Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Tariceanu refuza finantarea de biserici ortodoxe pentru romanii din jurul granitelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :882
Friday, 07 April 2006

{mosimage}23 de senatori si deputati PRM au initiat recent un proiect de lege privind construirea de catre Statul roman a cate cinci biserici ortodoxe in fiecare an, incepand chiar din 2006, pentru comunitatile romanesti din Basarabia, Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria.

{mosimage}„In tarile foste socialiste vecine Romaniei, minoritatile romanesti au fost si sunt private, inclusiv in ceea ce priveste credinta crestina. Multe decenii comunitatile romanesti din tarile vecine Romaniei nu au avut si nu au biserici, iar limba romana nu au avut dreptul sa o foloseasca nici macar in biserica” se arata in expunerea de motive a proiectului de lege initiat de parlamentari ai PRM. Totodata, parlamentarii PRM atrag atentia ca „Romania, ca tara mama si Biserica Ortodoxa Romana au datoria sa actioneze, in colaborare cu guvernele din tarile vecine, pentru a sprijini comunitatile romanesti, inclusiv prin asigurarea fondurilor necesare pentru inaltarea de biserici.

Respingand propunerea legislativa, intitulata „Lege privind inaltarea unor biserici ortodoxe pentru comunitatile romanesti aflate in jurul granitelor Romaniei”, Guvernul Romaniei argumenteaza ca pentru sustinerea unitatilor de cult exista in prezent reglementari in vigoare, cum ar fi OG 82/2001 provind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute in Romania. In punctul sau de vedere referitor la initiativa parlamentarilor PRM, premierul Calin Popescu Tariceanu mentioneaza ca bugetul de stat sprijina inca din 1990 cultele religioase recunoscute din Romania pentru executia de lucrari specifice si sustine ca sistemul actual de finantare functioneaza in mod corespunzator, si nu exista argumente pentru adoptarea unui cadru normativ nou pentru sustinerea din fonduri publice a comunitatilor ortodoxe din afara granitelor tarii.

Totodata, premierul Calin Popescu Tariceanu, romano-catolic declarat, acuza initiativa legislativa ca discrimineaza comunitatile de romani din afara granitelor tarii care au alte religii decat cea ortodoxa, prin prevederea ca in fiecare an sa se finanteze constructia „a doar cinci biserici ortodoxe pentru comunitatile de romani din statele vecine”. Confundand pe romanii din tarile din jurul Romaniei cu romanii din Diaspora, Tariceanu sustine ca „alocarea de fonduri pentru sprijinul diasporei de religie ortodoxa constituie un act de discriminare a romanilor din afara granitelor tarii care imbratiseaza alte religii decat cea ortodoxa”. Tariceanu a mai aratat ca sprijinirea comunitatilor romanesti din afara granitelor in vederea construirii, repararii si dotarii propriilor asezaminte religioase tin de competentele Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Roman al Afacerilor Externe. Premierul roman trece grija pentru comunitatile de romani din jurul granitelor pe care de altfel ii asimileaza la general „etnicilor romani din afara granitelor” si in carca statelor de cetatenie sau de resedinta ale romanilor, care, spune el, si-au asumat prin ratificarea Conventiei-cadru, obligatia de a sprijini persoanele apartind minoritatilor nationale, uitand politicile dure de asimilare pe care statele din jurul Romaniei si Balcani le aplica milioanelor de romani

In respingerea initiativei premierul a invocat si o serie de argumente legate de redactarea „deficitara” a textului, care potrivit lui „lipseste de aplicabilitate textul”.

 
SUA – interesate de rezolvarea urgenta si corecta a crizei din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 07 April 2006
Departamentul de Stat al SUA a facut public raportul sau anual “Promovarea drepturilor omului si a democratiei: dosarul SUA pentru 2005-2006”, se arata intr-o nota informativa a misiunii diplomatice americane la Chisinau, remisa Agentiei DECA-press spere difuzare. 

Proaspatul raport serveste drept supliment pentru “Rapoartele tarii asupra practicilor drepturilor omului pentru 2005”, facut public la inceputul lui martie. Sectiunea din raport dedicata situatiei din Republica Moldova subliniaza strategia SUA pentru promovarea drepturilor omului si democratiei. Statul american acorda atentie sporita consolidarii suprematiei legii, guvernarii competente, presei independente si societatii civile din Moldova de peste Prut. In aceeasi ordine de idei se numara promovarea alegerilor libere si corecte, combaterea traficului de persoane,  sprijinului necesar unei rezolvari grabnice si corecte a conflictului din Transnistria, informeaza Prompt Media.

 
Romania pune punct povestii retrocedarii Castelului BranPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 07 April 2006

Guvernul roman spune ca va inapoia Castelul Bran, cunoscut sub denumirea de Castelul lui Dracula, lui Dominic von Habsburg, un arhitect newyorkez, nepotul ultimului rege al Romaniei, ca parte a unui proces indelungat care incearca sa rezolve controversa indelungata din Romania in legatura cu retrocedarea proprietatilor.

Von Habsburg a facut o solicitare pentru castelul vechi de 900 de ani, dupa ce anul trecut Guvernul de la Bucuresti a revenit asupra drepturilor celor care si-au pierdut proprietatile in perioada regimului comunist. Nu a fost incheiat nici un acord legal, insa Herzfeld & Rubin, avocatii lui von Habsburg, au declarat pentru presa britanica, ca Guvernul de la Bucuresti ii vor inapoia proprietatea chiar luna aceasta. „Pentru mine este ceva sentimental si extrem de important” a spus arhitectul, care a povestit ca si-a petrecut copilaria la Castelul Bran, de unde pastreaza amintiri frumoase.

 
Firme si produse romanesti, in expozitie la SofiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 07 April 2006
Mai multi participanti, producatori romani locali, importatori si firme de constructii vor avea ocazia sa isi prezinte produsele si sa intalneasca potentiali parteneri sau clienti in Bulgaria in cadrul unei misiuni economice care se se va desfasura in perioada 14-16 iunie la Sofia.

Misiunea economica de la Sofia va fi specializata pe materiale de constructii, deoarece acesta este un domeniu in expansiune in ambele tari.

Evenimentul este organizat de Camera de Comert si Industrie Bulgaro – Romana (CCIBR), asociatie de afaceri transfrontaliera, fondata pentru a sprijini activitatea cercurilor de afaceri din Bulgaria si Romania si cu scopul declarat de a realiza parteneriate comerciale, contacte de afaceri si schimburi de informatii. Co-organizatorii initiativei sunt Camera de Comert si Industrie Sofia, Ambasada Romaniei in Bulgaria si Ambasada Bulgariei in Romania, se arata intr-un comunicat de presa emis de CCIBR.

Toate firmele care sunt interesate sa ia parte la aceasta actiune pot sa trimita aplicatii de participare pana la sfarsitul lunii mai la adresa CCIBR, Calea Rahovei 266-268, etaj 3, camera 4, telefon 021-4242406, fax: 021-4242405.

 
Noua zile de ras la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 07 April 2006
In perioada 7-15 aprilie se desfasoara la mai multe teatre din Bucuresti cea de-a IV-a editie a Festivalului Comediei Romanesti-festCO.

Spectacolul inaugural va avea loc vineri, 7 aprilie, la Teatrul de Comedie, incepand cu ora 18:30, fiind vorba despre piesa „Ce formidabila harababura!”, de Eugene Ionesco, in regia Gelu Colceag, spectacol inclus in Festivalul de Teatru Francofon „Coup de Theatre” editia a III-a 2006. Reprezentatiile de pe parcursul acestui eveniment teatral vor avea loc si la Teatrul Mic, Teatrul Odeon, sala ARCUB si Teatrul Foarte Mic, informeaza institutia organizatoare. Cele noua zile ale festivalului le vor oferi publicului spectator posibilitatea de a se intalni cu actori ai teatrului de Comedie, dar si actori de la Liceul “Mihai Viteazul” din Bucuresti, Teatrul Urmuz Tulcea, Teatrul LUNI de la Green Hours, Teatrul Mic, studenti de la UNATC, Teatrul “Sica Alexandrescu” din Brasov, Teatrul “Mihai Eminescu” din Botosani, Teatrul Dramatic “Maria Filotti” din Braila, Teatrul “George Ciprian” din Buzau sau Teatrul Ariel din Tg. Mures.

In ultima zi a evenimentului, sambata, 15 aprilie, va avea loc de la ora 19.30, in Sala Mare a Teatrului de Comedie, gala Comediei Romanesti, in cadrul careia se vor decerna premiile acestei editii a festivalului si premiile Concursului de Comedie Romaneasca, editia I.

 
Noul Episcop de Giurgiu va fi instalat in functiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Friday, 07 April 2006
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Giurgiu va gazdui duminica, 9 aprilie, in cadrul slujbei Sfintei Liturghii, oficiata de Patriarhul Teoctist si de alti ierarhi ai Sinodului BOR, ceremonia de instalare a PS Ambrozie Sinaitul in functia de Episcop de Giurgiu.

Cu acest prilej, vor fi citite gramata mitropolitana de instalare si decretul prezidential de recunoastere in noua functie de ierarh, informeaza Patriarhia Romana.

PS dr. Ambrozie Sinaitul a fost ales in scaunul de Episcop al Giurgiului de Colegiul Electoral Bisericesc pe 8 februarie 2006. Tanarul ierarh a fost numit in 1996 staret al Schitului Darvari din Bucuresti, iar in data de 4 octombrie 2000 a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in functia de Episcop vicar patriarhal, la propunerea Parintelui Patriarh Teoctist.

Pe plan cultural-religios, s-a remarcat prin publicarea a doua carti, „Palamism si secularizare” (2000) si „Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica” (teza de doctorat, Grecia, 2005), a mai multor studii, articole si predici. De asemenea, a desfasurat o intensa activitate de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Romane in tara si peste hotare la manifestari culturale si religioase.

 
Brifcor si QuickCola din nou pe piata din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 07 April 2006
{mosimage}Compania Romaqua, a lansat, incepand din luna aprilie, renumitele marci Brifcor si Quick Cola pe piata din Romania.

{mosimage}„Suntem siguri ca foarte multi consumatori doresc sa-si aminteasca de placerea de a bea bautura racoritoare a copilariei lor” se arata intr-un comucinat al Romaqua Grup. Compania producatoare mentioneaza ca ambele produse, Brifcor si Qick Cola, reprezinta variantele originale, comercializate inainte de 1989. Desi gustul si aroma au ramas aceleasi, Romaqua precizeaza ca produsele sunt realizate in conditii stricte de calitate, conform standardelor europene, cu cea mai moderna tehnologie de preparare si imbuteliere.

Sucul natural cu pulpa de fruct, in cazul Brifcorului, este livrat de liderul mondial in solutii integrate pentru bauturi, compania Dohler, din Germania. Aceeasi companie livreaza si materia prima pentru Qick Cola.

Cu aceasta noua surpriza, Romaqua Group isi intareste pozitia pe piata bauturilor racoritoare din Romania.

 
Acord sportiv romano-maghiarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 07 April 2006
Oficiul National al Sportului din Ungaria si Agentia Nationala a Sportului din Romania au incheiat joi, 6 aprilie, un acord de colaborare referitor la lupta impotriva violentei legate de manifestarile sportive.

Acordul se mai refera si la dezvoltarea bazelor sportive si coordonarea strategiilor pe termen scurt si lung in domeniul sportului, informeaza Rador. Documentul a fost semnat de vicepresedintele Oficiului National al Sportului, Andras Fuleky, din partea maghiara, iar din partea romana de directorul Agentiei Nationale a Sportului, Mihai Algiu, se arata intr-un comunicat de presa emis de agentia ungara MTI.

 
Campionatele internationale de gimnastica ale Romaniei – editia 49PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Friday, 07 April 2006
67 de gimnasti din 18 tari vor participa la acest sfarsit de saptamana, la cea de-a 49-a editie a Campionatelor Internationale de Gimnastica ale Romaniei, ce se vor desfasura la Sala Olimpia din Ploiesti.

Echipa Romaniei la prezenta editie a campionatului este formata din 13 baieti si 12 fete, in timp ce delegatiile celorlalte tari participante au, in general, numai cate unul sau doi sportivi trimisi in Romania.

Romania le va avea inscrise, in concursul feminin, pe Catalina Ponor, Floarea Leonida, Steliana Nistor, Sandra Izbasa, Alina Stanculescu, Dana Druncea, Roxana Stan, Andreea Grigore, Madalina Gutu, Aluissa Lacusteanu, Alexandra Ghita, si Cerasela Patrascu, iar in cel masculin pe Marian Dragulescu, Razvan Selariu, Dan Potra, Daniel Popescu, Alin Jivan, Flavius Koczi, Adrian Bucur, Marius Berbecar, Andrei Ursache, Cosmin Malita, Andrei Muntean, Cristian Bataga si Bogdan Oprea.

Concursul masculin este programat pentru vineri, cel feminin pentru sambata, iar duminica sunt programate concursurile pe aparate. 

 
Steaua in semifinalele UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 07 April 2006
Echipa Steaua Bucuresti va juca in semifinalele Cupei UEFA, dupa ce a remizat 0-0 in retur cu echipa Rapid.

Partida, ce s-a disputat joi seara pe Stadionul Lia Manoliu din Capitala, nu s-a dovedit a fi una spectaculoasa, insa a fost cel mai important eveniment fotbalistic din ultimii ani ce a avut loc in Romania.

Golul dat de Banel "Jardel" Nicolita in timpul partidei tur a fost decisiv pentru calificarea Stelei, partida incheindu-se atunci cu 1-1.

Dupa meci, cateva mii de suporteri stelisti s-au strans in Piata Universitatii sa sarbatoreasca victoria, iar in cateva ore li s-a alaturat si echipa triumfatoare din Ghencea, in frunte cu Gigi Becali.

La conferinta de presa ce a urmat imediat dupa incheierea partidei, antrenorul Rapidului, Razvan Lucescu s-a declarat foarte mandru de prestatia jucatorii sai si a felicitat echipa Steaua pentru calificare. La randul sau, Cosmin Olaroiu, antrenorul ros-albastrilor, a declarat ca nu au jucat la 0-0 si ca acum se gandeste la meciul de duminica cu Dinamo din campionatul intern.

Steaua Bucuresti va intalni in semifinalele Cupei UEFA echipa britanica Middlesbrough, in data de 20 aprilie, pe teren propriu, iar returul este programat pe 27 aprilie, la Riverside. Gruparea britanica a reusit sa se impuna in fata celor de la FC Basel, cu scorul general de 4-3.

 
Rusia somata din nou de OSCE sa-si retraga trupele din BasarabiaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :425
Friday, 07 April 2006
{mosimage}In cadrul Consiliului Permanent al OSCE, a fost sprijinita declaratia Guvernului de la Chisinau din 24 martie curent cu privire la confirmarea dreptului de proprietate a persoanelor fizice si juridice din regiunea transnistreana.

{mosimage}Tiraspolul a fost chemat sa participe la negocierile in formatul „5 plus 2”, in problemele vizand democratizarea si demilitarizarea regiunii, iar Federatia Rusa - sa reia fara intarziere procesul de retragere a fortelor sale din Basarabia, in conformitate cu angajamentele asumate la Istanbul.

Delegatiile SUA, Uniunii Europene, Georgiei, Azerbaidjanului si Ucrainei si-au exprimat sprijinul ferm si univoc pentru implementarea acordului bilateral moldo-ucrainean privind regimul vamal, precum si a obiectivelor Misiunii UE de Asistenta la Frontiera.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, au fost condamnate actiunile Tiraspolului de creare artificiala a problemelor in contextul procesului de legalizare a activitatilor economice externe din regiune, precum si de torpilare a procesului de negocieri.

Participantii la reuniune au condamnat interzicerea de catre regimul separatist a asistentei externe pentru ONG din regiune, precum si intentia desfasurarii unui asa-zis referendum, care nu va fi recunoscut de comunitatea internationala.

Delegatia Republicii Moldova pe langa OSCE a informat Consiliul Permanent al OSCE despre procesul implementarii prevederilor Declaratiei comune a premierilor Vasile Tarlev – Iuri Ehanurov.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe de la Chisinau, a fost dezavuata actiunea propagandistica a regimului de la Tiraspol, cu privire la asa-zisa „criza umanitara” si asa-zisul „ajutor umanitar” acordat de Federatia Rusa. In acest sens, a fost exprimat regretul privind interpretarea tendentioasa de catre unele cercuri din Rusia a situatiei din regiunea transnistreana, fiind remarcata si strania coincidenta a interdictiilor arbitrare impuse de autoritatile ruse la importurile de productie vinicola din Republica Moldova.

De asemenea, a fost exprimata dezaprobarea cu privire la amanarea indefinita de catre regimul separatist de la Tiraspol a rundei de negocieri, fiind exprimat apelul catre toate partile implicate sa revina la masa negocierilor pentru discutii constructive asupra demilitarizarii si democratizarii regiunii transnistrene. Delegatia Chisinaului a exprimat ingrijorarea cu privire la interdictiile  privind asistenta externa pentru ONG-urile din regiune, impuse de regimul Smirnov, dezaproband totodata intentia liderilor de la Tiraspol de a desfasura un asa-zis referendum privind independenta - actiune ce nu poate fi calificata decat drept o noua provocare.

Membrii delegatiei au atras atentia asupra necesitatii stringente de solutionare a problemelor care persista in zona de securitate, in special in jurul satului Dorotcaia. In acest context, a fost reiterata necesitatea transformarii operatiunii curente de mentinere a pacii intr-o misiune internationala de observatori militari si civili, precum si demilitarizarea regiunii, inclusiv prin retragerea totala si neconditionata a fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele luate la summitul OSCE de la Istanbul.

 
In Basarabia au mai ramas doar 3,39 milioane de persoanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 07 April 2006

Numarul populatiei din Basarabia (fara Transnistria si municipiul Tighina), la inceputul anului curent, a constituit 3,39 milioane, din care peste 2 milioane constituie populatia rurala, potrivit specialistilor Biroului National de Statistica (BNS).   

Potrivit datelor BNS, in municipiul Chisinau sunt inregistrate 717 mii persoane, inclusiv in orasul Chisinau - 593 mii, iar in municipiul Balti – 127 mii.  Printre raioanele cu un numar mai mare de populatie se numara Cahul si Hancesti -

cate 119 mii persoane, Orhei – 115 mii, Ungheni – 110 mii,  Soroca – 100 mii persoane. In UTA Gagauz-Yeri locuiesc peste 155 mii persoane. In raionul Basarabeasca numarul populatiei, la inceputul anului curent, a constituit 28,9 mii persoane, in raionul Soldanesti – 41,9 mii persoane, iar in raionul Taraclia - 43 mii persoane.

Conform constatarilor BNS, facute in baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei din anul 2004, informatiile obtinute in urma cercetarilor statistice privind evidenta curenta a populatiei, numarul celor plecati peste hotarele Republicii Moldova constituie aproximativ 367 mii persoane.

 
Moscova continua sa dezinformeze in razboiul vinului cu ChisinaulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 07 April 2006
{mosimage}Joi, pe site-ul „Rospotrebnadzor”-ului a fost plasat un comunicat oficial in care se arata ca in probele preluate de la productia alcoolica moldoveneasca si georgiana, aflata in vanzare in Federatia Rusa, „au fost descoperite pesticide clororganice, tip DDT, interzise inca in anul 1970”.

{mosimage}In acelasi timp, ministrul Economiei si Comertului de la Chisinau, Valeriu Lazar sustine ca autoritatile ruse au refuzat, cu mici exceptii, sa preia rezultatele probelor productiei vinicole.

Potrivit agentiei ruse RIA „Novosti”, in cazul a 24 de probe din productia moldoveneasca si a 16 din Georgia au fost descoperite pesticide clororganice DDT, aldrin, heptaclor etc. In perioada 27 martie – 3 aprilie curent au fost transmise pentru efectuarea cercetarilor in laborator peste 2,6 mii probe din productiile alcoolice, in conformitate cu cerintele de stat sanitaro-epidemiologice si normele de securitate. In aceasta perioada au fost preluate probe de la productia alcoolica din Federatia Rusa, Republica Moldova, Georgia, Spania, Ucraina, Franta, Germania, Argentina si Portugalia. Din 465 probe cercetate, in 235 cazuri s-a stabilit incalcarea normelor privind indicatorii fizico-chimici. Autoritatile ruse sustin ca din 191 probe din productia moldoveneasca 98 nu corespund normelor (51,3 la suta), in cazul Georgiei – din cele 153 de probe nu corespund 86 sau 56,2 la suta. In cadrul controlului privind aceste incalcari au fost emise 9 decizii privind aplicarea unor amenzi. In Moscova, la 3 aprilie a fost stopata comercializarea a 36 mii 897 litri de productie alcoolica, din care peste 30 la suta sau 21 mii 226 litri - din Republica Moldova, din Georgia – 7 mii 899 litri, din Argentina – peste 7 mii, din Ucraina – 56 litri, din Rusia – 65 litri si din Chile – 11 litri.

Premierul Vasile Tarlev a calificat miercuri drept „slab argumentate” noile restrictii impuse de Federatia Rusa la importul productiei alcoolice din Republica Moldova. Premierul si-a exprimat speranta ca problema va fi solutionata pe cale amiabila, in cadrul negocierilor, si nu va fi necesara apelarea la instantele internationale de arbitraj economic.

La randul sau Presedintele Vladimir Voronin a avut joi o convorbire telefonica cu omologul sau georgian Mihail Saakasvili, cu care a discutat despre situatia creata in legatura cu suspendarea importului vinurilor din Republica Moldova si Georgia in Federatia Rusa, precum si viitoarele actiuni coordonate ale celor doua tari, orientate spre normalizarea starii de lucruri. 

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, au fost abordate si chestiuni legate de asigurarea integritatii teritoriale ale celor doua tari. In context, Saakasvili a declarat ca sustine actiunile Republicii Moldova si ale Ucrainei in directia asigurarii legalitatii si controlului pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

Voronin si Saakasvili au convenit sa continue discutiile asupra acestor si altor probleme de interes comun in timpul Forumului summit-ului liderilor din regiunile Marii Negre si Marii Baltice, care se va desfasura la Vilnus la inceputul lunii mai curent. De asemenea, Saakasvili l-a invitat pe Voronin sa efectueze o vizita oficiala in Georgia, invitatia fiind acceptata.

 
MAE condamna referendumul pentru independenta regiunilor din Estul BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Friday, 07 April 2006
{mosimage}Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei condamna cu fermitate decizia recent adoptata de asa-zisul „congres al deputatilor de toate nivelurile din Transnistria” referitoare la organizarea unui referendum privind independenta in regiunile de est ale Republicii Moldova, se arata intr-un comunicat al MAE de la Bucuresti.

{mosimage}Ministerul roman considera ca este vorba despre „un nou act provocator, care urmareste sa escaladeze in mod artificial tensiunile si sa abata atentia de la aspectul esential al problemei transnistrene – convenirea unei solutii durabile, in spiritul valorilor democratice si al dreptului international, in conditiile respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”.

Astfel de initiative nu fac decat sa evidentieze, daca mai era nevoie, modul in care se raporteaza administratia separatista la eforturile comunitatii internationale de solutionare a conflictului. Decizia este o dovada in plus ca Tiraspolul nu este interesat in mod serios de crearea unei atmosfere favorabile pentru reglementarea durabila a situatiei, ci este preocupat in primul rand de perpetuarea actualei stari de fapt si de arogarea in mod fraudulos a unor asa-zise prerogative de suveranitate, se mai arata in comunicat.

MAE mai arata ca, in acest context, Romania isi reafirma sprijinul fara echivoc pentru respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova – conditie de baza in orice initiativa de reglementare viabila, echitabila si durabila a situatiei din regiunea transnistreana.

 
Romanii ar putea avea accesul blocat la locurile de munca din Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :440
Friday, 07 April 2006
Marea Britanie ar putea inchide usa in nas romanilor, dar si bulgarilor, care vor dori sa vina la munca in UK, dupa momentul 1 ianuarie 2007, data la care cele doua tari ar trebui sa adere la Uniunea Europeana, a declarat secretarul de stat din Ministerul britanic de Interne, citat de presa britanica.

Charles Clarke a spus ca, desi muncitorii din cele opt state care au aderat la UE in 2004 au contribuit la dezvoltarea economiei britanice, Guvernul nu va permite automat si intrarea muncitorilor din Romania si Bulgaria. „Credem ca deschiderea pietelor noastre de munca a ajutat economia si anumite sectoare de pe piata de munca” a declarat Clarke pentru Financial Times, dar a adaugat ca nu trebuie sa se intample acelasi lucru, automat, si in cazul Romaniei si Bulgariei.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne a spus ca Guvernul nu va lua nici o decizie finala, pana ce nu va evalua riguros impactul pe care aderarea Romaniei si a tarii vecine il va avea asupra Marii Britanii.

Danny Sriskandarajah, din partea Institutului de Cercetare a Politicilor Publice, a spus ca deschiderea pietei laborale a Marii Britanii pentru tarile admise a reprezentat „o experienta pozitiva pentru UK” si a adaugat ca ar fi la fel de benefica si intrarea in UK a muncitorilor romani si bulgari.

„Conditiile economice care au facut ca deschiderea pietei de munca catre cele opt tari admise sa fie un asemenea succes sunt neschimbate, si nu exista nici un motiv pentru care permisiunea ca romanii sau bulgarii sa munceasca aici nu ar avea la fel de mult succes” a adaugat el.  Sriskandarajah a mai spus ca muncitorii est-europeni au umplut goluri critice in economia Marii Britanii, acolo unde se simtea lipsa mainii de lucru si ca acestia au au fost bine tratati de catre angajatori.

 
Cedolino nu este util romanilor care vor pemise de conducere in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :367
Friday, 07 April 2006
{mosimage}Adeverinta care atesta depunerea actelor pentru reinnoirea permiselor de sedere ale imigrantilor din Italia – celebrul cedolino – nu va fi de folos in obtinerea permisului de conducere, pentru ca nu reprezinta un document echivalent cu permisul de sedere.

{mosimage}O circulara a Ministerului Transporturilor din Italia, intrata in vigoare la inceputul acestei saptamani, ingreuneaza mult situatia imigrantilor din Italia, si printre acestia si a numarului mare de romani din aceasta tara, aflati in asteptarea unui nou permis de sedere si care vor sa obtina si un carnet de conducere valabil in Italia, informeaza Stranieri in Italia.

In anumite provincii, cum ar fi Rimini si Forli Cesena, gratie acordurilor incheiate intre Uffici della Motorizzazione, Chesturi si Prefecturi, pana la emiterea acestei circulare puteau obtine permise de conducere si cei care aveau un permis de sedere in faza de reinnoire.

Ministerul Transporturilor, ca si Ministerul de Interne, asa cum se arata in circulara, nu vor mai elibera permise de conducere pe baza adeverintei care atesta cerea de reinnoire a permisului, explicand ca permisul de conducere trebuie sa fie insotit de permisul de sedere in Italia, valabil. 

Asadar, cedolino va fi util numai pentru obtinerea foii roz si pentru admiterea la examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere. Nu se va putea sustine, insa, examentul practic de sofat, fara un permis de sedere reinnoit.

Adeverinta obtinuta la depunerea cererii de reinnoire a permisului de sedere va fi utila, insa, pentru demararea procedurii de inmatriculare, de inregistrare a transferului de proprietate, de duplicare si de actualizare a documentelor.  

 
„Instrumentalizarea justitiei este periculoasa“PDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :630
Friday, 07 April 2006
{mosimage}„Care este diferenta dintre un  avocat  bun si un avocat de VIP-uri? Avocatul bun cunoaste legea, avocatul VIP-urilor il cunoaste pe judecator“.

{mosimage}Constantin Sperneac-Wolfer (foto) din Baden-Baden, este avocat si apartine primei categorii, deci l-am luat la cateva intrebari: despre spaga, despre Monica, despre statul de drept Romania si cum stau prezumtiv pe tusa romanii in cautare de lucru in strainatate, timp de 7 ani, dupa aderarea la UE. Sau, despre ce incurcaturi poti sa ai in Germania sau aiurea, cu mosteniri de la matusici, nedeclarate la fisc.

Dani Rockhoff: Sunteti de parere ca actiunile de asanare a justitiei romanesti ale ministrului Justitiei Monica Macovei, nesprijinite de Parlamentul Romaniei, sunt pur si simplu „donquichotism“?

Constantin Sperneac-Wolfer: Daca interventiile ei se desfasoara in cadrul competentei date de lege -lege la rindul ei votata odata de parlamentari - Monica Macovei isi face datoria la care este obligata prin postul care-l ocupa si nu trebuie sa se lase intimidata de aceeasi parlamentari, care si-au dat odata votul in cauza. Sint sigur ca nu sint putini aceia carora le convin astfel de actiuni, dar daca va amintiti de inceputul actiunii "mani pulite" in Italia de acum citiva ani, trebuie sa fie cineva care sa "dea tonul" la inceput. Atunci a fost un magistrat, care a indraznit sa se ia de conducatorul unei firme de asigurari patronate de catre stat, astazi poate sa fie chiar ministrul justitiei in Romania. Felicitari !!! Poate chiar aceasta actiune s-ar putea in final sa fie determinanta pentru acceptarea Romaniei in cadrul CE, aratind ca in Romania exista forte capabile sa puna capat unor decenii de coruptie politica si economica.

D.R.: Cum vi se pare avalansa brusca de demascari a unor mari cazuri de coruptie in tara, ce sunt remise de DNA, Parchetului General dupa ce, unele dintre ele, au stat ani de zile „in sertar“? Ma refer la cazurile Dracula Park, Rompetrol, Loteria Nationala, Zambaccian, etc. Vi se pare un gest firesc, o

lupta politica sau o demonstratie de forta in vederea aderarii la UE in 2007?

C.S-W.: Cred ca prezenta unor astfel de dosare "secrete" in sertarul ministerelor de resort arata in mod pozitiv ca atunci cind exista o vointa politica, masurile anticoruptie pot fi finalizate cu succes. Negativ este insa faptul, ca adevarul si dreptatea in aceste cauze nu sint determinate de necesitatea impusa de Constitutie si anume aceea a satisfacerii legii, ci de ratiuni de oportunitate, la rindul ei politica. O astfel de instrumentalizare a  justitiei este periculoasa si arata ca dreptul si dreptatea in Romania sint, la urma urmelor, "selectiv" aplicate. Solutia poate ar fi, pe plan adminstrativ, ocuparea posturilor-cheie in ministere cu functionari fara apartenenta politica, adica tehnicieni, care independent de conjunctura politica din tara, sa se simta obligati sa serveasca legea pe care au depus juramintul si nu partidul care i-a propus pentru postul resepctiv.  Ma mir ca partidele politice in Romania nu au invatat lectia dura a unui astfel de clientelism politic, clientelism care functioneaza perfect, atita timp cit partidul este la putere. In momentul in care puterea se clatina, partidului respectiv nu-i ramine decit optiunea sa se cantoneze cu orice pret pe putere, alegind dictatura, sau cedind in mod democratic puterea, asumindu-si insa, in acest caz, riscul de a fi "decimat" de noua clasa politica venita la putere. Cazul cel mai actual se cheama Nastase. Cine stie cum se va numi viitorul caz, dupa terminarea perioadei Basescu, care sint dosarele si in ce sertar asteapta acestea, chiar la ora de fata ? Cert este, ca acest carusel atotdevorator al puterii slabeste nu numai sistemul politic in tara, dar lezeaza in mod grav constiinta publica si atitudinea cetatenilor fata de legi. La urma urmelor, baza statului de drept nu sint legile si nici juristii, ci atitudinea civica si constiinta legalista a cetatenilor chemati sa traiasca si sa exercite aceste legi in viata lor de zi cu zi.

D.R.: Credeti ca mica si marea spaga le este in sange romanilor, sau este o practica conditionata de nivelul de trai relativ scazut al majoritatii populatiei si de rotatia rapida si imprevizibila la parghiile Puterii? Ar putea fi deci vazut si ca un comportament cauzat de nesiguranta politica din tara?

C.S-W.: Nu sint de parere ca aceasta practica trebuie psihologizata sau chiar conturata ca o caracteristica a unui anume popor. Sint convins ca o astfel de practica - ce-i drept, "traditionala" in Romania - nu este decit un semn, nu atit al slabiciunii personale, cit mai ales al institutiilor statului si a structurilor economice existente la ora de fata, in tara. Faptul de a da sau nu "spaga" nu cred ca poate fi eradicat in persoana care practica acest "sport de societate", ci prin a dezvolta structuri economice si politice, care fac spaga inutila sau imposibila, in persoana celui care urmeaza sa o primeasca. Aceste structuri nu sint altceva decit structurile statului de drept, de care vorbeam mai inainte, si anume liberalizarea economiei - in special a serviciilor -, situarea sectorului public pe principii de economie de piata respectiv de parteneriat cu sectorul privat, crearea mecanismelor independente de control, aplicarea riguroasa a legilor fara nici o deosebire fata de persoana implicata, pregatirea profesionala excelenta  a organelor de decizie la orice nivel; stimularea factorilor educativi si de civism in medii, in scoli si la locul de munca.

D.R.: Intr-un interviu acordat recent ziarului Merkur, ministrul afacerilor externe Razvan Ungureanu afirma: „In tratatele de aderare la UE este precizat clar ca Romania nu va avea drept de libera circulatie decat dupa sapte ani.“. Vi se pare acesta un troc al Romaniei cu Vestul: acord de aderare vs. „tineti-va muncitorii acasa, caci avem si noi destui someri“?

C.S-W.: Nu cunosc interviul respectiv, dar cred ca ministrul roman a confundat ceva, sau poate mai degraba traducerea interviului este deficitara. Comunitatea Europeana nu poate ingradi dreptul de libera circulatie pentru statele membre ale Uniunii. "Ingradirea" amintita de d-voastra, probabil ca se refera la libera circulatie a fortei de munca. Conform tratatelor europene, exista posibilitatea ca tarile Comunitatii sa blocheze pentru o perioada de 2 ani la inceput, accesul fortei de munca straine la piata muncii nationala, perioada care poate fi prelungita pina la maximum 7 ani. Trebuie insa remarcat ca este vorba de o optiune libera a fiecarui stat european in parte, existand state cum ar Suedia, Irlanda, Spania, care nu au facut uz de aceasta optiune, si  au deschis pietele muncii, fortelor de munca din estul Europei. Germania si Austria au decis sa faca uz de aceasta optiune. Nu cred insa ca afirmatia facuta de ministrul de externe poate fi sustinuta pina la ultima consecinta. La urma urmelor, avintul economic va decide, daca si care anume din tarile europene isi va deschide piata muncii, muncitorilor romani. Acest avint economic este la ora actuala dupa cum stim, destul de schimbator, favorizind doar anumite tari, ocolind altele cum ar fi Franta, Germania sau Italia.

Dar cred ca problema accesului fortei de munca romanesti pe piata muncii europene este doar o fata a medaliei. Cred ca responsabilii politici in Romania ar trebui sa-si puna problema si invers, si anume accesul fortei de munca straine pe piata muncii in Romania. Nu trebuie sa uitam ca forta de munca romana in strainatate este activa in principal in sectorul de mijloc sau chiar de jos al economiilor respective - agricultura, servicii, intretinere, constructii, transport etc. Forta de munca straina este in schim exterm de competitiva in domenii de virf ale economiei romanesti - finante, banci, consultanta internationala, investitii, productie etc. -  putind face o concurenta reala fortei de munca calificate in Romania. Pe moment, este inca o problema de diferenta de salarizare, care inca tine forta de munca straina in afara granitelor Romaniei. Datele problemei se pot insa schimba foarte repede, poate prea repede pentru gustul unora din tara...

D.R.: In februarie anul acesta, ati fost prezent in cadrul unei reuniuni a Comunitatii Romanilor din Rin-Main, cu o tema juridica de mare interes pentru romanii din Germania. Care a fost aceasta?

C.S-W.: De fapt, este vorba de un complex intreg de teme, complex din care, din motive de timp, nu am reusit sa discutam la modul aprofundat, decit o singura tema. Dar poate mai bine una, dar buna, decit multe si slabe. Este vorba despre aspectele juridice conexe in dreptul succesoral roman si german, adica probleme legate de testamente, mosteniri, impozite, procedura succesorala de urmat in Romania si Germania etc. Complexul de teme propus de mine initial se refera si la alte aspecte legate de dobindirea de imobile in Romania, restituirea imobilelor nationalizate, discutarea ultimului studiu al Comunitatii Europene cu privire la sansele aderarii Romaniei la CE in 2007, aspecte legate de noul drept al adoptiei in Romania, de divort si incredintarea copiilor in relatia Romania-Germania si in final perspectivele legale a romanilor de a lucra in Germania atit in faza dinaintea aderarii cit si dupa (eventuala) aderare.

D.R.: Cu ce alte probleme si intrebari juridice au venit participantii la colocviul de initiere juridica?

C.S-W.: "Initierea juridica" de care vorbiti, poate ca suna la prima vedere putin cam "initiatic" in sensul unei usoare exagerari, dar, avind in vedere complexitatea socio-culturala a societatii moderne germane in care traim, tind sa accept termenul propus de d-voastra. Cred ca tocmai generatia noastra, adica cei veniti dupa Revolutie in Germania si avind in jur de 25 - 30 de ani - ca sa nu mai vorbesc de generatia mai in etate a diasporei romanesti -  a crescut si s-a format in Romania, intr-o tara cu un sistem social si politic extrem de primitiv la momentul respectiv, avind in vedere dictatura ceausista vis-a-vis de sistemele sociale si politice dezvoltate a celorlalte tari europene.

De aceea, cred ca tocmai aceasta categorie a romanilor din diaspora germana are nevoie de solutii urgente, in legatura cu probleme foarte complexe - impozite, taxe, tranzactii financiare, mosteniri, proceduri juridice de urmat etc. - legate de raporturile internationale de drept in relatia Romania-Germania. Din aceasta perspectiva au venit si foarte numeroase intrebari din partea publicului si-anume: efectele produse si modul in care se da o imputernicire, recunoasterea unui testament incheiat in Germania care sa produca efecte in Romania si invers, declaratiile de impozit legate de mostenire, problemele legate de iesirea din indiviziune cu rudele din tara, anularea unor anumite acte juridice etc.    

D.R.: Este aceasta consiliere de specialitate in mediul asociativ romanesc singura de pana acum? Aveti intentia extinderii ei si in cadrul altor asociatii romanesti sau mixte, romano-germane?

C.S-W.: Poate ar fi trebuit sa precizez de la bun inceput, ca datorita interesului neasteptat de mare al membrilor CROM in Offenbach, am fost invitat ulterior si am si sustinut o conferinta in cursul lunii martie la Köln, in fata membrilor "Dialog"-ului de acolo. In cursul acestei prime jumatati de an am mai programat conferinte cu teme similare la comunitatile romanesti in München "Apozitia" si - inca in curs de organizare - cu "Agero" in Stuttgart. Conferintele respective sint gratuite, sint insotite de un material pus de mine al dispozitie si sint deschise atit publicului roman, cit si german. Conferinta se tine in romana, dar raspund la intrebari si in germana sau si in engleza, daca este nevoie. Publicul trebuie sa simta ca este inteles si ca exista solutii reale, problemelor cu care este confruntat. Aceasta actiune a mea este, daca vreti, contributia mea la consolidarea diasporei romanesti.

Pacat ca asociatiile romanesti din Nürnberg si Karlsruhe inca nu si-au manifestat un atare interes, cu toate ca problema mostenirilor si a retrocedarilor de imobile in Romania ar putea fi de mare actualitate si pentru membrii asociatiilor lor. Ma tem, ca multi romani din diaspora - fie ca inca nu au inteles importanta acestor aspecte, fie duc o politica la modul "m -oi descurca eu cumva" - nu sint in clar asupra consecintelor ce decurg din nerespectarea unor norme legale. Dau un exemplu din domeniul impozitelor, si anume ma intreb citi romanii din Germania stiu, ca nedeclararea unei mosteniri survenite chiar in strainatate (Romania) este infractiune (evaziune fiscala) ) si citi din repatriatii germani (Aussiedleri) -  care au primit banii in cadrul asa-zisei compensatii  (Lastenausgleich),  la inceputul anilor 1990 , cind au venit in Germania, pentru averea confiscata sau abandonata in Romania - stiu ca acei bani nu mai au nici un temei legal in Germania, atita timp cit averea din Romania le-a fost retrocedata. Lucrurile s-au schimbat si in Romania, legiuitorul roman trebuind sa preia in cadrul aquis-ului comunitar peste 10.000 de norme legislative noi. Cine crede ca se poate descurca in aceasta jungla juridica fara consultanta specializata, se inseala, dupa parerea mea, riscindu-si pielea si averea.

D.R.: In Germania, unii romani afirma ca „Romania nu este un stat de drept“? Ca specialist, cum vi se par astfel de afirmatii transante?

C.S-W.: Cred ca, dupa 16 ani de la Revolutie, pentru Romania nu se mai pune problema intre a fi sau a nu fi un stat de drept, lucru confirmat in mod formal de incheierea tratatelor de aderare cu CE. Intrebarea ce mai acuta este, dupa parerea mea, daca, si in ce masura resimte cetateanul de rind, in mod concret si  in existenta sa cotidiana, acest stat de drept si cum se pozitioneaza el fata de aceasta situatie. Daca oamenii politici nu-si pun aceasta problema, ei risca sa se cantoneze in modelul gindirii sec. al 19-lea si anume, in ceea ce intelectualitatea critica de atunci - de ex. Titu Maiorescu sau Eminescu -desemna ca fiind "formele fara fond". Nu tratatele de aderare in sine, ci implementarea lor nemijlocita e de natura sa dea viata "statul de drept", sau dimpotriva exista si posibilitatea ca, printr-o aderare " de forma",  statul sa ramina prizonierul diverselor grupuri de interese politice si economice, asa cum a fost pina acum. Aspecte fundamentale ale statului de  drept, cum ar fi de ex.: accesul cetateanului de rind la justitie, pregatirea profesionala a functionarilor publici si integritatea lor, posibilitatile financiare ale cetateanului de rind de a purta un proces cu sprjinul statului, egalitatea in fata legii etc.- au fost sesizate in repetate rinduri de CE. Cu toate acestea, guvernele Romaniei de pina acum, de la Iliescu pina la Basascu nu au gasit solutii la aceste probleme, nici macar la 16 ani dupa Revolutie.

Sa va dau citeva exemple, din practica mea: de ex. am o decizie pozitiva obtinuta in fata instantelor judecatoresti din Romania, dar care nu este motivata de catre judecatoare, fapt pentru care nu o pot executa si asta de 1 an de zile; sau un judecator in Romania are in ziua de judecata a completului sau peste 40 de cauze de solutionat, indiferent daca este vorba de cauze in civil sau penal. In Germania - unde apar compatrioti intr-un  proces penal important - instanta si-a rezervat pentru acest caz o zi intreaga, de la ora 9 pina la ora 18, pe perioada de 9 luni de zile, o data sau de doua ori pe saptamina. Sau, luati alt exemplu, si anume legislatia civila si, mai ales, cea privitoare la succesiuni in Romania, care provine din timpul lui Cuza, cu unele modificari survenite in 1944 si dupa aceasta data, cind practic averile au fost spoliate de catre comunisti de ex. celebra legea 14, care interzicea detinerea unui al doilea imobil. Ma intreb, cum se poate lucra cu o astfel de legislatie de succesiuni invechita, avind in vedere situatia actuala a Romaniei moderne, pe de-o parte, si fenomenul globalizarii, pe de alta parte. Cred ca un stat de drept trebuie sa aiba, inainte de toate, un drept modern si un exercitiu consecvent, respectiv riguros, al acestuia. 

D.R.: Cat de rapid si global e un avocat care consiliaza si online? Ce experiente aveti dv. in acest sens?

C.S-W.: Dupa cum ati vazut din pagina mea de internet - www.Sperneac-Wolfer.de - sint membru activ a mai multor asociatii de juristi din Germania, Spania, Franta si Italia, respectiv membru al Clubului de Afaceri german-american si al Societatii de Studii Sudesteuropene. Comunic in limbile respective, chiar daca nu inca la nivelul dorit de mine, si beneficiez informatii de prima mina pe teme juridice de actualitate din aceste tari tari. Pe cei mai multi dintre clientii mei, nu i-am vazut niciodata, dar corespondez cu ei intensiv, pe marginea diferitelor cazuri in care le-am reprezentat interesele. Motto-ul biroului meu este acela de a oferi o consultanta individuala si de a o implementa international, respectiv european. Poate, intr-o buna zi, voi incheia perioada acestui "vagabondaj" electronic si voi dechide birouri si in alte tari, dar am invatat de la firmele internationale in care am lucrat inainte, ca doar o viziune globala si diferentiata asupra problemelor, poate sustine o consultanta cu adevarat fructuoasa.   

Desigur ca, printre clienti, sint intreprinzatori si firme din Romania, care devin, din punctul meu de vedere, tot mai eficace si mai moderne in comunicare si prezentare. Cred insa, ca marea problema a acestor firme in Romania - problema inca nedescoperita - va fi concurenta libera a produselor si a firmelor din Vest, in Romania. Apreciez ca va fi la inceput, imediat dupa aderare, un prim val de falimente, in care multi milionari - astazi eroi in presa de bulevard romaneasca, vor iesi "mofluji" din afacere. Aspectele legate de restructurarea interprinderilor si imbunatatirea sistemul contabil si de control economic sint inca putin dezvoltate in firmele romanesti, cu toate ca acestea sint singurele instrumente, care pot imbunatati sansele acestor firme pe piata locala. O piata care, in cazul aderarii, dupa 2007 va deveni exterm de concurentiala.

Preocuparea in sensul aceastei probleme si elaborarea de proiecte de consultanta pe aceasta tema sunt exemple a ceea ce eu numesc capacitatea de anticipa o anume dezvoltare economica si politica, insotita de capacitatea de elabora un nou produs de consultanta, adecvat, dar si accesibil financiar pentru potentialii clienti. Cred ca acest aspect al restructurarii firmelor in romanesti in preajma aderarii, respectiv dezvoltarea activitatilor internationale pe pietele spaniole si italiene va fi tema urmatoarelor conferinte, pe care sper sa le pot organiza direct in Romania. Desigur, daca exista cineva, care are un atare interes. 

(Un material de Dani Rockhoff, ©)

 
Vocea Comunitatii Romanesti in regiunea germana Ba-Wu, in cautare de colaboratoriPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :235
Friday, 07 April 2006
{mosimage}Forumul German Roman din Stuttgart a lansat o initiativa intitulata „Vocea Comunitatii Romanesti in Ba-Wu”, prin intermediul careia se intentioneaza extinderea emisiunilor de limba romana in regiunea germana Baden-Wurttemberg.

{mosimage}In vederea implementarii acestui proiect, initiatorii sunt in cautare de personane private, organizatii si asociatii care doresc sa preia in zona lor de emisie/receptie emisiunea “Vocea comunitatii romanesti”, in intervalul 7-11 iunie, si sa o completeze cu informatii locale. Persoanele care locuiesc intr-una dintre zonele sau localitatile indicate pe harta prezentata (foto) si care doresc sa participe la proiectul Vocea comunitatii romanesti in Ba-Wu” sunt rugate sa ia legatura pana pe 20 mai cu forumul german roman, la adresele Deutsch-Rumänisches Forum Stuttgart e.V., c/o Florin Zaheu, Hohentwielstr.128, D-70199 Stuttgart, Deutsch-Rumanisches Forum Stuttgart e.V, e-mail zaheu@aol.com, tel. 0711-6493605, fax. 0711-1206642, mobil: 0172 7439625, anunta forumul.

Participarea la Radiocamp am Bodensee ar fi un bun prilej de a cunoaste in intregime proiectul existent si de afla ce inseamna „freie radios Ba-Wu”.

„Vocea Comunitatii Romanesti Stuttgart" este un proiect al Forumului German Roman Stuttgart, prin intermediul caruia, in fiecare miercuri, in intervalul orar 14:00-15:00, se transmite o emisiune bilnigva, atat in romana, cat si in germana, care cuprinde informatii referitoare la activitatile, proiectele si problemele vorbitorilor de limba romana din aceasta zona.

 
Activitatea on-line a romanilor din diaspora, subiect de studiuPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :195
Friday, 07 April 2006
Doua studente din strainatate au publicat recent pe internet un studiu despre cateva pagini de web ale romanilor din Franta, Germania, Canada si Elvetia, alaturi de alte trei site-uri ale comunitatii de jamaicani si de rusi din strainatate.

Potrivit portalului franta-romania.com, unul dintre cele vizate de studente, lucrarea are 27 pagini, se intituleaza „Virtual Ethnicity - Ethnic Identity Construction in the Internet” si poate fi descarcata in format PDF. Tema pentru care au optat autoarele studiului este extrem de interesanta, iar site-urile romanilor din afara tarii nu au fost alese in mod intamplator, acestea apartinand unor comuniati extrem de active, care isi anunta permanent in spatiul virtual existenta si programele pe care le intreprind. In afara portalului din Franta, autoarele au mai vizat paginile de web www.romanians-de.org, www.casa-romanilor.ch si www.rovancouver.com. Studiul complet poate fi vizualizat accesand link-ul http://www.urmila.de/UDG/Lehre/ws0405/ws0405links.html.

 
Intalnire multiculturala alaturi de romanii din GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :156
Friday, 07 April 2006
Asociatia Romanilor din Geneva si Maison de Quartier des Eaux-Vives din localitate vor derula vineri, 7 aprilie, de la ora 19:00, la sediul acesteia din urma, o noua intalnire culinara multiculturala.

La aceasta actiune sunt asteptati toti romanii din oras, dar si membri ai altor asociatii de straini si de elvetieni, informeaza asociatia romaneasca. Participanti sunt rugati sa aduca un mic preparat culinar de preferinta romanesc, pe care sa il puna la bufetul comun. De asemenea, romanii ce vor lua parte la intrunire sunt invitati sa vina si cu un instrument de muzica, dar si cu textul cantecelor romanesti, pe care sa le poata interpreta in cadrul manifestarii.

 
Intalnire consulara pentru romanii din PortlandPDF Print E-mail
Portland, SUA/Romanian Global News
Accesari :145
Friday, 07 April 2006
O delegatie a Consulatului General al Romaniei la Los Angeles efectueaza in perioada 7 - 9 aprilie o deplasare in Portland, in urma solicitarii facute de comunitatile romanesti din acest oras american.

Vizita delegatiei va contine intalniri cu reprezentanti si membri ai comunitatilor si organizatiilor romanesti din zona pentru a discuta probleme de interes, inclusiv de natura consulara, informeaza consulatul roman. Cea de-a doua zi a vizitei, sambata, 8 aprilie, va fi, totodata, dedicata unor prestatii consulare, in functie de doleantele romanilor interesati. Cei care  vor sa afle mai multe despre aceste servicii pot sa acceseze pagina de web a Consulatului General, la adresa  http://www.consulateromania.org/viza_ro_2.html. Intalnirea va avea loc la adresa 7715 SE Powell Blvd, Portland, OR 97206.

 
Conferinta interconfesionala pentru tineri, la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :323
Friday, 07 April 2006
Tinerii crestini din Ungaria se vor intalni, la finele acesteisaptamani, in cadrul intalnirii intitulate „Binecuvantare vs. Blestem”.

Conferinta va dura trei zile, de vineri, 7 aprilie, pana duminica, 9 aprilie, si va fi rodul „unirii fortelor” tinerilor ortodocsi, penticostali si baptisti din Micherechi, care s-au hotarat sa petreaca impreuna un weekend fara accentuarea apartenentei la o confesiune, invitand la intalnire si alti tineri romani din judetul Bichis, respectiv din Romania, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. In cadrul celor trei zile, la Centrul Cultural Romanesc din Giula, tinerii crestini vor asculta mesajele Evangheliei, transmise de predicatori din Micherechi, Dobritan si Oradea, si se vor inchina impreuna inaintea lui Dumnezeu, alaturi de trupe crestine, ca grupul de lauda si inchinare „Golgota” din Budapesta, trupa „Decean” din Oradea si grupul „Pro Crist”, tot din Oradea. Pentru cei interesati, redam mai jos programul planuit pentru prima editie a Conferintei interconfesionale.

 
Seria Romaniana: Maestrul basarabean Marcel StefanetPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :742
Friday, 07 April 2006

{mosimage}Motto: “Vioara este sensul vietii mele... Dupa parerea mea, in fiecare nota bate o inima vie.” Marcel Stefanet. Interviu realizat de Gabriel Teodor Gherasim, New-York.

{mosimage}Gabriel Gherasim: Stimate Maestre Stefanet, dati-ne va rog o scurta biografie a dumneavoastra!

Marcel Stefanet: M-am  nascut in anul 1974 intr-o familie de "lautari". In anul 1981 prin “verdictul” pronuntat de tatal meu, Gheorghe Stefanet, pedagog prin vocatie, Sef al Catedrei “instrumente populare”, la Colegiul de Muzica din Balti, Moldova, am fost destinat profesiei de muzician.  Incep serios sa studiez vioara inscriindu-mi primele pagini ale biografiei muzicale.

In 1989  incep studiile la Colegiul de Muzica Balti,  clasa de vioara. Din anul II, cant in orchestra de muzica populara "Lautarii" din Chisinau,  cu care intreprind o serie de spectacole si inregistrari muzicale. Particip la inregistrarea de mai tarziu a albumului muzical, cu marele maestru al muzicii romanesti, naistul Gheorghe Zamfir, -care desi locuia in exil, n-a uitat de romanii din Basarabia post-belica- si care a fost unul din cei doi artisti romani care au dat spectacole la Chisinau in premiera, in simbolicul an 1989 (celalalt artist a fost Sofia Vicoveanca).

In 1992 – am absolvit Colegiul de Muzica Balti si in acelas an m-am inscris la Academia de Arte Frumoase din Chisinau, la “catedra de vioara si dirijat de orchestra”. In paralel cu cursurile universitare, am colaborat ca violonist cu diverse orchestre profesioniste.

In 1994 am devenit laureat al concursului "Barbu Lautaru", tot atunci am fost invitat sa cant in cadrul orchestrei Cancelariei de Stat "Basarabia".

In 1996 am participat la festivale de folclor din Belgia, Spania, Franta si Finlanda, in acelasi an, am avut fericita ocazie de a participa la lansarea albumului Folk-Jazz-Trio "Miraj" care a fost lansat in pe piata in  1997.

In aceea perioada am compus sase creatii romanesti traditionale, pe care mai tirziu le-am  incadrat in albumul "Marcel si Eduard Stefanet", aparut in 1999.

Din 2000 am inceput sa lucrez la proiectul "Transbalkanica".

G.G.:  Ce inseamna vioara pentru dumneavoastra?

M.S.: Vioara este sensul vietei mele. S-au scris legende despre forta magica a strunelor si a arcusurilor. Dar pretutindeni vioara reflecta starea interioara, a sentimentelor muzicianului. Activitatea mea de pana acum este strans legata de vioara, de muzica populara, de folclor. Am avut fericita ocazie de a fi nepot de “vioristi”, cei doi   bunici ai mei  au fost violonisti. Anume eu am fost cel care, – dintre toti fiii si nepotii de muzicanti – , le-a mostenit de la cei doi bunei,  cele doua doua viori ale lor. Nu-mi dau seama de ce s-a intamplat asa si de ce mi-au revenit anume mie aceste doua viori. Bunicii mei ar fii raspuns insa filozofic:  “Asa a vrut Dumnezau!”.

Deja de 25 de ani cant la vioara, si aici vreau se mentionezi din nou  ca “nu vad sensul vietei mele fara acest instrument”.

G.G.: Albumul dumneavoastra, “Transbalkanica” v-a luat ani de zile ca sa-l realizati. Deci notele muzicale trebuie sculptate cu tot atata migaleala ca si o opera iesita din dalta si stanca. In ce masura inseamna pentru dumenavoastra muzica inspiratie si in ce masura munca asidua, zi de zi, noapte de noapte, intr-un cuvant: transpiratie?

M.S.: Dupa parerea mea, in fiecare nota bate o inima vie.  Proiectul “Transbalkanica” nu este un  simplu album, ci este un concept. Nu se poate vorbi despre el decat dupa ce ai ascultat, respirat si trait muzica Transbalkanicii. Inspiratia provine din sufletul care vine din tata in fiu, pentru ca suntem o familie de muzicieni foarte mare. De mic copil, visam sa creez  ceva ce nu a fost creat de nimeni. Astfel muzica si ideile care au dus la ea, sunt niste concepte care s-au nascut pe baza de inspiratie transcedentala. Ma bucur ca acest gen de muzica are succes, atat la noi  in tara, cat si peste hotarele tarii. Transbalkanica este o muzica mustind de cele mai fine nuante, care zboara cu zeci de aripi deasupra unei imensitati de stiluri si traditii.

G.G.: Ce a dus la crearea “Transbalkanicii”, care este o opera atat de desavarsita de muzica romaneasca, in genul “fuziune etnica”?

M.S.: Insasi ideea de a face ceva neobisnuit in plan muzical si de fapt ideea

Transbalkanicii, ii apartine sotiei mele Ksenia. Practic sugestia ei, a pus o eticheta la conceptele muzicale pe care le-am transpus in acest album.

Am realizat aceasta colectie de nestemate muzicale atat cu severitatea compozitorului fata de proiectul sau favorit, cat si din marea dragoste pe care o am fata de muzica populara romaneasca, folclorul nostru.

Mi-am dorit sa mentin cultura noastra muzicala in acest domeniu, sa asigur o continuitate si in prezent a ei, dar si in alta formula, mi-am dorit sa stilizez folclorul nostru intr-o modalitate contemporana, pentru a aduce tinuta muzicii noastre in secolul XXI.

In ceea ce fac acum, este si o parte de autoafirmare in muzica lautareasca, olteneasca, moldoveneasca, romaneasca in general.

Este cea mai interesanta si savuroasa mixtura dintre folclorul romanesc si muzica electronica, ceea ce in limbajul, pretentios al criticilor muzicali s-ar putea numi “fusion” (colaj muzical)  sau “lounge” (cafe” concert).

In plus, in muzica etnica (cu predilectie, cea romaneasca), este intotdeauna prezenta o anume cunoastere secreta. Esoterismul din muzica romaneasca, ca si in unele din perlele ale literaturii populare romanesti (vezi basmele lui Ispirescu, poeziile si eseurile lui Eminescu, baladele Miorita, Mesterul Manole s.a.), este ceva care de fapt nu se poate atat descrie la nivel logic, cat trebuie de simtit la nivel emotiv si de trait la nivel spiritual.

Cum s-a ajuns la numele de Transbalkanica ? Este simplu: pentru ca spectacolul muzical de viori, percutie, instrumente neconventionale al unei orchestre de 15 instrumentalisti, nu poate fi definit altfel. In momentul in care realizam acest proiect ma aflam intr-o stare de transa, deoarece altfel nici nu-mi reuseste sa compun, cred ca toti compozitorii si oameni de arta

stiu despre ce vorbesc.

De fapt acest cuvant Transbalkanica cel mai bine descrie ceea ce am facut in acest proiect, pentru ca muzica romaneasca (maramuresana, olteneasca, moldoveneasca, vlaha, boloha, aromana, megleno-romana, s.a.) se gaseste intr-o forma sau alta pe tot cuprinsul Balcanic.

G.G.:  In cadrul albumului, se simte adanc inspiratia stilului maramuresan. In ce circumstante v-ati apropiat asa de mult de muzica Maramuresului?

M.S.: Melodiile au fost compuse sub influenta etnosului muzical si a traditiilor popoarelor din diferite zone din Romania si din alte tari Balcanice.

Am fost intotdeauna foarte curios sa aprofundez  folclorul, traditiile, tot ce de fapt ne leaga pe noi. Am folosit adanc stilul maramuresan deoarece este foarte aproape de sufletul meu si avand acest magic, vrajitor exceptional, vioara (cetera) cu goarna, am facut tot posibilul ca muzica traditionala din Maramures se fie interpretata in mod autentic.

G.G.: In piesele “Unde Joaca Moldovenii”, “Ciocarlia” si piesa "de foc", “Transbalkanica” (remix), demonstrati o virtuozitate de neegalat, atat de catre violonistii folclorici, cat si de catre cei cu repertoriu clasic...De unde atata energie si de unde aveti atata precizie si dexteritate in interpretarea viorii?

M.S.: Sa vedem… La sase ani, am inceput sa studiez vioara. La 14 ani am inceput sa cant in mod serios. Mergeam impreuna cu taica-meu la nunti de mic copil si ma uitam cum face el, cum canta, imi placea tare mult. Am fost „vaccinat” cu dependenta de muzica si de la acea varsta am inceput sa studiez  vioara la modul serios, am inceput sa studiez folclorul romanesc...Vreau se confirm ca si scoala slavona de muzica clasica pe care am studiat-o, scoala viorii, a fost si este foarte puternica.

Cred ca aceste experiente, nu in ultimul rand, au jucat un mare rol in virtuozitatea pe care o am. Dar si foarte multa practica la instrument, -uneori ma ocupam cate cinsprezece ore pe zi-, au dus la virtuozitatea pe care o am.

Trebuie multa energie, precizie in interpretare, practica si tinderea spre perfectie.

G.G.: Ati studiat si muzica internationala, atat clasica cat si folclorica. Unde situati muzica romaneasca, in particular piesele de virtuozitate?

M.S.: Muzica pe care o prezint, contine si anumite elemente din muzica clasica, dar preponderent, ceea ce fac eu se bazeaza pe folclor. Baza muzicii mele o constituie folclorul romanesc, cu influentele native moldovenesti. Acompaniamentul acestei muzici este unul computerizat, stilizat, modernizat, am incercat sa evit stilurile muzicale consacrate deja, pentru a obtine ceva nou, inedit. Din inregistrarile mele se pot sesiza influentele jazz, muzica clasica sau folk, care sunt doar cateva elemente pe care le folosesc in ceea ce creez. Pe langa virtuozitatea propriu-zis, in piesele mele persista dorinta de a confirma ca muzica romaneasca poate fi interpretata la un nivel profesional tot asa de ambitios cat si celelalte curente muzicale care sunt appreciate in toata lumea datorita frumusetii lor universale.

Ascult, practic, tot ce tine de muzica, ma straduiesc sa prind, sa inteleg gandul compozitorului, a interpretului, in orice gen muzical. Ascult jazz, muzica clasica, ethno, rock, jazz-rock. Dar am preferinte mai mari in muzica populara. Admir personalitati care au ramas in istoria acestui curent muzical, cum ar fi violonistii Ion Dragoiu sau Ion Petrea Stoican. Asa cum muzicienii din muzica clasica au o pietate pentru Bach, Mozart, asa am eu o dragoste si un respect deosebit pentru acesti muzicieni.

G.G.: Ce planuri aveti pe viitor: spectacole, compozitie si/sau altele?

M.S.: Acum un an am terminat inregistrarile pieselor in studio si mi-a venit ideea sa fac o formatie, sa aduc la viata acest proiect. Suntem in repetitii, pregatim programul, repertoriul formatiei pentru concerte “live” (in direct). Avem multe chemari in Europa, in Romania, Rusia, Ucraina, Polonia si in America.

Sper mult ca sa ne vedem.

G.G.: Cum explicati mentinerea (si chiar excelarea !!) muzicii si dansului romanesc in Basarabia, cand din 1939 si pana in prezent sunt diferite curente politico-sociale care insista ca romanii din Moldova, ori sunt popor diferit de romani, ori ca trebuie sa se rusifice?

M.S.: Toate categoriile de muzica si dans alogen, sunt binevenite in Basarabia, felul nostru de a fi si a accepta sau a tolera aceste forme de muzica si dans tine de noi, de intelectul nostru, de educatie, de gusturi, de tendinte, de dragoste fata de muzica si dans. In acelasi timp, nici un curent politico-social nu poate insista sa ne schimbe pe noi, muzica, dansul, traditiile, limba si cultura noastra in general. Suntem un popor, suntem romani, vorbim aceiasi limba, traim practic pe acelasi pamant si ce este foarte important, cel putin pentu mine personal, cantam si dansam sub aceiasi muzica. Faptul ca organizatorii festivalului Cerbul de Aur de la Brasov au organizat o seara numai cu trupe din Republica Moldova a fost o idee extraordinara din punct de vedere al notiunii de „doua tari, aceeasi patrie”. Asa au putut sa vada si cei din Moldova si cei din Romania ca suntem un popor, ca de fapt separatia „romani-moldoveni” este ceva artificial.

G.G.: Pe cand in America si de ce credeti ca romanii din America ar trebui sa-si incurajeze copiii ca sa pastreze limba, cultura si muzica romaneasca in familiile lor?

M.S.: Eu am muncit implicit si explicit de fapt, la creare unei imagini favorabile a Moldovei si Romaniei in lume.

Cred ca nu are importanta unde te afli, unde traiesti, unde muncesti la moment, important este cat de tare tii la poporul tau, la tara ta, si ce ai face tu, eu, toti noi, care ne numim romani (moldoveni, olteni, banateni, s.a.), pentru a dovedi ca suntem un popor unit, destept, cu traditii frumoase, traditii de fapt care le apriciaza toata lumea care le cunoaste.

Anul 2006 a inceput victorios pentru “Transbalkanica”.

In februarie am devenit castigatori ai concursului organizat de cunoscuta revista americana Global Rhythm, piesa “Transbalkanica” a fost prezenta pe compilatia cu acelasi nume care a fost editata in luna februarie 2006, cu primul extras pe “single” (piesa de reprezentare). Editata intr-un tiraj de 120.000 de exemplare, este distribuita si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Revista Global Rhythm urmareste promovarea artistilor straini cu un potential extraordinar, in cadrul celor mai cunoscute emisiuni de radio de specialitate. Printre proiectele de acest gen, promovate de Global Rhythm, se numara Thievery Corporation si Shukar Collective.

Apoi am fost selectionati printre finalistii Concursului International de Muzica din Los Angeles.

Au fost peste 15,000 de concurenti– dintre toti acestia suntem pe locul 14 in categoria World Music.

Si cea mai mare victorie a proiectului “Transbalkanica” – este primirea Marelui Premiu in Concursul International de Muzica “John Lennon”.

Albumul a avut peste 500,000 de concurenti.

Concursul John Lennon este un concurs intrnational de muzica infiintat in 1997.

Zeci de mii de compozitori din toata lumea participa anual la acest concurs.

Concurentii sunt divizati in 12 categorii - conform stilului de muzica - Pop, Rock, HipHop... noi am concurat la categoria World Music… adica   la categoria cea mai dificila, pentru ca are cei mai multi concurenti. Nefiind o muzica tipica unei regiuni sau stil, categoria “world music” (muzica internationala), este deschisa intregii Lumi. Va dati seama de cati concurenti talentati au incercat pentru titlul revenit albumului meu.

Aceasta victorie este cu atat mai pretioasa pentru mine, pentru ca personalitatile ce au decis sa decerneze albumului Transbalkanica Marele Premiu includ mari artisti din lumea muzicala contemporana americana si internationala (Robin Gibb, Al Jarreau, de exemplu), cat si reprezentanti ai marilor firme de muzica (cum ar fi Sony, EMI, Columbia s.a.).

Insa mai exista si o competetie bazata pe votatul cetatenilor in Superfinala (un fel de juriu de popularitate, gen American Idol) dintre detinatorul Mareliu Premiu din etapa actuala- (adica Transbalkanica) si penultimul detinator al  Marelui Premiu.

Folosesc aceasta ocazie ca sa solicit sprijinul cititorilor dumneavoastra si a tuturor iubitorilor de muzica romaneasca, in Superfinala. Este decisiv ca sa primesc voturile dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rog vizitati adresa de web: www.transbalkanica.md

Si multumiri anticipate pentru votarea dumenavoastra a Transbalkanicii.

Transbalkanica, este cunoscuta publicului din Romania in urma sustinerii unui impresionant concert  in seara dedicata artistilor din Republica Moldova, in  cadrul editiei de anul trecut a Festivalului Cerbul de Aur de la Brasov, care a fost precedat de un spectacol sustinut cu ocazia lansarii albumului cu acelasi nume la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu (Gradina Icoanei) din Bucuresti. De asemenea, am mai sustinut un spectacol cu ocazia revelionului 2006 in fata Palatului Culturii din Iasi.

Nu stiu cat de pregatit a fost pentru noi publicul in fata caruia am evoluat pentru prima data. Dar am fost surprinsi de reactia unui public care venise sa asculte cu totul alt gen de muzica in acea seara la Brasov. Reactia a fost extraordinara, am fost primiti foarte bine in acea seara, asa de bine si spontan ca, -repet-, reactia publicului chiar m-a surprins. Chiar si multi colegi de breasla cu care m-am intalnit ulterior au adus elogii formatiei Transbalkanica si mi-au facut complimente. Nu poate decat sa ma bucure faptul ca lumea a fost receptiva. E intr-adevar, foarte important pentru mine acest lucru si le sunt recunoscator spectatorilor pentru frumoasa primire.

G.G.: Cum pot cititorii nostri sa va contacteze?

M.S.: La emailul – marcel_stefanet@mail.ru

Email – info@transbalkanica.md

Web -  www.transbalkanica.md

G.G.: Va multumesc pentru timpul acordat!

M.S.: Si eu dumneavoastra!

 
Criza actuala a cercetarii romanesti - pe masa ministrului HardauPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 07 April 2006
Forumul Academic Roman a trims recent o scrisoare deschisa ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, prin care ii solicita acestuia sa se implice mai mult in problema spinoasa a cercetarii romanesti, domeniu care se afla in impas din cauza lipsei de interes manifestata de catre institutia condusa de catre destinatarul scrisorii.

Exodul masiv al cercetatorilor si altor intelectuali romani, nepotismul care predomina la anumite institutiile de invatamant superior din tara, asigurarea sanselor egale la angajare si incurajarea mobilitatii inter-universitare, dar si schimbarea politicii de finantare aplicata in acest moment in educatie si cercetare sunt doar cateva dintre problemele ridicate de semnatari, care spera ca cei vizati sa ia masurile necesare reglemantarii acestei situatiii deosebite in care se afla cercetarea romaneasca.

 

SCRISOARE DESCHISA

Adresata Domnului Ministru al Educatiei si Cercetarii

Domnule Profesor Mihail Hardau,

De 16 ani incercam sa trecem de la o societate comunista, la una de tip european, iar insuccesul acestei transformari asteptate de catre noi toti, se datoreaza in principal ignorarii dimensiunilor culturale si stiintifice ale societatii romanesti. Educatia si cercetarea au fost considerate in permanenta domenii de sacrificiu, motiv pentru care ne-am confruntat cu o emigratie fara precedent a elitelor romanesti. In timp ce tot mai multe cadre didactice universitare si cercetatori romani isi desfasoara activitatea in strainatate, sistemul national de invatamant si cerecetare a ramas la fel de neatractiv si conservator, prin promovarea unor maniere de angajare netransparente, lipsite de mobilitate intre centre universitare si fara relevanta in ceea ce priveste sistemul de departajare intre candidati. Forumul Academic Roman
(http://www.forum-academic.com) doreste sa aminteasca inca o data Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) faptul ca a cerut in repetate randuri introducerea unor reglementari pertinente, care sa limiteze fenomenul de nepotism, fenomen care a sufocat deja unele facultati si chiar universitati. Prin contrast, fortati la exod profesional, cercetatorii romani au beneficiat si beneficiaza de o deschidere academica internationala exprimata sintetic prin "Equal Opportunity Employer committed to excellence through diversity". Desi intreaga societate romanaesca deplange acest exod intelectual, nu s-au facut nici un fel de pasi concreti pentru a genera un cadru institutional, care sa asigure o competitie academica corecta in momentul angajarii sau promovarii cadrelor didactice universitare.

Din acest motiv, cerem MEdC sa instituie la nivelul universitatilor de stat obligativitatea asigurarii sanselor egale la angajare si incurajarea mobilitatii inter-universitare. Credem ca este necesar ca MEdC sa puna bazele unui sistem national de informare (Internet) referitor la pozitiile academice scoase la concurs.

Recent, Asociatia AdAstra (http://www.ad-astra.ro) a dat publicitatii o serie de clasamente ale Universitatilor si Institutelor de cercetare din Romania, clasamente intocmite pe baza unor criterii de vizibilitate internationala a activitatii stiintifice (Sistemul Thomson ISI). Informatiile publicate de Asociatia AdAstra, corelate cu pozitia 67 ocupata de tara noastra in ierarhia modiala a productivitatii stiintifice, releva intr-un mod cat se poate de clar faptul ca activitatea de cercetare se afla intr-o situatie de criza profunda (pentru comparatie, Bulgaria ocupa pozitia 44 in acelasi clasament). Aceste performante modeste obtinute in activitatea de cercetare stiintifica, sunt rezultatul manierei clientelare de distribuire a fondurilor si asa insuficiente, din educatie si cercetare. In opinia noastra, finantarea universitatilor pe baza numarului de studenti, tinandu-se cont intr-o foarte mica masura de performantele stiintifice ale institutiilor respective (criteriul IC 6), nu va face altceva decat sa accentueze criza pe care o parcurgem in momentul de fata. Exista astfel riscul major de disparitie a unor domenii in care mai avem inca performante stiintifice (fizica, matematica, chimie, stiinte ingineresti). Sistemul actual de finantare bazat strict pe criterii cantitative, pe langa faptul ca genereaza inflatie de absolventi in anumite specialitati (stiinte economice, drept, educatie fizica etc.), favorizeaza promovarea incompetentei, degradarea continua a calitatii actului didactic, gestionarea frauduloasa a fondurilor etc.

Grupul civic Forumul Academic Roman, propune MEdC schimbarea politicii de finantare aplicata in acest moment in educatie si cercetare, in sensul acordarii unei atentii speciale domeniilor in care Romania desfasoara o activitate stiintifica vizibila pe plan international. In acest context, solicitam MEdC re-evaluarea si re-atestarea de urgenta a tuturor conducatorilor de doctorate, pe baza principiilor internationale unanim acceptate (articole stiintifice publicate in reviste cotate ISI), precum si finalizarea Registrului National al Expertilor, care sa contituie baza de referinta a evaluatorilor selectati pentru competitiile nationale de granturi. Aceste evaluari si atestari trebuie sa se desfasoare intr-un mod cat mai transparent, fapt care constituie o regula de baza in tarile dezvoltate (prin obligativitatea includerii informatiilor respective in pagini proprii pe Internet). De asemenea, credem ca un criteriu similar de transparenta ar trebui introdus si pentru documentatia oficiala a proiectelor derulate in cadrul programului de excelenta (CEEX), deoarece sumele aferente programului, pot permite acordarea din fonduri publice a unor remuneratii comparabile ca valoare cu cele ale inaltilor demnitari. Grupul FAR sustine demersul referitor la publicarea declaratiilor de avere de catre personalul de conducere din universitati. Am constatat cu neplacuta surprindere faptul ca nu toate universitatile au respectat intructiunile MEdC. Finalizarea acestei actiuni, ar putea constitui un pas important in ceea ce priveste normalizarea relatiilor existente in mediul universitar, ca urmare a introducerii criteriilor de transparenta.
Perpetuarea situatiei existente in prezent, atat in domeniul stiintelor exacte, cat si in cel al medicinei sau biologiei, va aduce Romania in imposibilitatea de a atrage fonduri europene destinate cercetarii, aspect deosebit de grav in contextul apropiatei integrari. Mentinerea cercetarii stiintifice la un nivel foarte scazut, poate avea repercursiuni negative si asupra standardului de pregatire a studentilor, existand pericolul neacreditarii unui numar mare de universitati dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana (UE). Apare astfel ca iminent riscul ne-recunoasterii diplomelor de studii romanesti, atat in cadrul UE, cat si in alte tari puternic dezvoltate cum ar fi SUA, Japonia, Canada, sau Australia.

Colegiul Director al Forumului Academic Roman, Hurduc Nicolae (Universitatea Tehnica Iasi)
Stamate Eugen (Nagoya University, Japonia), Branisteanu Dumitru (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi), Apetrei Cristian (Tulane University, New Orleans, USA), Dragos Pieptu (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi), Popovici Cornel (Institut de Cancerologie et d”Immunologie de Marseille, Franta), Pol Sergiu (Universitatea “Transilvania” Brasov).

 
Festival folcloric regional si pentru romanii din PoceiPDF Print E-mail
Pocei, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :151
Friday, 07 April 2006
Sambata, 8 aprilie, la Pocei va avea loc un festival folcloric regional.

In cadrul programului cultural isi va da concursul nouaEchipa de camera a romanilor din Ungaria”, infiintata recent si sprijinita de Centrul de Documentare si Informare al ATRU. Festivalul folcloric din Bihor va incepe la ora 11.00, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 

 
„Ecranul nostru” romanesc pe InternetPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :193
Friday, 07 April 2006
Emisiunea in Limba Romana a Televiziunii Maghiare se poate urmari, incepand cu aceasta saptamana, si pe Internet.

Trebuie doar sa accesati adresa www.mtv.hu, iar din meniu sa alegeti „MTV Kisebbsegi”, de unde puteti da de Ecranul nostru. Aici aflati nu numai continutul fiecarui program, dar de acum incolo, si varianta digitalizata a celor 26 de minute. Pagina se va improspata saptamanal, cu putin timp dupa emiterea, in timp real, a Ecranului nostru, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Orchestra si corul Filarmonicii din Iasi, in turneu in SpaniaPDF Print E-mail
Toledo, Spania/Romanian Global News
Accesari :220
Friday, 07 April 2006
Orchestra simfonica si Corul Academic „Gavriil Musicescu” ale Filarmonicii „Moldova” din Iasi sustin vineri, 7 aprilie, de la ora 20:30, la Teatro de Rojas din orasul spaniol Toledo, un concert cu lucrarea „Recviem” de Giuseppe Verdi.

Cele doua formatii efectueaza in aceasta perioada un turneu in Spania, sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc, informeaza postul national muzical de radio.

Corul Academic a luat fiinta in 1953 la initiativa lui George Pascu, purtand numele celebrului compozitor si dirijor roman care a fondat muzica corala romaneasca. Ansamblul a pornit la drum intr-o formula ce numara doar 16 coristi angajati si cativa colaboratori, iar astazi se poate mandri cu 70 de membri in componenta sa. Orchestra Filarmonicii din Iasi a intreprins inca din anul 1942 o bogata activitate artistica pe scene din tara si din afara, o prezenta notabila constituind-o participarea anuala, inca din 1990, la etapa finala si Gala Laureatilor la Concursul International „Maria Callas” de la Atena. Atat Corul, cat si Orchestra au efectuat de la infiintare si pana astazi turnee in Germania, Italia, Norvegia, Franta, Spania, Elvetia, SUA, Canada, Republica Moldova, Polonia, Austria, Grecia sau Coreea de Sud.

 
Tenorul Alexandru Ionitza canta la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 07 April 2006
Tenorul roman Alexandru Ionitza se va afla vineri, 7 aprilie, pe scena Operei din Dusseldorf, in calitate de interpret al rolului „Menelaos” din spectacolul „Frumoasa Elena” de Jacques Offenbach.

Potrivit muzical.srr.ro, artistul va evolua alaturi de mezzo-soprana Marta Marquez, tenorul Fabrice Farina, baritonul Ludwig Grabmeier si basul Peter Nikolaus Kante, in timp ce la pupitrul dirijoral se afla Christian Rieger. Acesta este ultimul spectacol cu opera „Frumoasa Elena” prezentat in luna aprilie la Opera din Dusseldorf.

 
Lectii de salsa la clubul romanesc din AugsburgPDF Print E-mail
Augsburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 07 April 2006
Discoteca romaneasca DanceClub 3 Amigos din orasul german Augsburg-Lechhausen va fi vineri, 7 aprilie, de la ora 20:00, locul de desfasurare al unei seri de salsa, in care romanii pot sa invete cativa pasi din acest dans sud-american.

Lectia de salsa va fi predata de profesorul de dans Luigi Guttoriello, iar cei care isi doresc sa se initieze in tainele acestui gen trebuue sa scoata din buzunar suma de 5 euro, informeaza clubul romanesc.

 
Comunitatea romana, prezenta la intalnirea culturilor din StuttgartPDF Print E-mail
Stutgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 07 April 2006
Reprezentanti ai diasporei romane din Stuttgart vor participa vineri, 7 aprilie, de la ora 19:00, la sala Robert Bosch din localitate, la o intalnire multiculturala.

Evenimentul este organizat de Forumul German–Roman Stuttgart si Vocea comunitati romanesti-Stuttgart, marcand implinirae a cinci ani de activitate a programului „Begegnung der Kulturen – Interkultur in Stuttgart“. In cadrul acestei manifestari va avea loc, de la ora 20:00, un concert care va fi sustinut de formatiile Ahimsa, Tokame si Yaqueline Castellanos, informeaza organizatorii. Aniversarea va fi deschisa de alocutiunea dr. Bernd Steinacher, director regional, cel care va face o prezentare a activitatii de pana acum a programului. Proiectul „Begegnung der Kulturen – Interkultur in Stuttgart“ reprezinta o comoponenta indidpensabila a vietii culturale regionale a imigrantilor, fiind, totodata, un promotor al atentiei indrepatate catre diferentele culturale si eliminarea discriminarii.

 
Ada Milea si Alexander Balanescu la BerkshirePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 07 April 2006
Un nou concert Alexander Balanescu si Ada Milea, intitulat „The Island” va fi prezentat vineri, 7 aprilie, la South Hill Park, Bracknell, Berckshire, in Marea Britanie.

Violonistul roman Alexandru Balanescu si Ada Milea, interpreta celebra deja in Romania pentru stilul sau muzical inedit si special, vor veni din nou in fata publicului romanesc din UK, dupa o prima reprezentatie a acestui spectacol gazduita joi, 6 aprilie, de Wesley Memorial Church din Oxford.  

Potrivit Centrului Cultural Roman din Londra, „Island” este un „ciclu de cantece” cu puternice accente teatrale, o abordare suprarealista a celebrului „Robinson Crusoe”, realizat de poetul roman Gellu Naum.

Spectacolele sustinute alaturi de Alexander Balanescu reprezinta debutul Adei Milea in Marea Britanie.

 
Naiul romanesc rasuna la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :147
Friday, 07 April 2006
Asociatia Culturala si Amicala Romana ACAR, din Strasbourg, va organiza vineri, 7 aprilie, un Concert de primavara, la biserica protestanta din Eckbolsheim.

Concertul exceptional va fi sustinut la doua instrumente care se completeaza de minune in interpretarea naistului Dorian Gheorghilas si a organistului Nicolas Weiss. Programul acestui spectacol va cuprinde lucrari realizate de Bach, Schubert, Chopin, Debussy, Mozart, dar si cele mai frumoase cantece din repertoriul folcloric romanesc.

Spectacolul se va desfasura cu incepere de la ora 20.00, iar intrarea este gratuita.

 
Partida romaneasca de fotbal in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 07 April 2006
Romanii care locuiesc in Belgia si au aptitudini fotbalistice sunt invitati sambata, 8 aprilie, in Centre Sportif Blocry din localitatea Louvain la Neuve, unde, de la ora 20:00 la ora 22:00, se va desfasura o partida de fotbal intre romani.

Meciul este organizat de Ionel Ana, cel care face apel la conationalii sai sa participe la actiune, pentru a carei buna desfasurare ar mai fi nevoie de patru sau cinci persoane. Cei care considera ca sunt buni fotbalisti si vor sa participe sunt rugati sa ia legatura cu Ionel Ana, pana cel tarziu sambata, 8 aprilie, la ora 12:00, la numarul de telefon 0494 642 708, informeaza pagina de web a romanilor din Belgia. Pentru a ajunge la locul in care va avea loc meciul de fotbal, romanii trebuie sa se indrepte spre Bruxelles-Namur, adresa exacta fiind Louvain la Neuve, cartier Hocaille, rue des sports, Centre Sportif Blocry, Sala B2.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions