Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Martie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
 
340 de RON pentru refacerea mormintelor ostasilor romani din jurul granitelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 31 March 2006
3.400.000 de lei vechi- aceasta a fost suma donata de romanii care au asistat la finele saptamanii trecute la concertul lui Grigore Lese, la Sala Radio din Bucuresti.

Urna instalata, ca urmare a initiativei Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, a fost dechisa vineri, 31 martie, la sediul ONCE, in prezenta reprezentantilor FNRP si ai Oficiului. 

Banii vor fi folositi pentru proiectele de refacere a monumentelor ostasilor romani cazuti pe campurile de lupta din jurul Romaniei, in Basarabia, Bucovina si Bulgaria.

Fondurile vor fi depuse intr-un cont, care va fi gestionat de Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni. Incepand de saptamana viitoare, acest cont va fi deschis donatiilor celor care vor sa sustina proiectele amintite mai sus. 

 
Doi militari romani raniti in AfganistanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 31 March 2006
Doi militari din Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” au fost raniti usor vineri, 31 martie, in jurul orei 08:30, ora Romaniei, pe timpul executarii unei misiuni la aproximativ 30 kilometri sud-est de baza din Kandahar, Afganistan.

Un detasament format din 23 de militari cu trei transportoare amfibii blindate, condus de comandantul batalionului, si un autovehicul al armatei canadiene executau o misiune de patrulare in zona de responsabilitate. In dreptul localitatii Pungi unul dintre transportoare a fost avariat de un dispozitiv exploziv. In urma exploziei, un ofiter si un subofiter care se aflau in transportor au fost raniti usor la picior, respectiv la spate, informeaza MApN. O echipa de evacuare medicala a transportat militarii raniti la spitalul de campanie din baza de la Kandahar, misiunea fiind intrerupta.

 
Glosele Emiliene donate Institutului Cultural RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 31 March 2006

Cu prilejul vizitei la Bucuresti, presedintele Guvernului comunitatii La Rioja, Excelenta Sa domnul Pedro Sanz Alonso, va dona Institutului Cultural Roman copia facsimil a Gloselor Emiliene (Glosas Emilianenses) in cadrul unui eveniment organizat marti, 4 aprilie, ora 18:00 de Institutul Cultural Roman si Ambasada Spaniei.

Codicele Emilian 60 (numit astfel dupa numarul cu care este inregistrat la Academia Regala de Istorie din Madrid, unde se pastreaza) este unul din manuscrisele care au fost copiate, in a doua jumatate a secolului X, la manastirea San Millan de Suso (La Rioja), una din cele mai active pe plan cultural din perioada medievala. Codicele contine celebrele Glose Emiliene, adnotari in latina, neo-latina si euskera (limba basca), strecurate intre randuri sau pe marginile codicelui in latina, cu intentia de a rezolva dificultatile sintactice, morfologice sau semantice pe care le punea textul latinesc.

Astfel, Glosele ofera prima dovada istorica a existentei limbii castiliene (spaniole) – un sistem lingvistic functional din punct de vedere a capacitatii de comunicare, care se diferentiaza de structurile specifice latinei. Totodata, este singura limba derivata din latina hispanica ale carei origini pot fi identificate cu suficienta certitudine.

In 1821 Codicele Emilian 60, impreuna cu alte 72 de exemplare extrem de valoroase (codice si incunabule), a fost mutat de la manastirea San Millan la Burgos unde, probabil, a ramas pana in anul 1872. Astazi se gaseste la Biblioteca Academiei Regale de Istorie a Spaniei.

Accesul la eveniment este liber.

 
Polonia a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :432
Friday, 31 March 2006
Senatul polon a votat in unanimitate joi, 30 martie, rezolutia privind ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Conform procedurilor legislative, presedintele Poloniei, Lech Kacinski, va promulga legea de ratificare in termen de 14 zile. Camera inferioara a Parlamentului polonez a ratificat pe 10 martie Tratatul de aderare, cu 426 voturi pentru, 1 vot impotriva si o abtinere. La dezbateri a participat, in calitate de invitat special si ministrul roman al Integrarii Europene,  Anca Daniela Boagiu, precum si ambasadorii Romaniei si Bulgariei, se arata intr-un comunicat de presa emis de MIE.

Ministrul roman a declarat ca pe 30 martie ultimele doua dintre cele zece noi state membre–Polonia si Lituania-au ratificat Tratatul de aderare, tara noastra primind, astfel, votul tuturor tarilor care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, recunoscandu-se, in felul acesta, locul pe care Romania ar trebui sa-l ocupe in cadrul Uniunii. Romania a facut progrese considerabile in pregatirea pentru aderare, iar acest lucru se vede in pozitia celorlalte state-membre fata de tara noastra, a mai precizat ministrul Boagiu.

 
Tratatul de aderare a Romaniei la UE a trecut de Senatul belgianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanian/Romanian Global News
Accesari :350
Friday, 31 March 2006

Senatul belgian a aprobat joi, 30 martie, cu o larga majoritate (52 voturi pentru, 8 impotriva si nici o abtinere, dintr-un total de 74), proiectul legii de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Dezbaterea care a precedat votul plenului Senatului a fost deschisa de presedintele Comisiei pentru politica externa si aparare, senatorul François Roelants du Vivier, pe baza raportului favorabil redactat de senatorul Jean Cornil.

Ambasadorii Romaniei si Bulgariei au fost prezenti in sala cu ocazia dezbaterilor si votarii Tratatului de Aderare.

Odata cu aprobarea sa in Senat, proiectul de lege va intra intr-o procedura similara in Camera Reprezentantilor, precum si in celelalte cinci parlamente comunitare si regionale din Belgia.

 
140 de ani de activitate pentru Academia RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :240
Friday, 31 March 2006
Academia Romana aniverseaza in luna aprilie 140 de ani de la infiintare, prilej cu care va organiza in perioada 2 - 4 aprilie mai multe manifestari specifice acestei sarbatori.

Acestea vor incepe duminica, 2 aprilie, la ora 11:00, cu inaugurarea Expozitiei “Academia Romana - 140 de ani”, organizata la Casa Academiei din Bucuresti, programul aniversar urmand sa continue si luni, 3 aprilie, de la ora 10.00, cu o Sesiune Solemna in onoarea Institutului Frantei, desfasurata in Aula Academiei Romane, si de la ora 13:00, de deschiderea Expozitiei Donatorilor Academiei Romane la Biblioteca Academiei Romane, informeaza institutia culturala romana. Ultima zi a manifestarilor va incepe la ora 10:00, in Aula Academiei Romane, cu Sesiunea Solemna dedicata sarbatoririi a 140 de ani de la infiintarea Academiei, de la ora 17:00 va avea loc Inaugurarea Clubului Seniorilor de la Otopeni, iar de la ora 18:45, se va derula prezentarea primei sali a Muzeului Academiei Romane si a Librariei Academiei Romane, in Str. Dem I. Dobrescu nr. 11.

 
Adjunctul secretarului general NATO pentru diplomatie publica sarbatoreste Ziua NATO la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 31 March 2006

Ministerul Afacerilor Externe va gazdui luni, 3 aprilie, o serie de manifestari dedicate „Zilei NATO”, un eveniment de referinta pentru societatea romaneasca, din perspectiva statutului Romaniei de aliat NATO si a semnificatiilor asociate acestui moment (2 aprilie 2004 -ziua intrarii oficiale a Romaniei in Alianta; 4 aprilie 1949 – ziua semnarii Tratatului de la Washington).

Aflata la a doua editie, „Ziua NATO” are in acest an o conotatie speciala, fiind un prilej pentru a aduce in atentia opiniei publice din Romania, o serie de preocupari si subiecte de interes aflate pe agenda NATO, precum transformarea si relatiile de parteneriat ale Aliantei, care vor face obiectul unor decizii importante la Summitul NATO de la Riga, programat sa aiba loc in luna noiembrie a acestui an. In acest context, MAE va organiza, in parteneriat cu Institutul Diplomatic Roman, luni, 3 aprilie, conferinta cu titlul NATO in perspectiva Summitului de la Riga, cu participarea domnului Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, domnului Teodor Atanasiu, ministrul apararii nationale, domnului Jean Fournet, asistentul secretarului general al NATO pentru diplomatie publica, si al doamnei Nino Nakashidze, vicepresedinte al Comitetului Parlamentar pentru Relatii Externe din Georgia.

Prezenta inaltului oficial NATO la acest eveniment reprezinta o recunoastere a importantei si atentiei pe care NATO si natiunile aliate o acorda domeniului diplomatiei publice si activitatilor de informare a opiniei publice privind operatiunile si misiunile Aliantei, responsabilitatile si contributiile individuale la indeplinirea obiectivelor comune, se arata intr-un comunicat al MAE. Conferinta va fi moderata de directorul general al Institutului Diplomatic Roman, prof.univ.dr. Vlad Nistor. La eveniment vor mai participa membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai societatii civile si ai institutiilor guvernamentale, studenti ai facultatilor cu profil de relatii internationale din Academia de Studii Economice si Universitatea Bucuresti, precum si o delegatie de membri ai Parlamentului si oficiali guvernamentali din Georgia, sositi in Romania in cadrul unui program de cooperare romano-georgian-american. Aceasta vizita marcheaza relatiile speciale ce leaga Romania de Georgia si sprijinul pe care statul roman il acorda reintoarcerii Georgiei la comunitatea democratica euro-atlantica.

De asemenea, in cursul zilei de 3 aprilie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, va avea loc o noua Reuniune a Comisiei Interministeriale pentru NATO, prilej pentru o evaluare de etapa a abordarii Romaniei fata de principalele teme de pe agenda NATO si a politicilor, demersurilor si proiectelor menite sa dea substanta rolului Romaniei in cadrul Aliantei.

In contextul manifestarilor circumscrise „Zilei NATO”, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, cu sprijinul direct al Diviziei de Diplomatie Publica a NATO, o expozitie de fotografie continand o serie de imagini reprezentative pentru proiectele, operatiunile si misiunile derulate de Alianta in 2005.

 
Serviciul secret al SUA sprijina Politia RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 31 March 2006
Reprezentantii Serviciului Secret al Statelor Unite s-au intalnit cu inspectorul general al Politiei Romane, ocazie cu care si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini infiintarea unei structuri de combatere a criminalitatii informatice.

Noua Unitate de Combatere a Criminalitatii Informatice va functiona in cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, si va cuprinde servicii specializate in combaterea fraudelor comise prin intermediul Internet-ului, pornografiei infantile, falsificarii de mijloace electronice de plata etc. Partenerii americani au apreciat rezultatele deosebite inregistrate, inca de la infiintare, de Serviciul de combatere a criminalitatii informatice din cadrul D.G.C.C.O. Numai in primele doua luni ale anului curent, ofiterii serviciului au constatat 138 de infractiuni, dintre care 69 sunt fraude prin internet, 25 sunt infractiuni informatice iar 8 constituie acte de pornografie infantila prin intermediul aceleiasi retele. De asemenea, au fost inregistrate alte 33 de cazuri de fraude cu mijloace de plata electronice si 3 alte infractiuni, informeaza Prompt Media.

 
„Umbre si Lumini”, castigatoarea Premiilor pentru Patrimoniu Cultural National pe 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 31 March 2006
Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat lista castigatorilor premiilor pentru Patrimoniu Cultural pe anul 2005, marele castigator al acestei editii fiind expozitia „Umbre si Lumini-Patru secole de pictura franceza”, care a avut loc la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Pe lista premiantilor se mai afla Fundatia „Cucuteni pentru mileniul III”, care a obtinut Premiul pentru Mecenat in domeniul protejarii patrimoniului cultural national, dar si o serie de alte nume imporante din domeniu, care au fost premiate la categoriile Restaurarea monumentelor istorice, Cercetare Muzeala, Cercetare Arheologica, Muzeologie, Arte Vizuale, Arhitectura si Urbanism, Protejarea Patrimoniului National Cultural Imaterial sau Management in domeniul Patrimoniului National Cultural. La editia 2005 s-au mai acordat si o serie de diplome de merit, din totalul carora Anca Lazarescu, Radu Stancu si Aurelian Triscu au obtinut Diploma de merit pentru intreaga activitate in domeniul Patrimoniului Cultural National. Gala in care se vor decerna premiile are loc vineri, 31 martie, de la ora 17:00, la sediul Muzeului National de Arta al Romaniei, informeaza Ministerul Culturii.           

 
Targ de Florii la Muzeul Satului din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 31 March 2006
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va organiza in intervalul 13-16 aprilie un targ prilejuit de sarbatoarea Floriilor, care se va desfasura sub titulatura „Floriile cu bucurie”.

Deschiderea acestui targ din perioada pascala va avea loc joi, 13 aprilie, de la ora 12:00, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor. Targul va include participarea unor mesteri populari cunoscuti, specializati in incondeierea oualelor, iconari, producatori de patiserie traditionala, de miere, vinuri. Vor participa de asemenea rapsozi, ansambluri folclorice, dar vor avea loc si o serie de concursuri tematice.

 
Derby de zile mari la Bucuresti in mansa intai a sferturilor Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 31 March 2006
Momente de spectacol, agonie si extaz pe arena din Giulesti. Joi, 30 martie, Rapid si Steaua, fata in fata in sferturile Cupei UEFA, intr-un moment istoric, nu au oferit publicului decat un scor egal: 1-1.

Au inscris pentru cele doua echipe Banel Nicolita, in minutul 4, si Viorel Moldovan, in minutul 4 al celei de-a doua reprize. Ambele echipe au luptat pana in ultimul moment, oferind publicului un adevarat regal fotbalistic, un meci de reala intensitate si demn de un sfert de finala al unei competiiti europene. Steaua si Rapid si-au impartit echitabil atat golurile, cat si meciul. Daca prima repriza a fost dominata net de Steaua, care a reusit sa obtina un avantaj psihic fantastic dupa ce golgeter-ul ros-albastru a deschis scorul in minutul 4, in cea de-a doua repriza Rapid-ul a iesit de la vestiare mai mobilizat, mutand jocul aproape in intregime in careul Stelei. Nu au lipsit ocaziile de gol pentru nici una dintre cele doua echipe romanesti, ambele ratand din pozitii excelente si la faze care au ridicat un stadion intreg in picioare.

Tribunele au oferit si ele un spectacl fara precedent. Suporterii rapidisti au scandat si au cantat pe intreaga perioada a meciului, sustinandu-si pana la capat echipa favorita.

Meciul a fost atent urmarit de observatorii UEFA care au stat cu ochii atat pe suporteri cat si pe fotbalisti, ambele tabere fiind avertizate in prealabil in legatura cu manifestarile de violenta, huliganism sau rasism care ar fi putut elimina din Cupa UEFA cele doua echipe. Numarul mare de jandarmi deplasati in zona stadionului si-au facut treaba de minune, astfel ca nici un singur incident nu s-a inregistrat inaintea, in timpul sau dupa partida din Giulesti.

Calificarea in semifinala Cupei UEFA se va juca peste o saptamana pe stadionul Lia Manoliu. Rezultatul ramane deschis, oricare dintre cele doua echipe romanesti, Rapid sau Steaua, putand sa ajunga in penultimul act al competitiei europene. Oricare va fi rezultatul, dupa meciul retur, cert este ca fotbalul romanesc va fi castigator.

 
Steaua si Rapid – favorite la castigarea Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 31 March 2006
Un sondaj al forului european UEFA, situeaza cele doua echipe romanesti ce s-au infruntat aseara in sferturile cupei europene, in topul favoritelor la cistigarea celei de-a doua competitii continentale.

UEFA considera ca prima sansa de a castiga trofeul Cupei UEFA o au ros-albastrii, cu 56.52% iar a doua cotata este Rapidul, cu numai 28.49%. Pe urmatoarele locuri se situeaza celelalte calificate in sferturile Cupei UEFA, dupa cum urmeaza: Levski Sofia - 5,08%, Schalke 04 - 3,55%, FC Sevilla - 2,46%,  Middlesbrough - 2,01%, Zenit Sankt Petersburg - 1,43%,  FC Basel - 0,46%. 

 
Romanii din Ucraina au deputat in Rada Suprema de la KievPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :383
Friday, 31 March 2006
{mosimage}Dr. Ion Popescu presedinte al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca” a reusit sa intre in Rada Suprema.

{mosimage}In felul acesta Parlamentul de la Kiev va avea in componenta sa un deputat roman, pozitie prin care comunitatea romaneasca din Ucraina va putea sa-si faca cunoscute punctele de vedere la cel mai inalt nivel. Aceasta victorie este dublata de aceea a numerosi candidati romani care au candidat la alegerile locale si unde o buna parte dintre ei au devenit primari sau deputati regionali, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina

Numaratoarea voturilor in alegerile parlamentare din Ucraina s-a incheiat, consfintind intrarea in noua Rada a cinci partide. Conduce Partidul Regiunilor, al lui Victor Ianukovici, cu 32,12 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 22,27 la suta si „Nasa Ucraina”, pro-prezidential, condus de actualul premier Iuri Ehanurov, cu 13,94 la suta.

In regiunea Cernauti, care cuprinde nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Hertei, unde se afla cea mai mare concentrare de romani, Blocul Iulia Timosenko s-a situat pe primul loc, cu 30,3 la suta din voturi, urmat de „Nasa Ucraina”, cu 27 la suta si Partidul Regiunilor, cu 12,7 la suta.

In schimb, in regiunea Odesa, care include sudul Basarabiei, Partidul Regiunilor a invins autoritar cu 47,5 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 9,8 la suta si „Nasa Ucraina”, cu 6,4 la suta.

In regiunea Transcarpatia, care include nordul Maramuresului istoric, pe locul intai s-a situat „Nasa Ucraina” cu 25,7 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 20,2 la suta si Partidul Regiunilor, cu 18,6 la suta.

 
Reprezentantii UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina in consiliile regionalePDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :423
Friday, 31 March 2006
„Prin bunavointa Bunului Dumnezeu, sustinerea Partidului Regiunilor, devotamentul Romanilor adevarati, dupa socotirea a 100 % din voturile scrutinului din 26 martie, a intrat in Parlament Dr.Ion Popescu, Presedintele Comunitatii Romanesti din Ucraina!”, se arata intr-un comunicat al Centrului Bucovinean din Cernauti.

Comunicatul mentioneaza ca, in afara de victoria de o reala importanta a lui Ion Popescu, reprezentantul romanilor in Parlamentul Ucrainean, un numar mare de romani au revenit in componenta Consiliilor Regionale din Transcarpatia, Cernauti, Herta, Hliboca, Storojinet, Teceu, toti candidati pe listele Partidului Regiunilor din Ucraina.

„Dupa o absenta nemeritata de 4 ani din Rada Suprema romanii autohtoni din Ucraina s-au reintors prin cel mai destoinic roman si om politic din aceasta tara pentru a treia oara in Parlament. Romanii sau reintors dupa o absenta nemeritata de 4 ani si in Consiliul Regional Transcarpatia, unde pe listele aceluiasi partid - Partidul Regiunilor - a trecut Ion Botos - Presedintele Uniunii Romanilor din Transcarpatia "Dacia" si coordonatorul din partea Consiliului National al UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina pentru aceasta zona. In Consiliul Regional Cernauti deputati au devenit, reconfirmandu-si mandatul, Vasile Tarateanu, Presedintele Senatului UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina si Aurica Bojescu, Secretarul Responsabil al UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina (in total in Consiliul regional Cernauti au trecut 5 membri ai UI CRU). Deputat in Consiliul orasenesc Cernauti a devenit Nicolae Voronca din Rosa-Cernauti, Presedintele filialei orasenesti Cernauti a UI CRU.

Pe listele aceluiasi Partid in Consiliul raional Herta au trecut 10 ( toti romani!), in Noua Sulita - 10 (inclusiv – 8 romani in frunte cu Roman Seredenco, Membru al Consiliului National, responsabil de zona nordului Basarabiei), in raionul Hliboca - 10 (inclusiv 8 membri ai UI CRU, in frunte cu Petru Posteuca, Presedintele CCS "Drgos Voda", membru al Consiliului National al UI CRU, responsabil de zona nord-bucovineana), in raionul Storojinet - 8 (inclusiv 2 membri ai UI CRU, in frunte cu Vitalie Popescu, membru al Consiliului National, responsabil de zona Valea Siretului). In Consiliul raional Teceu pe aceesi lista a trecut romanul Mihai Opris din Slatina. Astfel, Partidul Regiunilor si-a onorat obligatiunile sale fata de Uniunea Interregionala a Comunitatii Romanesti
din Ucraina, incluzand pe candidatii independenti ai UI CRU pe listele sale, iar  UI CRU prin membrii sai si-au onorat obligatiunile sale fata de Partidul Regiunilor prin votarea masiva pentru acest partid, care a castigat alegerile in toate satele romanofone din regiunile Transcarpatia,Odesa, Nicolaev, Herson, Kirovograd, precum si in raioanele absolut majoritare romanesti din regiunea Cernauti - Herta si Noua Sulita, votand masiv si in raioanele cu populatie mixta din aceasta regiune - Hliboca si Storojinet, cu Partidul Regiuniolor. S-a confirmat faptul, ca Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina" este unica organizatie romaneasca din Ucraina care pe parcursul perioadei preelectorale a dus tratative cu fortele politice in mod centralzat, transparent si public, coordonand actiunile sale cu reprezentanti oficiali ai tuturor celor 14 organizatii romanesti - membre colective ale UI CRU din regiunile Cernauti, Transcarpatia, Odesa si orasul Kiev, precum si cu filiala in stadiu de organizare din Crimeea, ajungand la numitor comun doar cu o singura forta politica care a acceptat conditiile de participare in mod colectiv la alegerile din 26 martie 2006 - cu Partidul Regiunilor, care a inclus in programul sau nu numai majoritatea cerintelor din Programul de dezvolatare Nationala a Romanilor din Ucraina, dar si a  rezervat locuri garantate reprezentantilor UI CRU pe listele sale pentru Parlament, Consiliile regionale si raionale.

In rezultatul alegerilor din Ucraina din 26 martie 2006, Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", in frunte cu Dr. Ion Popescu,  a dobandit dreptul moral, confirmat si in mod legal, de a-i reprezenta politic pe majoritatea romanilor din Ucraina (inclusiv cei ce se considera moldoveni) in relatiile cu organizatiile publice centrale si locale, la nivel atotucrainean si international. Nici una din celelalte ONG-uri romanesti, inregistrate in Ucraina, nu au participat in mod organizat la alegeri, confirmandu-si statutul doar de ornanzatii culturale sau profesioniste.
Alegerile din 26 martie 2006, in ciuda eforturilor administratiilor de stat si a "suporterilor ei", au confirmat convingator ca unica organizatie politica a Romanilor din Ucraina este Uniunea Interregionala a Comunitatii Romanesti din Ucraina, care isi ia responsabilitatea de ai reprezenta politic pe romanii din Ucraina, inclusiv pe cei ce se considera moldoveni, de a le apara toate drepturile firesti si legale la nivel parlamentar, in consiliile regionale, raionale si locale in perioada urmatorilor 5 ani. In ciuda tuturor "raspandacilor", "cozilor de topor", "colaborationistilor de moment", "disperatilor", "pragmaticilor" etc.,  Uniunea Interegionala a Comunitatii Romanilor Ucraina a demonstrat ca a fi roman la tine acasa nu este o rusine, a fi roman la tine acasa este o onorare si o obligatiune”.

 
Conspiratia Gojdu dejucataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :764
Friday, 31 March 2006
{mosimage}Proiectul Ordonantei de Urgenta Gojdu pentru ratificarea acordului romano-ungar din octombrie 2005 a fost respins ieri de Camera Deputatilor, o premiera a legislativului Romaniei care refuza ratificarea unui acord bilateral.

{mosimage}Desi proiectul va merge in continuare la Senat, care este camera decizionala in acest caz, votul de ieri atarna greu - semnaland opozitia clasei politice romanesti fata de renuntarea la bunurile Gojdu de la Budapesta.

Ca o ironie a sortii, ordonanta guvernamentala a cazut ieri la un singur vot diferenta - iar un jurnalist ZIUA aflat la Camera a fost cel care a atentionat un deputat al opozitiei ca in sala de sedinta se discuta Ordonanta Gojdu, indrumandu-l la vot, devenit istoric.

Ministrul de Externe Ungureanu si-a anuntat ieri intentia de a merge mai departe cu acest proiect, in ciuda votului de ieri. Biserica Ortodoxa Romana si-a exprimat speranta ca si in Senat politicienii romani vor demonstra responsabilitate fata de interesele romanesti. (D.E.)

Ordonanta de urgenta privind ratificarea acordului cu Ungaria pentru infiintarea Fundatiei romano-ungare Gojdu a fost respinsa ieri in plenul Camerei Deputatilor, la diferenta de un vot. Astfel, s-au inregistrat 83 de voturi "impotriva", patru abtineri si 88 "pentru". Actul normativ avea nevoie, pentru a fi adoptat, de jumatate plus unu din voturile celor prezenti, adica de 89. Lucrurile nu au fost atat de clare precum se astepta. Imediat dupa terminarea sedintei, Sergiu Andon (PC) a avansat o ipoteza interpretabila, sustinand ca Ordonanta este inca in vigoare si ca intra sub incidenta aprobarii tacite. Andon s-a folosit de un "artificiu" legislativ, explicand ca in plen s-a respins un amendament de respingere a ordonantei. Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in cadrul Senatului, Camera decizionala.

PRM cere demisia lui Ungureanu

Certurile si interpretarile s-au tinut lant inca de dimineata. Ministrul de Externe Razvan Ungureanu a lipsit si de aceasta data de la sedinta plenului, cu toate ca Biroul Permanent al Camerei solicitase prezenta sa in cadrul dezbaterilor. Cu toate acestea, reprezentantii grupurilor parlamentare au hotarat discutarea Ordonantei in absenta lui Ungureanu, membrii opozitiei acuzandu-l ca a lipsit in mod deliberat, mizand astfel pe tehnica adoptarii tacite. Deputatul PRM Olguta Vasilescu a solicitat demisia ministrului diplomatiei romanesti, argumentand ca acesta nu a respectat regulamentul Camerei, potrivit caruia prezenta sa era obligatorie.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Lucian Leustean, a declarat in plen ca, prin acest acord, Guvernul si MAE nu au renuntat la mostenirea Gojdu si nu au dat nimic Ungariei. El a sustinut ca BOR a fost permanent consultata si ca joaca un rol foarte important in problema Fundatiei Gojdu. "Acordul nu abroga implicit sau explicit nici un alt acord anterior. Drepturile Fundatiei private Gojdu nu pot fi afectate de acordul romano-ungar asa cum nu au fost afectate de acordul din 1953", a intarit secretarul de stat.

"Nu va e rusine, ma, nesimtitilor?!"

Dezbaterile pe marginea acordului au iscat certuri si controverse in randul parlamentarilor. Deputatii PRM, care au cerut respingerea Ordonantei, i-au acuzat in repetate randuri pe reprezentantii PNL si UDMR ca incearca sa incetineasca dezbaterile pentru ca actul normativ sa fie adoptat tacit. Acestia i-au mai acuzat pe membrii coalitiei si de furt cu cartele electronice. Dupa ce a fost respins un amendament al Comisiei juridice privind titlul ordonantei, peremistii au sustinut ca votul n-a fost corect si ca unii parlamentari ai coalitiei, printre care Mona Musca (PNL), apareau ca au votat, desi nu fusesera in sala. "Nu va e rusine, ma, nesimtitilor?!", le-a spus deputatul PRM Ioan Manzina deputatilor din coalitie. El a sustinut ca deputatii UDMR au aparut cu 12 voturi, desi erau prezenti doar sase.

O fi un succes al Guvernului roman?

Si deputatii PSD s-au declarat impotriva ratificarii acordului romano-ungar. Liderul grupului parlamentar social-democrat, Vasile Puscas, a sustinut ca ordonanta de urgenta a Guvernului reprezinta un abuz de putere prin care Executivul eludeaza prerogativele Parlamentului si ale statului roman in relatiile internationale. El a acuzat ca aceasta ordonanta inseamna adoptarea acordului inainte ca Legislativul sa se fi decis asupra lui, ceea ce este un abuz. Puscas a declarat ca, prin acordul romano-ungar," statul unguresc considera ca ii cresc sansele stingerii acestei temeri a raporturilor financiare si patrimoniale legate de Fundatia Gojdu. O fi un succes acesta al Guvernului roman?", s-a intrebat retoric Puscas.

"S-a facut dreptate BOR"

Pe de alta parte, liberalul Petre Ungureanu a solicitat acordarea increderii Guvernului pe aceasta ordonanta si a sustinut ca nu statul roman este vinovat de faptul ca mostenirea lui Emanuil Gojdu nu a fost retrocedata, de vina fiind Biserica Ortodoxa Romana (BOR). El a afirmat ca BOR a primit, in anul 1993, 400 000 de dolari despagubire. "Daca BOR a considerat ca s-a primit o suma mica, decizia putea fi contestata la Comisia de despagubiri, apoi in instantele maghiare. Termenul de atacare a deciziei a fost pierdut", a spus Ungureanu.

In replica, deputatul independent Aurelian Pavelescu a sustinut ca BOR este cu totul altceva decat Fundatia privata Emanuil Gojdu si ca Ungaria a facut o plata neceruta catre Biserica, acest lucru nerezolvand problema retrocedarii. Pavelescu a declarat ca statul roman este cel responsabil pentru preluarea mostenirii si ca pledoaria Guvernului se bazeaza pe un fals. El a explicat ca acordul din 1937, despre care MAE spune ca este in vigoare, arata punctual: "Ungaria va preda intregul patrimoniu Gojdu care se gaseste pe teritoriul ungar. O preda Romaniei, nu Fundatiei Gojdu".

Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa a declarat ieri ca prin votul de neadoptare a proiectului legislativ din Camera Deputatilor s-a facut in sfarsit dreptate Bisericii Ortodoxe Romane. Nicolae Popa a spus ca a cerut in nenumarate randuri respingerea acestui proiect de lege, pe motiv ca este anticonstitutional si antinational, aducand o atingere grava intereselor Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania si Ungaria. Potrivit acestuia, aprobarea acestui proiect ar fi insemnat "lipsa de respect si consideratie" fata de BOR si ar fi adus "o ofensa grava" romanilor din Transilvania si ierarhilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria.

PD, fara entuziasm

Liderul PD Cristian Radulescu a declarat, in timpul dezbaterilor, ca democratii sustin acest acord fara prea mult entuziasm, pentru a respecta hotararea luata in Consiliul National de Conducere al Aliantei, "si mai putin cu incredere in valoarea practica a acestei rezolvari". Cu toate acestea, sase deputati PD au votat impotriva doptarii acordului romano-ungar.

Deputatul Sergiu Andon a afirmat ca PC se declara categoric impotriva solutiei extreme a neratificarii racordului, subliniind ca o astfel de solutie nu ar avea nici o consecinta pozitiva.

Liderul UDMR Marton Arpad a spus ca formatiunea pe care o reprezinta va vota pentru adoptarea ordonantei, chiar cu introducerea declaratiei interpretative, urmand ca Guvernul Ungariei sa dea o interpretare sau un accept in interesul comunitatii romane din Ungaria. (Raluca PAPADOPOL)

Istoria zbuciumata a unei ordonante paguboase

Amendamentul fara sens

Dezbaterile aprinse din Camera Deputatilor asupra ordonantei de urgenta Gojdu au avut o rezolvare aparenta prin propunerea de catre Sergiu Andon - presedintele Comisiei Juridice, din partea Partidului Conservator - a unui amendament la Acordul semnat in octombrie 2005. In prima sedinta de discutare a proiectului Sergiu Andon si Ioan Timis (PSD) s-au pronuntat pentru amendarea proiectului cu o declaratie de interpretare pe text in conformitate cu legislatia romaneasca. Sergiu Andon a afirmat ca Acordul intre Guvernele Romaniei si Ungariei privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu" poate fi "un succes al diplomatiei si un important pas inainte" in consolidarea relatiilor bilaterale sau poate fi, in functie de interpretarile care i se vor da, "un esec diplomatic, un motiv de resentimente si invrajbire".

Budapesta respinge amendarea proiectului

Ungaria nu este de acord cu modificarea Acordului semnat in octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu cu sediul la Budapesta, ne-a informat Ministerul maghiar al Afacerilor Externe. "Ungaria a ratificat deja Acordul in forma in care acesta a fost semnat in octombrie 2005 astfel incat nu mai exista nici un fel de posibilitate de modificare a acestuia", se arata in raspunsul MAE ungar transmis redactiei.

Ministerul de Externe de la Budapesta isi afirma speranta ca Romania va ratifica Acordul din octombrie 2005 in forma in care acesta a fost semnat: "Cu ocazia sesiunii comune a Guvernelor Romaniei si Ungariei din octombrie 2005, cele doua Guverne au cazut de acord asupra infiintarii unei Fundatii Publice Gojdu ungaro-romane. Deoarece scopul Fundatiei Publice este cel de a pastra si spijini cultura romana in Ungaria ar fi deosebit de regretabil daca acest proiect nu si-ar putea atinge scopul sau".

Diversiunea MAE

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a lansat pe 6 martie un comunicat de presa diversionist prin care anunta retragerea ordonantei de urgenta Gojdu din dezbaterea parlamentara. In paralel cu acest comunicat de presa, MAE si-a trimis totusi reprezentantul - secretarul de stat Leustean - la dezbaterea din Parlament. Cu aceasta ocazie Sergiu Andon a tinut sa ii atraga atentia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), secretarul de stat Lucian Leustean, ca nu se mai poate retrage un proiect de lege odata ce acesta a intrat in dezbatere la Parlament, iar un acord bilateral nu poate ramane neratificat, sau dupa caz respins, de catre Legislativ.

BOR se opune

Inaltii ierarhi ortodocsi din Transilvania au solicitat Guvernului retragerea Ordonantei de Urgenta nr. 183/2005 prin care este ratificat acordul cu Budapesta din octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu in Ungaria, informeaza un comunicat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului. In opinia Arhiepiscopiei, retragerea ordonantei de urgenta pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu "ar fi o solutie care ar permite un ragaz pentru gasirea celei mai bune rezolvari, cu implicarea tuturor factorilor interesati".

Opinia ierarhilor ortodocsi din Ardeal a fost exprimata in urma unei consultari desfasurata la Cluj intre o delegatie a Ministerului Afacerilor Externe la nivel de experti si Reprezentanta Fundatiei Gojdu, alcatuita din ierarhii celor trei mitropolii ale Transilvaniei si Banatului. Consultarile de la Cluj au avut loc la initiativa Guvernului Romaniei. (George Damian)

Mitropolitul Bartolomeu Anania: "Este un succes al Fundatiei Gojdu"

IPS Anania despre actiunea civica a ZIUA pentru Gojdu: "Este o campanie care va onoreaza si care trebuie dusa mai departe"

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, cel care, de altfel, a intervenit pentru respingerea Ordonantei de Urgenta privind statutul Fundatiei Gojdu de catre Camera Deputatilor, ne-a declarat, ieri, dupa anuntul referitor la respingerea OUG, ca acesta "este un succes al Fundatiei Gojdu". Intrebat daca aceasta reusita nu poate fi atribuita si Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu Anania a tinut sa sublinieze ca BOR nu trebuie confundata cu Fundatia Gojdu. "Biserica doar patroneaza Fundatia Gojdu", a reamintit Mitropolitul Clujului. "Vom continua sa fim optimisti si vom urmari evolutia lucrurilor, avand in vedere ca ordonanta va trece si prin Senat", a afirmat Bartolomeu Anania, care a tinut sa sublinieze cu acest prilej rolul deosebit jucat de ziarul ZIUA in respingerea proiectului de lege de catre Camera Deputatilor. "Este o campanie care va onoreaza si care trebuie dusa mai departe", a apreciat Mitropolitul Clujului. In acelasi timp, senatorilor, care urmeaza sa dezbata, la randul lor, controversatul proiect de lege, Bartolomeu Anania a dorit sa le transmita urmatorul mesaj: "Parlamentul nu voteaza acum pro sau contra Guvernului roman, sau pro sau contra statului roman sau a statului maghiar, sau pro sau contra Bisericii Ortodoxe, ci a copiilor si a urmasilor lor care ar trebui sa beneficieze de pe urma averii Gojdu". (D.E.)

Cum s-a dorit pierderea Fundatiei

Conform acordului semnat cu ocazia sedintei comune din octombrie 2005 a Guvernelor roman si ungar, urmeaza sa fie infiintata o noua Fundatie Gojdu supusa legislatiei maghiare, cofinantata de cele doua state semnatare.

Emanuil Gojdu, avocat si om politic in Imperiul Austro-Ungar, a stabilit prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie, care sa ii poarte numele dupa moarte. Prima reprezentanta a fundatiei, condusa de Andrei Saguna, a fost infiintata in 1870 sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox.

Statul ungar a nationalizat ilegal in 1952 imobilele din Budapesta aflate in patrimoniul fundatiei, cunoscute sub denumirea de "Curtile Gojdu". Aceste imobile au intrat, in 1990, in proprietatea Primariei Sectorului 7 din Budapesta. In anul 2003 s-a facut publica intentia de transformare a Curtilor Gojdu in centru comercial si partea romana a facut demersuri pentru ca aceasta intentie sa nu se materializeze. Curtile Gojdu au trecut, in decembrie 2004, in proprietatea companiei israeliene Autoker Holding Rt.

Acordul romano-ungar de infiintare a fundatiei a fost semnat de ministrii Afacerilor Externe, Mihai Ungureanu si Ferenc Somogyi. Conform actului, cu fondurile alocate de cele doua guverne, fundatia isi va mari patrimoniul cu imobilele din Curtile Gojdu, renovate de compania Autoker Holding Rt.

Contributia anuala paritara de la bugetul de stat al celor doua guverne pentru functionarea fundatiei, incepand cu anul 2006, va fi de minim 200.000 de euro, cifra aprobata anual urmand sa varieze in functie de proiectele agreate de conducerea fundatiei. (D.E.)

Sase democrati au votat anti-Ordonanta

ZIUA va prezinta lista deputatilor din arcul Puterii care au votat impotriva Ordonantei Gojdu. Astfel, sase deputati PD au votat impotriva : Anca Constantinescu, Aurel Olarean, Ioan Pucheanu, Mihai Stanisoara, Petre Strachinaru si Valeriu Tabara. De asemenea, de la vot s-a abtinut si democratul Nicolae Bara. Desi deputatii PNL au votat masiv in favoarea Ordonantei, doi liberali s-au abtinut: Titu Gheorghiof si Mihai Malaimare. In tabara conservatorilor, deputatul Florea Damian s-a abtinut in timp ce Nicolae Popa a votat impotriva Ordonantei. Lovitura de teatru vine insa din partea UDMR, deoarece, un deputat al Uniunii - Toro Tiberiu - s-a abtinut de la vot. (R.G.)

Ungureanu merge pana in panzele albe Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ieri pentru Mediafax, referindu-se respingerea Ordonantei Gojdu, ca isi pune increderea in capacitatea parlamentarilor de a discerne intre valoarea europeana a acestui proiect si retorica nationalista. Ungureanu a apreciat ca votul strans din plenul Camerei Deputatilor arata ca Fundatia publica romano-ungara Gojdu a starnit atentia oamenilor politici si a membrilor Parlamentului, ceea ce denota interes fata de continutul relatiei dintre cele doua tari.

"Un asemenea vot, atat de strans, in favoarea proiectului de lege demonstreaza ca exista sensibilitate fata de argumentul logic, lipsit de patima, fata de pragmatismul politic", a adaugat ministrul de Externe. El considera ca este necesara continuarea dezbaterii publice pe aceasta tema, in paralel cu procedurile parlamentare, "pentru a risipi orice echivoc asupra rostului acestei fundatii si anume faptul ca ea este menita sa valorifice buna relatie dintre Romania si Ungaria, sa avantajeze proiectele de educatie interculturala, in spirit european, urmand principiile morale ale celui mai mare mecena roman, Emanuil Gojdu".

"Ma astept ca membrii Parlamentului sa aiba o judecata matura si in cunostinta de cauza asupra acestei chestiuni si imi pun increderea in capacitatea lor de a discerne intre valoarea europeana a proiectului si retorica nationalista", a afirmat Mihai Ungureanu. (D.E.)

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 31 martie)

 
Pavelescu indica mafia MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :726
Friday, 31 March 2006
{mosimage}Un grup mafiot de interese coordonat de ministrul MAE, Razvan Ungureanu, format din reprezentanti ai Parlamentului si exponenti ai Coalitiei guvernamentale a conspirat in vederea adoptarii tacite a Ordonantei Gojdu, a declarat ieri pentru ZIUA vicepresedintele PPCD, deputatul independent Aurelian Pavelescu.

{mosimage}"Ministrul MAE a fost capul acestei masinatiuni pe care a copt-o din prima faza. Toata aceasta conspiratie in interiorul Parlamentului si Guvernului, realizata de un grup de ministri si deputati este o lucratura de tip mafiot care functioneaza pentru inducerea in eroare a deputatilor si manipularea votului, atunci cand interesele acestui grup mafiot ar putea fi periclitate", a sustinut Pavelescu. Deputatul a spus ca nu exclude ca serviciile secrete sa coordoneze aceste actiuni in cardasie cu o serie de lideri politici ai Coalitiei. El si-a argumentat teoria explicand ca scopul adoptarii tacite a Ordonantei s-a intrezarit inca de la primele dezbateri ale cazului "Gojdu" in Comisia Juridica a Camerei, prin absenteismul reprezentantilor MAI de la sedinte. "Adoptarea tacita s-a incercat in Comisie in ultima zi. Atunci au lipsit toate cele sapte persoane care acopereau procedura - secretarii de stat, ministrul MIE si ministrul delegat Bogdan Olteanu. S-a reusit insa prelungirea termenului de adoptare tacita la 60 de zile", a aratat Pavelescu. El a avertizat insa ca exponentii Ministerului nu au catadicsit sa isi faca simtita prezenta nici la urmatoarele dezbateri. Razvan Ungureanu a absentat din plenul de ieri al Camerei desi deputatii ii solicitasera prezenta inca de la inceputul saptamanii, iar Biroul Permanent il instiintase ca Ordonanta Gojdu se va dezbate cu sau fara prezenta sa. Mai mult chiar, desi conducerea Camerei decisese luni dezbaterea ordonantei pana la epuizarea totala a problemelor, s-a incercat sistarea sedintei pe motiv ca a fost depasit timpul regulamentar. "Titu Gheorghiof (PNL) si Marton Arpad (UDMR) au facut presiuni imense pentru suspendarea sedintei, fapt care ar fi sprijinit adoptarea tacita a Ordonantei in defavoarea vointei parlamentare", a sustinut Pavelescu. El a atras atentia ca declaratiile aberante ale conservatorului Sergiu Andon, care a declarat ca Ordonanta nu a cazut, fac parte din aceeasi conspiratie. "Argumentul lui Andon este un artificiu juridic. El spune ca Ordonanta nu a fost votata singura, de sine statatoare. A fost retrimisa in trecut la Comisie impreuna cu un amendament si a fost votata in plen impreuna cu o declaratie interpretativa. In ambele cazuri, Ordonanta ca atare nu a fost respinsa. Este un siretlic care vrea sa evite votul plenului si faptul ca intentia parlamentarilor a fost sa respinga ordonanta", a explicat Pavelescu. Deputatul a mentionat ca votul Camerei reprezinta un semnal pentru senatorii care vor dezbate aceasta problema, Senatul fiind Camera decizionala in privinta cazului Gojdu.

La stalpul infamiei

Pavelescu a trecut in revista o serie de "minciuni sfruntate" prin care reprezentantii MAE au incercat sa-i intoxice pe deputati pentru a le influenta votul. "S-a spus ca Biserica Ordodoxa Romana a fost despagubita de catre Ungaria desi despagubita trebuie sa fie Fundatia Gojdu. S-a mintit ca Biserica a fost consultata in acest domeniu si s-a fabulat ca statul roman nu ar avea nici o atributie in recuperarea mostenirii Gojdu", a dezvaluit Pavelescu. "In cazul Gojdu este vorba despre o conspiratie anti-BOR si anti-religioasa", a conchis taranistul. El a avertizat ca PPCD va trimite listele cu numele parlamentarilor care au votat pro Ordonanta in toate circumscriptiile electorale, inclusiv in Ardeal, pentru ca acestia sa fie cunoscuti de intreaga populatie.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 31 martie. Un material de Razvan Gheorghe)

 

 
Liceul Romanesc „Stefan Cel Mare” din stanga Nistrului are nevoie de ajutorPDF Print E-mail
Grigoriopol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :653
Friday, 31 March 2006

Deputatul Valentina Serpu (PPCD) a cerut joi premierului Vasile Tarlev si ministrului Educatiei, Tineretului si Sportului, Victor Tvircun, sa explice situatia in care se afla Liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat in satul Dorotcaia, raionul Dubasari.

Serpu a amintit ca liceul respectiv este una din cele 8 institutii de invatamant din stanga Nistrului, care activeaza in baza programelor de studii elaborate de Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului. „Mai bine de 6 ani, Liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol este izgonit de separatisti din propriul edificiu. Desi autoritatile de la Chisinau au facut promisiuni in vederea redresarii situatiei respective, aceasta ramane neschimbata”, a subliniat ea.

Deputatul crestin-democrat a declarat ca in cadrul unei vizite pe care a intreprins-o la liceul respectiv a depistat ca pe langa incomoditatile create de distanta mare dintre locul de trai si locul de studii al elevilor, liceul se confrunta si cu alte probleme. Potrivit ei, administratia liceului are nevoie stringenta de un compiuter si de un automobil.

 
PPE se pronunta pentru retragerea trupelor ruse si apropierea UE de BasarabiaPDF Print E-mail
Roma,Italia/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 31 March 2006
{mosimage}Delegatii la Congresul Partidului Popular European (PPE) au adoptat joi, la Roma, Rezolutia cu privire la relatiile dintre UE si Republica Moldova.

{mosimage}Potrivit documentului, UE trebuie sa sprijine Republica Moldova in identificarea unei solutii pasnice pentru evacuarea trupelor ruse si pentru reintegrarea politica, economica, sociala si culturala a tarii. „In aceasta privinta este binevenit un dialog cu toate partile implicate, inclusiv Rusia, Ucraina, OSCE si SUA”, se arata in Rezolutia.

In document este precizat faptul ca „recenta aderare la Uniunea Europeana a tarilor est-europene, precum si preconizata accedere a Romaniei si Bulgariei vor redefini politica de vecinatate a UE”. „Noua frontiera si noii vecini nu trebuie priviti ca o noua frontiera care sa creeze noi linii de divizare pe continent. In partea de rasarit a continentului euroasiatic, noile democratii s-au angajat pe calea democratizarii. Intrucat progresul lor depinde in special de eforturile acestor tari de impartasire a acelorasi valori cu UE, PPE subliniaza importanta promovarii bunelor relatii economice s politice cu fiecare dintre tarile vecine, in conformitate cu realizarile acestora in domeniul reformelor politice si economice, al libertatii, statului de drept si economiei de piata”. In acest sens, UE trebuie sa incurajeze in continuare Republica Moldova ca aceasta sa urmeze procesul de democratizare. „UE trebuie sa sprijine dezvoltarea economica si sociala a Republicii Moldova, ca mecanism de asigurare a stabilitatii politice si al cooperarii la noua frontiera a UE. Guvernul Moldovei trebuie sa ia masurile necesare de restructurare si reformare economica in vederea relansarii economice a tarii si a obtinerii sprijinului necesar prin programele comunitare ale UE, menite sa consolideze structura sociala si sa imbunatateasca standardele de viata. Cooperarea este importanta mai cu seama in domeniile transport, mediu, sanatate, controlul frontierelor si lupta contra crimei organizate”, se arata in rezolutie.

PPE considera ca sprijinirea Republicii Moldova constituie un interes european comun. PPE isi reafirma sprijinul pentru Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova si incurajeaza alte forte politice, precum si pe reprezentantii societatii civile, sa promoveze in continuare adevaratele valori democratice si sa afirme libertatea de expresie. Respectarea drepturilor omului in Republica Moldova va constitui un criteriu fundamental in aprecierea schimbarilor din aceasta tara est-europeana. Totodata, comunitatea internationala si in special UE trebuie sa se implice mai mult in  solutionarea situatiei din partea de Est a Republicii Moldova. „Este evident faptul ca autoritatile separatiste sunt sustinute prin prezenta trupelor militare ale Rusiei. Intrucat nu toate trupele ruse din zona nu sunt parte a misiunii de pacificare din cadrul Comisiei Unificate de Control, prezenta lor in zona transnistreana este ilegala din punctul de vedere al dreptului international. Lipsa de-a lungul raului Nistru a unui control legal asupra trupelor rusesti, cat si asupra regimului separatist determina proliferarea contrabandei, a activitatilor teroriste si a retelelor criminale internationale. Aceste fapte relatate pe larg de presa si observatorii internationali constituie reale motive de ingrijorare. Implicarea OSCE este binevenita, insa singurele realizari ale acesteia de pana acum s-au redus la prezentarea situatiei de la fata locului. Asa cum sprijinul international este indispensabil identificarii unei solutii echitabile a diferendului transnistrean, Guvernul Republicii Moldova trebuie sa garanteze incetarea tuturor incalcarilor drepturilor omului si sa intreprinda actiuni ferme in directia democratizarii si a consolidarii economiei de piata. PPE va sustine in continuare dialogul si cooperarea bilaterala cu Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova in vederea aprofundarii acestei colaborari si promovarii democratiei”.

 
Romanii cu carte de sedere in alta tara pot lucra si in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 31 March 2006
In luna noiembrie a anului trecut, un anunt al vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Fratini, a atras atentia a milioane de imigranti din intreaga Europa, printre care si milioane de imigranti romani.

„Din luna ianuarie 2006 va intra in vigoare o lege care va permite muncitorilor extracomunitari care locuiesc de cel putin 5 ani legal intr-un stat membru al Uniunii Europene, sa se miste liber si sa munceasca in orice alta tara a UE” – asa suna anuntul ce s-a aflat in centrul interesului imigrantilor romani din tarile membre UE. Numai ca declaratia amintita era una extrem de optimista, iar lucrurile ar fi stat exact asa, daca tarile membre ale Uniunii si-ar fi armonizat legislatiile nationale unei directive europene (2003/109/CE) dedicata cetatenilor din tarile extra-UE care sunt rezidenti legali de cativa ani in Europa.

„Conform directivei, cetatenii extracomunitari care au sedere legala intr-o tara membra UE de cel putin 5 ani, pot solicita statutul de „rezidenti pe termen lung”, fiind echivalati cetatenilor altor state din Uniunea Europeana. Printre beneficiile principale se numara eliberarea unui titlu de sedere pe termen lung, cum ar fi carta de sedere, si posibilitatea de a se misca liber, chiar si in scop de munca, in toate tarile membre ale Uniunii” a declarat expertul in materie de drepturi ale imigratiei, Ledia Miraka, citata de Stranieri in Italia.

In realitate, in luna ianuarie - termenul la care trebuia sa intre in vigoare directiva - au raspuns la apel numai Austria, Lituania, Polonia, Slovenia si Slovacia. Astfel, cei care au o carta de sedere eliberata in Italia pot merge linistiti sa munceasca in Austria, de pilda, dar lucrurile nu stau la fel si in situatie inversa. Italia nu si-a acordat inca legislatia la directiva europeana. Conform legii imigratiei din Italia, carta de sedere se elibereaza numai dupa 6 ani de sedere legala, iar cei care au obtinut-o intr-o alta tara membra a UE pot veni in Italia numai in scop turistic. Astfel, daca un imigrant vrea sa munceasca in Italia are la dispozitie numai loteria decretului Flussi.

Aplicarea directivei si in Italia, dar numai pentru fiecare caz particular, va fi posibila numai daca se apeleaza la o instanta.

„Sa luam de exemplu un cetatean extracomunitar care are o carta de sedere eliberata in Franta si care gaseste in Italia pe cineva dispus sa-l angajeze, cu toate garantiile prevazute de legea noastra pentru eliberarea unui permis de munca” spune Miraka. „Cand va cere un permis de munca la Chestura, aceasta i-l va nega pentru ca, potrivit legii italiene, ar trebui sa intre in tara prin decretul Flussi. In acest moment acest „rezident pe termen lung” poate recurge la un judecator, cerand aplicarea directivei pentru cazul sau” a mai explicat expertul. Orice judecator care este chemat sa rezolve un conflict intre o norma nationala si una europeana este nevoit sa aplice norma europeana, daca aceasta este clara si precisa si in vigoare. In consecinta, judecatorul nu va putea decat sa dea dreptate cetateanului extracomunitar care i se adreseaza. 

Aceasta situatie este valabila si pentru cei care, cu o carta de sedere eliberata in Italia, vor sa mearga sa lucreze intr-o alta tara in care directiva europena nu se aplica.

Dezavantajele apelarii la un judecator si a rezolvarii cazurilor individual sunt, in primul rand, perioada lunga de timp si taxele pe care trebuie sa le plateasca cel care recurge la actiunea legala.

 
Marea Britanie are o noua lege a imigratieiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 31 March 2006
Parlamentul britanic a aprobat o noua lege a imigratiei, care faciliteaza intrarea in tara a cetatenilor cu calificari profesionale mai inalte.

Legea va intra in vigoare dupa consimtamantul real, o formalitate pe care Regina Elisabeta va trebui sa o indeplineasca in cursul acestei zile.

Similar legilor din Canada, Australia si Noua Zeelanda, legea are la baza sistemul de „puncte” care se atribuie candidatilor la statutul de imigrant in Marea Britanie, in functie de varsta,  studii si calificari profesionale, informeaza Stranieri in Italia.

Anumite categorii – intreprinzatori, oameni de stiinta, medici, ingineri, informaticieni, consilieri financiari – vor putea intra in Marea Britanie fara o oferta de munca specifica si sa aduca cu ei si familiile. La celalat pol, se afla muncitorii extracomunitari  cu o calificare profesionala mai putin importanta. Acestia vor trebui sa raspunda unei oferte de munca precise, pe durata determinata si cu obligatia de a se intoarce in tara de origine la expirarea contractului. Regatul Unit vrea sa elimine progresiv acest tip de intrari in tara, si conteaza, in special pentru sectoarele de turism si agricultura, pe imigrantii din tarile din Europa orientala, noi admise in UE. 

Legea prevede, totodata, ca aspirantilor la statutul de imigrant in Marea Britanie sa le fie prelevate amprentele digitale. Totodata, vor fi introduse restrictii in ceea ce priveste apelul in cazul in care cererea de apel este respinsa. Deputatii strangii laburiste si liberal-democratii nu au reusit sa obtina garantia ca acelor persoane carora li se neaga azilul sa primeasca un ajutor financiar in asteptarea parasirii tarii. O clauza in acest sens a fost respinsa cu 308 voturi contra fata de 89 pentru.

 
Societatea civila de la Chisinau va dezbate Codul AudiovizualuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 31 March 2006
Proiectul Codului Audiovizualului a fost publicat pe pagina web a Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi discutat de societatea civila, informeaza Agentia Monitor Media. 

Proiectul Codului Audiovizualului al Republicii Moldova a fost elaborat de Comisia pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa. Parlamentul solicita exponentilor societatii civile interesati in prezentarea de expertize si comentarii pe marginea proiectului respectiv. Acestea pot fi expediate in termen de 15 zile la adresa siap@parlament.md

Proiectul Codului Audiovizualului este un document complex care contine noua capitole. Acesta stabileste bazele juridice de reglementare a proceselor de concepere, difuzare si/sau retransmisie prin intermediul TV si radiodifuziune, a functionarii radiodifuzorilor public si privati, exercitarea controlului din partea societatii asupra activitatii institutiilor audiovizuale.

La finele lunii februarie curent, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii EuropeneAndrei Stratan, a cerut Parlamentului sa aprobe cat mai curand noua Lege a audiovizualului in contextul implementarii Planului de Actiuni R. Moldova-Uniunea Europeana. Modificarea legislatiei in domeniul audiovizualului, in special a compartimentului care vizeaza activitatea Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului „Teleradio Moldova”, constituie o cerinta imperativa a Planului si trebuie executata imediat, spunea Andrei Stratan. 

In comisia de specialitate a Parlamentului au fost depuse sapte proiecte ale Codului Audiovizualului, inclusiv ale Partidului ComunistilorPartidului Popular Crestin Democrat si trei proiecte ale Partidului „Alianta Moldova Noastra”

Actuala Lege a audiovizualului a functioneaza din 1995.

 
Negocierile in format „5+2” nu se vor mai desfasura la inceputul lui apriliePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 31 March 2006
Runda de negocieri in format „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care ar fi trebuit sa aiba loc in perioada 4-5 aprilie, nu se va mai desfasura, deoarece partile nu au ajuns la o intelegere privind derularea acesteia, a declarat joi, 30 martie, seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill.

Potrivit acestuia, citat de Info-Prim Neo, exista un acord preliminar referitor la desfasurarea negocierilor la aceasta data, in timpul tratativelor din 27-28 februarie, dar, din cauza intreruperii negocierilor, nu s-a ajuns la un acord final. Hill a mai adaugat ca Misiunea OSCE a intreprins mai multe actiuni pe parcursul lunii martie pentru a desfasura runda negocieri pentru 4-5 aprilie, dar, din cauza situatiei politice, nu exista consimtamantul partilor pentru demararea acestei runde de negocieri.

Ambasadorul a declarat ca Misiunea OSCE va continua activitatea privind stabilirea unei date a desfasurarii negocierilor si spera ca acestea sa aiba loc cat mai curand, situatia creata neinsemnand ca are loc o blocare a negocierilor, ci doar o amanare a acestora pentru o perioada mai tarzie de timp.

La ultima runda de negocieri desfpsurata la Chisinau si Tiraspol la 27-28 februarie nu s-a reusit incheierea acestei intrevederi cu un protocol comun. Partea moldoveneasca a parasit atunci negocierile, motivand acest pas prin pozitia intransigenta an Tiraspolului, si in mod special in ceea ce tine de problema satului Dorotcaia.

 
Autoritatile spaniole ii incurajeaza pe imigranti sa se inregistreze oficialPDF Print E-mail
Ibiza, Spania/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 31 March 2006
Initiativa guvernamentala, finantata cu suma de 60.000 de euro, are drept obiectiv informarea cetatenilor imigranti din Spania in sensul inregistrarii oficiale.

Biroul de Imigrare si Consiliere balear va desfasura in lunile aprilie si mai o campanie de informare care va viza sa-i convinga pe imigranti sa se inscrie in cadrul consiliilor locale, pentru a-si putea exercita drepturile. Consilierul pe probleme de imigratie, Encarna Pastor, citata de Diario de Ibiza, a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta campanie, desfasurata sun denumirea „Nu renunta la drepturile tale: Inregistreaza-te la consiliul din orasul tau” se va desfasura in cele patru insule si va presupune difuzarea acestui mesaj prin intermediul posterelor si pe calea undelor radio. Initiativa mai presupune si distribuirea a 10.000 de manifeste in castelana, catalana, engleza, germana, franceza, araba, bulgara, chineza, rusa si romana, cele zece limbi care sunt cel mai adesea vorbite in insule.

Pastor a spus ca demararea acestei promotii are loc sub incidenta Legii Statale a Bazelor Regimului Local, prin care consiliile comunale se obliga sa-i inregistreze pe acei imigranti non-comunitari care nu si-au actulizat datele intr-o perioada de doi ani.

Consilierul pe probleme de imigratie a explicat ca aceasta masura are si un alt scop, anume acela de a-i determina pe cetatenii straini „sa scape de teama” de a indeplini aceste formalitati si sa inteleaga ca „a se inregistra nu inseamna a-si face un dosar”. Inregistrarea in registrele oficiale va atrage dupa sine garantarea drepturilor imigrantilor in ceea ce priveste sanatatea, educatia, traiul sau transportul public.

 
Proiectul umanitar „Concordia”, prezentat literar si la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :229
Friday, 31 March 2006
Clubul de Presa Concordia din Viena a gazduit saptamana trecuta lansarea romanului „Visele locuiesc pretutindeni” (Traume wohnen uberall) al autoarei germane Carolin Philips, carte inspirata din proiectul social destinat copiiilor strazii din Romania, initiat si coordonat de parintele Georg Sporschill incepand cu anul 1991.

La lansare au participat peste doua sute de persoane, printre care donatori, reprezentanti ai presei, tineri voluntari care au activat in cadrul proiectului din Romania, oficialitati ale Primariei Viena, presedintele Raiffeisen Bank, directorul general Uniqua, dar si reprezentanti ai institutiilor de invatamant, deaorece romanul a fost recomandat ca lectura scolara. Dintre cei prezenti nu lipsit parintele Georg Sporschill, care a facut un scurt istoric al proiectului, a vorbit despre evolutia copiiilor asistati si a subliniat in doua randuri faptul ca proiectul Concordia este unul eminamente social si, sub nici o forma, nu poate fi vorba despre vreun fel de misionarism practicat in asezamintele patronate, informeaza Institutul Cultutral Roman.

 
Traditii si obiceiuri romanesti de Paste la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 31 March 2006
Asociatia Culturala Unirea Wiener Neustadt din Austria, prezidata de Ioan Godja, va organiza in perioada 8-9 aprilie, la Casa de Cultura (Volksheim) din Wiener Neustadt, cea de-a doua editie a Festivalului de Traditii si Obiceiuri pascale romanesti "Oul Incondeiat".

Programul celor doua zile de manifestari va fi alcatuit dintr-o serie de evenimente cultural-religioase, toate fiind menite sa cadreze cu perioada Postului Mare si cu sarbatoarea Invierii Domnului. Conform portalului ro-at.org, care citeaza asociatia romaneasca, prima zi a festivalului va incepe la ora 13:00, cu ddeschiderea oficiala a acestuia, o slujba de sfintire si un scurt mesaj al oficialitatilor prezente. Momentul introductiv va fi urmat de o prezentare de carte facuta de prof. Grid Modorcea, dr. Mihai Dancus si prof. dr. Mihai Gheorghe Barlea, prezentarea de catre sase artisti populari din comuna Ciocanesti a tehnicilor traditionale de incondeiere a oualor si o expozitie de pictura, cu icoane semnate de Vasile Bunea, cateva exponate de sculptura realizate de Dumitru Verdeanu, Ioan Torz si Ioan Bledea, si fotografii apartinandu-i prof. Virgiliu Jireghie. Ziua va continua cu o prezentare de costume populare si cu seara romanilor la Restaurantul Kursalon din localitatea Bad Voslau, de la ora 19:30, in cadrul careia vor evolua artisti importanti ai folclorului romanesc: sotii Cornelia si Lupu Rednic, Angela Rusu, Anca Birta, fratii Marian si Petrica Milos, Manuela Miholca, Florin Busuioc si Ansamblul „Dor Calator”.

A doua zi a festivalului va debuta cu un concert de muzica religioasa ortodoxa si catolica si va continua cu prezentarea motivelor populare legate de Sarbatorile de Pasti din viata satului bucovinean, maramuresean si a comunitatii ucrainiene din Romania, prezentarea de materiale informative despre Romania, despre traditiile religioase si obiceiurile pascale, un moment de arta culinara romaneasca si traditia populara in perioada Pastelui, degustarea unor produse alcoolice romanesti, ca vin sau tuica, dar si degustarea unor produse culinare specifice perioadei Pastelui, precum pasca si cozonac.

 
Scriitori romani la LillePDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 31 March 2006
Scriitorii Radu Pavel Gheo,  Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici vor participa, in perioada 1 – 4 aprilie, in Franta, la Lille, la o serie de intalniri organizate de Asociatia Printemps Roumain (APR) in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Sambata, 1 aprilie (ora 14, Salle "Le 2004" – Euralille) cei trei scriitori sunt invitati la intalnirea dedicata literaturii romane in cadrul Festivalului Limbilor. Ei vor citi fragmente din cartile lor in romana si in franceza (trad. Ioana Ocneanu) si vor lua parte la o masa rotunda cu tema Comment etre ecrivain en Roumanie aujourd'hui? (Ce inseamna sa fii scriitor astazi in Romania). Luni, 3 aprilie, (ora 19.30, Cafe de Foy, Place Rihour) si marti, 4 aprilie (ora 19, Librairie « La Colombe d’argent »), Radu Pavel Gheo,  Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici vor participa la intalniri cu publicul francez.

Intalnirile fac parte din programul Zilele Culturii Romane, organizat de APR in perioada 24 martie – 8 aprilie a.c. (http://www.printempsroumain.org/).

 
150 de ani de la semnarea Tratatului de la ParisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Friday, 31 March 2006
In urma cu 150 ani, la 30 martie 1856, se semna la Paris, Tratatul care marca incheierea Razboiului Crimeei.

Acest tratat care incheia lucrarile Congresului de pace deschis in luna februarie, a fost semnat des reprezentantii celor sapte state parte in conflict : Rusia, Turcia, Franta, Anglia, Sardinia, Prusia si Austria, in salonul ambasadorilor de la Quai d’Orsay, sediul M.A.E., care tocmai fusese inaugurat. Semnarea Tratatului de la Paris a reprezentant o etapa majora pentru relatiile europene si a introdus principii care sunt inca si azi in vigoare in dreptul international contemporan : reglementarea colectiva a conflictelor, liberul acces prin stramtori, garantia internationala a libertatii de navigatie pe Dunare, definirea unui drept european al minoritatilor etnice si religioase.

Dar tratatul de la Paris marcheaza inainte de toate rezultatul politicii franceze care favoriza emanciparea nationalitatilor si principiul dreptului la autodeterminare al popoarelor din Europa. Pentru prima data si la cererea lui Napoleon al III-lea, Principatele Valahiei si Moldovei isi vad garantata autonomia lor de càtre puterile europene, printre care Franta se afla in primele randuri. Astfel, dupa secole de vasalitate, Romania isi face intrarea in concertul european in timp ce sunt puse premizele pentru obtinerea ulterioara a independentei depline a natiunii romane.

Preocupata a reaminti atasamentul sau la principiile puse la baza Tratatului de la Paris precum si la forta sa nedezmintita de 150 ani in relatiile sale cu Romania, la momentul in care aceasta se pregateste pentru o noua etapa majora a integrarii sale in concertul european, Franta  celebreaza aceasta aniversare prin mai multe manifestari.

La Paris, un colocviu organizat la auditoriumul Ministerului Afacerilor externe a reunit in zilele de 24 si 26 martie universitari europeni printre care profesorul Alexandru Florin Platon de la Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iasi, in jurul temei: «Tratatul de la Paris (1856) – un element fondator». In zilele de 25 si 26 martie, salonul ambasadorilor din Quai d’Orsay, gazda a semnarii tratatului de la Paris, a fost deschis publicului care a putut sa vada exemplarul original al Tratatului, in chiar cadrul in care  acesta a fost semnat. In fine, in lunile septembrie si octombrie, Hotelul national al Invalizilor din Paris va gazdui o expozitie  organizata de directia arhivelor din Ministerul Afacerilor externe care va evoca istoria razboiului Crimeei si desfasurarea Congresului de pace de la Paris.

Dornica sa predea stafeta acestei comemorari in Romania, Franta va participa, prin intermediul ambasadei sale la Bucuresti, la toate manifestarile organizate in acest an de Ministerul roman al Afacerilor externe.

 
Zi de rugaciune la manastirea ortodoxa „Schimbarea la Fata” din OntarioPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :232
Friday, 31 March 2006
Manastirea ortodoxa romana „Sfanta Cruce” ii asteapta pe toti credinciosii din zona la o zi de rugaciune care se va desfasura duminica, 8 aprilie, la lacasul de cult monahal sarb „Schimbarea la Fata” din localitatea Campbellville, provincia canadiana Ontario.

Activitatile religioase vor incepe la ora 13:00, cand va avea loc primirea participantilor, urmata la ora 14:00 de o conferinta si de o serie de dialoguri duhovnicesti, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Aceste dialoguri se vor incheia in jurul orei 14:30, iar de la ora 15:15 va avea loc un moment de rugaciune ce se va intinde pana la ora 17:30, cand se va servi cina, alcatuita din preparate aduse de partcipanti. Ziua se va incheia cu un nou moment de rugaciune, Rugaciunea Inimii, urmand ca de la ora 20:30 grupul de credinciosi sa se pregateasca de plecare.

 
Transcrierea actelor de stare civila la ambasada Romaniei la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 31 March 2006
In perioada 15 martie – 1 mai se suspenda transcrierea actelor de stare civila la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma.

Persoanele interesate pot imputernici o ruda din Romania pentru efectuarea transcrierilor la serviciul de stare civila de la primaria localitatii ultimului domiciliu. Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se transcriu, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din strainatate, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este (a fost) cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.
In cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate care imputernicesc o persoana cu domiciliul in tara sa le reprezinte interesele, in vederea transcrierii certificatelor ori extraselor de stare civila emise de autoritatile straine, cererea se va depune la primaria ultimului domiciliu avut in tara de solicitant, iar in cazul in care acesta nu a avut vreodata domiciliul in tara, la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

 
Dan Perjovschi la Royal College of Art in expozitie „Again for Tomorrow”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :177
Friday, 31 March 2006
Studentii masteranzi in Curarea Artei Contemporane, vor fi sambata, 1 aprilie, ghizi pentru grupurile ce vor vizita expozitia „Again for tomorrow”, gazduita de Royal College of Art Galleries, din Londra.

Turul printre lucrarile realizate de romanul Dan Perjovschi se va desfasura intre orele 15.00 si 16.00, si va fi urmata, intre orele 16.00 si 17.00, de o prezentare de diapozitive si un spectacol muzical.

Evenimentul suprapune o prezentare de desene realizate de artistul roman Dan Perjovschi, intitulata My World, inspirata din „Again for Tomorrow”, cu un spectacol sustinut de Richard Thomas, care corespunde direct temei expozitiei, informeaza Centrul Cultural Roman din Londra.

Expozitia Again for Tomorrow este curata de catre studenti absolventi ai Masterului Curating Contemporary Art de la Royal College of Art, din Londra.

Cei interesati sa participe la eveniment nu vor avea nevoie de rezervare prealabila. 

 
Integrarea Romaniei in UE, dezbatuta la OsloPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :299
Friday, 31 March 2006
Ambasada Romaniei la Oslo va organiza miercuri, 19 aprilie, la Universitatea din capitala Norvegiei, o conferinta pe tema „Romania si integrarea europeana: Provocari si noi oportunitati”.

Aceasta va fi sustinuta de insarcinatul cu afaceri al ambasadei romane, Anamaria Almasan, in intervalul orar 12:00-13:00, la Facultatea de Stiinte Sociale din cadrul institutiei de invatamant superior din Oslo. Capitala novegiana va mai gazdui un eveniment romanesc la inceputul lunii aprilie, de data aceasta fiind vorba despre vizita la Oslo a lui Bogdan Pascu, parlamentar roman, Presedintele Grupului paralmentar de prietenie romano-norvegian, informeaza misiunea diplomatica romana.

 
Program religios de Pasti pentru romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 31 March 2006
Romanii care locuiesc in Munchen sunt asteptati sambata, 22 aprilie, de la ora 21:30, sa ia parte la slujba Invierii Domnului, la biserica catolica „St. Paulskirche”, din apropierea Sediului episcopal, alaturi de PS Sofian Brasoveanul de la capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul”, impreuna cu un sobor de slujitori.

Decizia de a se oficia aceasta slujba in lacasul de cult catolic a fost luata ca urmare a numarului mare de credinciosi care vin la biserica pentru a se bucura de Praznicului Pastilor. Biserica care va gazdui aceasta slujba este situata in imediata vecinatate a statiei de U-Bahn Theresienwiese, U4 si U5, la adresa: St.-Pauls-Platz 10, 80336 Munchen. Slujba Invierii va incepe cu ritualul impartirii luminii urmat de o procesiune in jurul bisericii, o parte din cantarile Invierii urmand sa fie interpretate de Corul „Sfantul Andrei”, condus de diaconul Adrian Sandu, informeaza capela romaneasca. La sfarsitul Sfintei Liturghii se va imparti painea binecuvantata numita „Pasti”, precum si traditionalul ou rosu si o felie de cozonac.

Slujba Celei de-a doua Invieri sau Vecernia Dragostei, in care se va citi Evanghelia in mai multe limbi, va fi oficiata in ziua de Pasti, duminica, 23 aprilie, de la ora 18:00, la Capela Sf. Siluan. Totodata, capela este si locul in care vor avea loc si celelalte slujbe din a doua si a treia zi de Pasti, 24 si 25 aprilie, cand Sfanta Liturghie va incepe la ora 10:00.

 
Expozitie pascala la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :198
Friday, 31 March 2006
„Icoana din Suflet” va fi tema unei expozitii pascale ce se va desfasura joi, 6 aprilie, la Institutul Cultural Roman din Budapesta, de la ora 17:00.

In cadrul acestei manifestari, publicul roman si maghiar din capitala Ungariei va putea sa vada o serie de icoane pe sticla pictate de artista Ana Pop de la Muzeul de Istorie si Arta din Zalau, dar si cateva miniaturi religioase pe pietre de rau semnate de Anisoara Tarau de la Facultatea de Teologie din Oradea, anunta ICR. Institutul Cultural Roman din Budapesta se afla la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, numarul de telefon de contact fiind 3832693.

 
Expozitie despre Romania la Clubul Studentilor Romani de la YorkPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :165
Friday, 31 March 2006
Asociatia Studentilor Romani de la Universitatea York din Toronto va organiza in curand o expozitie care va avea ca tema principala Romania.

Ca aceasta initiativa studenteasca sa poata sa prinda contur, tinerii romani ii asteapta pe toti cei care vor sa isi expuna in cadrul manifestarii culturale tablouri, fotografii din Romania sau poezii, anunta Alianta Romanilor Canadieni. Doritorii sunt rugati sa ii contacteze pe studentii de la York la adresa yorkrsa@gmail.com.

 
Returul Steaua-Rapid va fi difuzat si la restaurantul Sam’N’MichouPDF Print E-mail
Pickering, Canada/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 31 March 2006
Returul partidei de fotbal dintre echipele bucurestene Steaua si Rapid, din sferturile Cupei UEFA, va putea fi vizionat in realuare vineri, 7 aprilie, la restaurantul romanesc Sam’N’Michou din orasul canadian Pickering.

Meciul va fi difuzat incepand cu ora 19:00, dupa ce, de la ora 17:00, cei care nu au apuicat sa vada partida tur, vor sta doua ore in fata televizorului din restaurant sa vizioneze acest meci. Maui multe informatii se pot obtine de la numarul de telefon  905-683-5800, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Restaurantul Sam 'N' Michou se afla la adresa 1895 Clements Road #118, Pickering.

 
Dans si muzica romaneasca la Insomnia PartyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :136
Friday, 31 March 2006
O noua Insomnia Party se va desfasura vineri, 31 martie, si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste.

Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la restaurantul 32 Old Bailey, dar de data aceasta intr-un nou spatiu, renovat si extins. Organizatorii petrecerilor romanesti de la Old Bailey promit, odata cu totala restructurare a localului, ca si distractia va fi de zece ori mai mare, nu numai spatiul oferit. 

Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
Petrecere romaneasca pe HMS President, la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :176
Friday, 31 March 2006
Centrul Cultural Romanesc din Londra ii invita din nou pe romanii din capitala britanica la o petrecere in aer liber, gazduita de vaporul HMS President.

Petrecerea se va desfasura vineri, 31 martie, intre orele 18.00 si 24.00, si va oferi publicului muzica romaneasca de ultima ora, dar si un bufet gratuit. In timpul serii cei prezenti vor putea participa si la o tombola, intre orele 21.30 – 22.00, iar dupa tombola va urma o noua runda de dans si muzica romaneasca, pana la ora 24.00. Biletele, rezervate in avans, se platesc la intrare, si vor costa £6/£4 pentru membrii CCR si £5 reducere pentru studentii care prezinta o legitimatie de student valida. Pentru biletele fara rezervare se percepe o taxa de £1.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions