Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Succes notabil al trupei DAYA la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :321
Sunday, 02 April 2006

Ambasada Romaniei la Lisabona a participat in perioada 21-31 martie, in cadrul La Quinzaine de la Francophonie organizata de Institutul Franco-Portughez din Lisabona impreuna cu alte cateva ambasade din tari francofone: Belgia, Canada, Elvetia, Maroc, Tunis, Luxemburg, Andorra. Manifestarile propuse de tara noastra au acoperit mai multe domenii de reprezentare artistica, de la muzica, teatru, expozitie de carte si artizanat, pana la cinema si gastronomie. Astfel Romaniei i-au fost dedicate doua zile, respectiv 27 si 30 martie, intitulate Dia da Romenia. Cu acest prilej a fost prezentata pelicula „Occident” in regia lui Cristian Mungiu si un recital de pian si fagot in interpretarea solistilor Ilinca Dumitrescu si Vasile Macovei. Repertoriul concertelor din Portugalia a continut lucrari de W.A. Mozart, Marcel Mihalovici, George Enescu, Ion Dumitrescu si Camille Saint-Saens. 

Joi, 30 martie a avut loc reprezentatia in limba franceza a spectacolului „Scaunele” de E. Ionescu, in regia doamnei Chris Simion si in interpretarea trupei de teatru DAYA. Spectacolul de teatru romanesc a constituit piesa de rezistenta a manifestarilor dedicate francofoniei, fiind, de altfel, singurul spectacol din intregul program. Inca de la inceputul demersurilor Ambasadei Romaniei de pregatire  a „Zilelor Francofoniei”, Lisabona - 2006, conducerea Institutului Franco-Portughez si-a manifestat interesul si entuziasmul de a gazdui in spatiile sale o reprezentatie in limba franceza a unei piese semnate Eugene Ionesco, unul din cei mai importanti dramaturgi ai secolului al XX-lea. Acest interes s-a manifestat si pe durata desfasurarii amplului eveniment cultural francofon, numeroase persoane exprimandu-si dorinta de a viziona respectivul spectacol si de a-i cunoaste pe actorii romani (Adriana Trandafir, Ioana Marchidan, Gabriel Fatu). Spectacolul s-a bucurat de un succes remarcabil, tinerii actori fiind rasplatiti cu ropote de aplauze de publicul lusofon, francez si roman vadit impresionat de performanta artistica de exceptie a acestor mesageri ai valorilor artistice romanesti de cea mai inalta clasa.

Reprezentatia a impresionat prin ingeniozitatea punerii in scena, prin profesionalismul remarcabil al actorilor care au exploatat o paleta variata de mijloace tehnice si artistice, propunand o lectura novatoare si inedita a textului ionescian. Publicul iubitor de teatru, avizat si exigent a tinut sa-si exprime aprecierea si entuziasmul fata de prestatia trupei DAYA, apreciind viziunea scenografica si regizorala care au creat un spectacol alert, vivace, incitant, conferind textului dramatic sensuri noi, nebanuite.

Atat spectatorii cat si conducerea Institutului Franco-Portughez au tinut sa-i felicite pe protagonistii trupei DAYA  si Ambasada Romaniei pentru implicarea sa in organizarea si includerea acestui spectacol in cadrul La Quinzaine de la Francophonie de la Lisabona, exprimandu-si admiratia pentru talentul si daruirea acestor tineri entuziasti care reprezinta cu cinste imaginea tarii noastre in strainatate. Gratie lor, ultima seara dedicata Francofoniei a fost o sarbatoare a spiritului transformata intr-un omagiu adus artei si culturii romanesti, tradus prin multumirile si recunostinta publicului spectator pentru modul in care Romania a fost prezenta si reprezentata. Dupa spectacol, in foaier se putea auzi Bravo la Roumanie! Ati fost vedeta Francofoniei ! Va asteptam sa reveniti cat mai curand !

In afara partenerilor portughezi sus-mentionati, participarea Romaniei la „Zilele Francofoniei” de la Lisabona a fost sprijinita de Ministerul Afacerilor Externe, de Ministerul Culturii si Cultelor, de Institutul Cultural Roman si de Centrul National de Cinematografie

 
Lansare de carte Ioan T. Morar la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :356
Sunday, 02 April 2006

In cadrul programului „Romanian authors for all seasons”, Institutul Cultural Roman din New York invita luni, 3 aprilie, la o seara literara in cadrul careia Mircea Mihaies va prezenta „Lindenfeld”, primul roman al scriitorului si jurnalistului Ioan T. Morar. Evenimentul face parte dintr-o serie de actiuni de promovare a literaturii romane in spatiul american atat in randul cititorilor de limba romana, cat si al publicului anglofon.

Publicat la Editura Polirom si lansat la Timisoara, romanul este o parabola a societatii artificiale in care viata insasi este falsificata. Conceput programatic, Lindenfeld se adreseaza deopotriva romanilor cu apetenta auto-reflexiva si cititorilor occidentali interesati de aceasta zona a Estului si de o tragedie mai putin prezenta in literatura de pana acum: deportarea etnicilor germani in Siberia si vanzarea lor in Germania catre rudele sau sponsorii dispusi sa cumpere oameni. „In textele lui Ioan T. Morar, talentul este limba pe care o vorbeste inteligenta. Scrierile sale degaja, din acest motiv, un seducator aer de organizare temeinica, de joaca perfect formalizata cu margelele spiritului. Lindenfeld, cartea unei lumi de carton, este unul dintre cele mai puternice romane romanesti ale ultimilor ani”, considera Mircea Mihaies.

Lansarea si prezentarea cartii la New York va avea loc la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman, de la ora 19.00.  

 
Conferinta anuala a Catedrei de la SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :385
Sunday, 02 April 2006

Institutul Pedagogic „Juhász Gyula” din cadrul Universitatii din Seghedin, in colaborare cu Autoconducerea Romanilor si Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin, va organiza in ziua de vineri, 7 aprilie, Conferinta anuala a catedrei de limba si literatura romana, cu tema: „Limba, traditie, societate. Perceptii actuale ale identitatii”. Cuvant de deschidere va fi rostit de: dr. Ana Hotopan, sef de catedra si dr. Galgóczy László, prodecan, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

In program sunt incluse urmatoarele prelegeri: Stelian Mandrut, Academia Romana, Institutul de Istorie „G. Barit” – Consideratii privind scrisul istoric romanesc din Ungaria „post” 1989; Pozsony Ferenc, Universitatea „Babes-Bolyai” – Identitatea ceangailor din Moldova; Rodica Elena Colta, Complexul Muzeal Arad – Constructii identitare la maghiarii din judetul Arad; Alexandru Simon, Universitatea „Babes-Bolyai” – Identitate de frontiera: Clujul, evreii si Feleacul (1943–1944); Peter Weber, Viena – Directii ale evolutiei identitare la evreii de limba germana din Bucovina, in ultimii 80 de ani; Narcisa Stiuca, Universitatea din Bucuresti – Dobrogea sau Balcanii la scara redusa (studiu de caz asupra casatoriei); Ileana Voicu Petras, Universitatea „Babes-Bolyai” – Identitate si globalizare. Minoritatile nationale in epoca globalizarii;

Stefan Gencarau si Oana Aurelia Gencarau, Universitatea „Babes-Bolyai” / Universitatea din Oradea – Cu privire la proverbele romanilor din Ungaria; Andrei Milin, Muzeul Banatului, Timisoara – Familia traditionala sarba in Banatul romanesc. Modalitati de pastrare a identitatii; Maria Gurzau, Liceul „Nicolae Balcescu”, Jula – Invatamantul in limba romana in Ungaria; Mihaela Bucin, Universitatea din Seghedin – Manualele de cultura si civilizatie romaneasca pentru scolile romanesti din Ungaria; Ema Adam, Universitatea Politehnica Cluj – Identitate, emigranti, partide extremiste: Conferinta se va incheia cu un recital din proza si poezia romanilor din Ungaria, in interpretarea actorilor Frank Ildikó si Florin Ionescu.

Programul va incepe la ora 9.30, si va avea loc la Institutul Pedagogic „Juhász Gyula” din Seghedin, str. Hattyas nr. 10. 

 
Represiuni antiromanesti la Chisinau de Ziua Unirii – ep.IIIPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :401
Sunday, 02 April 2006

Nelu

Aproximativ 2 saptamani in urma am decis cu un grup de initiativa, romani pe care i'am cunoscut in forum.md, sa contribuim la "iluminarea" populatii majoritare din Republica Moldova, si anume prin informarea lor despre un act istoric de o semnificatie inaltatoare. Prin urmare pana in ziua de 26 martie am reusit sa ne "inarmam" cu "fluturasi" informativi si cu scotch in culorile albastru, galben, ros. Incepand cu ora 18 am inceput sa decoram stalpii din "Viaduct". Intre orele 20 si 21 lipeam tricolor deja pe pilonii panourilor de publicitate din bvd. Dacia. Atunci stiam deja de faptul ca la Ciocana au fost retinuti "fratii" nostri. Aprox. la ora 21 am fost acostati de un domn imbracat in civil, care s'a legitimat ca V. Visterniceanu, colaborator al politiei.

Respectivul domn a anuntat serviciul 902 ca distribuim materiale agitante, peste 5 min. am fost urcati intr'o masina a regimentului "scut" si adusi la comisariatul de politie a sectorului Botanica, unde am scris o explicatie in care ne motivam cu "promovarea patriotismului in randurile populatiei si sustinerea autoritatilor in efortul depus pentru reintregirea tarii". Am mai adugat ca nu suntem atasati ai nici unui partid politic sau a unei organizatii, in plus ca toate materialele folosite erau procurate din fondurile noastre. Am lasat mostre de scoch si cativa fluturasi si eram deja pe cale de a pleca pentru ca cei prezenti acolo nu au sesizat vre'o incalcare a legii desi au fost extrem de nepoliticosi si ne'au tratati ca pe un pericol public iminent. Am rugat sa ni' sa se deschida usa cand un domn a inceput a ne striga sa ne intoarcem, insultandu'si colegii care ne eliberase deja. Urma ca in urmatoarele 5 min. sa apara inca vre'o 4 pesoane unul dintre care vb. numai rusa si asculta retras raspunsurile noastre la aceleasi intrebari care le auzeam nu mai stiu a cat'a oara: cine v'a organizat?, cine v'a dat materialele?, cati sunteti?, de ce faceti asta?. In urmatoarele minute a inceput o discutie tensionata despre "cum e drapelul RM?"... evident spuneau ca e cu stema, ca culorile sunt in pozitie verticala si ca ceea ce incleiam noi era drapelul Romaniei. Mai apoi domnul rus, se asezase langa mine si imi ceruse telefonul mobil, l'am oferit politicos, pentru ca el linistit sa imi verifice toate apelurile si numerele stocate. Apoi a inceput sa'mi tina o lectie ca nu e legal sa faci murdarie (se referea la tricolor), l'am intrebat atunci daca e legal sa se foloseasca de telefonul meu, la care mi'a raspuns ca poate sa faca ce vrea, atunci i'am luat telefonul inapoi. El s'a alertat insultandu'ma si mi'a ordonat sa'l urmez, cu inca doi politisti urcam scarile la etajul doi cand i'am intrebat daca imi e permis sa telefonez, la care mi'au raspuns ca am facut'o deja. Am intrat intr'un oficiu unde urma sa fiu interogat mai mult de o ora. Acolo am fost obligat sa'mi prezint tot ce aveam de prin buzunare dupa care m'au si verificat daca nu am omis ceva. Domnul rus mi'a scos tot ce avem din portofel analizand cu atentie tot ce gasea. M'a mai si insultat ca purtam un paraclis al Macii Domnului editat in tara de Biserica Ortodoxa Romana. Si iarasi aceeasi "poveste", "cine e sefu vostru?", "tu ce esti prost de dai bani pentru asta?", "ar fi mai bine sa spui". Mi'a tinut o prelegere despre modalitatea de angajare in RM, precum ca poti fi angajat numai cu acordul serviciilor de informare si daca ai o pata ca asta nu ai sa mai lucrezi niciodata nici tu nici parintii tai, "ai sa fii un maturator de strazi, pentru ca in loc sa faci curatenie faci murdarie". Cand l'am intrebat despre motivul retinerii mele, a inceput sa rasfoiasca codul penal al RM, i'am spus ca nu gaseste nimic acolo din ce mi s'ar putea incrimina si ca ar putea sa caute eventual in cel administrativ, evident mi'a reprosat "deci tu esti si pregatit din timp". Pana la urma domnul a refuzat sa discute in limba de stat sau sa se prezinte si mai mult a si injurat mai tot timpul, fuma si imi deconecta telefonul la orice apel, ba a mai si raspuns insultator la cateva apeluri, a mai avut si intentia de a'mi copia toate numerele stocate, pentru ca aici nu era deranjat si putea sa'si "exercite functia". Nu am fost ascultat nici o secunda si tot pana la urma nu mi s'a dat crezare. Vorbeam cu peretii si asteptam cu emotie sa aflu cum se descurca si ceilalti. Dupa cateva alte vizite a unor politisti care raportau despre strazile decorate sau despre cei de la ciocana, l'au adus acolo si pe Igor (nu cel retinut la Ciocana), care mi'a luat locul, eu fiind scos in hol si obligat sa astept acolo. Dupa aproape o jumatate de ora rusul a iesit si s'a oprit in prag pentru ca sa'i sopteasca ceva la ureche celui caruia ii aprtinea oficiul (era de la antidrog). Eu si Igor am fost condusi la cabinetul domnului Iacob Gumenita (Comisar adjunct), unde era si Djuliana. Domnul era mai calm si considerabil mai politicos, ne'a luat iarasi datele si ne'a mai intrebat odata aceleasi lucruri, dupa care ne'a trimis cu o doamna la un alt cabinet unde am mai scris inca o explicatie. Dupa aceasta am fost eliberati cu conditia ca sa ne prezentam si maine la orele 16. Fluturasii informativi care urmau sa ajunga in cutiile postale a sute de cetateni nu ni s'au intors. Era deja peste ora 2.

A doua zi ne'am prezentat la comisariat in jurul orelor 17 unde Postolachi Sergiu (Inspector superior SOP), ne'a intocmit un proces verbal in baza art. 150 a codului administrativ "pentru incalcarea regulilor de amenajare a oraselor". Nota informativa care i s'a prezentat era falsificata incepand de la ora retinerii (22'30 scria acolo) si terminand cu "au incleiat lipici pe copaci si piloni electrici", lipsita de vre'un numar ca si doasrul cu explicatiile si mostrele noastre dealtfel, pana si hotararile cu care trebuia sa ne prezentam la o banca pentru a achita amenda (de 20 lei) erau tot fara un numar si fara stampila.

TRAIASCA UNIREA... chiar daca unora nu le place.

 
Represiuni antiromanesti la Chisinau de Ziua Unirii – ep.IVPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :399
Sunday, 02 April 2006

Iuliana 

Incep si eu sa despletesc firul Ariadnei in speranta sa gasesc un capat, desi nu il vad inca...  
In luna decembrie un grup de tineri pe care i-am cunoscut prin intermediul unui forum (www.forum.md)  unde se discutau unele date si probleme istorice a romanilor din Republica Moldova, tot atunci am gandit mult la importanta zilei de 27 martie si cum am putea face ca atmosfera de acum 88 de ani sa reinvie macar si pentru cateva ore in Chisinau. Am hotarat sa facem mai multe lucruri si anume: sa decoram unele din arterele principale ale orasul cu un scotch (fiind cea mai eficienta, ieftina si ecologica idee) ce reprezenta cele trei culori ale tricolorului.

Banii pentru acest material a fost adunat tot de noi, acest grup de tineri. Am hotarat sa mai facem si niste fluturasi informativi, pentru care am cumparat hartie si pe care am cules declaratia Sfatului Tarii din 27 martie 1918. In ziua de 26 martie in jurul orelor 18.00 m-am intalnit cu inca 3 prieteni ce impartaseau aceleasi idei pasnice si frumoase si am inceput sa decoram stalpii de pe podul Viaduct, totul decurgea in o atmosfera frumoasa (tin sa mentionesz ca in acest timp au trecut minim 4 masini de politie si nici una din ele nu ne'a reprosat nimic, era ziua afara si noi nu ne faceam asta in ascuns). Dupa ce am decorat podul am facut o pauza si in jurul orei 20.00 am reinceput infrumusetarea bd.Dacia  (e important ca decoram acum pilonii spoturilor  de publicitate) in scurt timp o masina (privata) a oprit langa noi si am fost acostati de un domn in civil, care s-a legitimat cu numele de V. Visterniceanu, a cerut sa prezentam tot ce avem in gentile noastre, acolo a gasit fluturasii (la acea ora nu erau distribuiti) a citit textul si nu a vazut ceva suspect in el. A apelat 902 si a chemat un grup de politisti, 3 persoane (Scut) care ne-au transportat in conditii inumane la Comisariatul din Sectorul Botanica. Acolo ne-am legitimat si am fost obligati sa scoatem tot ce avem in genti, ceea ce am facut fara a reclama ceva, in tot acest timp intrebam de ce suntem retinuti, evident nu pimeam nici un raspuns, raspunsul nici ei nu il aveau. Am fost chemati pe rand in un alt cabinet unde expuneam evenimentele din acea seara, a fost o dictare pe care am citit-o si am semnat-o. Tin se mentionez ca in acest timp eram tratati ca fiind niste delicventi, se ridica vocea si ni se explicau evenimente istorice. Dupa ce toti trei am depus explicatii si am lasat cate un exemplar din tot ce aveam (scotch, fluturasi si panglici tricolore) eram gata sa parasim sediul comisariatului, insa nu a fost sa fie asa, era prea frumos daca totul finisa aici, Odiseia abia incepea. Am fost readusi in acelasi birou unde ne-au fost luate declaratii au intrat acolo sigur in jur de 12-13 persoane, fiecare avea ceva de comentat si de intrebat, in cazul in care raspundeam la o intrebare adresata nu direct mie se ridica vocea pana la un ton mult sub unul calm. Acesta "piata" a continuat ceva timp pana ce s-a hotarat separarea noastra. Unul din colegii mei a fost scos efectiv din acel birou, am ramas in birou mai putini dar tonul nu se schimbase, eram intrebata a zecea oara pe cine reprezint, de cine am fost platita si cat am fost platita pentru a face acest lucru, nici unul din acele persoane nu s-a prezentat desi ei cereau de zeci de ori numele, prenumele si alte date personale. Peste ceva timp si cel de'al doilea coleg a fost dus din nou in o directie necunoscuta, am ramas singura in acel birou cu 2 persone ce nu incetau sa ma intrebe de liderul grupului si multe intrebari la care am raspuns deja. Am fost lasata singura in birou dupa ceva timp a revenit un domn, imbracat in civil ce a cerut sa ii raspund iarasi la un sir de intrebari, a rugat sa prezint telefonul mobil, lucru ce nu puteam face (imi murise bateria) el s-a oferi amabil sa imi imprumute telefonul dumnealui, a pus cartela mea in el si mi-a permis sa fac un apel telefonic, sunt aproape sigura ca a facut si o copie a numerelor de telofon din cartela mea. Dupa ce am raspuns si la intrebarile dumnealui, a venit o a nustiu cata persona pentru a ma interoga din nou, la mijlocul celei de-a nu mai stiu carei interogari s-a apropiat si un alt domn (mai tarziu am inteles ca era Iacob Gumenita) am fost dusa in biroul dumnealui si acolo am mai raspuns din nou la un sir de intrebari, aceleasi de altfel. Peste ceva timp au fost adusi in acelasi birou si colegii mei de care ma despartise in urma cu ceva ore, au raspuns si ei la un sir de intrebari. A urmat inca o declaratie pe care nu a scris-o unul din colegi in un al treilea (pentru mine) birou, acolo mi s-a dat insfarsit si apa dupa atatea ore. In un final in jurul orei 2 am fost eliberati fara a ni se spune de ce am fost acuzati sau adusi la sectie cu conditia de a reveni a doua zi (defapt ei uitase ca  se facuse deja acea zi). Am revenit mai tarziu (17.00) toti trei si ni s-a intocmit un proces verbal in baza art. 150 a codului administrativ "pentru incalcarea regulilor de amenajare a oraselor" de catre Postolachi Sergiu (Inspector superior SOP). Nota informativa care ni s'a prezentat era una aberanta si  efectiv o gluma nu un document (erau multe spatii libere in text) cat si ora retinerii (22'30 era notata fals) fraza de final era "au incleiat lipici pe copaci si piloni electrici", ceaa ce nu am declarat noi, lipsea cu desavarsire un numar a notei sau a procesului verbal. In acele clipe a venit un angajat care avea toate declaratii noastre in mana, am cerut sa vad declaratia scrisa de mine in noaptea acelei zile, lucru care mi-a fost refuzat (eu tineam sa ii demosntrez ca nu am declarat nicaieri ca lipisem ceva pe copaci). Ni s-au inmanat hotararile cu care urma sa ne prezentam la banca pentru a achitarea amenzii (20 lei) acest act era fara un numar si fara stampila.

 
Directorul IRCCU Venetia la MunchenPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :154
Sunday, 02 April 2006

Sub egida Fundatiei “Haus des Deutschen Ostens” - HDO (in colaborare cu „Bayerisch-Siebenbürgischen Gesellschaft”), directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a prezentat marti, 28 martie, la München, comunicarea „Evolutia tarii si locuitorilor Transilvaniei – de la crestinare pana la unirea cu Romania”, din cadrul simpozionului international „Religii, confesiuni, popoare si culturi in Transilvania.

Confesiunile crestine in Transilvania in viziune istorica”, desfasurat intre 28 – 30 martie a.c. Din Romania au mai participat prof. dr. Paul Brusanowski (de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu) si dr. Gerhard Schullerus (din partea Bisericii Evanghelice). Lucrarea prof. Ioan-Aurel Pop a trasat directiile principale de evolutie a structurilor etnice si confesionale transilvane, de la formarea provinciei romane Dacia si venirea primilor crestini la formarea poporului roman si a limbii sale, de la cucerirea Transilvaniei de catre Regatul Ungariei si colonizarea sasilor si secuilor pana la Reforma religioasa, unirea romanilor cu Biserica Romei, miscarea de emancipare nationala si unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Au fost evidentiate premisele bunei convietuiri a etniilor si confesiunilor transilvane pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Numerosul public prezent a participat activ la lucrari cu intrebari si comentarii. Prof. Ioan-Aurel Pop a facut organizatorilor (bibliotecii HDO) o donatie de carte din partea IRCCU, Centrului de Studii Transilvane din Cluj si Institutului Cultural Roman din Bucuresti. 

 
Corina Chirac, in turneu la romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania / Romanian Global News
Accesari :233
Sunday, 02 April 2006
Cantareata de muzica usoara Corina Chiriac va efectua in luna mai un turneu prin Germania, cu spectacolul „Opriti timpul". Aceasta va fi insotita in deplasarea sa de Daniela Condurache, formatia Stelele si Aurel Moldoveanu, informeaza Asociatia Romano-Germana Agero Stuttgart. Turneul va incepe vineri, 5 mai, la Restaurantul Sandplacken din Frankfurt, telefon de contact  06084-2051, si va continua sambata, 6 mai, la Koln, duminica, 7 mai, la Restaurantul ller Hof din Aachen, numar de telefon 01738703957, si vineri, 12 mai, la Restaurantul Bei Christo din Boblingen,  contact 0173 - 300 8253. Rezervari de bilete se pot face apeland numerele de telefon: 0711 29 13 44 si D2: 0173 300 8253, informeaza asociatia romaneasca.
 
Fotografii romanesti la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :233
Sunday, 02 April 2006
O noua expozitie fotografica va fi gazduita miercuri, 26 aprilie, la Accademia di Romania din Roma, aceasta urmand sa contina imagini semnate de artista Mihaela Marin.Fotograful a reusit sa capteze pe pelicula mai multe secvente inspirate de evolutia balerinului roman Razvan Mazilu, din cadrul unui spectacol de balet pe tema unui roman de Oscar Wilde, informeaza Institutul Cultural Roman. Imaginile inedite vor putea fi vizonate de catre publicul roman si cel italian la sala de expozitii de la Accademia di Romania din Roma. 
 
O noua intalnire romaneasca la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :352
Sunday, 02 April 2006
Romanii din Toronto se vor intalni periodic in fiecare prima vineri din luna, de la ora 19:00, la Country Style Donuts and Cofee din Toronto, la o intrunire colocviala, in care vor avea posibilitatea sa interactioneze cu alti compatrioti ai lor.Intalnirea va reprezenta si un bun prilej de a intalni oameni noi si de a sta de vorba despre o sumedenie de subiecte, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Urmatoarea intalnire care va avea loc printre romanii din Toronto se va desfasura vineri, 7 aprilie. Pentru cei care nu cunsoc locul in care este amplasat aceasta cafenea, o modalitate de acces ar fi metroul, cu oprire la statia Bessarion, pe noua linie de metrou Yonge-Sheppard. Statia de metrou are o iesire chiar in piateta unde se afla cafeneaua.
 
Intrunire pentru informaticienii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :140
Sunday, 02 April 2006
Clubul romanesc de IT  din Toronto va organiza o noua intalnire joi, 6 aprilie, de la ora 19:00 la ora 21:00, la Boston Pizza din localitate. Tema acestei intruniri va fi socializarea si discutiile intr-un cadru mai relaxat, fara constrangeri, anunta Alianta Romanilor Canadieni.Echipa de informaticieni romani care se ocupa de aceasta intalnire si-a propus ca de data aceasta sa reuseasca sa le ofere partcipantilor oportunitatea de a se cunoaste mai bine intre ei si de a vedea cum progreseaza. Totodata, intrunirea va trasa si tematica intalnirilor viitoare, cum se vor organiza, si in general, tot ce este nevoie pentru un Club IT.
 
Lansare de carte la ICR din MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :303
Sunday, 02 April 2006
Scriitorul Victor I. Stoichita isi va lansa miercuri, 26 aprilie, de la ora 19:30, la Circulo de Bellas Artes din Madrid, varianta in limba spaniola a cartii „Simulacre/ Efectul Pygmalion: de la Ovidiu la Hitchcock, tradusa de Anna Maria Coderch.Lansarea va avea loc in sala Valle-Inclan si va beneficia de o prezentare facuta de Ignacio Gomez de Liano, coordonatorul colectiei, cu o scurta interventie facuta de Horia Barna, directorul Institutului Cultural Roman din Madrid, anunta aceasta institutie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions