Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Festivalul Zilele Basarabiei isi deschide portilePDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Festivalul Zilele Basarabiei este cea mai mare actiune a Organizatiei Studentilor Basarabeni din Timisoara, acesta desfasurandu-se deja in cinci editii anterioare, avand un impact puternic in randul publicului din Romania si Republica Moldova.

{mosimage}Fiind inscris in agenda culturala a Timisoarei, festivalul se numara printre marile actiuni culturale ale urbei de pe Bega.
In trecut aceasta manifestare beneficia din partea guvernului de sprijin insa anul acesta organizatorilor li s-a facut sugestia sa amane manifestarea pentru a fi sprijiniti, de parca istoria s-ar putea da inapoi sau inainte dupa bunul plac al unor demnitari vremelnici.

Concertele stradale si manifestarile care adunau sute si chiar mii de timisoareni fiind punct de referinta pentru luna martie, au fost inlocuite, din motive financiare, de expozitii si dezbateri in cadru restrans. Programul acestei editii este urmatorul:

 

23-29 martie Expozitie la Cafeneaua "Papillon"

Sambata, 25 martie

10:00 Deschiderea oficiala a festivalului la Primaria din Timisoara. Gazda: Primarul urbei, dl. Gheorghe Ciuhandu.

15:00 Lansare de carte Libraria "Joc Secund", Humanitas.

16:30 Vizitarea Muzeului (Catedrala Mitropolitana).

20:00 Receptie club "Hide Out" (in spate la ATU).

Duminica, 26 martie

10:00 Slujba Religioasa. Catedrala Mitropolitana.

10:00 Workshop -  “Viitorul tinerilor romani de pretutindeni in Romania europeana”. Loc de desfasurare - Sala de Conferinte, Facultatea de Drept UVT.

15:00 Masa rotunda. Sala Mare a Consiliului Judetean.

20:00 Inchiderea Editiei a VI-a a Festivalului - Casa Studentilor.

 

Editia din acest an nu ar fi fost posibila fara implicarea Consiliului Mondial Roman si a Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni care au sprijinit financiar activitatea, dar si studentiilor din generatiile anterioare care si-au sacrificat timp si energie pentru continuitatea acestui proiect. Alaturi de acesti sponsori s-au mai alaturat Hotelul Continental din Timisoara, firma Coca-Cola care a donat produse, Universitatea de Vest din Timisoara care gazduieste lucrarile workshopului, Uniunea Fundatia Augusta care le-a stat alaturi si la editiile anterioare precum si Universitatea Politehnica. Partenerii media ai acestei editii sunt: Romanian Global News – agentia de presa pentru romanii de pretutindeni, Student FM, National TV, TVR Timisoara, TeleUniversitatea Timisoara, Cotidianul Ziua, Zile si Nopti, Radio Complex, Cotidianul Timisoara, Radio Timisoara.

 
Basescu face lobby pentru Basarabia, la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :378
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat, joi, 23 martie, la lucrarile Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

{mosimage}Cu acest prilej, seful statului a participat la Summitul Partidului Popular European (PPE), in atentia discutiilor aflandu-se preocuparile majore ale Uniunii Europene din perspectiva extinderii, precum si armonizarea pozitiilor partidelor membre ale PPE fata de extinderea CEFTA catre Balcanii de Vest si Moldova. In context, presedintele Basescu a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca PPE este preocupat de capacitatea de absorbtie de noi membri de catre UE, de necesitatea modernizarii institutiiilor europene, precum si de consolidarea conceptului de 25, respectiv de 27 state membre. Seful statului a mai spus ca propunerea romaneasca a fost ca Acordul de Liber Schimb Central-European (CEFTA) sa se extinda spre tarile din Balcanii de Vest si Moldova. Presedintele Basescu a fost de parere ca extinderea CEFTA spre Balcanii de Vest si Moldova reprezinta o solutie de mentinere a acestui instrument atat de necesar in vederea pregatirii pentru integrare a statelor candidate. In acest sens, seful statului a adaugat ca Summit-ul CEFTA, care va avea loc la Bucuresti, pe 6 aprilie a.c., se anunta a fi un succes. Basescu a mai aratat ca a pledat pentru ca Basarabia sa fie inclusa in aceeasi perspectiva de aderare ca si Balcanii de Vest, informeaza Prompt Media.

 
La Bucuresti a fost marcata Ziua internationala a eliminarii discriminariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Friday, 24 March 2006

Reprezentanti ai minoritatilor nationale si etnice din Romania au marcat, marti 21 martie, Ziua internationala de lupta pentru eliminarea discriminarii rasiale, printr-o masa rotunda cu tema "Toti diferiti, toti egali", organizata la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, organizatiile de tineret ale minoritatilor nationale au adoptat manifestul intitulat "Declaratia de la Bucuresti", in care isi exprima vointa comuna de a milita pentru ca societatea "multiculturala" romaneasca sa devina una "interculturala", relateaza Rompres.

"Daca ne gindim ca trebuie sa combatem discriminarea, avem nevoie de ordonare in astfel de actiuni. Eu cred ca, in Romania, este nevoie de un cadru legislativ mult mai pragmatic, mult mai echilibrat si care sa raspunda citorva principii fundamentale", a afirmat, in acest context, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Nicolae Paun.

Potrivit acestuia, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii reprezinta "un inceput", dar care "nu poate, in forma prezenta, la nivel de structuri si de fonduri" sa raspunda eficient tuturor problemelor care apar.

"Este clar ca trebuie sa dinamizam Consiliul, sa aiba un buget corespunzator si sa poata sa actioneze eficient", a afirmat Paun, adaugind ca rolul organizatiilor non-guvernamentale si al mass-mediei este extrem de important in acest proces.

La rindul sau, secretarul de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marko Atilla, si-a manifestat increderea ca legislatia in vigoare este in masura sa stopeze fenomenul discriminarii in Romania, cunoscut pentru accentul pe discriminarea etnica.

Reprezentatii ONG-urilor preocupate de problemele minoritatilor si de drepturile omului, prezenti la simpozion, au accentuat necesitatea atingerii unor standarde adecvate in domeniul prevenirii, combaterii si sanctionarii discriminarii.

De asemenea, participantii si-au exprimat dorinta de a organiza, cu sprijinul financiar al guvernului, o campanie televizata pentru combaterea discriminarii si a rasismului.

Evenimentul a fost organizat de Partida Romilor Pro-Europa, Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Project On Ethnic Relations, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

 
Declaratie Alburnus Maior fata de cea a Gabriel ResourcesPDF Print E-mail
Rosia Montana, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 24 March 2006
In editia de ieri a cotidianului „Bucharest Daily News” a aparut urmatoarea intrebare retorica din partea lui Alan Hill, CEO al Gabriel Resources: „Exista somaj fortat sau expropriere fortata. Pe care o alegeti?”.

Data fiind aceasta afirmatie aberanta, Alburnus Maior doreste sa faca urmatoarea declaratie:

“Este o afirmatie iresponsabila, atat din punct de vedere legal cat si din perspectiva responsabilitatii sociale. O procedura de expropriere se poate aplica numai proiectelor publice, prin hotarare de guvern sau prin lege. Propunerea de proiect a Gabriel este o afacere privata, finantata din fonduri private obtinute la Bursa din Toronto.

Declaratia Domnului Hill arata atitudinea si tacticile fara scrupule de care Gabriel se foloseste pentru a-i forta pe localnicii din Rosia Montana sa-si paraseasca locuintele. Drepturile de proprietate sunt garantate prin Constitutie. Principalele biserici din Romania au declarat oficial ca proprietatile lor de la Rosia Montana nu sunt de vanzare si Alburnus Maior considera ca exproprierea lor ar fi un sacrilegiu.

Nu este pentru prima data cand Alan Hill face asemenea insinuari. A declarat recent in presa ca in lupta cu opozitia de la Rosia Montana va aplica ‘Modelul Tanzanian’. Aceasta expresie se refera la un notoriu incident petrecut in zona Bulyanhulu din vestul Tanzaniei in august 1996.  Sutton Resources, o companie miniera canadiana a stramutat fortat sute de mii de mineri artizani si fermieri impreuna cu familiile lor pentru a dobandi controlul asupra zacamintelor de aur din Bulyanhulu. In perioada acestor evacuari fortate au iesit la lumina serioase acuzatii potrivit carora 50 de mineri artizani au fost ucisi dupa ce au fost ingropati de vii in galeriile de mina; aceasta dupa ce autoritatile impreuna cu oficialii companiei au luat decizia de a astupa galeriile miniere. In martie 1999, Barrick Gold Corporation a preluat zacamantul Bulyanhulu care a fost dezvoltat sub administrarea lui Alan Hill.

In cazul in care autoritatile romane ar aproba o procedura de expropriere la Rosia Montana pentru a ajuta Gabriel Resources sa obtina controlul asupra proprietatilor care nu sunt de vanzare, atunci Alburnus Maior impreuna cu alti membrii ai campaniei Salvati Rosia Montana vor trece la o serie de actiuni directe, non-violente, dar si la actiuni in justitie pentru a-si salva casele, bisericile si cimitirele.”

 
Buna Vestire, zi de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catoliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 24 March 2006
Finalul lunii martie reprezinta pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici un prilej de sarbatoare, dat de celebrarea anuala, pe 25 martie, a Bunei Vestiri a Maicii Domnului.

Cunoscuta in popor si sub denumirea de Blagovestenie, sarbatoarea marcheaza ziua in care Maica Domnului a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil ca a fost aleasa de Dumnezeu sa Il poarte in pantece pe Iisus Hristos.

Buna Vestire este una dintre cele patru mari sarbatori de peste an care sunt inchinate Nascatoarei de Dumnezeu si unul dintre cele mai importante praznice imparatesti. Semnificatia sa este data inceputul lucrarii vazute de rascumparare a omului care, din vointa libera, a cazut in pacatul neascultarii fata de Dumnezeu. Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Marer, fiind, totusi, una dintre sarbatorile pentru care Biserica le permite celor care tin post sa manance peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

 
Trecerea la ora de vara nu afecteaza mersul trenurilor in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 24 March 2006
Incepand din data de 26 martie, in activitatea de transport feroviar din Romania se va trece la ora oficiala de vara, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Trecerea la ora oficiala de vara, se arata intr-un comunicat remis de CFR Calatori, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare.

Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 25  - 26 martie ora 3.00, care devine ora 4.00.  Dupa aceasta ora (4.00) vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie intre 3.01 si 4.00 (ora iarna), vor circula cu intarziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili masuri suplimentare pentru reducerea in parcurs a acestor intarzieri.

Avand in vedere ca si in tarile vecine aceasta trecere se face in aceeasi zi de duminica, 26 martie 2006, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orariile din mersul de tren in vigoare.

 
Incep inscrierile pentru Astra Film FestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :227
Friday, 24 March 2006
Cea de-a VIII-a editie a Festivalului international de film documentar si antropologie vizuala Astra Film Fest a inceput sa primeasca inscrieri pentru acest an, festivalul urmand sa se desfasoare in perioada 23-28 octombrie la Sibiu.

La aceasta manifestare se pot inscrie pentru sectiunile competitionale filme produse in ultimii doi ani, fara restrictii de tema sau durata. Pentru sectiunile competitionale, selectia ia in considerare calitatile cinematografice ale filmelor inscrise si, in egala, masura angajarea etica si estetica a autorului. Nu vor intra in competitie reconstructiile, filmele experimentale si documentarele comericale de televiziune, regulamentul si formularul de inscriere putand fi gasite pe site-ul Festivalului, la www.astrafilm.ro. Data limita pentru inscrieri este 15 aprilie.

Initiat in 1993, bienalul international de film documentar si antropologie vizuala de la Sibiu, Astra Film Fest, este unul dintre cele mai interesante, valoroase si cautate festivaluri de gen din Europa, reunind regizori si producatori de documentar de pe toate continentele, la intalnirea cu un public entuziast, care umple salile de dimineata pana noaptea tarziu. Festivalul de film de la Sibiu are un public european, preponderent tanar, fiind un punct de atractie pentru iubitorii documentarului din toata Europa, informeaza organizatorii acestuia.

Astra Film Fest este un forum pentru promovarea filmului antropologic si, intr-un sens mai larg, a filmului documentar din afara circuitului comercial, ca instrumente ale cunoasterii inter- si intraculturale. Festivalul inlatura barierele dintre culturi, facilitind comunicarea dintre cineasti, mediul academic si public, intr-un format care ii asigura anvergura internationala, fara a neglija specificul local si regional.

 
Colaborare economica romano-thailandezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 24 March 2006
Ambasada Regatului Thailandei – Biroul Comercial Budapesta organizeaza luni, 10 aprilie, la Bucuresti, misiunea economica “Export Rally Mission to Romania”, in scopul desfasurarii unor intalniri de afaceri cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania.

Delegatia din Thailanda ce va fi prezenta in Bucuresti, este formata din peste 25 oameni de afaceri, reprezentand un numar de 10 companii ce prezinta o gama larga de produse, cum ar fi: alimentare, orez, bijuterii din argint, orhidee, articole decorative si de uz casnic, import blana iepure, articole textile, imbracaminte pentru copii, accesorii auto, etc.

Cei interesati sa participe sunt rugati sa se inscrie pana pe 28 martie, participarea companiilor romanesti fiind gratuita. Pentru informatii suplimentare si obtinerea formularului de inscriere se pot apela numerele de tel/fax: 021.231.41.56 sau 021.230.38.18, mobil: 0722.391.219, sau lua legatura prin e-mail: office@consultline.ro.

 
Doua zile de evenimente religioase la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Friday, 24 March 2006
Clujul gazduieste in perioada 24-25 martie o serie de evenimente unice pentru Ortodoxia transilvana, prin evenimentele prilejuite de instalarea IPS Arhiepiscop Bartolomeu ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

La aceste actiuni sunt asteptati sa participe peste 30 de membri ai Sfantului Sinod in frunte cu parintele Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, demnitari de stat, sefi ai altor culte, personalitati din lumea academica si culturala, reprezentanti ai autoritatilor administrative si militare locale si judetene din cele 8 judete ale noii Mitropolii, alaturi de un mare numar de clerici, calugari si credinciosi din Transilvania. Cu acest prilej, va fi adusa la Cluj icoana facatoare de minuni de la Nicula, intreaga sarbatoare fiind asezata sub patronajul Maicii Domnului.

Manifestarile vor incepe vineri, zi in care, dupa ce va fi intampinata delegatia patriarhala de la Bucuresti, la Catedrala Arhiepiscopala va sosi icoana Maicii Domnului de la Nicula, urmata de procesiunea inconjurarii Catedralei. Icoana va fi expusa, in biserica, pentru inchinare, pana la ora 06:00 a zilei urmatoare. A doua zi a evenimentelor debuteaza cu plecarea ierarhilor, in procesiune, de la Centrul eparhial spre podiumul din fata Catedralei, unde se va oficia Sfanta Liturghie, in cadrul careia va avea loc momentul intronizarii IPS Arhiepiscop Bartolomeu ca Mitropolit, urmat de cuvantarea Patriarhului si a noului Mitropolit, informeaza arhiepiscopia romana de la Cluj.

 
Primul roman in Campionatul Mondial de VitezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Friday, 24 March 2006
Pilotul Robert Muresan, in virsta de 15 ani, va fi primul roman care va concura in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza, sportivul aradean urmind sa ia startul, in acest sezon, in trei curse, la clasa 125 cmc.

Muresan va debuta in Marele Premiu al Turciei, la Istanbul, pe 30 aprilie. Urmatoarea etapa la care pilotul roman va participa este Marele Premiu al Olandei, de la Assen, pe 24 iunie, iar ultima, Marele Premiu al Germaniei, de la Sachsenring, programat pe 16 iulie, informeaza SportTotal.

Pilotul roman a implinit, pe 22 martie, virsta de 15 ani si are in palmares un titlu de campion national in 2003 si unul de campion balcanic in 2004. De asemenea, in 2005, Muresan a obtinut primul punct pentru Romania in Campionatul European de Motociclism Viteza.

Robert Muresan va concura in etapele de CM pe o motocicleta Aprilia Racing. "Nu ma astept la prea mult de la prima mea participare la CM. Poate anul viitor, daca totul va merge bine, voi incerca sa ocup un loc in primii zece. Dintre pilotii de motociclism consacrati il admir pe Valentino Rossi", a declarat Muresan.

 
Kosovo- Osetia de Sud- Transnistria, axa a intereselor rusestiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :312
Friday, 24 March 2006
Expertii considera ca pentru a perfecta alipirea Osetiei de Sud, Federatia Rusa va face trimitere la precedentul Kosovo, a carui iesire de sub suveranitatea Serbiei este discutata in prezent la nivel european.

Dupa aceasta „rezolvare” a problemei Osetiei de Sud, separatistii din Transnistria se vad urmatorii pe lista teritoriilor nerecunoscute care vor fi alipite la Rusia, informeaza presa rusa. Vicepresedintele Comitetului pentru problemele CSI al Dumei de Stat Andrei Saveliev aminteste ca, potrivit presedintelui Putin, precedentul Kosovo va fi utilizat de Rusia pentru recunoasterea independentei Abhaziei si a Osetiei de Sud, dupa care va fi examinata problema unirii.

Referindu-se la declaratiile oficialului din cadrul guvernului rus, Ghenadi Bukaev, privind statutul Osetiei de Sud, reprezentantul oficial al MAE rus Mihail Kaminin a declarat ca prezenta lui Bukaev la sedinta comuna a guvernelor celor doua Osetii, in cadrul careia se discuta problema crearii unei zone economice facilitare „se inscrie in contextul discutarii conceptiei crearii zonei respective, inceputul careia a fost marcat de intalnirea fostului premier al Georgiei Zurab Jvania cu pretinsul presedinte al Osetiei de Sud Eduard Kokoiti in noiembrie 2004”.

La randul sau, pretinsul ministru adjunct de externe de la Tiraspol Vitali Iankovski declara ca „peste un timp autoritatile transnistrene vor putea urma exemplul Osetiei de Sud si sa se adreseze Rusiei cu cererea de a recunoaste Transnistria drept parte componenta a sa”. „Recunoasterea in prezent de catre Moscova a independentei Transnistriei sau a apartenentei acesteia la Federatia Rusa nu este posibila din mai multe motive. Dar daca situatia se va agrava si Transnistria se va afla in praful unei catastrofe umanitare si economice, posibil ca vor fi intreprinse anumite masuri in acest sens”, a spus el.

Intre timp, presedintele Consiliului Federatiei Ruse Serghei Mironov sustine ca nu este la curent cu vreo decizie privind intrarea Osetiei de Sud in componenta Rusiei, precizand ca este prematur de a vorbi la aceasta tema.  

 

 
Retragerea trupelor ruse din Basarabia discutata la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 24 March 2006

In cadrul reuniunii anuale a Comitetului de coordonare a verificarilor privind implementarea controlului asupra armelor conventionale, care se desfasoara la Bruxelles, la Cartierul general al NATO, reprezentantul Misiunii OSCE in Republica Moldova a prezentat un raport vizand stadiul actual al procesului de retragere a fortelor militare ruse de pe teritoriul basarabean.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului de Externe de la Chisinau, in cadrul interventiei delegatiei Republicii Moldova a fost reiterata pozitia Chisinaului referitoare la retragerea neconditionata a trupelor si munitiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu deciziile summitului OSCE de la Istanbul din 1999. Participantii la reuniune au fost informati, de asemenea, despre ultimele evolutii in contextul reglementarii problemei transnistrene. Un alt subiect abordat in cadrul discutiei l-a constituit noul mecanism al controlului vamal al fluxului de marfuri la frontiera moldo-ucraineana.

Comitetul NATO de coordonare a verificarilor este forul care discuta aspectele practice ale procesului de implementare a Tratatului cu privire la Fortele armate conventionale in Europa.

 
Separatistii transnistreni vor incerca sa manipuleze opinia publica cu actiuni de protestPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Friday, 24 March 2006
Autoritatile separatiste de la Tiraspol efectueaza actiuni de mobilizare interna in Transnistria.

Conducatorilor tuturor raioanelor li s-a cerut sa asigure participarea masiva la mitinguri de protest impotriva asa-zisei blocade economice, informeaza publicatia „Kommersant”. Potrivit sursei citate, in acest scop autoritatile transnistrene au indicat sa fie atrasi angajatii organizatiilor bugetare, acestia fiind amenintati ca nu li se vor plati salariile, ca vor fi concediati si obligati sa iasa in strada. Astfel de cerinte au fost inaintate si fata de directorii intreprinderilor locale.

La 31 martie curent, la Tiraspol urmeaza sa aiba loc congresul deputatilor „sovietului suprem”, la care va participa Smirnov, conducatorii pretinselor ministere, sefii administratiilor raionale. Participantii la „congres” urmeaza sa adopte o rezolutie privind activitatile de deblocare a situatiei. Totodata,  Tiraspolul asteapta rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina, din 26 martie. Pretinsul ministru de externe al Transnistriei Valeri Litkai este convins ca „va reusi sa se inteleaga cu noul guvern ucrainean”.

Smirnov isi coordoneaza toate activitatile cu Moscova, solicitand insistent autoritatilor ruse sa inaspreasca pozitia fata de Ucraina si Republica Moldova, din cauza asa-zisei blocade economice a regiunii transnistrene. In plus, la Moscova lucreaza activ un grup al separatistilor din Tiraspol, care „au sarcina sa elaboreze contramasuri impreuna cu Rusia”. Potrivit publicatiei, daca anterior Rusia era precauta, acum actiunile sale practic contrazic statutul sau de mediator in conflictul transnistrean, aceasta trecand demonstrativ de partea autoproclamatei republici.

„Kommersant” scrie ca Rusia nu intentioneaza sa se limiteze doar la sustinerea materiala a Transnistriei. Moscova deja a inceput sa implementeze un complex de masuri aspre, menite sa slabeasca presiunea Republicii Moldova asupra Transnistriei. Deocamdata, sunt lasate in rezerva masuri „mai dureroase”, cum ar fi inasprirea conditiilor de intrare a cetatenilor Republicii Moldova pe teritoriul Rusiei, precum si blocarea transferurilor de bani a celor care lucreaza la negru in Rusia. „Aceste masuri vor fi intreprinse bazandu-se pe sustinerea Tiraspolului. In prezent, se examineaza posibilitatea absolvirii Transnistriei de datoriile la gazele rusesti, care constituie 700 milioane USD. Pentru ca ajutorul rusesc sa poata fi acordat operativ in regiune, se preconizeaza restabilirea aeroportului tiraspolean, de catre companiile rusesti. Mai mult, Rusia se poate folosi de situatia in jurul Kosovo, recunoasterea independentei careia este sustinuta de SUA. La sugestia Moscovei, aceasta idee a fost retinuta si de autoritatile de la Tiraspol, care demult sustin ca trebuie sa fie organizat un referendum privind autodeterminarea Transnistriei, rezultatele caruia pot fi prevazute”. 
 
Noi proteste impotriva deciziei Guvernului de rechemare a Consulului Romaniei la SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 24 March 2006
In preambulul manifestatiilor de strada ce vor avea loc la Sydney in data de 25 martie, organizate de Consiliul Roman Australian, un numar de cinci asociatii au adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei si Primului Ministru in care isi motiveaza sustinerea Consulului Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, acuzand totodata guvernul de superficialitate in tratarea acestui caz si exprimandu-si speranta ca dreptatea si adevarul se vor face, in interesul celor multi, adica al romanilor din Australia.

Redam in intregime textul scrisorii primite la redactie.

 

SCRISOARE DESCHISA

Adresata astazi 22 Martie 2006 in numele urmatoarelor organizatii si asociatii romanesti, cu personalitate juridica conform legilor Australiene si activitate in Sydney:

Consiliul Roman Australian;

Parohia Ortodoxa Romana “Sfantul Ioan Botezatorul”Sydney;

Asociatia Romanilor din Sydney;

Asociatia Cultural Sportiva “Dacia” Sydney;

Romanian Apostolic Pentecostal Church Sydney;

                                                                                                                              

Excelentei Sale TRAIAN BASESCU, Presedintele Romaniei si

Excelentei Sale CALIN POPESCU-TARICEANU, Prim Ministru Desemnat  al Guvernului Romaniei,

Domnule Presedinte Basescu, Domnule Premier Tariceanu,

Prezenta scrisoare deschisa adresata Dumneavoastra se datoreaza in exclusivitate recentelor evenimente intensiv mediatizate pe toate canalele posibile (atat in Romania sau Australia, dar mai ales pe Internet) cu privire la framantarile unor grupuri din sanul comunitatii romanesti din Australia in care din motive mai mult sau mai putin obiective sunt invocate si personalitati diplomatice in exercitiu pe acest teritoriu. Evenimente care au culminat cu comunicarea Biroului de Presa al Guvernului Romaniei datata 16 Martie 2006, cu privire la Hotararea de retragere a Consulului General Dr. Ec. Ovidiu Grecea din Australia in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

 Domnule Presedinte, Domnule Premier, 

In timp ce consimtim, apreciem si aprobam declaratia publica a Guvernului Romaniei de a acorda o importanta deosebita modului in care oficiile consulare acorda asistenta cetatenilor romani aflati in strainatate si contribuie la promovarea intereselor legitime ale comunitatilor romanesti, precum a declarat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului, simtim o obligatie morala de a va face cunoscute si punctele nostre de vedere comune cu privire la subiectul Hotararii mai sus mentionate.  Respectiv:

 1. Grupul semnatar al prezentei scrisori deschise se disociaza de la orice actiune pro sau contra Consulului General Dr. Ec. Ovidiu Grecea, a altor personalitati diplomatice, politice sau publice, in cursul evenimentelor ce s-au derulat premergator Hotarari Guvernului sus mentionate, dar nu si a acelor evenimente ce vor urma pe viitor; 

2. Consideram Hotararea Guvernului de retragere a Consulului General Dr. Ec. Ovidiu Grecea pripita iar motivul acesteia total nefavorabil intereselor diplomatice ale Romaniei in strainatate, si comunitatii romanesti de la Sydney, prin crearea acestui precedent, care atrage mari semne de intrebare asupra celor ce au luat o astfel de Hotarare;

3. Hotararea Guvernului se pretinde in numele comunitatii romanilor din Australia, dar este evident, luata in urma unor presiuni si interese de grup (nicidecum reprezentativ celor 12. 950 de romani-australieni confirmati official prin recesamantul din 2001) carora li s-au mai alaturart intre timp cativa indivizi oportunisti din tara;

4. Hotararea Guvernului nu numai ca incurajeaza grupul “de forta” reprezentat de aceleasi personaje si indivizi sa actioneze in legea lor care continua de peste 30-50 de ani sa vorbeasca in numele comunitatii romanilor din Australia, pe care o compromite si face chiar imposibila misiunea diplomatilor care o sa vina;

5. Odata cu venirea Domnului Consul la post in opinia noastra s-a incercat o nivelare a ideilor, o coagulare a diasporei si pe cat posibil un tranzit intre generatii, dar luandu-se legatura cu organizatiile vechi existente, nu spre surprinderea noastra, din anumite motive de conservatism, s-a declansat un adevarat razboi intre acestea si Consulul General.

6. Organizatiile mentionate in preambulul acestei scrisori deschise  au fost create de valul tanar al comunitatii din Sydney, care sosind aici au constatat ca de fapt aceste organizatii romanesti existente la vremea respectiva erau inactive, cu posibilitati limitate si complet inaccesibile noilor veniti, in acelasi timp foarte reticente si suspicioase fata de acestia sau aspiratiile lor, accentuand astfel conflictul intergeneratii.

7. In aceste conditii consideram ca vechile structuri nu-si pot atribui titulatura de comunitate romaneasca din Sydney atata timp cat exista si alti reprezentanti ai comunitatii despre a caror existenta se stie la nivel de Consulat General din Sydney, la nivel de Ambasada a Romaniei din Canberra si chiar la nivel DRRP, inca de la formarea acestora. De aceea consideram ca era oportuna vizita Domnului Mihai Gheorghiu la inceputul anului, pentru a constata la fata locului realitatea din Sydney, si de a sonda opinia tuturor liderilor comunitari, asa cum s-a anuntat in comunicatul de presa al MAE in data de 15 Decembrie 2005.

8. De asemenea dorim a va aduce la cunostinta ca Domnul Consul General Ovidiu Grecea a incercat, dupa parerea noastra, sa realizeze un lucru util pentru comunitatea din Sydney prin demararea unor proiecte de viitor in beneficiul acesteia, prin omniprezenta Dumnealui la activitatile acesteia, sau fiind organizatorul diferitelor evenimente comunitare, deci afirmatia ca retragerea   s-a efectuat pentru a promova interesele legitime ale comunitatilor romanesti  este neavenita in aceasta situatie, ba din contra, partea majoritara a comunitatii este necunoscatoare a situatiei sau pur si simplu ignorata.

9. Fara a pretinde vreun drept de reprezentare a oricarei alte organizatii, asociatii, sau persoane fizice de origina romana existente in momentul de fata in Australia, dar in afara celor ce semneaza aceasta scrisoare, dorim o confirmare oficiala  ca randurile noastre au ajuns la destinatar si sunt considerate pentru a fi fost aduse la cunostinta celor ce se fac raspunzatori de Hotararea sus mentionata.

Va dorim succes si intelepciune in misiunea si mandatul ce vi le-a incredintat electoratul roman si promitem ca va vom monitoriza activitatea si eforturile depuse in slujba romanilor din tara si de pretutindeni, asa cum am facut-o si pana acum dar fara partinire si interese de grup. Ne declaram deschiderea si sprijinul total pentru orice intreprindeti in numele dreptatii si bunului mers al lucrurilor dar… “pentru toti si cei multi”.

Scrisoarea este semnata de Gabriel-Adrian Caltanide, presedintele Consiliului Romano-Australian, Ioan-Vasile Prundus, preot paroh la Parohia Ortodoxa Romana „Sf. Ioan Botezatorul”, Cristian-Marius Caltanide, presedintele Asociatiei Romanilor din Sydney, Marian Raileanu, presedintele Asociatiei Cultural Sportive „Dacia” si Ionica Curea, pastor al „Romanian Apostolic Pentecostal Church”, toate din Sydney.

 
Romanii din Italia ar putea fi noii clienti ai bancilor italienePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 24 March 2006
60% dintre imigrantii din Italia, rezidenti legal, au in mod obisnuit contacte cu banca. 61% au deschis un cont curent (bancar sau postal). 11% au solicitat deja un credit pentru casa, in timp ce alti 18% au intentia sa il solicite.

In anul 2001 banii trimisi din Italia in strainatate au atins valoarea de 2 miliarde de euro, iar Caritas estimeaza ca in 2004 au depasit 5 miliarde de euro, informeaza portalul Stranieri in Italia.

Bancile confera „cetatenie economica” deplina imigrantilor, care sunt mai atenti in ceea ce priveste creditele decat chiar italienii. Directorul general al Censis, Giuseppe Roma, spune ca imigrantii ofera garantii de solvabilitate echivalente cu cele ale italienilor, daca nu chiar mai bune.

Despre acest subiect ca si despre alte aspecte legate de obiceiurile economice ale imigrantilor s-a discutat joi, 22 martie, la Roma, in timpul prezentarii studiului intreprins de Gruppo Delta si de Censis, „Imigrantii si cetatenia economica – Stiluri de consum si accesul la credite in Italia multietnica”. In cadrul acestui studiu au fost luate in calcul obiceiurile economice ale „noilor cetateni”, pornindu-se de la rezultatele obtinute in urma intervievarii a 800 de imigranti din Italia.

Din cercetarea efectuata de Censis reiese imaginea unui imigrant optimist (69.5% dintre cei intervievati s-au aratat optimisti in legatura cu ceea ce le rezerva viitorul), dispusi sa contracteze credite (42% dintre repondenti au spus ca au facut deja cereri de credite de diverse tipuri) si extrem de respectuosi fata de datele scadente ale platilor (2% dintre cei care au contractat un credit spun ca nu au reusit sa respecte datele de plata a ratelor si numai 17% le-au restituit cu mare dificultate).

„In urma cu 15 ani in orice banca din Italia cetatenii extracomunitari nu erau finantati. Astazi este cu totul altceva: bancile studiaza noi produse dedicate imigrantilor” a spus Administratorul delegat al Gruppo Delta, Andrea Magri. La randul sau, Raffaele Rinaldi, din partea Asociatiei Bancare Italiene a dezvaluit ca cercetarile efectuate de banci sunt dedicate mai ales gasirii de noi forme pentru transferul de bani.

Un alt interes al bancilor este disponibilitatea imigrantilor de a accede la creditul de consum: 1.2% dintre imigranti il folosesc deja si il gasesec comod si convenabil; 35.9% se declara „interesati sa il foloseasca” (fata de 12.4% dintre italieni); 10.2% se declara interesati, desi nu intrunesc conditiile pentru a-l obtine (fata de 2.5% dintre italieni).

Creditul serveste in principal pentru obtinerea de case (29%), dar si pentru bunuri de consum, cum ar fi autovehicule (20.3%), computere personale (12.8%), scutere (12.2%) si mobila (11.6%). 94.3% dintre cei intervievati au deja un telefon mobil, 83% un televizor, iar 20% cate doua televizoare, 79.5% poseda deja bunuri pentru casa si 68.6% masina de spalat.

„Nu exista nimic similar in Europa. Nu am gasit nici un fel de cercetare in ate tari ale Uniunii Europene care sa puna in evidenta noii clienti din punct de vedere al bancilor” a amintit reprezentantul italian al Consiliului de Consumatori UE, Anna Batolini.

Secretarul general al Censis, Giuseppe De Rota, a spus ca in cele din urma a castigat economia, nu politica sau cultura. „Imigrantii din Italia au facut un pas foarte mare: fac afaceri, consuma, fac economii si isi cumpara case. Acum trebuie sa consolidam aceasta pozitie, iar apoi fiecare va mai putea faca inca un pas: isi vor putea trimite copiii la Universitate, sa se simta mai integrati in societate si sa accepte nivelul de scolarizare din tara noastra” a concluzionat De Rita, si el optimist in ceea ce priveste viitorul imigrantilor din Italia.

 
Romanii fac si ei parte din Federatia Strainilor din NavarraPDF Print E-mail
Pamplona, Spania/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 24 March 2006
Pamplona incepe sa fie, tot mai mult, un exemplu in ceea ce priveste omogenitatea culturala, fiind o regiune in care persoane de rase si origini diferite traiesc cu naturalete o conditie dubla: cea de navarez si cea de strain.

Multi dintre cei care ajung in capitala Navarrei, sau in orice alta destinatie din Comunitatea Foral, vor sa-si pastreze contactele cu radacinile, sa comunice cu compatriotii si sa se ajute intre ei fara ca acest lucru sa devina o problema de convietuire. Un bun exemplu in acest sens este acela al Casei Natiunilor, din Rochapea inaugurata la inceputul lunii martie, si care va deveni sediul Federatiei Asociatiilor de Straini din Navarra, informeaza publicatia spaniola Diario de Noticias.

Acest proiect care, pana in urma cu ceva timp, era numai un vis, s-a transfornat in realitate datorita numeroaselor persoane care se afla in spatele muncii si castigurilor fiecarei asociatii. Noul sediu nu numai ca va aduce Federatiei Strainilor din Navarra un loc in care sa lucreze, dar ea materializeaza, in acelasi timp, un proiect care era in faza de concepere de cativa ani. „Una dintre sarcinile principale pe care ni le propunem este stimularea asociationismului, pentru ca fiecare persoana sa participe activ la activitatea oricareia dintre asociatiile noastre” au spus reprezentanti ai Federatiei. Dincolo de simplul sprijin si de uniunea dintre imigranti, Federatia va incerca sa fie un mijloc de integrare laborala si sociala. „Vrem sa ajutam populatia imigranta in cautarea unei slujbe, a unei case, a hainelor si alimentelor”, iar acesta este si motivul pentru care Federatia are stabilite conventii cu diverse organizatii si institutii.

Bursa de locuri de munca este una dintre principalele activitati derulate de Federatie. Aceasta initiativa are ca obiectiv sa colaboreze cu populatia imigranta in sensul cautarii unui loc de munca si sa contribuie la orientarea laborala a acestui segment. Serviciul este gratuit si pana in prezent Federatia a primit peste 325 de cereri si a gasit de lucru pentru aproximativ 85 de cetateni imigranti.

Din cadrul Federatiei Asociatiilor de Straini din Navarra face parte si Asociatia de Romani (Rumani Unitiva), precum si un mare numar de alte organizatii ale comunitatilor de straini prezente in regiunea spaniola.

 
Distinctie pentru un jurist roman din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 24 March 2006
Ministerul Justitiei din Ungaria i-a sarbatorit pe agentii judiciari, la 13 martie, in aula Oficiului Jurisdictiei Nationale.

Cu aceasta ocazie, ministrul Petretei Jozsef a inmanat Premiul Deak Ferenc si Diploma de Merit al Ministerului, drept recunostinta pentru serviciile unor persoane. Printre agentii carora le-au fost recunoscute meritele in domeniul serviciilor executarii pedepselor a fost si juristul de origine romana dr. Gheorghe Ruja, seful Sectiei problemelor de detentiune din cadrul Institutului de Executare a Pedepsei din judetul Bichis, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Ministrul justitiei Petretei Jozsef i-a acordat juristului dr. Gheorghe Ruja din Jula Diploma de Aur pentru Serviciile Executarii Pedepselor.

 
Cultura romaneasca din Ungaria isi cauta sponsoriiPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 24 March 2006
Fundatia pentru Cultura Romana din Ungaria si-a tinut recent sedinta anuala a Adunarii Generale la sediul UCRU din Giula.

La intalnire s-a discutat despre realizarile de anul trecut, realizari despre care a vorbit secretarul fundatiei, dr. Gheorghe Ruja. Cu toate ca fundatia nu dispune de prea multe fonduri, una dintre realizarile anului trecut a fost reusita tabara de dansuri populare, organizata pentru prima data la Micherechi, unde au luat parte dansatori din mai multe sate romanesti din Ungaria. In ceea ce priveste planurile pe anul 2006, acestea depind in mare masura de succesul participarii la diferite concursuri, dar se prevede organizarea in continuare a unor intruniri de specialitate si a forumurilor despre prezentul si viitorul romanilor din Ungaria. Membrii fundatiei au fost de acord ca din putinele fonduri pe care le au sa-i ajute pe ambitiosii tineri crestini din Micherechi, care vor organiza in zilele de 7–9 aprilie o conferinta interconfesionala, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Cei prezenti au fost de acord cu parerea presedintelui Gheorghe Petrusan, referitoare la faptul ca organizatiile civile ale minoritatilor nu ocupa rolul pe care l-ar merita si nu sunt finantate potrivit realizarilor lor. Profesorul universitar a mai subliniat ca ar fi nevoie sa se caute acei intreprinzatori sau oameni de afaceri romani, care au posibilitatea de a ajuta financiar pastrarea traditiilor, valorilor culturale romanesti din Ungaria.

 
Si romancele pot sa fie asistente medicale in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :351
Friday, 24 March 2006
Romancele care doresc sa obtina un contract de munca in Elvetia ca asistente medicale pot sa faca acest lucru in doua feluri, fie prin contactarea directa a angajatorilor, fie prin apelarea la firme de consultanta, care le pot intermedia si, respectiv, gasi un loc de munca in Elvetia.

Potrivit Casei Romanilor din Elvetia, pentru o intermediere eficienta firmele de consultanta au nevoie de copii (clare, de calitate) dupa originalele actelor, traduse in limba germana si legalizate la notariat, cu semnatura si stampila originala a notarului. Actele necesare sunt: un curriculum vitae in format tabel, in limba germana, cu semnatura, care sa cuprinda numarul anilor de scoala si localitatea unde a urmat scoala; fotografie tip pasaport (color si actuala); pasaport valabil; adeverinta in care se specifica locul de munca prezent si cel anterior, activitatea prestata si perioada in care persoana a fost angajat(a); materiile scolare, orele si notele obtinute la Colegiul de asistente medicale/Liceul sanitar; diplome, certificate obtinute in domeniul medical in tara si in strainatate; atestat german de practicare a meseriei de asistent(a) medical(a), daca este disponibil; copie dupa cartea de munca, doar in cazul in care s-a schimbat des locul de munca; test de limba germana, daca este disponibil; cazier si o recomandare de la ultimul loc de munca, de la medicul-sef.

Firmele de recrutare din Elvetia sunt interesate in mod deosebit de asistente medicale/asistenti medicali care au cunostinte de limba germana, minimum nivel conversational – conditie obligatorie; au profesat doi ani de zile in Germania/Austria; au absolvit o scoala postliceala sanitara; au experienta de munca in domeniul medical de minimum doi ani si nu depasesc varsta de 35 de ani. Perioada contractului este de 18 luni, iar programul de lucru saptamanal este de 42 de ore, in timp ce concediul este de 20 de zile lucratoare/an. Cazarea poate fi oferita de angajator, care poate sa le dea asistentelor cazare ieftina in locuinte speciale pentru angajati, iar salariul minim pentru stagiari este de aproximativ 4000 de franci elvetieni pe luna, plus al 13-lea salariu la sfarsit de an. Totodata, este posibil ca dupa 4-5 luni de munca angajatii sa beneficieze de o marire de salariu cu 100-150 de franci elvetieni.

Majoritatea locurilor de munca oferite pentru stagiari sunt in camine de batrani, sectii de ingrijire, dar posibilitatea de a obtine un contract intr-un spital este destul de redusa din mai multe motive. Printe acestea se numara faptul ca diploma de asistenta medicala/asistent medical obtinuta in Romania nu este recunoscuta oficial in Elvetia, dialectul vorbit in Elvetia, germana-elvetiana, ar fi o cerinta de baza pentru cei ce doresc sa se angajeze intr-un spital elvetian, iar diferentele de atributii ale asistentei medicale intre cele doua sisteme de sanatate, roman respectiv elvetian, sunt destul de mari.

Perioada oficiala de proba este de 3 luni, dar pentru a obtine o prelungire a contractului primul pas pe care trebuie sa il faca o asistenta romanca este sa obtina recunoasterea diplomei de asistenta medicala. Pentru detalii despre cum se poate prelungi contractul de munca in Elvetia se poate lua legatura cu Crucea Rosie, mai anunta Casa Romanilor din Elvetia.

 
O parohie din Elvetia, de 10 ani alaturi de o biserica romaneasca din LudusPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 24 March 2006
{mosimage}De mai bine de zece ani, parohia elvetiana Oberburen SG, prin intermediul lui Guido Oberwiler, sustine o biserica romaneasca din  Ludus.

{mosimage}Acest elvetian inimos supravegheaza si proiectele de ajutorare care constau in colecte de bani, colecte ce urmeaza sa fie utilizate pentru a ridica o noua biserica in Ludus si pentru a asana cladirea scolii din Rosiori, cat si construirea unei anexe.

Pentru a strange cati mai multi bani, Guido Oberwiler (foto) nu se limiteaza doar la colecte, ci a organizat si un targ de obiect uzate, un "Flohmarkt", informeaza Casa Romanilor din Elvetia. De altfel, pana in momentul de fata, cu ajutorul parohiei din Oberburen si al altor fundatii, la care se adauga donatii si vanzarile facute la acel targ, s-a strans suma de 20.000 de franci elvetieni.

Proiectul trebuie in continuare susutinut financiar pentru a putea fi finalizat, un supliment de 100.000 de franci elvetieni fiind necesar pentru amege mai departe. In anul 2004 Hans Ruedi Stutz, un arhitect din Degersheim SG, s-a alaturat lui Guido Oberwiler oferindu-se sa preia gratuit proiectul de asanare a vechii cladiri a scolii si pe cel de construire a anexei. Un alt exemplu de ajutor primit este cel al fundatiei Mehrwert-Kompass din Bischofzell TG, unde Hans Ueli Scherrer este coordonatorul colectelor si expedierilor de bunuri de orice fel catre oamenii nevoiasi din Romania. Pentru a duce mai departe aceste proiecte, romanii din toate colturile lumii pot sa trimita ajutorul lor financiar pe adreasa de cont de la Raiffeisenbank Oberburen-Niederburen, cont numarul 90-4972-7 zugunsten Kath. Pfarramt Niederburen Zahlungszweck "Ludus", Nr. 11.458.01. Pentru alte informatii se poate lua legatura cu Hans Ueli Scherrer la numarul 079 604 12 62, 071 424 00 20 sau fax 071 424 00 21.

 
Ziua Basarabiei, sarbatorita si la biserica „Sf. Gheorghe” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 24 March 2006
Comunitatea de romani care participa in mod regulat la slujbele religioase organizate la biserica ortodoxa romana „Sf. Gheorghe” din Toronto va sarbatori duminica, 26 martie, Ziua Basarabiei.

Evenimentul se va desfasura in Sala Dacia, care este sala sociala a bisericii, de la ora 13:00, si va fi marcat printr-o masa festiva. Aceasta actiune romaneasca va fi precedata de slujba Sfintaie Liturghii, care se va dsfasura in intervalul ora 09:30-12:00, dar si de Scoala Duminicala, care are loc de la ora 11:00 la ora 12:00, informeaza parohia romaneasca. Biserica Sfantul Gheorghe se afla la adresa 247 Rosethorn Ave., Toronto.

 
Fundatia americana „A Thousand Books” continua sa stranga carti pentru RomaniaPDF Print E-mail
Saint Louis, SUA/Romanian Global News
Accesari :167
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Ziua Mondiala a Cartii, care se sarbatoreste anual pe 23 aprilie, va fi marcata de organizatia americana “A Thousand Books” ("O Mie de Carti"), din orasul american St. Louis prin expedierea catre Romania a unui alt transport de carti in limba engleza, pentru a sustine programel TEFL ale voluntarilor Corpului Pacii din tara noastra.

{mosimage}Asociatia americana a trimis inca din anul 2004 aproape trei tone de carti in Romania si, desi in urma colectelor s-au  strans foarte multe volume, nu toate au putut fi expediate, o mare parte dintre ele ramanand in continuare blocate in depozitul organizatiei, din lipsa fondurilor necesdare trimiterii lor catre Romania. Cartile care sunt trimise in tara noastra sunt destinate in principal elevilor din ciclurile gimnazial si liceal si vin in completarea manualelor scolare care exista deja. De multe ori, chiar, sunt singurele carti in limba engleza accesibile elevilor si sunt atent selectionate din punct de vedere al continutului, care trebuie sa fie cat mai educativ si mai adecvat varstei cititorilor - carti de povesti, literatura clasica, carti de istorie, despre natura, carti de popularizare a stiintei, dictionare. Asociatia face apel la toti cei care pot sa intainda o mana de ajutor si sa acceseze pagina personala de web a acesteia, www.AThousandBooks.us, de unde pot sa afle cum pot contribui financiar la trimiterea cartilor in Romania. Mai multe detalii se pot obtine si de la presedintele organizatiei, John Korst, telefon 314-255-9035.

Organizatia non-profit “A Thousand Books” a luat fiinta la inceputul anului din initiativa presedintelui ei si a altor cativa entuziasti din St. Louis. Desi a fost conceputa initial doar ca sprijin pentru voluntarii americani din "Corpul Pacii", dintre care multi predau limba engleza in scoli romanesti, activitatea “A Thousand Books” s-a extins rapid la colectarea de mari cantitati de carti, gasirea sponsorizarilor necesare pentru transportul acestora in Romania si distributia lor in scoli si biblioteci publice.

 
Romanii sarbatoresc Ziua Francofoniei si la LuandaPDF Print E-mail
Luanda, Angola/Romanian Global News
Accesari :186
Friday, 24 March 2006
Reprezentantul Ambasadei Romaniei la Angola, Alexandru Bogorodita a participat la inceputul acestei saptamani la reuniunea reprezentantilor tarilor francofone.

Diplomatul roman a luat cuvantul in cadrul intalnirii intitulate „Noaptea gusturilor”, in contextul Zilei Francofoniei, afirmand ca uniunea dintre tarile francofone faciliteaza schimbul de puncte de vedere, precum si o mai buna abordare in ceea ce priveste cultura popoarelor. El a mai spus ca Romania dedica o atentie speciala tarilor francofone, pentru ca au culturi similare. 

Organizata de Alianta Franceza din Luanda, in parteneriat cu Ambasada Franceza in Angola, intrunirea a avut ca scop reunirea comunitatilor rezidente in Angola, in vederea comemorarii acestei date.

 
Reprezentantii Basarabiei au locul doi in concurs la finala Eurovision de la AtenaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :188
Friday, 24 March 2006

Reprezentantii Basarabiei la finala concursului Eurovision, duetul Arsenium si Natalia Gordienco, vor evolua in seara finala din luna mai, de la Atena, de pe pozitia a doua, potrivit rezultatelor tragerii la sorti, efectuata de organizatorii concursului.

Potrivit Infotag, la finala vor participa interpreti din 24 de tari, iar primul va urca pe scena reprezentantul Elvetiei, in timp ce Mihai Traistariu, reprezentantul Romaniei, va intra al 12-lea in concurs. La editia din acest an se cunosc deja 14 participanti la finala, alte 10 locuri urmand sa fie disputate in semifinala de catre 23 de pretendenti.

De asemenea, a fost aprobat un nou sistem de anuntare a rezultatelor votarii: reprezentantii posturilor de televiziune vor face publice doar optiunile de 8-10-12, puncte, numarul de 1-7 puncte fiind adaugat automat la clasament. Participantii la concerte vor evolua pe o platforma rotunda cu diametrul de 13 m, in jurul careia vor fi instalate panouri video din cristale lichide.

Scena propriu-zisa este compusa din panouri cu inaltimea de 2 metri, care se ridica si se deplaseaza autonom. Artistii isi vor putea interpreta piesele, stind la varful acestor panouri, chiar atunci cand acestea se vor deplasa in sus si in jos. In adincul scenei vor fi instalate dispozitive scenice mobile de 6 tipuri. Prin rotirea acestora va putea fi creat un design unic pentru fiecare interpret, mai anunta Infotag.

 
Intalnire de lucru romano-georgiana la Ambasada Romaniei la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei la Washington a gazduit joi, 23 martie, un mic-dejun de lucru la care a luat parte Delegatia Nationala de Securitate din Georgia.

{mosimage}Din partea georgiana au fost prezenti vice-ministrul in cadrul Ministerului Apararii, Mamuka Kudava, ministrul ajunct din cadrul ministerului Afacerilor Externe, Giorgi Manjgaladze, si presedintele Comisiei Parlamentare de Aparare si Securitate, Nika Rurua, informeaza Ambasada Romaniei la Washington.

 
Romania si regiunile sale istorice – tema de dezbatere la UdinePDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 24 March 2006
„Romania si regiunile sale istorice in context european” a fost tema de dezbatare a unei conferinte sustinute recent la Udine de catre directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanista din Venetia, prof. Ioan-Aurel Pop.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii de Studii din Udine si de Asociatia Culturala Italo-Romana Alba Iulia Nord Est, in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia.

In cadrul dezbaterilor au fost evidentiate evolutia istorica si specificul fiecarei provincii istorice romanesti (Transilvania cu Banatul, Crisana si Maramuresul; Tara Romaneasca, formata din Oltenia, Muntenia si Dobrogea; Moldova, cu Bucovina si Basarabia), rolul lor in formarea Romaniei moderne, precum si perspectivele lor de dezvoltare intr-o Romanie integrata in Uniunea Europeana. Din partea IRCCU, prof. Ioan-Aurel Pop a facut o donatie de carti (publicate la Editura Institutului Cultural Roman din Bucuresti) pentru biblioteca de studii romanesti a Catedrei de Limba, Literatura si Civilizatie Romaneasca a Universitatii din Udine, condusa de prof. Teresa Ferro.  La eveniment au fost prezenti studentii cursului de limba, literatura si civilizatie romaneasca, profesori, cercetatori, reprezentanti ai emigratiei romane, ai parohiilor romanesti, care au facut aprecieri si au pus intrebari, se arata intr-un comunicat al IRCCU Venetia.

Conferinta se inscrie intr-un ciclu cu tema „La Romania tra tradizione e cosmopolitismo” (Romania intre traditie si cosmopolitism), desfasurat intre 9 martie si 18 mai 2006, in cadrul „Intalnirilor de Primavara 2006” ale mentionatei universitati friulane, la initiativa aceleeasi prof. Teresa Ferro, neobosita promotoare a limbii si culturii romane in Italia, doctor honoris causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Implicarea IRCCU s-a realizat in contextul programului sau de stimulare a cunoasterii mai profunde a realitatilor romanesti in Occident, in ajunul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.     

 
Recital de poezie romaneasca la sediul ONU din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :200
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din New York organizeaza joi, 6 aprilie, in cadrul programului „Romanian authors for all seasons”, la sediul ONU din acest oras american, un recital de poezie cu autorul roman Peter Sragher.

{mosimage}Recitalul va avea loc intre orele 14:00 si 15:00, la Sala de concerte a Bibliotecii Dag Hammarskjold din incinta ONU. Evenimentul se desfasoara in colaborare cu „Russian Book Club” de la ONU.

Protagonistul evenimentului, poetul roman Peter Sragher (foto), a fost publicat in Austria, Spania, Columbia si Egipt. In cadrul acestui recital, Peter Sragher va fi acompaniat de tinarul flautist si compozitor Sebastian Danila, masterand la New York University. Evenimentul continua lectura facuta de Peter Sragher la Columbia University, unde este invitat al Deutsche Haus.

Peter Sragher este scriitor, traducator si jurnalist, autor al mai multor volume de poezie, ultimul dintre ele, Sa facem un copil, a fost publicat de Editura Paralela 45 in 2005. A absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine a Universitatii din Bucuresti in 1984. In prezent, Peter Sragher detine functia de secretar al Sectiei de traducatori din cadrul Uniunii Scriitorilor din Romania (filiala Bucuresti) si este membru al Grazer Autorenversammlung din Austria. Accesul la acest eveniment se face numai pe baza de confirmare, informeaza Institutul Cultural Roman din New York.

 
Zilele Culturale Romanesti debuteaza in FrantaPDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 24 March 2006

{mosimage}Asociatia Printemps Roumain va organiza in perioada 24 martie-8 aprilie, in localitatile franceze Lille, Hellemmes si Villeneuve d'Ascq, o actiune culturala de amploare dedicata Romaniei.

{mosimage}Intitulata „Zile culturale romanesti la Lille”, evenimentul va consta in intalniri literare, proiectii de filme, concerte de muzica clasica romaneasca, spectacole de dansuri populare, prezentari ale tarii noastre, o expozitie de pictura pe sticla si de fotografie, dar si spectacole de teatru de papusi. Publicul francez si roman care va participa la aceasta manifestare va putea sa vizioneze in perioada 25 martie-2 aprilie mai multe picturi pe sticla si fotografii sub genericul „Culorile Romaniei”, expozitie al carei vernisaj va avea loc pe 24 martie, incepand cu ora 18:30, la salle de la Rotonde, Espace des Acacias, place Hentges, Hellemmes, urmand ca sambata, 25 martie, sa se desfasoare de la ora 14:30, in Biblioteca Parc F. Mitterrand, Hellemmes, intalnirea-dezbatere „Introducere in cultura si civilizatia romaneasca”. Duminica, 26 martie, de la ora 18:00, se va desfasura la Scoala de muzica din Hellemmes un concert de muzica clasica romaneasca, vineri, 31 martie, de la ora 20:30, ansamblul Arcanul va sustine la sala Monchy din aceasi localitate Hellemmes un spectacol de muzica si dansuri populare romanesti, iar sambata, 1 aprilie, de la ora 20:30, in Salle du 1er etage, Espace des Acacias, place Hentges, Hellemmes, componentii trupei Arcanul vor mai evolua in cadrul unui bal folcloric, la care ii vor initia pe cei prezenti in tainele dansului romanesc si ii vor invita sa guste o serie de specialitati traditionale din tara noastra, informeaza asociatia organizatoare.

Programul literar al zilelor culturale romanesti ii va avea ca protagonisti pe Radu Pavel Gheo, Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici, care vor fi prezenti sambata, 1 aprilie, la  Salle “Le 2004” Euralille, la „Festival des langues”, manifestare ce se va prelungi si luni, 3 aprilie, de la ora 19:30, la Cafe de Foy,din Lille, si marti, 4 aprilie, de la ora 19:00, la libraria ”La Colombe d’argent”, tot in Lille. Manifestarea va mai contine si proiectiile filmului „Moartea domnului Lazarescu”, vineri, 7 aprilie, de la ora 20:15, la Cinema le Melies, si a scurt-metrajelor  „Apartamentul”, de Constantin Popescu, „Visul lui Liviu”, de Corneliu Porumboiu, „Calatorie umanitara”, de Hanno Hoffer, in prezenta lui Corneliu Porumboi si Hanno Hoffer.

 
La Balti are loc Ziua filmului francofonPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 24 March 2006
La Balti a avut loc joi, 23 martie, Ziua filmului francofon, incadrat in Festivalul Zilelor Francofone, care se desfasoara intre 18 si 28 martie in patru localitati din Republica Moldova – Chisinau, Balti, Ungheni si Cahul.

Consilierul de Cooperare si Actiune Culturala al Aliantei Franceze in Moldova, Olivier Jacquot, spune ca cea de-a 6-a editie a Festivalului si-a propus abordarea unei panorame largi a cinematografiei francofone de astazi, reprezentata de productii din Belgia, Canada si Elvetia. Spectatorii au putut viziona 10 filme franceze si francofone in 30 de proiectii, printre care „Corul”, „Nevasta lui Gilles”, „Copilul”, „Traieste”, „Unul pleaca, altul ramane”, „Calea imparatului” etc. Toate filmele prezentate sunt turnate in anii 2004-2005 si au primit de –a lungul timplului diferite premii la festivaluri internationale de film.

Festivalul se desfasoara cu sprijinul canalului francofon TV5 Monde si companiei Voxtel, la cinematografele Patria si Gaudeamus (Chisinau), cinematografele Patria din Ungheni, Balti si Cahul. Alianta Franceza din Moldova organizeaza, incepand cu anul 2000, Festivalul Filmului Francofon care se deruleaza in mod traditional in perioada Zilelor Francofoniei din Moldova. Festivalul, potrivit organizatorilor, ofera publicului eterogen, francofon sau cinefil, o selectie de lungmetraje inedite, in versiune originala franceza subtitrata in romana sau in rusa.

 
Inca o retea de emigranti ilegali decapitata de Politia de Frontiera GiurgiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global Nesw
Accesari :213
Friday, 24 March 2006
„Capul” unei retele transnationale de emigratie, implicat in racolarea, calauzirea si transportul unui grup de 7 cetateni moldoveni ce intentionau sa ajunga ilegal in Grecia, a cazut „in plasa” politistilor de frontiera de la vama Giurgiu.

Nicolae B., cetatean moldovean in varsta de 40 de ani, era organizatorul unei retele transnationale de emigranti ce actiona pe relatia Republica Moldova-Romania-Bulgaria-Grecia. In luna decembrie a anului trecut, organizatorul retelei a racolat, cu ajutorul surorii sale si a unui cetatean rus, un grup format din 7 cetateni moldoveni, pe care, in schimbul unor sume de aproximativ 3.000 euro de persoana, urma sa-i „ajute” sa ajunga ilegal in Grecia. Cei sapte au intrat legal pe teritoriul Romaniei, unde au fost ascunsi de Nicolae B. in remorca unui tir rusesc, care transporta busteni de brad din Belarus pentru Grecia, urmand ca, in acest mod, sa fie trecuti fraudulos granitele pana la destinatie.

Autoritatile au intocmit dosare penale atat lui Nicolae B., pentru trafic de emigranti, cat si celor 7 cetateni moldoveni, pentru  trecerea ilegala a frontierei. In acest moment, cercetarile continua, in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si a identificarii celorlalti membri ai retelei.

 
Icoane transilvane pe sticla, in expozitie in OhioPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 24 March 2006
In preajma aniversarii celor sapte ani de activitate ai Centrului de Resurse al Bisericilor Rasaritene din Ohio, comisia de palnificare a centrului va organiza in perioada 30 martie - 30 aprilie, la Colegiul Notre Dame din South Euclid, o expozitie de icoane ortodoxe din Transilvania, sub genericul „Arta, istoria si teologia icoanelor romanesti pe sticla”.

Expozitia are loc ca urmare a sprijinului acordat de catre parohul bisericii ortodoxe romane „Sfanta Maria” din Cleveland, parintele Remus Grama, al lui Gerorge Dobrea si al Muzeului de Arta Etnica Romaneasca. Manifestarea va fi inaugurata marti, 30 martie, printr-un cuvant introductiv pe care il va sustine parintele Grama la Biblioteca Clara Fritzsche de la ora 19:00. Persoanele care vor sa participe la aceasta inaugurare, ce va fi urmata de o mica receptie, sunt rugate sa isi confirme prezenta pana sambata, 25 martie, la numarul de telefon 216-373-5267.

 
Dana Codorean si Mukka Band in spectacol pentru romancele din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 24 March 2006
{mosimage}Societatea Romanca ii invita pe toti romanii din Londra la un concert inedit sustinut de solista romanca Dana Codorean Berciu alaturi de trupa britanica Mukka Band.

{mosimage}Concertul se va desfasura sambata, 25 martie, de la ora 19.00, la Restaurantul Scu-zi din Londra. Biletele costa 10 lire si se pot plati la intrare, iar bautura si mancarea sunt disponibile la bar. Locurile sunt limitate, motiv pentru care organizatorii recomanda rezervarea pana vineri, 24 martie, la numarul de telefon 078 16 27 52 40 sau la adresa de e-mail: ionela@btopenworld.com . 

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions