Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
Romanii au incredere in continuare in Traian BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Thursday, 30 March 2006
Daca duminica ar fi alegeri, 49% dintre intervievati ar vota cu Alianta PNL-PD, potrivit unui sondaj Insomar, dat publicitatii ieri.

Partidul Social Democrat, principala formatiune de opozitie, ar obtine 20% din voturi, iar pe locul trei s-ar situa Partidul Romania Mare, cu 14 procente. UDMR ar obtine 6% din voturi. Potrivit sondajului Insomar, fata de luna februarie, Alianta D.A a crescut in preferintele electoratului cu doua procente, in timp ce PSD a inregistrat o scadere de la 22,3% la 20,1%. Studiul mai arata ca, in cazul in care s-ar organiza alegeri duminica, iar PD si PNL ar candida separat, 68% din electoratul Aliantei DA ar vota pentru Partidul Democrat, fata de numai 30 de procente pentru PNL. La capitolul incredere in personalitatile politice, 61% au destul de multa sau foarte multa incredere in presedintele Traian Basescu, urmat de Theodor Stolojan cu 46 de procente si Mona Musca, pentru care s-au pronuntat 45% dintre intervievati, informeaza Realitatea TV. O pierdere spectaculoasa de incredere, de mai bine de zece procente, a inregistrat presedintele PSD Mircea Geoana, de la 39% la 28 de procente, dar si Adrian Nastase, care a scazut de la 19 la 12%.

Studiul a fost realizat in perioada 22-27 martie, la comanda FSLI Petrom, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1178 de persoane cu drept de vot si are o eroare maxima de plus minus trei procente.

 
Romania are sanse sa creasca in ochii agentiei de rating Moody’sPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Thursday, 30 March 2006
Agentia de rating Moody's a confirmat nivelul riscului de tara acordat Romaniei, care este Ba1, aratand ca perspectiva de imbunatatire a acestui rating continua sa ramana pozitiva.

Nivelul riscului de tara acordat Romaniei pentru imprumuturile externe pe termen lung este cu numai o treapta inaintea nivelului pe care investitorii il pot considera acceptabil (investment grade), se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Pentru celelalte categorii evaluate, perspectivele sunt de asemenea pozitive, riscul de tara situandu-se la nivelul Ba2 pentru depozite in valuta la banci, la nivelul Ba1 pentru imprumuturi locale pe termen lung in valuta si la nivelul Ba1 la imprumuturi locale pe termen lung in lei.

Conform Moody’s, economia si institutiile romanesti au avut o evolutie pozitiva in ultimii ani, existand perspective favorabile pentru aderarea la Uniunea Europeana.

 
Parlamentul Lituaniei a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 30 March 2006
Parlamentul lituanian, a ratificat joi, 30 martie, cu o foarte larga majoritate de voturi, Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Urmare votului pozitiv de astazi, Lituania devine cel de-al 14-lea stat care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Procedura de ratificare va fi definitivata prin promulgarea legii de ratificare de catre presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus.

Votul Parlamentului de la Vilnius reconfirma relatiile bilaterale excelente dintre cele doua state si creeaza premisele consolidarii cooperarii romano-lituaniene in interiorul Uniunii, odata cu aderarea efectiva a Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, se arata intr-un comunicat al MAE.

 
O noua sansa de lucru la Universal Studios pentru studentii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Thursday, 30 March 2006
Universal Studios va fi din nou prezent in Romania miercuri, 12 aprilie, pentru a recruta studenti romani prin programul Student Adventure, program care le ofera acestora sansa de a experimenta mediul de munca intr-o companie americana de talie mondiala.

Reprezentantii Universal Studios vor fi prezenti la Bucuresti pentru a se intalni si selectiona personal candidatii, dupa ce Student Adventure Romania, a semnat cu Universal Studios un contract de exclusivitate, fiind singura companie de acest tip prin care reprezentantii Universal Studios vor recruta studenti romani pentru summer-job-urile din cel mai spectaculos parc de distractii din lume.

Prin intermediul Student Adventure, Universal Studios angajeaza 100 de studenti romani pentru a munci pe perioada vacantei de vara in Orlando, Florida (S.U.A.). Studentii vor fi repartizati pe una din cele 12 pozitii disponibile: casieri, vanzatori, operatori parc, chelneri, bucatari etc. Salariul de baza se situeaza intre 6,75 si 7 dolari pe ora, in functie de pozitia repartizata, dar daca se muncesc mai mult de 10 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana, aceste ore se platesc cu 10,13 dolari pe ora, informeaza Student Adventure Romania.

Cazarea este asigurata in vecinatatea parcului in apartamente cu bucatarie, living si pana la 4 dormitoare (in fiecare dormitor vor fi cazate 2 persoane). Majoritatea apartamentelor sunt prevazute cu piscina, sala de fitness, jacuzzi si camere pentru vizionare de filme.

In afara orelor de serviciu studentii romani au posibilitatea de a vizita studiourile de film si de a folosi distractiile fantastice oferite de parc absolut gratuit.

Toti aplicantii trebuie sa se supuna conditiilor de participare in programul Work and Travel oferit de Student Adventure: studenti la zi la facultati de stat sau private acreditate (inclusiv masterat), engleza la nivel cel putin mediu si situatie scolara buna (media peste 7,5 pentru an intermediar si peste 9 pentru primul an).

Inscrierile sunt deschise studentilor din toata tara si se fac online la www.studentadventure.ro, in birourile din tara ale firmei (Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Brasov si Sibiu) sau prin telefon la 021-312.5977 (78) pana la data de 10 Aprilie 2006. Pentru a participa la interviurile cu Universal Studios, toti aplicantii vor fi intervievati de reprezentantii Student Adventure. Contractul de munca se deruleaza pe perioada 19 Iunie – 10 Septembrie.

 
Romania, prezenta la un eveniment de mediu de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 30 March 2006
Romania participa in perioada 30-31 martie, la Chisinau, la Troica Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Tara noastra este reprezentata de Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), alaturi de reprezentanti ai Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), ai Ungariei, Republicii Moldova, precum si ai Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite/Fondul Global de Mediu (UNDP/GEF), informeaza ministerul roman.

Membrii Troicii vor aborda aspecte privind activitatea Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, dezvoltarea durabila a zonei Deltei Dunarii in context european, activitatile comune pentru gospodarirea bazinului hidrografic Prut, in conformitate cu cerintele Directivei Cadru privind Apa.

In acest context, secretarul de stat in cadrul MMGA va sublinia importanta cooperarii tuturor statelor dunarene in vederea constientizarii publicului privind protectia si conservarea acestui fluviu, reafirmand implicarea Romaniei sub auspiciile ICPDR, alaturi de celelalte state din bazinul Dunarii, in organizarea, sub auspiciile ICPDR, a Zilei Dunarii.

Totodata, secretarul de stat Lucia Ana Varga se va intalni cu omologul sau basarabean Petru Silivestru, viceministru in cadrul Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale, cu care va discuta despre reluarea negocierilor Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor Prutului si Dunarii, in contextul implementarii Directivei Cadru privind Apa si realizarii Planului de management bazinal al fluviului Dunarea sub coordonarea Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea.  

 
Zece filme romanesti, la festivalul goEast de la WiesbadenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :234
Thursday, 30 March 2006
Zece pelicule romanesti participa in perioada 5 si 11 aprilie la „goEast - Festivalul Filmului Central si Est European” care se desfasoara in orasul german  Wiesbaden.

Printre acestea se numara si "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu, informeaza postul national cultural de radio. Juriul competitiei este prezidat de istoricul de film Ulrich Gregor, fost director al sectiunii Forum de la Berlinala, care va decide cui ii va reveni premiul de 10 000 de euro pentru Cel mai bun film, dar si pe cel de 7 500 de euro pentru Cel mai bun regizor. Romania este mai bine reprezentata in sectiunea studenteasca, unde au fost selectate productii UNATC din ultimii doi ani. Printre acestea se numara "Svenja si ceilalti", in regia lui Vlad Ilicevici, "Cel mai bine asa" de Paul Paicu Manolescu, "Pui la rotisor" de Alexandru Vitzentzatos, "Premium", in regia lui Alexandru Ionescu, precum si "Boborul", realizat de Radu Igazsag.

 
Festivalul International de Poezie „Nichita Stanescu”, o noua editie la PloiestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Thursday, 30 March 2006
Ploiestiul va gazdui in perioada 30 martie - 1 aprilie cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International de Poezie "Nichita Stanescu".

Publicul este invitat in acest interval de timp la o serie de manifestari conexe, precum expozitii, evocari ale poetului, spectacole, lansari de carte, dar si dezbateri axate pe impactul pe care opera lui Nichita Stanescu l-a avut in curentul post-modernist, informeaza TVR.

Festivalul are ca invitati personalitati ale culturii romanesti si din strainatate, precum si iubitori de carte. Printre invitatii din tara se numara Eugen Simion, Dan Grigorescu, Dumitru Radu Popescu, Nicolae Manolescu, Ioan Grigorescu, Mircea Micu, Varujan Vosganian, Alex Stefanescu, Alexandru Condeescu sau Horia-Roman Patapievici.

In cadrul editiei din acest an se vor decerna si Premiile Festivalului International de Poezie "Nichita Stanescu", ceremonia fiind programata sa aiba loc sambata, la ora 11:30, la Teatrul "Toma Caragiu". Evenimentul va fi incheiat de un spectacol de muzica si poezie "Dor din dorul lui Nichita", sustinut de actorii Mariana Mihut si Ion Caramitru si de pianistul Johnny Raducanu. In aceeasi perioada se vor desfasura actiuni similare celor de la Ploiesti la Busteni, Campina, Plopeni, Sinaia, Valenii de Munte, precum si in caminele culturale din alte localitati ale judetului Prahova.

 
Monede aniversare dedicate Academiei RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Thursday, 30 March 2006
Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 31 martie 2006, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat, cu valorile nominale de 50 lei, 5 lei si 1 leu, emisiunea “140 de ani de la infiintarea Academiei Romane”.

Moneda din aur va avea valoare nominala 50 lei si o greutate de 6,452 grame, cea din argint - valoare nominala 5 lei si greutate 31,103 grame, iar cea din tombac cuprat - valoare nominala 1 leu si greutate: 23,5 grame. Desenele aversului si reversului monedelor sunt comune pentru toate cele trei variante de metal, pe avers fiind redata imaginea Ganditorului de la Hamangia si stema Romaniei, iar pe revers imaginea Minervei, Zeita Intelepciunii, emblema Academiei Romane. Tirajul emisiunii este de 570 exemplare, din care 35 monede din aur, 35 monede din tombac cuprat si 500 monede din argint. Preturile de vanzare unitare sunt 850 lei pentru moneda din aur, 110 lei pentru cea din argint si 45 lei pentru cea din tombac cuprat. In pretul de vanzare nu sunt incluse pretul cutiei de prezentare si cota de TVA de 19 la suta, informeaza Prompt Media.

 
UEFAntasticii Rapid si Steaua fata in fata in primul sfert al UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 30 March 2006
Cele doua echipe romanesti calificate in sferturile Cupei UEFA, se vor intalni in aceasta seara, la Bucuresti, in mansa intai a turului, gazduita de stadionul Giulesti, de la ora 20.45.

Este pentru prima data in istoria fotbalului romanesc cand doua echipe autohtone se intalnesc intr-o competitie europeana, la acest nivel. Indiferent care dintre cele doua echipe va castiga in acesta seara si care va fi castigatoarea dupa cele doua manse, tur-retur, un lucru este cert: Romania va avea o semifinalista in Cupa UEFA, iar sansele repetarii unei performante ca cea din 1986, castigarea titlului european, cresc simtitor.

Numai 15.000 de spectatori vor asista la meciul din Grant, iar trupele de ordine care se vor ocupa de securitatea desfasurarii acestei partide sunt in numar foarte mare – un jandarm la zece spectatori. Nu numai fortele de ordine vor fi cu ochii pe suporterii rapidisti si stelisti, ci si oficialii UEFA, care au avertizat deja ca orice manifestare de violenta sau de rasism va putea conduce chiar la o eliminare din Cupa UEFA pentru cele doua formatii romanesti.

Incepand cu ora 17.30 circulatia auto in zona stadionului Giulesti va fi inchisa, si nici un comerciant nu va avea voie sa vanda bauturi alcoolice nu numai in perimetru, ci si in tot cartierul Giulesti. Autobuzele 178 si 644 vor circula deviat.

In incinta stadionului din Grant vor fi interzise banner-ele cu inscriptii xenofobe sau care incita la ura nationala, rasiala sau religioasa, de asemenea obiectele contondente, facliile, tortele, petardele, artificiile, sticlele, materialele explozive, incendiare sau fumigene. Totodata, va fi interzisa intrarea in arena a persoanelor aflate sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

 
Catolicii romani, alaturi de ortodocsii romani in cazul GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 30 March 2006
Catolicii si Greco-catolicii sustin BOR in chestiunea Gojdu. Potrivit cotidianului Ziua, in urma unui dialog initiat de deputatul Aurelian Pavelescu, arhiepiscopul romano-catolic din Romania - Excelenta Sa Ioan Robu, l-a autorizat pe deputatul amintit sa exprime azi in plenul Camerei Deputatilor pozitia sa fata de chestiunea Fundatiei Gojdu.

Aceasta pozitie consta in sprijinul moral acordat Fundatiei Gojdu de la Sibiu si Bisericii Ortodoxe Romane de a recupera mostenirea Fundatiei Gojdu din Ungaria si a se respecta astfel intocmai testamentul lui Emanuil Gojdu. Aurelian Pavelescu a fost autorizat sa exprime acelasi mesaj si in numele Mitropolitului greco-catolic Lucian de la Blaj si a episcopului Virgil Bercea de la Oradea. Acestia s-au pronuntat in sensul respectarii intocmai a testamentului fara participarea "fratilor unguri la administrarea bunurilor Gojdu" urmand ca aceasta administrare sa se realizeze de catre Fundatia Gojdu de la Sibiu. Aurelian Pavelescu a declarat ca apreciaza sustinerea BOR de catre inaltii ierarhi romano-catolici si greco-catolici « ca un gest plin de noblete si solidaritate, un gest realizat in numele ecumenismului promovat de cele trei biserici ». « Consider ca Guvernul si Parlamentul Romaniei, liderii partidelor politice din Romania trebuie sa ia act de aceasta situatie care exprima pozitia marii majoritati a romanilor, indiferent de confesiune, urmand sa respecte solicitarea ierarhilor BOR: respingerea ratificarii Acordului Gojdu din 2005" a mai spus Pavelescu, citat de Ziua.

Reamintim ca deputatii din Parlamentul de la Bucuresti dezbate joi, 30 martie, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu". Deputatii opozitiei au criticat la inceputul saptamanii, in plenul Camerei, decizia Biroului Permanent, de a amana dezbaterea asupra acestui proiect de lege pentru ziua de azi.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat un amendament la proiect, conform caruia se adopta ordonanta pentru ratificarea acordului cu interpretarea ca, prin textul acordului, nu se aduce atingere in nici un fel statutului fundatiei non-profit Gojdu, cu sediul la Sibiu, nici drepturilor decurgand din Testamentul lui Emanuil Gojdu si nici scopului folosirii acestora. Ministerul de Externe de la Budapesta a anuntat deja ca nu accepta nici un fel de amendament din partea Parlamentului Romaniei la Acordul semnat in octombrie 2005. Potrivit acestui acord fundatia publica Gojdu urmeaza sa fie infiintata la Budapesta, in conformitate cu legea maghiara si sa fie cofinantata de cele doua state semnatare.

 
Romania invitata de CEDO sa prezinte observatii in cazul detinutilor politici romani din TiraspolPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :407
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}Andrei Ivantoc si sotia sa, Eudochia, precum si Tudor Petrov-Popa si fiul sau, Victor, au expediat la 10 iunie 2005 o cerere la CEDO in care au invocat violarea de catre Federatia Rusa si Republica Moldova a drepturilor lor la libertate si siguranta, la respectarea vietii private si la un recurs efectiv.

{mosimage}Reclamantii sustin ca aceste drepturi le-au fost incalcate prin neexecutarea Hotararii CEDO pe cauza „Ilascu si altii versus Moldova si Federatia Rusa”, in special la capitolul eliberarii din detentie politica a lui Ivantoc si Petrov-Popa.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului cheama guvernele Federatiei Ruse si al Republicii Moldova sa-si expuna opinia, pana la 14 iunie curent, asupra admisibilitatii si fondului cererii detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, privind violarea drepturilor lor. Curtea a adoptat decizia respectiva la 21 martie, informeaza un comunicat de presa al organizatiei obstesti „Juristi pentru Drepturile Omului” de la Chisinau. Potrivit deciziei presedintelui sectiunii a patra a CEDO, Nicolas Bratza, cererea respectiva va fi examinata cu prioritate. 

Observatiile guvernelor urmeaza a fi expediate pentru comentarii reprezentantilor reclamantilor. Dupa ce observatiile reclamantilor vor fi primite de Curte, ea va lua o decizie privind admisibilitatea si, daca va fi cazul, fondul cauzei respective. Totodata, tinand cont de faptul ca Andrei Ivantoc este cetatean roman, Guvernul Romaniei a fost chemat, daca doreste, sa prezinte observatii pe marginea cererii.

 
Represiuni antiromanesti la Chisinau de Ziua Unirii – ep. IIPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :437
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}Rodica
Acum cateva saptamani, in urma discutiilor pe forum cu mai multi tineri romani a aparut ideea ca ar fi bine sa dezvoltam patriotismul in randurile populatiei, au fost multe propuneri dintre care am ales sa incleiem scotch in 3 culori albastru, galben si rosu, care sunt simbolurile tuturor romanilor, pe pilonii de pe marginea carosabilului.

{mosimage}Am ales anume scotch deoarece el este mai rezistent la factorii climatici si nu se transforma in deseu la cateva ore de la aplicare. De asemenea am decis sa desfasuram si o campanie informationala in randurile populatiei prin distribuirea unor fluturase ce contineau putina informatie despre actul istoric din 27 martie 1918. Ne-am gandit ca ar fi ideal daca am realiza actiunea noastra in ajunul zilei din 27 martie, cand se comemoreaza 88 ani de la Marea Unire, astfel reusim printr-o actiune sa obtinem 2 rezultate frumoase. Pentru a fi o surpriza placuta a doua zi am inceput actiunea in seara zilei de 26 martie. Pana in aceasta zi au fost lucrari de pregatire (cumpararea scotch-ului de la diverse centre comerciale, piata, cumpararea hartiei) totul coordonam impreuna discutand pe internet.

In seara zilei de 26 martie 2006, am inceput actiunea – incleierea scotch-ului tricolor pe pilonii de pe bd. Mircea cel Batran, eram un grup din 3 persoane, pot mentiona ca rezultatul se privea destul de frumos fapt recunoscut mai tarziu si de politistii care ne-au retinut, in jurul orei 20.30 am fost opriti din lucru de catre un lucrator al politiei sectorului Ciocana, deci am reusit doar cativa piloni sa-i infrumusetam. Aproximativ timp de 20 minute am discutat dand explicatii actiunilor noastre. Dl. Politist, care nu s-a prezentat sau legitimat, a decis sa ne duca la sectia de politie sectorul Ciocana, chemand in acelasi timp ajutoare si 2 automobile, nu cunosc numarul sectiei de politie din simplul motiv ca nu mi s-a spus. De asemenea nu s-a explicat care a fost incalcarea noastra pentru care trebuie sa fim dusi la politie, nu s-au spus care sunt drepturile/obligatiile noastre. Intre timp au fost retinuti alti 3 tineri si adusi impreuna cu noi la politie. In timp ce mergeam la sectie dl. politist (sofer) a comis o incalcare a regulilor de circulatie rutiera, mergand la rosu neavand pus in functiune girofarul, fapt ce in cazul dat nu i se acorda prioritate.

La sectie am discutat cu cateva persoane, eu personal nu cunosc nici un nume, deoarece nimeni nu s-a prezentat, incercam sa deduc cu cine vorbesc de pe tablita birourilor. Am intrat cu totii (6 tineri) in biroul sefului politiei sectorului nr. *? * Ciocana, de la bun  inceput neprezentandu-se, am fost intrebati in prezenta unui alt colaborator al politiei (nu-i cunosc numele nu s-a prezentat), care au fost scopurile actiunii  noastre, cine este in spatele ei, cine ne-a sustinut financiar etc. Raspunsul nostru a fost "pentru promovarea patriotismului in randurile populatiei si sustinerea autoritatilor in efortul depus pentru reintregirea tarii" raspuns mentionat si in explicatia data de noi in forma scrisa, de asemenea am mai declarat ca nu suntem sustinuti de nici un partid politic, nu suntem membri a nici unei miscari politice si actiunea se desfasoara din proprie finantare si initiativa. In timpul discutiei o parte din colegi au fost perchezitionati. Ne-a fost data tuturor cate o foaie unde am scris o explicatie a actiunii, dupa care v-om putea fi liberi.

La intrebarea care este incalcarea noastra seful sectie de politie Ciocana nu a stiut ce sa ne raspunda, rezulta ca nu stia cu exactitate daca a fost o incalcare sau ba, a zis:  "maine vom decide". La finalul discutiei am aflat numele – Croitoru Boris. Am fost eliberati in jurul orei 22.00, timpul petrecut la sectia de politie a fost in jur de o ora si jumatate. Intre timp am aflat ca alti 3 tineri din sectorul Botanica au fost retinuti de politia sectorului Botanica.

In jurul orei 1.00 noaptea, 27 martie, am fost cautata de catre politie la domiciliu, am refuzat sa vorbesc si sa deschid.

In prima parte a zilei de 27 martie m-am prezentat la Comisariatul de politie Ciocana din str. Voluntarilor, aici la intrare am fost intalnita de un politist ce mi-a zis ca m-a cautat la domiciliu venind chiar acum de acolo. La comisariat au venit toti cei 6 tineri care am fost retinuti in seara zilei de 26 martie. M-am ridicat la etajul 3 unde toti am fost separati in diverse birouri si am dat „Lamurire" actiunilor noastre. Dl. politist care mi-a luat mie „lamurirea" nu s-a prezentat mai tarziu am aflat numele sau dupa semnatura de pe lamurire. Eu nu am scris lamurirea, doar eram intrebata totul a scris domnul politist care m-a interogat, de aici am tras concluzia ca a fost un interogatoriu. In biroul in care eram interogata mai era prezent un domn, tot colaborator al politie, care nu s-a prezentat, el tot intervenea uneori cu intrebari, rezulta ca au participat 2 persoane la interogatoriu, pe parcurs intrau si ieseau persoane care sustrageau atentia, intrau in discutii cu persoana care ma interoga pe mine sau celalalt asistent, care „scria" ceva la computer. Intrebarile din timpul interogatoriului s-au axat mai mult asupra membrilor grupului, in special despre Igor.

Dupa finisarea interogatoriului, am fost chemata iar in birou pentru a mi se intocmi un Proces Verbal pe articolul 175 al Codului cu privire la Contraventiile Administrative, am cerut o copie si mi s-a refuzat, afirmand ca niciodata nu se da o copie a Procesului Verbal persoanei careia i se indeplineste. Actul a fost intocmit doar intr-un singur exemplar. Dupa asteptari indelungate am fost condusi la sectia politie criminalistica. Aici mi s-au facut fotografii si inregistrare video, spunandu-ne doar ca asa trebuie, aceasta este procedura. Am asteptat un timp indelungat, nu am inteles de ce trebuie sa asteptam sau ce asteptam, in acest timp un coleg de al nostru era interogat de mai multe persoane, nu cunosc numarul exact dar presupun ca erau mai mult de 10 persoane, judecand dupa numarul celor ce intrau si ieseau permanent din birou. Tin sa mentionez ca la etajul unde asteptam se efectua reparatie fiind un praf greu de suportat. Dupa ce colegul nostru a fost iesit de la interogatoriu in prezenta unei persoane ce banuiesc era un supraveghetor, a urmat o sedinta unde probabil s-a decis daca suntem liberi.

La sfarsit, dupa aproximativ 5 ore de la momentul prezentarii noastre, ne-a fost inmanata citatia pe care a fost indicat timpul aflarii la comisariat gresit.

In tot acest timp nu eram deloc informati despre mersul lucrurilor, cu ce scop se face totul, care este legalitatea actiunilor intreprinse, de la bun inceput ni s-a afirmat tuturor ca totul va dura “maximum” o ora ...rezultatul – 5 ore (in afara de timpul retinerii din seara precedenta, precum si cel ce ne asteapta joi, 30 martie, cand suntem iarasi chemati).

 
Romanii cumpara proprietati in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :219
Thursday, 30 March 2006
Un sondaj realizat de FINCAS CORRAL, cea mai puternica companie inmobiliara din Spania, evidentiaza faptul ca numarul imigrantilor care achizitioneaza un apartament in Spania este intr-o continua crestere.

Compania, care are peste 320 de filiale deschise in toata Spania a realizat acest sondaj pe baza informatiilor culese din aceste filiale. Se pare ca dintre regiunile autonome, Cataluna este comunitatea cu un numar de cumparatori imigranti cel mai ridicat din Spania, aici 45,77% dintre cumparatori sunt imigranti. Cataluna este urmata de Arragon cu 15,32% si Madrid cu 13,83%, informeaza portalul Spania Romaneasca.

Realizatorii studiului au tinut sa mentioneze ca diferenta dintre Madrid si Cataluna este asa mare din cauza distributiei geografice ale filialelor, in Cataluna existand un numar de 131 iar in Madrid doar 55. Si pretul mediu a crescut cu 12% anul trecut ajungand pana la 159.088 euro, reiese din vanzarile de apartamente in 2005.

Apartamentele cumparate de catre persoane din tari membre ale Uniunii Europene se situeaza la 9.34% din vanzarile totale, in scadere fata de anul 2004. Imigrantii asiatici au cumparat 5,85% din total, si ei aflandu-se intr-o usoara scadere fata de 2004. Pe tari, Ecuador are un 24,15% din totalul apartamentelor achizitionate, urmat de Maroc cu 10,90% si Romania cu 8,67% (in crestere fata de 2004), iar imigrantii din Columbia au cumparat 7,15% din total.

Totalul vanzarilor catre imigranti proveniti din tarile non UE a fost de 11,40% iar dintre acestea 8,67 catre imigrantii romani. Tranzactiile catre imigrantii romani sun tin crestere fata de anul 2004.

 
Infractorii retinuti la Barcelona nu sunt de origine romana, ci de etnie rromaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 30 March 2006
Federatia Asociatiilor Imigrantilor Romani din Spania, FEDROM, sub umbrela careia sunt grupate 15 asociatii de romani din intreaga Spanie, printre care si o asociatie de etnie rroma din Madrid, doreste sa-si exprime punctul de vedere cu privire la stirile confuze si foarte putin exacte aparute in mod repetat in presa, radio-ul si televizunea spaniola, referitoare la folosirea copiilor in scopuri de delincventa, manipulati de familiile lor, „de origine romana”, in orase spaniole.

Intr-un comunicat de presa, FEDROM mentioneaza ca acesti cetateni nu sunt de origine romana, asa cum mentiona un mijloc de informare, ci sunt cetateni romani, probabil organizati in clanuri, grupuri organizate sau dependente in mod direct de asa numitele „mafii” care actioneaza la nivel international in scopuri infractionale, prostitutie, trafic de persoane, furturi organizate, inselaciuni, etc. Ei sunt, cel putin cei retinuti la Barcelona, membri ai etniei rrome si de nationalitate romana, segmentul cel mai marginal, destructurat si degradat. Pe de alta parte, au existat, in termeni generali, actiuni foarte putin coordonate din partea administratiei, ceea ce face ca problema sa fie, mai mult sau mai putin, ca la inceput, crede FEDROM.

Restul imigrantilor romani ajunsi in Spania, care sunt peste jumatate de milion de cetateni repartizati pe intregul teritoriu al Spaniei, au ca unic obiectiv acela de a munci si de a-si imbunatati conditia, contribuind astfel la integrarea in societatea spaniola si la imbunatatirea economiei acestei tari, condamna comportamentul acestor indivizi, de tipul celor arestati acum, care nu sunt imigranti, ci delincventi care vin aici numai in scopuri infractionale.

Administratiile publice si in special fortele de politie, aparatul de justitie si serviciile sociale ale administratiilor publice, pot fi sigure ca beneficiaza de sprijin deschis in ceea ce priveste aceasta problema, asigura FEDROM, in comunicatul remis.

Precizam ca acest comunicat vine ca urmare a numarului mare de materiale de presa aparute cu precadere in ultima perioada, dupa arestarea in Spania a unei retele uriase de „romani” care comiteau infractiuni in Spania. 300 de cetateni de nationalitate romana au fost arestati de autoritatile spaniole in colaborare cu Politia romana, insa asa cum se precizeaza in informatiile oficiale, capul retelei, care isi conducea clanul dintr-o inchisoare spaniola, era cunoscut ca fiind „printul tiganilor”. Cea mai ampla retea de infractori - cetateni romani de etnie rroma – opera in cele mai importante provincii spaniole - Valencia, Almeria, Barcelona, Sevilla Saragoza, Castellon, Palma de Mallorca, Madrid, Santander, Malaga si Toledo.

 
Romanii nu vor mai avea drept de vot in AnconaPDF Print E-mail
Ancona, Italia/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 30 March 2006
Guvernul italian spune stop comunelor care au decis modificarea statutelor pentru a-i putea aduce la urne pe imigrantii rezidenti in aceste zone.

Miercuri, 29 martie, Guvernul a anulat decizia consiliului comunal din Ancona care conferea imigrantilor extracomunitari si apatrizilor dreptul la vot, la alegerile pentru consiliul comunal si pentru primar.

„Decretul prezidential pentru anularea extraordinara”, se arata intr-un comunicat al Palatului Chigi, a fost aprobat „la propunerea Ministerului de Interne”, in baza legii nr. 400 pe 1998, care atribuie Consiliului de Ministri prerogativa de a anula actele administrative ilegale.

Aceasta masura face parte din seria de actiuni intreprinse de Consiliul de Ministri impotriva Comunelor care au modificat propriile statute pentru ca imigrantii sa poata vota. Anul trecut, in luna august, Consiliul de Ministri a anulat o decizie in acest sens a Comunei Genova, iar in data de 17 martie, au fost contestate deciziile consiliilor comunale din Torino si Ancona, care confereau drept de vot, la alegerile circumscriptionale, si imigrantilor din tari ne-membre ale Uniunii Europene.

Astfel, pentru ca imigrantii sa-si poata exprima dreptul la vot, va fi nevoie de o lege care sa fie aprobata de catre Parlament.

Pentru primarul Anconei, Fanio Sturani, masura Consiliului de Ministri „spune multe despre promisiunile facute in urma cu trei ani de catre vicepremierul Gianfranco Fini in legatura cu dreptul de vor pentru extracomunitari. Problema politica ramane inca, pentru ca in ceea ce priveste dreptul de vot acordat cetatenilor imigranti, Italia continua sa fie codasa Europei”. 

Sturani, in acelasi timp presedinte si responsabil pe probleme de imigratie al Asociatiei Nationale a Comunelor Italiene (ANCI), a precizat ca asociatia a supus deja dezbaterii Parlamentului un proiect de lege ordinara care prevede recunoasterea dreptului la vot administrativ.

 
Romani din Vancouver vor avea si ei un Consulat general de carieraPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 30 March 2006
Guvernul Romaniei a aprobat infiintarea unui Consulat general de cariera al carui sediu ar putea fi inaugurat chiar cu prilejul vizitei pe care o va face in Canada presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Potrivit paginii de web a romanilor din Vancouver, care citeaza publicatia romaneasca Zig-Zag Roman Canadian, numarul romanilor care locuiesc in Vancouver este de aproximativ 20.000, comunitatea fiind intr-o crestere permanenta, cu o dinamica foarte puternica si o excelenta organizare.

Inaugurarea unui Consulat general de cariera la Vancouver le va facilita romanilor din aceasta parte a Canadei accesul la rezolvarea diferitelor probleme de natura consulara, pana in prezent acestia trebuind sa se deplaseze incaz de nevoie la Consulatul general al Romaniei la Toronto.

 
Chisinaul somat de CM al Consiliului Europei sa aplice recomandarile in cazul Mitropoliei BasarabieiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :319
Thursday, 30 March 2006
Comitetul  de  Ministri al Consiliul Europei (CE) a adoptat marti o rezolutie provizorie privind nerespectarea de catre autoritatile din Basarabia a Hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul „Mitropolia Basarabiei si altii versus Moldova”, adoptata la 27 martie 2002.

Comitetul de Ministri al CE indeamna autoritatile din Republica Moldova sa promulge fara intarziere legislatia si sa adopte masurile de implementare necesare pentru a fi in concordanta cu cerintele Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si Libertatile Fundamentale, asa cum este stabilit in hotarare. De asemenea, conducerea tarii este incurajata sa tina cont de concluziile si recomandarile expertilor CE pentru a incheia reforma in desfasurare intr-un mod satisfacator. In cazul in care aceste prevederi nu vor fi respectate pana la sfarsitul anului curent, Comitetul de Ministri va lua atitudine fata de acest caz. 

In rezolutie se mai arata ca CE condamna faptul ca dupa 4 ani de la emiterea hotararii, autoritatile din Republica Moldova inca nu au adoptat niste masuri generale satisfacatoare, in special, o legislatie adecvata care sa corespunda cerintelor Conventiei dupa cum a fost stabilit in hotarare. CE reaminteste ca autoritatile moldovene au sustinut pozitia Comitetului de Ministri privind necesitatea reformarii legislatiei in vigoare, astfel incat sa se garanteze respectarea drepturilor tuturor confesiunilor, pentru a preveni  violari similare ale Conventiei.

Totodata, Cabinetul de Ministri regreta ca modificarile legislatiei cu privire la Religii adoptata in 2002, ca prima reactie la hotararea Curtii, nu au solutionat adecvat aceste probleme, deoarece noile prevederi permit in continuare autorizarea, suspendarea, retragerea inregistrarii sectelor religioase la buna discretie a executorilor si nu reflecta adecvat cerinta de proportionalitate a restrictiilor posibile. Acesta se arata ingrijorat de faptul ca in pofida ajutorului si asistentei  profesionale sporite acordate de CE autoritatilor din Republica Moldova pentru a asigura racordarea legislatiei nationale la standardele europene, toate cele cinci proiecte de legi elaborate in acest sens, nu au atins acest obiectiv.

In rezolutie este precizat faptul ca in prezent, al saselea proiect asteapta aprobarea Parlamentului si ca in pofida imbunatatirilor aduse acest proiect tot nu defineste suficient de clar dreptul la recunoastere, inclusiv la statut legal, al tuturor comunitatilor religioase, dreptul la o solutionare efectiva, in special, in litigii privind recunoasterea comunitatilor religioase, precum si conditiile de exercitare de catre Ministerul Justitiei a imputernicirilor de a cere interzicerea activitatii anumitor comunitati religioase.

 
Liberalii basarabeni vor expulzarea ambasadorului rus la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 30 March 2006

Reprezentantii Partidul Liberal (PL) sustin ca este necesara schimbarea statutului Federatiei Rusa in formatul de negocieri „5 plus 2” si declararea ambasadorului rus Nicolai Reabov drept persona non grata in Republica Moldova. 

Presedintele PL Mihai Ghimpu a declarat miercuri presei ca „daca pana in prezent Republica Moldova nu a avut argumente suficiente sa ceara schimbarea statutului Federatiei Ruse in cadrul formatului de negocieri, atunci acum, dupa ce Reabov a insultat si Republica Moldova, si UE si SUA, Chisinaul este in drept sa o faca”. „Chiar daca este un stat mai mare si are un potential economic major, Federatia Rusa are aceleasi drepturi ca si Republica Moldova. Expulzarea lui Reabov din Republica Moldova nu va influenta relatiile cu Rusia”, considera Ghimpu.

 
Basarabia ar putea castiga razboiul vinului cu RusiaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :310
Thursday, 30 March 2006

„Deoarece rusii beau dupa principiul - mai intai ceea ce vreau, apoi ceea ce pot si, in final, ce a mai ramas, se poate presupune ca foarte curand, din cauza stoparii importului de productie alcoolica din Republica Moldova si Georgia, piata ruseasca va fi lipsita de vin ieftin, iar cerintele nu vor mai coincide cu posibilitatile”, scrie miercuri „Moskovskii Komsomoletz”.

Potrivit versiunii oficiale, enuntate de medicul sanitar principal al Federatiei Ruse, Ghenadi Oniscenko, „taria” din fostele membre ale URSS nu corespunde normelor de securitate. In acelasi timp, expertii califica sistarea importurilor drept „razboi economic”, care putin probabil sa fie castigat de Rusia.    

Majoritatea expertilor sunt de parere ca problema calitatii exista, dar ca aceasta nu tine de pesticide si metalele grele. In opinia lor, nu este clar din ce motiv autoritatile nu au reactionat pana in prezent si ce se va intampla cu producatorii moldoveni si georgieni, precum si cu vinificatorii si importatorii rusi care depind de materia prima din aceste state.

Rusii consuma in mod deosebit produsele de vinificatie „secundara”, care provine din materialul vinicol sosit in Rusia in cisterne si transformat apoi in vin. „Deoarece in fiecare a treia sticla din Rusia se afla material vinicol moldovenesc, iar mecanismul testat de atatia ani in sir este practic paralizat, situatia de la fabricile de vin din Moscova este aproape de panica. Cei care au decis ca nu le pasa de afacerile importatorilor si a fabricilor de vin din Rusia vor fi nevoiti sa intre in deceptie. Desigur, in situatia creata, vinificatorii rusi nu sunt dispusi sa „dea ortul popii”, dar, oricum, acestia vor fi nevoiti sa se reorienteze in regim de urgenta spre pietele de materie prima din alte state”, considera expertii.  Potrivit sefului Consiliului de experti al Dumei de Stat pentru reglementarea pietei produselor alcoolice, Pavel Sapkin, nisa vinurilor ieftine isi va inceta existenta. El considera ca in pofida faptului ca bulgarii, ungurii, romanii si spaniolii propun preturi comparabile, vinurile lor vor fi mai scumpe cu 20 la suta fata de cele moldovenesti. Sapkin considera ca sunt evidente conotatiile politice ale incidentului si isi exprima nedumerirea ca acesta va aduce firmele rusesti in prag de faliment.

Directorul Departamentului informatii al Uniunii operatorilor de pe piata produselor alcoolice, Vadim Drobiz, caracterizeaza situatia drept „absurda”. Potrivit acestuia, acuzatiile nu au fost adresate unor producatori concreti (daca acestea exista), dar au vizat state cu o industrie de vinificatie care pe parcursul ultimilor ani o depaseste pe cea franceza, precum si pe cea ciliana.

Pe de alta parte Chisinaul se va opune admiterii Federatiei Ruse in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Ministrul adjunct al Economiei si Comertului Igor Dodon a declarat marti ca Chisinaul nu-si va da acordul privind intrarea Federatiei Ruse in OMC daca Moscova nu va elimina toate restrictiile la importul productiei vinicole moldovenesti.

„Novie Izvestia” scrie miercuri ca din momentul aplicarii de catre Moscova a interdictiei respective, la hotarul cu Ucraina stationeaza in jur de 200 vagoane cu productie vinicola, problema vinului devenind una interstatala. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Sturza, a declarat in context ca restrictiile trebuie aplicate in cazul depistari unor incalcari, iar acolo unde calitatea corespunde tuturor normelor, astfel de actiuni sunt contraindicate. „Noi suntem cointeresati in livrarea vinurilor de calitate, vinurile noastre sunt livrate in Europa si nu am avut de acolo nici o pretentie”, a conchis ambasadorul.

Directorul stiintific al Institutului in problemele globalizarii Mihail Deleaghin considera ca scandalul vinului are context politic. Potrivit lui, nu este exclus ca unele vinuri nu corespund normelor de calitate, dar tensionarea relatiilor cu Republica Moldova si Georgia permite de a califica actiunile Moscovei drept politice si nicidecum economice. „De regula, sunt stopate doar vinurile la care au fost depistate incalcari, iar in cazul respectiv avem de a face cu o actiune indreptata impotriva unor state”, a spus Deleaghin.

Publicatia moscovita „Kommersant” scrie ca sanctiunile impuse de Moscova vor afecta nu numai producatorii moldoveni, dar si cei rusi, intrucat 50 la suta din vinurile produse in Rusia sunt fabricate din materie prima provenita din Republica Moldova.

In aceeasi ordine de idei, analistul economic Valeriu Prohnitchi a declarat pentru BBC ca in cazul in care restrictiile introduse de Moscova vor fi de lunga durata, ele vor avea un efect dramatic asupra economiei Republicii Moldova. Potrivit lui, acestea ar putea fi comparabile cu efectele crizei financiare din 1998, deoarece industria vinului este pilonul economiei Republicii Moldova si de contractele de export sunt legate foarte multe credite bancare. „De performanta industriei vinului depind intreprinderile de transport, fabricile de carton, de sticla si, pana la urma, agricultura”, a conchis Prohnitchi.

 
Liga internationala pentru protectia cailor – Proiectul RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :202
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}In data de 22 martie, a avut loc la Institutul Cultural Roman, fosta resedinta a ambasadorului Romaniei la Londra, lansarea proiectului ILPH ROMANIA.

{mosimage}ILPH- Liga Internationala pentru protectia Cailor” este o institutie filantropica britanica, care se bucura de mare succes si recunoastere atat in Regatul Unit, cat si peste hotare. Aceasta inaugurare s-a bucurat de prezenta Altetei Sale Regale Printesa Anne,  care participa activ in promovarea acestui proiect si a organizatiei ILPH.

Printre personalitatile marcante prezente la acest eveniment se numara excelenta sa Dan Ghibernea, Ambasadorul Romaniei la Londra, care a sustinut un discurs in cadrul prezentarii, prin care a aratat sustinerea si entuziasmul manifestat de Romania la lansarea acestui proiect, Sir Ralph Fiennes, Ian Kelly si Jo White, care va demara acest proiect in cursul lunii aprilie in Romania. Dupa o prezentare spectaculoasa, in cadrul careia au avut loc discursuri sustinute de d-l ambasador Dan Ghibernea, excelenta sa, Printesa Anne a Marii Britanii, si reprezentanti ai proiectului “ Romania “, seara a continuat cu o receptie, in cadrul careia invitatii au avut ocazia sa discute personal cu excelenta sa Printesa Anne. Invitatii au fost impartiti in grupuri cu interese comune. Romania a fost reprezentata de membrii ai parlamentului, veniti din Romania pentru acest eveniment, diplomati ai ambasadei, carora li s-a alaturat ziarul “ Roman in UK” impreuna cu situl www.romani.co.uk, ca reprezentanti ai mass-mediei. Alteta regala-a aratat incantata de prezenta si entuziasmul manifestat de ambasada Romaniei la Londra pentru sustinerea acestui proiect si de catre comunitatea romanilor din UK.

Proiectul “ Romania- Ajutorarea a un milion de cai” se va derula in Romania pe o perioada de 5 ani, si are ca scop educarea absolventilor de medicina veterinara si a medicilor in tratarea cailor prin cursuri specializate, prezentari in diferite zone ale Romaniei.

(Cristina Irimie  “ Roman in UK”; Foto : Inno Brezeanu)

 
Consultanta telefonica pentru angajatele din Emilia RomagnaPDF Print E-mail
Emilia Romagna, Italia/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 30 March 2006
Regiunea Emilia Romagna a activat de curand un numar verde prin care se ofera un serviciu de consultanta pentru muncitoarele rezidente pe tot teritoriul regiunii.

Potrivit site-ului meiltingpot.org, citat de Actualitatea Romaneasca, numarul de telefon este 800984929 si accesarea lui este gratuita. Obiectivul acestui nou serviciu este de a favoriza intrarea si sederea femeilor straine pe piata muncii a regiunii, oferind consultanta profesionala atat pe teme legale, cat si tehnice (fiscalitate, taxe si impozite, contracte de imprumut, asistenta sociala) si altele ce tin de sfera feminina, mergand pana la rezolvarea unor situatii particulare. Numarul verde este operativ pana la data de 30 octombrie 2006. Cei interesati pot lasa un scurt mesaj ce va fi inregistrat de robotul telefonic. Mesajul trebuie sa contina numele si prenumele, locul de rezidenta, numarul de telefon la care poate fi contactat ulterior apelantul in momentul in care vor fi organizate intalnirile cu persoanele care acorda consultanta. Numarul verde poate fi accesat si pentru a primi sfaturi care nu tin neaparat de sfera de activitate a consultantilor, fiind tototdata si un mijloc de orientare pentru cei care intampina dificultati.

 
Romanii trebuie sa fie atenti la permisul de “soggiorno”PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :433
Thursday, 30 March 2006
Viza turistica de trei luni nu este suficienta pentru a sta pe teritoriul Italiei. Potrivit „Actualitatea Romaneasca”, pentru a nu fi expulzati, desi sunteti in viza, solicitati permisul de soggiorno.

Foarte multi romani ajunsi in Italia s-au trezit, in timpul raziilor efectuate de carabinieri, cu foaie de via (foaie de drum) si decrete de expulzare, pentru ca nu detineau astfel de permise. Este adevarat ca romanii pot calatori si sta in Spatiul Schengen 90 de zile pe an, dar Italia reprezinta un caz atipic din acest punct de vedere. Chiar daca ai intrat in aceasta tara legal si stai linistit, crezand ca timp de trei luni nu ti se poate intampla nimic, daca nu ai permis de soggiorno esti practic ilegal si esti tratat de autoritati ca un infractor.
Permisul de soggiorno este un document care autorizeaza cetatenii straini intrati legal in Italia sa ramana pe teritoriul national. Exista mai multe tipuri de sejur: pentru turism, vizite la membrii familiei, afaceri, munca sezoniera, studii sau pregatire profesionala, activitate pe cont propriu, angajare, motive familiale, protectie sociala, pentru persoane din lumea spectacolului, ingrijiri medicale, azil politic, azil umanitar. Permisiul trebuie sa fie solicitat la Chestura locului de destinatie in timp de 8 zile lucratoare de la data intrarii in Italia, prezentand urmatoarele documente: copie completa a pasaportului si pasaportul in original (care va fi restituit dupa examinarea acestuia de catre politie); viza de intrare; trei fotografii tip legitimatie, timbru fiscal in valoare de 10,33 Euro si declaratie de domiciliu. Potrivit indrumarului serviciilor oferite cetatenilor straini realizat de autoritatile din regiunea Piemonte, chestura retine o copie a cererii si toate celelalte documente, iar o alta copie va fi data cetateanului strain ca dovada a cererii prezentate.

Cetateanului strain, solicitant al permisului de sedere, ii vor fi luate amprente digitale. Durata permisului de sedere coincide cu cea a vizei de intrare si depinde de motivul pentru care a fost acordata. In orice caz nu poate depasi trei luni pentru vizite, afaceri si turism; noua luni pentru munca sezoniera (cetateanul strain care a efectuat munca sezoniera in Italia pentru cel putin doi ani consecutivi ii va putea fi eliberat un permis pe o durata de mai multi ani – pana la trei ani de zile – pentru aceeasi perioada de timp anuala de care a beneficiat in ultimul din cei doi ani precedenti); un an pentru contract de munca salariala pe timp determinat; doi ani pentru contract de munca pe timp nedeterminat, activitate pe cont propriu, reintregirea familiei si un an pentru studiu sau pregatire profesionala. In cazul unui contract de munca, permisul are aceeasi durata cu cea a contractului de sedere. Contractul de sedere in vederea unei angajari se incheie intre patronul italian sau strain stabilit legal in Italia si un muncitor, cetatean strain, inscris la Sportello Unico per l’ Immigrazione (Ghiseul Unic pentru Imigratie) din provincia in care are rezidenta sau are sediu legal patronul sau unde se va desfasura activitatea.

Somerilor nu li se ia permisul de sejur

Pierderea locului de munca (chiar si in caz de concediere) nu determina pierderea permisului de sedere al muncitorului extracomunitar si membrilor familiei sale. Acest permis le da posibilitatea sa ramana pe teritoriul statului italian pe perioada de valabilitate ramasa si pentru cel putin 6 luni de zile (cu exceptia permisiului de sedere pentru munca sezoniera). In aceasta perioada de timp, cetateanul strain va putea cauta un alt loc de munca.

Cum se reinnoieste permisul de soogiorno?

Reinnoirea permisului de sedere va fi solicitata in duplicat la Chestura din provincia de rezidenta, prezentand urmatoarele documente: permisul de sedere expirat si pasaportul; trei fotografii tip legitimatie; un timbru fiscal in valoare de 10,33 Euro; certificat de domiciliu; o declaratie care sa demonstreze existenta mijloacelor proprii de intretinere; o declaratie care sa arate adecvarea acestor mijloace pe durata sederii si pentru intoarcerea in tara, precum si documentele necesare in functie de tipul de permis cerut: pentru turism, munca, reintregirea familiei. Reinnoirea si prelungirea nu sunt admise in cazul permiselor pentru turism si in cazul unor lungi si continuate absente din Italia (pentru mai mult de 6 luni de zile, iar in cazul permiselor pe doi ani pentru mai mult de un an). Este in schimb admisa reinnoirea in cazul in care s-a iesit din Italia pentru indeplinirea obligatiilor militare sau pentru alte grave motive demonstrate. Cererea pentru reinnoirea permisului va fi facuta cu 90 de zile inaintea expirarii in cazul contractului de munca pe perioada nedeterminata; cu 60 de zile inainte, pentru contractul de munca pe perioada limitata si 30 de zile in celelalte cazuri. In general, durata reinnoirii nu depaseste pe cea a eliberarii primului permis. Un permis poate fi schimbat numai in urmatoarele situatii: permisiul de sedere pentru desfasurarea unei activitati pe cont propriu poate fi transformat in permis de sedere pentru contract de munca salariala si invers; permisul de sedere pentru munca sezoniera poate fi transformat in permis de munca salariala numai la sfarsitul celui de-al doilea sezon in care s-a muncit in Italia; permisul de studiu poate fi transformat in permis de munca in functie de numarul de intrari pentru munca prevazute de guvern in fiecare an; permisul pentru motive de protectie sociala poate fi transformat in permis de studiu sau permis de munca, daca la expirarea acestuia cetateanul strain munceste sau studiaza. Cetateanul strain trebuie sa arate propriul permis de sedere de fiecare data cand ii este cerut de catre ofiterii sau agentii de ordine publica. Daca se considera necesar, fortele de ordine pot cere informatii ulterioare si documente de munca, de domiciliu, sau legate de de veniturile de care dispune in Italia pentru intretinerea membrilor familiei sale.

 
Liturghie in limba romana pentru catolicii romani din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}Parintele romano-catolic Gelu Miclaus, responsabilul comunitatii catolice din Torino, a oficiat duminica, 26 martie, la Castellamonte, Dieceza de Ivrea, o Liturghie in limba romana pentru comunitatea de romani din zona.

{mosimage}Sfanta Liturghie a fost celebrata la cererea credinciosilor romani, slujba religioasa fiind o ocazie binevenita de a retrai bucuria participarii la o celebrare in limba materna. Inainte de serviciul religios, parintele Gelu a stat la dispozitia celor interesati pentru spovedit, informeaza Episcopia romano-catolica de Iasi. Grupul de romani din aceasta parte a Italiei nu este deocamdata prea numeros, dar beneficiza, in schimb, de foarte mult entuziasm. La cererea lor se va celebra Sfanta Liturghie in fiecare prima duminica din luna, incepand cu ora 17:00, in biserica parohiala.

 
Pana vineri se mai pot depune cereri pentru sezonieri in provincia TrentoPDF Print E-mail
Trento, Italia/Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 30 March 2006

{mosimage}Vineri, 31 martie, este data limita pana la care angajatorii din provincia italiana Trento mai pot depune cereri pentru intrarea in Italia a muncitorilor proveniti din tari extracomunitare, pentru stagiunea turistica estivala.

{mosimage}Hotelurile, restaurantele si toate celelalte structuri turistice din Trentino care au nevoie sa angajeze stranieri extracomunitari pentru munca sezoniera, vor trebui sa-si prezinte cererile pana vineri, 31 martie, iar cei care vor intarzia peste aceasta data risca sa nu obtina intrarea la timp in Italia a muncitorilor. Termenul a fost stabilit de Serviciul de Munca al Provinciei Autonome din Trento (unde sunt in vigoare reguli diferite fata de cele din restul Italiei), in acord cu asociatiile de profil. „Astfel, se va acorda timp Serviciului de Munca si Chesturii pentru concesionarea cererii, si ambasadei pentru eliberarea vizei” a spus coordonatorul Centrului Informativ pentru Imigratie (Cinformi), Pierluigi La Spada, citat de Stranieri in Italia.

„In cateva luni va fi fixat termenul pentru prezentarea cererilor pentru sezonierii de iarna” a mai spus Spada, care a adaugat ca anul acesta cotele disponibile vor trebui sa satisfaca toate cererile”.

Cererea trebuie completeta si expediata de la orice oficiu postal care dispune de un aparat care sa mentioneze data si ora trimiterii la „Serviciul de munca al Provinciei Autonome Trento”. In acelasi plic pot fi introduse mai multe cereri, daca ele apartin toate aceluiasi angajator.

In provincia autonoma nu se folosesc kit-urile alb-rosii ale Postei, si nici nu a fost inca instituit Ghiseul Unic. Odata intrati pe teritoriul Italiei, muncitorii sezonieri vor trebui sa se prezinte in termen de 8 zile la sediul Cinformi pentru a solicita permisul de sedere si codul fiscal si pentru a semna contractul de sedere.

La Trentino au fost alocate 7.200 de intrari pentru muncitori sezonieri extra UE. Conform prevederilor decretului Flussi 2006, acestea au fost rezervate cetatenilor din Romania, Basarabia, Bulgaria, Serbia-Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Tunisia, Albania, Maroc, si Egipt, si, indiferent de tara de origine, cetatenilor extra UE titulari de permise de sedere pentru munca subordonata sezoniera in anul 2003, 2005 sau 2005.

 
Angela Gheorghiu se intoarce pe scena londonezaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :192
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}Soprana Angela Gheorghiu va canta la Centrul Barbican din Londra in stagiunea urmatoare, alaturi de multe alte mari voci de opera, informeaza site-ul musicOMH.com., citat de Mediafax.

{mosimage}Barbican a anuntat ca una dintre seriile de spectacole din stagiunea 2006-2007 va presupune intoarcerea pe aceasta scena a cel putin patru dintre divele momentului. Astfel, soprana americana Renee Fleming va sustine un concert in decembrie, acompaniata de Royal Philharmonic Orchestra. Apoi, pe 8 mai 2007, soprana de origine romana, Angela Gheorghiu, va fi acompaniata de London Symphony Orchestra intr-un alt recital. Programele spectacolelor urmeaza sa fie anuntate in curand, dar ele starnesc interesul prin simplul fapt ca sunt sustinute de doua cantarete de opera aflate la apogeu, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Faptul ca atrage asemenea voci intr-o singura stagiune este un semn al reputatiei Centrului Barbican, apreciaza musicOMH.com. Pe aceeasi scena, echipa de vis formata din soprana rusa Anna Netrebko si tenorul mexican Rolando Villazon se va reuni, dupa ce cei doi au inregistrat “La Traviata” de Verdi, pentru un concert cu Marco Armiliato. Din America vor veni baritonul Thomas Hampson si mezzosoprana Susan Graham, care vor fi acompaniati de BCC Symphony Orchestra. Centrul Barbican, deschis in 1982, cuprinde spatii diferite pentru arte vizuale, teatru, dans, muzica clasica si contemporana si filme.

 
Aparitie discografica in Franta pentru Irina Muresanu si Dana CiocarliePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :169
Thursday, 30 March 2006
Violonista Irina Muresanu si pianista Dana Ciocarlie isi lanseaza joi, 30 martie, in Franta, un CD realizat sub egida Casei „AR-Re-Se/Codaex”.

Materialul discografic contine inregistrari ale lucrarilor „Sonata in sol”, de Guillaume Lekeu si „Sonata op. 13”, de Alberic Magnard, informeaza postul national muzical de radio. Cei doi compozitori sunt doi discipoli ai lui Vincent d’Indy, fiind, totodata, autori care au avut parte de destine artistice si personale distincte si inedite. Lucrarile ii sunt dedicate lui Eugene Ysaye, iar inregistrarile au fost realizate in Elvetia, in intervalul 15-18 decembrie 2005.

 
Un american din Chicago ii aduce un omagiu Reginei Maria cu ajutorul internetuluiPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 30 March 2006
{mosimage}Tom, un american care locuieste in zona orasului Chicago, indragostit de tara noastra, a lansat o pagina de web dedicata Romaniei si, in mod special, Reginei Maria.

{mosimage}Portalul, care poate fi accesat la adresa http://www.tkinter.smig.net/index.htm, contine mai multe sectiuni, cele dedicate Reginei Elisabeta, Reginei Maria si Principesei Elisabeta ocupand un spatiu aparte. Conform Forumului Romania-USA, pe acest site se poate gasi textul autobiografic publicat de Regina Maria in The Saturday Evening Post (1933) si recenzia la textul ei facuta in Anglia de Virginia Woolf. Americanul a ajuns sa fie pasionat de regina prin intermediul povestilor bunicului lui despre primul razboi mondial, istorisiri care i-au indreptat pasii catre aceasta si catre Romania. Munca si pasiunea lui Tom s-au facut remarcate si prin incercarea de a oferi un repertoriu de referinte in presa americana despre familia regala a Romaniei, la cercetarea sa contribuind si calatoria pe care a intreprins-o special in tara noastra.

 
Mezzo-soprana Carmen Oprisanu, pe scena Operei din DresdaPDF Print E-mail
Dresda, Germania/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 30 March 2006
Mezzo-soprana romanca Carmen Oprisanu se va afla joi, 30 martie, pe scena Operei Semper din Dresda, in calitate de interpreta a rolului “Adalgisa” din spectacolul “Norma” de Vincenzo Bellini.

Reprezentatia este prima dintr-o serie de trei spectacole ce vor fi prezentate, in versiune de concert, la Semperoper din orasul german, informeaza myuzical.srr.ro. Alaturi de interpreta romanca vor mai evolua sopranele Violeta Urmana- in rolul titular, Andrea Ihle, tenorul Woo-Kyung Kim si bas-baritonul Jacques-Greg Belobo, in timp ce conducerea muzicala a spectacolului este asigurata de Massimo Zanetti. Urmatorul spectacol cu “Norma” de Vincenzo Bellini la Semperoper din Dresda este programat duminica, 2 aprilie.

 
Intalnire inainte de Pasti pentru romanii din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :142
Thursday, 30 March 2006
Romanii care locuiesc in Viena intentioneaza sa se intalneasca sambata, 15 aprilie, la ora 18:30, la restaurantul Zum Bettelstudent din capitala austriaca.

Localul se afla la adresa Johannesgasse 12, A-1010 Wien, informeaza ro-at.org. Cei care sunt interesati de aceasta intalnire sunt rugati sa acceseze forumul de pe aceasta pagina de web a romanilor din Austria sau sa trimita cat de curand un e-mail care sa contina datele de contact la adresa contact@ro-at.org.

 
Concert de Pasti pentru romanii din OlandaPDF Print E-mail
Lisserbroek, Olanda/Romanian Global News
Accesari :159
Thursday, 30 March 2006
Laurentiu Cazan, trupa Bambi si Ansamblul de Muzica Romaneasca Skylark din Hoofddorp, aflat sub conducerea muzicala a prof. Dan Herford, vor sustine in prima zi de Pasti, pe 23 aprilie, la sala De Meerkoet din Lisserbroek, un concert dedicat special comunitatii romane din Olanda.

Concertul este organizat de prof. Dan Herford, iar costul unui bilet este de 10 euro, copiii urmand sa plateasca mai putin cu 50%, informeaza pagina de web a romanilor din Olanda.

Cei care vor veni la concert vor putea sa seveasca in incinta salii bauturi racoritoare inainte de spectacol si bauturi alcoolice dupa concert, iar in cazul in care exista romani care doresc, conform traditiei, sa ciocneasca un ou si sa manance o pasca sau un cozonac, exista posibilitatea ca acestea sa fie servite dupa terminarea spectacolului.

Datorita faptului ca sala a fost inchiriata cu un contract ferm, este absolut necesar ca cei care doresc sa vina la spectacol sa isi anunte participarea si sa se inscrie la urmatoarea adresa de e-mail: concert@pan-pipe.com, pana cel tarziu luni, 17 aprilie. In cazul in care numarul celor inscrisi nu va fi suficient, organizatorul isi rezerva dreptul de a anula acest spectacol.

Lisserbroek se afla in Gemeente Harlemmermeer (Noord Holland), intre Hoofddorp (10 minute de Aeroport si 20 de minute de Amsterdam) si orasul Lisse.

 
Studentii romani din Toronto incep sesiunea cu o petrecerePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :184
Thursday, 30 March 2006
Inainte de a incepe sesiunea viitoare de examene, studentii romani din Toronto s-au hotarat sa se intalneasca vineri, 31 martie, de la ora 20:00, la o seara relaxanta la Bedford Academy.

Aceasta se afla la adresa 36 Prince Arthur, langa intersectia Bedford cu Bloor, si va constitui pentru tinerii romani locul ideal de petrecere a unei seri alaturi de compatriotii lor, informeaza Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions