copiii strazii etc...

RGN: Pentru ca este in sfera dumneavoastra de preocupare incurajati artistii romani stabiliti in Germania sa expuna atat acolo cat si in tara. Este asta si o contributie pe care v-o aduceti particular la imaginea Romaniei? Ce reactie au nemtii la arta romaneasca? Sunt impresionati sa ne descopere si altfel ?

E.C.: As vrea sa mentionez din start diferenta care este intre paturile conducatoare, elitele germane, politice, economice, culturale - care formeaza si impun o anumita imagine asupra unei tari, sa zicem – si poporul german caruia i se impune aceasta imagine. Cei din urma sunt deschisi si, daca vad ca este altceva decat stiau ei, asa cum sunt ei de obiectivi, recunosc ca intr-adevar s-au inselat, insa, din pacate, imaginea Romaniei nu este prezentata bine unui public care ar fi bine intentionat si in continuare sunt induse idei care ii fac sa ne vada altfel decat suntem. Pot sa va spun ca din expozitiile pe care le-am organizat in Germania am constatat ca publicul care a vizitat galeria mea sau expozitiile din alte locatii a ramas placut surprins de descoperirea unei alte fete a romanilor – sensibili, artisti desavarsiti, profunzi. Sculpturile si picturile pe care noi le prezentam in expozitii pot sa concureze fara rusine cu cele mai prestigioase nume ale momentului, insa ce ne deosebeste pe noi de altii este industria de marketing care sta in spatele unui artist occidental si lipsa acesteia in ceea ce ne priveste. Si aici am putea discuta ore in sir cum stim sau nu sa ne apreciem valorile adevarate si sa le promovam.

RGN: Aveti dreptate, insa toate astea se fac cu foarte multi bani si mai ales cu lobby. Ni se spune permanent ca suntem saraci. Stim si noi ca sunt probleme sociale ale tiganilor insa multi occidentali cred ca noi ca neam suntem „asupritori” ai minoritatilor nationale, ba mai mult italienii ne calificau in urma cu cativa ani ca mancatori de tigani, pana s-au confruntat cu un val de romani de etnie romma pe care nu au stiut cum sa-l managerieze si drept urmare le-au incalcat grosolan drepturile umane si i-au expulzat desi erau cu acte in regula. Atata vreme cat nu exista un contrabalans la toate aceste „campanii” de presa, cum apreciati din punctul dumneavoastra de vedere, ca jurnalist in primul rand, care a monitorizat imaginea Romaniei timp de cativa ani buni, judecand dupa modelul european care se aplica minoritatilor nationale din tarile cu traditie democratica? Cum vedeti acest joc de imagine pe care unele minoritati il fac in Romania si cu Romania, actor principal?

E.C.:  Subiectul urmatoarei mele carti este acesta, insa nu vreau sa divulg prea multe acum. Din cunostintele germane pe care le am insa, si cu care am vorbit despre acest subiect, drepturile pe care le cer unele minoritati nationale aici, si ma refer fara ocolisuri la ungurii din Romania, depasesc cu mult drepturile oricarei minoritati care este in Europa. Daca ungurii ar trai in Germania sau in Franta, si nu spun ca acolo nu sunt minoritati, sunt, insa daca ar cere drepturile pe care le cer aici ar fi o revolta din partea populatiei locale in primul rand ! Ei au in Romania mai multe drepturi decat orice minoritate din occident, si as vrea sa precizez ca ceea ce cer acum depaseste cu mult pragul de bun simt pe care il defineste insasi legea europeana in materie de drepturile minoritatilor. Fiind vorba acum si de aceasta manifestare de la Odorhei, este evident ca ei nu au nevoie de o autonomie culturala tocmai acum cand granitele sunt deschise cultural. Ei insa vin cu pretentia crearii unei enclave culturale  respingand cultura tarii in care traiesc iar asa ceva este de nepermis in occident ! Eu am avut o interventie dura pe langa FUEN, organizatie germana care apara drepturile minoritatilor in Europa de Est, recunoscuta ca fiind o grupare ce sprijina demersurile fara limite ale maghiarilor din Romania, iar raspunsul lor a fost concludent pentru mine. Din punctul meu de vedere si al cercetarilor media pe care le-am intreprins in ultimii 10 ani, chestiunea minoritatilor nationale din Romania nu se ia in interior ci vine din afara, la fel ca si imaginea Romaniei si talerul pe care aceasta sta. Din pacate noi, si nu ma refer la mine, ci la institutii care ar trebui sa faca asta si nu o fac, nu contracareaza cu nimic!

RGN: Va multumim pentru clipele acordate, pentru gandurile exprimate si va dorim succese in continuare.

E.C.: Va multumesc foarte mult, vreau sa va spun ca faceti o treaba excelenta, va citesc zilnic si ma bucur ca existati! Sper sa revin curand cu o noua lansare de carte si va doresc lectura placuta a „Bing Bangs Back”-ului ! 

 
Agresiune cu iz terorist impotriva unui membru al comitetului Helsinki la TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :312
Wednesday, 15 March 2006
Un reprezentant al Comitetului Helsinki Moldova, Maxim Belinschi, a fost agresat marti la Tiraspol de catre persoane necunoscute.

Belinschi a declarat miercuri presei de la Chisinau ca urma sa asiste marti la un proces de judecata intentat impotriva organizatorilor unui miting de protest al pensionarilor din regiune, desfasurat la 2 martie. Belinschi a spus ca in apropiere de sediul judecatoriei a fost agresat de catre trei necunoscuti care l-au urcat cu forta intr-un VAZ-2109 cu numere de inmatriculare C EW 858. Belinschi a fost amenintat cu un pistol si obligat sa raspunda la mai multe intrebari ce vizau activitatea sa si a Comitetului Helsinki in stanga Nistrului. El a fost amenintat cu moartea daca va mai aparea in aceasta regiune, iar membrii familiei sale - cu rafuiala. Ulterior a fost lasat pe malul Nistrului.

 Presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a calificat acest incident drept rafuiala. „Regimul totalitar de la Tiraspol poate fi comparat cu o grupare terorista foarte periculoasa. Cerem conducerii statului sa nu admita acordarea nici unui fel de statut acestei regiuni”, a declarat Uratu. Potrivit lui, de acest caz se ocupa MAI de la Chisinau, fiind deja informata conducerea statului si organismele internationale in domeniul drepturilor omului.

 
Trebuie sa viziteze Voronin Moscova?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :525
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Nu incape discutie ca raspunsul la intrebarea din titlu este, in principiu, pozitiv. Nimeni nu indeamna conducerea Republicii Moldova sa inchida obloanele dinspre estul tarii.

{mosimage}De unde, deci, aceasta privire interogativa? Din spirit de contradictie? Avem indoieli de dragul formei si al jocului de cuvinte? In nici un caz.

Am certitudinea ca preconizata calatorie a sefului statului in fosta metropola impune, totusi, niste nuantari. Daca el tine cu tot dinadinsul sa se duca la Moscova, asa cum ne-a marturisit recent la TVM, doar pentru a-l convinge pe Putin ca Smirnov e un infractor, iar rusii la noi nu sunt marginalizati, voiajul sau nu are absolut nici un rost.

Pozitia Kremlinului fata de Republica Moldova nu este, desigur, un rezultat al informarii proaste a liderului sau. Ar fi naiv sa credem ca politica Rusiei in spatiul postsovietic poate fi explicata prin faptul ca presedintele ei orbecaieste neputincios in nestire, poticnindu-se la tot pasul ba de revolutia rozelor din Georgia, ba de cea portocalie din Ucraina. Kremlinul a schimbat macazul, deoarece nu mai vrea, ca pe vremurile lui Eltan, sa se inroleze pe post de subordonat in tabara occidentala si incearca sa-si recastige maretia de altadata. In aceasta situatie, o vizita la Moscova are sens numai in cazul in care Putin renunta la obiceiul sau de a-si sterge picioarele de fostele republici sovietice si accepta sa cedeze un teren unde compromisul este imposibil. Cu alte cuvinte, nu mai insista asupra federalizarii Republicii Moldova si isi retrage neconditionat trupele din Transnistria. In caz contrar, voiajul in capitala Rusiei risca sa urce pe culmea penibilului. Liderii baltici, de exemplu, nu se duc la Moscova atata timp cat rusii ii desconsidera si ii trateaza de sus.

Unde mai pui ca Putin, in ciuda „mintii sale analitice”, vorba presedintelui Voronin, are si un defect capital. El nu stie sa asculte partenerii de discutie care nu cadreaza cu interesele geopolitice ale tarii sale. Din acest punct de vedere, conducatorii Republicii Moldova nu au cum fi pe gustul sau. Va fi in stare Putin sa cada de acord cu Voronin care considera, pe buna dreptate, ca nu este normal sa negociezi cu un regim criminal precum cel al lui Igor Smirnov? Sa fim seriosi.
Asupra capacitatii Rusiei de a intelege Republica Moldova planeaza, astfel, mai multe indoieli. Dincolo de acestea, in conditii normale, o vizita la Moscova, bineinteles, nu strica nimanui.

(Preluare cotidianul „Flux”, un editorial de Petru Bogatu)

 
Londra nu crede in aplicarea aceleiasi solutii in cazurile „Kosovo” si „Transnistria”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :307
Wednesday, 15 March 2006

„In cazul in care viitorul statut al Kosovo va prevedea independenta acestei regiuni, asta nu inseamna in mod automat ca si Transnistriei trebuie sa i se acorde independenta, or, originea si continutul acestor conflicte sunt absolut diferite”, a declarat marti ambasadorul Marii Britanii la Chisinau, John Byer, in cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir Voronin.

Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, John Byer a subliniat ca autoritatile londoneze dezaproba categoric speculatiile privind posibilitatea elaborarii unui scenariu universal de depasire a conflictelor interne in Europa. Ambasadorul a spus ca Marea Britanie sprijina cu fermitate opinia autoritatilor de la Chisinau, potrivit careia solutia acestui conflict trebuie cautata in limitele constitutionale ale Republicii Moldova, respectandu-se independenta si integritatea teritoriala a acestei tari.

Diplomatul britanic a confirmat disponibilitatea tarii sale de a contribui la accelerarea proceselor de apropiere a Republicii Moldova de UE, inclusiv la extinderea exporturilor moldovenesti in statele membre si la facilitarea regimului de vize in spatiul Shengen pentru cetatenii moldoveni. Byer a exprimat sprijinul tarii sale pentru actiunile comune ale Republicii Moldova si ale Ucrainei, orientate spre legalizarea circulatiei marfurilor prin punctele vamale de la frontiera moldo-ucraineana. El a declarat ca Marea Britanie apreciaza pozitia Ucrainei in privinta instituirii transparentei si legalitatii la frontiera cu Republica Moldova, subliniind ca tara sa va incuraja pe toate caile consolidarea acestui proces, pe care il considera corect, necesar si firesc. 

Voronin si Byer au fost unanimi in opinia ca pasii comuni ai Chisinaului si ai Kievului in vederea instituirii unui control legal la frontiera urmeaza sa fie armonizati cu activitatea Misiunii UE de asistenta la hotarul moldo-ucrainean.

 
Gradinita romaneasca la CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}In Castellon, mamicile romance care au copii cu varsta cuprinsa intre un an si trei ani, pot sa se duca din nou la serviciu si sa isi lase micutii la gradinita “San Nicolas”, in grija celor doua educatoare romance.

{mosimage}Infiintata in septembrie 2005, gradinita “San Nicolas” din Castellon are deocamdata inscrisi doisprezece copii (sase romani si sase spanioli), informeaza Actualitatea Romaneasca. Situata langa stadionul local, gradinita este deschisa tot anul, de luni pana sambata, de la 8 la 20.00, si face inscrieri pe tot parcursul anului. Directoarea Cristina Atanasiu si asociata sa Mirela Matei sunt educatoare cu experienta. “Am plecat din Romania in 2000, unde am lucrat ca profesoara de engleza timp de 10 ani. Cand am venit in Spania m-am angajat ca educatoare, iar de anul trecut am reusit sa deschid aceasta gradinita, impreuna cu asociata mea, care are si ea experienta de educatoare”, povesteste Cristina Atanasiu. Copiii sunt mici, iar proiectele educationale sunt adaptate. “Vrem sa facem si cursuri de limba romana din septembrie, asa incat vom cauta un educator care sa stie si romana dar si valenciana. Deocamdata, pentru ca avem copii atat de mici, activitatile sunt bazate pe joc si ingrijire speciala a copiilor de un an, un an si jumatate”, ne-a povestit directoarea gradinitei. Cat despre tarife, pentru program scurt (6 ore), pretul este de 100 de euro pe luna, iar pentru program intreg (10 ore), tariful este de 180 de euro pe luna. “Se poate dormi, copiii au un dormitor special amenajat, dar in pret nu este inclusa deocamdata mancarea. Noi ne-am gandit sa aducem, iar atunci tariful va fi in plus cu 70 de euro pe luna pentru mancare. Pentru inceput multI parinti au spus ca vor sa aduca pentru copii mancarea de acasa, mai ales pentru cei foarte mici”, a mai precizat Cristina Atanasiu.

 
480.000 de cereri pentru Decretul Flussi 2006 au fost deja depusePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :308
Wednesday, 15 March 2006
Pana la ora oficiala de inchidere a oficiilor postale din Italia acreditate sa primeasca cereri pentru Decretul Flussi 2006, fusesera depuse deja 478.957 de cereri din partea angajatorilor interesati sa aduca in Italia muncitori straini.

Datele oficiale au fost facute publice de catre administratorul delegat al Postei Italiene, Massimo Sarmi. Sarmi a mai spus ca nici o persoana care se afla la coada la ora oficiala de inchidere, 17.30, nu a fost trimisa acasa fara sa depuna cererea si ca acolo unde a fost nevoie a fost prelungit programul postei, asa cum era indicat inca dinainte de startul cursei de depunere a cererilor.

Conform datelor furnizate pana in prezent de autoritati, cele mai multe dintre cereri au fost depuse, asa cum era de asteptat, la Roma (47.818, reprezentand 10.16% din numarul total), la Milano (33.481 – 7.11%), la Torino (21.220 – 4.51%) si Brescia (19.463 – 4.13%). Un numar relativ mare de cereri, peste 2% au fost depuse si in provinciile Bologna (13.426 – 2.85%), Verona (12.297 – 2.61%), Venetia (11.068 – 2.35%), Padova (10.977 – 2.33%), Treviso (10.610 – 2.25%), Modena (10.456 – 2.22%), Napoli (9.989 – 2.12%), Firenze (9.931 - 2.11%) si Bergamo (9.404 – 2%). Peste 1% din cereri au fost depuse in provinciile Vicenza (8.920 – 1.89%), Perugia (8.778 – 1.86%), Salerno (8.171 – 1.74%), Reggio Emilia (5.942 – 1.26%), Cuneo (5.467 – 1.16%), Parma (5.249 – 1.11%), Forli Cessena (5.116 – 1.09%), Mantova (4.999 – 1.06%), Caserta (4.947 – 1.05%) si Reggio Calabria (4.959 – 1.05%), in timp ce in restul provinciilor italiene numarul de cereri depuse marti, 14 martie, intre orele 14.30 si 17.30, la oficiile postale a fost sub 1% in fiecare provincie. Cele mai putin cereri au fost depuse la oficiile postale din Oristano (436), Trento (382), Enna (370), Isernia (368).

Aceasta este numaratoarea valabila la ora 16.31, cand numarul total de cereri depuse in intreaga Italie era de 470.881.

La ora 14.45, la numai 15 minute de la deschideea oficiala a oficiilor postale acreditate, fusesera deja primite 130.000 de cereri. Cu o medie de aproximativ 8.000 de cereri prezentate in fiecare minut se poate spune ca 75% din cotele puse la dispozitie de Decretul Flussi 2006 au fost deja epuizate.

 
Film romanesc despre imigratie, prezentat in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :274
Wednesday, 15 March 2006
Filmul “El Pasaje” (Pasajul) realizat de Stefan Constantinescu, un roman care traieste in Suedia, despre trei chilieni refugiati care au ajuns in Romania, va fi prezentat la Thessaloniki International DocMarket, ampla manifestare cinematografica ce va avea loc in Grecia in perioada 16-20 martie.

In 2006, “El Pasaje” va fi prezentat la diverse festivaluri din Romania, Germania, Chile si Suedia, informeaza Actualitatea Romaneasca. Filmul de 62 de minute este constituit din interviuri si plaseaza in centru istoria pe care o spun trei chilieni ajunsi in Romania via Peru, dupa lovitura de stat condusa de Pinochet in 1973. Ei au ales alternativa dictaturii comuniste a lui Ceausescu. Destainuirile lor tin de un traseu cu labirinturi: cum au fost primiti in aceasta tara, cum au primit apartamentele in doua din cartierele bucurestene, cum au incercat sa se adapteze intr-o tara care corespundea din punct de vedere politic viziunii lor si cum visele li s-au naruit, doi dintre ei ajungand apoi in Suedia. Autorul sustine ca unul dintre cei trei refugiati este inca in Romania, unul traieste in Suedia, iar cel de-al treilea a parasit Suedia dupa 23 de ani si incearca sa se adapteze in propria lui tara, Chile. “Este un film despre refugiati, prejudicii si singuratate, un film care descopera diferentele sistemelor sociale din Chile, Romania si Suedia”, spune autorul. Proiectul a fost finantat de statul suedez. Artistul Stefan Constantinescu s-a nascut in Bucuresti in 1968. A absolvit, in 1996, Academia de Arte din Bucuresti, iar in 1998 - Academia Regala de Arta din Stockholm.

 
Burse oferite de statul roman in Italia PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :200
Wednesday, 15 March 2006
Bursele “Vasile Parvan” la “Accademia di Romania” din Roma si “Nicolae Iorga” la Institutul roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia sunt acordate pentru urmatoarele domenii: istorie si stiinte sociale, arheologie, arhivistica, biblioteconomie.

De asemnea, sunt acordate cinci burse pentru filologie clasica si moderna, alte trei burse pentru istoria artei si arhitectura, cate trei burse pentru literatura si studii literare si arte, muzica, arte plastice, teatru, informeaza Actualitatea  Romaneasca.

Pentru domeniile stiinte economice si stiinte exacte sunt disponibile 4 burse, in timp ce pentru matematica, fizica si chimie cate doua burse. Cuantumul bursei se stabileste anual, fara a depasi 800 euro/luna. Bursierii beneficiaza, de asemenea, in mod gratuit, de cazare si de utilizarea spatiului de studiu si cercetare al celor doua institutii.

O persoana poate beneficia o singura data de o bursa din aceasta categorie.

La concurs se pot inscrie cetateni romani cu domiciliul in Romania, care au cunostinte de limba italiana cel putin de nivel mediu, precum si de limba engleza sau de limba franceza si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt absolventi de studii superioare de lunga durata, cu diploma de licenta sau echivalenta, de masterat sau studii aprofundate.

 
O noua vizita la Chisinau pentru Radu de Hohenzolern-VeringenPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :321
Wednesday, 15 March 2006
Reprezentantul special al Guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila, Radu de Hohenzolern-Veringen, s-a aflat inaceasta saptamana la Chisinau, in cadrul unei vizite oficiale.

Prezent in capitala basarabeana, acesta a declarat in cadrul intrevederii cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu ca „avem obligatii morale fata de istoria noastra comuna sa veghem la destinul nostru si sa construim ceva durabil pentru viitor. Suntem dispusi sa deschidem pentru Republica Moldova legaturile cu alte instrumente europene de cooperare”.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa si imagine al Parlamentului, principele Radu de Hohenzolern-Veringen a afirmat ca Romania poate sprijini Republica Moldova in drumul sau european printr-un sir de instrumente de cooperare, in special in domeniile militar, cultural si educational.

El a mai anuntat ca, in urma vizitei din septembrie 2005 in Republica Moldova, a stabilit un sir de contacte cu autoritatile locale din Botosani, Iasi, Bacau si Neamt, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu partenerii din Republica Moldova. Oficialul roman a subliniat faptul ca aproximativ 100 oameni de afaceri, reprezentand peste 80 companii romane, sunt interesati in initierea unor proiecte transfrontaliere si in dezvoltarea relatiilor economice cu partenerii din Republica Moldova, informeaza Moldova Azi.

Marian Lupu a precizat ca Parlamentul Republicii Moldova opteaza pentru reanimarea activitatii comisiei interparlamentare mixte moldo-romane si pentru semnarea unui memorandum de cooperare cu forul legislativ de la Bucuresti. Lupu a solicitat Romaniei asistenta consultativa si tehnica, precum si sustinere in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, mentionand ca TACIS, actualul mecanism de asistenta a UE pentru tarile CSI, nu mai corespunde exigentelor actuale ale Republicii Moldova.

 
Rugaciuni pentru parintele Mihail CazacuPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :232
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Parintele Mihail Cazacu, unul dintre cei mai iubiti duhovnici ortodocsi romani din Toronto, este in prezent grav bolnav.

{mosimage}Cum singura sa dorinta este sa poata sa traiasca macar pana ce va reusi sa isi duca la bun sfarsit proiectul inceput, acela de a construi o manastire in Romania, parintele are nevoie de rugaciunile tuturor celor care l-au cunoscut, si nu numai, la fel cum, pe parcursul activitatii sale de duhovnic, s-a rugat pentru sufletele celor care i-au cerut ajutorul. Mai multe informatii despre starea de sanatate a parintelui pot fi aflate de la Corul romanesc Agni Parthene, adresa de e-mail agniparthene@nediwww.com, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Bunavestire, sarbatorita la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 15 March 2006
Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen si-a anuntat deja programul special pe care il va organiza vineri, 24 martie, si sambata, 25 martie, cu prilejul sarbatorii Buneivestiri.

Prima zi a manifestarilor religioase va incepe la ora 21:00, cand, pana la ora 00:30, se va savarsi Slujba Privegherii, incluzand Vecernia cu Litie si Utrenia, urmata de Sf. Liturghie. La aceasta sunt invitati toti iubitorii slujbelor ortodoxe, care doresc sa o cinsteasca, astfel, pe Fecioara Maria, cea care se afla in centrul acestei sarbatori importante pentru crestini. Cea de-a doua zi de celebrare va fi marcata la ora 19:00, dupa slujba Vecreniei, de conferinta cu tema: "Ortodoxie, ecumenicitate si ecumenism", pe care o va sustine PS Sofian Brasoveanul, informeaza capela romaneasca. In cadrul cuvantarii se vor da raspunsuri la intrebari precum: Ce se intelege prin dimensiunea ecumenica a Ortodoxiei? Care este diferenta intre ecumenicitatea credintei si ecumenismul birocratic? Ce urmareste Biserica prin dialogul cu celelalte religii? La ce trebuie sa ne conduca un dialog cu adevarat ecumenic? Ce inseamna sa fim ortodocsi in societatea pluriconfesionala si multireligioasa contemporana? Sau Cum putem trai ecumenicitatea credintei noastre in familie, parohie, societate? Conferinta va continua cu un dialog pe aceasta tema de stringenta actualitate, in spatiul si timpul de astazi.

 
Spitalul de copii din Sighet, ajutat de elvetieniPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :231
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Asociatia Hilfswerk Kinderspital Sighet organizeaza in perioada 13-16 martie o serie de concerte a caror scop este sa colecteze bani pentru spitalul de copii din Sighet.

{mosimage}Primul spectacol din aceasta suita a avut loc luni 13 martie, la "Kirche St. Peter" din Zurich, cel de-al doilea s-a desfasurat marti, 14 martie, in "Reformierte Kirche" din Meilen, in timp ce urmatoarele reprezentatii sunt programate sa aiba loc miercuri, 15 martie, de la ora 19:30, in "Stadthaussaal" din Winterthur si joi, 16 martie, incepand cu ora 20:00 in "Kirche St. Laurenzen" din St. Gallen. Intrarea este libera, iar la final se va face colecta respectiva destinata sustinerii institutiei spitalicesti din Romania, anunta Casa Romanilor din Elvetia.

 
Romania, din nou in atentia organizatorilor Premiului Giuseppe AcerbiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :184
Wednesday, 15 March 2006
Sala de conferinte de la Accademia di Romania din Roma va gazdui sambata, 18 martie, de la ora 10:00, prezentarea „Caietelor Premiului Literar Giuseppe Acerbi”.

Alegerea Romaniei, facuta in urma propunerii Asociatiei Giuseppe Acerbi, a plecat de la dorinta de a alatura si cunoaste cultura unei tari care are multi reprezentanti in Italia, mai ales in Castel Goffredo, locul de bastina al acestui premiu literar. Premiul Acerbi, conform specificului sau, a incercat sa aprofundeze si sa sustina cultura, arta si valorile umane, dar si fluxul intens de relatii comerciale si economice care leaga deja Romania de Italia, informeaza Accademia di Romania. Aceasta actiune din capitala Italiei va fi ultimul eveniment Acerbi dedicat Romaniei si consta in publicarea acestor caiete care au in prim plan cultura si literatura romana.

 
Concurs dedicat sculpturii romanesti pentru romanii din diasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 15 March 2006
Radio Romania International lanseaza un concurs cu premii, consacrat sculpturii romane, in care un accent aparte va fi pus pe cele mai imporante nume romanesti care au marcat aceasta disciplina artistica pe plan mondial.

Printre acestia se numara unul dintre cei mai importanti sculptori ai secolului XX, Constantin Brancusi, dar si Ion Irimescu, care a murit la sfarsitul lunii octombrie 2005, la venerabila varsta de 102 ani, Dimitrie Paciurea, George Apostu, Oscar Han, Ion Jalea, Cornel Medrea, Gheorghe Dimitrie Anghel, Constantin Baraschi, Gheorghe Iliescu-Calinesti, Constantin Lucaci, Frederik Storck, Paul Vasilescu, Geza Vida, Vlad Ciobanu, Mihai Buculei ori Marcel Guguianu.

Ultimul dintre artistii mentionati, octogenarul maestru Guguianu, este, de
altfel, unul dintre principalii promotori si sprijinitori ai concursului initiat de RRI, prin Fundatia pe care o conduce. Nascut la Barlad, la 28 iunie 1922, Marcel Guguianu a participat la zeci de expozitii din tara si strainatate. Operele sale, sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi in bronz sau marmura ale unor mari personalitati romanesti, sunt amplasate in parcuri si gradini publice, in institutii si muzee sau se afla in colectii particulare din Romania, din alte tari europene, dar si din SUA, Canada, America de Sud si Japonia.

Romanii care vor sa ia parte la acest concurs sunt invitati sa urmareasca emisiunile si site-ul RRI, sa raspunda in scris, corect si complet, la cateva intrebari si pot sa se afle, astfel, pe lista castigatorilor. Concursul, cu premii tentante, doua sejururi, pentru cate o persoana, de 10 zile (9 nopti), cu pensiune completa, la sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie 2006, la Bucuresti (pentru a vizita muzee si ateleirele unor sculptori), Targu Jiu (pentru a cunoaste locurile natale si operele lui Brancusi), Craiova (pentru a cunoaste unul dintre proiectele Fundatiei Guguianu) si Barlad (pentru a vedea Pavilionul expozitional Marcel Guguianu), va dura pana la 31 martie 2006, data postei. Castigatorii va trebui sa isi asigure pe cont propriu transportul extern si, in cazul in care este nevoie, viza pentru Romania.

Pentru cei care nu castiga Marile Premii, radio Romania International a pregatit numeroase premii in obiecte, legate de viata si opera unora dintre cei mai importanti sculptori romani, oferite de autoritatile locale din Targu Jiu, de Fundatia "Marcel Guguianu", de artisti plastici consacrati si de cei doi parteneri media ai concursului: Radio Oltenia Craiova si ziarul "Gorjeanul", din Targu Jiu.

Cele patru intrebari sunt: In ce perioada a trait Constantin Brancusi?  In ce oras din Romania se afla Pavilionul expozitional Marcel Guguianu? Numiti cel putin 3 sculptori romani de renume si Numiti cateva muzee in care se afla opere ale lui Brancusi, respectiv Guguianu. Concurentii sunt rugati sa scrie, odata cu raspunsurile, si care a fost motivatia lor de a participa la concurs. Adresa este Radio Romania International, str. G-ral Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti, PO Box 111, cod 010165, fax 00.40.21.319.05.62, e-mail: ro@rri.ro sau roman@rri.ro .

Castigatorii vor fi anuntati dupa jumatatea lunii aprilie 2006, pentru a-si putea pregati din timp sejurul in Romania, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Cineasta Oana Suteu, la un Festival International de Film din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :204
Wednesday, 15 March 2006
Cineasta romanca Oana Suteu isi va prezenta joi, 16 martie, de la ora 21:30, la Place des Arts (Cinquieme salle), in cadrul Festival International du Film sur l’Art din Montreal, filmul „Point de fuite”.

Pelicula beneficiaza de scenariu, montaj, realizare si concept original (acesta din urma, in colaborare cu coregrafa Ginette Laurin) realizate de romanca si are ca punct de plecare spectacolul Passare, realizat in urma cu doi ani de compania de dans O Vertigo. Un alt aspect inedit al filmului il reprezinta faptul ca el se inspira din legenda romaneasca a Mesterului Manole, informeaza publicatia „Pagini Romanesti”. Desi este a patra oara cand participa la aceasta manifestare culturala, pentru Oana Suteu este prima oara cand este inscrisa in competitia oficiala, la sectiunea Carrefour de la creation.

„Point de fuite” este povestea unui arhitect aflat intr-o perioada zbuciumata a existentei sale, marcata de o ruptura pe plan sentimental si de o noua creatie architecturala. “Este o dorinta ascunsa, pe care am reusit s-o realizez cu acest film”, spune Oana Suteu. „Cand am plecat din tara, ma intrebam care poate fi rostul meu in afara Romaniei. De atunci, am pastrat mereu dorinta de a-mi exprima, intr-un fel sau altul, cultura. Si iata ca, acum, toata echipa cu care am lucrat a fost introdusa in acest univers, descoperind imaginile cu manastirea Curtea de Arges si citind diferite versiuni ale legendei Mesterului Manole”, informeaza publicatia romaneasca.

Oana Suteu se afla la Montreal de mai bine de un deceniu, dupa ce si-a inceput studiile de multimedia la Academia de Teatru si Film din Bucuresti, urmand sa continue pe pamant canadian cu cele de productie cinematografica de la Universitatea Concordia. Cineasta a mai facut in Romania montaj pentru scoala BBC si filme experimentale pentru Fundatia de Arte Vizuale din Bucuresti, iar la Montreal a inceput ca tehnician intr-o casa de postproductie, pentru a ajunge sa monteze documentare la ONF.

 
Prezente romanesti in peisajul francofon din MontrealPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :536
Wednesday, 15 March 2006
Consulatul General al Romaniei la Toronto si Colegiul Universitar Glendon ii asteapta pe toti cei pasionati de francofonie la intalnirea „Franceza impartasita-prezente romanesti” care se va desfasura luni, 20 martie, in intervalul orar 12:00-14:00, la aceasta institutie de invatamant canadian.

Manifestarea are loc in cinstea Zilei Internationale a Francofoniei si va contine mai multe conferinte pe aceasta tema. Ziua va incepe la ora 12:00, cu cateva extrase din piesa „Les Mers rouges”, urmand ca de la ora 12:50 a aiba loc un tur al galeriei, iar de la ora 13:15 sa fie rostite cateva alocutiuni de catre Directorul Colegiuklui, Kenneth McRoberts, si Consulul General al Romaniei la Toronto, Nicanor D. Teculescu, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Totodata, in cadrul actiunii vor mai avea loc si cateva dezbateri pe tema prezentelor romanesti in peisajul francofon sau a interferentelor spirituale de ieri si de azi dintre Romania si spatiul francofon, cu participarea Secretarului Societatii de Istorie din Toronto, Valery Vlad.

Colegiul Universitar Glendon se afla la adresa 2275, avenue Bayview, Toronto, cei interesati de aceasta actiune fiind rugati sa isi anunte participarea la numarul de telefon 416-585-5802.

 
Noi deplasari in eparhie pentru IPS Nicolae CondreaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :250
Wednesday, 15 March 2006
Lunile martie si aprilie vor constitui pentru arhiepiscopul Nicolae Condrea, ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, un nou moment de efectuare a itinerariului sau pastoral, deja traditional.

Timp de o luna de zile, acesta se va afla in randul romanilor ortodocsi din cele doua tari, programul incepand joi, 23 martie, cu sedinta Consiliului Eparhial la Centrul din Chicago, urmat vineri, 24 martie, de sedinta Protopopiatului pentru Centru SUA in acelasi loc, si sambata, 25 martie, de sarbatoarea Buneivestiri, cu oficierea Sfintei Liturghii in Catedrala „Sfintii Imparati” din Chicago. Dupa ce duminica, 26 martie, ierarhul se va afla pentru slujba tot la Catedrala din Chicago, urmatoarea duminica, pe 2 aprilie, va oficia Sfanta Liturghie in parohia „Sfantul Nicolae”, New York, pe 8 aprilie, va sluji Sfanta Liturghie in biserica misiunii „Sfintii Trei Ierarhi”, Syracuse, din statul New York, duminica, pe 9 aprilie, oficiaza Sfanta Liturghie in parohia „Sfanta Treime”, Rochester, acelasi stat New York, iar in Duminca Floriilor, care in acest an se sarbatoreste pe 16 aprilie, va sluji Liturghia in parohia „Sfantul Nicolae” din Vancouver. Itinerariul se va incheia in perioada 17 – 22 aprilie, care coincide cu Saptamana Patimilor, cand ierarhul va oficia slujba Deniilor in Catedrala „Sfintii Imparati” din Chicago, loc unde se va desfasura pe 23 aprilie si slujba Invierii Domnului.

 
Dramaturgi romani la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 15 March 2006
O serie de piese de teatru romanesc contemporan vor fi prezentate in perioada 16-19 martie, in cadrul celei de-a sasea editii a Festivalului International al Noii Dramaturgii – F.I.N.D. 6, organizat de unul dintre cele mai cunoscute teatre berlineze, Schaubuhne am Lehniner Platz.  

In acest an festivalul se axeaza pe explorarea dramaturgiei tarilor care se afla de-a lungul noii frontiere a Uniunii Europene largite, acesta fiind si motivul pentru care in zilele festivalului vor fi prezentate aici piese din Romania, Ungaria, Bulgaria si Trucia. Piesele vor fi prezentate in traducere in limba germana, sub forma unor lecturi scenice (cu actori germani si regizor german). Piesa „Kebab” a tinerei regizoare si autoare dramatice din Romania, Gianina Carbunariu, va fi prezentata in premiera germana sambata, 18 martie.  Au mai fost selectate piesele For Rent de Ozen Yula (Turcia), O jumatate de Theodora Dimova (Bulgaria) si Inaltarea calaului de Kornel Hamvai (Ungaria).

In cadrul altei sectiuni a festivalului, sase dramaturgi din sase tari participa la proiectul colectiv “Orient Express” cu scurte texte dramatice scrise la comanda teatrului. Din Romania a fost selectat si invitat sa participe la acest proiect dramaturgul Stefan Peca.  

Selectia titlurilor  si a autorilor a fost facuta de un comitet de lectura al organizatorilor Festivalului pe baza unui mare numar de texte contemporane care le-au fost puse la dispozitie de catre institutele culturale ale tarilor aflate in atentia organizatorilor editiei din acest an a festivalului. 

Tot in cadrul F.I.N.D.6 -studenti ai Universitatilor de teatru din Sofia, Bucuresti si Berlin vor  prezenta, sub forma unui spectacol colectiv, rezultatele unei anchete documentar-teatrale pe tema “Europa”,  efectuata de studenti in fiecare din cele trei capitale. Studentii Universitatii de Teatru si Film din Bucuresti, Ioana Paun (regie), Sanziana Bubura Nicola si Alexandru Secareanu (actorie) sunt si ei prezenti la Berlin pentru a participa la acest workshop.

O masa rotunda consacrata prezentarii peisajului teatral romanesc din perspectiva tinerei generatii de dramaturgi si regizori va avea loc luni, 20 martie la Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu”, venind sa adauge un plus de informatii  pentru cei interesati de fenomenul  teatral romanesc contemporan. Vor participa ca invitati criticul teatral Cristina Modreanu, regizoarea si autoarea Gianina Carbunariu si autorul Stefan Peca. Discutia va fi moderata de catre Adriana Popescu, directorul Institutului Cultural Roman din Berlin si va fi sustinuta cu exemplificari video din spectacole romanesti actuale.

 
Dans si muzica folclorica romaneasca in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Romania/Romanian Global News
Accesari :150
Wednesday, 15 March 2006
{mosimage}Asociatia franco-romana Villeneune d’Ascq – Iasi (A.V.A.I) va organiza la inceputul lunii aprilie un spectacol de dans si muzica folclorica din Romania, sustinut de trupele „Doina Carpatilor” si „Constelatia Brazilor”.

{mosimage}Cele doua ansambluri din Romania vor sustine sambata, 1 aprilie, un spectacol special la Cite Scientifique din Villeneuve d’Ascq, de la ora 19.30.

Pretul biletelor este de 3 euro si 2 euro cu reducere. Pentru confirmarea, in avans, a participarii la spectacol cei interesati pot trimite un e-mail la adresa avai_03@yahoo.fr.

 
Pictorul Lucian Popescu expune din nou in ElvetiaPDF Print E-mail
Wohlen, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :179
Wednesday, 15 March 2006
Pictorul de origine romana Lucian Popescu va expune in lunile martie si aprilie la Galeria Kontrast, din orasul elvetian Wohlen, vernisajul expozitiei urmand sa aiba loc sambata, 25 martie, de la 17:00 la 19:00.

Manifestarea artistica se va desfasura in perioada 25 martie-15 aprilie si va putea fi vizitata in zilele de joi si vineri, intre orele 14:00 si 18:00, sambata intre 10:00 si 16:00 si in duminicile din 26 martie, 2 si 9 aprilie, in intervalul orar 13:00 si 16:00. Galeria care va gazdui acest eveniment se afla la adresa Bahnweg 21, 5610 Wohlen, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. 

Lucian Popescu s-a nascut in anul 1936 in judetul Calarasi, judet in care si-a inceput studiile, finalizate ulterior la Bucuresti. Talentul sau a fost remarcat din primii ani de liceu de catre profesorul Teodor Romanati, perimul care i-a deschis pasii spre pictura. Artistul Lucian Popescu a obtinut locul intai la un concurs regional de pictura, in anul 1953, mai tarziu fiind unul din castigatorii concursului de desen organizat in 1961 de Studioul Anima-Film (sub conducerea regizorului Ion Popescu Gopo). Lucian Popescu a lucrat ca desenator tehnic si ca proiectant in arhitectura, a colaborat cu lucrari de grafica la revista de specialitate „Celuloza si Hartie“ RECOM („REclama COMerciala“) si, impreuna cu unchiul sau, graficianul Gheorghe Popescu, la Editura Agro-Silvica. Din 1974 traieste in Elvetia impreuna cu familia sa, unde a lucrat ca grafician pentru concernul ABB din Baden pana in anul 1996, cand a iesit la pensie. In prezent, pictorul locuieste in Nussbaumen, ducand o viata activa, culturala si romaneasca. Totodata, Lucian Popescu este unul dintre initiatorii Clubului Roman Baden.

 
Intalnire literara romaneasca in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :208
Wednesday, 15 March 2006
Cu ocazia aparitiei bilingve, romano-franceze, a lucrarii „Romania. Drumul catre Bruxelles”, scriitorii si jurnalistii romani Ioan Barnu, Jean-Yves Conrad, Ilie Purcanu si Doru Motoc vor participa luni, 20 martie, la o intalnire literara speciala.

Evenimentul se va desfasura, de la ora 19.30, la Sala Oglinzilor din Bruxelles, in prezenta ambasadorului Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Lazar Comanescu.

Dezbaterile pe teme literare vor fi urmate de spectacolul „Razboiul de inghetata”, realizat de copiii de la scoala Waldorf din Ramnicu Valcea, dupa o brosura editata de Comisia Europena in 1998, pentru copii cu varste intre 7 si 12 ani.

Seara romaneasca la Bruxelles va fi organizata de catre Casa Culturala Belgo-Romana Arthis si Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 02/511.34.20, sau la adresa de e-mail reservations@arthis.org. Intrarea este libera.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions