Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Protocol intre Bucuresti si Chisinau privind readmisia strainilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Thursday, 23 March 2006

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si omologul sau basarabean, Gheorghe Papuc, au semnat miercuri, 23 martie, la Bucuresti, un Protocol pentru aplicarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind readmisia strainilor (acord incheiat la Bucuresti, la 27 iulie 2001).

Cu prilejul acestei intalniri, ministrii de interne ai Romaniei si Republicii Moldova au discutat si despre introducerea vizelor de intrare pentru cetatenii moldoveni care doresc sa calatoreasca in tara noastra, masura prevazuta a fi introdusa incepand cu luna noiembrie a acestui an, in cadrul angajamentelor asumate de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Referitor la acest subiect, ministrul Vasile Blaga a afirmat ca nu este o bucurie pentru Romania, pentru guvernul roman, sa introduca vizele cu Republica Moldova, dar Romania are obligatiile pe care si le-a asumat in decembrie 2005, cu prilejul semnarii Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, tara noastra urmand sa asigure, de la 1 ianuarie 2007, spatiul de drepturi si libertati pentru aproape 480 milioane de cetateni ai statelor membre.

In acest context, ministrul Administratiei si Internelor a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa faca toate diligentele pentru ca cetatenii moldoveni sa beneficieze de un tratament preferential in obtinerea vizelor, la fel cum alte state acorda un tratament preferential cetatenilor straini care au etnia statului respectiv. Ministrul roman a amai mentionat ca tot ceea ce isi propune este sa nu limiteze libertatea de miscare a cetatenilor moldoveni spre Romania si a cetatenilor romani spre Republica Moldova.

Convorbirile oficiale dintre cei doi ministri au acoperit un spectru larg de probleme din domeniul afacerilor interne, concentrandu-se pe completarea cadrului juridic bilateral de cooperare si colaborarea operativa intre structurile partenere romane si moldovene - politie, politie de frontiera, migratie, azil, anunta MAI.

Ministrul de interne al Republicii Moldova a adus in discutie problema legata de „solicitarea cetateniei romane de catre reprezentantii lumii interlope originari din Republica Moldova care, prin aceasta metoda, urmaresc eschivarea de la raspunderea penala pe teritoriul Republicii Moldova.  Pentru  a preveni cazurile de acordare a cetateniei romane in baza unor acte false s-a propus elaborarea unui mecanism de schimb informational pentru a stabili veridicitatea actelor depuse de catre cetatenii Republicii Moldova”.

 
Medalii pentru cinci asistenti medicali romani din IrakPDF Print E-mail
Irak/Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 23 March 2006
Cinci asistenti medicali romani au primit, in semn de recunoastere a profesionalismului si dedicatiei cu care isi indeplinesc misiunea din Irak, medalia „The Army Commandation Medal”.

Distinctia le-a fost conferita plutonierilor Catalina Scoicaru, Daniela Breazu, Sergiu Chivu, Sanda Hutanu si Razvan Gherghina de catre comandantul  Spitalului de Campanie 344 al Fortelor Terestre ale SUA, colonelul William Martin. La ceremonie au fost prezenti ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, si comandantii detasamentelor medicale romane de la spitalele din Abu Ghraib si Camp Bucca,  locotenent-colonelul Paul Codres, respectiv maiorul Marius Iulian Pop.

La spitalul Abu Graib, specializat in acordarea asistentei medicale de urgenta, actioneaza o echipa formata din trei medici si opt asistenti romani, care isi desfasoara activitatea in sectia de terapie intensiva, in laborator, la serviciul de stomatologie si la farmacie. Echipa de la spitalul din Camp Bucca, compusa din doi medici si sapte asistenti romani, participa la asigurarea asistentei medicale pentru pacientii irakieni. In afara activitatii specifice din acest spital, personalul medical roman desfasoara o intensa munca de medicina primara, cu caracter profilactic (imunizari, controale medicale pentru evaluarea starii de sanatate).

Romania, alaturi de Statele Unite ale Americii, este singura tara din Coalitie care contribuie cu personal medical de specialitate la activitatea din cele doua spitale, informeaza un comunicat de presa emis de MApN.

 
Finlanda ratifica in luna mai Tratatul de Aderarare al Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Thursday, 23 March 2006
Finlanda va ratifica tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana in luna mai a acestui an, a anuntat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, la intoarcerea din vizita de lucru efectuata in Finlanda in perioada 21-22 martie.

Ministrul roman a declarat ca a primit asigurari ca ratificarea Tratatului de Aderare al Romaniei va avea loc la sfarsitul lunii mai, imediat dupa evaluarea Comisiei Europene, Finlanda urmand sa aiba un rol foarte important pentru definitivarea pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana la data stabilita, 1 ianuarie 2007. Totodata, aceasta a mai precizat ca a discutat cu oficialii finlandezi ajungerea la un acord in ceea ce priveste Tratatul Constitutional, politicile de securitate in Europa, precum si agenda presedintiei finlandeze a UE, informeaza ministerul roman.

Pe parcursul vizitei, demnitarul roman s-a intalnit cu ministrul pentru afaceri europene, Paula Lehtomaki, secretarul de stat la Ministerul de Interne, Ritva Viljanen, si secretarul de stat la Cabinetul Premierului, Antti Peltomaki. Partea finlandeza a apreciat progresele Romaniei, subliniind faptul ca asteapta evaluarea Comisiei Europene din mai pentru a definitiva procesul de ratificare. „Aderarea Romaniei este un subiect de mare interes pentru Finlanda. Asteptam evaluarea Comisiei Europene din luna mai, care va oferi o analiza transparenta si avizata a stadiului implementarii reformelor din Romania. Estimam ca Finlanda va ratifica Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la sfarsitul lunii mai”, a declarat Antti Peltomaki, secretar de stat la Cabinetul Premierului Finlandei. In cadrul discutiilor a fost abordata si tema vizitei Presedintelui Finlandei in Romania, Tarja Halonen, care va avea loc in luna mai, inainte de publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene. Din delegatia presedintelui vor face parte ministrul pentru afaceri europene Paula Lehtomaki, dar si presedintele marelui Comitet pentru afaceri UE din parlamentul Finlandei, Jari Vilen.

 
Actorii Teatrului Bulandra duc „Triumful dragostei” in Franta si ColumbiaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :227
Thursday, 23 March 2006
Trupa de actori de la Teatrul Bulandra efectueaza la finalul lunii martie si in luna aprilie un turneu prin Franta si Columbia, tari in care va prezenta spectacolul "Triumful dragostei" de Marivaux.

Piesa regizata de Alexandru Darie va fi prezentata in perioada 26 martie – 7 aprilie la Bogota, in cadrul Festivalului de Teatru Iberoamerican, din distributie facand parte Marian Ralea, Clara Voda si Rodica Lazar, informeaza postul national muzical de radio. In a doua jumatate a lunii aprilie, trupa va pleca la Marsilia, la Festivalul de Teatru Mediteranean, unde, pe langa „Triumful dragostei”, actorii teatrului bucurestean vor juca aici si un al doilea spectacol - "Tatal" de August Strindberg, in regia Catalinei Buzoianu.

 
Ministrii de Interne din zona Marii Negre se intalnesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Thursday, 23 March 2006
Romania va gazdui vineri, 24 martie, cea de a saptea Reuniune a ministrilor de interne si ai ordinii publice din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Ministrii de Interne ai statelor participante vor adopta in cadrul acesteia o declaratie comuna privind intarirea cooperarii impotriva criminalitatii, coruptiei si terorismului, care va constitui o expresie a ingrijorarii cu care privesc evolutia ingrijoratoare a acestor fenomene in regiunea Marii Negre. La lucrarile reuniunilor, au fost invitate sa participe statele membre ale OCEMN : Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Serbia si Muntenegru, Turcia si Ucraina, statele cu statut de observator in cadrul organizatiei, precum si o serie de state si organizatii internationale cu statut de invitati speciali, informeaza un comunicat emis de MAI.

Evenimentul international este organizat de Ministerul Administratiei si Internelor si face parte din calendarul de evenimente al Presedintiei in exercitiu a OCEMN, asigurata de Romania in perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006. Intalnirea va fi precedata de o reuniune comuna, pe parcursul a doua zile, a Grupului de lucru privind cooperarea in domeniul combaterii criminalitatii, in special in formele ei organizate, grup coordonat de Romania, si a Retelei ofiterilor de legatura din statele membre ale organizatiei, care urmeaza sa fie operationalizata cu aceasta ocazie.

 
Intalnire la Lisabona intre Mitropolitul Daniel si ambasadorul Romaniei in PortugaliaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 23 March 2006
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, s-a intalnit marti, 22 martie, la Lisabona cu ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita.

La intalnire au mai fost prezenti arhidiacon Stefan Ababei, consilier la Centrul eparhial Iasi, precum si pr. Marius Viorel Pop, parohul comunitatii ortodoxe romane din Lisabona, anunta Radio Trinitas. La aceasta intrevedere s-a discutat despre modalitatile de achizitionare sau construire a unei biserici pentru comunitatea ortodoxa romana din Lisabona, precum si despre atitudinea binevoitoare pe care autoritatile portugheze o au in prezent fata de romani. IPS Daniel a participat in aceeasi zi la slujba Sfintei Liturghii a darurilor mai inainte sfintite in biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” din Lisabona si a rostit un cuvant de invatatura despre intelesul si folosul postului.

 
Contractul pentru Dracula Park, anulat de GuvernPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Thursday, 23 March 2006
Executivul a decis, in urma controlului efectuat de Autoritatea de Control a Guvernului, demararea procedurilor legale pentru anularea titlului de parc industrial acordat "Parcului turistic si de agrement Snagov” si inceperea demersurilor pentru rezilierea contractului de asociere in participatiune si a contractului de administrare. 

Ca urmare a controlului efectuat de Autoritatea de Control a Guvernului, aflata sub autoritatea ministrului delegat Cristian David, la “Parcul turistic si de agrement Snagov” s-au constatat o serie de acte administrative nelegale si acte juridice fara efect. Titlul de parc industrial a fost acordat fara a respecta legislatia in vigoare, pentru un teren care nu indeplinea conditiile unui parc industrial (utilitati si infrastructura industriala adecvate dezvoltarii potentialului economic), fiind ferma agrozootehnica. Asocierea nu a fost in interesul statului, care a participat cu 460 ha in valoare de peste 400 milioane de euro, iar  SC Dracula Park SA nu si-a adus nici un aport material. In fapt, contractul de asociere in participatiune nu a intrat in vigoare pentru ca nu s-au stabilit elementele esentiale prevazute de lege pentru ca acesta sa produca efecte. De asemenea, administrarea “Parcului turistic si de agrement Snagov” a fost incredintata, prin aceeasi hotarare de guvern, in mod direct, unei firme care nu avea posibilitatea de a indeplini obiectivele contractului si care, intre timp, s-a si dizolvat, informeaza Prompt Media.

 
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii are o noua componentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanian/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 23 March 2006
Cele doua Camere ale Parlamentului au validat, joi, 23 martie, cu 277 de voturi "pentru" si patru "impotriva", candidatii propusi pentru noul Colegiul al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Astfel, din noul CNSAS fac parte: Dragos Petrescu, propus de Presedintie, Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern, Corneliu Turianu si Dan Lazea, din partea PD, Claudiu Secasiu si Mircea Dinescu, desemnati de PNL, Florian Chiritescu, Cazimir Ionescu si Laurentiu Tanase, din partea PSD, Constantin Buchet, propus de PRM si Ladislau Csendes, UDMR. Noii membri ai CNSAS au depus juramantul in fata Parlamentului. Mandatul noului Colegiu al CNSAS va fi de sase ani cu posibilitatea prelungirii.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati a fost infiintat in 1999 cu scopul de a pune la dispozitia cetatenilor dosarele si documentele intocmite la fosta Securitate pana la data de 22 decembrie 1989. Asadar, CNSAS asigura accesul la dosarele intocmite de organele securitatii, atat pentru cetatenii care doresc informatii cu privire la propriul dosar, cat si pentru persoanele care doresc sa fie informate, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al persoanelor care candideaza pentru anumite demnitati sau functii.

 
Ministrul Ungureanu la Reuniunea Consiliului European de primavaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 23 March 2006
In perioada 23-24 martie, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa, la Bruxelles, in delegatia oficiala a Romaniei condusa de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, alaturi de Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, la reuniunea Consiliului European de primavara.

Din delegatia oficiala a Romaniei vor mai face parte ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si ministrul integrarii europene, Anca Boagiu.

Summit-ul european de primavara va aborda probleme economice, in contextul relansarii, in urma cu un an, a Strategiei Lisabona care urmareste transformarea Uniunii Europene, pana la 2010, in cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere. In acest context, Consiliul European va reconfirma liniile directoare pentru implementarea strategiei in vederea asigurarii cresterii economice si ocuparii fortei de munca. Reuniunea va fi precedata de intalnirile Consiliului European cu presedintii Bancii Centrale Europene, Uniunii Patronatelor Europene si Confederatiei Sindicatelor Europene precum si, separat, cu Josep Borrell, presedintele Parlamentului European.

In cadrul sesiunilor de lucru ale Consiliului European vor fi discutate ariile prioritare de actiune pentru atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona (investitii in cercetare si inovatie, dezvoltarea IMM-urilor si a potentialului antreprenorial, imbunatatirea accesului la piata fortei de munca, in special pentru categoriile prioritare) si va fi analizat modul de implementare a Programelor Nationale de Reforma prezentate de catre  statele membre UE la sfarsitul anului trecut. 

Un loc central in dialogul liderilor europeni il va ocupa problematica energetica, in perspectiva definirii unei politici energetice comune la nivelul Uniunii. Dezbaterea a fost lansata prin publicarea, de catre Comisia Europeana, la 8 martie a.c., a Cartii Verzi asupra politicii energetice europene si a primit contributii sub forma propunerilor prezentate de statele membre pentru elaborarea acestei politici.

 
Extremistii maghiari indeama la lupta armata pentru obtinerea autonomiei teritorialePDF Print E-mail
Sfantu-Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :650
Thursday, 23 March 2006

{mosimage}Stimulati de discursurile extremist-nationaliste ale lui Marko Bella si Lazlo Tokes, extremistii maghiari au trecut la o noua faza a manifestarilor impotriva statului roman.

{mosimage}Parca pentru a oferi suport delegatiei maghiare condusa de Lazlo Tokes care zilele acestea, desfasoara o actiune de lobyy antiromanesc la Comisia Europeana si Parlamentul European, extremismul maghiar escaladeaza o noua etapa indemnand, prin invocarea, absolut aberanta, a modelului irlandez si indian, la lupta armata pentru realizarea obiectivelor de „inviere a Ungariei”. Faptul ca delegatia condusa de Tokes se bucura de suportul mai multor parlamentari de la Budapesta dar si de la Bucuresti, care au facut intrarile atat la Comisia Europeana cat si la Parlamentul European, arata ca centrul de comanda al acestor miscari tactice se afla la Budapesta care coordoneaza din umbra aceste tentative de intarziere a aderarii Romaniei la UE in 2007.

Centrul European de Studii din Covasna-Harghita a monitorizat presa maghiara si intr-un comunicat de presa denunta indemnurile sovine, antiromanesti, cerand sanctionarea celor care se fac vinovati de incalcarea Constitutiei si a legilor tarii.

„Monitorizand presa de limba maghiara din judetele Covasna si Harghita, aparuta inainte si dupa 15 martie 2006, din multitudinea discursurilor jurnalistice radicale, unul se detaseaza, prin  indemnuri revizioniste, sovine si  antiromanesti,  cat si prin reactualizarea unor  sloganuri revizioniste maghiare, din perioada interbelica. Consideram ca asemenea articole, incalca grav Constitutia si  legile tarii si, prin urmare,  nu pot  ramane nesanctionate,  de institutiile abilitate ale statului.  

Este vorba de articolul „ Va fi inviere secuiasca? Sau „Ungaria trebuie salvata (dar mai intai pamantul secuiesc)”,  aparut in „Europa Ido, nr. 5 din martie 2006, sub semnatura lui Csiby Karoly, din care redam un fragment:

(…) „Ce  sens are cersirea unei „autonomii interne” daca ea nu este permisa  de Constitutie ? (…) Banda de raufacatori de la Bruxelles (UE), foarte intelegatoare in plan declarativ, da din umeri. A fost pacat sa faceti atatea drumuri la Bruxelles, domnule Csopo! (…)

Irlandezii nu au corespondat cu invadatorii englezi, rugand Parlamentul  sa modifice Constitutia britanica, pentru ca ei sa poata reinfiinta Irlanda independenta, dupa aproape 800 de ani de invazie. Nici poporul indian, condus de Gandhi, nu a expediat petitii guvernatorului britanic, ci prin puternica arma a rezistentei pasive a reusit sa-i determine pe colonizatori sa se care!

Ceva se misca totusi semnaland ca a trecut vremea cersitului. () In loc sa fi cerut Universitatea de Stiinte Ferenc  Josef, construita de stramosii nostri, sterpelita in mod infam de statul roman, sau macar restabilirea imediata a Universitatii Bolyai, cadrele universitare maghiare au cersit – cat curaj!- facultati maghiare. (…)  Potrivit comunicatului Grupului de Initiativa Bolyai, s-au epuizat toate mijloacele politice, iar lupta poate fi dusa mai departe doar prin mijloace de nesupunere civica (). Ce inseamna acest lucru? Cadrele universitare maghiare curajoase au evidentiat ca a trecut vremea petitiilor si a venit vremea actiunii! Aceasta este vorba dreapta! V-ati dat seama in sfarsit de ceea ce noi, „radicalii”, stiam de 10-15 ani.” (…)

Pe secuii ii asteapta sarcini mari: „  Polonia ne arata drumul/ Sa urmam calea poloneza!”.Acum am putea spune ca avem suficienta putere: „Tara Secuiasca ne arata drumul/Sa urmam calea secuiasca!” Atunci si in celelalte teritorii ocupate ale tarii noastre, maghiarii se vor ridica si vor da jos robia de 86-88 de ani. Sau daca nu, s-a terminat cu noi.

Sa avem incredere si sa ne rugam in fiecare zi asa:

„ Cred intr-un unic Dumnezeu, cred intr-o unica patrie,

Cred intr-un vesnic adevar dumnezeiesc,

Cred in invierea Ungariei!

Amin! (cunoscuta rugaciune   folosita de cercurile  revizioniste maghiare, in perioada interbelica- n.n.)”

Biroul de presa al Centrului  European de Studii  Covasna- Harghita

(Foto: Coperta programului de exterminare a romanilor din Transilvania prefigurat in brosura"Nincs Kegyelem" semnata de Ducso Csaba. Iata un scurt citat din aceasta:"Eu nu astept sa vina razbunarea.Nu astept! Voi suprima pe fiecare valah ce-mi iese in cale! Pe fiecare il voi suprima! Nu va fi indurare! Voi aprinde satele noaptea- satele valahe! Voi trage in sabie toata populatia; voi otravi toate fantanile si voi ucide pana si copiii din leagan...; voi distruge acest neam!")

 
Cursul de „istorie integrata” nu este istorie ci program politic al unui partidPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 23 March 2006
La 15 si 16 aprilie curent, la Chisinau se va desfasura Adunarea generala a profesorilor de istorie din Republica Moldova, pentru a discuta problemele aparute in urma implementarii cursului de „Istorie integrata”.

Presedintele Asociatiei istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrenco, a declarat miercuri presei ca acest for este organizat la initiativa unui comitet organizatoric al profesorilor de istorie. La adunare a fost invitat sa participe ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Victor Tvircun, deputatul Victor Stepaniuc (PCRM) si reprezentanti ai Presedintiei. Petrenco a spus ca a fost format un grup de lucru care va examina problema predarii istoriei in Europa de Vest.

Vicepresedintele asociatiei, Ion Negrei, a declarat ca predarea istoriei vorbeste despre orientarea politica a unei tari. „Cursul de istorie integrata este unul neconstitutional, iar conceptia si curriculumul lui sunt nelegitme, nefiind aprobate de nimeni. Cursul de istorie integrata nu este stiinta, nu este istorie, ci program politic al unui partid”, a spus Negrei.

La randul sau, vicepresedintele asociatiei, Gheorghe Palade, a spus ca istoricii isi exprima revolta in legatura cu atitudinea puterii fata de problema istoriei, in legatura cu continutul curricumului, care nu rezista nici unor critici, dar si fata de metodele prin care se impune cursul de istorie integrata, „cu o adevarata agresivitate asupra profesorilor”. El nu a exclus ca istoricii vor fi nevoiti sa recurga la actiuni de protest, precizand ca aceasta problema trezeste revolta nu numai a profesorilor, dar si a elevilor, parintilor, studentilor si a societatii in ansamblu.

Profesoara de istorie de la Liceul coreografic din capitala Viorica Conovan a declarat ca a fost exmatriculata de la cursurile de formare profesionala de la Institutul de perfectionare din cauza ca a avut o opinie diferita privind predarea istoriei.

Pana in prezent, in scoli au fost distribuite manuale de istorie integrata pentru clasa a V-a, fiind deja elaborate si manualele pentru clasele a VI-a – a IX-a.

 
Declaratiile ambasadorului rus la Chisinau starnesc reactiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 23 March 2006
{mosimage}Miercuri, la Presedintia de la Chisinau, a fost convocata o sedinta speciala la care a participat presedintele Parlamentului, conducerea MAE, a Ministrului Reintegrarii, precum si ambasadorul moldovean la Moscova, Vasile Sturza.

{mosimage}A fost examinata situatia creata in relatiile moldo-ruse dupa declaratiile ambasadorului rus Nicolai Reabov.

Ministrul de Externe Andrei Stratan a precizat ulterior, in cadrul sedintei Guvernului de la Chisinau, ca a expediat o scrisoare omologului sau rus Serghei Lavrov, atragandu-i acestuia atentia asupra faptului ca „si anterior ambasadorul Federatiei Ruse Reabov si-a permis sa spuna unele lucruri care nu sunt realiste”. „Afirmatiile de luni ale lui Reabov sunt ofensatoare pentru Republica. Am recurs la aceasta metoda de adresare catre conducerea MAE al Federatiei Ruse pentru a primi un raspuns oficial din partea Moscovei. Am vrut sa aflam daca ceea ce a mentionat ambasadorul Reabov este pozitia si viziunea sa personala sau atitudinea si pozitia autoritatilor Federatiei Ruse. Speram ca asemenea declaratii si un asemenea comportament nu se vor mai repeta in viitor”, a spus Stratan.

Potrivit lui, la scrisoarea catre Lavrov a fost anexata o caseta video a conferintei de presa sustinuta de Reabov, precum si stenograma acesteia. „Scrisoarea nu are un ton de protest. Am respectat toate nuantele protocolare diplomatice”, a precizat Stratan .

In mesajul ministrului moldovean de Externe Andrei Stratan, expediat miercuri omologului sau rus Serghei Lavrov, se contine o replica la recentele afirmatii ale ambasadorului Federatiei Ruse in Republica Moldova Nicolai Reabov, care si-a permis sa faca declaratii cu caracter „vadit tendentios”, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al MAE de la Chisinau.

Potrivit lui Stratan, declaratiile lui Reabov, facute luni, la Chisinau, in cadrul unei conferinte de presa, „nu se incadreaza in practica dialogului diplomatic dintre doua state suverane”.

In opinia Chisinaului, „asertiunile ambasadorului rus Reabov nu corespund spiritului relatiilor moldo-ruse”, comportamentul acestuia fiind calificat drept inacceptabil.

 
Regimul separatist de la Tiraspol a rapit un basarabean aflat in regiunea OdesaPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :564
Thursday, 23 March 2006
Basarabeanul Vladimir Babii, in varsta de 69 ani, a fost rapit la 13 martie curent, in orasul Izmail, regiunea Odesa, de catre un grup de persoane necunoscute din cadrul pretinsului minister al securitatii al autoproclamatei republici nistrene, condus de Vadim Antiufeev, informeaza un comunicat de presa al Procuraturii Generale.

Potrivit sursei citate, Babii este detinut in izolatorul de detentie din orasul  Tighina, fiind invinuit de „spionaj in favoarea Republicii Moldova”.

In legatura cu acest caz, Procuratura Generala a initiat o urmarire penala in baza art. 164, alin. 2 al Codului Penal, pentru rapirea unei persoane. Persoanele care vor fi gasite vinovate de comiterea acestei infractiuni, risca privatiune de libertate pe un termen de la 7 pana la 15 ani.

 
Declaratiile separatistilor de la Tiraspol privind „catastrofa umanitara” - „un santaj primitiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 23 March 2006
Ministerul Reintegrarii califica trimiterea de catre unele institutii de stat si politice ale Federatiei Ruse a ajutoarelor umanitare pentru administratia regiunii transnistrene drept „actiune PR planificata”.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Reintegrarii, Chisinaul isi exprima nedumerirea si ingrijorarea in legatura cu faptul ca actiunile de dezinformare ale liderului separatist Igor Smirnov sunt receptionate operativ si inadecvat de catre institutii ale Federatiei Ruse. „In situatia in care Smirnov, cu ajutorul structurilor de forta, blocheaza activitatea intreprinderilor din regiune, apreciem drept santaj primitiv declaratiile lui despre „catastrofa umanitara” ca  urmare a actiunilor comune ale Moldovei si Ucrainei”, se arata in comunicatul citat. „Totodata, este de mentionat flexibilitatea administratiei regiunii in situatiile in care sunt puse in pericol veniturile tenebre. Deblocarea temporara a frontierei pentru importul urgent al marfurilor destinate reexportului denota caracterul politic al actiunilor administratiei transnistrene si absenta „blocadei”, precum si absenta oricaror premise pentru declansarea „catastrofei umanitare”, se subliniaza in comunicat.

Potrivit Chisinaului, pe parcursul a doua zile de deblocare temporara si partiala a frontierei de catre administratia transnistreana, pe teritoriul regiunii au fost aduse circa 1 400 tone de carne de pui. De la inceputul anului, in regiune au fost importate 12 600 tone de produse alimentare, inclusiv 9 700 tone de carne, 890 tone de peste, peste 1 000 tone de zahar si 18 tone de medicamente. „Aceste cifre nu doar sunt in disonanta cu notiunea de „catastrofa umanitara”, ci depasesc volumul de consum al produselor alimentare in regiune, fapt care indica asupra destinatiei lor pentru reexport. Aceasta actiune propagandistica regizata de autorii „catastrofei umanitare” in Transnistria contravine normelor dreptului international si necesita o apreciere adecvata si responsabila a situatiei create”, se mai arata in declaratia Ministerului Reintegrarii.

 
Biserici apartinand Mitropoliei Basarabiei continua sa fie atacatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :575
Thursday, 23 March 2006
Un grup de enoriasi ai Bisericii „Acoperamantul Maicii Domnului” din orasul Floresti se afla de patru zile in stare de asediu in interiorul acestui lacas de cult, care este pretins de ambele Mitropolii Ortodoxe ce sunt inregistrate in Republica Moldova.

Potrivit Info-Prim Neo, in urma unei intelegeri orale cu Mitropolia Moldovei privind ocuparea lotului planificat pentru constructia unei biserici, enoriasii Mitropoliei Basarabiei au ridicat lacasul in anul 1999 fara titlu de proprietar. Un enorias al bisericii, Lazar Tigai, a declarat ca, odata cu venirea la putere a partidului, s-a produs si ceea ce el a numit „schimbarea la fata a Mitropoliei Moldovei”, dupa care au urmat intimidari masive cu scopul alungarii din biserica a enoriasilor care au construit-o. El afirma ca actele privind dreptul de proprietate asupra lacasului, la care fac trimitere reprezentantii Mitropoliei Moldovei, sunt false, inclusiv pentru ca nu exista o cerere din partea comunitatii din Floresti.

Conform sursei citate, pe data de 20 decembrie a anului trecut reprezentantii politiei si ai procuraturii au alungat credinciosii din biserica si au sigilat usa, iar presedintele raionului, Mihail Russu, ar fi declarat oamenilor ca „atata timp cat va fi in raion, la Floresti nu va exista biserica romaneasca”.

Pe gerurile mari, preotii faceau serviciile divine in cortul instalat in vecinatatea Bisericii inchise, dar si cortul a fost lichidat de autoritati. „Saturati de batjocura si dornici de slujba, aproximativ o suta de enoriasi au scos duminica, 19 martie, sigiliul si au intrat in Biserica”, spune Lazar Tigai, adaugand ca, la scurt timp, in lacas au intrat autoritatile locale, sefii politiei si SIS-ului, precum si procurorul raionului, iar biserica a fost inconjurata de politisti. Oamenii s-au baricadat in Bbserica, iar a doua zi, asupra preotilor si starostelui au fost intentate dosare penale pentru „huliganism”, in timp ce a treia zi a fost deconectat telefonul si intrerupta alimentarea cu gaze naturale.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, parohul Catedralei „Sfanta Teodora de la Sihla”, Ioan Ciuntu, a declarat pentru aceeasi Info-Prim Neo ca ceea ce se intampla la Floresti este iesit din comun, fiindca Mitropolia Moldovei, care n-a pus o piatra la constructia locasului, dar este masiv sustinuta de conducerea tarii si a raionului, pretinde sa intre in posesia Bisericii.

Ioan Cintu sustine ca enoriasii, si nu preotii, au deschis locasul pe care l-au construit si care le apartine, iar presedintele raionului, Mihail Russu, nu executa hotararea irevocabila a Curtii Constitutionale de inregistrare a lacasurilor Mitropoliei Basarabiei. Mai mult, preotul Ciuntu, care a fost duminica la Floresti, a anuntat ca Russu nu recunoaste aceasta hotarare si nu o va executa. La moment, exista un litigiu, iar instanta de judecata inca nu s-a pronuntat, asa ca ceea ce fac autoritatile de la Floresti este o ilegalitate, a mai adaugat sursa citata.

In viziunea lui Ioan Ciuntu, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cazul va fi castigat de enoriasii de la Floresti, iar autoritatile basarabene, pentru a cata oara, va trebui sa raspunda pentru faptele voluntariste.

Presedintele raionului Floresti, Mihail Russu, a declarat, foarte iritat, reporterului Info-Prim Neo, ca „nu este dirijor pentru fetele din mass-media si sa nu i se bata capul, fiindca el nu se ocupa de biserici”. El a inchis telefonul, nedorind sa continue discutia.

 
88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, in conferinta la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 23 March 2006
Asociatia Civic Media impreuna cu Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti organizeaza pe data de 27 martie, in amfiteatrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, conferinta “Basarabia 88/66”.

Evenimentul este organizat in colaborare cu ONG Hyde Park de la Chisinau si ziarul „Ziua” si are ca tema centrala implinirea a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si, tot anul acesta, a 66 de ani de la ocuparea provinciei romanesti de catre trupele Armatei Rosii ale URSS. In cadrul acestei conferinte se vor analiza subiecte precum „Republica Moldova azi. Intre Est si Vest”, „Relatiile Romaniei cu Republica Moldova in spatiul euro-atlantic si perspective de integrare in Uniunea Europeana”, „Mitropolia Basarabiei – de la victoria CEDO la realitatea din teren”, „Chestiunea redobandirii cetateniei romane”, „Securitatea frontierelor NATO si UE si provocarile Transnistriei”.  

La manifestarea interactiva cu studentii bucuresteni sunt invitati sa-si exprime pozitia reprezentanti ai Presedintiei Romaniei, Bisericii Ortodoxe Romane, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Parlamentului, istorici, profesori universitari, studenti, analisti politici.

Pe lista invitatuilor speciali se numara Presedintele Traian Basescu, trimisul special al PF Patriarh Teoctist, consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu, Constantin Degeratu,  profesorul Florin Constantiniu, senatori si deputati, ministrul Vasile Blaga, ministrul Monica Macovei, ministrul Mihai Razvan Ungureanu, Secretarul de stat pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu, Oficiul pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova, Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti, profesorul Nicu Sava, ONG Hyde Park Chisinau, Ghenadie Brega, Asociatia Civic Media si Victor Roncea, coordonator.

 
Handbal Club Municipal Constanta face apel la romanii din Spania sa ii incurajezePDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 23 March 2006
{mosimage}HCM Constanta, una dintre cele doua echipe romanesti de handbal masculin ce a reusit calificarea in semifinalele europene, ii cheama pe toti romanii din Spania sa le fie alaturi la meciul retur pe care il vor disputa duminica, 2 aprilie, in compania formatiei spaniole Valladolid, in Cupa Cupelor.

{mosimage}Redam in cele ce urmeaza mesajul semnat de conducerea clubului HCM Constanta catre suporterii romani din Spania. 

« Acum 4 ani de zile echipa de handbal masculin a Constantei se afla in pragul falimentului. Avand in vedere istoria  handbalului romanesc, de 4 ori Campioni Mondiali, Primaria Constanta a hotarat preluarea si finantarea clubului “Handbal Club Municipal Constanta” (HCM Constanta). Au fost investiti bani in cluburile de juniori si s-au facut promovari rapide la echipa mare. Transferand 4 jucatori din Serbia s-a intarit lotul si constantenii au inceput sa viseze. In primul an HCM a reusit clasarea pe un loc care i-a permis sa joace in Challeng Cup unde a reusit performanta de a juca  semifinala , fiind eliminata la mare lupta de echipa franceza Dunquerk. Dupa numai 2 ani , in 2004, HCM Constanta a reusit castigarea Campionatului Romaniei, aducand la Constanta primul trofeu al unei echipe de club. Jucand in grupele  Ligii Campionilor HCM Constanta a reusit o performanta uluitoare invingand la Constanta 27-25 pe Campioana Europei Barcelona si din nou am inceput sa visam frumos. In 2005 HCM a mai adus un trofeu la Constanta, de data aceasta Cupa Romaniei si implicit calificarea in Cupa Cupelor.

Suntem acum in semifinalele Cupei Cupelor unde vom intalni  echipa spaniola  Valladolid. Sigur va fi un meci deosebit de greu avand in vedere ca Spania este Campioana Mondiala si Vicecampioana Europei, cu atat mai mult cu cat antrenorul echipei Valladolid nu este altul decat Juan Carlos Pastor, selectionerul nationalei de handbal a Spaniei. Dorim sa readucem handbalul masculin romanesc acolo unde ii este locul, in elita mondiala, asa cum au facut-o fetele de argint la ultima editie a Campionatelor Mondiale. Dorim ca dupa foarte multi ani o echipa romaneasca sa joace din nou o finala europeana. Vom face tot ceea ce va depinde de noi, dar fara sprijinul suporterilor nu vom reusi. Meciul tur se va desfasura la Constanta in data de 26.03.2006 ora 17,15 (ora Romaniei) si va fi transmis in direct pe PRO TV. Suntem siguri ca Sala Sporturilor va fi neincapatoare. Returul va fi pe 02.04.2006, ora 12,30 (ora Spaniei) si se va desfasura la Valladolid. Pentru toti romanii din Spania si Portugalia iubitori de handbal facem un apel si ii asteptam la meciul retur de la Valladolid  pentru a fi al 8 – ulea jucator pentru HCM si pentru a ne bucura de o mare performanta a handbalului romanesc ».

Conducerea HCM Constanta

 
Romanii “cuceresc” literar RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :331
Thursday, 23 March 2006
{mosimage}O romanca din Botosani a castigat recent la Roma premiul al treilea la concursul literar „Io e Roma” (Eu si Roma), organizat de primaria orasului Roma, in colaborare cu Universitatea Populara UPTER.

{mosimage}Pentru eseul intitulat „Un viaggio alla scoperta dell’io plassmato dalla cita”, Miruna Cajvaneanu a fost rasplatita cu o frumoasa placheta de bronz, iar lucrarea sa a fost tiparita intr-o editie de lux intitulata „Io e Roma – concorso letterario per gli imigranti che vivono a Roma” ), un concurs literar pentru imigrantii care traiesc la Roma). Dupa festivitatea de premiere Miruna Cajvaneanu a acordat un interviu Postului de televiziune Rai due – Redactia Educational.

Miruna Cajvaneanu este dotoressa in stiinte politice a Universitatii “ Sapienza” din Roma si lucreaza ca interpret  in cadrul unei companii comerciale din capitala Italiei. Este casatorita si are un copil, transmite pentru Romanian Global News Radu Cajvaneanu.

Concursul a fost adresat tuturor cetatenilor straini care locuiesc la Roma. Spre surpriza si satisfactia organizatorilor, la manifestare a aderat un numar neasteptat de mare de participanti -  90 de cetateni straini, din 40 de tari de pe toate continentele. Din Romania au participat zece concurenti, printre care si Miruna Cajvaneanu.

Festivitatea de premiere s-a desfasurat la sediul primariei din Roma, in sala unde se desfasoara sedintele Consiliului Municipal, o sala  pusa la dispozitie extrem de rar pentru evenimente culturale.

Ideea organizarii concursului apartine unei alte romance, Aurelia Pop, iar la organizarea efectiva a participat in mod decisiv Silvia Pacurar, originara din Dorohoi si stabilita de multi ani in Italia.

Organizatorii au apreciat inaltul nivel cultural si talentul artistic al participantilor, mai ales intr-un moment politic decisiv in Italia, in ajunul alegerilor. Tocmai in perioada premergatoare alegerilor  se exacerbeaza sentimente contrarii integrarii strainilor in Italia, prin mediatizarea stirilor de cronica neagra, avand ca protagonisti cetatenii straini, nu in ultimul rand romani.

Avand in vedere succesul avut de concurs, organizatorii au decis repetarea evenimentului si in anii viitori.

 
Romanul care a trait intr-un terminal in SUA se intoarce acasaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :158
Thursday, 23 March 2006
Romanul misterios din Aeroportul O’Hare a fost trimis acasa, dupa ce a trait cateva luni intr-un terminal si inca trei in inchisoarea McHenry.

Se pare ca Marcel Macovei, in varsta de 26 de ani, venise la Chicago pentru o se casatori cu o femeie americanca, nunta care nu a avut insa loc niciodata. Macovei a fost trimis inapoi in Romania, marti, 22 februarie, dupa cum au anuntat oficiali din cadrul Biroului de Imigratie.

Romanul a stat in spatele gratiilor de la inchisoarea McHenry din data de 2 martie, cand a fost descoperit in terminalul aeroportului de catre U.S. Immigration and Customs Enforcement. Acestia au constatat ca omul traise practic timp de cateva luni pe Aeroportul O’Hare, dupa expirarea vizei in Statele Unite. Inchisoarea McHenry are un contract cu Departamentul de Imigratie pentru a-i „caza” pe imigrantii ilegali.

Marcel Macovei a ajuns la Chicago in decembrie 2004 cu o viza care ii pemitea sa stea 90 de zile, perioada in care el intetiona sa se casatoreasca cu un cetatean american. Casatoria nu a avut insa loc, dar Macovei a decis sa ramana totusi in SUA. Daca romanul a trait sau nu in tot acest timp la O’Hare este inca un mister, dar oficialii americani de pe aeroport au spus ca l-au vazut pe Macovei in terminalul international de cateva ori in perioada 21 februarie-2 martie. Agentii vamali americani au facut chiar si o colecta pentru a-l ajuta pe roman sa ajunga inapoi in Romania.

La o audiere in vederea expulzarii, in data de 10 martie, Macovei a primit ordinul de a se intoarce in Romania, dupa cele declarate de Departamentul Imigratie. La audieri, Macovei a spus ca are un frate in Chicago si o sora in Arizona, dar a spus ca nu se afla in legatura cu rudele sale, a informat la radul sau si consulul Romaniei, George Predescu, care a stat si el de vorba cu Macovei atunci cand acesta a fost descoperit pe Aeroportul O’Hare.

 
Sprijin UNICEF pentru 18 medii de informare scolare din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 23 March 2006
Cinci posturi de radio si cinci publicatii vor fi create in anul curent la institutii scolare din R. Moldova.

Ele vor fi create in parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri (CMT) cu spijinul financiar al Reprezentantei UNICEF la Chisinau, informeaza Agentia Monitor media. In total vor fi sustinute medii de informare scolare din 18 institutii de invatamant din Moldova, in mare parte din sate si raioane. Valoarea totala a granturilor este de 18 mii USD – fonduri care sunt acordate pentru crearea si continuitatea a sapte posturi scolare de radio, precum si pentru crearea si continuarea activitatii unor ziare scolare in 11 localitati. La concurs au fost depuse mai bine de 50 de dosare.

Directorul CMT, Veronica Boboc, spune ca tinerii de la ziarele si studiourile de radio selectate in cadrul concursului vor fi instruiti si antrenati in programe de consultanta, schimb de experienta cu alti tineri jurnalisti. In acest fel, va fi extinsa „Reteaua media pentru tineri”, alcatuita in prezent din circa 50 de ziare si 22 posturi scolare de radio, a precizat Veronica Boboc. 

De mentionat ca in luna martie curent, CMT a acordat sase granturi din fondurile Reprezentantei UNICEF pentru crearea unor studiouri destinate tinerilor la patru posturi de radio si doua de televiziune profesioniste. 

In 2004, CMT, din fondurile UNICEF, a acordat 12 granturi pentru crearea unor ziare si posturi de radio scolare. Centrul Media pentru Tineri din Chisinau si-a inceput activitatea in 2003.

 
Seara Brancusi in cadrul Zilelor Francofoniei la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :192
Thursday, 23 March 2006
{mosimage}Pentru a marca Ziua Internationala a Francofoniei, precum si faptul ca Romania detine in acest an presedintia in exercitiu a Consiliului Ministerial al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Ambasada Romaniei la Berlin a organizat, respectiv s-a inserat ca prezenta activa intr-o serie de manifestari politico-diplomatice si culturale dedicate francofoniei.

{mosimage}Astfel, seful de misiune a participat luni, 20 martie, in calitate de invitat de onoare, alaturi de Ambasadorul Senegalului, la un dineu oferit de catre Ambasadorul Frantei. Cu aceasta ocazie, reprezentantii Frantei, Romaniei si Senegalului au deschis oficial Zilele Francofoniei la Berlin. Cu acest prilej, au fost prezentate obiectivele Romaniei in perioada in care aceasta detine presedintia Consiliului Ministerial al Organizatiei Internationale a Francofoniei, precum si semnificatia organizarii Summit-ului Francofoniei la Bucuresti, in perioada 25 – 29 septembrie 2006.

Totodata Ambasada Romaniei la Berlin a colaborat la redactarea unei brosuri, editata de catre Institutul Cultural Francez si Ambasada Frantei la Berlin, intitulata Fete de la Francophonie – Berlin, Mars 2006”. In cadrul brosurii, Romaniei ii este consacrat un spatiu central, cu specificarea evenimentului care va avea loc in luna septembrie la Bucuresti, precum si cu o prezentare a doua personalitati semnificative pentru interactiunea culturala romano-franceza, respectiv Constantin Brancusi si Emil Cioran.

In seria actiunilor de impact se inscrie si momentul prevazut a avea loc joi, 23 martie, cand Ambasada Romaniei va organiza, in spatiile sale, o „Seara Brancusi”. Istorici ai artei de la Muzeul Svabilor din Ulm, cu sprijinul catedrei de romanistica de la Universitatea Humboldt din Berlin vor face o prezentare audio-vizuala a vietii si operelor marelui sculptor roman. La actiune participa reprezentanti ai Ambasadelor tarilor francofone acreditati la Berlin, reprezentanti ai institutiilor oficiale germane (MAE, Cancelarie, Parlament) care gestioneaza relatiile germano-franceze, alte personalitati ale scenei politice si culturale din Berlin. In continuarea serii va fi oferita o receptie.

 
Ambasada Romaniei la Roma elibereaza certificate de nastere si de casatoriePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 23 March 2006
Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, certificat de casatorie) intocmite in strainatate au putere doveditoare in Romania numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, pentru a veni in intampinarea solicitarilor cetatenilor romani aflati in strainatate, in sensul simplificarii procedurilor de transcriere, Parlamentul Romaniei a aprobat Legea nr. 94 din 05 aprilie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila (Monitorul Oficial nr. 326/ 15.04.2004).

Potrivit noului act normativ, “Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla. Inscrierea se face cu aprobarea sefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motiveaza”.

In baza noilor reglementari, misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate vor elibera certificate de nastere, respectiv de casatorie romanesti, in urma inscrierilor actelor de stare civila straine. Cererea de inscriere a nasterilor se depune la Ambasada Romaniei la Roma sau la Consulatul general al Romaniei la Milano (in functie de domiciliul petentului).

Documente necesare:

* certificatul (extrasul) de nastere italian pentru uz extern (modelul plurilingv), cu parintii, apostilat de prefectura locala, in original si copie;

* declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica);

* copia pasapoartelor parintilor copilului;

* copia certificatului de casatorie si de nastere ale parintilor copilului;

* taxa consulara totala de 130 euro (30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de nastere, 70 euro traducerea legalizata a certificatului de nastere).

Nota
Vor fi inscrise toate certificatele de nastere care nu au fost inregistrate la misiunea diplomatica in termenul legal de 15 zile de la nasterea copilului. Inscrierea casatoriilor se poate solicita, de asemenea, la misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia.

Documente necesare:

* extrasul actului de casatorie italian pentru uz extern (modelul plurilingv), apostilat de prefectura locala, in original si copie; declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica);

* declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altor casatorii anterioare ale cetateanului roman (sau, dupa caz, certificatul de nastere eliberat de autoritatile romane cu toate mentiunile de casatorie si de divort) (formularul se primeste la misiunea diplomatica);

* copia pasapoartelor sotilor (primele 4 pagini);

* copia certificatelor de nastere ale sotilor;

* taxa consulara totala de 130 euro (30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de casatorie, 70 euro traducerea legalizata a certificatului de casatorie).

 
15% din cumparatorii de case din Italia sunt imigrantiPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 23 March 2006
Piata imobiliara din Italia este o piata stabila, dinamizata in ultima perioada de catre imigranti, care au devenit, in ultima perioada, titulari ai 15% dintre contractele de vanzare-cumparare.

Acesta este contextul general trasat de catre presedintele national al Federatiei italiene a agentilor imobiliari profesionisti (FIAIP), dupa prezentarea datelor referitoare la cel de-al doilea semestru al anului 2005, informeaza Stranieri in Italia. Astfel, in cea de-a doua parte a anului trecut, piata imobiliara italiana a fost, conform declaratiilor lui Arosio „stationara”, iar „previziunile primelor 6 luni ale anului 2006 confirma valori stabile pentru preturile de vanzare cumparare si locatii”. Conform FIAIP, care a desfasurat o cercetare pe aceasta tema, preturile au ramas aceleasi in 60% dintre orase, in timp ce in 35% s-a inregistrat o crestere medie de 1.5%, iar in 5% o flexiune”. In ceea ce priveste primul semestru al anului in curs, Arosio a estimat o crestere a preturilor „in 2-3% din orase, in timp ce in 78% din orase vor ramane neschimbate” a mai spus Arosio.

Desi variatia inregistrata in a doua jumatate a anului 2005 a fost mica, FIAIP a identificat si cateva exceptii, cum ar fi Trieste, unde au crescut preturile caselor cu 5-10% fata de primul semestru, si Chieti, unde, dimpotriva, preturile au scazut cu 5%, iar pentru urmatorul semestru se estimeaza o scadere cu 10%.

In ceea ce priveste provinciile Roma si Milano, in capitala „boom-ul imobliar s-a incheiat”, in timp ce in zona lombarda „fenomenul preturilor si-a incetinit, in zone izolate, cresterea”, fiind vorba in acest caz de casele de lux, care isi mentin preturile ridicate.

Fenomenul de vanzare cumparare nu a inregistrat nici el mari variatii, cu exceptia faptului ca numarul imigrantilor care isi cumpara case este mereu tot mai mare. Conform FIAIP, in prezent, cota de piata care intereseaza cetatenii proveniti din alte tari depaseste 15%.

 
Ministerul de Interne va evalua reclamatiile din cursa pentru Flussi 2006PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :322
Thursday, 23 March 2006
Angajatorii din Italia care se simt nemultumiti de serviciile oferite in cursa de depunere a cererilor pentru Decretul Flussi 2006, pot prezenta o reclamatie la oficiul postal unde au depus cererile.

Numai acesta este modul in care Posta Italiana va putea sti daca ceva nu a functionat corespunzator in momentul in care cei interesati si-au depus cererile, inforneaza Stranieri in Italia. Cazurile odata semnalate Postei vor fi inaintate catre Ministerul de Interne. „Cei care nu sunt multumiti de serviciu pot trimite o scrisoare de reclamatie, formularul careia este publicat pe pagina de web www.poste.it sau disponibil in toate oficiile postale”, informeaza Posta Italiana. Cazurile pot fi semnalate si la numarul de telefon gratuit 803.160 sau prin email la adresa elettronica_info@poste.it, sau gratuit prin posta la Casuta Postala 160 – 06100.

Pentru o mai mare siguranta Posta Italiana ii sfatuieste pe toti cei aflati intr-o astfel de situatie sa trimita scrisoarea de la un oficiu postal sub forma de recomandata A/R. Odata ce au fost completate campurile cu datele de identificare ale reclamantilor, exista campurile E si F, unde se poate scrie ce anume s-a intamplat in data de 14 martie, indicand evident si oficiul postal unde s-a depus cererea si unde, prin consecinta, a intervenit problema.

„Evident ca vom analiza reclamatia, vom depista ce anume s-a intamplat, iar daca vom gasi anomalii le vom semnala Ministerului si oficiilor care vor face parte din comitetul de analiza, asa cum am indicat in nota noastra”, se adauga intr-un mesaj al Postei italiene. 

 
O noua editie a ”Zilelor Romaniei” la LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :312
Thursday, 23 March 2006
Cea de-a doua editie a "Zilelor Romaniei" se va desfasura in acest an in perioada 27 aprilie - 18 mai la restaurantul "Zunfthaus Zu Pfistern" din Lucerna.

Pe parcursul a trei saptamani, romanii si cei care iubesc cultura romaneasca vor avea parte, pe toata durata acestei manifestari, de muzica romaneasca, mancare traditionala pregatita de Stefan Bercea, un excelent bucatar roman care a obtinut numeroase premii in tara si strainatate, expozitii de pictura, obiecte traditionale romanesti si de sculptura, informeaza Casa Romaniei din Elvetia.

Evenimentul se vrea a fi un prilej pentru promovarea imaginii Romaniei, dar si o buna ocazie pentru romanii din aceasta tara de a se intalni. Organizatoarea acestei actiuni este Elena Draghicescu, cea care le sta la dispozitia celor interesati de manifestarea romanesaca la numerele sale de telefon 041 410 36 50 sau 076 576 95 40. De altfel, informatii se mai pot obtine si de la restaurantul "Zunfthaus Zu Pfistern", Kornmarkt 4, 6000 Luzern 5, fax 041 410 11 45 sau prin adresa de e-mail z.pfistern@bluewin.ch.

 
Aniversare pentru Asociatia Culturala Romaneasca din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :199
Thursday, 23 March 2006
Asociatia Culturala Romaneasca din Calgary ii invita pe toti membri si prietenii sai la o intalnire aniversara care se va desfasura sambata, 29 aprilie, la Cinescape Restaurant/Eau Claire Market din localitate, incepand cu ora 19:00.

Evenimentul se va desfasura sub genericul “Cantec, joc si voie buna” si marcheaza un an de activitate al asociatiei romanesti. Din programul serii nu vor lipsi traditii romanesti puse in scena de artisti amatori si profesionisti, imagini video ce le vor reaminti romanilor din Calgary de acasa, muzica romaneasca si din repertoriul international precum si binecunoscutul colt de jocuri mecanice de la Cinescape. Conform organizatorilor, surpriza serii va fi concursul “Mister RCCAC” la care se pot inscrie barbatii comunitatii cuprinsi intre “18” si “+ infinit” ani. Pretul biletului de participare, care include mancare, doua bauturi de persoana, chiria salii, jocurile mecanice si GST, este de 50 de dolari pentru adulti, in timp ce seniorii cu varsta mai mare de 65 de ani si copiii sub 12 ani achita 30 de dolari. Biletele sunt deja puse in vanzare, persoane de contact fiind Dana Grigore – Tel. 271-2623, Costi Varna – Tel. 861-7067, Mariana Musat – Tel. 267-8963; 807-3580, Maria Bandol – 568-0977; 569-9413. Coordonatorii manifestarii vor fi Luciana Constantinescu – 399 6281 si Maria Serban – 667 7674.

 
Razboiul declaratiilor in “cazul” Grecea continuaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :675
Thursday, 23 March 2006
Dl. Mihai Maghiaru, presedintele Asociatiei Romanilor din Australia, ARA ne trimite la randul sau un punct de vedere in mult mediatizatul conflict dintre Consulul Ovidiu Grecea si parte a comunitatii romanesti din Australia.

Publicam in cele ce urmeaza raspunsul dumnealui la intrebarile Romanian Global News, cu precizarea insa ca redactia a primit ulterior conferintei de presa organizata de Bogdan Draghici CD-ul cu inregistrarea de la Sydney.

 

RGN: Cum comentati retragerea din functie a domnului consul general Ovidiu Grecea? Va rugam sa specificati pentru cititorii nostri motivele adevarate pentru care ati fost de acord sa semnati petitia pentru retragerea consului general, convinsi fiind ca nu numai discursul la care se facea referire in multiplele scrisori, poate sta la baza retragerii din functie a unui diplomat.

M.M.: Pentru ca spun adevarul este simplu a raspunde la aceste doua intrebari. In primul rand Dl. Grecea nu ar fi trebuit sa fie numit Consul General. Motivele care m-au determinat pe mine sa semnez scrisorile adresate catre Presedintie, MAE, DRRP si FNRP (semnate de liderii a sapte organizatii) sunt urmatoarele: la 22 ianuarie 2005, liderii organizatiilor romane din Sydney, si cateva cartite care dadeau tarcoale Dlui Grecea, au fost invitati la Consulatul General pentru a sarbatorii Unirea Principatelor Romane. Despre insemnatatea acestei zile Dl Consul a spus ca dansul nu prea este cu Ioan Cuza, mai mult cu Dracula (nici macar nu a mentiont pe scurt ca la 26 Ianuarie urma celebrarea „Australia Day”. Ce fel de politica bilaterala a promovat Dl. Grecea?). Situatia a fost salvata de Pr. Ilie Petru Petre care a vorbit despre insemnatatea zilei de 24 Ianuarie 1859. Reprezentanti ai gruparilor comunitatii romane din Sydney au semnat la invitatia gazdelor (gazdele fiind membrii corpului diplomatic al Cosulatului General al Romaniei la Sydney) o carte de oaspeti. Pagina Cartii de oaspeti se deschidea cu semnaturile gazdelor urmata de cei amintiti plus preoti, ziaristi, fotografi. Urmarea acestei intalniri a fost raspandirea in comunitate si oriunde a unui CD care consemna cele petrecute avand ca material ilustrativ pagina de oaspeti insotita de data aceasta in mod ciudat de un titlu: 22 Ianuarie 2005 Ziua Unirii Comunitatii Romanesti din Sydney-Australia. Intrucat acest text nu aparea pe invitatiile oaspetilor si nici pe cartea de oaspeti in ziua evenimentului, reprezentantii gruparilor nu au consimtit la aceasta schimbare, schimbare ce sugereaza declararea unei adeziuni la o actiune care cere consultarea comitetului sau chiar a Adunarii Generale a fiecarei asociatii in parte. Noi numim acest act un FALS (minciuna grosolana) ce numai Dl. Grecea, impreuna cu cartitele lui, sunt in stare de astfel de lucruri. In Australia astfel de falsuri se pedepsesc. Daca Dl. Grecea era cetatean Australian (bine ca nu este) il dadeam in judecata.

Incidentul de la Melbourne in  a fost iarasi un motiv de suparare pentru noi.

La lansarea de carte din sala de sedinte a Centrului de informatii pentru noi veniti (Migrant Resourse Centre), o organizatie subvetionata de guvern si alte departamente guvenamentale,  prezenti au fost E.S.  Dna Anca Visan, Ambasador al Romaniei la Canberra, Dl. Consul Grecea, membri ai corpului diplomatic si cca 70-80 de romani din Sydney. Aici Dl. Grecea si-a aratat arama pe fata cand a insultat pe toii romanii din Australia, si chiar si aceasta institutie unde a avut loc intalnirea. Mi-ar lua prea mult spatiu si timp pentru a descrie amanuntit cele petrecute acolo. Dar adevarul il avem pe un CD (am facut si noi CD dar fara trucaj, ca la 22 Ianuarie) acolo se vede cine este asa numitul diplomat Grecea. Acest CD a fost trimis in toate colturile lumii. La Bucuresti intr-o conferinta de presa, organizata de Dl. Bogdan Draghici, a fost vizionat de cei prezenti, printre care (dupa cate stim) si reprezentatul Romanian Global News.

 
Concert de pian la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :235
Thursday, 23 March 2006
Fundatia muzicala romaneasca „ProPiano” organizeaza vineri, 7 aprilie, in Sala de Conferinte de la Accademia di Romania din Roma, un concert in care se vor putea asculta, printre altele, lucrari compuse de Domenico Scarlatti, Alfredo Casella si George Enescu.

Recitalul va incepe la ora 20:00 si va mai include in program si piese traditionale romanesti pe care le vor interpreta mici artisti romani care au participat la numeroase concursuri internationale cu ajutorul fundatiei organizatoare, informeaza Institutul Cultural Roman.

Infiintata in anul 1996, Fundatia "ProPiano Romania" este o fundatie nonprofit, neguvernamentala, care are ca scop educarea, promovarea si sprijinirea tinerilor talentati, supradotati, deci a elitei artistice muzicale, in special a celei pianistice.

 
Concert folcloric romanesc la LiegePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :203
Thursday, 23 March 2006
Localul romanesc Dracula-Cafe ii invita pe romanii din Liege la un concert folcloric romanesc care se va desfasura sambata, 8 aprilie, de la ora 19:30.

Intitulat „Dor”, spectacolul ii va aduce pe scena pe Sava Negrean-Brudascu, Olguta Berbec, si o formatie alcatuita din Iosif Gherbe la vioara, Ioan Berci la taragot, Florentina si Petre Giurgi la vioara si chitara si Marian Aron la acordeon. Pretul unui bilet de intrare este de 10 euro de persoana, mai multe informatii despre acest eveniment putand sa se fie obtinute de la numarul de telefon 0495/943903, informeaza portalul romanilor din Belgia. Organizatorii concertului sunt cei doi romani de la cafeneaua Dracula, Adrian si Nicoleta, care ii sfatuiesc pe cei ineteresati sa isi faca rezervari din timp pentru reprezentatie. Totodata, pe aceasta cale, cei doi ii anunta pe romanii din Liege ca seara romaneasca care ar fi urmat sa aiba loc sambata, 1 aprilie, se va anula.

 
Specialitati romanesti de Pasti si in ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, Ohio/Romanian Global News
Accesari :155
Thursday, 23 March 2006
Comitetul de doamne al parohiei ortodoxe romane „Sfanta Maria” din Cleveland le pune la dispozitia tuturor romanilor interesati cozonac si pasca pentru apropiata sarbatoare a Invierii Domnului.

Cele doua produse de patiserie vor fi pregatite chiar de doamnele membre ale acestui comitet, cozonacul fiind umplut cu nuci, mac, fructe si stafide, sau putand fi simplu. In ceea ce priveste pasca, aceasta va fi facuta din acelasi aluat de cozonac, dar va fi umpluta cu branza si va fi de dimensiuni reduse, informeaza parohia romaneasca. Pretul unui cozonac este de 6 dolari, cel cu umplutura, si 5 dolari cel simplu, iar pasca se vinde contra sumei de 1,5 dolari. Comenzile se pot face la sediul bisericii romanesti din Cleveland sau prin e-mail, dupa completarea in prealabil a unui formular, si se pot ridica duminica, 16 aprilie, de la Sala Sociala a parohiei „Sfanta Maria”, in intervalul orar 12:00-15:00.

 
Lansare de carte Ioan T. Morar la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 23 March 2006
{mosimage}In cadrul programului „Romanian authors for all seasons”, Institutul Cultural Roman din New York invita luni, 3 aprilie, la o seara literara in cadrul careia Mircea Mihaies va prezenta „Lindenfeld”, primul roman al scriitorului si jurnalistului Ioan T. Morar.

{mosimage}Evenimentul face parte dintr-o serie de actiuni de promovare a literaturii romane in spatiul american atat in randul cititorilor de limba romana, cat si al publicului anglofon.

Publicat la Editura Polirom si lansat la Timisoara, romanul este o parabola a societatii artificiale in care viata insasi este falsificata. Conceput programatic, Lindenfeld se adreseaza deopotriva romanilor cu apetenta auto-reflexiva si cititorilor occidentali interesati de aceasta zona a Estului si de o tragedie mai putin prezenta in literatura de pana acum: deportarea etnicilor germani in Siberia si vanzarea lor in Germania catre rudele sau sponsorii dispusi sa cumpere oameni. „In textele lui Ioan T. Morar, talentul este limba pe care o vorbeste inteligenta. Scrierile sale degaja, din acest motiv, un seducator aer de organizare temeinica, de joaca perfect formalizata cu margelele spiritului. Lindenfeld, cartea unei lumi de carton, este unul dintre cele mai puternice romane romanesti ale ultimilor ani”, considera Mircea Mihaies.

Lansarea si prezentarea cartii la New York va avea loc la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman, de la ora 19.00.

 
Seara de poezie francofona la Ambasada Romaniei la New DelhiPDF Print E-mail
New Delhi, India/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 23 March 2006
Ambasada Romaniei la New Delhi a organizat marti, 21 martie, la resedinta Ambasadei Belgiei, o Seara de Poezie francofona, prezentata in cadrul manifestarilor culturale dedicate celebrarii Zielelor Francofoniei la New Delhi.

Evenimentul a fost regizat si moderat de ambasadorul roman, Vasile Sofineti.

Intr-o atmosfera teatrala, marcata de celebrarea centenarului Léopold Sédar Senghor, au fost recitate/citite/declamate in franceza si engleza poezii din 16 state francofone reprezentate in cadrul evenimentului. Poezia s-a bucurat de acompaniamentul muzicii (la vioara, sitar, elemente de percutie), si de creatii coreografice originale. Romania a fost reprezentata de Olivia Balanescu, lector de limba romana in cadrul Universitatii Delhi, Anne Marie Ene, la vioara, si Victor Beliciu, la sitar. Anne Marie Ene a interpretat piese din George Enescu si Ciprian Porumbescu.

Publicul prezent, compus din ambasadori ai statelor participante, diplomati, reprezentanti ai mediului academic, artistic si jurnalistic au apreciat evenimentul ca un nou suflu in peisajul artistic al orasului Delhi.  

 
Romanii din Belgia si Olanda, invitati la un meci de fotbalPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 23 March 2006
Unul dintre moderatorii portalului romanilor din Belgia a venit cu propunerea organizarii unei partide amicale de fotbal in sala intre cele doua comunitati romanesti care se afla in Belgia si Olanda.

Meciul ar urma sa se desfasoare pe principiul tur/retur in Bruxelles si Amsterdam, primul meci urmand sa aiba loc in Belgia, iar sala este rezervata pentru data de 7 mai, incepand cu ora 14.00 si pana la ora 16.00. Adresa salii este Centre sportif de la Foret de Soignes, Chaussee de Wavre 2057, 1160 Bruxelles (Audergem)

Pentru ca exista aproximativ 300 locuri in tribune, organizatorul asteapta prezenta cat mai multor romani dornici sa fie alaturi de aceasta initiativa Mai multe informatii se pot obtine de la adresa de e-mail valentin_stanescu2000@yahoo.com.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions