Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Lectii de dans la parohia romaneasca din GlendalePDF Print E-mail
Glendale, SUA / Romanian Global News
Accesari :192
Sunday, 26 March 2006
Copiii parohiei ortodoxe romane „Sfantul Ioan Botezatorul” din localitatea americana Glendale, statul Arizona, se intalnesc in fiecare vineri, de la ora 19:00, in sala parohiei, pentru a lua parte la lectiile de dansuri romanesti. Acestea sunt predate de instructorul Toni Marcus, care ii asteapta la cursuri pe toti micutii acestei parohii romanesti. Totodata, in afara acestor lectii care ii vor invata pe cei mici o parte din traditia tarii din care provin parintii lor, parohia romaneasca mai pune la dispozitia celor interesati volume de literatura romana si CD-uri de educatie moral-crestina. Biserica ortodoxa romana „Sfantul Ioan Botezatorul” este pastorita de parintele Alin Munteanu, care poate fi contactat la numerele de telefon (623) 582-3150, (623) 693-4639 sau la adresa de e-mail alinmunteanu1972@yahoo.com, anunta parohia romaneasca.
 
Hram pentru parohia romaneasca greco-catolica „Bunavestire” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :269
Sunday, 26 March 2006
Parohia romana greco-catolica „Bunavestire” din Toronto isi va celebra hramul sambata, 25 martie, de sarbatoarea Buneivestiri, Sfanta Liturghie din aceasta zi urmand sa inceapa la ora 11:00. Invitatul bisericii va fi parintele Gheorghe Avram de la parohia „Nasterea Maicii Domnului” din Montreal, care va fi insotit de diaconul Gabriel Didita si de un grup de credinciosi ai bisericii din Montreal, ce vor veni sa se bucure impreuna cu enoriasii acestei parohii de sarbatoarea Hramului. De asemenea, la eveniment va fi prezent si parintele Victor Crisan de la Hamilton.Dupa Sfanta Liturghie, in sala parohiei va avea loc traditionala masa de Hram, de la ora 12:30, anunta biserica romaneasca. Credinciosii parohiei sunt invitati sa contribuie fiecare dupa puteri la organizarea mesei, cu rugamintea de a aduce, pe cat posibil, bucate de post. Pentru organizarea acestei mese, consiliul parohial vine cu propunerea de a se intalni incepand de la ora 09:00, in sala, cu cei care pot da o mana de ajutor.
 
Epoca de Aur in Romania – prezentare la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :225
Sunday, 26 March 2006

Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui luni, 27 martie, o prezetare intitulata „Epoca de Aur – Portretul unui Dictator”, sustinuta de Mihai Rasnoveanu. „Personificand ca nimeni altcineva in trecutul nostru vointa si mentalitatea poporului, secretarul general al partidului, presedintele acestei tari, este prezentat inainte de Istorie, ca un ctitor briliant de civilizatie si Tara Noua, erou intre eroii Natiei, patriot feroce si un revolutionar continuu, ganditor de geniu, om politic si cu renume intrenational.

O epoca exceptionala, o epoca de mari realizari. Epoca pe care o traim a intrat pe drept in istorie cu numele eroului sau, Epoca Nicolae Ceausecu”. Fraza de mai sus este numai un indiciu mic asupra unuia dintre cele mai ciudate culturi ale personalitatii existente in Europa secolului XX, manifestat in scris, muzica si in arte frumoase. Scopul nostru este acela de a vorbi, folosind o fraza a timpului, despre creativitatea revolutionara a poporului roman, mai ales atunci cand are de-a face cu reprezentarea picturala a puternicului „conducator” si a sotiei sale, mama universala romanca. Credem ca ceea ce veti vedea nu este opera unui dictator, sau a unui aparat de partid, ci un program iconografic complet, menit sa rivalizeze si sa depaseasca pe acelea ale unor figuri istorice din Panteonul romanesc. Vom urmari, atat cat ne permit puterile, nasterea unui simbol nefericit si nedorit, sau mai degraba a unui spectru care a haituit Romania pentru aproximativ 20 de ani” crede  Mihai Rasnoveanu.

Mihai Rasnoveanu este istoric si critic de arta. A studiat istoria artei la Universitatea de Arta din Bucuresti si are un master la Birkbeck College, Universitatea din Londra. Prezentarea pe care el o va face la Londra face parte din programul Culture Power, initiat de Fundatia Ratiu UK si destinat studentilor interesati in explorarea dezvoltarii culturii romane. Programul implica o serie de seminarii axate pe o prezentare urmata de un dialog constructiv cu publicul invitat. 

Evenimentul va incepe luni, 27 martie, de la ora 18.30, iar rezervarile se pot face in prealabil la numarul de telefon 020 7439 4052, ext 102; sau la adresa de e-mail bookings@romanianculturalcentre.org.uk.

 
Concert caritabil in Franta pentru RomaniaPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :195
Sunday, 26 March 2006
Asociatia „Amitie Roumaine” organizeaza duminica, 26 martie, la Saint Leu la Foret, in Val d’Oise, un concert intitulat „Amitie Roumaine fete Mozart” (Amitie Roumaine il sarbatoreste pe Mozart).Concertul este organizat in beneficiul constructiei dispensarului Izvoru, din Romania, si ii va aduce in fata publicului pe soprana Ralica Moulinier, flautista Christine Chassin de Kergommeaux, violonistul Christophe Giovaninetti, Dimitri Khlebtsevitch, Elsa Susanek, Dana Giovaninetti, Guillaume Prod’homme, si grupul vocal Miroir, condus de Myriam Toumi. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 0139952509 – 0682998426, sau la adresa de e-mail tardifgerard @ yahoo.fr.
 
Cinematografia romana, la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :228
Sunday, 26 March 2006
Accademia di Romania din Roma va fi, din nou, locul de intalnire al iubitorilor de cultura, care au posibilitatea de a lua parte miercuri, 12 aprilie, la Sala de Conferinte a institutiei, la un nou eveniment.Acesta incepe la ora 19:00, fiind vorba despre o prezentare a noii cinematografii romanesti. Actiunea face parte din programul cultural intens care are loc la aceasta institutie romaneasca din capitala Italiei, loc in care se desfasoara in mod frecvent astfel de actiuni, la care iau parte atat personalitati culturale de origine romana, cat si din tara-gazda, anunta Institutul Cultural Roman. 
 
Petr Kral, laureatul premiului Benjamin Fondane oferit de ICR de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :182
Sunday, 26 March 2006

Poetul, traducatorul si prozatorul de origine ceha Petr Kral este castigatorul din acest an al Premiului Benjamin Fondane, oferit de catre Institutul Cultural Roman de la Paris, in colaborare cu asociatia Printemps des Poetes si Societatea de Studii Benjamin Fondane.

<Distinctia i-a fost conferita autorului ceh, cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei, pentru eforturile sale de a crea o punte de legatura intre culturile europene prin intermediul limbii franceze. Premiul a fost acordat la inceputul acestei saptamani, la Ambasada Romaniei de la Paris, dupa o jurizarea facuta de catre Jean-Pierre Simeon, de la Printemps des Poetes, Magda Carneci, de la ICR din Paris, Monique Jutrin, din partea Asociatiei B. Fondane, si poetii Jacques Darras si Andre Velter.

Premiul Benjamin Fondane a fost constituit in memoria acestui mare poet, esesit si filozof de origine romana, care a trait in perioada 1898-1944, murind in imprejurari tragice la Auschwitz, informeaza Institutul Cultural Roman.

 
Doi tineri romani sunt asteptati la Congresul FUENPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :302
Sunday, 26 March 2006

Uniunea Federala a Nationalitatilor Europene organizeaza, in perioada 24–28 mai, cea de-a 51-a editie a Congresului Nationalitatilor, de data aceasta la Bautzen, Saxonia, Germania. Congresul din acest an al nationalitatilor si intalnirea delegatilor organizatiilor membre, printre care si Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, va avea ca subiect principal, „Europa – fiind musafiri in Lusitania”.

In cadrul congresului sunt planuite pentru a fi dezbatute o serie de probleme, printre care participantii se vor ocupa cu modele variate ale sistemelor scolare si cu probleme ale tinerilor de nationalitate. In aceasta perioada se va desfasura in Germania si Cupa Mondiala FIFA, iar organizatorii FUEN-ului planuiesc, pentru 27 mai, un meci de fotbal intre participantii FUEN si YEN (Tineret Nationalitatilor Europene), transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Termenul inscrierii pentru Congres este 7 aprilie, formularele de inregistrare vor fi trimise la Secretariatul FUEN prin e-mail sau fax.

Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria asteapta inscrierea tinerilor romani care sa reprezinte Uniunea Culturala la Congresul FUEN, dar care sa vorbeasca alaturi de limba romana, una dintre limbile engleza, franceza sau rusa. UCRU asigura cheltuielile de drum cu masina sau cu trenul pentru doi tineri. Informatii suplimentare pentru participarea la FUEN puteti afla la redactia Foii romanesti si la sediul din Jula al Uniunii Culturale, strada Doja, nr. 8, tel.: 66/463–152.

 
Austria introduce testul pentru cetateniePDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :293
Sunday, 26 March 2006

Si in Austria, la fel ca si in Germania, autoritatile dezbat intens proiectul de lege privind introducerea unui test pentru imigrantii care vor sa obtina cetatenia acestei tari. Chestionarul va cuprinde intrebari din cultura generala, istorie, politica si norme civice.

Coalitia guvernamentala conservatoare a cancelarului Wolfgang Schuessel intentioneaza sa introduca noua lege a imigratiei in luna aprilie, dar inca nu este clar cand vor incepe land-urile sa puna in aplicare testul de cetatenie, desi este probabil sa o faca la cateva saptamani dupa intrarea in vigoare a legii.

Liderul nationalist, Jorg Haider, se pronunta si pentru o masura mai drastica: eliminarea cotelor de intrare in Germania alocate imigrantilor (pentru ca, dupa spusele sale, este prea mare numarul celor care intra in tara) si introducerea unei carte verzi, dupa modelul canadian, cu un plafon maxim de 2.000 de intrari. Asta in conditiile in care numai anul trecut, a fost acordata cetatenia germana unui numar de 35.417 de persoane, o crestere cu 14% fata de anul 2004 (42.174 de cereri de cetatenie aprobate atunci). Cetatenia venea ca urmare a unei perioade lungi de sedere in Austria. O treime dintre noi austrieci erau rezidenti de cel putin zece ani in aceasta tara, alti 3.750 casatoriti cu austrieci, iar 28.5% s-au nascut in Austria.

Strainii care vor face de acum o cerere pentru obtinerea cetateniei austriece vor trebui sa raspunda la un chestionar grila, in stil american. Candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin jumatate din cele 18 intrebari ale Chestionarului (12 despre Austria si sase despre land-ul din care se prezinta cererea). Timpul pe care il vor avea la dispozitie candidatii este de doua ore, insa cei care nu reusec din prima pot repeta testul, dar nu mai mult de patru ori.

Obstacolul principal, in afara de cultura generala, este reprezentat de limba. Aceasta problema ii priveste si pe copii, din pacate: 17% dintre scolarii din clasele mici au dificultati cu limba germana. Unui numar de 2.518 dintre cei 15.061 de copii inscrisi in clasa intai la Viena li se recomanda sa urmeze un curs de limba. Cele mai multe dintre probleme apar in randul strainilor sau in randul copiilor neo-austrieci, fii ai imigrantilor. 

 
Valentin Naumescu, la aniversarea celor 80 de ani de limba romana la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :267
Sunday, 26 March 2006

Secretarul de stat pentru diplomatie publica Valentin Naumescu va participa in perioada 27-28 martie la seminarul „Diplomatia culturala romaneasca in Italia – 80 de ani de la infiintarea catedrei de limba romana la Roma”.

Implinirea a 80 de ani de la deschiderea organizata a unei structuri de invatamant care a format numerosi tineri italieni in cunoasterea si respectul pentru limba si cultura romana constituie o subliniere a rolului complementar pe care dimensiunea culturala in are in raporturile politice, diplomatice si economice dintre state. De asemenea, acest Colocviu dedicat predarii limbii romane, probeaza convingerea ferma ca profesorii care o promoveaza reprezinta tot atatea sanse pentru cultura noastra, fapt cu atat mai important acum, in pragul aderarii tarii noastre in familia membrilor Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat de presa emis de MAE.

Manifestarea, initiata de catre profesorul Ion Bulei, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane,  este organizata de Accademia di Romania in colaborare cu institutul pentru Stiinte Politice si Relatii Internationale de la Bucuresti, beneficiind de finantarea Institutului Cultural Roman. La seminar va participa si  Vlad Nistor, director general

 
Cum vad romanii din afara RomaniaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :310
Sunday, 26 March 2006
Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria organizeaza vineri, 31 martie, de la ora 19.00, o lansare de carte „Romania. Drumul spre Bruxelles” de Ioan Barbu. La intalnire se va dezbate subiectul „Romania, in pragul Uniunii Europene”, discutie condusa de Tiberiu Boca, redactorul sef al emisiunilor in limba romana a Televiziunii Maghiare, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.La serata literara vor participa Ioan Barbu, Emil Catrinoiu, Sebastian Circiu, Grigore Predisor, Ilie Purcaru, ziaristi, scriitori, editori din Romania. Lansarea de carte va avea loc la sediul Uniunii, Jula, str. Gh. Doja nr. 8. 
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions