Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Totusi, o singura natiune si doua statePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :380
Monday, 03 April 2006
Ultimul articol pe care il publica la finele lunii martie in cotidianul bucurestean „Ziua” nu face altceva decat sa ma intareasca in opinia ca la ora actuala Gabriel Andreescu este unul din observatorii pe cat de atenti, pe atat de competenti ai realitatilor politice de la est de Prut.

Comentariul sau, fara doar si poate, dovedeste o buna intelegere a situatiei din Republica Moldova si a relatiilor ei cu Romania.

Autorul considera incontestabil meritul pe care il are presedintelui Vladimir Voronin in infrangerea memorandumului Kozak, abandonarea vectorului rasaritean si optarea pentru cel occidental. Tocmai acest fapt, in opinia sa, a determinat persoane publice, precum Vladimir Socor sau Iurie Rosca, care numai de simpatii procomuniste nu pot fi suspectate, sa-l sprijine pe actualul sef al statului. Mi se par pertinente si temeinic argumentate afirmatiile dlui Andreescu potrivit carora constituirea obiectivului de integrare europeana intr-un consens national reprezinta un moment crucial pentru Republica Moldova. Nu pot fi de acord doar cu surprinzatoarea concluzie pe care o trage. Autorul crede ca principiul „O singura natiune – doua state”, pedalat de presedintele Traian Basescu, ar fi o formula contraproductiva. Si asta din doua motive. Intai, pentru ca o natiune politica sta la baza unui stat. Si doi, pentru ca expresia cu pricina ar putea sa „genereze” crize la Chisinau. Parerea mea e ca reputatul analist greseste.

Mai intai de toate, nu este adevarat ca formula lui Basescu, dupa cum scrie Gabriel Andreescu, nu ar avea nici o acoperire in dreptul international. Asta, pentru ca orice s-ar spune, o lege are intotdeauna doua elemente: litera si spiritul.

De buna seama, o natiune politica sta la baza unui stat. Exista, insa, si exceptii care infrumuseteaza regula. Cele doua state de pe peninsula Coreea, de exemplu, nu sunt formate de doua natiuni. E un fapt indiscutabil pe care nu-l contesta nici macar comunistii din nord. Daramite democratii din sud. Toata lumea este de acord ca reunirea Coreei e un obiectiv firesc si o chestiune de timp.

Oare cum ar reactiona comunitatea internationala, se intreaba Gabriel Andreescu, daca Germania ar lansa formula „o singura natiune – doua state” in relatiile cu Austria. Comparatia, cred eu, este trasa de par. Republica Moldova nu-i Austria. Si nici Covasna sau Harghita. Se impune, in schimb, comparatia cu cele doua state germane de pana la caderea zidului Berlinului. Precum se stie, nici RFG, nici comunitatea euroatlantica n-au recunoscut vreodata pretentia stupida a liderilor comunisti din RDG cum ca in estul tarii s-ar fi format o noua natiune, distincta de cea din vest. Nu e de mirare ca pana la urma reunificarea Germaniei a fost salutata de toata lumea. La fel stau lucrurile si cu Republica Moldova. Si asta pentru ca o natiune, fie aceasta si politica, nu se naste peste noapte si inca in urma unei stratageme staliniste.

In registrul sensibilitatii umane sentimentele nationale sunt extrem de ascutite si delicate. Neglijarea lor poate provoca tensiuni sociale pana si in democratii avansate, cu natiuni politice consolidate de genul Belgiei sau Canadei. Necum in Republica Moldova. Din acest punct de vedere, principiul „o singura natiune – doua state”, nu este un joc de cuvinte, dupa cum pretinde dl Andreescu. Din contra. La mijloc e un enunt lamuritor care exprima, practic, o axioma politica.
Jocuri de cuvinte, generatoare de proteste si crize, sunt tocmai formulele moldovenismului primitiv care au fost confectionate inca acum cateva decenii in laboratoarele ideologice sovietice conduse Buharin, Jdanov, Suslov etc. Ce oare pot avea in comun elucubratiile lor kominterniste cu dreptul international?

(Preluare din cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
Gojdu propus pentru canonizare de PavelescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Monday, 03 April 2006
Proaspatul vicepresedinte al PNTCD Aurelian Pavelescu a propus ieri, intr-o intrunire cu redactorii ZIUA si responsabilii de campanie ai Civic Media, recunoasterea filantropului Emanuil Gojdu printre mari aparatori ai Ortodoxiei si ulterior, canonizarea marelui Mecena de catre Biserica Ortodoxa Romana.

"In scopul lansarii propunerii mele am solicitat opiniile personale ale unor teologi si inalti ierarhi care au fost de acord cu declansarea unor astfel de dezbateri in randul BOR care sa evalueze faptele, viata si opera lui Emanuil Gojdu, contributia lui la apararea si propasirea ortodoxiei, precum si prestigiul de care se bucura in randul romanilor ortodocsi de pretutindeni", ne-a mai declarat vicepresedintele PNTCD (PPCD).

Legatul lui Gojdu                             

Prin vestitul sau Testament din 1869, care a creat Fundatia Gojdu ce a ridicat cea mai importanta generatie de intelectuali romani din Ardeal, Emanuil Gojdu mai solicita Bisericii Ortodoxe ca testamentul sau sa fie citit in fiecare zi de 9 februarie pentru ca dorintele sale sa nu fie uitate. Un prim pas in recunoasterea calitatii sale de aparator al Ortodoxiei ar fi ca aceasta dorinta a marelui mecena sa fie respectata in toate bisericile ortodoxe din Romania. La 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu scria in testamentul sau: "Pentru ca dispozitiunile acestea testamentare sub decursul timpului sa nu fie date uitarii dispun ca testamentul acesta sa se citeasca in toti anii in toate bisericile parohiale romano-rasaritene la 9 februarie ca in ziua nasterii mele. Cu acestea inchei ceea ce mai am inca la inima. Dumnezeu cu voi iubita Patrie si Natiune, iubita sotie si neamuri! Dumnezeu cu voi iubiti amici!"

Respectarea acestui legat din testamentul lui Emanuil Gojdu ar putea constitui o forma de aparare a ultimelor sale dorinte - contestate in prezent prin pagubosul acord incheiat in octombrie 2005 cu Ungaria, acord care uzurpa numele Fundatiei Gojdu de la Sibiu si prin care se incearca de catre unii reprezentanti ai Guvernului Tacriceanu dezmostenirea tinerilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria.

"Laud Dumnezeirea ca m-am nascut roman"

Crezul lui Emanuil Gojdu este exprimat printr-un gand in anul 1862: "Ca fiu credincios al Bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m-am nascut Roman: iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormantului spre a putea fi pururea in sanul natiei mele".

Recunoasterea meritelor lui Emanuil Gojdu a venit si din partea Bisericii Catolice si Greco Catolice din Romania, care sustin respectarea testamentului sau si aplicarea lui in spiritul si litera sa. Emanuil Gojdu a fost recunoscut inca din timpul vietii ca aparator al Ortodoxiei prin sustinerea pe care a acordat-o apararii drepturilor romanilor discriminati din Transilvania in timpul regimului dualist austro-ungar, in calitatea sa de deputat in Parlamentul de la Budapesta. De asemenea, ca revolutionar la 1848, Emanuil Gojdu a sustinut inca din tinerete relatiile dintre romanii din toate provinciile constituindu-se intr-un aparator al unitatii si dezideratelor romanilor spre mantuirea neamului romanesc.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de luni, 3 aprilie. Articol de George Damian)

 
Cursuri de istorie, geografie si romana pentru copiii emigrantilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :370
Monday, 03 April 2006
Copiii romani care pleaca impreuna cu parintii in strainatate vor putea sa invete trei materii de baza in limba materna

Pentru copiii romanilor cu contracte de munca in Spania, Franta si Italia se vor gasi profesori care sa ii invete geografia si istoria Romaniei si limba romana. Nu au fost stabilite, deocamadata, mai multe detalii in legatura cu acest program, insa surse din Ministerul Educatiei de la Bucuresti precizeaza ca au fost deja stabilite contacte cu ambasadorul Spaniei, si ca urmeaza sa se ia legatura si cu cel al Frantei si Italiei, si ca se va stabili, pentru inceput, care sunt zonele cu cea mai mare concentrare de romani in aceste tari.

 
Ollie Rehn analizeaza progresele Romaniei in vederea aderarii la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Monday, 03 April 2006
Comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, va analiza astazi la Bruxelles, progresele Romaniei, dar si ale Bulgariei, in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Declaratia lui Rehn va veni ca o prefata la raportul de tara al Romaniei, ce va fi dat publicitatii in luna mai a acestui an. Desi audierea comisarului european la Bruxelles, in fata Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European se va tine cu usile inchise, surse oficiale au declarat in repetate randuri ca Rehn va cere Romaniei, la fel ca si Bulgariei, sa isi continue reformele. Aceleasi surse mai sustin, in acelasi timp, ca evaluarea Romaniei va fi pozitiva si ca Rehn va pleda pentru aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, la termenul stabilit – 1 ianuarie 2007, dar cu conditia ca aceasta sa continue reformele demarate. Intr-o declaratie oficiala recenta, comisarul euroepean pentru extindere a declarat ca Romania a facut progrese fata de rapotul din 2005, dar ca mai are de lucru in acest sens, si ca reformele trebuie sa continue.

Raportul de tara pentru Romania este asteptat in data de 16 mai, iar o decizie finala daca Romania va adera sau nu la UE la 1 ianuarie 2007, se va lua in luna iunie a acestui an, la Consiliul European.

 
Vizita oficiala in Germania pentru ministrul BlagaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Monday, 03 April 2006
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, va efectua marti, 4 aprilie, o vizita oficiala in Republica Federala Germania, la invitatia ministrului federal de interne german, dr. Wolfgang Schauble.

Demnitarul roman se va mai intalni si cu Susanne Kastner, vicepresedinte al Bundestagului german, vizita constituind un important prilej pentru a sublinia importantele progrese realizate de Romania in cursul anului trecut si a primelor luni ale acestui an, in ceea ce priveste pregatirile pentru aderare.

Mesajul cu care va merge ministrul roman in Germania este unul in care se subliniaza faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor si-a facut constiincios temele pentru aderarea la Uniunea Europeana si si-a indeplinit toate angajamentele asumate si a recuperat restantele din anii trecuti. La inceputul lunii iunie, personalul Politiei de Frontiera care lucreaza pe viitoarea granita externa va fi asigurat in proportie de 100%, iar incepand cu luna noiembrie, asadar cu doua luni inainte de termenul stabilit, vom fi in masura sa asiguram un nivel inalt de control pe aceasta frontiera. Vasile Blaga a mai precizat ca asteapta cu optimism Raportul de monitorizare care va fi dat publicitatii de Comisia Europeana, in luna mai, informeaza MAI. Vizita efectuata in Germania reprezinta unul din momentele de varf ale turneului diplomatic pe care ministrul Administratiei si Internelor il intreprinde pe fondul apropierii momentului deciziei privind data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Aceasta serie de demersuri diplomatice, dedicata prezentarii succeselor inregistrate de Romania in privinta pregatirii pentru aderare si sustinerii integrarii in U.E. la 1 ianuarie 2007, a cuprins pana in prezent contacte cu inalti oficiali spanioli si italieni si va continua cu vizita in Romania a sefului Home Office-ului britanic, Charles Clarke, programata pentru perioada 4-5 aprilie.

 
Trei marinari romani salvati de la inec in apele SerbieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Monday, 03 April 2006
Trei romani, un capitan de vas si doi marinari, au reusit sa se salveze dupa ce nava pe care se aflau s-a scufundat ieri in Dunare, in estul Serbiei.

Vasul Wern, sub pavilion german, era ancorat intr-un port de langa Smederevo, la 50 de kilometri sud-est de Belgrad. Din motive necunoscute deocamdata, acesta s-a scufundat brusc, informeaza Hot News.

Autoritatile iau in calcul, in cadrul anchetei declansate, si faptul ca nivelul Dunarii a crescut in ultima perioada din cauza ploilor abundente, ceea ce ar fi putut duce la scufundarea vasului. Vasul avea la bord 750 de tone de placi de metal pe care le transporta in Austria.

 
Prezenta militara romaneasca la un colocviu pe probleme de securitate din PoloniaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :184
Monday, 03 April 2006
O delegatie a Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” din Bucuresti participa in perioada 3-6 aprilie la colocviul cu tema „Schimbarile strategiei militare in secolul al XXI-lea”, care se desfasoara la Universitatea Nationala de Aparare din Varsovia.

Manifestarea stiintifica din capitala Poloniei va prilejui delegatiei romane condusa de dr. Constantin Mostoflei, directorul Centrului de Studii Strategice pentru Aparare si Securitate, din cadrul U.N.Ap., prezentarea documentelor in vigoare privind strategia de securitate si cea militara ale Romaniei, precum si Doctrina operatiilor intrunite ale fortelor armate, informeaza MApN.

Activitatea isi propune sa valorifice potentialul de cunoastere a problematicilor din domeniul securitatii si apararii si sa contribuie, totodata, la dezvoltarea relatiilor romano-poloneze in domeniul invatamantului militar superior.

 
Continua inscrierile pentru Gala Societatii CivilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :131
Monday, 03 April 2006
Cea de-a IV-a editie a Galei Societatii Civile, care se va desfasura in perioada 11-12 mai la Bucuresti, va continua pana pe 14 aprilie inscrierile pentru participarea la cel mai important eveniment de recunoastere a excelentei in domeniul activismului social.

Lansate pe 15 martie, inscrierile se adreseaza organizatiilor neguvernamentale, grupurilor de initiativa, sindicatelor sau persoanelor fizice care au derulat in 2005 proiecte cu rezultate vizibile in folosul societatii romanesti. Noutatea acestei editii este recunoasterea publica a contributiei pe care mass media o aduce la dezvoltarea sectorului neguvernamental, iar incepand din acest an Gala Societatii Civile acorda premii si pentru jurnalistii care, prin munca lor, sprijina dezvoltarea sectorului neguvernamental in Romania. Castigatorii acestor premii vor fi decisi chiar de catre membrii societatii civile, prin nominalizarea jurnalistilor pe care i-au perceput drept cei mai implicati in proiectele neguvernamentale, se arata intr-un comunicat de presa emis de organizatori.

Proiectele pot fi inscrise intr-una dintre cele 8 sectiuni ale competitiei: Educatie si cercetare, Arta si cultura, Sectiunea Apararea drepturilor individuale/colective, Comportament civic si participare publica, Sectiunea Sanatate, Servicii sociale pentru categorii defavorizate, Sectiunea Protectia mediului, Dezvoltare economica si sociala.

Inscrierea se face pe baza unui formular pe care participanti il pot descarca de pe site-ul oficial al evenimentului: www.galasocietatiicivile.ro. Evenimentele Galei Societatii Civile si Festivitatea de decernare a premiilor, vor avea loc la Teatrul National din Bucuresti, intre 11 - 12 mai.

Pentru a realiza o selectie a celor mai bune proiecte, Gala Societatii Civile invita in fiecare an un juriu format din personalitati publice credibile, care detin o bogata expertiza in domeniu.

 
Scoala de vara la Brasov pentru francofonii din lumea intreagaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 03 April 2006
Peste 300 de vorbitori de limba franceza vor lua parte la cursurile Scolii de Vara, organizate in perioada 27 iulie - 2 august.

Potrivit Prompt Media, este prima oara cand in Romania va avea loc un asemenea eveniment, Brasovul fiind ales ca locatie chiar de francezi. “Este o manifestare din cadrul Anului Francofoniei. Campusul din Brasov a fost solicitat chiar de francezi care au vizitat mai multe universitati din tara, insa le-a placut mai mult la Brasov”, sustine prorectorul Constantin Duguleana. Timp de o saptamana, „francofoni” din tari ca Franta, Algeria, Maroc, Vietnam sau Canada vor lua parte la cursurile sustinute de lectori si profesori de peste hotare. Cazarea le va fi asigurata in Caminul 16, iar masa in cantina de pe Colina Universitatii. Pentru ca mancarea studenteasca sa le priasca, Universitatea “Transilvania” a inceput un proces de modernizare a cantinei de pe Colina, care va avea parte de imbunatatiri de peste un miliard de lei. In urma Scolii de Vara, in bugetul universitatii brasovene vor intra cate 22 de euro de la fiecare participant, suma reprezentand contravaloarea mesei si a cazarii.

 
Concursul International de Vinuri de la Bucuresti, la a treia editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :129
Monday, 03 April 2006

Bucurestiul gazduieste in perioada 6-9 aprilie cea de-a treia editie a Concursului International de Vinuri, la care vor participa producatori specializati atat din tara, cat si din strainatate.

La editia precedenta, desfasurata in urma cu doi ani, au fost inscrise 240 de probe de la aproximativ 40 de producatori, importatori si exportatori din Romania si alte 16 tari. Printre acestea s-au numarat Africa de Sud, Argentina, Australia, Bulgaria, SUA, Chile, Croatia, Elevetia, Franta, Grecia, Italia, Moldova, Serbia si Muntenegru, Portugalia, Ungaria si Spania, informeaza organizatorii manifestarii.

In paralel cu acest concurs va avea loc si Expozitia internationala de vinuri, bauturi alcoolice, racoritoare si utilaje - EXPODRINK, organizat la Romexpo. Evenimentul se doreste a fi o biblioteca a vinurilor de calitate de pe piata romaneasca si va fi deschis atat profesionistilor din domeniu cat si publicului larg interesat sa invete a recunoaste calitatea produselor.

Concursului International de Vinuri Bucuresti va avea loc la initiativa Patronatului National al Viei si Vinului (P.N.V.V.) si cu suportul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (A.D.A.R.), desfasurandu-se sub autoritatea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului.

 
Fregata franceza Jean Bart, in vizita in portul ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :114
Monday, 03 April 2006
Fregata franceza Jean Bart va efectua in perioada 4-8 aprilie o vizita in portul Constanta, in program fiind incluse mai multe evenimente specifice.

Printre acestea se numara primiri la Comandamentul Operational Naval, la autoritatile publice locale, vizite la institutii apartinand Fortelor Navale Romane, depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Francezi din primul razboi mondial (Cimitirul Central), precum si activitati culturale si sportive in orasul Constanta si in statiunile de pe litoral, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Vizita fregatei franceze la Constanta se va finaliza cu un exercitiu pe mare de tip PASSEX, executat in comun cu fregatele romanesti Regele Ferdinand si Regina Maria.

Fregata Jean Bart, comandata de comandorul Pascal Ausseur, face parte din clasa  Oliver Hazard Perry si are un echipaj compus din 236 militari, dintre care 29 sunt ofiteri. Caracteristici tehnice: lungimea - 139 metri, latimea - 15 metri, pescajul - 6,5 metri, deplasamentul - 4000 tdw.

Fregatele “Regina Maria”si “Regele Ferdinand”, comandate de comandorii Costel Tataru si, respectiv, Sorin Learschi, au urmatoarele caracteristici tehnice: deplasament 4900 tdw, lungime 148,2 metri, latime 14,75 metri, viteza maxima 30 noduri, pescaj maxim 4,6 metri, numar de punti 7, autonomie 4500 mile marine.

 
Steaua in finala de handbal Challenge CupPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Monday, 03 April 2006
Steaua a obtinut sambata, 1 aprilie, calificarea in finala de handbal a Challenge Cup, dupa un meci dramatic, in deplasare la Zagreb.

Chiar daca au pierdut in fata handbalistilor de la Zagreb cu scorul de 24-25, handbalistii ros-albastrii au avut de partea lor victoria din tur, de la Bucuresti, scor 30-28.

Golul calificarii a venit in ultimele secunde de joc din partea lui Marian Rapciuga, cel care a redus diferenta de la 25-23 pentru croati, aducand astfel Steaua in finala unei competitii europene de asemenea anvergura, dupa 17 ani.

 
Majoritatea romanilor vor unirea cu BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 03 April 2006
{mosimage}Daca maine s-ar organiza un referendum, majoritatea romanilor ar vota pentru unirea Romaniei cu Basarabia.

{mosimage}Conform datelor unui sondaj realizat de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS, in perioada 20-27 martie 2006 si finantat de Institutul pentru Libera Initiativa, 51% dintre romani vor unirea celor doua pamanturi romanesti, in timp ce numai 27% vor mentinerea situatiei actuale, iar 10% nu ar vota deloc. Referitor la parerea romanilor de dincolo de Prut, romanii din interiorul granitelor tarii, cred ca numai 36% dintre acestia ar vota pentru unire, si ca 37% nu au nici o parere in acest sens. Tot romanii mai cred ca 27% dintre basarabeni ar vota pentru mentinerea situatiei actuale. Referitor la intentiile presedintelui Traian Basescu de a realiza unirea cu Basarabia, cei mai multi romani declara ca nu stiu care sunt intentiile si posibilitatile Cotroceni-ului in acest sens, 35% considera ca presedintele roman „vrea, dar nu poate” sa realizeze unirea dintre Basarabia si Romania, 14% cred ca nici nu vrea, nici nu poate, in timp ce numai 10% cred ca Basescu si vrea si poate sa realizeze unirea.

 
La Roma, intalnire a lui Traian Basescu cu Iurie RoscaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :466
Monday, 03 April 2006
{mosimage}Iurie Rosca a avut la Roma o intalnire separata cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu care a abordat aspecte ale colaborarii bilaterale si pe plan international dintre Chisinau si Bucuresti.

{mosimage}Basescu si-a exprimat satisfactia in legatura cu dinamica ascendenta a relatiilor dintre cele doua state, dand asigurari ca Romania va ramane si de acum incolo alaturi de Basarabia in efortul ei de promovare a reformelor democratice, de solutionare a conflictului transnistrean si de integrare europeana. Liderii PPCD Iurie Rosca si Vlad Cubreacov au convenit la sfarsitul saptamanii trecute, la Roma, in cadrul Congresului Partidului Popular European, asupra unor noi modalitati de cooperare intre crestin-democratii din Republica Moldova si PPE.

Alaturi de alti sefi de stat, de parlament si guvern, la Congresul PPE de la Roma a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a tinut un discurs in fata forului popularilor europeni. Delegatii la congres au ales prin vot secret vicepresedintii si Secretarul General al Partidului Popular European, au adoptat mai multe rezolutii si Manifestul PPE „Pentru o Europa a cetatenilor: prioritati pentru un viitor mai bun”.

 
Consiliul National al Rumanilor din Serbia-Muntenegru si-a ales conducereaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :533
Monday, 03 April 2006
{mosimage}In ziua de 31.03.2006.in comuna Negotin din Timoc, a avut loc sedinta constitutiva a Consiliului National al Rumanilor din Uniunea Serbia- Muntenegru, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

{mosimage}Odata cu constituira Consiliului a fost adoptat statutul, regulamentu de lucru si a fost aleasa conducerea  Consiliului.

In functia de presedinte a fost ales Zivoslav Lazic politolog din Veliko Gradiste, in functia de vicepresedinti fiind alesi urmatorii : Predrag Balasevic medic din Bor si Presedinte al Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, Dragisa Radulovic inginer din Kladovo, Ivica Glisic abslovent Facultati de arhitectura, originar din Gosubac, Mica Stojadinovic manager din Kucevo si Dragomir Draghici, inginer din Bor, presedinte al Forumului pentru Cultura al Rumanilor din Bor. In functia de secretar al Consiliului a fost ales Andreia Nedelkovic jurist cu specializarea in drept european, din Pozarevac.

 
Cati romani sunt in Spania?PDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :371
Monday, 03 April 2006
{mosimage}In primul rand trebuie sa stiti ca este imposibil de stiut cu exactitate numarul romanilor aflati in Spania, deoarece fenomenul migratiei nu poate fi controlat in totalitate, mai ales cand este vorba de Romania, tara care nu are nevoie de viza de turist pentru a vizita Spania.

{mosimage}Se stie cu siguranta care este numarul romanilor cu permis de rezidenta, "cu acte" cum obisnuim sa spunem noi imigrantii. Astfel la data de 31 decembrie 2005 se aflau in Spania 192.134 de romani cu permis sau autorizatie de rezidenta. Dintre acestia 43,95% sunt de sex feminin. Total: 192.134 cetateni romani

In functie de varsta:

Intre 0-15 ani: 12.325

Intre 16-64 ani: 179.542

mai mult de 64 de ani: 267

media de varsta: 31 ani

Dupa locul de nastere:

in Spania: 3.044

in Romania: 188.698

in alta tara din Europa: 159

in alt continent: 233

Pe locul 4 ca numar de imigranti:

locul I: Maroc cu 493.114

locul II: Ecuador cu 357.065

locul III: Columbia cu 204.348

locul IV: Romania cu 192.134

Sursa: Secretariatul de Stat pe probleme de Imigratie din Spania

De asemenea trebuie luat in considerare si faptul ca aceste evidente sunt realizate pe numarul total de permise de rezidenta sau autorizatii in vigoare alte mii de expediente asteptand la sectiile de evidenta a populatiei pentru o preschimbare. In Spania procesul de preschimbare si reinnoire a rezidentei dureaza in medie cam 6 luni, insa se intalnesc si cazuri de 1 an in zonele cu densitate mai mare. Se vehiculeaza ca numarul cetatenilor romani care nu au permis sau autorizatie dar traiesc pe teritoriu spaniol este de 5 ori mai mare decat al celor cu acte in regula.Insa cum specificam si la inceputul articolului acest aspect nu il poate controla cu exactitate nici statul spaniol, si cu atat mai putin noi cei din diaspora.

(Preluare Spania Romaneasca)

 
Recunoasterea studiilor romanesti in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 03 April 2006
Romanii pot obtine o echivalare directa intre orice tip de calificare obtinuta in Romania si cele recunoscute in Portugalia.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, in cazul unor studii mai inalte, conditiile de recunoastere a diplomelor variaza in functie de domeniul studiilor, intre recunoasterea imediata (in cazul studiilor medicale/asistenti medicali) si un sistem mai complicat, care include o perioada de proba (in cazul avocatilor). In cazul studiilor preuniversitare (daca ati terminat liceul), daca nu intentionati sa va completati studiile, va trebui sa prezentati diploma de bacalaureat (de obicei, este necesara o stampila de la ambasada portugheza din Romania) la Centrul de Informatii si relatii publice (CIREP). Daca intentionati sa va continuati studiile in Portugalia, atunci veti obtine recunoasterea diplomei de bacalaureat la scoala la care doriti sa va inregistrati. Cei care vor sa le fie recunoscute aptitudinile profesionale, obtinute in tara de origine, trebuie sa cereti aceasta echivalare profesionala la Institutul de informare si Formare Profesionala. Mai multe informatii aflati la Centrul Informatic pentru Recunoasterea Academica Nationala, Directia Generala de Invatamant Superior . Adresa: Avenida Duque D’Avila, 1371069-016 Lisabona. Telefon: 21.312.60.00. Fax: 21.312.60.01. Sau la Centrul de Informare si Relatii Publice, Directia Generala a Invatamantului Secundar. Adresa: Avenida 24 de Julho, 134 C1350-346 Lisabona. Telefon: 21.393.28.60/61. Fax: 21.395.17.76. sau la Institutul de Informare si Formare Profesionala, Departamentul de echivalare. Adresa: Rua de Xabregas, 52 1949-003 Lisabona.

 
Se inmultesc romanii in judetul maghiar BihorPDF Print E-mail
Bihor, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 03 April 2006
Conform datelor Oficiului de Administratie Publica din judetul Bihor, 118 cetateni straini si-au cumparat imobile in aceasta zona a Ungariei.

Dintre acestia 83 sunt romani, transmite corepsondentul Romanian Global News in Ungaria. Cu acest numar, romanii sunt pe locul intai pe o scara imaginara, cei pe locul doi fiind germanii cu 9 cumparatori, informeaza revista Hajdu-Bihari Naplo. In anul 2005, 98 de cereri au fost inaintate Oficiului de Administratie Publica pentru a permite procurarea a 101 imobile. Dintre aceste cereri, in 86 de cazuri s-a dat permisiunea Oficiului. Fata de anul 2004, in 2005 cu 12 % mai putine imobile au cumparat strainii in acest judet. Insa, in ce priveste originea cumparatorilor, si anul trecut cumparatorii romani au fost in majoritate (70%), devenind proprietari de case, case de odihna, garaje sau maidane. 

 
Noii sezonieri din Italia trebuie sa fie la lucru pana la finele lui apriliePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :355
Monday, 03 April 2006
Ghiseele Unice lucreaza, in acest moment, aproape in exclusivitate pentru agajatii sezonieri.

Abia in cursul urmatoarelor saptamani, cand centrele de servicii ale Postei vor incepe sa lucreze intr-un ritm complet, se va trece la cererile prezentate de catre angajatori pentur asumarea altor tipuri de muncitori, cum ar fi menajerele si asistentele personale. Acesta este modul in care se va desfasura procesarea cererilor in vederea obtinerii cotelor decretului Flussi 2006, informeaza Stranieri in Italia.

“Deocamdata suntem aproape complet absorbiti de cererile pentru muncitori sezonieri, iar preocuparea noastra principala este sa ii facem sa ajunga la timp pentru recolte, asa cum cer asociatiile de profil” au declarat reprezentanti ai Ministerului de Interne. Agricultorii  vor ca angajatii sezonieri pentru care au aplicat sa ajunga pe campuri la finele lunii aprilie.

Dupa cererile pentru sezonieri, se va trece la cele prezentate de familiile interesate de asumarea unor angajati domestici, iar apoi la cele ale firmelor.

 
Premierul Tarlev la intrevedere cu jurnalistii strainiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 03 April 2006
{mosimage}Premierul basarabean Vasile Tarlev a avut vineri o intrevedere cu un grup numeros de jurnalisti din Germania, Georgia, Ucraina, Cehia si Polonia.

{mosimage}Jurnalistii sunt bursieri ai Programului contesei Denhoff si ai Fundatiei germane Robert Bosh, informeaza Agentia Monitor Media. Surse din cadrul Serviciului de presa al Guvernului au comunicat ca timp de mai bine de doua ore, premierul a raspuns la numeroase intrebari. Jurnalistii au abordat chestiuni ce tin de implementarea reformelor economice in Moldova, dezvoltarea relatiilor de colaborare cu Uniunea Europeana si tarile din regiune. Ei au discutat si situatia privitoare la solutionarea diferendului transnistrean. Ziaristii se documenteaza asupra situatiei social-economice si politice a R. Moldova in perspectiva extinderii Uniunii Europene. Ei urmeaza sa scrie articole si sa produca reportaje pentru institutiile de presa la care lucreaza.

 
Florin Piersic, medaliat la Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 03 April 2006
Actorul Florin Piersic a fost omagiat la finele saptamanii trecute in sala Teatrului National Ebraic "Habima" din Tel Aviv de sute de spectatori vorbitori de limba romana din Israel, care si-au exprimat admiratia fata de artist, aplaudandu-l minute in sir.

Printre cei prezenti s-a numarat si Ambasadorul Romaniei la Tel-Aviv, dr. Valeria Mariana Stoica, care a declarat ca Florin a devenit unul din bunurile romanesti, dar si Bruno Landsberger, consulul de onoare al Romaniei la Ierusalim, care i-a inmanat artistului "Medalia Ierusalimului". "Am parasit de mult tara romaneasca, pe cand Florin inca nu era ce este, a spus consulul. Dar faima sa a ajuns in Israel si l-am vazut si aplaudat in desele sale turnee israeliene. Ad mea ve-esrim" (urare ebraica, insemnand: sa traiasca pana la 120 de ani). Conform corespondentului portalului romania-israel.com, Tesu Solomovici, actorul Florin Piersic a mai primit in numele Centrului Cultural Israeliano-Roman Diploma "Celui mai iubit roman al anului 2005", conform rezultatului unui sondaj printre israelienii originari din Romania. La randul sau, actrita Lya Koenig i-a daruit lui Florin "Cartea de onoare a Teatrului National Habima". "Ma simt onorata, eu, care am debutat la Bucuresti, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, sa daruiesc, in numele Teatrului National Ebraic si al colegilor de breasla din Israel, acest semn de pretuire si dragoste", a spus marea actrita.

Sarbatoritul serii a declarat la randul sau ca a fost in Israel de 33 de ori pana acum, iar daca publicul il mai doreste, spera sa continue in acelasi ritm. Au urmat trei ore de magie cu Florin Piersic: scene din filme, momente de teatru, cantece si foarte multe glume.

 
Ziua Internationala a Francofoniei, sarbatorita la ambasada romaneasca din SUAPDF Print E-mail
Washington SUA/Romanian Global News
Accesari :125
Monday, 03 April 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a gazduit joi, 30 martie, o receptie prin care s-a celebrat Ziua Internationala a Francofoniei si detinerea de catre tara noastra a Presedintiei Conferintei Ministeriale a Organizatiei Internationale a Francofoniei, OIF.

{mosimage}La eveniment au participat ambasadorii si sefii de misiune ai statelor membre ale acestei organizatii si observatori ai OIF acreditati in Statele Unite ale Americii, reprezentanti ai Departamentului de Stat, universitati si institute de opinie din Washington, informeaza misiunea diplomatica romana. Ambasadorul Sorin Ducaru a sustinut un discurs in cadrul acestui eveniment in care a subliniat importanta misiunii si a obiectivelor OIF, tendinetelor actuale din organizatie, gazduirea de catre tara noastra a Summmit-ului acestei organizatii inetrnationale, precum si multitudinea de evenimente care vor avea loc pe teritoriul tarii noastre in timpul acestei presedintii. 

 
Studentii romani sunt mai optimisti decat cei germaniPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :321
Monday, 03 April 2006
Un studiu realizat de compania germana “Continental AG” releva faptul ca absolventii romani de facultate sunt mai motivati si mai optimisti, comparativ cu cei din Germania.

Directorul de resurse umane al companiei, Thomas Sattelberger, a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele acestui studiu, potrivit caruia 69,9% dintre absolventii romani isi evalueaza pozitiv sansele in cariera, fata de numai 53,8% dintre germani, informeaza Actualitatea Romaneasca. Pentru 43,7% dintre absolventii romani calitatea studiului in universitati este mai buna in Romania decat in strainatate.

Studiul a mai aratat si ca 43% dintre romanii care au absolvit facultati nu au acumulat nici un fel de experienta practica in tara si ca numai 1,7% dintre ei au studiat sau au efectuat practica in strainatate. Compiland aceste date, Thomas Sattelberger a afirmat ca pregatirea academica din Romania, chiar daca este una temeinica, nu poate asigura competitivitatea tinerilor pe piata muncii, subliniind ca invatamantul din tara noastra trebuie sa isi consolideze componenta practica, domeniu in care companiile joaca un rol important.

Chestionarul a mai aratat ca 43% dintre studentii romani considera ca pregatirea academica solida au acumulat-o intr-o perioada de peste zece ani, in timp ce, in cazul Germaniei, procentul este de numai 12%. Potrivit acelorasi date, studentii germani au nevoie de 9,3 semestre pentru absolvirea unei facultati, in timp ce romanii pot realiza acest lucru in doar 7,9 semestre. Thomas Sattelberger a mai precizat ca studiul realizat in Romania este primul efectuat in afara Germaniei. Au fost chestionati 998 de studenti din centre universitare din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Sibiu. Tinerii cu aptitudini, bine instruiti, reprezinta un capital important pentru Compania “Continental AG”, care considera Europa de Est “un rezervor enorm de talente”. “In calitate de cel mai mare investitor international in Romania si potential angajator pentru tineri, oameni de stiinta sau economisti, ne intereseaza opiniile noii generatii academice referitoare la probleme importante legate de viitor in ceea ce priveste pregatirea, ocupatia si cariera” a concluzionat directorul de resurse umane al Companiei.

 
Grup de discutii on-line pentru studentii romani din LouisianaPDF Print E-mail
Louisiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :144
Monday, 03 April 2006
Cativa studenti romani de la Universitatea de Stat din Louisiana au luat decizia de a crea un grup de discutii on-line pentru romanii din Louisiana si din imprejurimi.

Desi initiativa este la inceput de drum, iar grupul, fiind foarte nou, este inca in formare si definitivare, toti romanii care se afla in zona mentionata si vor sa se alature celor deja afiliati pot sa faca acest lucru accesand portalul http://groups.yahoo.com/group/laromanians/, informeaza romportal.com.

 
Un nou cenaclu pentru asociatia romaneasca Ars Longa din NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :223
Monday, 03 April 2006
Tema culturala va fi din nou prezenta la cenaclul asociatiei romanesti Ars Longa din Nurnberg de sambata, 8 aprilie, cenaclu ce va avea loc la Hubertussaal din localitate.

Manifestarea organizata in cadrul cenaclului literar-artistic, in cadrul careia vor participa membrii si prietenii acestei asociatii, va incepe la ora 18:00, iar din program fac parte prezentarea "Traian Vuia - 100 de ani de aviatie romaneasca”, sustinuta de scriitorul Liviu Valenas din Nurnberg, si prezentarea volumului de versuri "Clipa” de Roena Woolf, aparut la Editura Anamarol din Bucuresti, expus de scriitoarea si membra onorifica a cenaclului Ars Longa din Nurnberg. Din desfasurarea cenaclului nu va lipsi prezentarea romanului "Viata din Vis”, al scriitoarei Hortensia Boriceanu din Bucuresti, expunere de Daniel Renon, si o seara de recitaluri cu momente muzicale de neuitat alaturi de interpretul de muzica folk Gheorghe Ani, informeaza asociatia romaneasca. Intrarea la eveniment va fi gratuita pentru toti participantii.

 
Intalnire romaneasca in Elvetia CentralaPDF Print E-mail
Stans, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :136
Monday, 03 April 2006
Comunitatea de romani din Elvetia Centrala se va intalni din nou joi, 6 aprilie, de la ora 20:00, la centrul sportiv din localitatea Stans.

Intrevederea nu este prima intalnire de acest fel initiata de romanii din partea centrala a Elvetiei, acestia lansand o traditie in domeniu inca din toamna anului trecut, cand a avut loc prima intrunire a comunitatii. Locul de desfasurare ales de organizatori le ofera participantilor mai multe optiuni de petrecere a timpului liber, centrul beneficiind de un restaurant, o sala de fitness, spa, wellness center, sala de bowling si alte facilitati de practicare a sporturilor, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 
Tema Postului Mare, discutata la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :302
Monday, 03 April 2006
In perioada Postului Mare, capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen ii invita pe romanii din oras duminica, 9 aprilie, sa vina la o noua ora de cateheza.

Seara va fi dedicata dezbaterii temei postului, informeaza lacasul de cult romanesc. Aceasta se va desfasura dupa terminarea slujbei Vecerniei si va mai contine, pe langa subiectul anuntat, subiectele Cultului Maicii Domnului si cel al Sfintilor, mai anunta capela „Sfantul Siluan Atonitul”.

 
Expozitie de icoane pe sticla pentru romanii din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 03 April 2006
Centrul de Documentare si Informare al Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria verniseaza expozitia de icoane pe sticla a preotului Cosmin Pop din Jaca.

Cuvantul de deschidere va fi sustinut de teologul drd. Cristian Daniel, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Festivitatea de deschidere va avea loc in ziua de vineri, 7 aprilie, la ora 15.00, in sala de expozitii a Centrului de Documentare si Informare al ATRU, Giula, str. Saros nr. 17. Expozitia poate fi vizitata pana la 30 aprilie. 

 
Dan Perjovschi expune si la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 03 April 2006
Galeria Lombard-Freid din New York va gazdui joi, 13 aprilie o noua expozitie a artistului roman Dan Perjovschi, intitulata „Back to Back”.

Dupa lansarea expozitiei sale de la Tate Modern Gallery, romanul va expune si la New York, in tandem cu Nedko Solakov, in cadrul unei manifestari co-sponsorizate de Institutul Cultural Roman din New York

Perjovschi practica gesturi artistice cu functie critica care se axeaza in special pe mecanismele represive ale societatii post comuniste. El a devenit celebru in Romania printr-o grafica plina de umor, ingenioasa si indrazneata, gazduita in paginile celor mai importante publicatii si folosita ca ilustratie de carte. 

Expozitia ce se va vernisa in data de 13 aprilie, va ramane deschisa publicului pana la data de 20 mai.

 
Simpozion dedicat Romaniei la San MarinoPDF Print E-mail
San Marino/Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 03 April 2006
Cu ocazia implinirii a 10 ani de la ridicarea raporturilor diplomatice dintre Romania si Republica San Marino la rang de ambasada, precum si a instalarii noilor capitani ai Republicii San Marino, Ambasada Romaniei si Consulatul Onorific al Romaniei in aceasta tara au organizat, intre 31 martie si 2 aprilie, la San Marino Citta, o serie de manifestari culturale si politice, intre care si un simpozion despre mostenirea europeana a celor doua tari si popoare sub semnul latinitatii comune.

In cadrul simpozionului de vineri, 31 martie, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia, a prezentat comunicarea “Radacinile latine ale romanilor in cadru european”. Au fost subliniate particularitatile principale ale istoriei romanesti, de la formarea provinciei romane Dacia (in urma cu 1900 de ani) si sinteza daco-romana, pana la etnogeneza si de la miscarea de emancipare nationala, plasata sub semnul latinitatii, pana la formarea Regatului Romaniei intregite la 1918. Referitor la perioada contemporana, s-a evidentiat sprijinul pe care tarile latine din vestul si sudul Europei l-au acordat si il acorda integrarii europene Romaniei. A fost facuta o donatie de carte romaneasca (din partea IRCCU, Centrului de Studii Transilvane din Cluj si Institutului Cultural Roman din Bucuresti) pentru biblioteca Universitatii din San Marino.  

 
Zilele romanesti la Festivalul Hammersmith si FulhamPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 03 April 2006
Societatea Romanca organizeaza in perioada 2-9 aprilie la Hammersmith o serie de evenimente romanesti, in cadrul Zilelor Romanesti.

Expozitia fotografica de grup, „Peisaj si Portrete Romanesti”, va aduce in fata publicului artisti precum Adrian Cherciu, Vlad Mereuta, Sorin Mihailescu si Tudor Prisacariu, ce vor prezenta imagini de viata romaneasca din timpul tranzitiei catre aderarea la Uniunea Europeana. Expozitia curata de Ionela Flood, va fi deschisa publicului intre orele 11.00 si 18.00, de luni pana vineri.  

Tot in cadrul Zilelor Romanesti, sambata, 8 aprilie, intre orele 16.00 si 18.00, va fi organizat un program de poezie romaneasca, sustinut de Cristina Catalina, Ovidiu Matesan si Mirela Pom. In cadrul evenimentului vor fi prezentate si peliculele „Chalenge Day” si „Italiencele”, ale lui Napoleon Helmis, precum si documentare romanesti realizate la Editura Video.

 
Conferinta despre Romania la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :198
Monday, 03 April 2006
Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord – Hamburg va gazdui miercuri, 5 aprilie, de la ora 19:45, o conferinta interculturala despre Romania, care se va desfasura la adresa Haus der VHS Ahrensburg, Bahnhofstrasse 24.

Cel care va sustine aceasta conferinta va fi dr. Guenther H. Tontsch, de la Universitatea din Hamburg, presedinte al societatii organizatoare.

Dupa ce in luna februarie 1995 s-a deschis la Hamburg primul Consulat Onorific al Romaniei in Germania, din initiativa si cu aportul Consulului Onorific Hasso Kornemann a luat fiinta la 30 iunie 1995 Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord cu sediul la Hamburg.  Primul ei presedinte a fost domnul Hasso Kornemann, care a detinut aceasta functie pana in 1997, actualul presedinte fiind dr. Gunther H. Tontsch, informeaza asociatia germano-romana.

 
Liliana Nichiteanu, din nou in concert la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 03 April 2006
Mezzosprana de origine romana Liliana Nichiteanu va sustine duminica, 9 aprilie, incepand cu ora 17:00, un concert la Biserica Unterstrass din Zurich, alaturi de Slobodan Mirkovic, la violina, Martin Zeller Gambe, la violoncel, si Michael Eidenbenz la orga.

In cadrul acestui concert, care va dura o ora, publicul va putea sa asculte lucrarile "Et exultavit", arie din "Magnificat", Sonata pentru violina si orga "Jesus macht mich geistlich reich", arie cu violina obligat, „Gelobet sei der Herr", arie cu violina, Preludiu si fuga din suita pentru violoncel solo, "Es ist vollbrach", arie din Johannes-Passion, Fuga pentru Orga, „Erbarme Dich mein Gott", arie din Matthaus Passio. Intrarea la acest concert este gratuita, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 
Dan Perjovschi, in expozitie grafica multiculturala la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 03 April 2006
{mosimage}Artistul roman Dan Perjovschi, impreuna cu graficienii Fernando Bryce din Peru si Michael Borremans din Elvetia, vor fi protagonistii unei expozitii de garfica ce se va desfasura in perioada 1 aprilie-5 iunie la Stuttgart.

{mosimage}Deschiderea evenimentului cultural a avut loc vineri, 31 martie, la ora 11:00, accesul publicului larg fiind permis incepand de sambata, 1 aprilie, de la ora 13:00. Accesul la expozitie se va face contra unei sume de trei sau cinci euro, informeaza Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania, LARG.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions