Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Traian Basescu, prezent la Forumul romano-chinez de la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :370
Tuesday, 28 March 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat marti, 28 martie, la deschiderea lucrarilor Forumului economic romano-chinez care s-a desfasurat la Beijing, organizat cu prilejul vizitei de stat, efectuata in Republica Populara Chineza la invitatia omologului sau, Hu Jintao.

Seful statului roman a aratat ca Romania a inregistrat in ultimii sase ani un ritm de crestere economica intre 4,1-8,4 la suta, avand astfel una din cele mai dinamice dezvoltari din Europa. Totodata, seful statului a mentionat rapoartele Bancii Mondiale si BERD care remarca faptul ca mediul de afaceri romanesc este unul dintre cele mai favorabile din Europa, nivelul coruptiei scazand drastic in ultimii ani.

Pe de alta parte, presedintele Basescu a aratat ca exista si un aspect mai putin placut, respectiv birocratia statului care „inca nu a ajuns sa fie in acord cu realitatile Romaniei, oamenii de afaceri avand inca probleme in rezolvarea solicitarilor lor”. Seful statului si-a continuat interventia aratand ca Romania poate reprezenta pentru China, prin dezvoltarea investitiilor directe in tara noastra, o oportunitate de a investi intr-un stat membru al UE. Totodata, prin acordurile de liber schimb cu SUA si Canada, Romania poate fi un „pod de intrare atat in UE, cat si in SUA si Canada”, a mai adaugat presedintele Basescu.

Totodata, presedintele tarii a subliniat ca relatiile politice dintre cele doua tari pot stimula dezvoltarea relatiilor economice aratand ca cei 55 de ani de cooperare bilaterala sunt „parte din zestrea cu care Romania intra in UE”. „Romania are o traditie in relatiile cu China care s-a construit cu rabdare si care a determinat un nivel inalt de incredere intre politicienii celor doua tari. Bizuiti-va pe Romania ca pe un partener de nadejde”, a declarat presedintele Basescu.

 Seful statului a precizat ca in prezenta presedintelui Chinei, Hu Jintao se va semna in aceeasi zi un Acord in domeniul vamal care va facilita accesul marfurilor chinezesti pe piata romaneasca. De asemenea, presedintele Basescu a spus ca se are in vedere, cu respectarea legislatiei UE, simplificarea acordarii procesului vizelor pentru oamenii de afaceri chinezi, informeaza Presedintia Romana.

 
Premiul Israel 2006 revine unui muzician originar din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 28 March 2006
Dirijorul Mendi Rodan, originar din Romania, va primi Premiul Israel pentru acest an.

Potrivit Isro-Press, Mendi Rodan indruma de peste patru decenii studentii de la clasa de compozitie si dirijorat a Academiei de Muzica din Ierusalim. Dirijorul a creat si condus un numar apreciabil de orchestre, intre care si "Orchestra Tzahalului" - a Armatei - unde si-au facut ucenicia numeroase vedete de azi ale orchestrelor simfonice israeliene. Laureatul a condus orchestrele simfonice ale Radioului israelian, din Rishon Letzion, a fost director muzical al Orchestrei simfonice nationale din Belgia, Orchestrei simfonica Atlanta din Statele Unite ale Americii, este presedintele orchestrei si clasei de dirijorat si compozitie la Rochester University New York

De asemenea, s-a anuntat oficial ca si prof. Gerald Blidstein de la Universitatea Tel Aviv primeste in acest an Premiul Israel la sectiunea  "Gandire evreiasca". Laureatul lucreaza in cadrul Departamentului "Goldstein Goren" dedicat gandirii evreiesti din cadrul universitatii telaviviene. Anuttul acordarii distinctiei a fost facut de deputatul Meir Shitrit, ministrul Educatiei, Culturii si Sportului. Premiul va fi inmanat in cadrul unei ceremonii speciale ce va avea loc la 3 mai 2006, de Ziua Independentei. Departamentul universitar dedicat "gandirii evreiesti" poarta numele lui Goldstein Goren, informeaza Prompt Media.  

 
Program prelungit pentru ridicarea permiselor de muncaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Tuesday, 28 March 2006
Datorita cresterii numarului de solicitanti de permise de munca, conducerea Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca a luat decizia de a prelungi, incepand cu data de 3 aprilie 2006, programul cu publicul al Biroului de Permise de munca. Astfel, in zilele de marti si vineri – solicitantii se pot prezenta la sediul OMFM, etaj 3, camera 271, orele 9.00 – 16.00, pentru a ridica avizele si permisele de munca si in zilele de luni si joi – solicitantii vor putea depune cererile de obtinere a avizelor si permiselor de munca la sediul OMFM, etaj 2, camera 151, orele 9.00 – 16.00.

Potrivit Prompt Media, pentru inregistrarea cererilor se va urmari ca dosarul sa contina toate documentele prevazute de lege, fara a fi insa analizate. Cererile vor fi analizate din punct de vedere al continului in zilele alocate solutionarii, conform termenelor legale, respectiv de 15 zile lucratoare pentru cererile de aviz si zece zile lucratoare pentru cele de acordare/prelungire permise de munca. In cazul in care se constata ca dosarul nu este complet din punct de vedere al continutului, angajatorul va fi instiintat in scris, urmand ca termenul legal de solutionare sa curga de la data prezentarii documentatiei in forma completa.

 
Romania vazuta prin ochi americani – John Sorensen la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 28 March 2006

Directorul fondator al Proiectului Enescu, John Sorensen va sustine luni, 3 aprilie, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, o conferinta pe tema „Romania through American Eyes: A Cultural Perspective” (Romania vazuta prin ochi americani – O perspectiva culturala”).

John Sorensen, regizor, scenarist si producator, a realizat, printre altele, documentarele "The Andy Warhol Robot", "Hometown Movies", "Midsummer,", programele radio "The Children's Champion" si "'Aunt Willa' and the Menuhins". Este autorul cartii „Our Show Houses" (HCHS, 1990), o istorie culturala a cinematografelor din Grand Island.

Proiectul Enescu, condus din 2004 de John Sorensen, are ca scop familiarizarea publicului cu viata si opera lui George Enescu si cu contextul cultural romanesc. Prima actiune de mare anvergura a constat in initierea unei serii de manifestari pentru Biblioteca Publica din New York, organizate in luna mai 2004, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, sub titulatura Romaniana. O componenta a proiectului este seria de emisiuni radiofonice Povestirile lui Enescu, emisiuni care vor fi difuzate de WFMT Radio Network in toata lumea, marcand 125 de ani de la nasterea lui Enescu. John Sorensen este producatorul, regizorul si scenaristul acestei serii, la realizarea careia contribuie colegi si prieteni cunoscuti ai lui Enescu, cum ar fi pianistul Lory Wallfisch si muzicianul indian Ravi Shankar. Un alt demers al lui John Sorensen vizeaza crearea unei Aliante Nationale ENESCU in Statele Unite. Alianta va aduce un omagiu legaturii dintre Romania natala si refugiul creativ al compozitorului in Statele Unite.

 
Pictura interbelica romaneasca, in expozitie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Tuesday, 28 March 2006
Aproximativ 130 de lucrari semnate de personalitati marcante din pictura romaneasca sunt incluse in „Salonul oficial interbelic", manifestare care va fi deschisa la Teatrul National din Bucuresti pana pe 13 mai.

Picturile sunt expuse in cadrul Galeriei Pogany de la institutia teatrala romaneasca si apartin pictorilor Tonitza, Pallady, Iser, Darascu, Teodorescu-Sion, Marinescu Valsan, Ressu, Sabin Pop, Scweitzer-Cumpana, Tipoia, George Tomaziu, Tuculescu, Eugen Dragutescu si Victor Brauner, informeaza TVR. Lucrarile au o valoare cuprinsa intre cateva sute si cateva zeci de mii de euro pentru fiecare in parte. Expozitia se va incheia printr-o licitatie ce urmeaza sa aiba loc in ultima zi a manifestarii, la sediul galeriei.

 
Prima editie a Primaverii Culturale Bucurestene la startPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Tuesday, 28 March 2006
Primaria Municipiului Bucuresti, prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei, va organiza in perioada 27 martie-15 mai un eveniment menit sa reliefeze identitatea culturala a Bucuresti-ului si al integrarii sale in circuitul capitalelor culturale europene, intitulat Primavara Culturala Europeana.

Aceasta va include evenimente culturale internationale importante, precum Festivalul International de Film B-Est (40 de filme - productie 2005, 30 de invitati straini - producatori, tineri cineasti, personalitati de valoare ale cinematografiei mondiale: Krysztof Zanussi, Manoel de Oliveira, Pupi Avati, Mika Kaurismaki), Festivalul International Shakespeare (5 prestigioase trupe de teatru din Moscova, Vilnius, Tokyo, Tel Aviv, Budapesta; mari regizori - Declan Donnellan, Oskaras Korshunovas, Silviu Purcarete), Festivalul Jeunesses Musicales (concerte de muzica clasica, de jazz, blues si pop precum si Concursul International de Interpretare, Master-classes pentru pian si clarinet, Gala Laureatilor) sau Jazzy Spring Festival (3 zile de recitaluri ale maestrilor jazz-ului romanesc: Johnny Raducanu, Marius Pop, Teodora Enache, Garbis Dedeian, invitati din Turcia, Anglia, SUA, Franta, workshop-uri, concerte, improvizatii tip Jam Session, lansari de albume si de carte, expozitie foto cu tema „Jazz sub Ceausescu”). Din program nu vor lipsi East Euro Dance Window (work-shop de dans contemporan, realizat de Sergiu Anghel si Krisztina de Chatel - Olanda – finalizat cu spectacolul coregrafic „Change”) sau Turneul Piccolo Teatro din Milano (5 reprezentatii ale spectacolului de commedia del arte „Arlechino”), informeaza onlinegallery.ro.

 
Festival de Teatru Francofon la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :148
Tuesday, 28 March 2006
Centrul Cultural Francez din Cluj invita, in perioada 30 martie - 12 aprilie, la Festivalul de Teatru Francofon, gazduit de Teatrul National din Cluj si de Teatrul Maghiar.

Din programul Festivalului fac parte „Histoire du soldat”, versiune teatru la masa, un spectacol in limbile franceza si romana, avandu-i in distributie pe Hedi Tillette de Clermont Tonnerre si Adriana Butoi. Spectacolul se va juca joi, 30 martie si vineri, 31 martie, la Teatrul National Cluj, sala Euphorion, ora 19.00.L'histoire du communisme racontee aux malades mentaux” - un spectacol in limba franceza, pe textul lui Matei Visniec si regia semnata de Marie Beldiman d'Orval, este programat pentru joi, 6 aprilie, de la ora 19.30, la Teatrul National din Cluj, Sala Euphorion. Programul festivalului va mai aduce in fata publicului si celebra productie „Stop the Tempo”, pe un text de Gianina Carbunariu, un spectacol in limba franceza, ce se va juca miercuri, 12 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Maghiar.

 
Bilete securizate pentru meciul de Cupa UEFA Rapid- SteauaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :152
Tuesday, 28 March 2006
Imprimeria Nationala a securizat biletele pentru meciul Rapid- Steaua din sferturile de finala ale Cupei UEFA din data de 30 martie, astfel incat accesul pe stadionul din Giulesti va fi posibil doar dupa verificarea autenticitatii biletelor de catre specialistii Imprimeriei Nationale.

In acest scop, laboratorul mobil al Imprimeriei, dotat cu aparatura de inalta performanta, se va deplasa la stadion. In premiera pentru Romania la un asemenea eveniment, in toate punctele de acces ale stadionului, specialistii nostri vor verifica direct biletele, alaturi de organele de ordine si paza , informeaza Imprimeria Nationala. Nivelul de securizare al tichetelor realizate de CNIN este foarte inalt, astfel incat orice incercare de contrafacere va fi depistata de specialistii CNIN.

Compania Imprimeria Nationala, in calitatea sa de producator cu titlu de exclusivitate a hartiilor de valoare de natura timbrelor, banderolelor sau etichetelor utilizate la marcarea produselor supuse accizelor, formularelor tipizate cu regim special, certificatelor de trezorerie, bonurilor de tezaur, timbrelor fiscale, formularelor pe suport electronic este unul dintre factorii principali care contribuie la stabilirea, implementarea si ajustarea politicilor macroeconomice ale Ministerului Finantelor Publice.

 
Conform ultimelor rezultate romanii din Ucraina se consolideaza politicPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 28 March 2006

{mosimage}In Ucraina continua numararea voturilor pentru alegerile parlamentare desfasurate ieri 26 martie.

{mosimage}Cele 14 asociatii romanesti reunite in Uniunea Interregionala a Comunitatii Romanesti din Ucraina au avut candidati inclusi pe listele Partidul Regiunilor si prin rezultatele deja cunoscute au confirmat ca optiunea tactica de a candida pe listele Partidului Regiunilor a fost justa, majoritatea dintre candidatii romani reusind sa fie alesi in regiunile locuite de romani, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina. Mari sanse pastreaza in continuare si candidatul roman Ion Popescu pentru Rada Suprema, in cazul in care tendintele actuale se mentin, acesta avand un loc asigurat in Parlamentul de la Kiev.

Pentru consiliul regional Cernauti, unde aproximativ 20% din populatie este romanofona,  si in  primele 14 pozitii au fost inclusi 6 romani, sunt deja confirmati candidatii independenti Vasile Tarateanu (Presedintele Senatului UI CRU) si Aurica Bojescu (Secretarul executiv al UI CRU) dar si omul de afaceri Ion Semeniuc din Boian si Mihail Galniceru din Voloca. Pe lista mai apare si Victor Cretu, Presedintele Comisiei de cenzori a UI CRU, dar care nu a fost inca confirmat. In aceeasi regiune Cernauti, din primii 20 de candidati din partea Partidului Regiunilor pentru consiliul raional Herta (in fostul Tinut Herta 93% din populatie mai este inca romaneasca) toti 20 sunt etnici romani si dupa rezultatele de pana acum toata lista are sanse sa treaca. Pentru consiliul raional Hliboca (Bucovina) dintre primii 20 de candidati (52% din populatie - romani) 16 sunt romani, printre care si Petru Posteuca si Presedintele CCS Dragos Voda (pozitia 3) care deja este confirmat ca deputat. Pentru consiliul raional Noua Sulita (in nordul Basarabiei si 4 comune romanesti bucovinene din raion – 64% din populatie sunt romanofoni) din primele 10 pozitii, 7 sunt romani. Dintre acestia face parte si Roman Seredenco, membru al Consiliului National al UI CRU (pozitia 6) dar si Train Semeniuc au fost deja confirmati, sanse mari avand si restul listei. In raionul Storojinet (Valea Siretului-Bucovina), unde 37% din populatie este alcatuita din romani, in primele 5 pozitii au fost inclusi 3 romanofoni, intre care si Vitalie Popescu, membru al Consiliului National al UI CRU (pozitia 1) care a fost deja confirmat. Pentru consiliul orasenesc Cernauti (7% - romani) pe pozitia 2 a candidat Nicolae Voronca, membru al consiliului de conducere al filialei orasenesti Cernauti a UI CRU, care a fost deja confirmat Pentru Consiliul regional Transcarpatia (Maramuresul istoric, unde romanii constituie circa 3% din populatia regiunii, oficial circa 32.000 persoane) pe pozitia 14 a candidat Ion Botos din Apsa-de-Jos, Presedintele Uniunii Romanilor din Transcarpatia Dacia, membru al Consiliului National al UI CRU, care a fost deja confirmat. In primele 5 pozitii pentru consiliul raional Teceu (circa 20.000 romani) a candidat Mihai Opris, directorul scolii romanesti din Slatina, care a fost deja ales dupa rezultatele de pana acum.

In Sudul Basarabiei, adica regiunea Odesa, de asemenea sunt confirmate o mare parte a candidatilor romani aflati de pe listele UI CRU.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, pana in prezent au fost numarate 67% la suta din buletinele de vot. Dintre acestea, pentru Partidul Regiunilor au votat 30,14 la suta, pentru blocul condus de Iulia Timosenko – 22,43 la suta, pentru „Nasa Ucraina” – 15,21 la suta, pentru Partidul Socialist – 6,28 la suta, iar pentru Partidul Comunist – 3,55 la suta.

 
Primarii satelor din Dubasari se revolta impotriva afirmatiilor ambasadorului rusPDF Print E-mail
Dubasari, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Reprezentantii administratiei publice locale din satele raionului Dubasari aflate sub jurisdictia Chisinaului au facut publica luni, in cadrul unei conferinte de presa, o declaratie in care isi exprima „dezacordul categoric” fata de afirmatiile recente ale ambasadorului rus la Chisinau, Nicolai Reabov.

{mosimage}Declaratia a fost semnata de presedintele raionului Dubasari, Grigorie Policinschi, primarii satelor Molovata-Noua, Dorotcaia, Parata, Corjova, Cocieri, presedintele Asociatiei „Increderea”, Oazu Nantoi si de catre autorul cartii „O viziune din focarul conflictului de la Dubasari”, Vlad Grecu, originar din Dubasari. „Unitatile fostei armate a 14-a, aflate de la 1 aprilie 1992 sub jurisdictia Rusiei, laolalta cu mii de mercenari si elemente criminale trimise din Rusia, au distrus fragilele structuri ale Republicii Moldova in stanga Nistrului, au ucis sute de cetateni moldoveni. (...) Consideram ca incercarile Rusiei de a-si mentine influenta prin ocupatia militara a raioanelor de Est ale Republicii Moldova constituie o dovada a slabiciunii pozitiei acestei tari. Iar situatia actuala, cand regimul de la Tiraspol blocheaza premeditat activitatea intreprinderilor si a agentilor economici din regiune, confirma ca intreaga populatie din stanga Nistrului a devenit ostatica a politicii ostile a Kremlinului”, afirma semnatarii declaratiei.

Acestia solicita conducerii Republicii Moldova „sa dea dovada de competenta, fermitate si vointa politica in activitatea de decriminalizare si demilitarizare a raioanelor de Est”, iar Parlamentului - „sa rezilieze unilateral Memorandumul din 8 mai 1997, care din start a fost conceput in calitate de paravan al politicii de distrugere a statului moldovenesc”. De asemenea, primarii din Dubasari au solicitat Misiunii OSCE sa monitorizeze cu strictete respectarea drepturilor omului in regiune si sa informeze obiectiv comunitatea internationala despre crimele comise de separatistii la Tiraspol.

 
Analistii de la Chisinau cred ca Kievul va mentine aceeasi politica in privinta frontierei comunePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :494
Tuesday, 28 March 2006
Comentatorul politic Igor Botan considera ca „este putin probabil ca Ucraina sa-si schimbe vectorul politicii externe dupa alegerile parlamentare, stabilirea noului regim vamal la granita moldo-ucraineana fiind o decizie strategica a administratiei de la Kiev, pe care Ucraina o va mentine in vigoare”.

Botan a reamintit ca acest lucru a fost subliniat si de catre ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova, Petro Cialii, care a spus ca „oricare ar fi rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina, nu vor fi schimbari in ce priveste actualul regim vamal  la granita moldo-ucraineana”. Botan sustine ca indiferent de ce va fi dupa alegeri, politica externa ramane prioritatea exclusiva a presedintelui.

„Conform reformei constitutionale, seful statului numeste ministrii apararii si de externe, cat si directorul serviciului de securitate. Ucraina va mentine cursul sau de implementare a Planului de actiuni cu UE, care prevede solutionarea conflictului transnistrean cu suportul UE. Exista perspective destul de optimiste. Totusi, politica externa a Ucrainei este una specifica, de aceea, orice optimism trebuie sa fie exprimat cu precautie”, a subliniat Botan.

In opinia lui, exista posibilitatea refacerii „coalitiei oranj”, avand in componenta sa Blocul Iuliei Timosenko, Blocul „Nasa Ucraina” si Partidul Socialist. „Daca va fi formata aceasta coalitie, ea ar putea obtine, dupa redistribuirea voturilor formatiunilor care nu au trecut pragul electoral, peste 60 la suta din mandate, o majoritate confortabila”, considera Botan. 

De aceiasi parere este si politologul Oazu Nantoi, potrivit  caruia exista sanse mari pentru semnarea, in timpul apropiat, a unui acord cu privire la crearea coalitiei dintre Blocul Iuliei Timosenko, „Nasa Ucraina” si Partidul Socialist. „Daca e sa ne referim la continuitatea politicii Ucrainei in raport cu Republica Moldova, inclusiv problema transnistreana, nu sub aspectul standardelor duble, ci sub aspectul unei politici sincere si consecvente, atunci sansele sunt destul de mari, mai ales tinand cont de faptul ca fostul guvern condus de Iulia Timosenko a adoptat hotarari si ordonante privind stabilirea regulilor moldovenesti la frontiera moldo-ucraineana, inclusiv pe segmentul transnistrean. In situatia in care competentele sunt distribuite intre presedinte si parlament, am un optimism moderat in ce priveste comportamentul Ucrainei in raport cu problema transnistreana”, a conchis Nantoi.       
 
Scolarizarea tinerilor romani din afara frontierelor in RomaniaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :401
Tuesday, 28 March 2006
La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni), Ministerul Educatiei si Cercetarii, Directia Relatii Internationale, Compartimentul Romanii de Pretutindeni a comunicat oficial ca scolarizarea in invatamantul de stat a tinerilor de origine romana sau de cetatenie romana, avand domiciliul stabil in strainatate, se realizeaza anual, atat pe locuri de studii, fara plata taxelor de scolarizare si cu bursa, cat si fara plata taxelor de scolarizare si fara bursa.

Scolarizarea se desfasoara in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului Romaniei nr.689/1994, privind acordarea unor burse de studii, doctorat si specializare, altor forme de sprijin pentru tinerii de origine etnica romana sau pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate; Hotararii Guvernului Romaniei privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar respectiv; Metodologiei M.A.E. – M.Ed.C.  privind scolarizarea in Romania a tinerilor de origine etnica romana din tari invecinate (cu exceptia celor din Republica Moldova) si a cetatenilor romani cu domiciliul stabil in strainatate, pentru anul de invatamant respectiv, in invatamantul de stat, fara plata taxelor de scolarizare si cu bursa sau fara plata taxelor de scolarizare si fara bursa.

Departamentul pentru Relatiile  cu Romanii de Pretutindeni din M.A.E. comunica Metodologia M.A.E. – M.Ed.C. misiunilor diplomatice ale Romaniei din strainatate, in vederea informarii cetatenilor de origine romana cu domiciliul stabil in strainatate, privind: intocmirea dosarelor cu acte de studii (xerocopii / copii traduse si legalizate in limba romana ale actelor de studii); depunerea dosarelor cu acte de studii, anual, in perioada stabilita (iunie – august); comunicarea rezultatelor candidatilor admisi.

Informatii detaliate privind perioada de inscriere, precum si cererea de concurs pentru studii in Romania, urmeaza a fi publicate, anual, incepand cu luna mai, pe site-ul www.edu.ro/relatii internationale/romanii de pretutindeni. Cei care solicita inscrierea la studii universitare de licenta, incepand cu anul de invatamant 2006 – 2007, urmeaza a se adresa Ambasadei Romaniei din tara lor de resedinta/Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania pentru completarea dosarului cu urmatoarele acte de studii (in perioada legala de inscriere, iunie –august a.c.):

1.cererea de concurs pentru studii in Romania (urmeaza a fi publicata pe site-ul www.edu.ro/relatii internationale/romanii de pretutindeni, incepand cu luna mai);

2.copii traduse si legalizate in limba romana dupa foile matricole cu  situatia scolara pe ani de studii (invatamant secundar);

3.xerocopii dupa originalele foilor matricole cu situatia scolara pe ani de studii (invatamant secundar);

4.copie tradusa si legalizata in limba romana a diplomei de bacalaureat  sau echivalenta;

5.xerocopie dupa originalul diplomei de bacalaureat.

 
Noi reglementari pentru centrele telefonice pentru imigranti din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :305
Tuesday, 28 March 2006
Recent au intrat in vigoare in Lombardia noile reguli regionale privitoare la centrele de telefonie, activitati desfasurate in multe dintre casele cetatenilor extracomunitari.

Cu un simplu click pe acest link se poate descarca textul complet al noii legi – in limba italiana - (L.R 3 martie 2006, n.6, Norme pentru preluarea si managerierea centrelor de telefonie fixa), publicata in buletinul oficial regional din data de 7 martie, informeaza portalul Stranieri in Italia.

Cum se anticipa deja, aceasta noua lege acorda un rol fundamental Comunelor, care vor trebui sa caracterizeze zonele potrivite pentru deschiderea acestor centre, vor elibera autorizatiile si vor stabili orarele de functionare. Eliberarea autorizatiei de functionare va fi legata de disponibilitatea unei locatii care sa respecte anumite caracteristici legate de constructie, urbanistica, igienico-sanitare si de siguranta. Cel care intentioneaza sa deschida un phone center in Lombardia va trebui sa intruneasca si „normele morale” prevazute de legislatia in vigoare in materie de comert.

Fiecare comuna va caracteriza zonele teritoriale in care sa fie localizate phone center-ele, tinand seama si de disponibilitatile de parcare si de criteriile practice. Un centru de telefonie va trebui sa respecte standardele igienico-sanitare ale unei institutii publice, punand la dispozitia clientilor sai servicii de igiena.

Chiar si orarele de functionare si de lucru cu publicul vor fi stabilite de Comune. Vor fi autorizate maxim 13 ore in care centrul va putea fi deschis, intre orele 7 si 22, cu posibilitatea prelungirii programului pana la ora 24.00, cu aprobarea Comunei. Centrele de telefonie vor trebui sa fie inchise in zilele de duminica.

Centrele care functioneaza deja, in acest moment, vor avea la dispozitie un an pentru a-si pune activitatea in acord cu noua legislatie, iar dupa expirarea acestui termen, daca nu vor respecta standardele prevazute de lege vor fi obligate sa isi incheie activitatea. Politia locala va avea, in acest sens, sarcini de „supraveghere si control”.

 
Orchestra de muzica populara a Consiliului National al Romanilor la startPDF Print E-mail
Varset, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :189
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Sambata, 26 martie, la Varset, oras situat la poalele Carpatilor in Banatul sarbesc, orchestra de muzica populara romaneasca a Consiliului National al Romanilor din Serbia Muntenegru a sustinut primul sau concert.

{mosimage}Orchestra a fost formata in toamna anului trecut in majoritate din elevii si studentii romani de la liceele si academiile de muzica din Serbia si Romania, unii fiind si bursieri ai Consiliului National. Cu ei au lucrat sarguincios, Lucian Petrovici, dirijor al orchestrei si Petru Popa, coordonator aristic. In baza muncii depuse nu a lipsit nici rezultatul, astfel ca aceasta orchestra care numara 38 de membrii, dintre care 3 sunt tambalisti si 17 violonisti, a starnit aplauze frenetice ale spectatorilor la primul sau concert.

Dupa cum a martirisit Daniel Petrovici, presedintele Consiliului National al Romanilor din Serbia si Muntenegru, aceasta orchestra tinde se devina unica orchestra profesionista a unei minoritati din acest spatiu, bineinteles intrucat va fi sprijinita, asa dupa cum li s-a promis, de catre organele provinciale si republicane din Serbia. Orchestra va sustine concerte atat in localitatile romanesti din Banatul sarbesc cat si in unele localitati din Romania si va acompania solisti vocali si instrumentisti la Festivalul de muzica si folclor al romanilor din Voivodina, care anul acesta se va tine in localitatea Alibunar (Banatul sarbesc), in luna august. Se asteapta multe, avand in vedere potentialul artistic al membrilor orchestrei. Se speram ca vor reusi in nobila lor misiune.

(Pentru Romanian Global News, din Voivodina, a transmis Ionel Stoit)

 
Francofonia celebrata prin diverse actiuni si in insula Sri LankaPDF Print E-mail
Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :189
Tuesday, 28 March 2006
In perioada 15-20 martie au avut loc la Colombo, o serie de manifestari pentru marcarea Saptamanii Francofoniei si Zilei Internationale a Francofoniei.

In perioada 16-20 martie s-a desfasurat festivalul filmului din tarile francofone “Bonjour cinema!”, la Elphinstone Theatre, una dintre cele mai cunoscute sali de acest gen din Colombo. La data de 15 martie, chiar in prima zi a festivalului, (decizia deschiderii festivalului cu un film romanesc a fost luata de celelalte ambasade francofone in semn de apreciere a oraganizarii in acest an a sommet/ului francofoniei in Romania), a fost prezentat filmul “Binecuvantata fii, inchisoare!”, al regizorului Nicolae Margineanu, bine primit si apreciat de spectatorii prezenti in sala.

Tot in acest context, insarcinatul cu afaceri a.i, Aldea Nicolae, a fost desemnat sa rosteasca alocutiunile de deschidere a festivalului si a galei finale.

Pentru a marca “Ziua internationala a Francofoniei”, Ambasada Romaniei a invitat ambasadorii (sau inlocuitorii acestora) tarilor francofone precum si alte oficialitati participante la actiune, la un cocktail, prilej cu care a fost inmanat fiecarui sef de misiune, “Calendarul activitatilor  organizate de Comitetul national de Organizare a Sommet-ului din  Septembrie 2006”; s-au primit aprecieri deosebite referitor la activitatile preconizate a se desfasura si s-a reiterat pozitia puternica a Romaniei in cadrul francofoniei.

 
„Romania si Italia sunt amandoua patriile mele”PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :558
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Ana Caterina Morariu se bucura zilele acestea de succesul inregistrat de filmul in care este protagonista: „Il mio miglior nemico” („Cei mai bun dusman al meu”).

{mosimage}Filmul, cu incasari record in cinematografele italiene, are regia semnata de Carlo Verdone, iar din distributie mai fac partye acelasi Carlo Verdone si Silvio Muccino.  

Ana Caterina Morariu este nascuta in Cluj, in anul 1980, iar acesta nu este primul sau film de cinema. A mai jucat in „Chi ci ferma piu” (2002), „Oceans’s Twelve” (2004), „Quando sei nato non puoi piu nasconderti” (2005), iar ultima sa aparitie este cea din „Il mio miglior nemico”, in 2006. Publicatia italiana Il Metropoli publica un interviu cu romanca, mandra de ambele sale patrii: Romania si Italia.  

„Vine de pe pamantul lui Dracula, din Transilvania. O spune cu acel zambet contagios, datorita caruia a fost deja comparata cu Julia Roberts. La putin peste 20 de ani, fosta studenta a Centrului Experimental de Cinematografie din Roma, Ana Caterina Morariu spune, glumind, despre Carlo Verdone ca este al treilea tata al sau, si povesteste cum a fost sa cresti impartita intre doua familii si doua culturi. 

Cand ai ajuns in Italia?

Aveam sase ani. Mama mea, Marineta Rodica Rotaru, era balerina a Teatrului de Opera din Cluj Napoca, orasul meu. Divortata de tatal meu, intr-un turneu l-a cunoscut pe viitorul sau partener, Tommaso, si pentru el am venit in Calabria.

Cum ai privit aceasta schimbare?

M-am obisnuit repede. Mama mea si Tommaso s-au casatorit, iar ea a ramas insarcinata cu cei doi frati ai mei, Emanuele si Alessandro. Am fost mereu uniti, chiar si atunci cand ne-am mutat in Toscana.

Nu ai avut probleme din pricina originii tale straine?

Nu. Am obtinut cetatenia italiana la putin timp dupa casatoria mamei mele, si astfel nu am mai avut probleme ca „imigranta”. Pe perioada adolescentei au fost cateva comentarii rasiste, mai ales pe la spate, dar nu le-am dat atentie. Sa apartin de doua lumi, de doua culturi, m-a facut intotdeauna sa ma simt puternica, cu un avantaj in plus. In scoala, intr-o tema am scris: „Salut, sunt Ana si am doi tati”. Trebuia sa o spun pentru ca eram multumita de asta.

Legatura ta cu Romania?

Stransa. Am petrecut mereu verile la Cluj. Si acum, cum o sa pot ma intorc acasa. Daca ma gandesc la Romania imi vad tatal care este antrenor de baschet, pe bunica mea Irina care face sarmale; casele cu acoperisurile ascutite de pe care aluneca zapada si verii mei care au venit sa ma caute. Si Teatrul de Opera unde mi-am petrecut copilaria urmarind-o pe mama si balerinele care faceau repetitii. Acolo s-a nascut pasiunea mea pentru scena.

Si Italia ce reprezinta?

Cetatea artelor, a creativitatii, fratii mei, capacitatea de a te descurca in orice situatie. Italia este viitorul meu: sper sa-mi continuu cariera cinematografica aici. Dar as vrea sa lucrez si cu Radu Mihaileanu, regizorului filmului „Trenul vietii” si mi-ar placea sa lucrez la Hollywood. Am avut deja o mica incercare acolo, in filmul „Ocean’s Twelve”, intr-un cadru in care stau langa Bruce Willis. Cele mai intense douazeci de secunde din viata mea.”

 
Tineretul liberal basarabean protesteaza impotriva introducerii istoriei integratePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :301
Tuesday, 28 March 2006
Un grup de cateva zeci de tineri, membri ai Partidului Liberal au protestat luni, 27 martie, in fata monumentului Stefan cel Mare si Sfant, impotriva intentiei autoritatilor de a introduce cursul de Istorie integrata si de a reduce numarul de ore de limba romana in sistemul preuniversitar din Republica Moldova.

In declaratie se spune ca „Tineretul liberal, cu ocazia zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, in 1918, considera ca este necesar sa-si expuna parerea fata de politica actualei guvernari de falsificare a istoriei nationale si de deznationalizare a populatiei majoritare romanesti din Moldova”. Potrivit declaratiei, actiunile guvernantilor contravin aspiratiilor europene ale Moldovei si incalca Planul de Actiuni UE – Republica Moldova, care prevede obligatia Guvernului de a asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in conformitate cu standardele internationale si europene si prevederile Constitutiei Moldovei.

„Tineretul liberal considera, potrivit declaratiei, ca Guvernul ar trebui sa se preocupe de etnocidul comis de regimul ilegal de la Tiraspol si nici intr-un caz sa nu puna in aplicare teoriile sovietice staliniste prin promovarea pseudo-stiintei de istorie in scolile din Moldova”.

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat ca „tineretul liberal condamna politica guvernarii de reducere a predarii limbii romane, deoarece vorbim foarte prost limba romana, incepand cu membrii guvernului, deputatii si o mare parte din societate. Aceasta actiune a guvernarii este un pretext si un inceput pentru ca intr-o buna zi sa ne trezim nu doar cu istoria integrata, dar si cu o limba moldoveneasca”. El a spus ca „aceasta nu este ultima actiune a noastra, iar daca actualii guvernanti vor continua aceasta politica, atunci, de fiecare data, mai organizat, vom protesta pentru a ne recupera ceea ce ne-a dat Dumnezeu prin nastere - limba si istoria romanilor”.

Actiunile de protest nu au fost autorizate de Primaria municipiului Chisinau. Mihai Ghimpu a mentionat, in acest sens, ca PL a informat Primaria despre intentia de a organiza actiuni pasnice de protest. Viceprimarul Fiodor Negru, si vicecomisarul politiei municipale Petru Corduneanu i-au atentionat pe protestatari ca actiunile lor nu sunt legale, deoarece la organizarea actiunilor de protest nu s-au incadrat in termenul legal de 15 zile pentru depunerea cererii. Potrivit vicecomisarului, organizatorilor nu le va fi intocmit dosar penal, dar pe viitor, Primaria nu va autoriza PL organizarea altor actiuni de protest.

 
Romanca Lorena Coza va reprezenta Italia la Europenele de gimnastica artisticaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :317
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Tanara romanca in varsta de 16 ani, Lorena Coza, va participa sub culorile Italiei la Campionatul European de gimnastica, din Grecia, ce se va desfasura in luna aprilie.

{mosimage}Dupa ce a refuzat un loc sigur in lotul national roman, Lorena, aflata de 12 ani in Italia, a decis sa mearga mai departe cu visul sau: acela de a concura pentru nationala azura. Din pacate visul acesta a fost la un pas de a se risipi in van, pentru ca Lorena avea toate actele in regula pentru a fi una dintre protagonistele trofeului continental, insa avea o singura problema: nu era cetatean italian, informeaza publicatia italiana Metropoli.

Chiar daca traieste in Italia de la varsta de patru ani, chiar daca sufletul sau este galben-rosu, iar idolul sau este Francesco Totti, chiar daca accentul sau aduce mai mult a Roma decat a Romania. Dar este nascuta la Brasov, in Romania. Si asta era suficient pentru a o impiedica sa participe. Apoi, exact in ultimul moment, toul s-a rezolvat. Un simplu telefon a anuntat: „presedintele Ciampi a semnat decretul, documentele sunt gata, se prezinta pentru juramant”.

Lorena avea deja un permis de sedere in regula, dar pentru sport ea ramanea o clandestina. Daca participa este pentru ca cineva a inchis ochii, iar daca ajunge pe podium va fi altceva.

Lorena a castigat pana acum titlul de campioana regionala la juniori in 2002, si locul opt la Campionatele nationale. Si-a dorit de mult sa participe si la competitii internationale sub culorile Italiei, insa faptul ca nu avea cetatenie a facut-o sa nu isi poata indeplini acest vis. Era nevoie de zece ani de sedere in Italia si de multe sacrifici, dar timpul a trecut si in final s-a dovedit ca a fost in favoarea Lorenei. Fara ajutorul presedintelui italian Carlo Azeglio Caimpi, chiar daca romanca a depus cererea pentru cetatenie in luna septembrie a anului trecut, inainte de doi ani nu ar fi putut deveni cetatean italian, iar sansa de a participa si, cine stie, de a aduce o medalie Italiei de la Volos, din Grecia, ar fi trecut si de aceasta data pe langa ea.

In cele din urma, Lorena a devenit cetatean italian cu drepturi depline, chiar in ultimul moment, iar drumul sau este deschis acum catre Grecia.

 
Miting impotriva imigratiei discriminatorii la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :311
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Piata Republicii din Paris va fi duminica, 2 aprilie, de la ora 13:00, locul de intalnire al tuturor celor care protesteaza impotriva masurilor luate de Guvernul Francez ce vine cu un proiect de lege prin care vor fi sprijiniti doar acei imigranti ce se dovedesc a fi utili economiei locale.

{mosimage}Mitingul, care va contine si un concert protestatar, este organizat de Grupul de Informare si Sustinere a Imigrantilor, GISTI, ce spera ca prin actiunea derulata sa poata sa impiedice acest proiect guvernamental, intitulat „Code de l’entree et du sejour des etrangers et du droit d’asile (CESEDA)”/ „Codul intrarii si sederii strainilor si al dreptului de azil”. Conceptul initial de la care s-a plecat in aceasta mnaifetare a fost acela ca fiecare fiinta umana este egala cu semenii ei si ca nimeni nu merita sa fie tratat discriminatoriu, informeaza portalul romanilor din Franta. Actiunea va fi sustinuta de mai multe ONG-uri, asociatii sindicale si politice, care vor crea, astfel, o manifestare fara precedent pentru sustinerea luptei pentru dreptate intr-un climat de egalitate de drepturi si de solidaritate internationala. Intalnirea va fi completata de participarea a 21 de artisti, care isi vor exprima in acest mod solidaritatea lor fata de mitingul parizian si de cei care fac subiectul intrunirii stradale.

 
Reforma a imigratiei si in Statele Unite ale AmericiiPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Tuesday, 28 March 2006

Peste jumatate de milion de persoane, in majoritate imigranti ilegali, au demonstrat, la finele saptamanii trecute, pe strazile din Los Angeles, cerand o regularizare si protestand fata de masurile impotriva imigratiei clandestine, discutate de Congresul american.

Potrivit Stranieri in Italia, Senatul american are in dezbatere in prezent cateva proiecte de lege privitoare la reforma legislatiei in materie de imigratie in SUA. Un proiect aprobat deja de Camera, transforma imigratia ilegala intr-o infractiune foarte grava, care ii poate costa scump pe cei care ii ajuta pe clandestini sau pe cei care le dau un loc de munca, fara sa le verifice actele, deci la negru. Semnat de deputatul republican John Sensenbrenner, proiectul prevede si ridicarea unui zid de cateva mii de kilometri pe granita dintre SUA si Mexic, zona in care patruleaza deja voluntari, inarmati, in cadrul planului Minutemen.

O regularizare pentru 400.000 de imigranti clandestini pe an propune, insa, un proiect venit din partea senatorilor John McCain (Partidul Republican) si Ted Kennedy (Partidul Democrat). Initiativa prevede ca cei regularizati sa poata sa devina, dupa un termen de sase ani, cetateni americani. Se doreste, in acest fel, reducerea numarului de imigranti ilegali din SUA, care, conform unor estimari, a ajuns la valoarea de 12 milioane.

Chiar si presedintele american George W. Bush are in vedere un proiect propriu privitor la reforma in domeniul imigratiei, bazat pe „muncitorii ospeti”. Casa Alba intentioneaza sa acorde permise de sedere pe cativa ani pentru imigrantii dispusi sa presteze munci pentru care nu se gasesc cetateni americani. Odata ce permisul de sedere expira, muncitorii straini vor trebui sa se intoarca in tarile lor de origine.

Sambata trecuta, in timpul discursului sau saptamanal de la radio, Bush a amintit Congresului ca America „este o natiune de imigranti”, cerand totodata ca dezbaterile pe marginea acestor proiecte de lege sa tina cont ca ilegalii sunt „muncitori seriosi care ocupa locuri de munca pe care americanii nu le vor, si contribuie la energizarea economiei noastre”.

 
Asociatia romanilor din Australia de Sud, in expunere la AdelaidePDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :649
Tuesday, 28 March 2006
Cativa membri ai Asociatiei Comunitatii Romanesti din Australia de Sud au facut duminica, 26 martie, la Biserica Penticostala Romana din Adelaide, o prezentare despre noua lor organizatie.

Prezentarea a avut loc in urma invitatiei primite din partea grupului romanilor penticostali, la aceasta participand Tibi Stoian (presedintele asociatiei), Liliana Stoian (secretarul asociatiei) si Vlad Baclagian (coordonatorul cu problemele sociale).

Presedintele asociatiei a subliniat in prezentarea facuta obiectivele pe care si le propune, cum ar fi infiintarea unui club deschis tuturor romanilor din Adelaide, posibilitatea de a obtine fonduri si sponsorizare din partea guvernului local pentru diferite activitati, crearea unei scoli in limba romana pentru copii, editarea unei reviste a asociatiei care sa fie distribuita tuturor membrilor comunitatii, precum si posibilitatea de a organiza o emisiune radio in limba romana unde sa se prezinte diverse anuturi comunitare, muzica, reclame si publicitate precum si anunturi din partea tuturor bisericilor romanesti din Adelaide.

Totodata, s-a subliniat necesitatea de a invita cate un reprezentant din partea fiecarei biserici romanesti la sedintele comitetului de conducere al asociatiei, in felul acesta asigurandu-se o comunicare eficienta intre aceasta si celelalte grupari de romani existente, informeaza Asociatia Comunitatii Romanesti din Australia de Sud.

Liliana Stoian a prezentat pe scurt obiectivele pe care noua revista „Aripi Romanesti” si le propune, una dintre idei fiind culegerea de informatii legate de istoria emigrarii romanilor in Australia de Sud, care sa fie publicate in paginile revistei sub forma de mini-seriale. Deoarece nu sunt prea multe documente scrise la momentul actual legate de "valurile" de emigranti romani care au sosit in Australia de Sud, iar multi dintre cei care au venit in Adelaide acum 40-50 de ani nu mai sunt in viata, ceea ce face ca o serie de informatii utile sa fi disparut, asociatia adreseaza o invitatie tuturor romanilor care pot ajuta cu furnizarea unor astfel de informatii sa contacteze comitetul de redactie al revistei.  Aceste pagini de istorie a romanilor sunt extrem de importante nu numai pentru comunitatea romaneasca, dar si pentru cei de la diferite universitati care se ocupa cu studiul emigratiei in Australia a diferitelor grupari etnice.

De asemenea in paginile revistei pot fi publicate diverse anunturi, reclame publicitare, poezii, povestiri, retete culinare, cate ceva pentru toate varstele si toate gusturile.

 
Un roman din Toronto, la Radio Vocea BasarabieiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :155
Tuesday, 28 March 2006
Postul de radio Altermedia, care poate fi ascultat la adresa de web www.altermedia.ro/radio, a inclus in grila sa de programe si emisiunea "Destinul Basarabiei dupa 1940", ce il are ca invitat pe Ovidiu Creanga din Toronto.

Emisia webcast-ului a fost actualizata duminica, 26 martie, ascultatorii putand sa aleaga sa asculte in afara de aceasta emisiune, fragmente din Alecu Russo – „Falsul patriotism” si Mihai Eminescu – „Ai nostri tineri”, cu pasaje recitative semnate de actrita Nina Hasnas, rubrica Memoria, ce contine inregistrarile din Fonoteca de aur cu Constantin Noica – „Trei poeme filosofice”, Marin Preda – „Secerisul”, Mihail Sadoveanu – „Fantezii rasaritene” si Nicolae Steinhardt – „Despre cristalofili”, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. De asemenea, pe liata noilor rubrici se inscriu si piesele de teatru radiofonic „Unchiul Vania”, adaptare radiofonica dupa A. P. Cehov, piesa pentru copii „Ulciorul cu omenie”, de Mircea Santimbreanu, muzica folk romaneasca, cu un recital de Maria Gheorghiu, si muzica traditionala, recital Dumitru Farcas.

 
O noua editie a intalnirilor duhovnicesti la biserica romaneasca din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :279
Tuesday, 28 March 2006
Perioada Postului Mare ii prilejuieste parohiei ortodoxe romane „Intrarea in biserica a Maicii Domnului” de la Lisabona organizarea unei noi serii de intalniri duhovnicesti la care sunt invitate personalitati religioase de marca din Romania.

Organizate de parintele paroh Marius Viorel Pop, intalnirile se vor derula pe intreaga perioada a acestui post, fiecare invitat urmand sa petreaca o saptamana in mijlocul parohiei, slujind, predicand si dialogand cu credinciosii, informeaza Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridonale. Primii doi invitati au fost deja prezenti in capitala Portugaliei, acestia fiind IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, care s-a aflat in mijlocul romanilor in perioada 13-20 martie, si IPS Daniel, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, participant in intervalul 20-27 martie. La urmatoarele intalniri vor lua parte IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, in perioada 28 martie-3 aprilie, Maica Siluana de la Craiova, intre 4 si 10 aprilie, si PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, care va fi prezent la parohia romaneasca din Lisabona in perioada 10-17 aprilie.

 
Muzicieni romani, in concert caritabil la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :184
Tuesday, 28 March 2006
Mai multi muzicieni de origine romana vor evolua vineri, 7 aprilie, la biserica catolica „Invierea Domnului” din Chicago, in cadrul unui concert caritabil ce se va desfasura sub titulatura „Agnus Dei”.

Spectacolul va incepe la ora 20:00 si ii va avea ca protagonisti pe sopranele Cristina Pechianu, Adriana Laura Cook si Tina Beverly, tenorul Florin Daraban, baritonul Paul Radulescu si organistul Andrew Fredel, alaturi de corul bisericii gazda, membri ai Corului Apollo si The Romanian Madrigals Consort. Acestia vor interpreta lucrari compuse de Mozart, Faure, Durufle si recviemuri de Rutter, precum si cateva selectii de Byrd, Tallis, Bach, Handel, Rossini si Bizet, informeaza romanian-portal.com. Concertul o va avea pe Julia Davis la pupitrul dirijoral, in timp ce directorul muzical va fi Luciano Laurentiu.

Pretul unui bilet de intrare este de 13 dolari, cu rezervare in prelabil, si 17 dolari in ziua concertului. Biletele pot fi obtinute de la numarul de telefon  (312) 266-1677 sau de la adresa de e-mail lucianolaurentiu@aol.com.

 
Un nou sediu pentru Club Ro din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :163
Tuesday, 28 March 2006
Discoteca romaneasca Club Ro din Koln si-a mutat recent sediul din fostul club Eulenburg, unde se desfasurau petrecerile romanilor din acest oras german, in club Sudstatt Koln.

Romanii care se afla in echipa administrativa a acestui club considera ca in noul sediu se vor simiti aici ca acasa, iar cei care se vor ocupa de crearea unei atmosfere incendiare fiind Dj Gery si Dj Didi, informeaza Club Ro. Adresa clubului Sudsatt este Ubierring 24, in apropiere de Chlodwigplatz, 50678 Koln (Neustadt-Sud), telefoane de contact +49(0)-173-236-5382 sau +49(0)-173-422-4024.

 
Chisinaul va avea o Camera de Comert Moldo-AmericanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 28 March 2006
Capitala basarabeana va avea in curand o Camera de Comert si Industrie moldo-americana (AMCHAM), actele de constituire a viitoarei structuri camerale fiind semnate in aceasta saptamana.

In cadrul ceremoniei, presedintele CCI Gheorghe Cucu, a accentuat necesitatea crearii Camerei de Comert si Industrie moldo-americane si a subliniat ca „aceasta institutie va fi utila pentru comunitatea oamenilor de afaceri si va acorda suport potentialilor investitori americani pe piata Republicii Moldova”, informeaza Moldpres.

Ambasadorul SUA la Chisinau, Heather M.Hodges, a mentionat la aceeasi ceremonie ca noua Camera va promova interesele comunitatii de afaceri americane in Republica Moldova, urmand sa reprezinte un punct de reper pentru antreprenorii americani care doresc sa vina pe piata Moldovei si sa contribuie la stabilirea relatiilor de colaborare cu Camera de Comert si Industrie, precum si cu alte organizatii de profil din Republica Moldova.

AMCHAM va fi o asociatie nonguvernamentala a companiilor private si a oamenilor de afaceri din Republica Moldova, care are drept obiectiv promovarea comertului si a investitiilor din SUA in Republica Moldova, precum si conlucrarea cu Guvernul si cu antreprenorii moldoveni, in scopul imbunatatirii climatului investitional local.

Noua institutie camerala va fi cea de-a 105-a reprezentanta locala a Camerei de Comert si Industrie a SUA. Pana in prezent, CCI a SUA are institutii similare in 92 de state. Fondatori camerei sunt CCI a Republicii Moldova, precum si cinci companii private din Moldova, care activeaza pe baza investitiilor americane.

 
Meciul Steaua-Rapid, la cafeneaua romaneasca din LiegePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :213
Tuesday, 28 March 2006
Romanii care locuiesc in orasul belgian Liege si vor sa urmareasca live meciul de fotbal Steaua-Rapid din sferturile Cupei UEFA pot sa faca acest lucru la cafeneaua romaneasca Dracula din localitate.

Partida va fi difuzata joi, 30 martie, in direct de la ora locala 19:30, cei care sunt intersati de desfasurarea meciului fiind rugati sa sune la numarul de telefon al localului, 0495/943903, informeaza portalul romanilor din Belgia. Dracula Cafe se afla la adresa Place Cockerill 12, 4000 Liege.

 
Jazz-ul romano-american se aude la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :177
Tuesday, 28 March 2006
{mosimage}Nicolas Simion Trio, alcatuit din saxofonistul si clarinetistul roman Nicolas Simion, basistul James Singltone si tobosarul Allan Jones, va sustine marti, 28 martie, de la ora 21:00, la Club Porgy & Bess din Viena, un concert de muzica jazz.

{mosimage}Recitalul se va desfasura sub titulatura „Transylvania meets New Orleans” si va contine piese de jazz atat din repertoriul american, natiunea fondatoare a acestui curent muzical de succes, cat si din cel romanesc, imbinand pe ritmuri de jazz lucrari compuse de George Enescu sau de compozitorul maghiar Bela Bartok.

Saxofonistul roman Nicolas Simion s-a nascut in anul 1959 in satul transilvanean Dumbravita, studiile muzicale fiind incepute la Brasov si definitivate la Bucuresti. Muzicianul  locuieste de mai bine de zece ani la Viena si la Koln si este considerat a fi unul dintre cei mai importanti muzicieni de profil din Europa, cu mai multe CD-uri si concerte in Germania, Austria si Romania la activ, informeaza www.ro-at.org.

 
Degustare de vinuri romanesti in ElvetiaPDF Print E-mail
Bole, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :166
Tuesday, 28 March 2006
Asociatia Boloise Inima va organiza vineri, 31 martie, in orasul elvetian Bole, o degustare de vin romanesc, ce va fi oferit de firma Finecom Dragomirescu.

Degustarea se va desfasura la Casa parohiala din localitate, incepand cu ora 18:00, si va include soiuri precum Cotnari, Feteasca Neagra sau Villa Zorilor. Conform Casei Romanilor din Elvetia, o parte din incasarile ce vor rezulta in urma acestei actiuni vor fi oferite asociatiei, iar fondurile vor fi directionate catre satele transilvanene Fundoaia-Larga si Glajarie, aflate sub obladuirea acestei asociatii.

 
„Vis” al lui Dan Puric la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :210
Tuesday, 28 March 2006
Duminica, 2 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Katona Jozsef din Budapesta va fi prezentat spectacolul de pantonima Vis al lui Dan Puric.

Evenimentul este organizat la initiativa Institutului Cultural Roman din Budapesta, fiind sustinut financiar de ICR.

Spectacolul Vis a fost distins cu Premiul special al Festivalului de  pantomima de la St.Croix – Elvetia (1992) si cu Premiul special al Programului Chicago Artist International (1996). „Acum 20 de ani, intr-o Scoala Populara de Arta, aflam de la profesorul Aelenii Traian ca arta teatrului este susceptibila si de un alt canal de comunicare, dincolo de cuvant. Era o mare provocare, o calatorie parca intr-un tunel al timpului unde cineva ferecase acest limbaj misterios al teatrului. Dedic acest spectacol acestui pedagog de geniu care mi-a facut aceasta provocare, amintindu-mi in acelasi timp sfatul sau, atunci cand voi deveni artist calator prin lume, «sa ma sprijin pe umerii nevazuti ai tarii»” – spune Dan Puric despre „Vis”.

 
Petrecere romaneasca pe HMS President, la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :180
Tuesday, 28 March 2006
Centrul Cultural Romanesc din Londra ii invita din nou pe romanii din capitala britanica la o petrecere in aer liber, gazduita de vaporul HMS President.

Petrecerea se va desfasura vineri, 31 martie, intre orele 18.00 si 24.00, si va oferi publicului muzica romaneasca de ultima ora, dar si un bufet gratuit. Ce interesati de participare sunt rugati sa isi faca o rezervare in timp util, in vederea participarii la petrecere. In timpul serii cei prezenti vor putea participa si la o tombola, intre orele 21.30 – 22.00, iar dupa tombola va urma o noua runda de dans si muzica romaneasca, pana la ora 24.00.

Bilete rezervate se platesc la intrare, si vor costa £6/£4 pentru membrii CCR si £5 reducere pentru studentii care prezinta o legitimatie de student valida. Pentru biletele fara rezervare se percepe o taxa de £1. Organizatorii recomada sa rezervati biletele pana miercuri, 29 martie.

Rezervarile se pot face la adresa bookings@romanianculturalcentre.org.uk sau la numarul de telefon 020 7439 4052, int. 102.

 
Cultura romaneasca la DijonPDF Print E-mail
Dijon, Franta/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 28 March 2006
In perioada 4-11 martie, prestigiosul Palais des Etats din Bourgogne din Dijon, a gazduit o saptamana romaneasca, eveniment intitulat „Romania – o tara fabuloasa cu farmece ascunse”.

Saptamana a fost organizata de un grup de studenti romani si francezi ai Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Dijon, iar Ambasada Romaniei in Franta a fost si ea invitata sa participe la aceasta manifestare.

In cadrul acestei saptamani, duminica, 5 martie, diplomatul insarcinat cu afaceri culturale si francofone a prezentat un expose asupra relatiilor culturale franco-romane, gazduit de aceeasi sala in care se va desfasura si o expozitie foto intitulata „Bisericile fortifcate din Transilvania”, realizata de asociatia „Dor de Duca” din Romania si vizitata de sute de oameni.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions