Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Guvernul de la Chisinau garanteaza dreptul de proprietate in raioanele de Est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :336
Monday, 27 March 2006
Guvernul Basarabiei a adoptat in cadrul sedintei largite a Guvernului de vineri o Declaratie, care garanteaza respectarea dreptului la proprietate al persoanelor fizice si juridice din regiunea transnitreana.

Potrivit Ria Novosti, presedintele Vladimir Voronin, present la sedinta extraordinara, a declarat ca "reglementarea pasnica a conflictului transnistrean nu are alternativa" si ca "actiunile intreprinse de autoritatile statului in eforturile de reintegrare a tarii nu trebuie in nici un caz sa afecteze interesele cetatenilor, agentilor economici din zona transnistreana, acestora acordanduli-se garantii de respectare a drepturilor si libertatilor constitutionale, inclusiv la proprietatea privata". In finalul sedintei a fost adoptata o hotarare in care se mentioneaza, in particular, ca "in legatura cu numeroasele cazuri de dezinformare referitor la pozitia Chisinaului in ceea ce priveste diversele aspecte ale reglementarii transnistrene, precum si avand in vedere numeroasele sesizari parvenite pe adresa Guvernului Moldovei din partea intreprinzatorilor din regiunea transnistreana, Guvernul basarabean declara ca intregul patrimoniu, de care dispun in prezent locuitorii din regiunea transnistreana, potentialul de productie, in baza caruia isi desfasoara activitatea toti agentii economici din regiune, nu este si nici nu poate fi obiect al unor pretentii din partea autoritatilor oficiale de la Chisinau. Bazandu-se pe Hotararea Guvernului nr. 814 din 2 august 2005 privind  confirmarea  garantiilor  principale pentru  populatia  din teritoriul autoproclamatei republici transnistrene, Guvernul basarabean garanteaza respectarea dreptului la proprietate al persoanelor fizice si juridice din regiunea transnistreana, inregistrate de organele respective de inregistrare ale Republicii Moldova. Guvernul este interesat in realizarea mecanismului perfectarii juridice definitive a acestui drept si in consfintirea lui prin acte oficiale, care sa le asigure persoanelor fizice si juridice toate modalitatile legale de aparare, inclusiv judiciara, la toate nivelurile. De asemenea, Executivul garanteaza ca regulile de desfasurare a operatiunilor de comert exterior, precum si regulile de inregistrare a agentilor economici din regiunea transnistreana, aprobate prin hotaririle Guvernului nr. 815 din 2 august 2005, nr. 1001 din 19 septembrie 2001 si nr.299 din 22 martie 2006 vor actiona pina la elaborarea mecanismului de reglementare a acestor relatii in cadrul solutionarii politice definitive a problemei transnistrene”, informeaza Prompt Media.

 
Presedintele Basescu, pentru trei zile in ChinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Monday, 27 March 2006
Presedintele Traian Basescu se afla in perioada 27-29 martie in Republica Populara Chineza, unde efectueaza o vizita de stat la invitatia omologului sau, Hu Jintao.

In prima zi a vizitei de stat, care contine si o importanta dimensiune economica, presedintele Basescu a participat la deschiderea lucrarilor Forumului economic romano-chinez care s-a desfasurat la Shanghai. „Motivul pentru care sunt aici este acela de a incuraja oamenii de afaceri romani si chinezi sa faca investitii reciproce in cele doua tari”, a declarat presedintele Basescu in deschiderea Forumului. Seful statului si-a continuat interventia aratand ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007, ceea ce reprezinta pentru China, prin dezvoltarea investitiilor in tara noastra, o oportunitate de a intra pe piata UE.

Seful statului a aratat ca Romania are o economie de piata, concurentiala, cu un mediu de afaceri bun, capitalul privat dominand economia romaneasca. Presedintele Basescu a subliniat faptul ca Romania se afla in al saselea an consecutiv de crestere economica, iar in acest sens, prin ritmul de crestere economica se poate afirma ca Romania are unul din cele mai alerte ritmuri de dezvoltare din Europa. De asemenea, presedintele Basescu a afirmat ca mediul de afaceri romanesc este favorabil investitiilor, iar sistemul bancar este solid, diversificand ofertele similar cu cele din UE si putand garanta dezvoltarea oricarei societati prin acordarea creditelor avantajoase.

Vizita se continua la Beijing, capitala Chinei, unde seful statului va avea convorbiri cu presedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale. De asemenea, tot la Beijing, presedintele Traian Basescu se va intalni cu premierul Consiliului de Stat (Guvernul) al RP Chineze, Wen Jiabao, si cu presedintele Adunarii Nationale Populare (Parlamentul), Wu Bang Guo, informeaza Presedinitia Romana.

Din perspectiva componentei economice a vizitei, presedintele Romaniei va participa, in capitala chineza, la Forumul Economic organizat, marti, 28 martie a.c, de Consiliul pentru Promovarea Comertului International al Chinei.

In ultima parte a deplasarii in China, seful statului va efectua o vizita la Universitatea de Afaceri Externe, din Beijing, unde va sustine o prelegere cu tema ”Relatiile romano-chineze dupa aderarea Romaniei la UE”. Programul vizitei prevede de asemenea intalnirea presedintelui Basescu cu cetateni chinezi - profesori, studenti, reprezentanti ai unor institutii, diplomati - vorbitori de limba romana.

 
Tinerii romani invitati la Romanian International University Fair 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Monday, 27 March 2006
Incepand cu 27 martie, tinerii din Romania se pot inscrie pentru a participa la cele peste 43 de seminarii si prezentari pe tematica studiilor internationale ce vor avea loc pe parcursul celor 2 zile ale Romanian International University Fair – RIUF 2006 - cel mai mare targ educational international din Romania.

Pentru a se inregistra (in limita capacitatii salilor de seminarii), doritorii trebuie sa completeze un formular pe site-ul evenimentului www.riuf.ro.

Seminariile vor fi sustinute de romani studenti si absolventi  ai unor programe internationale celebre precum Harvard, Stanford, Pepperdine, INSEAD, Queen Mary; directori ai departamentelor de admitere la universitati internationale; vorbitori de prestigiu precum Dl. James Rosapepe - ambasador al SUA in Romania (1997-2001). In plus, consultantii educationali ai centrelor de informare precum Agentia Universitara a Francofoniei, Comisia Fulbright, Consiliul Britanic, Serviciul German de Schimburi Academice, vor prezenta oportunitatile de studiu in tarile pe care le reprezinta si particularitatile sistemelor educationale respective. Cateva dintre titlurile prezentarilor: „What is Harvard looking for”, „Graduate study in the US made easy”, „UK: Study & Funding Opportunities”, „Success Stories”.

Vizitatorii se pot inscrie si la prezentarea programelor universitare, de master si MBA (oferta academica, descrierea campusurilor, burse si alte surse de finantare) sustinute de reprezentantii universitatilor internationale prezente (CEU Business School, American University of Paris, Saint Louis University, City Liberal Studies-Sheffield si multe altele).

RIUF ofera astfel o multitudine de oportunitati pentru explorarea optiunii studiilor in strainatate: avantajele si perspectivele obtinute in urma unei experiente de acest tip, strategii de succes pentru admitere, surse de finantare existente pentru tineri, viata de zi cu zi in campus, oportunitati profesionale accesibile la finalizarea studiilor.

Romanian International University Fair se va desfasura intre 1-2 aprilie 2006 la Universitatea Politehnica Bucuresti si va gazdui peste 70 de institutii educationale din Europa si Statele Unite ale Americii, printre care: Harvard, Yale, MIT, Pepperdine, Richmond, CEU Business School, Norwegian School of Management, Cézar Ritz Colleges Switzerland etc. Reprezentantii acestora isi vor prezenta programele academice si vor dialoga cu tinerii romani interesati de studii in strainatate. In plus, anul acesta, vizitatorii RIUF beneficiaza de oferte speciale pentru brosuri ce prezinta surse de finantare pentru studii internationale, reviste dedicate studiilor in straintate, carti de pregatire pentru testele standardizate (SAT, GMAT, TOEFL etc) si multe altele.

Organizatorii pot fi contactati la adresa de email office@riuf.ro. Jurnalistii pot avea acces la resurse documentare si pot stabili interviuri cu initiatorii proiectului trimitand un email la adresa catalina.secreteanu@riuf.ro.

RIUF este organizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti si Fundatia Culturala DELTA, evenimentul bucurandu-se de patronajul Ministerul Afacerilor Externe si de sprijinul Prefecturii Municipiului Bucuresti.

Sponsor principal al RIUF este compania Gregory’s Romania. Sponsori sunt Raiffeisen Bank si S&T. Evenimentul beneficiaza de sprijinul APT Resources & Services, Baker Tilly Klitou & Partners, Ericsson si Fresenius Medical Care.

RIUF este promovat cu ajutorul partenerilor media: Evenimentul Zilei, Cariere, Sapte Seri, 9AM.ro, eJobs.ro, Wall-Street.ro.

 
Militarul ranit in Irak a decedatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 27 March 2006
Militarul roman, care se afla internat la un spital din Kuwait City, a decedat in seara zilei de sambata, 25 martie, in jurul orelor 19.30.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale, caporalul Lili Dobre, militar angajat prin contract in Batalionul 280 Infanterie, unitate care participa la operatiunea Antica Babilonia din Irak, se afla, din data de 14 martie, in stare de coma profunda, sub observatia medicilor din spitalul kuweitian. Comisia care a cercetat imprejurarile producerii evenimentului a stabilit ca militarul, care era singur, la repaus, dupa indeplinirea unei misiuni, intr-un cort in cadrul subunitatii, s-a impuscat in cap cu arma din dotare. Comandamentul 2 Operational Intrunit, care coordoneaza activitatile militarilor romani in misiune in teatrele de operatii, intreprinde demersurile pentru repatrierea corpului neinsufletit al militarului.

 
Seful MAE in vizita la WashingtonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 27 March 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, efectueaza in perioada 27-28 martie, o vizita de lucru la Washington.

Actiunea are loc pe fondul excelentelor relatii strategice, de parteneriat si alianta, dintre Romania si SUA, sustinute prin dialogul politic bilateral la nivel inalt, derulat pe parcursul anului 2005, extinderea cooperarii economice bilaterale si acumularea unui capital major de incredere mutuala, se arata intrp-un comunicat al MAE.

Programul vizitei se va concentra pe intalnirile sefului diplomatiei romane cu lideri din cadrul Administratiei SUA: dr. Condoleezza Rice, secretar de stat, Stephen Hadley, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui, John Negroponte, directorul national pentru informatii, Gordon England, adjunctul secretarului apararii. De asemenea, ministrul afacerilor externe se va intalni cu reprezentanti ai organizatiilor evreiesti din SUA, ai mediilor academice si cu mass-media americane. Printre subiectele de interes se vor numara problematica bilaterala, ca si aspecte de interes regional si international: perspectivele integrarii Romaniei in UE, campania globala impotriva terorismului, consolidarea securitatii si stabilitatii regiunii adiacente Romaniei.

Vizita va constitui o noua oportunitate de evaluare a stadiului si perspectivelor de aprofundare a relatiilor bilaterale si un prilej de reafirmare a importantei relatiei speciale, de parteneriat strategic cu SUA, fapt evidentiat si prin calendarul dens de contacte preconizate pentru anul in curs.

 
Doi romani incearca sa cucereasca din nou HimalayaPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 27 March 2006
Marti, 28 martie, va avea loc lansarea unei noi expeditii Himalaya de catre Clubul Sportiv Alternative Timisoara.

Potrivit Prompt Media, tinta expeditiei, care va incepe pe 30 martie 2006, este varful Manaslu (8.163m). Cei doi alpinisti romani care vor pleca sunt Horia Colibasanu si Romeo Dunca. Ei se vor alatura unei expeditii internationale din care mai fac parte alpinisti de talie mondiala. Horia Colibasanu este primul roman care a cucerit varful K2 (cel mai dificil opt-miar al lumii) in anul 2004, in timp ce Romeo Dunca este cunoscut ca fiind primul roman care a participat la Raliul Paris - Dakar si l-a si terminat.

 
IPS Daniel, oaspetele bisericii ortodoxe romane din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :255
Monday, 27 March 2006
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost duminica, 26 martie, oaspetele bisericii ortodoxe romane cu hramul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” din Lisabona, unde a si a oficiat slujba Sfintei Liturghii.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Parinte Mitropolit Daniel a tinut un cuvant de invatatura in care a vorbit despre insemnatatea Sfintei Cruci. De asemenea, ierahul i-a oferit Ambasadorului Romaniei in Portugalia, Excelenta Sa Gabriel Gafita, Crucea Moldava pentru mireni, iar parintele paroh, Marius Viorel Pop, a primit la randul sau Crucea Moldava pentru clerici si plachetele comemorative Sfantul Mitropolit Dosoftei si Sfantul Voievod Stefan cel Mare. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei s-a aflat saptamana aceasta in Portugalia la invitatia IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. Mitropolitul Daniel  se va intoarce in tara in cursul zilei de luni, 27 martie, informeaza Radio Trinitas.

 
Vizita militara franceza la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Monday, 27 March 2006
O delegatie a Colegiului Interarme de Aparare, din Franta, condusa de generalul de brigada Jean Michel Journot, efectueaza in perioada 27-29 martie o vizita oficiala in Romania.

Oaspetii francezi se afla luni, 27 martie, la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I", unde vor primi informatii referitoare la aspecte de actualitate ale invatamantului militar superior din tara noastra, ale reformei sistemului militar si managementului apararii, precum si cu privire la fortele destinate pentru apararea colectiva in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

De asemenea, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Economiei si Comertului le vor prezenta oaspetilor francezi expuneri referitoare la aspecte esentiale ale politicii externe si de securitate, industria de aparare si nivelul de dezvoltare tehnologica si industriala a economiei nationale romanesti, informeaza MApN.

 
Teatru franco-roman la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 27 March 2006
Institutul Francez si Ambasada Frantei in Romania vor organiza in perioada 2-12 aprilie cea de-a treia editie a Festivalului de teatru franco-roman "Coup de Theatre" (Lovitura de teatru in Bucuresti), actiunea urmand sa se desfasoare simultan, in mai multe teatre din oras.

Conform TVR, aceste institutii culturale care vor gazdui reprezentatiile bilingve, in limbile romana si franceza, sunt Teatrul National, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Ion Creanga, Teatrul Act, Opera Nationala si Sala Elvira Popescu.

Festivalul este o continuare a manifestarilor ce marcheaza Anul Francofoniei in Romania, onorand traditia teatrului de limba franceza - ilustrata de generatii de actori romani care au jucat in aceasta limba - si traditia de excelenta a teatrului in Romania. Editia din acest an va reuni, dupa cum asigura organizatorii, nume mari ale teatrului romanesc, ale celui francez, urmand sa vina si oaspeti din Belgia, Canada, Liban si din alte tari, care vor evolua in 22 de spectacole.

 
Traficul de fiinte umane, combatut de Patriarhia RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Monday, 27 March 2006
Palatul Patriarhiei gazduieste luni, 27 martie, Seminarul International „Impreuna impotriva traficului de fiinte umane”.

Seminarul este organizat de Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom, Comisia Bisericilor din Europa pentru Migratie (CCME), Patriarhia Romana, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Prevenirea traficului de Fiinte Umane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului. Evernimentul de la Bucuresti va reuni peste 50 de participanti din tarile Uniunii Europene si din Europa de Est, reprezentanti CAT (Actiunea Crestina si Reteaua Impotriva Traficului de Fiinte Umane), reprezentanti ai Ministerelor Administratiei si Internelor si Justitiei, precum si experti in domeniu din Romania si jurnalisti implicati in lupta impotriva traficului de fiinte umane, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.

Deschiderea oficiala a Seminarului a avut loc in prezenta Patriarhului Teoctist  si a IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, precum si a unor delegati ai Parlamentului European.

Din acest seminar face parte si prezentarea oficiala a Agentiei Nationale pentru Prevenirea traficului de Fiinte Umane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului si lansarea Proiectul Pan-European „CAT III” (Actiunea crestina impotriva traficului), cu noi parteneriate.

De asemenea, tot aici se lanseaza, oficial, campania „Stop scalviei in Europa”, cu scopul principal de a informa potentialele victime despre pericolul traficului si exploatarii sexuale in timpul Campionatului Mondial de Fotbal, Germania - 2006.

 
Victoria Abril in concert la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Monday, 27 March 2006
Vedeta lui Pedro Almodovar, acrita Victoria Abril, isi va face cunoscuta la Bucuresti si latura de interpreta vocala.

Ea va concerta la Bucuresti, in deschiderea Festivalului International de Film Best, ce se desfasoara la Bucuresti, in cadrul Primaverii Culturale Bucurestene.

Concertul va fi gazduit de sala Auditorium a Muzeului National de Arta luni, 27 martie, de la ora 19.00, si face parte dintr-un turneu european pe care celebra actrita si cantareata il efectueaza in compania formatiei sale alcatuita din muzicieni cubanezi. Victoria Abril va aduce in fata publicului bucurestean o colectie de bosanove, asa cum spune ea cantece ale tristetii, ale durerii, ale nefericirii.

 
Basarabia, primul pas spre Marea UnirePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :413
Monday, 27 March 2006
{mosimage}In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove.

{mosimage}In puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania.

Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna

Presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet; Vice-presedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Tarii I. Buzdugan

 

Exact acum o suta de ani, lupta pentru unitatea teritoriala a romanilor intra intr-o noua faza si devenisera o prioritate pentru intreaga societate romaneasca, dar si pentru romanii aflati in componenta altor state. Odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial, statul roman acorda o mare atentie actiunilor din romanii aflati in Transilvania, pentru ca un razboi cu Rusia in acea perioada era extrem Transilvania, unde locuiau peste 4 000 000 de romani. Astfel, Take Ionescu sustinea ca desi austriecii si germanii sugerau autoritatilor romane sa-si indrepte atentia spre Nistru, nu se putea uita de de dificil si insemna pierderea romanilor aflati in provinciile austro-ungare.

Problema intrarii Romaniei in razboi se punea din ce in ce mai pregnant la inceputul anului 1915, iar Nicola Iorga vedea aceasta nu ca pe o decizie imperialista, pentru ca: „a cere cu arma in mana, dreptate pentru fratii tai, a cere ca tot pamantul locuit de romani sa fie numai dupa vointa lor, o tara democratica, nu insemna imperialism”.

Pe fondul unor dezbateri aprinse, privind intrarea Romaniei in razboi observam ca se pune din ce in ce mai clar problema unitatii tuturor romanilor intr-un singur stat. Intr-o nota trimisa ministerului de Externe al Belgiei de catre reprezentantul sau la Bucuresti se mentiona ca Romania va reclama provinciile romanesti ale Transilvaniei si Banatului, dar se mai preciza ca, clasa politica romaneasca este ingrijorata si de Bucovina si Basarabia. In cazul Basarabiei se credea ca Rusia va repara greseala comisa in 1878 si va restitui aceasta provincie incontestabil romaneasca.

Odata cu declansarea, in februarie 1917, a Revolutie din Rusia, cand a tarul  a fost detronat si ucis impreuna cu intreaga familie apare o noua speranta pentru romanii din gubernia Basarabia, aflata in stapanire ruseasca de mai bine de o suta de ani. Incep sa se intensifice actiunile pentru autodeterminare, iar in ziarul „Cuvantul Moldovenesc” se prezentau abia pe 8 martie cu mare intarziere evenimentele din Rusia si schimbarea regimului politic. Acest ziar care aparea la Chisinau din 1913, a avut un rol important in lupta pentru unitatea romanilor din Basarabia. In luna martie 1917, in sediul redactiei „Cuvantul Moldovenesc” ia fiinta Partidul National Moldovenesc care avea drept obiectiv obtinerea drepturilor cetatenesti pentru romanii din Basarabia si obtinerea celor mai largi autonomii administrative. Tot in planul PNM, se solicita ca in scoli si biserici sa fie folosita limba nationala, iar in administratie functionarii sa fie moldoveni. In data de 21-25 mai la Chisinau a avut loc primul Congres al Taranilor si Invatatorilor basarabeni, care s-au pronuntat hotarat pentru autonomia Basarabiei, astfel fiind implicate toate categoriile sociale in miscarea nationala in lupta pentru autonomie. In luna iunie 1917, la Chisinau se publica in „Cuvantul Moldovenesc”, articolul Moldovenii si romanii: „Suntem romani toti... de o suta de ani ne-au fost astupate gurile ca sa nu putem grai cu fratii nostri, de peste Prut si de peste Carpati”.

Profitand de situatia creata in fostul imperiu tarist, Rada Centrala a Ucrainei revendica Basarabia, exprimandu-si deschis dorinta de a o transforma in provincie autonoma in cadrul sau. Aceasta telegrama practic intensifica si mai hotarat lupta pentru autonomie, in toata Basarabia au loc dezbateri si intruniri unde sunt redactat rezolutii si telegrame care au fost trimise direct guvernului provizoriu rus. La interventia acestuia, Rada Centrala Ucrineana  anuleaza prima telegrama, acesta fiind primul pas catre autonomie. In luna septembrie 1917 la Kiev a avut loc o ampla reuniune a popoarelor din Rusia, la care ua participat si reprezentanti ai Partidului National Moldovensc, prin delegatul sau Teofil Ioncu care declara in cadrul congresului ca: „.. multi ati auzit de moldoveni, dar putini stiti ca ei nu exista. Este o natiune romana.”

In acest climat favorabil, la Chisinau in date de 20 octombrie, se constituie un Congres al ostasilor moldoveni la care au participat peste 500 de delegati, reprezentand peste 250 000 de ostasi, iar acest congres a hotarat nationalizarea ostilor moldovenesti si convocarea Sfatului Tarii sub conducerea lui Vasile Tantu.

In luna noiembrie se deschid lucrarile Sfatului Tarii, care ia masuri impotriva unor grupari revolutionare formate din minoritati, iar acestea isi trimit si ei reprezentantii, intarind astfel autoritatea „Parlamentului” Basarabei. In data de 2 decembrie 1917 Sfatul Tarii ia hotararea de a proclama „Republica Democratica Moldoveasca” si a ales primul guvern, numit Consiliul Director. In scurt timp insa, in toata Basarabia, se instaureaza o stare de instabilitate din cauza soldatilor rusi, bolsevizati pe care comendamentul rus de la Iasi nu-i mai poate controla, iar acestia s-au grupat in Front-otdel (sectia frontului bolsevic stabilita la Chisinau) si au inceput actiuni de lichidare a Sfatului Tarii.

In aceste conditii, Sfatul Tarii a cerut sprijin de la Guvernul roman pentru a interveni imediat. La 5 ianuarie 1918, din Iasi a pornit un detasament de graniceri si voluntari ardeleni, organizati pe trei esaloane insa au fost atacate de trupele Front-otdelului in apropierea Chisinaului. Dupa lungi dezbateri, Consliul de Ministri al Romaniei hotaraste ca Basarabia trebuie sprijinita cu orice risc. Astfel la 13 ianuarie sub comanda generalului Ernest Brodisteanu, Divizia 11 Infanterie a trecut Prutul si a ajuns la Chisinau unde a restabilit ordinea. In data de 24 ianuarie 1918, cand se sarbatoreau 59 de ani de la Unirea Principatelor, Sfatul Tarii proclama independenta Republicii Democratice Moldovenesti. Tot mai des dupa obtinerea independentei, incepe sa se puna deschis problema unirii Basarabiei cu Romania. Intr-o discutie purtata de primul ministru Alexandru Averescu, de origine basarabean, cu o delegatie de basarabeni le-a sugerat ca unirea va trebui sa mai astepte, deoarece, in acele momente tocmai se discutau conditiile pacii de la Buftea unde, germanii dorind sa ocupe Dobrogea o propuneau drept schimb pentru Basarabia.

Odata cu schimbarea guvernului insa, la inceputului lui martie 1918, la Iasi a venit o noua delegatie condusa de Ion Inculet, pentru a se intalni cu regele Ferdinand si cu primul ministru Alexandru  Marghiloman care au fost de acord cu demersul delegatiei basarabene.

In dimineata zilei de 26 martie primul ministru Alexandru  Marghiloman, impreuna cu ministrul de razboi C. Harjeu, si alti membri ai guvernului roman sunt primiti la Chisinau de catre presedintele Sfatului Tarii si guvernul Republicii Moldovenesti. In data de 27 martie 1918,  la Chisinau in prezenta a tuturor membrilor guvernului Republicii Democratice Moldovenesti a tuturor membrilor Sfatului Tarii, a Primului Ministru al Romaniei A. Marghiloman si a delegatiei de ministri si secretari de stat de la Iasi, la orele 16.15 minute sub Presedentia lui Ion Incluet Sfatul Tarii proclama Unirea Basarabiei cu Romania. 

(Pentru Romanian Global News - Stela Culic - Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni)

 
Candidatii romanii isi pastreaza sansele in alegerile din UcrainaPDF Print E-mail
Cernauti, Nordul Bucovinei, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :917
Monday, 27 March 2006
{mosimage}In Ucraina continua numararea voturilor pentru alegerile parlamentare desfasurate ieri 26 martie. Majoritatea asociatiilor romanesti reunite in Uniunea Interregionala a Comunitatii Romanesti din Ucraina au avut candidati inclusi pe listele Partidul Regiunilor.

{mosimage}Astfel pe lista Partidului Regiunilor pentru Parlament a fost inclus pe pozitia 173 Dr. Ion Popescu, presedintele Comunitatii, in calitate de candidat independent, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina.

Pe listele aceluiasi partid, pentru consiliul regional Cernauti, unde aproximativ 20% din populatie este romanofona, in  primele 14 pozitii au fost inclusi 6 romani, inclusiv candidatii independenti Vasile Tarateanu (Presedintele Senatului UI CRU) si Aurica Bojescu (Secretarul executiv al UI CRU). De asemenea pe lista a fost inclus si Victor Cretu, Presedintele Comisiei de cenzori a UI CRU. In aceeasi regiune Cernauti, din primii 20 de candidati din partea Partidului Regiunilor pentru consiliul raional Herta (in fostul Tinut Herta 93% din populatie mai este inca romaneasca) toti 20 sunt etnici romani. Pentru consiliul raional Hliboca (Bucovina) dintre primii 20 de candidati (52% din populatie - romani) 16 sunt romani, printre care si Petru Posteuca si Presedintele CCS Dragos Voda (pozitia 3). Pentru consiliul raional Noua Sulita (in nordul Basarabiei si 4 comune romanesti bucovinene din raion – 64% din populatie sunt romanofoni) din primele 10 pozitii, 7 sunt romani. Dintre acestia face parte si Roman Seredenco, membru al Consiliului National al UI CRU (pozitia 6). In raionul Storojinet (Valea Siretului-Bucovina), unde 37% din populatie este alcatuita din romani, in primele 5 pozitii au fost inclusi 3 romanofoni, intre care si Vitalie Popescu, membru al Consiliului National al UI CRU (pozitia 1). Pentru consiliul orasenesc Cernauti (7% - romani) pe pozitia 2 a fost inclus Nicolae Voronca, membru al consiliului de conducere al filialei orasenesti Cernauti a UI CRU. Pentru Consiliul regional Transcarpatia (Maramuresul istoric, unde romanii constituie circa 3% din populatia regiunii, oficial circa 32.000 persoane) pe pozitia 14 a fost inclus Ion Botos din Apsa-de-Jos, Presedintele Uniunii Romanilor din Transcarpatia Dacia, membru al Consiliului National al UI CRU. In primele 5 pozitii pentru consiliul raional Rahau (circa 10.000 romani) a fost inclus Nutu Dan din Apsa-de-Mijloc (pozitia 3), sanse reale avand si directorul scolii romanesti din Biserica Alba, Mihai Clementiev. In primele 5 pozitii pentru consiliul raional Teceu (circa 20.000 romani) a fost inclus Mihai Opris, directorul scolii romanesti din Slatina. Pe primele 20 de pozitii pentru acelasi consiliu au fost inclusi inca 4 romani, printre care se numara si Vasile Iovdi din Apsa-de-Jos, Presedintele Consiliului National al UI CRU, si Presedintele Asociatiei romanilor din zona, Ioan Mihali de Apsa.

Potrivit unui comunicatal UI CRU, „actuala putere portocalie” a exercitat presiuni asupra  unora dintre candidatii romani de pe listele Partidului Regiunilor, cu precadere asupra celor care detin functii in organele de stat sau in scoli, in sensul renuntarii la locurile pe care le detin pe listele partidului de opozitie. UI CRU tine sa sublinieze ca este singurul ONG romanesc din Ucraina care a negociat pentru obtinerea acestor locuri pe care romanii sa le poata ocupa in Parlament si in consiliile locale, la fel cum Partidul Regiunilor este singurul partid care a oferit locuri reale pentru organizatiile romanesti in Parlament si in consiliile locale.

Intr-un interviu acordat inainte de alegeri la Promt Media, Dr. Ion Popescu, candidatul Comunitatii Romanesti pentru Rada Suprema declara:

„Comunitatea romanilor din Ucraina are mai multe organizatii inregistrate, dar din pacate nu toate fac parte din Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina". Unele organizatii nu participa la alegeri in mod oficial, iar altele, prin liderii lor, au devenit membri ai unor partide si participa la alegeri in aceasta calitate. Unica organizatie care a dus tratative cu toate fortele politice din Ucraina, referitor la includerea pe listele acestor partide a candidatilor independenti a fost Uniunea Interregionala "Comunitatea Romanilor din Ucraina", uniune din care fac parte 14 organizatii neguvernamentale romanesti din Ucraina, inclusiv toate cele trei organizatii romanesti din Transcarpatia, Organizatia "Petru Movila" din Kiev, patru organizatii din Regiunea Odessa si cinci organizatii din Regiunea Cernauti, adunate in jurul Uniunii Societatilor Romanesti pentru Integrare Europeana. Am propus asadar tuturor fortelor politice din Parlament si care au sanse reale, pentru ca avem obligatia sa facem toate demersurile ca vocea comunitatii romanesti sa ajunga in Parlament si atunci nu putem negocia decat cu artidele care au sanse, am propus asadar ca toti candidatii nostri sa fie independenti pe aceste liste, iar noi sa sustinem in

campania electorala si pe parcursul urmatorilor cinci ani platforma electorala a partidului care va include in programul sau punctele din Programul de Dezvoltare National-Culturala. Printre aceste puncte se afla apararea Bisericii Noastre Canonice Stramosesti Ortodoxe, pastrarea limbii materne si asigurarea actualului sistem de invatamant din Ucraina si promovarea cadrelor noastre in diferite organe de conducere. In rest, noi vom propune si vom sustine toate celelalte probleme pe care le-am inaintat la toate manifestarile si le-am facut cunoscute inclusiv presedintilor Ucrainei si Romaniei. Din pacate, niciunul dintre cele sase partide cu care am colaborat pana acum nu a acceptat suta la suta conditiile noastre. Unicul partid care a acceptat sa introduca in programul sau electoral sustinerea tuturor limbilor si culturilor a fost Partidul Regiunilor, in frunte cu Viktor Yanukovici. Acest partid ne-a propus un loc in Parlament (pozitia 173), un loc garantat pentru Consiliul Regional Transcarpatia, pentru Regiunea Cernauti - sase locuri in Consiliul Regional (din care cinci locuri in primele 14 pozitii). Cei mai multi candidati romani ii vom gasi pe listele Partidului Regiunilor, ca independenti. Partidul a acceptat in platforma sa si ideea integrarii europene, dar in ceea ce priveste aderarea la blocul NATO, aceasta ar trebui sa se faca numai dupa referendum national.”

Intrebat de reporter daca se teme de fraude la alegeri, Dr. Ion Popescu raspunde: „Ne temem, pentru ca deja au loc intimidari. Spre exemplu, doamna Aurica Bojescu, care are functia de secretar responsabil la Uniunea Interregionala "Comunitatea Romanilor din Ucraina" are astfel de probleme. Mama dansei, care este o persoana in varsta, a fost terorizata telefonic, chiar si in limba romana, pentru faptul ca fiica sa a candidat pe listele Partidului Regiunilor. Dupa ce ne-am adresat Politiei nu s-a luat nici o masura si i s-a spus sa cumpere un aparat telefonic care sa identifice toate numerele de apel. Lucrurile nu s-au terminat aici, asa ca s-a mers mai departe, cu intampinare la Procuratura Regionala. Trebuie spus ca la ora actuala doamna Bojescu este somera, fiind data afara de la locul de munca (era vicepresedinte in Administratia Regionala Hliboca) imediat dupa alegerie prezidentiale. Multi profesori se tem sa candideze pentru ca se tem sa nu isi piarda locurile de munca. Este adevarat ca nu putem indica situatii foarte precise, pentru ca oamenii se tem sa dea declaratii in scris.”

Conform informatiilor Romanian Global News in cadrul procesului electoral s-au constatat numeroase probleme unele dintre ele chiar in localitati in care populatia romaneasca este majoritara. Astfel in localitatea Iordachesti, localitate unde romanii sunt majoritari, votarea nu a putut incepe decat la orele 18, pana la acea ora lipsind buletinele de vot.

 
Basarabia, reduta EuropeiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :285
Monday, 27 March 2006
Fiindca pe 27 martie 2006 sunt 88 de ani de cand Sfatul Tarii a declansat procesul Marii Uniri se isca si intrebarea: exista nationalism romanesc in Basarabia? Desigur. Si inca foarte mult. De ce? Fiindca exista si mai mult rasism rusesc amestecat si cu internationalism comunist.

Si inca si mai mult mesianism ortodox rusesc. Vladimir Voronin spunea zilele acestea ca nu va admite rusofobie in Republica Moldova. Si foarte bine va face… Dar romanofobie (Voronin insusi a denumit, si de multe ori, tricolorul „steag fascist”, poporul roman „popor de tigani”, iar Romania „stat imperialist”)? Dar rasism? Dar apartheid? Dar mesianism?

Cum se manifesta nationalismul romanesc din Basarabia? Prin cultura.

Cum se manifesta rasismul rusesc (mai ales cel comunist) in Basarabia? Prin ura.

Cum se manifesta apartheidul in Basarabia? Prin umilirea economica, sanitara, educationala a bastinasilor de etnie romana, care locuiesc majoritar in zona rurala.

El se mai manifesta, dupa 27 august 1991, si prin faptul ca nenumarate fundatii rusesti deschid locuri de munca bine platite numai pentru rusofoni („rabota dlea ruskoiazacinih”), dar mai ales prin intoxicarea informationala.

La Chisinau se editeaza zilnic principalele ziare rusesti de la Moscova cu pagini locale, apar si o multime de ziare si reviste locale rusesti, iar posturile de radio „Russkoie radio”, „Radio Sanson”, „Avto radio”, „Hit FM”, „Retro FM”, „Serebreannii dojdi”, „Radio na semi holmah” si multe altele nu au nici un fel de concurenta in Basarabia din cauza frecventelor bune, a dotarii tehnice exceptionale si a salariilor mari pe care le primesc jurnalistii.

Chiar sa vrei sa scapi de televiziunile ruse, multe cu studiouri chisinaune (in care isi monteza reportajele si jurnalistii de la Bucuresti), nu poti. Sunt bine dotate, au reporteri, analisti, realizatori si formatori de opinie profesionali, transmit fluxuri foarte bune de stiri, inclusiv reportaje on-line din cele mai instabile puncte ale Pamantului. Si, desigur, multe filme, dar nu titrate, ci dublate. Omul, animal media, ce sa faca? Consuma ce e mai bun si mai pe degeaba. Consuma, asadar, si multa romanofobie ruseasca, injectata direct in subconstient.

Dar cum se manifesta mesianismul ortodox rusesc? Raspunsul il gasim intr-un citat dintr-un articol aparut zilele astea la Chisinau in media romoscovita: „…sub o forma de confederatie libera a tarilor ortodoxe (din care ar face parte si o Romanie reintregita!) in frunte cu tarul Rusiei…”. Paranteza cu „Romania intregita”, la care trebuie sa adaugam sintagmele „teritoriul Moldovei” si „mitropolitul Romaniei”, folosite recent de Alexei al II-lea intr-un interviu, antifiletismul (adica lupta contra bisericilor ortodoxe etnice), cat si insistenta cu care este mediatizat termenul „Moldova” de catre polit-tehnologii rusi, arata ca scenariul „confederatiei libere de tari ortodoxe in frunte cu tarul Rusiei”, desi e vechi, e pus anume acum pe rol. Nu trebuie sa ne mire, asadar, insistenta cu care ideologii lui Vladimir Voronin (Mark Tcaciuc, Victor Stepaniuc, Oleg Reidman) propaga idea Moldovei Mari, a Moldovei Istorice care nu apartine Romaniei, a „dependentei totale a economiei moldovenesti de piata rusa” (nu doar de cea energetica) si a dominatiei infumurate, ignorante, violente a moldovenismului prorusesc asupra romanismului proocidental.

Daca tinem cont de faptul ca actualmente in Basarabia, cu 3,5 milioane de vorbitori de limba romana, nu se vinde nici un ziar romanesc, nici o revista (macar culturala) romaneasca, ca nu exista nici un magazin de carte romanesc (iar cea ruseasca ajunge pentru 10 milioane de oameni) sau de CD romanesc, cum se apara saracul roman din Basarabia contra acestei invazii naucitoare de gazeta, carte, revista, radio, televiziune, CD ruseasc? Se apara si el cum poate. Se apara singur. Se apara cu firea lui romaneasca. Se apara cu traditia lui romaneasca, cu hora, cu doina, cu arhitectura „casniciei lui sedentare” (A. Russo), cu Stefan cel Mare, cu Eminescu si cu „Tatal nostru”. Se apara cu limba lui cea romana. Ce ii mai ramane sa faca?

Taranii romani vorbesc la Piata Centrala din Chisinau cu „domnule”, „doamna”, in timp ce rusii (si ucrainenii, evreii, gagauzii, bulgarii, adica rusofonii) folosesc in adresare termenii ridicoli, umilitori ai epocii sovietice “mujcina”, “jenscina”, “devusca”.

Romanul spune: „Nu Va suparati, doamna, cat costa ceapa?”. Rusul „Po ciom luk?”

Dar cel mai important criteriu al ,nationalismului romanesc’ din Basarabia este faptul ca absolut toti romanii vorbesc perfect limba rusa, iar rusii, practic toti, desi traiesc in Basarabia de zeci de ani, nu vor sa invete nici macar „buna ziua”. Si ei, rusii, marea majoritate veniti in Basarabia dupa 1945 pe roluri de comisari, ofiteri NKVD si functionari de toate nivelele, reprezinta doar 6 la suta in structura demografica a Basarabiei, primesc cele mai mari pensii si au dreptul la cea mai solida protectie sociala.

Si mai interesant este faptul ca si rusii de la Moscova (in special politrucii din massmedia, chiar si cei, democrati) din 1989 incoace nu au mai vorbit de bine romanii din Basarabia. Numai de rau. Daca e sa ne luam dupa massmedia rusa, apoi romanii sunt cel mai inapoiat popor de pe Pamant. Tonul discursului oficial si neoficial rusesc este atat de urat, incat presa de la Chisinau s-a intrebat de nenumarate ori: „De ce urasc rusii atat de tare poporul roman?”
Recent, pana si un site prorusesc din Basarabia a pus (cu bataie lunga) intrebarea cu privire la „romanofobia ruseasca”. Ar fi bine sa- si puna aceasta intrebare si generalii din politica romaneasca.

Pe 21 martie 2006 massmedia rusa (www.kreml.org) a lansat un nou proiect pentru Basarabia – „Novaia Moldova”. Acest proiect scoate completamente Basarabia din contextul ei european si romanesc, asa de parca ar fi vorba de o enclava rusa din sud-estul Europei, orienteaza devenirea Republicii Moldova spre indepartarea de UE si NATO (Romania nici nu este pomenita) si spre dependenta totala a Basarabiei de piata energetica rusa si ofertele de pe piata muncii din Rusia.

Este un necrutator proiect rasist, indreptat contra etniei majoritare din RM (de 80%), impotriva pacii si stabilitatii europene. Fiindca, cum am aratat si in alta parte, zona de contact a Europei cu „pusta rusa” si Orientul inca multa vreme va destabiliza situatia social-politica in Europa daca nu se va stabiliza hotarul ei de sud-est, care acum trece tocmai prin Basarabia cea romaneasca.

Acest hotar (practic o jumatate din distanta dintre Marea Baltica si cea Neagra) are doar o singura sansa pentru a fi bine intarit: reunificarea neconditionata a Basarabiei cu Romania in baza votului Sfatului Tarii din 27 martie 1918, a Tratatului de la Paris din 28 octombrie, 1920 si a votului Senatului SUA din 28 iunie 1991. O fi, asadar, nationalist poporul roman din Basarabia, dar atata timp cat anume acest popor sta pe linia intai a hotarului civilizatiei europene, nationalismul lui este, de facto, manifestare culturala europeana, bun simt european, reduta intarita europeana. Iar daca Europa nu vede acest lucru, in ce se transforma Basarabia? In lacrima de sange a Romaniei.

(Un articol de Andrei Vartic, preluare curaj.net)

 
De la 1 noiembrie 2006 romanii basarabenii vor intra numai cu viza in Tara MamaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :670
Monday, 27 March 2006
De la 1 noiembrie curent, basarabenii vor putea intra in Romania numai cu vize, a declarat joi ministrul roman al Administratiei si Internelor Vasile Blaga, dupa semnarea, la Bucuresti, a Protocolului intre Ministerul de Interne de la Chisinau si cel de la Bucuresti privind aplicarea Acordului bilateral de readmisie a strainilor.

„Romania, desi nu este satisfacuta de acest fapt, este nevoita sa intreprinda asemenea actiuni obligatorii in cadrul angajamentelor asumate de Romania in vederea aderarii la UE”, a precizat ministrul roman. Totodata, Blaga a spus ca Ministerul roman al Administratiei si Internelor va intreprinde toate eforturile pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa se bucure de anumite facilitati la obtinerea vizelor, dupa exemplul Ungariei. Potrivit lui, detinatorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu vor putea intra in Romania fara vize. „Tot ceea ce ne propunem este sa nu limitam libertatea de circulatie a cetatenilor moldoveni spre Romania si a cetatenilor romani spre Republica Moldova”, a spus Blaga.

Reamintim ca o delegatie a MAI de la Chisinau, condusa de ministrul Gheorghe Papuc, s-a aflat la Bucuresti pentru a participa la Reuniunea ministrilor afacerilor interne si ordinii publice ai statelor Comunitatii Economice a Marii Negre. Papuc a abordat in cadrul intrevederii cu Blaga solicitarea cetateniei romane de catre reprezentantii lumii interlope originari din Republica Moldova. Potrivit  lui Papuc, acestia urmaresc astfel eschivarea de la raspunderea penala pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a preveni cazurile de acordare a cetateniei romane in baza unor acte false, Papuc a propus elaborarea unui mecanism de schimb informational pentru a stabili veridicitatea actelor depuse de cetatenii basarabeni. Cerea lui Papuc, in cazul in care se va aplica la toate cererile basarabenilor care vor sa devina sau sa redevina cetateni romani, poate fi interpretata ca o masura suplimentara de control ce poate viza descurajarea basarabenilor care doresc obtinerea cetateniei romane.

 
Spre satisfactia Rusiei, UE a stopat procesul de extindere, despartind milioane de romani de RomaniaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :390
Monday, 27 March 2006
Perspectiva integrarii in Uniunea Europeana a Republicii Moldova,  Georgiei si Ucrainei a fost amanata pentru o perioada nedeterminata.

Consiliul de Ministri al Uniunii Europene a decis sa inghete procesul de extindere in continuare a UE, „pana cand va fi adoptata constitutia sau alt document care sa reformeze actuala structura a Uniunii”, informeaza  Itar-Tass.

Astfel milioane de romani din basarabia si peste jumatate de milion din teritoriile romanesti atasate prin Pactul Ribentrop-Molotov, Ucrainei, vor fi despartiti de Tara Mama.

Modul in care autoritatile romane vor rezolva problema intrarii in Romania a romanilor din zonele din afara UE va face daovada constiintei nationale pe care diversi demnitari romani o au sau nu. Daca MAE de la Bucuresti nu a facut decat sa dezamageasca in apararea intereselor Romaniei si romanilor de pretutindeni, sperante mai mari sunt la ministrul Vasile Blaga, care in intalnirea cu omologul sau de la la Chisinau sublinia ca Romania va urma exemplul Ungariei in aplicarea regimului de vize pentru romanii basarabeni. Acelasi regim ar trebui aplicat si celor din Ucraina, Serbia-Muntenegru, Macedonia sau Albania, tari cu puternice comunitati romanesti.

Potrivit sursei citate, dupa aderarea la UE a Bulgariei si a Romaniei, UE va lua „o pauza indelungata in ce priveste procesul de extindere”. Totodata, ministrii europeni de externe au procedat la elaborarea conceptiei privind capacitatea UE de a integra noi membri.

Potrivit unui reprezentant al Comisiei Europene, aceasta pozitie a UE reprezinta „o intorsatura conceptuala” care, pe de o parte, vorbeste despre „incetarea procesului de primire in masa in UE a noilor membri”, iar pe de alta parte, creeaza „conditii pentru stabilirea hotarelor externe ale UE”. 

Presedintia UE (Austria) intentioneaza sa inceapa dezbateri privind limitele geografice ale UE. Abia dupa aceasta va fi clar daca procesul de aderare la UE va mai fi reluat vreodata.

 
Vlad Cubreacov nu-si pierde speranta in optiunea europeana a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :293
Monday, 27 March 2006

{mosimage}„Este important ca Republica Moldova sa pastreze optiunea europeana ca irevocabila si sa impulsioneze procesul de reforme interne si de aliniere la standardele Uniunii Europene”, a declarat vineri presedintele grupului parlamentar al PPCD Vlad Cubreacov, membru al Comisiei parlamentare pentru politica externa, referindu-se la decizia Comitetului de Ministri al UE de a ingheta procesul de extindere pentru o perioada nedeterminata.

{mosimage}Cubreacov a precizat ca Republica Moldova reprezinta un caz aparte, fiind „cel mai interesant dintre cei 13 viitori vecini ai UE”, intrucat reprezinta mai putin de un procent din cadrul UE in plan economic si social, dar nu prezinta dificultati de absorbtie in structurile europene.

Potrivit lui, in anul 2008, cand expira termenul de implementare a Planului de actiuni Republica Moldova-UE, s-ar putea negocia, in cazul in care Republica Moldova va intruni conditiile, un acord de asociere la UE. „Mingea este in terenul Chisinaului, care nu trebuie sa-si faca probleme din cauza atitudinilor rautacioase ale Moscovei, care pierde in continuare teren in aceasta zona geopolitica”, a conchis Vlad Cubreacov.

 
Demontarea regimului separatist se poate face in parteneriat cu Ucraina, Romania, SUA, UE si RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 27 March 2006
In opinia politologului Oazu Nantoi, recenta declaratie a lui Smirnov cu privire la necesitatea continuarii negocierilor „5 plus 2” reprezinta „executarea indicatiilor de la Moscova, care vrea sa treaca pe linie moarta asa-numitul proces de negocieri”.

„De aceasta data si pretinsul ministrul de externe al Transnistriei  Valeri Litcai, si diplomati ai Federatiei Ruse vorbesc in unison despre necesitatea crearii unui mecanism garantat pentru activitatea economica nestingherita a Transnistriei,  in conformitate cu prevederile memorandumului 1997”, a spus Nantoi.

El considera ca in aceasta situatie Rusia se preface ca nu exista Protocolul din 7 februarie 1996, cu privire la reglementarea unor probleme in domeniul vamal, semnat de Smirnov, prin care acesta s-a angajat sa lichideze posturile vamale de-a lungul Nistrului si sa creeze, impreuna cu Chisinaul, posturi vamale mixte de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, restabilind astfel spatiul vamal unic al statului moldovenesc. „Este vorba de un joc politic si deja e momentul ca Parlamentul care intentioneaza sa adopte un document privind relatiile moldo-ruse, sa se gandeasca si la denuntarea memorandumului adoptat unilateral si excluderea marionetelor ruse din procesul de negocieri. Astfel, declaratiile diplomatiilor rusi precum ca Rusia nu poate sa evacueze trupele sale din Transnistria, deoarece Smirnov, care obtine ajutor umanitar din partea Rusiei, nu ii permite sa faca acest lucru, sunt ridicole. Trebuie sa terminam acest teatru al absurdului si sa clarificam situatia prin eliminarea autoritatilor de la Tiraspol din procesul de negocieri si sa elaboram un plan comun de demontare a acestui regim in parteneriat cu Ucraina, Romania, SUA, UE si, daca va accepta sa-si salveze imaginea, Federatia Rusa”, a conchis Oazu Nantoi.

 
„Ajutoarele umanitare” rusesti sunt „o provocare” sustin autoritatile de la KievPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 27 March 2006

Coloana de masini cu „ajutor umanitar” din Rusia destinat Transnistriei si-a reluat drumul spre frontiera moldo-ucraineana in seara zilei de 24 martie, in dimineata zilei de sambata fiind asteptata in regiunea din stanga Nistrului, informeaza agentia rusa RIA „Novosti”.

Potrivit sursei citate, consulul rus in Ucraina Boris Zubkov a declarat ca toate cele 24 de masini au iesit din orasul ucrainean Krolevet, care se afla la 65 kilometri de Kiev, unde soferii s-au oprit pentru a se odihni. El a precizat ca aceasta coloana va urma calea pe la Kiev, dupa care va merge spre Odesa si orasul Dubasari. Frontiera moldo-ucraineana urmeaza a fi tranzitata prin punctul vamal „Platonovo”. Consulul rus a spus ca toate actiunile soferilor si persoanelor care insotesc coloana de masini sunt coordonate cu autoritatile ucrainene.

Coloana de masini, organizata la initiativa Ministerului rus pentru situatii exceptionale si partidului „Edinnaya Rossia”, a plecat din preajma Moscovei miercuri. La 23 martie, Ucraina a trimis Rusiei o nota oficiala solicitand modificarea rutei coloanei de masini, deplasarea acesteia doar in timpul noptii si scoaterea simbolisticii afisate pe masini. In dimineata zilei de vineri, ministrul de Externe al Ucrainei Boris Tarasiuk a declarat ca trimiterea ajutorului pentru Trasnistria este o incercare de a influenta rezultatele alegerilor din Ucraina. „Avem de a face cu o provocare”, a mai declarat Tarasiuk.  

 
CMR indeamna la unitate pentru sprijinul proiectelor romanilor din jurul granitelorPDF Print E-mail
Los Angeles/Romanian Global News
Accesari :342
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Astazi, in zi de sarbatoare pentru cei cu suflet romanesc, celebrarea a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara Mama, Consiliul Mondial Roman din SUA indeamna asociatiile romanesti din toata lumea la unitate cu romanii din jurul granitelor si proiectele acestora.

{mosimage}Redam scrisoarea de apel a CMR-ului cu precizarea ca aceasta a venit ca urmare a solicitarii Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni care doreste o mai mare implicare a asociatilor romanesti din Occident in proiectele pe care doreste sa le realizeze pentru romanii din jurul granitelor.

Catre Toate Organizatiile Romanesti si toti romanii de pretutindeni,

Consiliul Mondial Roman, Organizatie Non Profit cu sediul in Los Angeles, California, doreste si pe acesta cale sa vina in sprijinul fratilor nostri din jurul granitelor si propune nu numai un ajutor financiar imediat dat romanilor din Bulgaria, ci si crearea unui fond de urgenta, gestionat de Fundatia Nationala a Romanilor de Pretutindeni (FNRP) si alimentat periodic de catre cei carora soarta ne permite sa dovedim, ca noua ne pasa. Apelul FNRP, prin vicepresedinte Daniela Soros, face parte din preocuparile acestei organizatii de spijinire a tot ce este romanesc si vitregit de soarta. Cazuri similare au fost si vor fi in permanenta. De aceea crearea unui "Fond de Urgenta", care sa poata fi folosit in mod judicios numai in sprijinul  "romanilor din jurul granitelor",  se cere infiintat cat mai curand posibil. A sosit momentul sa putem dovedi prin cifre, nu numai prin vorbe, atasamentul nostru la problemele fratilor aruncati de istorie si uitati de mai marii zilei.

Problemele lor sa fie si ale noastre, caci numai asa ne legitimam ca romani. Vechiul proverb romanesc  "Ce tie nu-ti place altuia nu face" sa fie tradus de-acum incolo, cu "Ce voitit sa va faca oamenii, faceti-le asemena lor.” Mesajul este semnat de presedintele CMR, dl. Mihai Stan si de secreatrul organizatiei, dl. Neculai Popa.

 
Apel pentru proiectele romanilor din jurul granitelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Prin intermediul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni o delegatie a Comunitatii Romanilor din Bulgaria a avut o intalnire la sediul FNRP, cu directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in care s-a analizat posibilitatea implicarii CRB-ului in proiecte de prezervare si refacere a monumentelor ostasilor romani cazuti pe campurile de lupta ale Bulgariei.

{mosimage}Tot cu prilejul acestei intalniri, conducerea CRB a lansat o cerere de sprijin pentru deschiderea a doua noi clase de limba romana la Silistra, acolo unde s-au gasit deja cadre didactice competente pentru un asemenea demers. FNRP a promis ca se va implica in sprijinul acestui proiect insa a facut la randu-i un demers catre asociatiile romanesti din SUA si Germania, deocamdata, pentru a aduna fondurile necesare derularii in bune conditii si pe o perioada de cel putin 7 luni din anul 2006, a acestui proiect romano-roman, asa cum l-au denumit initiatorii. Publicam scrisoarea FNRP adresata comunitatilor romanesti de pretutindeni care doresc sa sprijine atat proiectul Comunitatii Romanesti din Bulgaria – Silistra 2006 cat si alte proiecte ale romanilor din jurul granitelor.

Stimati prieteni,

Multora dintre Dumneavoastra va sunt cunoscute activitatile noastre si preocuparea deosebita pe care o avem pentru comunitatile romanesti din jurul granitelor, vitregite de drepturi dar si de sprijin uneori din partea celor care ar trebui moralmente si financiar sa le acorde sprijin.

In urma unor discutii cu presedintele Comunitatii Romanilor din Bulgaria, dl. dr. Serafim Hristov, ce s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti pentru noi contacte de colaborare pe care noi le-am facilitat, ne-a propus un proiect in care dorim sa va implicati si dumneavoastra, romanii de pretutindeni.

Este vorba de deschiderea in orasul Silista a doua clase de limba romana pentru care s-au gasit deja doua cadre didactice disponibile. Ca atare domnul Hristov ne-a adresat rugamintea ca, in masura posibilitatilor, sa ne implicam in gasirea unor fonduri extrabugetare ca sa sprijinim, cu organizatiile noastre, acest demers care consta in plata acestor cadre didactice pentru 7 luni de zile si achizitia materialelor didactice necesare.

Proiectul ar putea incepe in luna aprilie, pana in iunie si apoi din septembrie pana in decembrie, pana vor putea sa cuprinda si aceste clase din Silistra in viitorul proiect. Asta inseamna dupa calculele noastre suma de 700 de euro pentru 7 luni. Impactul pe care il poate avea acest proiect este maxim deoarece sprijinul romano-roman care se creeaza intre asociatiile romanesti din strainatate si cele din jurul granitelor va fi mediatizat atat de Agentia de presa Romanian Global News (RGN) cat si de Curierul Roman, noua publicatie a RGN dar si de alte mijloace de comunicare in masa partenere ale Fundatiei, respectiv Radio Romania International si siturile comunitatilor romanesti de pretutindeni.

Asteptam asadar verdictul Dumneavoastra fie printr-o scrisoare oficiala, ca raspuns la aceasta, fie pe e-mail la adresa fundatia@romanii.ro fie pe fax la numarul 314 32 93.

Fondurile se vor colecta in contul Fundatiei care va monitoriza desfasurarea atenta a acestui proiect si va elabora o dare de seama pe etape, sfarsitul lui iunie si apoi sfarsitul lui decembrie 2006.

Contul euro al FNRP este:

RO 37 RNCB 5101 0000 3547 0007

deschis la Romanian Commercial Bank,

B.I.C. – RNCBROBU

Branch Adress: Unirea Branch, Unirii Blvd. 43-45, Bucharest

Avem rugamintea, pentru asigurarea transparentei si controlului mai facil al fondurilor ca pe ordinul de tranfer bancar sa se specifice: pentru proiectul Comunitatii Romanesti din Bulgaria – Silistra 2006

 
Comunitatea Romanilor din Bulgaria in vizita de lucru la Institutul Cultural RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 27 March 2006
In urma cu cateva zile o delegatie a Comunitatii Romanesti din Bulgaria, condusa de dl. Serafim Hristov si de dl. Serafim Markov, directorul filialei Silistra a CRB, au avut o vizita de lucru la Bucuresti prilejuita atat de intalnirea avuta la Institutul Cultural Roman, Directia Romani din Afara Tarii, care sprijina proiectul „clase de limba romana in Bulgaria”, cat si de noi parteneriate si colaborari cu institutii din tara.

In cadrul discutiilor purtate cu Dl.Ion Mircea, director al DRAT din cadrul ICR, s-au prezentat propuneri pentru noi proiecte in care CRB si ICR sa colaboreze.

 
Peste 100 de romani din Sydney au facut un lant uman in jurul Consulatului RomanieiPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 27 March 2006

{mosimage}„Ca urmare a anuntatei Hotarari de Guvern, privind retragerea de la post a consului general Ovidiu Grecea, justificata in mod fals ca fiind facuta la solicitarea comunitatii romanesti, organizatiile din Sydney au luat si continua sa ia atitudine, in mod ferm, fata de aceasta mare nedreptate”, se arata in comunicatul de presa al protestatarilor, primit la redactie.

{mosimage}„Consiliul Roman Australian din Sydney, Asociatia Romanilor din Sydney, Parohia Ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul din Sydney, Asociatia Cultural Sportiva Dacia – Sydney si Biserica Penticostala Romaneasca din Sydney au trimis o scrisoare deschisa Presedintelui si Premierului prin care mentionau ca  Hotararea Guvernului privind retragerea lui Ovidiu Grecea este pripita, nefondata si total nefavorabila intereselor diplomatice ale Romaniei si  ale comunitatii romanesti din Sydney. Aceste organizatii au sesizat faptul ca decizia a fost luata nu la solicitarea comunitatii, ci a catorva indivizi ce urmaresc alte interese decat cele comunitare”. Grupul studentilor romani din Sydney, a trimis la randul lui, autoritatilor romane, o scrisoare de protest fata de decizia retragerii consului Ovidiu Grecea.

Gabriel Caltanide, presedintele Consiliului Roman Australian a organizat sambata, 25 martie 2006, o actiune de pichetare a Consulatului General al Romaniei la Sydney si a inmanat viceconsulului o petitie insotita de un impresionant numar de semnaturi (lista ramanand deschisa intrucat multi si-au exprimat adeziunea sub forma electronica) in vederea anularii H.G. privind retragerea lui Grecea, transmite, pentru Romanian Global News, Laurentiu Fulga.

Sediul consulatului a fost inconjurat de zeci de cetateni  romano-australieni, tineri, intelectuali, oameni de afaceri, ce au format un scut uman in apararea lui Ovidiu Grecea, iubit si apreciat de majoritatea covarsitoare a comunitatii pentru tot ce a facut la Sydney. S-a considerat de catre participanti ca decizia Guvernului, fara o cunoastere obiectiva a realitatilor din Sydney, aduce grave atingeri intereselor Romaniei si comunitatii romanesti.

 
Unirea Basarabiei si Bucovinei cu tara-mama va fi sarbatorita si la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 27 March 2006
Fundatia Iuliu Maniu din New York ii invita pe toti romanii interesati sa participe duminica, 2 aprilie, in saloanele "3 West Club" din oras, la Aniversarea Unirii Basarabiei si Bucovinei cu Patria-Mama.

Acest eveniment va incepe la ora 15:00, din program facand parte prelegerea "88 de ani de la Unire: in a cui maini e soarta Basarabiei?", sustinuta de presedintele fundatiei „Moldova” din Washington D.C., Vlad Spanu, si prezentarea unor selectiuni DVD de la aniversarea poetului Grigore Vieru, desfasurata la Chisinau, pe 2 decembrie 2005. Locul de derulare al acestei aniversari se afla la adresa 3 West 51st Street, intre 5th Avenue si Avenue of the America, informeaza publicatia romaneasca „Meridianul”. Participantii la aceasta actiune sunt indemnati sa faca donatii benevole pentru asociatia organizatoare, pe cecuri urmand sa fie mentionat „Iuliu Maniu Foundation”.

 
Radio “Vocea Basarabiei” solicita ajutor financiarPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Redactia postului de radio „Vocea Basarabiei”, cu sediul la Chisinau, a difuzat recent un apel in care solicita sprijin financiar de la ascultatori, institutii bancare, agenti economici, fundatii din R. Moldova si de peste hotare. 

{mosimage}Potrivit apelului citat de Agentia Monitor Media, asupra postului de radio „Vocea Basarabiei” planeaza pericolul disparitiei, fapt care a determinat echipa acestei institutii audiovizuale sa lanseze o campanie de colectare a fondurilor, care sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, pentru angajarea de noi forte jurnalistice si pentru producerea emisiunilor. Sloganul campaniei este „Sustineti Vocea Basarabiei! Este o voce care va exprima. Este vocea demnitatii noastre”. Radiojurnalistii de la „Vocea Basarabiei” mizeaza, in primul rand pe sprijinul cetatenilor din R. Moldova, dar si pe fundatii si institutii de peste hotare. 

Radio „Vocea Basarabiei” este prezenta pe piata audiovizuala a R. Moldova din anul 2000. In toti acesti ani, institutia s-a confruntat cu lipsa finantelor, iar activitatea acesteia a fost torpilata de structuri ale statului. Astfel, dupa cum afirma administratia postului de radio nominalizat, redactia a fost impiedicata sa-si dezvolte o retea de radio cu acoperire nationala, fiindu-i respinse prin decizii arbitrare peste 70 de cereri de solicitare a frecventelor.

Agentia Monitor Media precizeaza ca „Vocea Basarabiei” este o componenta a Holdingului „Euronova Media Grup” (HEMG). In vara anului trecut jurnalistii acestei institutiei au protestat vehement la Chisinau „in semn de protest fata de abuzurile Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) indreptate impotriva producatorului autohton din domeniul audiovizualului”. Jurnalistii cereau dizolvarea componentei CCA, depolitizarea acestei institutii si realegerea unor noi membri. Conflictul dintre HEMG si CCA a fost monitorizat de reprezentantele Consiliului Europei si OSCE in Republica Moldova.

Redam mai jos apelul lansat de Radio Vocea Basarabiei.

Apelul

Postului de radio Vocea Basarabiei catre publicul auditor, catre organizatii, institutii, intreprinderi, firme, banci, corporatii, companii, fonduri si fundatii, catre oamenii de buna credinta din Republica Moldova, din Tara si de pretutindeni,

Dragi prieteni, concetateni,

Al saselea an postul de radio Vocea Basarabiei este prezent pe piata mediatica a Republicii Moldova. Sase ani grei de afirmare profesionala si de lupta pentru existenta intr-un mediu ostil institutiilor audiovizuale autohtone de expresie democratica si nationala, celor care practica un jurnalism autentic, bazat pe standarde internationale. Au fost ani de afirmare a independentei postului de radio, de rezistenta in fata tentativelor de anihilare prin atacuri din partea structurilor politice, abuzuri si ilegalitati ale autoritatilor, prin blocaj economic dirijat. In aceasta perioada Vocea Basarabiei a fost silita abuziv sa isi sisteze emisiunile, pe care le-a reluat numai datorita presiunilor din afara asupra varfurilor politice moldovenesti. La comanda acestor varfuri, Vocea Basarabiei a fost blocata in modul cel mai brutal sa isi dezvolte o retea cu acoperire nationala, fiindu-i respinse prin decizii arbitrare peste 70 de cereri de solicitare a frecventelor. Si asta pentru ca Radio Vocea Basarabiei produce emisiuni in limba romana, difuzeaza stiri din actualitatea autohtona si internationala, serveste cu devotament, corect si onest, interesul public.

Puterea politica controleaza abuziv si intimideaza mediul de afaceri, il obliga sa subventioneze la negru propriile campanii propagandistice, presa pro-guvernamentala si sa renunte la contractele cu mediile independente. Astfel, presa este rupta de la sursele firesti de existenta. E si cazul postului de radio Vocea Basarabiei care in acesti ani a fost supus tuturor persecutiilor pentru a fi redus la tacere. Ar fi, insa, o mare nedreptate ca el sa dispara acum. Or, Vocea Basarabiei este printre foarte putinele radiouri care presteaza informatii de interes larg si ofera microfon liber pentru a fi exprimate toate opiniile care exista in societate, fenomen ignorat de mediile finantate de la bugetul statului si obligate de lege sa lucreze in interesul publicului.

In aceasta situatie, pandit de pericolul disparitiei, Radio Vocea Basarabiei lanseaza o campanie de colectare a fondurilor care sa ii asigure o activitate continua. Fondurile sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, pentru a angaja noi forte jurnalistice si a face ca programele lui sa fie mai diverse, mai pline de continut, mai bogate in stiri, in emisiuni de dezbateri, de analiza si de comentarii la evenimente. Asteapta sa fie puse in functiune emitatoarele din nordul republicii care vor conecta la postul de radio alte zeci de mii de ascultatori din raioanele Glodeni, Falesti, Rascani, Edinet, Drochia, Floresti, Donduseni, Sangerei, Soroca, precum si din municipiul Balti.

Apelam, in primul rand, la cetatenii Republicii Moldova, sa sprijine financiar un post de radio care lucreaza pentru interesele lor si le exprima nazuintele.

Solicitam sprijinul oamenilor de afaceri, organizatiilor, institutiilor, firmelor, intreprinderilor, bancilor, companiilor din Republica Moldova, din Tara si de peste hotare, fondurilor si fundatiilor nationale si internationale care vor sa sustina presa independenta din Republica Moldova, transformarile democratice reale in aceasta parte a Europei, afectata atat de mult de influenta nefasta a ocupatiei sovietice si de efectele actuale ale acesteia.

Oameni de buna credinta! Va indemnam sa veniti in sprijinul postului de radio Vocea Basarabiei, Avand o contributie populara, el va putea indeplini si rolul unei institutii publice de alternativa. Este modelul american al radioului public, subventionat din contributia cetateneasca si angajat de ea sa monitorizeze atent si aspru competenta si comportamentul clasei politice care aspira si/sau exercita guvernarea.

Numai ridicand stacheta responsabilitatii clasei politice si a  guvernantilor in fata opiniei publice vom putea elimina viciile care tin societatea in mizerie si saracie, ne vom edifica demnitatea si bunastarea, vom putea intra in randul tarilor europene libere si prospere.

Sustineti Vocea Basarabiei! Este o voce care va exprima. Este vocea demnitatii noastre.

Fondatorii si Echipa Postului de radio Vocea Basarabiei

Chisinau, 24 martie 2006

Pentru contributii nationale si internationale societatea EMICO-Radio Vocea Basarabiei a deschis conturi speciale:

Depunerile nationale pot fi facute la Banca Victoria si la toate filialele ei

BC Victoriabank,

Codul bancii: MFO 280101806

EMICO srl- Radio Vocea Basarabiei

Cod fiiscal 1005609000645

Cont MDL: 222400004100279

Cont USD: 222400104100279

Cont EURO: 222401704100279

Cont RON: 222408904100279

Pentru transferuri si depuneri internationale:

Corespondent Bank: CITIBANK N.A., New York,  SWIFT: CITI US 33.

Beneficiary”s Bank:   VICTORIABANK SA, MOLDOVA

                                      SWIFT:VICBMD2X,

            Benificiary:   EMICO   SRL, NISPORENI

          Account (passportNo):222400104100279

 

Corespondent Bank: COMMERZBANK AG, Francfurd/Main, Germania                     

                                    SWIFT:COBA DE FF,(EUR)

Beneficiary”s Bank:   VICTORIABANK SA, MOLDOVA

                                      SWIFT:VICBMD2X,

            Benificiary:   EMICO   SRL, NISPORENI

          Account (passportNo):222401704100279

 

Corespondent Bank: ROMANIAN COMERCIAL BANK S.A.

                                    Bucuresti Romania

                             SWIFT: RN CB RO BU  (RON)

Beneficiary”s Bank:   VICTORIABANK SA, MOLDOVA

                                      SWIFT:VICBMD2X,

            Benificiary:   EMICO   SRL, NISPORENI

          Account (passportNo):222408904100279

 

 
Scriitorul Constantin Madincioiu a incetat din viata la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Nu era un om tanar, si-l stiam macinat de un “Parkinson” care-i prefacuse totul intr-o chestiune de timp. Si totusi, cand, in urma cu cateva zile, am auzit in receptor glasul indurerat al unei femei spunandu-mi: ”Domnule Rosianu, sotul meu, scriitorul Constantin Madincioiu, a incetat din viata joi 16 Martie, la 11:30 pm, la Spitalul “Mt. Sinai” din Manhattan, NY, vestea mi s-a parut incredibila.

{mosimage}Cine-l cunoscuse indeaproape nu putea asocia numele, chipul si personalitatea lui cu ideea de moarte. Se internase in spital in urma cu cateva zile pentru elucidarea unor complicatii la boala de care suferea.

Datorita bolii, se retrase din activitatea de a mai scrie, dar nu era in el nimic din linistea resemnata a pensionarului. Se agita, tesea proiecte profesionale, tinea sa cunoasca, cu o inepuizabila curiozitate, tot ce se petrece pe lume. Intr-un cuvant, traia intr-o incandescenta continua, iar cand simtea ca i-a ramas o cantitate de energie literara inca neconsumata, se aseza la computer, incercand sa si-o consume…

Constantin Madincioiu a vazut lumina zilei la 10 ianuarie 1924, in comuna natala Plopi-Rocsoreni din Jud. Mehedinti, unde parintii sa-i aveau o situatie materiala foarte buna, fiind proprietarii mai multor magazine cu profil universal. Dupa terminarea studilor liceale la Strehaia, pleaca la Bucuresti unde se inscrie la Institutul Politehnic pentru a deveni inginer constructor. In profesiunea pe care si-a ales-o, unde serviciul ce-l presta in constructii pentru asi castiga exitenta zilnica, l-a dus cu familia mai in toata tara, unde a avut ocazia sa culeaga si sa selectioneze date cu privire la preluarea puterii de catre comunisti la 6 martie 1945 pana prin anul 1956, in special din campia Olteniei, Dobrogei si Arad, cu gandul ca le va da luminii tiparului la timpul potrivit.
Prima atitudine pe care Ctin. Madincioiu a luat-o impotriva regimului demential-Comunist din Romania a inceput in 1946, cand avea numai 23 de ani si a fost condamnat la doi ani de temnita grea pentru “crima de sabotaj in dauna clasei muncitoare si a noii oranduiri”, detentie pe care a ispasit-o la inchisorile de trista amintire de la Gherla, Caransebes si Aiud. In 1953, este din nou condamnat la patru ani de inchisoare, pentru abuz si delapidare, pentru a nu fi judecat de opinia publica mondiala spunand ca comunistii condamna oamenii politici, mai ales ca in perioada aceea C-tin Madincioiu era presedintele organizatiei de tineret a Partidului National Taranesc, din aria satelor de pe Dunare si Maldeni.

In 1988, Ctin Madincioiu impreuna cu sotia sa paraseste tara si, dupa un scurt popas la campul de refugiati din Italia, soseste in Statele Unite ale Americii la 9 martie 1989, stabilindu-se la New York. Odata ajuns in America, primul lui gand a fost sa poata publica toate insemnarile culese de-a lungul anilor si sa le poata prezenta poporului roman si romanilor din exil.

Indemnat de sotia sa, Welly-Cecilia, fosta Potarca, de rude si prieteni, dupa 11 ani de rezidenta in America, a plecat din nou in Romania pentru a-si recupera manuscrisele ascunse prin diferite coclauri si vagaune, cu credinta ca nimeni nu le va descoperi si autorul lor va putea sa intre in posesia lor candva. Si de data aceasta Dumnezeu l-a ajutat, si o mare parte din materialul lasat la voia intamplarii a fost gasit, spre marea bucurie a autorului lor. Manuscrisele recuperate au fost publicate intr-un numar de 11 volume care totalizeaza peste 3000 de pagini, publicate sub titlurile de mai jos:- Abolirea Monarhiei - Colectivizarea Agriculturii - Gulagul Romanesc - Canalul Dunarea–Marea Neagra - Nopti de Groaza - Iubire neimpartasita - O Moarte Inutila -Liniste - Suprema Dragoste - Mirajele Occidentului - Din Tainele Copilariei, toate publicate de editura Luissiana Publisingh, din USA.

Activitatea prodigioasa a lui C-tin Madincioiu care si-a expus viata prin temnitele comuniste, n-a facut-o pentru bani sau alte avantaje materiale, deoarece asa cum am aratat mai sus, el provenea dintr-o familie cu stare, iar sacrificiile sale merita a fi relevate deoarece chinurile si umilintele prin care el a trecut in timpul detentiei, le-a indurat numai pentru dragostea de pamantul romanesc si pentru libertate si dreptul de gandire. Toate acestea nu pot fi date uitarii.

Constantin Madincioiu a plecat dintre noi pe drumul cel fara de intoarcere, lasand in urma sa unanime regrete. I-l deplang si au ramas pe veci neconsolati: Welly-Cecilia, sotie, Luissiana Lombardi, fiica, Oliver Arghirescu, nepot, Nina Madincioiu, sora, precum si rudele din Romania si Canada.

Comunitatea romana din New York, prin plecarea din mijlocul ei a scriitorului Ctin. Madincioiu a pierdut un membru valoros, greu de inlocuit. Slujba religioasa a fost oficiata de Pr. Dr. Theodor Damian la “Drago Funeral Home” din Astoria, NY.

Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace!

(Preluare saptamanalul „Meridianul”, un articol de George Rosianu)

 
Un roman stabilit in Elvetia si-a lansat primul CD in RomaniaPDF Print E-mail
St. Gallen, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :255
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Interpretul roman Silviu Iancu, stabilit de mai multi ani in orasul elvetian St. Gallen si care a debutat pe scena muzicala sub pseudonimul In-Verso, si-a lansat recent primul sau material discografic in Romania.

{mosimage}Primul sau album se intituleaza "The way I feel", contine 13 piese si a fost produs de o casa de discuri din Romania, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Potrivit acestei asociatii romanesti, solistul roman are la activ cateva colaborari cu mai multe case de productie importante, una dintre acestea fiind Sotti Records din New York, ce are sucursala si in Elvetia. Urmatorul eveniment notabil din cariera solistului roman va avea loc la finalul acestei luni, cand, miercuri, 29 martie, Silviu Iancu va sustine un recital pe Champs Elysee.

 
Slujba ortodoxa lunara pentru romanii din Elvetia CentralaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 27 March 2006
Romanii care locuiesc in partea centrala a Elvetiei vor avea posibilitatea sa participe lunar la slujbele ortodoxe in limba romana pe care le va oficia la Lucerna parintele Romica Enoiu, parohul bisericii ortodoxe romane „Sfantul Nicolae” din Zurich.

Acesta isi desfasoara serviciile religioase la Capela Sfanta Ecaterina din Zurich si este dispus sa fie aproape de romanii din aceasta parte a tarii, chiar daca doar o data pe luna, dar cu speranta ca acestia se vor regasi in biserica si se vor cunoaste mai bine intre ei, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Toate persoanele care sunt interesate de aceasta propunere, ce ii apartine, de altfel, pictoritei romance Carmen Bira, si vor sa i se alature, sunt rugate sa trimita un e-mail cu numele, adresa si telefonul personal la adresa carmenbira@yahoo.com.

 
Politicile sociale basarabene in dezbatere la CriuleniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :191
Monday, 27 March 2006
Asociatia Presei Independente (API) a organizat vineri, 24 martie, in incinta Centrului de zi pentru copii „Speranta” din orasul Criuleni, masa rotunda „Politici sociale la nivel local: experiente si solutii”.

La eveniment au participat circa 20 de persoane – responsabili pentru problemele sociale din cadrul autoritatilor raionale (vicepresedinti ai raionului, sefi si specialisti principali din cadrul Directiilor Asistenta Sociala) din raioanele Criuleni, Straseni, Ialoveni, Orhei si Anenii Noi, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din regiunile respective, jurnalisti de la mediile de informare independente.

Discutiile s-au axat pe colaborarea dintre autoritatile publice locale, organizatiile obstesti si mass-media in vederea solutionarii problemelor sociale stringente si a eficientizarii serviciilor sociale locale. Participantii au facut un schimb de opinii privind politicile sociale la nivel local, au povestit despre experienta de colaborare cu autoritatile locale sau organizatiile neguvernamentale specializate, au propus solutii pentru eficientizarea acestui parteneriat. Masa rotunda „Politici sociale la nivel local: experiente si solutii” s-a desfasurat in cadrul proiectului „Stabilirea parteneriatelor eficiente pentru imbunatatirea serviciilor sociale locale”, realizat de API cu sustinerea financiara a sectiei DFID a Ambasadei Britanice in R Moldova. In baza aceluiasi proiect, au fost constituite 7 echipe de reporteri care pe parcursul anului 2006 vor efectua deplasari de documentare in diferite regiuni, vor redacta si vor publica in paginile ziarelor independente locale articole de analiza comparativa a posibilitatilor si experientei existente in solutionarea problemelor sociale. In aprilie-mai 2006, API va organiza inca doua mese rotunde, la Balti si Cimislia, avand ca tema politicile sociale la nivel local si interactiunea dintre autoritati, sectorul asociativ si mass-media in solutionarea problemelor sociale.

Asociatia Presei Independente (API) este o organizatie neguvernamentala care intruneste presa neafiliata politic din R. Moldova, inclusiv 15 ziare locale si regionale, 3 ziare si reviste nationale si 2 agentii de presa. API a fost fondata la 27 august 1997 si pledeaza pentru cresterea impactului presei independente din Republica Moldova.

 
Un roman a devenit cel mai bun au-pair pe 2006PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :290
Monday, 27 March 2006
Alexandru Valentin Darziu, un tanar roman care a lucrat doi ani in Gwent a reusit sa castige titlul de cel mai bun au-pair al anului, invingand concurenta din 36 de tari.

Premiul i-a fost decernat romanului la Barcelona, de catre Asociatia Internationala de Au-Pair.

Alex, in varsta de 25 de ani, a lucrat pentru familia Davis din Marea Britanie, avand grija de cei trei copii ai acestora, cu varste intre 5 si 10 ani, in perioada 17 martie 2004 – 2 martie 2006.

Familia Davis este, de altfel, cea care a trimis C.V-ul lui Alex la consursul IAPA, alaturi de o descriere care demonstreaza atasamentul acestora fata de el, dar si devotamentul cu care el a lucrat cu copii familiei. Iata mai jos aplicatia familiei Davis:

„C.V.-ul sau spunea, printre altele, ca a fost un tattoo artist si a facut body piercing. Locuia intr-un oras, iar lumea sa nu putea fi mai diferita decat atat, fata de viata noastra de la tara. Fotografiile pe care ni le-a trimis aratau un barbat cu parul facut tepi, cu tatuaje, cu un zambet larg, in largul sau alaturi de prieteni si de pitbull-ul sau, Spike. Dupa cateva conversatii la telefon cu el, i-am oferit sansa de a face parte din familia noastra si acum, la aproape doi ani dupa aceasta, trebuie sa ne spunem la revedere, iar cei trei copii ai nostri vorbesc deja despre a merge in Romania pentru a-l vedea pe cel pe care il vad ca pe un frate mai mare al lor. Deci ceea ce il face exceptional este ca noi speram sa avem pe cineva de incredere, cinstit, cu o atitudine pozitiva, simtul aventurii si al distractiei si care sa poata totusi sa faca fata si sa raspunda diverselor nevoi ale copiilor, sa le impuna respectul, sa pregateasca o alimentatie corecta si consistenta, dar diversificata, sa aiba grija de animalele noastre – cai, caini, pui, iepure si porcusor de Guineea – sa asculte muzica, sa stie matematica, sa participe la lectiile de inot, sa aibe prieteni, si sa se asigure ca copii nostri sunt acolo unde trebuie si fac ceea ce trebuie, iar Alex s-a descurcat cu toate acestea, plin de entuziasm si foarte usor.

El a devenit un model pentru baietii nostri, incurajandu-le interese pe care noi nici nu le cultivasem pana atunci. Ne-a invatat si pe noi din cunostintele sale legate de computer si tehnologie, si mai presus de toate, ne-a deschis ochii cu privire la arta si muzica, pasiunile sale. Si asta nu este o trasatura negativa.

S-a descurcat cu limba engleza cu o usurinta incredibila, atat in scris cat si oral si chiar cu umorul nostru britanic ironic.

A mers mai departe de datorie, acordandu-ne si din timpul sau liber. Exemplele in acest sens sunt multiple, dar pot da cateva care ilustreaza perfect acest lucru – a condus un stand de pictura faciala la scoala copiilor si a aparut in presa locala; s-a oferit sa fie Mos Craciun la scoala; a desenat la sarbatoarea satului pe tema Lord of the Rings; s-a implicat in cea de-a treia nunta a mamei mele; a organizat petrecerea de 40 de ani a sotului meu, etc.

Serios vorbind, unul dintre copiii nostri este dislexic, iar sprijinul pe care el i l-a acordat fiului nostru a fost de nepretuit si instructiv.

Asa ca a devenit un membru apropiat al familiei, care a catigat increderea tuturor si s-a implicat in grijile si problemele din vietile fiecaruia dintre noi. Pastrand totusi respectul pentru intimitatea fiecaruia, am abordat si discutat probleme din punctul de vedere al fiecaruia, ajungand la dezbateri si reflexii interesante.

In timpul pe care l-a folosit pentru el si-a dezvoltat interesele artistice si, dupa ce a intrat in competitia locala „Art on the Railings”, a avut si prima ocazie de a-si expune lucrarile cu succes in Marea Britanie. Aceasta l-a adus in legatura cu persoane care l-au ajutat sa-si dezvolte aptitudinile legate de interesul sau pasionat pentru arta. Increderea primita astfel l-a facut sa-si deschida propriul web site, recent.

Am observat si faptul ca Alex a fost un priten bun si de nadejde pentru alti au-pair din zona.

Vom da o petrecere mare cu toti prietenii nostri si cu familia, pentru a ne lua la revedere si a-i multumi! Ne-am bucurat cu totii de o experienta culturala bogata si diversa, odata cu sederea lui Alex aici. El a fost de un ajutor incredibil, ceea ce a reprezentat un beneficiu reciproc, imbogatind vietile fiecaruia dintre noi. Romania este acum destinatia noastra de vacanta, iar Marea Britanie este a lui”.

 
Sfinte moaste in biserica Parohiei „Sfantul Grigorie Teologul" din OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 27 March 2006
Providenta a facut ca, de foarte putin timp, biserica Parohiei "Sfantul Grigorie Teologul" din Olanda sa posede Sfinte moaste de martiri din secolul al VII-lea dupa Hristos.

Mai exact, biserica parohiala are, in posesia ei, fragmente (particele) din Sfinte moaste ale monahilor ucisi pentru credinta crestina de catre persi, in anul 614, chiar in biserica de pe Muntele Maslinilor, din apropierea Ierusalimului. Sfintele moaste ale martirilor din 614 se afla depuse, in prezent, in biserica Manastirii Katamonas din Ierusalim. Iar de acolo, de la Manastirea Katamonas, au fost aduse particele din Sfintele moaste ale acelor martiri in biserica Parohiei „Sfantul Grigorie Teologul” din Olanda, in anul 2005, prin demersurile intreprinse de doamna enoriasa Patricia Radu.

Din initiativa preotului paroh a fost comandata o masa (postament), in lemn masiv de stejar, sculptat, in Maramures, in care sa fie incastrat relicvariul cu Sfintele moaste primite. Masa comandata a si ajuns in biserica parohiala Vineri, 27 ianuarie, 2006, cand a fost si sfintita si stropita cu Aghiazma de catre preotul paroh si de cei doi frati ai sai, preotii profesori universitari, Nicolae si Leon Dura, inainte de oficierea Sfantului Maslu savarsit atunci. Prea Cucernicii Parinti, Nicolae si Leon, venisera din Romania pentru sarbatorirea Hramului si a celor 25 de ani de existenta ai Parohiei "Sf. Grigorie Teologul" din Olanda. Cu ajutorul Domnului, relicvariul cu Sfintele moaste a fost incastrat in masa (postament). De acum, enoriasii parohiei „Sf. Grigorie Teologul” au, spre venerare, propriile lor Sfinte moaste. Costul mesei, de 250 de euro, a fost achitat de d-na Ecaterina Fineriu, prima enoriasa, ca vechime, a parohiei. Cert este ca Parohia "Sfantul Grigorie Teologul" din Olanda este, din cate cunoastem, unica din toata diaspora ortodoxa romana europeana - cel putin - care s-a invrednicit sa aiba Sfintele sale moaste, fapt pentru care enoriasii si preotul fondator si paroh al acesteia sunt bucurosi si aduc Slava si multumire Domnului.

Fie ca Sfintii martiri, din ale caror Sfinte moaste are si biserica Parohiei "Sfantul Grigorie Teologul" din Olanda, sa intareasca credinta crestina ortodoxa a enoriasilor ei, precum si a acelor care, in trecere, ii vor cinsti in aceasta. Amin!

(Pentru Romanian Global News, preot paroh Prof. Dr. Ioan Dura, protopopul Olandei si Belgiei flamande (Flandra)).

 
Prezente romanesti in cadrul Zilelor Francofoniei la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 27 March 2006
Ambasada Romaniei  participa in perioada 21-31 martie, la evenimentul „La Quinzaine de la Francophonie” organizat de Institutul Franco-Portughez din Lisabona impreuna cu alte cateva ambasade din tari francofone: Belgia, Canada, Elvetia, Maroc, Tunis, Luxemburg, Andorra.

Manifestarile propuse de tara noastra acopera mai multe domenii de reprezentare artistica, de la muzica, teatru, expozitie de carte si artizanat, pana la cinema si gastronomie. Astfel Romaniei ii sunt dedicate doua zile, respectiv 27 si 30 martie, intitulate Dia da Romenia, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Lisabona. Cu acest prilej va fi prezentata pelicula „Occident” in regia lui Cristian Mungiu si un recital de pian si fagot in interpretarea solistilor Ilinca Dumitrescu si Vasile Macovei. Reamintim ca cei doi muzicieni romani au mai sustinut un concert in ziua de 23 martie a.c. in Lisabona unde s-au bucurat de aprecierea si aplauzele entuziaste ale publicului lusitan, concert organizat impreuna cu Institutul de Comunicare Sociala in cadrul ciclului intitulat „Mostenirea Culturala Europeana”.Repertoriul concertelor din Portugalia contine lucrari de W.A. Mozart, Marcel Mihalovici, George Enescu, Ion Dumitrescu si Camille Saint-Saens.          

In ziua de 30 martie va avea loc reprezentatia in limba franceza a spectacolului „Scaunele” de E. Ionescu in interpretarea trupei de teatru DAYA.

Zilele Francofoniei se vor incheia cu un mic festival gastronomic la care tarile participante vor fi prezente cu preparate nationale specifice insotite si de o degustare de bauturi traditionale.

 
Amintiri despre Romania Mare in dialog romano-germanPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :185
Monday, 27 March 2006

In organizarea Cercului Cultural Romano-German din Koln, “Dialog”, condus de Alexandru Timosenko a avut loc duminica, 26 martie, prezentarea cartii autoarei Elisabeth Axmann-Mocanu, “Durmuri, orase, amintiri”, transmite, pentru Romanian Global News, Augustin Ostace din Koln.

Nascuta in zona orasului Cernauti din Bucovina interbelica, autoarea povesteste idilica lume a Romaniei Mari, interrelatiile entice dintre germani, romani si evrei, relatii profound tulburate de ororile razboiului si apoi de regimul dictatorial comunist adus de armata rosie. Extrem de emotionante au fost paginile citite, povestite, traite, despre interzicerea limbii germane, franceze si engleza la Universitatea din Cluj – Klausenburg, drama eliminarii de la catedra a profesorului filozof Lucian Blaga, exmatricularile pe baze entice, inchisorile comuniste, anchetele securitatii, deportarea sasilor si svabilor la munca fortata, atat din Romania cat si din Uniunea Sovietica. Povestile despre drumul de-a lungul si de-a latul Romaniei, cunostinta cu oameni de diverse calitati si caractere au dat seri o nota profund emotionala si chiar romantica, pe alocuri. 

 
Donatii pentru cimitirele de onoare din Basarabia si UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Monday, 27 March 2006

{mosimage}Dupa apreciatul concert de muzica folk „Cantul Neuitarii”, duminica, 26 martie, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, in colaborare cu Fundatia Culturala „Om Bun“, a organizat la Sala „Mihail Jora“ a Societatii Romane de Radiodifuziune concertul extraordinar de muzica veche taraneasca „Grigore Lese si invitatii sai“.

{mosimage}La acest spectacol, de o inalta tinuta artistica si in prezenta unei sali pline, cunoscutul artist Grigore Lese a interpretat melodii inedite de razboi si catanie care au introdus spectatorii in atmosfera satului traditional romanesc. Fondurile obtinute cu acest prilej – din vanzarea biletelor – vor fi folosite pentru lucrari de reabilitare a unor opere comemorative de razboi din Romania si pentru continuarea proiectelor de reconstructie a unor cimitire de onoare din Republica Moldova si Ucraina.

La initiativa Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni si in baza parteneriatului de colaborare semnat pentru acest eveniment, in holul Salii Radio s-a amenajat o urna in care spectatorii au putut face donatii pentru proiectele ONCE-ului dar si ale FNRP. Prin organizarea unor astfel de evenimente, ONCE urmareste sensibilizarea si atragerea societatii civile si a opiniei publice in actiunile de comemorare si de pastrare a unei atitudini de respect fata de cei care s-au jertfit pentru tara.

 
25.000 de cereri pentru sezonieri in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :292
Monday, 27 March 2006
Angajatorii italieni au prezentat, cu ocazia decretului Flussi 2006, 25.000 de cereri pentru muncitori sezonieri din tari din afara Uniunii Europene.

Cea mai mare parte a cererilor a venit din partea asociatiilor de profil. „Din partea asociatiilor de profil au fost prezentate peste 15.000 de cereri in data de 14 martie, iar alte 5.000 de cereri in zilele urmatoare. Evident, vom continua sa le primim pe intreaga perioada a anului, si le vom da drumul in momentul in care angajatorii au efectiv nevoie de mana de lucru”, a declarat responsabilul pentru politici laborale al Federatiei italiene a agricultorilor, Coldiretti, Romano Magrini, citat de portalul Stranieri in Italia.

Anul acesta cea mai mare parte a angajatorilor de sezonieri a fost scutita de stresul statului pe la cozi. Ei au putut sa-si depuna cererile, chiar inainte de data de 14 martie,  pe langa asociatiile de profil, care le-au putut trimite prin internet. Procedura a putut fi realizata gratie unui soft care a reunit aproximativ 2.000 de birouri ale asociatiilor active din domeniul agriculturii si din turism, cu Ministerul de Interne.

Serviciul a fost gratuit, dar rezervat asociatiilor din domeniu. Ceilalti interesati au putut sa-si depuna cererile direct la oficiile postale. „Estimam ca de la poste, au plecat maxim 5.000 de cereri”, a subliniat Coldiretti, care a adaugat ca deocamdata numarul total de cote alocate de decretul Flussi, 50.000, pare suficient pentru a satisface cererile. „Daca mai tarziu, cotele de intrare se vor epuiza, Guvernul va putea autoriza altele, gratie unei proceduri de urgenta”. 

 
Doneaza o carte pentru scolile din Giurgiulesti – judetul CahulPDF Print E-mail
Giurgiulesti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :239
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Astazi ar trebui sa fie moment de sarbatoare pentru toti romanii insa apelurile de sprijin pentru romanii din Basarabia sunt din ce in ce mai numeroase, iar eforturile pe care Guvernele Romaniei le-au facut in aceasta directie se dovedesc mereu insignifiante sau prost gestionate.

{mosimage}Cum se face ca dupa raportarea a miliarde de lei cheltuite din fonduri publice pentru publicarea de carte romanneasca, aceasta sa nu ajunga in bibliotecile scolilor romanesti? Ne intrebam si vom intreba curand si oficialitatile insa pana atunci publicam un apel al Agendei Locale 21 din localitatea Giurgiulesti.

 

Stimati romani de pretutindeni,

Numele meu este Irina Cirjeleanu si sunt membra la Agenda Locala 21 din localitatea Giurgiulesti, judetul Cahul, situata in Republica Moldova, activand ca formatoare de proiecte si voluntara in cadrul acestei organizatii non-profit.

Proiectul Agenda Locala 21 in Moldova, coordonat de Guvern si implementat de Oficiul Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a fost lansat in noiembrie 2001. Acest proiect este orientat spre consolidarea rezultatelor Proiectului Moldova 21 si oferirea de asistenta comunitatilor locale in elaborarea si implementarea Agendelor Locale 21. Proiectul este implementat prin intermediul retelei Unitatilor de Coordonare Agenda Locala 21 Soroca, Orhei, Lapusna, Seliste, Valcinet, Floresti, Sanatauca, Verjeni, Mindresti, Carpineni, Ciuciuleni, Burlacu, Cahul si Centrul de Resurse si Asistenta Agenda Locala 21 Ungheni. Agenda Locala 21 are la baza trei principii majore: integrarea valorilor si mecanismelor de dezvoltare durabila in politicile si actiunile autoritatilor locale, consultarea si implicarea cetatenilor in procesul decizional la nivel local, promovarea si dezvoltarea parteneriatelor dintre sectoare.

In cadrul Agendei Locale 21 sunt dezvoltate si implementate planuri locale de dezvoltare de lunga durata, in baza proceselor de consultare a comunitatii si parteneriatelor eficiente dintre beneficiarii comunitatii (a se vizita si sit-urile http:// la21.undp.md/moldproj.htm?lang=rom si www.la21.undp.md pentru informatii suplimentare).

Intentia mea este sa realizez si sa duc la bun sfarsit proiectul “O Carte pentru Basarabia” ce are ca scop dotarea cu carti in limba romana a bibliotecii Liceului Teoretic “Mihail Sadoveanu” din satul Giurgiulesti (localitate de frontiera cu municipiul Galati), actiune ce ar putea fi organizata prin donarea unei carti sau daca este posibil a mai multor carti, din partea editurilor din Romania, a bibliotecilor, a diferitor organizatii si fundatii ONG, a redactiilor de la diverse ziare, reviste de limba romana, scoli, licee, universitati, primarii cat si din partea iubitorilor de neam romanesc care pot ajuta o biblioteca, as putea spune “sarmana” in carti scrise in limba romana, lipsesc multi autori clasici romani in detrimentul unui fond de carte in limba rusa, ca urmare a perioadei de “colonizare” culturala din timpul existentei Republicii Moldova sub imperiul  sovietic si in care istoria a fost mai aspra decat s-ar fi cuvenit.  

Agenda Locala 21 Giurgiulesti, echipa de profesori de limba romana cat si comunitatea de parinti ai elevilor acestui liceu  v-ar fi deosebit de recunoscatori daca ati putea face un mic efort spre a ne adresa o carte, o revista, un ziar ca sa putem fi cat mai la curent cu sufletul literar romanesc, cu informatii actualizate din Romania care ar trebui sa fie intregita si prin adaugarea Basarabiei.

 

Va multumim cu o deosebita afectiune culturala si asteptam raspunsuri intru ecouri de neam romanesc,

Agenda Locala 21 Giurgiulesti

Adresa de contact este: Cirjeleanu Irina, Agenda Locala 21 Giurgiulesti, (la Primaria Giurgiulesti) Sat Giurgiulesti, judetul Cahul, Republica Moldova

Tel:  +373.293.712.47
Fax: +373.293.713.78

E-mail: cartebasarabia@yahoo.com

 
Filmele lui Cristi Puiu se vad si in OntarioPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 27 March 2006
Cinemateca din Ontario, inclusa in Festivalul International de Film de la Toronto, va prezenta in cadrul sezonului sau de primavara, care se desfasoara in perioada 17 martie-6 mai, o analiza a filmelor lui Cristi Puiu.

Aceasta va fi inclusa in sectiunea „Film Now” si va putea fi vizionata in intervalul 31 martie-2 aprilie. Desi regizorul roman s-a facut cunoscut pe plan mondial cu ajutorul multi-premiatului „Moartea domnului Lazarescu”, cinefilii canadieni au acum ocazia sa vada si alte realizari de exceptie ale acestui cineast roman, precum „Marfa si banii”, care va fi difuzat sambata, 1 aprilie, de la ora 18:30, sau „Un cartus de Kent si un pachet de cafea”, care va preceda proiectia de mai sus. Totodata, vineri, 31 martie, si duminica, 2 aprilie, Lazarescu va putea fi revazut la randul sau de publicul canadian, care a mai putut sa asiste la proiectia acestui film si in toamna anului trecut, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Proiectiile vor avea loc la  AGO’s Jackman Hall,  317 Dundas Street West (intrarea de pe McCaul Street), Toronto, fiind destinate unui public cu varsta mai mare de 18 ani. Biletele se pot achzitiona de la casa de bilete situata la adresa Manulife Centre, 55 Bloor Street West (intrarea din nord, cladirea principala).

 
„Pelerinajele” lui Razvan Popovici, pe scena din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :172
Monday, 27 March 2006
Violistul Razvan Popovici inaugureaza luni, 27 martie, la Munchen, o serie de concerte si recitaluri intitulata „Pelerinaje” si initiate chiar de catre acest muzician roman.

Primul concert se desfasoara la Biserica Preasfintei Curti din Munchen si ii este dedicat lui Walter Braunfels, o figura respectata a scolii componistice germane din primele decenii ale veacului trecut si unul dintre numerosii artisti al caror destin a fost marcat in mod dramatic de nazism, informeaza postul national muzical de radio. Pe scena germana vor urca soprana Marlis Petersen, pianista Diana Ketler si Ansamblul „Raro”- din care fac parte violonistii Remus Azoitei, Corinne Chapelle, violistul Razvan Popovici, violoncelistii Mari Endo, Bernhard Hedenborg si flautistul Olivier Tardy. Acestia vor interpreta paginile semnate Walter Braunfels: Ciclurile de lieduri „Cantece romantice” op. 58, „Cantece japoneze” op. 62, Cvartetul de coarde op. 60 si Cvintetul de coarde op. 63.

 
Ambasada Romaniei la Washington, la Seara FrancofonieiPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :228
Monday, 27 March 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei la Washington a participat vineri, 24 martie, la un eveniment desoebit intitulat “Grande Soiree de la Fracophonie”, care a fost gazduit de misiunea diplomatica franceza din capitala americana.

{mosimage}Reprezentantii tarii noastre au sustinut la aceasta manifestare o scurta prezentare pe tema intrunirii respective, organizata cu prilejul Zilei Internationale a Francofoniei. Publicul a putut sa descopere pe parcursul expunerii particularitatile tarii noastre si legaturile existente intre acest stat balcanic si francofonie, precum si pe cativa dintre exponentii cei mai de seama ai acestor legaturi, Constantin Brancusi, George Enescu si Eugene Ionesco, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Expunerea a fost completata de o prezentare video a frumusetilor naturale ale Romaniei si a preparatelor culinare specifice sau a soiurilor de vin atat de renumite pe plan international. Totodata, prietenii francofoniei care au luat parte la aceasta actiune s-au intalnit cu ambasadorul roman Sorin Ducaru si au discutat despre evenimentele romanesti ce vor avea loc in luna septembrie la Bucuresti, cand se va desfasura  Summit-ul International al Francofoniei.

 
37 de ani de activitate pentru „Apozitia” din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :153
Monday, 27 March 2006
Societatea Culturala Romano-Germana „Apozitia” din Munchen se va intalni cu membrii si simpatizantii sai si la sfarsitul lunii in curs, vineri, 31 martie, prilej cu care va sarbatori 37 de ani de la infiintare.

Momentul festiv va avea loc la Centrul Cultural Roman, Kreuzstr. 16, de la ora 18:00, si va fi marcat prin evocarea lui Matei Chihaia: „Relatia intre literatura si cinematografie in lumea contemporana”, dar si prin prezentarea aparitiilor recente ale lui Gelu Ionescu si Emanuel Banu, informeaza asociatia romaneasca.

 
Ansamblul „Martisor”, in spectacol la Festivalul Multicultural din WaterlooPDF Print E-mail
Waterloo, Canada/Romanian Global News
Accesari :181
Monday, 27 March 2006
Ansamblul romanesc „Martisor” va evolua joi, 30 martie, si vineri, 31 martie, de la ora 19:00, in cadrul Festivalului Multicultural anual al Institutului Studentesc Waterloo, din provincia canadiana Ontario.

Membrii ansamblului, Andrei Balulescu, Leanne Hou si Yingbo Chen la vioara, Mihai Nica la clarinet, David Wang la trompeta, Will Ma la pian si Ion Damian la chitara si vocal, vor interpreta o suita de melodii populare romanesti, urmand sa intre in spectacol in jurul orei 19:15, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Unul dintre membrii ansamblului, Ion Damian, este profesor de inginerie computerizata la institutia de invatamant superior din Canada si ii asteapta cu drag pe toti compatriotii sai la aceasta manifestare, mai anunta ARC.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions