Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Basescu s-a intalnit la Odorhei cu Episcopul Ioan al Harghitei si CovasneiPDF Print E-mail
Odorheiu Secuiesc, Romania/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 16 March 2006

Atata autonomie va fi la Odorheiu Secuiesc cata va fi in Arad, Brasov sau alte orase a spus presedintele Basescu la iesirea din cladirea primariei din Odorheiu Secuiesc.

Dupa convorbirile de la primarie, presedintele s-a deplasat la una dintre bisericile ortodoxe romanesti din Odorhei, unde a fost intampinat de Episcopul Ioan al Harghitei si Covasnei. Preasfintia Sa l-a invitat pe Basescu sa viziteze si cu alte ocazii judetele Harghita si Covasna, pentru ca in cele doua judete romanii se simt uitati in propria tara.  
 
Basescu in vizita fulger la Odorheiu SecuiescPDF Print E-mail
Odorheiu Secuiesc, Romania/Romanian Global News
Accesari :541
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Presedintele Basescu a plecat joi, 16 martie, in nota obisnuita, intr-o vizita fulger la Odorheiu Secuiesc.

{mosimage}Intampinat cu palinca si cu kurtos colac la intrarea in Primaria din Odorheiu Secuiesc, presedintele a purtat discutii cu primarul din Odorhei, cu prefectul Harghitei si cu alte autoritati locale.

Basescu a declarat ca nu are nici un fel de retineri in a vizita orice zona a Romaniei, aflata in interiorul frontierelor. El i-a felicitat pe maghiarii din Romania pentru ziua de ieri, si pentru modul decent in care s-au desfasurat manifestarile Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Pana la orele 15.30, presedintele Basescu nu se intalnise cu Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiu Secuiesc, si nici cu Episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei, aflat la una din cele doua biserici ortodoxe romane din Odorhei. De asemenea, presa nu a fost inca anuntata daca presedintele va vizita orfelinatul greco-catolic Casa Sfantul Iosif, acolo unde cu ceva ani in urma maicutele romance au fost aruncate afara de catre extremisti maghiari.

Asociatiile romanesti din judetele Harghita si Covasna au transmis doua memorii presedintelui Basescu, prin care cereau sa fie primite la Cotroceni pentru a-si exprima nemultumirile legate de modul in care sunt tratati romanii de catre autoritatile locale maghiare din cele doua judete.

 
Problema Gojdu in ziarul ZiuaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :474
Thursday, 16 March 2006

Afacerea Gojdu: sfidarea merge pana la capat

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat ieri pozitiv Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului cu Ungaria din octombrie 2005 prin care este infiintata o noua Fundatie Gojdu supusa legislatiei maghiare.

Ordonanta a primit si o declaratie interpretativa absolut inutila care prevede ca "textul Acordului nu aduce in nici un fel atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei non-profit Gojdu, cu sediul la Sibiu (...) si nici drepturilor acesteia, in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu, create in baza Testamentului lui Emanuil Gojdu, asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta, care au apartinut inainte de nationalizare Fundatiei Gojdu". De asemenea, "textul Acordului nu aduce atingere prevederilor Acordului din 1937 intre Romania si Ungaria, privind reglementarea definitiva a afacerilor interesand Fundatia Gojdu, semnat la Bucuresti, la 27 octombrie 1937, care continua sa ramana in vigoare", mai arata amendamentul. Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare "Gojdu" va fi dezbatuta, saptamana viitoare, de plenul Camerei Deputatilor.

Declaratie inutila

Declaratia interpretativa a fost propusa de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu prezent la dezbaterea de ieri si a primit sprijinul total al deputatului conservator Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei. Textul lipit ieri la ordonanta de urgenta este absolut inutil de vreme ce Parlamentul de la Budapesta a ratificat textul Acordului asa cum a fost semnat in octombrie 2005, iar Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins orice fel de modificari ulterioare promovate de legislativul roman. Chiar ministrul Ungureanu a indicat ca declaratia interpretativa este inutila precizand ca are valoare unilaterala, nefiind necesara acceptarea ei si de catre Parlamentul Ungariei care deja a ratificat acest Acord bilateral.

Ministrul Ungureanu a refuzat sa ofere explicatii asupra intentiei Ministerului de Externe de retragere a ordonantei de urgenta din Parlament, aruncand vina pe "unele speculatii de presa". In realitate nu este vorba de nici un fel de speculatii de presa, ci de un comunicat oficial al ministerului pe care Mihai Razvan Ungureanu il conduce, comunicat pe care il redam in facsimil.

Sergiu Andon in contra partidului

Sergiu Andon a facut tot posibilul ca Ordonanta lui Ungureanu sa primeasca un aviz favorabil sustinand-o in ciuda Partidului Conservator din care face parte. Conservatorii s-au exprimat deja impotriva Acordului din 2005 cu prilejul dezbaterilor anterioare din cadrul Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, deputatii conservatori Petru Calian si Nicolae Popa au sustinut un amendament de respingere a ordonantei, afirmand ca adoptarea acesteia ar duce la o disputa intre statul roman si Biserica Ortodoxa. Amendamentul celor doi deputati a fost respins de comisie cu 18 voturi, numai patru voturi fiind pentru neavizarea ordonantei. De asemenea Sergiu Andon l-a impiedicat pe deputatul independent Aurelian Pavelescu sa ia cuvantul in cadrul dezbaterilor din Comisie in ciuda faptului ca acesta fusese invitat ofical sa ia parte la intrunire.

Propaganda din om in om

Amendamentul inutil a fost insusit de membrii Comisiei Juridice, care au acceptat introducerea acestuia in textul ordonantei cu 17 voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. Situatia votului de ieri este cel putin ciudata daca sunt luate in considerare pozitiile exprimate de partidele politice in cadrul dezbaterilor anterioare asupra chestiunii Gojdu. Astfel, la inceputul lunii martie conducerea Partidului Conservator a anuntat ca va sustine demersurile Bisericii Ortodoxe Romane pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu. Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii partidului nu vor vota legea privind Fundatia Gojdu deoarece aceasta "dezmosteneste tinerii ardeleni cu ajutorul unor artificii juridice si anti-romanesti". Reprezentantii PRM amenintau chiar cu boicotarea lucrarilor Camerei Deputatilor cu prilejul dezbaterii in plen a ordonantei Gojdu. Iar deputatii PD si PSD s-au declarat de asemenea impotriva acestei ratificari paguboase. Mai multi deputati ne-au informat ca s-a dus o adevarata campanie de convingere "de la om la om" pentru a se obtine un rezultat favorabil intentiilor ministrului Ungureanu. Chiar Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, ne informa acum cateva saptamani ca "am fost bombardat cu telefoane".

Prelatii dati deoparte

La dezbaterea de ieri au participat si trei reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane: episcopul Andrei al Albei Iulia, episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei si episcopul Sofronie al Ungariei. In ciuda opozitiei vehemente din partea reprezentantilor BOR prezenti la dezbatere, care au cerut pe rand retragerea, apoi respingerea orodnantei de urgenta, totusi aceasta a fost avizata favorabil de deputatii romani.

In cadrul luarii de cuvant episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei a amintit esecurile multiple ale diplomatiei romanesti, cum ar fi chestiunea Insulei Serpilor sau canalul Bastroe.

"Nu avem certitudinea ca aceasta ordonanta nu ar anula Acordul din 1937", a spus arhiepiscopul Andrei. El a afirmat ca solutia agreata de ierarhii BOR este ca statul roman sa revendice de la statul maghiar mostenirea Gojdu, in baza "reciprocitatii" cu restituirea bunurilor Bisericilor maghiare din Transilvania.

In ciuda pozitiei exprimate de oficialii BOR, ministrul Ungureanu a afirmat ca Acordul incheiat la 20 octombrie 2005 nu prejudiciaza in nici un fel drepturile Fundatiei Gojdu de la Sibiu de a revendica pe cale procesuala mostenirea patrimoniala din Ungaria. Mai mult, el a sustinut ca MAE va oferi BOR asistenta juridica necesara in deschiderea si sustinerea unei astfel de actiuni de revendicare. Ungureanu a spus ca in acest moment Curtile Gojdu din Budapesta apartin unui intreprinzator privat, iar prin aplicarea Acordului s-ar reconstitui o prezenta romaneasca in aceste cladiri. Mihai-Razvan Ungureanu, care s-a prezentat ca fiind fiul duhovnicesc al Mitropolitului Daniil al Moldovei, a subliniat ca, dupa ce Fundatia de la Sibiu va castiga in instanta dreptul de proprietate asupra lor, ele vor putea fi cedate acesteia. Seful diplomatiei a reiterat ca proiectul Fundatiei publice romano-ungare "Gojdu" trebuie inteles ca fiind separat de obiectul activitatii fundatiei omonime de la Sibiu. "Fundatia publica incearca valorificarea spiritului dialogului dintre Romania si Ungaria, este un proiect comun cu valoare educativa, culturala si implicit politica. Intentia noastra este sa avem in Budapesta un institut de parteneriat care sa poata oferi burse pentru educatia tinerilor romani de orice confesiune ar fi ei", a spus ministrul Ungureanu. Mihai-Razvan Ungureanu a afirmat ca MAE are o relatie foarte buna cu BOR care nu poate fi afectata de neintelegerea cu privire la acest Acord bilateral romano-maghiar.

(Raluca Papadopol, George Damian)

Ungureanu foloseste minciuna in relatia cu Biserica

Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu s-a laudat ieri la Comisia Juridica a Parlamentului, in pledoaria sa impotriva cererii Bisericii de a fi retrasa Ordonanta privind Fundatia Publica Ungaro-Romana Gojdu, ca are relatii excelente cu Biserica Ortodoxa Romana. Insa aceste afirmatii ale ministrului, privind relatia sa apropiata cu Biserica, nu constituie prima sa tentativa de infrumusetare a realitatii prin minciuna.

Spre exemplu, Ungureanu a intreprins in luna octombrie a anului trecut o vizita de doua zile in Federatia Rusa, prilej cu care a bulversat autoritatile bisericesti de la Bucuresti dar si de la Moscova. Atunci, pe langa intalnirile fructuoase avute cu oficialii rusi, Ungureanu s-a vazut intre patru ochi si cu Patriarhul Alexei al II-lea al Intregii Rusia, un personaj controversat in mediile de informatii.

Conform comunicatelor oficiale ale MAE de la Bucuresti, seful diplomatiei romane ar fi transmis Patriarhului rus si un mesaj al Prea Fericitului Parinte Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane. Informatia respectiva a fost intarita in mai multe randuri de insusi ministrul Ungureanu prin diverse interviuri si declaratii publice, fara a fi divulgat insa continutul mesajului, incercandu-se crearea unui abur de mister. Interesandu-ne la Moscova asupra modalitatii inedite de comunicare intre Biserici de acelasi rang prin intermediari guvernamentali, experti rusi in relatii bisericesti ne-au transmis ca acest lucru este putin probabil. Apeland apoi, la vremea respectiva, la Patriarhia de la Bucuresti, ni s-a transmis ca Biserica Orodoxa Romana nu discuta cu Bisericile straine prin intermediari. Patriarhul Romaniei nu a transmis nici un mesaj Patriarhului Rusiei in octombrie 2005, in scris sau prin viu grai, ne-au informat surse de la Palatul Patriarhal.

De altfel, pozitia Patriarhiei Romane fata de cea a Rusiei ramane neschimbata, dupa cum a declarat luna trecuta, de ziua sa, Prea Fericitul Teoctist, intr-un interviu acordat ZIUA: "Cu Patriarhia Moscovei nu ne-am putut intelege, suntem in dialog, dar noi nu putem accepta oferta lor: ca acolo (in Basarabia - nota red.) sa fie un centru romanesc, dara nu religios... Or, ei au exercitat pana acum presiuni asupra Mitropoliei, asupra Mitropolitului". (D.E.)

 

Beneficiarii Testamentului cer anularea Acordului cu Budapesta

Comisia Nationala a Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani Pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu a solicitat retragerea din Parlament a Ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului din 2005, anularea acestui acord si sprijinirea de catre Guvernul Romaniei a Bisericii Ortodoxe Romane pentru recuperarea mostenirii Gojdu. Apelul tinerilor ortodocsi, principalii beneficiari ai Testamentului Gojdu este adresat presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu; Parlamentului Romaniei, ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Prezentam in randurile ce urmeaza scrisoarea tinerilor romani ortodocsi:

"Tinerii crestin ortodocsi romani s-au organizat dupa Revolutia din 1989 in Liga Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani si in Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani. Scopul celor doua organizatii este promovarea credintei crestine si a spiritualitatii ortodoxe, de asemenea apararea drepturilor tinerilor si constientizarea indatoririlor pe care acestia le au fata de Biserica, neam si familie.

Dupa aproape 16 ani de existenta A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. organizeaza, in toate judetele tarii, evenimente cu caracter religios, cultural, bioetic si de asistenta sociala prin filialele infiintate si cu ajutorul a peste 20.000 de membri voluntari, de-a lungul timpului.

In calitate de beneficiari testamentari directi ai lui Emanuil Gojdu asa cum reiese din textul Testamentului acestuia: art. 7 lit. f "...dupa plata unui oficial purtatoriu de socoteli, restul sumei sa-l imparta Reprzentanta fundationala ca stipendii acelor tineri romani de religiunea rasariteana ortodoxa, distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca in deplinire crescerea si cultivarea copiilor lor.", solicitam Institutiilor Statului Roman, in functie de atributii, urmatoarele :

1. Retragerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.183 din 14 decembrie 2005 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu," semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2005;

2. Anularea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu," semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2005. Acest acord incalca grav dreptul testamentar al Biserici Ortodoxe Romane de administrator al mosteniri si dreptul tinerilor crestin ortodocsi romani de a beneficia de burse de studiu conform aceluiasi testament;

3. Sprijinirea administratorului de drept al Fundatiei Gojdu, reprezentat de Biserica Ortodoxa Romana, pentru redobandirea intregii mosteniri lasate de Emanuil Gojdu, asa cum reiese din textul Testamentului acestuia: art. 7 lit. d "Pentru administrarea Fundatiunei mele, din natiunea orientala ortodoxa romana imputernicesc urmatoarea Reprezentanta : aa) pe Metropolitul sau Arhiepeiscopul oriental ortodox roman; bb) pe toti episcopii orientali ortodocsi romani din Ungaria si Transilvania; cc) tot atatia si inca trei barbati laici autoritativi...devotati romani orientali ortodocsi..."

Tinerii crestin ortodocsi romani pe care asociatiile noastre ii reprezinta, si din ale caror randuri membrii A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. fac parte, sunt mahniti de usurinta cu care anumite Institutii ale Statului Roman ignora un drept testamentar al B.O.R. si al nostru, in calitate de beneficiari unici si directi ai testamentului marelui jurist si militant om politic pentru cauza romaneasca, cu timp si fara timp, Emanuil Gojdu.

Incrancenarea Ministerului Afacerilor Externe din Romania de a improviza rezolvari lipsite de fundament, care aduc prejudicii de imagine ministerului insusi, in schimbul rezolvarii problemei in cauza cu demnitate, ne determina sa tragem concluzia ca acesta se afla intr-un moment de criza manageriala.

Este trist ca B.O.R. si tinerii crestin ortodocsi romani sunt lipsiti de niste bunuri care le apartin, dupa 16 ani de la caderea comunismului, intr-un moment cand Romania este guvernata de un partid liberal care are in principiile sale respectarea proprietatii.

Nadajduim in Buna Credinta a alesilor nostri ca in cele din urma vor sprijinii B.O.R. in vederea redobandirii dreptului de administrare a bunurilor lasate acesteia de Emanuil Gojdu. Astfel tinerii crestin ortodocsi romani care nu au posibilitati materiale si sunt talentati, sa poata beneficia de burse de studii la fel ca cei 4450 de tineri care au primit burse in primii 50 de ani (1870-1920) de administrare de catre Biserica Ortodoxa Romana a Fundatiei Gojdu.

Ivan Bogdan, presedintele Comisiei Nationale a Tinerilor Crestin Ortodocsi Romani Pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu

(Articole preluate din cotidianul Ziua, editia de joi, 16 martie)

 
Pregatiri pentru instalarea IPS Bartolomeu in functia de mitropolitPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 16 March 2006

IPS Arhiepiscop Bartolomeu va fi instalat infunctia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului saptamana viitoare, programul acestei ceremonii urmand sa inceapa vineri, 24 martie, si sa continue a doua zi, de sarbatoarea Buneivestiri.

Astfel, vineri, de la ora 17:00, va fi intampinata la Catedrala Arhiepiscopala din Cluj Napoca icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula, iar de la ora 18:00 se va savarsi slujba Vecerniei celei Mari. De praznicul Buneivestiri, membrii Sfantului Sinod, in frunte cu PF Teoctist, vor savarsi Sfanta Liturghie arhiereasca, informeaza eparhia romana. In cadrul acestei Sfintei Liturghii, va avea loc si ceremonia propriu-zisa de ridicare in rangul de mitropolit a IPS Bartolomeu.

 
60 de institutii isi prezinta oferta tinerilor care vor sa invete in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 16 March 2006
In perioada 1-2 Aprilie, intre orele 10:00 – 18:00, va avea loc la Universitatea Politehnica Bucuresti cea de-a doua editie a Romanian International University Fair – RIUF 2006.

Targul educational are ca scop facilitarea interactiunii intre tinerii romani interesati de programele de studii internationale (studii universitare, master, MBA, doctorat) si reprezentantii universitatilor de top din SUA, Marea Britanie, Franta, Austria, Elvetia, Turcia, Bulgaria, Croatia, Grecia, Olanda, Norvegia, Ungaria. In plus, vizitatorii vor mai putea sa ia parte la seminarii sustinute de romani studenti sau absolventi de programe internationale si de reprezentanti ai centrelor de informare ale Comisiei Fulbright, British Council, DAAD si altii. Vor exista astfel multiple posibilitati de dialog pe teme precum: avantajele si perspectivele oferite de o diploma obtinuta la o universitate internationala, strategii de succes pentru admitere, surse de finantare pentru programe de studii internationale, viata de zi cu zi in campus, decizia de a te intoarce in Romania sau a ramane in alta tara etc.

Targul va avea doua sectiuni: o sectiune dedicata ofertelor de studii universitare si una pentru studii post-universitare (programe de master, MBA, doctorat). Fiecare universitate va avea un stand cu 1 sau 2 reprezentanti ce vor interactiona cu vizitatorii si le vor prezenta informatii despre programele academice, conditiile de admitere, sprijinul financiar disponibil, termenele de aplicare si multe altele.

Evenimentul atrage universitati internationale (Harvard, Yale, MIT, Regent’s College, CEU, Norwegian School of Management) si romanesti, finantatori, centre de informare si consiliere, edituri de carte educationala, organizatii non-guvenamentale etc. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului www.riuf.ro. Incepand cu 21 martie, pe acest site, tinerii interesati se vor putea inregistra pentru a avea acces seminariile si prezentarile organizate cu aceasta ocazie (audienta limitata de capacitatea salilor).

RIUF este organizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti si Fundatia Culturala DELTA, beneficiind de sprijinul Prefecturii Municipiului Bucuresti.

Sponsor al evenimentului este: Raiffeisen Bank si sustinatori sunt: Fresenius Medical Care si APT Resources & Services.

RIUF este promovat cu ajutorul partenerilor media: Sapte Seri, Cariere, Evenimentul Zilei, Radio 21, 9AM.ro, eJobs.ro, Wall-Street.ro.

Organizatorii pot fi contactati la adresa de email office@riuf.ro. Jurnalistii pot avea acces la resurse documentare si pot stabili interviuri cu initiatorii proiectului trimitand un email la adresa catalina.secreteanu@riuf.ro

 
Premierul Popescu-Tariceanu – la ZagrebPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Thursday, 16 March 2006
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu va efectua sambata, 18 martie, o vizita de lucru la Zagreb, pentru a se intalni cu omologul sau croat, Ivo Sanader.

Aceasta vizita face parte din seria de contacte ale premierului roman cu sefii de Guverne din Europa de Sud-Est in scopul consolidarii proiectelor de cooperare economica regionala si pentru sustinerea obiectivelor europene ale statelor din aceasta zona. In cadrul vizitei de la Zagreb, premierul Calin Popescu-Tariceanu ii va prezenta premierului Ivo Sanader initiativa Guvernului Romaniei – in calitate de detinator al presedintiei CEFTA (Acordul de Liber Schimb din Europa Centrala) si cu sustinerea Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est – de lansare a negocierilor pentru adoptarea unui acord regional de liber schimb, prin extinderea si modernizarea actualului acord CEFTA. Vizita premierului roman are loc in urma consultarilor exploratorii - avute de cei doi premieri pe tema viitorului CEFTA. Premierul urmeaza sa prezinte omologului croat obiectivele reuniunii la nivel inalt ce va fi organizata la initiativa sa la Bucuresti, la inceputul lui aprilie, in cadrul careia se intentioneaza lansarea negocierilor pentru noul acord regional de comert liber. Pe agenda convorbirilor dintre cei doi premieri se afla si discutarea unor proiecte de cooperare economica bilaterala in domeniile energiei, transporturilor, constructiilor, turismului, evolutiile din zona Balcanilor de Vest si alte teme de actualitate aflate pe agenda europeana, informeaza Prompt Media.

 
100 de ani de aviatie romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global
Accesari :606
Thursday, 16 March 2006
Fortele Aeriene Romane aniverseaza, printr-o serie de activitati speciale, centenarul zborului pe care inginerul roman Traian Vuia l-a facut, pe 18 martie 1906.

Zborul, in care Vuia a folosit pentru prima data un aparat cu sistem propriu de propulsie, decolare si aterizare, avut loc pe campul de la Montesson, Franta. Potrivit Prompt Media, vineri va fi “Ziua Portilor Deschise" pentru un grup de elevi de la Colegiul National “Sf. Sava" din Bucuresti si de liceeni care au luat parte la primele doua editii ale Taberei de vara pentru cercetasi, la Baza 90 Transport Aerian Bucuresti. Sambata va fi inaugurata sala “Traian Vuia", in noua locatie a Muzeului Aviatiei, de pe strada Fabrica de Glucoza, nr. 2-4, Sector 2. La inaugurare, alaturi de conducerea ministerului Apararii Nationale au fost invitati sa participe mai multi ministri si alte personalitati militare si civile.

 
Ministrul Francu, prezent la Centenarul zborului lui Vuia de la MontesonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 16 March 2006
Seful Cancelariei Primului-ministru, Aleodor Francu, va participa sambata, 18 martie, la Montesson, in Franta, la Centenarul zborului lui Traian Vuia.

Ministrul va fi prezent la inaugurarea expozitiei "Ziua in care Montesson a prins aripi", organizata de oficialitatile locale din Montesson pentru a marca cei 100 de ani de cand pilotul roman Traian Vuia a realizat primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul.

Oficialul roman va lansa, cu aceasta ocazie, emisiunea filatelica "Centenarul Traian Vuia", prin care se introduce in circuitul postal o emisiune care reuneste o serie de 3 timbre si o colita filatelica perforata, precum si doua plicuri "prima zi" si trei carti postale.

De asemenea, Aleodor Francu va participa la festivitatile si la depunerea de coroane din Piata Traian Vuia din Montesson, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Aniversarea Centenarului zborului lui Traian Vuia va avea loc sub patronajul directorului general al UNESCO, Koïchiro Matsuura, si in prezenta ministrului delegat pentru relatia cu parlamentul, Henri Cuq, a primarului din Montesson, Jean-Francois Bel, si a directorului Muzeului aerului si spatiului, Gerard Feldzer.

Invitati speciali vor fi ambasadorul Romaniei la Paris, Sabin Pop,  delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO, ambasador Andrei Magheru,  si presedintele Consiliului General si deputat de Yvelines, Pierre Bedier.

La 18 martie 1906, pe campul de la Montesson, de langa Paris, Traian Vuia, cu aeroplanul "Vuia I", conceput, proiectat, construit si pilotat de el, reuseste sa se ridice la inaltimea de un metru si sa zboare 12 m, dupa care aterizeaza lin si corect, devenind astfel realizatorul primului zbor mecanic din lume.

 
Prezente romanesti la Festivalul Noii Dramaturgii de la BerlinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Thursday, 16 March 2006
Mai multi tineri creatori de teatru romani, printre care Gianina Carbunariu si Peca Stefan, participa in aceasta perioada la Festivalul Noii Dramaturgii de la Berlin.

Potrivit cultural.srr.ro, o serie de piese de teatru romanesc contemporan vor fi prezentate in perioada 16-19 martie, in cadrul celei de-a sasea editii a Festivalului International al Noii Dramaturgii. Evenimentul cultural din capitala Germaniei este organizat de unul dintre cele mai cunoscute teatre berlineze, mai anunta postul cultural.

 
Literatura romana francofona, in expozitie la Institutul Francez din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :408
Thursday, 16 March 2006
Institutul Francez din Bucuresti va gazdui vineri, 17 martie, la orele 18:30, vernisajul expozitiei „Traditia Francofona in literatura romana de la Panait Istrati la Matei Visniec”, urmat de o lectura propusa de realizatorul expozitiei, Denis Wetterwald.

Expozitia a avut ca punct de plecare utilizarea exterm de frecventa a limbii franceze de catre scriitorii din intreaga lume, obicei instaurat inca dinainte de secolul al XVIII-lea, traditie continuata pana astazi cand numerosi romancieri, dramaturgi sau poeti continua sa foloseasca aceasta limba.

Panourile incluse in expozitie abordeaza „Dada”, teatrul absurdului si simbioza literara dintre cele doua tari. In vitrine: documente, fotografii, carti (editii originale, editii ilustrate), opere despre autori. Expozitia va putea fi vizitata in perioada 17 martie - 22 aprilie 2006.

 
Romania reprezentata la reuniunea cvadripartita Consiliul Europei – Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :364
Thursday, 16 March 2006
Secretarul de stat Anton Niculescu a condus delegatia romana participanta la de-a 22 reuniune cvadripartita intre Consiliul Europei – Uniunea Europeana, care s-a desfasurat la 15 martie, la Strasbourg.

La intalnire, organizata la initiativa presedintiei romane a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei  au participat secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, secretarul de stat pentru afaceri europene, Hans Winkler, din partea presedintiei UE si comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero – Waldner, din partea Comisiei Europene. In cadrul reuniunii au fost abordate temele esentiale ale actualitatii politice europene – situatia de Serbia si Muntenegru, evolutiile din Ucraina si Belarus – precum si proiectele comune de cooperare intre cele doua organizatii.

Delegatia romana a ridicat problema executarii deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul Ilascu, toti participantii lansand un nou apel pentru eliberarea imediata a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa.  

Concluziile consultarilor la nivel inalt intre Consiliul Europei si Uniunea Europeana sunt prezentate intr-o declaratie comuna (document alaturat).

 
Performanta istorica: Rapid-ul in sferturile Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 16 March 2006
Jucatorii lui Razvan Lucescu au fost autorii a ceea ce presa germana intitula in editiile de astazi „Drama la Hamburg”.

Desi invins cu 3-1 de Hamburg, Rapidul a avut de partea sa avantajul de doua goluri castigat in urma cu o saptamana pe teren propriu, si golul de la Hamburg din minutul 51 al lui Mugurel Buga, care adaugat la rezistenta sa de aseara l-a propulsat pana in sferturile de finala ale Cupei UEFA. Performanta este una istorica pentru Rapid, iar cel care o semneaza este de aceasta data tanarul antrenor Razvan Lucescu si echipa tanara pregatita de acesta. Este pentru prima data cand o echipa romaneasca se califica in sferturile de finala ale cupelor europene in ultimii 13 ani si pentru prima data in istoria Rapidului cand atinge acest loc.

Pagina de web a UEFA scrie si ea ca „impresionanta Rapid a eliminat si pe Hamburg, amintind ca echipa din Grant se afla la cea mai buna performanta europeana din istorie".

 
Steaua in fata provocarii sferturilor de finala ale UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 16 March 2006
Steaua va incerca in aceasta seara la Sevilla sa repete performanta realizata la Hamburg de Rapid si sa obtina calificarea in sferturile de finala ale Cupei UEFA.

De la 22.30, Steaua va intalni la Sevilla pe Betis, un adversar redutabil si tot cea va avea de facut va fi sa inscrie cel putin un gol si sa reuseasca sa conserve acest avantaj.

Pentru a fi siguri de succesul din aceasta seara de la Sevilla, Steaua a deplasat in Spania un efectiv dublu: unsprezecele antrenat de Olaroiu, dar si echipa de aur a Stelei, cea care a castigat in 1986 Cupa Campionilor Europeni, pe acelasi stadion pe care se va juca diseara. Alaturi de Steaua de azi se va afla si celebrul portar stelist al tuturor timpurilor, Helmut Duckadam, cel care a reusit sa apere, la Sevilla, patru penalty-uri in serie, in prelungiri. Duckadam a promis ca daca va fi cazul, ii va da lui Carlos manusile cu care a aparat in urma cu 20 de ani cand Steaua a invins Barcelona devenind campioana Europei.

Unsprezecele probabil cu care Olaroiu va intra in teren, la Sevilla, este format din Carlos - Ogararu, D. Goian, Ghionea, P. Marin - Nicolita, Paraschiv, Radoi, Bostina - V. Iacob, N. Dica

 
Abureala lui Ungureanu a facut ca deputatii Comisiei Juridice sa-i devina compliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Cu un tupeu demn de trecutul sau UTC-ist, tanara mereu speranta a diplomatiei romane(?) si a tuturor guvernelor din ultimii 10 ani, Mihai Razvan Ungureanu a reusit sa-i abureasca pe majoritatea deputatilor din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

{mosimage}Cu presiuni de la cei care tin capetele de fir ale multora dintre politicienii nostri, ascunse prin dosare clasificate, bietii deputati au comis un gest a carui ticalosie nu poate fi egalata decat de sintagma “tradarea intereselor nationale”.

Sa lasi Ungariei o avere estimate la circa trei miliarde de euro, mostenire lasata cu limba de moarte romanilor ortodocsi din fostul Imperiu Autro-Ungar, in timp ce Romania retrocedeaza tot ceea ce ungurii revendica, tot ce le-a apartinut sau nu le-a apartinut, tine deja de o patologie a tradarii, care din pacate caracterizeaza o mare parte a clasei politice actuale.

Dezastruasa echipa care conduce MAE, care a pus pe butuci relatiile cu comunitatile romanesti din afara frontierelor, care nu a fost in stare sa dea un raspuns pertinent atacurilor lobbyului maghiar care ataca atat la Bruxelles cat si la Strasburg interesele romanesti, care a esuat lamentabil in  implicarea Romaniei ca parte in negocierile privind conflictul transnistrean vine acum sa aduca un prejudiciu imens patrimoniului romanesc si in final istoriei noastre nationale de unde o personalitate ca Emanuil Gojdu ne priveste cu demnitatea de roman si crestin intreg care si-a facut datoria. Discursurile internationaliste acoperite co pojghita subtire europeana despre prietenia romano-maghiara in care de fiecare data partea romana cedeaza, poarta amprenta intalnirilor intre patru ochi cu seful serviciilor secrete germane si cu Patriarhul Alexei al Moscovei.

Complicitatile sunt profunde si clasificate insa faptele generate de aceste complicitati sunt vizibile si dau masura micimii morale a celor care le executa, transmite Romanian Global News

Cu toate ca reprezentantii Fundatiei de la Sibiu si ai Bisericii Ortodoxe din Transilvania si Ungaria prezenti la dezbatere - Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, Sofronie, episcopul ortodox al romanilor din Ungaria, si Andrei, arhiepiscop de Alba-Iulia, au cerut MAE sa retraga proiectul de ordonanta pentru a se oferi "ragazul necesar gasirii unei solutii", Comisia juridica a Camerei

Deputatilor a acordat, miercuri, aviz favorabil Ordonantei privind ratificarea Acordului de infiintare a Fundatiei publice romano-maghiare "Gojdu", introducandu-i si un amendament, absolute inutil, care cuprinde o declaratie interpretativa care precizeaza ca nu este afectat prin acest act Acordul din 1937 privind reglementarea definitiva a problematicii Fundatiei Gojdu de la Sibiu.

Amendamentul cu declaratia interpretativa a fost propus de ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, prezent la dezbatere, si insusit de deputatii Comisiei juridice care au acceptat introducerea acesteia in textul proiectului normativ cu 17 voturi favorabile, trei  impotriva si doua abtineri.

Reprezentantii BOR au cerut respingerea ordonantei. "Nu avem certitudinea ca aceasta ordonanta nu ar anula Acordul din 1937", a spus arhiepiscopul Andrei. El a afirmat ca solutia agreata de ierarhii BOR este ca statul roman sa revendice de la statul maghiar mostenirea Gojdu, in baza "reciprocitatii" cu restituirea bunurilor Bisericilor maghiare din Transilvania, iar dupa ce va

fi obtinut acest drept de proprietate sa fie predat Fundatiei de la Sibiu.De asemenea, deputatii conservatori Petru Calian si Nicolae Popa au sustinut un amendament de respingere a ordonantei, opinand ca adoptarea acesteia ar duce la o disputa intre statul roman si Biserica Ortodoxa. Amendamentul celor doi deputati a fost respins de comisie cu 18 voturi, numai patru

 voturi fiind pentru neavizarea ordonantei.

Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului bilateral intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare "Gojdu" va fi dezbatuta, saptamana viitoare, de plenul Camerei Deputatilor in forma amendata miercuri de Comisia juridica, transmite Rompres.

 
Episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei are o ultima speranta in Presedintele BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei, reprezentant al Fundatiei "Gojdu" de la Sibiu, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, ca avizarea favorabila a Ordonantei "Gojdu" de catre deputatii din Comisia juridica reprezinta un "esec".

{mosimage}Inaltul prelat, care a participat la lucrarile Comisiei juridice, a afirmat ca amendarea cu declaratia interpretativa, ce stipuleaza ca Acordul bilateral romano-ungar din 20 octombrie 2005 nu anuleaza Acordul din 1937 dintre Guvernele de la Bucuresti si Budapesta privind reglementarea definitiva a afacerilor interesand Fundatia Gojdu, nu va avea valoare si in Ungaria. Episcopul Ioan si-a exprimat increderea ca Ordonanta "Gojdu" va fi respinsain cadrul dezbaterilor ce vor urma in plenurile Camerei Deputatilor si Senatului sau, in ultima instanta, de catre presedintele Traian Basescu.

 
In timp ce Ungureanu batea campii la Camera, Marko Bella indemna pe secui la separare etnicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :608
Thursday, 16 March 2006

{mosimage}In timp ce Mihai Razvan Ungureanu ametea pe deputatii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru ca acestia sa voteze renuntarea de catre romani,  in beneficiul Ungariei, la trei miliarde de euro, Marko Bella, complementar si complice discursului lui Ungureanu, incita pe secuii din Targu Secuiesc la segregare etnica si voalat ameninta cu expulzarea din judetele Harghita si Covasna pe romanii care nu invata limba maghiara.

{mosimage}Va prezentam mai jos fragmente din discursurile celor doi (foto: Cotidianul)

"Fundatia publica incearca valorificarea spiritului dialogului dintre Romania si Ungaria, este un proiect comun cu valoare educativa, culturala si implicit politica. Intentia noastra este sa avem in Budapesta un institut de parteneriat care sa poata oferi burse pentru educatia tinerilor romani de orice confesiune ar fi ei. Pentru ca suntem cu totii europeni si nu se face

aici distinctie dupa credinta, ar trebui sa se faca dupa putinta", a spus ministrul Ungureanu.

El a adaugat ca prin Acordul bilateral din 20 octombrie 2005 se va infiinta si un muzeu, meritat de amintirea marelui mecena Emanoil Gojdu. "Daca se citeste cu atentie statutul Fundatiei publice romano-ungare se va vedea cat este de europeana si deschisa pozitiv pentru dialogul cultural dintre cele doua popoare", a spus Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Rompres si uitand ca Gojdu a lasat un testament in care el stabileste ce se face cu patrimoniul sau si nu obscurele complicitati romano-maghiare.

Discursul lui Marko Bella:

De multe drepturi au fost privati maghiarii din Transilvania in secolul al XX-lea, multe drepturi avem de redobandit noi, acum, in secolul al XXI-lea. Ceea ce inaintasii nostri au pierdut, trebuie sa recastigam noi, acum. Iar ceea ce strabunii nostri ne-au lasat mostenire, trebuie sa pastram.

In primul rand despre asta as vrea sa vorbesc azi: despre mostenire. Am mostenit o datorie, am mostenit lupta, am mostenit munca pe care strabunii nostri nu au putut-o desavarsi. Noi trebuie sa ne indeplinim datoria, noi trebuie sa ducem batalia, noi trebuie sa ducem munca la bun sfarsit. Si trebuie s-o facem pentru ca numai astfel putem pastra ceea ce strabunii ne-au lasat mostenire: pamantul natal.

In deceniile comunismului a fost cat pe-aci sa pierdem acest pamant natal, Tinutul Secuiesc, Transilvania, cat pe ce sa ne fuga de sub picioare ogoarele, in cuiburile randunicilor se aciuisera deja vrabiile, altii pescuiau in raurile noastre, altii vanau in padurile noastre, altii taiau copacii in munti, altii isi pasteau oile aici, altii s-au mutat in casele noastre, in toate oficiile s-a uitat limba maghiara, secuii au pornit deja sa-si caute o alta tara, si-au urcat deja mobila si cartile in vagoane, multi au renuntat deja la orice speranta cand a cazut dictatura national-comunista.

Cati au fost si printre noi care au vazut deja mostenirea pierind si nu mai credeau in renasterea secuimii, ai maghiarimii din Transilvania.

Noi insa am inviat mereu, in decursul istoriei, din toate letargiile. Ne-am ridicat mereu in picioare. Pamantul natal, aceasta scumpa mostenire noi, secuii, am pastrat-o chiar si in cele mai grele imprejurari. Noi nu suntem neam de invinsi, in pieptul nostru nu palpaie foc de paie, ci arde un foc durabil, noi suntem poporul lui Petőfi Sándor si al lui Gábor Áron.

Acest foc ne-a pastrat in viata, acest foc a contopit secuimea, intreaga maghiarime intr-o natiune unita. Pentru a redobandi mostenirea ce ni s-a furat, am avut nevoie de forta, inteligenta, rabdare si unitate. Fiindca degeaba ai oricata intelepciune, oricate programe geniale, obiective marete, daca nu suntem uniti, in fiecare clipa. Si e in zadar unitatea care dureaza doar o clipa, daca suntem capabili de solidaritate doar pentru scurta vreme, pentru ca munca e de durata, lupta e lunga  pana ce ajungem la telul propus.

Tocmai in asta rezida marile invataminte ale revolutiei de la 1848. Altfel a vazut lucrurile Kossuth Lajos, altfel le-a vazut Széchenyi István sau Deák Ferenc, si pe toti i-a criticat Petőfi Sándor. Unii l-au considerat pe Kossuth necugetat, altii, dimpotriva, sovaielnic.  In multe chestiuni nu au fost de aceeasi parere stelele maghiare ale revolutiei pasoptiste. Un lucru insa au stiut bine, toti. Au stiut deviza: libertate, egalitate, fraternitate! Si au stiut ca toate acestea pot fi cucerite doar impreuna. Trebuie sa pui la o parte orgoliul, vanitatea, interesul propriu, si trebuie sa fii unit. Nici n-a putut fi infranta aceasta lupta pentru libertate decat prin superioritatea fortelor tariste, prin complicitatea tarului si imparatului. Atunci au invatat si secuii cat de paguboasa e dezbinarea, dar au invatat si rostul, ratiunea unirii. Ca doar si stramosii nostri s-au certat trei zile la Lutita, si tot nu s-au putut intelege, unii au plecat, flusturatic, la lupta, iar cei din Trei-Scaune s-au intors acasa, pentru a se pregati. Privind in urma, important este nu cine a avut dreptate, ci tocmai faptul ca astfel nimeni n-a ajuns sa aiba dreptate. Pe cei ce, slabi, cu forte injumatatite, s-au aruncat  in lupta, i-au masacrat austriecii, pe cand cei intorsi acasa, in Trei-Scaune, s-au pregatit, si au rezistat, apoi, cu succes, multa vreme. Ei au salvat onoarea Tinutului Secuiesc, dar dezbinarea si-a produs efectele: ulterior secuii au putu fi subjugati mai usor.

Sa nu uitam, asadar: nu exista adevar mai important decat unitatea maghiarilor, nici un interes, nici o nemultumire, nici o suparare, nici o nerabdare nu  imputerniceste pe nimeni sa sparga aceasta unitate.

Ceea ce am obtinut pana in prezent, am obtinut impreuna!

Mai avem mult de redobandit, e drept, dar totusi am recucerit deja o parte a mostenirii stramosilor.

Pe ogoarele noastre noi aram, noi semanam, noi seceram, din nou. Problema este de-acum daca ne ajunge cat seceram, daca putem trai din cat culegem. Nu putem, si avem datoria sa schimbam lucrurile, sa facem ca pamantul nu doar sa ne apartina, dar sa si ne tina!

In padurile noastre canta din nou pasarea noastra, am redobandit peste trei sute de mii de hectare de paduri in judetele secuiesti. Dar degeaba e a noastra pasarea aceea, fiindca tot pasarea omului sarac este. Avem datoria sa schimbam si aceste stari. Trebuie sa asiguram un trai demn pensionarilor, tinerilor aflati la inceput de cariera, tuturor oamenilor.

Am redobandit multe scoli si cladiri, dar mai avem multe de reprimit.

Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe cei care nu cunosc limba maghiara, trebuie sa-i punem sa invete. Si politistul si postasul, toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de-acum asa trebuie sa vedem lucrurile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra. La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Apoi atunci sa pofteasca sa vorbeasca si in limba maghiara, iar daca nu stie, si e functionar, sa invete.

Am redobandit multe in acesti ani, ogoare, paduri, scoli, dreptul de utilizare a limbii maghiare in viata publica, dar cred ca am redobandit un lucru si mai important: increderea! Increderea ca nu putem fi redusi la tacere si ca impreuna suntem foarte puternici!

Dar numai impreuna suntem puternici!

Eu am incredere in dainuirea maghiarilor din Bazinul Carpatic, si nutresc convingerea ca noi trebuie sa intram cat mai repede in Uniunea Europeana, pentru ca atunci vom fi din nou cu adevarat impreuna cu Ungaria. Multi nu stiu, de pilda, ca in Uniunea Europeana primarii sau consilierii locali vor fi alesi nu numai prin votul celor care au cetatenia tarii, ci prin votul tuturor care traiesc aievea in acea comuna, acel oras, acel judet. Eu cred ca in Uniunea Europeana viata noastra se va schimba foarte mult.

Dar asta, fireste, nu ajunge.

Mai avem multe deziderate de realizat.

Trebuie sa dobandim dreptul ca in treburile noastre sa putem decide noi insine. Fie ca e vorba de scoala, sau de ce se va intampla cu satele, orasele, pamanturile, padurile noastre.

Avem nevoie de autonomie!

Avem nevoie si de autonomia secuimii!

Ar fi bine daca ea s-ar putea infaptui prin declaratii sau proclamatii.

Ar fi bine daca azi am proclama-o, iar maine ne-am trezi ca avem autonomie. Ar fi bine sa putem sta apoi cu mainile-n san. Zau c-ar fi bine! Dar nu se poate! Pentru autonomie trebuie sa muncim, sa luptam, ea trebuie construita caramida cu caramida. Avem forta, avem cunostintele, avem mijloacele politice necesare pentru aceasta! Noi nu mai putem fi ignorati, azi, in Romania, fara noi nu ar exista majoritate guvernamentala, nu ar exista stabilitate.

Noi suntem oameni de cuvant, dar pretindem asta si partenerilor nostri romani. Sa inceteze odata vesnicele incalcari ale cuvantului dat!

Noi am fost nevoiti, in decursul istoriei, sa luptam din greu pentru orice, nu am primit nimic usor. Si asa este si in prezent. Dar daca suntem staruitori, mai devreme sau mai tarziu vom izbuti.

Daca ne-am fi poticnit la primul obstacol, azi nu am avea Statuia Libertatii, nimic nu am avea azi in Transilvania.

Are, deci, sens munca, are sens lupta!

O primejdie trebuie, doar, sa evitam: dezbinarea! Cu totii am putut vedea: de cum ne simt slabi, de cum ne vad dezbinati, ne si ameninta smintitii de peremisti, vor sa vina in Tinutul Secuiesc, de parca nu au venit destui in deceniile trecute. Desigur, pe cei ce vin ca musafiri, ii primim cu draga inima, dar cei ce vor sa ne ameninte, sa ramana acasa, fiindca  nu ne speriem.

Dar si noi trebuie sa ne gandim bine cum facem politica de aici inainte: cu luciditate, cu rabdare, uniti, sau aruncand vorbe mari, incercand sa prindem vrabii batand toba, strigand vrute si nevrute, certandu-ne, folosind ziua de 15 Martie unii impotriva altora, neobtinand nimic, doar dand apa la moara ultranationalistilor romani, oferindu-le munitii.

Poporul lui Petőfi Sándor, poporul lui Kosuth Lajos, poporul lui Gábor Áron trebuie sa fie unit, intelept si tenace.

Un popor unit, intelept, tenace nu poate fi oprit de nimeni pe drumul sau. Scopurile noastre sunt oneste: vrem libertate, egalitate, fraternitate pentru noi, si vrem acelasi lucru si pentru alte natiuni.

Urez sarbatoare fericita tuturor secuilor, tuturor maghiarilor!” se arata in discursul lui MARKÓ BÉLA, citat de Rompres.

Functionand in logica extremist-nationalista a vicepremierului guvernului Tariceanu, Marko Bella, Romania ar trebui sa-i expulzeze pe toti maghiarii care nu stiu limba romana pentru ca parafazandu-l, cel care este cetatean roman aici, in Romania, “mananca painea noastra”. Dupa un asemenea tip de discurs lucrul cel mai de bun simt pe care ar trebui sa-l faca Tariceanu ar fi sa-l demita imediat din functia de vicepremier. Acest lucru evident nu se va intampla, tinand cont de locul unde s-a casatorit Primul-Ministru si pentru care acesta are o “complice” preferinta.

Si apropos! Unde credeti ca a fost Tariceanu ieri, in timp de Ungureanu si Marko Bella isi jucau rolurile? Ei bine Primul Ministru al Romaniei era in vizita la Patriarhul Teoctist si incerca sa-l convinga pe acesta de beneficiile imense aduse de pierderea de catre BOR si romani a celor trei miliarde de euro care reprezinta patrimonial Gojdu de la Budapesta . In treacat amintea si de  despre perspectivele adoptarii Legii Cultelor si despre faptul ca Guvernul o va sustinute in Parlament in forma actuala, acest lucru neavand nimic in comun cu nici o forma de santaj. Din informatiile Romanian Global News Prea Fericirea Sa l-a trimis la plimbare .

 
O romanca din Spania olimpica pe judet la ElchePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :595
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Ana Maria Turda, o tanara romanca in varsta de 18 ani, are un usor accent, pe care l-ar avea orice strain care a emigrat in Spania acum cateva decenii, insa Ana Maria are doar doi ani de cand a ajuns in Spania.

{mosimage}Nu vorbea deloc spaniola, insa bariera limbii nu a impiedicat-o sa fie o excelenta eleva asa cum era si in tara. In Romania ea a castigat olimpiadele de matematica si chimie. Este eleva in clasa a 12-a la liceul Tirant lo Blanc din Elche si tocmai a castigat olimpiada de fizica si chimie la Universidatatea Miguel Hernandez faza judeteana. Portalul Spania Romaneasca publica un interviu cu tanara Ana Maria Turda.

- Ai reusit sa realizezi imosibilul. Ti-a fost greu sa inveti limba si sa te adaptezi?

 - Cand am ajuns, am inceput sa invat cate putin de la televizor. Spaniola mi s-a parut usoara. Invatasem in tara engleza si germana. Insa sa inveti limba tarii in care traiesti face parte din procesul de adaptare. Am intrat in clasa a 10-a si nu am avut nici o problema ca sa continui cu materiile si orele.

- Este mare diferenta dintre sistemul de educatie romanesc si cel care se aplica in centrele spaniole?

 - Este o diferenta destul de mare, materiile sunt impartite pe specializari si mai practice. Spre exemplu, sunt multe ore de laborator pe cand eu in ultimul an din Romania aveam 7 ore pe saptamana de matematica. Specializarea se face mai devreme si poti aprofunda mai bine materiile. Avem un sistem de ore ierarhizat. Se clasifica in functie de capacitatea elevului. Este bun pentru rezultate, dar nu este asa bun pentru dezvoltarea personala.

- Te afli deja la faza nationala la olimpiadele de fizica si de chimie.

 - Da sunt si ma pregatesc. Una este la sfarsitul lui martie si cealalta pe data de 22-23 aprilie.Intentionez sa imi fac o cariera in inginerie chimica. Problema este ca trebuie sa ma duc la Madrid si parintii mei nu au o situatie economica care sa le permita sa ma intretina. Sper sa obtin o bursa buna.

- Ai de gand sa te intorci in tara ta dupa ce termini studiile?

- Telul meu este sa intru in domeniul investigatiilor. Inainte de orice lucru vreau sa fiu cercetatoare.
- Parintii tai au venit in Spania din cauza dificultatilor economice?

 - Parintii mei sunt intelectuali. Mama este profesoara si tata inginer de mine. Insa salariile lor din tara erau foarte mici, si amandoi ne doreau un viitor mie si fratelui meu. Aici mama mea este femeie de servici si tatal meu a ajuns tamplar. Cat de cat suntem bine pentru ca incercam sa economisim si suntem foarte stricti la cheltuieli.

- Ai suferit din cauza rasismului?

 - Da. M-a facut sa ma simt rau pentru ca ma tratau ca si cum as fi inferioara. Dar am reusit sa ies la suprafata. Oare de ce a evitat Ana-Maria sa raspunda la intrebarea daca se intoarce in tara dupa studii? Nu e greu de presupus.....

 
Imigrantii ilegali din Italia confunda Decretul Flussi cu regularizareaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :340
Thursday, 16 March 2006
„Ministerul de Interne are obligatia sa procedeze la expulzarea acestor extracomunitari aflati clandestin in Italia” a spus miercuri, 15 martie, ministrul italian Roberto Maroni, tinand sa adauge ca Flussi 2006 nu este o masura de regularizare a situatiei clandestinilor.

El a tinut sa mentioneze ca toti imigrantii aflati ilegal in Italia, care s-au asezat la cozile din fata oficiilor postale sa depuna cereri, sperand astfel ca vor putea sa-si transforme situatia intr-una legala, ar trebui sa fie expulzati, informeaza Stranieri in Italia.  

Maroni a vorbit despre o „polemica instrumentala” apropo de cozile din fata oficiilor postale si a adaugat ca „adevaratul scandal este legat de faptul ca se aseaza la coada persoane care nu au nici o speranta de a-si vedea cererea aprobata. E vorba despre o inscenare pusa la cale de anumite asociatii pentru a obtine in acest fel ceva ce este imposibil de obtinut, adica o noua regularizare”. „Cererile – a mai spus Maroni – trebuie prezentate de catre angajatori pentru a obtine autorizarea intrarii in Italia a muncitorilor extracomunitari rezidenti in straintatate. S-au prezentat la oficii extracomunitari, cea mai mare parte a lor clandestini, crezand ca aceasta este o procedura de legalizare a situatiei clandestinilor in Italia, si nu este asa. Nu este o regularizare”, a adaugat Maroni, cerand insistent expulzarea acestui segment al populatiei imigrante.  

 
Romanii din Spania ar putea vota la alegerile municipalePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 16 March 2006
Presedinta Comunitatii din Madrid, Esperanza Aguirre, a cerut recent participarea imigrantilor din comunitate la urmatoarele alegeri municipale, propunere caracterizata de partidele din opozitie ca fiind una „oportunista”.

Mai mult decat atat, opozantii lui Aguirre spun ca presedinta comunitatii madrilene isi aminteste de colectivul de imigranti numai atunci cand este cazul sa le ceara voturile, informeaza publicatia spaniola Diario de Ibiza.

Aguirre a tinut sa aminteasca, in timpul prezentarii Planului de Integrare a Imigrantilor din Comunitate 2006-2008 – pentru care Guvernul va aloca 4.417 milioane de euro – ca Constitutia prevede acest drept pentru straini, daca exista un tratat de reciprocitate cu tarile lor de origine. Aguirre a mai spus ca tocmai de aceea va insista ca Guvernul sa negocieze aceste tratate bilaterale cu tarile de provenienta ale madrilenilor imigranti, pentru a le garanta acestora „dreptul civic” de a-si exercita votul la alegerile municipale.

Imediat dupa ce Aguirre a facut publica aceasta initiativa, un  numar de asociatii ale imigrantilor, printre care si asociatii romanesti, au venit in sprijinul ideii presedintei madrilene, sustinand ca implicarea politica a strainilor rezidenti in Spania este si ea o forma de integrare a acestora.

 
Dezbatere publica despre pastrarea limbii romane pentru copiii romani din GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :167
Thursday, 16 March 2006
Portalul tinerilor romani din Germania a lansat recent o dezbatere publica despre posibilitatile concrete prin care se poate mentine vie limba romana pentru copiii romani ce locuiesc in Germania si asigura un minim contact cu cultura romana.

Deoarece in Germania exista persoane interesate de subiect si institutii ce isi exprima disponibilitatea de a sprijini un astfel de proiect, pentru organizarea unei scoli de week-end in care copiilor sa li se predea limba si literatura romana, istoria nationala si geografia Romaniei (in zona Koeln-Bonn-Duesseldorf), aceasat dezbatere este mai mult decat oportuna si poate sa vina cu niste solutii si raspunsuri in ajutorul subiectului propus. Toti cei interesati de aceste gen de proiect, cei care ar putea sa ajute la realizarea lui sau si-ar dori sa isi inscrie copiii la astfel cursuri sunt rugati sa urmareasca si sa comenteze subiectele carer se vor invi in cadrul dezbaterii ce are loc pe forum, la adresa de web www.ro-de.org, cu inscriere ca utilizator. Pentru a demara un astfel de proiect e nevoie de un numar minim de persoane interesate, care numai printr-o dezbatere publica poate fi apreciat.

 
Inca un volum de proza pentru diaspora romana din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :222
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Literatura diasporei romane se imbogateste in Italia cu un nou roman ce apartine scriitorului Mihai Mircea Butcovan.

{mosimage}Format profesional in Italia, cu primele radacini in ale scrisului tot in literatura italiana, Mihai Mircea Butcovan vine sa ofere publicului italian dar, si celui roman,  cartea sa de debut intitulata “Allunaggio di un immigrato innamorato”, un roman cu note biografice, un roman care aduce in prim plan experienta unui imigrat, adaptarea lui intr-un alt spatiu, alta cultura si alta mentalitate.

Desi romanul a aparut inca acum doi ani,  fara a fi insa publicat, inca de la aparitie s-a bucurat de succes din partea criticii de literatura italiene, care i-a acordat in 2003 premiul pentru cel mai bun roman strain. Anul 2006, a adus si publicarea cartii la editura Bessa Editrice.

„Allunaggio di un immigrato innamorato” de Mihai Mircea Butcovan este lunatica aventura de iubire a unui imigrant ironic si constient de sine insusi si de realitatea istorica si sociala din tara sa, calatoria poetica in sentimentele cotidianului urban, ale carui paradoxuri nu reusim sa le observam pentru a le lua in ras”.  

Mihai Mircea Butcovan este nascut la Oradea, in anul 1969. Se afla in Italia din anul 1991, tara in care a urmat mai multe studii umaniste si de pregatire pedagogica, in prezent ocupandu-se ca educator profesional de tinerii toxicodependenti. Debutul sau ca scriitor si poet s-a facut prin publicarea mai multor schite si nuvele in diverse antologii, intre care: The Poetry of Migrant Writers in Italy (a c. di Mia Lecomte e Luigi Bonaffini, Los Angeles 2006), Ai confini del verso. Poesia della migrazione in italiano (a c. di Mia Lecomte, Firenze 2006), Nuovo Planetario Italiano. Antologia della letteratura italiana della migrazione (a c. di Armando Gnisci, Troina 2006) etc. Mihai Mircea Butcovan nu este doar un dedicat al scrisului, pasiunii literare, ci este si implicat in pastrarea valorilor nationale, fiind ancorat de mai mult timp in activitatile Asociatiei Romanii in Italia, in calitatea sa de membru in consiliul director. Redactor al revistei “Ganduri romanesti”, organizator si sustinator al mai mai multor evenimente de anvergura culturala in acesti ani la Milano, prezenta lui in cadrul acestei asociatii romanesti este notabila si valoroasa.

Lansarea romanului va fi pregatita in cadrul unei manifestari culturale ce va avea loc in luna mai, la Institutul Orsoline din Milano.

(Pentru Romania Global News de la Milano a transmis Violeta P. Popescu)

 
Basarabia si Ucraina vor avea un tronson de cale ferata ce va ocoli regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 16 March 2006
Ministrul Transportului si Comunicatiilor, Miron Gagauz, a convenit, marti, cu omologul sau ucrainean, Viktor Bodnar, ca Moldova si Ucraina sa construiasca un tronson de cale ferata in ocolul teritoriului regiunii transnistrene.

Potrivit Reporter MD, noul tronson de 60 km va uni Odesa cu porturile Reni si Ismail, evitand regiunea transnistreana. Ucraina spera ca pe acest nou tronson de cale ferata marfurile ucrainene vor iesi mai usor pe piata Romaniei si a altor tari.

Oamenii de afaceri transnistreni accepta noile reguli vamale introduse de Moldova si Ucraina, a declarat, marti, intr-un interviu acordat canalului urainean de televiziune "5 canal", ministrul Transportului si Comunicatiilor, Miron Gagauz, transmite Proua. Potrivit lui Gagauz, ”asa-numita blocada economica convine conducerii Transnistriei, de aceea ea a si blocat circulatia incarcaturilor prin regiune”. "Problema consta in faptul ca Igor Smirnov le-a interzis agentilor economici din regiune sa exporte productia pe cale legala. Oamenii sunt dispusi sa lucreze, insa ei sunt pur si simplu speriati", a mentionat Gagauz.

Anterior, o declaratie asemanatoare a facut reprezentantul special al Ucrainei in problema reglementarii diferendului transnistrean, Dmitri Tkaci. Incepand cu 3 martie curent, Ucraina accepta pe teritoriul sau doar marfurile insotite de specimenele vamale ale Republicii Moldova, in conformitate cu Declaratia comuna a premierilor Moldovei si Ucrainei din 30 decembrie 2005.

 
Romanii catolici din nordul si centrul Italiei, vizitati de Episcopul Petru GherghelPDF Print E-mail
Padova, Italia/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 16 March 2006
Episcopul catolic Petru Gherghel al Diecezei de Iasi a efectuat in perioada 10-13 martie o vizita pastorala in cateva orase din centrul si nordul Italiei unde se afla romani romano-catolici.

Prima zi a vizitei a constat intr-o intalnire la Padova cu pr. Ioan Jicmon si cu responsabilul pentru imigranti din Dieceza de Padova, dupa care, a doua zi, Preasfintitul Petru Gherghel s-a deplasat la Prato, langa Florenta, unde a fost primit de episcopul locului si s-a intalnit cu pr. Petre-Antica Domenic-Felician si cu pr. Anton Eugen, care desfasoara activitate pastorala pentru romani si italieni. Conform Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, ierarhul s-a aflat duminca, 12 martie, in orasul Cremona, unde s-a intalnit cu episcopul diecezei si la ora 10:30 a celebrat o Sfanta Liturghie pentru comunitatea romanilor din acea zona.

Vizita pastorala a episcopului Petru Gherghel in nordul Italiei s-a incheiat la Verona prin celebrarea unei Liturghii in biserica "Sfintii Apostoli" din centrul orasului, unde se celebreaza Liturghia in fiecare duminica la ora 16:00. La aceasta slujba au participat si aproximativ 350 de romani, care s-au bucurat ca pot lua parte la o Liturghie prezidata de episcopul lor. Alaturi de Excelenta sa, au concelebrat don Michele Morando, responsabilul diecezan cu imigrantii, pr. Adrian Bulai, pr. Iulian Lujinschi si pr. Daniel Martinas (responsabilul pentru romanii romano-catolici din aceasta zona).  La predica, episcopul a reamintit tuturor ca Iisus Cristos este alaturi de fiecare in orice situatie si-n orice loc si toti trebuie sa-L caute. Dupa Liturghie, a urmat o agapa frateasca in cadrul careia Preasfintitul i-a salutat si incurajat pe toti, cu aceasta ocazie romanii simtindu-se mai uniti si mai aproape de locurile natale.

 
Imaginea Romaniei in UE, subiect de sondajPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 16 March 2006
Clubul "Romania-UE" a lansat recent un sondaj intitulat "Footprint Romania", pentru a avea un suport in dezbaterea ce va avea loc in luna iunie, "Romania si imaginea Romaniei in UE", sondaj la care sunt invitati sa participe atat romani din diaspora, cat si cetateni ai Uniunii Europene.

Sondajul a fost facut public prin intermediul portalului www.zoomerang.com, site specializat in sondaje on-line, prin intermediul caruia companiile, organizatiile si persoanele fizice pot sa isi creeze sondaje profesionale si individualizate, informeaza portalul romanilor din Belgia. Romanii din diaspora sunt rugati sa completeze chestionarul de la adresa: http://www.zoomerang.com/recipient/survey.zgi?p=WEB2254N2HXT7Z , durata fiind de maxim 10 minute, iar la final sa il dea mai departe catre colegii de birou, in special catre cei care nu sunt romani.

 
Studentii romani din Toronto, invitati la o seara de filmPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :150
Thursday, 16 March 2006
Studentii romani din Toronto sunt asteptati sa ia parte vineri, 17 martie, la o seara de film care se va desfasura incepand cu ora 18:00 la York University din acest oras canadian.

Serata va fi gazduita de Nat Taylor Cinema din cadrul campusului universitar, urmand sa se incheie la ora 21:00, informeaza Clubul Studentilor Romani de la Univesritatea din Toronto. Sala de cinematograf in care va avea loc proiectia se afla in cladirea din Nord, nr. 102, Ross Building. Studentii sunt invitati sa isi exprime electronic sugestiile referitoare la filmele pe care ar dori sa le vada, la adresa www.yorku.ca, iar organizatorii vor incerca sa difuzeze acea pelicula dintre ele care va intruni cele mai multe preferinte.

 
Geamparaua se danseaza la Cape TownPDF Print E-mail
Cape Town, Africa de Sud/Romanian Global News
Accesari :238
Thursday, 16 March 2006
Mai multi copii din Bucuresti si din judetele Prahova, Maramures, Timis si Constanta isi vor reprezenta tara la cel mai mare festival al lumii dedicat copiilor “Cape Town Festival 2006” care se desfasoara in perioada 15 - 20 martie.

Corul de copii prezent in Africa de Sud este alcatuit din cei mai buni cantareti ai ansamblurilor care au participat la ultima editie a concursului “Dobroge, mandra gradina”. Noul ansamblu, “Plai dobrogean”, este format din copii cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani, unul dintre acestia fiind  Cornelia Tihon, considerata noua revelatie a folclorului romanesc si un rapsoz de exceptie la 17 instrumente de suflat, informeaza publicatia “Cuget liber” din Constanta.

Festivalul din Cape Town reuneste 30.000 de copii din toata lumea, cei mai buni in dans, arte vizuale, film si fotografie. Programul romanesc pregatit pentru acest eveniment cuprinde melodii si dansuri din toate zonele etnografice ale tarii, emblema Dobrogei fiind geamparaua. Tema festivalului este “Umanitatea”, iar fondurile incasate in urma prezentarii spectacolelor vor fi donate copiilor aflati in dificultate. Micutii cantareti din Romania sunt de altfel singurii reprezentanti ai Europei, iar invitatia a fost cu atat mai onoranta pentru ei.

 
Doua zile de filozofie romaneasca la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :178
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Filozofia romaneasca va fi reprezentata prin lucrarile de specialitate ale lui Emil Cioran si Mircea Eliade la evenimentul montrealez „Noaptea filozofiei”, care va avea loc in perioada 25-26 martie la Universite du Quebec a Montreal, UQAM.

{mosimage}Potrivit publicatiei „Pagini Romanesti” din Montreal, Marian Costache, student la filozofie la UQAM, a avut initiativa de a organiza un "Vernisaj filozofic - Emil Cioran" si conferinta "Viata si opera lui Mircea Eliade". Expozitia despre Emil Cioran va fi inaugurata sambata,  25 martie, de la ora 10:00, si va putea fi vizitata pana a doua zi, la aceeasi ora. In cadrul ei, vor fi expuse reproduceri dupa desenele pictorului Pierre Alechinsky si ale altor artisti - inspirate de opera lui Cioran, precum si diverse fotografii cu scriitorul roman.

In conferinta despre Mircea Eliade, care va avea loc tot sambata, 25 martie, in sala J-1160, cu incepere de la ora 17:00, studentul roman va aborda unele aspecte controversate, legate de viata scriitorului si de opera lui: formarea filozofica si filonul religios al filozofiei sale. Intrarea la evenimente va fi gratuita.

 
Martisorul romanesc, sarbatorit in Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :187
Thursday, 16 March 2006
Biserica ortodoxa romana “Adormirea Maicii Domnului” din Las Vegas a gazduit sambata, 4 martie, sarbatoarea Martisorului, la care au luat parte mai multi romani ce au celebrat, astfel, venirea primaverii.

Petrecerea romaneasca a fost organizata de membrii acestei biserici romanesti, care le-au adus femeilor daruri deosebite, martisoare adevarate, cu atat mai speciale cu cat ele au venit de foarte departe, de acasa, informeaza Las Vegas Romanian Journal. De la intalnire nu au putut lipsi cantecul, voia buna, micii si berea, dansul si interactiunea cu oameni care au in comun aceleasi traditii si origini. Petrecerea a fiost animata de George Rotaru, artistul de suflet al romanilor din Las Vegas, care a venit tocmai de la New York, unde locuieste in prezent, pentru a onora si delecta publicul cu superbele lui cantece cu culoare si parfum de Bucuresti.

Spectacolul oferit de el a fost prilej de reamintire ca tot ceea ce este romanesc poate sa uneasca si sa fie motiv de sarbatoare. Cantecele lui, cunoscute de orice roman: “Ionel, Ionelule”, “Casuta noastra”, “Drumurile noastre”, “Zarzarea”, au fost fredonate impreuna cu acesta de catre toti cei din sala. Spectacolul a fost interactiv, protagonistul impartind scena si microfonul cu toti cei care au simtit impulsul sa danseze sau sa cante alaturi de el. Interactiunea a functionat si a fost punctata de momentul in care publicul l-a surprins pe solist, cantandu-i „La multi ani!”, caci George a venit la aceasta sarbatoare chiar in preajma propriei zile de nastere, care este pe 6 martie.

 
Cultura romaneasca la un festival din ChristchurchPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 16 March 2006
Comunitatea de romani din orasul neo-zeelandez din Christchurch participa sambata, 18 martie, in Ray Blank Park, Maidstone Road, Ilam, la un eveniment multicultural local intitualt „Culture Galore”.

Prezenta diasporei romanesti in cadrul acestui eveniment va fi data de un stand cu obiecte de artizanat romanesti si unul cu preparate culinare traditionale. In standul de artizanat, romanii sunt indemnati sa aduca diferite obiecte de arta romaneasca care se vor vinde, informeaza portalul romanilor din Noua Zeelanda.  O parte din profitul realizat in cadrul standurilor va fi donat parohiei ortodoxe romane „Sfanta Maria Christchurch”, in contul destinat constructiei viitoarei biserici.

Culture Galore este un eveniment in care au loc, in intervalul 12:00-16:00, o serie de actiuni reprezentative pentru diferitele comunitati ce traiesc in Christchurch. Acestea vor oferi publicului concerte live, demonstratii de mestesugarit, standuri de informare si multe alte activitati. Accesul la manifestare va fi gratuit, ca urmare a organizarii sale de catre Consiliul Local din Christchurch.

 
„Va vis et deviens” deschide Festivalul de Film din PittsburghPDF Print E-mail
Pittsburgh, SUA/Romanian Global News
Accesari :198
Thursday, 16 March 2006
Filmul Va, vis et deviens, realizat de regizorul roman Radu Mihaileanu va deschide editia de anul acesta a Festivalului de Film Israelian de la Pittsburgh, ce va demara joi, 16 martie.

Premiat cu Premiul Publicului in 2005 la Festivalul International de Film de la Berlin, pelicula este povestea extraodinara, bazata pe o istorie reala, a unor evrei etiopieni si a unor ne-evrei amestecati intre acestia, despre sprijin, rasism si oprimare religioasa.

Impregnata cu mult umor, aceasta pelicula relateaza odiseea Falashas, vazuta prin ochii unui copil etiopian crestin care se da drept evreu pentru a putea emigra in Israel. El incearca astfel sa fuga de foametea ce a bantuit Africa anului 1984. "Va, vis et deviens" este un film care pleaca de la povestea odiseii evreilor etiopieni la mijlocul anilor 80. Este vorba despre un episod istoric necunoscut marelui public, odiseea a mii de evrei care au ajuns la Ierusalim datorita "Operatiunii Moise", organizata de catre serviciile secrete israeliene si americane pentru a-i salva de foametea care bantuia in tara lor in anii 1984-1985. Acest subiect ii permite lui Mihaileanu sa abordeze intr-o maniera completa tema identitatii, o data cu o curajoasa denuntare a xenofobiei. De la lansarea sa, filmul s-a bucurat de cronici pozitive atat in presa din Romania cat si in paginile publicatiilor internationale. 

 
Folk si folclor la Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :165
Thursday, 16 March 2006
Seara de 3 martie a fost o seara deosebita pentru comunitatea romaneasca din Las Vegas. Romanii au avut deosebita ocazie de a-i vedea si asculta live pe renumitii cantareti Stefan Hrusca si Veta Biris, in spectacolul cu titlul Folk si Folclor, unul dintr-o serie de spectacole cu acest titlu realizate pe pamantul Statelor Unite ale Americii.

Performanta celor doi artisit din seara de 3 martie a fost la inaltul nivel al valorii lor artistice si al calitatii muzicii lor, in ciuda numarului redus al audientei, aproximativ 50 de spectatori.

La terminarea spectacolului, reprezentantii Las Vegas Romanian Journal au avut ocazia sa stea de vorba si sa afle cateva dintre impresiile celor doi artisti. Astfel, Veta Biris si-a exprimat admiratia fata de Stefan Hrusca, spunand: “sunt foarte bucuroasa ca sunt alaturi de Stefan Hrusca in acest tur de spectacole prin America, deoarece il apreciez si il iubesc foarte mult. Este un cantaret extraordinar, iar in tara am avut doar de 2 ori ocazia sa cant alaturi de el. Acum insa, am aceasta bucurie de a fi alaturi de el pentru 2 luni de zile.” De asemenea, Veta Biris ne-a marturisit ca doreste sa revina in Las Vegas si o va face “de fiecare data cu mult drag”. La randul lui, Stefan Hrusca a dorit sa mentioneze faptul ca este bucuros ca se afla in Las Vegas si ca are posibilitatea de a vizita orasul, unicat in lume. Stefan Hrusca va inregistra un nou CD in luna aprilie a acestui an, in Romania, cu muzica folk si cunoscutele melodiile interpretate in cadrul spectacolelor Cenaclului Flacara. De asemenea, in curand va apare si un CD cu o colectie de colinde noi ale artistului roman. Perioada sarbatorilor de iarna le va petrece in Europa (Portugalia) si Australia.

Acest spectacol deosebit a fost posibil datorita organizatiei non-profit, Doina Romanian – American Society of Las Vegas, a carei presedinta este Doamna Lia Roberts, Consul Onorific al Romaniei in Las Vegas, prezenta in acea seara la spectacol. Pretul unui bilet a fost de 25 de dolari – cumparat in avans, sau 40 de dolari – cumparat la intrare.

(Preluare Las Vegas Romanian Journal, un articol de Paul Papiu)

 
Teatrul de Opereta „Ion Dacian”, in turneu in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :255
Thursday, 16 March 2006
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" va intreprinde in perioada 16 martie - 2 aprilie un turneu in Italia cu opereta "Contesa Maritza" de Emmerich Kalman.

Din distributia acacestei lucrari fac parte, printre altii, Silvia Sohterus, Stefan Popov, Cornel Todea sau Amelia Antoniu, informeaza postul national cultural de radio. Directia de scena ii apartine lui Giuseppe Visciglia, conducerea muzicala fiind semnata de George Balint. Toate spectacolele vor fi jucate integral in limba italiana.

 
Cativa artisti romani ar putea concerta in Olanda de PastiPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :145
Thursday, 16 March 2006
Profesorul Dan Herford din orasul olandez Hoofddorp a venit recent cu o propunere interesanta pentru comunitatea de romani din aceasta tara, referitoare la organizarea unui concert de muzica romaneasca cu artisti romani, in prima zi de Pasti.

Deoarece aceasta actiune ar fi extrem de binevenita pentru diaspora romana din Olanda, profesorul a transmis comunitatii faptul ca poate sa organizeze aceasta actiune la care vor participa Laurentiu Cazan, cele doua fete de la Bambi si Orchestra de Muzica Populara Romaneasca, formata din olandezi sub conducerea muzicala a profesorului, informeaza pagina de web a romanilor din Olanda. Organizatorul se va mai ocupa si de asigurarea instalatiei de amplificare, lucru absolut necesar unui asemenea eveniment.
Locul de desfasurare nu a fost inca inca stabilit, dar este de preferat sa fie totusi un spatiu situat intr-o zona centrala a Olandei, adica in jurul Amsterdamului. Pentru a vedea in ce masura concertul se poate realiza, pofesorul asteapta cat de curand un raspuns din partea romanilor din Olanda.

 
Documente necesare pentru o declaratie de valoare pentru un titlu de studiuPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}Documentele de care au nevoie romanii interesati sa obtina o declaratie de valoare pentru un titlu de studiu sau profesional romanesc sunt: titlul de studiu (Diploma, Certificat, Atestat, etc.) in original, legalizat de catre ministerul sub a carui autoritate a fost eliberat si cu apostila Prefecturii; o copie legalizata dupa actul de studiu original (legalizat in prealabil de Prefectura), de catre un Notar Public, cu apostila Tribunalului, potrivit Conventiei de la Haga, din 5 octombrie 1961.

{mosimage}Respectiva Diploma trebuie tradusa in limba italiana, de catre nu traducator autorizat si legalizata. Documentele orginale si copiile legalizate si apostilate trebuie sa aiba si fotocopii, la fel ca si traducerile in limba italiana, in care sa fie lizibile legalizarile institutiilor descrise mai sus si un act de identitate (de preferinta pasaportul) in original si fotocopie

Ambasada Italiei isi rezerva dreptul de a solicita, in cazul situatiilor exceptionale, orice alte documente care pot confirma sau explica, suplimentar, cazul in speta. Taxa de eliberare a unei Declaratii de Valoare este de 30,99 euro, informeaza Ambasada Italiei la Bucuresti.

Pentru a putea raspunde cat mai eficient cerintelor persoanelor ce se adreseaza Cancelariei Consulare, a fost activat un serviciu telefonic prin care se ofera informatii si pot fi gestionate programarile in vederea cererii vizei, accesibil la numarul: 0903903030. Serviciul poate fi accesat doar din Romania, de luni pana vineri in intervalul orar 08.00 – 18.00. Program cu publicul pentru Declaratiile de valoare este lunea, intre orele 9.30 si 13.30.

 
Nichita Stanescu prezentat in cadrul Targului de Carte de la LeipzigPDF Print E-mail
Leipzig, Germania/Romanian Gloabl News
Accesari :209
Thursday, 16 March 2006
In cadrul editiei 2006 a Targului de carte de la Leipzig, desfasurat in perioada 16-19 martie, se desfasoara un Festival literar initiat si organizat sub auspiciile unui grup de institute culturale din Berlin.

Festivalul, intitulat “Limbi mici, literaturi mari”, este o manifestare internationala cu un cadru logistic si organizatoric propriu (Forum-ul : 80 mp in Hala 4, stand D 403), ce confera vizibilitate sporita in cadrul Targului de carte de la Leipzig precum si excelente contacte profesionale si functioneaza in sinergie si complementaritate cu standurile nationale ale tarilor implicate, potentand interesul pentru acestea. Pentru editia din martie 2006 s-au asociat acestui proiect 15 tari, printre care si Romania: Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Grecia, Albania, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Estonia, Bulgaria, Malta, Letonia, Macedonia, Romania, se arata intr-un comunicat al ICR Berlin.

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” asigura reprezentarea romaneasca la Festivalul “Limbi  mici, literaturi mari” prin participarea scriitorului si traducatorului Dr. Dieter Schlesak (n.in Romania, traieste in prezent in Italia si in Germania) care il va prezenta pe Nichita Stanescu (cu accent pe volumul “11 elegii”- recent aparut in traducerea germana a lui D. Schlesak la Pop Verlag, Ludwigsburg, 2005). Prezentarea lui Nichita Stanescu va avea loc in cadrul unei  discutii moderate de istoricul literar Dr. Peter motzan de la Institutul sud-est european de cultura si istorie din Munchen si va avea loc la Leipzig in data de 18 martie, la ora 13.30, in cadrul Forumului (Hala IV, stand D 403).

Prezentarea lui Nichita Stanescu  la Leipzig urmareste sa confere un plus de vizibilitate unui scriitor roman  inca insuficient cunoscut si valorificat in spatiul literar  european, scriitor a carui modernitate il plaseaza in dialog cu marile voci lirice ale lumii contemporane.

 
Mai mult spatiu, mai multa distractie la petrecerile romanesti din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :201
Thursday, 16 March 2006
{mosimage}O noua Insomnia Party se va desfasura vineri, 17 martie, si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

{mosimage}Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey, dar de data aceasta intr-un nou spatiu, renovat si extins. Organizatorii petrecerilor romanesti de la Old Bailey promit, odata cu totala restructurare a localului, ca si distractia va fi de zece ori mai mare, nu numai spatiul oferit. 

Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions